Citas ziņas

Freddie Mac finanšu direktors izdara pašnāvību

Sandra Dieziņa, Db, 22.04.2009

Jaunākais izdevums

Lielākās amerikāņu hipotēku aģentūras Freddie Mac finanšu direktors Deivids Kellermans (David Kellermann) dzīvi beidzis pašnāvībā, vēsta Times Online.

Kellermana sieva atradusi Kellermana mirstīgās atliekas šodien piecos no rīta pēc Vašingtonas laika. Netiek ziņots, kas kalpojis par iemeslu pašnāvībai.

41 gadu vecai Kellermans nostrādājis kompānijā vairāk nekā 16 gadus. Finanšu direktora amatu viņš saņēma 2008. gada pavasarī, kad lielākās hipotēku aģentūras Freddie Mac un Fannie Mae nonāca ASV valdības kontrolē. Šā gada martā kļuva zināms, ka tīrie Freddie Mac zaudējumi pērn bijuši 50.1 miljards USD un teju pusi no šīs summas – 23.9 miljardus USD kompānija zaudējusi pērnā gada ceturtajā ceturksnī. Par zaudējumu iemeslu kalpojusi aktīvu norakstīšana un kredītu apkalpošanas tēriņi.

Freddie Mac ASV valdības aprūpē ir kopš 2008. gada 6. septembra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašnāvību skaits attiecībā pret iedzīvotāju skaitu pasaulē kopš 1990.gada ir samazinājies par apmēram trešo daļu, liecina ceturtdien publicēti analīzes dati, kas arī parāda lielu atšķirību starp pašnāvnieku vīriešu un pašnāvnieču sieviešu skaitu.

ANO Pasaules veselības organizācija (WHO) uzskata pašnāvību par svarīgu sabiedriskās veselības problēmu un lēš, ka sevi nogalina vismaz 800 000 cilvēku gadā.

Lai gan pašnāvību reģistrācija dažādās valstīs atšķiras, organizācija «Global Burden of Disease», kas seko visiem zināmajiem nāves cēloņiem pa atsevišķām valstīm, ir izstrādājusi datu modeļus, kas skaidri parāda pašnāvību skaita attiecībā pret iedzīvotāju skaitu lejupejošu tendenci pasaules mērogā.

Žurnālā BMJ publicētā pētījumā tiek lēsts, ka 2016.gadā pašnāvību izdarīja 817 000 cilvēku – par 6,7% vairāk nekā 1990.gadā.

Tā kā pasaules iedzīvotāju skaits pēdējos trijos gadu desmitos ir krasi pieaudzis, tad pašnāvību skaits attiecībā pret iedzīvotāju skaitu ir samazinājies no 16,6 līdz 11,2 pašnāvībām uz 100 000 cilvēkiem, kas nozīmē kritumu par 32,7%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ekonomiste: «uzlabotais» Big Mac indekss liecina, ka lats pret dolāru ir nenovērtēts par 6,1%

Dienas Bizness, 22.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Uzlabotais» Big Mac indekss liecina par to, ka Latvijas lats pret ASV dolāru ir nenovērtēts par 6,1%, blogā interneta vietnē makroekonomika.lv raksta Latvijas Bankas ekonomiste Līva Zorgenfreija.

Ekonomiste norāda, ka izdevums The Economist 1986. gadā izveidoja Big Mac indeksu, kas ir domāts, kā viegli «sagremojams» rādītājs tam, vai valūtas kurss ir «pareizajā» līmenī. Indekss ir balstīts uz pirktspējas paritātes teoriju: ilgtermiņā identiska preču un pakalpojumu groza cenai, izteiktai vienā valūtā, būtu jāmainās tā, lai tā būtu vienādā līmenī jebkurās divās valstīs. Big Mac indeksa gadījumā gan šis grozs ir viena vienīga prece – lielais burgeris.

«Priekšrocība indeksam, protams, ir tāda, ka tas ir ļoti ātri un viegli aprēķināms un visiem saprotams. Ja pirktspējas paritātes aprēķiniem ir nepieciešams savākt tūkstošiem dažādu preču un pakalpojumu cenu, tad Big Mac indeksam pietiek ar viena vienīga produkta cenu katrā valstī. Turklāt preču grozi dažādās valstīs, piemēram, Ķīnā un ASV, ir ļoti atšķirīgi, bet Big Mac visās valstīs ir aptuveni vienādi – tātad vieglāk salīdzināmi,» raksta L. Zorgenfreija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Freddie Mac lūdz vēl vairāk nekā 10 miljardus no nodokļu maksātāju naudas

Lelde Petrāne, 06.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izglābtais ASV hipotekāro kredītu gigants Freddie Mac paziņojis, ka tas turpina zaudēt naudu un tam nepieciešama vēl 10,6 miljardu ASV dolāru palīdzība no ASV nodokļu maksātājiem, vēsta Washington Post.

Freddie Mac 2010.gada pirmajā ceturksnī strādājusi ar 6,7 miljardu ASV dolāru tīrajiem zaudējumiem. Tajā pašā periodā pirms gada tās zaudējumi bija 9,9 miljardi ASV dolāru.

Kā informē Washington Post, Freddie Mac vēršanās pie Valsts kases tagad saistīta galvenokārt ar izmaiņām grāmatvedības noteikumos, kas stājās spēkā šogad.

Kopš Freddie pārņemšanas ASV valdība kompānijai ir nodrošinājusi 50,7 miljardu ASV dolāru palīdzību. Ja tiks apmierināts arī jaunākais lūgums pēc palīdzības, kopējais kompānijā ieguldītais naudas apjoms pieaugs līdz 61,3 miljardiem ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Big Mac – visu hamburgeru hamburgeram – šogad aprit 50 gadi

Šī ikoniskā kotlešmaize tika radīta 1967.gadā Pensilvānijas (ASV) pilsētiņā Jūnjentaunā (Uniontown). McDonald’s ātrās ēdināšanas restorānu franšīzes ņēmējam Džimam Deligati bija jāatrod kaut kas, ar ko pārspēt konkurentus. Tolaik hamburgers bija liellopu gaļas plakankotlete, iestūķēta divās baltmaizīšu puslodēs, bet gaisā bija jūtams, ka cilvēki grib ko vairāk. Deligati daudz nemocījās un vienkārši salika divus šādus hamburgerus kopā. Un voila! – ikoniskais Big Mac bija dzimis.

Tikai tad, kad kāda 21 gadu veca sekretāre McDonald’s galvenajā kantorī nāca klajā ar nosaukumu Big Mac, lietas aizgāja rūkdamas. Pēc gada šī dubultā kotlešmaize jau tika pārdota visos Amerikas McDonald’s restorānos, un pēc diviem gadiem tā jau ienesa piektdaļu no visiem ienākumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visdārgākais Big Mac ir Norvēģijā, kur tas maksā 5.79 ASV dolārus, liecina jaunākais Big Mac indekss, ko aprēķinājis ASV žurnāls The Economist. Norvēģijas krona attiecībā pret dolāru ir pārvērtēta par 63 %.

Krievijas rublis attiecībā pret dolāru ir nenovērtēts par 51 % un Krievijā Big Mac maksā 1.73 dolārus. Zviedrijā Big Mac maksā 4.58 dolāru.

Šoreiz pētījumā Baltijas valstis nav iekļautas, bet pagājušā gada vasarā saskaņā ar The Economist datiem Latvijā, pārrēķinot dolāros, Big Mac maksāja 3.5 ASV dolārus, Igaunijā – 3.22 ASV dolārus, bet Lietuvā – 3.17 ASV dolārus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Freddie Mac lūdz papildus 6.1 miljardu dolāru

, 13.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotekārā banka Freddie Mac, kuru pērn savā paspārnē paņēma ASV valdība, lūgusi papildus līdzekļus krīzes pārvarēšanai 6.1 miljarda ASV dolāru apmērā, ziņo CNN.

Ieskaitot tikko izteikto lūgumu, Freddie Mac no ASV valdības būs paņēmusi 51.7 miljardus ASV dolāru.

Šī gada pirmo ceturksni Freddie Mac māsas kompānija Fannie Mae noslēdza ar 23.2 miljardu ASV dolāru lieliem zaudējumiem, tādējādi ASV valdībai lūdzot papildus finansējumu 19 miljardu dolāru apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izglābtais ASV hipotekāro kredītu gigants Freddie Mac pirmdien paziņojis, ka tam nepieciešami vēl 1,8 miljardi ASV dolāru kā palīdzība no nodokļu maksātājiem, vēsta Reuters.

Tā rezultātā kopējais Freddie Mac prasītās naudas apjoms kopš valdība to pārņēma pirms diviem gadiem jau pārsniedzis 64 miljardus ASV dolāru.

Šā gada otrajā ceturksnī hipotekāro kredītu sniedzējs strādājis ar 6,0 miljardu ASV dolāru zaudējumiem, kas ir mazāk nekā 8,0 miljardu ASV dolāru zaudējumi iepriekšējā ceturksnī. Pagājušā gada otrajā ceturksnī firma zaudēja 840 miljonus ASV dolāru.

ASV valsts kase kontroli pār Freddie Mac un tās māsas uzņēmumu Fannie Mae pārņēma finanšu krīzes karstumā 2008.gadā.

Kopš tā laika abas firmas kopā ir pieprasījušas tuvu 150 miljardiem ASV dolāru no valdības neierobežotās kredītlīnijas, kuras termiņš beigsies 2012.gada beigās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Dārgākais Big Mac joprojām Norvēģijā

, 08.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visdārgākais Big Mac ir Norvēģijā, kur tas maksā 7.02 ASV dolārus, liecina jaunākais Big Mac indekss, ko aprēķinājis ASV žurnāls The Economist. Norvēģijas krona attiecībā pret dolāru ir pārvērtēta par 96 %.

Šoreiz pētījumā Baltijas valstis nav iekļautas, bet pagājušā gada vasarā saskaņā ar The Economist datiem Latvijā, pārrēķinot dolāros, Big Mac maksāja 3.09 ASV dolārus, Igaunijā – 2.85 ASV dolārus, bet Lietuvā – 2.87 ASV dolārus. Salīdzinot ar dolāru lats pret dolāru bija par 13 % nenovērtēts, savukārt lits un krona – par 20 %.

Otrajā vietā ierindojusies Šveice, kurā Big Mac maksā 6.30 dolārus, un šīs valsts valūta pret dolāru ir par 75 % pārvērtēta. Eiro atrodas trešajā vietā un pret dolāru tas esot pārvērtēts par 35 %. Big Mac vidējā cena eirozonā ir 4.84 dolāri.

Vislētāk no apskatītajām valstīm Big Mac maksā Ķīnā – 1.83 dolārus. Attiecībā pret dolāru Ķīnas juaņa ir nenovērtēta par 49 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rockefeller & Co ģenerāldirektors izdarījis pašnāvību

Vēsma Lēvalde, Db, 16.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Džeimss Makdonalds (James McDonald), Rockefeller & Co ģenerāldirektors, kurš pārzināja ievērojamu ģimeņu finanšu resursus, iespējams, izdarījis pašnāvību.

56 gadus vecais Makdonalds atrasts miris ar šāvienu galvā ASV Masačūsetsas štata Darmutas pilsētā savā automašīnā. Policija apgalvo, ka pazīmes vedina domāt par pašnāvību. Sākta izmeklēšana.

Mirušā draugi un radi apgalvo, ka Džeimsa Makdonalda pašnāvība viņiem ir absolūts pārsteigums, jo nekas nav vedinājis domāt, ka viņš tam gatavojies. Kompānijas uzņēmējdarbība bijusi veiksmīga, tāpēc pašnāvības iemesls nevarētu būt viņa profesionālā darbība.

Kompāniju Rockefeller & Co Džons Rokfellers izveidoja 1882. gadā. Pašlaik kompānija pārvalda aptuveni 28 miljardus ASV dolāru. Džeimss Makdonalds kompāniju vadīt sāka 2000. gadā.

Tieši ar Makdonaldu speciālisti saistīja Ņujorkas firmas izaugsmi, ko Rokfellers nodibināja 1882. gadā. Rockfeller&Co tika izveidota kā neliela kompānija dinastijas kapitāla pārvaldīšanai, taču ar laiku tā kļuva par ievērojamu investīciju pārvaldīšanas grupu ar kopējo aktīvu apjomu teju 28 miljardu USD apjomā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2019. gads Latvijā veselības aprūpē ir pasludināts par psihiskās veselības gadu. Tā nav tikai formalitāte, jo ir izstrādāts Psihiskās veselības aprūpes pieejamības uzlabošanas plāns 2019.–2020. gadam ar papildu finansējumu

Pasākumu īstenošanai šogad plānoti 6,7 miljoni eiro. Savukārt 2020. gadam papildus nepieciešams 20,1 miljons eiro.

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra ambulatorā centra Veldre vadītājs Māris Taube teic, ka priecē tas, ka plāna ietvaros ir vairāki konkrēti pasākumi, kurus jau izjūt pacienti, piemēram, kompensējamo zāļu klāsta paplašināšana un rindu samazināšana pie speciālistiem.

Antidepresanti nerada atkarību

Psihiskie traucējumi, īpaši vieglā formā, kas saistīti ar stresu vai pārejošu depresiju, ir aizvien izplatītāki mūsdienu sabiedrībā. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) min, ka Eiropas Savienībā (ES) ik gadu 30 miljoni cilvēku cieš no depresijas. Latvijā ar šo slimību slimo viens no 14 iedzīvotājiem vecumā no 15 līdz 64 gadiem. Zīmīgi, ka depresija ir viens no biežākajiem darba nespējas cēloņiem Eiropā. Atšķirībā no pašnāvībām depresija divreiz biežāk ir sastopama sieviešu vidū. Tas tikai nozīmē, ka depresija, kas ir, piemēram, stresa izraisīta, var skart ikvienu no mums. Tādēļ ir tik nozīmīgi runāt par psihisko veselību, jo satraucoši ir tas, ka, saskaņā ar SPKC datiem, Latvijā lielākā daļa cilvēku, kas cieš no depresijas, pēc palīdzības nevēršas, maldīgi uzskatot, ka paši spēs tikt galā ar «rakstura vājumu». Turklāt Latvijā valsts apmaksātu psihiatra pakalpojumu, atšķirībā no citiem speciālistiem, var saņemt bez ģimenes ārsta nosūtījuma. M. Taube gan uzsver, ka sabiedrība noteikti kļūst zinošāka un aizspriedumi pret psihiatru apmeklējumu mazinās. Iejūtīgāka un saprotošāka ir arī ģimenes, radu un draugu attieksme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Keysoff darba dienas izpārdošana piedāvā Office 2021 uz mūžu par 27,95 € un Windows 11 Pro par 13,55 €!

Reklāmraksts, 03.05.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēs esam izpētījuši tīmekli, lai piedāvātu jums visus labākos Microsoft Office piedāvājumus šajā mēnesī. Pat ņemot vērā Google Workspace un citu bezmaksas biroja programmatūru uzplaukumu, joprojām ir cilvēki, kuri darba uzdevumu veikšanai izvēlas izmantot Microsoft programmu komplektu. Ja tas attiecas uz jums, tad šeit ir Keysoff Darba svētku izpārdošana, lai palīdzētu jums ietaupīt naudu, piedāvājot lētāko cenu kolekciju par pilnu Windows 11 Pro un Microsoft Office 2021 komplektu.

Pamatlīmenī par 27,95€ jūs varat saņemt Word, Excel un PowerPoint programmu Microsoft Office 2021. Šiem produktiem šeit pievēršam uzmanību, jo tie ir vislētākie, visnoderīgākie un visplašāk izmantotie piedāvājumi.

Pēc tam kļūst sarežģītāk, jo ir pieejami dažādi Office dzīves cikla līmeņi, tostarp Office 2019 Professional par 20,59 €, kas ir piemērots tiem, kam nepatīk pārslēgties starp specifiskākiem lietojumiem un dažādām programmām - lai gan tie visi ir samērā pašsaprotami. Starp iekļautajiem pakalpojumiem ir Outlook, OneDrive, Teams, Editor, Clipchamp, OneNote, Access, Publisher un daudzi citi. Microsoft Office ir ideāla virtuves trauku mazgājamā mašīna produktivitātei!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Google beidzot paziņojusi, ka tās interneta pārlūks Chrome ir pieejams arī Mac un Linux lietotājiem.

Jāatzīmē, ka kompānija uzreiz norāda, ka tā būs beta versija, jo tā joprojām ir izstrādes stadijā.

«Mēs gribējām, ka Google Chrome Mac datoros jūtās kā mājās, tāpēc nācās esošo pārlūka programmu uzlabot,» norāda kompānijas Google produktu menedžeris Brains Rakovskis (Brian Rakowski).

Google Chrome Mac lietotājiem.

Google Chrome Linux lietotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveicei ir visvairāk pārvērtētā valūta pasaulē, liecina The Economist Big Mac Index 2017, kurā Šveice atkal ieņēmusi pirmo vietu.

1986. gadā radītais Big Mac indekss salīdzina McDonalds Big Mac burgera izmaksas dažādās valstīs.

Izmantojot ASV dolāru bāzi, 2017. gada indekss rāda, ka Big Mac Šveicē maksā 6,35 ASV dolārus, salīdzinot ar 5,06 ASV dolāriem ASV, kas nozīmē, ka Šveices franks ir pārvērtēts par 25,5 procentiem, ziņo thelocal.ch.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pensijā devies cietuma apsargs no ASV apēdis 25 000. Big Mac, vēsta guardian.co.uk.

McDonald's lojālākais klients, 57 gadus vecais Dons Gorske nemaz neplānojot apstāties.

«Es plānoju ēst Big Mac, kamēr nomiršu,» viņš sacījis, piebilstot: «Man nav nodoma kaut ko mainīt. Tā joprojām ir mana mīļākā pārtika. Nekas 39 gados nav mainījies. Es to gribu katru dienu.»

Mediji secinājuši, ka Gorske nemaz neizskatās pēc ātrās ēdināšanas restorāna fana. Viņš esot labā fiziskajā kondīcijā, ar zemu holeterīna līmeni un pats sevi raksturo kā hiperaktīvu.

Gorskes apsēstība ar burgeriem sākusies 1972.gada 17.maijā, kad viņš iegādājies trīs Big Mac, lai nosvinētu jaunas automašīnas iegādi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā Big Mac maksā visdārgāk no pārējām Baltijas valstīm, liecina jaunākais Big Mac indekss, ko aprēķinājis ASV žurnāls The Economist.

Saskaņā ar The Economist datiem Latvijā, pārrēķinot dolāros, Big Mac maksā 3.09 ASV dolārus, Igaunijā – 2.85 ASV dolārus, bet Lietuvā – 2.87 ASV dolārus. Salīdzinot ar dolāru lats pret dolāru, ir par 13 % nenovērtēts, savukārt lits un krona – par 20 %.

Joprojām tradicionāli visdārgākais Big Mac ir Norvēģijā, kur tas maksā 6.15 dolārus un šīs valsts valūta pret dolāru ir pārvērtēta par 72 %.

Big Mac indekss tiek veidots kopš 1986.gada, un tas pamatojas uz pieņēmumu, ka viena un tā paša produkta cena, pārrēķinot ASV dolāros pēc attiecīgās valūtas kursa, dažādās valstīs būs vienāda. Kā produkts izvēlēts Big Mac, kas ASV maksā 3.57 dolārus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eksperti un Db lasītāji iesaka, kā tikt galā ar krīzes radītajām drūmajām emocijām.

«Būt kritiskam pret sevi un laikā mācēt apstāties. Ja būsim vērīgi pret sevi, tad sapratīsim, ka kaut kas jāmaina, jādara savā labā. Cilvēks nedrīkst iet un darboties, līdz krīt, pārprasta pienākuma apziņa un kompleksu vadīta rīcība agrāk vai vēlāk novedīs pie saslimšanas. Par sevi atbildīgi cilvēki, kuri vienmēr uzvedas atbilstoši savām sajūtām, vajadzībām, spējām, nedarot sev pāri, populācijā ir tikai 10 %. Pārējie deviņdesmit darbojas citu iemeslu vadīti. Jauns cilvēks ar teicamnieka sindromu būs gatavs strādāt ilgas darba stundas katru dienu. Tomēr rodas jautājums - cik ilgi viņš izturēs,» uzskata ārste homeopāte Inguna Vecvagare.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kāpēc zaudējam darba kolēģus?

Katrīna Ošleja, 16.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo nedēļu laikā Latvijas un pasaules medijos izskanējušas vairākas ziņas par pašnāvību gadījumiem, kas saistītas ar pārmaiņām darba vietā vai personu finansiālā stāvokļa pasliktināšanos. Piemēram, France Telecom pēdējo 18 mēnešu laikā piedzīvojis 24 pašnāvības, savukārt Ludzā pašnāvību izdarījuši divi bijušie policisti.

Lai cik tas dīvaini neizklausītos, jāatzīst, kaFrance Telecom pašnāvību statistika neatšķiras no Francijas nacionālās statistikas, kas šķietami norāda uz to, ka satraukumam nebūtu pamata. Mediji ziņo arī par to, ka Ludzas bijušo policistu pašnāvības visticamāk saistītas ar personiskiem, nevis ar darbu saistītiem iemesliem, jo abi atstājuši darbu policijā jau pirms vairākiem gadiem.

Tomēr vēlos uzsvērt, ka pašnāvība ir galējā izpausme cilvēka depresīvajam un nospiestajam stāvoklim, vienalga, kādi būtu tās iemesli. Tas nozīmē - lai arī šobrīd sabiedrībā arvien pieaug to cilvēku skaits, kas cieš no depresijas, viņi tomēr neizvēlas tik galēju risinājumu šai situācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Izglābtais ASV apdrošinātājs AIG, pateicoties aktīvu pārdošanai, pelnījis

Lelde Petrāne, 25.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AIG, izglābtais ASV apdrošinātājs, pagājušā gada pēdējos trīs mēnešos strādājis ar tīro peļņu 11,2 miljardu ASV dolāru apmērā. Peļņa gūta, pateicoties aktīvu pārdošanai, kas saistīta ar pārstrukturēšanu, ziņo Financial Times.

Tomēr, izstrīpojot ieņēmumus no AIA Group Limited sākotnējā publiskā piedāvājuma un American Life Insurance Company pārdošanas, AIG reģistrējis pēcnodokļu zaudējumus 2,2 miljardu ASV dolāru apmērā. Mazāki zaudējumi liecina par ievērojamu situācijas uzlabošanos, salīdzinot ar laiku pirms diviem gadiem, kad kompānija reģistrēja rekordlielus ceturkšņa zaudējumus vairāk nekā 60 miljardu ASV dolāru apmērā.

Tikmēr valdības pārvaldībā esošajā hipotekāro kredītu kompānijā Freddie Mac bijis vērojams vien neliels progress.

Freddie Mac paziņojusi, ka tā pagājušā gada ceturtajā ceturksnī zaudējusi 113 miljonus ASV dolāru, un pieprasīs vēl 500 miljonus dolāru kā palīdzību no ASV Valsts kases. Zaudējumi gan bijuši mazāki nekā iepriekšējā ceturksnī, kad kompānija zaudēja 2,5 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Projekts Russkij Mak sācis izplatīt Krievijā pašu izstrādātās Mac datoru klonu versijas. Kompānijas mājas lapā pieejami seši dažādi datoru modeļi uz operētājsistēmas Mac OS X bāzes, ziņo rynok.biz.

Ražotāji īpaši uzsvēruši, ka Mac OS X kopijas, kas izmantotas datoros, ir licencētas un iegādātas likumīgi. Russkij Mak nav vienīgā kompānija, kas piedāvā šādus klonētus Mac datorus, ASV to dara Psystar un Open Tech, Vācijā HyperMeganet, un Argentīnā – OpeniMac. Kompānija Apple iesūdzēja tiesā Psystar, vainojot to autortiesību pārkāpumos. Citu Mac klonu ražotājiem Apple pretenzijas nav izteikusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tāpat kā iepriekš, Latvijā ir joprojām dārgākais Big Mac starp Baltijas valstīm, liecina The Economist veiktais pētījums.

Latvijā, pārrēķinot dolāros, Big Mac maksā 2,8 ASV dolārus, Igaunijā – 2,62 ASV dolārus, bet Lietuvā – 2,71 ASV dolāru.

Dati liecina, ka vislētāk burgeri var nopirkt Āzijas valstīs – Honkongā par 1,9 dolāriem, Ķīnā – par 1,95 dolāriem, bet Taizemē – par 2,17 dolāriem. Savukārt dārgākais Big Mac joprojām ir Norvēģijā – 7,2 dolāri.

The Economist veido Big Mac indeksu, lai apskatītu, cik lielā mērā dažādas pasaules valūtas ir pārvērtētas vai nenovērtētas attiecībā pret dolāru. Pamatā tiek ņemta Big Mac cena ASV un ar to salīdzinātas citu valstu cenas, pārvēršot dolāros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Fannie Mae un Freddie Mac glābšana varētu izmaksāt pat 400 miljardus

Lelde Petrāne, 22.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja ASV mājokļu tirgus turpinās drupt, nodokļu maksātāju kopējās izmaksas par hipotekāro kredītu sniedzēju Fannie Mae un Freddie Mac glābšanu līdz 2013.gadam pārsniegs 400 miljardus ASV dolāru, atsaucoties uz Federālās mājokļu finanšu aģentūras aplēsēm, vēsta nypost.com.

Tas vairāk nekā dubultotu 148 miljardu ASV dolāru summu, kas jau iepludināta šajās valsts īpašumā esošajās kompānijās.

Tik liela nepieciešamās naudas summas pieauguma pamatā būtu slikto kredītu pieaugums un gausā ekonomikas izaugsme.

ASV Valsts kase pārņēma kontroli Fannie un Freddie vairāk nekā pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

23 miljonus reižu lejupielādēta aplikācija ar saknēm Latvijā

Anda Asere, 24.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilā lietotne "AntiLand" četrarpus gadu laikā kopš 2015. gada vidus lejupielādēta vairāk nekā 23 miljonus reižu un šobrīd tai ir aptuveni 20 miljoni unikālo lietotāju.

"Ir cilvēki, kam ir vairāk nekā viens profils, tāpēc domāju, ka unikālie lietotāji ir apmēram 20 miljoni. Sarunas tiek uzskatītas par aktīvām, ja ir bijusi vismaz viena ziņa mēneša laikā, un šobrīd mums ir 50 miljoni aktīvu sarunu un apmēram simt tūkstoši aktīvu grupu čatu. Lielākā daļa no tiem ir slēgtas sarunu grupas, kur cilvēki sarunājas ar draugiem, ko satikuši aplikācijā, un izveidojuši atsevišķu čatu," stāsta Niks Haļavins, mobilās lietotnes "AntiLand" izstrādātājs. Sākotnēji tās nosaukums bija "AntiChat", bet viņš ir pārliecināts, ka tā ir kas vairāk par tērzēšanas aplikāciju, tāpēc jau vairākus gadus tā zināma ar nosaukumu "AntiLand".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijā simtiem lauksaimnieku otrdien ar traktoriem sapulcējušies uz protestiem pret normām, cenu kariem un globāliem tirdzniecības līgumiem, kas zemnieku skatījumā traucē viņiem gūt peļņu un ir vainojami pašnāvību skaita pieaugumā lauksaimniecības sektorā.

Lemānā, Francijas rietumos, lauksaimnieki izgāza sienu un uzraka rotācijas apli pie reģionālās valdības ēkas. Lemānā protesti sākās jau aizvadītajā naktī.

Tie ir otrie masu protesti šomēnes. 8.oktobrī 10 000 zemnieku Francijā bloķēja ceļus.

«Mēs pieprasām beigt (..) padarīt mūsu darbu arvien sarežģītāku un sarežģītāku, pārtraukt bāzt sprunguļus mūsu riteņos un vainot mūs par visu,» norādīja Jauno lauksaimnieku asociācijas prezidente Gāra departamentā Delfīna Fernandesa. "Katru dienu lauksaimnieki atņem sev dzīvību, un izskatās, ka Emanuela Makrona valdība nezina par problēmu,» viņa piebilda.

Francijas veselības aizsardzības dienesti jūlijā apstiprināja, ka 2015.gadā pašnāvību izdarījuši 605 lauksaimnieki. Par pēdējiem gadiem šādi dati pagaidām nav pieejami. Laikā no 2007.gada līdz 2011.gadam pašnāvību izdarīja vidēji 150 lauksaimnieki gadā. Pēdējās nedēļas mediji pievērsuši uzmanību šai problēmai, lielā mērā pateicoties popularitāti ieguvušajai filmai «Au Nom de la Terre», kurā atspoguļots patiess stāsts par lauksaimnieku, kuru līdz pašnāvībai noveda arvien pieaugošās prasības viņa darbības sektorā. Daudzi zemnieki uzskata, ka kļuvuši par mērķi nesaprātīgiem ierobežojumiem pesticīdu izmantošanai, kā arī vegānu aktīvistu kritikai par mājlopu skaita palielināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušās nedēļas piektdienā kādā dzīvoklī Maskavas centrā atrasts pašnāvību izdarījis baņķieris, kurš pakāries savā jostā.

Ekspertīzes rezultāti liecina, ka pašnāvība varētu būt izdarīta aptuveni 12 stundas pirms nelaiķa atrašanas.

RBK, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, vēsta, ka pašnāvnieks, visticamāk, ir komercbankas «Divas galvaspilsētas» (Dvje stoļoci) prezidents. Bankas preses dienests nenoliedz, ka tās vadītājs ir miris, taču apgalvo, ka 34 gadus vecais bankas prezidents ir miris no sirdslēkmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Big Mac cenas rāda, ka ekonomiskā korekcija strādā

Lelde Petrāne, 07.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizmirstiet par nodarbinātības un rūpnieciskās ražošanas statsitiku. Tiek apgalvots, ka hamburgera cena parāda, kur Eiropas ekonomikas reformas strādā un kur - nē, raksta Reuters.

Pētot McDonald's Big Mac burgera cenas eirozonā laika posmā no 2011. gada jūlija līdz 2013. gada janvārim, ekonomists

Guntrams Volfs radis pierādījumus, ka tādas grūtībās nonākušās valstis kā Īrija ir «savilkušas jostas», bet citas - nē.

Jāatgādina, ka izdevums The Economist veido Big Mac indeksu, kas, pamatojoties uz pirktspējas paritātes teoriju, novērtē pasaules valūtu vērtību.

Volfs pētījis datus un konstatējis, ka cenu kāpums Grieķijā, Portugālē un Spānijā ir bijis mazāks nekā eirozonā vidēji, bet Īrijā cena ir samazinājusies. Šīs ir galvenās valstis, kurās notiek dziļas ekonomiskās reformas, kas saistītas ar parādu krīzi.

Komentāri

Pievienot komentāru