Vides organizācija Zaļā Brīvība sagatavojusi ceļvedi Viss par to, ko mēs ēdam, kurā pirmo reizi apkopta tieši Latvijas patērētājiem adresēta informācija par to, kā pārtika, kuru lietojam, ietekmē vidi un kā izvēlēties veselīgu un reizē videi draudzīgu pārtiku. Ceļvedis sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu, liecina sniegtā informācija medijiem.
Jānis Brizga, biedrības Zaļā Brīvība valdes priekšsēdētājs: "Patērētājiem arvien grūtāk ir atrast īstu maizi, krējumu, sviestu vai citas pārtikas preces – tādas, kas būtu patiesi veselīgas. Savukārt pārtikas preču ražošana, pārstrāde, realizācija, patēriņš un utilizācija atstāj ietekmi uz vidi. Ar šo ceļvedi mēs vēlamies palīdzēt tiem cilvēkiem, kuri grib patērēt pārtiku, kas ir gan veselīga, gan videi draudzīga, un mūsu pieredze rāda, ka šādu cilvēku Latvijā kļūst arvien vairāk."
Ceļvedī aprakstīts pārtikas preču aprites cikls, bioloģiskās lauksaimniecības būtība un priekšrocības, tāpat sniegta informācija par godīgo tirdzniecību un ģenētiski modificētu pārtiku. Lielākā daļa ceļveža Viss par to, ko mēs ēdam veltīta dažādām pārtikas preču grupām – tajā aplūkota gan to ietekme uz vidi, gan risinājumi, kā Latvijas patērētājs var veikt videi draudzīgu izvēli.
Ceļvedis Viss par to, ko mēs ēdam drukātā veidā visiem interesentiem bez maksas būs pieejams katra mēneša otrajā un ceturtajā sestdienā Berga Bazārā Zemnieku tirdziņā, biedrībā Zaļā brīvība, kā arī elektroniskā veidā Zaļās brīvības mājas lapā www.zb-zeme.lv.
Ko darīt, lai samazinātu savu ietekmi uz vidi?
-Izvēlies vietējās izcelsmes un bioloģiski audzētu pārtiku – tādējādi tu ne tikai atbalstīsi pašmāju ražotājus, bet arī samazināsi ar pārtikas produktu patēriņu saistīto enerģijas patēriņu.
-Uzturā lieto pēc iespējas mazāk dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu – tieši mājlopu audzēšana ir atbildīga par pārtikas preču patēriņa lielo ietekmi uz vidi.
-Izvēlies sezonālu pārtiku – neēd zemenes un tomātus ziemā, jo tad to audzēšana un uzglabāšana prasa ļoti lielus dabas resursus.
-Dodies uz veikalu ar kājām vai sabiedrisko transportu un nepērc saldētus pārtikas produktus.