Joprojām smalka un eleganta, bet arī tradicionāla un latviska – tāda ir jaunā restorāna Kaļķu vārti virtuve un interjers.
Vecrīgas restorāns Kaļķu vārti atdzimis jaunā veidolā un arī ēdienkarte piedzīvojusi pārmaiņas. Kā vienmēr restorāna ēdienu noformējums ir izsmalcināts, bet pārsteigums garšas kārpiņām ir garantēts, kad atklājas, ka zem dažādiem smalkiem nosaukumiem slēpjas pašmāju produkti un daža laba mazliet piemirsta garša.
Ko ēd latvieši
Pusdienas sākas ar šefpavāra komplimentiem – no rabarberiem, smiltsērkšķiem un āboliem pagatavotas saldas uzkodas, bet Latvijas zivju uhu (5.5 Ls) papildina, nevis ciedru rieksti, kā šķiet pirmajā acu uzmetienā, bet gan pašmāju grūbas. Lai gan otrajā ēdienā nobaudītā Cepta foreles fileja (8.9 Ls) ir garšīga, tomēr izrādās, ka daudz interesantāk ir censties atminēt to, kuri no labi zināmiem, bet, iespējams, nepelnīti piemirstiem dārzeņiem izdevies nokļūt šķīvī. Maltīte ir sātīga un garda, un firmas deserts Kaļķu vārti (5.5 Ls) tai ir trekns punkts.
Neskatoties uz restorāna stratēģiski izdevīgo atrašanās vietu – Vecrīgas pašā centrā – cenas, lai gan nav zemas, par īpaši nepieejamām vai neadekvātām tās nevar nosaukt. Labi paēst šajā vietā izdosies gan veģetāriešiem, gan zivju vai gaļas ēdienu piekritējiem.
Restorāna šefpavārs Ēriks Dreibants atzīst, ka jaunā ēdienkarte viņam pašam ļoti patīk. Viņš to sauc par «mūsdienu latviešu virtuvi». No uzkodām viņš iesaka Sviestā ceptus sparģeļus (5.5 Ls), starp zupām, viņaprāt, īpaši izdevusies ir Jogurta aukstā zupa ar zaķskābenēm (4 Ls), bet no pamatēdieniem vislabākās atsauksmes guvusi Cepta zandarta fileja (10.8 Ls) un Cepta brieža fileja (17.5 Ls).
Tamborētas sedziņas
Arī iepriekš Kaļķu vārtu ēdienu pagatavošanā tika izmantoti galvenokārt Latvijas izcelsmes produkti, bet interjerā – pašmājās gatavotas mēbeles. Šefpavārs uzskata, ka šobrīd restorāna interjers un virtuve saskan kā cimds ar roku. Līdzīgi kā ēdienkartē arī telpu iekārtojumā izmantotas tradicionālas izejvielas un elementi, bet rezultāts atšķiras no pierastā. Kaļķu vārtu telpas ir gaišas un mājīgas, kas, visticamāk, ir tajās vairākkārt izmantotā tamborētās sedziņas raksta un dēļu grīdas panākts efekts.
Lai gan jaunajā Kaļķu vārtu virtuvē dominē Latvijas produkti, «bizness ir bizness» un nācies tajā iekļaut arī vietējai florai un faunai svešākus produktus, piemēram, tīģergarneles. Ē. Dreibants atzīst, ka kopumā jauno ēdienkarti klienti novērtē labi, savukārt pilsētas viesiem ir prieks nobaudīt ko atšķirīgu un Latvijai raksturīgu.