Jaunākais izdevums

Tropiskā vētra Ernesto, kuras ātrums sasniedzis 85 kilometrus stundā, nodarījusi ievērojamu postu Meksikas līča apkaimē, ziņo Reuters.

Ceturtdien vētra virzījusiesi Verakrusas štata virzienā, kur atrodas vienas no noslogotākajām Meksikas ostām.

Varas iestādes izlabojušas brīdinājumu par orkānu Verakrusas štata krastos uz tropiskās vētras brīdinājumu, paredzot, ka Ernesto ātrums būs mazāks, nekā paredzēts iepriekš. Tāpat tika norādīts, ka paredzama Ernesto tālāka virzība pāri kalniem tālāk valsts vidienē.

Līdz šim zināms, ka vētras izraisītie plūdi Verakrusā paņēmuši divu cilvēku dzīvības.

Nacionālais viesuļvētru centrs (NHC) ziņo, ka Ernesto centrs piektdienas pēcpusdienā atradīsies virs Karību jūras.

Ernesto ir piektā Atlantijas okeāna viesuļvētru sezonas vētra, bet kopumā paredzams, ka šajā viesuļvētru sezonā gaidāmas deviņas līdz 15 tropiskās vētras un četras līdz astoņas viesuļvētras, kas vērtējama kā salīdzinoši mierīga viesuļvētru sezona.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#SIA Ernesto Design mākslinieciskās izteiksmes līdzeklis ir stikls, no kura tiek veidoti estētiski kapu pieminekļi, dažādi interjera, eksterjera elementi.

SIA Ernesto Design mākslinieciskās izteiksmes līdzeklis ir stikls, no kura tiek veidoti estētiski kapu pieminekļi, dažādi interjera, eksterjera elementi.

Mākslas objektu idejas autors un stikla meistars ir Ernests Vītiņš, kurš pamata iemaņas, kā strādāt ar stiklu, ieguva, studējot Latvijas Mākslas akadēmijā. «Ir lietas, kuras dzīvē var iemācīties pašmācības ceļā, bet strādāšana ar stiklu nav šajā kategorijā. Bakalaura studijas beidzu krīzes zemākajā punktā, 2009. gadā, bet maģistrantūru – 2011. gadā. Visu krīzes laiku akadēmijā pētīju un izzināju stikla kā materiāla potenciālu. Doma bija attīstīt biznesu, bet situācija valstī nebija labvēlīga uzņēmējdarbībai, lai piesaistītu finansējumu un domātu par preču, kas ir stipri virs vidējās cenas, ražošanu,» atminas SIA Ernesto Design stikla mākslinieks E. Vītiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta ar foto - Urugvaja kļūst par pirmo valsti, kas legalizē marihuānu

Gunta Kursiša, 11.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Urugvajā, kas izpelnījusies slavu kā viena no progresīvākajām Latīņamerikas valstīm, oficiāli atļauts audzēt, pārdot un patērēt marihuānu, vēsta BBC.

Aptuveni pēc 12 stundas ilgām debatēm likumdevēji apstiprinājuši vēsturisko lēmumu. Likums, kas stāsies spēkā aprīlī, ļauj urugvajiešiem, kas pārsnieguši 18 gadu vecumu, iegādāties līdz 40 gramiem marihuānas mēnesī.

Līdz ar likuma pieņemšanu valdība cer cīnīties pret pieaugošo ar narkotikām saistīto noziegumu skaitu, kā arī mazināt narkotiku karteļu ietekmi, tomēr likuma kritiķi norāda, ka tas tikai veicinās narkotiku lietošanu.

Urugvajai nevajadzētu šādā veidā eksperimentēt ar saviem iedzīvotājiem, uzskata likuma opozicionārs Alfredo Solari (Alfredo Solari). «Šis projekts izskatās pēc sociālās inženierijas eksperimenta un nerespektē nevienu no ētiksajiem aizsargmehānismiem, kas attiecas uz eksperimentiem ar cilvēkiem,» pauda A. Solari.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zinātnieki izgudrojuši tehnoloģiju, kas tekstā pārvērš zīmju valodu

Gunta Kursiša, 12.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aberdīnas Universitātes zinātnieki izgudrojuši tehnoloģiju, kas, izmantojot ar kamerām aprīkotas ierīces, piemēram, klēpjdatorus un telefonus, spēj pārvērst zīmju valodu rakstiskā tekstā, vēsta BBC.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV pavalsts Floridas Meksikas līča piekrasti piemeklējuši spēcīgi plūdi, kurus izraisījusi tropiskā vētra Debija (Debby), kas atnesusi spēcīgas lietusgāzes liekot kāpt ūdens līmenim upēs.

Plūdu apdraudētājās teritorijās Floridas varasiestādes likušas uz laiku mājas atstāt līdz 20 tūkstošiem cilvēku. Meteorologi prognozē, ka nokrišņu daudzums turpinās palielināties un tuvāko dienu laikā Floridā varētu plosīties tornado.

Tropiskā vētra Debija Floridas piekrasti sasniedza pirmdien. Stihijas rezultātā nodarīts kaitējums arī iedzīvotāju īpašumiem. Vētras dēļ uz laiku tika slēgtas daudzas naftas ieguves platformas, un pavalsts pasludināja ārkārtas stāvokli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Haiti uzdarbojas tropiskā vētra Aizeks; izsludina ārkārtas stāvokli ASV štatos

Gunta Kursiša, 27.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tropiskā vētra Aizeks (Isaac) paņēmusi vairāku cilvēku dzīvības Haiti, nodarījusi nopietnus zaudējumus arī Kubā, un tiek brīdināts, ka vētra virzās uz Ziemeļrietumiem, un paredzams, ka tā pārtaps bīstamā orkānā, raksta pasaules mediji.

Patlaban ASV Meksikas līča piekrastē izziņots ārkārtas stāvoklis, un vētra virzās uz Luiziānas štatu. Pirmdienas rītā (pēc Latvijas laika) Aizeks jau bija sasniedzis Floridas štata dienvidus. Patlaban ārkārtas stāvoklis izsludināts Floridā, Luiziānas, Alabamas un Misisipi štatā, informē CBS News.

Azieks sasniedza Haiti sestdienas rītā, un patlaban zināms par vismaz septiņiem bojā gājušajiem šajā reģionā, informēja Al Jazeera.

Meksikas līča uzņēmumi jau piektdien gaidāmās viesuļvētras dēļ slēdza naftas ieguvi. Par naftas ieguves pārtraukšanu paziņoja Londonā bāzētā BP Plc, kurai līcī ir naftas ieguves platforma Thunder Horse, kā arī kompānija Royal Dutch Shell.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bojā gājušo skaits Meksikas vētrās sasniedzis 97 cilvēkus, atzinušas šīs valsts varasiestādes.

Zemes nogruvumos gandrīz pilnībā aprakta netālu no Klusā okeāna krasta esošā La Pintadas pilsēta. Līdz šim izdevies atrast 15 cilvēku mirstīgās atliekas, bet vēl 70 pazuduši bez vēsts, vēst BBC. Valdība uzsākusi vērienīgu glābšanas un meklēšanas operāciju.

Tropiskā vētra Manuels, kas skārusi Meksikas rietumu daļu, turpinājusi virzīties gar valsts Klusā okeāna piekrasti, liekot evakuēt simtiem cilvēku un izraisot plūdus Meksikas ziemeļrietumos. Sinaloas štatā no savas mājas bijuši spiesti pamest vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku. Lai gan vētra zaudējusi savu spēku, apstākļi joprojām saglabājas sarežģīti un meteorologi paredz, ka Meksiku skars trešā vētra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tropiskā vētra Aizeks, visticamāk, pārtaps orkānā un sasniegs Ņūorleānu, kura pirms dažiem gadiem piedzīvoja traģisko viesuļvētru Katrīna. ASV varasiestādes aicinājušas apdraudētā reģiona iedzīvotājus evakuēties.

ASV meteorologi brīdinājuši, ka Aizeks var izraisīt plūdus Meksikas līča piekrastē. Paredzēts, ka vētra Ņūorleānu sasniegs otrdienas vakarā vai arī trešdien no rīta. Aizeka tuvošanās vietējo iedzīvotāju vidū uzjundījusi sāpīgas atmiņas par 2005. gadā notikušu viesuļvētru Katrīnu, kas prasīja gandrīz divu tūkstošu cilvēku dzīvības.

Gaidot vētras ierašanos, naftas kompānijas slēgušas Meksikas līča naftas ieguves platformas un evakuējušas darbiniekus. ASV varasiestādes aicinājušas piekrastes iedzīvotājus evakuēties un Ņūorleānu pametuši tūkstošiem cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietusgāžu izraisītos plūdos un zemes nogruvumos Ķīnā bojā gājuši vismaz 39 cilvēki, atzinušas valsts amatpersonas, brīdinot, ka lietusgāzes turpināsies.

Bez vēsts pazuduši ir 13 cilvēki deviņos plūdu skartos Ķīnas reģionos, ieskaitot, teritorijas Sičuaņā un Iekšējā Mongolijā. Sičuaņas provincē savas mājas pametuši 119,5 tūkstoši cilvēku un iznīcināti vairāk nekā 5,6 tūkstoši mājokļu.

Ķīnas Nacionālais meteoroloģijas centrs brīdinājis, ka lietusgāzes turpināsies un skars teritorijas Huanhe upes apkaimē.

Tropiskā vētra Rubmbia, kura izraisījusi plūdus, šogad jau ir sestā, kuru Ķīna piedzīvojusi. Vētra turpinot virzīties uz Ķīnas dienvidu piekrasti.

Lietusgāžu izraisīti plūdi vasarās Ķīnā ir bieža parādība. Aizvadītajā gadā plūdos dzīvību zaudēja 673 cilvēki. Savukārt 159 pazuda bez vēsts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atspēriena grantus saņems vēl 8 uzņēmēji, tostarp Apple datorsomu ražošanas un bērnu apģērba zīmola idejas autori

Gunta Kursiša, 01.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauno uzņēmēju atbalsta programmas Atspēriens 50,7 tūkstošu Ls finansējumu paredzēts piešķirt astoņiem biznesa plānu autoriem.

Jaunākajā grantu programmā Atspēriens atbalstītas šādas biznesa idejas:

1. Mēbeļu iepakošanas stūrīšu izciršanas automātiskā iekārta (Vadims Šakels). Piešķirtais finansējums tiks izlietots iekārtu iegādei, mājaslapas izstrādei, grāmatvedības pakalpojumiem, iekārtas prototipa izgatavošanai dabā.

2. Makšķernieku ekipējuma glabāšanas un transportēšanas ekipējuma ražošana (Sanita Grigorjeva). Grantu progrmmas piešķirtais finansējums paredzēts iekārtu, darbagalda un programmatūras iegādei, mājaslapas izstrādei un grāmatvedības pakalpojumiem.

3. Dizaina produktu izstrāde sadarbībā ar SIA PAA un radošo kvartālu Tabakas fabrika (Liene Kuplā), un finansiālais atbalsts tiks novirzīts grāmatvedības un juridiskajiem pakalpojumiem, mājaslapas izstrādei un tehnisko prototipu izveidei dabā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Gandrīz neticami pasakainā Kirstijas Bertarelli - Lielbritānijas bagātākās sievietes - dzīve

Lelde Petrāne, 16.03.2015

Kirstija Bertarelli (pirms kāzām Roper) dzimusi Stafordšīrā 1971. gada 30. jūnijā. Tur arī uzaugusi.

Avots: kirsty-music.com

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kirstija Bertarelli (Kirsty Bertarelli) ir bagātākā sieviete Lielbritānijā. Kā multimiljardiere viņa dzīvo pasakainu dzīvi, vēsta Business Insider.

Viņas bagātība tiek lēsta 9,75 miljardu Lielbritānijas sterliņu mārciņu (14,5 miljardi ASV dolāru) apmērā.

Vēl pusaudža vecumā viņa kļuva par Miss Lielbritānija, bet ap divdesmit gadu vecumu - par dziesmu autori. Ap trīsdemit gadu vecumu K. Bertarelli kļuva par māti trīs bērniem, kurus radīja kopā ar Šveicē bagātāko cilvēku Ernesto Bertarelli. Viņš 2007. gadā kompānijai Merck pārdeva ģimenes farmācijas uzņēmumu Serono par apmēram 13 miljardiem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Domina Shopping jauno direktori Dinu Bunci

Lelde Petrāne, 07.10.2016

Tad, kad ir iespēja, izraujamies divatā ar vīru un braucam, kur acis rāda. Smarža visapkārt ir neaprakstāma.

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild tirdzniecības centra Domina Shopping jaunā direktore Dina Bunce.

Svarīgākie fakti par Jūsu pārstāvēto uzņēmumu? Ar ko Jūsu uzņēmums ir unikāls?

Kā pati pirmā lieta noteikti jāmin tas, ka Domina Shopping ēka daļēji ir būvēta uz vēsturiskajiem leģendārās rūpnīcas VEF pamatiem, kas ir neatņemama Rīgas kultūrvēstures daļa. Tamdēļ jau no pirmsākumiem, kad tika projektēta tirdzniecības centra ēka, gan ārējā, bet jo īpaši iekšējā veidolā tika iekodēta urbāna, pilsētnieciska noskaņa.

Otrs interesantākais fakts par mūsu tirdzniecības centru arī ir saistīts ar būvniecību. Domina Shopping centrs ir būvēts vairākās kārtās. 2003.gadā, kad apmeklētājiem tika atklāta pirmā kārta, joprojām turpinājās aktīvi būvdarbi otrajā, kas tika atklāta gadu vēlāk. Zīmīgi ir arī tas, ka arī šobrīd esam svarīgā pārmaiņu procesā, jo ceturtdaļā no tirdzniecības centra platības notiek ievērojami rekonstrukcijas darbi, bet uzsākts darbs pie fasādes rekonstrukcijas. Visas šīs pārmaiņas noteikti ir uz labu, jo, runājot klasiķa vārdiem: «Pastāvēs, kas pārvērtīsies.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Venecuēlā izņem no apgrozības lielākās nominālvērtības banknotes

LETA--REUTERS/AFP, 12.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas krīzes pārņemtajā Venecuēlā, kur ir pasaulē augstākā inflācija, no apgrozības tiks izņemtas 100 bolivaru banknotes, kas ir nominālvērtības ziņā lielākās banknotes, bet kuru melnā tirgus vērtība ir tikai apmēram divi eiro centi.

Valsts kreisais prezidents Ernesto Maduro par 100 bolivaru banknošu izņemšanu no apgrozības paziņoja runā svētdien. Viņš sacīja, ka tas nepieciešams, lai cīnītos pret kontrabandu uz robežas ar Kolumbiju.

«Esmu nolēmis nākamo 72 stundu laikā izņemt no apgrozības 100 bolivaru banknotes. Mums ir jāturpina cīņa pret mafiju,» sacīja Maduro.

100 bolivaru banknotes būs apgrozībā līdz trešdienai, bet pēc tam iedzīvotājiem būs divas nedēļas, lai tās apmainītu pret citām banknotēm.

Pēc centrālās bankas ziņām, pavisam apgrozībā ir vairāk nekā 100 miljardi 100 bolivaru banknošu jeb 48% no visām apgrozībā esošajām banknotēm un monētām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pirmā informācija par Ugo Čavesa veselības stāvokli

Lelde Petrāne, 14.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāk nekā mēnesi ilgas klusēšanas beidzot sniegta jaunākā informācija par Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa veselības stāvokli, vēsta euronews.com.

Decembrī Čavess Kubā pārcieta ceturto vēža operācijas kārtu.

Tomēr 58 gadus vecajam Čavesam sākās plaušu infekcija. Nekāda jaunāka informācija par viņa veselības stāvokli vairs netika sniegta līdz pat šodienai.

«Prezidenta stāvoklis pēdējās dienās ir uzlabojies,» paziņojis informācijas ministrs Ernesto Villegas. «Un viņš stingri seko ārstu norādījumiem. Prezidentam joprojām vajadzīga palīdzība, lai pārvarētu grūtības ar elpošanu. Viņš ir pie samaņas,» teicis

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pro Kapital Grupp zaudējumi pērn - 29 miljoni eiro

LETA--BNS, 02.03.2020

Db.lv pērn pavasarī vēstīja, ka Pro Kapital Grupp, ieguldot 30 miljonus eiro, plāno attīstīt Brīvības ielas 197 kvartālu, kur tiks atjaunots vēsturiskais nams un būvēts jauns biroju kvartāls.

Foto: Monta Glumane

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas nekustamo īpašumu attīstītājs "Pro Kapital Grupp" pagājušajā gadā strādājis ar 29,1 miljona eiro zaudējumiem pretēji 18,1 miljona eiro peļņai 2018.gadā, liecina uzņēmuma pārskats.

Kompānijas ieņēmumi pērn bijuši 55,3 miljoni eiro jeb par 97% lielāki nekā gadu iepriekš.

Uzņēmums attīsta nekustamo īpašumu projektus Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.

"Pro Kapital" akcijas kotē Tallinas biržas oficiālajā sarakstā. Akciju kontrolpakete pieder Ernesto Preatoni un ar viņu saistītajām personām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV vieglās jēlnaftas cena WTI piektdien pieauga, tādējādi naftas cena piedzīvo pirmo nedēļas kāpumu mēneša laikā, raksta Bloomberg.

Šajā nedēļā naftas cena Ņujorkas biržā ir pieaugusi par 0,7%. Piektdien WTI markas cena novembra piegādēm pieauga par 32 centiem līdz 103,63 dolāriem par barelu, savukārt Brent markas naftas cena novembra piegādēm palielinājās par 0,3% līdz 109,27 dolāriem par barelu.

Eksperti gan paredz, ka naftas cenas pieaugums tiks pārtraukts jau nākamnedēļ, jo ASV valdības darba pārtraukums var samazināt ekonomikas izaugsmi un enerģētikas pieprasījumu. Bloomberg veiktajā aptaujā 60% jeb 18 no 30 analītiķiem prognozē, ka naftas cena nākamnedēļ saruks. 20% uzskata, ka tā tomēr kāps, bet seši neprognozē izmaiņas.

Meksikas līča vētru dēļ vairākas kompānijas samazinājušas naftas ražošanas apjomus un evakuējuši darbiniekus, jo tropiskā vētra Karena sasniegusi viesuļvētras spēku. Šis reģions veido 23% no ASV saražotā naftas apjoma, 5,6% no benzīna apjomiem un vairāk nekā 45% no naftas produktu pārstrādes kapacitātes.

Komentāri

Pievienot komentāru