Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV darbu uzsācis Nacionālā atmosfēras pētījumu centra (NRC) Vaiomingas superdatoru centrs, kurā izvietoti viens no pasaules jaudīgākajiem superdatoriem, kas paredzēts ģeozinātnes pētījumiem.

Zinātnieki izmantos jaunā centra resursus, lai pētītu dažādus sarežģītus dabas zinātņu jautājumus, kā arī nodarbotos ar situāciju modelēšanu, lai tādējādi uzlabotu viesuļvētru, orkānu, zemestrīču, sausuma u. c. katastrofu prognozēšanu.

«Jaunais centrs palīdzēs mainīt mūsu izpratni par dabā notiekošajiem procesiem, un sabiedrībai sniegs milzīgus ieguvumus,» sacīja ASV Nacionālā atmosfēras pētījumu centra pārstāvis Tomass Bogdans.

Jaunatvērtajā ASV Nacionālā atmosfēras pētījumu centrā izvietots tehnoloģiju kompānijas IBM izstrādātais superdators, kas ir iekļauts pasaules jaudīgāko datoru divdesmitniekā un spēj veikt 1,5 kvadriljonu operāciju sekundē. NRC norāda, ka jaunajā centrā izvietotā sistēma ir pasaulē jaudīgākais superdators, kas veltīts ģeozinātnei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijas IBM izveidotais superdators Sequoia ir atgriezis ASV pasaules jaudīgāko datoru saraksta galvgalī. Līdz šim pasaules ātrākais superdators Fujitsu K Computer atradās Japānā, vēsta BBC.

To apliecina jaunākais pasaules superdatoru Top 500 saraksts, kurā kopš 1993. gada tiek apkopoti pasaules jaudīgākie datori.

Jaunais superdators IBM Sequoia tiks izmantots, lai veiktu kodolsprādzienu simulācijas, kā arī sniegtu zinātniekiem iespēju pētīt, kas notiek ar ASV kodolarsenālu, neveicot izmēģinājuma sprādzienus.

IBM superdatoram ir 1,5 miljoni datu apstrādes kodoli un tas sver tik pat daudz kā 30 ziloņi, ziņo Wired. Sekundes laikā tas spēj veikt 16,3 kvadriljonus aprēķinu.

«Tādi superdatori kā Sequoia ir ļāvuši ASV nodrošināt pārliecību par sava kodolaresnāla spējām kopš 1992. gada,» vēsta Lawrence Livermore laboratorija Kalifornijā, kurā izvietots jaunais superdators. ASV no Top 500 superdatoru saraksta galvgaļa 2009. gadā gāza Ķīna.

Komentāri

Pievienot komentāru