Finanses

Hansabanka sāk izsniegt viedkartes

Inguna Šķepaste [email protected], 18.03.2003

Jaunākais izdevums

A/s Hansabanka ir veiksmīgi noslēgusi testa viedkaršu ieviešanas projektu un visās Hansabankas filiālēs no 17. marta ir sākusies iedzīvotāju pieteikumu pieņemšana viedkaršu saņemšanai. Sākot no 17. marta, Hansabanka klientiem piedāvā saņemt Visa Electron, Visa Classic, Visa Business un Visa Gold viedkartes, uz kurām būs gan čips, gan magnētiskais celiņš. Veikalos, kuros elektroniskie termināli nebūs sagatavoti čipa apstrādei, kartes tāpat kā līdz šim tiks apkalpotas, nolasot magnētisko celiņu. Hansabanka paredz, ka visu elektronisko POS terminālu nomaiņu tā veiks līdz 2004. gada aprīlim. Uģis Zemturis, a/s Hansabanka Valdes priekšsēdētājas vietnieks: «Klienti līdz ar viedkaršu saņemšanu iegūst augstāku norēķinu drošību un jaunas ērtības, jo nākotnē viedkarte būs ne tikai bankas karte un elektroniskais maciņš, bet banka varēs izveidot kartes apkalpošanas noteikumus, vadoties no klientu prasībām un interesēm.» Paredzams, ka līdz šī gada beigām kopumā Hansabanka klientiem izsniegs vairāk nekā 15 000 viedkaršu. Līdz februāra beigām Hansabanka Hansabank Grupas darbiniekiem un klientiem bija izsniegusi jau vairāk nekā 500 viedkartes, kuru darbība ir pārbaudīta Igaunijā, Lietuvā, Lielbritānijā, Polijā un citās valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Arī citas bankas apsver ieviest PIN koda atbloķēšanas iespēju bankomātos

, 24.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv jau rakstīja, ka, sākot no šī gada 23.maija, Parex banka saviem klientiem sākusi piedāvāt jaunus pakalpojumus – viedkaršu PIN-kodu atbloķēšana un PIN-kodu maiņa bankas automātos, nedodoties uz banku un nemainot maksājuma karti. Lai uzzinātu, kādas iespējas šajā sakarā ir citu banku klientiem, Db.lv veica citu Latvijas banku aptauju.

Kas ir viedkartes?

Nordea Latvija pārdošanas un produktu attīstības vadītājs Ritvars Pavlovs: "Viedkartes ir plastmasas kartes ar iebūvētu atmiņu un mikroprocesoru, ko izmanto lietotāju identificēšanai vai naudas pārvedumiem. Viedkaršu nolūks ir kalpot par drošu elektroniskā paraksta nesēju."

DnB NORD Banka Karšu izdošanas un operāciju daļas vadītājs Maksims Tumanovs: "Viedkarte ir plastmasas kartīte, kurā ielīmēts mikročips - aktīvs informācijas nesējs, kas glabā un apstrādā datus par naudas līdzekļiem. Viedkarte ir pilnīgi droša pret zādzībām un nesankcionētu lietošanu, ko nodrošina PIN kods vai biometrija (piemēram, pirkstu nospiedums), vai arī foto."

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Parex bankomāti pieņem 3 lielāko maksājumu karšu sistēmu viedkartes

Ieva Mārtiņa [email protected], 07.08.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada augusta Parex bankas bankomāti pieņem un apkalpo visu trīs pasaules lielāko maksājumu karšu sistēmu viedkartes – Mastercard, VISA un American Express. Tādējādi tagad Parex banka ir kļuvusi par pirmo komercbanku Baltijas valstīs, kas savos bankomātos pieņem un apkalpo visu trīs pasaules lielāko maksājumu karšu sistēmu viedkartes. Patlaban Parex banka ir uzstādījusi 33 bankomātus, kuros pieņem un apkalpo viedkartes. Līdz šī gada beigām šādu bankomātu skaits palielināsies līdz 50, bet līdz 2007.gada beigām pilnīgi visi Parex bankas bankomāti pieņems un apkalpos ne tikai maksājumu kartes ar magnētisko celiņu, bet arī viedkartes. Jābrīdina, ka bankomātos, kuros tiek pieņemtas un apkalpotas viedkartes, darbības tiek veiktas lēnāk, nekā parastajos bankomātos, jo no viedkartes tiek nolasīts un apstrādāts krietni vien lielāks informācijas daudzums, nodrošinot gan banku, gan arī klientu pret potenciālajām blēdībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

NORD/LB Latvija sāk izdot viedkartes

Inguna Šķepaste [email protected], 04.11.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

NORD/LB Latvija ir sākusi saviem klientiem izsniegt viedkartes. Šis ir rūpīga darba rezultāts, kura mērķis ir piedāvāt bankas klientiem pēc iespējas lielāku drošību un plašākas iespējas. Viedkaršu ieviešana notiks pakāpeniski: izsniedzot jaunas kartes un nomainot kartes ar beigušos derīguma termiņu. Jaunās viedkartes ir t.s. hibrīdkartes, kuras ietver gan magnētisko celiņu, gan čipu, tādējādi bankas klientiem ir iespējams izmantot savas kartes visās karšu apkalpošanas vietās— gan tajās, kur pieņem ar čipu aprīkotas kartes, gan tajās norēķinu vietās, kur pieņemt tikai ar magnētisko celiņu aprīkotas kartes. NORD/LB Latvija Norēķinu karšu pārvaldes vadītāja Ludmila Gudima: «Viedkaršu izdošana ir nozīmīgs solis ceļā uz arvien drošākiem pakalpojumiem bankas klientiem. Pasaules pieredze rāda, ka krāpniecība ar maksājumu kartēm valstīs, kur tiek ieviestas viedkartes, strauji samazinās. Viedkarte nodrošina ne tikai uzticamākas elektronisku maksājumu iespējas, bet sniedz kartes īpašniekam arī citas priekšrocības- viedkarti var izmantot arī citu tajā ieprogrammējamu funkciju veikšanai.» Pašlaik NORD/LB Latvija, izmantojot arī mātes bankas Norddeutsche Landesbank pieredzi, veido piedāvājumus lielajiem uzņēmumiem, kas ļaus jaunās viedkartes izmantot arī citu funkciju īstenošanai (piemēram, kā pastāvīgo klientu kartes, bonusa punktu uzkrāšanas kartes, u.c.) atbilstoši katra uzņēmuma vajadzībām. Pagaidām NORD/LB Latvija ir uzsākusi VISA viedkaršu ieviešanu, bet šogad tiks uzsākts darbs pie MasterCard viedkaršu izdošanas procesa, tādējādi nākamā gada otrajā pusē banka uzsāks ieviest arī MasterCard viedkartes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ārzonas kompāniju deklarētā netiešā līdzdalība AS Latvijas kuģniecība pamatkapitālā sakrīt ar AS Hansabanka bloķēto akciju daudzumu

, 06.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 2007.gada 6.augustā, AS Latvijas kuģniecība (LK) akcionāri - ārzonas kompānijas Eastgate Properties Limited un Ojay Limited - ir paziņojušas uzņēmumam par nozīmīgas līdzdalības iegūšanu sabiedrībā.

Abu šo kompāniju norādītā netiešā līdzdalība sakrīt ar AS Hansabanka šodien notikušajai LK akcionāru sapulcei bloķēto akciju daudzumu - 8 891 892 akcijām jeb 4,44% no LK pamatkapitāla, kas minēti Eastgate paziņojumā, un 17 657 658 akcijas jeb 8,82% no LK pamatkapitāla Ojay gadījumā. Kopumā abu ārzonas kompāniju paziņojumos nosauktā netiešā līdzdalība LK pamatkapitālā sasniedz 26 549 550 akcijas jeb 13,27% no LK pamatkapitāla, un tas ir analogs daudzums AS Hansabanka šodien bloķētajam akciju īpatsvaram dalībai LK akcionāru sapulcē.

Minēto ārzonas kompāniju saistību ar AS Hansabanka apliecina fakts, ka līdzdalībai šodien notikušajā LK akcionāru sapulcē AS Hansabanka bija pilnvarojusi tieši ar šīm pašām ārzonas firmām saistīto Mārtiņu Kvēpu, izsniedzot divas pilnvaras - ar vienu M.Kvēps tiek pilnvarots pārstāvēt AS Hansabanka ar tās vārdā reģistrētajām 8 891 892 LK akcijām un ar otru - AS Hansabanka ar tās vārdā reģistrētajām 17 657 658 akcijām. Abām ārzonas kompānijām un AS Hansabanka pieder kopumā 55 099 352 LK akcijas jeb 27,55% no LK pamatkapitāla. Savā paziņojumā gan Eastgate, gan Ojay neaizpildītu ir atstājusi sadaļu, kurā būtu jābūt norādītām kontrolētajām komercsabiedrībām, ar kuru starpniecību akcionāram ir šīs netiešās ietekmes balsstiesības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

A. Požarnovs: Ministrija nevēlas ierobežot automašīnu skaitu Vecrīgā

, 27.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Republikas Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) noraidījusi Rīgas domes iesniegtos priekšlikumus par transporta līdzekļa skaita ierobežošanu, tādējādi jāsecina, ka ministrija nemaz nevēlas ierobežot auto skaitu Vecrīgā. Šādu uzskatu pauž Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Andrejs Požarnovs.

30. oktobrī Rīgas dome RAPLM nosūtīja vēstuli, kurā izteica vairākus priekšlikumus par pasākumiem, kas ļautu samazināt automašīnu skaitu Vecrīgā. Viens no galvenajiem ierosinājumiem bija – maksimāli samazināt atbilstoši Ministru Kabineta 28.06.2005. noteikumiem izsniedzamo bezmaksas viedkaršu skaitu fiziskām personām, ja tām Vecrīgā ir deklarēta dzīvesvieta vai īpašums. Rīgas dome ierosināja ministrijai virzīt izskatīšanai šo noteikumu grozījumus, kuros būtu noteikts, ka vienam dzīvoklim izsniedzamo viedkaršu skaitu varētu ierobežot līdz vienai.

Dome ir saņēmusi ministrijas atbildi, kurā šie priekšlikumi ir noraidīti. RAPLM vēstulē raksta, ka "grozījumi paši par sevi nenodrošina transportlīdzekļu skaita ierobežošanu Vecrīgā", jo fiziskās personas, kurām Ministru Kabinets pašlaik piešķir tiesības iegūt bezmaksas viedkartes, "varēs iegādāties norēķinu vai abonementa viedkartes saskaņā ar Rīgas pilsētas domes noteikto maksu. Tādējādi piedāvātie grozījumi nesasniegšot to ierosināšanas mērķi, un ministrija nesaskata pamatojumu privātpersonu tiesību ierobežošanai."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sola atmaksāt nodevu par iebraukšanu Vecrīgā

Vēsma Lēvalde, Db, 26.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikviens Vecrīgas norēķinu viedkartes īpašnieks var atgūt neizlietoto pašvaldības nodevas atlikumu par iebraukšanu Vecrīgā, tostarp šīs viedkartes nodrošinājuma naudu, atgādina Rīgas domes Satiksmes departaments.

Lai varētu atgūt viedkartē iemaksātās naudas summas atlikumu un arīdzan viedkartes nodrošinājuma naudu, norēķinu karšu īpašnieki ir aicināti līdz šā gada 10. februārim vērsties Rīgas domes Satiksmes departamentā.

Kā ziņots, atbilstoši Pašvaldību lietu ministrijas lēmumam no šā gada 1. janvāra Vecrīgas iebraukšanas kontroles sistēma ir atcelta. Tādejādi iebraukšanai vecpilsētā viedkartes vairs nav nepieciešamas. Norēķinu viedkartes ir tās, kas ir iegādātas un papildinātas ar naudu kādā no tirdzniecības vietām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektroniskā norēķinu sistēma jeb e—talons Rīgas sabiedriskajā transportā tiks ieviesta pakāpeniski, un pilnībā pāreja uz to beigsies 1. maijā.

Pretēji iepriekš apgalvotajam, 1. martā vēl nebūs pieejamas personalizētās un nepersonalizētās viedkartes un viedbiļetes, jo sistēmu sāks ieviest no vienreizējiem braukšanas taloniem, ko var par 50 santīmiem iegādāties pie transportlīdzekļu vadītāja.

Jau ziņots, ka Rīgā no 1. marta sākas pāreja uz jaunu norēķinu sistēmu, iimg src="http://www.db.lv/gfx/movico1.png" / img src="http://www.db.lv/gfx/fotoico1.png" / E-talonu pilnībā ieviesīs no 1. maijaeviešot viedbiļetes konkrētam braucienu skaitam un viedkartes, ko katru mēnesi varēs papildināt un kas darbosies kā līdzšinējās mēnešbiļetes ar fiksētu summu. SIA Rīgas satiksme valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens norādīja, ka no 1. aprīļa varēs lietot viedbiļetes jeb dzeltenās biļetes zināmam braucienu skaitam, bet visām iedzīvotāju kategorijām viedkartes ieviesīs līdz 1. maijam. No 1. aprīļa sistēma darbosies arī autobusos, kuros vairs nebūs konduktoru. Jau drīzumā tiek solīts uzstādīt jauno e—talonu tirdzniecības automātus, kādi Rīgā būs 46, bet jaunās biļetes nopirkt un viedkartes papildināt varēs arī preses kioskos un veikalos, kur transporta talonus pārdeva līdz šim. Studentiem un skolēniem, kas līdz šim drūzmējās pie kasēm, piemēram, Prāgas ielā, vairs nebūs vajadzīgas izglītības iestāžu izsniegtās izziņas, un kartes varēs papildināt ikvienā tirdzniecības vietā, bet no 1. maija arī internetā. SIA Rīgas satiksme meitas uzņēmuma SIA Rīgas karte valdes loceklis Aleksandrs Brandavs jauno sistēmu nosauca par brīnišķīgu un apgalvoja, ka e-talonu validēšana sabiedriskajā transportā nebūšot apgrūtināta pat sastrēgumstundās, turklāt vairākas Rīgas satiksmes amatpersonas mierināja, ka ļoti pārpildītā transportlīdzeklī kontrole iespraukties necentīšoties. Toties, kontrolei iekāpjot, biļešu reģistrēšanas iekārtas tiks bloķētas, un pēdējā brīdī apmaksāt braucienu nebūs iespējams. Pasažieru ērtībai viedkartes nolasīt varēs, tās neizņemot no maka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Notiek pakāpeniska pāreja uz viedkartēm

Inguna Šķepaste [email protected], 11.08.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku sniegtā informācija liecina, ka tirgū pakāpeniski notiek pāreja uz viedkartēm (uz kartes ir gan līdzšinējā magnētiskā svītra, gan čips). Pagaidām bankas izdod tikai starptautiskās karšu organizācijas VISA viedkartes. Paralēli norit sagatavošanās process, lai varētu izdot Eurocard viedkartes. Līdz jūnija beigām Hansabanka bija izsniegusi nedaudz vairāk nekā 6000 viedkaršu, bet Unibanka — ap 11,5 tūkst. karšu. Pāreju uz viedkartēm sākusi arī Parekss banka — kopš jūlija banka piedāvā apmainīt tās VISA Electron kartes, kurām beidzies derīguma termiņš, bet no oktobra plānota VISA Electron viedkaršu izsniegšana visiem klientiem — informē bankā. Kredītkartes kā viedkartes plānots sākt izsniegt no nākamā gada. Līdz gada beigām Hansabanka un Parekss banka katra plānojusi izsniegt ap 10 tūkst. viedkaršu, bet Unibanka — ap 30 tūkst. viedkaršu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pirmā banka apkalpos viedkartes

Inguna Šķepaste [email protected], 16.01.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai norēķinu karšu lietošana kļūtu vēl drošāka, arī Latvijā tiek ieviestas un piedāvātas viedkartes. Pirmā banka sāks klientiem piedāvāt viedkartes jau šajā gadā, tādēļ iesākumā tiek radītas iespējas to izmantošanai. Iesākumā banka piedāvās Visa International sertificētās viedkartes, nedaudz vēlāk arī MasterCard Europe (Europay pagājušajā gadā apvienojās ar MasterCard un mainīja nosaukumu uz MasterCard Europe) sertificētās viedkartes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atmaksās Vecrīgas norēķinu viedkartēs iemaksātās pašvaldības nodevas neizmantoto atlikumu

, 07.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Satiksmes departaments (RDSD) aicina iedzīvotājus un uzņēmumus, kam norēķinu viedkartēs par iebraukšanu Vecrīgā ir palicis neizlietots naudas atlikums, līdz šā gada 10. februārim vērsties Rīgas domes Satiksmes departamentā, lai Rīgas pašvaldība viedkartē iemaksātās naudas summas atlikumu varētu atmaksāt. Norēķinu viedkartes ir tās, kas ir iegādātas un papildinātas ar naudu kādā no viedkaršu tirdzniecības vietām, informē RDSD.

Kā ziņots, LR Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija neatbalstīja īpaša režīma zonas statusa darbības termiņa pagarināšanu Vecrīgas teritorijai turpmākajiem gadiem. Tā rezultātā Rīgas pašvaldība vairs nav tiesīga regulēt Vecrīgā iebraucošo automašīnu skaitu, nosakot nodevu par iebraukšanu vecpilsētā. Tāpēc no šā gada 1.janvāra pašvaldībai Vecrīgas caurlaižu kontroles sistēma bija jāatceļ, un iebraukšanai Vecrīgā viedkartes vairs nav nepieciešamas.

Iedzīvotājiem un uzņēmumiem, kas norēķinu viedkartēs iemaksājuši pašvaldības nodevu par iebraukšanu Vecrīgā, bet iemaksāto naudas summu nav izlietojuši līdz 2008. gada 31. decembrim, neizlietoto naudas atlikumu Rīgas dome atmaksās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Unibankai pieder 61% Latvijas viedkaršu tirgus

Inguna Šķepaste [email protected], 07.11.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Unibanka šī gada oktobra beigās saviem klientiem bija izsniegusi 42 845 viedkartes, kas no Baltijas valstīs izsniegtajiem 180.5 tūkstošiem viedkaršu bankai nodrošina 23.7 % lielu tirgus daļu. Savukārt Latvijā, kur bankas ir izsniegušas 70 000 viedkaršu, Unibankas tirgus daļa ir 61.2 %. Oktobrī Unibanka klientiem izsniedza 8998 viedkartes, kuras ir t.s. «hibrīdkartes» — uz tām ir gan mikroprocesors, gan magnētiskā josla. Viceprezidents Ainārs Ozols: «Mūsu panākumiem ir sava «atslēga» — mūsu klienti, kuri ir ne vien negaidīti ātri pieņēmuši viedkartes kā ērtāku un drošāku risinājumu saviem pirkumiem, bet arī izmanto tās iespējas, kuras mēs kā banka aktīvi piedāvājam saviem partneriem — privātpersonām un korporatīvajiem klientiem. Saglabājoties līdzšinējai aktivitātei, līdz gada beigām viedkartes ar Unibankas vārdu lietos jau vismaz 50 tūkstoši klientu.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Hansabanka sāk vērienīgāko bankas filiāļu pārveidi Latvijā

, 18.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sadarbībā ar pasaulē atzītu dizaina kompāniju Allen International, Hansabanka uzsākusi vērienīgāko bankas filiāļu pārveides projektu Latvijā. Tas ļaus klientiem baudīt vēl labāku servisu - samazinot rindas, palielinot funkcionalitāti un radot vēl patīkamāku atmosfēru bankas klientu apkalpošanas telpās.

Līdz šī gada beigām Latvijā plānots pilnībā ieviest jauno Hansabankas filiāļu konceptu kopā 30 klientu apkalpošanas vietās, tai skaitā arī atvērt 6 pilnīgi jaunas filiāles. Ar šo konceptu Hansabanka ir radījusi nākamās paaudzes filiāles, kas būs gatavas nākotnes situācijai - bankas filiālēm kā klientu konsultāciju centriem. Šobrīd desmit filiālēs jaunais dizains jau ir veiksmīgi ieviests. Pārējās vairāk nekā 50 Hansabankas filiālēs šogad plānots jauno dizaina konceptu ieviest daļēji, izmantojot atsevišķus elementus. Tieši filiāle "Barons" ir viena no pirmajām, kur jaunais dizaina koncepts ir ieviests pilnībā. Šogad visā Latvijā tiks pārveidots arī bankas automātu noformējums. Filiāļu tīkla paplašināšanā un jau esošo klientu apkalpošanas vietu pārveidē nākamo divu gadu laikā plānots ieguldīt vairāk nekā 10 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šorīt (ceturtdien 12. jūlijā) tiek izplatīti e-pasta sūtījumi, kuru autori, uzdodoties par Hansabanku, mēģina iegūt internetbankas Hanza.net lietotāju datus, Db.lv informēja AS Hansabanka preses sekretārs Ivars Svilāns.

Hansabanka aicina nekādus datus šādā veidā nesniegt. Hansabanka nekad neprasa klientu datus ar e-pasta palīdzību.

Hansabanka šobrīd veic darbības, lai nobloķētu krāpniecisko lapu un sāktu izmeklēšanu.

Ja Jūs saņemat e-pastu ar šādu interneta adresi (http://www.eae-geraete.ch/hanza/hanzanetLV.htm), ko it kā ir sūtījusi Hansabanka, tad ziniet, tas ir mēģinājums no Jums izkrāpt hanza.net paroles.

Hansabanka iesaka piesardzīgi izturēties pret katru e-pasta vēstuli, kurā tiek prasīta privātā informācija, jo finanšu institūcijas šādu informāciju nepieprasa ar e-pasta starpniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas 450 lielākie ieķīlātāji

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen sadarbībā ar Lursof, 05.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja pirms gada Latvijā bija tikai 150 fiziskās personas, kuru doto komercķīlu apjoms pārsniedza 2 miljonus latu, pašlaik lielo komercķīlu devēju skaits ir pieaudzis par 50 procentiem.

Kā rāda Baltic Screen sadarbībā ar Lursoft tapušais pētījums, šoruden Latvijā Komercķīlu reģistrā ir reģistrētas jau 450 fiziskās personas - Latvijas pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji, uz kuru vārda reģistrēto komercķīlu kopapjoms sasniedz vai pārsniedz 0,6 miljonus latu.

Komercķīlu bums

Ļoti būtiski ir pieaudzis ne tikai lielo komercķīlu devēju kopskaits, bet arī ķīlu rekordapjomi: pagājušā gada līderis - advokāts Jānis Loze pat ir nedaudz palielinājis doto komercķīlu kopapjomu, tomēr ar saviem nieka 22,96 miljoniem latu noslīdējis uz saraksta piekto pozīciju. Savukārt visas pirmās četras vietas jaunajā lielāko komercķīlu devēju sarakstā ieņēmuši ar nekustamā īpašuma projektiem saistīti uzņēmēji, un arī pirmajā desmitniekā tikai divas komercķīlas ir saistītas nevis ar šo jomu, bet ar tirdzniecību vai ražošanas objektu attīstību. Līdzīga likumsakarība vērojama arī visā 450 lielāko komercķīlu devēju sarakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Unibanka uzstāda pirmos POS terminālus viedkaršu apkalpošanai

Inguna Šķepaste [email protected], 21.03.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Unibanka sāk uzstādīt POS terminālus, kuri, līdztekus ierastajām maksājumu kartēm ar magnētisko joslu, spēj apkalpot arī viedkartes. Šonedēļ dažādās tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās Rīgā ir uzstādīti pirmie 10 termināli. Turpmāk ik mēnesi Unibanka plāno uzstādīt 150 POS terminālus viedkaršu pieņemšanai. Līdz gada beigām viedkaršu pieņemšanai tiks pielāgoti visi 1700 Unibankas POS termināli. Šobrīd viedkartes ir izsniegtas ierobežotam skaitam bankas klientu un darbinieku, kuri veic lietotāju testus. Savukārt aprīļa otrajā pusē tiks uzsākta viedkaršu izsniegšana klientiem visās Unibankas filiālēs. Mēs plānojam, ka līdz šī gada beigām viedkartes tiks izsniegtas 20 tūkstošiem klientu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nākamā gada sākumā Unibanka sāks izsniegt Eurocard/Mastercard viedkartes

Inguna Šķepaste [email protected], 10.10.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Restorānā «Humors un zupas» Unibankas, karšu apstrādes centra Bankserviss, kompānijas POINT un Mastercard International pārstāvju klātbūtnē tika veikts Latvijā pirmais darījums ar Eurocard/Mastercard viedkarti. Līdz ar šo transakciju Unibanka ir pilnībā pabeigusi EC/MC viedkaršu sertifikācijas un testēšanas procesu un ir gatava EC/MC viedkaršu izsniegšanai. Līdz gada beigām tiks pabeigta Unibankas POS terminālu tīkla pilnveidošana arī EC/MC viedkaršu pieņemšanai. Unibankas projektu vadītāja Vija Freimane: «Tas, ka mēs esam pirmā banka, kura ir gatava veikt darījumus ar VISA un Eurocard/Mastercard izdotajām viedkartēm, vēl vairāk nostiprina Unibankas līderpozīcijas maksājumu karšu tirgū. Mēs būsim arī pirmie, kas sāks izsniegt klientiem EC/MC kredītkartes un debetkartes ar iestrādātu mikroprocesoru. Paredzams, ka pirmās EC/MC viedkartes Unibankas klientiem tiks izsniegtas jau nākamā gada sākumā.» Oktobra sākumā Unibankas klienti lietoja gandrīz 33 tūkstošus VISA karšu, savukārt līdz gada beigām plānots izsniegt aptuveni 40 000 VISA karšu, kuros ir iestrādāts mikroprocesors. Līdz pilnīgai pārejai uz viedkartēm klientiem tiek izsniegtas tā sauktās hibrīdkartes, kurām ir gan magnētiskais celiņš, gan mikroprocesors. Pirmās VISA viedkartes Unibanka sāka izsniegt šī gada pavasarī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Hansabankas klientiem — jau 3500 viedkaršu

Inguna Šķepaste [email protected], 27.05.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Hansabanka visā Latvijā izsniegusi jau 3500 viedkaršu un nomainījusi 150 POS terminālus, kuros var norēķināties ar viedkarti. Paredzams, ka līdz gada beigām Hansabankas klienti būs saņēmuši jau 15 000 viedkaršu, bet visu elektronisko POS terminālu nomaiņu banka veiks līdz 2004. gada aprīlim. Viedkaršu pieteikumus visās filiālēs Hansabanka sāka pieņemt no šī gada 17. marta. Banka piedāvā klientiem saņemt Visa Electron, Visa Classic, Visa Business un Visa Gold viedkartes, uz kurām ir gan čips, gan magnētiskais celiņš. Viedkartes lietotājs tiek identificēts pēc terminālā ievadītā PIN koda (vecā parauga terminālos — arī ar parakstu). PIN kodu nevar mainīt, tāpēc ir svarīgi, lai to neuzzina nepiederoša persona. Viedkarte ir droša pret viltojumiem. Ja pirkums ir par nelielu summu, karte pati apstiprina PIN kodu un nav jāsazinās ar banku, tāpēc norēķināšanās notiek ļoti ātri. Hansabanka bija pirmā banka Baltijā un visā Skandināvijas reģionā, kas izdeva pirmo starptautiskajiem standartiem atbilstošu viedkarti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pēc e-talona izveidojusies neliela rinda

Atis Rozentāls, Db, 09.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai pieteiktos e –talona personalizētajām viedkartēm ar atlaidi, SIA Rīgas satiksme klientu centrā Brīvības ielā 191 anketas jānogādā līdz 10. janvārim.

Visi klienti, kas būs iesnieguši pieteikšanās anketas un fotogrāfijas līdz 10. janvārim, saņems personalizētās viedkartes braucieniem sabiedriskajā transportā līdz 1. martam, kad Rīgas sabiedriskajā transportā stāsies spēkā jaunā e-talona sistēma.Ja anketas tiks iesniegtas vēlāk, uzņēmums viedkartes izgatavos, taču pēc 1. marta. Db novēroja, ka 9. janvāra pēcpusdienā klientu centrā bija izveidojusies apmēram 10 cilvēku rinda, lielākoties studenti ar jau aizpildītām anketām un pensionāri. Klientus apkalpoja viena darbiniece, kura vairākiem anketu iesniedzējiem aizrādīja, ka fotogrāfijām ir pārāk tumšs fons, tomēr anketas pieņēma. Jau ziņots, ka 1. martā Rīgas autobusos, trolejbusos un tramvajos stājas spēkā jaunā e – talona sistēma, un visām tām pasažieru grupām, kam pienākas atlaides braucienam transportā, jāpasūta personalizētas viedkartes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

«Hansabanka» nostiprina līderpozīcijas mājokļu kreditēšanā

Valters Paiders [email protected], 27.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada pirmajos trīs mēnešos Hansabankas klienti ir bijuši visaktīvākie mājokļu kredītu ņēmēji Latvijā, vēl vairāk apliecinot Hansabankas izdevīgos kreditēšanas nosacījumus un bankas līderpozīcijas hipotekārās kreditēšanas tirgū.

Hansabanka nodrošinājusi 30% no mājokļu kredītu tirgus pieauguma, 2 reizes pēc izsniegtajiem kredītiem apsteidzot tuvāko konkurentu.

Kopumā Latvijā mājokļu kreditēšana šogad pieaugusi par 124 miljoniem latu, no kuriem 38 miljonu latu pieaugumu nodrošinājusi Hansabanka. Pēc Hansabankas prognozēm, bankas tirgus daļa nākotnē turpinās pieaugt vēl straujāk.

Kopumā marta beigās mājokļu kredītportfelis Hansabankā sasniedza 264 miljonus latu, kas ir par 100 miljoniem latu vairāk nekā tuvākajam konkurentam. No 1.janvāra līdz marta beigām Hansabanka savu mājokļu kreditēšanas portfeli palielinājusi par 38 miljoniem (martā par 14 miljoniem). Salīdzinājumam: NORD/LB kredītportfelis trijos mēnešos pieaudzis par 19.1 miljonu, Nordea bankas filiāles par 15.7 miljoniem, Aizkraukles bankas par 15.1 miljonu, savukārt SEB Unibankas portfelis par 10.4 miljoniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zināms izsoles par studiju un studējošo kredītu izsniegšanu uzvarētājs

, 29.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrijas rīkotajā izsolē kredītiestādēm par tiesībām 2008. gadā izsniegt studiju un studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu bija pieteikušās trīs bankas – AS SEB Latvijas Unibanka, AS Hansabanka un AS Parex banka.

Izsoles komisija par uzvarētāju atzina AS Hansabanka, kura izsolē piedāvāja kredītu izsniegšanu un ar zemākajiem kredītprocentiem, liecina Finanšu ministrijas sniegtā informācija medijiem.

Izsoles piedāvājumu atvēršana notika otrdien, 29. janvārī, Finanšu ministrijā, un atvēršanā piedalījās arī visu trīs banku pārstāvji.

Tiesības 2008. gadā izsniegt studiju kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu saņēma AS Hansabanka – par summu 13,12 miljoni latu (procentu likme – sešu mēnešu RIGIBOR likme, mīnus 1,02 %).

Tiesības 2008. gadā izsniegt studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu saņēma AS Hansabanka – par summu 10,69 miljoni latu (procentu likme – sešu mēnešu RIGIBOR likme, mīnus 1,02 %).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Hansabanka atsāk visu augstskolu studentu kreditēšanu

Inguna Šķepaste [email protected], 24.04.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Hansabanka aprīļa vidū, pēc notikušās Finansu ministrijas sarīkotas izsoles, ir atsākusi visu Latvijā akreditēto augstskolu studentu kreditēšanu. Šī gada pavasarī Hansabanka saņēmusi studentu kredītu pieprasījumus jau gandrīz no 1000 studentiem par kopējo summu 1, 3 miljoni latu. Hansabanka pavasarī kreditēs visas akreditētās Latvijas augstskolas. Studentu kreditēšanas nosacījumi ir līdzšinējie, tos reglamentē Ministru kabineta noteikumi. A/s Hansabanka kopumā uz šī gada 1.aprīli apkalpoja 10 566 studentu kredītus ar valsts galvojumu. Kopumā 2002. gadā kredīti tika izsniegti 7322 studentiem par kopīgo summu 11.6 miljoni latu, kas ir gandrīz četras reizes vairāk nekā 2001. gadā. Finansu ministrijas izsole par par tiesībām 2003. gadā izsniegt studiju un studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu notika 2. aprīlī un tajā uzcvarēja Hansabanka un Unibanka. Hansabanka ieguva tiesības 2003. gadā izsniegt gandrīz pusi no studentu un studējošo kredītiem par summu 11.84 miljoni latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Hansabanka 2006. gada rādītāji

, 16.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Klientu aktivitāte un darbinieku sniegums nodrošina labākos rezultātus kopš Hansabankas Grupas pastāvēšanas

2006. gads Hansabankas Grupai ir bijis veiksmīgākais kopš bankas pastāvēšanas. Klientu aktivitāte un augstvērtīgais darbinieku sniegums ļāvis nostiprināt tirgus daļas visos nozīmīgākajos bankas sektoros un jau otro gadu Hansabanka atzīta kā uzņēmums ar augstāko reputāciju Latvijā.

Hansabankas Grupas aktīvu apjoma pieaugums pērn bija 71%, kredītportfeļa pieaugums 83% un piesaistīto noguldījumu apjoma pieaugums 29% apmērā. Šie rādītāji apliecina klientu uzticību bankai, izvēloties banku kā sadarbības partneri biznesa attīstībai vai mājokļa iegādē, kā arī uzticot savu naudu noguldījumos un ieguldījumu produktos.

Hansabankas Grupas peļņa 2006.gadā bija 63.9 miljoni latu, kas ļaus attīstīt un pilnveidot bankas pakalpojumus, pārveidot filiāļu tīklu, kā arī turpināt daudzu nozīmīgu ziedošanas projektu realizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Hansabanka sāk viedkaršu izdošanu

Inguna Šķepaste [email protected], 18.12.2002

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabanka sākusi izdot starptautiskiem standartiem atbilstošas viedkartes — 4 veidu starptautiskās karšu organizācijas VISA maksājumu kartes. Pēc VISA CEMEA reģiona viceprezidenta Ivana Remsika teiktā, Hansabanka ir pirmā banka Baltijā un Skandināvijas valstīs, kas izdod reālu viedkarti. I. Remsiks sīkāk nekomentējot, norādīja, ka arī pārējās lielākās Latvijas bankas ir tuvu viedkaršu izdošanai. Viedkaršu galvenā priekšrocība ir papildu drošība, kā arī papildu tehnoloģiskās iespējas. Hansabankas viedkartes, uz kuras būs ne tikai čips (mikroprocesors), bet gan arī magnētiskā strīpa, sākotnēji tiks izsniegtas tikai ierobežotam klientu lokam, bankas darbiniekiem, un tikai no nākamā gada marta plānota šo jauno karšu izsniegšana citiem bankas klientiem. Arī citas vadošās bankas iepriekš prognozēja, ka aktīva viedkaršu izsniegšana klientiem sāksies nākamā gada pirmajā pusē. Hansbanka , kas pēc aktīvu apjoma ir trešā lielākā banka Latvijā, ir viena no vadošajām maksājumu karšu izsniegšanā — tās emitēto karšu skaits sasniedzis 340 tūkst.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mainījies jauniešu viedoklis par karjeras izvēli

, 28.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Profesionālās karjeras izvēles valsts aģentūra pēc a/s Hansabanka iniciatīvas veica pētījumu "12.klašu skolēnu profesionālo plānu izpēte" 2006./2007. mācību gadā, kas iezīmē jaunu pagriezienu skolēnu profesionālajā izvēlē, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Kopumā kritusies interese par jurisprudenci, ekonomiku un finansēm, kā arī informācijas tehnoloģijām, bet augusi - skolēnu interese par inženierzinātnēm, transportu un pārvadājumiem. Šogad skolēni vairāk izvēlas studēt uzņēmējdarbību un vadību, medicīnu, kā arī arhitektūru un būvniecību.

Pētījuma rezultāti rāda, ka tikai nepilna trešā daļa no aptaujātajiem jauniešiem ir izvēlējušies savu nākotnes profesiju (30%), gandrīz pusei aptaujāto ir padomā vairākas profesiju alternatīvas (45%), bet ceturtā daļa respondentu nav izvēlējušies nākotnes profesiju. Šajā mācību gadā ir samazinājies to skolēnu skaits, kuri pēc vidusskolas beigšanas plāno mācīties augstskolā (2005.gadā - 65%, 2006.gadā - 53%), bet audzis to skolēnu skaits, kuri pēc vidusskolas beigšanas plāno ne strādāt, ne mācīties, bet paņemt pārtraukumu atpūtai (2005.gadā - 1%, 2006.gadā - 12%).

"Hansabanka kā lielākā banka Latvijā uzskata par savu atbildību sekot līdzi vidusskolas beidzēju profesionālajiem plāniem, jo skolēnu profesionālā izvēle ietekmēs mūsu valsts ekonomisko, politisko un sociālo attīstību apmēram 40 gadus. Tāpēc iepriecina, ka skolēnu izvēle par savu nākotnes lomu darba tirgū kļūst aizvien pārdomātāka. Tāpat ir redzams, ka karjeras izvēle ir kļuvusi daudzveidīgāka un skolēni ieklausās sabiedriskajā diskusijā par to, kuras specialitātes būs pieprasītas nākotnē. Diemžēl ir redzams, ka puse no skolniekiem, uzsākot mācības, tās uzreiz vēlas apvienot ar darbu. Lai iegūtā izglītības kvalitāte būtu pēc iespējas augstāka, skolniekiem būtu jādod iespēja fokusēties uz mācībām," uzsver Hansabankas Klientu apkalpošanas pārvaldes vadītāja un valdes locekle Oksana Sivokobiļska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Golfa Federācija un Hansabanka ziņo par 2004. gada golfa sezonas svarīgākajiem notikumiem

Inguna Šķepaste [email protected], 08.04.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2004. gada sezonai Hansabanka ir parakstījusi sadarbības līgumu ar Latvijas Golfa federāciju par divu nozīmīgāko golfa turnīru atbalstīšanu: šogad pirmo reizi Baltijas valstīs notiks profesionālo golfa spēlētāju turnīrs — Hansabanka Baltic Open — un tāpat pirmo reizi notiks Latvijas atklātais amatieru čempionāts — Hansabanka Open. Hansabanka jau tradicionāli ir aktīva sporta atbalstītāja. Redzot, ka Latvijas uzņēmēju vidū pieaug golfa popularitāte, Hansabanka un Ozo Golf Club nolēma uzsākt ilgtermiņa sadarbību, jauno sadarbības sākumu raksturo a/s Hansabanka Valdes loceklis un Uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs Druvis Mūrmanis. Pasaulē bankas tradicionāli ir golfa atbalstītājas. Un, atbalstot divus lielākos golfa dzīves notikumus 2004. gadā, Hansabanka Latvijas golfam palīdz pakāpties jaunā kvalitātē — iekļaujoties starptautisku golfa turnīru līgas Nordic League apritē un uzrādot pieklājīgu balvu fondu — 26 000 eiro. Minētos golfa turnīrus papildinās dažādas Hansabankas, Latvijas Golfa Federācijas un Ozo Golf Club iniciētas sporta veidu popularizējošas un veicinošas akcijas. Piemēram, notiks labdarības akcijas golfa turnīru ietvaros, kuru laikā iegūtie līdzekļi tiks ziedoti Bērnu klīniskajai slimnīcai — endoskopiskās ķirurģijas attīstībai. Līdzekļi šim mērķim tiks iegūti no Pro-Am golfa turnīra dalībnieku dalības maksām un no golfa bumbiņu izsoles, uz kurām būs sabiedrībā zināmu personu paraksti.

Komentāri

Pievienot komentāru