Citas ziņas

Kredītlīgumi joprojām ir ļoti netaisnīgi un bargi

Ieva Mārtiņa, Db, 21.02.2008

Jaunākais izdevums

Aizņēmējam neapdomīgi parakstot līgumu, 150 Ls kredīts nedaudz vairāk kā gada laikā pārtapis par vairāku tūkstošu latu saistībām.

Tiesāsies

Vairums kompāniju mainījušas lielu daļu līgumu nosacījumu, t.sk., krietni samazinot soda procentus, tomēr par daļu no jautājumiem finansētāji nolēmuši tiesāties. "Mūsu lēmumi attiecībā uz bankām visi tiek pārsūdzēti. Nepārsūdz dažas nebanku iestādes. Ir 1.instances tiesas spriedums par 1 lietu, bet tas nav stājies spēkā, jo pārsūdzēts," atzina PTAC direktore Baiba Vītoliņa, norādot, ka PTAC lēmumi ir jāizpilda pat tad, ja ir pārsūdzēti, līdz ar to, ja ir situācija, ka aizdevējs mūsu lēmumu nepilda, par to vajag informēt PTAC.

Šobrīd PTAC nodarbojas ar izpildes kontroli vairākām bankām. "Bankas pēc mūsu aicinājuma līguma noteikumus īsti mainīt negrib. Vienīgais, ko piekrita izņemt - bija noteikums par kompensāciju kredīta ātrākas atmaksas gadījumā, bet tas nav īpašs sasniegums, jo tā vietā bankas piemēro komisijas maksu, ko Patērētāju tiesību aizsardzības likums (PTAL) neaizliedz," tā B. Vītoliņa.

Ir liels risks

Tā kā PTAC pieņēmis lēmumus galvenokārt par līgumiem, par kuriem sūdzējušies aizņēmēji, kas nebūt neaptver visu aizdevēju tirgu, pastāv iespēja, ka vēl daudzu citu aizdevēju klientu tiesības tiek nepamatoti pārkāptas. Arī B. Vītoliņa secina: spriežot pēc līdzšinējās prakses, ka kreditētāji īpaši nenāk pretī, domājam, ka, ja lēmums nav pieņemts [PTAC izvērtējums nav pieņemts], tad ir liels risks, ka netaisnīgi noteikumi būs.

Šokējošas summas

Viens no izplatītākajiem grēkiem ir neatkarīgi no aizdevuma summas - vai tie ir 150 Ls vai 40 tūkst. Ls - līgumos noteikt 3-5 % soda procentus no aizdevuma summas par katru nokavēto dienu. Tā rezultātā aizņēmējam, kam radušās grūtības ar aizdevuma atmaksu, atmaksājamā summa katru dienu pieauga ar gaismas ātrumu. Šausminoši nosacījumi lec ārā no PTAC lēmuma par līgumu, kas slēgts starp SIA Pilsētas privātais fonds un kādu pensionāru par 150 Ls aizdevumu. Saskaņā ar līgumu, maksājumiem bija jānotiek caur Latvijas pasta, Pilsētas privātā fonda PNS kontu. Turklāt patērētājs bija vērsies pastā ar iesniegumu par aizdevuma summas un % pārskaitījumu veikšanu no viņa PNS norēķinu konta, veicot atskaitījumus no pensijas.

PTAC lēmumā nav minēts, kāds ir iemesls aizdevuma neatmaksai (vai netika saņemta pensija vai arī no tā netika veikti atskaitījumi), bet rezultātā aizdevējs par 558 nokavētām dienām piestādīja rēķinu par 4955 Ls, kas līdz iesnieguma iesniegšanai PTAC bija pieaugusi līdz 5241.24 Ls - aizdevējs bija noteicis sodu 3 % no aizdevuma summas par katru nokavēto dienu.

Tūkstoši dienā

Ar SIA Atlase slēgtajā līgumā par aizdevumu 41,5 tūkst. Ls bija paredzēts līgumsods 5 % no aizdevuma summas par katru nokavēto kalendāro dienu, jeb 2 075 Ls dienā. Šo PTAC atzinis par neproporcionāli lielu līgumsodu, norādot, ka tam nav saprotams ekonomiskais pamatojums. Turklāt Atlase PTAC apgalvoja, ka kompānijas, kas saskaņā ar līgumu par aizdevumu saņem peļņu 5 % mēnesī no aizdevuma summas, galvenais saimnieciskās darbības veids ir darījumi ar nekustamo īpašumu, nevis aizdevumu izsniegšana. Tam PTAC, protams, nepiekrita. Turklāt Atlasi nodeva pašas interneta mājas lapā norādītais: Atlase, Nekustamie īpašumi un kreditēšana.

Maina nosacījumus

PTAC bija nonācis ar SIA CPP Finanses slēgts līgums par 3 120 Ls aizdevumu uz 3 mēnešiem, un 2 000 Ls papildu aizņēmumu. Tā kā par katru kavēto dienu bija jāmaksā 3 % sods no aizdevuma summas, caur tiesu aizdevējs vēlējās piedzīt jau 16 281,6 Ls (t.sk., 5120 Ls pamatsumma, 1024 Ls procentu summa, 10 137 Ls līgumsoda procenti jeb dienā - 153,6 Ls). Pēc PTAC lēmuma CPP Finanses tagad noteiktais līgumsods ir 0,3 % apmērā no neatmaksātās aizdevuma daļas par katru dienu. "Protams, šāds soda apmērs ir cilvēcīgāks," atzina CPP Finanses valdes loceklis Harijs Puga. "Tiesa, atklāts paliek jautājums, kas ir samērīgi. Līgumsoda būtība, ka aizņēmējam jādzēš saistības. Turklāt, ja aizņēmējam radušās grūtības ar kredīta atmaksu, tas var vērsties un vienoties par atmaksas grafikiem. Līgumsodiem ir preventīva funkcija, nevis peļņas gūšana," tā H. Puga.

Baltijas Izaugsmes Grupa (BIG) aizdevuma līgumā bija noteikusi 3 % līgumsodu no neatmaksātās aizdevuma summas daļas. Šie soda procenti jāmaksā papildus 25 % līgumsodam no neatmaksātās aizdevuma summas, ja aizdevuma līgums tiek lauzts. Proti, šajā gadījumā bija noteikts dubultsods. BIG vadītājs Juris Pūce atzina, ka atbilstoši PTAC rekomendācijām BIG līgumos tika iekļauts līgumsoda ierobežojums ar prasības pamatsummas apmēru, samazināta līgumsoda likme, kā arī veikti vairāki redakcionāli precizējumi. "BIG izpildīja visus minētajā PTAC lēmumā ietvertos ieteikumus, izņemot prasību grozīt aizdevuma līguma punktu, kas regulē strīdu izšķiršanas kārtību. Tādēļ PTAC lēmums tika pārsūdzēts Ekonomikas ministrijā, kura atstāja PTAC lēmumu spēkā. BIG pārsūdzēja EM lēmumu Administratīvajā tiesā, taču tiesas datums vēl nav noteikts," tā J. Pūce.

Pastāv uz šķīrējtiesām

Vairums aizdevēju tiesāšoties par šķīrējtiesu klauzulu, jo nepiekrīt PTAC aizrādījumiem, ka līgumā iestrādātā prasība konfliktu risināt tikai šķīrējtiesā ir netaisnīgi. Tā darīs arī CPP Finanse, jo uzskata, ka līgumos netika uzspiesta šķīrējtiesa, jo patērētājs var izvēlēties, vai vērsties valsts tiesā vai šķīrējtiesā.

No PTAC lēmumiem izriet: ja prasību tiesā iesniedz aizdevējs, tad aizņēmējam nav iespēju izvairīties no konkrētās šķīrējtiesas. "Šķīrējtiesām tiešām negrib piekrist neviena banka, bet PTAL to tomēr nepieļauj," tā B. Vītoliņa.

Tipveida līgumu rēgs

Situāciju sarežģī tas, ka finansētāji pamatā slēdz tipveida līgumus, kuros tā īsti nav iespēju neko mainīt. PTAC norāda, ka tikai līguma parakstīšana no patērētāja puses un informētība par līguma saturu nav uzskatāma par apspriešanu. Ja pastāv domstarpības, tad aizdevējam jāpierāda, ka līgumu noteikumi ir apspriesti.

H. Puga šo PTAC norādi uzskata par strīdīgu apspektu. Viņš esot apspriedies ar advokātiem, kopā secināts, ka pēc būtības apspriests līgums skaitās, ja tas bezmaz uzrakstīts ar roku, bet ja ar dotaru, tad nav apspriests. "DnB NORD Banka, tāpat kā citas vadošās bankas Latvijā, ir izstrādājusi standarta hipotekārā kredīta līgumus. Līgumu nosacījumi tiek apspriesti ar klientu, tikko klients izsaka šādu vēlmi, taču jautājums par šādas apspriešanas pierādīšanu tiešām ir aktuāls, jo ne vienmēr tā notiek rakstiski, tādējādi dodot iespēju saglabāt rakstiskus pierādījumus. Diemžēl parastā situācija ir tāda, ka klienti līguma nosacījumos neiedziļinās. Tādēļ mēs aicinām klientus izlasīt bankās piedāvātos līguma projektus," tā DnB NORD Bankas pārstāve Teika Lapsa.

PTAC DnB NORD Bankai bija pārmetis arī dubulto sodu noteikšanu, par ko banka komentārus vēl nesniedza, jo ir pārsūdzējusi PTAC lēmumu. Proti, pēc līguma par kredīta 60 708 eiro apmērā nekustamā īpašuma iegādei sanāk, ka noteikusi līgumsodu 0.3 % dienā no nesamaksātās summas un 10 % sodu, ja neveic maksājumus saskaņā ar grafiku ilgāk kā 60 dienas. PTAC secinājis, ka tas nostāda patērētāju neizdevīgā stāvoklī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu krīzes situācijā visievainojamākās ir nelielās, jaunās ES dalībvalstis, jo kļūdainā struktūrpolitika un nodokļu politika augstās ekonomiskās izaugsmes laikā tagad rada nepārprotamus ekonomiskus un sociālus draudus vairākās šajās valstīs, tajā skaitā arī Latvijā.

"Rezidentu privātā aizņemšanās lielais apjoms no Eirozonas valstu bankām, lielais nerezidentu naudas īpatsvars banku sektorā, strauja Eiropas vidējā līmeņa algu "ķeršana" eiro izteiksmē var novest pie secinājuma par nacionālās valūtas pārvērtēšanas. Latvijas iedzīvotāji milzīgo kredītu, kas vēl salīdzinoši nesen Eiro valūtā ņemti no ārvalstu bankām un tiks atmaksāti ilgtermiņā, var vēl vairāk palielināt finanšu slogu, ko izjūt gan valsts iedzīvotāji, gan uzņēmumi. Šobrīd privāto aizņēmumu tikai procentu maksājumi bankām sastāda divciparu skaitli no IKP," norādīja deputāts, "Un, ja tiek paplašināts nacionālās valūtas apmaiņas koridors pret Eiro, tad jau tā augstā inflācija var iegūt jaunu elpu un vēl vairāk attālināt jauno dalībvalstu iestāšanos Eirozonā", secina R. Zīle.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pielāgo ženšeņu un Ķīnas zirdzeni audzēšanai Latvijā

Db.lv, 04.02.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides risinājumu institūta (VRI) un SIA “Field and Forest” zinātnieki izstrādā jaunas audzēšana metodes pasaules tirgū pieprasītiem ārstniecības un aromātiskajiem augiem – žeņšeņam un Ķīnas zirdzenei. Savukārt uzņēmums SIA “Bargi” šos augus izmantos jaunu tējas maisījumu izstrādei.

Pasaulē strauji palielinās pieprasījums pēc tādiem ārstniecības augu produktiem, kas spēj aizvietot ķīmiskos medicīnas un kosmētikas līdzekļus, kā arī pārtiku. Vieni no pieprasītākajiem ārstniecības augiem pasaulē ir žeņšeņs (Panax spp.) un Ķīnas zirdzene (Angelica sinensis). VRI zinātnieki ir pārliecināti, ka Latvijas meteoroloģiskie un augsnes apstākļi ir piemēroti šo ārstniecības un aromātisko augu audzēšanai.

Kopš 2018. gada pētnieki meklē piemērotākās tehnoloģijas žeņšeņa un Ķīnas zirdzenes komerciālai audzēšanai Latvijas apstākļos. “Mēs mācāmies, kā pareizi izdarīt katru šo sugu audzēšanas soli, ierīkojot vairākus, nelielus izmēģinājumu lauciņus. Ja kaut kas neizdodas, mēs paveikto jaucam ārā un ierīkojam jaunus izmēģinājumus. Nav citu iespēju iegūt zināšanas par to, kā šie augi audzējami,” teic SIA “Field and Forest” vadošā pētniece Dr. Arta Kronberga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu nomocītās Grieķijas parlaments, neskatoties uz valstī notikušajiem vardarbīgajiem protestiem, atbalstījis 13,5 miljardus eiro vērtu taupības pasākumu kopumu, kuru ietvaros paredzēts nodokļu kāpums un pensiju samazināšana, ieviešanu.

Otrdien Grieķijā sākās vispārējs arodbiedrību streiks, kurš trešdien pārauga vardarbībā. Atēnās demonstranti policiju apmētāja ar Molotova kokteiļiem, bet likumsargi atbildēja ar asaru gāzi, trokšņa granātām un ūdensmetējiem. Demonstrācijās pret jaunajiem taupības pasākumiem kopumā Grieķijā piedalījās ap 80 tūkstošiem cilvēku un valsts arodbiedrības pasākumu bija nodēvējušas par «visu streiku māti».

Papildus taupības pasākumus atbalstījuši 153 no 300 Grieķijas parlamenta deputātiem, un tas bija nepieciešams, lai Grieķija saņemtu turpmākus starptautiskā aizdevuma maksājumus 31,5 miljardu eiro apmērā, bez kuriem valstij drīzumā varētu beigties nauda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Lai atslogotu cietumus, mazinās sodus par mantiskiem noziegumiem

Madara Fridrihsone, 10.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai samazinātu cietumu noslogojumu, Tieslietu ministrija virza Krimināllikuma grozījumus, kas paredz būtiski samazināt sodu minimālās un maksimālās robežas, īpaši – par mantiskiem noziegumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naktsklubi, par spīti krīzei, ir kā pūķis – ja vienu galvu nocērt, vietā izaug divas, šodien, 9.maijā, vēsta laikraksts Neatkarīgā. Laikraksts arī noskaidrojis, ka teorētiski pat Eiropas Savienības struktūrfondi varētu sniegt līdzfinansējumu naktsklubu attīstībai.

«Kaļķu ielā, kas ir viena no Līvu laukuma robežmalām, atvērti jau trīs naktsklubi. Atceroties, cik bargi pirms dažiem gadiem bija Rīgas domes vicemēra Almera Ludvika solījumi darīt galu šādām izklaides vietām pilsētas centrā, jāteic, ka arī šogad viņš turpina solīt tikpat bargi. Diemžēl šajā gadījumā latviešu tautas sakāmvārds «ar muti Rīgā, ar darbiem aizkrāsnē» ir īsti vietā,» raksta Neatkarīgā.

(Foto: REUTERS/SCANPIX)Neatkarīgā informē, ka 2005. gadā Pilsētas attīstības komiteja Uzņēmējdarbības koordinācijas centram uzdeva sagatavot saistošo noteikumu projektu, kurš naktsklubiem un striptīzbāriem izvirzītu atvēršanas un darbības nosacījumus. Tolaik tas bija saistīts ar naktskluba Flames darbību – tur skatlogā grozījās ne visai apģērbta meitene. Taču tagad Rīgas domē esot gandrīz neiespējami noskaidrot, kas ar noteikumu projektu noticis tālāk, jo Uzņēmējdarbības koordinācijas centra vadība ir vairākkārt mainījusies un informāciju nozūmējusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

LDz vadība lūgusi izvērtēt satiksmes ministra darbību privātu uzņēmumu interesēs

Db.lv, 10.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS «Latvijas dzelzceļš» (LDz) valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš un valdes loceklis Aivars Strakšas nosūtījuši iesniegumu tiesībsargājošajām iestādēm ar lūgumu izvērtēt LR satiksmes ministra Tāļa Linkaita iespējamu darbošanos privātu nozares uzņēmumu interesēs, vienlaikus mēģinot panākt LDz vērtības kritumu un tā privatizāciju.

Vēstule nosūtīta LR Ģenerālprokuratūrai, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, Saeimas Nacionālās drošības komisijai, kā arī Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam un Valsts kancelejai.

Izvērtējot pieejamo informāciju un ministra līdzšinējo rīcību, LDz vadības ieskatā, notiek apzināta uzņēmuma vērtības mazināšana ar nolūku panākt tā privatizāciju. Vienlaikus tiesībsargājošo iestāžu uzmanība tiek vērsta uz sistemātisku Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) noteikto valsts kapitālsabiedrību pārvaldības vadlīniju neievērošanu, kas izpaužas kā LDz padomes ietekmēšana un nerēķināšanās ar to, pieņemot lēmumus un neiesaistot to saziņā ar LDz vadību.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Kaut nu izdotos neiebraukt no viena dziļa grāvja otrā

Dienas Bizness, 29.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izmantojot iespēju, ka Saeimā ir atvērts Maksātnespējas likums, daļa deputātu ir panākusi, ka tajā tiek iekļauts tā dēvētais atstāto atslēgu princips. Proti, gadījumā, ja kredītņēmējs vairs nespēs segt saistības par mājokli, kas iegādāts, izmantojot kredītresursus, viņš varēs no tā izvākties, paņemot līdzi visu savu mantību, bankai atdodot atslēgas, un ar to arī viss būtu beidzies. Turklāt beidzies ne tikai kredītņēmējam, bet arī viņa galvotājam.

Diez vai ar to bija rēķinājušies tie politiķi, kuri savulaik rosināja minētā likuma atvēršanu, taču šobrīd acīmredzot priekšvēlēšanu gaisotnei ir bijusi nopietna loma, un liela daļa parlamentāriešu ir nolēmuši tajā iebalsot normu, kas varētu izrādīties populāra sabiedrībā. Principā tas nav nekas slikts. Pasaules valstīs ir zināmi divi galvenie scenāriji, kuri tiek izmantoti gadījumā, ja parādnieks maksāt vairs nespēj. Viens ir nupat aprakstītais atstāto atslēgu princips, otrs – pašreiz Latvijā īstenotā prakse, kad tiek pārdots parādniekam piederošais mājoklis, bet šā procesa rezultātā neiegūto summu persona joprojām paliek parādā kredītdevējam. Tomēr, ieviešot atstāto atslēgu principu, būtu jāņem vērā viens otrs visnotaļ būtisks aspekts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Apvienojot vairāku reģistru datus, izveidots virtuālais kredītbirojs

Lelde Petrāne, 21.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar decembri Latvijas kredītu devējiem būs pieejams virtuālais kredītbirojs – tiešsaistes risinājums, kurš vienā kredītvēstures izziņā apvieno ziņas par visām personas kredītsaistībām un ienākumiem. Ziņu avoti ir abi Latvijā licencētie kredītinformācijas biroji – “Kredītinformācijas Birojs” (KIB) un “CREFO Birojs”, kā arī Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Tiešsaistes risinājums apkopo informāciju par personu no trim datu bāzēm, reāla laika režīmā veic kredītsaistību ziņu analīzi, izslēdzot dublikātus, gadījumos, ja parāda informācija ir noziņota abiem kredītbirojiem, kā arī uzreiz aprēķina personas kredītmaksājumu un ienākumu attiecību, saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) vadlīnijām patērētāju kreditēšanas jomā.

Tas nozīmē, ka Latvijas kredītu devējiem tagad ir vienkopus un uzreiz pieejami personas dati, kas nepieciešami atbilstoši maksātspējas izvērtēšanas prasībām. “Tagad informācija par personas ienākumiem un kredītsaistībām, kas glabājas abos kredītinformācijas birojos, tiek apkopota vienā atskaitē un tas notiek uzreiz - reālā laika režīmā. Aprēķinos iestrādāti PTAC noteiktie rādītāji patērētāju kreditēšanas nozarei, kas ierobežo personai izsniedzamo kredītu maksimālo summu, atkarībā no ienākumiem. Šis risinājums ir radīts, lai samazinātu laiku kredīta izsniegšanas lēmuma pieņemšanai, vienlaicīgi izpildot PTAC prasības attiecībā uz patērētāja maksātspējas izvērtēšanu,” skaidro KIB valdes priekšsēdētājs Jānis Timermanis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ABLV Bank peļņa pirmajā ceturksnī - 21,5 miljoni eiro

Žanete Hāka, 27.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS ABLV Bank peļņa šā gada pirmajā ceturksnī bija 21,5 miljoni eiro, liecina bankas paziņojums Nasdaq Riga.

Salīdzinoši 2015. gada 1. ceturksnī bankas peļņa bija 20,1 miljons eiro.

Pirmā ceturkšņa rezultāti liecina par stabilu bankas attīstību un ļauj prognozēt, ka 2016. gadam izvirzītos mērķus sasniegs, informē bankas pārstāvji.

Visi svarīgākie bankas darbības rādītāji saglabājas augstā līmenī, tai skaitā, arī kapitāla pietiekamība un likviditāte.

Banka aktīvi turpināja komerckredītu izsniegšanu. 2016. gada 1. ceturksnī, salīdzinājumā ar 2015. gada 1. ceturksni, vidējais komerckredītu portfeļa apjoms pieaudzis par 21%, kopējam komerckredītu portfeļa apjomam ceturkšņa beigās sasniedzot 462,6 miljonus eiro. Gada pirmā ceturkšņa laikā parakstīti jauni kredītlīgumi par kopējo summu 49,9 miljoni eiro, pārsvarā kreditējot uzņēmumus Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Nordic Partners Limited ENAP norāda uz iespējamu 5,3 miljonu eiro izspiešanas shēmu

Dienas Bizness, 10.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nordic Partners Limited ar iesniegumu, kurā minētie apstākļi liecinot par Latvijas un Īslandes pilsoņu darbībām organizētā grupā, kas satur izspiešanas pazīmes ar mērķi iegūt no Īslandes bankas finansētā Latvijas uzņēmuma Nordic Partners 5,3 miljonus eiro, vērsies Latvijas Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde, informē Nordic Partners Limited sabiedrisko attiecību konsultante Maija Dulle-Sūniņa.

Iesniegumā norādīts, ka šo naudas izspiešanas shēmu, iespējams, ir organizējis Latvijas zvērināts advokāts Mārcis Miķelsons kopā ar Īslandes Augstākās tiesas advokātu Karlu Georgu Sigurbjonsonu (Karl Georg Sigurbjonsson).

Pēc viņas stāstītā ENAP iesniegumu ir pievienojusi šā gada jūnijā uzsāktajam kriminālprocesam par krāpšanu lielā apmērā vai organizētā grupā ar mēģinājumu prettiesiskā veidā iegūt svešu mantu, izmantojot metodes, kurās ir saskatāmas nelikumīgas uzņēmumu pārņemšanas pazīmes jeb reiderisms. Šajā procesā par cietušo ir atzīts Nordic Partners Limited grupas uzņēmums SIA NP Foods. Plāno iesniegt iesniegumus par atzīšanu par cietušajiem arī AS Laima, AS Staburadze, AS Gutta u.c. M. Dulle-Sūniņa atzīmē, ka šis ir jau otrais kriminālprocess Latvijā, kurā iesaistīts zvērināts advokāts Mārcis Miķelsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SEB banka nepagarinās Rīgas satiksmei overdrafta līgumu par 3,2 miljoniem eiro

LETA, 08.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS «SEB banka» nepagarinās pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» piešķirto overdrafta līgumu 3,2 miljonu eiro apmērā, atzina uzņēmuma pārstāve Baiba Bartaševiča.

Kā liecina uzņēmuma publicētā informācija, aizvadītajā nedēļā kapitālsabiedrības vadība tikās ar «SEB bankas» pārstāvjiem. Sanāksmes laikā uzņēmums esot atkārtoti saņēmis apstiprinājums, ka banka neplāno mainīt pieņemto negatīvo lēmumu, kas paredz overdrafta līguma apturēšanu.

Banka aizvadītā gada nogalē pieņēmusi lēmumu, kas paredz maijā vairs nepagarināt overdrafta līgumu par 3,2 miljoniem eiro. «Tā kā šie līdzekļi ir rezervēti īstermiņa likviditātes nodrošināšanai, kuru šobrīd ar kompensācijas maksājumiem par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu nodrošina Rīgas pilsētas pašvaldība, tad ietekmi uz uzņēmuma ikdienas darbu tas neatstās,» apgalvoja uzņēmuma pārstāve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Apšauba Latvijas pārvades operatora modeli

Līva Melbārzde, 01.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eksperti uzskata, ka jaunā pārvades operatora ieviešanas modelis var aizņemt gadus, uzņēmēji vispār neizpratnē par notiekošo.

Šodien, 1. martā, divas dienas pirms Eiropas Komisijas noteiktā termiņa beigām, valdība tomēr apņēmusies skatīt vairākkārt atliktos Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumus. Eksperti norāda, ka jaunajā likumā vēl arvien ir vairāk neatbildētu jautājumu nekā saprotamu skaidrojumu par to, kā jaunais, neatkarīgais pārvades operators un elektroenerģijas birža Latvijas teritorijā darbosies. Savas šaubas par Latvijas izvēlēto pārvades sistēmas operatora modeli un tā īstenošanu dzīvē, kā DB jau rakstīja, paudusi ne tikai Skandināvijas elektroenerģijas birža Nord Pool, bet arī Eiropas Komisija, DB sacīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes loceklis Ivars Zariņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ieķīlā Ditton biznesa parks kapitāldaļas

Māris Ķirsons, 12.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latgalē pazīstamais uzņēmējs Vladislavs Drīksne un N. Krivošanovai piederošais SIA Pro Management ieķīlājusi SIA Ditton biznesa parks kapitāldaļas (attiecīgi 80.23 % un 19.77 %) a/s Parex bankai par kopējo maksimālo prasījumu 5.62 milj. Ls.

Tā liecina SIA Lursoft apkopotie Uzņēmumu reģistra (UR) Komercķīlu nodaļas dati. Pagājušajā nedēļā vislielākais komercķīļas devējs pēc tās maksimālās parsījumu summas —7.029 milj. Ls apmērā, — ir bijis neviens cits kā a/s Parex banka, kuras lielākais akcionārs ir Latvijas valsts.

«Komercķīlas priekšmets ir prasījuma tiesības — kredītlīgumi,» uzsvēra UR Komercķīlu nodaļas vadītāja Dina Zaķe. Viņa norādīja, ka kāda ir kredīta summa, kur un kā to izmantos tie ir jautājumi darījumu slēdzējiem — komercķīlas devējam un ņēmējam. Pagājušājā nedēļā otra lielākā — pēc maksimālās prasījumu summas komercķīļu (kustamā manta + viena automašīna) devis SIA Tilts — 6 milj. Ls apmērā, un kuru ņēmusi a/s Norvik Banka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Citadele iegādāsies ABLV Bank hipotekāro kredītu portfeli

Db.lv, 12.03.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka Citadele parakstījusi uzņēmuma pārejas līgumu ar likvidējamo ABLV Bank par tai piederošā hipotekārā kredītportfeļa lielākās daļas iegādi. Tas aptvers vairākus tūkstošus hipotekāro kredītu līgumus vairāk nekā 170 miljonu eiro apmērā.

Ievērojot darījuma apjomu, to plānots pabeigt šī gada otrajā pusē un katrs darījumā iekļautais klients tiks savlaicīgi informēts individuāli par turpmāko rīcību, t.sk. kredīta atmaksas kārtību.

Parakstītais līgums paredz, ka klientiem visi ar likvidējamo ABLV Bank noslēgtie kredītlīgumi līdz kredīta termiņa beigām paliks spēkā saskaņā ar to pašreizējiem noteikumiem.

“Esam Baltijas banka vietējiem iedzīvotājiem, un mūsu mērķis ir sniegt mūsdienīgākos finanšu pakalpojumus ar unikālu klientu apkalpošanas pieeju. Šī kvalitatīvā hipotekārā kredītportfeļa iegāde ir vēl viens solis mūsu izaugsmē un mūsu apņemšanās atbalstīt vietējos klientus. Būsim gandarīti mūsu jaunajiem klientiem sniegt pieeju finanšu pakalpojumiem un produktiem, piedāvājot īpašus nosacījumus,” saka Johans Akerbloms (Johan Åkerblom), Citadeles vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Komercbanku asociācija (LKA) ir izveidojusi Konsultāciju un mediācijas centru (KMC), kas sniegs bezmaksas konsultācijas un mediācijas pakalpojumus tiem banku klientiem – fiziskām personām, kas nonākušas kredītu maksājumu grūtībās vai kam izveidojušās problemātiskas finanšu attiecības ar bankām, informē LKA.

KMC jau ir atvērts, darbojas un gaida klientus, un aicinām kredītņēmējus nepieciešamības gadījumā aktīvi izmantot centra pakalpojumus. Konsultācijām sākotnēji ieteicams pieteikties elektroniski vai pa tālruni, lai vienotos par izdevīgāko tikšanās laiku.

«Protams, mums var jautāt – kādēļ banku nozare veido atbalsta mehānismu problemātiskajiem banku klientiem? Mēs atbildam, ka biznesa filozofija ir būtiski mainījusies, un bankas ir daudz vairāk vērstas uz sadarbību un attiecību ar klientiem sakārtošanu,»

teic LKA prezidents Mārtiņš Bičevskis, atgādinot, ka radītas arī banku nozares pašregulācijas vadlīnijas Banku sociālā harta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Industra Bank pārņems lielāko daļu PrivatBank aktīvu un pasīvu

Db.lv, 08.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Industra Bank un PrivatBank noslēgušas kredītiestādes uzņēmuma pārejas līgumu, kas paredz PritvatBank klientu apkalpošanas un lielākās daļas aktīvu un pasīvu pāreju pie Industra Bank. Šobrīd Finanšu un kapitāla tirgus komisijā iesniegts pieteikums, lai saņemtu atļauju darījuma īstenošanai.

Darījuma rezultātā Industra Bank pārņems no PrivatBank klientu attiecības, tostarp privātpersonu un juridisko personu kontu pārvaldību, kredītu un līzinga portfeļus, noguldījumus, kā arī bankai piederošos vērtspapīrus.

Industra Bank valdes priekšsēdētājs Raivis Kakānis norāda: “Mēs vēlamies vidējā termiņā kļūt par Latvijas uzņēmēju pirmo izvēli banku sektorā un tādēļ mērķtiecīgi palielinām bankas darbības mērogu. Mūsu izaugsmes mērķi paredz gan organisku esošā biznesa attīstību, gan tirgus daļas palielināšanu ar citu banku aktīvu iegādi. Šis darījums ir Latvijas finanšu tirgus konsolidācijas piemērs, kas seko vairākiem gadiem nozares pārmaiņu.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudziem varētu šķist, ka mūsu finanšu sistēma "baigi dragā uz priekšu", taču patiesībā tā ir mazāka par vienu Luksemburgas banku. Tā intervijā Numuram atzīst a/s Latvijas Krājbanka prezidents, kādreizējais Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Mārtiņš Bondars.Latvijas Krājbankas prezidents, kādreizējais Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Mārtiņš Bondars

picturegallery.71e1b6ff-7c00-48cf-9cfd-bc2052ec0a4b

Sarunas gaitā viņš uzsver, ka, neraugoties ne uz vispārējo finanšu krīzi pasaulē, ne arī notikumiem saistībā ar Parex banku, Latvijā vairs nav iespējama tāda situācija, kāda savulaik bija ar bēdīgi slaveno Banku Baltija. Savukārt daudz kur dzirdētie stāsti par milzīgo ASV ietekmi uz Latviju tiek nosaukti vienkārši par… slima kaķa murgiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītu mājokļa iegādei ekonomiskā krīzē bankas neatsaka, bet noteikumi ir nepievilcīgi un bankas nesteidz piesaistīt jaunus klientus. Situācijai ekonomikā kļūstot smagākai, Db veica eksperimentu, lai pārliecinātos, vai un uz kādiem noteikumiem var tikt pie kredīta nekustamā īpašuma iegādei.

Db jau iepriekš (20.11.) ziņoja, ka arī uzņēmumiem ir sarežģīti saņemt kredītus. Problēmas tas rada tiem, kam banku dēļ var nākties atteikties no Eiropas projektu īstenošanas.

Strādā ar esošajiem

Banku kredītspeciālisti tika apmeklēti novembrī, pirmās tikšanās bija īsi pirms valdības 8. novembra lēmuma par Parex bankas pārņemšanu, par 2 Ls nopērkot 51 % bankas akciju. Pirms šī lēmuma bankas bija atsaucīgākas pret potenciālo kredītņēmēju, piemēram, uz izdevīgākiem nosacījumiem piedāvājot iegādāties īpašumus, kas pieder personām, kuras nepilda saistības ar kredītiestādi. Tuvojoties novembra beigām un situācijai ekonomikā kļūstot sarežģītākai, sarunas ar kredītspeciālistiem kļuva īsākas un formālākas, neiedziļinoties, cik lieli ir potenciālā kredītņēmēja ienākumi, kāda ir kredītvēsture, liecina Db novērojumi. Neoficiāli banku speciālisti atzīst, ka šobrīd viņus īpaši neinteresē jaunu klientu piesaiste un akcents tiek likts uz darbu ar esošajiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vertigo no veiksmes un tiesnešu neatkarība

Dmitrijs Skačkovs, zvērināts advokāts, 10.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada sākumā diskusijas par tiesnešu neatkarību pārņēma Latvijas publisko telpu, bet, diemžēl, koncentrējās ap personālijām un konfliktu starp varas atzariem. Tomēr, praksē gūtie novērojumi liecina, ka problēmas saknes ir dziļākas.

Tiesu varas neatkarību nevar garantēt nekāds, pat progresīvs, ideāls regulējums, ja pašiem tiesnešiem nebūs gribas un apņēmības pildīt savus amata pienākumus tā, kā melns uz balta rakstīts likumā: neatkarīgi, pakļaujoties tikai likumam, sargājot cilvēka pamattiesības. Un, protams, šāda tiesnešu nostāja bez ierunām būtu jārespektē visām ietekmīgām un mazāk ietekmīgām iestādēm.

Lai arī būtu netaisnīgi apgalvot, ka visi izmeklēšanai labvēlīgi tiesnešu lēmumi ir nepamatoti pēc būtības, vai nekad un neviens izmeklēšanas tiesnesis nav apmierinājis procesā iesaistītās personas tiesiski pamatotu sūdzību, tomēr līdz iepriekš aprakstītajai ideālajai situācijai Latvijas Republikas tiesām joprojām ir ļoti tālu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Auto pirkšanas eiforija beigusies

Volkswagen centrs Rīga direktors Agris Staņēvičs, 02.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada pirmajos divos mēnešos novērojams jauno auto tirdzniecības rādītāju kritums par 20% attiecībā pret iepriekšējo gadu. Tajā pašā laikā liela daļa auto tirgotāju uzskata, ka gada otrā puse varētu dot impulsu tirdzniecības tempu atgūšanai. Skatoties uz nozari kopumā, situācija nav tik drūma, kāda tā liekas. Lai gan vieglo automašīnu tirdzniecībā pret iepriekšējo gadu ir vērojams kritums, tomēr redzam, ka pērn pieaugums tuvojās 50% robežai. Līdz ar to šogad tirdzniecības temps joprojām ir vismaz par 20% augstāks nekā 2006. gadā.

Zināmas bažas rada pašreizējā labilā ekonomiskā situācija, kurā atrodas valsts, un tas, cik ilgi mēs tajā uzkavēsimies. Tomēr ne jau ekonomiskā situācija ir svarīgākais, bet gan nestabilitāte un neskaidrība par nākotni, ko diemžēl popularizē mūsu valdība. Protams, jauns automobilis nav pirmās nepieciešamības prece, tāpēc daudzi pašlaik izšķiras nogaidīt. Tajā pašā laikā, ja mēs skatāmies uz komerctransporta pārdošanas apjomiem, ir redzams, ka šajā segmentā kritums ir tikai 7%, kas nozīmē, ka uzņēmēji nemet plinti krūmos un turpina strādāt tālāk.

Pozitīvi vērtējams ir tas, ka beigusies iepriekšējos gados novērotā iedzīvotāju pirkšanas eiforija, jo minētā situācija nebija normāla un kropļoja tirgu. Psiholoģiski pircēju attieksmi ietekmēja arī pretinflācijas plāns. Juridiskajām personām noteiktie jaunie ierobežojumi (pērkot automašīnu, kuras vērtība ir virs 30 tūkstošiem latu, to vairs nevar iekļaut uzņēmuma izmaksās), kā arī pieliktais papildu nodoklis par dzinēju virs 3 litriem, – nav nekādi pamatojums, kāpēc tas bija jādara. Vienīgais, ko šie aizliegumi veicina, ir pircēju motivācija veikt automašīnu iegādi ārpus Latvijas robežām. Arī cilvēki ar lieliem ienākumiem seko līdzi saviem izdevumiem, un arī viņi meklē iespējas vēlamo auto iegādāties lētāk. Līdzko pircēji sāk iegādāties auto ārpus Latvijas, valsts no tā vispār neko negūst, jo nodokļi Latvijā netiek maksāti un reģistrācija nav veikta. Līdz ar to var secināt, ka no šāda valdības soļa ieguvuma nav bijis nekāda. Tajā pašā laikā Latvijas auto tirgotājiem ir jācieš no valdības nekonsekvences un nekonkrētības nozarē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts nenosakāmais politiskais kurss iestidzis klajā cinismā – valdība problēmas nevis risina, bet bezatbildīgi laiž tās pašplūsmā. Līdzīgi domā arī Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūta direktore Raita Karnīte, viņa uzskata, ka valdība muļķo cilvēkus, stāstot par krīzi un algu iesaldēšanu.

picturegallery.f8321228-15a5-4366-893a-b5ada0dcf1a6

No Ivara Godmaņa definētās situācijas izriet, ka gaidāms jauns darba meklētāju vilnis, kas velsies uz Rietumu pusi, taču arī tur sākušies grūti laiki. Latviešiem ir jāizšķiras, uz kā un kur balstīt savu nākotni, tomēr Raita Karnīte labākas dzīves meklētājus sauc par nodevējiem.

Mēs visu laiku runājam par Latvijas uzņēmīgā darbaspēka izbraukšanu uz Īriju, taču ekonomiskā krīze mūsu valstī draud piespiest izbraukt vēl vairāk cilvēku – vai no šīs situācijas ir izeja?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gandrīz jebkurš Latvijas iedzīvotājs ir saņēmis nevēlamu reklāmas piedāvājumu e-pastā, bukleta veidā vai pa telefonu. Ko uzņēmējs darīt drīkst, bet no kā labāk atturēties, stāsta Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) vadītāja Baiba Vītoliņa un Datu Valsts inspekcijas (DVI) direktore Signe Plūmiņa.

B.V. Tas ir aktuāli, bet nevaru teikt, ka PTAC ir saņēmis ļoti daudz šādu patērētāju sūdzību.

S.P. Tas tā notiek, bet nav tā, ka tieši 2009. un 2010. gads saistībā ar ekonomisko situāciju būtu īpašs. Tas bija aktuāli arī piecus gadus atpakaļ.

Par ko visbiežāk klienti sūdzas? Par zvaniem, īsziņām, e-pastiem vai bukletiem?

S.P. Vismaz puse sūdzību DVI ir par e-pastiem, tam seko īsziņas, bet par zvaniem sūdzas retāk. Šajā aspektā vairāk skatāmies nevis no komercprakses viedokļa, bet vairāk – no kurienes uzzināts telefona numurs. Tāpat arī nevēlama komerciāla paziņojuma (spama) saņemšanas gadījumā pētām, kā sūtītājs ir ieguvis kontaktinformāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tas, ko cēlusi priekšā Tieslietu ministrija, daudziem ir izskatījies kā dāvana, kas patiešām ļoti iepriecinātu visdažādākā kalibra noziedzniekus,» vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga, kā iespējamos ieguvējus no šīs ieceres minot Igoru Ivanovu, Nainu Cibuļsku, bērnu slimnīcas skandālā iesaistītos un citus.

«Ekonomiska rakstura noziegumi Latvijā ir viena no tām jomām, kur noziedznieku ķērājiem ir ļoti daudz un smagi jāstrādā. Un viņi ir ievērojuši, ka aizdomās turamie plašā lokā - no korumpētas amatpersonas līdz narkodīlerim - visvairāk baidās no tāda soda kā mantas konfiskācija. Taču nupat gandrīz ir iznācis tā, ka biedējošais soda mērs no likuma tiktu izsvītrots.

Pēkšņi un negaidīti ir pārsteigti vairāki desmiti likumsargu, kas regulāri ierodas uz Tieslietu ministrijas rīkotām sanāksmēm par jaunajiem Krimināllikuma grozījumiem. Jo tas, ko cēlusi priekšā Tieslietu ministrija, daudziem ir izskatījies kā dāvana, kas patiešām ļoti iepriecinātu visdažādākā kalibra noziedzniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru