Tehnoloģijas

Iegulda 200 tūkstošus vietējā IT uzņēmumā

, 21.02.2007

Jaunākais izdevums

Pirmo investīciju nacionālās programmas Riska kapitāla finansējums ietvaros veicis ZGI fonds, ieguldot 200 000 latu vietējā informācijas tehnoloģiju uzņēmuma SIA SmartImage Solutions (SIS) pamatkapitālā, biznesa portālu Db.lv informēja SIA Zaļās gaismas investīcijas valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Rikšis. Šis ir pirmais no projektiem, ko sākts realizēt ar Latvijas valsts un ES atbalstu.

Ieguldījuma līgums parakstīts piektdien, 16. februārī. Saskaņā ar to ZGI fonds ieguvis 30% SIS kapitāla daļu.

"Mēs arī savā turpmākajā darbībā vēlētos galvenokārt ieguldīt gan jauno tehnoloģiju komercializācijā, gan veselības aprūpē. Aicinām pieteikties inovatīvus risinājumus un uzņēmumus, kas orientējas uz strauju augsmi. Ar ieguldījumiem kapitālā atbalstām, piemēram, jaunu produktu izstrādi un ieviešanu tirgū, uzņēmumu tehnoloģisko modernizāciju, kā arī jaunu noieta tirgu apgūšanu," skaidro M. Rikšis.

SmartImage Solutions (SIS) ir Latvijas [kapitāla] uzņēmums, ko pērn izveidojuši IT nozares profesionāļi, kas Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūtā nodarbojas ar zinātniskām izstrādnēm jauno tehnoloģiju laukā. Uzņēmumu dibinājuši datorzinātņu maģistrs Pēteris Ručevskis, matemātikas zinātņu doktors un LU asociētais profesors Paulis Ķikusts un datorzinātņu doktors Kārlis Freivalds.

Starp projektiem, ar kuriem ie zinātnieki strādājuši minama, piemēram, dažādu optisko sensoru attīstība (kopš 1985. gada). Šajā laukā kompānijas dibinātāju pazīstamākās izstrādnes, kas tiek izmantotas dzīvē, ir automātiskie stiklu tīrītāji automašīnām, viltoto monētu detektori (t.sk. Neste automātiskajās degvielas uzpildes stacijās) u.c.

Kompānijai esot virkne jaunu tehnoloģisku izgudrojumu, kuri pēc patentēšanas tiks vispirms piedāvāti vietējā tirgū, tomēr uzņēmuma mērķis ir ar savām izstrādnēm iziet starptautiskajā tirgū. Vispirms iecerēts piedāvāt datu saspiešanas tehnoloģiju ar meklēšanas iespēju saspiestajos datos.

"Mēs piedāvājam tehnoloģiju, kas nodrošina ne tikai datu arhivēšanu ar augstu saspiešanas pakāpi, bet arī meklēšanu saspiestajos datos. Šo tehnoloģiju varēs pielietot liela apjoma datiem iekārtās ar ierobežotu atmiņas daudzumu, piemēram, mobilajos telefonos. Šāda veida tehnoloģija ļauj izveidot plašu perspektīvu produktu klāstu; mēs piedāvājam tehnoloģiju nevis šos produktus," uzskata SIS valdes priekšsēdētājs Pēteris Ručevskis: "Vienkāršoti runājot, piedāvāsim makšķeres, nevis paši makšķerēsim."

"Esam pārliecinājušies, ka ar šo tehnoloģiju var izveidot, piemēram, ērtas, nelielas un ātras elektroniskās vārdnīcas, kas piemērotas izmantošanai mobilajos telefonos, kuri atbalsta noteiktas programmatūras izmantošanu," skaidro Pēteris Ručevskis: "Pasaulē pārdošanā pašlaik tiek piedāvāta, piemēram, Oksfordas vārdnīca, kurā dati saspiesti mazāk kā divas reizes. Mūsu tehnoloģija ir konkurētspējīga, jo ļauj saspiest datus līdz pat 30 reizēm, kas ievērojami pārsniedz konkurējošo risinājumu iespējas." "Latvijas tirgus ir daudz par mazu, lai atmaksātos šādu projektu izstrādnes. Tādēļ skatāmies lielo tirgu virzienā, kas vienīgie var nodrošināt peļņu jomā, kas saistīta ar programmatūras attīstbu," atzīst P. Ručevskis: "Datu saspiešanas tehnoloģiju plānojam piedāvāt jau šogad, bet citu projektu, kas saistīti, piemēram, ar attēlu apstrādi - tuvāko trīs gadu laikā."

M. Rikšis uzsver, ka labprāt investētu arī citos daudzsološos jauno tehnoloģiju projektos, kur iespējams ļoti strauji audzēt pievienoto vērtību.

Šis ir pirmais no projektiem, ko sākts realizēt ar Latvijas valsts un Eiropas Savienības atbalstu. Nacionālo programmu Riska kapitāla finansējums īsteno Latvijas Garantiju aģentūra, sadarbojoties ar privātajiem investoriem un riska kapitāla fondiem. Riska kapitāla investīciju fondu pārvaldītājs ZGI pirmais šīs programmas ietvaros pērn septembrī sāka izskatīt pieteikumus ieguldījumiem uzņēmumu pašu kapitālā. Atšķirībā no struktūrfondu finansējuma, ko var saņemt pēc projekta beigām, jaunā programma domāta tieši biznesa plānu uzsākšanai un to īstenošanai.

ZGI aicina vēl šogad pieteikties mazos un vidējos uzņēmumus (MVU), kas nevar saņemt pietiekamu bankas finansējumu saviem attīstības projektiem. "Nereti uzņēmējam nav pietiekama nodrošinājuma, kas atbilstu banku prasībām. Mūsu investīcijas ļauj palielināt uzņēmuma kapitālu un paver jaunas iespējas perspektīviem projektiem, kuru vērtība strauji aug," uzsver M. Rikšis.

Kopējais ieguldījuma apjoms vienā uzņēmumā nevar pārsniegt 700 000 LVL, kas kopā ar bankas finansējumu ļauj finansēt līdz pat trim miljoniem latu vērtus projektus. Pirmajā fāzē ieguldījums ir līdz 210 000 LVL. Atlikušais apjoms var tikt ieguldīts pēc sešiem mēnešiem.

Ieguldījumu vidējais ilgums ir no trim līdz sešiem gadiem. Šajā laika posmā uzņēmumam nav jārēķinās ar noteiktiem maksājumiem par saņemto finansējumu. Fonda peļņa veidojas savus ieguldījumus (kapitāla daļas uzņēmumā) pārdodot citiem investoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Latvieši biežāk iegulda naudu pensiju fondos, igauņi un lietuvieši – nekustamajā īpašumā

Db.lv, 30.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apmēram puse iedzīvotāju katrā no Baltijas valstīm neveic nekādas investīcijas. Savukārt, izvēloties, kur ieguldīt naudu, igauņi dod priekšroku nekustamajam īpašumam, latvieši – privātajiem pensiju fondiem, bet lietuvieši vienādi iegulda gan nekustamajā īpašumā, gan pensiju fondos, gan uzkrājošā apdrošināšanā, secināts SEB bankas veiktajā aptaujā.

Salīdzinot ar kaimiņvalstīm, Latvijā ir vismazāk to iedzīvotāju, kuri vispār veic kādas investīcijas – 49% aptaujāto atzīmē, ka viņi kaut kur iegulda naudu. Lielākā daļa (24%) iegulda privātajos pensiju fondos. Otrajā vietā ir uzkrājošā apdrošināšana, ko izvēlas 16% respondentu, bet trešajā – nekustamais īpašums, ko izvēlas 11% aptaujāto.

No tiem Latvijas iedzīvotajiem, kuri veic investīcijas, 60% dara to reizi mēnesī. Gandrīz puse no viņiem ik mēnesi iegulda no 20 līdz 50 eiro, ap 20% – līdz 20 eiro un tikpat daudz – no 50 līdz 100 eiro. Pārējie var atļauties novirzīt investīcijām virs 100 eiro mēnesī.

Igaunijas iedzīvotāji ir visaktīvākie ieguldītāji – tur investēšanas pieredze ir 59% iedzīvotāju. Apmēram trešdaļa dod priekšroku nekustamajam īpašumam. Otrajā vietā ir privātie pensiju fondi, ko izvēlas 26% aptaujāto, bet trešajā – akcijas, kurās iegulda 18% respondentu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanām visvairāk iztērējusi Tautas partija, liecina Db veikta Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam partiju iesniegto deklarāciju izpēte.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vēl gaida deklarācijas, kas nosūtītas pa pastu, tādēļ visu partiju tēriņi pagaidām nav zināmi, piemēram, šobrīd nav pieejamas ziņas par partiju LPP/LC. Deklarācijas par priekšvēlēšanu tēriņiem bija jāiesniedz līdz 6. jūlijam, bet tas var būt arī vēstules izsūtīšanas datums, norādīja KNAB Sabiedrisko attiecību un izglītošanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

Apvienība TB/LNNK priekšvēlēšanu kampaņai izlietojusi 406.7 tūkstošus latu. Par reklāmas kampaņas sagatavošanu un plānošanu apvienība samaksājusi 26.99 tūkstošus latu, bet 346.3 tūkst. Ls izlietoti reklāmas izvietošanai, lielākoties (205.5 tūkst. Ls) komerciālajā TV.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas pašvaldības uzņēmumu vadītājiem algas kā ministriem

Vēsma Lēvalde, Db, 26.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pat pēc 15 % obligātās algu samazināšanas vairākiem Liepājas pašvaldības uzņēmumu vadītājiem algas ir valsts vadītāju līmenī, izpētījis laikraksts Kurzemes Vārds.

Vislielāko algu 2009. gadā saņem pērn 115 tūkstošu latu lielus zaudējumus piedzīvojušās pašvaldības SIA Liepājas ūdens vadītājs Andis Dejus - 2.04 tūkstošus latu. Viņš arī salīdzinoši daudz zaudējis no algas, jo pērn viņa alga vidēji bijusi 3.024 tūkstoši latu, raksta Kurzemes Vārds.

Liepājas reģionālā slimnīca pērn cietusi gandrīz 379 tūkstošus latu zaudējumus, valdes priekssēdētājs Juris Bārzdiņš saņem 1.97 tūkstošus latu algā, bet viņa vietnieks ārstniecības jautājumos, patologs Edvīns Striks - 1.78 tūkstošus latu, valdes locekle Liene Busele - 1.42 tūkstošus latu.

Atkritumu poligona apsaimniekotāja Liepājas RAS, kas pērn nopelnījusi 120 tūkstošus latu, valdes priekšsēdētājs Normunds Niedols saņem 1.62 tūkstošu latu algu. Viņam ir arī 1.2 tūkstošus latu liela amatalga PSIA Vecliepāja. Komunālās pārvaldes vadītājs Ģirts Reinbergs - 1.5 tūkstošus latu, Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins - 1.5 tūkstošus latu. Arī domes izpilddirektors Edgars Rāts saņem algu arī PSIA Komunālā pārvalde - 1.35 tūkstošus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pabeigta bijušās Rīgas domes ēkas rekonstrukcija

, 12.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieliekot punktu vairāk nekā gadu ilgušajiem rekonstrukcijas darbiem, šodien VAS Valsts nekustamie īpašumi parakstīja pieņemšanas-nodošanas aktu par jauno Ārlietu ministrijas ēku Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 3 (iepriekš Rīgas domes ēka), Db.lv inormēja VAS Valsts nekustamie īpašumi sabiedrisko attiecību speciālists Mārtiņš Kaprāns.

Rekonstrukcijas darbi kopumā izmaksājuši desmit miljonus latu.

Lai nodrošinātu Ārlietu ministrijas darbiniekus ar nepieciešamo platību, jaunajā ēkā ir izbūvēts papildus stāvs, kurā, saglabājot esošos jumta krēsliņus, ir izveidotas modernas biroja telpas. Tāpat ēka ir papildināta ar piebūvi, kas kalpos dažādu kolektīvu pasākumu, t. sk. preses konferenču vajadzībām. Ēkā ir ierīkoti jauni lifti, un atšķirībā no agrākā iekšējā plānojuma tagad tā būs invalīdiem draudzīga (nodrošināti speciāli pacēlāji).

Rekonstrukcijas laikā pilnībā ir nomainīts grīdas pārsegums, restaurēti koka paneļi sienām, atjaunota pirmā stāva mozaīkas grīda, smilšakmens kolonas, vitrāžas un citi ēkas dekoratīvie elementi. Visi darbi ir noritējuši saskaņā ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas prasībām, un inspekcijas pārstāvji jau ir uzteikuši būvniekus par kvalitatīvi paveiktajiem restaurācijas darbiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Apstrādes rūpniecības apgrozījums sarucis par 2,5%

Žanete Hāka, 09.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada augustā, salīdzinot ar jūliju, apstrādes rūpniecības apgrozījums1 pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 2,5%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Tai skaitā gan vietējā tirgū, gan eksportā bija samazinājums par 2,5%, no tā eirozonā – par 4,2%, bet ārpus eirozonas – pieaugums par 2%. Kāpumu ārpus eirozonas ietekmēja produkcijas realizācijas apjoma pieaugums apģērbu ražošanas nozarē, gatavo metālizstrādājumu ražošanas nozarē, izņemot mašīnas un iekārtas, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas nozarē, mēbeļu ražošanas nozarē un farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanas nozarē.

Apgrozījuma samazinājums, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, bija ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanas nozarē – par 18,3% (vietējā tirgū – par 6,1%, eksportā – par 25,9%), iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanas nozarē – par 16,2% (vietējā tirgū samazinājums par 48,2%, bet eksportā pieaugums par 5,8%), automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanas nozarē – par 9,7% (vietējā tirgū – par 19,3%, eksportā – par 7%). Kritums bija arī atsevišķās pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs: koksnes un koka izstrādājumu ražošanā – par 1,8% (eksportā samazinājums par 6,5%, bet vietējā tirgū bija pieaugums par 2,3%), pārtikas produktu ražošanā – par 2,8% (vietējā tirgū – par 3,4% un eksportā – par 0,8%, ko ietekmēja kritums ārpus eirozonas – par 2,8%, bet eirozonā bija pieaugums par 14,1%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Apstrādes rūpniecības apgrozījums samazinājies

Žanete Hāka, 09.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada maijā, salīdzinot ar aprīli, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 3%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tai skaitā vietējā tirgū – par 3,6% un eksportā - par 2,2% (no tā eirozonā samazinājums par 7,3%, bet ārpus eirozonas – pieaugums par 2,2%),

Salīdzinot ar 2013. gada maiju, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem apstrādes rūpniecības apgrozījums pieauga par 0,1%, tai skaitā eksportā – par 0,6% (no tā kāpums ārpus eirozonas – par 3,8%, bet eirozonā – bija kritums par 4,5%), savukārt vietējā tirgū bija samazinājums par 0,2%.

Apgrozījums, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, samazinājās ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanas nozarē – par 21,2%, un to ietekmēja apgrozījuma kritums eksportā par 37,5%, neskatoties uz apgrozījuma pieaugumu vietējā tirgū par 14,7%. Apgrozījums par 12,2% samazinājies arī gumijas un plastmasas izstrādājumu ražošanas nozarē (vietējā tirgū – par 14,9% un eksportā – par 4,6%), iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanas nozarē – par 10,4% (vietējā tirgū – par 24,2%, eksportā – par 0,1%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Apstrādes rūpniecības apjomi auguši

Žanete Hāka, 08.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 0,7%, tai skaitā eksportā - par 1,9% (no tā eirozonā pieaugums par 5,1%, bet ārpus eirozonas – samazinājums par 5,1%), savukārt vietējā tirgū bija samazinājums par 0,2%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Apgrozījuma pieaugums, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, bija datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas nozarē – par 16,6% (pieaugums eksportā par 32,2%, vietējā tirgū bija samazinājums par 16,3%), elektrisko iekārtu ražošanas nozarē – par 11,9% (pieaugums eksportā – par 20,2%, vietējā tirgū bija samazinājums – par 6,4%), dzērienu ražošanas nozarē – par 11,5% (pieaugums eksportā – par 5,5%, vietējā tirgū – par 13,1% ), koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanas nozarē, izņemot mēbeles – par 2,4% (pieaugums eksportā – par 7,6%, bet vietējā tirgū bija samazinājums – par 1,8%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Piejūras īpašumu cenas Latvijā apsteidz Lietuvu, bet atpaliek no Igaunijas

Zane Atlāce - Bistere, 24.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piejūras pilsētas Jūrmala, Tallina, Klaipēda, un Palanga Baltijas valstīs pēdējos gados izpelnās arvien lielāku ne vien tūristu, bet arī nekustamā īpašuma pircēju interesi, liecina RIA.com Marketplaces apkopotā informācija.

Vislētāk pie nekustamā īpašuma piejūrā – ne vairāk kā trīs kilometrus no krasta, var tikt Lietuvā, bet Latvijā māja 140 m2 platībā maksā vidēji 210 tūkstošus eiro, kamēr dzīvoklis –150 tūkstošus eiro. Cenas Latvijā un Lietuvā nedaudz atpaliek no līdzīgu nekustamo īpašu cenām Igaunijā. Piejūras īpašumu cenām Baltijas valstīs augot, ārvalstu pircēji arvien biežāk lūkojas arī Ukrainas virzienā.

Latvijā, saskaņā ar nekustamo īpašumu sludinājumu vietnē city24.lv atrodamo informāciju, šī mēneša sākumā tika pārdoti kopumā 10 015 objekti – 7876 dzīvokļi un 2139 mājas. Lielākā daļa šo īpašumu atrodas Rīgā un tās priekšpilsētās. Jūrmalā pārdošanā jūras tuvumā (ne vairāk kā trīs kilometrus no jūras) bija 862 dzīvokļi un 467 mājas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Apstrādes rūpniecības apgrozījums sarucis

Žanete Hāka, 09.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2014. gadā, salīdzinot ar 2013. gadu, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 1,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes jaunākie dati.

Vietējā tirgū apgrozījums saruka par 0,9% un eksportā – par 1,3% (no tā eirozonā kritums par 4,4%, bet ārpus eirozonas kāpums par 0,5%).

Gan vietējā tirgus, gan eksporta apgrozījums samazinājās metālu ražošanas nozarē – par 58,1%, iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas nozarē – par 26,7%, elektrisko iekārtu ražošanas nozarē – par 21,8% un apģērbu ražošanas nozarē – par 15,3%.

Savukārt pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs apgrozījums pieauga: kokapstrādē – par 10,8% (vietējā tirgū – par 12%, eksportā – par 9,2%), pārtikas produktu ražošanas nozarē – par 2,3% (vietējā tirgū – par 3,2%, eksports saglabājās iepriekšēja gada līmenī) un gatavo metālizstrādājumu ražošanas nozarē – par 6,8% (vietējā tirgū – par 7,6%, eksportā – 5,5%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Apstrādes rūpniecības apgrozījums palielinājies

Žanete Hāka, 10.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada septembrī, salīdzinot ar augustu, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 3,5%, tai skaitā vietējā tirgū – par 3% un eksportā – par 4% (no tā eirozonā – par 7,1% un ārpus eirozonas – par 3,9%), liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Apgrozījums, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, pieauga iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanas nozarē – par 42,1% (pieaugums gan vietēja tirgū, gan eksportā), automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanas nozarē – par 16,7% (pieaugums abos tirgos). Apgrozījuma kāpums abos tirgos bija arī pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs – kokapstrādē – par 9,2%, gatavo metālizstrādājumu ražošanas nozarē, izņemot mašīnas un iekārtas, – par 5,7% un pārtikas produktu ražošanas nozarē – par 1%.

Salīdzinot ar 2013. gada septembri, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem apgrozījums apstrādes rūpniecībā samazinājās par 0,8%, un to ietekmēja apgrozījuma samazinājums vietējā tirgū par 3,2%. Eksportā bija pieaugums par 2,4%, ko nodrošināja apgrozījuma pieaugums ārpus eirozonas par 7,9% (eirozonā bija samazinājums par 6,6%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielāko nekustamā īpašuma darījumu TOP 70

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 21.09.2007

Rīgas Brīvostas pārvalde februārī SIA Rīgas pasažieru terminālis pārdevusi 59 890 kvadrātmetrus zemes ar muitas ēku Eksporta ielā 3a, 3b.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais līdz šim reģistrētais nekustamā īpašuma pirkuma darījums: SIA PK Investments (AS Pro Kapital un divu Igaunijā reģistrētu kompāniju meitasuzņēmums) šā gada martā par 103,04 miljoniem latu pārdevusi tirdzniecības centru Domina - 8,13 hektārus zemes ar divām būvēm Ieriķu ielā 3. Uzzini, kuri ir citi lielākie darījumi!

Oficiālo lielo - miljons latu vai vairāk - nekustamā īpašuma darījumu skaits Rīgā strauji sarūk: pagājušā gada otrajā pusgadā tādu bija vismaz 55, bet šā gada pirmajā pusgadā - vairs tikai 36.

Īpaši lielo darījumu skaits galvaspilsētā pastāvīgi pieauga kopš 2005. gada pirmā pusgada, kad tikai 20 darījumu summa bija viens miljons latu vai lielāka un lielākā oficiālā darījuma summa bija 3,67 miljoni latu. Pagājušā gada pirmajā pusgadā virs miljona latu jau bija veseli 55 darījumi, virs miljona dolāru - vismaz 87. Savukārt šā gada pirmais pusgads gan ir atnesis absolūto viena darījuma summas rekordu, Vācijas uzņēmumam par vairāk nekā 103 miljoniem latu iegādājoties tirdzniecības centru Domina un tā zemes platības. Toties oficiālo - zemesgrāmatās fiksēto - darījumu virs miljona latu bijis tikai 36, virs miljona dolāru - tikai 60.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju fonds A3E Capital dibināts 2012. gadā Maltā, bet tā pamatlicēji ir latvieši, un fonds līdztekus investīcijām jaunattīstības valstīs investē arī Latvijā.

Kādēļ tieši obligācijas, kāds labums no fonda darbības ir investoriem un kāds ir tā ienesīgums, Dienas Bizness jautāja vienam no fonda dibinātājiem Aldim Reimam.

Kā nolēmāt izveidot savu ieguldījumu fondu? Iepriekš esat vadījis banku, tās arī ir investīcijas, ieguldījumi.

Es darbojos finanšu pasaulē jau vairāk nekā 30 gadus. Pirmos 20 gadus aizvadīju Latvijas banku sektorā. Pats savām rokām izveidoju pašreizējās BluOr Bank priekšteci Baltikums banku un vadīju to 10 gadus līdz 2011. gadam. Tad kopā ar bijušajiem bankas kolēģiem nolēmām izveidot savu investīciju fondu. Galvenā argumentācija bija tāda, ka pat bankas prezidents nav tās īpašnieks, bet ir tikai algots darbinieks, savukārt man bija vēlme izveidot savu biznesu jomā, kuru ļoti labi pārzinu. Banku bizness pēc 2008. gada krīzes kļuva aizvien garlaicīgāks, regulācijas un prasības pieauga. Esmu matemātiķis, beidzu LU Fizikas un matemātikas fakultāti, un tādēļ finanšu tirgi man vienmēr ir likusies ļoti interesanta sfēra. Salīdzinot ar galvenajām banku aktivitātēm, tādām kā, piemēram, klientu piesaiste un kreditēšanas bizness, kas ir zema riska, tomēr garlaicīgs process, investīcijas finanšu tirgos ir daudz aizraujošāka nodarbe. Ideja par fondu mums ar kolēģiem brieda jau ilgstoši, bet pie idejas realizācijas mēs ķērāmies 2011. gadā. Uzskatu, ka finansista karjerā kļūt par investīciju fonda, kaut neliela, īpašnieku noteikti ir solis augšup. Es pats šobrīd esmu profesionāli ļoti apmierināts, jo daru to, kas man patīk, kopā ar kolēģiem, kuri man patīk, un esmu vidē, kas man patīk. Būtiski, ka neesmu ne no viena atkarīgs, un savs fonds ir daudzu finansistu un baņķieru sapnis, ko nereti dzirdu no ārvalstu kolēģiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas mērs pērn izdevīgi pārdevis īpašumu

Vēsma Lēvalde, Db, 03.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas mērs Uldis Sesks 2008. gadā pārdevis nekustamo īpašumu Liepājā par 325 tūkstošiem latu Askoldam Kļaviņam. Kopējie mēra ienākumi bijuši vairāk nekā 391 tūkstotis latu, liecina iesniegtā amatpersonas deklarācija.

Liepājas domē Uldis Sesks nopelnījis 39.5 tūkstošus latu, kā a/s Latvenergo padomes loceklis 10.8 tūkstošus latu, Latvijas Hipotēku un zemes bankā peļņa bijusi 2494 lati, kā Liepājas speciālās ekonomiskās zonas valdes priekšsēdētājs viņš nopelnījis 13.2 tūkstošus latu. Skaidrā naudā Uldis Sesks paspējis uzkrāt 15 tūkstošus ASV dolāru, 30 tūkstošus eiro un 35.1 tūkstoti latu. Banku kontos Liepājas mēram glabājas 211.2 tūkstoši eiro un mazliet vairāk nekā 13.7 tūkstoši latu.

Uldis Sesks izsniedzis aizdevumos 198 tūkstošus latu, tostarp SIA Kalnmuiža - 160 tūkstošus latu. Parādsaistību Liepājas mēram nav. Viņš ziedojis Liepājas partijai 1500 latu un 4500 latu labdarībai. Liepājas mēra īpašumā ir dzīvojamā māja Otaņķu pagastā, 1653 daļas SIA ELKAUTO un 4 daļas SIA Kalnmuižas viesnīca. Viņa lietošanā ir viena dienesta automašīna Audi A6 un viena automašīna ar ģenerālpilnvaru Subaru Impreza, personiskajā īpašumā tikai 1991. gadā ražota piekabe.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Numura pētījums atklāj – aiz viltotajām vēstulēm, kuras pagājušajā nedēļā saņēma vairāki desmiti Rīgas iedzīvotāju, slēpjas vērienīga, starptautiska mēroga naudas izkrāpšanas shēma.

Rīgā ir atrasti vairāki desmiti noslēpumainu sūtījumu no Izraēlas. Tā aizvadītajā nedēļā ziņoja interneta portāli un avīzes. Vēl noslēpumaināku šo lietu padarīja apstāklis, ka Latvijas Pasts neizpauda sūtījumu saturu. Vien to, ka visas vēstules ne tikai nāk no viena un tā paša sūtītāja, bet ir arī adresētas vienai un tai pašai personai. Pastnieki tās uzgāja vairākās kāpņutelpās un pastkastītēs Zolitūdē, Purvciemā un Mežciemā. Pavisam kopā pasta darbiniekiem izdevās atrast 40 šādus sūtījumus. Bet cik daudzi no tiem tomēr nonāca privātpersonu rokās – to nav iespējams prognozēt. Nedaudz vēlāk atklājās, ka visi šie sūtījumi ir viltoti. Viltojuma pazīmes bija gan Latvijas Pasta zīmogam, gan Izraēlas pastmarkai. Lietas materiālus pasta amatpersonas solījās neatvērtā veidā nodot policijai, lai uzsāktu izmeklēšanu. Tikmēr Numura veiktā izpēte atklāj starptautiska mēroga finanšu izkrāpšanas shēmu, kura no Izraēlas stiepjas līdz Ukrainai, Krievijai un nu jau arī Latvijai. Ņemot vērā šīs shēmas vērienu, neparasto izdomu, kā arī iesaistītās naudas summas, var secināt, ka šis ir, iespējams, iespaidīgākais naudas izkrāpšanas mēģinājums, kurā tiek iesaistītas Latvijas privātpersonas. Viens vienīgs upuris krāpniekiem ienestu vairāk nekā 22 tūkstošus latu lielu peļņu. Kā liecina Lielbritānijas un Nīderlandes drošības kompāniju veiktais pētījums, par šādu krāpšanās shēmu upuriem visbiežāk kļūst izglītoti cilvēki vecumā no 35 līdz 44 gadiem, kuriem ir stabils stāvoklis sabiedrībā un pastāvīgi ienākumu avoti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Sporta klubu pārstāvji: Sliktāk vairs nevar būt!

Db.lv, 25.03.2021

Latvijas Veselības un Fitnesa asociācijas vadītājs un valdes loceklis Gints Kuzņecovs.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Veselības un Fitnesa asociācija informē, ka nozares apgrozījums 2021.gadā ir samazinājies par 90% un zaudējumi sasniedz gandrīz pusmiljonu eiro mēnesī, kas jau ir sarkanā gaisma luksoforā.

Tā atgādina, ka sports un sporta klubi ir viena no retajām nozarēm, kuras darbība tika pilnībā pārtraukta kopš decembra, un tās darbība bijusi ierobežota praktiski visu laiku kopš pandēmijas sākuma valstī.

“Sliktāk vairāk nav kur! Runājot veselības ministra žargonā, sporta nozares luksoforā jau no gada sākuma ir ieslēgusies sarkanā lampiņa. Tas nozīmē, ka ir jāsāk apsvērt, vai nav vieglāk slēgt sporta centrus un sporta klubus, nevis mēģināt izdzīvot laikā, kad redzams, ka valdībai nav cita plāna, kā tikai sagaidīt pandēmijas beigas pasaulē. Varbūt valdība to var atļauties, bet mēs kā nozare to nevaram, jo valsts atbalsts ir nepietiekams. Valdībai ir steidzami jāpieņem lēmums – sekot citu valstu pieredzei un ļaut sportam pastāvēt. Pasaules piemēri ir pierādījuši, ka arī pandēmijas apstākļos var nodrošināt gudru un vienlaikus drošu sportošanu gan iekštelpās, gan ārā,” norāda asociācijas vadītājs un valdes loceklis Gints Kuzņecovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Apstrādes rūpniecības apgrozījums audzis par 1,4%

Žanete Hāka, 09.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada aprīlī, salīdzinot ar martu, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 1,4%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tai skaitā vietējā tirgū apgrozījums audzis par 3,2%, bet eksportā bija samazinājums par 0,8% (no tā kritums ārpus eirozonas – par 2,5%, bet eirozonā – bija kāpums par 1,1%),

Apgrozījuma pieaugums, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, bija pēc īpatsvara lielākās apstrādes rūpniecības nozarēs: koksnes un koka izstrādājumu ražošanā – par 3,7% (vietējā tirgū – par 5,3%, eksportā – par 1,6%), pārtikas produktu ražošanā – par 5,9% (vietējā tirgū – par 7,4%, eksportā – par 2,1%) un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas – par 8% (vietējā tirgū – par 10,3%, eksportā – par 4,1%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās 2013. gadā, salīdzinot ar 2012. gadu, pieauga par 1,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes jaunākie dati.

Apgrozījuma pieaugumu galvenokārt veicināja kāpums vietējā tirgū par 5,5%, bet eksportā bija samazinājums par 2,2%. Lielākais apgrozījuma pieaugums bija mēbeļu ražošanas nozarē par 21% (vietējā tirgū – par 37,6%, eksportā – par 6,4%), datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas nozarē – par 19,3% (vietējā tirgū – par 21,5%, eksportā – par 18,4%) un tekstilizstrādājumu ražošanas nozarē – par 15,3% (vietējā tirgū – par 13,5%, eksportā – par 16,4%).

Kopējais apgrozījuma pieaugums gan vietējā tirgū, gan eksportā bija vērojams arī pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs: pārtikas produktu ražošanas nozarē – par 9,3%, kokapstrādē – par 7,9% un metālapstrādē – par 2,2%. Savukārt lielākais apgrozījuma samazinājums bija metālu ražošanas nozarē – par 56%, ko ietekmēja AS Liepājas metalurgs darbības pārtraukšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Apstrādes rūpniecības apgrozījums jūlijā samazinājās par 0,3%, gada laikā pieaugums par 1%

Mārtiņš Apinis, 09.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās 2013.gada jūlijā, salīdzinot ar 2013.gada jūniju, samazinājās par 0,3%, tai skaitā vietējā tirgū – par 0,6%, bet eksportā bija pieaugums par 0,2%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Apstrādes rūpniecības apgrozījums raksturo ikmēneša rūpniecības preču un pakalpojumu tirgus pieprasījuma attīstību.

Lielākais apgrozījuma samazinājums salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi bija iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā (kuģu un laivu remonts un apkope, visāda veida iekārtu un ierīču remonts un apkope, ražošanas iekārtu un ierīču uzstādīšana) – par 10,9% (vietējā tirgū samazinājums par 15,1%, bet eksportā pieaugums par 23%), automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanas nozarē – par 9% (samazinājums eksportā par 11,7%, bet vietējā tirgū pieaugums par 2,6%) un dzērienu ražošanas nozarē – par 6,6% (samazinājums vietējā tirgū par 8,9%, bet eksportā bija pieaugums par 1,4%). Apgrozījuma kritums gan vietējā tirgū, gan eksportā bija vērojams arī pēc īpatsvara lielākajās nozarēs: kokapstrādē (par 5,8%) un metālapstrādē (par 5,4%). Pārtikas produktu ražošanas nozare palika iepriekšējā mēneša līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Apstrādes rūpniecības apgrozījums samazinājies

Žanete Hāka, 08.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērnā gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 0,8%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

To ietekmēja eksporta samazinājums par 2,7% (no tā eirozonā – par 0,2% un ārpus eirozonas – par 5,6%). Savukārt vietējā tirgū apgrozījums pieauga par 0,7%.

Apgrozījuma samazinājums, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, bija iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas nozarē (kuģu un laivu remonts un apkope, visādu veidu iekārtu un ierīču remonts un apkope, ražošanas iekārtu un ierīču uzstādīšana) par 25,2% (vietējā tirgū – par 23,4%, eksportā – par 31,6%), tekstilizstrādājumu ražošanas nozarē – par 8,4% (vietējā tirgū – par 7,6%, eksportā – par 8,7%) un dzērienu ražošanas nozarē – par 5,5% (tai skaitā eksportā samazinājums par 27%, bet vietējā tirgū pieaugums par 1,4%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Apstrādes rūpniecības apjomi sarukuši

Žanete Hāka, 09.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada oktobrī, salīdzinot ar septembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 0,7%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Vietējā tirgū apgrozījums sarucis par 1,5%, bet eksportā audzis par 0,3% (no tā ārpus eirozonas – pieaugums par 2,7%, bet eirozonā - samazinājums par 3,9%).

Apgrozījuma samazinājums, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, bija automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanas nozarē – par 10,3% (tai skaitā vietējā tirgū kritums par 53,2%, bet eksportā – pieaugums par 5%), gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas – par 7,7% (vietējā tirgū – par 8,9%, eksportā – par 5,9%) un koksnes un koka izstrādājumu ražošanā – par 5,2% (vietējā tirgū – par 4,4%, eksportā – par 6,1%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Apstrādes rūpniecības apgrozījums februārī samazinājās par 1,1%

Dienas Bizness, 08.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2015. gada februārī, salīdzinot ar janvāri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 1,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati. Vietējā tirgū apgrozījums samazinājās par 0,9%, eksportā – par 1,4%, no tā eirozonā – par 5,4%. Ārpus eirozonas realizācijas apjoms palika iepriekšējā mēneša līmenī.

Apgrozījuma samazinājums februārī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, bija gatavo metālizstrādājumu ražošanas nozarē, izņemot mašīnas un iekārtas – par 3,9% (samazinājums eksportā par 14%, vietējā tirgū pieaugums par 2,3%), automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanas nozarē – par 3,5% (eksportā kritums par 6%, vietējā tirgū pieaugums par 5,1%), pārtikas produktu ražošanas nozarē – par 3% (samazinājums bija gan vietējā tirgū, gan eksportā attiecīgi par 0,8% un 8,8%), ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanas nozarē – par 2,2% (no tā samazinājums vietējā tirgū par 4,9%, eksportā – par 0,1%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kazdangas piena pārstrādes uzņēmums Elpa, piesaistot Eiropas Savienības finansējumu, 2009. gadā realizēs divus attīstības projektus. Projektu mērķis ir palielināt ražotajai produkcijai pievienoto vērtību, kā arī stabilizēt tās kvalitāti.

Ieviešot ražošanā jauno iekārtu, kas būs apgādāta ar aukstuma ierīci un dubultu sienu, stabilizēsies krējuma kvalitāte, un viss process, ieskaitot produkcijas fasēšanu, atbildīs Pārtikas un veterinārā dienesta izvirzītajām prasībām. Paredzams, ka skābā krējuma raudzēšanas ierīci no Čehijas jau februāra vidū atvedīs uz Kazdangu, bet ekspluatācijā to varētu nodot marta beigās. Speciāli aprīkoto transporta ierīci kazdandznieki plāno iegādāties maijā.

Uzņēmumā top vēl viens projekts. Ja to izdošoties īstenot, piena sūkalas, kas līdz šim bijušas neizmantojams ražošanas blakusprodukts, tikšot liktas lietā dažādu spirdzinošu dzērienu izstrādei. Šo dzērienu receptūru noteikšanā jau iesaistījies institūts Ārstu konsultatīvais dienests Rīgā, un pirmo paraugu, arī veselības dzēriena degustācija jau esot notikusi Piensaimniecības muzeja atklāšanā Sieksātē, kā arī Zemkopības ministrijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pirmajā ceturksnī atsevišķiem pensiju plāniem pat divciparu skaitļiem rakstāma izaugsme

Jānis Rozenfelds, SEB Investment Management valdes priekšsēdētājs, 15.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālie akciju tirgi šī gada pirmo ceturksni noslēguši pozitīvi, līdz ar to gada pirmajos trīs mēnešos izaugsmi uzrādījuši arī teju visi Latvijas pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plāni.

Gan Eiropas, gan ASV akciju tirgu pozitīvo rezultātu pamatā šajā periodā ir salīdzinoši labie makroekonomiskie rādītāji – inflācija ir pierimusi, centrālo banku bāzes procentu likmes palikušas nemainīgas, un investori prognozē to iespējamu samazināšanu jau šajā vasarā. Atsevišķiem pensiju 2. līmeņa plāniem, kas lielāko daļu līdzekļu iegulda akcijās, tas sekmējis izaugsmi pat vairāk nekā 10% apmērā trīs mēnešu laikā.

Jau aizvadītajā gadā ASV un Eiropas akciju tirgu savstarpējā dinamika bija ļoti interesanta – dažbrīd labāk veicās Eiropas akciju indeksiem, citkārt – ASV. Šī gada pirmajā ceturksnī līderos – uzrādot lielāku izaugsmi – izvirzījusies Eiropa, ja salīdzinām ASV Standard&Poor’s 500 pret Eiropas EuroStoxx 50 indeksu. Viens no iemesliem tam varētu būt tā saucamā “ģeogrāfiskā rotācija” – proti, investori, izvērtējot, cik daudz ir vērts maksāt par vienu peļņas dolāru (vai eiro), pārvirza līdzekļus uz reģionu, kurā viņiem interesējošie ieguldījumu ir lētāki. Taču, raugoties kopumā, rezultāts bijis labs abos Atlantijas okeāna krastos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lipmans iegādājies vēl nepilnus 8.6 tūkstošus Liepājas metalurga akciju

, 04.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas metalurgs akcionārs un padomes loceklis Kirovs Lipmans atkal iegādājies uzņēmuma akcijas, liecina paziņojums Oficiālajā obligātās informācijas centralizētajā glabāšanas sistēmā.

22. decembrī K. Lipmans iegādājies 8.58 tūkstošus akciju par kopējo summu 9438 lati. Vienas akcijas cena bijusi 1.1 lats.

Kā liecina informācija NASDAQ OMX Riga biržā, uz 31. oktobri K. Lipmanam piederēja 18.94 % Liepājas metalurga akciju. Kopējais uzņēmuma vērtspapīru skaits ir 16.98 miljoni. Lielākais uzņēmuma akcionārs ir Sergejs Zaharjins, kuram pieder 49 % akciju, kā arī Iļja Segals, kura īpašumā ir 21.03 % uzņēmuma akciju.

Db.lv jau ziņoja, ka iepriekš biržā tika iesniegs paziņojums, ka K. Lipmans 23.decembrī ir iegādājies 18.7 tūkstošus akciju, par katru maksājot 1.1 Ls, kopējai darījuma summai veidojot 20.6 tūkstošus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Latvijas pensiju 2. līmeņa augstās komisijas maksas – vai pakalpojums ir pārāk dārgs?

Finanšu analītiķis Kaspars Spāre, 06.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pensiju 2. līmenis tiek veidots no mūsu darba algas sociālās apdrošināšanas iemaksām. Pašlaik tie ir 6% katru mēnesi no bruto algas sociālās apdrošināšanas iemaksu veidā. Tā tas ir rakstīts un publicēts publiskajā telpā. Tomēr, ikmēneša 6% no mūsu sociālās apdrošināšanas iemaksām nemaz nenonāk līdz izvēlētajam ieguldījumu plānam. Līdz ieguldījumu plānam nonāk mazāka summa.

2016.gadā tie ir 5,80%, jo 0,20% paņem VSAA priekš iestādes funkcionēšanas uzturēšanas, definējot kā Administratīvās Izmaksas.

Kā nākamās komisijas maksas jāmin maksājumi līdzekļu pārvaldītājiem. Kopējā līdzekļu pārvaldītāju komisijā ir iekļautas izmaksas par turētājbankas pakalpojumiem, tirdzniecības izmaksas un pārvaldīšanas izmaksas.

Līdzekļu pārvaldītājiem pastāv dažādas iespējas, kur izvietot no mums saņemtās sociālās apdrošināšanas iemaksas. Tās, piemēram, var ieguldīt banku depozītos, obligācijās, akcijās vai citos fondos. Banku depozītu gadījumā pensiju pārvaldniekam nav jāpiepūlas veikt ieguldījumus. Obligāciju gadījumā, salīdzinoši ar citiem finanšu instrumentiem, arī ieguldīšana ir salīdzinoši vieglāka, tātad mazāks darbs jāpatērē. Var teikt, ka obligāciju izvēle ir graudu izlasīšana no pelavām – finansiāli drošu kompāniju izvēle. Obligācijas peļņa ir fiksēta, obligācija nevar pelnīt vairāk kā ir noteikts, peļņa un risks ir ierobežots. Citādāk ir ar ieguldīšanu akcijās. Tā kā peļņa teorētiski ir neierobežota, risks arī ir salīdzinoši augsts, un tā kā akciju atlase līdzekļu pārvaldītājiem ir sarežģītāks darbs, arī izmaksas ir augstākas. Turpinot graudu analoģiju var teikt, ka akcijas ir ne tikai graudu izlasīšana no pelavām, bet arī to iesēšana ar cerību, ka būs veiksmīga raža nākotnē. Tātad, ir lielāks darbs un lielāks risks. Kā citu sadaļu ir jāmin ieguldīšana fondos. Līdzekļu pārvaldītājiem pastāv iespēja ieguldīt dažādos fondos. Ieguldīšana fondos palīdz diversificēt (dažādot) ieguldījumus, tomēr tai pat laikā jāatzīmē, ka ieguldīšana fondos arī atvieglo līdzekļu pārvaldītāju darbu, jo, lielākoties, tiek ieguldīts plašā tirgū, lēmumu pieņemšana tiek deleģēta citiem un atbildība samazinās.

Komentāri

Pievienot komentāru