Jaunākais izdevums

Ja man jautātu, kas, Tavuprāt, ir blogs, es atbildētu, ka tas ir manu domu brīvs lidojums, brīvā valodā, par kādu man un arī sabiedrībai sāpīgu, aktuālu vai mazākaktuālu, interesantu vai mazākinteresantu tēmu.

Būdama Db darbiniece, atļāvos uzrakstīt pāris blogus par tēmu iz dzīves. Pamatāuzrakstījās par satiksmes problēmām Rīgā. Tā nu sanācis, ka esmu ne tikai žurnālists, bet arīcilvēks parastais, kurš māk vadīt auto un ar to pārvietojas par Rīgas ielām. Pārsvarā, lai brauktu uz un no darba.... Turklāt esmu blondīne.. :) (ar šo riskēju novirzīt domas nepareizās sliedēs...), bet nu, atvainojiet, bez kādas tehniskas izglītības un zināšanām loģistikas, ielu plānošanas jautājumos...

Tomēr izrādās, savā bolgā es tā īsti nedrīkstot brīvi izteikties, bet man BLOGS ir jāraksta profesionāli, cik saprotu, valodā, kāda ir lasāmaDienas biznesa lappusēs..

No kāda lasītāja saņēmu izsmeļoši kritiku par savu 2007. gada novembra nogalē rakstīto domu lidojumuVarbūt neredzam acīmredzamo satiksmes sakārtošanai Rīgā.

Starp citu, rakstot šo blogu, mans mērķis nav aktualizēt sevis rakstīto iepriekš, bet saprast, kas īsti ir blogs un kā to saprot citi. Pēc atsauksmju saņemšanas un pirms šī bloga rakstīšanas aprunājos ar darba kolēģiem, kuri paratsauksmēm tā teikt, nedaudz pasmīnēja, aicinotdot pretī. :)

Tātad.. kāds Jānis Naglis atsūtīja sekojošo: "pirmais, kas piesaistīja uzmanību šim rakstam, nebija aktuālā sastrēgumu tematika Rīgā, bet gan nevajadzīgi sarežģītais virsraksts. Iespējams, ka žurnālistei vajadzēja vairāk piedomāt pie virsraksta un veidot to vienkāršāku, saprotamāku un interesantāku. Pieļauju, ka žurnāliste vēl ir jauna un nepieredzēujsi, par ko liek secināt stila kļūdas un daudzie izteicienislengā.

Negribētos, lai žurnāliste kritiku uztver personīgi, bet gan kā vielu, iespējai labot kļūdas, mācīties valodu un attīstīt savas profesionālās prasmes un iemaņas nākotnē.

Viena no žurnālistes problēmām ir nepamatota, varētu sacīt-haotiska, komatu un punktu lietošana. Kā arī, gribētos norādīt uz teikumu sastādīšanas interesanto metodiku, spilgts piemērs tam ir pirmais teikums (skat.tekstā „Varbūt neredzam acīmrdzamo satiksmes sakārtošanai Rīgā.” Db.lv Blogi 29.11.2007).

Pamatojoties uz iepriekš teikto, norādīšu uz atsevišķiem vārdu salikumiem žurnālistes

rakstā, kuri liek apšaubīt autores literārās un gramatiskās latviešu valodas prasmes. Šīs norādes, protams, ir jaskata teikumus lasot kopējā kontekstā.

- pirmajā teikumā, trešajā rindkopā,vārdu salikums...”tādas kādas”...

- vārdu savārstījums ceturtajā rindkpā...”neko nevar mainīt, metro, kas piem.,eleganti atrisina”...

- piektā rindkopa...”mums laikam neredzēt un vispār”...

- un tālāk tekstā, šādi vārdu salikumi un nekorekti apgalvojumi...”autovadītajus, kuri vispār nemāk braukt”...intresanta frāze - ...”dumjo luksafora sistēmu”...un smieklīgā frāze...”noķert zaļo vilni kā es to saucu”...kā arī īpaši jāizceļ pēdējie teikumi ar gramatiskajām kļūdām, un, turklāt, visā tekstā iztrūkstošajām pieturzīmēm.

Neturpināšu iztirzāšanu, jo uzmanīgi lasot tekstu, paši pamanīsiet gramatiskās un literārās nenormālības, kas neizskadrojamā veidā varēja tikt publicētas un nonāca tik populāra „on-line” ziņu portāla lapās.

Gribētos jautāt vadībai,vai tiešām tik prestižas, sevi cienošas avīzes redakcijā nav pieredzējušu žurnālistu un redaktoru, kuri izglītotu nepieredzējušus darbiniekus, kā arī kontrolētu un novērstu šādu, „briesmīgā izpildījumā”, rakstu nokļūšanu publiskajā telpā.

Neskatoties uz tēmas aktualitāti, šāda žurnālista vārda nonivelēšana nav nepieļaujama.

Ļoti ceru, ka nākotnē ar šādiem precedentiem nenāksies saskarties.

Labākie novēlējumi DB redakcijai un veiksmi darbā žurnālistiem.

Ar cieņu, Jānis Naglis ..» Tāda lūk kritika....

Tad nu man jautājums cienījamam Jānim Naglim (nav zināms, vai tas ir tas pats Jānis Naglis, kas savulaik vadīja Privatizācijas aģentūru..), kā viņš saprot bloga būtību...

Protams, ja salīdzina tā saucamos blogus, kas ir redzami ganDb.lv gan, arī piemēram Ldienas vortālā, kur prominentas un sabiedrībā pazīstamas personaspauž savas domas, manis uzrakstītais blogs pēc tādas lamāšanās vien izskatās...

Tomēr, vai tiešām šiekārtīgie un nemaz nešaubos, dažkārt piāristu (atvainojos) sagudrotie blogi ir blogi klasiskā izpratnē?

Attīstotiesblogošanai, visticamāk, jārēķinās, ka attīstīties arī dažādie blogu veidi. Mani kolēģi kaut ko minēja par komerciālajiem blogiem un tamlīdzīgi.. Tomēr vai šajā gadījumā tiešām ir jāliek vienādības zīme starp brīvu domu lidojumu unkārtīgu blogu?

Blogu es diemžēl vai par laimi nerakstu ne par savutēmu, ne man kasaiz ādas, blogs tapis tīri cilvēcisku emociju un pārdomu rezultātā, visticamāk, pēc kārtējāsbakstīšanās sastrēgumā. Nemaz negaidu, ka kāds teiks, "malacis, Ieva, tādu blogu uzrakstīji, tādas pērles!". Man ir patiess gandarījums gan par kritiku (piemēram, tiešām, aizdomājos, vai par skolēniem būtu rakstījusi tā, ja pašai būtu mazais mugurgrauzis..:) , gan labām atsauksmēm, gan atsuksmju vispār esību, diskusiju kā tādu ! Tomēr godīgi sakot, aicinājums savu domu lidojumu rakstīt profesionālā žurnālistu, turklāt biznesa valodā, mani gan nedaudz aizkaitināja...

Google meklētājā uzmetot vārdus: "kas ir blogs?", pirmais, kas lec ārā ir: "blogs ir sava veida dienasgrāmata, kurā vari izteikt savas domas un padalīties savās pārdomās ar citiem. Pateicoties tam ir vieglāk atrast cilvēkus ar līdzīgām interesēm un redzesloku. Rakstot blogu centies izteikt savas domas tā, lai tās būtu interesantas arī citiem. Daudz vienkāršāk ir uzsākt sarunu ar citiem par konkrētu tēmu, tāpēc blogā vēlams rakstīt rakstus, kuri pievēršas konkrētam tematam….". Nemaz nedomāju, ka šis ir vienīgais pareizais bloga skaidrojums, jo tāda, iespējams, nemaz nav vai arī ir ļoti daudz.... Nu tātad, kas ir blogs?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noskaidrots Latvijas interneta blogu top desmitnieks, un pirmajā vietā ar 16,6 tūkstošiem lasītāju ierindojies iinuu.lv, liecina interneta izpētes uzņēmuma Gemius publicētā informācija. Otrajā vietā ierindojas tehnoloģiju blogs krizdabz.lv, bet trešajā - kakao.lv.

Blogu topa līderi - blogu iinuu.lv - novembrī apmeklējuši 1,32 % no visas Latvijas interneta auditorijas, un tas ir labākais rezultāts to blogu vidū, kas novembrī piedalījās blogu topa mērījumos, norāda Gemius.

Reālo apmeklētāju skaits audzis arī aprīlī veidotā Gemius blogu topa uzvarētāja Kristapa Skuteļa blogam krizdabz.lv - tam lietotāju skaits audzis par nepilniem trīs tūkstošiem, novembrī sasniedzot 12 tūkst. Par 2,5 tūkst. lietotāju augusi šī paša autora bloga androids.lv auditorija, novembrī sasniedzot 6,5 tūkst. Tehnoloģiju blogu popularitāti apstiprina ne tikai tas, ka pieaudzis to apmekletāju skaits, bet arī tas, ka teju pusē no populārākajiem blogiem pārstāvēta jaunāko tehnoloģiju tematika.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Noskaidroti populārāko blogu sociāli demogrāfiskie rādītāji

Lelde Petrāne, 22.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais interneta pētījumu un konsultācijas uzņēmums Gemius ir publicējis sociāli demogrāfiskos datus par 20 Latvijā populārāko blogu auditoriju. Noskaidrots, ka blogus biežāk apmeklē gados jauni cilvēki un sievietes. Taču ir arī blogi ar izteiktu vīriešu īpatsvaru, kā arī tādi, kur vairāk nekā puse apmeklētāju ir vecāki par 35 gadiem.

Populārākos Latvijas blogus visbiežāk apmeklē sievietes - no visiem 112 000 interneta lietotājiem, kas novembrī apmeklēja populārākos Latvijas blogus, 59% bija sievietes, kamēr vīrieši vien 41%. Skaitliski visvairāk sieviešu novembrī apmeklējušas dzīvesstila blogu mia.lv (25 000), dzīvesziņu blogu iinuu.lv (10 500) un vizuālo uzdevumu blogu cirkulis.lv (6 700 apmeklētāji). Savukārt vīrieši visvairāk sastopami tādos blogos kā cehs.lv (11 700), mia.lv (6 900) un tehnoloģiju blogos krizdabz.lv (6 700) un laacz.lv (4 600).

Taču, skatoties uz auditorijas procentuālo daļu, ko veido attiecīgā auditorija blogā, procentuāli visvairāk sieviešu apmeklēti ir pavārmākslas blogs krista.lv (87% sieviešu), sieviešu dzīvesstila blogs mia.lv (78%) un blogs par modes lietām whimicalagnesiga.com (75%). Savukārt vīrieši proporcionāli vairāk ir tādos blogos kā komiksu un karikatūru blogā stulbums.com (72%) un tehnoloģiju blogos kakao.lv (72%) un laacz.lv (68%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Ekonomists: Krugmanam ir personīgs aizvainojums uz Baltijas valstīm

Gunta Kursiša, 13.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nobela prēmijas ekonomikā laureātam Polam Krugmanam (Paul Krugman) ir personīgs aizvainojums uz Baltijas valstīm, tādēļ viņš publiskajā telpā skarbi izsakās par Latvijas un Igaunijas ekonomiskajiem sasniegumiem, citējot Pītersona starptautiskās ekonomikas Institūta Vašingtonā ekonomista Andersa Oslunda (Anders Aslund) teikto, raksta BBN.

P. Krugmans varētu būt bijis «sāpināts», jo viņa prognozes par Baltijas valstu nespēju atlabt no ekonomiskās krīzes izrādījušās nepareizas. Jau vēstīts, ka P. Krugmans pirms vairākiem gadiem smagākākā krīzes posma laikā Latvijā izteicās, ka «Latvija būs nākamā Argentīna», paužot, ka Latviju neizbēgami sagaida bankrots, un vienīgā glābšanās izeja būtu valūtas devalvācija.

«Tagad redzams, ka izcilais ASV ekonomists ir kļūdījies. Viņš pats gan nav gatavs to atzīt, tādēļ tagad apgalvo, ka, piemēram, Igaunija nevar būt piemērs valstīm, kas vēlas no krīzes glābties, veicot taupības pasākumus,» norāda institūta vadošais pētnieks A. Oslunds.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Krugmans: «ļoti stulbi» teikt, ka Islande nav veiksmes stāsts

Gunta Kursiša, 05.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nobela prēmijas laureāts ekonomikā Pols Krugmans (Paul Krugman) ķēries klāt Latvijas un Islandes krīzes pārvarēšanas scenāriju salīdzināšanai.

ASV ekonomists P. Krugmans un neatkarīgā organizācija Council on Foreign Relations nav viensprātis, vai Islande ar devalvācijas un kapitāla kontroles palīdzību ir kļuvusi par «pēckrīzes brīnumu».

«Tiku brīdināts par ļoti stulbu uzbrukumu man saistībā ar Islandes ekonomikas analīzi,» savā blogā The New York Times norāda P. Krugmans. Lai pierādītu to, ka Islande ir veiksmīgi pārvarējusi krīzi, bet Latvija nav, P. Krugmans izmantojis Baltijas valstu un Islandes ekonomiku salīdzinājumu.

Piemērā par Islandes veiksmi un Latvijas neveiksmi krīzes pārvarēšanā ekonomists salīdzinājis divas «iedomātas» valstis – I un L.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv piedāvā aplūkot 2007. gada decembra mēneša sliktākās reklāmas, ko apkopojis portāls www.badad.lv.

Slikto reklāmu blogs www.badad.lv savu darbību sāka 2007.gada 17.septembrī, reklāmas festivāla Golden Hammer laikā, un tā mērķis bija vērst sabiedrības uzmanību uz reklāmas industrijas ēnas pusēm – sliktas komunikācijas paraugiem.

„Blogs industrijas speciālistu vidū ir guvis popularitāti. No portāla darbības sākumā līdz 2007.gada beigām Badad.lv tika iesūtītas un apskatītas 176 reklāmas. Badad.lv dalībnieki cer, ka blogs attaisnos uz to liktās cerības par pozitīvu ietekmi uz Latvijas reklāmas jomu kopumā, un reklāmdevēji un reklāmas veidotāji sāks pievērst lielāku uzmanību radītās komunikācijas kvalitātei. 2008.gadā, neilgi pirms reklāmas festivāla Golden Hammer, Badad.lv ir paredzējis organizēt sliktās reklāmas festivālu Zelta Tualetes Pods, kura laikā tiks apbalvoti gada sliktāko reklāmu veidotāji un reklāmdevēji visās Badad.lv kategorijās,” par aizvadītajiem trīs darbības mēnešiem savu viedokli izsaka Ģirts Ozoliņš, viens no Badad.lv dibinātājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijā reģistrētās kolektīvās finansēšanas platformas Crowdestor OU, kuras patiesā labuma guvējs Jānis Timma lielu daļu ar platformu saistītos uzņēmumus ir reģistrējis Latvijā, nav kļuvusi par Latvijā reģistrētu pūļa platformu, lai arī tas iespējams, bet tās galvenā kompānija SIA Crowdestor Investments uz 29. augustu Valsts ieņēmumu dienestam bija parādā 66 651 eiro.

Vēsturiskā sāga

Pūļa platformas Crowdestor sāga kļuva aktuāla pēc vairāku Igaunijā reģistrētu pūļa platformu defoltiem, kur vienā gadījumā bija saistība arī ar Latvijas pilsoņiem. Rakstu sēriju par pūļa finansējumu, kas tobrīd Latvijā nebija regulēts finanšu pakalpojums, Diena sāka 2021. gada 19. janvārī, norādot, ka Jāņa Timmas sazarotais pasākums piedāvā pārāk cerīgus procentus investoriem, kur daļai nav cerību izdzīvot, kā arī uz to, ka daļā gadījumā J. Timma izsludina aizņēmumus paša īpašumā esošiem uzņēmumiem, piemēram, SIA Powerhause Sarkandaugava. Igaunijas juridiskās firmas Magnusson partneris Deniss Piskunovs bija tas kurš izmeklējot pūļa finansēšanas platformas Envestio krahu, atrada personāliju saikni ar Crowdestor un Dienai norādīja uz to.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Par eiro «sabrukšanu» un kā no tās pasargāties

Ingus Grasis, SEB bankas Private Banking pārvaldes investīciju stratēģis, 13.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd aktuāla tēma ir «eiro sabrukšana». Pastāvot bažām par vienotās valūtas nākotni, pieaug investoru interese par iespējām sevi pasargāt no iespējamiem zaudējumiem nākotnē. Lai saprastu kādu investīciju stratēģiju izvēlēties, ir jātiek skaidrībā, par kādiem potenciālajiem «zaudējumiem» īsti iet runa un kas tiek saprasts ar frāzi «eiro sabrukšana».

Praksē tas varētu nozīmēt divas alternatīvas. Pirmajā gadījumā, tas nozīmētu, ka eiro zona pārstāj eksistēt un katra valsts atgriežas pie savas valūtas. Vairums finanšu analītiķu uzskata, ka šāds mazas varbūtības notikums nodarītu Eiropas valstu ekonomikā ārkārtīgi lielus zaudējumus un atstātu ievērojamu negatīvu ietekmi uz visas pasaules ekonomikas izaugsmi (īsu ieskicējumu var redzēt The Economist raksta «How it could happen; why it would be horrible», kuru var izlasīt, klikšķinot šeit. Sekojošā recesija radīs zaudējumus visiem investoriem, jo visticamāk zaudējumus cietīs pilnīgi visas aktīvu klases.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules lielākajā interneta izsoļu mājas lapā eBay iespējams pelnīt naudu, pārdodot to, kas par baltu velti ir pieejams internetā, ziņo blogs.NYtimes.com.

Šādu arodu piekopj kāds ASV pilsonis vārdā Džefrijs (Jeffrey), kas meklē visdažādākās lietas internetā (filmas, ierakstus, dokumentus), un pēc tam tos pārdod eBay.

Šādu faktu, meklējot ziemassvētku dāvanu, atklājis NYTimes žurnālists, kas eBay iegādājies 1954. gada filmu. Noskatoties to, viņš vēlējies par šo filmu uzzināt vairāk un atradis, ka tā pilnīgi bez maksas ir pieejama citos interneta portālos.

Sazinoties ar šo pārdevēju, žurnālists uzzināja, ka viņš šai nodarbei velta 20 līdz 30 stundas nedēļā. Viņš meklē pilnīgi visu, kas ir bezmaksas, un ir vecs vai interesants. "Daudzi cilvēki saka, ka viņi to varēja paši dabūt, bet ļoti daudz no manis pārdotajām lietām ir ļoti grūti atrast," norādījis Džefrijs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Saab fani nopirkuši pēdējo Saab 9-3

Lelde Petrāne, 07.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saab entuziasti apstiprinājuši, ka savākuši nepieciešamos līdzekļus, lai iegādātos pēdējo Saab 9-3, kas saražots tagad slēgtajā Saab ražotnē Trolhetenā, Zviedrijas rietumos, vēsta thelocal.se.

Saabs United blogs uzsāka finansējuma meklējumus, cenšoties savākt vairāk nekā 200 tūkstošus kronu (29 330 ASV dolārus), kas vajadzīgi, lai nopirktu šo transportlīdzekli.

«Mēs to esam izdarījuši. Šodien mēs savācām vajadzīgo summu,» vēsta blogs.

Naudas vākšanā iesaistījušies vairāk nekā 600 kaislīgi Saab fani. Nauda tiks izmantota, lai apmaksātu ANA, uzņēmuma, kas atbildīgs par transportlīdzekļa pārdošanu, rēķinu.

Tomēr šī Saab 9-3 nenonākšot uz ceļiem, bet gan Saab muzejā Trolhetenā.

Saabs United solījusi, ka ziedojumus pieņems vēl kādu laiku, un arī tie tiks novirzīti muzejam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Darba vide

73% iedzīvotāju labprāt strādātu attālināti

Dienas Bizness, 11.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa jeb 73% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju labprāt strādātu attālināti, nevis darba vietā, liecina darba portāla CV Market veiktā aptauja.

Aptaujā «Vai Jūs vēlētos strādāt attālināti?» 64% respondentu atbildējuši apstiprinoši, 9% aptaujāto norādījuši, ka labprāt to gribētu, taču neļauj darba specifika, bet 5% aptaujas dalībnieku atklājuši, ka viņu darba vietā šāda iespēja jau pastāv. 22% aptaujāto norādījuši, ka nevēlētos strādāt attālināti.

«Novērojams, ka arvien vairāk uzņēmumu saviem darbiniekiem piedāvā iespēju strādāt attālināti. To neapšaubāmi veicina arī interneta un citu tehnoloģiju attīstība,» aptaujas datus komentē CV Market personāla atlases vadītājs Kristaps Kolosovs. «Protams, ne vienmēr strādāšana no mājām ir iespējama darba specifikas dēļ. Virkne pētījumu pierāda, ka, strādājot attālināti, ir ērtāk sabalansēt darba un privāto dzīvi, tomēr jāatceras, ka šāds darbs var nebūt piemērots visiem.» Kolosovs skaidro, ka, pirms izvēlēties strādāt attālināti, šāda iespēja jāapskata no vairākām pusēm - vai konkrētais cilvēks spēs uzturēt veselīgu balansu starp darbu un atpūtu, vai jutīsies pietiekami komfortabli strādājot vienatnē, un kāda veidosies darba kvalitāte. Pēdējais aspekts ir īpaši svarīgs, jo nereti novērots, ka, strādājot izolēti no kolēģiem, darba kvalitāte ar laiku mēdz kristies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

LU studentu Biznesa inkubators iekļuvis Eiropas uzņēmējdarbības veicināšanas balvas finālā

Lelde Petrāne, 13.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes (LU) studentu Biznesa inkubators ir iekļuvis Eiropas Komisijas rīkotā konkursa «Eiropas uzņēmējdarbības veicināšanas balva 2017» (European Enterprise Promotion Awards 2017) finālā. Žūrija finālam ir izvirzījusi 15 projektus, bet konkursa uzvarētāji šā gada novembrī tiks noskaidroti Tallinā, Igaunijā.

Šogad konkursam tika pieteikti 305 projekti no 32 valstīm. No tiem tikai 56 pieteikumi tika atlasīti žūrijas vērtēšanai. Savukārt tikai 15 labākie projekti ir iekļuvuši konkursa finālā un starp tiem arī LU studentu Biznesa inkubators kategorijā «Ieguldījums uzņēmējdarbības prasmēs», kurā tiek novērtētas valsts, reģionālā vai vietējā līmeņa iniciatīvas, kas palīdz uzlabot uzņēmējdarbības un vadības prasmes. Finālā LU studentu Biznesa inkubatoram būs jāsacenšas ar Igaunijas un Zviedrijas projektiem.

Katru gadu Eiropas Komisija organizē konkursu ar mērķi apzināt un novērtēt visveiksmīgākos uzņēmējdarbības vides veicinātājus visā Eiropā, īpaši izcelt uzņēmējdarbības labo praksi, kā arī veidot izpratni par uzņēmējdarbības pievienoto vērtību, pamudināt un iedvesmot potenciālos uzņēmējus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dell it kā prezentē savu jauno superdatoru Adamo

, 10.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prestižajā CES (Consumer Electronics Show) izstādē, kas norisinājās Lasvegasā, datoru ražotājs Dell paziņojis par savu jaunāko veikumu - luksusa klases portatīvo datoru Adamo. Taču datora prezentācija bijusi tik nabadzīga, ka skaidri par datoru var pateikt tikai divas lietas - tas ir plāns un melnā krāsā, raksta pcmag.com.

Jaunā Adamo prezentācijas laikā pats dators ieslēgts netika. Tāpat arī nevienam netika ļauts pieskarties datoram. Dell pārstāvji arī bijuši skopi ar atbildēm par jauno portatīvo datoru, norādot vien, ka Adamo pircējiem būs pieejams šī gada pirmo sešu mēnešu laikā.

Šo informāciju apstiprina blogs aģentūras Reuters mājas lapā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā viesojas Francijas žurnālisti

Jūlija Pudenko, Db, 17.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā viesojas Francijas žurnāla „Marie Claire” žurnāliste. Vizīti organizē Tūrisma attīstības valsts aģentūra (TAVA) sadarbībā ar Latvijas nacionālo aviokompāniju AirBaltic .

17.decembrī Rīgā ieradīsies franču žurnāla Marie Claire (http://mci.blogs.marieclaireidees.com/) žurnāliste Catherina De Chabaneix ar savu fotogrāfu. Žurnālistes mērķis, ierodoties Latvijā, ir sagatavot materiālu par Latviju kā lielisku ceļojuma galamērķi, akcentējot Latvijas pašmāju modes māksliniekus un Rīgai raksturīgās tradicionālās un modernās mākslas galerijas. Organizējot Francijas žurnālistu vizīti Rīgā, TAVA centīsies parādīt tās vietas un objektus Rīgā un Latvijā, kas Latviju raksturotu kā neatkārtojamu un unikālu zemi, ar īpašu personīgu sajūtu apveltītās dažādu veidu mākslas galerijas un pasaulē atzinīgi novērtētos Latvijas modes māksliniekus. TAVA akcentēs un informēs Francijas lasītājus, ka arī tūrisma ziemas sezonā Latvijā tiek piedāvātas daudz atpūtas iespējas gan ģimenēm, gan individuālajiem ceļotājiem, gan biznesa tūristiem. Apmeklējot Latviju, viesiem no Francijas būs iespēja apskatīt Jūgendstila Rīgu, izstaigāt Vecrīgas nozīmīgākas tūrisma vietas un objektus, izbaudīt pusdienas LIDO atpūtas centrā, kā arī apmeklēt Rīgas Centrāltirgu. Savukārt kā īpašu Rīgas ekskursijas daļu, žurnālistei būs iespēja apmeklēt aksesuāru un rotaslietu salonu PUTTI, viesoties Rīgas Porcelāna muzejā, iepazīties ar modes mākslinieces ANNA LED darbiem, kā arī apmeklēt Rīgā populāro mākslas galeriju – ISTABA. Kā arī žurnālistiem būs iespēja iepazīties ar Berga Bazāru, apmeklēt salonu Garāža, Emīla Gustava Šokolādes veikalu un Stendera veikalu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijā zināmu popularitāti ieguvusī interneta vietne, kuru uzturēja kāda sieviete-blogere, kura sevi dēvēja par «Taupības Māti» («Austerity Mum»), tikusi slēgta pēc tam, kad atklājies, ka šī sieviete ir kāda augsta ranga Londonas uzņēmuma vadītāja sieva, ziņo AFP.

Bezrūpīgā interneta vietne, kurā galvenokārt pausta informācija par to, kā kāda mājsaimniece cenšas samazināt mājsaimniecības izdevumus, izrādās veidojusi Liza Anvina (Lisa Unwin), kas ir konsultāciju kompānijas PricewaterhouseCoopers vadītāja Ešlija Anvina (Unwin) sieva.

«Taupības laiki prasa radikālu pieeju. Nekādas jaunas drēbes, juvelierizstrādājumus, kurpes. Nekādus skaistumkopšanas salonu pakalpojumu – par vaksāciju, protaams, nemaz nerunājot,» L. Anvina raksta sava blogā.

Lai arī šis varētu šķist gluži normālas vidusslāņa sievietes taupības plāns, tā tas nav.

Šī blogeres interneta vietne slēgta pēc tam, kad laikrakstos izplatījās ziņas, ka par šīm lietām blogo E. Anvina sieva, kura pati dzīvo astoņu guļamistabu savrupmājā, kurā ir atsevišķa zāle saviesīgiem pasākumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Zvejošana netālu no Fukušimas atklāj ūdens piesārņojuma līmeni

Gunta Kursiša, 03.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zvejniecība komerciālos nolūkos netālu no Fukušimas atomelektrostacijas ir aizliegta kopš avārijas, ko izraisīja zemestrīce un tai sekojošais cunami. Patlaban ūdeņos netālu no Fukušimas zvejošana atļauta vien mazajiem zvejniekiem, un zvejot ļauts, lai palīdzētu valdībai pētīt radioaktīvā piesārņojuma līmeni, ziņo Reuters, kas fotogrāfijās iemūžinājis zvejošanu netālu no avarējušās atomeletrostacijas un radioaktivitātes līmeņa pētījumus.

Lai saņemtu atļauju piedalīties radioaktivitātes līmeņa pētījumā un dotos līdzi vietējiem zvejniekiem netālu no Fukušimas Daiči atomelektrostacijas, Reuters fotogrāfam nācās izturēt «saspringtas diskusijas» ar zvejnieku kooperatīviem, vēsta fotogrāfa blogs vietnē blogs.reuters.com.

Patlaban zvejnieki dodas zvejā reizi divās nedēļās, atceroties laikus pirms katastrofas un cerot, ka nākotnē viņi atkal varēs atsākt zvejošanu ar pilnu jaudu. Daudziem vietējiem zvejniekiem šī nodarbe bija galvenais iztikas avots.

Vērtējiet, cik piesārņoti ir netālu no Fukušimas esošie ūdeņi, aplūkojot galeriju!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tapis pirmais pilsētas blogs

, 07.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tīklā dzimis Latvijā pirmais pilsētas blogs – Liepājas Blogs, informēja idejas autors Pēteris Krieviņš.

Vietnes galvenais uzdevums esot sekot līdzi Liepājas dzīvei no tautas puses, rakstot par pilsētas sabiedriskās dzīves un kultūras notikumiem, iespaidiem, personiskiem novērojumiem un spriedumiem lietojot brīvu un vienkāršu formu.

Projekta ideja radusies, izvērtējot liepājnieku pieaugošo interesi par jaunajiem medijiem un interaktivitāti, pieprasījumu pēc viegli pieejamas informācijas internetā par notikumiem Liepājā un tās apkārtnē. Blogā paredzēts ievietot plaša spektra informāciju, kas varētu interesēt pašus bloga lasītājus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Radīts jauns interneta blogs par godu Londonas ceļu stabiem un pārsteidzoši - tas nav tik garlaicīgi, kā tas izklausās.

Ielu stabi galvenokārt tiek izmantoti, lai kontrolētu gājēju kustību un transporta satiksmi, bet izrādās - tie visi nebūt nav vienādi un daži ir īsti mākslas darbi.

Blogs aplūkojams, klikšķinot šeit.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Google dos citus vārdus Picasa, Blogger un citiem produktiem

Lelde Petrāne, 06.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Google pēc jaunās sociālā tīkla vietnes Google + laišanas klajā maina nosaukumus produktiem Picasa un Blogger uz attiecīgi Google Photos un Google Blogs, vēsta ibtimes.com

Jauni nosaukumi tikšot doti arī vairākiem citiem Google produktiem, lai tos pielāgotu jaunai platformai, bet YouTube saglabāšot savu zīmolu.

Medijs atgādina, ka 2008.gadā Google pārsauca JotSpot par Google Sites, bet 2009.gadā GrandCentral par Google Voice.

Pāreja no Picasa un Blogger uz Google Photos un Google Blogs notiks mēneša līdz pusotra mēneša laikā. Paredzēts, ka 31.jūlijā Google+ sāks darboties pilnībā. Visi privātie Google profili šajā dienā tiks dzēsti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Riga TechGirls tehnoloģijās apmācījusi vairāk nekā 1000 radošo nozaru pārstāvjus

Db.lv, 06.06.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai veicinātu Latvijā plašāku tehnoloģiju pielietojumu mākslinieku, mūziķu, arhitektu, aktieru un citu radošo industriju pārstāvju vidū, biedrība Riga TechGirls bez maksas apmācījusi 1113 šo nozaru profesionāļus.

Apmācībās iegūtās digitālās prasmes ļaus izmantot modernākās iespējas sasniegt plašāku auditoriju arī digitālajā vidē un būt konkurētspējīgākiem arī globālajā tirgū. Vairāk nekā trīs mēnešus garās apmācībās radošo nozaru pārstāvji apguvuši gan teorētiskās zināšanas, gan arī darbnīcās praktiski izmēģinājuši jauniegūtās prasmes.

Pateicoties Riga TechGirls ilgadējai veiksmīgai sadarbībai ar nozares profesionāļiem, kā pasniedzēji apmācībās tika piesaistīti 34 lektori, tai skaitā ne tikai no Latvijas, bet arī ASV un Nīderlandes. “Izstrādājot šo programmu, Riga TechGirls mērķis bija pēc iespējas cilvēcīgāk ierādīt radošo, kultūras un mākslas industriju pārstāvjiem tieši ar viņu darbu saistītās šobrīd pieejamajās tehnoloģiju iespējas un kā tās var palīdzēt viņu ikdienā,” norāda programmas vadītājs Pauls Siliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Start-up specifika: Mārketinga vadītājs var gaidīt, kad jutīsies gatavs, bet sabiedrība neko negaida

Anda Asere, 13.02.2014

«Startup uzņēmumam resursi parasti ir mazāk nekā lielākos uzņēmumos ar stabilu biznesa modeli, tāpēc ir jāizvēlas mārketinga komunikācijas kanāli, kas vairāk prasa laiku, nevis naudas ieguldījumus,» saka Eldars Loginovs, ātrlasīšanas rīka Fastr līdzdibinātājs.

Foto: Edmunds Brencis, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju iesācējuzņēmumu jeb startup specifika prasa auditoriju uzrunāt pēc iespējas agrāk, lai saprastu, kurā virzienā vislabāk attīstīties.

Kad dot par sevi ziņu auditorijai? «Īstais brīdis vienmēr ir tagad. Mārketinga vadītājs var gaidīt to brīdi, kad jutīsies «gatavs», bet sabiedrība neko negaida. Tāpēc ir jāizmanto katra iespēja par sevi pastāstīt un meklēt kontaktu ar auditoriju. Kamēr produkts nav gatavs, var «iesildīt» auditoriju, aktualizēt risināmo problēmu, stāstīt par saviem plāniem un iesaistīties nozares notikumos,» uzskata Andis Silakaktiņš, e-komercijas rīka MaxTraffic pārdošanas vadītājs.

Ja resursi atļauj produktu noslīpēt, tad labāk nesteigties iet pie žurnālistiem, jo visiem gatavi produkti patīk daudz labāk, saka Eldars Loginovs, lasīšanas rīka Fastr līdzdibinātājs. Taču, ja no pozitīvas preses un lietotāju reakcijas ir atkarīga biznesa izdzīvošana, tad ir vērts mēģināt pievērst uzmanību produktam agri. Viņaprāt, personīgs kontakts ar žurnālistu ir vērtīgāks par preses relīzes sūtīšanu. «Dot ziņu par sevi nepieciešams, vēl pirms produkts ir gatavs, pašā sākumā. Tas nepieciešams, lai validētu pašu ideju un sāktu dibināt kontaktus ar potenciālajiem klientiem, kad produkts tiek izlaists,» no pieredzes saka Māris Daģis, digitālo produktu pārdošanas platformas Sellfy līdzdibinātājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Regulāri mēdz sevi palutināt gan ar gardu kafiju, gan kādu našķi pie tās? Piekop dabai draudzīgu dzīvesveidu? Atzinīgi novērtē pārtikas produktus no dabīgām izejvielām? Ja tā – pateicoties Es Mīlu Kafiju, tev ir iespēja dzīvot vēl zaļāku dzīvesveidu, parasto un vienreizlietojamo krūzīšu vietā lietojot unikālu alternatīvu – gardu un kraukšķīgu vafeļu kafijas krūzi! Pirmajā mirklī šķiet, ka tas ir kāds sirsnīgs joks vai rotaļīgs izaicinājums, taču ēdama vafeļu krūzīte, kas pildīta ar kvalitatīvu, aromātiski kūpošu kafiju, tik tiešām kļuvusi par mūsdienu realitāti. Kā? Pastāstīsim!

Palīdzi planētai, ēdot kraukšķīgu vafeļu krūzīti

Tas, ka katru dienu visā pasaulē izdzeram vairāk kā 1,6 miljardus krūzīšu kafijas, norāda, ka kafija lielai daļai no mums ir kā neatņemams ikdienas sabiedrotais, kas palīdz būt možiem, stimulē smadzeņu darbību, apgādā mūsu organismu ar antioksidantiem, kā arī kafijas dzeršanas rituāla laikā iedvesmo būt šeit un tagad jeb baudīt mirkli, kas šī brīža steidzīgajā laikmetā ir visnotaļ liela ekstra. Un kāpēc gan neatļauties sevi mazliet palutināt? Tajā pašā laikā satraucošs ir fakts, ka dažādu karsto dzērienu patēriņam katru dienu līdzņemšanai tiek izlietotas vidēji 2,5 miljardi krūzīšu (arī no plastmasas), no kurām tikai trešdaļa ir vienreiz lietojamas, pārstrādājamas un dabai draudzīgas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pusvadītāju nozare Latvijā: pārāk liela iespēja, lai to palaistu garām

Renāts Lokomets, Edgars Poga, Venture Faculty, 05.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības Mikroshēmu akta apstiprināšana ir vērā ņemami palielinājusi Latvijas izredzes izrauties strauji augošajā pusvadītāju tehnoloģiju ražošanas nozarē.

Tieši šai nozarei ir potenciāls Latviju izvirzīt ES tehnoloģiskās autonomijas veicināšanas priekšgalā, balstoties uz Latvijas vēsturiski spēcīgo tehnoloģiju un zināšanu kapitālu pusvadītāju tehnoloģiju ražošanā1.

Tādēļ Latvijai ir viss nepieciešamais, lai ieņemtu vadošo vietu strauji augošajā pusvadītāju tehnoloģiju nozarē. To var panākt, ja tā tiek izvirzīta par prioritāti, un potenciāli aizvieto kādu no pastāvošajām, kā, piemēram, tranzītu, banku nozari vai tūrismu, ar augstajām tehnoloģijām, kas attīstītu ekonomiku un izveidotu jaunas darba vietas Latvijā2.

Pusvadītāju tehnoloģiju nozares attīstības iespējas Latvijā

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Multipakalpojumu uzņēmuma “Tele2” veiktā aptauja liecina, ka pēdējo trīs gadu laikā būtiski pieaudzis mobilo tālruņu lietošanas laiks ikdienā.

Par 46% pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kas telefonu lieto 3 – 4 stundas dienā, par 73% palielinājies to cilvēku daudzums, kas lieto 5 – 7 stundas dienā, bet 86% – kas lieto vairāk nekā 7 stundas dienā.

Vienlaikus vairāk nekā trešdaļa jeb 38% aptaujāto atzīst, ka vēlētos mainīt savus telefona lietošanas paradumus, jo uzskata, ka telefonu lieto par daudz. Visvairāk cilvēki vēlas mainīt paradumu ilgu laiku pavadīt telefonā pirms gulēt iešanas (57%), tālāk seko vēlme samazināt to laiku, kas tiek pavadīts spēlējot spēlītes vai sēžot sociālos tīklus (42%), kā arī atteikties no ieraduma pirmo aplūkot telefonu, no rīta pamostoties, (36%) un pārbaudīt telefonu ziņojumus arī tad, ja neko konkrētu negaida (29%). Tāpat cilvēki vēlas mainīt paradumu ēst un paralēli pavadīt laiku telefonā.

Komentāri

Pievienot komentāru