Jaunākais izdevums

IBM pētnieki ir prezentējuši programmatūru, kas palīdzēs ārstiem vizualizēt pacientu dokumentāciju un uzlabot to aprūpi. Programma piedāvā interaktīvu cilvēka ķermeņa trīsdimensiju modeli, kas ļauj ārstiem strādāt ar medicīniskajiem datiem gluži tāpat kā, strādājot ar pacientiem – apskatot cilvēka ķermeni.

Šī tehnoloģija izstrādāta IBM Pētniecības Laboratorijā Cīrihē un balstās uz grafiski attēlotu trīsdimensiju ķermeņa paraugu, kas ārstiem dod iespēju vizualizēt pacienta medicīniskos datus pilnīgi jaunā veidā. Šī inovatīvā vizualizācijas metode, saukta par ASME (Anatomic and Symbolic Mapper Engine), ļauj ārstam ar vienu datorpeles klikšķi sīkāk aplūkot kādu no grafiskajām „ķermeņa” daļām, lai iegūtu atbilstošo medicīnisko datu informāciju.

Sistēma ir savienota ar pacientu elektronisko medicīnisko ierakstu datu bāzi, vai vienkāršāk sakot – pacienta slimības vēsturi. ASME izmanto medicīnas sistēmas starptautiskos standartus (SNOMED), kas ietver ap 300 000 medicīnas terminu un ļauj veidot tiltu starp grafisko konceptu un teksta dokumentiem. „SNOMED terminoloģija ir kā zināšanu krātuve. Ar tās palīdzību mēs sistēmā iekļaujam medicīnas zināšanas tā, lai dators saprastu, ka pirksts ir plaukstas daļa, kā arī to, ka gripa un drudzis ir savstarpēji saistīti. Saikne starp grafiskiem objektiem un elektroniskajiem medicīnas ierakstu datiem pamatā ir balstīta uz šīm datorizētajām medicīnas zināšanām. Tā ir mūsu darba būtība. Programmas redzamā daļa ir 3D modelis, taču izaicinošākā daļa ir veidot saites (linkus) tā, lai klīniski tās būtu savstarpēji saistītas”, skaidro IBM Cīrihes laboratorijas veselības projektu vadītājs, pētnieks Andrē Elizēfs (Andre Elisseeff).

Elizēfs uzsver, ka šie attēli nav izstrādāti kā diagnostikas instruments lēmumu pieņemšanai, bet gan kalpo kā līdzeklis informācijas sniegšanai. Pētījumi ir pierādījuši, ka ārsti lēnāk pieņem IT nekā citu profesiju pārstāvji, pat ja ieguvumi ir iepriekš demonstrēti. Īpaši tas attiecas uz jebko, kas varētu apšaubīt ārsta pieņemtos lēmumus.

Pētnieks Andrē Elizēfs stāsta: „Cerībā paātrināt elektronisko medicīniskās aprūpes datu attīstību, mēs esam mēģinājuši padarīt šo informāciju viegli pieejamu un saprotamu medicīniskās aprūpes sniedzējiem, kombinējot datus ar vizuālo attēlu un, cik vien iespējams, padarīt vienkāršāku darbu ar datiem, kas var palīdzēt uzlabot pacientu aprūpi.”

IBM 3D vizualizācijas programma ļauj palūkoties zem pacienta ādas, lai redzētu sirds un asinsvadu, kā arī muskuļu sistēmu. Piemēram, ja pacients sūdzas par sāpēm ceļgalā, ārsts datora monitorā uzklikšķina uz atbilstošo ķermeņa daļu un iegūst visus atbilstošos datus. Šodien, ja pacients apmeklē ārstu un sūdzas par sāpēm mugurā, ārsts pacientam jautās par viņa slimības vēsturi, veiks izmeklējumus un gan vizuāli, gan fiziski izmeklēs pacientu. Pēc tam ārsts izskatīs lielu daudzumu dokumentu, taču ļoti iespējams, ka viņam nebūs piekļuve pilnai pacienta slimības vēsturei un līdzīgām sūdzībām. Savukārt ASME sistēma ļauj ārstiem uzklikšķināt uz dažādām 3D ķermeņa daļām, piemēram, muguru, un acumirklī iegūt visu pieejamo slimības vēsturi un informāciju, kas attiecas uz pacienta muguru, ieskaitot teksta ierakstus, laboratoriju rezultātus un tādus attēlus kā rentgenogrammas un magnētiskās rezonanses rezultātus. Ārsts konkrētā pacienta muguras daļas var apskatīt arī detalizētāk, sašaurinot vajadzīgo informāciju pēc dažādiem meklēšanas parametriem.Šāda vizualizācija sniedz uzskatāmāku un pacientam saprotamāku skaidrojumu par viņa veselības stāvokli, nekā virkne sarežģītu latīnisku terminu.

picturegallery.4af19d13-12b8-45ae-9f71-6c807111396c

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/header-bilde-divi_edit.jpg

Lai pieņemtu ekonomiski pamatotus un panākumus nesošus lēmumus, vadītājiem nepieciešams rūpīgi analizēt pārdošanas rādītājus, vērot izmaiņas klientu vēlmēs un uzvedībā, izprast tendences. Informācijas apjoms ir pamatīgs pat vidēji lielos uzņēmumos. Kā neapjukt datu jūklī, kad katrai filiālei, katram departamentam ir sava Excel tabula ar dažādiem skaitļiem? Viens no uzticamākajiem, dzīvē pārbaudītiem risinājumiem ir centralizēt visu datu plūsmu un uzticēt tās apkopošanu datorprogrammai. Viens no labākajiem tā dēvētajiem biznesa inteliģences un arī plānošanas risinājumiem ir IBM Cognos, kas veiksmīgi tiek izmantots gan daudzās gigantiskās starptautiskās korporācijās, gan arī vidēji lielos Latvijas uzņēmumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Arī latviešiem iespēja lāpīt IT milža IBM «caurumus»

Nozare.lv, 06.12.2012

IBM Poland galvenais tehnologs, vadošais arhitekts mākoņskaitļošanas jomā Centrālajā un Austrumeiropā, atbildīgais par attiecībām ar riska kapitāla kompānijām Pjotrs Pietržaks.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim globālās informācijas tehnoloģiju (IT) kompānijas IBM programmā iesācējuzņēmumiem SmartCamp nav piedalījušies Latvijas vai Baltijas uzņēmumi, taču kompānija cer, ka situācija mainīsies, norāda IBM Poland galvenais tehnologs, vadošais arhitekts mākoņskaitļošanas jomā Centrālajā un Austrumeiropā, atbildīgais par attiecībām ar riska kapitāla kompānijām Pjotrs Pietržaks.

Baltijas startapu jeb jaunuzņēmumu nepiedalīšanos programmā viņš saistīja ar to, ka IBM pārstāvji nebija tik aktīvi, taču viņš cer, ka tas mainīsies. «Jo vairāk uzņēmumu pieteiksies, jo labāk. Būšu ļoti lepns, ja kāds no reģiona uzvarēs šādās sacensībās, jo tas rāda, ka arī mēs labi darām savu darbu,» teica kompānijas pārstāvis.

Tā kā IBM ir sava pētniecības un attīstības (R&D) divīzija, kompānija aktīvi meklē tirgū jaunus iesācējuzņēmumus, kas sāk jaunus, interesantus biznesus, lai aizpildītu «caurumus» tehnoloģiju portfelī. Lai atrastu šādus uzņēmumus, IT gigants sadarbojas ar riska kapitāla kompānijām un investīciju fondiem, jo tie ļoti labi zina vietējo tirgu. Ar šo uzņēmumu starpniecību esot vieglāk iegūt informāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn darba devēji slimības lapu apmaksai darbiniekiem tērējuši par 48.3 % vairāk nekā 2006. g. un tiek lēsts, ka šogad šie tēriņi būs 50 milj. Ls.

Tā prognozē uzņēmēji, uzzinot Centrālās statistikas pārvaldes datus par darbnespējas lapu apmaksai tērēto naudu 2007. gadā. Jo dārgāks Latvijā kļūst darbaspēks, jo arvien iespaidīgākas summas slimības lapu apmaksai spiesti tērēt uzņēmēji un arvien sarūk viņu konkurētspēja. Vēl vairāki aptaujātie uzņēmēji pat bija pārsteigti, jo šos ciparus nevarot izskaidrot ar darba algas pieaugumu, kas pērn un šogad ik gadu audzis 25 - 35 % apmērā, kamēr darbinieku slimības pabalstos izmaksājamā summa ir pieaugusi par teju vai 50 %. Uzņēmēji atzīst, ka augstāka pašizmaksa Latvijā ir saistīta nevis ar zemāku darba ražību, tehnoloģisko bruņojumu vai vēl ko citu, bet gan daudz garāku darbinieku slimības lapu apmaksas laiku un tā izmaksām. Darba devēji iestājas par to, lai Latvijā slimības lapu apmaksas termiņi uzņēmējiem tiktu pielīdzināti Igaunijai un Lietuvai, kur valsts sāk maksāt no otrās slimošanas dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar IBM pārdošanas direktoru Baltijas valstīs Sergeju Kostjučenko

Lelde Petrāne, 01.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild IBM pārdošanas direktors Baltijas valstīs Sergejs Kostjučenko.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Galvenokārt jau tāpēc, ka, strādājot IBM, es nepārtraukti varu uzzināt kaut ko jaunu. Tehnoloģiju ekspertus parasti palīgā sauc tikai tad, kad ir radusies kāda jauna biznesa ideja vai arī problēma, kura ir jāatrisina, un šāds darbs man ir interesants. Iespēja ieviest vismodernākās idejas dažādās uzņēmējdarbības nozarēs, dažkārt pat pilnībā pārmodelēt visu klienta biznesu ir tas, kas mani katru dienu motivē un dzen uz priekšu pretī panākumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Valsts kase grib tikt vaļā no IBM partnera

Sanita Igaune, 26.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kase IT iepirkumā diskvalificē lētākos un izvēlas dārgāko piedāvājumu; vienu piedāvājumu diskvalificē, jo IBM Latvija darbības veidos neesot norādīts «AZAS disku masīvu ražošana».

Latvijā saistībā ar informācijas tehnoloģiju (IT) iepirkumiem iepriekš tika piedzīvotas situācijas, kad no iepirkuma procedūras tika izslēgti piedāvājumi, jo pretendents nebija iesniedzis kāda veida izziņas vai to kopijas, bet šobrīd ar tiešām muļķīgu pretendenta atraidīšanas iemeslu ir izcēlusies Valsts kase (VK). Proti, lai iegādātos risinājumu datu uzglabāšanai, VK pērn izsludināja iepirkumu par tiešsaistes datu apmaiņas sistēmas AZAS disku masīva iegādi. Kopumā iepirkumā savus piedāvājums iesniedza trīs IT uzņēmumi - SIA iPro, SIA Datakom un SIA OptiCom, kuru piedāvājuma līgumcenas bija attiecīgi 56,7 tūkst. Ls, 98,5 tūkst. Ls un 128,6 tūkst. Ls. Atbilstoši Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) datiem, VK par uzvarētāju atzina 128,6 tūkst. Ls vērto OptiCom piedāvājumu. Jāatzīmē, ka šajā iepirkumā, lai salīdzinātu dažādu ražotāju tehnoloģiskos risinājumus, VK noteica ne tikai minimālās prasības, bet arī saimnieciskā izdevīguma kritērijus. «Saimnieciski visizdevīgāko piedāvājumu konkursa komisija izvēlējās pēc šādiem piedāvājumu vērtēšanas kritērijiem - tehniskās priekšrocības un piedāvājuma cena,» DB pamatoja VK biroja vadītājas vietniece Sandra Gīle. Izvērtējot iesniegtos piedāvājumus, konkursa komisija atzina par neatbilstošiem SIA iPro un SIA Datakom piedāvājumus, jo netika iesniegta visa konkursa nolikumā pieprasītā dokumentācija, kas ļautu izvērtēt piedāvājumu atbilstību nolikumā noteiktajām funkcionalitātes prasībām, turpināja S. Gīle.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesībsargājošās institūcijas ķērušās klāt uzņēmumiem, kas savā darbā izmanto nelicencētas datorprogrammas. Pēc pārbaudēm vairāku kompāniju, tostarp datortehnikas tirgotāju, valdes locekļiem piespriests sods – atkarībā no pārkāpuma svara uzņēmumu vadītājiem jāmaksā naudas sods, jāstrādā piespiedu darbu vai jāatlīdzina cietušajam zaudējumi vairāku tūkstošu Ls apjomā.

Biroja preču izplatītājas SIA Inika valdes loceklim piespriests naudas sods 600 Ls apmērā, kā arī pienākums

atlīdzināt datorprogrammu ražotājiem zaudējumus 582 latu apmērā. Savukārt, dizaina un drukas kompānijas Cita tipogrāfija valdes loceklim tika piespriests piespiedu darbs 50 stundu apmērā, kā arī pienākums atlīdzināt 1950 latu zaudējumus, norāda starptautiskās datorprogrammu ražotāju asociācijas Business Software Alliance (BSA) pilvarotā pārstāve Latvijā Ingrīda Veikša.

Notiesājošs spriedums tika pasludināts arī datorprogrammu «servisa meistaram», kurš tika pieķerts prettiesiskā datorprogrammu izplatīšanā. Viņam tika piespriests piespiedu darbs simts stundu apmērā, kā arī pienākums atlīdzināt datorprogrammu ražotājiem zaudējumus 1032 latu apmērā. Šis spriedums gan vēl nav stājies spēkā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Ierosinātas 13 krimināllietas pret datorprogrammu pirātiem

Elīna Pankovska, 03.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada vasaras trijos mēnešos uzņēmumos veikti 57 reidi, lai pārbaudītu datorprogrammu legalitāti. Pārkāpumi konstatēti gandrīz katrā ceturtajā uzņēmumā. Pārbaužu rezultātā ierosinātas 13 krimināllietas par nelicencētu datorprogrammu lietošanu.

«Daļa komersantu joprojām cenšas taupīt, savā darbā izmantojot pirātiskās datorprogrammas, tomēr neatkarīgi no datorprogrammu vērtības un pārkāpumu izdarīšanas motīviem tiek pārkāptas autortiesības, un par to draud kriminālatbildība. Turklāt datorprogrammu autortiesību īpašniekiem nākas maksāt kompensācijas par zagto datorprogrammu izmantošanu,» norāda starptautiskās programmatūras industrijas asociācijas Business Software Alliance (BSA) pilnvarotais pārstāvis Latvijā Jānis Bordāns.

Krimināllietas ierosinātas pret tādiem uzņēmumiem kā ELPA 2, Sensi Grow, Alt and Ko, Bāzes Baltijas, Divi Simti divi, Coldtrans Serviss, Attach, S-Print, Kuma CR, Munks Print partneri un Graftik.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strādājis Big Blue un Big Board, Normunds Šaumanis tagad ir pats sava IT uzņēmuma īpašnieks, direktors un apkopējs vienā personā.

Par Big Blue un Big Board sarunvalodā mēdz dēvēt attiecīgi IBM un Ņujorkas Fondu biržu. Pirmais ir lielākais uzņēmums pasaulē informācijas tehnoloģiju jomā, kurā strādā gandrīz 400 tūkstoši darbinieku. Otrais — pasaules lielākā fondu birža pēc veikto darījumu apjoma.

IBM Latvia Normunds Šaumanis pievienojās deviņdesmito gadu vidū, drīz pēc datorzinātnes studiju beigām Mičiganas Valsts universitātē. Tobrīd IBM paplašināja savu darbību Latvijā, un, pieņemot darbā, Amerikas izglītība un angļu valodas zināšanas tika uzskatītas par lielu priekšrocību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Pētījums: Datorpirātisma līmenis Latvijā - 56%

, 14.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datorpirātisma līmenis Latvijā pērn sastādīja 56%, saglabājot 2006. gada rādītāju, kamēr dažās valstīs pirātisma līmenis ir audzis.

Datorprogrammu pirātisms Latvijas ekonomikai ir nodarījis zaudējumus 29 miljonu ASV dolāru apmērā, kas ir par trim miljoniem dolāru vairāk nekā 2006. gadā.

Par to liecina piektā ikgadējā globālā datorprogrammu pirātisma pētījuma rezultāti, kurus šodien publicēja starptautiskā datorprogrammu autortiesību aizsardzības organizācija Business Software Alliance (BSA). Pētījums aptver 108 valstis, un to veica vadošais globālais informācijas tehnoloģiju tirgus pētījumu uzņēmums IDC.

“Fakts, ka pirātisma līmenis Latvijā, neraugoties uz datoru un interneta lietotāju skaita pieaugumu, ir palicis 2006. gada līmenī, liecina, ka valdības un BSA pūliņi nav bijuši velti. Tos novērtējusi arī Starptautiskā intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības organizācija, pērn izņemot Latviju no tā saucamā melnā saraksta, kurā iekļautas pirātisma jomā uzraugāmās valstis. Vienlaikus jāuzsver, ka mūsu pieredze rāda - pat neliels atslābums cīņā ar datorpirātismu ievērojami paaugstina pirātisma līmeni,” atzīmē BSA Latvijas komitejas valdes priekšsēdētājs Valdis Birkavs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Uzņēmumā IBM Latvia mainās vadība

Dienas Bizness, 14.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija IBM ir iecēlusi par IBM Latvia vadītāju Ediju Tanonu – viņš šajā amatā nomainīs Uģi Eriņu, kurš savu karjeru turpinās ārpus IBM, sacīts otrdien izplatītajā kompānijas paziņojumā presei.

Savā jaunajā amatā Tanons būs atbildīgs par visām ar klientu apkalpošanu saistītajām aktivitātēm, kas aptver visu IBM produktu un pakalpojumu portfeli.

IBM iecēlusi Kržistovu Bulaževski par IBM struktūrvienību vadītāju Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Bulaževskis vairāk nekā 20 gadu ieņēmis vadošus amatus IBM struktūrvienībās Polijā un Baltijas reģionā.

«Līdz ar izmaiņām uzņēmuma „IBM Latvia” vadībā ir noslēdzies viens attīstības posms. Tagad ir pienācis laiks vēl straujākai izaugsmei, kas ļaus uzņēmumam stiprināt savas pozīcijas Latvijā,» komentēja Tanons. «Es izmantošu visu līdzšinējo uzkrāto pieredzi, lai IBM saglabātu un palielinātu savu vadošo lomu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas informācijas tehnoloģiju tirgos,» teica Bulaževskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Darba devēji atbalstītu rosinājumu nemaksāt slimības naudu par pirmajām trim slimošanas dienām

LETA, 31.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darba devēji atbalstītu ierosinājumu darbiniekam nemaksāt slimības naudu par pirmajām trim slimošanas dienām, nevis tikai pirmo dienu, kā tas ir šobrīd, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijā (LDDK).

LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone norādīja, ka LDDK ieskatā ir jārisina un jāsakārto daudzi jautājumi sociālās apdrošināšanas un veselības aprūpes sistēmā. LDDK aicina nopietni izvērtēt Igaunijas modeli, kas paredz, ka risku par pirmajām trīs dienām no slimības perioda sākuma uzņemas darba ņēmējs, bet par periodu no ceturtās līdz astotajai dienai - darba devējs, un tālāk jau līdzekļi tiek atvēlēti no sociālās apdrošināšanas budžeta.

«Latvijā spēkā esošais regulējums nosaka, ka tikai pirmā slimības diena netiek apmaksāta, sākot no 2. līdz 10. dienai izmaksas sedz darba devējs. Atbilstoši statistikai 2016. gadā darba devēji apmaksāja aptuveni 262 000 slimības dienas,» norādīja Meņģelsone, piebilstot, ka Igaunijā šī proporcija ir ievērojami samērīgāka, jo darba devējs sedz tikai piecas slimības dienas, kas atstāj ievērojami mazāku ietekmi uz tautsaimniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IBM nolēmis atklāti konkurēt ar Microsoft, piedāvājot klientiem pilnu nepieciešamo komplektu programmatūras darbam, kurā nebūs neviena Microsoft produkta, ziņo newsru.com.

Tehniski jauns risinājums ietver sevī virtuālu darba galdu ar pilnu programmatūras komplektu, kuram nav nepieciešamības pēc Microsoft programmatūras. Otra īpatnība- tam nav nepieciešami dārgi programmu risinājumi.

IBM apgalvo, ka atkarībā no konkrētiem komplektācijas elementiem, tā cena var svārstīties no 59 līdz 289 dolāriem, turklāt šajā cenā iekļauts tehniskais atbalsts. Ja kompānija pirks vairāk kā 1000 šādu darba vietu, pilna komplekta cena pazeminās līdz 49 dolāriem.

Pēc IBM vērtējuma, vidējās izmaksas, lai pilnībā nokomplektētu korporatīvo datoru ar licencētu programmatūru, sastāda 500 līdz 800 dolārus. Šajā summa ietilpst operētājsistēma, piemēram, Windows Vista, ofisa pakete, piemēram, Microsoft Office 2007, un savstarpējā darba līdzekļi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, tiekoties ar informācijas tehnoloģiju un pētījumu kompānijas IBM delegāciju, vienojies par izpētes centra izveidi Latvijā.

Tuvākajā laikā tiks sagatavots saprašanās memorands starp Latvijas valdību un IBM, DB pēc tikšanās teica premjers, piebilstot, ka jau nākošā gada vidū izpētes centrs varētu sākt darbu.

Šis projekts sākotnēji prasīs abpusējus ieguldījumus. Savukārt pētījumu finansējums varētu sasniegt piecus miljonus eiro gadā, ko līdzvērtīgi finansēs IBM un Latvijas puse. Latvijai ir iespēja arī piesaistīt Eiropas fondu finansējumu, norādīja premjers. Ņemot vērā Latvijas budžeta grūtības, IBM varētu nodrošināt visu nepieciešamo finansējumu nākamgad, ko Latvija kompensētu 2013. gadā.

Iespējamie sadarbības virzieni ir ļoti plaši, tostarp nanotehnoloģijas un zaļā enerģija, farmācija, medicīna. Pētījumu centra izveidēs gaitā tiks dibināta vadības grupa, kur abu pušu zinātnieki noteiks precīzos pētījumu virzienus un projektus. No Latvijas sadarbības partneris būs Zinātnes padome. Sadarbībā ieinteresētas vairākas Latvijas universitātes – Latvijas Universitāte, Tehniskā Universitāte un Stradiņa Universitāte. Sarunās ar IBM pārstāvjiem piedalījās arī ministriju un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izdevniecība Dienas Bizness sadarbībā ar IBM Latvija un Digital Mind 12. martā Citadeles konferenču centrā rīkos konferenci «Biznesa analītika – nākamais solis biznesa attīstībā». Tajā Latvijas uzņēmumu vadītājiem būs iespēja iepazīties ar biznesa analītikas jēdzienu, uzzināt par jaunākajām nozares tehnoloģijām un to izmantošanas sniegtajām priekšrocībām, kā arī izzināt Latvijas un ārvalstu uzņēmumu pieredzi biznesa analītikas risinājumu izmantošanā.

Biznesa analītika ir metodiku, procesu un programmatūras rīku kopums, ko uzņēmumi var izmantot dažāda formāta datu apstrādei un informācijas analīzei, ikdienas biznesa lēmumu pieņemšanai un nākotnes notikumu prognozēšanai. Biznesa analītikas rīki savākto informāciju par uzņēmuma operatīvās darbības rezultātiem un tirgus notikumiem pārveido jēgpilnās atziņās, kuras vadītājiem ļauj pieņemt izsvērtus un uz pierādījumiem balstītus lēmumus.

«Runājot ar Latvijas uzņēmumiem, jūtam lielu interesi, bet vienlaicīgi arī izpratnes trūkumu par to, tieši kā izmantot savā rīcībā esošos datus, lai labāk izprastu gan savus klientus, gan arī uzņēmuma iekšējos procesus, un uzlabotu biznesa rezultātus,» stāsta A/S Digital Mind valdes priekšsēdētājs Rinalds Sluckis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

IBM System Truck Rīgā

, 30.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūlija sākumā Rīgā ierodas IBM System Truck, kas ir gandrīz 17 metrus garš un 36 tonnas smags īpaši aprīkots autofurgons.

Furgonā iespējams vizuāli iepazīties ar IBM jaunākajām tehnoloģijām, tai skaitā System x, System p un System Storage, Db.lv informē Santa Rutka, IBM Latvija Mārketinga komunikāciju vadītāja.

Serveri ir uzstādīti tādā veidā, lai tos varētu apskatīt no visām pusēm. Jaunākais aprīkojums atbilst IBM Green/Cool un enerģijas taupīšanas stratēģijai.

Jaunākās sistēmu un tehnoloģiju grupas demo versijas, kas pieejamas IBM furgonā:

IBM Director 5.20.1, Windows 2003 Server EE, IBM Capacity Manager 5.20, IBM System Availability 5.20, Software Distribution 5.20, ServeRAID Manager 8.40, Power Executive v2.10, Virtualization Manager v1.1.1, Remote Deployment Manager v4.40, Remote BladeCenter Management, IBM Director Managed Agent 5.20.1, RHEL 4.0, SLES v10, VMware ESX Server v3.0.1, Virtual Infrastructure 3, LeoStream Connection Broker v4.4.14, Virtual Iron and Management, Virtual Iron 4.1.4 & Management.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Investori vīlušies IBM finanšu rezultātos

Ritvars Bīders, 18.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz to, ka IBM apgrozījums trešajā ceturksnī sasniedza analītiķu prognozēto līmeni, turklāt kompānijas peļņa bija lielāka par gaidīto, tehnoloģiju giganta akciju cena pēc finanšu rezultātu izziņošanas saruka par 4% līdz 179,48 dolāriem, vēsta Financial Times.

IBM apgrozījums trešajā ceturksnī bija 26,2 miljardi ASV dolāru, kas ir tikai nedaudz mazāk par prognozētajiem 26,3 miljardiem dolāru. Kompānijas peļņa bija 3,28 dolāri uz katru akciju, kas par 0,06 dolāriem vairāk, nekā bija prognozējuši analītiķi.

IBM, kas ir pasaulē desmitais lielākais darbadevējs, bizness kompānijas galvenajos tirgos nav ievērojami audzis, taču nav arī sarucis, tomēr ASV, kas ir IBM lielākais tirgus, kompānija spēja palielināt apgrozījumu par 4%. Tajā pat laikā attīstības valstīs, ieskaitot Brazīliju, Krieviju, Indiju un Ķīnu, IBM spējis augt par vidēji 13%.

Jau ziņots, ka pirmo reizi kopš 1996. gada IBM tirgus vērtība pārsniegusi Microsoft tirgus vērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par nelicencētu datorprogrammu lietošanu uzņēmumos pērn kompensācijās pieteikti 322 541 eiro

Dienas Bizness, 17.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par nelicencētu datorprogrammu izmantošanu pērn ierosināti 27 kriminālprocesi, bet par mazākiem pārkāpumiem noformēti administratīvo pārkāpumu protokoli. Savukārt kopējais pieteikto kompensāciju apmērs pērn sasniedza 322 541 eiro, datorprogrammu ražotāju tiesību aizstāvju organizācijas BSA pārstāvji.

Izlīgumi noslēgti 23 gadījumos, un kopējā kompensācijās izmaksātā summa - 85,5 tūkstoši eiro. Papildus kompensāciju maksai pārkāpēji ir legalizējuši savas datorprogrammas.

Ar nelicencētu datorprogrammu izmantošanu saistās finansiālie, juridiskie, biznesa darbības un drošības riski. Gadījumā, ja, veicot datorprogrammu pārbaudi, Ekonomikas policijai rodas aizdomas par pretlikumīgi iegūtas programmatūras izmantošanu, uzņēmumam līdz tālākai apstākļu noskaidrošanai var tikt konfiscēti datoru cietie diski, kas ievērojami apgrūtinās kompānijas darbību šajā laikā. Par mazākiem pārkāpumiem uzņēmumiem var piemērot administratīvos sodus, savukārt smagāku pārkāpumu gadījumos tiek uzsākti kriminālprocesi. Persona, kas datorā prettiesiski iekopējusi (instalējusi) nelicencētu datorprogrammu, var tikt saukta pie kriminālatbildības, bet apsūdzības var tikt izvirzītas arī uzņēmuma vadībai, kas atbild par uzņēmuma datoros esošo programmatūru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Metrum izstrādājis Rīgas reljefa trīsdimensiju modeli

Ingrīda Drazdovska, 27.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mērniecības un teritorijas plānošanas uzņēmums Metrum izstrādājis Rīgas reljefa trīsdimensiju modeli.

Kā informē uzņēmums, tas palīdzēs apzināt un novērst pilsētas teritorijas applūšanas riskus. Ar aero lāzerskenēšanas metodi iegūtie dati nākotnē būs izmantojami arī jaunu ēku būvniecības plānošanai un modelēšanai, atvieglojot un padarot objektīvāku lēmumu pieņemšanas procesu.

Rīgas pilsētas teritorijas reljefa trīsdimensiju modeļa izstrādi Metrum veica pēc Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pasūtījuma, datus par galvaspilsētas teritorijas reljefu, apbūvi un veģetāciju jeb apstādījumiem iegūstot aero lāzerskenēšanas ceļā.

Modelis izstrādāts projekta Rīgas pilsētas virszemes ūdeņu ietekmju novērtēšana, novēršana un ekoloģiskā stāvokļa uzlabošana ietvaros. Projektu līdzfinansē ES LIFE+ programma, un tā gaitā paredzēts veikt detalizētu hidroloģisko procesu un to ietekmes izpēti Rīgas teritorijā, izstrādāt galvaspilsētas plūdu riska pārvaldības plānu, kā arī īstenot vairākas citas aktivitātes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Visai būvniecības nozarei jāspēj runāt BIM valodā

Jeļena Gavrilova, VAS “Valsts nekustamie īpašumi” valdes locekle, 06.06.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības nozare digitalizējas. BIM (būves informācijas modelēšana) vidē izstrādāti modeļi kļūt par pamatdokumentu risinājumu izstrādei, būvvaldei nepieciešamos materiālus var augšupielādēt elektroniski, virknē publisko iepirkumu BIM nākamgad būs obligāts.

Acīmredzami tuvojas brīdis, kad var sākt domāt par būtisku digitālā brieduma līmeņa paaugstināšanu un pilnvērtīgu digitālo transformāciju. Kas tam ir nepieciešams?

Vienā teikumā sakot: standartizācija, izglītošana un investīcijas tālākajā tehnoloģiju attīstībā.

Nenoliedzami, līdz šim BIM ieviešana nozarē kopumā lielā mērā ir bijusi fragmentēta. VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ), kas ir lielākā būvdarbu pasūtītāja publiskajā sektorā, ir neatlaidīgi veidojusi BIM izmantošanas kultūru, izvirzījusi striktas prasības projektu digitalizācijas jomā, regulāri apmācījusi speciālistus, kā arī mudinājusi digitalizācijas prasības ieviest valstiskā līmenī. Mēs redzam, ka projekta trīsdimensiju vizualizācijas un modeļus aktīvi izmanto lielie būvuzņēmumi (ģenerāluzņēmēji), kuri izpilda gan privātā, gan publiskā sektora pasūtījumus. Priecājamies redzot, kā paplašinās speciālistu digitālās prasmes, aizvien vairāk projektētājiem piemīt izpratne par BIM.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) ir aizliedzis Valsts kasei slēgt iepirkuma līgumu par tiešsaistes datu apmaiņas sistēmas AZAS disku masīva iegādi. Šādu lēmumu IUB pieņēma, izskatot IT uzņēmuma SIA Datakom iesniegto sūdzību, raksta Dienas bizness.

IUB ir uzdevis Valsts kasei divdesmit darba dienu laikā no lēmuma saņemšanas dienas novērst iesniegumu izskatīšanas komisijas konstatētos pārkāpumus un atkārtoti izvērtēt konkursā iesniegtos piedāvājumus. DB jau rakstīja (26.01.2012), ka Valsts kase IT iepirkumā par tiešsaistes datu apmaiņas sistēmas AZAS disku masīva iegādi, diskvalificēja lētākos un izvēlējās dārgāko piedāvājumu.

SIA Datakom piedāvājums tika diskvalificēts muļķīgas atrunas dēļ, jo Datakom sadarbības partnera – SIA IBM Latvija, kura ir oficiālā ASV IT giganta IBM pārstāvniecība Latvijā – pamatnodarbošanās neesot disku masīvu izgatavošana un tamdēļ tā nevarot tikt uzskatīta par IBM iekārtu ražotāju. Proti, VK savā skaidrojumā norādījusi, ka ir apšaubāms Datakom apgalvojums, ka iesniegts tika ražotāja apliecinājums, jo saskaņā ar Lursoft datu bāzē redzamo informāciju SIA IBM Latvija darbības veidi ir: mašīnu, rūpniecības iekārtu, kuģu un lidaparātu vairumtirdzniecības starpnieku darbība, citur neklasificēta finanšu starpniecība, konsultēšana programmatūras jautājumos, programmēšana, datu apstrāde, citas ar datoriem saistītas darbības, tirgus un sabiedriskās domas izpēte, konsultēšana komercdarbībā un vadzinībās. «Konkursa nolikumā prasīto datu apmaiņas sistēmas AZAS disku masīvu ražošana nav SIA IBM Latvija darbības veidu sarakstā,» teikts VK skaidrojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Par nelikumīgu datorprogrammu izmantošanu pieprasa 265 tūkstošus

Jānis Rancāns, 11.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā pusgadā ierosināti 43 kriminālprocesi pret uzņēmumiem un organizācijām, kuras savā saimnieciskajā darbā izmantojušas nelikumīgi lejupielādētas vai iegādātas datorprogrammas. Programmu ražotāji no šiem uzņēmumiem pieprasījuši kompensācijas par nodarītajiem zaudējumiem gandrīz 265 tūkstošu latu apmērā.

Kā informē Business Software Alliance (BSA), gada pirmajā pusgadā Valsts policija sadarbībā ar BSA un Latvijas autortiesību aizsardzības biedrību Datorprogrammu autortiesību apvienība ik nedēļu izlases kārtībā veikusi 10 līdz 15 datorprogrammu legalitātes pārbaužu uzņēmumu birojos gan Rīgā, gan citās Latvijas pilsētās.

No ierosinātajiem kriminālprocesiem 19 tika izbeigti, noslēdzot izlīgumu un samaksājot kompensāciju cietušajiem vairāk nekā 33 tūkstošu latu apmērā. Pārējo lietu izskatīšana šobrīd turpinās.

Salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu, šogad nedaudz ir pieaudzis ierosināto kriminālprocesu skaits. «Kopumā situācija ir samērā stabila, tomēr vēl daudz jāstrādā, lai sasniegtu uzlabojumu nelegālo datorprogrammu izkaušanā. Tāpēc ir nepieciešama saskaņota un aktīva rīcība gan sabiedrības izglītošanā, gan pārkāpumu atklāšanā, gan pārkāpēju sodīšanā,» sacīja BSA pilnvarotā pārstāve Latvijā Ingrīda Veikša.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 9.septembrī, pirms otrā lasījuma skatīs valdības ierosinājumu no nākamā gada samazināt darba devēju apmaksājamo slimības dienu skaitu, Db.lv informēja Saeimas Preses dienests.

Grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" paredz noteikt, ka slimības nauda būs jāizmaksā tikai par pirmajām desmit darba nespējas dienām. Slimības pabalstu, ko piešķir un izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), slimnieks saņems sākot ar vienpadsmito slimības dienu. Patlaban darba devēji slimības naudu maksā par pirmajām 14 slimības dienām, bet no 15.dienas cilvēks saņem slimības pabalstu.

Komisija arī izvērtēs Bērnu un ģimenes lietu ministrijas priekšlikumu palielināt apmaksājamo slimības dienu skaitu par slima bērna kopšanu. Saskaņā ar ierosinājumu paredzams, ka līdz 14 gadus veca slima bērna kopšanai slimības pabalstu piešķirs un izmaksās par laiku no darbnespējas pirmās dienas līdz darbnespējas 30.dienai. Veselības ministrijas informācija liecina, ka iepriekšējos gados vidēji pieciem procentiem bērnu, kuri ārstējušies slimnīcās, ārstēšanās un atveseļošanās bijusi ilgāka par noteikto periodu, par kuru vecākiem izsniedz slimības lapu. Patlaban slimības pabalstu VSAA piešķir un izmaksā, ja bērns slimojis 21 dienu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā pusgadā darba devēji slimības lapu apmaksai darbiniekiem tērējuši 24.06 miljoni latu, kas ir gandrīz tikpat, cik visā 2006. gadā kopā.

To rāda Centrālās statistikas pārvaldes dati par darbnespējas lapu apmaksai tērēto naudu. Jāatgādina, ka pērn visā gadā šī summa sasniedza 39.92 miljonus latu, kamēr 2006. gadā bija 26.92 miljoni latu, bet 2005. gadā 20.33 miljoni latu. Šā gada pirmajā pusgadā slimības lapu apmaksai tērēts par 16 % vairāk nekā analogā periodā pērn. Jo dārgāks Latvijā kļūst darbaspēks, jo arvien iespaidīgākas summas slimības lapu apmaksai spiesti tērēt uzņēmēji un arvien sarūk to konkurētspēja.

Tēriņi pieaug

"To, cik strauji pieaug slimības lapu apmaksai iztērētā nauda, redzu gan manis vadītajā uzņēmumā, gan kopumā šo tendenci ar nedaudz mazāku pieaugumu atspoguļo statistikas dati," skaidro izdevniecības SIA Lietišķās informācijas dienests izpilddirektore Aiva Vīksna. Viņa atzīst, ka šajos miljonos ir paslēpta nelietderīgi izmantota nauda. "Šie skaitļi tikai vēlreiz liecina par to, ka darba devēja apmaksāto darbinieka slimības dienu skaits bija jāsaīsina, un valstij jāsper reāli soļi simulantu apkarošanai, ko it īpaši daudzi izjūt noteiktos gada laikos vai tad, kad kāds ir apvainojies uz darba devēju," skaidro A. Vīksna. Turklāt uzņēmumam, lai izpildītu pasūtījumu laikā, ir jāmeklē darbinieki, kas slimotājus aizstāj, un par to attiecīgi jāmaksā, tādējādi paaugstinot ražošanas izmaksas. Vairāki aptaujātie uzņēmēji pat bija pārsteigti, jo šos skaitļus nevarot izskaidrot ar darba algas pieaugumu, un pat pieļāva, ka tie liecinot par kādām epidēmijām Latvijā un to, ka darbinieki kļuvuši slimīgāki, jo darba algas pieaugums neesot tik liels.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

IBM ar Apple noslēdz vērienīgu sadarbības līgumu

Žanete Hāka, 16.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IBM un Apple noslēguši sadarbības līgumu par to, ka IBM MobileFirst for iOS tiks izstrādātas vairāk nekā simts biznesa aplikācijas uzņēmējiem, liecina IBM paziņojums.

Tāpat iOS lietotājiem tiks piedāvāti optimizēti IBM mākoņa pakalpojumi, kas piemēroti iOS, ieskaitot drošību, analītiku un mobilo integritāti.

Darījums paver Apple pieeju IBM pārdošanas resursiem, kas ieteiks Apple ierīces klientiem tādās nozarēs kā veselības aprūpe un banku nozare, kas nekad nav bijušas iPhone prioritātes. Savukārt IBM tas ļaus pārdot programmatūru un pakalpojumus kompānijām, kuras meklē veidus, kā pārvaldīt darbinieku viedtālruņus un planšetdatorus, raksta Bloomberg.

Šī sadarbība palīdzēs Apple iegūt lielāku tirgus daļu tieši korporatīvu klientu segmentā, kas izmanto bezvadu ierīces.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Atkal sūdzas par Valsts kases IT iepirkumu

Gunta Kursiša, 19.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kase vēl joprojām nevar noslēgt izsludināto iepirkumu kokursu par tiešsaites datu apmaiņas sistēmas AZAS disku masīvu iegādi. Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) februāra sākumā jau apturēja Valsts kases iepirkumu, tai izskaidrojot, ar ko nodarbojas kompānija IBM un liekot vēlreiz izvērtēt iesniegtos piedāvājumus, taču divas sūdzības iesniegtas arī par jaunajiem konkursa rezultātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru