Internets

Igaunis piedalījies Megaupload «konspirācijā»

Jānis Rancāns, 23.01.2012

Jaunākais izdevums

Saistībā ar tiešsaistes failu apmaiņas vietnes Megaupload.com pirātisma un naudas atmazgāšanas lietu, Eiropā aizturēti Igaunijas un Vācijas pilsoņi, vēsta Reuters.

Aizturētie ir 32 gadus vecais Igaunijas pilsonis Andruss Nemms (Andrus Nomm) un 39. gadus vecais Vācijas pilsonis Svens Ehternahs. Aizturētos ASV varasiestādes apsūdz interneta pirātismā un izdevušas starptautiskus orderus viņu arestam.

S. Ehternahs aizturēts Vācijā, kur ieradies no Filipīnām, savukārt A. Nemms aizturēts Nīderlandē. Vēl nav notverts šajā lietā apsūdzētais Slovākijas pilsonis Juliuss Bencko.

Aizvadītajā nedēļā ASV tiesībsargājošās institūcijas slēdza tiešsaistes failu apmaiņas vietni Megaupload.com. Interneta vietne tiek apsūdzēta antipirātisma likumdošanas pārkāpumos, kā arī naudas atmazgāšanā un izspiešanā. Lieta ieguvusi apzīmējumu «mega konspirācija».

ASV institūcijas norāda, ka failu apmaiņas vietne autortiesību turētājiem izraisījusi zaudējumus vairāk nekā 500 miljonu dolāru apmērā. Aizvadītajā nedēļā vietnes dibinātāji Kims Dotkoms un Matiass Ortmens, kopā ar diviem citiem darbiniekiem, pēc ASV pieprasījuma, tika aizturēti Jaunzēlandē.

Pēc Megaupload.com slēgšanas, ASV estādes saskārās ar hakeru grupējuma Anonymous atriebības uzbrukumiem, kuros cieta Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) interneta vietne.

Slēgtā failu apmaiņas vietne reģistrēta Honkongā, taču daļa no tās satura tika glabāta uz serveriem ASV. Saistībā ar Megaupload.com lietu deviņās valstīs izdoti divdesmit kratīšanas orderi. Interneta vietnes pārstāvji savu vainu noliedz.

Megaupload.com slēgšana notika tikai dienu pēc tam, kad tūkstošiem interneta vietņu protestēja pret ASV pirātisma apkarošanas likumdošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Megaupload līdzdibinātājam tiesa atsaka apelāciju

Gunta Kursiša, 03.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par pirātisku atzītās failu apmaiņas interneta vietnes Megaupload līdzdibinātāja Kima Dotkoma (Kim Dotcom) apelācijas iesniegums Jaunzēlanddes tiesā ir noraidīts, vēsta BBC.

Datu lejupielādes portāla radītājs vācietis K. Dotkoms ir apsūdzēts labuma gūšanā, kopējot un izplatot pirātsiku saturu, kā arī naudas atmazgāšanā. Viņš pēc ASV Federālā izmeklēšanas biroja (Federal Bureau of Investigation) ierosinājuma tika aizturēts Oklendā, Jaunzēlandē, janvāra beigās.

Oklendas Augstākā tiesa pavēstījusi, ka tā piekrīt iepriekšējam tiesas spriedumam, ka K. Dotkoms varētu mēģināt pamest valsti. Megaupload – viena no pasaules lielākajiem failu apmaiņas portāliem – radītāja advokāti paziņojuši, ka K. Dotkoms tiesas lēmumam nepiekrīt un neatzīst savu vainu, un cīnīsies par izdošanas pieteikumu ASV.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

MegaUpload dibinātājs Dotkoms sola pagriezt pasauli kājām gaisā

Gunta Kursiša, 29.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skandalozais Kims Dotkoms (Kim Dotcom), kas vēl aizvien aizturēts saistībā ar pirātisko failu apmaiņas lapu MegaUpload, pavēstījis, ka MegaUpload jaunā versija kļūs par «masveida starptautisku tīklu» un sola «pagriezt pasauli kājām gaisā», informē Torrentfreak.com.

«Mega atgriezīsies. Lielāks. Labāks. Ātrāks. Bez maksas un pasargāts no uzbrukumiem! Evolūcija!» savā Twitter kontā rakstīja MegaUplaud dibinātājs K. Dotkoms.

K. Dotkoms jau šā gada jūnija beigās pavēstīja, ka nākotnē gaidāma MegaUpload labāka un lielāka versija, taču patlaban viņš atklājis vairāk informācijas par jauno interneta vietni.

«Izstrādātāji – gatavojaties! Mega API [application programming interface, lietotņu programmēšanas saskarne] sniegs neiedomājamu spēku. Mūsu API un jūsu Mega rīki mainīs pasauli!» sacīja K. Dotkoms. Tiek paredzēts, ka jaunākais MegaUpload failu lejupielādei piedāvās papildus lietotnes – tiek cerēts piedāvāt arī epasta un faksa pakalpojumus un video lietojumprogrammas. Tāpat K. Dotkoms sola, ka tiks nodrošināta datu pārraides šifrēšana, izmantojot vienu peles klikšķi, turklāt tas būs pieejams bez maksas. Šī projekta detaļas netiek atklātas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Dotkoma «evolūcijai» jau 90% gatavība

Jānis Rancāns, 24.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skandalozais failu apmaiņas pakalpojuma MegaUpload dibinātājs Kims Dotkoms pavēstījis, ka viņa jaunais projekts ir tik pat kā gatavs, un patlaban norisinās pēdējie noslēguma darbi, vēsta interneta vietne Torrentfreak.com.

«Izstrādāti jau 90% koda. Serveri ir sagatavoti. Advokāti, partneri un investori ir gatavi,» sociālajā tīklā Twitter paudis K. Dotkoms. Kā vēsta Torrentfreak.com, jaunais K. Dotkoma garabērns dienasgaismu varētu ieraudzīt šā gada nogalē.

Tāpat atzīmēšanas vērts esot fakts, ka, neskatoties uz kriminālizmeklēšanu, jaunajā projektā esot gatavi iesaistīties arī investori.

Db.lv jau ziņoja, ka K. Dotkoms iepriekš pavēstījis – MegaUpload jaunā versija kļūs par «masveida starptautisku tīklu» un solījis «pagriezt pasauli kājām gaisā». «Mega atgriezīsies. Lielāks. Labāks. Ātrāks. Bez maksas un pasargāts no uzbrukumiem! Evolūcija!» savā Twitter kontā rakstīja MegaUplaud dibinātājs K. Dotkoms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Dotkoms laiž klajā savu jauno pakalpojumu Mega

Gunta Kursiša, 21.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazāk nekā 24 stundu laikā, kopš skandalozais MegaUpload dibinātājs Kims Dotkoms (Kim Dotcom) laidis klajā savu jauno pakalpojumu Mega, tā lietotāju skaits sasniedzis vairāk nekā vienu miljonu reģistrētu lietotāju, raksta informācijas tehnoloģiju mediji.

Lai arī Mega konkurentu – Dropbox – lietotāju skaits ir aptuveni simts miljoni, Mega lietotāju skaita pieauguma ātrums ir ievērojamāks nekā sāncenšiem. Pirmās stundas laikā kopš atvēršanas Mega lietotāju skaits sasniedza simts tūkstošus, un pēc pāris stundām tas jau bija pietuvojies miljonam.

«Ja pašlaik piekļuve Mega pakalpojumam ir lēna, tad tas ir neticamā pieprasījuma dēļ. Mēs strādājam, lai palielinātu kapacitāti,» Mega pakalpojuma klajā laišanas dienā savā Twitter kontā skaidroja K. Dotkoms.

K. Dotkoms savā failu glabāšanas un apmaiņas vietnē, ko viņš pats dēvē par «platformu zināšanām un izglītībai», sola nodrošināt privātumu, neatklājot informāciju par to, kādā veidā lietotāji piekļūst pakalpojumam vai kādus failus viņi tajā uzglabā un ar kādiem datiem dalās. K. Dotkoms iepriekš pauda, ka MegaUpload jaunā versija kļūs par «masveida starptautisku tīklu» un solījis «pagriezt pasauli kājām gaisā».

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

RVR: izgāžot vilcienu iepirkumu, lielie vilcienu ražotāji Latvijai piedāvājumus vairs neizteiks

Nozare.lv, 22.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja tiks izgāzts jauno vilcienu iepirkuma konkurss un AS Pasažieru vilciens nenoslēgs līgumu ar konkursa uzvarētāju Spānijas kompāniju Construcciones Auxiliares y Ferrocariles (CAF), tad citi lielie vilcienu ražotāji Latvijai savus piedāvājumus, visticamāk, vairs neizteiks, norāda AS Rīgas vagonbūves rūpnīca (RVR) valdes priekšsēdētājs Valērijs Igaunis un valdes loceklis Lazars Raizbergs.

«Bombardier te jau bija, CAF bija. Nezinu, vai vēl kāds uz šejieni nāks, jo tas jau būtu kā nākt uz kapsētu. Ja divi projekti jau te tiek apglabāti... Kam ir interese nākt uz kapsētu?» sacīja Raizbergs.

Igaunis piebilda, ka Bombardier un CAF savu piedāvājumu vēlreiz Latvijai neizteiktu. «Kāds cits ražotājs, piemēram, Francijas Alstom, redzējis visu to cirku, kas šeit notika - vai nāks un karos par šo niecīgo tirgu? Nē, jo tirgus ir maziņš, 40 vilcieni šādam ražotājam nav interesants apjoms,» skaidroja Igaunis.

Raizbergs piebilda, ka citās Austrumeiropas valstīs vilcienu ražotājus sagaida ar atplestām rokām, piemēram, Stadler izveidoja rūpnīcu Polijā, Bombardier - Čehijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Precizēta - Līdz ar Truksni un Krūmiņu aizturēts arī savulaik ar NSL saistītais Jorens Raitums

LETA, 05.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) kriminālprocesā par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, iespējams, aizturējis arī savulaik ar partiju No sirds Latvijai (NSL) saistīto Jorenu Raitumu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Raitums savulaik sadarbojies ar NSL un esot bijis atbildīgs par jautājumiem, kas saistīti ar partijas budžetu.

NSL līdere Inguna Sudraba aģentūrai LETA uzsvēra, ka Raitums nekad nav bijis partijas biedrs un partijā aktīvi nedarbojas.

Advokāts Pāvels Rebenoks aģentūrai LETA nekomentēja, vai viņš ir aizstāvis Raitumam, taču nenoliedza, ka nodrošinot aizstāvību kādai KNAB aizturētai fiziskai personai lietā, kurā figurē divas publiski nosauktās personas - Jūrmalas mērs Gatis Truksnis un uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš. «Es nodrošinu aizstāvību šajā procesā vienai personai, taču tās vārdu es nevaru nosaukt,» norādīja advokāts un piebilda, ka klients esot vakar aizturēts un aizturētā statusā ir joprojām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas vagonbūves rūpnīcas (RVR) līdzīpašnieki 2009. gada nogalē ielaidās darījumā, kurā ar caurkritušā uzņēmēja Vladimira Antonova akceptu Latvijas Krājbanka izsniedza lielāku aizdevumu nekā atļāva likums.

Par to liecina RVR līdzīpašnieka un vadītāja Valērija Igauņa izteikumi, RVR un Latvijas Krājbankas gada pārskati.

«RVR bija vajadzīga papildu kredītlīnija, Latvijas Krājbanka pēc nosacījumiem nevarēja palielināt RVR kredīta apmēru, tāpēc arī četri minētie RVR līdzīpašnieki reģistrēja kompāniju Kiprā - Mysea Enterprises Limited, kuras īpašumā bija 67% RVR akciju, kas tad arī tika izmantotas kā sava veida ķīla (0,7 milj. Ls), kura pēc tam arī bija jāatmaksā tiem pašiem akcionāriem,» DB iepriekš stāstīja V. Igaunis.

Par to, kādu cenu vai arī ko piesolīja samaksāt RVR līdzīpašnieki Krājbankai, kurā šāda veida kredīti, kā liecina Db.lv rīcībā esošā informācija, tika tieši kontrolēti no V. Antonova puses,V. Igaunis neatklāja. Tikmēr Krājbankas 2010. gada pārskats atklāj, ka, iespējams, šāda kredīta izsniegšana, kas var draudēt bankai ar licences anulēšnu, tomēr paredzēja kādu atlīdzību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja AS Pasažieru vilciens noslēgs līgumu ar Spānijas kompāniju Construcciones y Auxiliar de Ferrocariles (CAF), CAF vienošanās ar apakšuzņēmēju AS Rīgas vagonbūves rūpnīca (RVR) paredz, ka pēc Latvijai nepieciešamā vilcienu skaita saražošanas eksportam uz Austrumiem varētu ražot 20 jaunus vilcienus gadā, norāda RVR valdes priekšsēdētājs Valērijs Igaunis un valdes loceklis Lazars Raizbergs.

«Pirmais mērķis būtu sasniegt eksporta apjomu ap 100 miljoniem eiro (70 miljoni latu) gadā. Tas nozīmētu saražot un eksportēt 20 vilcienus gadā, pēc tam kad tiks izgatavots Latvijas vilcienu iepirkumā paredzētais 41 vilciens,» sacīja Igaunis.

Viņš skaidroja, ka pēc CAF aprēķiniem, RVR jauda varētu būt 40 jauni vilcieni gadā, taču spāņi pirmo mērķi izvirzījuši nedaudz piezemētāku.

Raizbergs piebilda, ka Pasažieru vilciena pasūtījuma izpildei un vilcienu ražošanai eksportam RVR varētu tikt radītas aptuveni 500 jaunas darba vietas.

«Ap šo projektu un RVR var izveidoties vēl vesela Latvijas apakšuzņēmēju ķēde, jo pēc Eiropas standartiem viens mašīnbūvē nodarbinātais nodrošina vēl septiņas līdz astoņas darbavietas saistītajās nozarēs,» sacīja Igaunis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Rīgas Ekonomikas foruma prezidents Ēriks Igaunis: Latvijai vajadzīga ekonomika ar plānveida elementiem

Andrejs Vaivars, 23.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Rīgas Ekonomikas foruma prezidents Ēriks Igaunis - Pareizam attīstības ceļam jābūt tādam, kas ir orientēts uz valsts iedzīvotāja vajadzībām. Kas tad ir valsts galvenais akcionārs? Cilvēks."

Pašreizējie attīstības modeļi ir izsmelti, un Latvijai ir vajadzīga ekonomika ar plānveida elementiem, Tā intervijā DB pauž uzņēmējs, kompānijas Felix Holding partneris un šogad paredzētā pirmā Rīgas Ekonomikas foruma prezidents Ēriks Igaunis.

Latvijai un citām nelielām valstīm būtu vērts sākt eksperimentēt, mēģinot miksēt dažādus attīstības modeļus, sarunā atzina eksperts. «Mazās valstīs to izdarīt ir vienkāršāk, nekā, piemēram, Vācijā, ASV vai Krievijā. Pareizam attīstības ceļam jābūt tādam, kas ir orientēts uz valsts iedzīvotāja vajadzībām. Kas tad ir valsts galvenais akcionārs? Cilvēks. 20 gados, kopš pastāv Latvijas valsts, cilvēkiem pārāk maz ir prasīts, kas viņiem šajā dzīvē ir vajadzīgs un kādu Latviju viņi vēlētos redzēt. Pilnvērtīgs cilvēks ir tikai tad, ja viņš attīstās visās jomās, un tieši tāpat ir ar valsti. Tālāk jau mēs varam runāt par ekonomiku ar plānveida un konkurences elementiem, jo tikai tā ir iespējams panākt vienmērīgu attīstību. Kapitālistiskā ekonomikā tas nav iespējams, jo tās ietvaros notiek patēriņa sacensības, kas ir bezgalīgs maratons – cilvēkam nav laika harmoniskai attīstībai, jo viņš ir tendēts tikai uz patēriņu. Visi līdzšinējie ekonomiskie modeļi diemžēl ir bijuši orientēti uz cilvēka izmantošanu lielāka patēriņa vārdā,» sacīja E. Igaunis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Jaunzēlande atvainojas Megaupload dibinātājam

Jānis Rancāns, 27.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunzēlandes izlūkdienests nelegāli izsekojis failu apmaiņas vietnes Megaupload dibinātāju Kimu Dotkomu, secināts oficiālā ziņojumā. Tas licis Jaunzēlandes premjeram oficiāli atvainoties vietnes dibinātājam.

Ziņojumu izveidojusi Jauzēlandes izlūkdienestu pārraudzības institūcija. Tajā secināts, ka valdības Komunikāciju un drošības birojs (GCSB) pārkāpis Jaunzēlandes likumdošanu, kas aizliedz veikt valsts pilsoņu izsekošanu, vēsta britu laikraksts The Guardian. K. Dotkoms 2010. gadā ieguva pastāvīgās uzturēšanās atļauju Jaunzēlandē.

Pārraudzības institūcijas secinājumi likuši Janzēlandes premjeram Džonam Kejam (John Key) atvainoties gan K. Dotkomam, gan arī visiem valsts iedzīvotājiem. «Darboties likumdošanas ietvaros ir GCSB atbildība,» sacīja premjers, norādot, ka valsts pievīlusi cilvēkus un nespējusi nodrošināt, ka likums tos aizsargā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

RVR maina vadību un koriģē stratēģiju, fokusējas uz specializētu vilcienu ražošanu, kā arī ES un NVS pasažieru vilcienu modernizāciju un kapitālo remontu . RVR nav atteikusies no jaunu vilcienu ražošanas un noteikti to darīs, taču šā brīža situācija prasa spēju zibenīgi pārorientēties un izmantot iespējas, kuras ir šodien tirgū.

Uzņēmuma akcionāri ir līdzšinējie (Valērijis Igaunis, Ēriks Igaunis, Aivars Ločmelis un Lazars Raizbergs), bet valdē Valērija Igauņa un Lazara Raizberga vietā strādās Gatis Kamarūts (valdes priekšsēdētājs, agrāk a/s VRC Zasulauks valdes priekšsēdētājs, ieņēmis amatus Venden Grupas uzņēmumos), kā arī valdes locekļi Irina Rudzāte (agrāk ir strādājusi a/s Severstaļlat, bijusi direktore SIA EiroSteel un strādājusi a/s Rīgas kuģu būvētava) un Vācijas pilsonis Mihaels Krege (Michael Krege). Padomē strādās līdzšinējais tās priekšsēdētājs Ēriks Igaunis un klātpienācēji no agrākās valdes Lazars Raizbergs un Valērijs Igaunis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ronis: vilcienu iepirkumam paredzēto naudu var pārdalīt arī citiem projektiem

LETA, 20.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērienīgajam pasažieru vilcienu iepirkumu konkursam paredzētos 100 miljonus latu Eiropas Savienības fondu līdzekļus valdība var paspēt pārdalīt arī citiem projektiem, šodien valdības sēdes starplaikā žurnālistiem sacīja satiksmes ministrs Aivis Ronis.

Ministrs atzina, ka tad, ja sākotnēji plānoto jauno vilcienu iepirkumu neizdodas īstenot, «tāda iespēja [pārdalīt līdzekļus] pastāv».

Ronis informēja, ka Spānijas kompānija Construcciones Ferrocariles y Auxiliares (CAF) tiks aicināta pagarināt konkursa pieteikuma termiņu. Valdība cer, ka spāņu uzņēmums labi saprot pašreizējo situāciju un ir informēts par Ministru kabineta dotajiem uzdevumiem Pasažieru vilcienam (PV).

Esot svarīgi, lai PV izpilda visus valdības dotos nosacījumus. «Ja uzņēmums tos būtu izpildījis, mēs te nebūtu,» apgalvoja Ronis, piebilstot, ka esošajos apstākļos nevarot dot garantijas, ka konkurss tiks īstenots.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Igaunis: sadarbībā ar CAF vilcienu ražošana notiks ārpus Latvijas, Rīgā paliks tukša RVR čaula

Nozare.lv, 03.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Rīgas vagonbūves rūpnīca (RVR) turpinās sadarbību ar Spānijas uzņēmumu Construcciones y Auxiliares de Ferrocariles S.A. (CAF), ražojot vilcienus Austrumu tirgiem. Ražošana, visticamāk, tiks izvērsta citā valstī, bet Rīgā paliks tikai tukša RVR čaula, norāda RVR valdes priekšsēdētājs Valērijs Igaunis.

«Valdība izdarīja visu, lai šī vienošanās netiktu panākta. Ja būtu bijusi griba to panākt, tad tas ir pāris minūšu jautājums, lai parakstītu vienošanos, ka līgums tiek pagarināts uz dienu vai vairākām, kamēr tiek panākta vienošanās par grozījumiem. Šādas gribas nebija, jo jau pusnaktī bija sagatavots paziņojums medijiem, ka vienošanās nav panākta,» sacīja Igaunis.

Viņš piebilda, ka RVR vienošanās par sadarbību ar CAF netiek pārtraukta, Spānijas uzņēmums nodos RVR vilcienu ražošanas tehnoloģijas, investēs iekārtās, lai ražotu vilcienus Austrumu tirgum, tomēr ražošana, visticamāk, tikšot izvietota ārpus Latvijas. Pagaidām vēl esot pāragri teikt, kurā valstī šī ražotne varētu tikt izveidota.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Portāls: Par sīkajām blēdībām Valsts prezidentam Bērziņam tiesības neatskaitīties

Dienas Bizness, 25.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Valsts prezidents Andris Bērziņš sīkās blēdībās piedalās kā privātpersona, tad viņam ir tiesības par tām neatskaitīties, - šāda bija valsts galvas atbildes būtība, ko uz jautājumiem aizvadītajā nedēļā sniedza prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne. Jautājumi tika uzdoti saistībā ar meliem, kuros iepriekš tika pieķerts Bērziņš par viņa piedalīšanos daudzdzīvokļu nama apsaimniekošanas uzņēmuma Vaļņu nams 11 dalībnieku sapulcē, vēsta portāls Pietiek.com.

10. maijā Bērziņš bija redzēts, apmeklējam Dzirnavu ielas 68. namu, kur atrodas ekspremjera Andra Šķēles birojs. «Tur notika SIA Vaļņu nams 11 akcionāru sapulce. Prezidents dzīvo konkrētajā adresē [Vaļņu ielā 11]. Ar Šķēli tam nav nekāda sakara,» – tā iepriekš Pietiek apgalvoja Krapāne, sniedzot Valsts prezidenta skaidrojumu.

Taču, ja ticēt oficiālam dokumentam, kas iesniegts Uzņēmumu reģistrā, Valsts prezidents, sniedzot šo atbildi ar Krapānes starpniecību, meloja: saskaņā ar SIA Vaļņu nams 11 ārkārtas dalībnieku sapulces protokolu šī sapulce, kurā piedalījies gan Bērziņš, gan Šķēles bijusī dzīvesbiedre un meita, esot notikusi gluži citā vietā - Vaļņu ielā 11-9.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Lielbritānijā nelegālas mūzikas ielādes lapas lietotājiem draud desmit gadi cietumā

Gunta Kursiša, 16.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas Smagās Organizētās noziedzības aģentūra (Serious Organizsed Crime Agency, SOCA) aizvērusi ciet mūzikas lejupielādes lapu RnBXclusice.com, turklāt paziņojums lapā liecina, ka tiem, kas ielādējuši mūziku no šī portāla, draud līdz pat desmit gadu ilgs cietumsods un soda nauda, vēsta BBC.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Arestētais Megaupload radītājs paziņo par jaunu projektu Megabox

Kārlis Vasulis, speciāli Db, 22.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūziķiem iespēja pelnīt līdz pat 90% no ienākumiem, bet mūzikas cienītājiem iespēja to lejuplādēt bez maksas - tāda ir Kima Dotkoma jaunā Megabox projekta koncepcija.

Par spīti tam, ka Megaupload īpašnieks Kims Dotkoms (Kim Dotcom) vēl joprojām atrodas arestā, viņš paziņojis par jaunu projektu, kas sauksies Megabox.

Šī iecerētā interneta vietne pēc Dotkoma vārdiem ļaus mūziķiem pārdot savus albūmus pircējiem bez ierakstu kompāniju starpniecības. Tiek plānota arī bezmaksas mūzikas lejuplādes iespēja, bet interesants ir Dotkoma plāns maksāt mūziķiem arī par bezmaksas dziesmu lejuplādi.

Runājot par savu jauno interneta vietni, Dotkoms norādīja: «Lielās ierakstu kompānijas domāja, ka Megabox ir miris. Mūziķi līksmojiet! Tas tuvojas un noņems jums važas.»

Pagājušā gada decembrī Dotkoms, pirmo reizi runādams par Megabox, skaidroja, ka šis servisa pakalpojums izmantos mākoņdatošanu, tādejādi ļaujot mūziķiem paturēt 90% ieņēmumus no to radītās mūzikas pārdošanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Pirate Bay dibinātājs plāno kļūt par EP deputātu

Jānis Rancāns, 16.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Failu apmaiņas vietnes Pirate Bay līdzdibinātājs Peters Sunde iecerējis piedalīties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās 2014. gadā. Savā interneta blogā viņš atklājis, ka pārstāvēs Somijas Pirātu partiju.

«Es vēlos darīt to, ko es varu, lai atrisinātu tās problēmas, ar kurām mēs šobrīd saskaramies un kuras mūs gaida nākotnē. Tādēļ es esmu nolēmis piedalīties Eiropas Savienības (ES) parlamenta vēlēšanās 2014. gadā,» pauž P. Sunde, vienlaikus norādot, ka iecerējis reformēt autortiesību sistēmu.

Sevi Pirate Bay līdzdibinātājs nesauc par politiķi, bet savā aprakstā apvieno sociālistu, zaļo ideju atbalstītāju un «pirātu». «Es neiederos normālā politiskā partijā. Tāpēc esmu izlēmis kandidēt no partijas, kas pievērš savu uzmanību lietām, kuras es vēlos sasniegt,» skaidroja P. Sunde.

Somijas pirātu partija no sākuma apsvērusi izvirzīt Jaunzēlandē dzīvojošo vietnes Megaupload īpašnieku Kimu Dotkomu, kurš ir Vācijas pilsonis. Tomēr K. Dotkoms atteicies piedalīties EP vēlēšanās, un tad partija uzrunājusi Pirate Bay dibinātāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto & Video

Foto: Biķernieku sporta trasē noticis autošosejas festivāls Riga Summer Race

Žanete Hāka, 24.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļas nogalē Biķernieku sporta trasē jau ceturto gadu notika autošosejas festivāls Riga Summer Race.

Svētdien, 23. augustā, ar spraigām cīņām tika aizvadīta Baltijas autošosejas čempionāta Riga Summer Race otrā diena. Uzvarētāji tika noskaidroti sešās ieskaites klasēs. Abās sacīkšu dienās autošosejas festivāla ietvaros uz starta stājās 148 dalībnieki no 9 valstīm, kas ir jauns rekords ne tikai šo sacensību ietvaros, bet arī pēdējo gadu Latvijas autošosejas sacensību vēsturē, informē Riga Summer Race pārstāve Evita Tidmane.

Svētdienas sacīkšu braucieni tika atklāti ar aviošovu virs Biķernieku trases, kur skatītājiem bija iespēja vērot divu Latvijā būvētu lidmašīnu demonstrāciju. Ar skatītāju aplausiem tika pavadīti Aleksandra Brinciālova paraugdemonstrējumi ar sporta lidmašīnu PITTS 12 Monster.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Rallijā Kurzeme piedalījušās gandrīz simts ekipāžas

Gunta Kursiša, 02.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rallijā Kurzeme aizvadītajās brīvdienās piedalījās gandrīz simts ekipāžas, no kurām 31 netika līdz finišam.

Kopumā rallijam bija pieteikušās 105 ekipāžas, un tika paredzēts, ka 37 startēs Latvijas, bet 34 - Igaunijas čempionāta ieskaitē, bet 27 ekipāžas veiks saīsinātu distanci kā rallijsprinta dalībnieki.

Db.lv norādīja rallija Kurzeme direktors Uldis Hmieļevskis, dažām no ekipāžām gadījās kādas tehniskas nedienas, kas liedza piedalīties rallijā, tāpat kāds ārzemnieks nevarēja piedalīties rallijā, jo bija aizmirsis mājās pasi.

Rallijā Kurzeme 2013 uzvarēja igaunis Georgs Gross ar stūrmani Raigo Molderu, kas startēja ar Ford Focus WRX automašīnu. Tādējādi G. Gross uzvaras laurus rallijā Kurzeme guva trešo reizi. Otro vitu izcīnija igaunis Ots Tanaks, bet trešajā vietā ierindojās Egons Kaurs. Par Latvijas čempionu N4 grupā kļuva Aivis Egla, un R2 grupā – Ralfs Sirmacis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Rīgas vagonbūves rūpnīca ilgi uz pārmijām nestāvēs

Ieva Mārtiņa, Māris Ķirsons, 27.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz pēdējos gados piedzīvoto apgrozījuma kritumu un miljonu Ls lielajiem zaudējumiem, peripetijām ap jauno vilcienu iepirkuma konkursu, RVR īpašnieki neplāno mest plinti krūmos.

To sarunā ar DB apliecina a/s Rīgas vagonbūves rūpnīca valdes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks Valērijs Igaunis un līdzīpašnieks Lazars Raizbergs. Viņi gan norāda, ka šobrīd dažādu apsvērumu dēļ nav gatavi publiski klāstīt RVR nākotnes attīstības plānu gadījumā, ja tomēr šā gada 2. aprīlī noslēgtais līgums starp konkursā uzvarējušo CAF un a/s Pasažieru vilciens (PV) tiek izbeigts vai lauzts.

«Nenoliedzami, ka ekonomiskā krīze ir novilkusi sava veida robežu, kura citos apstākļos būtu izplūdusi un vairāki procesi, visticamāk, notiktu pakāpeniski,» tā, atskatoties uz iepriekšējo gadu salīdzinoši nelielo neto apgrozījumu un arī zaudējumiem, secina V. Igaunis. Savukārt L. Raizbergs norāda, ka uzņēmuma lielais neto apgrozījums 2005. - 2008. gadā ir saistīts ar lielajiem pasūtījumiem no Latvijas un ārzemēm. «Septiņu gadu laikā Baltkrievijai saražojām kopumā 17 jaunu vilcienu (gan ar sešiem, gan ar trīs vagoniem) kopumā ar 87 vagoniem,» norāda L. Raizbergs. Kā otrs RVR lielā apgrozījuma stūrakmens tika minēts PV pasūtījumu iegūšana uz veco pasažieru vilcienu renovāciju un kapitālo remontu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunis pagājušās nedēļas nogalē sācis ceļojumu apkārt pasaulei ar Toyota Land Cruiser, kuru viņš pārvērtis amfībijā. Ar šo transportlīdzekli viņš plāno šķērsot zemi, okeānus un upes, kopumā veicot 60 tūkstošus kilometru, ziņo AFP.

44 gadus vecais Maits Nilsons (Mait Nilson) ir inženieris mehāniķis, kurš ar šo projektu nodarbojies pēdējos septiņus gadus, un nu viņš no Tallinas devies braucienā, kas varētu aizņemt aptuveni deviņus mēnešus.

«Šis ir bijis mans sapnis kopš 10 gadu vecuma, kad pavadīju vasaras mūsu mājā pie Peipusa ezera Igaunijas austrumdaļā,» Nilsons sacījis pirms došanās prom.

Transportlīdzeklis aprīkots ar enkuru, hidraulisko sūkni un tualeti, kā arī ar krāsni. «Pirmais jūras brauciens būs Gibraltāra šaurumā, pirmā upe - Senegālā, pirmais okeāns - Atlantijas,» plānos dalījies igaunis. Viņam būs vairāki līdzbraucēji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Deputāts kūrējis kandžas muzeju

Lelde Petrāne, 27.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

11. Saeimas deputāts un tautas mūzikas instrumentu kolekcionārs Gunārs Igaunis (ZRP) pirms ievēlēšanas parlamentā bijis sava novada kultūras dzīves aktīvists. Tajā skaitā ar Kandžas muzeja palīdzību centies piesaistīt Rēzeknes novadam tūristus, vēsta laikraksts Diena.

Šobrīd gan muzejs nestrādājot - nav tūrisma sezona -, bet arī iepriekš tas ticis veidots likuma normu robežās - no novada domes saņemtas visas nepieciešamās atļaujas, laikrakstam skaidrojis pats deputāts.

Dienas aptaujātie G. Igauņa partijas biedri kolēģa nodarbi vērtējuši atzinīgi un viņu pat uzslavējuši par novada kultūrvēstures popularizēšanu.

«Šmakouka, šmakouceņa, dzimtenīte, samagonka, kandža, pašbrūvētā... Kā tik mēs neesam dzirdējuši saucam šo neskaitāmiem aizliegumiem un piedzīvojumiem apvīto dzērienu. Laiki mainās un viss pamazām kļūst par vēsturi, bet ir iespēja apskatīt kādus vēl dzīvus saglabājušos šmakoukas tecināšanas aparātus un dzirdēt stāstu par tās gatavošanas procesu,» Gaigalavas pagastā atrodamais muzejs dzejiski aprakstīts Rēzeknes novada interneta vietnē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Spānijas CAF pagarina savu piedāvājumu vilcienu iepirkumā

Nozare.lv, 27.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Pasažieru vilciens (PV) jauno vilcienu iepirkuma konkursa uzvarētāja Spānijas vilcienu ražotāja Construcciones y Auxiliares de Ferrocariles (CAF) pagarinājusi PV izteikto līguma slēgšanas piedāvājumu līdz 2012.gada 31.janvārim, informēja PV pārstāvis Andrejs Fiļipovs.

«CAF piekritis PV pirms divām nedēļām izteiktajam lūgumam pagarināt līguma slēgšanas piedāvājumu un 23.decembra vēlā vakarā PV saņēma CAF apstiprinājumu par piedāvājuma pagarināšanu. Tagad janvāra laikā izšķirsies tas, vai Latvijā būs jauni vilcieni,» sacīja Fiļipovs.

Viņš piebilda, ka PV no savas puses izpildījis visas sava akcionāra - valsts Satiksmes ministrijas personā - prasības un iesniedzis visus prasītos paskaidrojumus un papildinājumus saistībā ar paredzamo līgumu par jauno vilcienu iepirkumu.

Jau ziņots, ka pēc Jaunā gada lemt par jauno vilcienu iepirkumu varētu nebūt jēgas, jo CAF izteiktā piedāvājuma termiņš beidzās 26.decembrī, un iepriekš viss liecināja, ka to pagarināt CAF neplāno, iepriekš sacīja AS Rīgas vagonbūves rūpnīca valdes priekšsēdētājs Valērijs Igaunis un valdes loceklis Lazars Raizbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl vismaz vienā valdības sēdē tiks skatīts jautājums jauno pasažieru vilcienu konkursu, un tad arī tiks izlemts tā liktenis.

Valdības locekļiem esot bijuši daudzi jautājumi, kuri a/s Pasažieru vilciens (PV) vadībai ir jānoprecizē un jāsniedz atbildes, tā pēc valdības slēgtās sēdes daļas atzina Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss.

Viņš uzsvēra, ka valdībā nav pieņemts konkrēts lēmums, taču ministrija vēlas, lai valstij nebūtu jāuzņemas lielāki tēriņi. Tieši tādēļ arī PV valdei ir jāsaagatavo papildu informācija par aprēķiniem saistībā ar vilcienu uzturēšanas izmaksām utt. Tiekot gadītas arī atbildes Labklājības ministrijas jautājumiem par vagonu ērtībām, kā arī jānoprecizē informācija par to, cik lielā apjomā vagonu ražošana notiks Latvijā, jo tas neesot fiksēts nevienā dokumentā, kaut arī publiski pieejamā informācija liecina, ka Latvijā - a/s Rīgas vagonbūves rūpnīca - tikšot veikti 63% no vilcienu ražošanas. A. Matīss norādīja: ja tiks nodrošināta visa valdības prasītā informācija, tad nebūšot šķēršļu esošā iepirkuma konkursa turpināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas transporta platforma Bolt uzsāk automašīnu koplietošanas “Bolt Drive” pakalpojuma sniegšanu Rīgā un Jūrmalā.

Automašīnas būs iespēja iznomāt, izmantojot lietotni “Bolt”, kas klientiem ļaus kartē redzēt sev tuvākos transportlīdzekļus un rezervēt sev vēlamo.

Rīga un Jūrmala ir otrā un trešā pilsēta Eiropā, kurā būs pieejams “Bolt Drive”. Automašīnu koplietošana būs daļa no “Bolt” mobilitātes piedāvāto rīku klāsta, lai palīdzētu pilsētām pārorientēties no privātajām automašīnām uz ilgtspējīgām alternatīvām. Uzņēmums Latvijā jau piedāvā kopbraukšanas un elektrisko skrejriteņu nomas pakalpojumus.

“Bolt Drive” automašīnas var izmantot braucieniem gan pilsētā, gan ārpus tās. Tiek piedāvāts plašs transportlīdzekļu klāsts, tostarp Toyota RAV4, Audi Q2, Audi A3, Volkswagen T-Roc un Volkswagen T-Cross, Toyota C-HR, Toyota Corolla, Hyundai i20 un citi.

Komentāri

Pievienot komentāru