Citas ziņas

Gripa sāk atkāpties

, 14.03.2007

Jaunākais izdevums

Pagājušās nedēļas laikā (5.- 11.marts) par 17,7 % samazinājusies gripas aktivitāte Latvijas teritorijā, liecina Sabiedrības veselības aģentūras (turpmāk - SVA) gripas un citu elpceļu infekcijas slimību monitoringa dati.

Visstraujāk pagājušajā nedēļā gripas gadījumu skaits samazinājies Valmieras (par 85,2%) un Rēzeknes (par 75,9%) reģionos. Saslimstība samazinājusies arī Daugavpils, Jēkabpils, Jelgavas un Tukuma reģionos, kā arī Ogres rajonā.

Tomēr atsevišķos reģionos, saslimstība ar gripu turpināja pieaugt - Ventspils reģionā saslimstības pieaugums bija 100% (šajā teritorijā līdz šim bija reģistrēti tikai atsevišķi gadījumi). Liepājas reģionā pagājušajā nedēļā saslimstība ar gripu pieauga par 33,3 %, bet Gulbenes reģionā - par 20%. Visaugstākā saslimstība ar gripu reģistrēta Ogres rajonā - 2716 gripas slimnieki uz 100 000 iedzīvotājiem. Pagājušās nedēļas laikā slimnīcās ievietots 201 ar gripu saslimušais pacients un 73 slimnieki ar gripas komplikācijām.

Lai arī atsevišķos reģionos pagājušajā nedēļā turpinājās saslimstības pieaugums, tomēr kopumā situācija ir ievērojami uzlabojusies. Uzlabojies arī vispārējās izglītības iestāžu apmeklējums - salīdzinājumā ar 9.nedēļu (26.februāris - 4.marts) apmeklējums pieauga par 5%, sasniedzot 86,2%.

Saslimstība ar gripu pagājušajā nedēļā samazinājās gandrīz visās vecuma grupās, saslimstības pieaugums novērojams vienīgi vecuma grupā cilvēkiem virs 65 gadiem (saslimstība pieauga par 29,6%).Visaugstākā saslimstība bija vecuma grupā no 5-14 gadiem (1767 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem), viszemākā - vecuma grupā virs 65 gadiem (336 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem).

SVA epidemiologi prognozē tuvāko divu nedēļu laikā pakāpenisku gripas aktivitātes samazināšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grib mainīt cūku gripas nosaukumu

, 30.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD)rīcībā esošā informācija liecina, ka Eiropas Komisija un Starptautiskais Epizootiju birojs nācis klajā ar ierosinājumu steidzami mainīt nosaukumu „cūku gripa” pret „jauna gripas vīrusa saslimšana” vai arī „Ziemeļamerikas gripa”.

Kā informē PVD, tā ir laba prakse nosaucot jaunu vīrusu tā ģeogrāfiskajā rašanās vietā vai arī kādā citā nosaukumā, kam būs starptautisks skanējums. Šobrīd cirkulējošo jauno vīrusu, kas ģenētiski ir saistīts gan ar cilvēku, gan putnu, gan cūku vīrusiem, nav patiesi dēvēt par „cūku gripu”. Pēc ASV lauksaimniecības departamenta informācijas, šobrīd nav apstiprinājuma tam, ka ar jauno vīrusu būtu inficētas cūkas.

Cūkām, tāpat kā cilvēkiem ir „sava gripa”- cūku gripa, kurai ir sezonāls raksturs un kura nav apstiprināta bīstamo slimību sarakstā. Cūku gripa ir akūta saslimšana cūkām, kas norit ar elpošanas ceļu bojājumiem un saaukstēšanās simptomiem. Slimības ierosinātāji ir Influenza A tipa vīruss, kas ir bīstams cūkām, tomēr ir gadījumi, kad saslimst arī cilvēki. Vīruss ir ļoti jutīgs pret temperatūras izmaiņām, tas pilnīgi inaktivējas + 70oC. Ēdot cūkgaļu, saslimt nevar, jo vīruss tiek pārnests gaisa pilienu ceļā, to ieelpojot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) informē, ka ir saņemta informācija no Slovākijas veterinārā dienesta par konstatētu augsti patogēnās putnu gripas (H5N8 apakštipa) uzliesmojumu mājputniem vienā piemājas saimniecībā, kurā tika turētas 22 vistas.

Putnu gripas skartā novietne atrodas valsts dienvidrietumos - Nitra reģionā, informē PVD pārstāve Anna Joffe.

Putni slimības skartajā novietnē tika turēti pašu patēriņam. Slovākijas veterinārais dienests putnu gripas skartajā reģionā ir noteicis karantīnu un slimības skartajā novietnē mājputni tiek nogalināti un iznīcināti, kā arī slimības cēloņi un izplatīšanās ceļi tiek noskaidroti.

Jau vēstīts, ka putnu gripa konstatēta arī mājputniem Polijā. Kopš 2019.gada decembra beigām līdz šim brīdim Polijā slimības skartas ir deviņas mājputnu novietnes: 7 komerciālās mājputnu novietnes (5 tītaru novietnes, 1 dējējvistu un 1 pērļu vistiņu novietne) un 2 piemājas saimniecības ar dažādu sugu mājputniem. Slimības skartajās novietnēs iznīcināti ir vairāk kā 128 tūkstoši putnu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas Pārtikas un veterinārais dienests pirmdien paziņojis, ka sešiem Kauņā, pie Nemunas upes atrastiem mirušiem gulbjiem laboratoriski apstiprināta augsti patogēnā putnu gripa, informē Pārtikas un veterinārajā dienestā.

Sākotnējie laboratorisko izmeklējumu rezultāti liecina, ka vīruss ir līdzīgs H5N8. Tas ir līdz šim Latvijai tuvākais reģions, kurā konstatēta augsti patogēnā putnu gripa. Arī citās Eiropas valstīs, kurās konstatēts šī slimība, vispirms tā atklāta savvaļas ūdensputniem.

Putnu gripa ir akūta, lipīga putnu infekcijas slimība, kas putniem rada bojājumus dažādās orgānu sistēmās. Lai pasargātu mājputnus no saslimšanas ar putnu gripu, mājputnu turētājiem ir jāievēro stingri biodrošības pasākumi, tostarp mājputni jātur iekštelpās, jāierobežo nepiederošu personu piekļūšana mājputnu turēšanas vietām; jāievēro higiēnas pasākumi, veicot darba pienākumus u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Putnu gripas uzliesmojuma dēļ Lietuvā aizliedz putnu gaļas ievešanu no Francijas

LETA, 30.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Putnu gripas uzliesmojuma draudu dēļ Francijā tiek veikti pasākumi, lai inficēti putni vai to gaļa nenonāktu Lietuvā, tādēļ ir aizliegta putnu gaļas ievešana Lietuvā no Francijas.

Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests šonedēļ uz laiku aizliedzis ievest visa veida dzīvos putnus, olas, svaigu un malto putnu gaļu, putna gaļas pusfabrikātus un cita veida produktus no tiem Francijas reģioniem, kuros atklāta ārkārtīgi lipīgā putnu gripa.

Situācija Francijā patiešām ir sarežģīta, pēdējā mēneša laikā izplatījušies pat trīs putnu gripas paveidi, aģentūrai BNS sacīja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārā dienesta direktors Jons Miļus. Situācija nepavisam nav iepriecinoša, jo arī Vācijā un Holandē izplatās putnu gripa, tādēļ situācija Eiropā nav mierīga, viņš piebilda.

Miļus sacīja, ka pagaidām putnu gaļas ievešanas aizliegums attieksies tikai uz produkciju no Francijas, tomēr nav izslēgts, ka vīrusa izplatīšanās dēļ aizliegumu var paplašināt uz citām valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nelielā mājputnu novietnē Lietuvā konstatēts augsti patogēnās putnu gripas uzliesmojums, informē Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji.

PVD norāda, ka ir sākti slimības ierobežošanas un apkarošanas pasākumi.

Jau ziņots, ka pirms divām nedēļām Igaunijas novietnē, kur tika turēti vairāk nekā 160 dažādu sugu putni, tostarp dējējvistas, pīles, zosis, baloži un pāvi, arī konstatēta putnu gripa.

Ņemot vērā gājputnu pavasara migrāciju un ar to saistītos putnu gripas riskus, PVD aicina mājputnu turētājus stingri ievērot biodrošību un citus noteikumus, lai nepieļautu putnu gripas un citu slimību ievazāšanu novietnē.

Barošana un dzirdināšana jāorganizē mītnē vai norobežotā teritorijā, novēršot savvaļas putnu piekļūšanu barībai un pakaišiem, kā arī darbiniekiem un personām, kuras nonāk kontaktā ar mājputniem, jānodrošina darba vai maiņas apģērbs un apavi, ko lieto tikai mājputnu turēšanas vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Jau trešajā Eiropas Savienības dalībvalstī konstatē bīstamo putnu gripu

Lelde Petrāne, 13.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ungārijā, Komaromas-Esztergomas reģionā, mājputnu novietnē, kurā tika turēti vairāk nekā 50 tūkstoši tītaru, konstatēta augsti patogēnā (H5N8 apakštipa) putnu gripa.

Tādējādi līdz ar Poliju un Slovākiju, Ungārija ir trešā Eiropas Savienības dalībvalsts, kurā janvārī konstatēta šī bīstamā slimība.

Ungārijas veterinārais dienests putnu gripas skartajā reģionā ir noteicis karantīnu un slimības skartajā novietnē mājputni tiek nogalināti un iznīcināti.

PVD jau ziņoja, ka putnu gripa konstatēta arī Slovākijā un Polijā, kura šodien ziņo nu jau par ceturto slimības skarto reģionu – Mysliborski, kas atrodas Vācijas pierobežā.

Neraugoties uz putnu gripas uzliesmojumiem pēdējo nedēļu laikā Polijā, Slovākijā un Ungārijā, kā arī, salīdzinot ar situāciju 2017. gadā, kad profilakses nolūkos arī Latvijā tika noteikti ierobežojumi mājputnu turēšanai zem klajas debess, putnu gripas aktivitāte pēdējos gados Eiropā vērtējama kā zema.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Putnu gripa Polijā rada pamatotu satraukumu Baltijas valstīm

Anna Ērliha - Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācijas izpilddirektore, 14.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Katru gadu, līdz ar savvaļas putnu migrāciju, pasauli pāršalc putnu gripas epidēmija. Šis gads sācies ar negaidītiem ziņojumiem no Polijas, kur slimības skartas ir vairākas mājputnu novietnes, gan piemājas, gan komerciālās, un kopumā iznīcināti vairāk nekā 130 tūkstoši mājputnu.

Papildus tam pagājušajā nedēļā putnu gripa Polijā konstatēta arī vienam savvaļas putnam, bet nedēļas nogalē apstiprināts, ka putnu gripa konstatēta kādā piemājas saimniecībā Slovākijā, kurā turētas vien 22 vistas. Šīs nedēļas sākumā ir parādījušies satraucoši paziņojumi par gripas uzliesmojumiem arī Ungārijā.

Putnu gripa ir ļoti lipīga vīrusu slimība, kas ietekmē gan produktīvos mājputnus, gan mājputnus, kas tiek turēti kā lolojumdzīvnieki, gan savvaļas putnus. Reizēm putnu gripa skar arī zīdītājus, tostarp cilvēkus, kur rezultāts var būt letāls. Pasaules Veselības organizācija gan norāda, ka cilvēku inficēšanās iespēja ar augsti patogēno putnu gripas vīrusa celmu H5N8 ir zema.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielā komercnovietnē Zviedrijā, Monsteras reģionā, kurā tiek audzētas aptuveni 1.3 miljoni dējējvistu, konstatēts augsti patogēnās putnu gripas uzliesmojums, informē Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

Uzliesmojuma dēļ Zviedrijas kompetentā iestāde veic slimības apkarošanas pasākumus, tostarp mājputnu likvidēšanu.

Janvāra sākumā augsti patogēnā putnu gripa tika konstatēta arī Lietuvā. PVD atkāroti aicina Latvijas mājputnu turētājus izvērtēt iespēju nelaist mājputnus ārpus telpām vai nožogotām konstrukcijām, nepieļaujot mājputnu kontaktu ar savvaļas putniem, kā arī atlikušajos ziemas un gaidāmajos pavasara mēnešos atturoties no mājputnu iegādes citās Eiropas valstīs.

Lai pasargātu mājputnus no dažādām saslimšanām, ikdienā ir jāievēro stingri biodrošības pasākumi, mājputnu barošanu un dzirdināšanu organizējot mītnē vai norobežotā teritorijā, novēršot savvaļas putnu piekļūšanu barībai un pakaišiem, kā arī nedrīkst pieļaut nepiederošu personu piekļūšanu mājputnu turēšanās vietām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Saeimas komisija atbalsta pilnvaru termiņu ierobežojumu Latvijas Bankas prezidentam

LETA, 14.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien vienojās virzīt alternatīvu likumprojektu, kas paredz noteikt, ka Latvijas Bankas prezidents šo amatu varēs ieņemt ne vairāk par diviem termiņiem pēc kārtas. Tomēr atbalstu komisijā neguva ideja paplašināt tiesības atbrīvot no amata centrālās bankas prezidentu.

Vienlaikus komisija šodien noraidīja «Vienotības» Saeimas frakcijas deputātu virzītos grozījumus likumā par Latvijas Banku. «Vienotības» priekšlikums paredzēja papildināt likumu ar iespēju apturēt pilnvaras, ja Latvijas Bankas prezidents, viņa vietnieks vai padomes loceklis ir aizdomās turētais vai apsūdzētais kriminālprocesā.

Šodien noraidītais likumprojekts arī paredzēja nosacījumus, kādiem jāatbilst centrālās bankas vadībai, un iespēju Saeimai rosināt balsojumu par viņu atbrīvošanu no amata saistībā ar neatbilstību šiem nosacījumiem.

Komisija vienojās, ka likumā tiks iekļauti nosacījumi, kādiem jāatbilst centrālās bankas prezidentam, tomēr tie arī var nebūt precīzi tādi paši, kādi bija noraidītajā likumprojektā. Alternatīvajā likumprojektā nebūs paredzēta iespēja atbrīvot Latvijas Bankas vadītāju par neatbilstību nosacījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājputnu novietnē Igaunijā konstatēts augsti patogēnās putnu gripas uzliesmojums, informē Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere.

Novietnē tiek turēti vairāk nekā 160 dažādu sugu putni, tostarp dējējvistas, pīles, zosis, baloži un pāvi, un patlaban ir uzsākti slimības ierobežošanas un apkarošanas pasākumi.

Ņemot vērā gājputnu pavasara migrāciju un ar to saistītos putnu gripas riskus, PVD aicina mājputnu turētājus stingri ievērot biodrošību un citus noteikumus, lai nepieļautu putnu gripas un citu slimību ievazāšanu novietnē.

Kā norāda PVD, barošana un dzirdināšana jāorganizē mītnē vai norobežotā teritorijā, novēršot savvaļas putnu piekļūšanu barībai un pakaišiem, kā arī darbiniekiem un personām, kuras nonāk kontaktā ar mājputniem, jānodrošina darba vai maiņas apģērbs un apavi, ko lieto tikai mājputnu turēšanas vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Polijā gadu mijā konstatēti vairāki augsti patogēnās putnu gripas uzliesmojumi mājputniem, informē Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Slimības skarti ir trīs Polijas reģioni – Lubartowski, Ostrowski un Krasnostawski.

Augsti patogēnā putnu gripa (H5N8 apakštips) kopumā ir konstatēta septiņās mājputnu novietnēs: trīs lielās tītaru novietnēs (kopā 42 189 tītari), vienā 36 069 dējējvistu novietnē, vienā 12 960 paipalu novietnē un divās piemājas saimniecībās ar 79 dažādu sugu mājputniem – dējējvistām, pīlēm, zosīm, baložiem.

Polijas veterinārais dienests putnu gripas skartajos reģionos ir noteicis karantīnu un slimības skartajās novietnēs mājputni tiek nogalināti un iznīcināti, kā tiek skaidroti slimības cēloņi un izplatīšanās ceļi tiek noskaidroti.Latvijā no Polijas pēdējā mēneša laikā nav ievesti mājputni vai dekoratīvie putni. No Polijas veterinārā dienesta sniegtās informācijas zināms, ka no slimības skartajām tītaru fermām putni nav nonākuši pārtikas ķēdē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Fermeri iebilst pret cūku gripas nosaukumu

, 29.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzi pasaules cūku audzētāji un cūkgaļas ražotāji pieprasa jauno sērgu pārsaukt par Ziemeļamerikas gripu, jo cūku gripas nosaukums gremdē viņu biznesu.

Jau ducis pasaules valstu ir pievienojušās cūku un to gaļas importa aizliegumam no ASV, Meksikas un citām pasaules valstīm, ziņo reportonbusiness.com

Tā dēvētā cūku gripa likusi ievērojami kristies cūkgaļas cenai līdz 1.30 dolāriem par kilogramu un daudzi ražotāji ir satraukti, ka patērētāji pārtrauks cūkgaļas ēšanu. Par cūku gripas nosaukuma maiņu ir aktīvi iestājusies par Kanādas cūkkopības padome, Amerikas gaļas institūts un Dzīvnieku veselības pasaules organizācija, norādot, ka slimības nosaukums nepamatoti saistīts ar cūkām. Arī agrāk daudzas gripas, kuru izcelsme bijusi no dzīvniekiem, nosaukta pēc tās ģeogrāfiskās vietas, kur tā radusies, piemēram, Spānijas gripa un Āzijas gripa, tāpēc tagad būtu jārunā par Ziemeļamerikas gripu, uzskata minētās organizācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropā turpina izplatīties augsti patogēnās putnu gripas (APPG) H5N8 vīruss. Lai gan tas konstatēts savvaļas ūdensputniem salīdzinoši netālajās Zviedrijā un Somijā, Latvijā pagaidām lielam satraukumam nav pamata, tomēr putnu turētāji aicinātie ievērot piesardzību.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina putnu turētājus būt modriem, stingri ievērot biodrošības prasības un nekavējoties ziņot veterinārārstam vai PVD par mājputnu saslimšanas vai nāves gadījumiem vai par vienkopus atrastiem vairākiem (3-5) mirušiem savvaļas putniem.

Putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kas rada bojājumus dažādās orgānu sistēmās un tās klīniskā izpausme atkarīga no ierosinātāja patogenitātes.

Ar putnu gripu slimo mājputni: vistas, pīles, zosis, tītari, paipalas, pāvi, fazāni un strausi, retāk citas putnu sugas. Slimībai izšķir divas formas – zemi patogēna putnu gripa (ZPPG), kas norit ar vispārīgām saslimšanas pazīmēm, kuras ne vienmēr liecina par saslimšanu ar putnu gripu, un augsti patogēna putnu gripa (APPG), kas putnu audzētājiem rada milzīgus zaudējumus, kas saistīti ar putnu likvidēšanu slimības apkarošanas ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šorīt no jaunās gripas vīrusa izraisītajām komplikācijām mirusi aptuveni 50 gadu vecā paciente, apstiprināja P.Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Ieva Stibe.

«Pacientei bija elpošanas traucējumi, viņa bija pieslēgta pie mākslīgās elpināšanas aparāta. Pie mums visu laiku atradās intensīvās terapijas nodaļām,» stāsta slimnīcas pārstāve. Jau vēstīts, ka šai pacientei pirmajai Latvijā jaunā gripa bija norisinājusies tik smagi. Šobrīd nav ziņu, ka vēl kāds no ar jauno gripu saslimušajiem cilvēkiem būtu smagā stāvoklī, vēsta diena.lv.

LIC aicina iedzīvotājus apsvērt ceļošanas nepieciešamību uz reģioniem, piemēram Ukrainu, kur jaunā gripa plaši izplatījusies. Lai pasargātos no gripas, regulāri jāmazgā rokas. Ja gaidāms ceļojums uz gripas skartajiem reģioniem, profilaksei varot lietot recepšu medikamentus Tamiflu un Relenza. Sejas maskas neesot iedarbīgs veids, kā sargāties no gripas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Saeima ar šo lēmumu nodemonstrējusi, ka likumu, ja neapmierina tā regulējums, var neņemt vērā, uzskata Rimšēviča advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Kukuļņemšanā aizdomās turētais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs šodien Saeimā pieņemto aicinājumu viņam atkāpties vērtē kā «kā dokumentāli fiksētu politisku spiedienu» un atkāpties no amata neplāno, aģentūrai LETA pavēstīja Rimšēviča advokāts Saulvedis Vārpiņš.

«Saeimas lēmums ir vērtējams kā dokumentāli fiksēts politisks spiediens uz Rimšēviču un Eiropas Centrālo banku. Nekā citādi to nevar novērtēt,» norādīja advokāts, kura paziņojums ir saskaņots ar klientu.

«Saeima ar šo lēmumu nodemonstrējusi, ka likumu, ja neapmierina tā regulējums, var neņemt vērā. Šāda rīcība nav savienojama ar tiesiskas valsts principiem. Ja jau rīkojamies šādi, tad tik pat labi Saeima varēja aicināt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) pret Rimšēviču sākto kriminālprocesu izmeklēt rekordīsā laikā, piemēram, trīs mēnešos, un rezultāts būtu tāds pats,» paziņoja Vārpiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Mūsu valstī no pandēmiskās jeb cūku gripas ir miruši 34 cilvēki vecumā no 23 līdz 60 gadiem, viņu vidū – divas grūtnieces. Ja salīdzina ar pasaules rādītājiem, šo mirstību rēķinot uz vienu miljonu iedzīvotāju, mēs ieņemam otro vietu pasaulē aiz Argentīnas un pirmo vietu Eiropā,» intervijā laikrakstam Latvijas Avīze stāstījis Latvijas Infektoloģijas centra direktora pienākumu izpildītājs profesors Jāzeps Keišs.

«Visi mirušie bija sociāli aktīvi cilvēki, viņu vidū nebija bezdarbnieku, tātad viņiem bija līdzekļi vizītei pie ārsta. Lielākajai daļai mirušo nebija hronisku saslimšanu, tātad viņi pirms tam bija veseli. Tikai nelielai daļai bija cukura diabēts, aptaukošanās, sirds un asinsvadu saslimšanas, plaušu slimības… Gandrīz visi slimnieki, kas nomira, nebija vērsušies pie ģimenes ārsta. Un, ja arī bija, lielākā daļa nebija saņēmuši pretvīrusu terapiju,» skaidrojis J. Keišs.

Uz laikraksta jautājumu: «Tātad šī gripa tomēr nav izdomāta?» viņš atbildējis: «Ja es mirušo slimnieku tuviniekiem sāktu stāstīt, ka tā ir izdomāta, lai farmācijas firmas varētu nopelnīt, ražojot jaunas vakcīnas, tad es nezinu, ko viņi par mani domātu. Mana meita mēdz pārmest – ko tu, tēti, tur stāsti par tām pretvīrusu zālēm, palasi, kas rakstīts avīzēs, – tās nevajag pirkt. Tas ir tas pats, ja cilvēkam, kurš slīkst, ir iespēja padot glābšanas riņķi un laivu, bet tas netiek darīts. Sak, ja izķepurosies, tā būs tava laime, bet laivu un glābšanas riņķi es tev nemetīšu.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē joprojām galvenā tēma ir pandēmija, un šis temats aktuāls var būt vēl ļoti ilgi. Faktiski līdz ar Covid-19 lipīgo variantu izplatīšanos sāk nostiprināties viedoklis, ka cilvēkiem jāmaina priekšstats par to, kā tie domā un uztver esošo pandēmiju.

Proti, ja agrāk tika cerēts uz to, ka pret šo visu būs kāda izšķirīga uzvara, tad tagad šādas cerības pagaist. Līdzīga domu gaita nu redzama arī dažos pasaules vadošajos biznesa medijos.

Piemēram, The Wall Street Journal (WSJ) nu raksta, ka zinātnieku labākais scenārijs Covid-19 cīņas frontē nebūt vairs neesot tā iznīcināšana. Tas drīzāk saistoties ar tādu situāciju, kad šis vīruss kļūst par tādu pašu “rutīnas slimību” kāda ir gripa vai pat ierindas saaukstēšanās. Tiek norādīts, ka šāda Covid-19 delta varianta izplatīšanās faktiski nozīmējot, ka no tā atbrīvoties ir teju neiespējami.

Rezultātā tiek klāstīts, ka cilvēkiem pret Covid-19 vīrusu un tā versijām, visticamāk, būs jāvakcinējas regulāri, kur tas savukārt tad atturēs no masveida hospitalizācijām un nāves gadījumiem. Jeb, lai Covid-19 vīruss būtu daudzmaz “maigs”, lielākajai daļai cilvēku būs nepieciešama kāda veida imunitāte, kas, pēc zinātnieku teiktā, nozīmē, ka saslimstība ar šo slimību ir vieglāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bailes par cūku gripas izplatību liek zemāk slīdēt arī pasaules akciju tirgiem

, 27.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulas akciju tirgos parādījušās bažās, ka cūku gripas vīruss, kas Meksikā jau prasījis jau vairāk nekā 100 cilvēku nāvi un izplatījies arī ASV, iegrūdīs daudzas pasaules valstis vēl dziļāk recesijā.

Pasaules banka aprēķinājusi, ja cūku gripa pārvētīsies par pandēmiju, cīņa ar infekciju pasaules valdībām varētu izmaksāt 3 triljonus ASV dolāru.

Meksikas finanšu ministrs Augustīns Karstens (Augustin Carstens) gan mēģināja nomierināt investorus sakot, ka cūku gripas vīrusa uzliesmojuma ietekme uz ekonomiku būs pārejoša.

Valdot šādam fonam, tirgus dalībnieku noskaņojums gan nebija no tiem spīdošākajiem un pasaules vadošo akciju tirgus indeksi devās zemākos līmeņos.

Dow Jones Eiro Stoxx 50 šodien saruka par 1.39 % un Londonas FTSE 100 indekss samazinājās par 0.57 %.

Tā kā cūku gripa pagaidām vissmagāk skārusi Meksiku, šodien samazinājās arī Meksikas peso vērtība pret lielu daļu pasaules valūtu. Jāpiebilst, ka peso dolāram šodien zaudēja 3.5 %, vienam ASV dolāram maksājot jau 13.71 peso.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Jenzis: Ārvalstu darbaspēka piesaiste ir restorānu izdzīvošanas jautājums

Zane Atlāce - Bistere, 28.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Nepieciešams arī atcelt ierobežojumu ārvalstu studentiem strādāt 20 h/nedēļā, kā arī samazināt minimālo algu ārvalstu darbiniekiem līdz nozares vidējai algai.

Norādot uz hronisku darbaspēka trūkumu, kas nopietni apdraud restorānu pastāvēšanu un nozares konkurētspēju, Latvijas Restorānu biedrība (LRB) aicina Ekonomikas ministriju un atbildīgo Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Nodarbinātības apakškomisiju veikt izmaiņas ārvalstu darbaspēka regulējumā.

LRB norāda, ka restorānu nozarē jau ilgstoši trūkst vairāk nekā 3000 darbinieku. «Pašlaik Ekonomikas ministrijas (EM) izveidotajā speciālistu sarakstā, kuru piesaistei no ārvalstīm iecerēts piemērot atvieglojumus, ir iekļautas tikai augsti kvalificētas profesijas, piemēram, inženieri, programmētāji un vadītāji. Šāda pieeja neatbilst Latvijas aktuālajai ekonomiskajai situācijai, jo vislielākais darbinieku trūkums ir vērojams tieši pakalpojumu jomā, bet jo īpaši viesmīlības un restorānu nozarē. Turklāt no valsts visvairāk aizbraukuši un turpina aizbraukt tieši zemi kvalificētie cilvēki, kas vēl vairāk samazina potenciālo darbinieku skaitu. Tāpēc ārvalstu darbaspēka piesaiste ir nevis filozofisks, bet izdzīvošanas jautājums,» teic LRB prezidents Jānis Jenzis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tuvāko nedēļu laikā varētu pieaugt saslimstība ar gripu

, 10.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) akūto augšējo elpceļu infekciju un gripas monitoringa ietvaros gūtie dati liecina, ka tuvāko nedēļu laikā varētu pieaugt saslimstība ar gripu.

Jau pagājušajā nedēļā slimnīcās ārstējās 8 pacienti, kuriem uzstādīta diagnoze gripa. SVA epidemiologi norāda, ka saslimstība ar gripu ir iepriekšējo gadu līmenī un slimnīcās ārstējas galvenokārt bērni, lai novērstu iespējamās gripas izraisītās komplikācijas.

Tāpat arī pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga saslimstība ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām – ar tām slimoja vidēji 861 no 100 000 iedzīvotājiem. Visvairāk augšējo elpceļu infekciju gadījumi tika reģistrēti Balvu, Jelgavas un Rīgas pilsētās un rajonos.

Gripa visstraujāk izplatās organizētos kolektīvos – skolās, bērnu dārzos un citās mācību iestādēs, tādēļ, atsākoties mācībām, svarīgi atcerēties par gripas profilakses pasākumiem – telpu vēdināšanu, slimnieku izolāciju, personīgās higiēnas ievērošanu, masveida pasākumu ierobežošanu un citiem, akcentē SVA.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja cūku gripas epidēmija pāraugs pandēmijā, bresmgi būs ne tikai cilvēku upuri — nopietnus zaudējumus cietīs arī pasaules ekonomika, otrdien vēstīja ASV telekanāls CNN.

Jāatgādina, ka aprīļa sākumā, kad vēl neviens negaidīja šāda jauna drauda parādīšanos, PB prognozēja pasaules ekonomikas kritumu šogad par 1.7% globālās finanšu un ekonomikas krīzes dēļ. Pēc Starptautiskā valūtas fonda pēdējām aplēsēm, krīzes radītie zaudējumi pasaules ekonomikai var sasniegt 4.1 triljonu dolāru. Tādējādi cūku gripa ekonomikai var sist gandrīz tikpat stipri, cik finanšu krīze.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Polija netic farmācijas korporācijām un nolēmusi arī turpmāk atteikties no tā saucamās cūku gripas vakcīnu iegādes. AFP raksta, ka šāds solis ir visai riskants, ņemot vērā to, ka epidēmija turpina izplesties.

Pretējās domās ir Polijas premjerministrs Donalds Tusks (Donald Tusk) un Polijas veselības aizsardzības ministre Eva Kopača (Ewa Kopacz), kuru iniciatīvas dēļ, Polija ir vienīgā valsts, kas nav iegādājusies cūku gripas vakcīnu. Neskatoties uz 145 no cūku gripas vīrusa mirušajiem Polijas iedzīvotājiem, vairums atbalsta valdības lēmumu.

Atgādinām, ka E. Kopača jau pagājušā gada nogalē paziņoja, ka katru gadu pasaulē ar sezonālo gripu saslimst 1 miljards cilvēku, no kuriem aptuveni 1 miljons mirst. «Kāpēc neviens neizsludināja pandēmiju pagājušogad, aizpagājušogad un citus gadus? Turklāt cūku gripa norit vieglāk nekā sezonālā gripa, kurai nereti ir ļoti smagas komplikācijas,» uzsver E. Kopača.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Speciālisti ir pārliecināti, ka jaunā gripa H1N1 jeb tā dēvētā cūku gripa Latvijā plašāk izplatīsies šī gada rudenī. Potenciālo slimnieku skaits lēšams 70 tūkst. iedzīvotāju apmērā, raksta Diena.

Līdz šim Latvijā reģistrēti 18 saslimšanas gadījumi ar H1N1 vīrusu.

Līdz šim konstatētajos saslimšanas gadījumos visiem pacientiem slimība noritējusi viegli vai vidēji smagi. Ar gripu cilvēki inficējušies ārpus Latvijas vai kontaktējoties ar ārvalstīs saslimušajiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plaši izplatīts apgalvojums, ka lidmašīnu pasažieri viegli var noķert infekciju lidojuma laikā nav pierādīts. Ar šādu paziņojumu nākusi klajā izpētes grupa no Austrālijas.

Tiek uzskatīts, ka lidojuma laikā ļoti viegli ir noķert vīrusus, kuri izplatās pa elpceļiem. Savukārt izpētes grupa ir pierādījusi, ka ja gaisa filtrēšanas iekārtas un kondicionieris strādā normāli, tad risks saslimt lidmašīnā ir tikpat liels kā braucot autobusā, vai pusdienojot restorānā.

"Infekcijas izplatīšanās risks lidmašīnā pat ir mazāks nekā citās vietās, kur uzturas liels daudzums cilvēku," minēts pētījumā.

Par augsto saslimšanas risku lidojuma laikā sāka runāt 2002. gadā, kad tika paziņots, ka virs zemes, tādi vīrusi kā putnu gripa, parastā gripa, tuberkuloze u.t.t. izplatās daudz vieglāk.

Komentāri

Pievienot komentāru