Citas ziņas

Eiropas Kopienas Iniciatīvas EQUAL atbalstītā projekta "Atvērtu darba tirgu sievietēm " ietvaros Sociālās ekonomikas fonds (SEF) rīko 80 stundu bezmaksas profesionālās pilnveides mācības „Lietišķais standarts”

, 07.09.2007

Jaunākais izdevums

2007. gada 7. septembrī plkst. 17:00

Rīgā, Jeruzalemes ielā 2/4, 2. stāvā,

notiek Eiropas Kopienas Iniciatīvas EQUAL

atbalstītā projekta "Atvērtu darba tirgu sievietēm "

informatīvā sanāksme

kuru organizē Sociālās ekonomikas fonds.

Informatīvā sanāksmē veltīta Eiropas savienības projekta ietvaros izstrādātas programmas „Lietišķais standarts” prezentācijai.

Eiropas Kopienas Iniciatīvas EQUAL atbalstītā projekta "Atvērtu darba tirgu sievietēm " ieviešana sākās 2005. gadā un tā mērķis - attīstīt atvērtu darba tirgu sievietēm, mazinot dzimumu segregāciju darba tirgū, sekmējot ģimenes dzīves līdzsvarošanu, attīstot efektīvas atbalsta iespējas, kā arī mazinot nacionālo spriedzi.

Projekta ietvaros Sociālās ekonomikas fonds (SEF) rīko 80 stundu bezmaksas profesionālās pilnveides mācības „Lietišķais standarts” pēc prakses firmu metodes, kura kļuvusi ļoti populārā starptautiskajā līmenī. Šodien 30 pasaules valstīs darbojas vairāk nekā 4000 prakses firmu, kuras ir apvienotas reģionālos, nacionālos un internacionālos tīklos.

Mūsdienu Prakses firma ir spēcīgs un efektīvs instruments cilvēka profesionālās kvalifikācijas celšanai.

Mācību programma „Lietišķais standarts” ļauj noteikt un pilnveidot savu personību lietišķām attiecībām un līdz ar to veicina labus sasniegumus esošā darbā vai jauna, kā arī palīdz atbilst mūsdienu darba devēju prasībām sakarā ar līdzstrādnieka personības piemērotību.

Informācija par projektu www.sef.lv mājas lapas sadaļā Projekti, EQUAL.

Sīkāka informācija pa tālruni 7334346, e-pasts: [email protected]

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noslēdzas sieviešu iesaistīšanas biznesā projekts

, 28.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ noslēdzas Labklājības ministrijas vadītās Eiropas Kopienas EQUAL programmas projekts, kas meklē jaunus risinājumus sieviešu iesaistīšanai perspektīvās un labi apmaksātās profesijās tieši tehniskajās nozarēs. Viens no veiksmīgākajiem piemēriem ir dabīgās kosmētikas līnija MADARA, ko ar EQUAL programmas atbalstu uzsāka Lotte Tisenkopfa.

EQUAL projektu Profesiju segregācijas cēloņu mazināšana kopā ar Sabiedrības integrācijas fondu īstenoja 19 organizācijas - pašvaldības, augstskolas, darba devēju asociācijas, valsts un nevalstiskā sektora organizācijas. Tāpat projekts sadarbojās ar partneriem Lielbritānijā, Spānijā, Vācijā, Austrija un Somijā, Db.lv informēja Labklājības ministrija.

Sievietes biežāk nekā vīrieši strādā bērnudārzos, slimnīcās, skolās un profesijās, kas Latvijā patlaban ir zemu atalgotas. Bizness, vadoši amati, tehniskās nozares tradicionāli tiek uzskatīti par vīriešu lauciņu. Šādam dalījumam "sieviešu" un "vīriešu" profesijās ir gan sociālas, gan ekonomiskas sekas, jo mazākas algas nozīmē arī mazākas pensijas un sociālās garantijas. Tas sievietes nostāda neizdevīgākā situācijā tikai tādēļ, ka viņas ir sievietes, uzsver Labklājības ministrijas speciālisti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

EQUAL programmā piedalījušies vairāk nekā 18 tūkstoši cilvēku

, 03.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālo inovāciju programmas EQUAL pasākumos iesaistījušies vairāk nekā 18 000 cilvēku, liecina Labklājības ministrijas (LM) apkopotā informācija.

EQUAL programma izstrādā jaunus risinājumus riska grupu nodarbinātībai Latvijā, piedāvājot jaunas iespējas cilvēkiem ar invaliditāti, sievietēm ar zemiem ienākumiem, bijušajiem ieslodzītajiem, ģimenēm ar nedziedināmi slimiem bērniem, nedzirdīgām sievietēm, patvēruma meklētājiem, cilvēkiem ar garīgās veselības problēmām un citiem cilvēkiem, kuriem jānodrošina vienlīdzīgas iespējas darba tirgū.

Inovatīvas apmācības, motivācijas un rehabilitācijas pasākumi, kā arī konsultācijas ir galvenās atbalsta formas LM vadītās Eiropas Kopienas programmas EQUAL projektos.

EQUAL darbojas kā ideju laboratorija, un programmas galvenais uzdevums ir sniegt priekšlikumus likumdošanas izmaiņām, kā arī radīt un izmēģināt jaunus, dažādu sociālo grupu vajadzībām atbilstošus pakalpojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) topošās valdības partneri šorīt parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu, valdības deklarāciju un fiskālās disciplīnas līgumu.

Dokumentus parakstīja partiju un frakciju vadītāji, klātesot arī topošās valdības ministriem, kuri parakstīja valdības deklarāciju.

Parakstīšana notika Saeimas nama Sarkanajā zālē. Saeima šodien plkst.12 lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru vadītu Kariņš.

Savukārt pusstundu pēc Saeimas ārkārtas sēdes beigām Viesu zālē plānota Kariņa preses konference. Pēc valdības apstiprināšanas tā plānojusi arī pulcēties uz pirmo svinīgo sēdi valdības mājā.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, iepriekš lēsa Kariņš.

Valdību veidos piecu politisko spēku pārstāvji - «Jaunā Vienotība» (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP), «KPV LV», «Attīstībai/Par» (AP) un «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Valdību vadīs politiķis no JV, lai arī šī partija vēlēšanās ieguva vismazāko mandātu skaitu Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Krīzes simulācija izgaismo nepilnības

Māris Ķirsons, 28.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējamās enerģētiskās krīzes situācijā paredzētie dabasgāzes piegādes samazinājumi par 20%, 40%, 80% vai pat par 100% būtiski ietekmēs ražošanas uzņēmumus, kuriem nāksies apturēt savu darbību ar visām no tā izrietošajām sekām, to novēršanai var būt nepieciešami milzīgi līdzekļi, tieši tāpēc jāpārskata gāzes samazināšanas un atslēgšanas nosacījumi un uzņēmumu atrašanās vienā vai otrā grupā.

Šāds ir uzņēmēju viedoklis pēc dabasgāzes sadales sistēmas operatora akciju sabiedrības Gaso rīkotajām mācībām, kurās tika izspēlēts scenārijs par to, kas un kā notiek situācijā, kad valstī nav dabasgāzes tādā apmērā, lai visiem varētu nodrošināt tās piegādi. Atbilstoši MK noteikumos strikti noteiktajiem nosacījumiem augstākā prioritāte dabasgāzes piegādēm ir paredzēta slimnīcām, sociālās aprūpes iestādēm, mājsaimniecībām, kas gāzi izmanto ēdiena gatavošanai, ūdens sildīšanai vai apkurei, savukārt šī resursa industriālajiem patērētājiem tās piegāde krīzes situācijā var tikt ierobežota 20%, 40%, 80% apmērā vai pat pilnībā apturēta. Vienlaikus, apturot ražošanu, uzņēmumi nespēs ne tikai samaksāt darbiniekiem, bet arī preču un pakalpojumu sniedzējiem un nemaksās arī nodokļus valsts budžetā, tādējādi raisot sava veida domino efektu. Tāpēc uzņēmēji aicina darīt visu, lai šādu situāciju nepieļautu, jo īpaši, ja pašlaik ir atklāti jautājumi par dabasgāzes pieejamību nākamajā ziemā. Vienlaikus dabasgāzes padeve pagaidām nevienam Latvijā nav samazināta, jo krīzes situācija nav izsludināta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai paplašinātu un veicinātu nodarbināto iesaisti profesionālās kvalifikācijas pilnveidē un mazinātu Covid-19 vīrusa izraisītās krīzes negatīvo ietekmi, Eiropas Savienības (ES) fondu programmas ietvaros būtiski paplašināti atbalsta nosacījumi nodarbināto iesaistei tālākizglītības programmās.

Valdība apstiprinātie grozījumi noteikumos par nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveidi paredz šim mērķim pieejamo finansējumu palielināt par vairāk nekā 21 miljoniem eiro, kopējam atbalstam programmas ietvaros sasniedzot gandrīz 47 milj.eiro. Iespējas palielināt atbalstu nodarbināto profesionālās kvalifikācijas pilnveidei rastas, veicot finansējuma pārdales citās ES fondu programmās.

Jaunie atbalsta nosacījumi nodarbināto kvalifikācijas pilnveides atbalsta programmu pagarina par gadu - līdz 2023. gada 31.decembrim, par 17 000 cilvēku tiek paplašināts arī atbalsta saņēmēju loks.

Turpmāk nodarbināto kvalifikācijas pilnveides piedāvājums tiek paplašināts ar iespēju izvēlēties kādu no interesējošām tālākizglītības programmām arī studiju moduļa vai studiju kursa apguvei augstskolā vai koledžā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Revīzijas laikā Latvijas Bankā konstatētas dažas nepilnības

Elīna Pankovska, 16.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kontrole veikusi revīziju Latvijas Bankā, kuras laikā apjomā ietvertajās pārskata daļās nav atklātas būtiskas neatbilstības, bet ir konstatētas dažas nepilnības.

Latvijas Bankai ir sniegti trīs ieteikumi, kurus ieviešot, tiks nodrošināts caurskatāms profesionālās pilnveides vajadzības noteikšanas procesu un, iespējams, optimizēti Latvijas Bankas izdevumi transportlīdzekļu izmantošanai un Mācību centra uzturēšanai.

Revīzijā konstatēts, ka bankas Mācību centrā strādājošo darbinieku skaits kopš 2009.gada sākuma līdz 2010.gada 31.decembrim ir samazinājusi no 19 uz 12 darbiniekiem. Konstatēts, ka nav dokumentēts amata vietu izvērtējums, sasaistot izveidotos amatus ar veicamajām funkcijām un darbinieku noslodzi.

Valsts kontrole secinājusi, ka, tā kā nav izvērtētas Mācību centra amata vietas un darbinieku skaits, sasaistot tos ar veicamajām funkcijām un darbinieku noslodzi, iespējams, Latvijas Banka var optimizēt Mācību centra uzturēšanas izdevumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VENTSPILS PILSĒTAS PLĀNOTO NOTIKUMU KALENDĀRS no 10. līdz 16. septembrim

, 07.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdiena, 10. septembris

" 10:00 domē notiks Ventspils pilsētas domes sēde (atb. D. Brākmane, tālr. 6 36 01111)

" 11:00 notiks iknedēļas sanāksme par pašvaldības SIA "Ventspils slimnīca" īstenojamā projekta "Neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu sniedzēju struktūras optimizēšana Ventspilī" B kārtas realizācijas gaitu, kas paredz uzņemšanas nodaļas rekonstrukciju (atb. O. Ķeņģis, tālr. 6 36 22658)

" No plkst. 13:00 līdz 17:00 Ventspils Digitālajā centrā (Akmeņu ielā 3) norisināsies datorkursi "Informācijas sabiedrības pamatprasmes". Kursu programma ietver darbu ar datoru, teksta redaktoriem, e-pastu un internetu. Kursa maksa: LVL 20 par 12 stundām. Pieteikšanās pa tālr. 6 36 07607 vai pa e-pastu: [email protected] Lūdzam arī norādīt iespējamos kursu apmeklējuma laikus! (atb. A. Gaile, tālr. 6 36 07607)

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kas ir stundu lapa?

Stundu lapa ir datu tabula, ko darba devējs izmanto, lai gūtu pārskatu par katra konkrēta darbinieka nostrādāto laiku.

Uzņēmumi izmanto stundu lapas, lai reģistrētu veiktos uzdevumus un projektos vai ar klientiem pavadītā laika uzskaitei. Mūsdienās izmanto šādas metodes:

  • Papīra formāta dokumenti
  • Excel tabula
  • programmatūra

Daudzi uzņēmumi liek darbiniekiem aizpildīt stundu lapas, lai mēneša beigās gūtu pārskatu par iepriekšējā periodā nostrādātajām stundām.

Uz stundu lapu pamata darbiniekiem tiek izmaksātas algas, kā arī tiek veikti projektu izdevumu aprēķini. Teorijā tas ir vienkārši, un nostrādātās stundas var aprēķināt dažos mirkļos, taču realitāte nav tik rožaina.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Var aplūkot fotoizstādi Sievietes karjera tehniskajās nozarēs

, 12.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas līdz 28.novembrim tirdzniecības centrā Spice modes alejā ir iespēja aplūkot fotoizstādi Sievietes karjera tehniskajās nozarēs, kuru organizē EQUAL projekts Profesiju segregācijas cēloņu mazināšana un kuras autors ir fotogrāfs Artis Rams.

EQUAL projekta realizētāji ar fotoizstādes palīdzību vēlas sabiedrības vidū popularizēt un aktualizēt tehniskās nozares un to lomu Latvijā, kā arī lauzt sabiedrības stereotipus par šīm nozarēm, īpaši uzsverot to, ka tehniskajās nozarēs veiksmīgu karjeru var veidot arī sievietes, ka tehniskās profesijas ir aktuālas un ka darbs tehniskajos uzņēmumos norit modernos apstākļos. Izstādes koncepcija ļauj parādīt, ka tehniskajās nozarēs strādājošās sievietes ir gudras, inteliģentas, simpātiskas un pozitīvas un ka viņu ikdienas darbs ir moderns un norit tīrā un patīkamā vidē.

Fotoizstāde tika sagatavota sadarbībā ar vairākiem Latvijā zināmiem progresīvo nozaru uzņēmumiem, tajā skaitā SAF Tehnika, Lattelecom, Citrus Solutions, Jauda, Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca, Skan-Tooling un Kārlis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunajā 2021./2022.mācību gadā no 1.septembra klātienes mācībās drīkstēs piedalīties tikai tie skolēni un izglītības darbinieki, kuri digitālā vai papīra formātā varēs uzrādīt sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testa rezultātu, savukārt pārējiem būs jārēķinās ar zināmām grūtībām un izaicinājumiem.

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvātos grozījumus noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, kuru mērķis ir noteikt tiesiskā regulējuma ietvaru izglītības un sporta procesa nodrošināšanai, sākot 2021./2022.mācību gadu klātienē. Kā norādīja IZM, turpmāk izglītības process īstenojams klātienē visās izglītības pakāpēs - tostarp vispārējā un augstākajā izglītībā.

Lai sāktu 2021./2022.mācību gadu un turpmāk nodrošinātu izglītības procesu epidemioloģiski drošā mācību vidē, divu metru distance nebūs jāievēro izglītības programmas apguvē vienā klasē, grupā vai kursā, tostarp dejās. Prasība tiek attiecināta arī uz starptautiskajām skolām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ES tieslietu un iekšlietu ministri spriež par bezvīzu režīmu ar ASV

, 18.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš, šodien, 18.aprīlī, Luksemburgā piedalās Eiropas Savienības (ES) Tieslietu un iekšlietu ministru padomē, kura lems par Eiropas Komisijas pilnvarošanu uzsākt sarunas par līguma noslēgšanu starp ES un ASV attiecībā uz atsevišķiem priekšnosacījumiem, lai pievienotos ASV Bezvīzu programmai (Visa Waiver Program (VWP)), informēja Iekšlietu ministrija.

Sanāksmē plānots apstiprināt pilnvarojumu Eiropas Komisijai uzsākt sarunas par līguma noslēgšanu starp ES un ASV attiecībā uz atsevišķiem priekšnosacījumiem, lai pievienotos ASV Bezvīzu programmai.

Lēmuma mērķis ir dot pilnvarojumu Komisijai sākt sarunas par līguma noslēgšanu ar ASV jautājumā par tām ASV likumdošanas prasībām, kas nosaka kārtību, kādā Eiropas Savienības dalībvalstis var iesaistīties Bezvīzu režīma programmā un kas ir Komisijas kompetencē. Līguma mērķis ir nodrošināt visu Eiropas Savienības dalībvalstu iekļaušanu Bezvīzu režīma programmā.

Tā kā saskaņā ar Eiropas Kopienas līgumu un citiem tiesību aktiem vairākas ar Bezvīzu režīma programmu saistītās prasības ietilpst Kopienas kompetencē, viens no pilnvarojuma uzdevumiem ir nodalīt Eiropas Kopienas kompetenci no jautājumiem, par kuriem dalībvalstis var divpusēji runāt ar ASV. Saskaņā ar Eiropas Kopienas līgumu Eiropas Savienības dalībvalstīm ir jāatturas no divpusējām sarunām ar ASV, kas skar pilnvarojumā atrunātās Eiropas Komisijas kompetences jomas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Programmēšanas skolotāji mācībās programmē tiešsaistes čatu

Zane Atlāce - Bistere, 10.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai programmēšanas skolotāji varētu pasniegt augstākā līmeņa programmēšanu vidusskolēniem pēc Skola2030 izstrādātā vidusskolas pilnveides modeļa, 32 skolotāji mācībās papildināja savas zināšanas, vienā no darba uzdevumiem izstrādājot sarakstes lietotni jeb tiešsaistes čatu.

Mācības organizē nodibinājums IT Izglītības fonds Start(IT), kas ir izstrādājis bezmaksas materiālus datorikas un programmēšanas pamatu apguvei skolās. Mācību saturu sagatavo un pasniedz zinoši mentori un lektori no Skola2030, Accenture, MAK IT un Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas.

Janvāra augstākā līmeņa programmēšanas mācības notika divos posmos. Pirmajā posmā skolotāji piedalījās vebinārā, kura laikā lektora vadībā sagatavoja darba vidi klātienes mācībām.

Vebinārs tika nodrošināts sadarbībā ar projektu Skola2030. Otrais mācību posms ietver tikšanos klātienē kopstrādes telpā TEIKUMS, kas atrodas Jaunajā Teikā un ir daļa no inovāciju kustības VEFRESH.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Plāno mazināt administratīvo slogu darba aizsardzībā

Lelde Petrāne, 18.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labklājības ministrija (LM) ir sagatavojusi izmaiņas vairākos darba aizsardzības jomas normatīvajos dokumentos, kas nepieciešamas, lai samazinātu administratīvo slogu darba aizsardzībā.

Lai samazinātu apmācībām nepieciešamo laiku, plānots noteikt, ka no 2013.gada 1.jūlija darba aizsardzības speciālistu pamatlīmeņa apmācību minimālais apjoms būs 40 stundas. Papildus paredzēta specializēta apmācība 20 stundu apjomā saistībā ar bīstamiem komercdarbības veidiem, piemēram, kokapstrādi, būvniecību, ražošanu, u.c.. Šāda apmācība nepieciešama, jo bīstamo nozaru uzņēmumos darbinieki saskaras ar specifiskiem riskiem un darba aizsardzības speciālistam ir nepieciešamas specifiskas zināšanas par iespējām tos novērst. Šobrīd darba aizsardzības speciālistu minimālais apmācības apjoms ir 160 stundas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jauniešu ātrākai iekļaušanai darba tirgū meklē 5,8 miljonus latu

Zanda Zablovska, 16.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā uzdevumu veicināt jauniešu pāreju no izglītības uz darba tirgu, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) meklē iespējas piesaistīt papildu 5,8 miljonus latu projektam Eiropas Sociālā fonda (ESF) aktivitātē «Atbalsts sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošanas kvalitātes uzlabošanai un īstenošanai».

IZM projektu īsteno, lai veicinātu jauniešu ātrāku iekļaušanos darba tirgū un sekmētu profesionālās kvalifikācijas operatīvu ieguvi tiem vidusskolu beidzējiem, kas neturpina mācības augstskolās. «1-1,5 gada laikā jauniešiem ar vidējo izglītību tiek nodrošināta darba tirgum nepieciešamā profesionālās izglītības kvalifikācijas ieguve,» DB norādīja IZM Komunikācijas nodaļā. Profesionālās izglītības programmu piedāvājums tiek saskaņots ar nozaru organizācijām, ņemot vērā prognozējamo nepieciešamību pēc noteiktas jomas kvalificētiem speciālistiem.

Pašlaik atbalsts tiek sniegts tikai jauniešiem ar vidējo vispārējo izglītību, tāpēc plānots paplašināt mērķa grupu arī ar jauniešiem, kuriem ir tikai pamata izglītība (2010./2011.mācību gadā pēc pamatizglītības ieguves izglītību neturpināja 1184 jauniešu). «ESF aktivitātes ietvaros pieejamais finansējums ir 4,1 milj. latu, kas dod iespēju sniegt atbalstu 2000 jauniešiem, kaut gan profesionālās izglītības iestādēm ir iespēja uzņemt divas reizes vairāk audzēkņu 1-1,5 gadīgajās programmās. Lai varētu nodrošināt atbalstu vēl 2000 jauniešiem, ir nepieciešams papildu ESF finansējums 5,8 milj. latu apmērā un IZM meklē iespējas šāda papildu finansējuma piesaistīšanai,» informēja IZM.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijā uzsāk kopienu centru attīstību

, 17.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Kopienu iniciatīvu fonds (KIF) ar "Microsoft Latvia" un "Unilever Baltic" atbalstu uzsāk darbu pie pilnīgi jaunas nevalstisko organizāciju (NVO) attīstības veicināšanas programmas "Atbalsts kopienu centru darbībai Latvijas reģionos". Iesaistīto uzņēmumu vadītāji un pārstāvji šodien organizēja preses konferenci, kurā informēja par programmas nozīmību Latvijas reģionu attīstībai, kā arī iezīmēja sagaidāmos rezultātus programmas īstenošanas gaitā.

Latvijas Kopienu iniciatīvu fonds, "Microsoft Latvia" un "Unilever Baltic" ir parakstījuši līgumu par sadarbību Latvijas kopienu centru attīstībai Latvijā. Sadarbības būtība ir atbalstīt ar padomu un arī finansiāli tās nevalstiskās organizācijas, kuras darbojas kā kopienu centri.

Kopienu centru ideja Latvijā ir vēl pavisam jauna, tomēr tās galvenais uzdevums ir pavisam vienkāršs un labi saprotams katram - uzlabot to cilvēku, kas dzīvo vienā kopienā (piemēram, pagastā, pilsētā vai ciemā), dzīves kvalitāti. Labs un mērķiem atbilstošs kopienas centrs var, piemēram, organizēt nodarbības jauniešiem, jaunu prasmju apgūšanu vecākā gada gājuma cilvēkiem vai ierosināt gājēju pārejas izveidi pie vietējās skolas un to arī realizēt. Tā ir ļoti nopietna sociālās integrācijas vide visiem kopienā dzīvojošajiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Alžīrijā policisti cīnās pret policistiem

Gunta Kursiša, 10.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alžīrijā pirmdien notikušas policistu sadursmes. Aptuveni 12 tūkstoši kopienas policistu pulcējās valsts galvaspilsētā Alžīrā, pieprasot lielāku valsts atbalstu, vēsta Reuters.

Kopienas policija nodrošina kārtību valstī aptuveni desmit gadus. Protestējošos kopienas policistus pirmdien notikušo protestu laikā centās nomierināt par protestu kārtību atbildīgā policija. Mītiņa laikā kopienas policistus mēģināja izkliedēt, izmantojot ūdens strūklu, daži no kopienas policistiem metuši akmeņus protestu kārtību uzraugošo policistu virzienā. Vairāki no kopienas policistiem tikuši ievainoti un aizturēti.

Kopienas policisti no valdības pieprasīja lielākas sociālas un profesionālas tiesības, un vismaz pieci tūkstoši kopienas policistu vēlējās doties uz prezidiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Profesionālās izglītības iestāžu attīstībā plāno ieguldīt 104,7 miljonus eiro

Žanete Hāka, 19.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot profesionālās izglītības modernizāciju, valdība otrdien apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādāto noteikumu projektu, kas turpmāko piecu gadu laikā profesionālās izglītības iestāžu attīstībā paredz ieguldīt 104,7 miljonus eiro, informē IZM.

Modernizācijas procesā tiks turpināta profesionālās izglītības kompetences centru izveide, optimizējot administratīvos resursus, lai vienā mācību iestādē koncentrētu iespējami plašu profesionālo programmu klāstu. Tādējādi tiks nodrošināta kvalitatīvas profesionālās izglītības pieejamība visos Latvijas reģionos. Tāpat ES fondu investīcijas ieguldīs, lai nodrošinātu profesionālo izglītības iestāžu piedāvāto programmu un mācību aprīkojuma atbilstību darba tirgus prasībām, kā arī infrastruktūras uzlabošanai – dienesta viesnīcu, sporta un citu būvju modernizēšanai.

Aktivitātes tiks īstenotas ierobežotas projektu iesniegumu atlases veidā divās projektu iesniegumu atlases kārtās. Pirmajā kārtā atbalsts paredzēts 17 valsts dibinātu un IZM padotībā esošu un pašvaldību dibinātu profesionālās izglītības iestāžu mācību vides modernizēšanai. Otrajā atlases kārtā atbalsts paredzēts 10 valsts dibinātu un Kultūras ministrijas padotībā esošu un pašvaldību dibinātu profesionālās vidējās kultūrizglītības iestāžu mācību vides modernizēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 10.februārī galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par labas gribas atlīdzinājumu Latvijas ebreju kopienai", kas nosaka desmit gadu laikā ebreju kopienai izmaksāt 40 miljonu eiro kompensāciju par holokausta dēļ zaudētajiem īpašumiem.

Atlīdzinājumu ebreju kopienai vēsturiskā netaisnīguma mazināšanai īstenos no 2023.gada līdz 2032.gadam - katru gadu izmaksājot četrus miljonus eiro, secināms no likuma anotācijā norādītā.

Līdzekļus cita starpā varēs izlietot Latvijas ebreju kultūrvēsturiskā mantojuma atjaunošanai un saglabāšanai, kopienas organizāciju atbalstam, īpašumu apsaimniekošanai, ar reliģiju, kultūru, izglītību, zinātni, veselības aprūpi, vēsturi, sportu, labdarību saistītu pasākumu finansēšanai un Latvijas sabiedrības saliedētības, vienotības un pilsoniskās sabiedrības attīstības veicināšanai.

Tāpat līdzekļus varēs izmantot holokausta upuru memoriālu (Biķernieku mežā, Dreiliņu mežā, Rumbulā, Mežaparkā, Šķēdes kāpās, Daugavpilī un citās vietās) uzturēšanai un labiekārtošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pakāpeniski ieviesīs minimālās obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas

Dienas Bizness, 25.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nodrošinātu darba ņēmēju, īpaši mikrouzņēmumos nodarbināto, sociālo aizsardzību, otrdien, 25. augustā, Ministru kabineta (MK) sēdē tika izskatīts priekšlikums noteikt minimālo obligāto valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu. Modelis paredz pakāpenisku minimālās obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas ieviešanu trīs gadu laikā, lai tas pilnībā darbotos jau no 2018. gada.

«Līdz šim ir noteiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, bet nav noteikts zemākais to apmērs. Tas rada divas milzīgas problēmas darba ņēmējiem, pārsvarā mikrouzņēmumu darbiniekiem, par kuriem veiktās sociālās iemaksas nav pietiekamā apmērā. Pirmkārt, šī cilvēku grupa ir neaizsargāta, iestājoties apdrošināšanas gadījumam, piemēram, saslimstot, zaudējot darbu vai dodoties bērna kopšanas atvaļinājumā. Otrkārt, šie cilvēki ar savām sociālajām iemaksām nespēj nodrošināt sev pat minimālo pensijas apmēru. Tas noved pie nevienlīdzīgas situācijas, jo pārējiem nodokļu maksātājiem nākas to kompensēt no savām iemaksām, nemaz nerunājot par to, ka šī sabiedrības daļa neatbalsta arī šodienas pensionārus. Tas rada slogu arī pašvaldībām,» skaidro Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas rīkotajos svētkos gadu no gada līdzdarbojas vieni un tie paši uzņēmumi un organizācijas; pašvaldības atbalsts citu iecerētām kultūras aktivitātēm – simbolisks.

Tas secināms, pētot Rīgas domes kultūras finansēšanas konkursu rezultātus.

Finansiāli ietilpīgākais ir Rīgas pašvaldības organizētais tradicionālo kultūras pasākumu finansēšanas konkurss, kas uzskatāms par tādu kā Rīgas domes pasūtījumu dažādu svētku, piemēram, Jaungada sagaidīšanas, Rīgas svētku vai Lieldienu organizēšanai. Papildu tam tiek rīkoti konkursi, kuros uz finansiālu atbalstu var cerēt gan dažādi amatieru kolektīvi, gan privātas kultūras iniciatīvas. Regulāri noteiktā laika posmā notiekošu pasākumu atbal- stam finansējums pieejams arī Rīgas festivālu mērķprogrammas finansēšanas konkursā. Tajā atbalstītiem pasākumiem šogad piešķirti 308,8 tūkst. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Palielinājies jauno audzēkņu skaits profesionālās izglītības iestādēs

Žanete Hāka, 20.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2014./2015. mācību gadā 11,7 tūkstoši audzēkņu uzsāka mācības 62 profesionālās izglītības iestādēs, kā arī 14 koledžās, kuras realizē profesionālās izglītības programmas, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) operatīvie dati.

Uzņemto audzēkņu skaits ir par 1,6% lielāks nekā iepriekšējā mācību gadā. 46,5% mācības uzsākušo ir sievietes.

Profesionālās izglītības iestāžu skaita optimizācijas un reorganizācijas rezultātā jauno mācību gadu uzsāka par četrām mācību iestādēm mazāk nekā 2013./2014. mācību gadā.

Demogrāfiskā situācija valstī ietekmē arī audzēkņu skaitu profesionālās izglītības iestādēs. Pavisam 2014./2015. mācību gadā Latvijas profesionālās izglītības iestādēs mācās 29,8 tūkst. audzēkņu, kas ir par 1,2 tūkst. jeb 6,8% mazāk, salīdzinot ar iepriekšējo mācību gadu. No kopējā audzēkņu skaita 12,9 tūkst. jeb 43,2% ir sievietes.

CSP rīcībā esošie pēdējo gadu dati par pamatskolu beigušo turpmāko izglītību liecina, ka absolventu īpatsvars, kuri mācības turpina profesionālās izglītības iestādēs, palicis gandrīz nemainīgs. 2013.gadā 33,4% absolventu izvēlējās iegūt profesionālo izglītību, savukārt 61,5% mācības turpināja vispārējās vidējās izglītības iestādēs. Nedaudz palielinājies vidusskolu beigušo īpatsvars, kuri mācības turpina profesionālās izglītības iestādēs (no 6,4% 2012. gadā līdz 7,6% 2013. gadā).

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vasaras mājasdarbs, lai atgrieztos skolās

Zane Ozola, privātās skolas "Patnis" dibinātāja, Neatkarīgās izglītības biedrības valdes priekšsēdētāja, 11.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece publiski paudusi, ka viena no viņas un ministrijas prioritātēm būs klātienes mācību atsākšana līdz ar jauno mācību gadu.

Tas ir sasniedzams mērķis, ja vasaras laikā izpildīsim virkni mājasdarbu. Vasaras laikā ne tikai jāsekmē vakcinācija, bet jāpielāgo skolu telpas, mācību grafiks un jārisina gaisa kvalitātes jautājums.

Drošas mācības klātienē ir iespējamas

Šobrīd gan pedagogiem, gan skolu vadītājiem ir dažādas idejas, kā panākt, lai atgriešanās pie klātienes mācībām būtu epidemioloģiski droša. Un katra ideja ir vērtīga. Pandēmija izglītības nozares pārstāvjiem ir iemācījusi elastību un spēju pielāgoties dažādām situācijām, tāpēc esmu pārliecināta, ka spēsim īstenot nepieciešamos risinājumus, lai droši mācītos klātienē. Izglītības ministrijā tam ir izveidota arī darba grupa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamnedēļ Kaņepes kultūras centra terasē tiks izvietots pirmais publiskais ledusskapis - "Kopienas skapis”, informē centra pārstāvji.

“"Kopienas skapis" ir ledusskapis, kas atrodas publiskā vietā, ir ikvienam viegli pieejams un ikviens tajā var ievietot vai izņemt ēdienu. Mūsu motivācija izveidot šo nekomerciālo un privāto pārtikas “apmaiņas punktu” ir priekšlikums un reizē pārliecība, ka nepastāv pārtikas pārprodukcija, bet nevienlīdzība tā izlietojumā un pieejamībā,” skaidro iniciatīvas autori.

“"Kopienas skapis" būs kā iniciatīva pret pārtikas izšķērdēšanu — tā vietā, lai izmestu ēdienu, kas šķiet nevajadzīgs, negaršīgs vai lieks, visi ir laipni aicināti to atstāt "Kopienas skapī”,” teikts paziņojumā.

Pirmo reizi "Kopienas skapis" tika izvietots 2012. gadā Vācijā un Spānijā, tad tām sekoja Lielbritānija, Jaunzēlande un Indija. Pašlaik jau ir izveidojusies ķēde ar organizācijām un apvienībam, kas uz brīvprātības principa šādus "Kopienas skapjus" tīra, uztur un organizē to izvietošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru