Finanses

INTEL pirmajā ceturksnī nopelna 8,9 miljardus USD

, 18.04.2007

Jaunākais izdevums

Pamatdarbības ieņēmumi ir 1,7 miljardi ASV dolāru, peļņa uz vienu akciju - 27 centi Santa Klāra, Kalifornija, 2007. gada 18. aprīlis- Intel Corporation paziņoja par saviem pirmā ceturkšņa ieņēmumiem 8,9 miljardu ASV dolāru apmērā, pamatdarbības ieņēmumi ir 1,7 miljardi ASV dolāru, 1,6 miljardi ASV dolāru ir tīrie ieņēmumi un peļņa uz vienu akciju - 27 centi. Rezultāti ietver arī atmaksātos 300 miljonus ASV dolāru no iepriekš uzkrātiem nodokļiem, kas palielināja peļņu uz vienu akciju par aptuveni 5 centiem.

"Spēcīgā mūsu industrijā vadošās Intel Core mikroarhitektūras produktu saimes virzība tirgū apvienojumā ar mūsu izmaksu struktūras uzlabojumiem ļāva mums pirmajā ceturksnī sasniegt pārliecinošus finanšu rezultātus," teica Intel prezidents un izpilddirektors Pols Otelini. "Mūsu produktu priekšrocības un kvalitāte atspoguļojas faktā, ka vidējās pārdošanas cenas ceturksnī, ņemot vērā lielo konkurences vidi, bija samērā noturīgas."

2007. gada 1. ceturksnis Salīdzinot ar 2006. gada 1. ceturksni Salīdzinot ar 2006. gada 4. ceturksni

Ieņēmumi 8,9 miljardi ASV dolāru -1% -9%

Pamatdarbības ieņēmumi 1,7 miljardi ASV dolāru -3% +13%

Tīrie ieņēmumi 1,6 miljardi ASV dolāru +19% +7%

Peļņa uz vienu akciju 27 centi +17% +4%

2007. gada pirmā ceturkšņa rezultāti ietver nodokļu ietekmi, kas palielināja peļņu uz vienu akciju par aptuveni 5 centiem. 2006. gada ceturtā ceturkšņa rezultāti ietver ietekmi no ieņēmumiem no restrukturizācijas un aktīvu pārdošanas maksājumiem, kas palielināja tīro peļņu uz vienu akciju vidēji par 1 centu.

Finanšu un galveno produktu tendences

" Pirmā ceturkšņa bruto rentabilitāte (gross margin) bija 50.1%, kas ir vairāk nekā 49,6% iepriekšējā ceturksnī. To ietekmēja vairāki faktori, tai skaitā zemākas procesoru vienības izmaksas.

" Kompānija samazināja darbinieku skaitu līdz 92 000 cilvēku, sasniedzot šo mērķi vienu ceturksni ātrāk, nekā iepriekš plānots.

" Kopējie procesoru pārdošanas rādītāji sezonāli bija zemāki. Vidējā pārdošanas cena bija nedaudz zemāka, ko ietekmēja mazāks serveru procesoru piedāvājums, kamēr galddatoru un mobilo datoru segmentā vidējā pārdošanas cena bija diezgan stabila.

" Mikroshēmojumu, mātesplašu un zibatmiņu vienību pārdošana bija sezonāli zemāka.

Biznesa perspektīva un ar to saistītie riska faktori

Turpmāk minētās gaidas neietver potenciālo apvienošanos, iegādes, atsavināšanas vai citas biznesa iespējas, kas var notikt pēc 16. aprīļa.

2007. gada otrā ceturkšņa perspektīva

" Ieņēmumi: plānoti robežās no 8,2 līdz 8,8 miljardiem ASV dolāru.

" Bruto rentabilitāte (gross margin): 48% (plus mīnus daži procenti).

" Izdevumi (R&D plus MG&A): 2,6 miljardu un 2,7 miljardu ASV dolāru robežās. Papildus tam kompānija sagaida, ka otrajā ceturksnī restrukturizācijas izmaksas sasniegs aptuveni 60 miljonus ASV dolāru.

" Tīrā peļņa no investīcijām akcijās, procentiem un citiem: aptuveni 150 miljoni ASV dolāru.

" Nodokļu likme: aptuveni 31%.

" Vērtības kritums: robežās starp 1,1 un 1,2 miljardiem ASV dolāru.

2007. gada perspektīva

" Bruto rentabilitāte (gross margin): 51% (plus mīnus daži procenti), augstāka nekā iepriekš plānotie 50% (plus mīnus daži procenti)

" R&D: aptuveni 5,6 miljardi ASV dolāru, vairāk nekā iepriekš paredzētie aptuveni 5,4 miljardi ASV dolāru.

" MG&A: aptuveni 5,1 miljardi ASV dolāru, mazāk nekā iepriekš paredzētie aptuveni 5,3 miljardi ASV dolāru.

" Kapitāla izlietojums: 5,5 miljardi ASV dolāru plus vai mīnus 200 miljoni ASV dolāru, nemainīgi.

" Nodokļu likme: aptuveni 31% atlikušajos trīs no četriem ceturkšņiem. Iepriekšējās prognozes gadam bija aptuveni 30%.

" Vērtības kritums: 4,8 miljardi ASV dolāru plus mīnus 100 miljoni ASV dolāru, nemainīgi.

Iepriekš minētie paziņojumi un visss cits iepriekš aprakstītais ir saistīts ar plāniem un prognozēm otrajam ceturksnim un gadam un ir nākotnē vērsti paziņojumi, kas ietver vairākus riskus un nenoteiktības. Vairāki faktori var ietekmēt faktiskos Intel rezultātus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

"INTEL" "VPRO" PROCESORU TEHNOLOĢIJA NODROŠINA BIZNESAM DOMĀTO PIEZĪMJDATORU DROŠĪBU

, 27.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunā "vPro" paaudze piedāvā jaunas funkcijas un plašāku tirdzniecības vietu klāstu

Santa Klāra, Kalifornija, 2007. gada 27. augusts - Intel Corporation turpina uzlabot galddatoru drošību, šodien paziņojot par jauno Intel vPro procesoru tehnoloģiju paaudzi biznesam un IT ar inovācijām, kas nodrošina efektīvāku datu aizsardzību pret hakeru uzbrukumiem, vīrusiem un citiem ar datoru drošību saistītiem draudiem.

Intel vPro procesoru tehnoloģiju pakotne ietver spēcīgo Intel Core 2 Duo procesoru, Intel Q35 Express mikroshēmojumu un citas tehnoloģiju inovācijas, kas nodrošina datu aizsardzību un vadības iespējas galddtoriem, tostarp arī tādas, kas agrāk nebija iespējamas, kā piemēram, aktivizēt un salabot datoru ar nedarbojušos operētājsistēmu vai cieto disku. Tādējādi biznesam domāto personāldatoru lietotāji var samazināt savas izmaksas, samazinot dārgo un laikietilpīgo konsultāciju skaitu un palielinot enerģijas ietaupījumu, izmantojot iespēju attālināti ieslēgt un izslēgt datoru, kad vien nepieciešams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Intel prezentē jaunus procesorus

, 15.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Intel Corporation iepazīstina ar pieciem jauniem Intel Core 2 Duo procesoriem. Intel arī iepazīstina ar Core 2 Extreme 3.06 GHz divkodolu mobilo procesoru, kuram ir augstākā veiktspēja pasaulē saskaņā ar SPECint (rate base2006) testa mērījumiem.

Uzsverot fokusēšanos uz mobilitāti šovasar, Intel pārstāvji teica, ka plāno iepazīstināt ar astoņiem procesoriem 90 dienu laikā, tajā skaitā ar visos laikos pirmajiem mobilajiem četrkodolu produktiem un otrās paaudzes produktiem ultra plāniem un viegliem klēpjdatoriem. Kopumā Intel laidīs tirgū 14 dažādus jaunus procesorus, ņemot vērā to, ka pārdoto klēpjdatoru skaits turpina apsteigt pārdoto personālo galddatoru skaitu.

"Kad 2003. gadā pirmo reizi iepazīstinājām ar Intel Centrino, bija tikai dažas Wi-Fi pieejas vietas, YouTube un sociālie mediji praktiski nepastāvēja, vārdu savienojums plāns un viegls attiecās tikai uz svaru un personālo galddatoru tika pārdots daudz vairāk par klēpjdatoriem," teica Mūlijs Edens, Intel korporācijas viceprezidents un Mobile Platforms Group vadītājs. "Šobrīs ASV klēpjdatoru tiek pārdots vairāk nekā personālo galddatoru, un mēs virzāmies uz HD izklaidi, aktīvu spēlēšanu tīklā, lielāku platjoslas bezvadu interneta ātrumu un vieglāku un daudz drošāku darbu biznesa vajadzībām, menedžējot, atjaunojot un labojot klēpjdatora darbības režīmus."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunā Intel vPro tehnoloģija ievērojami samazinās IT uzturēšanas izmaksas un palielinās to drošību Latvijā

, 06.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā, 6. martā, Intel Corporation kopā ar tās vadošo sadarbības partneri Baltijas valstīs - vienu no lielākajiem IT uzņēmumiem reģionā - Sonex Technologies pirmo reizi Latvijā iepazīstināja ar IT pārvaldības risinājumiem, kas balstās uz Intel vPro tehnoloģiju.

Datoru iekārtas ar jauno tehnoloģiju ļaus uzņēmumiem samazināt IT pārvaldības izmaksas. Tā arī ievērojami atvieglos attālināto IT diagnostiku, bojājumu novēršanu, datorsistēmu un datoru auditu, iekārtu un tehnoloģiju pārvaldību. Jaunā tehnoloģija palīdzēs arī aizsargāt datorus no vīrusiem un spiegprogrammatūrām, nodrošinot lielāku drošību personiskajai informācijai. Izmantojot jauno Intel vPro tehnoloģiju, ir iespējams veikt attālinātas darbības, piemēram, inventarizēt, diagnosticēt un novērst bojājumus personālajos datoros pat tad, ja tie ir izslēgti. Tas viennozīmīgi samazinās izmaksas, kas veidojas, apmeklējot klientus, un palielinās datoru lietošanas iespējas un laiku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc nesaskaņām starp kompāniju Intel un projekta Katram bērnam klēpjdatoru (OLPC) autoru Niku Negroponti (Nick Negroponte) Intel nolēmis izbeigt savu darbību šajā projektā, ziņo Cnet.

Classmate PC jau iepriekš - 2007. gada jūlijā, kad Intel vēl nebija pievienojies projektam OLPC, bija nesaskaņu cēlonis Intel un OLPC starpā.

N. Negroponte nosodījis kompāniju Intel par to, ka tā samazinājusi cenu savam Classmate PC, kas traucē OLPC projekta mērķim - piegādāt pēc iespējas vairāk klēpjdatorus bērniem visā pasaulē.

Pirms nesaskaņu izveidošanās Intel un OLPC strādāja pie klēpjdatora ar Intel procesoru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Popgrupas Black Eyed Peas dalībnieks Viljams Adamss, kurš sabiedrībā vairāk zināms ar vārdu will.i.am., ticis pie augsta amata tehnoloģiju kompānijā Intel, proti, turpmāk, viņš būs Intel radošais direktors, ziņo Belfast Telegraph.

Black Eyed Peas līdera pienākumi kompānijā būs veidot mūziku Intel vajadzībām, kā arī rast jaunus veidus komunikācijai ar esošajiem un potenciālajiem Intel klientiem.

«Gandrīz viss, ko es daru, saistās ar mikroprocesoriem un datoriem, un, kad es ieraugu Intel mikroprocesoru, es iedomājos visus tos dižos prātus, kas to radījuši, lai palīdzētu realizēt manu kreativitāti. Sadarboties ar zinātniekiem, pētniekiem un programmētājiem kompānijā Intel ar mērķi izstrādāt un kopīgi attīstīt jaunus komunikācijas, radīšanas, informēšanas veidus, būs fantastiski,» komentējot savu jauno amatu norāda V. Adamss.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Intel ceturkšņa peļņa pieaugusi par 17%; akciju vērtība – par 4%

Gunta Kursiša, 19.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mikročipu ražotājs Intel, paziņojis par trešā ceturkšņa peļņas pieaugumu 17% apmērā, pēc šīm ziņām arī Intel akciju vērtība palielinājusies par 4%, raksta BBC.

Intel peļņa trešajā gada ceturksnī veidoja 3,47 miljardus ASV dolāru, salīdzinājumam – attiecīgajā periodā pērn tika nopelnīti 2,96 miljardu ASV dolāru.

Intel peļņa ir pārspējusi iepriekšējās aplēses un atspēkojusi bažas par planšetdatoru pieaugošajiem pārdošanas apjomiem, kas pamatīgi iedragājuši personālo datoru un klēpjdatoru pieprasījumu, un to ietekmi uz Intel peļņu. Tādas ierīces kā Apple iPad un Google izstrādātās operētājsistēmas Android viedtālruņi «nospiež» pieprasījumu pēc klēpjdatoriem kā ASV, tā Eiropā.

Intel norāda, ka kopumā lēnāko izaugsmi «vecajos» tirgos palīdzējis izlīdzināt pieprasījums no Ķīnas un citām attīstības valstīm. «Attīstības valstu tirgi ir labi – uzņēmējdarbība ir stipra, un «veco» tirgu pircējs ir nedaudz vājāks,» pavēstījis Intel pārstāvis Steisijs Smits (Stacy Smith).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Intel bargi sodīšot par konkurences likumu neievērošanu

, 11.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par konkurences noteikumu pārkāpšanu Eiropas Komisija nolēmusi sodīt pasaules lielāko mikroprocesoru ražotāju Intel Corp, vēsta The Wall Street Journal.

Paredzams, ka paziņojums par kompānijai uzlikto sodu tiks publiskots 13.maijā, bet pagaidām šīs WSJ rīcībā ziņas komentēt atsakās gan Intel, gan EK oficiāllie pārstāvji. Intel tiek pārmests, ka kompānija maksājusi datoru ražotājiem, lai tie neizmanto komponentes ar konkurenta ražotajiem mikroprocesoriem.

WSJ norāda, ka problēmmas ar EK Intel aizsākās vēl 2000.gadā, kad mikroprocesoru ražotājs Advanced Micro Devices Inc (AMD), iesniedza sūdzību, kurā Intel vainoja darbībā, kas vērsta uz konkurenta nepielaišanu tirgum.

ASV bāzētā izdevuma avoti vēsta, ka Intel piemērojamais sods būs viens no lielākajiem Eiropas Savienības vēsturē. Tieši šī iemesla dēļ sevišķi rūpīgi tiekot strādāts pie lēmuma juridiskajām finesēm, lai Intel nebūtu ne mazāko iespēju EK lēmumu apšaubīt tiesā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES) piespriedusi 1.06 miljardu eiro lielus sodu mikroprocesoru ražotājam Intel. Sods piespriest par negodīgu konkurenci, bloķējot mazākā konkurenta AMD attīstību tirgos, ziņo Associated Press.

Eiropas Komisija (EK) norādījusi, ka Intel ļaunprātīgi izmantojis savu dominējošu statusu tirgū, lai neļautu tirgū ienākt AMD. Intel esot piedāvāji atlaides datoru ražotājiem Acer, Dell, HP, Lenovo un NEC, ja šīs kompānijas visos vai gandrīz visos savos datoros izmatos Intel mikroprocesorus.

Regulators arī norādījis, ka Intel maksājis Vācijas lielākajam elektropreču mazumtirgotājam Media Saturn Holding, lai tas savos veikalos tirgotu tikai datorus ar Intel mikroprocesoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Eiropas Komisija publicējusi kompromatu par Intel

, 23.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija publiskojusi vadošo IT kompāniju saraksti par to, kāpēc tās spiestas atteikties no AMD procesoriem par labu Intel.

Jāatgādina, ka jau maijā EK sodīja Intel par rekordsummu – 1.06 miljardiem eiro un lika uzņēmumam atteikties no savas pārdošanas stratēģijas, kas izspieda no tirgus pārējos dalībniekus, ziņo newsru.com.

Intel nepiekrita šim lēmumam un draudēja iesniegt apelāciju. Kompānija uzskata, ka ES pieļāvusi nopietnu kļūdu savstarpējās attiecībās. Pēc Intel pārstāvju domām, EK ierēdņiem būtu jāpārbauda, vai Intel atlaides tiešām izspiedušas no tirgus AMD un vai tas ietekmējis patērētāju pieprasījumu.

Tiesa, kompānijas Dell topmenedžeru elektroniskā sarakste 2003. gadā liecina, ka viņi brīdina kolēģus – AMD procesoru iegāde var izsaukt Intel sankcijas, kas negatīvi atspoguļosies pārdošanas rādītājos. Savukārt, ja Dell izvēlēsies AMD, tad Intel liegs kompānijai atlaides. Līdzīga situācija bija novērojama arī ar citām kompānijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Intel atver savu līdz šim lielāko mikroprocesoru ražotni

Ritvars Bīders, 29.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://db.lv/uploads/ck/images/Clipboard02(182).jpg

Ražotni, kas ir piecu ar pus futbola laukumu lielumā, kopīgi atklāja Intel prezidents Pauls Otelīnī (Paul Otellini) un Vjetnamas premjerministra vietnieks Hoangs Trangs Hajs (Hoang Trung Hai).

Intel prezidents norāda, ka ražošanas aktivitātes rūpnīcā sākušās jau šā gada vidū, taču tagad, kad rūpnīca ir pilnībā pabeigta, tā sāks strādāt ar pilnu jaudu nodrošinot darbu vairākiem tūkstošiem cilvēku.

Pavisam Intel pasaulē ir septiņas rūpnīcas, kurās tiek ražoti mikroprocesori, kuri tālāk tiek piegādāti mobilo telefonu, datoru un citu ierīču ražotājiem, kas ir Intel klienti.

Par šo projektu Vjetnamā Intel paziņoja jau pirms četriem gadiem, toreiz norādot, ka investīcijas Vjetnamā būšot lielākās, kādas līdz šim veikusi kāda ASV kompānija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Dell Technologies nodrošina šodienas darbaspēku ar jauno klēpjdatoru un monitoru klāstu

Sadarbības materiāls, 21.07.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attālināts darbs ir šeit uz palikšanu. Tāpēc Dell Technologies sadarbojoties ar Intel ir laiduši klajā jauno klēpjdatoru un monitoru klāstu. Uzlabojot produktivitāti un sadarbību, šie inovatīvie produkti maksimāli palielinās darba efektivitāti. Inteliģentas, drošas un ilgtspējīgas - datorsistēmas, kas piemērotas attālinātā darba gadsimtam – ir ieradušās.

Gudrā datorsistēma darbavietā

Visinteliģentākais portatīvais dators biznesa pasaulē. Latitude 9000 sērijas datori pārspēj savus priekšgājējus. Latitude 9420 un 9520, kas satur 11. paaudzes Intel® Core ™ i7 vPro procesorus, var lepoties ar 32 GB atmiņu un integrētu Intel® Iris® Xe grafiku. Ar iebūvēto AI - pirmo šāda veida - 9000. Sērijas portatīvie datori mācās kopā ar jums un reaģē uz to, kā jūs strādājat, lai uzlabotu lietojumprogrammas veiktspēju, akumulatora lietošanas darbības laiku un audio iestatījumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV konkurences iestāde iesūdzējusi tiesā kompāniju Intel, kas ir lielākais mikroshēmu ražotājs pasaulē, ziņo BBC.

Federālā tirdzniecības komisija (FTC) apsūdz kompāniju dominējošā stāvokļa tirgū izmantošanā pret konkurentiem. Intel esot izmantojusi gan draudus, gan atlīdzības, lai atturētu dažus no lielākajiem datoru ražotājiem no citu kompāniju ražoto shēmu iegādes. Sūdzībā minētas tādas kompānijas kā Dell, Hewlett-Packard un IBM.

Iestāde norāda, ka Intel apzināti mēģinājusi «apcirpt spārnus» mazākajiem konkurentiem.

Savukārt Intel paziņojusi, ka FTC lieta ir «aplama». FTC šādu soli spērusi mēnesi pēc tam, kad Ņujorkas galvenais prokurors uzsāka līdzīgu tiesas prāvu. Ņujorkas galvenais prokurors Endrjū Kuomo (Andrew Cuomo) apsūdzēja Intel «nelikumīgu draudu» izmantošanā, lai dominētu mikroshēmu pārdošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) piektdien piemēroja ASV mikroshēmu ražotājam "Intel Corp." samazinātu naudassodu 376 miljonu eiro apmērā par dominējošā tirgus stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, jo iepriekšējo sodu krietni lielākā apmērā Eiropas Savienības (ES) Vispārējā tiesa pērn anulēja.

EK norādīja, ka "Intel" īstenojis vairākus pret konkurenci vērstus pasākumus, lai izslēgtu konkurentus no tirgus.

Komisija skaidro, ka atjauno iepriekš piemērotu naudassodu vien daļēji.

Kā ziņots, ES Vispārējā tiesa pērnā gada sākumā anulēja 1,06 miljardu eiro sodu, kuru EK pirms 12 gadiem noteica "Intel".

ES otras augstākās instances tiesa tolaik secināja, ka EK nav spējusi pienācīgi pierādīt konkurences noteikumus pārkāpjošu praksi.

EK kompānijai šo naudassodu piemēroja 2009.gadā, norādot, ka "Intel" klientiem piedāvājusi atlaides, lai tie izmantotu "Intel" ražotos "x86" procesorus, nevis konkurenta "Advanced Micro Devices" (AMD) piedāvājumus.

Komisija "Intel" lietu izmeklēja jau kopš 2000.gada, kad tika saņemtas sūdzības no kompānijas galvenā konkurenta - ASV mikroshēmu ražotāja AMD. Tolaik "Intel" tirgus daļa "x86" procesoriem veidoja 70%, un tos izmantoja vairums lielāko personālo datoru ražotāju, tostarp "Dell", "Lenovo", HP un NEC, kuriem tika piedāvātas atlaides.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (ES) varasiestādes apsūdz mikročipu ražotāju Intel kukuļdošanā vadošam Eiropas mazumtirgotājam, lai tas savos veikalu plauktos neizliek Intel konkurenta AMD ražoto produkciju, raksta BBC.

EK uzskata, ka pateicoties kukuļdošanai Intel ir guvis tirgus līderpozīcijas. Kompānija tiek arī apsūdzēta par datoru ražotāju stimulēšanu Intel mikročipu izmantošanai datoru komplektācijās.

Ja Intel tiks atzīts par vainīgu EK piemēros kompānijai sodu, kas būs 10% apmērā no Intel gada apgrozījuma. Intel apgrozījums 2007. gadā bija 38.3 miljardi ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules vadošā mikroprocesoru ražotāja Intel peļņa šī gada pirmajā ceturksnī, kas beidzās 29. martā, bija 1,44 miljardi USD. Tas ir par 12% mazāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada, kad Intel nopelnīja 1,64 miljardi USD, ziņo Associated Press.

Intel apgrozījums šī gada pirmajos trijos mēnešos bija 9,67 miljardi USD, kas ir par 9% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada.

2008. gada otrajā ceturksnī Intel prognozē apgrozījumu robežās no 9 līdz 9,6 miljardiem USD. Šādu apgrozījumu kompānijai prognozē arī tirgus analītiķi.

Pēc finanšu rādītāju paziņošanas kompānijas akciju cena palielinājās par 1,72 USD, sasniedzot 22,63 USD.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pusvadītāju nozare Latvijā: pārāk liela iespēja, lai to palaistu garām

Renāts Lokomets, Edgars Poga, Venture Faculty, 05.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības Mikroshēmu akta apstiprināšana ir vērā ņemami palielinājusi Latvijas izredzes izrauties strauji augošajā pusvadītāju tehnoloģiju ražošanas nozarē.

Tieši šai nozarei ir potenciāls Latviju izvirzīt ES tehnoloģiskās autonomijas veicināšanas priekšgalā, balstoties uz Latvijas vēsturiski spēcīgo tehnoloģiju un zināšanu kapitālu pusvadītāju tehnoloģiju ražošanā1.

Tādēļ Latvijai ir viss nepieciešamais, lai ieņemtu vadošo vietu strauji augošajā pusvadītāju tehnoloģiju nozarē. To var panākt, ja tā tiek izvirzīta par prioritāti, un potenciāli aizvieto kādu no pastāvošajām, kā, piemēram, tranzītu, banku nozari vai tūrismu, ar augstajām tehnoloģijām, kas attīstītu ekonomiku un izveidotu jaunas darba vietas Latvijā2.

Pusvadītāju tehnoloģiju nozares attīstības iespējas Latvijā

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Grindeks koncerna apgrozījums 2018. gada pirmajā ceturksnī bija 34,8 miljoni eiro, kas ir par 2,9 miljoniem eiro vai par 9% vairāk nekā 2017. gada pirmajā ceturksnī, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

Savukārt koncerna neto peļņa, kas attiecināma uz mātes sabiedrības akcionāriem, 2018. gada pirmajā ceturksnī bija 3,2 milj. eiro, kas, salīdzinot ar 2017. gada pirmo ceturksni, ir samazinājusies par 1,3 milj. eiro vai par 29%. Bruto peļņas rentabilitāte 2018. gada pirmajā ceturksnī bija 55%, savukārt tīrās peļņas rentabilitāte bija 9%. 2018. gada pirmajā ceturksnī Koncerna saražotā produkcija eksportēta uz 58 pasaules valstīm kopumā par 32,3 milj. eiro, kas ir par 2,6 milj. eiro vai par 9% vairāk nekā 2017. gada pirmajā ceturksnī.

AS «Grindeks» padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans: «Inovācijas un pastāvīga produktu portfeļa attīstība, kā arī nepārtraukti ieguldījumi mārketingā un pārdošanā ir sekmējuši »Grindeks« padomes izvirzīto mērķu sasniegšanu šī gada pirmajā ceturksnī.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Žurnāls Forbes apkopojis sarakstu ar ASV augstskolām, pēc kuru beigšanas, absolventam ir vislielākās iespējas kļūt bagātam.

Forbes izveidotajā sarakstā ir ņēmis vērā absolventa ienākumus pēc augstskolas pabeigšanas turpmākajos 20 gados, kā arī lielākos ienākumus, kādi ir augstskolu absolventiem.

Desmit labākās ASV augstskolas:

0 līdz 5 gadiem absolventa gada alga - 58 000 USD;

10 līdz 20 gadiem absolventa gada alga - 134 000 USD;

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Intel peļņas prognoze liek mikroshēmu tirgum ļodzīties

Gunta Kursiša, 13.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu mikroshēmu ražotāja Intel paziņotās aplēses par nākamā gada pārdošanas apjomiem otrdien likušas ievērojami samazināt akciju cenas datoru mikroshēmām Āzijas tirgos, vēsta BBC.

Intel, pasaules lielākais mikroprocesoru ražotājs, pavēstījis par cieto disku trūkumu. Plūdi Taizemē, kas nogalināja 600 cilvēku, apstādinājuši ražošanu. Līdz ar to kompānija šā gada ceturtajā ceturksnī paredz aptuveni 13,7 miljardus ASV dolāru ieņēmumus iepretim aptuveni 14,7 miljardu ieņēmumiem, ko Intel paredzēja iepriekš.

Pēc Intel paziņojuma Dienvidkorejas Samsung Electronics akciju vērtība samazinājās par 1,29%, bet Hynix Semiconductor akciju cena bija par 2,02% zemāka.

Ņemot vērā Intel kompānijas lielumu un nozīmību, bieži vien tās nākotnes aplēšu paziņojumi satricina visu nozari.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Intel peļņa palielinājusies par 44%

, 18.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijas Intel otrā ceturkšņa peļņa palielinājusies par 44%, ziņo Bloomberg.

Pasaules lielākā procesoru ražotāja peļņa otrajā ceturksnī sasniegusi 1,28 miljardus USD, savukārt apgrozījums palielinājies par 8,4% sasniedzot 8,68 miljardus USD.

"Pieprasījums pēc mikročipiem, kurus izmanto mobilajos telefonos, nebija tik liels kā bija cerēts," uzsver kompānijas Intel izpilddirektors Pauls Otelīnijs (Paul Otellini). Turpinot viņš norādīja, ka kompānija paātrinās jauno procesoru prezentāciju, lai atgūtu pasūtījumus no Advanced Micro Devices, kas ir Intel galvenais konkurents.

Pēc šī Intel kompānijas paziņojuma tās akciju cena samazinājās par 4,7% līdz 25,08 USD par vienu akciju. Taču šī gada pirmajos 6 mēnešos Intel akciju cenu Nasdaq biržā palielinājās par 30%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

«Tikai jaunuzņēmumi var augt par 3000% gadā»

Anda Asere, 08.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunuzņēmumi ir vienīgais, kas nākotnē Latviju var izvilkt no vidējā ienākumu slazda; lietas mainīsies, kad pirmā startup zvaigzne nopelnīs patiešām daudz, jo uzņēmēji, kuri ar savu darbu nopelna tik daudz naudas, ka to ir grūti saprātīgi iztērēt, visbiežāk iegulda tajā, ko saprot vislabāk – līdzīgā biznesā

Tā uzskata audio tehnoloģiju jaunuzņēmuma SIA Sonarworks vadītājs Helmuts Bēms. Viņa vadītais uzņēmums uzlabo to, kā skan mūzika audio austiņās, fiziski tajās neko nemainot. Vairāk par jaunuzņēmumu nozīmi ekonomikas izaugsmē un to, kāpēc ne Lietuvā, ne Igaunijā audio tehnoloģiju jomā nav tādu panākumu kā Latvijai, viņš stāsta intervijā Dienas Biznesam.

Fragments no intervijas:

Igaunijas jaunuzņēmumu konferencē Lattitude59 Sonarworks tika īpaši izcelts kā daudzsološs Baltijas jaunuzņēmums. Kā vērtējat Latvijā notiekošo jaunuzņēmumu lauciņā?

Ir tāds termins kā vidējo ienākumu slazds. Latvijā agrāk eksistēja globāli ekonomiski atpalikušā blokā, kas saucās Padomju Savienība, kas nebija sapratusi, kā darbojas tirgus, un vienā brīdī sabruka. Mēs tajā brīdī pret globālo līmeni bijām atpalikuši par 100 gadiem. Pirmajā cēlienā mēs ieviesām to, kas jau eksistēja Rietumos – telekomunikācijas, mobilos telefonus utt. Tas bija relatīvi viegls solis, kam bija vajadzīga tikai tirgus atvēršana. Tas notika dabiski, nekas īpašs nebija jādara. Tajā brīdī strauji pieauga produktivitāte, bet tā nespēj pārsniegt viduvējību. Neviena valsts, kas vienkārši atver tirgu, nekļūst par globālu līderi konkurētspējā, ja vienkārši adaptē to, kas ir citur, un nepievieno vērtību globālā kontekstā. Tehnoloģiju attīstībā lielāko peļņu gūst tie, kas pirmie kaut ko ievieš, izgudro ko jaunu. Lielie uzņēmumi nav celmlauži jaunām tehnoloģijām. Tās parasti nāk no jaunuzņēmumiem – ar kaut kādiem izņēmumiem. Visas jaunās lietas ātrāk attīstīsies jaunu uzņēmumu vidē. Ja mēs vispār gribam kaut kur pievienot vērtību un attīstīties, tas ir vienīgais ceļš. Visi uzņēmumi Latvijā var turpināt attīstīties, tie var eksportēt, bet uzņēmumi klasiskajās nozarēs nespēj ātri augt. Lieliem uzņēmumiem ir kolosāls sasniegums, ja tie spēj augt par 20% gadā, un tas tiešām ir fantastiski, bet tehnoloģiju jomā uzņēmumi var augt par 300 un arī par 3000% gadā. Piemēram, 2016. gada Sonarworks apgrozījums bija aptuveni miljons eiro, kas bija trīs reizes vairāk nekā 2015. gadā. Šī gada apgrozījumu plānojam vismaz dubultot, varbūt pat gūt vairāk. Tradicionālajās industrijās tas nav iespējams. Katru reizi ir kāds uzņēmums, kas pārdefinē, ko nozīmē liela kompānija un strauja augšana. Facebook ir viena no lielākajām pasaules kompānijām un līdz tam izauga ļoti īsā laikā. Tas notiek arvien ātrāk – uzņēmumi arvien īsākā laikā sasniedz arvien iespaidīgākus rezultātus. Tas, kas pie mums notiek jaunuzņēmumu jomā, ir absolūti vajadzīgs. Taču mums ir viena liela problēma – mums vajadzētu to, kas jau ir, desmitkāršot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Martā jūtama Covid-19 ietekme uz nodokļu ieņēmumiem

Finanšu ministrija, 29.04.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbilstoši Valsts kases publicētajai informācijai šā gada pirmajā ceturksnī kopbudžetā bija 71,3 miljonu eiro pārpalikums. Kopbudžeta izdevumi, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, auguši par 7,8%, kamēr ieņēmumi palielinājās par 2,5%, līdz ar ko kopbudžetā pārpalikums bija par 129,3 miljoniem eiro mazāks nekā 2019. gada pirmajā ceturksnī.

Jāatzīmē, ka kopbudžeta ieņēmumi kopumā saņemti tuvu plānotajam, tomēr atsevišķi martā nodokļu ieņēmumi bija par 4,2% zemāki nekā 2019. gada martā, un tas norāda uz negatīvu tendenci turpmākajiem mēnešiem. Kopbudžeta ieņēmumu mēreno pieaugumu pirmajā ceturksnī noteica ārvalstu finanšu palīdzības (ĀFP) ieņēmumu samazināšanās par 13,4%, kas lielākā apmērā nekā plānots tika saņemti 2019. gada nogalē, tādējādi ietekmējot ĀFP ieņēmumus šogad. Kopbudžeta izdevumi tikmēr palielinājušies straujāk. To ietekmēja izdevumu palielināšanās valsts speciālajā budžetā, augstāki izdevumi veselības nozarei, kā arī izdevumu pieaugums Eiropas Savienības (ES) fondu projektu īstenošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datortehnikas ražotājs Intel pievienojies bezpeļņas organizāciju One Laptop per Child (OLPC) jeb Katram bērnam pa klēpjdatoram, kas sadarbībā ar vēl citām kompānijām ražo 100 USD klēpjdatorus, ziņo BBC.

Katram bērnam klēpjdatoru ir projekts, kura mērķis ir ražot lētākus klēpjdatorus, lai mūsdienu informācijas tehnoloģiju laikmetā katrs bērns tiktu pie sava klēpjdatora, kuru OLPC plāno izplatīt caur pašvaldībām, un kura cena būtu 100 USD.

Šā gada maijā OLPC dibinātājs Nikolas Negroponte apsūdzēja Intel par to, ka kompānija pārdeva klēpjdatoru Classmate PC par cenu, kas zemāka par pašizmaksu, tādā veidā mēģinot OLPC izstumt no tirgus. Taču tagad Intel un OLPC apvienojas, lai palīdzētu bērniem visā pasaulē.

N. Negroponte apgalvo, ka sadarbība ar Intel uzlabos OLPC darbību, un vēl vairāk 100 USD klēpjdatori sasniegs pasaules bērnus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eksperti par IKP ātro novērtējumu

, 10.08.2009

Swedbank vecākais ekonomists Dainis Stikuts (no kreisās), Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes galvenā analītiķe Olga Ertuganova, SEB bankas galvenais ekonomists Andris Vilks un Nordea bankas vecākais ekonomists Andris Strazds.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/images/article/2009/08/10/9a6d52f3-c7e2-4e79-9440-de470b41246a.jpg

Nordea bankas vecākais ekonomists Andris Strazds:

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) ātro novērtējumu, 2009.gada otrajā ceturksnī iekšzemes kopprodukta (IKP) apjoms, salīdzinot ar 2008.gada atbilstošo periodu, ir samazinājies par 19.6%.

«IKP kritums arī otrajā ceturksnī ir dramatisks, taču pašas pesimistiskākās prognozes, kas lielā mērā bija balstītas uz dramatisko mazumtirdzniecības apjomu kritumu, nav piepildījušās. Acīmredzot nelielais eksporta pieaugums šī gada otrajā ceturksnī savienojumā ar būtisku importa kritumu ir pozitīvi ietekmējis IKP apjomu. IKP kritumu nedaudz bremzē arī cenu kritums, jo cenu krituma rezultātā mājsaimniecības un uzņēmumi var iegādāties vairāk preču un pakalpojumu, salīdzinot ar situāciju, ja cenas saglabātos nemainīgas vai turpinātu augt.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Intel, iespējams, izgrozījusies no miljarda maksāšanas

, 15.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) ir kļūdaini izvērtējusi pierādījumus pret kompāniju Intel, kas novedusi pie rekordlielas soda naudas uzlikšanas kompānijai, uzsvēruši mikroprocesora ražotāja advokāti, ziņo Financial Times.

Tādējādi kompānija pārsūdzēs EK lēmumu.

Atgādinām, ka Eiropas Savienība kompānijai Intel šā gada maijā piesprieda 1.06 miljardu eiro lielu sodu. Sods tika piespriests par negodīgu konkurenci, bloķējot mazākā konkurenta AMD attīstību tirgos. AFP ziņo, ka Intel ļaunprātīgi izmantojis savu dominējošu statusu tirgū, lai neļautu tirgū ienākt AMD. Intel esot piedāvāji atlaides datoru ražotājiem Acer, Dell, HP, Lenovo un NEC, ja šīs kompānijas visos vai gandrīz visos savos datoros izmatos Intel mikroprocesorus.

Intel jau jūlijā paziņoja, ka tā ir nolēmusi pārsūdzēt šo lēmumu un kompānijas advokāti izvērtēs kā EK ir savākuši šo pierādījumus.

Komentāri

Pievienot komentāru