Tehnoloģijas

Internet Explorer pārlūkprogramma droša tikai vienu nedēļu gadā

Ainars Sedlenieks [email protected], 29.03.2005

Jaunākais izdevums

Datoru Drošības tehnoloģijas, kas pārstāv antivīrusu kompāniju Kaspersky Lab informē, ka drošības konsultāciju firma ScanIT apgalvo, ka korporācijas Microsoft pārlūkprogrammai Internet Explorer 2004. gadā 358 dienas ir bijušas zināmas ievainojamības, kas mazinājušas tās drošību. Vienīgais laika posms, kad pārlūkprogrammu varēja uzskatīt par “drošu”, bija viena nedēļa – no 12. līdz 19. oktobrim, jo šajās dienās bija pieejami ielāpi visām tobrīd zināmajām ievainojamībām. Tāds stāvoklis krasi atšķiras no konkurējošās firmas Mozilla pārlūkprogrammas Firefox snieguma, jo tai tikpat nozīmīgas ievainojamības varēja labot gandrīz visu gadu, izņemot 56 dienas. Savos aprēķinos firma ScanIT izmantojusi 195 000 interneta lietotāju sniegtos datus; šie lietotāji ar ScanIT tiešsaistes drošības testu pārbaudīja, vai viņu pārlūkprogrammām nav drošības ievainojamību. Pārlūkprogrammas versija noteiktā dienā tika atzīta par “nedrošu”, ja kādai zināmai attālināti izmantojamai problēmai nebija pieejams labojums. ”Tas nozīmē, ka ar pilnībā uzstādītiem atjauninājumiem IE 2004. gadā bija nedrošs – iedomājieties tikai! – 98% no visām dienām,” secina ScanIT vadītājs Deivids Mišo. “Turklāt 2004. gadā 200 dienas neaizlāpītās ievainojamības izmantoja kāds no tārpiem vai vīrusiem.” Kā stāsta Mišo, firma Mozilla daudz labāk meklē un “lāpa” savas pārlūkprogrammas drošības ievainojamības, jo katram, kurš paziņos par nopietnu problēmu, tā sola 500 dolāru atlīdzību. Taču tādam stāvoklim ir vēl citi iemesli. Tā kā Internet Explorer izmanto daudz vairāk lietotāju, šīs pārlūkprogrammas ievainojamību ekspluatēšana ir daudzsološāks pasākums; līdz ar to ir lielāka iespēja, ka ievainojamības tiks atrastas. Vienlaikus Microsoft sava monopolstāvokļa dēļ, šķiet, reizēm atļaujas vilcināties ar atjauninājumu publicēšanu. Abi minētie faktori kopā ir iemesls, kādēļ ātri pieaug “neaizlāpītu caurumu” skaits.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests apturējis SIA Internet, kas administrē Latvijā populārāko sludinājumu vietni ss.lv, saimniecisko darbību, informē VID.

Papildināta visa ziņa!

Patlaban ss.lv vēl darbojas, jo pēc lēmuma par saimnieciskās darbības apturēšanu, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļa pašu domēnu slēdz piecu dienu laikā.

Situācijā, kad ir apturēta uzņēmuma saimnieciskā darbība, VID aicina patērētājus neveikt maksājumus par sludinājumu ievietošanu.

VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine ceturtdien preses konferencē pastāstīja, ka VID nolēmis apturēt Latvijas lielākā sludinājumu portāla ss.lv darbību saistībā ar tā atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem.

Kārliņa-Ādmine norādīja, ka VID, analizējot ar e-komerciju saistītos riskus, konstatēja, ka, izmantojot šo interneta vietni, notiek ne tikai legāla uzņēmējdarbība, bet ir daļa cilvēku, kas nereģistrē savu saimniecisko darbību un nodarbojas ar auto tirdzniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Topošais tehnoloģiju kompānijas Microsoft interneta pārlūks Internet Explorer 11 būšot par 30% ātrāks nekā tā konkurenti, atsaucoties uz veiktspējas testiem, pavēstījis ASV tehnoloģiju gigants.

Jaunajam interneta pārlūkam ir daudzas līdzīgas funkcijas, kā operētājsistēmas Windows 8.1. Internet Explorer versijai, piemēram, skārienu atbalsts, vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi. Interneta pārlūks gan paredzēts Windows 7 operētājsistēmai, kurai nav pārāk daudz skārienjūtīgu ierīču. Papildus darbības ātruma uzlabojumam, Internet Explorer 11 atbalsta arī vairāk interneta vietņu izstrādes tehnoloģiju, kā, piemēram, WebGL.

Patlaban Microsoft nākusi klajā ar Internet Explorer 11 testa versiju. Kompānija neatklāj, kad jaunais interneta pārlūks būs pieejams pilnībā. Tehnoloģiju eksperti savukārt pieļauj, ka Explorer 11 dienas gaismu varētu ieraudzīt pēc 18. oktobra, kad paredzēta Windows 8.1. atjauninājuma parādīšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft ir vienojies ar Eiropas Komisiju par izvēles ekrāna piedāvāšanu Microsoft Windows lietotājiem, ļaujot viņiem viegli izvēlēties, kuru tīmekļa pārlūkprogrammu izmantot.

Izvēles ekrāns tiks piedāvāts tiem Eiropas Windows lietotājiem (pašlaik vairāk nekā 100 miljoni), kuru datoros Microsoft tīmekļa pārlūkprogramma Internet Explorer ir noteikta kā noklusējuma tīmekļa pārlūkprogramma.

Līdz šim Microsoft nodrošināja tīmekļa pārlūkprogrammu kopā ar Windows programmatūru, bet galvenās konkurējošās tīmekļa pārlūkprogrammas parasti vajadzēja lejupielādēt no interneta. Tas nozīmē, ka citas tīmekļa pārlūkprogrammas bieži vien netiek instalētas klientu datoros.

Saskaņā ar Komisijas apstiprinātajām saistībām Microsoft Eiropas Ekonomikas zonā uz pieciem gadiem darīs pieejamu izvēles ekrānu, kas Windows XP, Windows Vista un Windows 7 lietotājiem ļauj izvēlēties tīmekļa pārlūkprogrammu(-as), ko tie vēlas instalēt papildus Microsoft pārlūkprogrammai Internet Explorer vai tās vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft pārlūkprogrammā Internet Explorer, kuru izmanto lielākā daļa pasaules interneta lietotāju, ir konstatētas nopietnas drošības problēmas, līdz kuru novēršanai, datorlietotājiem vajadzētu izmantot citus interneta pārlūkus, ziņo BBC.

BBC atzīmē, ka Microsoft pēta šo problēmu un gatavo ārkārtas pprogrammas ielāpu atrisināt.

Jāatzīmē, ka tieši Microsoft pārlūkprogrammu Internet Explorer izmanto lielākā daļa pasaules interneta lietotāju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV informāciju tehnoloģiju gigants Microsoft nācis klajā ar jaunāko interneta pārlūku Internet Explorer 9, piedāvājot to internetā lejupielādēt bez maksas, tādējādi cenšoties pastiprināt konkurenci ar tādiem bezmaksas interneta pārlūkiem kā Firefox un Google izstrādāto Chrome, vēsta AFP.

Kā norāda eksperti, jaunais interneta pārlūks pamatā veidots operētājsistēmai Windows 7, taču šis pārlūks, protams, darbojas arī uz citām operētājsistēmām.

Internet Explorer 9 prezentācijas laikā jaunais interneta pārlūks tika salīdzināts ar vienu no saviem sīvākajiem konkurentiem - Firefox, kas bija uzstādīts uz Apple MacBook Pro klēpjdatora. AFP vēsta, ka Firefox pieprasītās darbības prezentācijas laikā izpildījis lēnāk nekā ar Windows 7 un Internet Explorer 9 aprīkots klēpjdators.

Kā viena no labākajām funkcijām tiek minēta Internet Explorer 9 spēja pēc interneta vietnes atvēršanas gandrīz pilnībā pazust, lai izceltu apmeklētās mājas lapas saturu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Papildināta - Ejot internetbankā, aicina neizmantot Internet Explorer pārlūku

Lelde Petrāne, Žanete Hāka, 30.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

CERT.LV aicina izmantot citu interneta pārlūkprogrammu, kamēr netiks novērsta Internet Explorer ievainojamība. Arī Latvijas Komercbanku asociācija aicina neizmantot šo pārlūku, ejot internetbankā.

Ņemot vērā atklātas problēmas ar interneta pārlūkprogrammas Internet Explorer drošību, Latvijas Komercbanku asociācija un bankas aicina klientus līdz šo problēmu novēršanai nelietot Internet Explorer darbam ar savām internetbankām un izvēlēties citas interneta pārlūkprogrammas, informē Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāvji.

Interneta pārlūkā Internet Explorer atklāta ievainojamība, kas attālināti ļauj uzbrucējam iegūt kontroli pār lietotāja ierīci. Tā kā Internet Explorer ievainojamība ir plaši izziņota, uz tās bāzes paveras iespējas jauniem, mērķētiem uzbrukumiem. Pēc Microsoft ziņām, ievainojamība atļauj veikt attālinātu koda izpildi, novirzot lietotāju uz iepriekš sagatavotu vietni vai saiti, pēc kuras apmeklēšanas ļaundari var iegūt kontroli pār lietotāja datoru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Bez responsīvā dizaina 2015. gadā – tas pats, kas 2000. gadā bez mājaslapas vispār

Ansis Līpenītis, Efumo, 21.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau tuvā nākotnē cilvēki lietos internetu vairāk no telefoniem un planšetēm nekā no datoriem. Tādēļ visiem uzņēmumiem būs jānodrošina adaptīvā vai responsīvā versija savai mājaslapai vai internetveikalam. Šajā rakstā apskatīsim, kas būtisks jāņem vērā, uzrunājot mobilā interneta auditoriju, ar ko atšķiras adaptīvā un responsīvā mājaslapas versija un kura piemērotāka katrā gadījumā. Raksts paredzēts biznesa, nevis IT auditorijai – uzņēmumu vadītājiem, mārketinga, pārdošanas un komunikācijas vadītājiem.

Lai arī lēnāk, prognozes ir piepildījušās

Pirms dažiem gadiem mēs bijām vieni no pirmajiem Latvijā, kas prognozēja adaptīvās vai responsīvās mājaslapas drīzu neizbēgamu nepieciešamību. Jāatzīst, ka mobilā interneta attīstība Latvijā notika lēnāk, nekā mēs prognozējām, tomēr šogad – 2014. gadā – sasniegts būtisks pagrieziena punkts.

Interneta lietotāji Latvijā 2014. gada vasarā

(Datu avots: Gemius; vizualizācija: Efumo)

2014. gadā mobilā interneta (viedtelefoni un planšetes) lietotāju skaits sasniedzis gandrīz pusi Latvijas interneta lietotāju auditorijas (1. grafiks), un var prognozēt, ka 2015.–2016. gadā mobilā interneta lietotāju īpatsvars pārsniegs datoru interneta lietotāju īpatsvaru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Francija pievienojas Vācijas brīdinājumam par Internet Explorer izmantošanu

Rasma Kostigova, speciāli Db, 19.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas valdības brīdinājumam, atrast interneta lietotājiem alternatīvu pārlūkprogrammai Internet Explorer (IE), lai aizsargātu datoru drošību, pievienojas arī Francija, ziņo BBC.

Francijas valdības aģentūra Certa, kas pārrauga kiberdraudus, brīdināja neizmantot visas interneta pārlūkprogrammu versijas.

«Internet Explorer 8 (IE8) ir visdrošākā pārlūkprogramma un cilvēkiem vajadzētu to izmantot», teikts kompānijas Microsoft ziņojumā. Savukārt Grahams Klūlijs (Graham Cluley) no antivīrusu firmas Sophos norādīja, ka brīdinājums attiecas uz pārlūkprogrammas versijām 6, 7 un 8.

«Pāreja prom no Internet Explorer (IE) var radīt citas problēmas, jo īpaši uzņēmumiem, dažas tīmekļa lietojumprogrammas var nestrādāt vispār, ja pārstās lietot Internet Explorer,» sacīja Greiems Klulijs (Graham Cluley) Sophos galvenais tehnoloģiju konsultants.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft šodien izlaidis pēdējo versiju interneta pārlūkam - Internet Explorer 7. Microsoft piecus gadus nav izlaidis savam interneta pārlūkam jaunu versiju.

Ilgus gadus Internet Explorer ir bijis pats populārākais interneta pārlūks pasaulē, taču pēdējos gados tam ir parādijies konkurents Mozilla Firefox. 86% interneta lietotāju izmanto Internet Explorer, bet 11% Mozilla Firefox.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā desmit gadus Microsoft Internet Explorer ir bijis dominējošais rīks, ko pasaule izmanto, lai «sērfotu» internetā, bet tas kļūst par pagātni, ziņo CNNMoney.com.

Saskaņā ar StatCounter datiem Internet Explorer pārlūkprogrammu tirgus daļa septembrī samazinājusies līdz 49,9%. Lai gan joprojām Internet Explorer izmanto vairāk cilvēku nekā jebkuru citu vienu pārlūkprogrammu, ne-Microsoft pārlūkprogrammu, piemēram, Mozilla Firefox un Google Chrome, kopējā tirgus daļa tagad pārsniedz Internet Explorer tirgus daļu.

«Tas noteikti ir pagrieziena punkts interneta pārlūku karā,» sacījis StatCounter vadītājs Aodans Kulens (Aodhan Cullen), piebilstot: «Tikai pirms diviem gadiem Internet Explorer dominēja pasaules tirgū ar 67%.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA «Internet» un SIA «SS» Administratīvajā apgabaltiesā pārsūdzējuši Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) piemēroto 15 000 eiro sodu par negodīgas komercprakses īstenošanu, aģentūru LETA informēja PTAC pārstāve Sanita Gertmane.

«Internet» ir nosūtīta atkārtota vēstule ar lūgumu nekavējoties izbeigt negodīgas komercprakses īstenošanu. Pēc likuma uzņēmumam ir nekavējoties jāizbeidz negodīga komercprakse, ja tiek saņemta šāda vēstule, taču «Internet» to vēl nav izdarījis, uzskata PTAC.

Iesniegumi par soda pārsūdzēšanu Administratīvajā apgabaltiesā saņemti 27.septembrī un 2.oktobrī. Pagaidām nav zināms, kad lieta tiks izskatīta, jo mēneša laikā pēc lietas ierosināšanas iesaistītajām pusēm ir jāsniedz paskaidrojumi un tad tiek noteikts tiesas sēdes datums, aģentūra LETA uzzināja Administratīvajā apgabaltiesā.

PTAC piemērojis Internet un SS katram 15 000 eiro sodu

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

VID: Tiesā pieņemtais pieteikums par informācijas pieprasījumu ss.lv neaptur šī pieprasījuma darbību

LETA, 08.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Administratīvajā rajona tiesā pieņemtais SIA Internet pieteikums un 31.maijā ierosinātā tiesvedība par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informācijas pieprasījumu sniegt sludinājuma portāla ss.lv datus neaptur šī pieprasījuma darbību, tāpēc uzņēmuma Internet pienākums vēl joprojām ir sniegt prasīto informāciju, norāda VID pārstāvji.

«Pieteikuma par informācijas pieprasījumu iesniegšana tiesā neaptur tā darbību, proti, SIA Internet vēl joprojām ir pienākums to sniegt. Turklāt, ja SIA Internet sniegs VID pieprasīto informāciju, VID būs tiesisks pamats atjaunot komercsabiedrības saimniecisko darbību, jo būs novērsts pārkāpums, kas bija par pamatu tās apturēšanai,» teikts VID paziņojumā.

Kā atkārtoti skaidroja VID pārstāvji, likuma Par nodokļiem un nodevām 15.panta sestā daļa nosaka pienākumu sludinājumu portāliem. Proti, interneta sludinājumu ievietošanas pakalpojuma sniedzējam pēc VID pieprasījuma saņemšanas ir pienākums sniegt tā rīcībā esošo informāciju par nodokļu maksātājiem, kuri, izmantojot interneta sludinājumu ievietošanas pakalpojumus, izvietojuši sludinājumus, un par to izvietotajiem sludinājumiem. Minētais pants arī bija VID pieprasījuma pamatojums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sludinājumu portāla ss.lv īpašnieks nopietni izvērtē iespēju pārcelt savu ekonomisko darbību uz citu valsti, aģentūrai LETA sacīja ar ss.lv saistīto uzņēmumu SIA Internet un SIA SS līdzīpašnieks Juris Līnis.

Viņš uzsvēra, ka portāla ss.lv īpašnieks nav Internet, bet gan cits uzņēmums, kuram Valsts ieņēmumu dienests (VID) neko nav lūdzis un nekādu pienākumu nav uzlicis, līdz ar to slēgt mājaslapu ss.lv, kas pieder citai personai ir nelikumīgi.

Līnis norādīja, ka VID pieprasīja informāciju uzņēmumam Internet par trešajām personām, kuras izmanto konkrēto pakalpojumu portālā ss.lv, pieprasītās informācijas apjoms ir ļoti plašs un nekonkrēts.

«No uzņēmuma tiek prasīta informācija, kas satur komercnoslēpumu, kā arī dati par personām, kas nav saimnieciskās darbības veicēji un nav nodokļu maksātāji Latvijā. Mēs daudzus gadus ikdienā sadarbojamies ar VID un policijas struktūrām, sniedzam informāciju, ja tiek iesniegti skaidri, konkrēti un pamatoti pieprasījumi. Mūsu juristi apšauba VID pieprasītās informācijas likumību, tajā skaitā datiem, kas saistīti ar komercnoslēpumu un datiem ko sniegušas personas, kas nav saimnieciskās darbības veicēji un nav Latvijas nodokļu maksātāji,» skaidroja Līnis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā to, ka tiesa maija beigās ir pieņēmusi SIA Internet prasību pret Valsts ieņēmumu dienestu (VID), visām pret Internet vērstajām darbībām patlaban nav pamata, šodien žurnālistiem sacīja Internet jurists Māris Ruķers.

«Uzņēmums līdz šim ir sniedzis visu pieprasīto informāciju gan no VID, gan Valsts policijas, jo pieprasījumi bija individuāli, samērīgi un par konkrētām personām,» skaidroja Ruķers.

Viņš norādīja, ka patlaban ir runa par likuma Par nodokļiem un nodevām 15.panta 6.daļu, kas iebalsota budžeta likumos steidzamības kārtībā, tā netika saskaņota starp ministrijām.

«Internet nepiekrīt šādai situācijai, likuma norma nesaka, ka informācijas pieprasījums jāizpilda nekavējoties, pārsūdzēšana tiesā aptur šo lēmumu. Attiecīgi visas VID darbības patlaban nav pamatotas, jo patlaban Internet nav pienākuma izpildīt VID pieprasījumu,»

skaidroja Ruķers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maijā par populārāko interneta pārlūku kļuvis Google Chrome, kas apsteidzis gan Internet Explorer, gan arī Mozilla Firefox, liecina analītiķu kompānijas StatCounter dati. Savukārt Mozilla gatavojas laist klajā kārtējo interneta pārlūka versiju.

Firefox 13, kas oficiāli būs pieejama 5. jūnijā, piedzīvojusi vairākas dizainiskas izmaiņas un tai pievienota iespēja kļūdas gadījumā, ar vienu peles klikšķi, atjaunināt pārlūka darbību. Izmaiņas piedzīvojusi arī Firefox sākuma lapa, kuru Mozilla plāno ar laiku padarīt par topošā Apps Market portālu, vēsta softwarecrew.com.

Tikmēr maijā par pasaules populārāko interneta pārlūku kļuvis Google Chrome, liecina StatCounter dati. Saskaņā ar tiem Google Chrome maijā piederējuši 32,43% interneta pārlūku tirgus. Otro vietu ieguvušas Microsoft Internet Explorer versijas ar 32,12%, bet trešajā – Firefox ar 25,55%, kas iepriekš piedzīvoja strauju tirgus daļas kritumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV datortehnoloģiju gigants "Microsoft Corp." paziņojis, ka pārtrauks tehnisko atbalstu pirms vairāk nekā 25 gadiem izveidotajam interneta pārlūkam "Internet Explorer", jo tas vairs nav populārs lietotāju vidū.

"Mēs paziņojam, ka "Internet Explorer" nākotne [operētājsistēmā] "Windows 10" ir "Microsoft Edge"," pavēstījis uzņēmums, norādot uz tā jauno interneta pārlūku.

"Microsoft" vēsta, ka tehniskais atbalsts "Internet Explorer" tiks pārtraukts 2022.gada 15.jūnijā.

Taču uz "Internet Explorer" balstītas mājaslapas un lietotnes darbosies ar "Microsoft Edge" vismaz līdz 2029.gadam, jo vairākām organizācijām ir interneta vietnes, kas balstītas uz šo interneta pārlūku.

"Statscounter" apkopotie dati liecina, ka "Google" radītais interneta pārlūks "Chrome" kontrolē 65% tirgus. "Apple" izstrādātais un uzņēmuma datoros un ierīcēs pieejamais "Safari" ar gandrīz 19% tirgus daļu ir otrajā vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV datortehnoloģiju gigants "Microsoft Corp." trešdien pārtrauca tehnisko atbalstu pirms 27 gadiem izveidotajam interneta pārlūkam "Internet Explorer", jo tas vairs nav populārs lietotāju vidū.

"Microsoft" skaidro, ka pašreizējai "Internet Explorer" versijai vairs netiks piedāvāti darbības kļūdu labojumi vai atjauninājumi, un lietotāji tiks novirzīti uz šī pārlūka aizstājēju "Microsoft Edge".

Par ieceri pārtraukt tehnisko atbalstu "Internet Explorer" uzņēmums jau paziņoja pērn, un trešdien "Microsoft" norādīja uz nepieciešamību sākt visu no jauna ar pārlūku "Microsoft Edge".

"Internet Explorer" pirmā versija darbību sāka 1995.gadā.

"Statscounter" apkopotie dati liecina, ka "Google" radītais interneta pārlūks "Chrome" kontrolē 65% tirgus. "Apple" izstrādātais un uzņēmuma datoros un ierīcēs pieejamais "Safari" ar 19% tirgus daļu ir otrajā vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

JAUNS, ĻOTI BĪSTAMS "CAURUMS" INTERNETA PĀRLŪKĀ INTERNET EXPLORER!

Valters Paiders [email protected], 06.07.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki IT drošības biļeteni ir izplatījuši brīdinājumu par ļoti nopietnu drošības caurumu populārajā Windows operētājsistēmas pārlūkā Internet Explorer. Proti, uzbrucējs var izveidot īpašu interneta lapu, kuru atverot tiek izraisīta interneta pārlūka "nokāršanās", taču to var izmantot dažādu programmu, tostarp Trojas zirgu instalēšanai upura datorā.

Problēmas rodas, ja Internet Explorer mēģina inicializēt Windows komponenti Microsoft Java Virtual Machine (objekts JVIEW Profiler (fails Javaprxy.dll)).

Pagaidām drošības ielāps šim caurumam vēl nav izstrādāts. LAi izvairītos no nepatikšanām, Microsoft rekomendē bloķēt Internet Explorer pieeju šai sistēmas komponentei.

Sīkāk par šo ievainojamību, kā arī par metodēm, kā bloķēt šo komponenti, lasīt šeit. Informācija, kā "nonest" Internet Explorer, izmantojot minēto ievainojamību, ir pieejama šeit.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Papildināta - Ar ss.lv līdzīpašnieku Līni saistītiem uzņēmumiem piemēroti nodrošinājumi

LETA, 16.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piemēroti nodrošinājumi pieciem uzņēmumiem, kuros viens no līdzīpašniekiem ir sludinājumu portāla ss.lv līdzīpašnieks Juris Līnis, liecina Firmas.lv informācija.

Kā nodrošinājums ir piemēroti aizliegumi atsavināt kapitāla daļas, mainīt kapitāldaļu nominālvērtību un veikt darbības, kas samazina Līnim piederošo daļu vērtību, kā arī aizliegums reģistrēt komercķīlas uzņēmumiem SIA Internet un SIA SS, kuri saistīti ar sludinājumu portālu ss.lv darbību, kā arī uzņēmumiem SIA Enio, SIA Multisistēma Rīga un SIA Octa.

Visus šos nodrošinājumus 15.augustā piemērojusi zvērināta tiesu izpildītāja Aiga Augustova.

Tiesu izpildītājas Augustovas birojā norādīja, ka parādu piedziņa ir sensitīvs jautājums un informācija par to trešajām pusēm netiek atklāta, piebilstot, ka Augustovas piemērotie nodrošinājumi pieciem uzņēmumiem nekādā veidā nav saistāmi ar Valsts ieņēmumu dienesta pirms divām nedēļām veiktajām darbībām pret sludinājumu portālu ss.lv un tā pārvaldošo uzņēmumu Internet.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Programmatūras gigants Microsoft paziņojis, ka Eiropas patērētāji turpmāk varēs izvēlēties interneta pārlūkprogrammu, ziņo CNN.

Izvēles iespējas, sākot no pirmdienas (8. marts), tiks nodrošinātas lietotājiem, kuri Internet Explorer ir uzstādījuši kā noklusējuma interneta pārlūkprogramma. Jāatzīmē, ka lietotājiem, kuri izmanto, piemēram, Mozilla Firefox vai Google Chrome, izvēlnes iespēja netiks piedāvāta.

Internet Explorer lietotājiem atvērsies izvēles logs, kurā tiks piedāvāta iespēja izvēlēties un uzstādīt kādu no 12 interneta pārlūkprogrammām vai saglabāt pašreizējo Internet Explorer. Lai neietekmētu lietotājus Microsoft izvēlnes logam ir pievienojis atsauci, ka pirmās piecas interneta pārlūkprogrammas ir izraudzītas pēc nejaušības principa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Internet Explorer 8 pieejams latviešu valodā

, 07.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lejupielādei ir pieejama jaunā interneta pārlūkprogramma Internet Explorer 8 versija latviešu valodā, Db pavēstīja Microsoft Latvia sabiedrisko attiecību konsultante Gunta Līne.

Viņa norādīja, ka Internet Explorer 8 versiju var lejupielādēt Microsoft mājas lapā www.microsoft.com/ie8. Tiesa, jauno versiju lejupielādēt var jau kopš 19.marta, bet šobrīd tā ir pieejama 43 dažādās valodās, tostarp latviešu.

Internet Explorer 8 ir aprīkots ar drošības elementiem un virkni jaunievedumiem kā Accelerators, Web Slices un paplašinātām meklēšanas iespējām, atgādināja G.Līne.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Nozares eksperti: Notiekošais ap ss.lv radījis sašutuma vētru IT nozarē

LETA, 07.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notiekošais ap sludinājumu portālu ss.lv radījis sašutuma vētru informācijas tehnoloģiju nozarē (IT), kas ir neizpratnē - «kā var ienākt prātā apturēt veiksmīgi strādājošu, priekšzīmīgu nodokļu maksātāju», šodien žurnālistiem sacīja augsto tehnoloģiju uzņēmuma SIA Inbokss īpašnieks Andris Griķis, uzsverot, ka šādā situācijā IT uzņēmumi var aiziet no Latvijas jurisdikcijas, lai pasargātu savu biznesu.

Viņš norādīja, ka IT nozare ir ārkārtīgi sensitīva, pasaulē ir vērojamas milzīgas rūpes par šādām kompānijām, bet Latvijā valdības klusēšana par notiekošo ap ss.lv izraisa neizpratni. «Sajūtot šādu valsts attieksmi, Latviju pametīs pēdējie strādājošie IT uzņēmumi,» uzsvēra Griķis.

«Valsts ieņēmumu dienests (VID) pieprasīja lielu daļu datu bāzes, taču SIA Internet to apstrīdēja Administratīvajā tiesā, uzskatot to par administratīvo aktu. Šādā situācijā apturēt portāla darbību ir nepieņemami. VID rīcība ir visneiedomājamākais signāls, ko valsts var sūtīt saviem IT uzņēmējiem,» sacīja Griķis.

Savukārt SIA TV net valdes loceklis Juris Mendziņš norādīja, ka VID no Internet pieprasīja pietiekami lielu lietotāju datu bāzes daļu, taču likumā Par nodokļiem un nodevām teikts, ka jāsniedz informācija tikai un vienīgi par pašu nodokļu maksātāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Līnis: Ar ss.lv saistītiem uzņēmumiem nodrošinājumi piemēroti VVC uzliktās 70 eiro soda naudas dēļ

LETA, 16.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodrošinājumi pieciem uzņēmumiem, kuros viens no līdzīpašniekiem ir sludinājumu portāla ss.lv līdzīpašnieks Juris Līnis, tikuši piemēroti tādēļ, ka Valsts valodas centrs (VVC) uzlicis soda naudu 70 eiro apmērā, aģentūrai LETA sacīja Līnis.

Līnis norādīja, ka šie nodrošinājumi nav saistīti ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un ss.lv strīdu par informācijas sniegšanu un sacīja, ka VVC piemērotā soda nauda ir samaksāta šodien. «Līdz ar to šie nodrošinājumi tiks atcelti,» sacīja Līnis.

Kā ziņots, pieciem uzņēmumiem, kuros viens no līdzīpašniekiem ir Līnis, piemēroti nodrošinājumi.

Kā liecina Firmas.lv informācija, kā nodrošinājums ir piemēroti aizliegumi atsavināt kapitāla daļas, mainīt kapitāldaļu nominālvērtību un veikt darbības, kas samazina Līnim piederošo daļu vērtību, kā arī aizliegums reģistrēt komercķīlas uzņēmumiem SIA Internet un SIA SS, kuri saistīti ar sludinājumu portālu ss.lv darbību, kā arī uzņēmumiem SIA Enio, SIA Multisistēma Rīga un SIA Octa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Analītiķi: Chrome apsteidz Firefox un kļūst par otru populārāko pārlūku

Jānis Rancāns, 02.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta giganta Google ražotais interneta pārlūks Chrome apsteidzis Mozilla Firefox un kļuvis par otru populārāko interneta pārlūku pasaulē, liecina datu centra StatCounter pētījums.

Savukārt citi analītiķi uzskata, ka Chrome vēl nav apsteidzis Firefox, bet to izdarīs pavisam tuvā nākotnē.

Šā gada novembra beigās Chrome piederēja 25,7% no interneta pārlūku tirgus, savukāt Firefox kontrolēja 25,23%, liecina StatCounter pētījums. Tajā arī teikts, ka kopš 2010. gada beigām Firefox tirgus daļa ir nepārtraukti samazinājusies.

Savukārt pirms diviem gadiem Google Chrome piederēja 4,5% tirgus. Microsoft Internet Explorer joprojām kontrolē ap 40% no interneta pārlūku tirgus, secināts StatCounter pētījumā.

«Mēs pieredzēsim aizraujoši cīņu starp Microsoft un Google, jo Chrome izaugsme liecina, ka pārlūks kļūs par nopietnu Internet Exploret izaicinājumu,» sacīja StatCounter izpilddirektors Aodhans Kulens (Aodhan Cullen).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānija Microsoft atzīmējusi interneta pārlūka Internet Explorer 6 (IE 6) «nāvi», izgatavojot speciālu torti. Piemiņas pasākums tika sarīkots, kad kļuva zināms, ka IE 6 izmanto mazāk nekā viens procents ASV interneta lietotāju.

Microsoft ir vairāk nekā priecīga redzot, ka IE 6 beidzot ir «aizgājis nebūtībā» un aktīvi cenšas pārliecināt lietotājus izmantot IE 8 vai IE 9, raksta BBC.

«Pienācis atvērt šampanieša pudeles, jo pēdējie dati liecina, ka IE 6 ASV lieto mazāk nekā viens procents,» norādīja Microsoft Internet Explorer mārketinga vadītājs Rodžers Kaprioti.

«Mēs ceram, ka tas liks programmu izstrādātājiem un IT speciālistiem uzskatīt IE 6 par novecojušu un netērēt savu laiku, lai atbalstītu tik vecu interneta pārlūku,» uzsvēra R. Kaprioti.

Komentāri

Pievienot komentāru