Citas ziņas

EK pieprasa Latvijai izbeigt diskrimināciju attiecībā uz nodokļiem

, 22.01.2007

Jaunākais izdevums

Eiropas Komisija nolēmusi vērsties pret Beļģiju, Spāniju, Itāliju, Nīderlandi un Portugāli Eiropas Kopienu Tiesā par to tiesību aktiem, saskaņā ar kuriem atsevišķām dividendēm, kas izmaksātas ārvalstu sabiedrībām (dividenžu maksājumiem uz ārvalstīm), var piemērot lielāku nodokļu likmi nekā dividendēm, kas izmaksātas sabiedrībām rezidentēm (dividenžu maksājumiem iekšzemē). Komisija nosūtījusi arī Latvijai oficiālu prasību veikt grozījumus tās nodokļu tiesību aktos.

Komisija uzskata, ka šie tiesību akti ir pretrunā EK Līgumam un EEZ Līgumam, jo tie ierobežo gan brīvu kapitāla apriti, gan brīvību veikt uzņēmējdarbību. Vienlaicīgi Komisija nosūtījusi Latvijai oficiālu prasību veikt grozījumus tās nodokļu tiesību aktos, kas attiecas uz dividenžu maksājumiem ārvalstu sabiedrībām. Prasība ir izteikta kā pamatots atzinums saskaņā ar EK Līguma 226. pantu. Ja divu mēnešu laikā Latvija nedos apmierinošu atbildi uz pamatoto atzinumu, lieta var tikt nodota izskatīšanai Eiropas Kopienu Tiesā.

"Dalībvalstis nedrīkst dividendēm, kas izmaksātas sabiedrībām citās dalībvalstīs, piemērot lielākas nodokļu likmes nekā dividendēm, kas izmaksātas pašmāju sabiedrībām," teica nodokļu politikas un muitas savienības komisārs Lāslo Kovāčs. "Priecājos, ka Tiesa apstiprināja šo nostāju 2006. gada 14. decembra spriedumā par Denkavit, Lieta C-170/05."

Beļģijas, Spānijas, Itālijas, Latvijas, Nīderlandes un Portugāles nodokļu tiesību akti dažos gadījumos var izraisīt lielākas nodokļu likmes piemērošanu dividenžu maksājumiem uz ārvalstīm nekā dividenžu maksājumiem iekšzemē. Ja dividenžu maksājumiem iekšzemē nodokļi netiek piemēroti vispār vai to likme ir neliela, tad dividenžu maksājumiem uz ārvalstīm tiek piemēroti ieturamie nodokļi 5 % līdz 25 % apmērā.

Beļģijā, Spānijā, Itālijā, Latvijā un Portugālē diskriminācija notiek attiecībā uz dividendēm, kas izmaksātas dalībvalstīs un tajās EEZ/EBTA valstīs, kuras sniedz attiecīgu palīdzību (piemēram, veic informācijas apmaiņu). Nīderlandē tā notiek tikai attiecībā uz pēdējām minētajām valstīm.Komisija 2006. gada 25. jūlijā nosūtīja Beļģijai, Spānijai, Itālijai, Nīderlandei un Portugālei pamatotu atzinumu (IP/06/1060), kurā lūdza tām veikt grozījumus attiecīgajos tiesību aktos. Atbildot uz šo prasību, Nīderlande veica grozījumus tiesību aktos, bet tie attiecās tikai uz dividendēm, kas izmaksātas citās dalībvalstīs. Tādējādi lēmums vērsties Tiesā pret Nīderlandi attiecas tikai uz dividendēm, kas izmaksātas tajās EEZ/EBTA valstīs, kuras sniedz attiecīgu palīdzību (piemēram, veic informācijas apmaiņu). Beļģija, Itālija un Portugāle neatbildēja uz pamatoto atzinumu. Spānijas atbilde bija negatīva.

Komisija 2006. gada 25. jūlijā nosūtīja pamatotu atzinumu arī Luksemburgai. Komisija ar prieku atzīst, ka Luksemburga nolēmusi izbeigt diskrimināciju (kura attiecās tikai uz EBTA valstīm, kuras sniedz attiecīgu palīdzību (piemēram, veic informācijas apmaiņu)). Lieta pret Luksemburgu tiks izbeigta, tiklīdz Luksemburgas nodokļu tiesību aktos tiks veikti nepieciešamie grozījumi.

Tiesa 2006. gada 14. decembra spriedumā par Denkavit (Lieta C-170/05) apstiprināja principu, ka valstī, kurā tiek gūti ienākumi (valstī, kurā reģistrēta filiāle), dividenžu maksājumiem uz ārvalstīm nedrīkst piemērot lielākas nodokļu likmes nekā dividenžu maksājumiem iekšzemē.

Tomēr saskaņā ar minēto spriedumu var būt svarīgi ņemt vērā to, vai mātes sabiedrības rezidences valstī var saņemt nodokļa samazinājumu par ieturamo nodokli, ko iekasē valsts, kurā tiek gūti ienākumi. Komisija šo neseno spriedumu ņems vērā, sagatavojot pieteikumus Tiesai. Līdz šim Komisija ievēroja to pašu principu, ko EBTA Tiesa Fokus Bank lietā (Lieta E-1/04), kad spriedumā tika skaidri noteikts, ka nav būtiski, vai rezidences valstī var saņemt nodokļa samazinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās vēlēšanu komisijas statistika liecina, ka starp Rīgas domes deputātu kandidātiem atrodams arī liels skaits dažādu uzņēmumu pārstāvju.

Tā vēlēšanās startē gan valdes priekšsēdētāji, gan valdes locekļi, gan direktori, gan citi augstākā līmeņa uzņēmumu darbinieki.

Lūdzām daļai no viņiem sniegt atbildes uz diviem jautājumiem:

1. Vai šis ir Jūsu pirmais starts politikā?

2. Kādēļ izlēmāt iet politikā? Kāda ir Jūsu motivācija un kādi ir plāni?

(Partijas sakārtotas secībā, kādā tās atrodamas cvk.lv)

Atbildes:

- Politisko partiju apvienība Saskaņas Centrs, Partija Gods kalpot Rīgai

Deņiss Jeļizarovs, dzimšanas gads: 1981, dzīves vieta: Rīga, tautība: nav norādīta

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijā visbiežāk diskriminācija vērojama vecuma un invaliditātes dēļ

, 15.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Invaliditāte (82%), čigānu izcelsme (73%) un vecums virs 50 gadiem (72%) Latvijas sabiedrībā līdzīgi kā Eiropā visbiežāk tiek vērtēti kā trūkumi (traucēklis). Šādus rezultātus sniedz Eirobarometra pētījums, kuru veic Eiropas Komisija sadarbībā ar TNS Opinion & Social (Latvijā šo pētījumu veic mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūra TNS Latvia).

Salīdzinot ar Eiropas Savienību, Latvijā retāk kā trūkumu (traucēkli) vērtē citu etnisko izcelsmi (30%), piederību citai reliģijai (16%) un piederību sieviešu dzimumam (14%). Latvijā homoseksuālismu salīdzinoši retāk uzskata par traucēkli nekā tas ir vidēji Eiropas Savienībā – attiecīgi 42% un 54%.

Domājot par to, kuras grupas biežāk cieš diskriminācijas dēļ, lielākā daļa Latvijas pilsoņu uzskata, ka Latvijā daudz biežāk izplatīta ir diskriminācija vecuma (55%) un invaliditātes (51%) dēļ.

Izņemot rādītāju par diskrimināciju invaliditātes dēļ, Latvijas pilsoņu vērtējums par diskrimināciju valstī ievērojami atšķiras no vidējiem rādītājiem Eiropas Savienībā. Latvijas iedzīvotāji izjūt mazāku diskrimināciju nekā vidēji Eiropas Savienībā tādās jomās, kā etniskā izcelsme (29%), reliģiskā piederība (10%), dzimums (21%) un seksuālā orientācija (32%). Savukārt salīdzinoši lielāka daļa Latvijas pilsoņu uzskata, ka diskriminācija vecuma dēļ valstī ir plaši izplatīta (55%), kas ir par 9 procentu punktiem vairāk nekā vidēji Eiropas Savienībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zināmi ES fotokonkursa Breaking stereotypes uzvarētāji

, 19.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Eiropas Savienības fotokonkursa Breaking Stereotypes uzvarētāju no vairāk nekā 600 visas Eiropas Savienības studentu vidus ir atzīts fotomākslas students no Polijas, informēja kampaņas Par dažādību. Pret diskrimināciju nacionālā korespondente Latvijā Ieva Kustova.

Krzysztof Gołuch, kurš studē Silēzijas Universitātes Radošās Fotomākslas institūtā Opavā, Čehijā, pārsteidza tiesnešus ar savu foto, kurā bija redzams cienījama vecuma vīrietis ratiņkrēslā pie kāpņu posma - tā ir pārdomas rosinoša metafora par daudzajiem šķēršļiem un diskriminācijas formām, ar kurām cilvēki saskaras ikdienas dzīvē.

Labākās fotogrāfijas pašlaik ir apskatāmas ceļojošajā izstādē visā Eiropā. Tā tika atklāta šonedēļ Briselē, kur iepretim Eiropas Komisijas galvenās mītnes ieejai ir apskatāma brīvdabas foto ekspozīcija.

Dažādībai veltītais Eiropas foto konkurss tika uzsākts 2007. gada martā informatīvās kampaņas Par dažādību. Pret diskrimināciju. ietvaros un kā Eiropas Vienādu iespēju gada – 2007 elements. Konkursa mērķis bija palīdzēt studentiem saprast, kā dažādība var bagātināt mūsu sabiedrību. Tā arī bija iespēja ieklausīties ES studentu viedokļos un noskaidrot, kā viņi izprot un uztver diskrimināciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Diskriminēt nedrīkstēs arī brīvo profesiju pārstāvjus

, 03.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas komisija konceptuāli atbalstījusi fizisku personu, kuras veic saimniecisko darbību, diskriminācijas aizlieguma likumu.

Jaunveidojamā likuma mērķis ir aizsargāt saimnieciskās darbības veicējus pret diskrimināciju, kas saistīta ar viņu dzimumu, rasi vai etnisko piederību. Tādējādi turpmāk tiks nodrošināta ne tikai darba ņēmēju, bet arī brīvo profesiju pārstāvju aizsardzība pret diskrimināciju, lēmusi Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

Likumprojekts ir izstrādāts, pārņemot Eiropas Savienības direktīvas, kas nodrošina minimālu kopīgu standartu indivīdu aizsardzībai pret diskrimināciju rases un etniskās piederības, kā arī dzimuma dēļ. Direktīvās iekļautas normas, kas paredz vienādas attieksmes principu pret personām neatkarīgi no rasu vai etniskās piederības, kā arī vienlīdzīgu attieksmi pret vīriešiem un sievietēm, to pieejai precēm un pakalpojumiem, kā arī preču piegādei un pakalpojumu sniegšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijā diskriminē vecuma un invaliditātes dēļ

, 16.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

15 % Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka 12 mēnešu laikā viņi ir izjutuši diskrimināciju vai jutušies aizskarti vismaz dēļ viena no minētajiem iemesliem. Diskriminācijas veidi, pamatojoties uz vecumu un invaliditāti, tiek uzskatīti par visizplatītākajiem valstī, un to atzīst lielāka daļa cilvēku Latvijā.

Šāda situācija ir ļoti līdzīga situācijai Eiropas Savienībā kopumā. Visbiežāk minētais diskriminācijas veids Latvijā ir saistībā ar vecumu – aptaujas dalībnieki to ir minējuši nedaudz biežāk nekā aptaujātie Eiropā. Latvijā gandrīz neviens aptaujātais nav minējis, ka ir izjutis diskrimināciju, pamatojoties uz reliģiju/ticību vai seksuālo orientāciju, šādus rezultātus sniedz Eirobarometra pētījums, kuru veic Eiropas Komisija sadarbībā ar TNS Opinion & Social, Latvijā šo pētījumu veic mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūra TNS Latvia.

Latvijas pilsoņu vērtējums par diskrimināciju valstī ievērojami atšķiras no vidējiem rādītājiem Eiropas Savienībā. Ja salīdzina ar vidējiem rādītājiem Eiropas Savienībā, procentuāli mazāks skaits cilvēku Latvijā uzskata, ka ir izplatīta diskriminācija, pamatojoties uz dzimumu, seksuālo orientāciju, etnisko izcelsmi un, jo retāk – uz reliģiju vai ticību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien galīgajā galīgajā lasījumā pieņēma Informācijas par ieņēmumiem un ienākuma nodokļiem atklāšanas likumu, kas nosaka plašāk publiskot komercsabiedrību ienākuma nodokļu informāciju.

Finanšu ministrijā iepriekš skaidroja, ka jaunā likuma mērķis ir palielināt korporatīvo pārredzamību un uzlabot publisko kontroli par komercsabiedrību ienākuma nodokļu informāciju, nodrošinot starptautisku koncernu (grupu) un atsevišķu komercsabiedrību publiskus pārskatus par ieņēmumiem, ienākuma nodokļiem un saimniecisko darbību rezidences valstī un sadalījumā pa nodokļu jurisdikcijām neatkarīgi no koncerna galvenās mātes sabiedrības reģistrācijas vietas.

Likumā ir iekļauts galvenās mātes sabiedrības pienākums sagatavot, iesniegt un publiskot pārskatu par ienākuma nodokļiem, ja saskaņā ar konsolidētā finanšu pārskata datiem attiecīgā koncerna (grupas) konsolidētie ieņēmumi divus pārskata gadus pēc kārtas (gan kārtējā, gan iepriekšējā pārskata gadā) galvenās mātes sabiedrības bilances datumā pārsniedz 750 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Latvija nav Kipra, tā ir vēl labāka

Tatjana Lutinska, juridiskā uzņēmuma Prime Consulting Starptautiskās nodokļu un korporatīvās plānošanas nodaļas vadītāja, 31.10.2012

Tatjana Lutinska, juridiskā uzņēmuma Prime Consulting Starptautiskās nodokļu un korporatīvās plānošanas nodaļas vadītāja.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau pēc dažiem mēnešiem stāsies spēkā grozījumi Latvijas likumdošanā, kas paredz starptautiskajiem holdingiem maksimāli labvēlīgu režīmu. Uz pozitīvo cerību fona parādās vairāku «ekspertu» viedokļi – no pesimistiskiem saistībā ar Latvijas perspektīvām pārvērsties par «jauno Kipru», līdz paniskiem – «valsts pārvērtīsies par ārzonu, kas pilna ar netīru kapitālu». Taču patiesībā ir citādi: Latvijai ir radusies pienācīga iespēja piesaistīt sev tūkstošus investoru, kā to jau ir izdarījusi Kipra, Malta, Luksemburga un citi kaimiņi Eiropā.

Grozījumi likumā «Par uzņēmumu ienākuma nodokli», kas stāsies spēkā 1. janvārī, paredz starptautiskajiem holdingiem ieviest labvēlīgāku nodokļu režīmu. Līdz ar to Latvijai, kas jau kopš deviņdesmito gadu sākuma ir iemantojusi visas postpadomju telpas reģionālā banku centra statusu, ir radušās visas iespējas vēl vienam izrāvienam finanšu pakalpojumu eksporta attīstīšanā.

Kā «bonuss» likuma grozījumiem ir kļuvusi arī beidzot ratificētā vienošanās ar Krieviju – nozīmīgāko ekonomisko partneri NVS valstīs – par dubulto neaplikšanu ar nodokļiem: oktobra sākumā prezidents Putins parakstīja Valsts domes pieņemto likumu. Šī vienošanās paredz samazināt vai atcelt nodokli, kas tiek ieturēts, izmaksājot no Krievijas uz Latviju dividendes, procentus, autortiesības un maksājumus par starptautisko pārvadājumu veikšanu. Ir iekļauta iespēja Krievijā ierēķināt Latvijā jau nomaksāto nodokli, kā arī daudz citu atvieglojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vēršas pret Latviju saistībā ar tiesību aktiem dzimumu līdztiesības jomā

, 25.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 25.jūnijā, Eiropas Komisija nosūtījusi argumentētu atzinumu Latvijai par to, kā tā īstenojusi ES noteikumus, kas aizliedz diskrimināciju nodarbinātībā un profesijā dzimuma dēļ (2002/73/EK), informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Latvijas iestādēm divu mēnešu laikā jāsniedz atbilde. Ja tās neatbild vai ja atbilde nav apmierinoša, Komisija var pieņemt lēmumu vērsties Eiropas Kopienu Tiesā.

ES iespēju vienlīdzības komisārs Vladimirs Špidla sacījis: «Šī direktīva ir ļoti svarīgs līdzeklis visai Eiropas Savienībai būtiskajā cīņā pret diskrimināciju dzimuma dēļ. Dalībvalstis to vienprātīgi pieņēma 2002. gadā, bet ES direktīvas nesasniedz plānoto mērķi, ja tās nav pilnībā un pareizi transponētas valstu tiesību aktos.»

Galvenie problēmjautājumi, par kuriem ir runa argumentētajā atzinumā, ir aplami transponēta netiešās diskriminācijas definīcija (jaunais 2. panta 2. punkts) un pietiekami nenodrošināta aizsardzība pret diskrimināciju pašnodarbinātības jomā, profesionālajā sagatavošanā un attiecībā uz ieguvumiem, ko nodrošina darba ņēmēju vai darba devēju organizācijas (jaunais 3. panta 1. punkts).

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

VID jau zaudējis tiesā par uzņēmuma darbības apturēšanu informācijas nesniegšanas dēļ

LETA, 07.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) šovasar jau ir zaudējis tiesā par uzņēmuma saimnieciskās darbības apturēšanu, jo tas nesniedza pieprasīto informāciju par citām personām.

Šodien interneta nozares ekspertu sasauktajā preses konferencē par sludinājumu portāla ss.lv slēgšanu un ar to saistītā uzņēmuma SIA Internet darbības apturēšanu zvērināts advokāts Jānis Zelmenis norādīja uz šo tiesas precedentu un sacīja, ka tas ievērojami uzlabo ss.lv īpašnieku izredzes tiesvedībā ar VID.

Administratīvā apgabaltiesa šā gada 12.jūnijā izskatīja AS Pagastiņi pieteikumu par VID 2015.gada 7.augusta lēmumu apturēt Pagastiņi saimniecisko darbību, pamatojoties uz likuma Par nodokļiem un nodevām 34.1 panta pirmās daļas 2.punktu, jo Pagastiņi VID noteiktajā termiņā nebija iesniegusi pieprasīto informāciju par darījumiem ar SIA RTS Baltic. 2015.gada 13.augustā VID Pagastiņu saimniecisko darbību atjaunoja, jo uzņēmums iesniedza prasīto informāciju, taču Pagastiņu pārsūdzēto lēmumu par saimnieciskās darbības apturēšanu VID aizvien uzskatīja par tiesisku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pie Atbrīvotāju pieminekļa pulcējas svinētāji

LETA, 13.10.2011

Cilvēki ieradušies pie Atbrīvotāju pieminekļa Uzvaras parkā, lai noliktu ziedus un svinīgi pieminētu "Rīgas atbrīvošanas no vācu fašistiskajiem iebrucējiem 67.gadadienu".

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spītējot rudenīgi lietainajiem laika apstākļiem, šodien īsi pēc plkst.11 aptuveni 100 vecāka gadagājuma cilvēku pulcējās Rīgā, Uzvaras parkā, pie Atbrīvotāju pieminekļa, lai svinīgi pieminētu «Rīgas atbrīvošanas no vācu fašistiskajiem iebrucējiem 67.gadadienu».

Sākumā pasākuma dalībnieki nolika ziedus pie pieminekļa, bet pēc tam ar uzrunām un dziesmām uzstājās vairāki kara veterāni un Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) pārstāvji.

Svinīgo pasākumu apmeklēt bija ieradies arī Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs un Latvijas Antifašistiskās komitejas loceklis Josifs Korens.

Uzrunu teicēji bija sapulcējušies uz pieminekļa paaugstinājuma, kur stāvēja arī vairāki cilvēki ar LSP karogiem un plakātiem, uz kuriem rakstīts «Slava 130.latviešu strēlnieku korpusam!», «Slava Rīgas atbrīvotājiem!», «Slava 43.gvardes latviešu strēlnieku divīzijai!».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eiropas Komisija vēršas tiesā

, 23.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komisija nolemj vērsties pret Beļģiju, Spāniju, Itāliju, Nīderlandi un Portugāli Eiropas Kopienu Tiesā par diskriminējošu nodokļu uzlikšanu dividenžu maksājumiem uz ārvalstīm un pieprasa Latvijai izbeigt šādu diskriminējošu nodokļu uzlikšanu

Eiropas Komisija nolēmusi vērsties pret Beļģiju, Spāniju, Itāliju, Nīderlandi un Portugāli Eiropas Kopienu Tiesā par to tiesību aktiem, saskaņā ar kuriem atsevišķām dividendēm, kas izmaksātas ārvalstu sabiedrībām (dividenžu maksājumiem uz ārvalstīm), var piemērot lielāku nodokļu likmi nekā dividendēm, kas izmaksātas sabiedrībām rezidentēm (dividenžu maksājumiem iekšzemē). Komisija uzskata, ka šie tiesību akti ir pretrunā EK Līgumam un EEZ Līgumam, jo tie ierobežo gan brīvu kapitāla apriti, gan brīvību veikt uzņēmējdarbību. Vienlaicīgi Komisija nosūtījusi Latvijai oficiālu prasību veikt grozījumus tās nodokļu tiesību aktos, kas attiecas uz dividenžu maksājumiem ārvalstu sabiedrībām. Prasība ir izteikta kā pamatots atzinums saskaņā ar EK Līguma 226. pantu. Ja divu mēnešu laikā Latvija nedos apmierinošu atbildi uz pamatoto atzinumu, lieta var tikt nodota izskatīšanai Eiropas Kopienu Tiesā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Jakāns: skandināvu bankas atbalsta valsts iejaukšanos

, 26.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai saņemtu kredītu bankā, no 10. jūlija vairumā gadījumu vispirms būs nepieciešams saņemt VID izziņu par nomaksātajiem nodokļiem. VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns intervijā Db norāda, ka valsts iejaukšanos kredītpolitikā ir atbalstījušas skandināvu bankas, kā arī atzīst, ka valsts likumdošanā ir būtiski robi attiecībā uz sodiem par "pateicību" naudas nedeklarēšanu.

Cik optimāls jūsu skatījumā ir lēmums tiem iedzīvotājiem, kuri grib ņemt kredītu vismaz 100 minimalo algu apmērā prasīt VID izziņas par nomaksātajiem nodokļiem?

Tas ir viens no valdības apstiprinātā inflācijas apkarošanas plāna punktiem, un tas ir orientēts uz to, lai ierobežotu naudas plūsmu, mazinot inflāciju, kā arī mazināt nodokļu nemaksāšanu, nelikumīgas naudas legalizēšanu. Manuprāt, tas ir nozīmīgs lēmums, būtisks pavērsiens, kas garākā laika posmā varētu nest arī augļus.

Minējāt, ka šo izziņu prasīšana ietilpst valdības apstiprinātajā inflācijas apkarošanas plānā. Taču ne viens vien eksperts ir norādījis, ka ar inflācijas apkarošanu šai prasībai nav nekāda sakara, ka tā ir versta uz "aplokšņu" algu izskaušanu…

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Normunda Staņēviča komentārs par izmaiņām Food Union iekšējā kultūrā

AS Rīgas piena kombināts valdes priekšsēdētāja Normunda Staņēviča komentārs par 2014.gada 24.novembra Latvijas Avīzes raksta «Saldējums citā glazūrā» pārpublikāciju, 27.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 24.novembrī, laikrakstā Latvijas Avīze tika publicēts raksts Saldējums citā glazūrā, kura autore, atsaucoties uz anonīmiem zemnieku un bijušo darbinieku komentāriem, informē par izmaiņām Food Union iekšējā kultūrā pēc tam, kad investors Andrejs Beshmeļņickis iegādājās AS Rīgas piena kombināts 2011.gadā un 2012.gadā apvienoja ar AS Valmieras piens, radot Food Union grupu (Daļēji šis raksts tika pārpublicēts arī portālā Db.lv http://www.db.lv/razosana/partika/pec-nonaksanas-krievijas-investora-ipasuma-rpk-mainijusies-iekseja-kultura-423582.).

Vēlamies jūs informēt, ka rakstā paustie anonīmie viedokļi ir subjektīvi un selektīvi, un tādējādi rada nepatiesu iespaidu par latviešu diskrimināciju Food Union grupā. Food Union ir starptautisks uzņēmums, kuru veido profesionāla komanda ar plašu un daudzveidīgu pieredzi. Kritēriji darbinieku pieņemšanai Food Union grupā ir profesionalitāte, kompetence un atbilstība amatam, nevis piederība kādai noteiktai etniskai grupai. Par to raksta autore varēja pārliecināties, pārbaudot rakstā citēto anonīmo viedokļu patiesumu, kas netika izdarīts. Turpmāk tekstā piedāvājam izvērstāku informāciju par iekšējās kultūras maiņu Food Union grupā un diskriminācijas neesamību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas iedzīvotāji visvairāk jūtas diskriminēti vecuma dēļ

, 09.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pretēji Eiropas iedzīvotājiem, kuri visbiežāk saskaras ar etnisko diskrimināciju, Latvijas pilsoņi uzskata, ka vecuma diskriminācija ir visizplatītākā.

Par to liecina jaunākā Eurobarometer informācija. 67% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka tiek diskriminēti vecuma dēļ, vidējais rādītājs Eiropas Savienībā šim diskriminācijas veidam ir 58%. Būtiski, ka vecuma diskriminācijas izjūta iedzīvotājos ir palielinājusies ekonomiskās lejupslīdes dēļ. Otrs būtiskākais diskriminācijas veids Latvijā esot invaliditāte, ko minējuši 64% iedzīvotāju, ES šis rādītājs ir 53%. Latvijas pilsoņi par salīdzinoši neizteiktām savā valstī uzskata diskrimināciju seksuālās orientācijas, etniskās piederības vai reliģiskās pārliecības dēļ, kamēr citi ES pilsoņi šo diskrimināciju veidus izjūt akūtāk. Vēl niecīgāks Latvijas pilsoņu skaits, attiecīgi 1 un 3% uzskata, ka, stājoties darbā, būtu diskriminēti vārda vai dzīvesvietas adreses dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lieliem un biržas uzņēmumiem jāatklāj ikvienā dalībvalstī gūtā peļņa, nodokļi un valsts subsīdijas

Žanete Hāka, 09.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lieliem un biržas sarakstos iekļautiem uzņēmumiem būtu jāatklāj ikvienā dalībvalstī gūtā peļņa, maksātie nodokļi un saņemtās valsts subsīdijas, Eiropas Parlaments pieprasa trešdien apstiprinātajā direktīvas projektā.

EP deputāti vēlas uzlabot pārredzamību nodokļu jomā un veicināt to, lai akcionāri uzņemtos ilgtermiņa atbildību par uzņēmumu darbību, kā arī spētu ietekmēt uzņēmumu vadības atalgojumu.

«Mūsu nostāja vērsta uz to, lai uzņēmumi un investori pieņemtu vairāk ilgtermiņa interesēs vērstus lēmumus un ieviestu vairāk pārredzamības Eiropas uzņēmumu pārvaldībā un investoru,» norādīja ziņotājs Sergio Cofferati (S&D, IT) pēc balsojuma.

«Mēs ierosinām nozīmīgus instrumentus, kas var palīdzēt apkarot izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Atklātībā nonākusī informācija par Luksemburgas lēmumiem attiecībā uz lielu uzņēmumu nodokļiem liecina, ka mums ir jāizmanto iespēja uzlabot situāciju,» viņš teica.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ārvalstu investori: Latvijas nodokļi jāpilnveido

, 12.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārvalstu investoru padome Latvijā uzskata, ka viens no cēloņiem šobrīd Latvijas tautsaimniecībā vērojamajai izaugsmes nesabalansētībai un vairākiem nelabvēlīgiem ilgtermiņa procesiem ir deformēti ekonomiskie stimuli, kurus rada nodokļu sistēmas nepilnības.

Ārvalstu investoru padome Latvijā ir sagatavojusi viedokli par iespējamu Latvijas nodokļu sistēmas pilnveidošanu, informēja Ārvalstu investoru padomes Latvijā valdes priekšsēdētājs Andris Lauciņš.

"Vienlaicīgi vēlamies uzsvērt, ka sagatavotā priekšlikuma mērķis ir kļūt par darba dokumentu un kalpot par pamatu diskusijām šī brīža situācijā, kad aktīvi tiek meklēti risinājumi, lai novērstu Latvijas tautsaimniecībā vērojamās izaugsmes nesabalansētību, un radīt pareizus ekonomikas stimulus, kuri nodrošinātu atbilstošu vidi sabalansētai ilgtermiņa izaugsmei.

Ārvalstu investoru padome Latvijā ir atzinusi, ka viens no cēloņiem šobrīd Latvijas tautsaimniecībā vērojamajai izaugsmes nesabalansētībai un vairākiem nelabvēlīgiem ilgtermiņa procesiem ir deformēti ekonomiskie stimuli, kurus rada nodokļu sistēmas nepilnības. Sistēma ir atpalikusi no vispārējā ekonomikas attīstības procesa un pat to kavē, nenodrošinot atbalstošu vidi sabalansētai ilgtermiņa izaugsmei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

PTAC: Latvijas Biznesa koledža nepilda pienākumu izbeigt negodīgu komercpraksi

Žanete Hāka, 23.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Biznesa koledža nepilda Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) uzlikto pienākumu nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi, kas izpaudās kā nepamatota vārdu «par brīvu», «bezmaksas» vai tamlīdzīgas nozīmes vārdu lietošana, un uzsācis piespiedu izpildes procesu, informē PTAC.

PTAC iepriekš ir izvērtējis SIA Latvijas Biznesa koledža īstenoto komercpraksi, solot «bezmaksas» studijas, un aicina patērētājus pirms līguma slēgšanas rūpīgi iepazīties ar līguma nosacījumiem, tai skaitā, budžeta vietu un stipendiju konkursa nolikumu.

2011.gada 16.jūnijā PTAC pieņēma lēmumu, ar kuru Latvijas Biznesa koledžai piemērots naudassods 1500 Ls apmērā un uzlikts tiesisks pienākums nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi, kas izpaudās kā patērētāja lēmuma pieņemšanai būtiskas informācijas noklusēšana un nepamatota vārdu par «brīvu», «bezmaksas» vai tamlīdzīgas nozīmes vārdu lietošana. Ņemot vērā patērētāju sniegtās ziņas, PTAC ir konstatējis, ka komersants nepilda tiesisko pienākumu izbeigt negodīgo komercpraksi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Man pagaidām neviens nav piedāvājis kļūt par Latvijas premjerministri, līdz ar to es nevaru ne apstiprināt, ne noliegt šādu iespēju,» Db pauda Valsts kontroliere Inguna Sudraba.

«Pēdējā laikā par manu iespējamo kļūšanu par premjeri presē ir izskanējušas vairākas spekulācijas, kuras es vēlētos izbeigt. Pirmkārt, tāpēc, ka ar mani neviens oficiāli par šo amatu nav runājis, otrkārt, tas nemaz nav jautājums, uz kuru varētu tūlīt atbildēt ar jā vai nē. Valsts premjera amats būtiski atšķiras no Valsts kontroliera darba, kuru veicot es vadu iestādi un vienpersoniski varu pieņemt lēmumus,» skaidroja Inguna Sudraba.

Attiecībā uz Saeimas atlaišanu, par ko pēdējā laikā ir daudz diskutēts, Valsts kontroliere neizteicās ne pozitīvi, ne noliedzoši. «Pašlaik saistībā ar šo jautājumu norit 2 politiskās spēles— vieni, kam ir izdevīgi, lai Saeima tiktu atlaista pēc iespējas ātrāk, kamēr nav konkurences un otri, kam vēl vajag nedaudz laika, lai nostiprinātu savas pozīcijas,» teica Inguna Sudraba.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) topošās valdības partneri šorīt parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu, valdības deklarāciju un fiskālās disciplīnas līgumu.

Dokumentus parakstīja partiju un frakciju vadītāji, klātesot arī topošās valdības ministriem, kuri parakstīja valdības deklarāciju.

Parakstīšana notika Saeimas nama Sarkanajā zālē. Saeima šodien plkst.12 lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru vadītu Kariņš.

Savukārt pusstundu pēc Saeimas ārkārtas sēdes beigām Viesu zālē plānota Kariņa preses konference. Pēc valdības apstiprināšanas tā plānojusi arī pulcēties uz pirmo svinīgo sēdi valdības mājā.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, iepriekš lēsa Kariņš.

Valdību veidos piecu politisko spēku pārstāvji - «Jaunā Vienotība» (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP), «KPV LV», «Attīstībai/Par» (AP) un «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Valdību vadīs politiķis no JV, lai arī šī partija vēlēšanās ieguva vismazāko mandātu skaitu Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

VID dators cilvēku saskatīt nespēj

Jānis Goldbergs, speciāli Dienai, 12.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VID EDS vienotā konta datorsistēma spēj uzrēķināt kavējumus par samaksātiem nodokļiem.

Divu juristu, zvērināta advokāta un zvērināta advokāta palīga, labprātīgi veikti nodokļu avansa maksājumi Valsts ieņēmumu dienestam (VID) par 2020. gadu noveduši pie kavējumu naudas aprēķina, kā viņi apgalvo, par jau nomaksātiem nodokļiem. Abi iesnieguši prasības tiesā, un, iespējams, ka šīs prāvas kļūs par paraugprāvām un spēs mainīt VID līdzšinējo praksi nokavējuma naudas aprēķinā, jo faktiski juristi strīdas par datorsistēmas lēmumiem, kuru pareizību VID ierēdņi tagad centīsies pamatot tiesai.

Zvērināta advokāta stāsts

Visi zvērināti advokāti un zvērinātu advokātu palīgi ir pašnodarbinātas personas – šādu nodokļu maksātāja statusu advokātiem nosaka likums. Stāsta ievads ir pirmā pandēmijas gada izmaiņas nodokļu nomaksas kārtībā. Līdz 2020. gadam visiem pašnodarbinātajiem no VID puses tiek aprēķināts iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājums, kas obligāti jāmaksā avansā par katru nākamo taksācijas gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

SEN «klienti» meklē aizstāvību Briselē


Māris Ķirsons
, 04.11.2013

«Latvijas valsts amatpersonas mūsu argumentus ignorē un cenšas pieņemt likumu, kas darbosies ar atpakaļejošu spēku, radot zaudējumus biznesam,» tā Latvijas koģenerāccijas elektrostaciju asociācijas vadītājs Jānis Timma.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neapmierināti ar valdības vēlmi aplikt ienākumus no elektrības pārdošanas ar nodokli, uzņēmēji vērsušies Eiropas Komisijā ar lūgumu uzsākt pārkāpumu procedūru pret Latviju.

Vēstuli ar šādu ierosinājumu nosūtījusi Latvijas Koģenerācijas elektrostaciju asociācija, kurā apvienojušies elektroenerģijas ražotāji, kas šogad saražos aptuveni 190 000 MWh elektroenerģijas, kas ir trešā daļa no kopējā saražotā elektroenerģijas apjoma, neskaitot a/s Latvenergo un citu lielo koģenerācijas staciju izstrādi.

Neredz citu iespēju

«Latvijā valsts amatpersonas mūs nedzird, mūsu argumentus ignorē, cenšoties pieņemt subsidētās elektroenerģijas nodokļa (SEN) likumu, kas darbosies ar atpakaļejošu spēku un radīs zaudējumus šajā biznesā strādājošajiem,» tā uz jautājumu, vai citas iespējas, kā cīnīties pret SEN ieviešanu, vairs nav, atbild Latvijas Koģenerācijas elektrostaciju asociācijas vadītājs Jānis Timma. Viņš atgādina, ka viens no nosacījumiem, lai Latvijā ieviestu SEN bija vajadzīga Eiropas Komisijas piekrišana, taču neesot ziņu, ka tāda būtu saņemta. «Tāda dīvaina politika – kad vajag kaut ko ātri pieņemt, tad kā arguments skan, ka tā ir ES prasība un Latvijā neko te vairs nevar izdarīt, taču SEN gadījumā nezin kādēļ Latvija ES atļauju negaida un cenšas steidzīgi ieviest jaunu diskriminējošu nodokli, jo samazināt iepirkuma tarifu jau strādājošajām stacijām neriskē,» sašutis ir J. Timma. Pēc asociācijas vadītāja domām SEN ir izdomāts kā instruments, lai koģenerācijas stacijām atņemtu naudu, un tas ir kā sods, kaut arī nodoklis būtībā nevar būt soda instruments. Jāatgādina, ka savulaik Windau lietā Latvijai par lēmumu pārtraukt iepriekš solīto atbalstu – elektroenerģiju iepirkt par dubulto tarifu – nācās ne tikai samaksāt Zviedrijas Nykomb Synergetics Technology Holding AB 1,6 milj. Ls kompensāciju, bet arī par solīto dubulto tarifu elektrību iepirkt līdz 2007. gada rudenim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Informācija par izmaiņām tiesību aktos, kas stāsies spēkā no 1.janvāra

, 27.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2008.gada 1.janvāra Latvijā stāsies spēkā virkne izmaiņu nodokļu likumos, kā arī citos normatīvajos aktos, kas ir Finanšu ministrijas atbildības sfērā, liecina ministrijas sniegtā informācija medijiem.

Nodokļu politikas jomā:

·grozījumi likumā ''Par iedzīvotāju ienākuma nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījumi likumā ''Par nekustamā īpašuma nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījums likumā ''Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 6.decembrī);

·grozījumi likumā ''Par akcīzes nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījumi likumā ''Par nodokļiem un nodevām'' (stājās spēkā 2007.gada 12.decembrī);

·grozījumi likumā ''Par pievienotās vērtības nodokli'' (varētu stāties spēkā 2008.gada janvārī vai februāra sākumā);

·Elektroenerģijas nodokļa likuma pārejas noteikumi;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot tēmu par dzimumu kā biznesa vidi ietekmējošu faktoru, skaidrojām, vai dzimums ietekmē algas lielumu. Tā kā atalgojums ir konfidenciāls jautājums, par to runā reti un bieži vien gadu garumā netiek pamanīta vai apzināti tiek ignorēta bīstama tendence – dziemžēl sieviešu darbam tiek piešķirta zemāka vērtība, nekā vīriešu darbam. Rezultātā sievietes saņem mazāku atalgojumu nekā vīrietis.

Tas ir biznesa vides skelets skapī jeb birojā, par ko izvairāmies runāt, bet statistika nepārprotami liecina - šobrīd Latvijā sieviešu alga ir par vidēji 17% zemāka nekā vīriešiem. No vienas puses tas saistīts ar faktu, ka sievietes vairāk nodarbinātas zemāk atalgotās nozarēs un ieņem zemākus amatus, bet no otras puses – vēl joprojām atalgojuma līmeni ietekmē arī stereotipi par vīrieti kā galveno pelnītāju, ģimenes galvu, kuram pienākas lielāks atalgojums un līdz ar to par līdzvērtīgas nozīmes darbu vīrietis saņem lielāku algu nekā kolēģe - sieviete.

Rezultātā sieviete labprātīgi divus mēnešus gadā faktiski strādā bez atalgojuma, ja salīdzinām viņas ienākumus ar vīrieša algu. Vienkāršojot situāciju, varētu teikt, ka daļa vainas jāuzņemas pašām sievietēm, jo viņas izvēlējušās zemāk apmaksātas profesijas, turas pie darbavietas, kur netiek novērtētas un necīnās par tiesībām saņemt adekvātu atalgojumu par padarīto. Tomēr būtiski apzināties, ka ieguvēju šajā situācijā nav, bet zaudētāji ir visas iesaistītās puses – gan pati darbiniece un viņas ģimene, gan darba devējs, uzņēmums un tā peļņas rādītāji, gan arī ekonomika kopumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Komersanti mēdz nelikumīgi piemērot atsevišķu maksu par skaidras un bezskaidras naudas norēķiniem

Zane Atlāce - Bistere, 08.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atsevišķi komersanti, pārdodot preces un pakalpojumus, kā arī piedāvājot par tiem norēķināties skaidrā naudā vai izmantojot konkrētus maksājumu instrumentus, tai skaitā norēķinu kartes vai internetbankas, pieprasa papildu maksu, tā secinājis Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), veicot tirgus uzraudzību.

Piemēram, situācijā, kad pakalpojuma sniedzējs patērētājam piedāvā iespēju apmaksāt kārtējo rēķinu, no patērētāja papildu rēķinā norādītajai summai, pakalpojuma sniedzējs pieprasa arī «transakcijas maksu», «komisijas maksu» vai tml. par konkrētās internetbankas apmaksas veida izmantošanu.

Līdzīga situācija konstatēta internetveikalos, kur pārdevējs saistībā ar norēķināšanos par preces iegādi, patērētājam pieprasa «pirkuma apstrādes apkalpošanas maksu» vai tml. papildu maksu. Piemēram, norādot, ka «Pie pirkuma summas tiks pieskaitīta apstrādes apkalpošanas maksa 0,99 % apmērā.» Minētā papildu maksa tiek pieprasīta arī gadījumos, kad norēķins tiek veikts, tiešā veidā veicot pirkuma apmaksu pārdevējam un izmantojot skaidras naudas apmaksas veidu.

Komentāri

Pievienot komentāru