Tehnoloģijas

«Infineon» attīsta “inteliģentu” tepiķi

Aivars Mackevics [email protected], 09.05.2003

Jaunākais izdevums

Datorčipi tepiķos un tekstila izstrādājumos varēs jau drīz kļūt kā temperatūras regulētāji vai arī ceļa rādītāji. Infineon izgudrotāji ir atraduši ceļu kā datorčipus ieaust un savienot tādos tekstila izstrādājumos kā tepiķos vai telšu jumtos. Audumā ieaustie “maņu orgāni”, varēs sevi paši organizēt, informēt pēc vajadzības par temperatūru, spiedienu vai vibrācijām. Šis jaunais “inteliģentais” audums varēs kalpot arī kā kustības, ugunsgrēka ziņotājs, trauksmes un kondicionēšanas iekārta. Līdzās sensoru funkcijai varēs gaismas diodes rādīt ceļu vai arī kalpot kā reklāmas nesējs. Piemēram, “inteliģentais” tepiķis varēs ziņot, kur telpā atrodas vai kurā virzienā persona dodas. Jaunais Infineon koncepts mikroelektronikas integrācijai tekstilā nākošo divu gadu laikā tiks kopīgi attīstīts ar partneriem no tekstilindustrijas. Avots: Wirtschaftsblatt

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Pēc Opel krievi noskatījuši vēl vienu vācu flagmani

, 14.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas AFK Sistēma var kļūt par īpašnieku vienam no lielākajiem Eiropas mokroelektronikas ražotājiem vācu Infineon.

Par to šodien tiks runāts Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva un Vācijas kancleres Angelas Merkeles tikšanās laikā.

Ieiešana Infineon, kas kontrolē 77.47 % lielākā vācu mikročipu ražotāju Qimonda, ļautu izveidot starptautisku IT aliansi, ko Medvedevs jau piedāvāja izveidot pagājušajā gadā.

Infineon direktors sakariem ar masu informācijas līdzekļiem Kaijs Laudiens paziņojis, ka pārrunas par iespējamo sadarbību norit augstākajā politiskajā līmenī – par to apspriežas Vācijas ekonomikas ministrs Karls Teodors Gutenbergs ar savu Krievijas kolēģi. Viņš apliecināja, ka Infineon pārstāvji sarunās nepiedalās.

Sistēmas korporatīvo komunikāciju direktore Irina Potehina atteikusies no komentāriem, bet kāds vārdā nenosaukts Sistēmas darbinieks atzinis, ka pārrunas notiek augstākajā politiskajā līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Japānas automašīnu detaļu ražotājs Denso iegādājas Vācijas Infineon akcijas

LETA, 26.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas automašīnu detaļu ražotājs «Denso Corp.» iegādājies akciju daļu Vācijas mikroshēmu ražotājā «Infineon», abiem uzņēmumiem plānojot paplašināt savu partnerību, pirmdien paziņoja «Infineon».

Precīza informācija par iegādātās akciju daļas apjomu gan netiek atklāta.

Abi uzņēmumi cer palielināt savu sadarbību pašbraucošo un elektrisko automašīnu jomās, skaidro «Infineon».

Tāpat «Infineon» cer, ka šī sadarbība ļaus uzņēmumam palielināt savu klātbūtni Japānas tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pieprasījums pēc viedtālruņiem ievērojami kāpinājis Infineon peļņu

Lelde Petrāne, 01.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedtālruņu pārdošanas bums palīdzējis Vācijas mikroshēmu ražotājam Infineon gūt labu pirmā ceturkšņa tīro peļņu 232 miljonu eiro apmērā, ziņo BBC.

Tajā pašā ceturksnī 2009.gadā Infineon tīrā peļņa bija 65 miljoni eiro.

Infineon ražo mikroshēmas arī planšetdatoriem, automašīnām un sadzīves tehnikai.

«Nākotnē mēs ceram augt straujāk nekā tirgus,» paziņojumā norādījis vadītājs Peters Bauers.

Infineon tika atdalīts no Vācijas giganta Siemens 1999.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Intel maksās 1,4 miljardus par Infineon bezvadu vienību

Lelde Petrāne, 30.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kalifornijā bāzētais mikroprocesoru ražotājs Intel Corp. piekritis iegādāties Infineon Technologies AG bezvadu risinājumu biznesu par aptuveni 1,4 miljardiem ASV dolāru skaidrā naudā, atsaucoties uz abu kompāniju pirmdien sniegto informāciju, vēsta MarketWatch.

Šis darījums nostiprina Intel pozīciju interneta pieslēgumu jomā, dodot iespēju piedāvāt visdažādākās bezvadu iespējas, sākot no Wi-Fi un 3G līdz WiMAX un LTE, kompānijas paziņojumā akcentējis tās prezidents un vadītājs Pols Otelini (Paul Otellini).

Infineon vienības ieņēmumi 917 miljonu eiro apmērā pēdējā finanšu gadā veidoja aptuveni 30% no Infineon kopējiem ieņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien Latvijas Koncertu rīkotajā latviešu simfoniskās mūzikas koncertā Lielajā ģildē savā ierastajā vietā bija pazīstamais advokāts un rakstnieks Andris Grūtups, kurš ir regulārs simfoniskās mūzikas klausītājs. Plašais interešu apvienojums un uzdrīkstēšanās publiski paust savus uzskatus viņu dara par īstu latviešu inteliģentu.

picturegallery.5bf6fe54-55fd-4354-aad4-57ba35e5ba2d

Kāda paziņa, uzzinājusi, ka dodos Andra Grūtupa, izsaucās – pie tā pīpmaņa no X failiem! Vizuālā līdzība ar populārā seriāla tēlu tik tiešām ir pārsteidzoša. Arī Grūtupa daiļrade apliecina, ka viņu saista slepenas lietas, vismaz tādas, kas ilgus gadus bijušas sabiedrības acīm apslēptas, piemēram, vācu ģenerāļu tiesāšana un pakāršana Rīgā 1946. gadā vai ebreju veiktās rituālslepkavības pagājušā gadsimta sākumā. Savukārt februārī izdevniecība Atēna izdos Grūtupa jaunāko grāmatu Observators, kuras centrā ir slavenās mākslinieku dzimtas pārstāvja Jurģa Skulmes tiesas process.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Grūtups: politiķi ir manīgi intriganti ar švakiem radurakstiem

Dienas Bizness, 02.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja politikā būtu daudz inteliģentu cilvēku, tā būtu svētība. [..] Starp mūsu politiķiem inteliģentu cilvēku – ļoti maz. Viņi ir veikli intriganti, manīgi, bet savā būtībā diezgan prasti, ar diezgan švakiem radurakstiem, ļoti daudzi nāk no ārkārtīgi vienkāršās tautas, kā saka – no dubļiem – par princi. Tas jau viss atspoguļojas cilvēkos, viņu izturēšanās veidā, daļai no viņiem ir absolūtas kalpu dvēseles,» tā intervijā žurnālam Kapitāls norāda advokāts Andris Grūtups.

Advokāts intervijā sūkstās par latviešu mentalitāti, kas paģērē kalpa dzīvi, nespējot kļūt ne par baņķieriem, ne kinozvaigznēm, toties jūtoties labi, strādājot kalpa darbu ārzemēs. «Latviešiem nekad nav bijis aristokrātijas, savukārt visa buržuāzija, kas izveidojās 20. gadsimta 20.-30. gados, no 1940. līdz 1953 tika likvidēta. To visu fiziski iznīcināja, pazemoja un salika cietumā. Protams, tā ir milzīga tautas problēma. Palūkojoties – kaut vai Valdis Zatlers. Kad viņš bija prezidents, Jaunajā vilnī sēdēja pirmajā rindā – viens no estrādes māksliniekiem izķēmo Latvijas himnu, bet viņš mierīgi paliek sēžam. Kauns!»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Belostokas tirgū pircējiem ir, kur izvērsties, jo sortiments ir daudzveidīgs - sākot ar dārza rūķiem, beidzot ar kāzu kleitām un mākslīgajām eglēm. Ir arī pītās mēbeles, trauki, audumi. Viss lētāk nekā Latvijā, secinājis laikraksts Diena. «Ar pamperiem esmu šo braucienu atpelnījis,» stāstījis kāds vīrietis no Latvijas.

«Ar lielu tūristu autobusu atgriežamies no Polijas pilsētas Belostokas. Zem manis bagāžniekā - vesels lielveikals: katlu komplekts, bērnu autosēdeklis, tepiķi, kautķermenis, un pat dižegle podā. Turpat arī maisi ar apģērbiem un pārtikas produktiem - jogurtiem, desām, sieriem, makaroniem... Vājā zlota dēļ tas viss Polijā ir kļuvis par 30-40% lētāks nekā Latvijā,» raksta Dienas žurnāliste.

Agrāk iecienīts Latvijas iedzīvotāju iepirkšanās galamērķis ir bijis Lietuvas Garjūnu tirgus, bet tagad tūrisma firmas pārorientējas braucieniem uz Poliju. Klientu netrūktot. Kādas Rīgas tūrisma kompānijas direktore stāstījusi, ka kopš oktobra pat plāno palielināt reisu skaitu līdz diviem mēnesī - sagaidāms, ka cilvēki aktīvi brauks pirkt ziemas apģērbu, kā arī Ziemassvētku dāvanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pamatīgi applūdusi Liepājas Pop/Rok skola, nodarot lielus zaudējumus

Dienas Bizness, 04.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien pēc lielā lietus pamatīgi applūdusi Liepājas Pop/Rok skola, kas atrodas Republikas ielā 8. Cietuši ir skolas mūzikas instrumenti un telpas, vēsta reģionālais medijs ReKurZeme.

To, ka skolas telpas ir pamatīgi applūdušas, skolas vadītājs Gints Purgailis konstatējis pēcpusdienā, nākot uz nodarbībām. Pamatīgais lietus ar negaisu Liepājā bija rīta pusē.

«Pāris tūkstoši ir, bet cik, to pagaidām ir grūti pateikt. Daudzi instrumenti stāvēja sakabināti pie sienām, bet daudzi bija uz zemes - bungas, klavieres, šķīvji, ģitāras, vadi,» uzskaitījis G. Purgailis. Viņš vēl neņemas spriest par nodarītajiem zaudējumiem.

«Plus vēl kosmētiskais remonts. Kas to varēja iedomāties?» piebildis skolas vadītājs, norādot, ka pirms četriem mēnešiem, kad Liepājas Pop/rok skola ievākusies telpās, tajās veikts remonts. Izmircis ir arī dīvāns, tepiķi. «Kur es to visu izžāvēšu,» savas bēdas ReKurZemei paudis G. Purgailis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Centrālā banka (ECB) sapulce ceturtdien izrāva tepiķi no eiro kājapakšas un tā vērtība nokrita līdz 1,11 dolāru atzīmei, norāda SEB bankas valūtu eksperts Andris Lāriņš.

Galvenā bēda ir par deflācijas draudiem un vājo ekonomikas izaugsmi (ECB inflācijas un IKP prognozes koriģēja uz leju). ECB uzsvēra to, ka gatava tirgus atbalsta programmu turpināt arī pēc 2016. gada septembra, ja tas būs nepieciešams.

Naudas piedāvājums saglabājas un šobrīd izskatās, ka eiro procentu likmju kavēšanās rekorda zemajos līmeņos var ieilgt, kas ir laba ziņa kredītu tirgum, bet absolūti neapmierina investorus. ASV piektdien pretim pasniedza vāju darba vietu skaita pieaugumu un pozitīvus bezdarba līmeņa datus (bezdarbs samazinājies līdz 5,1%). ASV FRS sapulce 17. septembrī, bet līdz tam spekulācijas par to, cels, vai necels dolāra procentu likmi, sitīs augstu vilni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jānis Jurkāns tagad ir organizācijas Baltijas asociācija – transports un loģistika prezidents ar plašiem darba apartamentiem solīdā Elizabetes ielas namā. Pie sienām izvietotā latviešu glezniecība rada estetizēti pārdomātu vidi, un tāds ir arī pats Jurkāns – vienmēr sniegbaltā kreklā, nevainojami iededzis un ar džentlmeņa stāju.

Pret dzīvi un apkārt notiekošo viņš izturas ar apskaužamu mieru, kas viņā sadzīvo ar analītisku prātu. Ne bez pašironijas, ko apliecina viņa un dramaturga Jāņa Jurkāna kopā iedziedātā līgodziesma par nabago un bagāto brāli. «Man ne par ko nav kauns, arī šodien parakstos zem katra sevis teiktā vārda,» apmēram tā varētu rezumēt Jurkāna politisko pagātni.

picturegallery.1a16ba09-0789-474e-bc6c-3c6aa6202e15

Vai loģistika, kurā šobrīd darbojaties, arī nav saistīta ar politiskajām attiecībām ar kaimiņvalstīm? Tā sakot, blakus politikai vien esat...

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pedagoģe: Programmēšana kļūst par vienu no mūsdienu pamatprasmēm

Rīgas Tālmācības vidusskolas programmēšanas pamatu skolotāja, Liepājas Universitātes Dabas un inženierzinātņu fakultāte lektore Inta Znotiņa, 22.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienās, neatkarīgi no izvēlētās profesijas, ir vērts apgūt programmēšanu. Tā attīsta loģisko, algoritmisko un analītisko domāšanu, kā arī uzmanību, pacietību un spēju ieraudzīt kopsakarības. Programmēšana attīsta arī bērnu lasītprasmi.

No skolas ar trīs datoriem līdz programmēšanai tālmācībā

Mana pieredze darbā ar bērniem pirms deviņpadsmit gadiem sākās skolā, kurā bija trīs datori. Pirmajās nodarbībās mācījāmies lietot peli un meklējām burtus uz tastatūras, mūsdienu skatījumā strādājām ļoti vienkārši, tomēr bērniem bija lielas acis un šajās stundās pat divnieku karaļi bija uzmanīgi un ar interesi apguva visu jauno.

Šobrīd, kad gandrīz ikviens bērns lieto kādu viedierīci, programmēšanas stundās acis izbrīnā vairs tik bieži netiek ieplestas, ir sarežģītāk piesaistīt uzmanību, taču, runājot tieši par programmēšanu, jāsaka, ka tas nekad nav bijis viegli. Tas ir līdzīgi kā brīvprātīgi pildīt matemātikas uzdevumus. Tomēr daudz kas ir atkarīgs tieši no pedagoga un viņa prasmes ieinteresēt bērnus. Katrs bērns lieto telefonu un, ja mācību stundā ir iespēja izveidot nelielu programmiņu savam telefonam, tas var kļūt par āķi lūpā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes Galvenās analītiķes Olgas Ertuganovas komentārs par finanšu tirgiem.

Baltijas akciju tirgus:

Latvija

Baltijas fondu biržās atkal dominēja pesimistiskas noskaņas. Aizvadīto nedēļu OMX Riga indekss noslēdza ar nelielu plusu. Salīdzinoši aktīvi tika tirgotas Olainfarm un Latvijas Kuģniecība akcijas. Farmaceitikas kompānijas akcijas kļuva lētākas par 2.5%, bet Latvijas Kuģniecība akciju kotējumi uzrādīja kāpumu par 1.72%. Aizvadītajā nedēļā notika Grindeks akcionāru sapulce, kurā tika nolemts neizmaksāt dividendes. Šāds vadības solis bija sagaidāms un tādēļ neietekmēja uzņēmuma akciju kotējumus.

Lietuva

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Biržu indeksi krītas pēc Apple prognozes saistībā ar Ķīnas ekonomiku

LETA--AFP, 04.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas biržu indeksi ceturtdien kritās pēc tam, kad kompānija «Apple» samazināja savu tirdzniecības apjoma prognozi un skaidroja to ar Ķīnas ekonomikas izaugsmes palēnināšanos.

«Apple» trešdienas vakarā prognozēja, ka uzņēmuma tirdzniecības apjoms pagājušā oktobra-decembra ceturksnī būs krietni zemāks gan par kompānijas, gan analītiķu iepriekš izteiktajām prognozēm.

«Apple» tagad prognozē, ka tirdzniecības apjoms šajā periodā veidos 84 miljardus dolāru (73,7 miljardus eiro). «FactSet» aptaujātie analītiķi bija prognozējuši, ka pārdošanas apjoms pieaugs par 9% un sasniegs 91,3 miljardus dolāru.

Tirdzniecības apjoma kritums galvenokārt tika izskaidrots ar situāciju Ķīnā, kur palēninājusies ekonomikas izaugsme un «Apple» saskāries ar sīvu konkurenci, ko izrāda tādi iekšzemes ražotāji kā «Huawei» un «Xiaomi».

«Apple» arī atzina, ka patērētāji citos tirgos neiegādājas tik daudz jaunākās paaudzes «iPhone» modeļu, kā uzņēmums bija cerējis. Tas gan daļēji varētu būt skaidrojams ar šo tālruņu augsto cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Uz izstādi Izraelā braukšot nedaudzi

Juris Kaža, [email protected], 7084417, 01.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespēju tikties ar Izraelas telekomunikāciju un augsto tehnoloģiju nozares pārstāvjiem izstādē un konference Israel Telecom 2006 no 6. līdz 8. novembrim izmantos daudz mazāk Latvijas uzņēmēju nekā pirms diviem gadiem.

To Db teica Izraelas vēstniecības misijas vadītāja vietnieks Deivids Levijs (David Levy). D. Levijs atgādināja, ka uz 2004. gada Israel Telecom aizbrauca aptuveni 70 Latvijas uzņēmēju un nozares pārstāvju delegācija ar Latvijas informācija tehnoloģiju un telekomunikāciju asociācijas (LIKTA) prezidentu Imantu Freibergu priekšgalā.

Diplomāts paskaidroja, ka pasākuma ir iespēja tikties ar pasaulē pazīstamu uzņēmumu kā Alvarion, Infineon Technologies, USB4Phone un citām kompānijām, kam ir saknes Israelā. Tomēr D. Levijs izteica sapratni, ka šogad, sakarā ar Saeimas vēlēšanām, oficiālu delegāciju sastādīt būtu bijis grūti. Turklāt, šo tehnoloģiju nozarēs jau ir sadarbība starp Latvijas un Izraelas uzņēmumiem. Viņš teica, ka cik viņam zināms, no Latvijas uz Israel Telecom 2006 braukšot Latvijas universitātes mācību spēks Dr. Ruvins Ferbers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Kāpj tehnoloģiju kompāniju akcijas

Žanete Hāka, 21.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunattīstības akciju tirgi pieaug, kāpjot tehnoloģiju kompāniju akciju cenām, ko veicināja Apple publicētie finanšu rezultāti, kas pārspēja analītiķu prognozes, raksta Bloomberg.

Savukārt transporta nozares akciju cenas kāpa atjaunoto lidojumu dēļ.

MSCI Emerging Markets Index pieauga par 0,4%, bet Apple akcijas cena palielinājās par 6,3%. Otrs lielākais datoru atmiņas ražotājs pasaulē Hynix Semiconductor piedzīvoja akcijas cenas kāpumu par 5,7%.

Tāpat otra lielākā pusvadītāju ražotāja Eiropā Infineon Technologies akcijas cena pakāpās par 3,7%, bet aviokompānijas Ryanair akcijas cena pieauga par 1,6%.

Patlaban 88% no Standard&Poor’s 500 indeksā ietilpstošajām kompānijām, kuras ir publicējušas rezultātus, ir pārspējušas analītiķu prognozes, liecina Bloomberg apkopotie dati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Vācijas kanclere viesojas pie ražotājiem GlobalFoundries un Infineon Technologies - fotogrāfijās

Lelde Petrāne, 17.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Drēzdenes ekonomika ir viena no dinamiskākajām Vācijā. Tā balstās uz elektronisko rūpniecību - tur atrodas, piemēram, tādu kompāniju kā GlobalFoundries un Infineon Technologies ražotnes.

Vācijas kanclere Angela Merkele nupat paviesojusies pie ražotājiem, lai iepazītos ar jaunākajām tehnoloģijām.

Fotogrāfijas skatieties raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Labie uzņēmumu rezultāti dzen uz augšu akciju cenas

Žanete Hāka, 29.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien turpināja augt Eiropas akciju tirgus indeksi, jo vairāki uzņēmumi publicēja labākus finanšu rezultātus nekā gaidīts, kā arī tirgus dalībnieki gaidīja ASV Federālo Rezervju sistēmas divu dienu sanāksmi, liecina vērtspapīru tirgus dati.

Eiropas tirgu raksturojošais Stoxx Europe 600 pakāpās par 0,74%.

Akciju indeksu uz augšu pavilka Deutsche Bank cenas kāpums par 3,3%, jo banka publicēja labākus pirmā ceturkšņa finanšu rezultātus nekā tika gaidīts. Šis pieaugums palīdzēja pakāpties arī Vācijas DAX 30 indeksam par 1,14%. Indeksa kāpumu veicināja arī Infineon Technologies akcijas cenas pieaugums par 5% pēc tam, kad uzņēmums publicēja labākus datus, nekā gaidīja tirgus dalībnieki.

Tirgu patīkami pārsteidza arī Nokia Oyj, kas paziņoja, ka dividendēs izmaksās vairāk nekā 3 miljardus eiro. Rezultātā uzņēmuma akcijas cena pakāpās par 7,39%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc pirmdien piedzīvotā kāpuma otrdien Eiropas akciju tirgos vērojams kritums, reaģējot uz vairāku kompāniju vājajiem rezultātiem.

Stoxx Europe 600 samazinājās par 0,5%, Lielbritānijas FTSE 100 – par 0,3%, Francijas CAC 30 – par 0,29%, bet Vācijas DAX 30 – par 0,22%.

Eiropas tirgu raksturojošais indekss ir pieaudzis jau piecas nedēļas pēc kārtas, reaģējot uz centrālo banku monetārās politikas lēmumiem. Tiesa gan, šonedēļ vairāki uzņēmumi investoriem ir sagādājuši vilšanos, tādēļ indeksi ieņēma lejupejošu virzienu.

Tā, piemēram, Norvēģijas alumīnija ražotājs Norsk Hydro akcija piedzīvoja straujāko kritumu gada laikā pēc tam, kad kompānija Vale SA pārdeva savas uzņēmuma daļas. Tāpat telekomunikāciju kompānija Vodafone Group ziņoja par ienākumu kritumu biznesa pakalpojumiem. Sākotnēji kompānijas akcijas cena saruka par 0,4%, taču pēc tam spēja atgūties, pieaugot par vairāk nekā 1%.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Arī ar maigo varu mīļš nebūsi

Didzis Meļķis, DB starptautisko ziņu redaktors, 02.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan Latvijas, gan Eiropas tēla un atpazīstamības jēdzīgums ir atkarīgs nevis no attiecīgo instanču un pasākumu daudzuma, bet no pragmatiskas pieejas

Eiropas valstīs notiek iekšējas diskusijas par veidiem un instrumentiem, kā tās tiek pārstāvētas ārvalstīs. DB jau rakstīja par Beļģijas lēmumu aizvērt vēstniecības Baltijā, un Latvija ir jau līdzīgi rīkojusies pērn Slovēnijā, un iepriekš uz laiku ir slēgta arī mūsu vēstniecība Portugālē. Iemesls tam ir izmaiņas Eiropā – valstu starpā viss jau tāpat notiek dažādos ES formātos un divpusējās diplomātijas loma mazinās. Papildu stimuls ir nepieciešamība efektivizēt un padarīt lētāku publisko pārvaldi.

Ir arī sasniegts zināms līmenis, kad dānim vai britam, kurš to kaut kāda iemesla dēļ nevēlas, pat ar varu neiebarosi pārliecību par Latvijas lieliskumu. Tiesa, aizvien dzirdami kuriozi par netālu rietumu kaimiņu bažām, cik droši ir braukt ekskursijā uz Rīgu un vai aizvien ir jāņem līdzi savs tualetes papīrs. «Klīniski gadījumi» būs vienmēr, un to dēļ nav jēgas ne šķiest resursus, ne bēdāties. Patiesie Latvijai veicamie mājas darbi ir nevis izskaidrošanas un pārliecināšanas lauciņā, bet gan saprotami spēles noteikumi biznesā, efektīva un paredzama tiesu sistēma, laikmeta prasībām piemērota izglītība, pieejama medicīniskā aprūpe un ērta un droša dzīves vide. Tas runā pats par sevi, propaganda pret to nolauž zobus, un principā nepārliecināmie var vien kaut ko noburkšķēt par pretīgajiem pūstošajiem kapitālistiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Īri balso par drošības tīklu

Didzis Meļķis, 31.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrijā notiekošā referenduma priekšvakarā vēstnieks Eidans Kirvans ir visai pārliecināts par savas tautas atbalstu starpvalstu fiskālās disciplīnas līgumam un iesaka ekonomikas dēļ sadarboties ar Latvijas emigrantiem.

Vai esošā situācija ir labvēlīga arī Latvijas un Īrijas kopīgai uzņēmējdarbībai?

Jā, bet galvenokārt emigrācijas dēļ. Ja desmitiem tūkstošu vienas valsts iedzīvotāju strādā kādā citā, tad man intuitīvi šķiet, ka tur vienkārši ir jābūt sadarbības potenciālam. Ja ne tūdaļ, tad vidējā termiņā noteikti.

Amerikāņi Īrijā ir ieguldījuši ilgu laiku pirms šīs parādības, tomēr Īrijas pieredze par ASV investīcijām mūsu valstī pēdējos apmēram 30 gados uzrāda īru emigrācijas lielu nozīmi tajā. Proti, īru izcelsmes Amerikas kompāniju vadītājiem ir lielāka interese par Īriju nekā citiem. Protams, galvenais biznesa iemesls ir peļņa, tomēr arī šo uzņēmēju etniskajai izcelsmei acīmredzami ir nozīme. ASV ir mūsu ārzemju tiešo investīciju galvenais avots, un tas tā nebija vēl līdz pat 1980. gadiem, kad sevišķi nozīmīgas bija Japānas un Vācijas investīcijas. Bet tagad Google, Facebook, IBM, Intel un virknei citu amerikāņu kompāniju Eiropas biroji ir Īrijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamos desmit gadus Ķīnas elektroierīču ražotājs «Huawei» koncentrēsies uz mākslīgā intelekta un tā tehnoloģiju attīstību, trešdien preses konferencē sacīja «Huawei» Baltijas uzņēmumu tirgus attīstītājs Dans Masiļūns.

Viņš atzīmēja, ka «Huawei» nākotnes mērķis ir veidot savienotu un digitāli inteliģentu sabiedrību, tāpēc «Huawei» nākamos desmit gadus koncentrēs uz čipu, procesoru, matemātisko algoritmu izstrādi, kas stiprinās mākslīgā intelekta attīstību.

Pēc Masiļūna teiktā, mākslīgais intelekts ir nākotnes tirgus, kurā «Huawei» vēlas ieguldīt un pilnveidoties, tāpēc investīcijas procesoros, čipos un atvērtā ekosistēmā ir būtiska, lai tiektos pēc šī mērķa.

Viņš piebilda, ka mērķu sasniegšanai nākamajos piecos gados «Huawei» plāno investēt 1,5 miljardus ASV dolāru attīstības programmā ("Huawei Developer Program").

«Huawei Technologies» komunikācijas vadītājs Baltijā Mindaugs Pluķis norādīja, ka šī gada deviņos mēnešos «Huawei» ievērojami investējis informācijas un komunikācijas tehnoloģijās, kas veicinājis būtisku finanšu rezultātu izaugsmi. Vienlaikus «Huawei» līdz šim ir noslēdzis 60 sadarbības par 5G tehnoloģiju nodrošināšanu - patlaban «Huawei» nodrošinājis 400 000 «Massive Mimo» tehnoloģijas 5G tīklam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aicinājuma vēstuli, kurā lūgts mainīt arhitektam Pēterim Strancim piemēroto drošības līdzekli, šobrīd parakstījuši jau vairāk nekā 350 cilvēki. Tajā viņi apliecinājuši, ka nezina nevienu tādu apstākli, kas dotu pamatu uzskatīt, ka P. Strancis jebkādā veidā varētu ietekmēt vai kavēt izmeklēšanas gaitu, atrodoties brīvībā, vai jebkādā veidā izvairīties no izmeklēšanas, kamēr tiktu noskaidroti patiesie lietas apstākļi.

Par to Db.lv informēja Agnese Strance.

"Aicinājumu parakstījuši vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki - mācītājs Juris Rubenis, neiroķirurgs Indars Lūkins, acu ārste Ilga Lūkina, acu ārsts Fēlikss Lūkins, Latvijas Riteņbraukšanas federācijas viceprezidents Igo Japiņš, uzņēmēja Līga Plaude, ķirurgs Jānis Zaržeckis, māksliniece Vineta Kaulača, uzņēmējs Andris Kreislers, motobraucējs Kristers Serģis, un citi, tostarp vairāki RTU, LU, LLU mācībspēki, daudzi korporācijas Fraternitas Livonica biedri, kuru starpā ir juristi, ārsti, inženieri, uzņēmēji, arhitekti un citu profesiju pārstāvji. Aicinājumu parakstījuši arī bijušie skolas un studiju biedri, draugi un paziņas, kā arī vairāk nekā 20 Latvijā zināmi arhitekti, un vairāk nekā 150 RD Pilsētas attīstības departamenta darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Arčers būvēs Saldus mākslas un mūzikas skolu

Ingrīda Drazdovska, 27.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Arčers ir noslēdzis līgumu ar Saldus novada domi par Saldus mākslas un mūzikas skolas būvniecību, kurā apņemas objektu uzbūvēt 18 mēnešu laikā, šim nolūkam tērējot 4.2 miljonus latu (bez PVN).

Projektu izstrādāja MADE arhitekti. Skola būs divstāvu ēka ar pazeminātu perimetra daļas augstumu un padziļinātu centrālo daļu. Kopējā telpu platība – 3715 m². Moduļu sistēmā veidotā ēka nodrošina kompaktu plānojuma risinājumu, kas samazinās resursus tās apsaimniekošanā. Saldus mūzikas un mākslas skolā plānots uzņemt 470 audzēkņu.

Mūzikas un mākslas skolas darbosies autonomi, kopīgi izmantojot skolas zāli, ieejas vestibilu un garderobi. Ēkā būs dažādas speciāli pielāgotas telpas mūzikas un mākslas nodarbībām – pūšamo, sitamo, stīgu un tautas instrumentu, kā arī klavierspēles klases, telpas deju nodarbībām, teorijas apguvei, bibliotēka, fonotēka, datorklase, veidošanas telpa ar cepli, gleznošanas, zīmēšanas, kompozīcijas, mākslas vēstures klase u.c. Skolā būs nodrošināta piekļuve telpām audzēkņiem ratiņkrēslos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grīnspens: ievērojama nodokļu paaugstināšana ASV ir neizbēgama

, 01.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cerība, ka mēs varēsim atrisināt šo situāciju [ASV ekonomikā] bez ievērojama nodokļu pieaugumua, ir nereāla, intervijā Bloomberg Televīzijai sacījis bijušais ASV Federālo rezervju vadītājs Alans Grīnspens (Alan Greenspan).

A. Grīnspens arī sacījis, ka Federālajām Rezervēm nāksies izņemt naudu no finanšu sistēmas, lai izvairītos no inflācijas.

Viņš prognozē, ka nākamajos sešos mēnešos ASV ekonomikā būs vērojams pieaugums, taču jau 2010.gadā tas atkal palēnināsies.

Pasaules lielākā ekonomika laika posmā no aprīļa līdz jūnijam saruka par 0.7% gada griezumā, kas bija labākais rādītājs vairāk nekā gada laikā. Bloomberg norāda, ka negaidīts biznesa aktivitātes rādītāja samazinājums līdz ar ziņojumu, ka darba devēji darbavietu skaitu samazinājuši vairāk nekā gaidīts, liecina, ka ASV ekonomikas atlabšana varētu būt lēna.

A. Grīnspens, kurš Federālo Rezervju vadītāja amatā tika apstiprināts 1987.gadā un tajā atradās līdz 2006.gada janvārim, slavējis pasākumus, kādus veicis viņa amata pēctecis Bens S. Bernanke (Ben S. Bernanke), palīdzot ekonomikai izkļūt no lejupslīdes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilo sakaru operators Bite un tehnoloģiju gigants Huawei 12.novembrī Ķīnā parakstīja saprašanās memorandu, kas paredz 5G infrastruktūras izveidi operatora tīklā, tostarp vairāku 5G bāzes staciju izbūvi 2019.gadā Rīgā un Narrowband Internet of Things (NB-IoT) tīkla attīstīšanu visā Latvijā.

Memorandu parakstīja Bites tehniskais direktors Gints Butens un «Huawei» pārstāvis Ross Čens (Ross Chen).

Ņemot vērā, ka «Huawei» ir viens no pasaules vadošajiem uzņēmumiem jaunās paaudzes tehnoloģiju izstrādē un ieviešanā, šī vienošanās paredz arī dalīšanos praktiskajā pieredzē un zināšanās par efektīvākajām 5G tehnoloģijas apgūšanas iespējām.

Šodien mobilais internets vairs nenozīmē tikai ātru datu apmaiņu – visā pasaulē, tostarp Latvijā, tiek runāts jau par lietu internetu un viedajām pilsētām. Tāpēc, gatavojoties tā dēvētajai «5G ērai», Bite 2016.gada nogalē parakstīja saprašanās memorandu ar «Huawei» par stratēģisko partnerību uzņēmuma mobilo sakaru tīkla attīstībā.

Komentāri

Pievienot komentāru