Tehnoloģijas

Elektrības padeves traucējumu iemesls - datorvīruss

Valters Paiders [email protected], 16.09.2003

Jaunākais izdevums

Elektrotīklu modernizācija, ieviešot modernās tehnoloģijas, kas ļauj kontrolēt tīklus ar datora palīdzību nes arī jaunus draudus. Proti, šīs sistēmas var kļūt par hakeru un datorvīrusu upuriem. To darbības rezultāts - būtiski energoapgādes traucējumi.

Tā raksta IT drošības biļetens Oxygen, pieļaujot, ka elektības padeves traucējumus ASV pirms dažām nedēļām ir izraisījis datorvīruss. Jāatzīmē, ka ASV amatpersonas šādu iespēju kategoriski noliedza.

Tomēr IT speciālisti esot atklājuši vairākus nozīmīgus drošības caurumus datorsistēmās, kas viņiem ļautu īsā laikā "nodzēst" ja ne visu Ziemeļameriku, tad vienu štatu noteikti, raksta Associated Press, (AP) atsaucoties uz speciālistiem. Šī ziņa neesot nekāds jaunums - jau 1998. gadā hakeri demonstrēja, ka var ielauzties šajās sistēmās. Kopš tā brīža ir pagājuši 5 gadi, bet drošības caurumi šajās sistēmās tā arī nav aizlāpīti.

"Pietiek tikai ar vienu mazu modificētu datu failu, lai izsistu no ierindas visu apakšstaciju," AP norādīja Ēriks Bairiss (Eric Byres), British Columbia Institute of Technology drošības speciālists.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Elektrotīkla attīstībā jāiet līdzi laikam

Sandris Točs, speciāli DB, 10.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«AS Sadales tīkls iet līdzi laikam un dara to, ko dara sadales tīklu operatori visās attīstītajās valstīs,» to intervijā DB teic enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš.

Kāda ir elektrotīkla vēsturiskās struktūras mantojuma ietekme uz pašreizējo situāciju, proti, elektrotīkls ar lielām jaudām reģionos, cilvēku skaita izmaiņas reģionos, mūsdienu tehnoloģiskie uzlabojumi, lauksaimnieciskās ražošanas efektivitātes pieaugums – kā visi šie faktori ietekmē energoapgādes efektivitāti un elektrotīkla noslodzi?

Nav noslēpums, ka elektrotīkla vēsturiskais mantojums šodien ir neapšaubāma problēma, ar ko saskaras sadales tīkla operators Latvijā. Saimnieciskajai aktivitātei samazinoties, uz kādreizējām ražošanas vietām joprojām tiek nodrošinātas noteiktas elektroenerģijas jaudas un augstākas jaudas līnijas, nekā tas objektīvi ir nepieciešams. Lai nodrošinātu, ka noteikta jauda kādā līnijā visu laiku ir klātesoša, visu laiku kādam šī enerģija ir jāražo. Ja ir līnijas, kurās jauda ir lielāka, nekā nepieciešams, tas nozīmē, ka mēs esam spiesti uzturēt darba kārtībā jaudīgākas iekārtas, kas savukārt prasa lielākus ieguldījumus, jo ir jāuztur augstāks spriegums. Tas, neapšaubāmi, rada izmaksas gan ražotājam, gan sadales tīklam. Mēs tērējam liekus resursus. Ir aizvērušies ne tikai daudzi bijušie kolhozu centri, ir aizvērušās arī mežrūpniecības saimniecības, gateri, kuros savulaik elektrības jaudas bija nepieciešamas. Pabraukājot pa laukiem, var redzēt, ka stāv vidējā sprieguma transformatora ietaises, bet gateris jau labu laiku nedarbojas, jo tuvākajā apkārtnē meži ir izzāģēti un aktivitāte tagad ir apsīkusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Elekroapgādes traucējumu dēļ Latvijā nestrādā vairāku banku klientu apkalpošanas centri

Ieva Mārtiņa [email protected], 10.01.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vētras dēļ radīto elektroapgādes traucējumu dēļ šodien vairākās Latvijas pilsētās nestrādā vairāku banku klientu apkalpošanas centri un filiāles. Tostarp Talos un Kuldīgā, kur joprojām nav izdevies atjaunot elektrības padevi, nestrādā Hansabankas filiāles. Citur Latvijā, kur kopumā Hansabanakai ir vairāk nekā 60 klientu apkalpošanas vietas - tās darbojas kā ierasts. Lielāki darbības traucējumi ir Latvijas Krājbankai, kurai elektrības traucējumu dēļ nestrādā klientu apkalpošanas centri Alūksnē, Rojā, Skrundā, Dagdā, Talsos un Dundagā. Tāpat elektrības padeves traucējumu dēļ nedarbojas bankas klientu apkalpošanas centri Priekulē un Ugālē, kā arī Kuldīgā un Salacgrīvā. Bankai kopumā visā Latvijā ir 75 klientu apkalpošanas centri. Krājbanka norāda, ka klientiem iespējams saņemt pakalpojumus citās bankas klientu apkalpošanas vietās. Klienti,kuri nevar veikt maksājumus, piemēram, par kredītiem, var vērsties bankā ar iesniegumu un banka katru gadījumu izskatīs atsevišķi, Db informēja bankā. Arī Hipotēku bankai nestrādā fililāles un bankomāti Talsos Kuldīgā un Alūksnē, bet bankai Nord/LB Latvija no 23 filiālēm un 10 norēķinu centriem nestrādā vienīgi filiāles Kuldīgā. Tā kā pēc orkāna ievērojamā daļā Latvijas joprojām nav atjaunota elektroapgāde, bez elektrības ir arī Unibankas klientu apkalpošanas centri Alūksnē, Skrundā, Talsos, Kandavā un Kuldīgā, Db informēja bankas preses sekretāre Haralds Burkovsis. Lai gan šādos apstākļos nav iespējams veikt visas klientiem ierastās bankas operācijas, tomēr Unibankas klientu apkalpošanas centri ir atvērti visā Latvijā un klientu apkalpošana tiek veikta tādā apmērā un apjomā, kādā tas ir iespējams. Savukārt, lai izvairītos no iespējamām ļaunprātībām, šajos klientu centros līdz elektroapgādes atjaunošanai ir nodrošināta fiziskā apsardze. Unibanka klientu apkalpošanu nodrošina 62 klientu apkalpošanas centros Rīgā un Latvijā. Unibankas vecākais viceprezidents Ainārs Ozols: «Piecas vietas Latvijā, kur mūsu filiālēs nav elektrības un līdz ar to ir traucēta sakaru sistēmu darbība, Unibankas mērogā faktiski ir vienīgās viesuļvētras sekas. Vietās, kur nav elektrības, nedarbojas arī bankas automāti un norēķinu sistēmas veikalos, tomēr mēs esam gatavi apkalpot klientus kaut vai daļēji - tā, kā tas šajos apstākļos ir iespējams un palīdzēt arī ar uzmundrinājumu un padomu, jo mūsu apkalpošanas centri klientiem ir atvērti visā Latvijā. Protams, ka mēs nāksim pretim arī tiem klientiem, kuru īpašums ir cietis vētrā, un, kuriem būs nepieciešams pārskatīt kredītu atmaksas grafikus un termiņus.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau tuvā nākotnē mūsu iekārtas pašas izplānos elektrības patēriņa režīmu, samazinot izmaksas

Vai varat iztēloties situāciju, ka rūpnīcas ražotne sāk darbu nevis līdz ar ierasto darba dienas sākumu, bet brīdī, kad elektrība maksā vislētāk? Strādājošie jau dienu iepriekš tiek informēti, vai pie darba būs jāķeras dienas vidū, vakarpusē vai nakts melnumā, un var attiecīgi saplānot savu laiku. Lai arī šāda sistēma izklausās dīvaina, neierasta un var sadārdzināt darbaspēka izmaksas nakts maiņu dēļ, ietaupījums uz lētākas elektrības rēķina var būt mērāms pat vairākos tūkstošos eiro.

Šādu darba kārtību jau izmēģina atsevišķi Latvijas uzņēmumi, kuri testē februāra sākumā publiski pieteikto Lattelecom elektrības pakalpojumu tet. Pirmie rezultāti klientus esot iepriecinājuši, apgalvo produkta tet vadītājs Artūrs Pielēns-Pelēns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Cenu kāpums Latvijā šobrīd jau līdzinās 2007. un 2008. gadā pieredzētajam

Db.lv, 08.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patēriņa cenu pieaugums Latvijā pēdējos mēnešos ir bijis viens no straujākajiem pēdējo 20 gadu laikā, un inflācijas dinamika šobrīd jau līdzinās 2007. - 2008. gadā pieredzētajam, norāda banku analītiķi.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija, novembrī patēriņa cenas Latvijā palielinājās par 7,5 % salīdzinājumā ar 2020. gada novembri, savukārt tikai kopš šī gada augusta patēriņa cenas Latvijā ir augušas par 3,7 %. Lai arī patēriņa cenu kāpums šobrīd līdzinās 2006. – 2008. gada periodam, inflācijas iemesli šoreiz ir citi. Šobrīd Latvijas ekonomikā nav vērojamas būtiskas ekonomikas nesabalansētības vai pārmērības, un inflāciju pamatā ir izraisījuši ārējie faktori.

Patēriņa cenas Latvijā šobrīd visvairāk ietekmē naftas cenu kāpums un enerģētikas krīze Eiropā, kas ir izveidojusies dažādu ekonomisku un politisku faktoru, kā arī laikapstākļu rezultātā, norāda bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Katrs lieks kilovats ir liekas izmaksas

Sandris Točs, speciāli Db, 29.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Vienlaicīgi samazinājām spuldžu daudzumu, palielinājām gaismas daudzumu un samazinājām elektroenerģijas patēriņu.»

Tā intervijā DB saka SIA AKG Thermotechnik Lettland finanšu direktors Kaspars Mazapšs

Kā jūsu uzņēmuma specifika nosaka to, ka jums ir svarīga optimāla sadales tīkla operatora darbība?

Mēs esam viens no lielākajiem metālapstrādes uzņēmumiem Latvijā un lielākais vācu ražošanas uzņēmums Zemgales reģionā. Produkti, ko ražojam, ir individuāli konstruēti augstas veiktspējas siltummaiņi jeb, vienkārši sakot, radiatori, dzesētāji. Mūsu saražotie dzesētāji tiek izmantoti galvenokārt smagajā celtniecības tehnikā, lauksaimniecības tehnikā un kompresoros. Tātad ekskavatori, buldozeri, kombaini, traktori, kompresori ir tā tehnika. kam tiek konstruēti mūsu radiatori. Mūsu uzņēmuma klienti ir pasaulē lielākie šīs tehnikas ražotāji. Viens no pazīstamākajiem mūsu klientiem celtniecības tehnikas nozarē ir Caterpillar jeb CAT, kas ir pasaulē lielākais celtniecības tehnikas ražotājs. Mēs esam uzņēmums ar īpašu tehnoloģisku procesu. Prasība ir tāda, ka mums ir nepieciešama konstanta elektroenerģijas piegāde divdesmit četras stundas diennaktī un praktiski 360 dienas gadā. Tātad visu gadu, jo mūsu galvenais elektrības patērētājs strādā trijās maiņās un visu gadu. Izņemot tad, ja veicam plānotu iekārtas apkopi. Tās kopā ir vairākas nedēļas un četras piecas reizes gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Elektroenerģijas alternatīvas no ekonomiskā izdevīguma viedokļa

Arnis Kalniņš, Dr.habil.oec., Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas katedras vadošais pētnieks, 08.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektroenerģijai mūsu ikdienā ir visai liela nozīme. Arī nākotnē vēlamies elektrības piegādes drošumu par pieņemamām cenām. Tāpēc apdomīgi jāsper katrs kārtējais solis, veidojot jaunas elektrības ģenerējošās jaudas, nosakot to izveides secību, apsverot briestošās lietderīgās strukturālās izmaiņas energoresursu izvēlē.

AS „Latvenergo” savās termoelektrocentrālēs (TEC 1 un TEC 2) elektrības ražošanai izmanto no Krievijas importēto dabasgāzi. Latvijā Daugavas hidroenerģijas spēkstacijās saražotā elektroenerģija kopā ar TEC iegūto elektrību ir viena no vislētākajām elektrībām Eiropā. Patērētājam tas ir būtiski, lai maksa par elektrību nepaaugstinātos vai maksas pieaugums būtu mērens.

Taču vienlaikus tāpat aktuāla paliek problēma par paredzamām trūkstošajām elektrības ražošanas jaudām turpmāk. Ne īpaši tālā perspektīvā elektroenerģijas ģenerācijas jaudu samazinājums, ko radīs Ignalinas AES slēgšana un Igaunijas degakmens ogļu staciju fundamentāla rekonstrukcija, ietekmēs arī Latvijas tautsaimniecības nodrošinājumu ar elektrību. Veidojot turpmāko stratēģiju, kompleksi jāizvērtē elektroenerģijas iegūšanas vai iepirkšanas izmaksas, jaudu pietiekamība un vides jautājumi. Šajā stratēģijā akcentējami vairāki virzieni un risinājumu secība, kas minimizētu elektroenerģijas ražošanas izmaksas un tarifus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Pārvaldot tik lielu un nozīmīgu datu apjomu kā Valsts ieņēmumu dienests (VID), ir jārēķinās ar visiem riskiem, kuriem tiek pakļauta datu plūsma. Infrastruktūra nedrīkst atrasties tam nepiemērotās vietās, kā tas bija VID gadījumā – namā pašā Rīgas centrā, kas nav īpaši aprīkots un paredzēts datu uzglabāšanai. Arī no elektroenerģijas padeves drošuma šī vieta ir nepiemērota,» uzskata DEAC valdes priekšsēdētājs Andris Gailītis.

Vienlaikus viņu izbrīnīja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vadītājs Alekša Jarocka skaidrojums, ka elektrības padeves traucējumu dēļ Vecrīgā, darbs 3.augustā uz apmēram pusotru stundu bijis traucēts arī FM darbiniekiem, tomēr nekādus materiālos bojājumus elektrības padeves traucējumi nav nodarījuši.

«Jebkura dīkstāve, taču nodara lielākus vai mazākus, bet tomēr zaudējumus,» ir pārliecināts A. Gailītis.

«Es joprojām neizprotu, kāpēc privātās organizācijas, tai skaitā bankas, kuras, domāju, pret saviem datiem izturas atbildīgi, izmanto Latvijā esošos datu centrus, bet tikmēr katrā ministrijā, aģentūrā, pašvaldībā tiek veidots lokāls datu centrs, turēti cilvēki, iepirkta tehnika, izniekotas telpas,» turpina viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kāpēc neto norēķinu sistēma var izraisīt galvassāpes saules enerģijas ražotājiem

Kaspars Strautmanis, asociācijas “Saules enerģija Latvijai” valdes loceklis, 04.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada sākuma saules enerģijas ražotājus gaida izmaiņas kārtībā, kādā apsaimniekojamas virs pašpatēriņa saražotās kilovatstundas (kWh).

Vēl tikai līdz šī gada beigām ir iespējams pievienoties “vecajai” neto uzskaites sistēmai, atvieglojot sev dzīvi uz nākamajiem pieciem gadiem. Materiāli šobrīd ir salīdzinoši lēti, var maksimāli izmantot valsts atbalstu un vēl ielēkt pēdējā ērtajā aizejošās sistēmas vagonā. Kā mēdz teikt – taisi ragavas vasarā.

Kas mūs sagaida?

Ministru kabinets (MK) apstiprinājis Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) izstrādātos grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas nosaka neto uzskaites sistēmas darbības izmantošanas beigu termiņu. Mājsaimniecības, kuras ražo zaļo enerģiju ar nelielām saules paneļu vai vēja ģeneratoru sistēmām un šobrīd izmanto vai līdz gada beigām pievienosies neto uzskaites sistēmai, varēs to lietot līdz 2029. gada 28. februārim. Bet no 2024. gada 1. janvāra visi jaunie lietotāji automātiski kļūs par neto norēķinu sistēmas lietotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Ja elektrība raustās, tās lietotājam ir jāsaņem kompensācija

Dienas Bizness, 31.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektroenerģija ir viens no pakalpojumiem, par kuriem mēs maksājam pietiekami lielas summas, un kam tarifi kopš Latvijas neatkarības atgūšanas ir nepārtraukti auguši.

Starp citu, šogad šis process patērētājus piemeklē pat divas reizes. Vispirms elektroenerģijai tika faktiski dubultota PVN likme, bet nu ir skaidri zināms, ka, sākot ar 1. aprīli, palielināsies arī tās tarifi. Par to, cik lielā mērā šādi sadārdzinājumi ir pamatoti, jau ir runāts gari un plaši, nonākot pie secinājuma, ka pārsvarā gadījumu runa tomēr ir par Latvenergo īpašnieka – Latvijas valsts – nespēju domāt ilgtermiņā, vēloties pēc iespējas ātrāk, iekasēt cik vien var vairāk naudas. Taču šeit ir vēl kāda būtiska problēma…

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien ap plkst.14 Valsts ieņēmumu dienesta (VID) nams Vecrīgā, Smilšu ielā 1, palicis bez elektrības, tādējādi pārkarsuši serveri, kas nodrošina visu Ieņēmumu dienesta informatīvo sistēmu darbību.

VID elektrības padeve bijusi traucēta apmēram stundu. Šobrīd elektrības padeve ir atjaunota, līdz ar to darbojas arī serveru dzesēšanas ierīces, un VID izdevies atjaunot informācijas sistēmu darbību, taču Ieņēmumu dienests bažījas, ka sistēmu darbība varētu tikt traucēta, aģentūra LETA uzzināja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

VID prognozē, ka sistēmu darbību pilnībā izdosies atjaunot līdz darba dienas beigām.

VID Sabiedrisko attiecību daļā pastāstīja, ka, pazūdot elektrībai, ieslēdzies rezerves ģenerators, taču tā jauda neesot bijusi pietiekama, lai nodrošinātu gan informatīvo sistēmu gan gaisa kondicionēšanas ierīču darbību, tāpēc serveri atkal automātiski atslēgušies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vācijā un Francijā pazūd elektrība

, 05.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki miljoni Riemueiropas iedzīvotāju sestdienas vakarā palikuši bez elektrības. Elektrības padeves traucējumi skāruši vairākas biezi apdzīvotas teritorijas Vācijā un Francijā, ziņo Reuters.

Traucējumi sākotnēji radušies Vācijā, jo, pienākot aukstajam laikam, strauji pieauga elektrības patēriņš. Pārslodzes dēļ ar elektrības padeves traucējumiem varētu būt saskārušies gandrīz puse Vācijas iedzīvotāju - 82 miljoni.

Tāpat elektrības padeves traucējumi radušies arī Beļģijā un Itālijā.

Traucējumi radās aptuveni pusdemsitos pēc Grinvičas laika un ilguši no piecām minūtēm līdz pusstundai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Veikalos pazudusi elektrība

, 15.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vētras rezultātā Rimi lielveikalā Kuldīgā ap vieniem naktī pazudusi elektrība, kā rezultātā nav strādājušas aukstumiekārtas - ledusskapji un saldētavas - un radušies neparedzēti produkcijas zudumi, biznesa portālu Db.lv informēja SIA Rimi Latvia pārstāve Zane Eniņa. Elektrības padeves traucējumi radušies arī Elvi un Maxima veikaliem.

Vētra ietekmējusi Rimi lielveikala Kuldīgā darbu - ap vieniem tajā pazuda elektrība. Līdz ar to nestrādāja aukstumiekārtas (ledusskapji un saldētavas), kā rezultātā radās arī neparedzēti produkcijas zudumi, un veikals pircējiem tika atvērts tikai pulksten 11.00, stāstīja Z. Eniņa.

Nelieli elektrības padeves traucējumi ap pulksten sešiem no rīta bijuši arī Rimi lielveikaliem Talsos un 14.janvārī īsi pirms slēgšanas pulksten 21.00 - Rimi hipermārketam Ventspilī, taču tie nav ietekmējuši veikalu darbību.

Z. Eniņa stāstīja, ka līdz šim piegādes noritējušas laicīgi, un, tā kā vētra Latviju skāra naktī, pircēju aktivitāti tā nav ietekmējusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Augstsprieguma tīkls: igauņi nav tiesīgi vienpusēji mainīt elektroenerģijas tirdzniecības principus

Egons Mudulis, 06.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par pārrobežu tirdzniecības principiem ir oficiāla vienošanās starp trīs Baltijas valstu Pārvades sistēmu operatoriem, kuru ir apstiprinājuši arī nacionālie Regulatori, tāpēc, lai mainītu šos principus, ir jāvienojas visām iesaistītajām pusēm, par igauņu draudiem bloķēt elektroenerģijas plūsmu pāri Igaunijas un Latvijas robežai saka AS Augstsprieguma tīkls elektroenerģijas tirgus uzraudzības speciālists Aigars Sīlis.

Dienas Bizness (DB) šodien raksta, ka Latvijas Ekonomikas ministrija noraida Igaunijas Ekonomikas un sakaru ministrijas pārmetumus Latvijai un Lietuvai par to, ka kaimiņvalstis vilcinās atvērt elektrības tirgu. Šādu neapmierinātību Igaunijas ekonomikas ministrs Juhans Partss paudis vēstulē Latvijas un Lietuvas kolēģiem. Ja šādi ierobežojumi tiks noteikti, Latvija noteikti pieprasītu Igaunijai kompensēt visus zaudējumus, ko Latvijas patērētājiem šāds lēmums varētu radīt, uzsver Ekonomikas ministrija.

Par vēstulē minēto elektrības cenu lēcienu 104 eiro/MWh apmērā (trīs reizes vairāk nekā mājsaimniecību elektroenerģijas cena pirms gada), Baltijas un Ziemeļvalstu kopīgajā birža Nord Pool Spot (NPS) pēc Baltijas valstu Regulatoru pieprasījuma veic speciālu izmeklēšanu, lai noskaidrotu augstās cenas iemeslus, skaidro A. Sīlis. Tādēļ AS Augstsprieguma tīkls nevar komentēt šo situāciju, kamēr izmeklēšana nav beigusies. Pēc viņa teiktā, pārējā laikā, kopš NPS Latvijas tirdzniecības apgabala atvēršanas, cenas ir bijušas saprotamas, adekvātas elektrības ražošanai un patēriņam katrā reģionā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas prezidents Alars Kariss pirmdien izsludināja parlamenta pieņemtos Elektrības tirgus likuma un Konkurences likuma grozījumus, kas paredz ieviest mājsaimniecībām iespēju elektrību saņemt kā universālu pakalpojumu par Konkurences padomes noteiktu cenu.

Konkurences padome, kurai cena jānosaka, pamatojoties uz ražošanas izmaksām, lēš, ka universālā pakalpojuma elektrības cena ir jāapstiprina līdz 30.septembrim.

Igaunijas Konkurences padomes ģenerāldirektore Evelīna Perna-Lē informēja, ka valstij piederošās enerģētikas grupas "Eesti Energia" uzņēmumam "Enefit Power" ir jāiesniedz pieteikums Konkurences padomei par elektrības ražošanas cenas apstiprināšanu. Pēc pieteikuma izskatīšanas Konkurences padome apstiprinās uzņēmuma piedāvāto cenu vai noteiks savu pagaidu cenu pakalpojumam.

Parlamenta 15.septembrī pieņemtie grozījumi noteic "Eesti Energia" pienākumu no oktobra līdz 2026.gada 30.aprīlim citu pakalpojumu klāstā pārdot elektrību Igaunijas mājsaimniecībām un visiem tālākpārdevējiem kā universālo pakalpojumu. Likumā nav noteikta universālā pakalpojuma elektrības cena, bet gan izklāstīti principi tās noteikšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Elektrības «raustīšanās» grauj biznesu

Vēsma Lēvalde, 05.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektroenerģijas padeves zudumi ražotājiem industriālajos parkos ik gadu rada vairākus desmitus tūkstošus latu lielus zaudējumus.

Iepazīstoties ar industriālo parku attīstītāja NP Properties sagatvotajiem aprēķiniem par elektroenerģijas padeves traucējumu radītajiem zaudējumiem, ekonomikas ministrs Artis Kampars solījis parka vadībai palīdzēt rast risinājumu problēmas novēršanai valdības līmenī, tostarp pārrunājot iespējamos risinājumus ar Latvenergo vadību.

Jelgavas rūpniecības rajonā, kur atrodas arī NP Jelgavas Biznesa Parks, ikdienā novērojami elektrības padeves pārtraukumi, kas būtiski apgrūtina ražošanas procesus. Problēmu rada vēl padomju laikā celtas elektrostacijas, savukārt ražotāji izmanto modernas tehnoloģijas un iekārtas, kas ir ļoti jutīgas. Šis ir viens no apstākļiem, kas attur ārvalstu investorus ieguldīt Latvijas biznesa parkos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Lai saules paneļi neradītu zaudējumus

Raitis Čaklis, ERGO Risku parakstīšanas departamenta direktors, 20.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar energoresursu cenu kāpumu, ievērojami palielinoties pieprasījumam pēc elektroenerģijas pašražošanas, nebijušu popularitātes vilni Latvijā piedzīvo saules paneļi. Kādēļ tos vērts apdrošināt un kādiem riskiem jāpievērš lielākā uzmanība, uzstādot saules paneļus?

Pieprasījuma vilnis

Ar pilnu jaudu – tā var raksturot tempu, ar kādu Latvijā patlaban ienāk saules paneļi. Šī gada pirmajos sešos mēnešos mājsaimniecībās uzstādīts trīs reizes vairāk saules paneļu elektrības ģenerācijas iekārtu nekā visa 2021. gada laikā, liecina AS "Sadales tīkls" dati. Augsta ir interese arī par saules un vēja elektrostacijām ar lielāku ražošanas jaudu. Līdz 2022. gada vidum kopējais rezervēto jaudu apjoms (projekti, kuriem jau izsniegti tehniskie noteikumi) elektrības ražošanai no saules vai vēja sadales sistēmā vien sasniedzis vairāk nekā 900 megavatus (MW), “Augstsprieguma tīklā” (elektroenerģijas pārvades sistēmā) – vairāk nekā 3000 MW. Vēl 2021. gada noslēgumā kopējais rezervēto jaudu apjoms tieši sadales sistēmā bija aptuveni 180 MW, pusgada laikā tas pieckāršojies. Līdzīgi augsta interese par elektrības ražošanu novērojama ne tikai Latvijā, bet arī kaimiņvalstīs, piemēram, Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vētra Igaunijas enerģētikas kompānijai izmaksājusi vairāk nekā miljonu eiro

Gunta Kursiša, 03.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā stiprs vējš bija ne tikai Latvijā, bet arī Igaunijā, kur elektroenerģijas padeves traucējumi bija aptuveni 150 tūkstošiem mājsaimniecību. Igaunijas valsts enerģētikas kompānijai Eesti Energia postījumu novēršanai kopumā varētu būt iztērējusi vairāk nekā vienu miljonu eiro, vēsta BBN.

«Pašreizējie aprēķini liecina, ka postījumi varētu būt izmaksājuši kompānijai nedaudz vairāk par vienu miljonu eiro,» stāstīja Eesti Energia runasvīrs.

Pašlaik Igaunijā bez elektrības vēl ir aptuveni tūkstotis māju, dažas no tām bez elektrības ir kopš 26. decembra.

Līdzīga stipruma vētra Igaunijā bija 2005. gadā, un, lai pilnībā novērstu tās sekas, Eesti Energia bija nepieciešamas trīs nedēļas.

Vien 26. decembrī kompānija saņēma vairāk nekā 40 tūkstošus zvanu par elektrības padeves pārrāvumiem, kā arī vairāk nekā septiņus tūkstošus īsziņu. Kompānija pavēstījusi, ka ir mācījusies no kļūdām un pieņēmusi lēmumu nākotnē palielināt operatoru skaitu, kas atbild uz iedzīvotāju zvaniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Atliekot tirgus liberalizāciju, elektrības cena var sadārdzināties vēl vairāk, secina Prudentia

Nozare.lv, 05.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atliekot elektroenerģijas brīvā tirgus ieviešanu mājsaimniecībām, var izveidoties situācija, ka elektrības cenas kāpums tirgus ieviešanas brīdī būs vēl lielāks.

Kā norāda energoresursu pārvaldes uzņēmuma Prudentia Energy Markets direktors Roberts Samtiņš, atliekot problēmu uz vēlāku laiku, tā netiek atrisināta. Elektrības cena gada beigās, kuru piedāvātu tirgotāji, var atšķirties no tās, kas ir noteikta uz 1.aprīli. Taču nav nekādu iemeslu uzskatīt, ka tirgotāji mājsaimniecībām piedāvās zemāku cenu. Jau pašlaik tirgotāji mājsaimniecībām faktiski piedāvājuši zemāku cenu, nekā tai vajadzētu būt.

Ja valdība vēlas atlikt brīvā elektrības tirgus ieviešanu mājsaimniecībām līdz brīdim, kad elektrības cena būtu zemāka, tad tas jāatliek līdz 2016.gadam, kad tiks izveidots starpsavienojums starp Lietuvu un Zviedriju, skaidro Samtiņš. Taču tas ir pretrunā ar Latvijas apņemšanos līdz 2015.gadam liberalizēt elektroenerģijas tirgu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Elektroenerģijas tirgū Latvijā pirmo reizi fiksēta "pīles līkne"

Kaspars Cikmačs, AS "Latvenergo" valdes loceklis, 25.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropā un arī Baltijā arvien biežāk redzam, ka līdz ar daudziem uzstādītajiem saules parkiem dienas vidū elektrības cenas ir būtiski zemākas. T.s. Pīles līkne* (Solar Power Duck Curve) Latvijā liecina, ka kopš aprīļa jau 20 dienās elektrības cena dienas vidū bija būtiski mazāka nekā pārējā dienas laikā.

Agrāk šādus efektus novērojām tikai tādās valstīs kā Austrālija vai Kalifornija ASV, bet dati liecina, ka arī Baltijā ir pietiekami liela saules intensitāte, lai sekmīgi ražotu elektroenerģiju.

Vēl aizvadītajā ziemā, raugoties uz Kalifornijai un Austrālijai raksturīgo elektroenerģijas patēriņa Pīles līkni, bija grūti noticēt, ka pēc pāris mēnešiem tāda būs arī Latvijā. Kalifornijas saules enerģijas apkopotajos datos redzam, ka elektroenerģija no tīkla aktīvi tiek izmantota no rīta, tad dienas vidū no tīkla elektroenerģija tiek izmantota būtiski mazāk, jo nepieciešamo saražo saules paneļi, bet vakarā cilvēki pievieno tīklam savus elektroauto, un atkal rodas nepieciešamība pēc enerģijas, kas ir sadales tīklā, jo tad saule jau riet, un nākas elektrības patēriņam pieslēgt citus ģenerācijas avotus.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Elektrības tirgus virināšana politiķu apmierināšanai

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece Twitter: @LivaMel, 07.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apkaunojošās darbības ar elektroenerģijas tirgus atvēršanu parāda, ka valdošie politiķi nedz zina, ko darīt ar valsts vērtīgāko aktīvu – a/s Latvenergo, nedz novērtē citus uzņēmumus – nodokļu maksātājus

Vēl pirms neilga laika bija balsis, kas žēlojās, ka Latvijas politika ir zaudējusi visu laiku izcilāko ekonomikas ministru Danielu Pavļutu (Reformu partija) un tikpat izcilu premjeru Valdi Dombrovski (Vienotība). Taču, kā parāda notikumi ar elektroenerģijas tirgus atvēršanu mājsaimniecībām, šī svarīgā jautājuma sakārtošanā, kas skar ikvienu Latvijas iedzīvotāju, patiesībā nav bijis izdarīts nekas. Politiķi bija pēkšņi kā no mākoņiem nokrituši, jo elektrības tirgus atvēršana jeb, pareizāk sakot, elektrības cenu deregulācija, redz, paaugstināšot elektrības cenas. Jaunieceltā premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) savas domas par to, vai 1. aprīlis tomēr ir īstais brīdis elektrības tirgus atvēršanai, mainīja vismaz divas reizes dienā un tikpat haotiski par to izpaudās presei, līdz neviens vairs nesaprata – atvērs to tirgu vai neatvērs. Saeimas priekšsēde Solvita Āboltiņa (Vienotība) uzņēmās iniciatīvu un brīdī, kad līdz tirgus atvēršanai bija palicis mazāk par mēnesi, paziņoja, ka, ņemot vērā notikumus Ukrainā, Latvija nekādu tirgus atvēršanas nestabilitāti un provokācijas nevarot atļauties. Koalīcijas padome atzina Āboltiņas nostāju par labu un pareizu esam, un līdz ar to Saeimai tagad triju nedēļu laikā jāaptur tirgus atvēršana līdz 1. janvārim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Nākamgad Elektrum klientiem elektrības cenas samazināsies par 2-4%

LETA, 16.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamgad mājsaimniecībām, kas izvēlējušās kādu no AS Latvenergo produktiem Elektrum, elektrības cenas samazināsies par 2-4%, liecina aģentūras LETA apkopotā informācija.

Šodien Latvenergo aģentūru LETA informēja, ka klientu pašapkalpošanās portālā www.elektrum.lv ir publiskoti tirgus piedāvājumi mājsaimniecībām no 2016.gada pirmā janvāra.

Uzņēmumā norādīja, ka Latvenergo elektroenerģijas tirdzniecības produktos Elektrum elektroenerģijas komponentes izmaksas nākamgad samazināsies atkarībā no izvēlētā produkta, taču kompānijā neatklāja, cik liels būs samazinājums. Pēc LETA aprēķiniem, samazinājums ir aptuveni 2-4%.

Latvenergo tām mājsaimniecībām, kurām no nākamā gada būtu jāizdara izvēle, nosūtīs individuālu sadarbības piedāvājumu turpmākajam periodam.

Latvenergo komercdirektors Uldis Bariss stāstīja, ka elektroenerģijas tirgus atvēršana nozīmēja, ka klienti, neatkarīgi no izvēlētā tirgotāja, maksā faktiskajai biržas situācijai atbilstošu cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Lauma Fabrics: vismaz komunikāciju ar klientiem Sadales tīkls ir uzlabojis

Vēsma Lēvalde, 10.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan Latvenergo meitasuzņēmums Sadales tīkls nesola Liepājas uzņēmumiem kompensēt zaudējumus, kas radušies elektroapgādes traucējumu dēļ, ir sācies dialogs starp pakalpojumu sniedzēju un kientiem.

Tā db.lv atzina uzņēmēji, kuri Liepājā bija ieradušies uz tikšanos ar a/s Sadales tīkls un Latvenergo amatpersonām, lai pārrunātu elektroapgādes problēmas un iepazītos ar a/s Sadales tīkls attīstības plāniem reģionā.

«Divi elektrības pārrāvumi - 28.augustā un 1.oktobrī - uzņēmumam radīja 31,5 tūkstošus latu lielus zaudējumus. Trešā daļa no tiem ir iekārtu bojājumi, kas radās elektrības padeves pārtraukuma dēļ. Par to arī esmu iesniedzis a/s Sadales tīkls atkārtotu pretenziju,» db.lv sacīja SIA Lauma Fabrics ģenerāldirektors Edijs Egliņš. Viņš norādīja, ka Sadales tīkla vadība spērusi lielu soli komunikācijas uzlabošanai, ierodoties Liepājā uz tikšanos ar uzņēmējiem. «Viņi mums uzskatāmi parādīja, ka tehniski tas, ko viņi dara, ir tiešām labi, taču komunikācijas iepriekš nebija nekādas,» uzskata uzņēmējs. Viņš skaidroja, ka elektrības pārrāvumi radušies brīdī, kad apakašstacijā bija pabeigta rekonstrukcija un notika pārslēgšana uz jaunu transformatoru. «Tas bija pirmdienas rītā, kad ražotājiem ir visintensīvākais darba laiks. Ja iepriekš mēs būtu brīdināti, ka notiks šādas manipulācijas, kuru laikā var tikt pārtraukta elektrības padeve, mēs būtu lūguši to darīt, piemēram, brīvdienās,» tā E. Egliņš. Brīdinājums par to, ka plānota rekonstrukcija apakšstacijā, saņemts pirms vairāk nekā gada. Savukārt rekonstrukcijas gaitā nekādas konsultācijas ar uzņēmumu nav bijušas. Turpmāk a/s Sadales tīkls un Lauma Fabrics tehniskie dienesti plāno sadarboties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Jābūt uzmanīgiem, iegādājoties pārtiku veikalos, kuros nav elektrības

Sandra Dieziņa, 10.01.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests aicina patērētājus būt uzmanīgiem, iegādājoties pārtiku to rajonu veikalos, kuros nav elektrības vai ir tās padeves traucējumi. Patērētājiem, iegādājoties pārtikas produktus, īpašu uzmanību jāpievērš produktiem, kas ātri bojājas. Proti, tādiem, kuriem ir noteikti īsi derīguma termiņi un kuriem ir īpaši uzglabāšanas temperatūras režīmi, piemēram, piena, gaļas un zvejas produktiem. Iegādājoties minētos produktus, jāpārliecinās, vai nav bojāts produktu iepakojums, labots marķējums. Tam jābūt skaidri salasāmam un bez labojumiem derīguma termiņā. Tāpat dienests aicina patērētājus noteikti saglabāt pirkuma čekus, lai nepieciešamības gadījumā, būtu iespējams pierādīt, kur pārtikas produkts pirkts. Apzinot situāciju valstī, Pārtikas un veterinārais dienests noskaidrojis, ka sakarā ar vētras postījumiem un elektrības padeves traucējumiem, vairākos pārtikas uzņēmumos nedarbojas aukstuma iekārtas, ir traucēta centralizēta ūdens padeve, appludinātas pārtikas produktu uzglabāšanas vietas. Lai aizsargātu patērētāju veselību, kā arī lai novērstu nekvalitatīvas pārtikas izplatīšanu, Pārtikas un veterinārais dienests iesaka pārtikas uzņēmumiem izvērtēt radušos situāciju un nodrošināt bojātas vai nedrošas pārtikas izņemšanu no apgrozības, kā arī nepieļaut: 1) sasaldētu pārtikas produktu, kuri ir atkusuši, atkārtotu sasaldēšanu, 2) atdzesētu pārtikas produktu, kuri ir ilgāk par divām stundām atradušies neatbilstošā temperatūrā, tālāku realizāciju, 3) pārtikas produktu, kuri atradušies ūdens appludinātās uzglabāšanas vietās un kuri nav hermētiski iesaiņoti, piemēram, cepumi, cukurs, milti, tālāku realizāciju, 4) pārtikas ražošanu un ēdienu pagatavošanu, kā arī citas darbības ar ātri bojājošos vaļējo pārtiku, pārtikas uzņēmumos (ražošanas, sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos u.c.), kuros ir traucēta centralizēta dzeramā ūdens padeve, līdz ūdens padeves atjaunošanai. Produktu, kuri atradušies ūdens appludinātās uzglabāšanas vietās un kuri ir hermētiski iesaiņoti, piemēram, alus, limonādes, konservi, tālāka realizācija ir pieļaujama, ja ir nodrošināta preces iepakojuma atbilstoša kvalitāte un marķējums. Pārtikas uzņēmumu telpās, kuras tika appludinātas vai cietušas no nokrišņiem vai kurās tika uzglabāti bojāti produkti, jāveic vispārēja mitrā tīrīšana un dezinfekcija. Plūdu skartajās teritorijās, grodu aku ūdeni dienests iesaka lietot tikai novārītu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Austrumu robežkontroles punktiem draud atslēgt elektrību

, 29.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Robežkontroles punktiem Terehova, Grebņeva, Pāternieki un Silene Latvenergo atslēgs elektroenerģijas padevi, ja līdz 02.07.07. netiks veikta kārtējā mēneša piestādīto rēķinu apmaksa, pirmais 02.07.07. bez elektrības padeves tiks atstāts RKP Grebņeva, Db.lv informēja SIA Namu apsaimniekošana juriste Inese Untiņa.

Šāda situācija ir izveidojusies, jo kopš 2001.gada VID Latgales reģionālo iestāde un Valsts robežsardzes pārvalde nespēj atrisināt jautājumu kam un cik lielā apmērā jāveic elektroenerģijas padeves apmaksa.

Līdz šim laikam, cerībā uz valsts iestāžu spēju risināt jautājumu, kam īsti jāveic apmaksa par robežkontroles punktos patērēto elektroenerģiju, SIA Namu apsaimniekošana ieguldīja savus līdzekļus, lai segtu katra mēneša rēķinu starpību, bet beidzoties līguma darbības termiņam tā patrauc valsts iestāžu finansēšanu un avansu maksājumu veikšanu valsts labā.

Parāda summa, kas valstij jāapmaksā uzņēmumam Namu apsaimniekošana ir lielāka nekā 10 000 Ls. Pašlaik nav nomaksāts pēdējā mēneša rēķins, kura summa ir apmēram 100 latu.

Komentāri

Pievienot komentāru