Pasaulē

Katrs astotais pasaules iedzīvotājs cieš badu

Jānis Šķupelis, 09.10.2012

Jaunākais izdevums

Šobrīd 868 miljonus jeb katru astoto pasaules iedzīvotāju moka hronisks bads, liecina Apvienoto Nāciju pētījums.

Pēdējo gadu desmitu laikā situācija šajā frontē ir uzlabojusies – vēl 1992. gadā hronisks bads mocīja 18,6% pasaules iedzīvotāju, liecina Apvienoto Nāciju ziņojums.

«Šis ir labas ziņas, lai gan tās joprojām nozīmē, ka katrs astotais pasaules iedzīvotājs cieš badu. Tas ir nepieņemami, ja ņem vērā, ka mēs dzīvojam pasaule, kur visa kā ir pietiekami. Straujākais bada cietēju skaita samazinājums bija vērojams 2006. gadā, kad turpināja samazināties pārtikas cenas. Savukārt pēc tam - līdz ar ekonomikas krīzi un pārtikas cenu kāpumu situācijas uzlabošanas ir krietni lēnāka,» skaidro Apvienoto Nāciju Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) ģenerāldirektors Hosē Graziano de Silva.

Progresu bada cietēju skaita samazināšanā kavējot lielāks pieprasījums pēc biodegvielas, finanšu spekulācijas pārtikas un izejvielu tirgos un nepilnības pārtikas piegādes un izplatīšanas sistēmā, kas rezultējas ar to, ka aptuveni trešdaļa saražotās pārtikas tiek izšķērdēta, norāda FAO pārstāvji. Tāpat kā potenciālie draudi tiek minēta politiķu mazspēja (tie nespēj apkarot pārtikas cenu pieaugumu), dzimumu nelīdztiesība (sievietes daudzviet netiek iesaistītas lauksaimniecībā), zemes piesavināšanās (ja tā pēc tam netiek izmantota) un klimata pārmaiņas. Šie apstākļi cīņu ar badu atkal varot pavērst negatīvā virzienā.

FAO pārstāvji aicina valdības veidot sistēmu, kur tiek veidotas ievērojamas pārtikas rezerves, kas savukārt pasargātu no krasām cenu izmaiņām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai pasaulē līdz 2030.gadam izskaustu badu, nākamos 15 gadus tam katru gadu būtu jāvelta 267 miljardi ASV dolāru, piektdien apvienotā ziņojumā secinājušas trīs ANO aģentūras, kas atbild par pārtiku.

Bads laikā no 1990.gada līdz 2015.gadam pasaulē samazinājies par 50%. Tas nozīmē, ka izdevies sasniegt vienu no tā saucamajiem Tūkstošgades attīstības mērķiem. Gaidāms, ka septembrī ANO noteiks vēl ambiciozāku mērķi, kas paredzēs pilnīgu bada izskaušanu.

Saskaņā ar Starptautiskā Lauksaimniecības attīstības fonda un Pasaules Pārtikas programmas aprēķiniem, pilnīga bada izskaušana katru gadu laikā no 2016. līdz 2030.gadam prasīs 267 miljardus dolāru, kas atbilst 0,3% no 2014.gada pasaules kopprodukta.

«Es personiski domāju, ka tā ir relatīvi zema cena par bada izskaušanu,» sacīja Lauksaimniecības attīstības fonda ģenerāldirektors Graciano da Silva.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Melnās jūras ostu blokāde var izraisīt globālu pārtikas katastrofu

LETA--UKRINFORM, 20.04.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas īstenotā Melnās jūras ostu blokāde Ukrainas Odesas apgabalā var izraisīt globālu pārtikas katastrofu, otrdien brīdināja nevalstiskā organizācija "Ukraine Crisis Media Center" (UCMC), atsaucoties uz ANO datiem.

Parasti katru gadu caur šīm ostām eksportētā pārtika ļauj paēdināt 400 miljonus cilvēku visā pasaulē, bet tagad šīs ostas ir slēgtas Krievijas militāro draudu dēļ.

Ja Ukrainas ostas netiks atvērtas, tad 45 miljoniem cilvēku 38 valstīs draud bads, ir iespējami pārtikas dumpji un masveida migrācija.

ANO Pasaules Pārtikas programma nespēs palīdzēt visiem, kam šāda palīdzība būs vajadzīga. Pēdējā laikā Pasaules Pārtikas programmas operacionālie izdevumi ir pieauguši līdz 71 miljonam ASV dolāru mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Krievijas un Ukrainas sarunās Stambulā par graudu eksportu panākts progress

LETA--AFP/UNN, 14.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija un Ukraina trešdien panāca būtisku progresu Stambulā notiekošajās sarunās par graudu eksportu caur Krievijas bloķētajām Ukrainas Melnās jūras ostām.

Sarunas, kurās piedalījās arī ANO un Turcijas amatpersonas, pēc vairāk nekā trim stundām tika pārtrauktas, vienojoties atkal tikties Turcijā nākamnedēļ. Tās ir pirmās tiešās sarunas starp Krieviju un Ukrainu kopš marta.

Turcijas aizsardzības ministrs Hulusi Akars paziņoja, ka četrpusējo sarunu dalībnieki vienojušies par koordinācijas centra izveidošanu Ukrainas graudu eksportam pa jūras ceļu.

"Tikšanās rezultātā, kas notika pozitīvā un konstruktīvā gaisotnē, tika panākta vienošanās par pamata tehniskajiem jautājumiem, tādiem kā koordinācijas centra izveidošana Stambulā, kur būs klāt visu pušu pārstāvji, kopīga kontrole ostas izejas un ieejas punktos, kā arī kuģošanas drošības garantēšana uz tranzīta ceļiem," sacīja Akars.

Komentāri

Pievienot komentāru