Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunattīstības valūtu vērtības pret dolāru trešdien piedzīvo ievērojamu samazinājumu, Indijas rūpijai un Turcijas lirai sarūkot līdz rekordzemiem līmeņiem.

Tāpat samazinājās arī Brazīlijas reāls un Meksikas peso, tomēr lielākais zaudētājs bija Indijas rūpija. Dolārā vērtība pret to pieauga par veseliem 3,9% līdz 68,76 rūpijām par dolāru.

Indijas rūpijas vērtība piedzīvoja straujāko kritumu vairāk nekā divdesmit gadu laikā līdz rekordzemam līmenim. Šajā gadā rūpijas vērtība jau ir kritusies par 19,5%.

Vērtība sarūk, jo naftas cenu kāpums draud pasliktināt valsts tekošā konta deficītu, kā arī ekonomiku ievest lielākajā krīzē kopš 1991. gada.

«Indijas budžets un tekoša konta deficīts ir atbildīgi par rūpijas kritumu,» trešdien atzinis Indijas finanšu ministrs Palaniapians Čidambarams. Valdība veic pasākumus, lai samazinātu deficītu līdz 70 miljardiem ASV dolāru nākamgad. Patlaban tas ir aptuveni 87,8 miljardi dolāru apmērā.

Savukārt Turcijas lira samazinājās līdz 2,0693 lirām par dolāru, kas ir zemākais līmenis kopš 1981. gada, kad Bloomberg apkopo datus.

Db.lv jau rakstīja, ka finanšu tirgos satraukumu veicina iespējamā ASV militārā darbība Sīrijā. Triecieni Sīrijas prezidenta Bašara Al Asada valdības spēku militārajiem objektiem varētu sākties tuvāko dienu laikā, iespējams, jau ceturtdien, norādījušas Baltā Nama amatpersonas. Iespējams, pret Sīriju varētu tikt vērsti raķešu triecieni, kas ilgtu dažas dienas. Uzbrukumu mērķis gan nebūtu Bašara Al Asada režīma gāšana, bet gan lai piespiestu Sīriju pārtraukt ķīmisko ieroču izmantošanu. Raķešu triecieni pret Sīriju varētu tikt vērsti no ASV karaflotes kuģiem, kas atrodas Vidusjūrā.

Šīs ziņas veicina arī kritumu pasaules akciju tirgos.

Komentāri

Pievienot komentāru