Jaunākais izdevums

Šonedēļ Irbenes radioteleskopu kompleksā norisinās kompleksa mazākā teleskopa RT-16 jaunās antenas montāžas darbi, lai iespējams 28.jūlijā to uzceltu balsta tornī, informē Ventspils Augstskolā.

2014.gada jūlijā iepirkuma rezultātā tika noslēgts līgums ar MT Mechatronics GmbH (Vācija) par jaunas antenas piegādi RT-16 un abu radioteleskopu vadības un piedziņas sistēmu modernizāciju.

2014.gada ietvaros tika veikta RT-16 jaunās antenas projektēšana, ko MT Mechatronics vadībā veica apakšuzņēmēji 54th Research Institute of China Electronics Technology Group Corporation (CETC54) (Ķīna) un Instituto Geográfico Nacional (IGN) (Spānija).

Antenas kopējais svars ir ap 16 t, primārā spoguļa diametrs ir 16 metri, sekundārā spoguļa diametrs 1.6 metri, atstarojošo virsmu veido 80 paneļi, darba frekvences no 1.4 līdz 12 GHz. Antenas izgatavošanas pamata materiāls ir oglekļa šķiedras polimērmateriāls, no kā izgatavotas gan balsta struktūru veidojošās caurules, gan sekundārais spogulis un primārā spoguļa atstarojošie paneļi.

2015.gadā tika īstenota iekārtu ražošana, no.13.-21.jūlijam veikta antenas sastāvdaļu piegāde radioteleskopu kompleksā un 17.jūlijā CETC54 inženieri uzsāka antenas montāžas darbus. Darbu uzraudzību veic MT Mechatronics. Ventspils Augstskolas VSRC inženieri veic uztverošo iekārtu montāžu jaunās antenas uztvērēju sistēmu korpusos sadarbībā ar MT Mechatronics un CETC54. Plānots, ka darbi, kas nepieciešami, lai antenu uzceltu balsta tornī, varētu tikt pabeigti šīs nedēļas nogalē.

RT-16 antenas uzcelšanu balsta tornī paredzēts veikt ar SIA Arsava 350 t celtspējas celtni. Atkarībā no laika apstākļiem, kas patlaban ir ļoti mainīgi un apgrūtina darbu plānošanu, antenas uzcelšana tiek plānota 27.jūlija pēcpusdienā vai 28.jūlija rīta pusē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnā atklāts milzu radioteleskops, raksta MarketWatch.

Teleskops izvietots Pingtangā, nelielā ciematā Gužo provincē. Svētdien radioteleskops tika iedarbināts testa režīmā.

Ķīnas teleskopa diametrs ir 500 metri un tā izveide ietilpst Ķīnas plānos kļūt par zinātnes lielvalsti. Kad radioteleskops darbosies pilnā režīmā, tas spēs uztvert radio viļņus, ko raidījuši objekti kosmosā, kā arī pētīt galaktiku attīstību. Tiesa gan, izpētes plānus var kavēt vietējās valdības vēlme šo objektu padarīt par tūristiem pievilcīgu galamērķi.

Teleskopa vērtība ir 180 miljoni ASV dolāru.

Tas ir jūtīgs pat pret vājākajiem kosmosa signāliem, tādēļ ieslēgts tālrunis blakus objektam ir pielīdzināms saules staru iespīdināšanai acīs cilvēkam – tas var padarīt aklu, skaidro projekta pārstāvji. Tādēļ piecu kilometru rādiusā ap objektu aizliegts lietot visas ierīces, kas rada mikroviļņus, ieskaitot tālruņus, TV, mikroviļņu krāsnis un automašīnas, taču autori bažījas, ka tūristi vēlēsies iegūt objekta fotogrāfijas un publicēt tās sociālajos medijos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā nedēļā Ventspils Starptautiskajā radioastronomijas centrā (VSRC) Irbenē uzsākts darbs pie LOFAR antenu montāžas. Antenu montāžu veic Nīderlandes uzņēmums «Astron» un Ventspils uzņēmums «Akro», darbos iesaistot arī Ventspils Augstskolas studentus, pasniedzējus un administrācijas darbiniekus.

Uzstādītas pirmās no 96 augstfrekvenču antenām. Lai nosegtu LOFAR lietoto frekvenču diapazonu, LOFAR stacijā Irbenē tiks izmantoti divu veidu uztvērēji un antenas – zemfrekvenču un augstfrekvenču. Montāžas darbi notiek uzņēmuma «Astron» pārstāvja Marhela Gerbera (Marchel Gerbers) vadībā, darbus veicot VSRC Elektronikas nodaļas darbiniekiem - nodaļas vadītājam dr. Romasam Paulikam, elektronikas inženieriem Klāvam Kalnejam, Kristeram Dēnavam, Kārlim Luksim.

LOFAR ir lielākais radioastronomijas zemo frekvenču radioteleskops, ko veido vairākās valstīs izvietoti, savstarpēji saistīti LOFAR antenu lauki, kuri strādā zemo frekvenču diapazonā no 10 līdz 240 MHz un izceļas ar savu revolucionāro dizainu. LOFAR–Latvia būs būtisks papildinājums lielākajam radioteleskopu tīklam pasaulē, kas savienots ar centrālo staciju Nīderlandes ziemeļos, tā veidojot vairāk nekā divu tūkstošu kilometru garu tīklu. Ar šo unikālo instrumentu astronomi varēs izpētīt un ielūkoties vēl tālāk Visumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Atjaunoto radioteleskopa antenu RT – 32 balsta tornī Irbenē plāno pacelt jūnijā

Dienas Bizness, 22.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils Augstskolas Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra veiktie vērienīgie rekonstrukcijas darbi radioteleskopu antenām Irbenē tuvojas noslēgumam un 10. jūnijā plānots atjaunoto RT - 32 antenu pacelt atpakaļ balsta tornī, informē Ventspils Augstskolas Speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Inta Ozola.

Rekonstrukcijas darbi notiek projekta IKSA-CENTRS ietvaros. 2014. gada nogalē antena tika nocelta renovācijas darbu veikšanai, kurus plānots pabeigt līdz 10. jūnijam, kad antenu novietos atpakaļ balsta tornī. Pilnībā radioteleskopu modernizācijas darbus plānots pabeigt šī gada rudenī.

Lai uzstādītu celtni uz Irbeni dosies 30 tehnikas vienības - 27 kravas automašīnas, kā arī trīs celtņi. No tiem divi būs lielie celtņi – pamatceltnis, kurš veiks antenas pacelšanu balsta tornī un palīgceltnis, ar kura palīdzību veiks montāžu un sagatavošanās darbus, lai nodrošinātu pamatceltņa darbību. Papildus šiem celtņiem tiks atgādāts arī pacēlējs, kurš tiks izmantots, lai darbinieki varētu veikt visus nepieciešamos sagatavošanās darbus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Irbenē atpakaļ balsta tornī šodien tika pacelta Ventspils Augstskolas Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra radioteleskopa RT - 32 antena, informē Ventspils Augstskolā.

2014.gada nogalē antena tika nocelta renovācijas darbu veikšanai, pilnībā radioteleskopu modernizācijas darbus plānots pabeigt šoruden.

Antenas pacelšana balsta tornī un nostiprināšana ir daudz sarežģītāks process nekā nocelšana rekonstrukcijai. Gandrīz 80 tonnu smago antenu balsta tornī novietoja SIA Arsava īpašumā esošais celtnis, kura nogādāšanai Irbenē bija nepieciešamas 30 smagās kravas automašīnu vienības un visas nedēļas laikā notiek sagatavošanās process, lai pacelšanu varētu veiksmīgi realizēt. Šāda mēroga antenas rekonstrukcijas darbi līdz šim nav veikti, tādēļ piesaistīti spēcīgākie Ventspils Augstskolas inženieri un zinātnieki, kā arī speciālisti no ārvalstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pētījums sniedz atbildi, cik drošas ir 464.sērijas ēkas

Lelde Petrāne, 24.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot izvērtēt Padomju laikā celto daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku tehnisko stāvokli, Ekonomikas ministrija sadarbībā ar pieredzējušiem būvspeciālistiem 2019. gadā veikusi 464. sērijas daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku konstrukciju mehāniskās stiprības un stabilitātes izpēti.

Tieši masveida apbūves lielpaneļu 464. sērijas daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas tika izvēlētas izpētei kā pirmās, jo nozares eksperti bija norādījuši, ka šīs sērijas ēkām potenciāli varētu būt lielāki riski nesošo konstrukciju stabilitātei, ņemot vērā konstrukciju īpatnības, ēku vecumu un noteikto vidējo kalpošanas ilgumu (60 gadi).

Pētījumā tika apsekotas 13 (10 Rīgā, 3 Jelgavā) 464.sērijas daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas, kas nodotas ekspluatācijā laika posmā no 1964. līdz 1978.gadam.

Ēku apsekošanas laikā, kā arī veiktajos atsegumos netika konstatētas pazīmes, kas liecinātu par ēku mehāniskās stiprības vai stabilitātes zudumu, – ēku nesošās konstrukcijas ir apmierinošā tehniskā stāvoklī. Turpinot ēku ekspluatāciju līdzšinējā veidā, kā arī veicot pētījumā norādītos ēku uzturēšanas un atsevišķu elementu atjaunošanas pasākumus, ēkas ir drošas turpmākai ekspluatācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 29. jūnijā, Irbenē balsta tornī tika pacelta Ventspils Augstskolas Starptautiskā radioastronomijas centra mazākā radioteleskopa jaunā antena, tādējādi tagad Irbenes radioteleskopu kompleksu veidos divas antenas - 32 m un 16 m diametrā. Jaunās antenas uzcelšana balsta tornī tika veikta ar SIA Arsava 350 t celtspējas celtni, liecina medijiem sniegtā informācija.

RT-16 antenas kopējais svars ir ap 16 t, primārā spoguļa diametrs ir 16 metri, sekundārā spoguļa diametrs 1.6 metri, atstarojošo virsmu veido 80 paneļi, darba frekvences no 1.4 līdz 12 GHz. Antenas izgatavošanas pamata materiāls ir oglekļa šķiedras polimērmateriāls. Jaunā antena tapusi infrastruktūras modernizācijas projekta IKSA-CENTRS ietvaros, kuru līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds un būtisku finansiālu atbalstu sniedz Ventspils pilsētas pašvaldība.

Ventspils Augstskolas Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra uzdevumi, izmantojot abus Irbenes kompleksa radioteleskopus, ir veikt fundamentālos pētījumus astronomijā un astrofizikā un lietišķos pētījumus kosmosa tehnoloģiju jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apstiprināti River Breeze Residence būvniecības ģenerāluzņēmēja konkursa rezultāti un parakstīts ģenerāluzņēmēja līgums, informē AS Pro Kapital Latvia.

Jauno daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku Rīgas Klīversalā būvēs AS LNK Industries. Celtniecības darbi tiks uzsākti jūlijā, ēku ekspluatācijā nodos pēc 18 mēnešiem - 2017.gada ziemā. Kopējais celtniecības līguma apjoms ir 12,6 miljoni eiro (neieskaitot PVN).

Konkursā piedalījās septiņas Latvijā reģistrētas būvniecības kompānijas. Par konkursa uzvarētāju ir atzīts uzņēmums AS LNK Industries. Ģenerāluzņēmēja AS LNK Industries uzdevumos ietilpst viss, kas saistīts ar ēkas celtniecību un pieslēgšanu inženierkomunikāciju tīkliem, kā arī piegulošās teritorijas un krasta līnijas labiekārtošana.

River Breeze Residence, Kuģu ielā 28 ir pirmā ēka Rīgas Klīversalas kvartāla apbūvē, ko veic AS Pro Kapital Latvia meitas uzņēmums SIA Klīversala. Ēkas kopējā platība ir 12 850 kvadrātmetri, 7 virszemes stāvi un 2 pazemes (autostāvvietas), panorāmas lifti. Paredzētais dzīvokļu skaits – 48, dzīvokļu platība: 56 m2– 316 m2. Katram dzīvoklim ir terase, individuāli regulējamas energoefektīvas ventilāciju sistēmas. Augšējos stāvos iebūvēti kamīni, pārējos stāvos ir iespēja tos izbūvēt. Pirmā stāva dzīvokļi veidoti kā town house – divos līmeņos, ar privāti norobežotu ārtelpu, radot privātmājas sajūtu pašā Rīgas centrā. Šobrīd noslēgti 8 dzīvokļu pārdošanas priekšlīgumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Irbenes radioteleskopu kompleksā atklāts jaunās paaudzes antenu lauks Lofar-Latvia, reizē ar šo notikumu atzīmējot Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra (VSRC) 25 gadu jubileju.

Lofar ir lielākais radioastronomijas zemo frekvenču radioteleskops, ko veido vairākās valstīs izvietoti, savstarpēji saistīti Lofar antenu lauki, kuri strādā zemo frekvenču diapazonā no 10 līdz 240 MHz un izceļas ar savu revolucionāro dizainu. Lofar-Latvia būs būtisks papildinājums lielākajam radioteleskopu tīklam pasaulē, kas savienots ar centrālo staciju Nīderlandes ziemeļos, tā veidojot vairāk nekā divu tūkstošu kilometru garu tīklu.

Lofar stacijas izveide gan VSRC, gan Latvijai sniegs jaunas zinātniskas iespējas ne tikai radioastronomijas sfērā, bet arī informācijas un komunikācijas tehnoloģijās, ģeofizikā, ģeodēzijā, vides inženierijā un bioekonomikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs (VSRC) sadarbībā ar citiem radioastronomijas institūtiem, veicis nozīmīgu, pasaules mēroga atklājumu - spirālveida galaktikā, kas ir līdzīga mūsu galaktikai, ir novēroti atkārtoti Ātrie radio uzliesmojumi (Fast Radio Burst, FRB).

Ātrie radio uzliesmojumi ir īsi starojuma zibšņi radio diapazonā, kas nāk no liela attāluma ārpus mūsu galaktikas un var atkārtoties. Līdz šim tikai četriem no simtiem novēroto Ātro radio uzliesmojumiem bija zināma precīza atrašanās vieta. Novērotais uzliesmojums ir zemei vistuvāk reģistrētais. Atklājums maina pētnieku pieņēmumus par šo noslēpumaino ārpusgalaktisko notikumu izcelsmi.

“Šis atklājums bija pirmais puzles gabaliņš ātro radio uzliesmojumu mīklai,” atzīst Benito Markote (Benito Marcote) no Nīderlandes Radioastronomijas institūta (ASTRON), kas ir šī pētījuma galvenais autors.

Pētījumā tika izmantoti 8 radioteleskopi no dažādām pasaules vietām, tajā skaitā arī Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra radioteleskops RT-32. Kopīgā novērojumu sesijā piecu stundu laikā konstatēja četrus atkārtotus uzliesmojumus. Tieši šī interferometrijas metode ļāva precīzi noteikt astronomiskā signāla atrašanās vietu debesīs. Sekojoši novērojumi ar Gemini redzamās gaismas teleskopu Havaju salās atklāja, ka uzliesmojums nāk no zvaigžņu veidošanās rajona Piena Ceļa tipa spirālveida galaktikā pusmiljarda gaismas gadu attālumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai uzbūvētu pasaulē lielāko radioteleskopu, Ķīnā tiks pārvietoti gandrīz 10 000 cilvēku, otrdien vēsta valsts mediji.

Radioteleskops, kura diametrs būs 500 metru, tiek būvēts starp kalniem Guidžou provincē, Ķīnas dienvidrietumos.

Būvniecības dēļ līdz septembrim plānots pārvietot gandrīz 10 000 cilvēku, kas dzīvo piecu kilometru rādiusā ap teleskopa vietu, ziņoja aģentūra Siņhua.

Amatpersonas apgalvo, ka iedzīvotājiem tiks izmaksāta 12 000 juaņu (1700 eiro) kompensācija par sagādātajām neērtībām un citiem tiks sniegts arī papildu atbalsts jaunu mājokļu meklēšanā.

Jaunais teleskops, kura būvniecība izmaksās 1,2 miljardus juaņu, pārspēs līdz šim lielāko radio teleskopu, kas atrodas Puertoriko. Tā diametrs ir 300 metri.

Siņhua, atsaucoties uz Ķīnas Astronomijas sabiedrības ģenerāldirektoru, ziņoja, ka teleskopa jauda palīdzēs «meklējumos pēc inteliģentas dzīvības ārpus mūsu galaktikas».

Komentāri

Pievienot komentāru