Pasaulē

Geitss un Bafets cenšas pierunāt miljardierus ziedot labdarībai

Lelde Petrāne, 17.06.2010

Jaunākais izdevums

Microsoft Corp. līdzdibinātājs Bils Geitss (Bill Gates) un miljardieris investors Vorens Bafets (Warren Buffett) uzsāk kampaņu, lai pierunātu citus Amerikas miljardierus atdot vismaz pusi no savas bagātības labdarībai, vēsta The Associated Press.

V. Bafets, kurš ir Berkshire Hathaway Inc. priekšsēdētājs un vadītājs, norādījis, ka viņš ir ļoti apmierināts ar savu lēmumu 2006.gadā atdot 99% no viņa aptuveni 46 miljardu ASV dolāru bagātības labdarībai.

Bijusī Bill & Melinda Gates Foundation vadītāja Patija Stounsifere (Patty Stonesifer) stāstījusi The Associated Press, ka labdarības ideju B. Geitss un V. Bafets popularizē jau gadu.

Draugi un kolēģi filantropijas jomā lūdz cilvēkus solīt ziedot vai nu savas dzīves laikā, vai nāves brīdī.

Viņi lēš, ka šo centienu rezultātā varētu iegūt 600 miljardus ASV dolāru.

Lielākā daļa no līdz šim uzrunātajiem miljardieriem esot atbalstījuši kampaņu. Četri pārtikuši pāri jau esot paziņojuši par savu apņemšanos ziedot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bils Geitss: Kapitālismam ir īstie līdzekļi cīņai ar nevienlīdzību

LETA--DPA, 16.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kapitālismam ir īstie līdzekļi cīņai ar nevienlīdzību, jo tas rada nodokļu ieņēmumus labklājības sadalīšanai, vizītes gaitā Berlīnē sacīja uzņēmuma «Microsoft» dibinātājs un filantrops Bils Geitss.

Viņš atzina, ka tikai ar grūtībām spēj iztēloties sistēmu, kas tikpat labi kā kapitālisms spētu nodrošināt medicīnu un elektrību, gādāt par iedzīvotāju lasīt un rakstītprasmi.

«Nav liecību, ka alternatīva sistēma strādā labāk,» žurnālistiem Berlīnē sacīja Geitss.

Kapitālisma sistēma pieļauj nodokļu līmeņa noteikšanu bagātību sadalīšanai, viņš skaidroja.

Valstis, kas iet citu ceļu, daudzu vērtējumā cieš neveiksmi. Ziemeļkorejiešiem ir «šausmīga dzīve», bet Venecuēlas piemērs ir liecība tam, kas notiek, ja ir fiksētas cenas, skaidroja Geitss.

Viņš ieradies Berlīnē uz paša līdzdibinātās iniciatīvas «Grand Challenges» ikgadējo sanāksmi.

Ilgstoši par pasaules bagātāko cilvēku uzskatītais Geitss šobrīd žurnāla «Forbes» bagātnieku sarakstā ieņemt otro vietu aiz tīmekļa tirdzniecības giganta «Amazon» dibinātāja Džefa Bezosa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Bila Geitsa pasakainā dzīve

Lelde Petrāne, 01.10.2014

Bils Geitss ir dzimis 1955. gada 28. oktobrī Sietlā. Viņa vecāki pēc profesijas bija jurists un skolotāja. Tīņa vecumā B. Geitsa apetīte pēc zināšanām bija tik liela, ka viņa iecienīta lasāmviela bija enciklopēdijas.

Foto: REUTERS/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft līdzdibinātājs Bils Geitss (Bill Gates) ir viens no turīgākajiem cilvēkiem pasaulē, kura bagātība tiek lēsta 81 miljarda ASV dolāru apmērā.

B. Geitss joprojām ir bagātākais cilvēks ASV, tikko apstiprināja izdevums Forbes. Šis ir jau 21. gads pēc kārtas, kad B. Geitss var lepoties ar šo titulu.

B. Geitss savu atpazīstamību pasaulē kaldinājis jau kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem, kad kopā ar Polu Allenu (Paul Allen) sāka datorrevolūciju. Un, kā raksta Business Insider, šim cilvēkam ir visas pieaugušo cilvēku spēļmantiņas, kādas vien varētu vēlēties, ieskaitot privāto lidmašīnu.

Tomēr viņa bagātībai pieaugot, B. Geitss arvien vairāk pievērsies labdarībai, ziedojot miljardiem dolāru projektiem caur Bila un Melindas Geitsu fondu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datortehnoloģiju uzņēmuma Microsoft dibinātājs Bils Geitss intervijā telekanālam CNN paudis viedokli, ka miljardieriem būtu jāmaksā ievērojami lielāki nodokļi, jo viņi visvairāk iegūst no pastāvošās sistēmas.

Svētdien publiskotajā intervijā Geitss, kurš tiek uzskatīts par otru bagātāko cilvēku pasaulē, sacīja, ka savā mūžā samaksājis nodokļos vairāk nekā desmit miljardus ASV dolāru.

Viņš kritizēja nesenās izmaiņas ASV nodokļu politikā, tostarp uzņēmumu ienākumu nodokļa samazināšanu.

Geitss sacīja, ka «samaksājis nodokļos vairāk nekā jebkurš cits, vairāk nekā desmit miljardus dolāru», bet pauda pārliecību, ka valdībai vajadzētu prasīt no miljardieriem vēl lielākus nodokļus.

Viņš sacīja, ka nodokļu reformas, kas tika pieņemtas decembrī, nāk par labu bagātajiem, lai gan republikāņi apgalvo, kas tās palīdzēs vidusšķirai.

«Cilvēki, kas ir turīgāki, saņem ievērojami vairāk labumu nekā vidusšķira vai tie, kuri ir nabadzīgi,» norādīja Geitss.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bils Geitss labdarībai veiks lielāko zināmo ziedojumu

Guna Gleizde, Db, 29.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft dibinātājs un filantrops Bils Geitss vakcīnu izstrādei un nodrošināšanai nabadzīgākajās valstīs sola ziedot 10 miljardus ASV dolāru (5 mljrd. Ls), kas ir lielākais līdz šim zināmais ziedojums labdarībai.

Šie līdzekļi finansēs vakcinēšanu tuvākajos desmit gados, raksta Times Online.

B.Geitss pauž cerību, ka tuvākie gadi būs «vakcīnas desmitgade», kas strauji samazinās bērnu mirstību pasaules nabadzīgākajās valstīs. Analītiķi aprēķinājuši, ka šis ziedojums varētu glābt vairāk nekā astoņus miljonus dzīvību.

Paziņojot par šo apņemšanos, kas krietni pārsniedz ziedojumus, ko veicis viņa paša veidotais fonds, B.Geitss aicināja valdības un privāto sektoru palielināt investīcijas vakcīnu izpētē, attīstīšanā un piegādēs.

«Šī mums ir jāpadara par vakcīnu dekādi,» teica B.Geits. «Vakcīnas jau glābj un uzlabo miljoniem cilvēku dzīves attīstības valstīs. Inovācijas padarīs iespējamu glābt vairāk bērnu nekā jebkad.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Interesanti fakti par mājokli, kura celtniecībai finanses bijušas teju neierobežotas

Helmuts Medinieks, 02.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardierim, filantropam un "Microsoft" līdzdibinātājam Bilam Geitsam pieder vērienīga savrupmāja Medinā, Vašingtonā, iesaukta par "Xanadu 2.0". Lai gan miljardieris pēdējos gados izteikti aizraujas ar labdarību un pievērš uzmanību klimata pārmaiņu problēmu risināšanai, tas nemaina faktu, ka viņa īpašums ir izteikti ekskluzīvs un uzmanības vērts.

Jāatgādina, ka "Microsoft" līdzdibinātājs B. Geitss (Bill Gates) vēl pavisam nesen atkal bija kļuvis par bagātāko cilvēku pasaulē, liecināja "Bloomberg Billionaires Index". Taču šobrīd šī pozīcija atkal zaudēta.

B. Geitsa mājas celtniecībai zeme pie ūdens tika nopirkta 1988. gadā. Tā izmaksāja 2 miljonus ASV dolāru. Ēkas būvniecības izmaksas sasniedza 63 miljonus ASV dolāru. Īpašuma vērtība, pēc "King County public assessor's office" aplēsēm, pagājušā gadā sasniedza jau 127,48 miljonus ASV dolāru

Būves platība veido vairāk nekā 6100 kvadrātmetrus. To būvējusi 300 celtnieku brigāde, no kuriem 100 bijuši elektriķi. Publiskie dati liecina, ka ēkā ir septiņas guļamistabas un 18 sanmezgli. Kopā īpašumā izvietotas sešas virtuves.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Aldis Hofmanis: labdarība spēj dot cerību un gaišuma staru

Kristīne Stepiņa, 07.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labdarība prasa iedziļināšanos sabiedrības vajadzībās, tā nedrīkst būt formāla, aprobežojoties ar kārtējo saldumu paciņu

Tā uzskata aģentūras Digg Deep MGMT vadītājs, pirmais grupas Prāta Vētra menedžeris Aldis Hofmanis, kurš kopā ar kultūras biedrību Spektrs organizē populārās Ziemassvētku dziesmas Klusa nakts, svēta nakts 200 gadu jubilejas koncertu tūri Latvijas baznīcās.

Fragments no intervijas, kas publicēta 7. decembra laikrakstā Dienas Bizness:

Ar ko tu šobrīd nodarbojies?

Man ir uzņēmums Digg Deep MGMT, kas nodrošina visa veida menedžmenta pakalpojumus mūziķiem, kā arī stratēģisko plānošanu un tehnisko menedžmentu dažādiem projektiem un pasākumiem. Šobrīd strādāju ar vienu no talantīgākajiem šī brīža pianistiem Andreju Osokinu. Piedāvāju arī pakalpojumus mūzikas noskaņas radīšanai veikalos un restorānos. Manu klientu vidū ir, piemēram, Vīna studija, kurai jau sešus gadus veidoju muzikālo fonu. Tā nu ir sagadījies, ka šogad ir Latvijas valsts simtgade, grupai Putni – 25 gadu, bet dziesmai Klusa nakts, svēta nakts – 200 gadu jubileja. Pirms gada vokālās grupas Putni vadītāja Antra Dreģe mani uzrunāja un izstāstīja par ideju organizēt populārās Ziemassvētku dziesmas Klusa nakts, svēta nakts 200 gadu jubilejas koncertu tūri Latvijas baznīcās. Man šķita interesanti salikt kopā klasiskās Ziemassvētku dziesmas un Matīsa Čudara un Jēkaba Nīmaņa mūsdienīgo izpratni par to izpildījumu. Ir radīti gan jaundarbi, gan šīs dziesmas aranžējumi, izmantojot gan viduslaiku mūziku, gan agrīno latviešu komponistu darbus. Piemēram, Matīss Čudars speciāli šiem koncertiem ir radījis muzikālu triloģiju Es nomodā par Tevi palecos ar Ivetas Šimkus, Arvīda Ulmes un Aivara Neibarta vārdiem. Ir tapusi ļoti skaista – reizē akadēmiska un mūsdienīga – Ziemassvētku programma, koncerti notiks septiņās Latvijas baznīcās, uz tiem bez maksas tiks aicināti arī maznodrošinātie un daudzbērnu ģimenes. Pirmssvētku laikā, kad visapkārt valda iepirkšanās bums, starp mums ir cilvēki, kuriem nepietiek naudas savām primārajām vajadzībām, nemaz nerunājot par iespēju garīgi bagātināties. Tāpēc mēs vēlamies iespēju robežās uz šiem koncertiem aicināt tos cilvēkus, kuri paši to nevarētu atļauties. Plānojam, ka 20–30% no visiem koncertu apmeklētājiem būs trūcīgie Latvijas iedzīvotāji. Mēs aicinām uzņēmējus atbalstīt mūsu iniciatīvu, iegādājoties biļetes, kuras tiks nogādātas adresātiem. Šobrīd ir atsaukušies divi uzņēmēji, kuri ir vēlējušies palikt anonīmi. Priecāsimies, ja mūsu iniciatīvai pievienosies vēl kāds.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft līdzdibinātājs Bils Geitss atklājis, ka viņš izmanto Android, nevis Windows viedtālruni, ziņo BBC.

«Nesen es patiešām pārgāju uz Android tālruni,» viņš atklājis žurnālistiem.

Microsoft Windows tālruņiem nav izdevies ieņemt būtisku vietu viedtālruņu tirgū, kurā dominē Google Android operētājsistēma.

Vienlaikus B. Geitss uzsvēris, ka viņš savā telefonā ir instalējis daudzas Microsoft lietojumprogrammas.

Jautāts, vai viņam bijis arī iPhone, piemēram, kā otrs telefons, B. Geitss atbildējis: «Nē, iPhone, nē.»

Microsoft līdzdibinātājs nav atklājis, kura zīmola viedtālruņi viņš lieto.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Bils Geitss maksās 100 tūkstošus par «jaunākās paaudzes» prezervatīviem

Jānis Rancāns, 26.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānijas līdzdibinātājs un filantrops Bils Geitss piedāvājis 100 tūkstošus ASV dolāru jebkuram, kas radīs jauna veida prezervatīvus, raksta ABC News.

Aplēsts, ka prezervatīvus pasaulē izmanto 750 miljoni cilvēku, tomēr to ierastais dizains bieži ticis kritizēts par to, ka liela daļa baudas tiek ziedota par labu drošībai. Tāpēc Bila un Melindas Geitsu fonds izsludinājis konkursu, kura ietvaros jebkurš var izveidot «jaunākās paaudzes» prezervatīvu. Uzvarētājs saņems naudas balvu 100 tūkstošu ASV dolāru apmērā, kā arī tam būs pieejams miljons dolāru liels finansējums sava izgudrojuma ražošanas uzsākšanai.

«Mēs meklējam jaunas paaudzes prezervatīvus, kas ievērojami saglabā baudas aspektus un kuriem ir uzlabota lietošana, piemēram, labāks dizains vai iepakojums. Tāpat nepieciešams, lai to neietekmētu kultūru barjeras, kā arī tas būtu izgatavots no drošiem un jauniem materiāliem,» teikts Bila un Melindas fonda izveidotajā interneta vietnē Grand Challenges.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo gadu laikā ir kļuvis moderni dievināt Apple līdzdibinātāju Stīvu Džobsu un vairāk vai mazāk - kritizēt Microsoft līdzdibinātāju Bilu Geitsu, bet Marks Cukerbergs peld pret straumi, raksta Business Insider.

«Kad es augu, Bils Geitss bija mans varonis,» TechCrunch konferencē paziņojis sociālās vietnes Facebook līdzdibinātājs.

Uz to Maikls Aringtons, kurš Cukerbergu intervēja, atbildēja: «Ak, vai tiešām? Viņš ir kā Dārts Veiders. Viņš nav Lūks Skaivolkers. Viņš ir sliktais puisis.»

«Nē, viņš nav,» aizstāvības cīņā meties Cukerbergs. «Bils Geitss vadīja vienu no visvairāk uz misiju orientētajām kompānijām. Microsoft bija lieliska misija. Uzlikt datoru uz katra galda un katrās mājās,» viņš turpinājis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Forbes miljardieru sarakstā pirmo vietu atkal ieņem Karloss Slims

Jānis Rancāns, 08.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meksikas telekomunikāciju magnāts Karloss Slims šogad jau trešo gadu pēc kārtas, žurnāla Forbes izveidotajā pasaules miljardieru sarakstā ieņēmis pirmo vietu.

K. Slima īpašuma vērtība tiek lēsta 69 miljardu ASV dolāru apmērā, akciju vērtības krituma dēļ gada laikā tā ir samazinājusies par pieciem miljardiem dolāru (pirms gada 74 miljardi).

Otro vietu Forbes sarakstā ieņēmis ASV tehnoloģiju kompānijas Microsoft dibinātājs un filantrops Bils Geitss, kura īpašuma vērtība tiek lēsta 61 miljarda ASV dolāru apmērā. Salīdzinot ar aizvadīto gadu, B. Geitsam savu kapitālu izdevies audzēt par četriem miljardiem dolāru.

Trešo vietu žurnāla sarakstā ieņem ASV investors Vorens Bafets, kura bagātība gada laikā sarukusi no no 50 miljardiem ASV dolāru, līdz 44 miljardiem dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft dibinātājs un miljardieris Bils Geitss iecerējis no jauna izgudrot tualeti, lai padarītu to pieejamāku jaunattīstības valstīm.

Aptuveni 2,6 miljardiem pasaules iedzīvotāju nav pieejas tīrai, drošai un pieejamai tualetei, bet 1775. gadā izgudrotais, mūsdienās joprojām lietotais tualetes pods, lai gan savu darbu pilda ļoti labi, tomēr patērē daudz ūdens un tam ir nepieciešama sarežģīta infrastruktūra, kas nav praktisks risinājums jaunattīstības pasaulei, skaidroja Bila Geitsa fonds.

Higiēnas prasībām atbilstošu tualešu trūkums pasaulē izraisa dažādas slimības, bet no zarnu infekcijām katru gadu pasaulē mirstot 1,5 miljoni bērnu, kas jaunāki par pieciem gadiem.

Organizācija aicinājusi zinātniekus un inženierus izstrādāt nākotnes tualetes podu tehnoloģijas. Bila Geitsa fonds jau 2011. gadā sācis piešķirt finansējumu astoņu pasaules universitāšu speciālistiem, lai tie izgudrotu tualeti, kura patērē ļoti maz ūdens un tai nav nepieciešama sarežģīta infrastruktūra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Izveido pirmo sarakstu ar pasaulē bagātākajiem cilvēkiem IT nozarē

LETA--AFP, 06.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV žurnāls Forbes izveidojis pirmo sarakstu ar pasaulē bagātākajiem cilvēkiem informācijas tehnoloģiju (IT) nozarē, kurā pirmo vietu ieņēmis datortehnoloģiju uzņēmuma Microsoft dibinātājs Bils Geitss.

Trešdien publiskotajā Forbes sarakstā norādīts, ka no 100 pasaulē turīgākajiem cilvēkiem IT nozarē 51 ir no ASV, bet 33 no Āzijas un astoņi no Eiropas.

Šo 100 cilvēku kopējā bagātība veido 842,9 miljardus dolāru (774,5 miljardus eiro), bet minimālajam turības apjomam, lai iekļūtu šajā sarakstā, jāsasniedz divus miljardus dolāru.

Geitss, kurš jau vairākkārt ticis atzīts par pasaulē bagātāko cilvēku, ieņem šī saraksta 1.vietu ar bagātību 79,6 miljardu dolāru apmērā.

Viņam seko biznesa programmatūras ražotāja Oracle līdzdibinātājs Lerijs Elisons ar 50 miljardiem dolāru, bet trešajā vietā ierindojies ASV interneta tirdzniecības giganta Amazon dibinātājs Džefs Bezoss, kura turība šogad pieaugusi par aptuveni 13 miljardiem dolāru un veido 47,8 miljardus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft dibinātājs Bils Geitss Forbes veidotajā bagātāko amerikāņu sarakstā palielinājis savu pārsvaru pār investoru Vorenu Bafetu, ziņo BBC.

Kāpjot Microsoft akciju vērtībai, Geitsa bagātības apmērs pieaudzis par 3 miljardiem ASV dolāru līdz 59 miljardiem ASV dolāru, pat neraugoties uz viņa filantropijas centieniem.

Savukārt Bafeta bagātība sarukusi par 11 miljardiem ASV dolāru līdz 39 miljardiem ASV dolāru. Tas saistīts ar viņa kompānijas Berkshire Hathaway vērtības samazināšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bils Geitss joprojām ir bagātākais cilvēks ASV, kura bagātība sasniegusi 81 miljardu dolāru, kas ir par deviņiem miljardiem vairāk nekā pērn, raksta biznesa žurnāls Forbes.

Geitss žurnāla veidotajā ASV bagātāko cilvēku sarakstā pirmo vietu ieņem jau 21.gadu pēc kārtas.

Datortehnoloģiju uzņēmuma Microsoft dibinātājam seko investors Vorens Bafets ar 67 miljardiem dolāru un biznesa programmatūras ražotāja Oracle līdzdibinātājs Lerijs Elisons ar 50 miljardiem dolāru.

Bafets savu bagātību gada laikā palielinājis par 8,5 miljardiem dolāru, bet Elisons - par deviņiem miljardiem dolāru.

Savukārt bijušais ASV informācijas tehnoloģiju giganta Microsoft izpilddirektors Stīvs Balmers, kura bagātība veido 22,5 miljardus dolāru, atgriezies turīgāko amerikāņu divdesmitniekā, no kura pērn bija izkritis. Balmers šobrīd ieņem Forbes veidotā saraksta 18.vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Žurnāls Forbes nesen publicēja ASV bagātāko iedzīvotāju sarakstu, kas pats par sevi ir materiāls, no kura uzņēmēji var «izlobīt» veiksmīga biznesa pamatprincipus, taču 20 pašu bagātāko amerikāņu saraksts piedāvā īpašas atziņas...

Interneta vietne Stumbleupon.com publicējusi četrus, viņuprāt, nozīmīgākos priekšnosacījumus miljardu pelnīšanai.

1. Kā savas izaugsmes pamats jāizvēlas uzņēmējdarbība

Pašam savs uzņēmums ir labākais veids, kā kļūt bagātam Amerikā. Izanalizējot 20 ASV bagātāko cilvēku sarakstu, var secināt, ka visi 20 pie savas bagātības tikuši ar sava uzņēmuma palīdzību. Sarakstā nav nedz rokzvaigžņu, nedz banku vadītāju, nedz nekustamā īpašuma aģenti, nedz režisori, nedz rakstnieki, nedz sportisti, nedz ārsti vai biržu mākleri.

2. Jādarbojas tehnoloģiju jomā

Ja nolemts dibināt uzņēmumu, ASV vislabāk darboties tehnoloģiju nozarē, jo 8 no 20 bagātākajiem – Bils Geitss (Bill Gates), Lerijs Elisons (Larry Ellison), Lerijs Peidžs (Larry Page), Sergejs Brins (Sergey Brin), Maikls Dels (Michael Dell), Stīvs Balmers (Steve Ballmer), Pauls Alens (Paul Allen), Džefs Bezoss (Jeff Bezos) – ir tehnoloģiju kompāniju dibinātāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušā Microsoft izpilddirektora Bila Geitsa kompānija Terrapower uzsākusi sadarbību ar Ķīnas zinātniekiem, lai izveidotu ceturtās paaudzes atomelektrostacijas, vēsta BBC.

Jaunas konstrukcijas atomelektrostaciju pētījumi nākamajos piecos gados varētu izmaksāt aptuveni vienu miljardu ASV dolāru, norāda B. Geitss. «Plānots ir izveidot lētu, drošu un videi draudzīgu atomelektrostaciju,» sacīja Microsoft bijušais izpilddirektors. B. Geitsa kompānija aizvadījusi līdzīgas sarunas arī ar Indijas un Krievijas varasistādēm.

Kompānija Terrapower cenšas izstrādāt kodplspēkstacijas, kuras izmanto vājinātu urānu. Tiek uzskatīts, ka enerģijas iegūšana šādā ceļā, salīdzinot ar tradicionālām atomelektrostacijām, nerada lielu daudzumu kodolatkritumu.

«Šīs jaunās konstrukcijas būs neticami drošas un tām nevajadzēs cilvēkus, kas pārraudzīs to drošību,» klāstīja B. Geitss. Zinātnieki jau kopš aizvadītā gada četrdesmitajiem gadiem cenšas izstrādāt videi draudzīgākus kodolenerģijas veidus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV filantrops un tehnoloģiju giganta Microsoft līdzdibinātājs pievienojies to miljonāru pulkam, kas uzskata, ka viņi maksā pārāk mazus nodokļus.

«Es domāju, ka pašlaik es un cilvēki, kas ir man līdzīgi, nemaksā pietiekoši lielus nodokļus,» intervijā Lielbritānijas BBC sacīja B. Geitss. ASV miljonārs uzsvēra, ka bagātākajiem amerikāņiem ir jāpieliek lielākas pūles, lai atrisinātu valsts parādu problēmas.

«ASV ir milzīgs budžeta deficīts, tāpēc nodokļiem ir jāpieaug. Es pilnībā piekrītu, ka augstāki nodokļi jāpiemēro bagātākajiem. Tā ir taisnīgi,» klāstīja B. Geitss.

Db.lv jau vēstīja, ka Miljardieris Vorens Bafets iepriekš paudis uzskatu, ka bagātiem cilvēkiem būtu jāmaksā lielāki nodokļi.

«Nodokļi zemākajai un vidējai klasei un varbūt pat augstākajai vidusšķirai būtu jāsamazina vēl vairāk. Bet es domāju, ka augstākajā klasē esošajiem cilvēkiem - cilvēkiem kā es - ir jāsamaksā daudz vairāk nodokļos. Mums klājas labāk nekā jebkad,» stāstījis Bafets.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no tehnoloģiju progresa spēcīgākajiem virzītājiem turpina bažīties par robotikas attīstības un sociālās politikas nesabalansētību, otrdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Bijušais Microsoft šefs un kompānijas dibinātājs Bils Geitss ir starp lielākajiem vārdiem mākslīgā intelekta attīstības vēsturē, tomēr jau gadiem viņš ir arī starp redzamākajiem robotikas uzvaras gājiena kritizētājiem un skeptiķiem. Jaunāko diskusiju vētru tiešsaistē ir sacēlusi viņa intervija biznesa un ekonomikas ziņu un analītikas vietnei Quartz, kurā viņš izsaka piedāvājumu aplikt ar nodokli tos biznesus, kas izmanto robotus.

Robotu nodokļa priekšlikums pats par sevi nav jauns. Tādu ir apspēlējis ne viens vien, ieskaitot analītiskus rīcībpolitikas komentārus Financial Times. Pats B. Geitss ar antiutopiskiem «roboti mūs izputinās», «roboti mūs paverdzinās», «roboti... viss ir slikti» scenārijiem un komentāriem nāk klajā nu jau vairākus gadus. Ļaunākais būtu filmā Matrikss redzamais variants ar supergudriem robotiem, kas pārņem varu pār cilvēki. Labdabīgākais, kaut arī gana traģisks, ir scenārijs, ka problēma ir «vienkārši» darba tirgus pielāgošanās jaunajai situācijai jeb piemērotas prasmes un iemaņas. Šī problēma ir nebeidzama un dabiska vēstures sastāvdaļa, un nekad jau tā nav bijis, ka cilvēce tam nebūtu bijusi spējīga pielāgoties. B. Geitsa vērtējumā pašreizējam robotikas laikmetam gan ir ievērojama atšķirība – temps.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bila Geitsa darījums dod grūdienu Spānijas būvniecības nozarei

Lelde Petrāne, 22.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV programmatūras miljardieris Bils Geitss devis grūdienu Spānijas nīkuļojošajai būvniecības nozarei, investējot nelielu daļu no savas 50 miljardu eiro bagātības Barselonā bāzētajā kompānijā Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), ziņo thelocal.es.

Pasaulē otrs bagātākais cilvēks iegādājies 6 procentus no lielos parādos esošā Spānijas celtniecības uzņēmuma FCC, samaksājot 113,5 miljonus eiro.

Šis darījums padarījis Microsoft līdzdibinātāju par FCC otru lielāko akcionāru aiz kompānijas uzņēmuma priekšsēdētājas Esteras Koplovicas, Spānijas otras bagātākās sievietes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ilgtspējība kā cietā valūta mazumtirdzniecības nozarē

Zanda Šadre, "Rimi" korporatīvās komunikācijas vadītāja Baltijā, 27.01.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienās uzņēmumi nevar atļauties nedomāt par ilgtspējību. Ilgtspējīga attieksme tiek pieprasīta no mūsu cilvēkiem un sabiedrības.

Ilgtspējīgo zīmolu 2020. gada indeksa pārskata dati liecina, ka ilgtspējība ietekmē 71 % patērētāju iepirkšanās lēmumus Latvijā (65 % Igaunijā, 71 % Lietuvā). Ņemot vērā, ka ikdienā miljoniem cilvēku iepērkas tikai Baltijas valstīs vien, likmes ir augstas. Kas jādara uzņēmumam, lai tas varētu sevi dēvēt par ilgtspējības līderi – vai svarīgi ir tikai ilgtspējības un zaļā dzīvesveida regulārā pieminēšana, vai tomēr vajadzīgs arī kaut kas vairāk?

Ņemot vērā sabiedrības vēlmi, lai dažādu uzņēmumu darbība būtu atbildīga, ir acīmredzams, ka ilgtspējīga programma ir pamats ilgtermiņa attiecību veidošanai ar klientiem. Tāpēc uzskatu, ka ilgtermiņā nav iespējams viltot ilgtspējīgu domāšanu, jo tai ir jābūt uzņēmuma kultūras neatņemamai daļai, sākot jau ar stratēģiskiem biznesa mērķiem un kontrolējot produktu kvalitāti, sakārtojot loģistiku, nodarbinātības praksi un veicinot atbildīgu klientu apkalpošanu. Šis ir vienīgais veids, kā iegūt un saglabāt klientu, darbinieku, sadarbības partneru un akcionāru uzticību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Princis Alvalīds bin Talals (Alwaleed bin Talal) tiek uzskatīts par bagātāko cilvēku Saūda Arābijā un vienu no bagātākajiem arī visā pasaulē.

Tomēr pēc Forbes jaunākā pasaulē bagātāko cilvēku saraksta publicēšanas izcēlies strīds par to, cik tieši bagāts ir princis.

Pats Alvalīds uzskata, ka viņam pieder 29,6 miljardi ASV dolāru, kamēr Forbes nepiekrīt un viņa bagātību lēš 20 miljardu ASV dolāru apmērā, līdz ar to viņu atzīstot par 26. bagātāko cilvēku pasaulē. Par šādu novērtējumu princis esot dziļi aizvainots un atteicies no jebkādas turpmākas sadarbības ar Forbes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotājiem biežāk nekā Lietuvas un Igaunijas iedzīvotājiem ir svarīgi nodarboties ar labdarību. Turklāt Latvijā ar labdarību biežāk nodarbojas sievietes, kā arī iedzīvotāji ar salīdzinoši nelieliem vai tieši otrādi – ar lielākiem ienākumiem, secināts SEB bankas veiktajā aptaujā.

Aptaujas rezultāti liecina, ka nodarboties ar labdarību ir svarīgi 47% Latvijas iedzīvotāju, 42% iedzīvotāju Lietuvā un 35% iedzīvotāju Igaunijā. Turklāt Latvijā labdarībā aktīvāk iesaistās sievietes - 58% no aptaujātam sievietēm atzinušas, ka viņām ir svarīgi vai ļoti svarīgi nodarboties ar labdarību. Salīdzinājumam – līdzīgas atbildes snieguši tikai 36% aptaujāto vīriešu, bet 43% no tiem ieņem neitrālo pozīciju.

Pēc SEB bankas aptaujas datiem, visbiežāk Latvijas iedzīvotāji izvēlas ziedot dažādas mantas vai apģērbu - šo variantu atzīmējuši 60% respondentu. 50% no aptaujātiem atzīmējuši, ka parasti ziedo naudu. Trešajā vietā – dalīšanās ar zināšanām un pieredzi, jeb tā saucamais mentora darbs (36%), kā arī iesaistīšanās sabiedriskajos, tai skaitā brīvprātīgajos, darbos (30%). Aptauja atklāj, ka līdzīgas izvēles saistībā ar labdarības aktivitātēm izdara arī Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Ir jāatrod efektīvs kompromiss nodokļu atlaižu kompensācijas jautājumā

Gvido Endlers, 4finance Latvija izpilddirektors, 27.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziedošana ir katra cilvēka un uzņēmuma labprātīga sociālā iniciatīva. Vienlaikus nodokļu atlaižu kompensācijas ir atbalsts uzņēmējiem, kas savus finanšu līdzekļus novirza labdarībai. Valdībai ir nepieciešams rast kompromisa risinājumu, kas atbilst ne tikai nodokļu reformas mērķiem, bet arī uzņēmumu un nevalstiskā sektora interesēm.

Pie šī brīža lēmuma zaudētāji būs visi

Publiskajā telpā jau ir izskanējusi informācija, ka valdība nodokļu reformas paketes ietvaros, sākot no 2018. gada, plāno samazināt nodokļu kompensāciju uzņēmumiem un organizācijām, kas nodarbojas ar labdarību un sponsorēšanu. Šī brīža plānā valdība ir apstiprinājusi kompensāciju samazinājuma apmēru, kas radījis ievērojamas bažas nevalstisko organizāciju, sportistu un uzņēmēju vidū.

Iesaistīto pušu satraukums ir saprotams, jo pastāv risks, ka atsevišķi uzņēmumi varētu samazināt finanšu apjomu, kas ik gadu tiek atvēlēts dažādām bezpeļņas organizācijām, kultūras projektiem un pasākumiem, kā arī sportistiem, kas pārstāv valsti starptautiskajā arēnā. Raugoties no uzņēmumu perspektīvas, kompensāciju samazinājums daudziem varētu likt pārvērtēt savu finansiālo rīcību un pārdefinēt konkrētus atbalstāmos virzienus. Skaidrs, ka konkurējošā un augošā tirgū uzņēmēju iespējas radīt papildus budžeta resursus, ko atvēlēt sociālās atbildības projektiem, nav bezgalīgas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Katrs jauns valdnieks ar savu parādu atlaišanas programmu

Jānis Šķupelis, 12.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidenta vēlēšanas gaidāmas vien nākamā gada novembrī. Tas gan nav traucējis šī amata kandidātiem jau kādu laiku piekopt aktīvu "vairākumsolīšanu". Var spriest par Trampa ēras populismu, lai gan izskatās, ka arī citi ASV vadītāja krēsla kārotāji, lai gūtu popularitāti, gatavi apsolīt ļoti, ļoti daudz.

Pēdējā laikā finanšu tirgus dalībnieki lielu uzmanību pievērsuši augušajai iespējamībai, ka sacensībai ar Trampu tiks izvirzīta ASV senatore Elizabete Vorena. Tas paspējis pamatīgi sašķobīt, piemēram, ASV naftas un veselības aprūpes industrijas vērtspapīru cenu. Viņa izteikusies, ka noteiks būtiskus aizliegumus ASV naftas ieguves tehnoloģijām (iespējams, pat aizliegs). Tāpat kreisā spārna ASV Demokrāti vēl runā par radikālām ASV veselības apdrošināšanas sistēmas pārmaiņām (stopkrāna noraušanu privātajai veselības apdrošināšanas industrijai). Vorena tāpat iecerējusi palielināt banku regulēšanu, mazināt ASV tēriņus aizsardzībai un īstenot dažādas «vienlīdzības» programmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvenergo komunikāciju speciālists izsola vakariņas ar sevi

Skaidrīte Rozīte, 01.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka ārvalstīs aizvien lielāku popularitāti gūst labdarības akcijas, kurās sabiedrībā pazīstamas personas izsola vakariņas ar sevi, Latvijā projekta «Vakariņosim kopā!» pirmais šādu iespēju ir nolēmis piedāvāt Latvenergo Ārējo komunikāciju nodaļas vadītājs Andris Siksnis.

Viņš paskaidroja, ka vakariņu mērķis ir akcentēt sabiedrisko attiecību speciālistu lomu sabiedrībā, bet iegūtos līdzekļus ir paredzēts ieguldīt labdarībā.

«Man ir liels prieks, ka es varu sniegt ieguldījumu šajā labdarības projektā un ceru uz savstarpēju turpmāku komunikāciju,» sacīja A. Siksnis.

Izsole notiks 1.aprīlī, un sākuma cena ir noteikta 50 Ls apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru