Būvniecība un īpašums

KP soda būvprojektu izstrādātājus par aizliegtu vienošanos Salacgrīvas novada iepirkumos

Žanete Hāka, 14.08.2014

Jaunākais izdevums

Konkurences padome (KP) pieņēmusi lēmumu par aizliegtu vienošanos sodīt SIA Sliežu transportbūve un SIA Komforta standarts, informē KP paziņojums. Abi būvprojektu izstrādes uzņēmumi apmainījās ar komercinformāciju, piedaloties Salacgrīvas novada ūdenssaimniecības attīstības projektu iepirkumos.

Uzņēmumiem piemērots naudas sods 3% apmērā no to 2013.gada neto apgrozījuma.

Pārkāpuma rezultātā konkurence tika kropļota būvprojektu izstrādes iepirkumos ūdenssaimniecības attīstībai piecos ciemos – Jelgavkrastos, Tūjā, Korģenē, Svētciemā un Liepupē. Trijos no šiem iepirkumiem uzvarēja viens no aizliegtās vienošanās dalībniekiem. Iepirkumus rīkoja Salacgrīvas novada pašvaldības uzņēmums SIA Salacgrīvas ūdens, un to īstenošanai tika plānots piesaistīt Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu. KP par iespējamo pārkāpumu informēja Centrālā finanšu un līgumu aģentūra.

Lietas izpētes gaitā KP konstatēja, ka SIA Sliežu transportbūve un SIA Komforta standarts apmainījās ar informāciju attiecībā uz dalību iepirkumos un piedāvātajām cenām. Rezultātā iepirkumu rīkotājs nesaņēma piedāvājumus, kas būtu izstrādāti patiesas konkurences apstākļos.

Lēmumā KP norāda, ka patiesas konkurences rezultātā piedāvājuma saturs un jo īpaši cenas un darbu izpildes laiks varēja būt atšķirīgs – izdevīgāks iepircējam. Tāpat KP skaidro, ka uzņēmumi ir tiesīgi piemēroties tirgus apstākļiem un noteikt preču cenu atbilstoši savām izmaksām un izvēlētajai stratēģijai, taču ir aizliegti jebkuri uzņēmēju savstarpēji kontakti, kuru mērķis vai sekas ir ietekmēt konkurenta rīcību tirgū vai atklāt konkurentam savu plānoto rīcību. Zinot konkurenta plānus, mazinās pretendentu motivācija piedāvāt pircējam nosacījumus, kas ir ievērojami izdevīgāki nekā konkurenta piedāvātie.

SIA Sliežu transportbūve piemērots naudas sods 2510,07 eiro apmērā, bet SIA Komforta standarts – 4689,75 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

KIA Sorento joprojām necenšas pārsteigt ar uzkrītošu ārieni, taču tas, kas slēpjas aiz septiņvietīgā krosovera čaulas, spēs satriekt pat dažu labu premium klases pseidovisurgājēju

Uzlabotais Sorento ir «piepūderējis degunu», iegūstot jaunus LED lukturus gan priekšā, gan aizmugurē; tam ir dažas jaunas virsbūves krāsas, kā arī daži jauni vieglmetāla disku modeļi, visbeidzot, parādījies visu jauno KIA modeļu greznākais GT-Line aprīkojuma līmenis. Pie mums pilnpiedziņas Sorento tiks piedāvāts tikai ar 200 ZS jaudīgu 2,2 litru CRD dīzeļmotoru, kas sešpakāpju automāta vietā tagad izmantos modernu astoņpakāpju automātu.

Kāpēc tas būtu jāpērk

Ērtas un mīļas, kā mājas čības. Aiz KIA Sorento sienām tā pasažieri var justies droši un aprūpēti. Liels un plašs salons ar mājīgu atmosfēru ir kā radīts kuplai ģimenei. Sorento ienīst askētismu, jo pat pieticīgākais aprīkojums Comfort Pack tiks apbērts ar dažnedažādiem komforta un drošības labumiem. Ādas salona apdare, apsildāmi priekšējie un aizmugurējie krēsli, kā arī pilnpiedziņa ar iespēju manuāli sabloķēt centrālo diferenciāli ir Sorento standarts. Šajā standartā ir vēl virkne dažādu ekstru, par ko citu marku lietotāji var tikai sapņot. Turklāt Sorento ir gatavs pārvērsties no piecvietīga par septiņvietīgu auto, un vietas ir gana daudz, kā arī pati nokļūšana līdz trešās rindas diviem papildkrēsliem nav Golgātas ceļš. Vajadzības gadījumā auto izbrauks un aizbrauks tālāk, nekā varētu gaidīt no šāda auto ar 18,5 centimetru lielu klīrensu, tomēr KIA Sorento vairāk patiks, ja to paslavēs par supergrezno komforta aprīkojumu, nevis par dzīvošanos pa dubļiem. Maksimālā aprīkojuma saraksts ir varen iespaidīgs, proti, panorāmas stikla jumts, priekšējo sēdekļu ventilācija, stūres rata apsilde, 360 grādu kameru komplekts, adaptīvā kruīzkontrole, multimediju sistēma ar skārienjutīgu monitoru, kam ir solīda izšķirtspēja un ātrdarbība, visbeidzot – Harmon Kardon premium audiosistēma. Nav melots, ka KIA Sorento pēc satura un aprīkojuma dziļuma jau spēlē premium lielo SUV līgā, tajā pašā laikā vēloties palikt diskrēts un pieticīgs auto.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas lidsabiedrība Finnair saņēmusi savu pirmo Airbus A350 XWB, tādejādi kļūstot par pirmo lidsabiedrību Eiropā un trešo pasaulē, kuras flotē ir šis lidaparāts.

Kopumā Finnair pasūtījis 19 A350XWB lidmašīnas. A350 ir 297 pasažieru vietas trīs klasēs - 46 biznesa klasē, 43 ekonomiskajā komforta klasē un 208 – ekonomiskajā klasē. Jaunais A350 pievienosies Finnair jau esošajai 45 Airbus lidaparātu flotei, kurā ir 30 A320 lidmašīnas un 15 A330/A340 saimes lidaparāti.

A350 XWB ir jaunums, kas papildina Airbus platfizelāžas lidaparātu saimi. Tas aviosabiedrībām nodrošina degvielas patēriņa samazinājumu, ir aprīkots ar ekonomisku Rolls-Royce Trent XWB dzinēju. Lidmašīnai ir karbonšķiedras fizelāža un spārni. Plašais korpuss nodrošina vairāk vietas visās klasēs, bet Airbus raksturīgais 18 collu (45,72 cm) sēdvietu platums iekļauts lidmašīnas standarta aprīkojumā (nozares standarts ir 17 collas).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Investējot vairāk nekā vienu miljonu eiro, Kino Citadele atklāta Baltijā modernākā kinozāle

LETA, 22.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot vairāk nekā vienu miljonu eiro, kinoteātrī Kino Citadele kinomīļiem radīts īsts brīnums - Baltijā modernākā kinozāle Scape, šodien jaunās zāles atklāšanā sacīja Forum Cinemas direktors Normunds Labrencis.

Kinozāle Scape atradīsies kinoteātra Kino Citadele ceturtajā stāvā, līdzšinējās 1.auditorijas vietā, un tā piedāvās pirmo lāzerprojektoru Latvijā un Ziemeļeiropā jaudīgāko daudzdimensiju skaņas sistēmu, kā arī Ziemeļeiropā platāko kino ekrānu, kura garums ir 24 metri.

Labrencis akcentēja, ka vēl nesen, pirms septiņām nedēļām, daudzi šajā auditorijā sekoja līdzi Oskara apbalvošanas ceremonijai, bet tagad auditorija ir pārvērtusies līdz nepazīšanai, un tas paveikts 50 dienu laikā.

Scape zālē uzstādīts Latvijā pirmais Barco 4K lāzerprojektors, kas neļaus palaist garām smalkākās filmu nianses. Jaunā tehnoloģija priecē ar attēla kvalitāti, ļaujot novērtēt dabīgas krāsas, kontrastu proporcijas gan gaišajiem, gan tumšajiem kadriem. Zīmīgi, ka Barco 4K lāzeru projektori pasaulē uzstādīti mazāk nekā 100 kinozālēs.

Komentāri

Pievienot komentāru