Jaunākais izdevums

Drošības pakalpojumu kompānija Falck paplašinājusi uzņēmuma automašinu skaitu par 20% Vienlaikus pārskatīti līdzšinējie transporta resursi un nomainītas automašīnas, kuru izlaiduma gads pārsniedz divus gadus.

Kopējais Falck automašīnu skaits patreiz pārsniedz 100 vienības. Liela daļa no tām tiek izmantotas operatīvā dienesta darbam, būtiski uzlabojot reaģēšanas laiku uz klientu izsaukumiem un aptverot plašāku teritoriju Latvijā, īpaši Rīgas apkārtnē, tai skaitā Jūrmalu, Ulbroku un Mārupi.

Visas šīs automašīnas ir aprīkotas ar Globālo pozicionēšanas sistēmu (GPS), kas sevī ietver pārraudzības iespējas un saikni ar Falck operatīvās vadības centru. GPS sistēma ļauj noteikt automašīnas atrašanās vietu, braukšanas virzienu un ātrumu, fiksēt ierašanās laiku objektā, savukārt trauksmes gadījumos paredzēta īpaša trauksmes poga signāla pārraidīšanai uz Operatīvās vadības centru. Visas automašīnas ir aprīkotas arī ar papildus jaudas ugunsdrošības aparatūru un visu nepieciešamo pirmās palīdzības sniegšanai. Turklāt Falck automašīnām tagad esot jauns dizains.

Jaunās automašīnas jau tiek izmantotas dienesta pienākumu veikšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēja enerģijas potenciāls Latvijā pašlaik netiek izmantots, taču perspektīvā vējš kļūs par būtisku spēlētāju enerģētikas sektorā un varēs aizstāt elektroenerģijas importu, tādējādi paaugstinot valsts energodrošību.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta SIA Latvijas vēja parki valdes priekšsēdētājs Jānis Urtāns. Viņš norāda, ka iecerēto vēja parku izveide Latvijā prasa ne tikai daudz pūļu un zināšanu, lai varētu iegūt attiecīgās atļaujas, bet arī izskaidrošanas darbu.

Kāda ir pašreizējā situācija ar vēja parku izveidi valsts mežos?

Saskaņā ar 2023. gada 28. novembra Latvijas valdības lēmumu SIA Latvijas vēja parki ir piešķirtas astoņas teritorijas ar kopējo platību 39 941 ha, lai tajās uzstādītu elektroenerģijas ģenerācijas jaudas 800 MW apmērā (aptuveni 120 vēja staciju torņi ar vienas turbīnas jaudu līdz 8MW). Ir noteiktas astoņas vēja parku lokācijas vietas — divas Kurzemē (Ventspils 1 un Ventspils 2) , divas — Vidzemē (Limbaži un Valmiera- Valka), divas Vidzemē - Zemgalē (Ogre- Aizkraukle- Bauska un Bauska - Ķekava - Ogre) un divas Latgalē (Balvi- Ludza un Augšdaugava).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Falck 2006. gada peļņa 308 tūkstoši

, 02.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Falck apsargs un AS Group 4 Falck Latvija koncerna darbības rādītāji par 2006. gadu liecina, ka kompānija Falck, strādājusi ar 308 000 latu peļņu. Falck Latvija apgrozījums 2006.gadā sasniedzis 11,95 milj. latus, kas ir par 35,31% vairāk, nekā 2005. gadā, informē Falck apsargs.

Saskaņā ar koncerna Falck Latvija neauditētajiem datiem, 2006. gada veiksmīgos darbības un peļņas rādītājus galvenokārt var skaidrot gan ar klientu skaita pieaugumu juridiskajā un privātpersonu sektorā, gan ar piedāvāto pakalpojumu daudzveidību.

AS Falck apsargs un Group 4 Falck Latvija valdes priekšsēdētājs Edgars Zālītis: "Pagājušais gads kopumā bija jauniem iespaidiem un izmantotām iespējām bagāts. Katru gadu saglabājas tendence palielināties klientu skaitam, un arī 2006. gads nebija izņēmums. Tas ir viens no faktoriem, kas veicinājis apgrozījuma kāpumu. Kā vēl viens nozīmīgs faktors, kas pozitīvi ietekmējis darbības rādītāju augšupeju, ir piedāvāto pakalpojumu daudzveidība. Drošības pakalpojumu nozare kļūst integrētāka. To veicina mūsdienu darba vides specifika un cilvēku dzīves stils."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vai veikalos jāsargā maciņš

, 17.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Db.lv lūguma apsardzes kompānija Falck iespēju robežās sniedza informāciju par pircēju apzagšanas gadījumiem tirdzniecības vietās, kurās strādā Falck, kā arī par to kā apsardze rīkojas pircēju apzagšanas gadījumā, un kā apsardzes darbinieki sadala uzmanību starp preču un pircēju pieskatīšanu.

Uz jautājumu kā sadalat uzmanību starp pircēju un preču pieskatīšanu Falck atbild: "Tirdzniecības vietās apsardzes darbiniekam darbs ir ar cilvēkiem, kas ir uzņēmuma apmeklētāji, darbinieki, kā arī likuma pārkāpēji. Lai apsardzes darbinieks izvērtētu konkrēto situāciju un izvēlētos piemērotāko rīcību, noteikti ir nepieciešamas izcilas iemaņas saskarsmē ar cilvēkiem, kā arī izcilas koncentrēšanās un novērošanas spējas. To var panākt tikai ar papildus apmācībām un iekšējām sagatavotības pārbaudēm, kā arī spēju analizēt situāciju un rīkoties nekavējoties saskaņā ar konkrētajam objektam izstrādāto instrukciju."

"AS Falck Apsargs apsargājamo objektu skaitā ir vairāki nozīmīgi tirdzniecības centri, tostarp tirgus līderi. Katram apsargātajam objektam, arī tirdzniecības centriem, ir izstrādāta individuāla instrukcija par atbilstošu rīcību ārkārtas situācijās. Instrukcijas vienmēr tiek saskaņotas ar uzņēmumu vadītājiem, kuriem tiek sniegti drošības pakalpojumi. Situācijā, kad tirdzniecības vietā pie mūsu apsardzes darbinieka vēršas pircējs, kurš ir apzagts, pēc vienošanās ar mūsu klientu tiek informēti Valsts policijas darbinieki. Cietušajiem tiek sniegta arī palīdzība, kas visbiežāk ir videonovērošanas sistēmas ieraksti, kuri tiek izsniegti pēc oficiāla pieprasījuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Falck pavadītās ekskluzīvās Rolls-Royce svītas katra auto vērtība lēšama līdz 100 000 eiro

, 09.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rītdien, 10. augustā, plkst. 9:00 pie Reval Hotel Latvia, ekskluzīvo un antīko automašīnu tūres "Baltic Experience 2007" dalībnieki aicina uz oficiālu tikšanos un auto aplūkošanu. Interesenti varēs aplūkot 13 automašīnas, no kurām 9 ir "Rolls-Royce", un trīs 50. - 70. gadu automašīnas, kur viens no tiem ir 1956. gadā ražotais "Bentley".

Matti Sortila, "Rolls-Royce" Entuziastu kluba Somijā pārstāvis: "Antīku un ekskluzīvu auto parāde pilsētas ielās mums nav ikdienišķs pasākums, tādēļ esam gandarīti par "Baltic Exparience 2007" un Falck atbalstu, rūpējoties par mūsu drošību. Kā zināms, papildus antīkajai vērtībai, šiem spēkratiem ir arī ievērojama materiālā vērtība. Katra tūres auto apdrošināšanas vērtība sasniedz līdz pat 100 000 eiro. Jāatzīmē, ka ekskluzīvās automašīnas ir arī ļoti labā tehniskā stāvoklī, kas noteikti ir viens no priekšnoteikumiem, lai mērotu daudzus tūkstošus kilometru."

Par "Rolls-Royce Enthusiasts' Club" un "Baltic Experience 2007"

"Baltic Experience 2007" tūre tiek rīkota par godu "Rolls-Royce" entuziastu kluba (Rolls-Royce Enthusiasts' Club) Zelta jeb 50 gadu jubilejai. Tūres ietvaros (08.08.-13.08.) norisinās pārbrauciens starp Helsinkiem, Tallinu, Rīgu un Viļņu. "Baltic Experience 2007" ir izmēģinājuma brauciens pirms vēl vērienīgākas "Around the Baltic Sea" (no angļu val. - Apkārt Baltijas jūrai) tūres, kas varētu notikt tuvākajā nākotnē. "Rolls-Royce" klubu 1957. gada 12. augustā dibināja "Rolls-Royce" un "Bentley" entuziasti. Šobrīd klubā ir vairāk nekā 10 000 biedri no 52 pasaules valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinot šā gada pirmos 9 mēnešus un 2006. gada pirmos 9 mēnešus, apsardzes firmas Falck sniegtie dati liecina, ka šogad gan zādzību skaits, gan to apjoms (vērtība) tirdzniecības centros un citās tirdzniecības vietās palielinājies. Falck šo faktu skaidro ar cenu kāpumu un inflācijas palielināšanos.

Visa 2006. gada laikā tirdzniecības vietās aizturētas 689 personas, kuras mēģinājušas veikt zādzības. Šī gada laikā tirdzniecības vietās līdz šim kopā aizturētas jau vairāk nekā 1 300 personas, skaidro Falck.

Kādā konkrētā tirdzniecības vietā, kurā strādā Falck apsardze, šā gada pirmajos deviņos aizturētas 435 personas, pagājušajā gadā šajā laika posmā tajās pašās tirdzniecības vietās aizturētas 268 personas. "Ir grūti komentēt starpību, kas izveidojusies, vērtējot abu gadu laikā izveidojušos situāciju. Visdrīzāk aizturēto skaits palielinājies dēļ cenu kāpuma, inflācijas utml.," saka Falck.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Falck sargās arī Aizkraukli

, 25.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Group 4 Securicor uzņēmums Latvijā - Falck - turpina attīstīt darbību Vidusdaugavas reģionā, tagad aptverot arī Aizkraukli. Viens no nozīmīgākajiem un pirmajiem Falck klientiem Aizkrauklē ir Aizkraukles Hidroelektrostacija, liecina uzņēmuma sniegtā informācija medijiem.

Falck drošības pakalpojumi ir pieejami Aizkraukles un pilsētas apkārtnes iedzīvotājiem - gan juridiskiem klientiem, gan privātpersonām.

AS Falck apsargs Valdes locekle Elita Daniela, komentējot darbības paplašinašanu, sacīja: ''Darbības uzsākšana Aizkrauklē mums ir nozīmīgs solis. Domāju, likumsakarīgs ir arī paplašināšanās laiks, jo reģionos turpinās strauja ekonomiskā izaugsme. Uzskatāmi to ilustrē tendence aizvien biežāk biroja un ražošanas objektus izvietot ārpus Rīgas robežām. Tai pat laikā tikpat nozīmīgs klientu segments ir arī privātpersonas. Līdz ar to viena no mūsu prioritātēm Aizkrauklē ir palielināt privāto klientu skaitu.''

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par nepatiesu ziņu sniegšanu

, 06.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Falck, vadošais drošības pakalpojumu sniedzējs Latvijā, informē, ka kļūdaina un nepatiesa ir plašsaziņas līdzekļos izplatītā informācija par miesas bojājumu nodarīšanu aizdomās turamā Jelgavas pašvaldības policijas darbinieka agrākajām darba attiecībām ar kompāniju Falck. NEVIENS no aizdomās turamajiem NEKAD nav strādājis uzņēmumā Falck.

Kompānija nosūtījusi oficiālu pieprasījumu Jelgavas pašvaldības policijas priekšniekam Feliksam Jasenam ar lūgumu atsaukt plašsaziņas līdzekļos izplatīto informāciju un apsver iespēju tiesā iesniegt prasību par goda un cieņas aizskaršanu. Kā norāda kompānijas Falck valdes priekšsēdētājs Edgars Zālītis: "Jelgavas pašvaldības policijas priekšnieka Feliksa Jasena paustā informācija nav patiesa, jo neviens no aizdomās turamajiem nekad nav bijis Falck darbinieks. Šādā veidā ir arī būtiski pārkāpts Fizisko personu datu aizsardzības likums."

Nosūtītajā iesniegumā uzņēmums Falck pauž neizpratni par valsts iestādes absurdo vērtējumu notikušo saistīt ar cilvēku agrāko darba pieredzi. Turklāt šajā gadījumā izskanējusī informācija pat nav pārbaudīta un izrādījusies neprecīza.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par FALCK darbinieku streiku

, 19.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašreizējais FALCK strādājošo atalgojums atbilst vidējai darba samaksai valstī un, analizējot ekonomisko situāciju, kompānija uzskata par neiespējamu izpildīt arodbiedrības pirmsorganizācijas prasību par 100% atalgojuma pieaugumu. Gada laikā kompānijas darbinieku alga palielinājušas vidēji par 15%-30%.

FALCK vadība uzskata par pārsteidzīgu un neadekvātu dažu darbinieku prasību par 100% algas paaugstinājumu. "Uzņēmums allaž reaģē atbilstoši situācijai valstī un pieaugošajiem inflācijas rādītājiem," skaidro Edgars Zālītis, FALCK valdes priekšsēdētājs.

Turpinot E.Zālītis piebilst, ka diemžēl šobrīd darba ņēmējs situāciju analizē, ņemot vērā darbinieku deficīta problēmu un pelnošāko nozaru atalgojumu (piemēram, būvniecības tirgu). Acīmredzot visiem darbiniekiem nav izpratnes par reālo ekonomisko situāciju valstī - trūkst novērtējuma par uzņēmuma godprātīgi maksātajiem nodokļiem un piešķirtajām sociālajām garantijām, tāpēc saņemam asu spiedienu pieņemt nepārdomātu, uzņēmuma darbības apdraudošu lēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ darbu sāk Group 4 Securicor uzņēmuma Latvijā a/s Falck Apsargs izveidotais Falck mācību centrs. Attīstot savu mācību iestādi, kas nodrošina pilna servisa apmācību, kompānija Falck uzskata, ka ievērojami palielinājusi konkurētspēju jaunu darbinieku piesaistē.

Saskaņā ar Falck sniegto informāciju medijiem apmācības uzņēmuma darbiniekiem tiek piedāvātas bez maksas.

Mācību centrā šonedēļ apmācības uzsāk 25 cilvēku grupa. Apmācības notiks pēc licencētas mācību programmas Personu un īpašuma aizsardzība, kas izstrādāta atbilstoši Falck darbinieku sagatavošanas vajadzībām.

Par apsardzes darbinieku sertifikātu

Saskaņā ar Apsardzes darbības likumu, kas regulē drošības pakalpojumu nozari un nosaka apsardzes darbinieka amatu un atbildību likuma priekšā, apsardzes darbinieka kvalifikācijas sertifikāts ir dokuments, kas apstiprina darbinieku profesionalitāti un kvalifikāciju. Likums paredz, ka apsardzes jomā bez apsardzes darbinieka kvalifikācijas sertifikāta pildīt darba pienākumus ir aizliegts. Bez sertifikāta apsardzes darbinieks drīkst strādāt tikai 3 mēnešus, kamēr tiek apgūtas pamata iemaņas un darba specifika. Lai turpinātu darbu apsardzes nozarē, jāapgūst 160 stundu apmācības kurss un jānokārto gala pārbaudījuma eksāmens Iekšlietu Ministrijas kvalifikācijas komisijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīderlandes kompānija DAF Trucks sasniegusi vēsturiski lielāko tirgus daļu, uzņēmumam kļūstot par otru lielāko kravas automašīnu zīmolu Eiropā. Uzņēmums būtiski stiprinājis savas pozīcijas arī Baltijas valstīs. Pērn kravas automašīnu ražotājs DAF, kura ražotne atrodas Eindhovenā, nosvinēja 90 gadu jubileju.

Panākumus gūt palīdzējis arī Centrako – oficiālais DAF pārstāvis Lietuvā un Latvijā. Centrako piedāvā visu nepieciešamo kravas automašīnām un piekabēm, pārdod jaunas un lietotas kravas automašīnas, nodrošina garantijas un pēcgarantijas servisu, kā arī, pateicoties veiksmīgai sadarbībai ar DAF rūpnīcas servisu, piedāvā gan jaunas, gan lietotas oriģinālās rezerves daļas. Tieši Centrako ieguva Zelta balvu 2019 par kravas automašīnu pārdošanas sasniegumiem.

Līderu izvēle

2019. gada pirmajos mēnešos DAF zīmols līdz ar Volvo un Scania stiprinājis savas pozīcijas Latvijas tirgus līderu trijniekā. 2018. gadā Latvijas kravu pārvadātāji papildināja savus autoparkus ar 346 DAF XF 480 FT kravas automašīnām ar pilnu masu, sākot no 16 tonnām, tādējādi zīmola tirgus daļu palielinot līdz 19%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Latvijas lietoto auto tirgus ir vismazāk caurspīdīgākais Eiropā

Db.lv, 15.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lietoto auto tirgus ir vismazāk caurspīdīgākais Eiropā, noskaidrots automašīnu vēstures atskaišu izveides platformas "carVertical" veiktajā pētījumā.

Katrai Eiropas valstij ir līdzīgas problēmas, sākot no viltota nobraukuma, slēptiem bojājumiem vai arī novecojoša pieejamā autoparka, kas pasliktina izredzes iegūt kvalitatīvu auto. Lietoto automašīnu tirgū bieži vien novērojamas nopietnas caurspīdīguma jeb pārredzamības problēmas. Situācijas nopietnība katrā Eiropas daļā ir nedaudz citādāka, kas izskaidrojams ar valstu ekonomisko situāciju un reģionālajām īpatnībām.

Latvija "carVertical" tirgus caurspīdīguma indeksā no 23 izpētītajām valstīm ierindojas pēdējā vietā, norādot uz potenciāli satraucošu situāciju lietotu automašīnu tirgū. Valstī ir augsts īpatsvars bojātu mašīnu, kas ilgtermiņā pircējiem var likt ieguldīt aizvien vairāk līdzekļu to remontā un uzturēšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Latvenergo" un AS "Latvijas valsts meži" kopuzņēmuma SIA "Latvijas vēja parki" plānotās investīcijas vēja parku izveidē būs vienas no lielākajām Latvijas vēsturē un sasniegs vienu miljardu eiro, pirmdien kopuzņēmuma dibināšanas pasākumā sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers uzsvēra, ka jau pirms 24.februāra, kad sākās Krievijas iebrukums Ukrainā, jau tika domāts, kā nodrošināt valsts energoneatkarību, lai elektrība būtu ar samērīgu cenu un nodrošinātu uzņēmumu konkurētspēju.

Kariņš uzsvēra, ka šim mērķim ir jāizmanto vietējie atjaunojamie energoresursi un viens no tiem ir vēja enerģija. Pēc šī projekta īstenošanas Latvija no elektroenerģijas importētāja varētu kļūt par elektrības eksportētāju. Patlaban 40% no nepieciešamās elektroenerģijas Latvija saražo pati, bet 60% importē. Ja līdz šim galvenais importa avots bija Krievija, tad tagad šis avots ir jāaizmirst, uzsvēra premjers.

"Šis ir vidējā termiņa risinājums, kas ļaus energoapgādes ziņā kļūt pilnīgi neatkarīgiem un būs mazāk jāizmanto fosilie resursi," teica Kariņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Pētījums: Ventspils osta var piedāvāt atbilstošu pakalpojumu atkrastes vēja parku attīstītājiem

Db.lv, 24.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils osta jau tagad var piedāvāt atbilstošu pakalpojumu atkrastes vēja parku attīstītājiem, informē Ventspils Brīvostas pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Ieviņa.

Nīderlandes kompānijas "Witteveen+Bos" pētījumā par Ventspils ostas pielāgošanu atkrastes vēja parku apkalpošanai secināts, ka visa potenciāla jēgpilnai izmantošanai Ventspils ostā nepieciešams uzbūvēt no izmaksu un izmantošanas viedokļa efektīvu termināli Ziemeļu mola rajonā.

Ventspils brīvostas pārvaldnieka vietnieks Igors Udodovs norāda, ka enerģētiskās neatkarības un klimata neitralitātes mērķu sasniegšanai Baltijas jūras reģionā attīstās atjaunojamās enerģijas projekti, kas ir ne tikai pavērsiens enerģētikā, bet arī maina veidu, kā ostas var dot savu pienesumu kopējā ekonomikas noturēšanas un attīstīšanas procesā.

"Ja vairāk nekā gadsimtu Ventspils osta galvenokārt kalpoja par fosilās enerģijas nodrošināšanas tranzīta punktu, tad tagad tā paralēli esošajiem darbības virzieniem var transformēties par enerģijas ostu daudz plašākā tvērumā - te mēs runājam par atjaunojamo enerģiju, ūdeņraža ekonomiku, arī Latvijas produktu eksportu," skaidro Udodovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

FALCK darbinieku streiks beidzas nesācies

, 19.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

19. martā bija paredzēts apsardzes firmas FALCK darbinieku beztermiņa streiks, kurā piedalīties bija paredzējuši 84 uzņēmuma darbinieki, taču vairāku apstākļu dēļ streiks nenotika.

FALCK arodbiedrības pārstāve Vineta Bērziņa Db.lv pastāstīja, ka pirms streika rīkotajā arodbiedrības biedru sapulcē tika nolemts, ka prasība dubultot FALCK darbinieku algas neesot reāla un tika nolemts streiku atcelt.

Arodbiedrības priekšsēdētājs Valērijs Štamers neesot bijis vienisprātis ar pārējiem locekļiem un turpinājis gatavošanos streikam.

Interesants šķiet fakts, ka sākot ar 20. martu Štamers bija nolēmis doties atvaļinājumā, nevienam no arodbiedrības locekļiem par to nesakot. Tas nozīmē, ka beztermiņa streiks būtu norisinājies bez arodbiedrības priekšsēdētāja klātbūtnes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju sabiedrība Falck Apsargs turpmāk gādās par drošību ar citu nosaukumu, liecina uzņēmuma paziņojums medijiem.

Turpmāk Falck par drošību gādās ar nosaukumu G4S Latvia.

AS Falck Apsargs jau vairāk nekā gadu ir Group 4 Securicor (G4S) grupas uzņēmums. G4S ar vienotu zīmolu šobrīd darbojas 112 valstīs.

AS G4S Latvia valdes priekšsēdētājs Edgars Zālītis: ”Jau vairāk nekā gadu Falck ir Group 4 Securicor uzņēmums Latvijā, un zīmola maiņa pēc iekļaušanās pasaules līmeņa koncernā ir loģisks solis. Līdzīgi kā kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā, arī Latvijā G4S zīmola ieviešana notiek pakāpeniski."

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

DAF – kravas automašīnas iespējams salikt pēc LEGO principa

Autors: Nātālija Poriete, 18.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oktobrī kravas automašīnu ražotājs DAF Trucks Barselonā prezentēja jauno LF kravas automašīnu sēriju (pilna masa no 7,5 līdz 19 tonnām), kā arī uzlabotos kravas automašīnu CF un XF modeļus, kurus pirmo reizi tirgum kompānija parādīja šā gada pavasarī.

Raksts tapis sadarbībā ar DAF

Liels pieprasījums pēc pilsētas kravas automašīnām LF tiek gaidīts Nīderlandē, Vācijā, Lielbritānijā un Ungārijā. Nākamajā gadā tiek plānots saražot vairāk nekā 11 000 DAF LF sērijas kravas automašīnu. Savukārt šajā gadā uzņēmums plāno pārdot 10 500 kravas automašīnu. Vislielākais pieprasījums starp DAF kravas automašīnām, tajā skaitā Latvijā, ir pēc XF sērijas modeļiem, kas ir šī segmenta etalons tālu maršrutu pieveikšanai. Šīs kravas automašīnas aprīkotas ar lielu dzīvojamo platību, darba un bagāžas telpu salonā. DAF XF ir labākās guļamvietas nozarē, un sēdvietas vadītājam nodrošina maksimālu komfortu automašīnas vadīšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdien apstiprināja SIA "Latvijas vēja parki" maksājumu 3 142 877 eiro apmērā par tiesībām noslēgt apbūves tiesību līgumu stratēģiski nozīmīgu vēja parku izvietošanai valsts meža zemē.

Apbūves tiesības piešķirs aptuveni 39 941 hektāram valsts meža zemes. Plānotā vēja parku minimālā jauda būs 800 megavati.

Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji aģentūrai LETA skaidroja, ka summu noteicis neatkarīgs vērtētājs. "Latvijas vēja parki" to maksās no saviem līdzekļiem. Maksājumu saņems valsts meža zemes pārvaldītājs - AS "Latvijas valsts meži" (LVM). Savukārt apbūves tiesību līguma termiņš būs 30 gadi, ar tiesībām to pagarināt, ja to pieļauj normatīvais regulējums.

Pēc projektēšanas posma, lai izvietotu ap 120 turbīnu, būs jāatmežo vidēji viens hektārs uz katru turbīnu. Tas nozīmē, ka no gandrīz 40 000 hektāru, kas paredzēti vēja parku ierīkošanas izpētei, vēja parku būvēšanai atmežos ap 120 hektāru, savukārt 99% no minētās teritorijas varēs turpināt meža apsaimniekošanu, norāda ZM.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Industriālo parku attīstību kavē būvizmaksas un nodoklis ēkām

, 25.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Tehnoloģisko parku, centru un biznesa inkubatoru asociācijas (LTCIA) veiktais pētījums liecina, ka šobrīd Latvijā darbojas un uzņēmumiem telpas nodrošina 23 industriālie parki ar kopējo platību 460 ha. Parku attīstītāji atzīst, ka veiksmīgu parku attīstību kavē augstās būvizmaksas un nekustamo īpašumu nodoklis ēkām, kas no šā gada 1.janvāra tiek aprēķināts nevis pēc bilances, bet ēku kopplatības.

Tāpat par nozīmīgu kavēkli parku attīstībai tika minēts sarežģītais un birokrātiskais komunikācijas tīklu izveides process, ko ietekmē kvalitatīvu teritorijas plānojumu un valsts atbalsta trūkums.

Reāli darbojošos industriālo parku kopējā teritorijas platība ir 460 ha, kas salīdzinājumā ar pērno gadu ir palielinājusies par gandrīz 110 ha (2006. gadā 350 ha). Šajos parkos iznomājamā telpu platība ir ap 1 000 000 kv.m., no kuriem vairāk nekā pusi veido NP Properties industriālie parki (57 ha).

Pēc kopplatības lielākie industriālie parki Latvijā ir Dominante (65 ha), Dommo (58 ha), NP Industrial Village (55 ha), kas visi ir tā dēvētie jaunizveidojamie industriālie parki. No attīstības stadijā esošajiem projektiem lielākais ir Bauskas pašvaldības attīstītais industriālais un loģistikas parks (100 ha).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

IZM: 18 profesionālās izglītības iestāžu ERAF projekti jāpārtrauc, 15 – turpinās

Gunta Kursiša, 12.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

15 profesionālās izglītības iestādes turpinās iesāktos modernizēšanas projektus, bet 18 projektu īstenošana ir jāpārtrauc, paredz Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sadarbībā ar plānošanas reģioniem, nozaru ekspertu padomēm un citiem partneriem veiktais izvērtējumu un valdībai piedāvātais risinājums, kā izlietot ERAF līdzekļus profesionālās izglītības iestāžu modernizēšanai Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Profesionālās izglītības iestāžu attīstībā plāno ieguldīt 104,7 miljonus eiro

Žanete Hāka, 19.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot profesionālās izglītības modernizāciju, valdība otrdien apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādāto noteikumu projektu, kas turpmāko piecu gadu laikā profesionālās izglītības iestāžu attīstībā paredz ieguldīt 104,7 miljonus eiro, informē IZM.

Modernizācijas procesā tiks turpināta profesionālās izglītības kompetences centru izveide, optimizējot administratīvos resursus, lai vienā mācību iestādē koncentrētu iespējami plašu profesionālo programmu klāstu. Tādējādi tiks nodrošināta kvalitatīvas profesionālās izglītības pieejamība visos Latvijas reģionos. Tāpat ES fondu investīcijas ieguldīs, lai nodrošinātu profesionālo izglītības iestāžu piedāvāto programmu un mācību aprīkojuma atbilstību darba tirgus prasībām, kā arī infrastruktūras uzlabošanai – dienesta viesnīcu, sporta un citu būvju modernizēšanai.

Aktivitātes tiks īstenotas ierobežotas projektu iesniegumu atlases veidā divās projektu iesniegumu atlases kārtās. Pirmajā kārtā atbalsts paredzēts 17 valsts dibinātu un IZM padotībā esošu un pašvaldību dibinātu profesionālās izglītības iestāžu mācību vides modernizēšanai. Otrajā atlases kārtā atbalsts paredzēts 10 valsts dibinātu un Kultūras ministrijas padotībā esošu un pašvaldību dibinātu profesionālās vidējās kultūrizglītības iestāžu mācību vides modernizēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā patlaban nopērkamas trīs veidu hibrīdautomašīnas - Toyota, Lexus un Honda, liecina autotirgotāju sniegtā informācija. Par to, cik maksā šādas automašīnas, ar ko tās atšķiras no parastajām automašīnām un kuri Latvijas uzņēmēji jau iegādājušies hibrīdautomašīnas darba vajadzībām, lasiet Db.lv sagatavotajā apskatā.

Papildināts ar uzņēmuma TRIĀLS komentāru.

(Video, kurā Wess Motors Automašīnu pārdevējs Raimonds Buls stāsta par hibrīdautomašīnu darbības tehnoloģiju un skaidro, kādas ir šo automašīnu priekšrocības - raksta beigās.)

Uz jautājumiem atbild WESS Motors (Toyota un Lexus pārdevējs) Reklāmas nodaļas vadītāja Jana Šilvane:

- Vai Latvijā ir iespējams iegādāties Lexus un Toyota hibrīdautomašīnas?

Jā, Latvijā var iegādāties gan Toyota, gan Lexus hibrīdauto: Toyota Prius, Lexus RX400h, Lexus GS450h un jūlijā vai augustā Latvijā būs nopērkams vēl viens Lexus hibrīdauto - lielais sedans LS600h.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Automašīnu zādzību apkarošanas nodaļas priekšnieks Andris Stūrainis Db.lv atklāj, kādas metodes autozagļi Rīgā un tās apkārtnē patlaban izmanto visbiežāk. Vai zināji, ka autozagļu aprīkojums nopērkams pat internetā?

Līdz ar tehnoloģiju attīstību arī autozagļu grupējumi, īpaši organizēti grupējumi, attīsta gan savas prasmes, kā nozagt automašīnu, gan arī tiek izgatavotas dažādas elektroniskas ierīces, ar kuru palīdzību iespējams neitralizēt automašīnas izgatavotāja rūpnīcā uzstādītās drošības sistēmas. Dažādu elektronisku ierīču izmantošana auto zādzībās ir viena no populārākajām metodēm autozagļu vidū, stāstīja A. Stūrainis.

"Šajā sakarā vēlos atzīmēt - neskatoties uz to, ka jau vairākus gadus automašīnu zādzību kopējais skaits Rīgā turpina samazināties, zagto automašīnu izlaiduma gadi ar katru gadu paaugstinās. Ja vēl pirms trim gadiem Rīgā visvairāk zaga automašīnas, kas ražotas līdz 1996.gadam - tas ir līdz brīdim, kad lielākie autoražošanas koncerni sāka uzstādīt elektroniskās drošības ierīces, tad tagad lielākā daļa nozagto automašīnu ir ražotas laika posmā no 1996. līdz 2002.gadam, turklāt lielākā daļa ir VW un Audi marku automašīnas. Veicot pie autozagļu grupējumiem atrasto ierīču pētījumus sadarbībā, piemēram, ar Autonamu, esam secinājuši, ka Audi un VW automašīnām ir diezgan pavāja uzstādītā drošības sistēma, runājot par automašīnām, kas ražotas no 1996. līdz 2002.gadam," skaidroja A. Stūrainis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gada aprīļa beigās Latvijā plānota jaunā izklaides parka Avārijas brigāde atklāšana. Par ideju, tās īstenošanu un finansējuma piesaisti intervijā biznesa portālam db.lv stāsta pārstāvis Mārtiņš Brezauckis.

Jaunais izklaides parks būs paredzēts ģimenēm ar bērniem līdz 14 gadu vecumam. Parka teritorija aptver vairāk nekā 24 ha un tas atradīsies Lielvārdes novadā, autoceļa Tīnūži - Koknese malā, pretī nobrauktuvei uz Lēdmani. Parks piedāvās Avārijas brigādes pilsētiņu, dinozauru taku, ūdens spēļu laukumu, leļļu taku. Tāpat parkā būs virvju trase, mazā autoskola bērniem, karuseļi un piepūšamās atrakcijas.

- Kad radās ideja par šāda atrakciju parka projektu? Cik ilgs ir bijis process no idejas līdz tās īstenošanai?

Ideja par to, ka Latvijā vajag savu tematisko atpūtas parku radās jau 2014.gadā, kopā ar bērniem apmeklējot dažādus atpūtas un izklaides objektus ģimenēm. Bet skaidrāka vīzija par to, ko tieši un kādā veidā attīstīt, izkristalizējās tikai 2015. gada vidū. Tad arī pieņēmu lēmumu pilnā mērā veltīt savu darbu šim projektam. Viens no uzstādījumiem sev bija radīt tādu parku, kurā būtu patīkami pavadīt brīvo laiku un atgriezties tur atkārtoti. Parka pirmo posmu atklāsim 2017. gada pavasarī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apkopojot akcijas Pārbaudi auto un esi drošs! rezultātus, konstatēts, ka vairāk nekā trešajai daļai automašīnu bija nepieciešams novērst dažādas tehniskas problēmas. Rezultāti liecina, ka 31% pārbaudīto automašīnu riepu protektoru kvalitāte neatbilda nekādiem drošības standartiem.

Akcijas laikā ikvienam autobraucējam Latvijas lielākajās pilsētās pie lielveikaliem Maxima bija iespēja bez maksas pārbaudīt ārējās apgaismes ierīces, drošības komplektu, vējstiklu slotiņu darbības kvalitāti, kā arī riepu protektoru nodilumu.

Rezultāti liecina, ka 31% pārbaudīto automašīnu riepu protektoru kvalitāte neatbilda nekādiem drošības standartiem un pārvietošanās ar šādām riepām nopietni apdraud braucēju drošību un veselību. 29% automašīnu bija neprecīzi noregulētas tuvās un tālās gaismas, 20% bija nepieciešams mainīt vējstiklu slotiņas, bet 24% automašīnu nebija aprīkotas ar drošības komplektu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«ŠKODA» ir palielinājusi piegāžu skaitu maijā par 13,4%, sasniedzot 112 400 vienības visā pasaulē un 115 vienības Latvijā. Šis gads «ŠKODA» iezīmē labāko maija mēneša rezultātu uzņēmuma pastāvēšanas vēsturē.

Ir piedzīvota pozitīva izaugsme «ŠKODA» zīmolam Latvijas tirgū, stāsta Māris Jansons «ŠKODA» importētāja vadītājs Latvijā. Maija mēnesī «ŠKODA» piegādājusi 115 automašīnas klientiem, kas līdz šim ir labākais rezultāts šogad un ir par 35% vairāk nekā 2017. gada maijā. Iecienītākais «ŠKODA» modelis ir «OCTAVIA», tai seko lielais krossovers «KODIAQ» un mazākais «SUV» saimes dalībnieks «KAROQ».

«Pirmo reizi mūsu pastāvēšanas vēsturē esam piegādājuši vairāk nekā 100 000 automašīnu maija mēnesī,» stāsta Alans Favejs, «ŠKODA AUTO» par pārdošanu un mārketingu atbildīgais valdes loceklis.

Rietumeiropā piegāžu skaits palielinājies par 3,3%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, sasniedzot 44 200 automašīnu, kas ir par 1 400 automašīnām vairāk nekā 2017. gadā. «ŠKODA» sasniedza 15 100 piegādes Vācijas klientiem, Eiropas lielākajā vienas valsts tirgū. Čehu autoražotājs uzrādīja īpaši spēcīgu izaugsmi Francijā (3 000 automašīnu, +32,4%), Zviedrijā (2 000 automašīnu, +22,9%), Spānijā (2 800 automašīnu, +16,5%) un Somijā (1 100 automašīnu, +14,0%) un Grieķijā (400 automašīnu, +20,1%).

Komentāri

Pievienot komentāru