Finanses

Eiro - dolāra kurss svārstās ap 1.233 dolāriem

Valters Paiders [email protected], 07.06.2004

Jaunākais izdevums

Jaunās darba nedēļas sākumā eiro - dolāra kurss turpināja stūrēt pa iepriekš uzņemto ceļu. No rīta Āzijas sesijas laikā eiro - dolāra kurss pārkāpa 1.23 dolāru robežu, turpinot svārstības ap 1.233 dolāriem.

Iespējams, pašreizējo dolāra vājumu var izskaidrot ar piektdienas vakarā tirgū paklīdušajām runām, ka 'ar labiem darba tirgus datiem vien ir par maz, lai dolāra bāzes likme tiktu paaugstināta'. Citādi ir grūti izskaidrot spējo dolāra vērtības kritumu, kas sākās brīdī, kad tirgus uzzināja, ka ASV maijā ir radīti 248 tūkst. jaunu darba vietu (prognozēja 230 tūkst), turklāt aprīļa 'cipars' tika pārskatīts no 288 tūkst. uz 346 tūkst.

Analītiķi gan sagaida, ka šodiem tirgū viss nostāsies savās vietās un dolāram izdosies atkarot visus iepriekšējos zaudējumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijā lielākais mazumtirdzniecības apjomu kritums ES

Eurostat, 05.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā šā gada janvārī, salīdzinot ar aizvadītā gada decembri mazumtirdzniecības apjomi sarukuši par 1.5 %, kas ir lielākais apjomu kritums Eiropas Savienībā.

Vidēji ES 27 mazumtirdzniecības apjomi janvārī auguši par 0.6 %. Kaimiņos Lietuvā bijis viens no lielākajiem pieaugumiem un mazumtirdzniecības apjomi kāpuši par 7.4 %, liecina Eurostat dati.

Mazumtirdzniecības apjomu kritums varētu būt saistīts ar to, ka iedzīvotāji inflācijas ietekmē izvēlas lētākas preces, kā arī nolemj ierobežot tēriņus. Piemēram, Db jau vēstīja, ka pēc pētījumu kompānijas GfK Baltic veiktā pētījuma datiem, vairāk nekā trešdaļa iedzīvotāju inflācijas ietekmē izvēlas lētākus piedāvājumus, bet katrs ceturtais nolēmis atteikties no kārumiem un izklaides. Pētījumā noskaidrots, ka 38% no aptaujātajiem apņēmušies turpmāk izvēlēties lētākus piedāvājumus, bet 26% atteiksies no atsevišķām pārtikas precēm un tikpat liela daļa retāk iegādāsies konditorejas izstrādājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

$ atņem šprotei santīmu

Eduards Tiltiņš, [email protected], 7084423; Sandra Dieziņa,[email protected]; Māris Ķirsons, [email protected],, 26.04.2007

"Tikai kursa svārstību dēļ vien šprotu ražotāji saņem gandrīz par vienu santīmu mazākus ienākumus par katru saražoto šprotu kārbu," uzsver zivju pārstrādes SIA Karavela līdzīpašnieks Andris Bite.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV dolāra vērtība pret citām nozīmīgajām valūtām ir noslīdējusi līdz 2 gadu minimumiem. Bet eiro un mārciņas kursi pret dolāru virzās vēl augstāk, cenšoties sasniegt vēsturiskas virsotnes. USD un Latvijas lata savstarpējās attiecībās galveno lomu spēlē fakts, ka lats ir piesaistīts eiro. Līdz ar to, eiro vērtībai dolāros pieaugot, dolāra vērtība latos krīt.

Ņemot vērā atšķirības eiro un dolāra bāzes procentlikmju izredzēs (likmju starpība šogad solās sarukt), vienotās valūtas kurss pret dolāru ir pietuvojies visu laiku (kopš eiro laišanas apgrozībā 1999. gadā) augstākajām atzīmēm, tuvojoties 2004. gada decembrī sasniegtajam vēsturiskajam maksimumam - 1.3670 dolāriem par eiro.

"Eiro zonas ekonomikas izaugsme un iespējamie inflācijas draudi liks Eiropas Centrālajai bankai reaģēt un paaugstināt eiro procentu likmes, kamēr ASV ekonomikas veselība ir pasliktinājusies un dolāram šogad ir izredzes ieraudzīt procentu likmju samazinājumu. Tirgus dalībnieki, jūtot eiro un dolāra procentu likmju samazināšanās iespēju, izvēlas investēt eiro pirkšanā, kas samazina dolāra vērtību," skaidro Nordea Markets analītiķis Andris Lāriņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dolāra uzvedība pēdējās pāris dienās liecina, ka pasaule "nezina, kur doties". Eksperti paredz risku un līdz ar to cenu pieaugumu. Šīs nedēļas pirmdiena finanšu pasaulē iezīmējās ar strauju dolāra vērtības kritumu attiecībā pret eiro vienas dienas laikā - dolārs vidēji palētinājās par 2.94 centiem, turklāt dienas laikā sasniedza svārstības 4.29 dolāra centu apjomā.

ASV investīciju bankas Lehman Brothers viceprezidents Jānis Vītols atzina, ka arī šobrīd grūti izskaidrot tik lielas dolāra kursa svārstības, bet neizslēdza, ka tas varētu liecināt par to, ka "tirgus nezina, kur īsti iet". Tāpat viņš atcerējās kāda liela investora pārdomas par tirgiem, kurās atzina, ka "neviens nezina, kas notiks tālāk". Tirgus neziņu kā iemeslu šādām dolāra kursa svārstībām neizslēdza arī citi finanšu speciālisti. No speciālistu teiktā izriet, ka EUR/USD kursu attiecība šādus notikumus iepriekš nekad nav piedzīvojusi. "Bet arī nav bijis, ka katru dienu tādas finanšu ziņas nāk no tirgiem. Kamēr tādas ziņas būs, būs arī tādas svārstības (volaritāte)," sprieda Swedbank ekonomists Jurijs Māsāns. SEB Bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Kristaps Strazds domā, ka tuvāko nedēļu laikā varētu saglabāties palielas svārstības, jo pagaidām centrālo banku centieni pasaules tirgiem palīdz īslaicīgi, bet problēmas paliek un to risināšanai būs nepieciešams ilgāks laiks. A. Lāriņš atgādināja, ka iepriekš dolārs dienas laikā gāja vienā virzienā un dolāra kurss svārstījās ilgākā termiņā, piem., jūlijā EUR/USD kurss bija 1.60, 11. septembrī bija pie 1.39 atzīmes, bet tagad - 1.47 dolāri par eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV dolāra vājums rada problēmas

Ieva Mārtiņa [email protected] 67084426, 08.10.2007

ASV dolāra vājums ir iecirtis krietnu robu daļai eksportētāju. Metāllūžņu savākšanas un pārstrādes uzņēmuma Kuusakoski valdes loceklis Andris Bricis atklāj, ka šī gada laikā USD kursa kritums ir samazinājis ienākumus par 1.1 miljonu latu.

Foto: Eva Šavdine, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan ASV dolāra kurss pret latu un eiro ir pamatīgi krities, valūtas mijēji dolāru pirkšanas vai pārdošanas bumu šobrīd nenovēro.

Dolāram nesekmējas

«Kopējais noskaņojums attiecībā uz ASV dolāra vērtību joprojām saglabājas negatīvs, tāpēc neteiktu, ka šobrīd būtu vērojamas izteiktas valūtu spekulācijas, sagaidot ASV dolāra kursa kāpumu. Negatīvā noskaņojuma dēļ nav izslēgta tālāka dolāra krišanās. Latviju tas īpaši neietekmē, jo lats ir piesaistīts eiro, nevis valūtu grozam, kā tas bija pāris gadu atpakaļ. ASV dolāru aprite Latvijā pēdējos gados ir mazinājusies, un galvenās valūtas loma ir eiro,» tā SEB Unibankas Dīlinga nodaļas vadītājs Andrejs Greivulis.

Spekulē nepārtraukti

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Unibankas» valūtu tirgus apskats 4.03.-10.03.

Ainars Sedlenieks [email protected], 15.03.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

[email protected], Tirgus un nozaru analīzes nodaļa A/S Latvijas UnibankaAugstākais kurss: 1.2453 EUR/USD Zemākais kurss: 1.2152 EUR/USD Pārskata periodā EUR/USD kurss svārstījās 300 punktu intervālā. Nedēļas laikā dolāra vērtība samazinājās par 35 punktiem. Patlaban izskatās, ka EUR/USD kurss svārstās ierobežotā intervālā. No vienas puses, kursa paaugstināšanos ierobežo tirgus dalībnieku bažas par iespējamo Eiropas Centrālās Bankas intervenci. No otras puses tālāku dolāra kāpumu mazticamu dara joprojām vājie nodarbinātības rādītāji, kas mazina likmju paaugstināšanas varbūtību ASV. Pārskata nedēļa iesākās ar Eiropas Centrālās Bankas lēmumu atstāt bāzes likmi nemainīgu 2% līmenī. Kopā ar ECB vadītāja norādi uz straujākiem ekonomiskās atveseļošanās tempiem, kas apslāpēja jebkādas cerības, ka tuvākajā laikā likmes Eirozonā varētu tikt samazināts, šāds lēmums veicināja nelielu EUR/USD kāpumu. Kā būtiskākais notikums EUR/USD valūtu pārī šī pārskata perioda laikā jāmin februāra nodarbinātības paziņojums 5. martā. Tirgus bija prognozējis būtisku jaunradīto darba vietu skaita palielināšanos, par 125,000, bet tā vietā izrādījās, ka ir šis pieaugums ir bijis tikai 21,000 apmērā. Šī paziņojuma ietekmē dolāra vērtība samazinājās par vairāk nekā 200 punktiem. Līdz ar vājo nodarbinātības rādītāju, kas apliecina joprojām lielo nenoslogoto ražošanas jaudu apjomu ASV ekonomikā, attālinās arī iespējamā procentu likmju paaugstināšana, kas mazinātu ienesīguma starpību starp Eirozonas un ASV parādzīmēm un vairotu tirgus pieprasījumu pēc dolāros denominētiem vērtspapīriem un līdz ar to – arī pēc dolāriem. Līdz ar pēdējā pusgada laikā piedzīvoto ekonomisko izaugsmi, ASV ekonomikai vajadzētu radīt apmēram 200,000 – 300,000 darba vietu mēnesī. Taču līdz ar straujo produktivitātes kāpumu un tendenci izmantot lētāko, bet tikpat augstu kvalificēto ārvalstu darbaspēku, uzņēmumiem ir izdevies palielināt peļņas rādītājus, nepalielinot nodarbināto skaitu. Atturēties no nodarbinātības palielināšanas uzņēmumiem liek arī augstās veselības aprūpes un saistītās izmaksas. Kopumā februārī pakalpojumu jomā ir radīti 46,000 jaunu darba vietu, bet būvniecībā darba vietu skaits samazinājās par 24,000. Savukārt ražošanas jomā darba vietu skaits samazinās jau 43 mēnesi pēc kārtas. Jaunās nedēļas pirmajās dienās savukārt EUR/USD kursu virzīja Japānas Bankas veiktās intervences. Lai vājinātu jenu, banka iepirka dolārus, un tā kāpums atsaucās arī citos valūtu pāros. Pārskata nedēļas pēdējā dienā dolāra kāpums turpinājās arī par spīti ziņām, kas uzrādīja ASV tekošā konta deficīta palielināšanos janvārī. Tekošā konta deficīts ir palielinājies līdz 43.06 miljardiem dolāru (iepriekšējais – 42.69, prognoze – 42.05). Tā vietā tehnisko faktoru ietekmē dolārs turpināja kāpumu, kas saistāms ar garo eiro, jenas un mārciņu pozīciju likvidēšanu pret eiro. Prognozējot EUR/USD kursa virzību turpmāk, jāsaka, ka fundamentālajos ekonomikas apstākļos nekas būtiski nav mainījies, un patreizējais dolāra kāpums ir vairāk saistāms ar politiskiem lēmumiem (Japānas Bankas intervencēm). Sagaidāms, ka jau aprīļa sākumā, kad būs beidzies Japānas finansu gads, kuram tuvojoties Japānas Banka vēlās nodrošināt valsts eksportētājiem labvēlīgāku valūtas kursu, zudīs ievērojams dolāra atbalstītājs. Šādos apstākļos varam prognozēt, ka atsāksies tālāks dolāra kritums, jo tekošā konta deficīta pieaugums joprojām izdara spiedienu uz tā vērtības samazināšanos. Kā faktori, kas varētu veicināt dolāra vērtības celšanos, jāmin strauja nodarbinātības palielināšanās, kas patlaban ir mazticama, vai ziņas par stiprā eiro nelabvēlīgo ietekmi uz Eirozonas ekonomisko izaugsmi un lēniem tās tempiem. Augstākais kurss: 1.8567 GBP/USD Zemākais kurss: 1.7999 GBP/USD Pārskata perioda laikā GBP/USD kurss svārstījās 570 punktu robežās. GBP/USD kurss samazinājās par 2.5 centiem, kas ir pēdējo sešu nedēļu zemākā vērtība. EUR/GBP kurss svārstījās 150 punktu robežās, un mārciņas vērtība s

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Unibankas» valūtu tirgus apskats 20.05.-26.05.

Ainars Sedlenieks [email protected], 31.05.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

[email protected], Tirgus un nozaru analīzes nodaļa A/S Latvijas UnibankaAugstākais kurss: 1.2127 EUR/USD Zemākais kurss: 1.1897 EUR/USD Pārskata perioda laikā EUR/USD kurss svārstījās 230 punktu intervālā. Nedēļas laikā dolāra vērtība samazinājās par 107 punktiem. Pārskata nedēļā publicētie neapmierinošie ASV ekonomikas rādītāji, kā arī naftas cenas kāpums ir mazinājis tirgus dalībnieku pārliecību, ka ASV centrālā banka veiks strauju likmju paaugstināšanu. Tā rezultātā arī EUR/USD kursa vērtība pieauga līdz pēdējo trīs nedēļu augstākajam līmenim. Pārskata nedēļa sākās ar dolāra vērtības kāpumu, ko izraisīja ASV Atlantijas okeāna reģiona (mid-Atlantic) ražošanas datu publikācija. Lai arī pats ražošanas indekss bija piedzīvojis kritumu, tajā ietvertie nodarbinātības un cenu rādītāji uzrādīja būtisku kāpumu, norādot uz strauju ekonomisko izaugsmi, kas vairo nepieciešamību pēc likmes paaugstināšanas. Tomēr dolāra kāpumu mazināja ziņas par negaidītu jauno bezdarbnieku pieteikumu (job-less claims) skaita palielināšanos līdz 345,000 (iepriekšējais – 333,000, prognoze – 326,000). Dolāra vērtības tālāku samazināšanos izraisīja ASV centrālās bankas locekļa Bena Bernankes izteikumi, ka procentu likmju paaugstināšana tiks veikta pakāpeniski. Tā kā spēcīgās ekonomiskās izaugsmes ietekmē tirgus prognozē visai agresīvu likmju paaugstināšanu, tad šāds paziņojums mazina dolāra pievilcīgumu, izraisot tā kritumu. Kontekstā ar likmju paaugstināšanu pēdējā laikā arvien lielāku lomu spēlē augstās naftas cenas. Tiek prognozēts, ka to saglabāšanās augstā līmenī ilgāku laiku varētu negatīvi ietekmēt pasaules vadošo tautsaimniecību ekonomisko izaugsmi, jo samazinātos gan privātais patēriņš, gan uzņēmumu izdevumu un ieguldījumu apjoms. Tādēļ augstās naftas cenas varētu mazināt nepieciešamību pēc strauja procentu likmju kāpuma. Tomēr dolāra kritums bija īslaicīgs, jo sekojošā peļņas fiksēšana no eiro kāpuma ļāva tam atgūt daļu no zaudētās vērtības. Tomēr jaunās nedēļas sākumā atsākās arī dolāra kritums, tirgum joprojām koncentrējot uzmanību uz augsto naftas cenu potenciāli negatīvo ietekmi uz ASV ekonomiku, ģeopolitisko saspīlējumu Irākā un tekošā konta deficītu. Pārskata nedēļas pēdējā dienā dolāra kritumu veicināja arī negaidīti strauja jauno māju pārdošanas apjoma samazināšanās ASV par 11.8% martā, kā arī ilgtermiņa lietošanas preču pasūtījumu samazināšanās aprīlī par 2.9% (iepriekšējais – 5.7%, prognoze – (-0.2%)). Lai arī rādītājs ir ļoti svārstīgs un neliecina par jebkādu krīzi ražošanas jomā, tomēr īstermiņā tas spēj ietekmēt dolāra vērtību. Patreizējā brīdī, šķiet, ir atsākusies dolāra vērtības samazināšanās tendence, jo pārskata nedēļā EUR/USD kursam ir izdevies izrauties no intervāla starp 1.18 un 1.205 dolāriem, kurā tas bija svārstījies pēdējo mēnesi. Kā nākamais kursa pretestības līmenis jāmin 1.2225 dolāru atzīme. Tās pārvarēšanas gadījumā eiro vērtība varētu turpināt kāpumu 1.30 dolāru atzīmes virzienā. Augstākais kurss: 1.8180 GBP/USD Zemākais kurss: 1.7659 GBP/USD Pārskata perioda laikā GBP/USD kurss svārstījās 520 punktu robežās, un tā vērtība pieauga par 3.2 centiem. EUR/GBP kurss svārstījās 90 punktu robežās, un mārciņas vērtība palielinājās par 64 punktiem. Līdz ar dolāra kāpumu, arī mārciņas vērtība piedzīvoja samazināšanos pārskata nedēļas sākumā, tomēr šo kritumu mazināja ziņas par mazumtirdzniecības apjomu palielināšanos aprīlī, kas pārspēja iepriekšējās prognozes un norāda uz tālāku likmju paaugstināšanas nepieciešamību Lielbritānijā. Tālāku mārciņas kāpumu veicināja rekordliels jaunizsniegto hipotekāro kredītu apjoms, kas norāda uz joprojām pastāvošo nekustamā īpašuma tirgus bumu, kuru nav mazinājuši arī iepriekš veiktie likmes paaugstinājumi, un liecina par nepieciešamību to mazināt, paaugstinot procentu likmes. Līdz ar prognozēm par strauju tālāku likmju paaugstināšanu Lielbritānijā, kas varētu atsākties jau jūnijā vai jūlijā, mārciņas piedzīvoja tālāku kāpumu, sasniedzot pēdējo se

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«NORDEA MARKETS» finansu tirgus apskats 23.03.

Ainars Sedlenieks [email protected], 22.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Andris Lāriņš, Nordea Markets analitiķis Valūtu tirgū Latvijā šodien nav vērojamas lielas aktivitātes. Eiro cena turpina atrasties tajos pašos līmeņos kur vakar Ė nedaudz virs LB noteiktās eiro pirkšanas cenas. Latu depozītu apjoms Latvijas Bankā vakar pieaudzis līdz 60.3 miljonu latu atzīmei. Latu Rigibor procentu likmes šodien mainījušās minimāli. Eiro cena pasaulē vēl vakar nokļuva zem 1.32 dolāru atzīmes un šodien turpina svārstīties ap 1.317 dolāru atzīmi. Tirgus dalībnieki gaida ASV ekonomikas datus un lēmumu par procentu likmēm. Rekordaugstos līmeņos joprojām atrodas naftas cenas un augošā dolāra vērtība izdara papildus spiedienu uz gala produktu cenu Eiropā (arī Latvijā). 21:15 būs zināms ASV CB lēmums par dolāra bāzes procentu likmēm. Tirgus dalībnieki domā, ka dolāra bāzes procentu likme pēc 21:15 būs 2.75% (vēl pagājušā gada jūnijā bija 1.00%). Ļoti svarīgi ir CB komentāri par ASV ekonomikas stāvokli un mājieni par turpmākās procentu likmju paaugstināšanas tempiem. Tirgus dalībnieki CB komentāros par procentu likmju nākotni meklēs vārdu ?measuredĒ, ja tā vietā būs ?acceleratedĒ vai kas tamlīdzīgs, dolāra cena augs, ja mērenā nostāja tiks saglabāta, iespējams, dolāra cena kritīs, jo tirgus dalībnieki steigsies fiksēt peļņu, kuru vārēja gūt no pēdējo dienu dolāra vērtības straujā pieauguma. Dienas vidū Latvijā dolāra vērtība bija zem 53 santīmu atzīmes. Pirms lēmuma par dolāra procentu likmēm tiks publicēts ASV ražotāju februāra cenu indekss. Liels indekss nozīmē spiedienu uz inflāciju un varbūt straujāku dolāra procentu likmju celšanu. Rekordaugstās naftas cenas jau tā palielina inflāciju. Šodien publicēja Lielbritānijas inflācijas datus. Dati bija vājāki nekā tirgus gaidīja. Gada rādītājs tikai +1.6% gaidīto +1.7% vietā. Šādi dati samazina cerības uz kārtējo procentu likmju paaugstinājumu Lielbritānijā. Pēc datu publicēšanas samazinājās mārciņas cena pret dolāru un nedaudz arī pret eiro. Dienas vidū mārciņas vērtība bija pie 1.02 latu un 1.898 dolāru atzīmēm. Arī Skandināvijas tirgū tāpat kā Latvijā šodien pakluss. Tirgus dalībnieki vairāk seko dolāra veselībai. Eiro cena palikusi pie 9.13 kronu līmeņa, kas Latvijā kronas cenai ļauj svārstīties 7.63 santīmu līmenī. Eiro cena turpina svārstīties pēdējo dienu zemākajos līmeņos. Biržās dolāra vērtība fiksējās 27.5764 rubļu līmenī, bet eiro attiecīgi 36.3330 rubļu līmenī. Eiro un dolāra vērtība Krievijā svārstās atkarībā no eiro un dolāra attiecībām pasaulē. Šodien par gandrīz 10 miljardiem samazinājies Krievijas komercbanku rubļu atlikums CB, sasniedzot 274.7 miljardu rubļu līmeni. Rubļa cenu pie mums protams nosaka eiro un rubļa attiecības un tādēļ rubļa cena šodien svārstās 1.914 santīmu līmenī. ASV ražotāju cenu indeksa augšana atstās sekas uz inflāciju kopumā, kas var likt ASV Centrālajai Bankai straujāk celt dolāra procentu likmes. Dolāra bāzes procentu likmes izmaiņu vēsture (kopš 1990. gada). Visticamāk ASV mērķis ir atgriezties līmeņos virs 4% atzīmes. Bija laiki, kad dolāra bāzes procentu likmes bija virs 8% atzīmes!

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«UNIBANKAS» valūtu tirgus apskats 3.07.-9.07.

Ainars Sedlenieks [email protected], 12.07.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

[email protected], Tirgus un nozaru analīzes nodaļa A/S Latvijas UnibankaAugstākais kurss: 1.2384 EUR/USD Zemākais kurss: 1.2142 EUR/USD Pārskata perioda laikā EUR/USD kurss ir svārstījies 240 punktu intervālā. Nedēļas laikā kursa vērtība palielinājās par 1.6 centiem. Kā galvenie notikumi dolāru tirgū jāmin vairāki ASV ekonomiskie rādītāji, kas norādīja, ka pasaules lielākās ekonomikas izaugsmes tempi krītas, ekonomikai “atdziestot” pēc straujā 8.2% pieauguma pērna gada trešajā ceturksnī. Līdz ar lēnāku ekonomisko izaugsmi arī tirgus dalībnieki koriģē savas prognozes, kas iepriekš paredzēja strauju likmju paaugstināšanu, un šī korekcija ir dolāram nelabvēlīga. Pārskata nedēļas sākumā EUR/USD kurss bija visai mazkustīgs, kas saistāms ar neiespaidīgajiem ekonomiskajiem rādītājiem abās Atlantijas okeāna pusēs. Tā ASV ražošanas indekss jūnijā samazinājās no 62.8 līdz 61.1 punktam, bet būvniecības izdevumi maijā samazinājās par 0.3%. Tomēr eiro nespēja pakāpties uz šo ziņu fona, jo arī Eirozonas dati uzrādīja ražošanas nozares izaugsmes samazināšanos, eksporta pieprasījumam joprojām nespējot kompensēt vājo iekšējo pieprasījumu. Straujākā EUR/USD valūtu pāra kustība notika 2. jūlijā, kad tika publicēts ASV jūnija nodarbinātības rādītāji. Izrādījās, ka pēc trīs mēnešiem ar vidēji 300,000 jauno darba vietu jūnijā šī tendence bija apstājusies, jaunradīto darba vietu skaitam sarūkot līdz 112,000. Un, ja iepriekšējo mēnešu labie rādītāji vairoja tirgus prognozes par strauju dolāru procentu likmju paaugstināšanu, tad pēdējais rādītājs liek sagaidīt lēnāku paaugstināšanas tempu. Šādas prognozes tad arī lika investoriem atbrīvoties no dolāriem. Kā galvenie iemesli vājajam nodarbinātības rādītājam tiek minēta darba vietu skaita samazināšanās ražošanas jomā, un vājais pieaugums mazumtirdzniecības jomā, kas saistāms ar augstajām naftas cenām un šī gada pavasarī korporatīvajā sektorā pastāvošo nenoteiktību. Tālāku dolāra vērtības kritumu līdz pēdējo trīs mēnešu zemākajai vērtībai pret eiro izraisīja pakalpojumu izlaides indeksa samazināšanās līdz 59.5 punktu līmenim (iepriekšējais – 65.2, prognoze – 63.0). Kopā ar iepriekš publicēto vājo nodarbinātības rādītāju, pakalpojumu nozares indeksa kritums sagādāja vilšanos tirgum, kas iepriekš bija prognozējis, ka augustā bāzes likme varētu tikt paaugstināta par 50 punktiem. Šī krituma laikā EUR/USD kurss pārvarēja 1.2350 dolāru pretestības līmeni, kas paver iespējas tālākam eiro kāpumam. Tomēr kā galvenais katalizators, kas ietekmēs kursa attīstību tuvākajās nedēļās, jāmin ASV ekonomiskie rādītāji un to norādes uz tālāku procentu likmju attīstību ASV. Augstākais kurss: 1.8569 GBP/USD Zemākais kurss: 1.8134 GBP/USD Pārskata perioda laikā GBP/USD kurss svārstījās 435 punktu robežās, un tā vērtība pieauga par 3.3 centiem. EUR/GBP kurss svārstījās 70 punktu robežās, un kursa vērtība samazinājās par 28 punktiem. Dolāra kritums EUR/USD valūtu pāra ietvaros ir atspoguļojies arī GBP/USD valūtu kursa kāpumā līdz pēdējo trīs mēnešu augstākajai vērtībai un straujajā EUR/GBP kursa vērtības pieaugumā pārskata nedēļas vidū. Šīs pārskata nedēļas laikā publicētie britu ekonomiskie rādītāja parādīja, ka iepriekš veiktā procentu likmju paaugstināšana ir sākusi atsaukties uz nekustamā īpašuma cenu kāpumu Lielbritānijā un palēninājusi arī ražošanas un pakalpojumu sektoru izaugsmi. Tomēr labie maija rūpnieciskās ražošanas rādītāji, mēneša izteiksmē augot par 0.5% un gada izteiksmē – par 1.3%, ir vairojuši tirgus pārliecību, ka jau augustā varētu sekot jau nākamais procentu likmju paaugstinājums Lielbritānijā. Augstākais kurss: 109.65 USD/JPY Zemākais kurss: 107.91 USD/JPY USD/JPY kurss svārstījās 175 punktu robežās, un tā vērtība pieauga par 35 punktiem. EUR/JPY kurss šajā pārskata periodā svārstījās 345 punktu intervālā, un tā vērtība pieauga par 2.14 jenām. Atšķirībā no citām pasaules vadošajām valūtām, jena pārskata nedēļas laikā nespēja izmantot dolā

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Hansabank Markets valūtu tirgus apskats 20.06.-01.07.

Valters Paiders [email protected], 04.07.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabank Markets

Aizvadītajās divās nedēļās turpinājās dolāra vērtības kāpums. Dolāra indekss, kas atspoguļo ASV nacionālās valūtas vērtību pret lielāko ASV tirdzniecības partnervalstu valūtām, ir sasniedzis 10 mēnešu augstāko punktu. Dolāram labvēlīgs ir šobrīd pastāvošais dolāru procentu likmju augšupejošais virziens. Nozīmīgāko notikumu vidū bija FRS monetārā sanāksme, kas noslēdzās ceturtdien. Dolāru bāzes procentu likme tika palielināta par 25 b.p. līdz 3.25%, kas saskanēja ar tirgus gaidām. Savukārt pārī pret eiro, dolāra pieaugums izpalika. EUR/USD kurss pēdējās nedēļās ir ‘iestrēdzis’ koridorā 1.20 – 1.22 EUR/USD. Kurss netiek pāri psiholoģiski jutīgajai 1.2 USD atzīmei. Lai gan pirms 2 nedēļā robežšķirtne 1.2 EUR/USD tika pārvarēta, eiro zem šī līmeņa bija tikai īslaicīgi, līdz ar to tehniskie analītiķi šo epizodi neuzskata par vērā ņemamu. Arī turpmākajās nedēļās EUR/USD varētu saglabāties līdzīgos līmeņos, un šobrīd jaunu tendenču uzsākšana ir maz ticama – tirgus ir vasaras noskaņojumā, proti, lielākā daļa valūtu dīleru un investoru ir atvaļinājumā, un darījumu apjomi ir pārāk mazi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Hansabankas valūtu tirgus apskats 15.-19. augustā

Valters Paiders [email protected], 22.08.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabanka

Iepriekšējo nedēļu var uzskatīt par dolāra izaugsmes nedēļu: nedēļas laikā dolāra kurss pret eiro nepārtraukti palielinājās, un, salīdzinot ar iepriekšējās nedēļas noslēgumu, dolāra pieaugums sasniedza 2.8%. Piektdien EUR/USD kurss bija vairs tikai 1.2125 USD, pretstatā 1.2486 USD pirms nedēļas. Līdz ar to dolārs ir atgriezies līmenī, kādā tas bija pirms 2 nedēļām. Dolāram pozitīvas izrādījās ziņas par labu uzņēmēju noskaņojumu ASV, kas deva papildus pārliecību par tālāku agresīvu dolāru procentu likmju palielināšanu. FRS nākamajos mēnešos visdrīzāk palielinās dolāru procentu likmi, jo šobrīd inflācija ASV draud izlauzties virs tā sauktās ‘komforta zonas’ (līmeņa, kādu vēlas redzēt ASV centrālā banka). Šobrīd analītiķu vairākums prognozē, ka jau līdz gada beigām dolāru bāzes procentu likme pārvarēs 4% atzīmi (šobrīd 3.5%) - tā kā tas ir salīdzinoši augsts līmenis (piem. eiro bāzes likme ir 2%), tad pieprasījums pēc dolāriem un attiecīgi tā kurss arī pieaug. Tomēr šobrīd vēl tirgū ir atvaļinājumu laiks, kas nozīmē, ka lielu dolāra vērtības ‘uzrāvienu’ gaidīt nevar, un vēl dažas nedēļas eiro-dolāra kurss turpinās tirgoties noteiktā cenu koridorā. Nākamā nedēļa ekonomisko jaunu ziņā būs mierīga, un kā jau minēts, tad lielākās investoru spekulācijas ir saistītas ar septembrī gaidāmo ASV FRS monetāro sanāksmi (20.09.).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«UNIBANKAS» valūtu tirgus apskats 13.11.-24.11.

Ainars Sedlenieks [email protected], 29.11.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

[email protected], Tirgus un nozaru analīzes nodaļa A/S Latvijas UnibankaAugstākais kurss: 1.3186 EUR/USD Zemākais kurss: 1.2919 EUR/USD Pārskata perioda laikā EUR/USD kurss svārstījās 270 punktu intervālā. Turpinoties vispārējam dolāra vērtības kritumam, EUR/USD kursa vērtība pārskata perioda laikā palielinājās par 2 centiem līdz jauniem rekordiem. Galvenie iemesli šim kāpumam aizvadīto pāris nedēļu laikā bija tirgus dalībnieku bažas par ASV spēju finansēt savu augošo tekošā konta deficītu, spekulācijas par Krievijas Bankas nodomu palielināt eiro proporciju savās rezervēs, kā arī acīmredzamā ASV valdības apmierinātība ar dolāra vērtības samazināšanos. Līdz ar augošo tirgus pārliecību, ka ASV valdība plāno izmantot dolāra vērtības samazināšanos savu strukturālo nesabalansētību izlīdzināšanai, tirgus visai maz uzmanības pievērsa jaunākajiem ekonomiskajiem rādītājiem, kas citā situācijā būtu veicinājuši dolāra vērtības palielināšanos. Pie šādiem rādītājiem jāpiemin ASV piesaistīto kapitāla plūsmu palielināšanās septembrī līdz 63.4 miljardiem dolāru (iepriekšējais – 59.9), ražotāju un patēriņu cenu palielināšanās enerģijas cenu kāpuma ietekmē un patērētāju noskaņojuma indeksa palielināšanās. Savukārt īslaicīgu dolāra vērtības palielināšanos izraisīja naftas cenu samazināšanās, kā arī 20 ietekmīgāko valstu grupas G-20 finansu ministru sanāksme, kurai tuvojoties, investori sagaidīja, ka šīs sanāksmes laikā varētu tikt pieņemti kādi lēmumi vai paziņojumi attiecībā uz dolāra vērtības kritumu. Tā kā nekas tamlīdzīgs sanāksmes laikā netika pieņemts, tad jaunās nedēļas sākumā dolāra kritums turpinājās. To veicināja arī ASV centrālās bankas vadītāja Alana Grīnspena izteikumi, ka ASV budžeta un tekošā konta deficīti ilgākā laikā varētu novest pie ekonomiskām problēmām ASV, ja, baidoties no tālākas dolāra vērtības samazināšanās, investori izvairīsies no ieguldījumu veikšanas dolāros denominētos vērtspapīros. Lai nepieļautu šādu situāciju, Grīnspens kā pirmo soli redz budžeta deficīta samazināšanu, kas mazinās arī tekošā konta deficītu. Tikmēr Eirozonas amatpersonas turpināja paust iebildumus pret straujo eiro vērtības kāpumu, kurš apdraud reģiona eksportu un ekonomisko izaugsmi, taču kāda aktīva iejaukšanās valūtas tirgū no Eiropas Centrālās Bankas puses joprojām šķiet visai tāla. Tādēļ sagaidāms, ka EUR/USD valūtas kursa kāpums turpināsies. Pēdējās dienās gan šo kāpumu paātrināja mazie darījumu apjomi saistībā ar Pateicības dienas svinību tuvošanos ASV, tādēļ īstermiņā vispirms varētu būt sagaidāma kursa korekcija. Tomēr, saglabājoties pašreizējam noskaņojumam tirgū, EUR/USD kurss līdz gada beigām varētu sasniegt arī 1.35 dolāru vērtību. Augstākais kurss: 1.8817 GBP/USD Zemākais kurss: 1.8450 GBP/USD Pārskata perioda laikā GBP/USD kurss svārstījās 370 punktu robežās, un tā vērtība palielinājās par 2.5 centiem. EUR/GBP kurss svārstījās 49 punktu robežās, un tā vērtība palielinājās par 12 punktiem. Sekojot EUR/USD valūtas kursa tendenci, arī mārciņa sasniedza pēdējo deviņu mēnešu augstāko vērtību pret dolāru, savukārt EUR/GBP valūtas kurss pārskata perioda laikā uzrādīja pēdējo 11 mēnešu augstāko vērtību virs 70.3 pensu atzīmes. Aizvadīto nedēļu laikā veselas četras aptaujas uzrādīja mājokļu cenu samazināšanos Lielbritānijā, reaģējot uz Anglijas Bankas veiktajiem ekonomikas atvēsināšanas pasākumiem, kas mazināja arī pieprasījumu pēc nekustamā īpašuma. Pie mārciņai negatīvajiem datiem jāpiemin arī mazumtirdzniecības apjomu samazināšanās oktobrī par 0.4% un negaidītais Lielbritānijas darbinieku vidējās algas pieauguma kritums līdz 3.7%, kas ir rādītāja zemākais līmenis pēdējā gada laikā. Kā teju vienīgais pozitīvais pārskata perioda rādītājs jāmin inflācijas palielināšanās oktobrī līdz 1.2%, taču arī šis līmenis joprojām ir pārāk zems, lai atjaunotu nepieciešamību pēc procentu likmju paaugstināšanas. Tādēļ sagaidāms, ka pie tālākas EUR/USD valūtas kursa palielināšanās turpināsies arī šaj

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«UNIBANKAS» valūtu tirgus apskats 3.06.-9.06.

Ainars Sedlenieks [email protected], 14.06.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

[email protected], Tirgus un nozaru analīzes nodaļa A/S Latvijas UnibankaAugstākais kurss: 1.2341 EUR/USD Zemākais kurss: 1.2025 EUR/USD Pārskata perioda laikā EUR/USD kurss svārstījās 320 punktu intervālā. Nedēļas laikā eiro vērtība samazinājās par 1.7 centiem. Galvenie faktori, kas ietekmēja dolāra vērtības izmaiņas pārskata periodā, bija maija jaunradīto darba vietu skaita publicēšana un ASV centrālās bankas vadītāja izteikumi, kas norādīja, ka procentu likmes varētu tikt paaugstinātas straujākā tempā nekā centrālā banka līdz šim to bija norādījusi. Pārskata nedēļas pirmajā dienā tika piedzīvotas nelielas EUR/USD valūtu pāra izmaiņas, jo tirgus ieņēma nogaidošu pozīciju pirms 4. jūnijā paredzētās maija nodarbinātības rādītāju publicēšanas. Tirgus arī nereaģēja uz Eiropas Centrālās Bankas lēmumu atstāt bāzes likmi nemainīgu jau 12. mēnesi pēc kārtas. Nākamajā dienā publicētie nodarbinātības rādītāji apliecināja, ka ASV ekonomika maijā ir radījusi 248,000 jaunu darba vietu (prognoze – 216,000). Arī iepriekšējo mēnešu rādītāji tika koriģēti uz augšu, kā rezultātā pēdējos trijos mēnešos kopā ir radīts apmēram 950,000 jaunu darba vietu. Šāds kāpums apliecina gan ASV ekonomikas izaugsmi, kas beidzot atspoguļojas arī noturīgā darba tirgus pieaugumā, taču tā nozīmē arī augstākas izmaksas uzņēmumiem. Tomēr starptautiskās izpētes uzņēmuma First Call pētījumi liecina, ka ASV uzņēmumi šos izdevumu sedz no augstākiem ieņēmumiem un lielākas iedzīvotāju pirktspējas tirgū. Labie maija nodarbinātības dati atkal stiprināja tirgus pārliecību, ka jau šī mēneša beigās ASV centrālā banka paaugstinās bāzes likmi par 25 procentpunktiem. Tomēr dolāra vērtība šīs ziņas ietekmē piedzīvoja kritumu, jo jaunradīto darba vietu skaits nebija tik iespaidīgs, lai vairotu nepieciešamību pēc straujākas procentu likmju paaugstināšanas. Savukārt prognoze par likmes paaugstināšanu par 25 procentpunktiem jau ir iekļauta EUR/USD valūtu pārī, un nodarbinātības cipars nespēja to būtiski uzlabot. Tā rezultātā dolāra vērtība nokrita līdz pēdējo 2 mēnešu zemākajai vērtībai pret eiro. Tomēr pārskata perioda pēdējās divās dienās dolārs spēja uzrādīt visai iespaidīgu kāpumu, EUR/USD valūtu pāra vērtībai sarūkot par vairāk nekā 300 punktiem. Šāds kāpums dolāra kāpums ir saistāms ar ASV centrālās bankas vadītāja Alana Grīnspena izteikumiem, ka centrālā banka ir gatava veikt straujāku procentu likmju paaugstināšanu, ja tas būs nepieciešams inflācijas iegrožošanai. Tā kā inflācija pēdējos mēnešos ir uzrādījusi pieauguma pazīmes, tad šādi izteikumi vairoja tirgus dalībnieku pārliecību, ka procentu likmes šī gada laikā varētu tikt paaugstinātas vairākkārt un varbūt arī par 50 bāzes punktiem. Tādēļ sagaidāms, ka tuvāko pāris mēnešu laikā jebkādas norādes uz inflācijas palielināšanos ASV veicinās tālāku dolāra kāpumu, un pie šādiem nosacījumiem EUR/USD kurss mēneša laikā varētu arī pārsniegt 1.18 dolāru atzīmi. Augstākais kurss: 1.8467 GBP/USD Zemākais kurss: 1.8272 GBP/USD Pārskata perioda laikā GBP/USD kurss svārstījās 200 punktu robežās, un tā vērtība samazinājās par 56 punktiem. EUR/GBP kurss svārstījās 125 punktu robežās, un mārciņas vērtība palielinājās par 75 punktiem. Mārciņas vērtības izmaiņas pārskata periodā bija lielā mērā atkarīgas no EUR/USD valūtu kursa kustības. Tā rezultātā EUR/GBP valūtu pāra vērtība samazinājās līdz pēdējo astoņu nedēļu zemākajam līmenim. Pie pašas Lielbritānijas faktoriem, kas ietekmēja mārciņas vērtību, jāmin prognozes, ka Anglijas Banka 10. jūnija sanāksmes laikā paaugstinās bāzes likmi līdz 4.5%. Par labu šādai prognozei liecina ražošanas izlaides apjomu kāpums aprīlī par 0.9%. Ražošanas apjomi uzrādīja palielināšanos pēc krituma iepriekšējos divos mēnešos, turklāt šis pieaugums bija lielākais pēdējos teju divos gados. Augstākais kurss: 111.33 USD/JPY Zemākais kurss: 108.70 USD/JPY USD/JPY kurss svārstījās 260 punktu robežās, un tā vērtība pieauga par 41 punktu. EUR/JPY k

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hansabank Markets» valūtu tirgus apskats 4.-8. aprīlī

Valters Paiders [email protected], 11.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabank Markets

Lai gan aizvadītā nedēļā pasaulē ekonomisko jaunumu jomā bija samērā klusa, valūtu tirgu par mierīgiem nosaukt nevarēja. Ļoti svārstīgas bija naftas cenas, izraisot dažādas diskusijas arī valūtu tirgū: pirmdien barela cena sasniedza rekordu 58 USD, tomēr nākamajās dienās sekoja palētinājums. Nedēļas pirmajās dienās turpinājās dolāra augšupeja, un otrdien EUR/USD samazinājās līdz 1.2796 dolāriem. Tad parādījās viedoklis, ka ar līdzšinējo dolāra kāpumu ir gana, un nav ekonomiska pamatojuma tālākam ASV nacionālās valūtas pieaugumam (kā zināms vienīgais pēdējā laikā izskanējušais USD pluss ir dolāra procentu likmju palielināšanās). Daudzi tirgus dalībnieki, izvērtējot situāciju, vairs tik aktīvi nepirka dolārus, un tā rezultātā dolāra kurss sāka pazemināties. Tomēr korekciju līdzšinējā EUR/USD krituma tendencē nevar viennozīmīgi prognozēt, jo jau vēlā ceturtdienas vakarā dolārs atkal atguva spēkus jaunam kāpumam. Iemesls tas pats vecais – norādes par straujāku dolāru procentu likmju palielināšanu. Piektdien EUR/USD svārstījās virs 1.282 līmeņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

« UNIBANKAS» valūtu tirgus apskats 16.09.-23.09.

Ainars Sedlenieks [email protected], 27.09.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

[email protected], Tirgus un nozaru analīzes nodaļa A/S Latvijas UnibankaAugstākais kurss: 1.2336 EUR/USD Zemākais kurss: 1.2128 EUR/USD Pārskata perioda laikā EUR/USD kurss svārstījās 210 punktu intervālā. Nedēļas laikā kursa vērtība palielinājās par 1.2 centiem. Vislielākā ietekme uz šo valūtas kursu bija pārskata nedēļas laikā notikušajai ASV centrālās bankas sanāksmei, kuras laikā bāzes likme tika paaugstināta par 0.25%. Pārskata nedēļas sākumā dolāram nelabvēlīgie ASV ekonomiskie rādītāji izraisīja dolāra vērtības samazināšanos. Pie tiem jāmin Filadelfijas reģionālais ražošanas indekss, kura vērtība samazinājās līdz 13.4 punktiem (iepriekšējais – 28.5, prognoze – 24.5), kā arī zemais patēriņa cenu kāpums augustā par 0.1%. Tā rezultātā gada inflācija ir samazinājusies līdz 1.7% un norāda uz mazāku nepieciešamību pēc procentu likmju paaugstināšanas. Jo īpaši negatīvi bija ASV centrālas bankas Monetārās komitejas locekļa izteikumi, ka naftas cenu kāpums noteikti izraisīs īslaicīgu inflācijas un bezdarba palielināšanos, kas varētu negatīvi atsaukties arī uz ASV ekonomisko izaugsmi. Savukārt tīrā ārvalstu kapitāla ieplūde ASV jūlijā bija 64 miljardu dolāru apmērā, kas sedz mēneša tekošā konta deficītu (apmēram 55 miljardi dolāru), tomēr šī ieplūde galvenokārt ir balstīta uz centrālo banku ieguldījumiem, kamēr privātā sektora investīcijas ir samazinājušās. Tādēļ arī šis segums tiek uzskatīts par visai riskantu un augošā tekošā konta deficīta ietekmē liek prognozēt dolāra vērtības samazināšanos ilgākā laikā posmā. Tomēr, tuvojoties centrālās bankas sanāksmei, dolāra vērtība atkal pakāpās, investoriem sagaidot pozitīvu ekonomikas novērtējumu, kas nozīmētu arī straujāka dolāra procentu likmju pieauguma perspektīvu. Ņemot vērā pēdējā mēneša vājos ekonomiskas rādītājus, kas norāda uz ASV ekonomikas pieauguma tempu samazināšanos, jo īpaši liela uzmanība tika pievērsta centrālās bankas komentāriem, kas sniegtu norādes par tālāko procentu likmju attīstības tempu un varētu labvēlīgi ietekmēt arī dolāra vērtību. Savā 21. septembra sanāksmē atbilstoši iepriekšējām prognozēm ASV centrālā banka paaugstināja bāzes likmi par 0.25%, tomēr šis lēmums nespēja pozitīvi ietekmēt dolāra vērtību, jo paaugstinājums jau bija iekļauts dolāra vērtībā. Tā vietā investori koncentrējās uz bankas sniegtajā ekonomikas novērtējumā minēto inflācijas pieauguma tempu samazināšanos ASV, kas nozīmē arī mazāku nepieciešamību paaugstināt procentu likmes, jo centrālā banka palielina procentu likmes, lai nepieļautu strauju inflāciju. Tā rezultātā EUR/USD valūtu pāra vērtība palielinājās līdz pēdējā mēneša augstākajai vērtībai 1.2345 dolāriem. Pārskata perioda beigās gan dolārs atkal pakāpās, jo, sīkāk izanalizējuši ASV centrālās bankas sniegto ekonomikas novērtējumu, tirgus dalībnieki secināja, ka patreizējais ekonomikas pieaugums tomēr ir gana straujš, lai ASV centrālā banka turpinātu paaugstināt procentu likmes, kas vairotu arī dolāros veikto ieguldījumu ienesīgumu un padarītu arī dolāru pievilcīgāku. Tomēr šķiet, ka patlaban tikai īpaši spēcīgi ekonomiskās izaugsmes rādītāji ļaus EUR/USD valūtas kursa vērtībai izrauties no 1.20 - 1.24 dolāru intervāla, kurā tas svārstās kopš vasaras sākuma. Augstākais kurss: 1.8998 GBP/USD Zemākais kurss: 1.7763 GBP/USD Pārskata perioda laikā GBP/USD kurss svārstījās 235 punktu robežās, un tā vērtība pieauga par 1.7 centiem. EUR/GBP kurss svārstījās 80 punktu robežās, un tā vērtība pieauga par 2 punktiem. Marciņas vērtības svārstības joprojām ir cieši saistītas ar jebkādām norādēm uz tālāko procentu likmju attīstību Lielbritānijā. Tā pārskata perioda sākumā tika publicēti britu mazumtirdzniecības dati, kas uzrādīja kāpumu par 0.6% pretēji 0.3% krituma prognozei. Tas izraisīja ievērojamu mārciņas kāpumu gan pret eiro, gan ASV dolāru, jo vairoja tirgus prognozes, ka Anglijas Banka turpinās paaugstināt procentu likmes, lai kontrolētu ekonomiskās izaugsmes tempu. Tomēr sekojošie Lielbr

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Unibankas valūtu tirgus apskats 10.06.-18.06.

Ainars Sedlenieks [email protected], 21.06.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

[email protected], Tirgus un nozaru analīzes nodaļa A/S Latvijas UnibankaAugstākais kurss: 1.2163 EUR/USD Zemākais kurss: 1.1955 EUR/USD Pārskata perioda laikā EUR/USD kurss svārstījās 210 punktu intervālā. Nedēļas laikā eiro vērtība pieauga par 1.1 centu. Arī šajā pārskata nedēļā galvenie faktori, kas ietekmēja EUR/USD valūtu pāra attīstību, bija ASV ekonomiskie rādītāji, kas norādīja, ka ASV centrālā banka varētu veikt visai pakāpenisku procentu likmju paaugstināšanu, pretstatā iepriekšējām norādēm uz straujāku likmju paaugstināšanas tempu. Pārskata nedēļa sākās ar peļņas fiksēšanu no straujā dolāra kāpuma iepriekšējās pārskata nedēļas beigās, kā arī ņemot vērā faktu, ka ASV 11. jūnijs bija pasludināts par brīvdienu prezidenta Reigana bēru dēļ. Tādēļ arī darījumu apjomi šajā dienā bija nelieli, bet dolāra vērtības kāpumu, EUR/USD kursam pārkāpjot psiholoģisko 1.20 dolāru robežu, izraisīja atsevišķu ASV centrālās bankas amatpersonu norādes uz straujāku likmju paaugstināšanas tempu. Tomēr jaunā nedēļa atnesa dolāram negatīvu ekonomisko rādītāju publikācijas. Tā tirdzniecības bilance aprīlī sasniedza rekordlielu 48.3 miljardu (prognoze – 45 miljardi, iepriekšējais – 46.6 miljardi) dolāru deficītu, kas liek prognozēt dolāra vērtības samazināšanos. Galvenie ārējās tirdzniecības bilances pasliktināšanās iemesli bija rekordliels automašīnu un patēriņa preču imports, kas norāda uz patēriņa kāpumu un ekonomiskās atveseļošanās stiprumu, kā arī eksporta uz Ķīnu samazināšanās par 19%, kas atspoguļo Ķīnas amatpersonu izteikto vēlmi ierobežot valsts ekonomisko izaugsmi. Arī pārskata nedēļas pēdējā dienā publicētais tekošā konta bilances rādītājs uzrādīja deficīta palielināšanos līdz rekordlielam 144.9 miljardu (prognoze – 141 miljards) apjomam gada pirmajā ceturksnī, apliecinot to pašu tendenci. Tālāku dolāra kritumu veicināja maija patēriņa cenu rādītāja publicēšana. Augošo pārtikas un degvielas cenu ietekmē inflācija maijā bija pieaugusi par 0.6%, bet “pamatinflācija”, kas neietver svārstīgos enerģijas un degvielas komponentus, palielinājās tikai par 0.3%. Šis rādītājs norāda uz mēreniem inflācijas tempiem, tādēļ arī tika mazinātas to tirgus dalībnieku cerības, kuri bija prognozējuši, ka procentu likmes ASV jūnijā varētu tikt paaugstinātas par 50 bāzes punktiem. Dolāra vērtībai atbalstu gan deva ziņas, ka ASV aprīlī bija piesaistījušas ārvalstu kapitālu 76.2 miljardu dolāru apmērā, kas kompensē tirdzniecības bilances deficītu. Tālāku dolāra vērtības kāpumu nodrošināja straujais rūpnieciskās ražošanas apjomu kāpums par 1.1% maijā. Pārskata nedēļas beigās gan dolāra vērtība atkal piedzīvoja kritumu arī par spīti labiem ražošanas, nodarbinātības un augošas ražošanas cenu inflācijas datiem. Šāds pavērsiens nozīmē, ka dolāra vērtībā jau ir iecenota patreizējā ekonomiskā izaugsme un ar to saistītais jūnija beigās gaidāmais bāzes likmes paaugstinājums par 25 bāzes punktiem. Savukārt, lai dolāra vērtība piedzīvotu tālāku kāpumu, nepieciešamas jaunas norādes uz straujāku ekonomisko attīstību un inflāciju, kas vairotu nepieciešamību pēc straujāka procentu likmju paaugstinājuma. Augstākais kurss: 1.8433 GBP/USD Zemākais kurss: 1.8061 GBP/USD Pārskata perioda laikā GBP/USD kurss svārstījās 370 punktu robežās, un tā vērtība pieauga par 1 centu. EUR/GBP kurss svārstījās 115 punktu robežās, un mārciņas vērtība samazinājās par 22 punktiem. Pārskata nedēļas pirmajā dienā Anglijas Bankas Monetārās Komitejas sanāksmē bāzes likme tika paaugstināta par 25 bāzes punktiem līdz 4.5% līmenim. Tā kā šāds lēmums iepriekš jau tika gaidīts, tad tirgus uz to reaģēja, pārdodot mārciņas un fiksējot peļņu. Tā kā procentu likme tika paaugstināta arī maijā, tad tiek sagaidīts, ka nākamā likmes paaugstināšana varētu tikt veikt augustā, kad centrālā banka publicē arī pusgada inflācijas ziņojumu. Sekojošās dienās tālāku GBP/USD kursa kritumu līdz pēdējo trīs nedēļu zemākajam līmenim izraisīja gan dolāra stiprums, gan Lielbrit

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hansabank Markets» valūtu tirgus apskats 15.-22. aprīlī

Valters Paiders [email protected], 25.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabank Markets

Aizvadītajā nedēļā dolāra vērtība samazinājās. Tas ļāva eiro kursam pakāpties virs 1.3 EUR/USD, un ceturtdien kurss sasniedza nedēļas augstāko punktu - 1.3124 USD. Šķiet, ka pie horizonta briest dolāram nelabvēlīgs faktors – Ķīnas juaņas revalvācija. Līdz šim Ķīnas nacionālā valūta ir piesaistīta dolāram, tomēr, neviens neapšauba, ka kurss ir pārvērtēts. Jau vairākkārt Ķīna ir aicināta atbrīvot juaņas kursu, arī pēc iepriekšējā nedēļas nogalē notikušās G7 valstu sanāksmes ASV atkārtoti skāra šo jautājumu. Ja tiktu atbrīvots juaņas kurss, dolārs piedzīvotu kritumu ne tikai pret juaņu, bet arī pret citām Āzijas valūtām. Tādēļ ir saprotami, ka visvairāk uz šīm spekulācijām reaģēja dolāra - jenas kurss. Atšķirībā no ierastās paļāvības uz dolāru, šobrīd aug tirgus dalībnieku nedrošība, un parādās bažas, ka ASV ekonomikas izaugsmes tempi varētu pievilt. Atgādināsim, ka stipra ekonomiskā izaugsme pasaules lielākajā ekonomikā var palīdzēt dolāram divējādi: 1) lielāka ekonomiskā aktivitāte un augoša inflācija ir pamats dolāra procentu likmju celšanai un 2) ekonomikas izaugsme piesaista investīcijas, sekmējot kapitāla plūsmu uz ASV. Nākamajā nedēļā tiks publicēts provizoriskais ASV IKP par 1.ceturksni – tas norādīs uz faktisko izaugsmi ASV ekonomikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Unibankas» valūtu tirgus apskats 13.05.-19.05.

Ainars Sedlenieks [email protected], 24.05.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

[email protected], Tirgus un nozaru analīzes nodaļa A/S Latvijas UnibankaAugstākais kurss: 1.2049 EUR/USD Zemākais kurss: 1.1787 EUR/USD Pārskata perioda laikā EUR/USD kurss svārstījās 260 punktu intervālā. Nedēļas laikā dolāra vērtība samazinājās par 90 punktiem. Nemainīga patērētāju noskaņojuma indeksa vērtība un jauni terora akti pasaulē izraisīja visai strauju dolāra vērtības samazināšanos pārskata perioda vidū. Pārskata nedēļas sākumā dolāra vērtības kāpumu līdz pēdējo divu nedēļu augstākajai vērtībai pret eiro izraisīja ziņas par ražotāju cenu kāpumu aprīlī par 0.7%, kas ievērojami pārsniedza iepriekš prognozēto 0.3% kāpumu. Šī bija kārtējā ziņa, kas vairoja tirgus pārliecību par tuvojošos procentu likmju paaugstināšanu ASV, kas vairotu ASV aktīvu ienesīgumu un pievilcīgumu. Tomēr jau nākamajā dienā šo cerību mazināja patēriņa cenu un patērētāju noskaņojuma indeksa vērtības publikācija. Patēriņa cenas ASV aprīlī bija augušas tikai par 0.2%, nesasniedzot prognozēto 0.3% inflācijas līmeni, savukārt patērētāju noskaņojuma indekss maijā ir palicis nemainīgā 94.2 punktu līmenī, pretstatā 96.5 punktu prognozei. Dolāra kritumu tomēr mazināja ziņas par rūpnieciskās ražošanas apjomu pieaugumu 0.8% apmērā, kas apliecina tālāku ražošanas nozares attīstību, kā arī ražošanas jaudu noslogojuma pieaugums līdz 76.9%, kas ir augstākā rādītāja vērtība kopš 2001. gada jūlija. Jaunās nedēļas sākumā dolāra vērtības samazināšanās turpinājās līdz ar drošības jautājumu nonākšanu uzmanības centrā. Teroristu sarīkotie sprādzieni Irākā un Turcijā veicināja dolāra pārdošanu, jo ASV tiek uzskatīta par galveno teroristu mērķi. Tā rezultātā šie sprādzieni radīja bažas par iespējamiem sekojošiem terora aktiem pret ASV un tās interesēm. Tomēr jau nākamajā dienā sekoja tehnisko faktoru un peļņas fiksēšanas izraisīts dolāra vērtības palēciens. Tas ir saistāms ar vairāku ASV centrālās bankas amatpersonu izteikumiem par ASV ekonomikas izaugsmi un inflācijas palielināšanos, kam banka ir pievērsusi savu uzmanību. Ziņa, ka Alans Grīnspens ir pieņēmis valdības piedāvājumu vadīt ASV centrālo banku vēl vienu termiņu, deva papildus stimulu dolāram. Eiro pievilcīgu mazināja arī ziņa, ka Vācijas ZEW institūta ekonomiskā noskaņojuma indekss maijā ir samazinājies par 3.3 punktiem līdz 46.4 punktu atzīmei, kas ir rādītāja zemākais līmenis kopš 2003. gada jūlija. Rādītāja kritumu jau piekto mēnesi pēc kārtas izraisīja vājais iekšējais pieprasījums, paaugstinātais ģeopolitiskais risks un augošās naftas cenas. Pārskata nedēļas laikā tika publicēti arī Eirozonas ekonomiskās izaugsmes rādītāji 0.6% apmērā šī gada pirmajā ceturksnī un par 1.3%, salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo ceturksni. Tomēr ekonomiskā izaugsme Eirozonā joprojām ir atkarīga no eksporta, kamēr privātais patēriņš ir vājās pozīcijās un arī uzņēmumi savas nākotnes perspektīvas nevērtē pārāk pozitīvi. Pārskata nedēļas beigās dolāra vērtība tomēr atkal samazinājās, investoriem dodot priekšroku citu valstu akciju tirgiem un augstāka ienesīguma valūtām. Augstākais kurss: 1.7844 GBP/USD Zemākais kurss: 1.7495 GBP/USD Pārskata perioda laikā GBP/USD kurss svārstījās 350 punktu robežās, un tā vērtība pieauga par 95 punktiem. EUR/GBP kurss svārstījās 110 punktu robežās, un mārciņas vērtība samazinājās par 19 punktiem. Pēc straujā mārciņas kāpuma iepriekšējā pārskata perioda beigās šī pārskata nedēļa tai sākās ar peļņas fiksēšanas izraisītu kritumu. Tās rezultātā GBP/USD valūtu pāra vērtība nokrita līdz pēdējo piecu mēnešu zemākajai vērtībai, savukārt EUR/GBP kurss pietuvojās pēdējo divu mēnešu augstākajiem līmeņiem. Pārskata nedēļas vidū nelielu mārciņas kāpumu izraisīja ziņas par gada inflācijas pieaugumu līdz 1.2% aprīlī (iepriekšējais – 1.1%). Tikmēr mājokļu cenas bija uzrādījušas pēdējos 2.5 gados straujāko kāpumu. Pārskata nedēļas pēdējā dienā tālāku mārciņas kāpumu izraisīja Anglijas Bankas maija sanāksmes piezīmju publicēšana. Tās ne tikai parādīja, ka visi deviņi ba

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hansabank Markets» lata kursa un procentlikmju prognozes

Valters Paiders [email protected], 25.10.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabank Markets

Lata valūtas kursu prognozes

Pēdējos gada divus mēnešus lata valūtas kursus noteiks tie paši mehānismi, kas līdz šim, t.i. SDR valūtu savstarpējās attiecības. Kopš pavasara vērojamā dolāra atgūšanās ir atspoguļojusies arī augstākā USD/LVL kursā (un attiecīgi pretējas tendences ir skārušas EUR/LVL kursu). Relatīvā izteiksmē (t.i. salīdzinājumā tirgus kurss/LB oficiālais kurss), lats ir saglabājies ļoti stiprs, un tuvākajā laikā nav iemelsa gaidīt tā pavājināšanos.

Pieņemot, ka turpmākajos mēnešos eiro - dolāra kurss būs tuvu esošajiem līmeņiem, vai pat pazemināsies, arī lata kurss pret dolāru pazemināsies, savukārt pret eiro - pieaugs. Tomēr gada nogalē EUR/USD varētu atgriezties pie 1.24 USD, un atbilstošie starpbanku tirgus kursi Latvijā tad varētu būt 0.54 USD/LVL un 0.67 EUR/LVL. Šādā gadījumā oficiālais eiro - lata piesaistes kurss būtu 67.6 santīmi. 2005. gadā EUR/LVL kurss svārstīsies nedaudz, jo amplitūdu ierobežos iespējamā LB intervence. LB būs gatava uzpirkt eiro, ja EUR/LVL kurss noslīdēs par 1% no piesaistes kursa (pēc mūsu prognozē šis līmenis būs ~0.669 EUR/LVL), un pārdot eiro uzpērkot latus, ja kurs par 1% pārsniegs oficiālo piesaistes kursu (mūsu prognozē tas būtu ~0.683 EUR/LVL). Savukārt USD/LVL kurss nākamā gada laikā varētu piedzīvot lejupslīdi par 3-5 santīmiem. Ja 12 mēnešu laikā eiro sasniegs 1.32 EUR/USD, tad dolāra - lata kurss Latvijā varētu sarukt līdz 50.7 santīmiem. Mūsu prognozes paredz, ka mārciņas kurss pret eiro samazināsies, un līdz ar to mārciņas - lata kurss nākamā gada laikā pazemināsies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Valdot bažām par naftas cenām, vājinās ASV dolāra pozīcijas

BNS, 26.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinoties nemieriem un vardarbībai Lībijā, kas ir krietni sašūpojis naftas cenas un arī citus pasaules tirgus, investori arvien vairāk pievēršas valūtām, kuras šādos mirkļos tiek uzskatītas par drošu patvērumu, un tādēļ valūtas tirgos ir pieaugusi Šveices franka un Japānas jenas vērtība, bet ASV dolārs piedzīvo kritumu.

Tostarp jena pret dolāru ir piedzīvojusi šogad straujāo nedēļas vērtības kāpumu.

«Toni nosaka naftas cenas. Tirgus dalībnieki ir sadalījušies divās frontēs - agresīvi noskaņotie sola milzīgu cenu kāpumu, piesardzīgie runā, ka Lībijas faktors ir pārvērtēts. Katrā ziņā globālajai ekonomikai ir par ko satraukties, ja krīze Lībijā ieilgs,» uzsvr Nordea Markets analītiķis Andris Lāriņš.

Lībijā jau kopš 15.februāra notiek plaši protesti pret Kadafi režīmu, kuri tiek apspiesti, izmantojot militāru spēku, un gājuši bojā simtiem cilvēku.

Tikmēr arī Eiropas eiro ir pakāpies attiecībā pret ASV dolāru, jo tirgus dalībnieki prognozē, lai mēģinātu iegrožot naftas cenu dēļ augošo inflāciju, Eirpopas Centrālā banka varētu palielināt eiro procentu likmes pirms dolāra likmes palielinās ASV Federālo rezervju sistēma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«NORDEA MARKETS» finansu tirgus apskats 8.03.

Ainars Sedlenieks [email protected], 08.03.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Andris Lāriņš, Nordea Markets analitiķis Jaunu darba vietu salīdzinoši niecīgais pieaugums ASV darīja savu, dolāru piektdien nopārdeva bez jelkādiem sirdsapziņas pārmetumiem. Tomēr, lai spriestu par dolāru nākotni, ir jāņem vērā trīs faktori. Darba vietu skaits ir pieaudzis (nekas, ka lēnākos tempos), datus paziņoja piektdien un pirms tam, nedēļas vidū bija strauja dolāra cenas kāpšana. Pēdējā laikā ir vērojama eiro nespēja sasniegt jaunas, nozīmīgas virsotnes, kas liek domāt, ka kopumā tirgū veidojas dolāram labvēlīga bāze. Jāpiemin, ka dolāra cenas samazināšanos Latvijā bremzē notikumi Āzijā. Tur dolāra cena ir pakāpusies virs 112 jenu atzīmes (augstākā dolāra cena kopš pagājušā gada septembra). Latvijā dolāra cena šodien svārstās ap 53.7 santīmu atzīmi. Vājie ASV dati eiro cenu burtiski pāris minūtēs pacēla no 1.218 dolāru atzīmes līdz 1.230 dolāru atzīmei un nākamajā stundā līdz 1.241 dolāriem. Šī nedēļa eiro sākās ar svārstībām starp 1.235 un 1.239 dolāru atzīmēm. Latvijā eiro cena svārstās netālu no 66.5 santīmu atzīmes. Eiro atkal ir guvis labumu no vājiem ASV nodarbinātības rādītājiem, bet patreiz ir vērojama nevēlēšanās agresīvi pirkt eiro. Tas liecina, ka piektdien novērotais vairāk raksturojams kā, no nedēļas laikā piedzīvotajām dolāra cenas svārstībām, peļņas vai zaudējumu fiksēšana. Ieguvēji bija eiro, mārciņa - valūtas, kuras visvairāk zaudēja, kad otrdien strauji kāpa dolāra cena. Eiro zonas valstīm nav vēlmes redzēt dārgu eiro un tas ir nopietns šķērslis agresīvai eiro pirkšanai. Pretstatā notikumiem pasaulē, Latvijā nekas būtiski kopš piektdienas nav mainījies. Dolāra cenas krišanās un eiro cenas kāpšana nav ietekmējusi lata un SDR valūtu groza attiecības. Jau vairāk kā 3 mēnešus SDR grafiks ir garlaicīga bilde. Nav vērojami nopietni mēģinājumi samazināt lata cenu ne spekulatīvi, ne uz reālu biznesu balstīti. Šodien arī procentu likmēm izmaiņas ir minimālas. Pretēji eiro, mārciņa šodien mēģina kāpt augstāk. Pret dolāru mārciņas cena svārstās nedaudz virs 1.85 dolāru atzīmes (kas gan vienalga ir 6 centus zem iepriekšējā mēnesī sasniegtajiem rekordiem). Latvijā mārciņas cena mēģina nostiprināties virs 99.5 santīmu atzīmes. Ņemot vērā labās procentu likmju izredzes un ne pārāk lielo tirgus dalībnieku interesi pirkt eiro, mārciņas cenai joprojām ir labas izredzes pakāpties augstāk. Eiro un kronas attiecībām būtiski nemainoties, galveno lomu nospēlēja ASV ekonomikas dati. Rezultātā arī kronas cena strauji kāpusi gan pret dolāru, gan arī latu. Latvijā kronas cena šodien svārstās ap 7.24 santīmu atzīmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hansabank Markets» valūtu tirgus apskats 12.-16. jūlijā

Valters Paiders [email protected], 19.07.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabank Markets

Aizvadītās nedēļas sākumā dolāram parādījās cerības atgūties. Vairāku nedēļu ieilgusī piesardzīgā attieksme pret dolāru šķita lēnām pagaistam, un otrdien visa tirgus uzmanība bija pievērta ASV ārējās tirdzniecības statistikai. Tirgus pirms datu publikācijas bija noskaņots nervozi, taču dati pozitīvi pārsteidza. ASV ārējās tirdzniecības deficīts jūnijā izrādījās 46 mljrd. dolāri gaidīto 48.3 mjlrd. dolāru vietā. Šīs ziņas pāršalca tirgu, un jau visai drīz dolāra vērtība bija krietni pakāpusies. Maksimumu dolārs sasniedza otrdienas pievakarē pie 1.2296 EUR/USD. Tomēr pārlieku lielam optimismam attiecībā uz dolāru nebija pamata, un jau visai drīz tirgū atgriezās šaubas par visiem dolāra nākotnes kursu noteicošajiem faktoriem, nesot sev līdzi atkārtotu dolāra pavājināšanos. Piektdienas pusdienlaikā EUR/USD kurss bija ~1.236 USD, taču tirgus dalībniekiem priekšā vēl bija vairākas svarīgas datu publikācijas piektdienas vakarpusē (ASV inflācija, ASV patērētāju noskaņojums). Dati izrādījās dolāram ne īpaši labvēlīgi, un dolāra kurss samazinājās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Latvijas Unibankas» valūtu tirgus apskats 11.-15. aprīlī

Valters Paiders [email protected], 15.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiro

Augstākais kurss: 1.2995 EUR/USD

Zemākais kurss: 1.2816 EUR/USD

Pārskata perioda laikā EUR/USD kurss svārstījās 185 punktu intervālā, bet tā vērtība pieauga par 42 punktiem. Tuvojoties februāra tekošā konta rādītāju publicēšanai, tirgus dalībnieki novērsās no dolāra procentu likmju pieauguma perspektīvas. Gaidot rādītāju, tirgus aktivitāte bija mazāka, un daudz lielāka ietekme uz kursa svārstībām bija tehniskajiem faktoriem, kā arī naftas cenas kritumam.

Tomēr jau dienās pirms ārējās tirdzniecības rādītāja paziņošanas dolāra vērtība kritās, jo daļa investoru šo rādītāju izmantoja kā ieganstu peļņas fiksēšanai, bet citi savukārt sagaidīja, ka dati norādīs uz tālāku situācijas pasliktināšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«UNIBANKAS» valūtu tirgus apskats 9.12.-15.12.

Ainars Sedlenieks [email protected], 20.12.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

[email protected], Tirgus un nozaru analīzes nodaļa A/S Latvijas UnibankaAugstākais kurss: 1.3344 EUR/USD Zemākais kurss: 1.3164 EUR/USD Pārskata perioda laikā EUR/USD kurss svārstījās 180 punktu intervālā. Nedēļas pirmajā pusē bija novērojama dolāra stiprināšanās, ko izraisīja peļņas fiksēšana, tirgus dalībniekiem izvairoties no lielākiem riskiem pirms gada beigu svinībām un sagaidot procentu likmju paaugstināšanu ASV. Savukārt sekojošie rādītāji uzrādīja ASV problēmas ar tekošā konta deficīta finansēšanu, kā rezultātā EUR/USD valūtas pāra vērtība atgriezās virs 1.33 eiro atzīmes, nedēļas laikā samazinoties tikai par 30 punktiem. Dolāra kāpumu pārskata perioda pirmajā pusē veicināja arī ASV makroekonomiskie rādītāji, kas uzrādīja patērētāju noskaņojuma uzlabošanos decembrī un ražotāju cenu, mazumtirdzniecības un rūpnieciskās ražošanas apjomu kāpumu novembrī. Tomēr kā pārskata nedēļas būtiskākie jāmin dati par ASV ārējās tirdzniecības un piesaistīto investīciju apjomu. Tekošā konta deficīts oktobrī bija pieaudzis līdz jaunam rekordam – 55.5 miljardiem dolāru, savukārt ASV piesaistīto investīciju bilance samazinājās līdz 48 miljardiem dolāru. Šie rādītāji apliecināja jau valūtas tirgū jau pāris mēnešus valdošo pārliecību, ka no ASV aizplūstošās naudas plūsmas (imports mīnus eksports) varētu pārsniegt ASV ienākošās naudas plūsmas (ārzemnieku investīcijas ASV mīnus amerikāņu investīcijas ārzemēs). Pēc būtības šī tendence nozīmē lielāku dolāru piedāvājumu nekā ir pieprasījums pēc tiem, kas izpaužas arī kā pēdējos mēnešos novērojamā dolāra vērtības samazināšanās. Savā 14. decembra sanāksmē ASV centrālā banka paaugstināja bāzes likmi par 0.25% līdz 2.25%, un pirmo reizi pēdējo trīs gadu laikā šī likme ir augstāka nekā attiecīgā Eirozonas procentu likme, kas, šo procentu likmju starpībai palielinoties, ilgākā termiņā varētu dot stimulu investoriem mainīt eiro pret dolāriem. Taču patlaban šī starpība ir pārāk maza, lai mazinātu investoru bažas par dolāra vērtības samazināšanās negatīvo ietekmi uz to ieguldījumiem. Arī tirgus reakcija uz dolāra procentu likmju paaugstināšanu par 0.25% bija visai minimāla, jo šāds lēmums jau bija iekļauts dolāra vērtībā, un arī likmes paaugstināšanu pavadošais komentārs neietvēra nekādus pārsteigumus. Proti, ka monetārā politika joprojām ir ekonomiku stimulējoša, taču zemās inflācijas dēļ procentu likmes tiks paaugstinātas pakāpeniski. Tomēr patlaban tirgus dalībnieki sagaida, ka līdz gada beigām EUR/USD valūtas pāra vērtība svārstīsies robežās starp 1.30 un 1.35 dolāriem, un tālāks tā kāpums varētu atsākties tikai jaunajā gadā. Augstākais kurss: 1.9369 GBP/USD Zemākais kurss: 1.9046 GBP/USD Pārskata perioda laikā GBP/USD kurss svārstījās 320 punktu robežās, un tā vērtība samazinājās par 95 punktiem. EUR/GBP kurss svārstījās 55 punktu robežās, un tā vērtība pieauga par 22 punktiem. Pārskata periods mārciņai sākās ar visai strauju vērtības samazināšanos gan pret dolāru, gan pret eiro. Par iemeslu šādai kustībai kalpoja ziņas par Lielbritānijas tirdzniecības bilances deficīta palielināšanos oktobrī līdz 5.3 miljardiem mārciņu (iepriekšējais – 4.4 miljardi). Šis rādītājs ir lielākais pēdējos 10 mēnešos, un norāda arī uz mazāku pieprasījumu pēc mārciņām, jo imports tradicionāli nozīmē, ka vietējā valūta tiek pārdota, lai nopirktu attiecīgos importa izstrādājumus. Līdz ar EUR/USD kursa kritumu arī mārciņa piedzīvoja kritumu pret dolāru un kāpumu pret eiro, kas saistāms ar peļņas fiksēšanu no iepriekšējām straujajām valūtas kursu kustībām. Tikmēr daudz mazāka uzmanība tika pievērsta Lielbritānijas ekonomiskajiem rādītājiem, kas uzrādīja ražotāju cenu palielināšanos līdz augstākajam līmenim kopš 1996. gada marta. Arī ražošanas pasūtījumu apjomi pieauga līdz pēdējo četru mēnešu augstākajam līmenim, savukārt mājokļu sektorā bija novērojama tālāka cenu samazināšanās. Pārskata nedēļas beigas gan bija mārciņai pozitīvākas, kas saistāms ar britu ienākumu un nodarbi

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Hansabankas valūtu tirgus apskats 18.-22. jūlijā

Valters Paiders [email protected], 25.07.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabanka

Viennozīmīgi šīs nedēļas notikums nr. 1 bija Ķīnas paziņojums par juaņas revalvāciju. Ceturtdien Ķīnas centrālā banka paziņoja, ka juaņas fiksētais kurss pret dolāru tiek paaugstināts par 2.1%, un turpmāk juaņas kurss tiek piesaistīts valūtu grozam (kura sastāvs gan netika publiskots). Jāpiebilst, ka jau ilgāku laiku Rietumvalstis mēģina Ķīnu ‘pierunāt’ atsvabināt juaņas kursu, kas līdz šim ir bijis pārvērtēts. Iespējams, ka ar šo soli oficiālā juaņas revalvācija ir tikai sākusies, un šīs process vēl turpināsies. Šie notikumi izsauca strauju dolāra pavājināšanos pret vairākām valūtām, īpaši jau jenu (kurss dažas stundās krita par ~2.2%). EUR/USD kurss pakāpās līdz 1.2255, tomēr drīz vien atgriezās iepriekšējā līmenī (nedaudz virs 1.21). Jāpiebilst, ka vēl pirms šiem notikumiem klajā nāca Grīnspena uzruna Kongresam, kas kopumā bija pozitīvi noskaņota (vēstīja par apņemšanos turpināt celt dolāru bāzes procentu likmi) - tādejādi dolārs šobrīd nebūt nav zaudējis visus savus atbalsta faktorus, un cīniņš nākotnē starp eiro un dolāru solās būt diezgan sīvs.

Komentāri

Pievienot komentāru