Pasaulē

Forbes miljardieru sarakstā pirmo vietu atkal ieņem Karloss Slims

Jānis Rancāns, 08.03.2012

Jaunākais izdevums

Meksikas telekomunikāciju magnāts Karloss Slims šogad jau trešo gadu pēc kārtas, žurnāla Forbes izveidotajā pasaules miljardieru sarakstā ieņēmis pirmo vietu.

K. Slima īpašuma vērtība tiek lēsta 69 miljardu ASV dolāru apmērā, akciju vērtības krituma dēļ gada laikā tā ir samazinājusies par pieciem miljardiem dolāru (pirms gada 74 miljardi).

Otro vietu Forbes sarakstā ieņēmis ASV tehnoloģiju kompānijas Microsoft dibinātājs un filantrops Bils Geitss, kura īpašuma vērtība tiek lēsta 61 miljarda ASV dolāru apmērā. Salīdzinot ar aizvadīto gadu, B. Geitsam savu kapitālu izdevies audzēt par četriem miljardiem dolāru.

Trešo vietu žurnāla sarakstā ieņem ASV investors Vorens Bafets, kura bagātība gada laikā sarukusi no no 50 miljardiem ASV dolāru, līdz 44 miljardiem dolāru.

Ceturtais bagātākais planētas iedzīvotājs, pēc Forbes domām, ir luksuspreču ražotāja LVHM dibinātājs un vadītājs Bernārs Arno, kura bagātība, salīdzinot ar aizvadīto gadu, palikusi nemainīga un tiek lēsta 41 miljarda ASV dolāru apmērā.

Šogad Forbes sarakstā piekto vietu ieņēmis Spānijas bagātākais cilvēks, apģērbu veikalu tīkla Zara vadītājs Armansio Ortega, kurš var lepoties ar ievērojamu bagātību pieaugumu – no 31 miljarda ASV dolāru, līdz 37,5 miljardiem dolāru.

Sestais bagātākais planētas iedzīvotājs ir uzņēmuma Oracle izveidotājs un īpašnieks Lerijs Elisons (36 miljardi ASV dolāru), septītais - Brazīlijas raktuvju magnāts Aiks Batista (30 miljardi dolāru), astotais - kompānijas H&M īpašnieks Stefans Persons (26 miljardi dolāru), investors Lī Kašins (25,5 miljardi dolāru) un Vācijas lielveikalu tīkla Aldi dibinātājs Karls Hanss Albrehts (25,4 miljardi dolāru).

Šā gada žurnāla Forbes sarakstā esošo miljardieru pirmais četrinieks palicis nemainīgs, salīdzinot ar aizvadīto gadu. Jaunajā Forbes sarakstā iekļauti 1226 miljardieri, kuru kopējo īpašumu vērtība aplēsta 4,6 triljonu ASV dolāru apmērā. Šis ir jau 25 žurnāla veidotais miljardieru saraksts.

Jau vēstīts, ka Bloomberg izveidotajā pasaules bagātāko cilvēku sarakstā pirmo piecinieku ieņēma Karloss Slims, Bils Geitss, Vorens Bafets, IKEA dibinātājs Ingvars Kampards un Bernārs Arno.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Miljardieris sašutis par savas bagātības novērtējumu Forbes sarakstā

Lelde Petrāne, 05.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no pasaulē bagātākajiem cilvēkiem sācis strīdu ar Forbes, ikgadējā pasaulē bagātāko cilvēku saraksta veidotāju, par to, cik īsti bagāts viņš ir, vēsta Financial Times.

Princis Alvalīds bin Talals (Alwaleed bin Talal), Saūda Arābijas investors, kurš veicis ieguldījumos, piemēram, Hotel George V Parīzē un interneta vietnē Twitter, paziņojis, ka ir pārtraucis sadarbību ar Forbes miljardieru sarakstu, apsūdzot to neobjektīvas informācijas sniegšanā par Tuvo Austrumu investoriem.

Forbes, kas pieder Stīvam Forbsam (Steve Forbes), princi atzinis par 26. bagātāko cilvēku pasaulē. Saskaņā ar 2013. gada sarakstu viņa bagātība pagājušā gada laikā palielinājusies par diviem miljardiem ASV dolāru līdz 20 miljardiem ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināts - Latvijas izdevējam «ziepes» Somijā

Didzis Meļķis, 01.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Forbes drukātais izdevums Somijā pabīdās līdz nākamajam zīmīgajam datumam; aizgājusī redaktore piesauc ētiku

Somijā mediju uzmanības lokā nonākušas kolēģu nedienas – Latvijas izdevniecības SK Media jau ilgi plānotā biznesa žurnāla Forbes somu valodas izdevuma iznākšana tiek kārtējo reizi atlikta. Iemesls tam ir žurnāla galvenās redaktores Ninas Brostremas un vēl divu žurnālistu aiziešana. Somijas laikrakstam Maaseudun Tulevaisuus šie darbinieki saka, ka aiziešanas iemesls ir žurnālistikas ētikas principu pārkāpšana, un ko tos ir spiedis īpašnieks.

Ar N. Brostremu db.lv sazināties neizdevās, bet Forbes Suomi un SK Media Finland Oy komercdirektors Fredriks Narss portālam komentē, ka atbrīvošanas no darba iemesls ir attiecīgās redakcijas daļas nespēja radīt Forbes atbilstīgu saturu. Viņš atzīst, ka pašu darbinieku interpretācijā iemesls ir īpašnieku uzstādījums par satura mārketinga veidošanu, ko aizgājušie uzskata par profesionāli nepieņemamu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Baturina saglabājusi Krievijas bagātākās sievietes statusu

Gunta Kursiša, 12.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Žurnāls Forbes atjaunojis savu pasaules bagātāko cilvēku sarakstu, kurā sievietes vēl aizvien ir mazākumā – no 1226 miljardieriem vien 104 jeb 8,5% ir sievietes, turklāt lielākā daļa ievērojamo bagātību ieguvušas mantojuma vai laulību ceļā. Taču ir arī izņēmumi, tostarp Krievijas bagātākā sieviete Jeļena Baturina, vēsta Interfaks.

Lielākā daļa sieviešu Forbes miljardieru sarakstā, ir iekļuvušas, pateicoties mantojumam vai laulībām, tomēr ir arī izņēmumi, kā, piemēram, ķīniete U Jaczjuņ, kas dibinājusi tehnoloģiju kompāniju, kā arī krieviete Jeļena Baturina, kompānijas Inteko īpašniece, kas iernindojusies Forbes saraksta 1075. vietā. Tādējādi J. Baturina, saskaņā ar Forbes, vēl joprojām ir bagātākā sievietē Krievijā.

«J. Baturinas statuss vēl joprojām uzskatāms par unikālu – viņa ir viena no bagātākajām sievietēm pasaulē, turklāt savu bagātību ir nopelnījusi patstāvīgi,» komentējis E. Baturinas preses sekretārs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Āzijas miljardieru skaits pirmo reizi vēsturē pārspējis ASV

Žanete Hāka, 27.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn pasaules miljardieru kopējā bagātība ir augusi par 17% līdz 6 triljoniem ASV dolāru, liecina UBS Group un PricewaterhouseCoopers veiktais pētījums. Iepriekšējā gadā miljardieru bagātības apmērs saruka. Pētījumā analizēti dati par aptuveni 1550 miljardieriem.

Ķīna miljardieru skaita ziņā pirmo reizi vēsturē pārspējusi ASV, taču ASV miljardieri aizvien vēl ir bagātākie pasaulē – tiem kopā pieder bagātība 2,8 triljoni ASV dolāru vērtībā.

Āzijas ekonomikas izaugsme ir veicinājusi tendenci, ka reģionā viens miljardieris rodas katru otro dienu. Ja šāds temps turpināsies, Āzija nākamo četru gadu laikā apsteigs ASV kā vieta, kur koncentrējas lielākais bagātības apmērs.

Tas, cik ātri Āzijā augs miljardieru bagātība, būs daļēji atkarīgs no tā, cik strauji valsts investīcijas Ķīnā tiks aizvietotas ar citiem kapitāla avotiem, norāda UBS.

Patlaban trīs ceturtdaļas pasaules jauno miljardieru ir no Ķīnas un Indijas. Āzijas miljardieru skaits gada laikā pieaudzis par 117 līdz 637, un to bagātnieku bagātība, kuri to radījuši paši, nevis mantojuši, augusi straujāk. ASV miljardieru skaits palielinājies par 25 līdz 563.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Draud «piegriezt skrūves» pasaules bagātākā cilvēka biznesam

Jānis Šķupelis, 14.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meksikas valdība ir ceļā, lai ieviestu stingrāku regulēšanu valsts telekomunikāciju nozarē. Jāpiebilst, ka šo jomu gandrīz pilnībā Meksikā kontrolē pasaules bagātākais cilvēks Karloss Slims.

Proti, Meksikas valdība izstrādājusi plānu, ka tām telekomunikāciju un televīzijas pārraižu kompānijām, kuras kontrolēs virs 50% kādu konkrētu nozari, varēs tikt uzspiesta savu aktīvu pārdošana. Tāpat tiks radīts jauns neatkarīgs regulators, kas varēs uzlikt sodus par negodīgas konkurences praksi, un izveidotas tiesas, kas pēc iespējas ātrāk izskatīs strīdus šajās nozarēs (tiek ziņots, ka, piemēram, pret K. Slima kompānijām tiesā ir izvirzītas simtiem prasību, kur tās «mēdz aizķerties» uz ļoti ilgu laiku), raksta The Wall Street Journal. Kopumā programmas mērķis ir samērā skaidrs – graut monopola ietekmi, un tieši ar K. Slimu šajā valstī tiek saistīts vārds «monopols». Šī visa sakarā arī Meksikas prezidents Enrike Pena Nieto nav kautrējies norādīt, ka plāna mērķis ir atbrīvot monopolizēto nozaru potenciālu. Tiek cerēts, ka jaunās reformas varētu samazināt pakalpojumu cenu, palielināt to kvalitāti un veicināt jaunas investīcijas. Jāpiebilst, ka reformas nāk līdz ar jauno Meksikas valdību, kas solījusi atbrīvot valsts ekonomikas potenciālu. Jaunie priekšlikumi arī atceļ ārvalstu kapitāla ierobežojumus, kas nozīmē, ka nākotnē Meksikā agrāk sargātās nozarēs (elektroniskās masu informācijas nozare un telekomunikācijas) naudu varēs ieguldīt ārzemju kompānijas (tiesa gan, pilnīgu kontroli tās iegūt nevarēs).

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pasaulē jaunākie miljardieri

Lelde Petrāne, 05.03.2013

1. Dastins Moskovics (Dustin Moskovitz). Vecums: 28. Bagātība: 3,8 miljardi ASV dolāru. Moskovics, Marka Cukerberga bijušais istabas biedrs, vairs nestrādā Facebook, sociālā tīkla gigantā, kuru viņš līdzdibināja.

ibnlive.in.com

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Forbes jaunākajā pasaulē bagātāko cilvēku sarakstā iekļauti 1426 vārdi, bet tikai 29 no šīs elitārās grupas ir jaunāki par 40 gadiem.

Šo 29 miljardieru kopējā bagātība veido 119 miljardus ASV dolāru. Desmit ir no tehnoloģiju nozares, ieskaitot četrus no sociālā tīkla giganta Facebook.

Vienpadsmit ir no Amerikas Savienotajām Valstīm.

Db.lv jau rakstīja - Forbes jaunākajā, 2013. gada miljardieru sarakstā atrodami 1426 cilvēku vārdi. Viņu kopējā bagātība veido 5,4 triljonus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pētījums: Pasaulē pērn par 6,4% pieaudzis miljardieru skaits; Lielbritānijā tas sarucis

LETA, 08.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē pašlaik ir 2473 cilvēki, kuru turība pārsniedz vienu miljardu ASV dolāru, kas ir par 6,4% vairāk nekā pērn, bet Lielbritānijā saistībā ar mārciņas vērtības kritumu pēc konsultatīvā referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības miljardieru skaits sarucis par 20%.

Par to liecina konsultāciju kompānijas Wealth-X jaunākie dati.

Saskaņā ar tiem miljardieru kopējā turība pasaulē sasniedz 7,68 triljonus ASV dolāru (6,9 triljonus eiro), kas ir 3,9% no visiem pasaules civiliedzīvotājiem piederošajiem aktīviem. Pērn miljardieri kontrolēja 4% no pasaules mājsaimniecībām piederošajiem aktīviem.

Visvairāk miljardieru - 806 - ir Eiropā, veidojot 32,6% no visiem pasaules miljardieriem. Gada laikā to skaits ir pieaudzis par 4%, lai gan, piemēram, Lielbritānijā, kur pērn bija 130 miljardieru, pašlaik to skaits ir sarucis līdz 106 cilvēkiem.

Āzijā dzīvo 26,1% no visiem pasaules miljardieriem, to skaitam sasniedzot 645, kas ir par 15,2% vairāk nekā pērn. Savukārt Ziemeļamerikā miljardieru skaits pieaudzis par 3,1% - līdz 628 cilvēkiem - un tur dzīvo 25,4% no pasaules miljardieriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto stāsts

Pasaules bagātāko cilvēku saraksts; pirmo reizi tajā pārstāvētas Baltijas valstis

Gunta Kursiša, 04.03.2014

10. vieta.

Džims Valtons (Jim Walton), veikalu tīkla Walmart ķēdes dibinātāja jaunākais dēls

Bagātība - 34,7 miljardi ASV dolāru

Foto: Wikipedia

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maxima īpašnieka, lietuviešu uzņēmēja Nerijus Numaviča (Nerijus Numavičius) biznesa paplašināšanās Polijā un Bulgārijā ļāvusi viņam pirmo reizi iekļūt Forbes miljardieru sarakstā, ieņemot 1565. vietu.

Tādējādi N. Numavičs kļuvis par pirmo lietuvieti un Baltijas valstu pārstāvi, kurš iekarojis pasaules bagātāko cilvēku sarakstu. Forbes miljardieru saraksts šogad izvērties rekordgarš – tajā ietilpst 1645 personas.

N. Numavičam pieder uzņēmums Vilniaus prekyba (VP), kura meitas uzņēmumu vidū ir lielveikalu tīkls Maxima, kā arī farmācijas tirdzniecības uzņēmums Euroapotheca. Saskaņā ar Forbes 2014. gada marta aplēsēm, viņa bagātība sasniegusi vienu miljardu ASV dolāru.

Lai aplūkotu, kuri cilvēki ir iekļuvuši šī saraksta augšgalā, aplūkojiet galeriju augstāk!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē miljardieru skaits pieaug, liecina UBS un PwC veidotais miljardieru saraksts.

2017. gadā miljardieru sarakstā bija 2158 cilvēki, salīdzinot ar 1979 cilvēkiem 2016.gadā.

Kopējais bagātību apmērs pieaudzis par 19%, sasniedzot vēsturiski augstāko apmēru – 8,9 triljonus dolāru.

Ķīnas miljardieru bagātība pieauga par 39%, ASV – par 12%, bet Eiropas – par 19%.

Kā liecina dati, katram miljardieru saraksta dalībniekam pieder nedaudz vairāk kā 4,1 miljards dolāru.

Galerijā augstāk minētas valstis, kurās dzīvo visvairāk miljardieru!

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Papildināta - Ukrainas centrālā banka brīdina par naudas atmazgāšanas riskiem Reģionālajā investīciju bankā

LETA, 01.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas centrālā banka izplatījusi rekomendācijas ievērot piesardzību darījumos ar bankas Pivdennij meitasuzņēmumu Latvijā Reģionālā investīciju banka (RIB), norādot, ka pastāv riski, ka šajā bankā notiek nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācija, vēsta žurnāla Forbes Ukrainas izdevums.

Forbes rīcībā esošā informācija liecina, ka vienas no Ukrainā lielākajām bankām meitasbanka Latvijā pieļauj naudas atmazgāšanas darījumus, tādēļ Ukrainas Nacionālā banka ir iekļāvusi RIB starp «bīstamajām bankām», kuru sarakstā ir tādas bankās kā Meinl, Winter un citas.

Izdevums norāda, ka lielākā daļa banku, kas iekļautas Ukrainas centrālās bankas bīstamo banku sarakstā, ir nelielas bankas, kam ir specifisks klientu loks, kā arī Baltijas valstu bankas, bet RIB ietilpst banku grupā, kur naudu glabā miljoniem Ukrainas iedzīvotāju.

Ukrainas Nacionālās bankas Finanšu monitoringa nodaļas augustā sagatavotā vēstulē, kas nonākusi Forbes redakcijas rīcībā un kurā uzskaitītas Eiropas bankas, «kuru darbība saistīta ar riskantu finanšu operāciju veikšanu», RIB ierindota pirmajā vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieru skaits pasaulē šogad samazinājies, ņemot vērā Krievijas Ukrainā sākto karu, monetāro politiku izmaiņas, lejupslīdi akciju tirgos un Ķīnas ekonomikas izaugsmes tempa palēnināšanos, liecina Šveices bankas UBS apkopotie dati.

Šveices lielākās bankas informācija liecina, ka 2022.gada martā pasaulē bija 2668 dolāru miljardieri, kas ir par 87 mazāk nekā pirms gada.

Šo miljardieru kopējā bagātība veido 12,7 triljonus dolāru, salīdzinot ar 13,1 triljonu dolāru pērn.

"Taču kopējās bagātības apjoms un miljardieru skaits kopš marta, visticamāk, ir samazinājies vēl vairāk, ņemot vērā aktīvu cenu kritumu," skaidro UBS.

Banka norāda, ka šogad bijuši 273 jauni miljardieri, bet 360 miljardieri no šī saraksta izkrituši.

Visvairāk miljardieru reģistrēti finanšu un investīciju nozarē (392) un tehnoloģiju sektorā (348).

Tikmēr vislielākais miljardieru skaits fiksēts Āzijas un Klusā okeāna reģionā - 1084, lai arī salīdzinājumā ar pagājušo gadu tas sarucis par 59 bagātniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ķīnas miljardieru skaits pārsniedzis 300 cilvēkus

Jānis Rancāns, 11.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada laikā Ķīnas dolāru miljardieru skaits palielinājies par 64 cilvēkiem, sasniedzot 315, savukārt bagātākie kļuvuši vēl bagātāki, liecina Ķīnas portāla Hurun Report aplēses.

Saskaņā ar portāla informāciju bagātākais cilvēks Ķīnā ir nekustamo īpašumu magnāts Vangs Dzjaņliņs, kuram gada laikā izdevies dubultot savu bagātību, sasniedzot 22 miljardus ASV dolāru, vēsta Sky News. Aizvadītajā gadā V. Dzjaņliņa kompānija par 2,6 miljardiem dolāru iegādājās ASV kinoteātru tīklu AMC. Tas ir lielākais ASV kompāniju pirkumus, kādu līdz šim ķīnieši paveikuši.

Tikmēr 1000 turīgāko Ķīnas iedzīvotāju vidējā bagātība ir 1,04 miljardi dolāru. Gada laikā tā palielinājusies par 440 miljoniem ASV dolāru.

Miljardieru skaita pieaugums apliecina Ķīnas ekonomiskās varas nostiprināšanos pasaulē. Pirms desmit gadiem Ķīnā nebija neviena dolāru miljardiera. Savukārt šobrīd Ķīnā ir vairāk miljardieru, nekā jebkurā citā pasaules valstī, izņemot ASV.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Poligrāfijas grupa Mūkusala uzvarējusi Somijas žurnāla drukas iepirkuma konkursā

Didzis Meļķis, 30.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Caur nelabvēlīga tirgus ciklu un Mūkusalas ofseta ruļļiem izgājušais biznesa žurnāls tomēr ir nonācis arī somu rokās

Vairākus gadus ilgušais plāns un priekšpasākumi starptautiskā biznesa žurnāla Forbes izdošanai Skandināvijā ir īstenojušies pirmajā drukātajā Forbes numurā somu valodā, ziņo tā redakcija.

Forbes Suomi un SK Media Finland Oy komercdirektors Fredriks Narss db.lv uzsver, ka viņa kompānija ne vien pieder Latvijas SK Media, bet arī pats žurnāls tiek drukāts Rīgā Poligrāfijas grupā Mūkusala. PG Mūkusala ir uzvarējusi Forbes drukas iepirkuma konkursā starp vairākām Ziemeļvalstu tipogrāfijām, db.lv komentē F. Narss. Forbes somu valodas izdevuma metiens ir 70 tūkstoši eksemplāru.

Iepriekš db.lv rakstīja par SK Media nebūšanām saistībā ar ekspansijas plāniem Skandināvijā. Tādi tika loloti jau kopš 2014. gada. Žurnāla pirmā numura atvēršana tomēr ir tikusi atlikta vairākkārt. Iemesli ir bijuši dažādi, sākot ar slikto situāciju Somijas reklāmas tirgū un ekonomikā vispār Krievijas rubļa krīzes dēļ, kas sekoja globālajam naftas cenu kritumam, un Rietumu sankcijas pret Krieviju pēc Krimas okupācijas arī acīmredzot tai nav nākušas par labu. F. Narss iepriekš db.lv komentēja, ka tirgus un reklāmdevēji ir atkopušies, un uz 2017. gadu Somijas Forbes ir pārdevis reklāmas pusmiljona eiro vērtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: Turīgākie cilvēki pasaulē

Žanete Hāka, 06.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā gada laikā miljardieru skaits pasaulē un viņu bagātības apmērs sarucis, raksta Forbes.

Tādējādi šis ir tikai otrais gads pēdējo desmit gadu laikā, kad miljardieru skaits samazinās, un pierāda, ka pat pasaules bagātākie cilvēki nav imūni pret ekonomiskajām norisēm un vājiem akciju tirgus rezultātiem.

Jaunākie dati liecina, ka pasaulē ir 2153 miljardieri, kas ir par 55 miljardieriem mazāk nekā pirms gada. 994 no tiem jeb 46% bagātības vērtība ir samazinājusies.

Kopējais miljardieru bagātības apmērs sasniedzis 8,7 triljonus dolāru, kas ir par 400 miljardiem dolāru mazāk nekā pirms gada. No saraksta izkrituši 11% no pērnā gada dalībniekiem jeb 247 cilvēki, kas ir lielākais skaits kopš 2009.gada.

Āzijas-Klusā okeāna reģiona miljardieru skaits sarucis visstraujāk – par 60. No tiem lielākais kritums bijis Ķīnā, skaitam sarūkot par 49. Savukārt ASV un Brazīlija ir vienīgie reģioni, kur miljardieru skaits audzis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievijas miljardieru skaita palielināšanos saista ar dolāra vājumu

Jānis Rancāns, 19.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas pilsoņu skaits, kuru rīcībā ir vismaz viens miljards ASV dolāru, šā gada sākumā sasniedzis 131 cilvēku. Aizvadītā gada laikā šis skaits palielinājies par 11 cilvēkiem, atsaucoties uz izdevuma CEO aplēsēm, vēsta laikraksts Komersant.

Pirmo vietu tā sauktajā dolāru miljardieru sarakstā pērn ieņēmis Krievijas metalurģijas magnāts Ališers Usmanovs, kurš jau vairākas reizes ir atzīts par kaimiņvalsts bagātāko cilvēku. A. Usmanova rīcībā esošās bagātība aplēsta 18,7 miljardu ASV dolāru apmērā.

Niķeļa un loģistikas kompāniju īpašnieks Vladimirs Ļisins (17,2 miljardi) ieņēmis otro vietu. Trešā tikusi finanšu grupas Renova īpašniekam Viktoram Vekselbergam (15,9 miljardi), ceturtā – finanšu kompānijas Alfa Grupa uzraudzības padomes vadītājam Mihailam Frīdmanam (15,3 miljardi) un uzņēmējam Mihailam Prohorovam (15,2 miljardi).

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Jaunākais Forbes miljardieru saraksts - 1426 cilvēki, kuri kontrolē pasaules ekonomiku

Lelde Petrāne, 04.03.2013

Karloss Slims Helu (Carlos Slim Helu). Bagātība: 73 miljardi ASV dolāru. Valsts: Meksika. Bagātības avots: Telekomunikācijas.

Foto: EPA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Forbes jaunākajā, 2013. gada miljardieru sarakstā atrodami 1426 cilvēku vārdi. Viņu kopējā bagātība veido 5,4 triljonus ASV dolāru.

ASV atkal ir vadībā ar 442 miljardieriem. Tai seko Āzijas-Klusā okeāna reģions (386) un Eiropa (366).

Kā atklāj Forbes, pasaules superbagātnieku pieaugošās bagātības pamatā ir aktīvu cenu kāpums.

Saraksta pirmā vieta gan nekādu pārsteigumu neraisa - pasaulē bagātākais cilvēks joprojām ir Karloss Slims. Taču līdz trešajai vietai pirmoreiz pacēlies Spānijas modes preču magnāts Amansio Ortega. Viņš arī atzīts par gada lielāko ieguvēju - vienā gadā viņa bagātībai pievienojušies 19,5 miljardi ASV dolāru. Viņš ir priekšā Vorenam Bafetam, neraugoties uz faktu, ka ASV investīciju guru bagātība augusi par 9,5 miljardiem ASV dolāru. Šis ir pirmais gads kopš 2000. gada, kad Bafets nav šī saraksta Top 3.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Noskaidroti Rēzeknes SEZ "Gada uzņēmumi"

Db.lv, 16.08.2022

Uzvarētājs lielo/vidējo komercsabiedrību grupā nominācijā "Gada uzņēmums" ir "Verems".

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Rēzeknes Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) "Gada uzņēmumiem" atzīti SIA "Verems" un AS "Rēzeknes dzirnavnieks", informē Rēzeknes SEZ pārstāvji.

Uzņēmumi tika vērtēti vairākās nominācijās - "Gada produkts", "Gada pakalpojums", "Gada eksportētājs", "Gada sadarbības partneris", "Gada inovācija", "Videi draudzīgākais uzņēmums", "Gada darba devējs", "Sociāli atbildīgākais uzņēmums".

Kopumā tika vērtētas 19 Rēzeknes SEZ komercsabiedrības. Ņemot vērā gan iegūtās nominācijas, gan iepriekšējā gada darbības rādītājus, tika noteikti uzvarētāji arī galvenajai nominācijai "Gada uzņēmums".

Uzvarētājs mazo komercsabiedrību grupā nominācijā "Gada uzņēmums" ir "Rēzeknes dzirnavnieks". Otro vietu ieguva SIA "Midis", bet trešo vietu - SIA "Energy Resources CHP".

Uzvarētājs lielo/vidējo komercsabiedrību grupā nominācijā "Gada uzņēmums" ir "Verems". Otro vietu ieguva SIA "NewFuels", bet trešo vietu - SIA "Leax Rēzekne".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās vēlēšanu komisijas statistika liecina, ka starp Rīgas domes deputātu kandidātiem atrodams arī liels skaits dažādu uzņēmumu pārstāvju.

Tā vēlēšanās startē gan valdes priekšsēdētāji, gan valdes locekļi, gan direktori, gan citi augstākā līmeņa uzņēmumu darbinieki.

Lūdzām daļai no viņiem sniegt atbildes uz diviem jautājumiem:

1. Vai šis ir Jūsu pirmais starts politikā?

2. Kādēļ izlēmāt iet politikā? Kāda ir Jūsu motivācija un kādi ir plāni?

(Partijas sakārtotas secībā, kādā tās atrodamas cvk.lv)

Atbildes:

- Politisko partiju apvienība Saskaņas Centrs, Partija Gods kalpot Rīgai

Deņiss Jeļizarovs, dzimšanas gads: 1981, dzīves vieta: Rīga, tautība: nav norādīta

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV miljardieru bagātība kopš jaunā koronavīrusa pandēmijas sākuma ir pieaugusi par vairāk nekā 1 triljonu ASV dolāru, liecina publicēts pētījums, kas uzkurinājis debates par augstākiem nodokļiem bagātniekiem.

651 ASV miljardiera kopējā bagātība ir palielinājusies no 2,95 triljoniem dolāru 18.martā līdz 4,01 triljonam dolāru pirmdien, konstatēja Politikas pētījumu institūts un organizācija "Amerikāņi par nodokļu taisnīgumu" (ATF).

"Amerika nekad iepriekš nav redzējusi tādu bagātības uzkrāšanos tik nedaudzās rokās," sacīja ATF izpilddirektors Frenks Klemente. Viņš atzīmēja, ka šis pieaugums pārsniedz atbalsta paketi, par kuru mēģina vienoties ASV Kongress.

"Viņu peļņa pandēmijas laikā ir tik milzīga, ka Amerikas miljardieri varētu apmaksāt lielu rēķinu Covid-19 [skarto] atbalstam, nezaudējot neko no savām pirmsvīrusa bagātībām," piebilda Klemente.

Baltā nama administrācija otrdien ierosināja ekonomikas stimulu paketi 916 miljardu ASV dolāru apmērā, lai izbeigtu mēnešiem ilgu strupceļu sarunās ar Kongresu par jaunu palīdzību Covid-19 skartajai ASV ekonomikai, pirms ASV prezidents Donalds Tramps janvārī atstās amatu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē bagātākais cilvēks ir Meksikas telekomunikāciju magnāts Karloss Slims, bet bagātākais eiropietis – Zviedrijas mēbeļu tirdzniecības giganta IKEA dibinātājs un vadītājs Ingvars Kampards, liecina Bloomberg izveidotais divdesmit bagātāko zemeslodes iedzīvotāju reitings.

Meksikāņa K. Slima īpašums vērtēts 68,5 miljardu ASV dolāru apmērā, bet viņa tuvākā sekotāja – ASV miljardiera un Microsoft līdzdibinātāja Bila Geitsa īpašumā ir 62,4 miljardi dolāru. Trešo vietu reitingā ar 43,8 miljardiem ieņēmis investors Vorens Bafets.

Ceturtajā vietā, pēc Bloomberg domām, ierindojams IKEA dibinātājs Ingvars Kampards, kurš var lepoties ar 42,5 miljardiem dolāru, bet pirmo piecinieku noslēdz Francijas luksusa preču grupas LVMH dibinātājs un vadītājs Bernārs Arno, kura rīcībā ir 42,3 miljardi ASV dolāru.

Sestajā vietā iekļuvis Zara apģērbu ķēdes īpašnieks Amansio Ortega (38,8 miljardi ASV dolāru), kuram seko Oracle grupas izpilddirekors Lerijs Elisons (38 miljardi), Koch Industries līdzīpašnieki Čārls Kohs (34 miljardi) un Deivids Kohs (34 miljardi) un Brazīlijas raktuvju magnāts Aiks Batista (28,8 miljardi).

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Forbes: bagātākais amerikānis joprojām ir Bils Geitss

Jānis Rancāns, 20.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datortehnoloģiju uzņēmuma Microsoft dibinātājs Bils Geitss ir bagātākais cilvēks ASV, liecina žurnāla Forbes izveidotais bagātāko amerikāņu saraksts. B. Geitsa bagātība šogad sasniegusi 66 miljardus ASV dolāru.

Microsoft dibinātājam seko ASV investors Vorens Bafets, kurš var lepoties ar 46 miljardiem ASV dolāru. Savukārt trešais bagātākais amerikānis ir programmatūras ražotāja Oracle līdzdibinātājs Lerijs Elisons ar 41 miljardu ASV dolāru.

Ceturto un piekto vietu ieņem ASV konglomerāta Koch Industries īpašnieki un vadītāji, brāļi Čārlzs Kohs (Charles Koch) un Deivids Kohs (David Koch), kuriem katram pieder 31 miljards ASV dolāru.

Forbes izveidotā saraksta sestajā vietā iekļuvusi ASV mazumtirdzniecības ķēdes Walmart dibinātāja Sema Voltona (Sam Walton) dēla Džona Voltona (John Walton) atraitne Kristija Voltone (Christy Walton). Viņas rīcībā ir aptuveni 28 miljardi ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieru skaits pasaulē turpinājis augt un šogad sasniedzis jaunu rekordu.

Proti, tādu cilvēku skaits, kuru bagātība pārsniedz miljardu ASV dolārus, globālā mērogā gada laikā palielinājies par 346 līdz 2816 indivīdiem (dati rēķināti uz 31. janvāri), liecina "Hurun Global Rich List 2020" informācija.

Kopējā miljardieru bagātība sasniegusi 11,2 triljonus ASV dolārus, kas ir par 16% vairāk nekā attiecīgajā periodā pirms gada.

Pasaulē ir tikai divas tautsaimniecības - ASV un Ķīna, kuras ir lielākas par kopējo šādu miljardieru bagātību. Lielā mērā par šādu pieaugumu paldies jāsaka spīdošajām tendencēm akciju tirgū. Pēdējo dienu laikā gan akciju tirgus pamatīgi papurinājusi neskaidrība, ko radījusi koronavīrusa izplatīšanās. Tiesa gan, jāņem vērā, ka nedaudz ilgākā termiņā akcijas tāpat to īpašniekiem daudzviet nodrošinājušas ļoti dāsnu peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Īlons Masks - pirmais bagātāko amerikāņu sarakstā

LETA--INTERFAX/FORBES, 28.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektromobiļu kompānijas "Tesla Inc." dibinātājs un vadītājs Īlons Masks šogad ir ieņēmis pirmo vietu 400 bagātāko amerikāņu sarakstā, kuru publicējis žurnāls "Forbes".

Maska bagātība gada laikā pieaugusi par vairāk nekā 60 miljardiem ASV dolāru, sasniedzot 251 miljardu dolāru.

Otro vietu sarakstā ieņem tiešsaistes mazumtirdzniecības uzņēmuma "Amazon.com Inc." vadītājs Džefs Bezoss ar 151 miljardu dolāru. Pērn Bezoss bija šī saraksta līderis.

Saraksta trešajā vietā ir uzņēmējs Bils Geitss ar 106 miljardiem dolāru, ceturtajā vietā - uzņēmuma "Oracle" vadītājs Lerijs Elisons ar 101 miljardu dolāru, bet piektajā vietā - investors Vorens Bafets ar 97 miljardu dolāru bagātību.

Sestajā un septītajā vietā ierindojušies "Google" dibinātāji Lerijs Peidžs un Sergejs Brins ar attiecīgi 93 miljardiem un 89 miljardiem dolāru, astoto vietu ieņem bijušais "Microsoft" direktors Stīvs Balmers ar 83 miljardiem dolāru, devītajā pozīcijā iekļuvis bijušais Ņujorkas mērs Maikls Blumbergs ar 76,8 miljardiem dolāru, bet 10.vietā ir mazumtirdzniecības veikalu tīkla "Walmart" vadītājs Džims Voltons ar 57,9 miljardiem dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas interneta tirdzniecības uzņēmuma Alibaba dibinātājs Džeks Ma kļuvis par Ķīnas bagātāko cilvēku, viņa turībai veidojot gandrīz 20 miljardus dolāru, otrdien ziņo ASV žurnāls Forbes.

Ma bagātība šogad pieaugusi līdz 19,5 miljardiem dolāru, salīdzinot ar 7,1 miljardu dolāru pērn.

Forbes norāda, ka Ma turības kāpumu veicinājis Alibaba šogad īstenotais visu laiku lielākais akciju sākotnējais publiskais piedāvājums (IPO).

Alibaba debijā Ņujorkas fondu biržā septembrī ieguva 25 miljardus dolāru, tādējādi šim kļūstot par pasaulē visu laiku lielāko IPO.

Pagājušajā mēnesī Alibaba dibinātāju par Ķīnas bagātāko cilvēku atzina arī Ķīnas portāls Hurun Report, kurš Ma turību lēš 25 miljardu dolāru apmērā.

Tikmēr Forbes veidotā saraksta otrajā vietā šogad ierindojies Google Ķīnas versijas Baidu dibinātājs Robins Li, kura turība veido 14,7 miljardus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojoties 14. Saeimas vēlēšanām, Lursoft pētījis, cik daudzu partiju sarakstu pirmās personas šobrīd saistītas ar biznesu, un lūkojis, kādas ir šo uzņēmumu sekmes.

Saeimas vēlēšanām šogad reģistrēti 19 partiju un to apvienību saraksti, uz 100 deputātu vietām parlamentā pretendējot 1832 deputātu kandidātiem. Visas partijas un to apvienības, kuras vēlas iekļūt 14. Saeimā, vēlēšanām pieteikušas sarakstus visos piecos vēlēšanu apgabalos.

Patiesā labuma guvēja statuss visvairāk uzņēmumos – Vilim Krištopanam

Izpētot personas, kas vēlēšanu apgabalos izvirzītas sarakstu pirmajā vietā, Lursoft secinājis, ka visvairāk uzņēmumos patiesā labuma guvēja statuss šobrīd reģistrēts Vilim Krištopanam no “Latvija pirmajā vietā”. Visi uzņēmumi, izņemot SIA “Krievupes golfa klubs”, saistīti ar nekustamā īpašuma jomu. Lai arī SIA “Krievupes golfa klubs” jaunākajā vadības ziņojumā norādījis, ka sporta objektu darbības jomā tas strādāja arī 2021.gadā un savu darbības jomu iecerēts attīstīt arī turpmāk, attīstot golfa laukumu, gada pārskatā redzams, ka uzņēmums 2021.gadā nav guvis ieņēmumus no saimnieciskās darbības. SIA “Krievupes golfa klubs” peļņas vai zaudējumu aprēķinā publiskota vien informācija par uzņēmuma pārējām saimnieciskās darbības izmaksām, un, galu galā, pagājušo gadu Vilim Krištopanam piederošais golfa klubs noslēdzis ar 6,75 tūkst. EUR zaudējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru