Jaunākais izdevums

Jaunākā Firefox interneta pārlūka versija kopš tās izlaišanas 22. martā ir lejupieldādēta jau vairāk kā piecpadsmit miljonus reižu, redzams kompānijas Mozilla uzturētajā vietnē glow.mozilla.org

Lejupielādes apjomi ir bijuši mazāki, salīdzinot ar iepriekšējo Firefox versiju, norāda BBC. Pirmo 24 stundu laikā, Firefox 4 tika lejupielādēts vairāk kā piecus miljonus reižu. Firefox 3 pirmajā diennaktī tika lejuplādēts astoņus miljonus reižu. Mozilla Firefox pēdējā laikā ir zaudējis savas pozīcijas globālajā tirgū, piekāpjoties tādiem pārlūkiem, kā Google Chrome.

Firefox ir piedzīvojis spēcīgu izaugsmi kopš tas pirmo reizi parādījās 2004. gadā. Savos ziedu laikos tam piederēja 24% pārlūku tirgus, tomēr līdz 2011. gada februārim Firefox daļa ir samazinājusies līdz 21%. Tajā pat laikā Chrome tirgus daļa ir palielinājusies no no 1% līdz 10%. Tirgus līderis joprojām ir Microsoft izstrādātais Internet Explorer, kuram 2011. gada februārī piederēja 56% pārlūku tirgus, vēsta BBC.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paredzams, ka viedtālruņi, kuru radīšanā iesaistījušies Firefox pārlūka izstrādātāji, Eiropas tirgū varētu nonākt šogad, ziņo BBC.

Ķīnas tālruņu ražotājs ZTE sadarbojas ar Mozilla Firefox jaunas viedtālruņu operētājsistēmas izveidē, stāstīja ZTE izpilddirektors Čengs Liksins (Cheng Lixin) Paredzams, ka jaunā viedtālruņu operētājsistēma sacentīsies ar Google radīto Android, tomēr zemākā cenu segmentā.

ZTE vadība neatklāj, kura Eiropas kompānija nodrošinās viedtālruņu pārdošanu.

Mozilla pašlaik sadarbojas arī ar tālruņu aprīkojuma ražotājiem Qualcomm un TCL Communication Technology Holdings, atklāja Mozilla pārstāvis Džeis Sailvans (Jay Sullivan). Medijam Bloomberg viņš norādīja, ka interese par Firefox operētājsistēmu pieaug.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Mozilla Firefox jaunākā versija izrādījusies nedroša pret spiegiem

Gunta Kursiša, 11.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta pārlūka Mozilla Firefox jaunākā versija patlaban atrodas bezsaistē, jo tajā tika atklātas drošības kļūmes, citējot kompānijas teikto, ziņo BBC.

Lietotājiem, kas bija ielādējuši pārlūka jaunāko, sešpadsmito, versiju, tiek ieteikts lejuplādēt iepriekšējo Firefox versiju, kamēr pārlūka izstrādātāji nesalabos drošības kļūdu. Firefox norāda, ka jaunākā pārlūka versija datorā var tikt ielādēta arī automātiski.

Jaunākās Firefox versijas drošības līmenis ir tik zems, ka ļaunprātīgas vietnes var itin viegli «izspiegot», kuras mājaslapas interneta lietotājs ir apmeklējis. Mozilla Firefox gan norāda, ka no drošības kļūdas cietuši «vien nedaudzi lietotāji».

Šobrīd jaunākā Firefox versija vairs nav pieejama ielādei internetā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Analītiķi: Chrome apsteidz Firefox un kļūst par otru populārāko pārlūku

Jānis Rancāns, 02.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta giganta Google ražotais interneta pārlūks Chrome apsteidzis Mozilla Firefox un kļuvis par otru populārāko interneta pārlūku pasaulē, liecina datu centra StatCounter pētījums.

Savukārt citi analītiķi uzskata, ka Chrome vēl nav apsteidzis Firefox, bet to izdarīs pavisam tuvā nākotnē.

Šā gada novembra beigās Chrome piederēja 25,7% no interneta pārlūku tirgus, savukāt Firefox kontrolēja 25,23%, liecina StatCounter pētījums. Tajā arī teikts, ka kopš 2010. gada beigām Firefox tirgus daļa ir nepārtraukti samazinājusies.

Savukārt pirms diviem gadiem Google Chrome piederēja 4,5% tirgus. Microsoft Internet Explorer joprojām kontrolē ap 40% no interneta pārlūku tirgus, secināts StatCounter pētījumā.

«Mēs pieredzēsim aizraujoši cīņu starp Microsoft un Google, jo Chrome izaugsme liecina, ka pārlūks kļūs par nopietnu Internet Exploret izaicinājumu,» sacīja StatCounter izpilddirektors Aodhans Kulens (Aodhan Cullen).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

5.oktobrī saules gaismu ieraudzīja interneta pārlūka Mozilla Firefox versija latgaliešu valodā. Šo papildinājumu izstrādāja IT uzņēmuma Turn valdes loceklis Raivis Dejus sadarbībā ar Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes (LU DF) absolventu Rūdolfu Mazuru un latgaliešu valodas zinātājām Zaigu Lāci, Evu Kasparenoku un Kristīni Pokratnieci, teikts paziņojumā presei.

Latviešu valodā Firefox jau ir gandrīz septiņus gadus un kā uzsver Raivis Dejus, «dažādu interneta programmu veidošana lokālajās valodās padara tās pieejamas plašākam cilvēku lokam. Tajās tiek iekodēts kultūras un vēstures mantojums un valoda paliek dzīva. » Tieši tāpēc tulkošana uz latgaliešu valodu šķita loģisks solis. Ikviens no iesaistītajiem cilvēkiem to darīja prieka pēc savā brīvajā laikā, jo uzskata, ka ar šādiem darbiem var mainīt pasauli un to padarīt labāku.

«Firefox tulkošana saskan arī ar mana uzņēmuma vērtībām, kas ir profesionalitāte, iniciatīva un sadarbība, tostarp interneta atvērtība un pieejamība. Mēs Turn uzskatām, ka ikvienam būtu jābūt iespējām ērti darboties interneta vidē, neatkarīgi no atrašanās vietas vai citiem apstākļiem. Tieši tāpēc arī es pats jau 9 gadus koordinēju Firefox tulkotāju kopienu Latvijā. Mozilla ir viens no uzticamākajiem uzņēmumiem pasaulē, kas atbildīgi attiecas pret savu lietotāju datiem un privātumu internetā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maijā par populārāko interneta pārlūku kļuvis Google Chrome, kas apsteidzis gan Internet Explorer, gan arī Mozilla Firefox, liecina analītiķu kompānijas StatCounter dati. Savukārt Mozilla gatavojas laist klajā kārtējo interneta pārlūka versiju.

Firefox 13, kas oficiāli būs pieejama 5. jūnijā, piedzīvojusi vairākas dizainiskas izmaiņas un tai pievienota iespēja kļūdas gadījumā, ar vienu peles klikšķi, atjaunināt pārlūka darbību. Izmaiņas piedzīvojusi arī Firefox sākuma lapa, kuru Mozilla plāno ar laiku padarīt par topošā Apps Market portālu, vēsta softwarecrew.com.

Tikmēr maijā par pasaules populārāko interneta pārlūku kļuvis Google Chrome, liecina StatCounter dati. Saskaņā ar tiem Google Chrome maijā piederējuši 32,43% interneta pārlūku tirgus. Otro vietu ieguvušas Microsoft Internet Explorer versijas ar 32,12%, bet trešajā – Firefox ar 25,55%, kas iepriekš piedzīvoja strauju tirgus daļas kritumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mozilla ražotais tīmekļa pārlūks Firefox pēdējā pusgada laikā ir pārspējis Internet Explorer (IE) un kļuvis par visvairāk lietoto pārlūku, liecina pētījumu kompānijas Gemius Ranking apkopotie dati.

Firefox par populārāko pārlūku gemiusRanking services aplūkotajās valstīs kļuva 2011. gada 2. aprīlī un kopš tā laika ir saglabājis savas pozīcijas. IE kritums uz otro vietu skaidrojams ar tā piekāpšanos Google ražotā Chrome priekšā.

Būtisks faktors Firefox panākumos ir saistāms arī ar jaunu pārlūka versiju nākšanu klajā. Iespējams, ka Firefox nākotnē piedzīvos līdzīgu praksi kā tas ir ar Google Chrome, kad vecākas pārlūka versijas tiek nomainītas ar jaunām.

Pieaugusi arī iPad popularitāte, kas aizvadītajā gadā strauji iekaroja planšetdatoru tirgu. Ar iPad apmeklēto interneta vietņu skaits kopš 2010. gada jūnija audzis par 17%. Apple planšetdatoram pietrūkst tikai 0,46 procentpunktu, lai apsteigtu topa līderi – citu Apple ierīci – iPhone. Gada griezumā, visticamāk, turpināsies Apple ierīču dominēšana, norāda Gemius Ranking.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV informāciju tehnoloģiju gigants Microsoft nācis klajā ar jaunāko interneta pārlūku Internet Explorer 9, piedāvājot to internetā lejupielādēt bez maksas, tādējādi cenšoties pastiprināt konkurenci ar tādiem bezmaksas interneta pārlūkiem kā Firefox un Google izstrādāto Chrome, vēsta AFP.

Kā norāda eksperti, jaunais interneta pārlūks pamatā veidots operētājsistēmai Windows 7, taču šis pārlūks, protams, darbojas arī uz citām operētājsistēmām.

Internet Explorer 9 prezentācijas laikā jaunais interneta pārlūks tika salīdzināts ar vienu no saviem sīvākajiem konkurentiem - Firefox, kas bija uzstādīts uz Apple MacBook Pro klēpjdatora. AFP vēsta, ka Firefox pieprasītās darbības prezentācijas laikā izpildījis lēnāk nekā ar Windows 7 un Internet Explorer 9 aprīkots klēpjdators.

Kā viena no labākajām funkcijām tiek minēta Internet Explorer 9 spēja pēc interneta vietnes atvēršanas gandrīz pilnībā pazust, lai izceltu apmeklētās mājas lapas saturu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV interneta tehnoloģiju kompānija Mozilla Corporation trešdien paziņoja, ka tās interneta pārlūks Firefox ASV teritorijā turpmāk kā noklusēto meklēšanas programmu izmantos nevis kompānijas Google, bet gan Yahoo! izstrādāto programmu.

Google meklēšanas programma bija noklusētais variants sērfošanai internetā ar Mozilla Firefox kopš 2004.gada, bet no decembra šo Google lomu ASV pārņems Yahoo!, paziņoja Mozilla vadītājs Kriss Bērds. Partnerība ar Yahoo! ir noslēgta uz pieciem gadiem.

Bērds paziņoja, ka kompānija pieņem «lokālāku un elastīgāku pieeju, lai palielinātu izvēli un inovācijas vispasaules tīmeklī».

Krievijā Firefox sāks izmantot vietējo interneta meklētāju Yandex, bet Ķīnā - interneta meklētāju Baidu.

Bezmaksas interneta pārlūks Firefox ir trešais populārākais pārlūks pasaulē pēc kompānijas Google izstrādātā pārlūka Chrome un kompānijas Microsoft pārlūka Internet Explorer.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Mozilla Firefox popularizē sevi, izmantojot Facebook nedienas

Lelde Petrāne, 28.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai palīdzētu Firefox lietotājiem vairāk kontrolēt savus datus sociālajā tīklā Facebook, izveidots Facebook Container paplašinājums, vēsta Mozilla Firefox blogs blog.mozilla.org.

Līdz ar šo paplašinājumu Facebook ir grūtāk sekot lietotāja aktivitātēm citās tīmekļa vietnēs, izmantojot trešās puses sīkdatnes. «Mēs uzskatām, ka ir jābūt instrumentiem, kā ierobežot, kādus datus citi var ievākt par jums. Tas ietver mūs: Mozilla nevāc datus no Facebook Container paplašinājuma izmantošanas. Mēs zinām tikai to, cik reizes paplašinājums ir instalēts vai noņemts,» tiek uzsvērts blogā.

Instalējot šo paplašinājumu, tas dzēsīs Facebook sīkdatnes un izlogos (log out - angliski) no Facebook. Nākamajā reizē, kad lietotājs apmeklē Facebook, tas nonāk jaunā, zilā pārlūkprogrammas cilnē.

«Jūsu datos ir liela vērtība. Ir svarīgi regulāri pārskatīt jūsu konfidencialitātes iestatījumus visās vietnēs un lietojumprogrammās, kas tos izmanto,» akcentē Mozilla Firefox.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

E-parakstu pērn visvairāk lietojuši VID, Rīgas dome un VMF Latvia

Zane Atlāce - Bistere, 31.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

E-parakstu pērn visbiežāk lietojis Valsts ieņēmumu dienests (VID), Rīgas dome un kokmateriālu uzmērīšanas uzņēmums SIA VMF Latvia, informē VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centra pārstāve Vineta Sprugaine.

VID darbinieki gada laikā kopumā elektroniski parakstījušies vairāk nekā 500 000 reižu. Tāpat kā gadu iepriekš, eParakstīšanas čempionam seko Rīgas dome, kuras darbinieki e-parakstu izmantojuši 50 000 reižu vairāk nekā 2015.gadā, jeb 180 000 reizes. Trešo vietu 2016.gadā ieņēmis SIA VMF Latvia, kas 2016.gadā eParakstījies vairāk nekā 157 000 reižu, turklāt, salīdzinot ar 2015.gadu, uzņēmums eParakstu lietojis par 80% vairāk nekā gadu iepriekš.

«2017.gadā lielākie eParaksta lietotāji jau ir paziņojuši par klientu pieņemšanai paredzētā laika saīsināšanu. Tas nozīmē, ka šīs iestādes ir veiksmīgi sastapušas un pilnvērtīgi apkalpo savus klientus virtuālajā vidē,» uzsver VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centra, kas ir eParaksta nodrošinātājs Latvijā, valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2020.gadā iedzīvotāji eParaksta rīkus identitātes apliecināšanai izmantojuši kopumā vairāk nekā 2,8 miljonus reižu. Salīdzinot ar 2019.gadu, e-Identitātes apliecināšana ar eParaksta rīkiem ir dubultojusies, savukārt kopējais eParakstīšanas reižu skaits pārsniedzis 9,5 miljonus, informē VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC).

Šobrīd ik dienu iedzīvotāji eParaksta dokumentus vidēji 26 027 reizes.

Visbiežāk iedzīvotāji ar eParaksta rīkiem apliecinājuši identitāti, izmantojot valsts vienoto autentifikācijas moduli Latvija.lv, kas nodrošina identitātes apliecināšanas funkciju vairāk nekā 70 valsts un pašvaldību e-pakalpojumu portālos. Tam seko Valsts ieņēmumu dienesta interneta vietne, kas e-Identitātes apliecināšanu ar eParaksts mobile nodrošina jau kopš 2018.gada.

Trešais populārākais portāls, kuru iedzīvotāji apmeklējuši, izmantojot eParaksta identifikāciju, ir Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) portāls ORTUS, kurā mācībspēki, studenti un reflektanti kārto studiju procesa formalitātes - paraksta studiju līgumus un citu dokumentāciju. Tāpat portālu TOP 10, kuros lietotāji izmantojuši eParaksta rīkus identitātes apliecināšanai, ir Tiesu administrācijas portāls, eSaeima, MansLMT.lv, Lursoft.lv, Datamed.lv, Electrum.lv, EGL.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan e-Identitātes apliecināšana, gan dokumentu parakstīšana ar eParakstu iedzīvotāju vidū kļūst aizvien populārāka.

Pērn iedzīvotāji visbiežāk dokumentu parakstīšanai izmantojuši eID karti, kā arī eParaksts mobile, informē uzticamības pakalpojumu sniedzējs VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC). Pērnā gada nogalē veiktajā eParaksts mobile lietotāju aptaujā iedzīvotāji atzinuši, ka būtiskākā eParaksts mobile priekšrocības ir lietošanas ērtums, pieejamība mobilajā ierīcē, drošība, kā arī tas, ka lietotne un visas tās funkcionalitātes neierobežotā apjomā pieejamas bez maksas.

“Pakalpojumu modernizācija, efektivitātes celšana un pieejamības veicināšana iedzīvotājiem ir neatņemami digitālās transformācijas elementi, turklāt arvien lielāks elektronisko identifikācijas rīku izmantošanas skaits apliecina, ka būtībā tuvojamies nākamajam attīstības līmenim. Jo vairāk cilvēku izmanto, piemēram, šo pašu eParakstu vai eID, jo straujāk kļūstam par digitāli prasmīgu sabiedrību, un statistika apliecina, ka šī dinamika ir iepriecinoša. Arī ministrijā turpinām darbu pie tā, lai būtiski kāpinātu iedzīvotāju digitālās prasmes un attīstītu arvien jaunus produktus un pakalpojumus tā, lai šie abi virzieni viens otru papildinātu un atvieglotu cilvēku ikdienu kā sadzīvē, tā profesionālajā darbībā,” norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mana pieredze: Cilvēki grib arvien jaunas spēles

Anda Asere, 14.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starp spēlēm konkurences nav; tāpat kā cilvēkiem patīk jaunas viena un tā paša žanra filmas, viņiem patīk arī jaunas spēles

Tā uzskata Aleksejs Mjaliks, spēles Prime Peaks izstrādātāja A25 SIA īpašnieks. Prime Peaks ir braukšanas spēle mobilajām ierīcēm – iPhone, iPad un Android tipa telefoniem. Pie spēles Aleksejs sāka strādāt pagājušā gada jūlijā, un jau oktobrī spēle nonāca tirgū. Prime Peaks līdz šim lejupielādēts 196 tūkstošus reižu. «Pie mūsu ambīcijām tas ir maz. Protams, tas ir vairāk, nekā dažs labs var sapņot, bet, zinot, ka līdzīga žanra spēles tiek lejuplādētas desmitiem miljonu reižu, mēs gribētu sasniegt vismaz miljonu lejuplielāžu,» saka Aleksejs.

Lielākā daļa Prime Peaks spēlētāju ir no ASV un 75% uzņēmuma ieņēmumi veidojas šajā tirgū. Aleksejs uzskata, ka ASV arī ir lielākais spēļu biznesa potenciāls. «Tur lietotāji vienkāršāk tērē naudu par virtuālajiem labumiem. Iespējams, tur naudas vērtība ir mazāka nekā pie mums, dzīves līmenis ļauj tērēt, viņi ir arī pieraduši tērēties internetā. Visi vēlas būt ASV tirgū, un tāpēc arī tur visi iegulda reklāmās. Tur reklāmas ir dārgākas un mēs par mūsu spēlē parādīto reklāmu saņemam vairāk, nekā citos tirgos. Protams, vienlaikus arī pašiem jāmaksā vairāk,» saka Aleksejs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Gmail kļuvis par pasaulē lielāko e-pasta pakalpojumu

Jānis Rancāns, 29.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta giganta Google e-pasta pakalpojuma Gmail aktīvo lietotāju skaits sasniedzis 425 miljonus, informē kompānija. Tas nozīmē, ka Gmail apsteidzis Microsoft Hotmail un kļuvis par pasaulē lielāko e-pasta pakalpojumu.

Vēl šā gada janvārī Gmail izmantojuši 350 miljoni lietotāju, bet piecu mēnešu laikā to skaits pieaudzis par 75 miljoniem.

Google arī norāda, ka pašlaik Gmail izmantojot 45 ASV valsts iestādes, bet kompānijas produkti tiek aktīvi lietoti 65 no 100 lielākajām universitātēm, kā arī tos izmanto pieci miljoni dažādu kompāniju.

Tomēr Google e-pasta pakalpojumam esot mazāk unikālo lietotāju un šajā aspektā Gmail atpaliekot no Hotmail un Yahoo e-pasta, aprēķinājusi interneta analītiķu kompānija comScore.

Savukārt aptuveni pirms gada dienas gaismu ieraudzījušajam Google sociālajam tīklam Google+ esot 250 miljoni lietotāju, un lielākā daļa no tiem Google+ piekļūst izmantojot mobilās ierīces, kā, piemēram, planšetdatorus un viedtālruņus. Vairāk nekā puse no Google+ lietotājiem (150 miljoni) esot aktīvi. Savukārt vidējais Google+ lietotājs sociālajā tīklā pavada 12 minūtes, norāda kompānija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Jūs esat uzņēmējs, tad noteikti zināt, ka aktīvākā pārdošanas sezona praktiski ir klāt - jau septembrī pie konferenču galda tiks apspriestas Ziemassvētku mārketinga aktivitātes. Lai šī gada ieņēmumi ātri vien pārsniegtu pērnā gada ieņēmumus, pirms mārketinga stratēģijas izveides ir vērts ieskatīties šajā rakstā. Kāpēc? Tāpēc, ka ar pāris lieliskiem SEO speciālistu ieteikumiem, kuri balstīti uz apskatu «E-komercijas patērētāju uzvedības modelis Latvijā 2014», būs iespējams sagatavoties mārketinga aktivitātēm daudz labāk! 5 faktori, kas jāņem vērā SEO stratēģijā!

Responsīvs mājaslapas dizains

2014. gadā dubultojies viedtālruņu lietošanas īpatsvars starp visām ierīcēm, no kurām ir apmeklētas e-komercijas mājaslapas. Mājaslapu apmeklējums no planšetdatoriem ievērojami pieaug vakaros. Jo vēlākas diennakts stundas, jo vairāk cilvēku izmanto mobilās ierīces – viedtālruņus un planšetdatorus.

Ko ņemt vērā?

  • Tā kā arvien pieaug mobilo ierīču izmantošanas biežums, mājaslapai jābūt ar mobilajām ierīcēm draudzīgu dizainu – tas liks lietotājiem atgriezties vēlreiz. Svarīgi, ka, ieejot lapā, ir konkrēti precizētas darbības. «Pirkt» un «Sazināties» pogas būs tieši laikā!
  • Mobilā lapa nozīmē, ka Jūs savus klientus varēsiet sasniegt it visur – kāds meklē tuvāko ziedu veikalu? Uzvarēs tā lapa, kurā ieejot uzreiz ir iespējams iegūt informāciju par darba laiku, adresi, ziedu klāstu u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesen ieceltais Mozilla vadītājs un viens no līdzdibinātājiem Brendans Aihs (Brendan Eich) atkāpies. Šādu viņa rīcību provocēja nesen izcēlies skandāls saistībā ar viņa uzskatiem par viendzimuma laulībām, vēsta BBC.

Skandāls par B. Aiha uzskatiem sākās marta beigās. B. Aihs, viens no Mozilla līdzdibinātājiem, kā arī JavaScript valodas izveidotājs, 2008. gadā ziedoja tūkstoš ASV dolāru likumprojekta, kas vēršas pret viendzimuma laulībām Kalifornijā, sagatavošanai. Sākotnēji likumprojekts tika atbalstīts, bet vēlāk, 2013. gadā, to noraidīja ASV Augstākā tiesa. Kad marta beigās sabiedrībai tapa zināms par B. Aiha, jaunā Mozilla vadītāja, saistību ar likumprojektu, tas radīja sašutumu daudzos Mozilla Firefox pārlūka lietotājos, kas pauda savu sašutumu sociālajos tīklos. Vislielākais protesta vilnis nāca, kad iepazīšanās vietne OkCupid publicēja aicinājumu neizmantot Mozilla Firefox.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažas dienas pēc jaunākās Apple operētājsistēmas iOS 6.1 parādīšanās tehnoloģiju aktīvisti nākuši klajā ar veidu, kādā iespējams apiet viedtālruņa iPhone 5 programmatūras ierobežojumus.

Ar Apple iOS aprīkotām ierīcēm iespējams rediģēt ražotāja drošības uzstādījums, kas ļauj lietotājam iegūt lielāku kontroli pār ierīci, kas nepieciešams, ja, piemēram, uz viedtālruņa vēlas uzstādīt lietojumprogrammas, kuras nav akceptējusi Apple. Šādas darbības tiek dēvētas arī par jailbreak. Modificētu ierīci var izmantot arī kā ierasts, tāpēc jailbreak ir ārkārtīgi populārs veids, kādā palielināt iOS iespējas. Lai gan daudzviet pasaulē šādas procedūras nav aizliegtas, Apple vairākkārt norādījusi, ka tas pārkāpj ierīces garantijas noteikumus.

Jaunāko metodi izstrādājusi hakeru grupa, kas sevi sociālajā tīklā Twitter dēvē par evad3rs. Grupējums norāda, ka iPhone 5 iOS 6 operētājsistēmas aizsardzības apiešanai būs vajadzīgas piecas minūtes, dators un USB kabelis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

WhatsApp alternatīvas Signal un Telegram – kurš piemērotāks?

Jānis Pekša, Biznesa augstskolas Turība IT virziena vadītājs, 09.02.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz to, ka Eiropas Savienībā (ES) ir spēkā Vispārīgā datu aizsardzības regula, kas aizsargā fizisko personu datus arī gadījumos, kad tie tiek iesniegti uzņēmumiem, kuri reģistrēti ārpus ES, sabiedrībā aktualizējies jautājums par lietotnes WhatsApp datu apstrādes politiku un šīs lietotnes alternatīvām.

Daudzi lietotāji ir nobažījušies, ka WhatsApp nodos viņu datus Facebook, lai varētu tos izmantot produktu un reklāmu uzlabošanai. Lietotnē WhatsApp esošās cilvēku sarakstes tiek šifrētas, taču to dublējums netiek šifrēts. Tāpat, piekrītot jaunajiem privātuma politikas noteikumiem, WhatsApp lietotāji akceptē, ka gadījumā, ka atbildīgās iestādes, piemēram, sabiedrības drošības nolūkā pieprasīs sarakstes saturu, lietotne to sniegs.

WhatsApp dublēto datu drošība

Satraukumu par WhatsApp lietošanu nākotnē, lielākoties, ietekmējis Īlona Maska aicinājums izmantot lietotni Signal, lai gan tiem lietotājiem, kuri nepārkāpj likumu, patiesībā nebūtu iemesla bažām. Nenoliedzami, fakts, ka WhatsApp sarakstes tiek dublētas Google Drive mākoņa platformā un šis dublējums netiek šifrēts, nozīmē, ka citos sociālajos tīklos, e-pastā vai Google būs reklāmas, kas veidotas, balstoties uz lietotāja informāciju, tomēr jāņem vērā, ka šādas reklāmas pie lietotāja nonāks arī, piemēram, pēc dažādu produktu vai pakalpojumu meklēšanas Google.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Microsoft: Windows 8 bauda «satriecošu» debiju

Jānis Rancāns, 01.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft operētājsitēma Windows 8 savas gaitas sākusi «satriecoši», un kopš tās laišanas klajā Windows 8 atjauninājums ticis lejupielādēts jau četrus miljonus reižu, pavēstījis kompānijas izpilddirektors Stīvs Balmers.

Lietotāji, kas savos datoros izmanto vecākas Windows versijas, var lejupielādēt sistēmas atjauninājums, kas ļauj tiem pāriet uz Windows 8. Šo iespēju pirmajās dienās, kopš Microsoft nākusi klajā ar jaunāko operētājsitēmu, izmantojuši četri miljoni, skaidroja S. Balmers.

S. Balmers arī uzsvēra, ka uz jaunāko Windows operētājsistēmu jau pārgājuši miljoniem uzņēmumu un ka Windows 8 tirdzniecības apjomi ir daudz augstāki par tiem, kurus pirmajās dienās piedzīvoja Windows 7, vēsta AFP. «Cilvēku entuziasms saistībā ar jaunajiem produktiem ir patiešām satriecošs,» sacīja S. Balmers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Laikraksts: Microsoft gatavojas ražot viedtālruņus

Jānis Rancāns, 02.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Microsoft, kopā ar Āzijas partneriem, uzsākusi sava viedtālruņa testēšanu, atsaucoties uz avotiem nozarē, vēsta Wall Street Journal. Microsoft patlaban eksperimentējot ar dažādiem viedtālruņa dizaina risinājumiem.

Avoti nozarē medijam norādījuši, ka Microsoft patlaban pārbauda viedtālruņu modeļus, kas aprīkoti ar četru un piecu collu ekrāniem. Izskanējušo informāciju Microsoft atteikusies komentēt.

Spekulācijas, ka kompānija varētu sākt izgatavot arī savus viedtālruņus, parādījās jau pirms vairākiem mēnešiem, kad Microsoft nāca klajā ar planšetdatoru Surface. Analītiķi norāda uz notikuma pretrunīgumu – tādējādi Microsoft sagādā nevajadzīgu konkurenci saviem partneriem, kas ražo Windows ierīces.

Aizvien lielāku uzmanību pievēršot arī datortehnikas ražošanai Microsoft pamazām pārņem Apple «programmatūra plus dators» pieeju, par kuru pati iepriekš ilgstoši ironizējusi, norāda WSJ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Acer: Microsoft vajadzētu palikt savā lauciņā

Jānis Rancāns, 09.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektronisko ierīču izgatavošana ir daudz sarežģītāka nekā programmatūras, un Microsoft vajadzētu palikt savā ierastajā lauciņā, uzskata Taivānas datoru ražošanas kompānija Acer.

Sarunā ar Taivānas tehnoloģiju mediju Tencent Technology Acer viceprezidents Lins Šiaņlangs (Lin Xianlang) «dzelžu» ražošanu salīdzināja ar nevārītiem rīsiem, kurus Microsoft būšot ļoti grūti pārkost. Acer pārstāvis tomēr norādīja, ka Windows 8 operētājsistēma mainīs spēku samērus datoru tirgū un ļaus kompānijai nākamgad iegūt lielāku peļņu.

Acer jau ne pirmo reizi kritizējis Microsoft lēmumu laist klajā savu planšetdatoru Surface. Iepriekš Acer izpilddirektors Žentangs Vangs (Zhentang Wang) sacīja, ka Microsoft vajadzētu divreiz padomāt pirms ienākšanas ierīču tirgū. «Mēs Microsoft esam teikuši, lai viņi vēlreiz to pārdomā. Lai padomā divreiz. Tas radīs milzīgu negatīvu ekosistēmas ietekmi. Tā nav lieta, ko jūs lieliski protat, tāpēc padomājiet divreiz,» atsaucoties uz Ž. Vanga sacīto, vēsta ZDnet.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Jaunām politikas iniciatīvām nākamā gada budžetā prasa 798,334 miljonus eiro

LETA, 06.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministrijas jaunām politikas iniciatīvām 2017.gada valsts konsolidētajā budžetā prasa kopumā 798,334 miljonus eiro, liecina Finanšu ministrijas apkopotā informācija.

Visvairāk līdzekļu nākamgad prasa Satiksmes ministrija - 206,026 miljonus eiro, Veselības ministrija - 188,916 miljonus eiro, kā arī Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) - 139,808 miljonus eiro.

Iekšlietu ministrija jaunu politikas iniciatīvu īstenošanai nākamgad vēlētos papildu 96,053 miljonus eiro, Ekonomikas ministrija - 36,328 miljonus eiro, Kultūras ministrija - 31,269 miljonus eiro, Labklājības ministrija prasa 23,304 miljonus eiro no pamatbudžeta un 4,662 miljonus eiro no valsts speciālā budžeta. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nākamgad vēlētos papildus saņemt 18,778 miljonus eiro, Tieslietu ministrija - 13,726 miljonus eiro un Tieslietu ministrija Zemesgrāmatu nodaļām, rajonu (pilsētu) tiesām, apgabaltiesām - 10,611 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

4.oktobrī aprit 15 gadi kopš droša elektroniskā paraksta ieviešanas Latvijā - šajā laikā iedzīvotāji eParaksta rīkus dokumentu parakstīšanai izmantojuši vairāk nekā 55 miljonus reižu.

Vismaz vienreiz eParakstu izmantojusi piektdaļa valsts iedzīvotāju vecumā no 15 gadiem, informē VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” (LVRTC), kas iedzīvotājiem nodrošina droša elektroniskā paraksta un nacionālās e-Identitātes apliecināšanas rīkus.

“Straujāko lietojuma pieaugumu eParaksts piedzīvoja tieši pēdējo divu gadu laikā, tomēr ne visus pieauguma nopelnus varam piedēvēt pandēmijai. Komercsektors plaši integrē eParaksta funkcionalitātes gan savos biznesa procesos, gan pakalpojumu sniegšanas tiešsaistes platformās. Tas būtiski paplašina eParaksta izmantošanas iespējas iedzīvotājiem gan drošas e-Identitātes pārbaudei, gan dokumentu parakstīšanai. No oficiālās saziņas rīka, kas nepieciešams vien formalitāšu kārtošanai, eParaksts kļūst par sadzīves rīku, kas ļauj piekļūt informācijai, sensitīviem datiem un pakalpojumiem. Lai jebkurš rīks tiktu plaši lietots, nepieciešamas trīs komponentes – ērta lietošana, pietiekami plašs pielietojumu klāsts un tiesiskā noteiktība to izmantojot. Šobrīd jāatzīst, ka visas komponentes veiksmīgi mijiedarbojas atbilstošā digitālajā ekosistēmā un sagaidām, ka šogad un nākamajos gados pieprasījums pēc valsts nodrošinātiem, turklāt bezmaksas rīkiem pieaugs vēl straujāk,” uzsver LVRTC valdes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2015.gada aktīvākie eParaksta lietotāji bijuši Valsts ieņēmumu dienests (VID), Rīgas dome (RD), kas gadu iepriekš atradās 3.vietā, bet trešo vietu ieņem LR Uzņēmumu reģistrs (UR), kurš pērn aktīvāko trijnieka neiekļuva, informē VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas cents (LVRTC).

«Droša elektroniskā paraksta lietošana ir būtiska administratīvā sloga mazināšanas iespēja. E-paraksts ļauj ietaupīt laika un finanšu resursus. VID eParaksta lietošana četru gadu laikā ir palielinājusies piecas reizes un, plānojam, ka šāds pieauguma temps VID būs arī turpmāk,» norāda VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

RD eParaksta lietošanas intensitāti palielinājusi par 37%, VID - par 21%, bet visbūtiskākais eParaksta lietošanas pieaugums TOP 3 iestāžu vidū gada laikā bijis UR, kas 2014.gadā ieņēma 4.vietu, bet 2015.gadā eParaksta lietošanas reižu skaitu palielinājis par 65%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk dokumentu pārceļas e-vidē, bet e-paraksta lietotāju skaits valsts vadošajās iestādēs par to neliecina

Lai gan e-paraksts Latvijā pieejams kopš 2005. gada, DB veiktā valsts vadošo resoru aptauja liecina, ka parakstīties elektroniski vēlas ne visur. Tā, piemēram, Valsts prezidenta kancelejā (VPK) ir tikai viens darbinieks eID kartes turētājs. Šīs iestādes izejošie dokumenti to saņēmējiem tiek nogādāti drukātā veidā, lai gan e-dokumentu apritei ir tendence pieaugt, ko apliecina saņemto dokumentu ar e-parakstu skaita pieaugums gadu no gada. E-parakstu nodrošina Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs.

Ar katru gadu elektroniski parakstīto dokumentu skaits pieaug, norāda FM pārstāve Maija Straupmane. 2013. gadā vidēji mēnesī izmantoti 111 laika zīmogi, pērn – 312 laika zīmogi; bet šogad – 352. 37 FM darbiniekiem ir nodrošinātas e-paraksta viedkartes. Ar šo rādītāju FM ir līdere starp vadošajiem valsts resoriem. Savukārt VM e-paraksta lietošana dokumentiem uzsākta 2007. gadā, pakāpeniski palielinot elektroniski parakstāmo dokumentu skaitu. Pēdējos trīs gados elektroniski parakstīto dokumentu skaits svārstās 65% – 75% robežās no visu VM nosūtāmo dokumentu kopskaita. E-paraksts šajā ministrijā piešķirts deviņām amatpersonām un darbiniekiem. 773 reizes e-paraksts pērn ticis izmantots ĀM, un pašlaik e-parakstu izmanto 11 ĀM darbinieki. Salīdzinot ar gadu iepriekš, 2014. gadā e-paraksta izmantošana ĀM pieaugusi aptuveni par trešdaļu jeb 250 izmantošanas reizēm. VARAM e-paraksts pērn kopumā tika izmantots 7,9 tūkst. reižu, savukārt šogad tas izmantots jau aptuveni 4,3 tūkst. reižu. Šajā ministrijā ir 23 e-parakstu lietotāji. Mēnesī vidēji tiek parakstīts 610 dokumentu. Pašlaik e-paraksts ir visiem VARAM ierēdņiem un amatpersonām, kuriem iekšējie normatīvie akti nosaka nepieciešamību parakstīt izejošos VARAM dokumentus, paskaidro ministrijas pārstāve Kristīne Kļaveniece. Šogad ZM e-paraksts izmantots aptuveni 3 tūkst. reižu – vidēji 255 reižu mēnesī. ZM e-paraksts ir piešķirts 21 amatpersonai, bet faktiski e-paraksta lietotāju ir vairāk, norāda ministrijas pārstāve Dagnija Muceniece. Jūtami pieaugusi elektroniski parakstītu dokumentu sarakste arī ar privātpersonām un sabiedriskajām organizācijām, piebilst D. Muceniece. IZM nosūtāmie dokumenti maksimāli tiek gatavoti ar elektronisko parakstu. Ministrijā iekšējā sarakste notiek tikai elektroniskā veidā, izmantojot dokumentu vadības sistēmā iebūvēto parakstu. IZM ar e-parakstu apstiprina korespondences dokumentus, kā arī tas tiek izmantots iepirkumu procedūru dokumentu parakstīšanai. Šādi parakstītu dokumentu īpatsvars IZM pēdējos gados ir palielinājies. Pērn e-dokumenti veidoja 63% no kopējo parakstīto korespondences dokumentu apjoma, savukārt šogad provizoriski – 65%, norāda ministrijā. Šogad no 3,4 tūkst. dokumentu elektroniski parakstīti 2,2 tūkst. Pirms četriem gadiem proporcija bija vairāk par labu dokumentiem papīra formātā – no 6,9 tūkst. korespondences dokumentu tikai 2,6 tūkst. bija elektroniski. Tāpat TM pārstāve Līva Rancāne norāda, ka ne tikai pieaug elektroniski parakstītu dokumentu apjoms, bet arī elektroniski saņemtu un nosūtītu dokumentu īpatsvars.

Komentāri

Pievienot komentāru