Citas ziņas

Kriminālistikas pārvalde iegūst DNS akreditāciju

, 16.01.2007

Jaunākais izdevums

Lai apliecinātu savu kompetenci, Valsts policijas (VP) Kriminālistikas pārvalde (KP) Ekspertīžu biroja nodaļās ir ieviesusi kvalitātes pārvaldības sistēmu atbilstoši starptautiskajam standartam LVS EN ISO/IEC 17025 un kā apliecinājumu 2005.gada 22.decembrī Kriminālistikas pārvalde ir ieguvusi akreditāciju sfērā Bioloģiskā materiāla cilvēka DNS genotipa noteikšana, Db.lv informēja Valsts policijas

Preses un sabiedrisko attiecību birojs.

Akreditācijas procesu veica Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs (LATAK).

Otrdien KP Latvijas Nacionālā akreditācijas biroja direktors E. Beļskis svinīgi pasniegs akreditācijas apliecību.

Akreditācija ir trešās puses novērtēšana, kas apliecina laboratorijas kompetenci noteiktā jomā, kā rezultātā pārvalde ir paaugstinājusi savu konkurētspēju, nodrošinot ekspertu atzinumu starptautisku atzīšanu bez atkārtotas novērtēšanas.

Saņemtais Latvijas Nacionālā akreditācijas biroja akreditācijas dokuments ir apliecinājums tam, ka Ekspertīžu biroja pārvaldības sistēma atbilst LVS EN ISO 17025 standarta, Latvijas Republikas normatīvos aktos, Eiropas Kopienas normatīvos aktos noteiktajām prasībām, Eiropas Akreditācijas korporācijas (EA) ieteikumiem un lēmumiem. Akreditācija veicina ekspertīžu rezultātu starptautisku atzīšanu un palielina klientu uzticību, kā arī nodrošina ticamu rezultātu. Uzsāktais kvalitātes pārvaldības sistēmas uzturēšanas process nodrošinās Kriminālistikas pārvaldes nemitīgu attīstību un darbības uzlabošanu, atrašanos nepārtrauktā pilnveidošanās procesā.

2007.gadā Kriminālistikas pārvalde plāno akreditēt tādas jomas kā narkotisko un psihotropo vielu identifikācijas un daktiloskopiskās ekspertīzes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldē atklās jaunu DNS izpētes aparatūru

, 21.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldē rīt 22.augustā pulksten 10 tiks prezentēta jaunā DNS izpētes aparatūra.

Jau vairākus gadus Kriminālistikas Pārvaldes Bioloģisko ekspertīžu nodaļas eksperti veic DNS ekspertīzes krimināllietās un civillietās; eksperti nodarbojas ar DNS izdalīšanu un analīzi no cilvēka izcelsmes bioloģiskā materiāla, kas ļauj salīdzināt un identificēt konkrētu personu un tās atstāto bioloģisko materiālu (asinis, sviedri, siekalas, kauli, u.c.), kā arī ļauj konstatēt vai izslēgt paternitāti, maternitāti vai radniecību. DNS analīzes rezultātā tiek noteikts katram cilvēkam individuāls DNS kods jeb profils, kas dzīves laikā praktiski nemainās.

Jaunā DNS izpētes aparatūra palīdzēs paātrināt DNS izpētes procesu, kā arī uzzināt, vai uz izpētes objektiem ir DNS molekulas, un vai to koncentrācija un kvalitāte ir derīga identificēšanai. Jaunās sistēmas lielākā priekšrocība ir tās ātrums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gēniem ir ļoti liela nozīme prāta un ķermeņa darbībā. Gēnu izmaiņas mijiedarbībā ar vides faktoriem var ietekmēt izskatu, uzvedību un veselību kopumā. Latvijā ir iespējams veikt ģenētiskos DNS testus, kas palīdzēs labāk izprast sevi un noteikt vispiemērotāko dzīvesveidu. Ģenētikas centrs iVF Riga DNS testi palīdzēs iegūt informāciju, kas ļaus pieņemt vispareizākos lēmumus dažādās dzīves jomās.

DNS sekvenēšana var atklāt pārmantotas organisma īpatnības, kas ietekmē izskatu un labsajūtu. Proti, ģenētiskajā kodā sākotnēji ir iekodēta katra cilvēka individuālā novecošanās procesa programma. Ādas diagnostikas DNS tests parādīs, kādas kosmētikas sastāvdaļas būs jums vispiemērotākās; kādiem pārtikas produktiem jums vajadzētu pievērst uzmanību; kādi uztura bagātinātāji jums ir piemēroti; kādas personīgās kopšanas procedūras izvēlēties; kādi ir striju un celulīta riski; oksidatīvā stresa līmeņus; telomēru reģeneratīvās spējas - sava veida hromosomas aizsargājošs uzgalis, kas atrodas šūnas kodolā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks ir pieņēmis lēmumu, ka no 2022. gada 1. janvāra Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas Ekonomisko noziegumu pārvaldē, Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldē, kā arī Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldē dienesta interesēs notiks vadības rotācija.

Ņemot vērā dienesta nepieciešamību nodrošināt Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldei, Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldei uzlikto stratēģiski svarīgo ikdienas un nākotnes uzdevumu izpildi, kā arī to, ka minēto pārvalžu šī brīža priekšnieki jau ilgstoši pilda dienesta pienākumus savos amatos, Valsts policijas priekšnieks pieņēmis lēmumu dienesta interesēs veikt šo amatpersonu rotāciju.

“Esmu pārliecināts, ka šīs būs labas pārmaiņas. Šīs amatpersonas ir spēcīgi, pārliecināti un profesionāli vadītāji, kuri savos amatos ir atradušies jau ilgstoši, spējuši savas pārvaldes attīstīt un veiksmīgi organizēt to darbu. Viņu līdzšinējo profesionālo sniegumu ir pierādījuši viņu darba rezultāti un attieksme. Novērtējot šo cilvēku pieredzi un spēju palīdzēt Valsts policijai pilnveidoties, ir jāizmanto rotācijas princips, kas tiek pielietots arī starptautiski un ir viens no efektīvākajiem instrumentiem, kā veicināt Valsts policijas attīstību kopumā,” norāda A. Ruks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noteiks vienotu kārtību žurnālistu un citu masu informācijas līdzekļu pārstāvju akreditācijai valsts pārvaldes institūcijās

, 24.10.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets 24.oktobra sēdē pieņēma noteikumus " Kārtība, kādā tiek akreditēti žurnālisti vai citi masu informācijas līdzekļu pārstāvji akreditētājinstitūcijā".

Valsts Kanceleja sadarbībā ar Ārlietu ministriju un Saeimas Kanceleju izstrādājusi noteikumus atbilstoši 2006.gada 15.jūnija likuma "Grozījumi likumā "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem" 26.panta trešajā daļā Ministru kabinetam dotajam uzdevumam. Līdz šim darbojās atšķirīga kārtība masu informācijas līdzekļu pārstāvju akreditācijai dažādās valsts pārvaldes iestādēs (Valsts prezidenta Kancelejā, Saeimas Kancelejā, Ministru kabinetā un Ārlietu ministrijā).

Sagatavotie noteikumi neparedz būtiskas izmaiņas esošās akreditācijas kārtībā mediju pārstāvjiem, bet apkopojot dažādo valsts pārvaldes institūciju pieredzi, izstrādāts vienots modelis visām valsts pārvaldes institūcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas dome pieprasīs akreditāciju

Vēsma Lēvalde, 14.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļa ir sagatavojusi mediju akreditācijas noteikumus darbam Liepājas pilsētas pašvaldībā.

Turpmāk informāciju no Liepājas domes varēs saņemt tikai akreditēti žurnālisti. Pārējie informāciju varēs saņemt tikai tādā kārtībā, kā likums nosaka attiecībā uz vienkāršajiem iedzīvotājiem.

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvji darbam Liepājas pilsētas pašvaldībā var saņemt pastāvīgo akreditāciju, speciālo akreditāciju vai vienas dienas akreditāciju.

Pastāvīgo akreditāciju piešķir uz kalendāro gadu, ja ikdienas pienākumu pildīšana ir saistīta ar Liepājas pilsētas pašvaldības darba atspoguļošanu. Lai saņemtu pastāvīgo akreditāciju, nepieciešams iesniegt plašsaziņas līdzekļa vadītāja rakstisku iesniegumu, kurā pamatota akreditācijas nepieciešamība; aizpildītu un parakstītu akreditācijas anketu par katru žurnālistu un divas fotogrāfijas. Minētie dokumenti iesniedzami personīgi Liepājas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļā vai nosūtāmi pa pastu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Ģenētiskā testēšana kā palīgs neauglības, onkoloģijas un citu problēmu risināšanā.

iVF RIGA Holding, 16.03.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2014. gadā Latvijā tika atvērts pirmais Baltijas valstīs un Ziemeļeiropā Ģenētikas centrs ar mūsdienīgi aprīkotu laboratoriju un plašām iespējām veikt dažādu veidu padziļinātu ģenētisko testēšanu. Arī šodien mēs esam saglabājuši savu vadošo pozīciju un attīstījuši savu specializāciju šādos virzienos:

• Neauglības diagnosticēšana;

• Problemātiskās grūtniecības/ grūtniecību pārtraukšanās;

• Pārmantoto audzēju ģenētiskā testēšana;

• Dzīves stila ģenētiskie testi – Viva Genomics.

Neauglības diagnostika

Katrā no šiem virzieniem mēs nodrošinām testus, kas var palīdzēt atklāt kādu konkrētu ģenētiski pārmatotu saslimšanu vai arī ģenētisko predispozīciju. Mēs saprotam, ka nav viegli saprast pat sarežģītos testu nosaukumus, bet mēs noteikti gribam, lai visi zinātu par šo testu esamību, par to, ka šie testi tiek veikti Latvijā, un kādos gadījumos tie var palīdzēt. Mums ir zinoši ārsti, kas sniedz konsultācijas un pilnīgi saprotamus skaidrojumus par testu rezultātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas valdība paziņojusi, ka visiem interneta lietotājiem vajadzētu pārbaudīt savus datorus pret vīrusu, kas, sākot no 8. marta, varētu apturēt nokļūšanu tiešsaistē, ziņo thelocal.de.

DNS-Changer programma inficē līdz pat 33 tūkstošiem datoru Vācijā katru dienu, ziņojušas iestādes, kas novembrī arestējušas šīs shēmas līdzdalībniekus.

DNS-Changer infekcija nozīmē to, ka dators savienojas ar viltotu Domain Name System - pakalpojuma, kas ļauj piekļūt tīmekļa vietnēm - versiju, informējis valsts informācijas tehnoloģiju drošības birojs.

Inficētos datorus noziedznieki izmanto savu darbību veikšanai.

Lai gan FIB un Eiropas policijas iestādes novembrī arestējušas daudzus no tiem, kuri vadīja viltus DNS sistēmu, sistēma līdz aizstāšanas brīdim darbojas. Viltotā sistēma tiks slēgta 8. martā, ietekmējot inficētos datorus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ekspertīze: Ragaciemā atrastais līķis, visticamāk, ir miljonāra Rožeckina

LETA, 29.08.2012

Pazudušā Krievijas izcelsmes ASV pilsoņa miljonāra Leonīda Rožeckina māja Jūrmalā, Kāpu ielā.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augusta sākumā Tukuma novada mežā atrastais vīrieša līķis, visticamāk, ir 2008.gada pavasarī bezvēsts pazudušā ASV pilsoņa, miljonāra Leonīda Rožeckina mirstīgās atliekas.

To apliecina nesen pabeigta ekspertīze, kurā salīdzināti mirušā DNS paraugi ar Rožeckina dzīvesvietā Jūrmalā atrastajām pēdām, un tie sakrīt. Taču, lai pārliecinātos, vai patiešām mirušais ir Rožeckins, viņa DNS profils vēl tiks salīdzināts ar kāda radinieka DNS profilu.

Šā gada 1.augustā Tukuma novada Ragaciemā meža masīvā tika atrasts vīrieša līķis sadalīšanās stadijā. Mirušā drēbju kabatā bijusi Rožeckina kredītkarte. Salīdzinot atrastā līķa DNS profilu ar profilu, kas tika iegūts no pēdām Rožeckina dzīvesvietā 2008.gada 16.martā Jūrmalā, Kāpu ielā, eksperti konstatējuši, ka tie sakrīt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LATNET Serviss klienti uztraukušies

, 29.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA LATNET Serviss esošās DNS serveru adreses paliek nemainīgas, līdz ar to uz uzņēmuma klientiem neattiecas SigmaNet medijos izplatītais aicinājums nomainīt DNS serveru uzstādījumus datoros, teikts izplatītajā informācijā medijiem. Pēdējās dienās LATNET Serviss saņēmis daudz zvanus no klientiem, kas satraukušies par iespējamu IP adrešu maiņu.

Mārtiņš Freivalds, LATNET Serviss IT daļas vadītājs: „Atvainojamies mūsu klientiem par radušos pārpratumu. Vienlaikus vēlamies uzsvērt, ka SigmaNet medijos izplatītais aicinājums uz tiem neattiecas! Tāpat kā līdz šim arī turpmāk LATNET klientiem DNS serveru adreses būs 159.148.60.2 un 159.148.108.1.”

Pārpratuma pamatā ir pērn pabeigtā restrukturizācija, kā rezultātā savā starpā nodalījās LU MII akadēmiskais tīkls, kuram tika mainīts nosaukums uz SigmaNet, un LATNET Serviss. Vēsturiski LATNET nodrošināja LU MII ar interneta pieslēgumu, kur tika reģistrēti visi domēni Latvijā. Kad sākās restrukturizācija, DNS serveru adreses palika kompānijas LATNET paspārnē. Savukārt SigmaNet izveidoja jaunas IP adreses.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trijos no 36 laboratoriski pārbaudītajiem paraugiem konstatēts zirgu DNS, bet pārējos 33 paraugos zirgu DNS nav konstatēts.

Par to liecina no laboratorijas Lielbritānijā Genon Laboratories LTD saņemtās atbildes. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) informē, ka zirgu DNS nav konstatēts 33 izmeklētajos paraugos, tostarp piecos Latvijas ražotāja Kuršu zeme produktu paraugos, vienā ražotāja Rēzeknes gaļas kombināts paraugā un vienā S.V.M. Baltika paraugā.

PVD neatklāj tos ražotājus, kuru paraugos atklāts zirgu DNS. Saskaņā ar Eiropas Komisijas rekomendācijām, ja zirgu gaļa produktā pārsniedz 1 %, Eiropas Savienības dalībvalstu uzraudzības dienestiem par konstatēto ir jāziņo EK Ātrās brīdināšanas sistēmā, kā arī jāveic korektīvie pasākumi – jāuzdod produktus izņemt no tirdzniecības un pārmarķēt, marķējumā norādot, ka produkta sastāvā ir arī zirgu gaļa. PVD vēl nav saņēmis informāciju no Lielbritānijas par zirgu gaļas daudzumu produktos, kuros konstatēts zirgu DNS. Padziļinātās analīzes rezultāti gaidāmi nākamās nedēļas vidū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Zirgu gaļas skandālā «iepinas» arī pasaules lielākais pārtikas ražotājs

Jānis Rancāns, 19.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules lielākā pārtikas kompānija Nestle no veikalu plauktiem Itālijā un Spānijā izņēmusi makaronus ar liellopu gaļu, pēc tam, kad tajos tika atklātas zirga DNS paliekas, vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Kompānija atklājusi, ka pārbaužu laikā zirga DNS atrasts divos produktos Buitoni Beef Ravioli un Beef Tortellini. Zirga DNS daudzums bijis neliels un nepārsniedzis vienu procentu. Kompānija arī apturējusi visu produktu tirdzniecību, kuru gaļu piegādājis Vācijas uzņēmums H.J. Schypke. Nestle norāda, ka Vācijas kompānija tiek vainota zirga DNS saturošas gaļas piegādē saviem klientiem.

«Tas nav pārtikas drošības jautājums, bet gan nepareiza marķējuma izvietošana, kas nozīmē, ka viņi nespēj nodrošināt tik augstus standartus, kādus patērētāji no mums sagaida,» skaidroja Nestle.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropu pārņēmušais zirga gaļas skandāls sasniedzis Honkongu, kurā izbeigta kompānijas Findus liellopu gaļas lazanjas tirdzniecība. Tikmēr Lielbritānijā no parlamenta ēdnīcas izņemti vairāki liellopu gaļas produkti un nolemts veikt arī saldumu pārbaudes. Tāpat zirga DNS atklāts arī Slovēnijā tirgotos pārtikas produktos.

Slovēnijas varasiestādes zirga gaļas klātbūtni atklājušas lazanjā ar Boloņas mērci, kuru pārdevis lielveikalu tīkls Interspar, bet izejvielas, iespējams, piegādājusi Luksemburgas kompānija Trada, vēsta AFP. Lazanjas marķējumā zirga gaļas klātbūtne nebija pieminēta un valsts sanitārais dienests to atklājis veicot DNS pārbaudes. Kopumā Slovēnijā tika pārbaudītas 29 kompānijas, no kurām rezultāti bijuši pozitīvi tikai vienam uzņēmumam.

Honkongā varasiestādes likušas kompānijai Findus liellopu gaļas lazanju izņemt no lielveikalu plauktiem. Arī Honkongā pārdotajai lazanjai gaļu, tā pat kā arī lielā daļā citu nepareizi marķēto produktu gadījumos, piegādājusi Francijas kompānija Comigel.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Pirmdien igauņu hakeru dēļ FIB daudziem grāsās atslēgt internetu

Gunta Kursiša, 06.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamās nedēļas sākumā, pirmdien, Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) grasās atslēgt internetu tiem datoriem, kas vēl aizvien inficēti ar sešu igauņu kibernoziedznieku izplatītu trojānu DNS Changer, savā blogā blog.chron.com atgādina tehnoloģiju speciālists Dvaits Silvermans (Dwight Silverman).

Par to, ka ar DNC Changer inficētie datori tiks atslēgti no interneta, brīdinājums tika izplatīts jau pirms vairākiem mēnešiem. Jau rakstīts, ka šā gada februārī ar DNS Changer vīrusu bija inficētas 27 ASV valsts aģentūras, tāpat trojāns bija apsēdis vismaz pusi no ASV lielāko uzņēmumu saraksta Fortune 500 kompāniju.

Kopš tā laika inficēto datoru skaits ir sarucis līdz 300 tūkstošiem. Kā norāda D. Silvermans, tas noticis, pateicoties vērienīgai izglītojošai kampaņai, kā arī brīdinājumiem tādos populāros tīklos kā Facebook un Google. Lai noteiktu, vai dators inficēts ar Igaunijas hakeru vīrusu, ASV lietotāji tika aicināti apmeklēt šo lapu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Turība saņēmusi pilna laiku akreditāciju vēl divām studiju programmām

, 21.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada oktobrī Biznesa augstskola Turība saņēmusi Izglītības un zinātnes ministrijas pilna laika akreditāciju uz sešiem gadiem divām studiju programmām: profesionālā maģistra programmai Publiskā pārvalde un profesionālā bakalaura programmai Mārketinga un tirdzniecības vadība.

"Lai veicinātu valsts stabilitāti un attīstību, tai nepieciešami profesionāli vadītāji, kuri izprot un spēj nodrošināt publiskās pārvaldes darbā tik nepieciešamo caurskatāmību un efektivitāti," komentē Jānis Načisčionis, Juridiskās fakultātes dekāns, kā arī programmas direktors.

Būtiska jaunās programmas sastāvdaļa ir prakses valsts un pašvaldību iestādēs, kā arī komercsabiedrībās. Publiskās pārvaldes studiju programmas saturs ir strukturēts trīs moduļos. Pirmais no tiem dod iespēju iegūt padziļinātas zināšanas publiskās pārvaldes tiesiskajā regulējumā Latvijā un Eiropas Savienībā. Otrajā modulī jāapgūst prasmes, kā veidot organizāciju struktūru un tās pārvaldīt," stāsta dekāns. Savukārt trešajā modulī studentiem jāapgūst publiskās pārvaldes darba ētika, sabiedriskās attiecības un prasmes, kā veidot uz klientu orientētu publiskās pārvaldes organizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Valdība atbalsta Ķīļa virzītos Akreditācijas noteikumus

Madara Fridrihsone, 25.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc aptuveni stundu ilgušām diskusijām starp augstākās izglītības nozares pārstāvjiem un Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvjiem, valdība šodien akceptēja strīdīgos izraisījušos Augstskolu, koledžu un studiju virzienu akreditāciju.

Augstākās izglītības padomes vadītājs Jānis Vētra, izklāstot padomes iebildumus pret iecerētajām izmaiņām, pauda, ka galvenās domstarpības ir par ieceri studiju virzienu akreditāciju pieņem īpaša studiju akreditācijas komisija.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem, augstskolu un koledžu akreditāciju tāpat kā līdz šim pieņems Augstākās izglītības padome, savukārt studiju virzienu akreditāciju nodrošinās īpaša komisija.

No augstskolu pārstāvju teiktā izriet, ka bažas rada arī iespējamais akreditācijas izmaksu pieaugums, kas varētu rasties tādēļ, ka akreditācijā būs jāiesaista ārvalstu eksperti. J. Vētra zināja teikt, ka Vācijā šī procesa izmaksas esot vismaz 12 tūkst. eiro, kamēr Latvijā – tikai 3000 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai attīstītos startup industrija un pārskatāmā nākotnē katrs varētu lepoties ar šo nozari, valdībai un sabiedrībai jāpieņem lēmums strādāt šajā virzienā

Tā uzsver uzņēmējs un mentors no Izraēlas Tals Katrans (Tal Catran), TC Holdings vadītājs, kurš bija atbraucis uz Latviju, lai piedalītos Dienas Biznesa, DEAC un IBM rīkotajā konferencē Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas. Gada laikā Izraēlā rodas aptuveni tūkstoš jauni startup jeb tehnoloģiju jaunuzņēmumi. Valstī ir 70 akseleratori, 18 inkubatori un tā tiek uzskatīta par piekto inovatīvāko valsti pasaulē un otro labāko startup ekosistēmu. Pērn 39 kompānijas ir piesaistījušas vairāk nekā 20 miljonus dolāru investīcijas, noslēgti 688 riska kapitālu fondu darījumi, kopumā no riska kapitāla fondiem piesaistīti 3,4 miljardi dolāru, 18 Izraēlas kompānijas savas akcijas sākušas piedāvāt biržā un tādējādi piesaistījušas 9,8 miljardus dolāru. Vairāk par Izraēlas pieredzi startup jomā T. Katrans stāsta intervijā DB.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

SigmaNet veic IP adrešu nomaiņu

, 24.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvākajā laikā LU Matemātikas un informātikas institūta (LU MII) akadēmiskais tīkls SigmaNet nomainīs esošās DNS serveru IP adreses uz jaunām, liecina sniegtā informācija medijiem.

Izmaiņas palīdzēšot SigmaNet uzlabot datu centra tīkla struktūru, kas nākotnē pavērs iespēju realizēt vairākus vietējus un starptautiskus projektus sniegto pakalpojumu pilnveidošanai.

SigmaNet, kura iepriekšējais nosaukums bija LATNET, interneta pakalpojumus sniedz jau kopš 1992. gada. "Sākot ar 2008 gadu, SigmaNet strādā pie sava tīkla infrastruktūras modernizācijas un tās ietvaros veic IP adrešu maiņu. Nodrošinot pāreju, SigmaNet ir izveidojis divus autonomus IP adrešu apgabalus, turpmāk tie garantēs LU MII DNS serveru lokālās un starptautiskās darbības efektīvāku organizāciju, kā arī akadēmisko lietotāju tīkla maršrutēšanu starptautiskajā Eiropas zinātnieku tīklā GEANT," liecina sniegtā informācija medijiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodrošinājuma valsts aģentūra izsludinājusi atklātu konkursu Valsts policijas ēku Rīgā, Stabu ielā 89 un Bruņinieku ielā 72B būvprojekta izstrādei, telpu pielāgošanai policijas vajadzībām un autoruzraudzībai.

Piedāvājumu iesniegšana notiek elektroniski līdz 2022. gada 28. martam EIS e-konkursu apakšsistēmā.

Iepirkuma priekšmets ir sadalīts divās atsevišķās daļās - viena no iepirkuma daļām ir Stabu ielas 89, Rīgā ēkas būvprojekta izstrāde, telpu pielāgošana un autoruzraudzība. Šajā ēkā atrodas Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde, pēc pārplānošanas tajā tiks izvietota arī moderna ekspertīžu laboratorija.

Otra iepirkumu daļa - būvprojekta izstrāde, telpu pielāgošana un autoruzraudzība, ir paredzēta īstenot ēkai Rīgā, Bruņinieku ielā 72b, kur ir izvietota Valsts policijas Kriminālistikas pārvalde. Piedāvājumu iesniegšana notiek līdz 2022. gada 28. marta pulksten 11.00 EIS e-konkursu apakšsistēmā šī konkursa sadaļā. Piedāvājumu atvēršanas procedūra norisināsies 2022. gada 28. martā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā interviju ar Latvijas Universitātes Matemātikas un Informātikas institūta Tīkla risinājumu daļas vadītāja vietnieci Katrīnu Sataki. Uzzini, kādas izmaiņas gaidāmas domēnu reģistrācijā Latvijā, kā arī kuri varētu būt Latvijā un citur pasaulē vērtīgākie domēni.

Autore: Lelde Petrāne, Db.lv žurnāliste

Cik .lv domēni pašlaik ir reģistrēti Latvijā?

Pagājušā gada janvārī kopējais aktīvo .lv domēnu skaits bija 25 861. Gada laikā aktīvo domēnu skaits palielinājās par 8 100 domēniem, taču gandrīz 4 500 domēnu īpašnieki nepagarināja reģistrāciju. Gada pēdējos mēnešos vidēji mēnesī tika reģistrēts par 330 domēniem vairāk nekā gada sākumā. Aktīvākie reģistrācijas mēneši bija marts un oktobris, kad mēnesī tika pieteikti vairāk kā 1 300 domēni. Šogad mums jau ir pirmais rekords - janvārī reģistrācijai tika pieteikti vairāk kā 1 600 domēni. Tomēr jāņem vērā, ka, kā liecina pieredze, ne visi no šiem domēniem turpmāk tiks lietoti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada janvāra beigās uz Latvijas un Leetuvas robežas automašīnā BMW ar Igaunijas valsts numura zīmi tika atklāta šogad līdz šim lielākā narkotiku krava, kuras vērtība «melnajā tirgū» ir vairāk nekā pusmiljons eiro.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas, sadarbībā ar Igaunijas tiesību aizsardzības iestādēm un Valsts policiju, pārbaudot operatīvo informāciju par Igaunijas Republikā reģistrētu automašīnu, kura, iespējams, iesaistīta narkotisko vielu kontrabandā, veica operatīvos kriminālmeklēšanas pasākumus un atklāja šogad lielāko uz Latvijas robežas aizturēto narkotiku kravu – aptuveni 110 kilogramus hašiša un puse grama kokaīna.

31. janvāra naktī uz autoceļa pie Latvijas-Lietuvas robežas, netālu no bijušā robežkontroles punkta Grenctāle, tika apturēta no Lietuvas Latvijā iebraucoša automašīna BMW ar Igaunijas valsts numura zīmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes darbinieki 27.jūlijā par aizdomās turamām atzinuši divas personas saistībā ar kādā noliktavā atrastām kastēm, kurās deklarētās kravas – reklāmas cepurīšu - vietā atradās 192 plastmasas bundžas ar 19 200 bīstamu psihotropu vielu – efedrīnu- saturošām kapsulām.

5.jūlijā, veicot operatīvās darbības pasākumus starptautiskās sadarbības ietvaros, VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki Latvijas uzņēmumam piederošā noliktavā lidostā Rīga pārbaudīja kāda Meksikas uzņēmuma sūtījumu, kas bija adresēts Latvijas fiziskai personai.

Saskaņā ar pavaddokumentiem sūtījumā vajadzēja atrasties reklāmas precei - cepurēm, taču kravas pārbaudes laikā tika konstatēts, ka sūtījumā atrodas divas kartona kastes ar kopējo svaru 28 kilogrami, kurās iepakotas 192 baltas plastmasas bundžas. Plastmasas bundžās atradās kopumā 19 200 caurspīdīgas kapsulas ar pelēkbrūnu pulverveida vielu (katrā bundžā 100 kapsulas).

Turpat uz vietas tika veikts tests ar narkotisko vielu testeri un kapsulās konstatēta narkotisko vielu klātbūtne. Arī Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes atzinums apliecināja, ka izņemto kapsulu aktīvā sastāvdaļa ir efedrīns vai pseidoefedrīns, un kapsulas satur šo bīstamo psihotropo vielu lielā apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Nosaka atbilstības novērtēšanas institūciju akreditācijas un novērtēšanas kārtību

, 11.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 11.februārī, Ministru kabineta sēdē akceptēts Vides ministrijas sagatavotais noteikumu projekts ''Noteikumi par atbilstības novērtēšanas institūciju akreditāciju un uzraudzību'', liecina ministrijas sniegtā informācija medijiem.

Noteikumu projekts nosaka nacionālās akreditācijas sistēmas darbību. Tā ietver testēšanas un kalibrēšanas laboratoriju, kā arī pārvaldības sistēmu, personāla un produktu sertificēšanas institūciju, inspicēšanas institūciju un vides verificētāju (turpmāk – atbilstības novērtēšanas institūcija) novērtēšanu, akreditāciju un uzraudzību un akreditēto atbilstības novērtēšanas institūciju reģistra izveidošanu un uzturēšanu.

Akreditēto atbilstības novērtēšanas institūciju reģistrs ir izveidots saskaņā ar MK 2004.gada 3.augusta noteikumiem Nr.689 ''Noteikumi par testēšanas un kalibrēšanas laboratoriju, sertificēšanas un inspicēšanas institūciju un vides verificētāju akreditāciju un uzraudzību'' un ir publiski pieejams Latvijas Nacionālā akreditācijas biroja mājas lapā internetā. Tā uzturēšana notiek esošā budžeta ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Beļģijas mediji atsauc ziņu, ka arestēts viens no uzbrucējiem Briseles lidostai

LETA, 23.03.2016

Lākrauī (no labās) policija identificēja videonovērošanas ierakstā Briseles lidostā, kur viņš redzams kopā ar brāļiem Halidu un Ibrahimu el Bakrauī, kuri uzspridzinājās otrdienas teroraktos lidostā.

Foto: SIPA/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Beļģijas mediji trešdien atsaukuši ziņu, ka policijas reidā Briseles rajonā Anderlehtā arestēts Nadžims Lākrauī, kurš tiek turēts aizdomās par līdzdalību otrdien notikušajā teroraktā Briseles lidostā.

«Anderlehtā arestētais vīrietis nav Nadžims Lākrauī,» rasta avīze Derniere Heure, savukārt raidorganizācija RTL ziņo, ka «Anderlehtā arestētais galu galā nav Nadžims Lākrauī».

Lākrauī policija identificēja videonovērošanas ierakstā Briseles lidostā, kur viņš redzams kopā ar brāļiem Halidu un Ibrahimu el Bakrauī, kuri uzspridzinājās otrdienas teroraktos lidostā.

Beļģijas iekšlietu ministrs Jans Jambons atklāja ASV telekanālam CNN, ka Lākrauī esot centies uzspridzināties Briseles lidostā, tomēr bumbas eksplozija nav notikusi.

Divi citi terorista sabiedrotie tur, pēc Beļģijas prokuratūras teiktā, uzspridzinājušies. Trešais terorists pēc tam esot aizbēdzis, vēstīja aģentūra Belga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zinātnieki grib atgriezt dzīvē mamutus un neandertāliešus

, 28.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban vienīgā vieta, kur mēs varam redzēt mamutus un cilvēkus dzīvojam līdzās ir multfilma The Flintstones vai citas filmas, taču drīzumā šī situācija var mainīties, raksta National Geographic.

Pētnieku nolūks esot savākt genomus no sen izmirušām sugām, kā, piemēram, neandertālieši un mamuti, līdz ar to aktuāls esot kļuvis jautājums, vai tiešām drīzumā šīs sugas varētu atgriezties.

Pašlaik gan zinātnieku domas daloties, kādā veidā šo pasākumu paveikt, kā arī, vai tas vispār ir iespējams.

Galvenais ierocis, kā paveikt plānoto, ir DNS, kas kodē tūkstošiem gēnu, kuri pasaka šūnām, kā veidoties un strādāt.

Pētnieki jau esot atšifrējuši gēnu secību - vai genomus - daudzām dzīvojošām sugām, ieskaitot cilvēkus, suņus un peles. Arī izmirušām sugām esot iespējams noteikt DNS, pateicoties kauliem vai ķermeņiem, kas ir atrodami alās vai iesaluši ledū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Papildināta - Arī Latvijā varētu meklēt zirgu gaļu; līdz šim zirga gaļas precedenti nav bijuši

Sandra Dieziņa, Db.lv, 14.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija izvērtē iespēju uzdot visu ES dalībvalstu pārtikas uzraudzības dienestiem veikt DNS pārbaudes pārstrādātai liellopu gaļai, jo vairāku dalībvalstu dienesti atklājuši, ka Comigel un Findus ražotajos pārtikas produktos liellopu gaļa aizstāta ar zirgu gaļu, turklāt ir aizdomas par veterināro zāļu atliekvielām šajā gaļā. Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) līdz šim veiktajās pārbaudes aizdomīgu gaļu nav konstatējis, tomēr novēroti citi pārkāpumi.

Papildināta ar 1., 2. un 3. rindkopu.

Ja EK pieņems lēmumu visu ES dalībvalstu pārtikas uzraudzības dienestiem vekt DNS pārbaudes pārstrādātai liellopu gaļai, arī PVD, iepriekš izvērtējot, kuros pārtikas aprites posmos un kādiem pārtikas produktiem, ņems paraugus laboratoriskajām pārbaudēm. Līdz šim Latvijā nav bijuši tādi gadījumi, kad liellopu gaļā tikusi konstatēta zirga gaļas klātbūtne, Db.lv stāstīja PVD pārstāve Ilze Meistere.

Tomēr līdz šim ir bijuši gadījumi, kad tirgotāji ir nepareizi norādījuši dzīvnieka vecuma kategoriju, tādējādi maldinot pircējus, stāstīja PVD pārstāve. PVD ir konstatējis tādus gadījumus, kad piemēram, aitas gaļa tiek uzdota par jēra gaļu (jērs ir līdz 12 mēnešu vecumam, aita – no 12 mēnešiem), un liellopa gaļa – par jaunlopa gaļu (teļš – līdz 8 mēnešiem, jaunlops – no 8 līdz 12 mēnešiem, no 12 mēnešiem – liellops), skaidro PVD pārstāve.

Komentāri

Pievienot komentāru