Internets

Katrā trešajā datorveikalā gatavi uzstādīt nelegālu programmatūru

Jānis Rancāns, 25.06.2012

Jaunākais izdevums

Biežāk nekā katrā trešajā datorveikalā pārdevēji ir gatavi pārdotajā datorā uzstādīt nelegālu programmatūru, secināts organizācijas Business Software Alliance (BSA) veiktās akcijas Noslēpumainais pircējs ietvaros.

Šā gada aprīlī un maijā veiktās akcijas ietvaros arī atklāts, ka, salīdzinot ar aizvadītā gada pavasari, nedaudz audzis to veikalu skaits, kas piedāvā pirātiskas datorprogrammas (no 42 pērn uz 43 veikaliem šogad). Tāpat pētījumā konstatēts, ka 40% datorveikalu ir gatavi pārdot datoru bez operētājsistēmas.

Kopumā ir pieaudzis uzskats, ka nelegāla programmatūra ir negatīvi vērtējuma un nelietojama, secināts pētījumā. Šā gada pavasarī tā domāja 65% pētījuma dalībnieku, salīdzinot ar 2011. gada pavasari, kad šādu pārliecību pauda tikai 42% pētījuma dalībnieku.

Gada griezumā nav mainījies aptaujāto daudzums, kas domā, ka nelegālu programmatūru tirgot ir pieļaujams, bet paši to nepraktizē. Gan pērn, gan šogad šādi domājuāši 23% aptaujāto. Negatīva attieksme pret nelegālu programmatūru visaugstākā bija Rīgas (73%), Kurzemes (64%) un Vidzemes (69%) datorveikalu pārdevējiem. Savukārt visvairāk datorveikalu pārdevēju, kas šādu praksi uzskata par pieņemamu un arī piekopj ir Zemgalē (24%) un Latgalē (14%), secināts BSA pētījumā.

«Šobrīd Latvijā vairāk nekā puse datorprogrammu tiek izmantotas bez samaksas, līdz ar to uz atlikušajiem godīgajiem pircējiem jāsadala summa, kas jānopelna ražotājiem, lai tie varētu atpelnīt savus ieguldījumus un investēt jaunu programmu ražošanā,» sacīja BSA pilnvarotā pārstāve Latvijā Ingrīda Veikša.

Šā gada pirmajos piecos mēnešos policijas veikto reidu laikā konstatēta datorprogrammu neatļauta izmantošana par kopējo summu 2,1 miljons latu, par ko ir uzsāktas procesuālās darbības kompensāciju piedziņai.

Salīdzinot ar 2011.gada pavasara Noslēpumainā pircēja datiem, ir dubultojies to pārdevēju skaits, kas sniedz argumentus pircējam, kādēļ būtu ieteicams izvēlēties licencētu programmatūru. 2011. gada pavasarī tādi bija 22% pārdevēju, bet 2012.gada pavasarī – 58%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eksperts: autordarbu privāta kopēšana un taisnīga atlīdzība

Baltic Data vadītājs Aivars Arums, 29.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā zināms, autoru darbi ir aizsargāti ar autortiesībām un to kopēšana nav atļauta. Mūsdienās gan vairāki autori atļauj savus darbus gan brīvi kopēt, gan lejuplādēt, jo tas ir papildus marketings, kas rada iespēju koncertos saņemt lielāku peļņu.

Analogo iekārtu laikmetā, privātā lietošanā parādoties iekārtām ar kurām bija iespējams veikt kopēšanu, radās situācija, ka katrs autors vairs nevarēja noslēgt ar katru lietotāju licences līgumu par autora darba kopēšanu. Tā rezultātā privāta nekomerciāla kopēšana vairākās valstīs tika atļauta, bet ar nosacījumu, ka autoriem par to jāsaņem atlīdzība. 2001.gadā Eiropas Savienība (ES) izdeva direktīvu 2001/29/EC (2001.g. 22. maijā), kura izņēmuma kārtā atļauj privāta legāli iegādāta autordarba kopijas izgatavošanu savām privātām nekomerciālām vajadzībām. Latvijā autortiesību likums nosaka, ka šādi drīkst izgatavot tikai vienu kopiju. Direktīva arī nosaka, ka par šo kopēšanu autoriem ir jāsaņem taisnīga atlīdzība. Atlīdzības lielums un iekasēšana tiek atstātas katras dalībvalsts ziņā. Dalībvalstis šo direktīvu var ieviest vai var neieviest. Ieviesušas ir 22 valstis, nav ieviesušas 5 valstis: Lielbritānija, Īrija, Luksemburga, Kipra un Malta. Pēc būtības šī direktīva saka: lūdzu ņemiet preci, par samaksu par šo preci vienosimies vēlāk. Biznesa pasaulē šāds princips parasti nav funkcionēt spējīgs. Piemēram, Jūs nevarēsiet celtniekam teikt: uzbūvē man māju, pēc tam par godīgu atlīdzību vienosimies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijā 54% datoru lietotāju izmanto pirātiskās datorprogrammas

Sanita Igaune, 15.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā pērn 54 % datoru lietotāju izmantoja pirātisku programmatūru un pirātisma radītie zaudējumi Latvijā 2011. gadā sasniedza 23 miljonus eiro, liecina Business Software Alliance (BSA) pētījums.

Saskaņā ar BSA datiem 58% no datorlietotājiem Centrālajā un Austrumeiropā apliecina, ka izmanto pirātiskās datorprogrammas. Daži no aptaujātajiem lietotājiem atzina, ka nelicencētās datorprogrammas izmanto visu laiku vai lielāko daļu laika, savukārt citi atzina, ka to dara neregulāri un reti.

Pirātisma rādītāji 2011.gadā Latvijā ir samazinājušies par 2%, salīdzinot ar 2010.gadu, taču pētījums apliecina, ka uz kopējā Eiropas fona Latvija joprojām atrodas starp valstīm, kur nelicencētās programmatūras lietotāju skaits pārsniedz 50% (Polija — 53%, Lietuva — 54%, Grieķija — 61%, Rumānija — 63% un Bulgārija — 64%). Vidēji Eiropas Savienībā nelicencētu programmatūru izmanto 33 % datoru lietotāju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās datorprogrammu ražotāju asociācijas Business Software Alliance (BSA) pilnvarotā pārstāve Latvijā Ingrīda Veikša atzinīgi vērtē Latvijas policistu darbu nelegālo datorprogrammu apkarošanas jomā.

Intervijā Nozare.lv, vērtējot Latvijas policijas spēju atklāt gadījumus, kad tiek izmantotas nelegālās datorprogrammas, un izmeklēt šādas lietas, viņa atzina, ka par atbildīgajiem policistiem var teikt tikai labāko. «Viņi ir gudri, apķērīgi, ļoti skatās, lai netiek pārkāptas ne tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību, ne datu aizsardzības tiesības. Tajā pašā laikā viņi ir pietiekami viltīgi un zina, kā lietas atklāt,» skaidroja Veikša.

Viņa gan izteica nožēlu, ka policistiem pašiem nav atbilstoša programmatūras nodrošinājuma. Viņiem būtu daudz ērtāk strādāt ar speciālām datorprogrammām, kuras fiksē elektroniski, kas ir datorā, jo tad process ritētu ātrāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Par nelikumīgu datorprogrammu izmantošanu pieprasa 265 tūkstošus

Jānis Rancāns, 11.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā pusgadā ierosināti 43 kriminālprocesi pret uzņēmumiem un organizācijām, kuras savā saimnieciskajā darbā izmantojušas nelikumīgi lejupielādētas vai iegādātas datorprogrammas. Programmu ražotāji no šiem uzņēmumiem pieprasījuši kompensācijas par nodarītajiem zaudējumiem gandrīz 265 tūkstošu latu apmērā.

Kā informē Business Software Alliance (BSA), gada pirmajā pusgadā Valsts policija sadarbībā ar BSA un Latvijas autortiesību aizsardzības biedrību Datorprogrammu autortiesību apvienība ik nedēļu izlases kārtībā veikusi 10 līdz 15 datorprogrammu legalitātes pārbaužu uzņēmumu birojos gan Rīgā, gan citās Latvijas pilsētās.

No ierosinātajiem kriminālprocesiem 19 tika izbeigti, noslēdzot izlīgumu un samaksājot kompensāciju cietušajiem vairāk nekā 33 tūkstošu latu apmērā. Pārējo lietu izskatīšana šobrīd turpinās.

Salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu, šogad nedaudz ir pieaudzis ierosināto kriminālprocesu skaits. «Kopumā situācija ir samērā stabila, tomēr vēl daudz jāstrādā, lai sasniegtu uzlabojumu nelegālo datorprogrammu izkaušanā. Tāpēc ir nepieciešama saskaņota un aktīva rīcība gan sabiedrības izglītošanā, gan pārkāpumu atklāšanā, gan pārkāpēju sodīšanā,» sacīja BSA pilnvarotā pārstāve Latvijā Ingrīda Veikša.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesībsargājošās institūcijas ķērušās klāt uzņēmumiem, kas savā darbā izmanto nelicencētas datorprogrammas. Pēc pārbaudēm vairāku kompāniju, tostarp datortehnikas tirgotāju, valdes locekļiem piespriests sods – atkarībā no pārkāpuma svara uzņēmumu vadītājiem jāmaksā naudas sods, jāstrādā piespiedu darbu vai jāatlīdzina cietušajam zaudējumi vairāku tūkstošu Ls apjomā.

Biroja preču izplatītājas SIA Inika valdes loceklim piespriests naudas sods 600 Ls apmērā, kā arī pienākums

atlīdzināt datorprogrammu ražotājiem zaudējumus 582 latu apmērā. Savukārt, dizaina un drukas kompānijas Cita tipogrāfija valdes loceklim tika piespriests piespiedu darbs 50 stundu apmērā, kā arī pienākums atlīdzināt 1950 latu zaudējumus, norāda starptautiskās datorprogrammu ražotāju asociācijas Business Software Alliance (BSA) pilvarotā pārstāve Latvijā Ingrīda Veikša.

Notiesājošs spriedums tika pasludināts arī datorprogrammu «servisa meistaram», kurš tika pieķerts prettiesiskā datorprogrammu izplatīšanā. Viņam tika piespriests piespiedu darbs simts stundu apmērā, kā arī pienākums atlīdzināt datorprogrammu ražotājiem zaudējumus 1032 latu apmērā. Šis spriedums gan vēl nav stājies spēkā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Pētījums: «Vidējais datorpirāts» ir 18-34 gadus vecs vīrietis, kas dzīvo Ķīnā un lieto datoru darbā

Nozare.lv, 26.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstības valstu «vidējais datorpirāts» ir 18-34 gadus vecs vīrietis, kas dzīvo Ķīnā, strādā uzņēmumā ar mazāk nekā 100 darbiniekiem un lieto datoru savā darbā, liecina starptautiskās izpētes organizācijas Ipsos pēc starptautiskās datorprogrammu ražotāju asociācijas pasūtījuma veiktā aptauja Business Software Alliance (BSA).

Turklāt «vidējais pirāts» izsaka mērenu līdz stingru atbalstu intelektuālā īpašuma principiem kopumā. Piemēram, viņš ir pārliecināts, ka radošajiem cilvēkiem, kas rada jaunus autortiesību produktus, būtu jāsaņem par to atbilstoša atlīdzība, jo tas viņus rosinās radīt vairāk inovāciju un kopumā dos pozitīvu ieguldījumu sabiedrības attīstībā, tehnoloģiju progresā un ekonomikas izaugsmē. Viņš teorētiski priekšroku dod legālai programmatūrai kā drošākai un uzticamākai, taču praktiskajā izvēlē nereti kļūst par pirātu. Tas tiek skaidrots ar izpratnes trūkumu par autora tiesībām, kā arī uzskatu, ka pirātisms ir vispārpieņemta parādība un sabiedrībā atzīta prakse un nav nekāda lielā riska tikt pieķertam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielā sabiedrības daļā valda pārliecība, ka Mercedes automašīnu nevar ņemt bez atļaujas, bet Microsoft programmu var, tomēr situācija abās jomās ir līdzīga, norādīja starptautiskās datorprogrammu ražotāju asociācijas Business Software Alliance (BSA) pilnvarotā pārstāve Latvijā Ingrīda Veikša.

Viņa uzsver, ka internets ne ar ko neatšķiras no parastās dzīves. «Tie, kas uzskata, ka virtuālā pasaule ir kas cits, paši laikam dzīvo virtuālajā pasaulē un nesaprot pamatvērtības,» sprieda Veikša un piebilda: viss, kas atļauts dzīvē, atļauts internetā, un viss, kas ir aizliegts dzīvē, ir aizliegts arī virtuālajā vidē.

«Interneta brīvības aizstāvji saka, ka tiek ierobežota vārda brīvība, tiesības uz informāciju, ka internets ir publiska vieta, kur katrs var iet un katrs var ņemt. Bet salīdziniet ar ielu - vai varam ņemt visas mašīnas, kas stāv ceļa malās, pat, ja tās nav aizslēgtas? Tas pats ar datorprogrammām,» skaidroja BSA pārstāve.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ starptautiskajos finanšu tirgos samērā lielu rezonansi izraisījis kāda akciju tirgoņa arests Londonā, kas pēc regulatoru domām bijis daļēji atbildīgs par tā saucamo «Flash Crash» 2010. gada 6. maijā, kad ASV akciju tirgus Dow Jones Industrial Average indeksa vērtība dažās minūtēs saruka aptuveni par 9% un pēcāk pāris minūšu laikā arī atguva zaudēto.

Par Flash Crash tiek saukti kādi spēji akciju vai citu vērtspapīru izpārdošanas viļņi, par kuriem atbildīgas ir robotizētās algoritmu tirdzniecības sistēmas. Piemēram, algoritmu tirdzniecības platformas, kas lasa un analizē ziņu virsrakstus, sāk pārdošanu pēc kādas ziņas. Pēc tam tām pievienojas citas automātiskās tirdzniecības sistēmas, kas veido sniega bumbas efektu.

Viens tirgonis

Šis konkrētais gadījums finanšu tirgus dalībniekus satraucis, jo par īslaicīgo akciju tirgus sabrukumu, kas, domājams, daudziem radīja milzīgus zaudējumus, acīmredzot bijis atbildīgs gandrīz vai viens vērtspapīru tirgus entuziasts-programmētājs vienkāršā, īrētā mājoklī Londonas lidostas tuvumā. Proti, ASV regulatori izvirzījuši apsūdzības, ka Navinders Sarao laika posmā no 2010. līdz 2014. gadam, izmantojot nelegālas manipulācijas un programmatūru, finanšu tirgū nopelnījis aptuveni 40 miljonus ASV dolāru. Jāpiebilst, ka 2010. gada 6. maija dienā ASV akciju tirgus kapitalizācija uz brīdi saruka aptuveni parvienu triljonu USD! Dažu kompāniju akciju cenas pēkšņi kļuva bezvērtīgas, bet citu – sasniedza absurdus augstumus. Jāpiebilst, ka šādas kustības (Flash Crash) sevišķi nelāgas ir mazajiem investoriem, kuriem automātiski realizējas Stop-Loss darījumi un tādējādi pēkšņos dažu sekunžu laikā radušos zaudējumus nākas fiksēt, lai gan pēc dažām minūtēm datorprogrammas savu kļūdu ir sapratušas un atkal vērtspapīrus sāk pastiprināti pirkt atpakaļ.

Komentāri

Pievienot komentāru