Citas ziņas

Force majeure būvniecībā

Zane Pudāne, Aigars Kauliņš, 19.01.2007

«Būvniecības izmaksas šogad varētu pieaugt par 20 – 25 %,» lēš Moduls Rīga valdes loceklis Māris Martinsons.

Foto: Eva Šavdine, DB

Jaunākais izdevums

Sasniedzot gandrīz 21 %, būvniecības izmaksu kāpums pērn ir jau divas reizes pārsniedzis force majeure slieksni. "Ja būvniecības izmaksas gadā pārsniedz 10 %, tas jau ir pielīdzināms force majeure," norādīja būvkompānijas Moduls Rīga valdes loceklis Māris Martinsons. Viņš klāstīja, ka izmaksu indeksācija ir grūts jautājums, kas jāizrunā ar pasūtītāju. Taču šobrīd, kad prognozēt precīzu izmaksu pieaugumu ir nereāli, būvnieki līgumos tomēr paredz izmaksu indeksācijas procentu, kas katram būvniekam var būt savādāks. Moduls Rīga līgumos bija paredzējis aptuveni 7 % gadā izmaksu indeksācijai, taču šobrīd pat paredzētie procenti ir pārsniegti.

Prasa neiespējamo

"Likumos noteikts, ka būvniekiem jāparedz visi riski, taču tas ir neiespējami šī- brīža situācijā," stāstīja Latvijas Būvnieku asociācijas izpilddirektors Mārcis Nikolājevs. Viņš uzsvēra - kā gan būvnieks var paredzēt izmaksu palielināšanos, ja regulators vēl vērtē gāzes cenu iespējamo tarifu kāpumu, kas savukārt atsauksies uz Latvijā ražotajiem būvmateriāliem, līdz ar to arī uz kopējo būvniecību.

Pēdējo pusotra - divu gadu laikā betona cena palielinājusies trīs reizes, stāstīja M. Martinsons, piebilstot, ka iepriekš neviens šādu pieaugumu nevarēja paredzēt. Tāpat pieaugusi arī vairāku metālu cena, piemēram, cinka un niķeļa cena kopš pērnā gada sākuma ir vairāk nekā divkāršojusies, bet svina un vara cenu kāpums pārsniedz 50 %. Šo metālu cenu pieaugums atsaucās arī uz gala produkciju, līdz ar to sadārdzinājās dažādi elektroinstalāciju materiāli. Savukārt mega projekti kā Nacionālā bibliotēka, akustiskā koncertzāle, muzejs u.c., var netikt realizēti, ja līgumos nebūs noteikta izmaksu indeksācija, norāda eksperti. Ir divas iespējas - vai nu valdība kompensēs sadārdzinājumu, vai nu būvnieks, kas būs apņēmies uzcelt megaprojektu, var "noiet pa burbuli".

Algas pārspēj visu

Visstraujāk pērn pieauga strādnieku darba samaksa - par 44,2 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Db jau vairākkārt vēstīja, ka līdz ar darbaspēka deficītu būvniecības nozarē uzņēmumi ievērojami palielinājuši algas, dažos pat par 100 %. Savukārt nozares eksperti klāstīja, ka šāds algu pieaugums skaidrojams ar to, ka arvien vairāk uzņēmēji saviem darbiniekiem algas sāk maksāt oficiāli, līdz ar to samazinās "aplokšņu" algu īpatsvars būvniecībā.

Būvkompāniju pārstāvji jau vairākkārt lūguši sakārtot likumus, lai valstī varētu ievest viesstrādniekus. M. Martinsons akcentēja, ka šobrīd var paiet pat pusgads, lai nokārtotu visas nepieciešamās atļaujas, lai būvniecībā varētu sākt strādāt cilvēki no citām valstīm. ·ī iemesla dēļ arī Moduls Rīga nav ievedusi viesstrādniekus. Savukārt citu nozaru uzņēmēji jau atzinuši, ka viesstrādnieku ievešana Latvijā notiek.

Tāpat, lai darbinieki nebrauktu strādāt uz ārzemēm, būvniekiem jāizdomā arvien jauni veidi, kā motivēt palikt Latvijā. Būvkompānijas piedāvā vairs ne tikai veselības apdrošināšanu, bet arī iemaksas pensiju fondā. PBLC valdes priekšsēdētājs Jānis Lancers stāstīja, ka šobrīd kompānija darbiniekos ieguldot 2 % no apgrozījuma, taču tas devis panākumus, un pašlaik uzņēmumam darbinieku netrūkstot. Kompānija šim gadam jau noslēgusi līgumus par 50 milj. Ls un iecerējusi, ka tiks noslēgti vēl vairāki līgumi.

Izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai palielinājās par 20,9 %, bet būvmateriālu cenas pērn pieauga par 10,1 %.

Saule nespīd

Arī šogad nozares pārstāvji nesola cenu samazinājumu, bet prognozē, ka izmaksas varētu kāpt līdz pat 25 %. Darbinieku algas turpinās pieaugt, tāpat pieaugs arī energoresursu un būvmateriālu cenas. M. Nikolā-jevs norādīja, ka arī šogad, iespējams, Latvijā varētu būt būvmateriālu deficīts, līdz ar ko varētu pieaugt būvizmaksas, "griesti jau nav noteikti, visu nosaka pieprasījums".

Lielo projektu attīstītāji līgumos paredz cenu indeksāciju

Cenu pieauguma tendence būvniecībā saglabāsies, bet tā būs mērenāka nekā pēdējo divu gadu laikā.

Būvniecības uzņēmumi, pastāvīgi pieaugot būvniecības izmaksām, arvien biežāk neizvēlas ilgtermiņa projektus, ja attīstītājs līgumā negrib paredzēt cenu indeksāciju atbilstoši pieejamiem statistikas datiem, to Db apstiprināja vairāki aptaujātie nekustamo īpašumu projektu attīstītāji.

Tomēr liela daļa uzņēmēju šo būvniecības cenu indeksāciju prognozē un iekļauj konkrētus punktus arī sadarbības līgumos. "Mēs jau no projekta uzsākšanas esam ar būvniekiem paredzējuši cenu indeksāciju, vadoties pēc Centrālās statistikas pārvaldes apkopotajiem datiem būvniecības sektorā," Db norādīja Panorama Plaza projekta attīstītājuzņēmuma Latmes Building valdes loceklis un līdzīpašnieks Aivars Balodis. Viņš arī norāda, ka šādu līguma punktu atrunāšana galvenokārt ir atkarīga no ģenerālbūvnieka un attīstītāja nostājas. "Ja kāds stūrē tikai uz savu pusi, tad sadarbība neveidosies," tā A. Balodis. Tam piekrita arī citi Db aptaujātie projektu attīstītāji, piebilstot, ka šāds izmaksu pieaugums ir jāparedz un tas esot arī loģisks solis. Uzņēmēji norāda, ka lielu lomu sarunās ar būvniekiem spēlē arī projekta attīstītāja vārds un iepriekš īstenoto projektu rezultāts. "Mums sarunas ar būvniekiem ir gana pozitīvas, jo mūsu kompānija viņiem ir zināma un, slēdzot līgumus, viņi uz cenu indeksāciju ir arī nedaudz piekāpīgāki, un sarunu procedūrās savstarpēji vienojamies par kompromisu," stāsta Hanner Real Estate Ltd. valdes loceklis Juris Dreimanis.

Privātmāju projektu attīstītāja Stone Development ģenerāldirektors Raitis Avots min arī gadījumus, kad būvnieks piedāvā slēgt līgumu un uzsākt būvniecības darbus, bet tikai pēc pusgada paziņo izmaksas. Ņemot vērā pašreizējo būvniecības pakalpojumu pieprasījumu, projektu attīstītāji vienprātīgi atzīst, ka arī šogad cenu pieaugums būs, minot vairākus nozīmīgus faktorus, kas to ietekmēs. "Lielais pieprasījums, jaudas un cilvēkresursu trūkums, kā arī materiālu un energoresursu cenu kāpums ir trīs galvenie iemesli, kas paaugstinās būvniecības pakalpojumu izmaksas," uzskata R. Avots. Projektu attīstītāji konkrētu cenu pieaugumu neprognozēja, vienīgi min, ka tas noteikti varētu būt zemāks nekā pēdējos divos gados (2005. g. - 11,4%, 2006. g. - 20,9%), skeptiskāk noskaņotie pat pieļauj iespēju, ka 2007. gadā cenu kāpums varētu saglabāties pērnā gada līmenī.

Db jau (05.01.) rakstīja, ka pērn vairākas valsts iestādes paziņoja par vēlmi būvēt administratīvo ēku kompleksus, lai ekonomētu valsts līdzekļus, kas saistīti ar telpu nomu. Vērienīga būvniecība paredzēta, īstenojot arī Kultūras ministrijas ieceres - Gaismas pils, akustiskā koncertzāle un muzejs.

Toreiz a/s Hansabanka Makroekonomikas un finanšu tirgus analīzes daļas vadītājs Mārtiņš Kazāks norādīja, "ja visi šie projekti sakritīs vienlaikus, tad ietekme uz valsts ekonomisko situāciju būs liela".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

KMM Metāls sāk karu pret SEB banku

Ieva Mārtiņa, Māris Ķirsons, Db, 07.01.2009

SIA KMM Metāls valdes priekšsēdētājs Māris Dzenītis ir sašutis, ka «banka apzināti ir gatava ciest zaudējumus un iznīcināt strādājošu uzņēmumu,» un aicina valdību nākt talkā, nepieļaujot šādu bankas rīcību.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

KMM Metāls pēc SEB bankas atteikuma pagarināt eksporta faktoringa finansēšanu, pēc prasības apturēt 0.8 milj. eiro kredītlīniju aicina apvienoties cīņai pret banku rīcību.

«Tas ir nepatīkams pārsteigums, it īpaši tāpēc, ka ar SEB banku 5 gadus esam veiksmīgi strādājuši un līdz šim neesam kavējuši bankas noteiktos maksājumus,» skaidro bronzas pusfabrikātu un izstrādājumu ražotāja SIA KMM Metāls līdzīpašnieks un Jūrmalas Uzņēmēju biedrības valdes priekšsēdētājs Māris Dzenītis. Viņš atzīst, ka bijis liels trieciens uzņēmumam tad, kad 2008. g. bija atlikušas tikai 6 darba dienas, bet SEB pieprasīja atmaksāt kredītlīniju līdz gada nogalei, kaut arī bijusi mutiska vienošanās, ka termiņš tiks pagarināts.

Banka pārsteidz

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvnieki prasa situāciju un apstākļus, kas būvniecībā izveidosies pēc 15.decembra saskaņā ar valdības rīkojumu, atzīt par force majeure, teikts Latvijas Būvnieku asociācijas (LBA) izplatītajā paziņojumā.

LBA norāda, ka spēkā esošie līgumi, kurus patlaban izpilda būvnieki, ir iepriekš noslēgti, nezinot un nevarot paredzēt prasību pēc 15.decembra saskaņā ar valdības rīkojumu nepielaist pie darba būvniecībā darbiniekus bez sadarbspējīga sertifikāta.

Ar Ministru kabineta rīkojumu Nr. 720 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” valdība noteikusi, ka no 2021.gada 15.decembra darbiniekiem, kuri pilda darba pienākumus klātienē, nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Līdz ar to arī būvniecības nozares darbiniekus, kuriem nav sadarbspējīga vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, nevarēs nodarbināt būvobjektā.

Asociācija norāda, ka vakcinācijas līmenis būvniecības uzņēmumos ir ļoti atšķirīgs – ir uzņēmumi, kuros ir vakcinēti visi darbinieki, un ir arī uzņēmumi, kuros vakcinēto darbinieku skaits ir zem 20%. Vidējais vakcinācijas līmenis būvkompānijās ir 70-75%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Shell Singapūrā pēc ugunsgrēka atsaucas uz force majeure

Lelde Petrāne, 03.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Shell pēc pagājušajā nedēļā notikušā ugunsgrēka Singapūrā dažiem saviem klientiem paziņojusi par force majeure, ziņo BBC.

Ugunsgrēks skāra tās dīzeļdegvielas vienību, bet piespieda Shell slēgt visu rūpnīcu, kas negatīvi ietekmējis piegādes.

Force majeure ir ārkārtēji nenovēršami apstākļi, kuru dēļ nav iespējams pildīt līgumsaistības, kā rezultātā viens līgumpartneris rada zaudējumus otram.

«Mēs apstiprinām, ka daļai mūsu klientu esam ziņojuši par force majeure,» sacījis Shell Singapūra priekšsēdētājs Lī Tzu Yangs. Viņš norādījis, ka kompānija uztur kontaktu ar klientiem, lai risinātu to vajadzības un samazinātu jebkādu iespējamo ietekmi uz tiem.

Rūpnīcas jauda ir 500 tūkstoši barelu dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ekonomiskā krīze, valsts bankrots vai devalvācija ir force majeure apstākļi?

Anna Mišņeva Zvērinātu advokātu biroja Kļaviņš & Slaidiņš LAWIN juriste, 22.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu magnāts Donalds Tramps (Donald Trump) ir iesniedzis tiesā prasību atbrīvot viņu no 40 miljonu dolāru liela parāda Deutsche Bank, pamatojoties uz force majeure (nepārvaramas varas) apstākļiem.

Par šādiem apstākļiem viņš uzskata recesiju, kas iestājusies ASV un liedz viņam iespēju realizēt īpašumus viņa jaunuzceltajā vērienīgajā projektā Čikāgā. Kā veiksies magnātam, kurš ir nolīdzis labākos advokātus, redzēsim tuvākajā nākotnē, bet jautājums ir atklāts – vai ekonomiskie apstākļi var kļūt par iemeslu līdzīgu prasību iesniegšanai Latvijas tiesās?

Šādu iespēju paredz arī Latvijas civiltiesības. Civillikums vairākos pantos (piemēram, 1773., 1774., 1775.pants) atsaucas uz nepārvaramas varas apstākļiem kā saistību izpildes vai saistību realizācijas šķērsli, norādot, ka nav jāatlīdzina zaudējumi, kuru cēlonis ir nepārvarama vara.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ryanair paziņojis, ka aviosabiedrība ieviesīs divu eiro (1,4 lati) papildus maksu par katru biļeti, lai atgūtu līdzekļus, ko, saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) regulu, ir spiesti izmaksāt kompensācijās pasažieriem par atceltiem un nokavētiem reisiem arī force majeure gadījumos, kad Ryanair nav atbildīgs par neparedzētām izmaiņām lidojumos.

Jauno nodevu visām biļetēm piemēros jau no 4. aprīļa.Tas biļešu cenas paaugstinās vidēji par 11%.

Ryanair paziņojumā teikts, ka pagājušajā gadā aviokompānija cietusi vairāk nekā 100 miljonu eiro zaudējumus saistībā ar 15000 lidojumu atcelšanu vai atlikšanu, kas ietekmējis apmēram 2,4 miljonus pasažieru. Tam par iemeslu bijis gaisa telpas slēgšana Īslandes vulkāna izvirduma dēļ pagājušā gada pavasarī, ko lidasabiedrība nevarēja ietekmēt. Tāpat kā lidostu slēgšanu sniegputeņa dēļ.

Aviosabiedrība ES regulu jau nodēvējusi par netaisnīgu un diskriminējošu un uzskata, ka būtu jāgroza šie noteikumi, lai atvieglotu aviosabiedrībām pienākumu nodrošināt klientiem palīdzību gadījumos, kad lidojuma atcelšana un/vai kavēšanās nenotiek aviosabiedrības vainas dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Dūklavs: Lauksaimnieki saprot, ka nevar nepārtraukti prasīt naudu par dabas radītiem zaudējumiem

LETA, 11.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieki saprot, ka nevar nepārtraukti prasīt naudu par dabas radītiem zaudējumiem, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Kā stāstīja ministrs, situācija saistībā ar ilgstošo sausumu dažādos Latvijas reģionos un dažādās lauksaimniecības nozarēs ir atšķirīga. Pēc viņa teiktā, visvairāk esot cietušas saimniecības Kurzemē, bioloģiskās lopkopības saimniecības, kā arī graudkopībā daudzviet stipri cietuši vasarāji. Savukārt tām graudkopības saimniecībām, kas laikus iesēja ziemājus, labība ir laba.

Ministrs atzina, ka patlaban, kamēr nav novākta raža, nevar pateikt lauksaimnieku zaudējumu apmērus. Kad tas būs izdarīts, varēs arī secināt, vai lauksaimniekiem nepieciešama cita veida palīdzība bez patlaban izsludinātās dabas katastrofas situācijas. Kā atgādināja Dūklavs, dabas katastrofas statusa gadījumā runa nav par kompensācijām, bet iespējām nepiemērot dažādas sankcijas par saistību nepildīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korporatīvo pasākumu un svinību viesiem bieži vien ir maldīgs priekšstats, ka viss norit bez aizķeršanās, bet tas ir mīts.

Lai cik profesionāli pasākums būtu izplānots, vienmēr var notikt neiespējamais – sākot no skudru populācijas un beidzot ar situāciju, kad pasākuma galvenā organizatore pašā atbildīgākajā brīdī iesprūst labierīcībās.

Vairāki pasākumu organizatori dalījās ar saviem pieredzes stāstiem par likstām, misēkļiem un katastrofām, kas notikušas vai veiksmīgā kārtā tika novērstas pasākumu laikā.

Inese Lukaševska, aģentūras Luka dibinātāja:

Pasākumu organizatoram ir jāsaprot, ka, lai cik augstas klases profesionālis viņš būtu, vienmēr pastāv tā saucamie force majeure jeb ārkārtas neparedzamie apstākļi, kas var pilnībā apdraudēt pasākumu gaitu. Piemēram, mums ir bijis, ka zālājā, kurā paredzēts ekskluzīvs pasākums, pēdējā naktī uzrodas skudru populācija. Būtiski ņemt vērā, ka pasūtītājiem vienmēr var rasties vēlme pēdējā brīdī ko mainīt, piemēram, mums ir bijis gadījums, kad pēdējā naktī paprasa nobetonēt 50 metru celiņu no telts līdz jūras krastam, kā iemeslu minot nevēlēšanos sasmērēt ar smiltīm kurpes. Mums ir bijušas prasības pat izpūst lietus mākoņus. Pasākuma organizatoru uzdevums ir izvērtēt vēlmju adekvātumu un spēju to nodrošināt, lai tas nekaitētu pašam pasūtītājam, attiecīgi piedāvājot labāko alternatīvo risinājumu.Mums ir jāspēj prognozēt neprognozējamo – laika apstākļus, spējot nodrošināties pret tiem neatkarīgi no sezonalitātes. Jāsaprot, ka situācijās, kad pasākums notiek ārā, laika apstākļi ne tikai ietekmē tehnisko nodrošinājumu, vizuālo noformējumu, bet arī viesu vēlmi apmeklēt vai neapmeklēt kādu pasākumu. Jāspēj paredzēt cilvēku noskaņojumu un no tā izrietošo darbību vai bezdarbību, proti, būt pārāk pārdrošiem vai gluži pretēji – kūtriem, neiesaistoties nekādās darbībās. Tomēr nav iespējams paredzēt jautājumus, kas ietilpst force majeure kategorijā. Ne vienmēr var paredzēt cilvēku rīcību, un pat pēc 20 darba gadiem šajā lauciņā pārsteigumu netrūkts. Tāpat ir grūti paredzēt uzvedību, piemēram, zvēru vai putnu, ja tādus ir paredzēts iesaistīt pasākumos. Piemēram, mums ir bijis pasākums, kurā līgavas tērpu kolekcijas laikā bija paredzēts, ka virs podiuma lidos balti baloži, kuri skates beigās skaisti nosēžas modelēm uz rokām. Mums par prieku baloži visu izdarīja mēģinājuma laikā, taču varēja būt arī citādi. Toreiz gan dizainere uzstāja, ka baložiem skatē ir jābūt un sliktākajā gadījumā katram viesim tiktu uzšūts jauns uzvalks vai tērps.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka ilgstošā sausuma izraisītās sekas lauksaimniecībā atzītas par valsts mēroga dabas katastrofu, Valsts ieņēmumu dienests (VID) varēs sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku nodokļu maksājumus lauksaimniekiem, kurus Zemkopības ministrijas deleģētais Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKIC) būs atzinis par valsts mēroga dabas katastrofā cietušām personām lauksaimniecībā.

VID aģentūru LETA informēja, lai saņemtu šādu atzinumu, lauksaimniekiem, kuru saimnieciskā darbība ir tieši saistīta ar ilgstoša sausuma izraisītajām sekām un tās attiecībā uz viņiem ir atzīstamas par nepārvaramas varas apstākļiem, ir jāvēršas LLKIC.

Saņemot atzinumu, lauksaimniekam to kopā ar motivētu rakstveida iesniegumu par nodokļu maksājumu sadalīšanu termiņos vai atlikšanu uz laiku līdz vienam gadam būs jāiesniedz VID Nodokļu parādu piedziņas pārvaldei. Iesniegumu kopā ar atzinumu varēs iesniegt elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), nosūtīt pa pastu vai iesniegt klātienē jebkurā VID klientu apkalpošanas centrā.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Konstitūcija nav dokuments, kuru katrs var mainīt pēc sava prāta

Db redakcija, 23.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jēdziens «finanšu disciplīna» Latvijā allaž ir bijis visai stiepts, savukārt faktiski vienīgā institūcija, kuras lēmumi šajā valstī tiek pildīti bezierunu kārtībā, ir Satversmes tiesa. Varbūt tāpēc mūsu politiķiem un amatpersonām ir ienācis prātā noteikt Satversmē zināmus finanšu disciplīnas parametrus, piemēram, budžeta deficīta līmeni utt.

Protams, politiķi neaizmirst atsaukties uz to, ka līdzīga kārtība jau labu laiku pastāv Igaunijā, Vācijā un vēl šur tur. Bet tā jau ir tradīcija Latvijā: pārņemt vienu pieredzi no Vācijas, otru - no Zviedrijas, trešo - no Honkongas, tā īsti neizanalizējot, kā tas viss kopā darbojas. Un vai vispār darbojas.

Cik noprotams, minētās normas ieviešanu mūsu konstitūcijā labprāt gribētu redzēt turīgākās ES valstis, un to var saprast. Ir acīm redzami, ka tām apnīk pārskaitīt naudu finansiālo neveiksminieku kontos. Droši vien tāpēc ir nospriests, ka būtu labi konstitucionālā līmenī noteikt, ka apēst var tikai tik, cik nopelnīts, un ne gramu vairāk. Tomēr viens otrs aspekts šeit nav ņemts vērā. Nu, ko gan iesāks tikko strādāt sācis valdības vadītājs, ja konstatēs, ka viņa priekštecis neko valsts kasē nav uzkrājis, bet «gluži nemanot» ir pielavījusies nākamā ekonomiskā krīze, un naudas nav. Tātad - jāpalielina budžeta deficīts. Nav ticams, ka šādos apstākļos premjers kopā ar visu pārējo Ministru kabinetu un arī Saeimu sevi pasludinās par likumpārkāpējiem Satversmes izpratnē. Turklāt var būt pietiekami daudz situāciju, kad šādas normas strikta ievērošana var nenākt par labu valsts ekonomikai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starp būvkompāniju SIA "Velve" un VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" (PSKUS) panākta vienošanās attiecībā uz slimnīcas A korpusa otrās kārtas būvdarbu sadārdzinājumu 17,651 miljona eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un būvdarbu līguma termiņa pagarinājumu līdz 2024.gada 1.jūnijam, informē "Velves" pārstāvji.

Vienlaikus kompānijā atzīmē, lai gan sadārdzinājuma summa vairāk nekā 17,65 miljonu eiro apmērā pilnībā nesedz būvniecības izmaksu pieaugumu, "Velve" piekritusi solidāri uzņemties atbildību šajā "force majeure" situācijā. Tādējādi abas puses vienojušās kompensēt ar būvdarbu izmaksu kāpumu saistītos riskus.

"Velves" īpašnieka "MN Holding" valdes locekle Jekaterina Griga norāda, ka sarežģītajos un mainīgajos tirgus apstākļos, realizējot tik apjomīgu projektu, būvnieki saskārušies ar virkni indeksācijas metodoloģijas un vadlīniju trūkumiem. To neatbilstība reālajai tirgus situācijai un būvniecības izmaksām neļāva savlaicīgi saskaņot projekta kopējo sadārdzinājuma summu un potenciālo risku dēļ "Velve" bija spiesta "iesaldēt" virkni nākotnes apakšuzņēmēju līgumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par 320% pērn pieaudzis sūdzību skaits no pasažieriem par saņemtajiem aviopakalpojumiem, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Atcelts reiss, nozaudēta vai bojāta bagāža, kavēts lidojums – šie ir gadījumi, kuros pasažieri visbiežāk vēršas Patērētāju tiesību aizsardzības centrā ar sūdzībām. Arī šā gada statistika varētu būt līdzīga.

Aviokompānijām sūdzības nozīmē kompensāciju izmaksu un nenotikušo reisu statistikas papildinājumu, kas uzņēmumu ierindo precīzo vai gluži pretēji – kavētāju sarakstā. Pasažierim aiz statistikas slēpjas nenoticis lidojums, kas izjaucis visus plānus un papildinājis izdevumus. Arī pēc attiecību nokārtošanas ar aviokompāniju pasažieriem mēdz palikt daudz jautājumu, uz kuriem nav atbildes. Ar šādu pieredzes stāstu pie laikraksta Dienas Bizness vērsās kāds pasažieris, kura lidojums tika atcelts šā gada maijā. Viņam tika nodrošināta izmitināšana viesnīcā un noorganizēts cits lidojums, tomēr pasažieris nesaprot, kā lidmašīnas tehnisks defekts var tikt definēts kā force majeure jeb nepārvaramas varas apstākļi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Papildināta - Mežsaimniecībā visā Latvijā izsludina katastrofas situāciju

LETA, 28.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar plūdiem mežsaimniecībā izsludināta valsts mēroga dabas katastrofa, šodien lēma premjera pienākumu izpildītāja, zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) vadītā Krīzes vadības padome.

Papildināta visa ziņa!

Padomes lēmums par valsts mēroga dabas katastrofu ir stājies spēkā. Pēc padomes sēdes Dūklavs žurnālistiem atzina, ka viņš minētajā jautājumā ir konsultējies ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS), kurš aicinājis problēmu risināt Krīzes vadības padomē.

Dūklavs skaidroja, ka patlaban situācija ar plūdiem mežos ir tāda pati kā lauksaimniecībā, tāpēc padome šodien pieņēma tādu pašu lēmumu kā attiecībā uz lauksaimniecību - neizsludināt ārkārtējo situāciju, bet gan valsts mēroga dabas katastrofu.

Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likums nosaka, ka katastrofa ir notikums, kas izraisījis cilvēku upurus un apdraud cilvēku dzīvību vai veselību, nodarījis kaitējumu vai radījis apdraudējumu cilvēkiem, videi vai īpašumam, kā arī radījis vai rada būtiskus materiālos un finansiālos zaudējumus un pārsniedz atbildīgo valsts un pašvaldības institūciju ikdienas spējas novērst notikuma postošos apstākļus. Savukārt likums par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli paredz, ka ārkārtējā situācija ir īpašs tiesiskais režīms, ko var izsludināt Ministru kabinets. Ārkārtējo situāciju var izsludināt tāda valsts apdraudējuma gadījumā, kas saistīts ar katastrofu, tās draudiem vai kritiskās infrastruktūras apdraudējumu, ja būtiski apdraudēta valsts, sabiedrības, vides, saimnieciskās darbības drošība vai cilvēku veselība un dzīvība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Materiālos zaudējumus, kas radušies valsts, pašvaldības iestādēm un privātuzņēmējiem no Vecrīgas grautiņos iesaistītajām personām, apdrošināšanas kompānijas visticamāk neatlīdzinās.

"Tie nav apdrošināšanas gadījumi," paziņoja Latvijas apdrošinātāju asociācijas prezidents Juris Dumpis: "Likuma par apdrošināšanas līgumiem 12. daļā teikts, ka apdrošinātājiem nav jāatlīdzina zaudējumi, kas radušies masu streiku, teroraktu un publisko nekārtību laikā. Protams, katra apdrošināšanas kompānija slēdz līgumus ar klientiem patstāvīgi, tomēr kopumā noteikumi ir tādi, force majeure apstākļus neapdrošina. Neviens apdrošinātājs neuzņemsies tādu risku, jo nav iespējams paredzēts sekas."

Kā teicis J. Dumpis, Rīgā atkārtojies Tallinas scenārijs – tur arī bijuši zaudējumi pēc skandāla ar Bronzas zaldāta pārvietošanu. Toreiz zaudējumus sedza valsts un pašvaldība. Tā kā, visticamāk, tēriņus būs jāuzņemas pašiem cietušajiem. Tas attiecas arī uz policiju, kuras transports bija gandrīz iznīcināts, teicis J. Dumpis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vai Tev patīk pilsētas džungļi un Tu tajos labi jūties? Mūzika Tevi pavada gandrīz ik uz soļa un Tu bieži vien pieķer sevi ejam ritmā? Vai tu braukājies ar dēli, bmx vai skritulenēm, vai varbūt vienkārši vienmēr ar apbrīnu vēro streetwear stilu un jūti, ka tas ir Tavai sirdij tuvākais stils?

Ja esi tikko sācis savu piedzīvojumu ar streetwear un vēlies noskaidrot, kādam vajadzētu būt visstilīgāko modes tērpu sastāvam, kas ne tikai piesaistīs visu garāmgājēju uzmanību, bet arī padarīs Tevi par īstu aktuālāko tendenču ekspertu, Tev jāizlasa šis raksts, kas sagatavots sadarbībā ar Sizeer, kurā mēs Tev atklāsim visus ielu modes noslēpumus.

Kā radās leģendārais ielu stils - streetwear?

Lai gan lielākā daļa ielu modes cienītāju to galvenokārt uzskata par 90. gadu fenomenu, patiesībā tā radās nedaudz agrāk. Pretēji vispārpieņemtajam uzskatam, streetwear pirmsākumi meklējami 20. gadsimta 70. un 80. gados, kad jaunieši, kuriem bija apnikuši visur vienāda izskata apģērbi, jaunieši sāka eksperimentēt ar modi un kombinēt neierastus apģērba elementus, kas rezultātā tos izcēla no pūļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gadā, salīdzinot ar 2016. gadu, būvniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 19,5 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati.

Būvniecības produkcijas apjoms faktiskajās cenās bija 1 736 milj. eiro. Būvniecības produkcijas pieaugumu ietekmēja apjoma kāpums inženierbūvju būvniecībā par 30,6 %. Būvdarbu apjoma pieaugums bija gandrīz visās inženierbūvniecības jomās: autoceļu, ielu, ceļu, lidlauku skrejceļu un dzelzceļu būvniecībā – par 28,2 %, ostu, ūdensceļu, dambju un citu hidrobūvju būvniecībā - par 51,4 %.

Ievērojams kāpums bija arī maģistrālo cauruļvadu, maģistrālo sakaru un elektropārvades līniju būvniecībā – par 49,5 %, vietējās nozīmes cauruļvadu un kabeļu būvniecībā – par 41,0 % un citu inženierbūvju būvniecībā – par 81,7 %. Ēku būvniecībā produkcijas apjoms pieauga par 11,8 %, ko ietekmēja apjoma kāpums nedzīvojamo ēku būvniecības sektorā par 20,2 %. Savukārt dzīvojamo ēku būvniecībā bija kritums par 11,0 %.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gadā, salīdzinot ar 2015. gadu, būvniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem samazinājās par 17,8 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati. Būvniecības produkcijas apjoms faktiskajās cenās bija 1,4 miljardi eiro.

Būvniecības produkcijas samazinājumu būtiski ietekmēja apjoma kritums inženierbūvju būvniecībā (40,7 % no kopējā būvniecības apjoma) par 33,3 %. Kritums bija gandrīz visās inženierbūvniecības jomās: ostu, ūdensceļu, dambju un citu hidrobūvju būvniecībā samazinājums par 31,3 %, tiltu, estakāžu un tuneļu būvniecībā - par 29,9 %, autoceļu, ielu, ceļu, lidlauku skrejceļu un dzelzceļu būvniecībā – par 29,5 %. Ievērojams samazinājums bija arī vietējās nozīmes cauruļvadu un kabeļu būvniecībā – par 11,5 %. Savukārt pieaugums bija maģistrālo cauruļvadu, maģistrālo sakaru un elektropārvades līniju būvniecībā – par 6,2 %.

Ēku būvniecība pagājušajā gadā samazinājās par 2,2 % un to ietekmēja kritums nedzīvojamo ēku būvniecības sektorā par 4,0 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Risinājumu vietā laika novilcināšana, pieprasot būvniekam bezgalīgus sadārdzinājuma aprēķinus

Db.lv, 29.04.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Ir konstatēts fakts, ka vidējais cenu pieaugums ir vismaz 20% robežās, atsevišķos būvniecības segmentos pat divtik lielāks. Ekonomiski saimnieciska rīcība no abām iesaistītajām pusēm, t.i., gan no pasūtītāja, gan būvnieka, būtu meklēt reālus risinājumus. Tā vietā mēs saskaramies ar laika novilcināšanu, pieprasot būvniekam bezgalīgus sadārdzinājuma aprēķinus un to cēloņsakarību pierādījumus, ka tie radušies kara Ukrainā rezultātā."

Tā Latvijas Būvuzņēmēju partnerības diskusijā par krīzes situāciju būvniecībā norādīja būvniecības uzņēmuma SIA Velve valdes priekšsēdētājs Kaspars Rokens. Viņaprāt, tas nav risinājums krīzes situācijā, kad būvnieks objektīvi nevar turpināt uzsāktos darbus, jo ir pārrauta finansējuma plūsma, bet no otras puses, pret būvnieku var vērst izpildes garantijas pieprasījumu, faktiski, laužot līgumu.

Diskusijas mērķis bija pārrunāt partnerības izstrādātās vadlīnijas būvdarbu izmaksu indeksācijai, kā arī izvērtēt kritisko situāciju saistībā ar esošo būvdarbu līgumu izpildi un izmaksu sadārdzinājumiem. Diskusijā piedalījās dažu publisko pasūtītāju pārstāvji, dalībnieki no valsts pārvaldes institūcijām – CFLA, IUB, Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas, un būvuzņēmēju puses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

DB diskusija: Piemērotākais modelis Dienvidu tilta finansēšanai

Ieva Mārtiņa, Atis Rozentāls Katrīna Iļjinska, 29.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidu tilta būvniecības finansēšanas modelis esot optimālais gan no atmaksas termiņa, gan procentu likmes viedokļa.

Dienvidu tilta būvniecības 1.kārtas izmaksu segšanai savulaik būvnieki (nevis Rīgas dome) ņēmuši aizdevumu ar atmaksas termiņu 20 gadi, atmaksu uzsākot 5 gadus pēc būvniecības sākšanas, un procentu likmi ap 6.4 % apmērā. Līdzīgs aizdevums aplēsto būvniecības izdevumu apjomā tiekot ņemts arī 2. kārtas būvniecībai, ko arī realizēs Dienvidu tilts.

Proti, sanāk, ka Dienvidu tiltu būvē Rīgas pilsētai uz nomaksu. Lai gan finansējums no pašvaldības vai valsts budžeta līdzekļiem, vai aizņēmums, ko ņemtu nevis būvnieki, bet pašvaldība vai valsts, būtu krietni izdevīgāk un lētāk, tomēr tajā laikā šādi finansējuma mehānismi neesot bijuši iespējami. Arī ES fondu nauda šādam projektam neesot bijusi iespējama. Nevajadzētu jaukt divas lietas - kopējās projekta izmaksas un naudas plūsmu. Jāatzīmē, ka celtniecības tenderis notika 2002. gadā. Ja paskatās statistikas pārvaldes datus, tad 2001. gadā bija deflācija, un prognozētā 2 % inflācija - toreiz tika uzskatīta kā force majeure, stāsta A.Konošonoks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurence būvniecībā ir, vienlaikus vairākos segmentos novērojams strādājošo uzņēmumu skaita sarukums, kura iemesli meklējami neprognozējamā nākotnē vairāku gadu periodā. Piegādātāju apvienības var būt viens no veidiem, kā palielināt konkurenci, bet jādomā arī par produktivitātes celšanu nozarē.

Tādi secinājumi skanēja Dienas Biznesa rīkotajā tiešsaistes diskusijā Konkurence būvniecības jomā: panākumi un izaicinājumi.

Lejupejoša tendence

“Konkurence pastāv, bet ir duāla sajūta. Publisko iepirkumu dati rāda, ka 2019., 2020. un 2021. gadā uz vienu iepirkumu būvniecībā bija pieci piedāvājumi, 2022. gadā tie bija četri un šogad jau vien trīs. Tātad konkurence 2023. gadā salīdzinājumā ar situāciju, kāda bija pirms Covid-19 pandēmijas, ir sarukusi,” situāciju analizē Latvijas Būvuzņēmēju apvienības vadītājs Gints Miķelsons. Viņš norāda uz pašu būvuzņēmēju secināto, ka lielajos un komerciāli interesantajos būvprojektos konkurence ir, jo pretendentu skaits ir seši – septiņi, savukārt vidēja lieluma projektos (līdz 5 milj. eiro) konkurence ir būtiski mazāka, jo tie dažādu iemeslu dēļ nav tik pievilcīgi. “Iespējams, ka vāja konkurence ir privātmāju būvniecības segmentā, taču tajā mūsu biedri nestrādā, tāpēc ir grūti izdarīt secinājumus,” tā G. Miķelsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

2015. gada 4. ceturksnī būvniecībā kritums par 6,2 %

Dienas Bizness, 12.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2015. gada 4. ceturksnī, salīdzinot ar 2014. gada atbilstošo ceturksni, būvniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 6,2 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati. Būvniecības produkcijas apjoms faktiskajās cenās bija 500,5 milj. eiro.

Ēku būvniecībā bija kritums par 8,5 %, tai skaitā dzīvojamo māju būvniecībā par 23,4 %, nedzīvojamo ēku – par 3,6 %. Inženierbūvju produkcija samazinājās par 3,9 % un to ietekmēja autoceļu, ielu, ceļu, lidlauku skrejceļu un dzelzceļu būvniecības apjoma samazinājums par 12,2 %, kā arī maģistrālo cauruļvadu, maģistrālo sakaru un elektropārvades līniju būvniecībā – par 9 %.

Savukārt pieaugums bija ostu, ūdensceļu, dambju un citu hidrobūvju būvniecībā par 59 %, vietējās nozīmes cauruļvadu un kabeļu būvniecībā par 30,5 %, kā arī tiltu un tuneļu būvniecībā par 6,5 %.

2015. gada 4. ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, būvniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 5,9 %, tai skaitā ēku būvniecības apjoms - par 3,2 %, un inženierbūvju būvniecības apjoms - par 8,0 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Būvniecības produkcijas apjoms audzis par 8,1%

Žanete Hāka, 13.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2014. gadā, salīdzinot ar 2013. gadu, būvniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 8,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

2014. gadā būvniecības produkcijas apjoms faktiskajās cenās bija 1,8 miljardi eiro, no tiem 4. ceturksnī – 547,3 miljoni eiro.

Ēku būvniecības apjoms palielinājās par 33,7%, tai skaitā viesnīcu un tām līdzīgu lietojuma ēku būvniecība – par 98,5%, izglītības iestāžu būvniecība un remonts – par 87,8% un dzīvojamo ēku būvniecība – par 31,1%. Tajā pašā laikā inženierbūvju būvniecība samazinājās par 9,3%. To ietekmēja būvniecības apjoma kritums šoseju, ielu, ceļu, lidlauku, skrejceļu, dzelzceļa līniju būvniecībā par 2,4% un maģistrālo cauruļvadu, spēka un komunikācijas līniju būvniecībā – par 22,0%. Savukārt vietējo cauruļvadu un kabeļu būvniecības apjoms pagājušajā gadā pieauga par 25,3%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

30 % cenu kāpuma spīlēs

Zane Pudāne, [email protected], 7084406, 02.05.2007

«Mēs esam spīlēs – ķīlnieku lomā,» tā situāciju raksturo būvkompānijas Arčers stikloto konstrukciju departamenta direktors Edijs Purmalis, piebilstot, ka jau pērn aizsākās tendence, ka stikla cenas tika paaugstinātas ik pēc pusotra mēneša.

Foto: Ritvars Skuja, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad jau trešo reizi paaugstināta stikla cena aptuveni par 5-15%, bet nozarē strādājošie ir pārliecināti, ka šis nebūs vienīgais cenu kāpums.

Pagājušajā gadā stikla cena pieauga aptuveni par 37,8%, Db stāstīja būvkompānijas un stikloto konstrukciju ražotāja Arčers stikloto konstrukciju departamenta direktors Edijs Purmalis. Viņš norādīja, ka jau pērn aizsākās tendence, ka stikla cenas tika paaugstinātas ik pēc pusotra mēneša.

Šogad cenas esot paceltas janvārī, tad 16. martā, un tagad uzņēmums saņēmis vēstuli no stikla piegādātājiem, ka nākamais cenu kāpums aptuveni par 5% ir ar 1. maiju. E. Purmalis gan uzsvēra, ka uzņēmums vēl nav saņēmis cenu lapas no piegādātājiem, un, tā kā ir ļoti daudz dažādu stikla veidu, pateikt, par cik procentiem katram no tiem kāps cena, šobrīd neesot iespējams. Stikla izstrādājumu kompānijas SIA Transparence valdes loceklis Vladimirs Frolovs Db sacīja, ka parastajam stiklam no 1. maija cena ir kāpusi par 15%. Toties, runājot kopumā par šo gadu, uzņēmēji minēja, ka stikla cenas pieaugums varētu būt 10 - 30%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā straujo cenu kāpumu būvniecības materiāliem, ko izraisījusi globālā pandēmija, būvniecības projektu īstenošana pakļauta iepriekš neparedzamiem riskiem, kur zaudētājs var izrādīties gan pasūtītājs, gan izpildītājs. Situācijas risinājumam ir nepieciešams izstrādāt un ieviest būvniecības cenu indeksācijas mehānismu.

To secināja Latvijas Būvuzņēmēju partnerības rīkotās diskusijas dalībnieki, kurā piedalījās par nozari atbildīgās Ekonomikas ministrijas un valsts iestāžu un pašvaldību pārstāvji kā publiskie pasūtītāji, kā arī lielāko nevalstisko organizāciju un būvniecības uzņēmumu vadītāji.

"Risku izvērtēšana ir daļa no uzņēmējdarbības plānošanas, tomēr force majeure apstākļos cenu indeksāciju var paredzēt arī publiskos līgumos, vadoties no starptautiski pieņemtās prakses. Tas ir visu būvniecībā iesaistīto pušu interesēs, lai lielu būvniecības projektu īstenošana neaprautos un investīcijas notiktu kā plānots," uzsvēra Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītājs Gints Miķelsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Bez nodokļu politikas ceļa kartes gaidāms strupceļš

Māris Ķirsons, 15.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvāko gadu laikā būs jāīsteno pasākumi, jo īpaši uzņēmējdarbības veicināšanā, kas ļautu valsts budžetam 2020. gadā iztikt bez ES finanšu palīdzības un budžeta deficīta pieauguma, neceļot nodokļus, būtiski nesamazinot tēriņus

To intervijā DB atzīst Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Menģelsone. Viņa saka, ka situācija Latvijā dinamiski mainās, priecīgās ziņas par ekonomikas augšupeju vienlaikus aptumšo iedzīvotāju skaita sarukums, ēnu ekonomikas pieaugums, kā arī paredzamais ES struktūrfondu samazinājums. Par šo aspektu gan līdz šim nav daudz runāts, tomēr jāsaprot, ka Latvijai jau tuvākajā laikā no ES attīstāmās jaunās dalībvalsts jākļūst par palīgu un atbalstu citām attīstāmajām valstīm, kas savukārt nozīmē fondu līdzekļu pārdali par labu tām. Lai šos negatīvos faktorus neitralizētu un Latvijas nodokļu maksātājiem nenāktos maksāt vēl lielākus nodokļus, ir vajadzīga jauna nodokļu politikas stratēģija 2015. – 2018. gadam, pie kuras LDDK strādā, organizējot diskusijas ar uzņēmējiem, ekspertiem un publiskā sektora pārstāvjiem, un kura būtu jāievēro valdībai, kas tiks izveidota pēc vēlēšanām. Ar jauno stratēģiju darba devēju skatījumā varēs iepazīties 19. septembrī Saeimā notiekošajā nodokļu politikas jautājumiem veltītajā konferencē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BAU 2023 – modulārā būvniecība un zaļais kurss būvniecībā

Pēc četru gadu piespiedu pauzes, no 17. līdz 22. aprīlim Minhenes izstāžu centrā klātienē atkal pulcēsies pasaules būvniecības nozares pārstāvji uz savas nozares lielāko pasākumu – pasaulē vadošo arhitektūras, būvmateriālu un būvsistēmu izstādi BAU.

19 hallēs un starptautiskajā kongresu centrā jeb divos simtos tūkstošu kvadrātmetru, 2200 dalībnieku no 45 pasaules valstīm satiksies ar 260 tūkstošiem apmeklētāju - nozares vadošajiem ekspertiem un speciālistiem: arhitektiem, inženieriem, būvprojektu attīstītājiem, būvniekiem, būvmateriālu ražotājiem, celtniecības materiālu un tehnoloģiju tirgotājiem un citiem būvniecības nozares profesionāļiem, lai apmainītos ar jaunāko informāciju, prezentētu inovatīvus produktus un tehnoloģiskos risinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru