Finanses

ES projektu īstenošanai noslēgti projekti par 98,1% no pieejamā publiskā finansējuma

Žanete Hāka, 11.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 2013. gada 31. decembrim kopumā noslēgti 6000 līgumu par projektu īstenošanu 4,9 miljardu eiro apmērā jeb 98,1% no pieejamā publiskā finansējuma.

Otrdien Ministru kabinetā (MK) tika izskatīts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais informatīvais ziņojums par Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu un Kohēzijas fonda, Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) finanšu instrumenta, Norvēģijas finanšu instrumenta un Latvijas un Šveices sadarbības programmas apguvi līdz 2013. gada 31. decembrim. Šādu ziņojumu FM iesniedz MK reizi ceturksnī.

Ziņojumā sniegta informācija par Eiropas struktūrfondu un Kohēzijas fonda, (EEZ), Norvēģijas un Šveices finanšu instrumentu finanšu progresu un sasniegtajiem rezultātiem, neatbilstoši veikto izdevumu tendenču analīzi. Tāpat akcentēti ES fondu zaudēšanas riski un nepieciešamie pasākumi to mazināšanai.

Darbības programmas «Cilvēkresursi un nodarbinātība» sniegums vērtējams pozitīvi - vairākās jomās plānotās rādītāju prognozes ir pārsniegtas, piemēram, izglītības un prasmju, nodarbinātības veicināšanas un veselības veicināšanas, sociālās iekļaušanas veicināšanas un administratīvās kapacitātes stiprināšanas jomās, norāda FM.

Darbības programmā «Uzņēmējdarbība un inovācijas atsevišķās prioritātēs uzraudzības rādītāju sasniegšana ir ievērojami pārsniegusi plānotos rezultātus. Savukārt darbības programmas «Infrasturktūra un pakalpojumi» vairākās jomās uzraudzības rādītāji tiek sasniegti pakāpeniski un to noslēguma rezultātus būs iespējams noteikt, beidzoties visu projektu realizācijai.

Ņemot vērā riskus programmā «Uzņēmējdarbība un inovācijas» un Kohēzijas fonda līdzfinansētajās aktivitātēs, identificēti nepieciešami nekavējoši pasākumi to mazināšanai - jaunu uzsaukumu izsludināšana un maksājumu plūsmas paātrināšana esošo projektu ietvaros.

Efektīvākai ES fondu līdzekļu apguves nodrošināšanai valdība ir apstiprinājusi iespēju, kas papildus jau piešķirtajam publiskajam finansējumam ES fondu projektu īstenošanai ļauj uzņemties papildu budžeta virssaistības, slēdzot līgumus par to īstenošanu. Vienlaikus budžeta virssaistību uzņemšanās rada negatīvu ietekmi uz valsts budžeta izdevumiem un fiskālo telpu, tāpēc valdība ir apstiprinājusi arī finanšu disciplīnas pasākumus, lai mazinātu vai ierobežotu virssaistību negatīvo ietekmi uz fiskālo telpu.

Papildus EEZ/ Norvēģijas finanšu instrumentu programmās ir apstiprināti 13 iepriekš noteiktie projekti. Savukārt Šveices programmā ir pabeigti četri projekti. Maksimālais ieviešanas periods ir līdz 2017. gada jūnijam.

Tāpat ziņojumā sniegta aktuālā informācija par 2014.-2020. gada Kohēzijas politikas ES fondu plānošanas perioda ieviešanas jautājumiem, tai skaitā aktualizējot sarakstu par ātrāk uzsākamajiem specifiskajiem atbalsta mērķiem jau 2014. gadā, veicot nepieciešamos priekšdarbus.

Komentāri

Pievienot komentāru