Jaunākais izdevums

Pirmo reizi kopš 1995. gada samazinājies gan Latvijas bruto ārējais parāds, gan neto ārējais parāds. Latvijas Banka secina, ka Latvija atguvusi ārējo sabalansētību jau 1. ceturksnī – daudz agrāk nekā iepriekš tika prognozēts.

Šogad 1. ceturksnī Latvijas ārējais parāds samazinājies par 2.9 %, līdz 20.2 miljardiem latu, bet neto ārējais parāds sarucis par 1.2 %, līdz 9.1 miljardiem latu.

Finanšu un kapitāla kontā noteicošais bija straujais banku sektora ārzemju pasīvu kritums darījumu rezultātā. Tas sasniedza gandrīz 1.3 miljardus latu, lielākoties – sarūkot aizņēmumiem no ārvalstu finanšu institūcijām. To atsvēra dažādu banku ārzemju aktīvu samazinājums, finanšu resursiem nonākot atpakaļ Latvijā (kopā – 564 miljoni latu), un valdības aizņēmumi (752.7 miljoni latu).

Valdībai saņemot ES fondu līdzekļus, caur kapitāla kontu ieplūda 98.4 miljoni latu (2.5 reizes vairāk nekā iepriekšējā gada atbilstošajā periodā). Ārvalstu tiešo investīciju pieaugums pašu un cita kapitāla veidā bija 149.9 miljonus latu (iepriekšējā gada atbilstošajā periodā – 143.9 miljoni latu), un šo pieaugumu atsvēra reinvestētie zaudējumi (133.4 miljoni latu).

Savukārt atvasināto finanšu instrumentu pozitīvo saldo (174.7 miljoni latu) noteica Latvijas Bankas darījumi. Rezerves aktīvu samazinājumu (par 331 miljoniem latu) noteica valdības noguldījumu atlikuma Latvijas Bankā pārmaiņas un Latvijas Bankas veiktās valūtas intervences.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Lidostas infrastruktūra nav pietiekama ES pilsoņu pastiprinātai pārbaudei, neradot ievērojamas rindas

LETA, 05.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Atsevišķos laika periodos pirms pārbaudes kabīnēm veidojas līdz pat 100 pasažieru garas rindas.

Lidostas Rīga infrastruktūra nav pietiekama, lai intensīvās noslogojuma stundās nodrošinātu Eiropas Savienības (ES) regulā noteiktās sistemātiskas pārbaudes visām ārējo robežu šķērsojošajām personām, neradot nesamērīgu ietekmi uz pasažieru plūsmu, kas veicina ievērojamu rindu veidošanos pirms robežpārbaudes, secinājusi Iekšlietu ministrija (IeM).

Ministrijas sagatavotajā ziņojumā valdībai skaidrots, ka pagājušā gada aprīlī stājās spēkā ES regula attiecībā uz pārbaužu pastiprināšanu pie ārējām robežām, proti, ieviešot sistemātiskas pārbaudes datu bāzēs ieceļošanas un izceļošanas brīdī ES dalībvalstu, Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstu un Šveices Konfederācijas pilsoņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Reverta: Patlaban smagākais un sarežģītākais periods kredītu atgūšanā

Žanete Hāka, 28.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju sabiedrība Reverta šā gada pirmajos sešos mēnešos no problemātiskajiem kredītiem ir atguvusi 20,6 miljonus eiro, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

Valsts kasei šā gada pirmajos sešos mēnešos ir atmaksāti 9,7 miljoni eiro un vēl 12,8 miljonu eiro lielu maksājumu Reverta veica pēc pārskata perioda beigām.

«Kopš 2010. gada 1. augusta, kad Reverta uzsāka Parex bankā ieguldīto valsts līdzekļu atgūšanu, šis pārskata periods ir bijis smagākais un sarežģītākais gan kredītu izstrādes, gan atgūšanas jomā. Krīze Krievijā un Ukrainā, nestabilais ģeopolitiskais stāvoklis, kā arī ekonomiskā situācija Latvijā un pasaulē ir ievērojami samazinājusi aktīvu vērtību un apgrūtinājusi to atgūšanas iespējas. Tomēr neatlaidīgi turpinām cīnīties par katru centu, lai pēc iespējas mazinātu valsts zaudējumus. Gūtie rezultāti liecina, ka spējam risināt arī šķietami bezcerīgas situācijas,» norāda Revertas valdes priekšsēdētāja Solvita Deglava.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likvidējamās "ABLV Bank" likvidatori šogad jūnijā atguvuši aktīvus 5,433 miljonu eiro apmērā, kas ir par 38,2% mazāk nekā mēnesi iepriekš, liecina bankas publiskotā informācija.

Tostarp no izsniegtajiem kredītiem 2020.gada jūnijā atgūti 5,192 miljoni eiro, no pārdotajiem vērtspapīriem atgūti 235 000 eiro, bet no kustamās un citu mantu pārdošanas atgūti 6000 eiro.

Tādējādi šogad pirmajos sešos mēnešos "ABLV Bank" likvidatori atguvuši 49,28 miljonus eiro, bet kopš 2018.gada 13.jūnija, kad sākās bankas pašlikvidācijas process, "ABLV Bank" likvidatori atguvuši 798,54 miljonus eiro, tostarp 2018.gadā tika atgūti 355,493 miljoni eiro, bet 2019.gadā - 393,767 miljoni eiro.

Vienlaikus "ABLV Bank" likvidācijas izdevumi šogad jūnijā veidoja 4,71 miljonu eiro, tostarp naudas un finanšu instrumentu glabāšanas izdevumi bija 1,002 miljoni eiro, darbiniekiem izmaksājamā darba samaksa un izmaksājamie atlaišanas pabalsti, iekļaujot nodokļus, bija 994 000 eiro, nepieciešamie izdevumi bankas mantas uzturēšanai un nepieciešamo darba telpu uzturēšanai likvidācijas laikā - 213 000 eiro, likvidatoru atlīdzība, iekļaujot nodokļus, - 112 000 tūkstoši eiro, bet citi likvidācijas izdevumi bija 2,389 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Pētījums: Arī pirmssvētku laikā Latvijas iedzīvotāji saglabā «vēsu prātu» un negaidīti saņemtu naudu noguldītu

Dienas Bizness, 19.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotāji saglabā «vēsu prātu» arī pirmssvētku laikā un negaidīti saņemtus 50 tūkstošus eiro drīzāk noguldītu, nevis iztērētu vērienīgam Līgo vakaram sev un saviem draugiem, liecina Norvik Bankas veiktā iedzīvotāju aptauja.

Tā atzinuši 47% aptaujas respondentu. 42% respondentu saka, ka labprāt nomaksātu esošos parādus un atdotu aizņēmumus, bet aptuveni trešdaļa (29%) aptaujāto sacījuši, ka negaidīti saņemtu naudu ieguldītu sava uzņēmuma izveidē.

«Aptaujas dati rāda, ka pat pirmssvētku laikā, kad cilvēki parasti ir vairāk gatavi ar izklaidi saistītiem tēriņiem, Latvijas cilvēki saglabā piesardzību. Tas, ka teju puse aptaujāto negaidīti saņemtus 50 tūkstošus noguldītu nebaltām dienām, liecina, ka cilvēki vairāk sākuši domāt par savu un savas ģimenes nākotni. Iepriecina, ka teju trešdaļa cilvēku ir gatavi un grib veidot paši savu uzņēmumu,» komentējot aptauju norāda Norvik Bankas Valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Tekošā konta deficīts atgriežas: vai tas uz labu?

Latvijas Bankas ekonomiste Daina Paula, 15.02.2019

1. attēls. ES valstu, Islandes, Šveices un Norvēģijas IKP, ekonomikas atvērtība un tekošā konta saldo vidēji 2013.-2017. gadā; burbuļa lielums – IKP

Datu avots: Eurostat

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl ne tik senā pagātnē ir laiks, kad Latvijas tautsaimniecības ārējā sektora analīzes pastāvīgs rūpju objekts bija ievērojama apmēra tekošā konta deficīts. Ar «ievērojams» domāti caurmērā padsmit un ap 20% no iekšzemes kopprodukta (IKP) laika periodā no 2005. līdz 2008. gadam.

2018. gada decembra sākumā publiskotie 3. ceturkšņa maksājumu bilances dati atklāja, ka Latvijā izveidojies tekošā konta deficīts 5.7% no IKP apmērā. Jāatzīst, šis jēdziens vai vismaz tā nozīmīgums no aprites bija teju izzudis jau labu brīdi. Šāds deficīts netika vērots kopš 2011. gada vidus, un arī tad tas bija vien īslaicīgs izņēmums. Vai tas nozīmētu, ka jaunākie dati ir satraucoši?

Šajā rakstā par to, ko rāda tekošā konta saldo un par ko ir vērts piedomāt, vērtējot tā lielumu un pārmaiņu virzienu, tostarp Latvijā.

Tekošā konta saldo: kas notiek pasaulē

Tekošais konts ir maksājumu bilances daļa, kas atspoguļo preču, pakalpojumu, sākotnējo ienākumu un otrreizējo ienākumu plūsmas starp konkrētas valsts rezidentiem un pārējo valstu rezidentiem. Tekošā konta atlikums jeb saldo parasti ir negatīvs situācijās, kad uzkrājumu apjoms valstī nespēj segt tajā veiktās investīcijas, un otrādi – pārpalikums atspoguļo situāciju, kad tiek veikti uzkrājumi, kas netiek ieguldīti vai tūlīt izlietoti patēriņam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Mulsinoši dati par ievērojamu Latvijas eksporta pieaugumu uz Krieviju

Juris Paiders, speciāli Dienas Biznesam, 20.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbilstoši International Trade Centre (ITC) publiskotajam aprēķinam 2022. gadā Latvijas eksports uz Krieviju ASV dolāru izteiksmē pieauga vairāk nekā par 60%, salīdzinot ar 2021. gadu.

ITC sadarbībā ar Eurostat, ANO Tirdzniecības un attīstības aģentūru (United Nations Conference on Trade and Development) un Pasaules tirdzniecības organizāciju apkopo visu pasaules valstu ārējās tirdzniecības datus, padarot publiski pieejamus statistikas datus par eksportu un importu starp visām pasaules valstīm un atsedzot to līdz pat detalizētām preču grupām. Informācija tiek publiskota vietnē trademap.org.

Krievijas agresija nav ietekmējusi Latvijas tirdzniecību ar Krieviju

Atbilstoši Latvijas CSP publiskotai statistikai Krievijas agresija Ukrainā nav īpaši ietekmējusi Latvijas tirdzniecību ar Krieviju. 2021. gadā Latvija uz Krieviju eksportēja preces par 1,197 miljardiem eiro, bet 2022. gadā CSP uzrāda, ka Latvijas eksports uz Krieviju bija 1,194 miljardi eiro – praktiski tāds pats, ar minimālu samazinājumu. Savukārt naudas izteiksmē 2022. gadā Latvijas imports no Krievijas pat palielinājās. Atbilstoši CSP datiem 2021. gadā Latvija no Krievijas importēja preces par 1,772 miljardiem eiro, bet 2022. gadā - jau par 1,831 miljardu eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Labklājības ministriju uztrauc «nepamatoti zemais izdienas pensijas pieprasīšanas vecums»

Žanete Hāka, 29.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd Latvijā ir nepamatoti zems izdienas pensijas pieprasīšanas vecums, izņemot tiesnešus, uzskata Labklājības ministrija (LM).

Latvijā, līdzīgi kā citās ES valstīs, ir vērojama sabiedrības pakāpeniska novecošanās, kā rezultātā palielinās iedzīvotāju virs darbspējas vecuma skaits, samazinās dzimstība un darbspējīgo iedzīvotāju skaits. Minētās demogrāfiskās tendences bija par pamatu vispārējā pensionēšanās vecuma paaugstināšanai Latvijā. Taču vecuma kritērijs izdienas pensijas piešķiršanai ir palicis nemainīgs kopš 90. gadu beigām, tādējādi cilvēkam ir iespēja pieprasīt izdienas pensiju ievērojami agrāk nekā vecuma pensiju.

Proti, atsevišķās profesijās izdienas pensiju var pieprasīt jau 38- 45 gadu vecumā.

LM ir apzinājusi pašreizējās izdienas pensiju sistēmas problēmas un sagatavojusi priekšlikumus tās pilnveidošanai, tādējādi turpinot diskusiju par tuvāko gadu laikā nepieciešamajām izmaiņām minētajā sistēmā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas aviopārvadājumu tirgū izdzīvos tie, kuri būs ātrāki un kustīgāki, un te Latvijas aviosabiedrībai airBaltic ir lielas priekšrocības, jo airBaltic var operatīvi un ātri optimizēt izmaksas, sacīja investīciju baņķieru sabiedrības Prudentia partneris Kārlis Krastiņš.

«Tādas aviosabiedrības kā Air France vai Alitalia, ņemot vērā savas tradīcijas un likumdošanu, arodbiedrības un daudzas citas nianses, nespēj samazināt izdevumus tik ātri un, iespējams, nespēj to izdarīt vispār,» sacīja Krastiņš.

Viņš skaidroja, ka galvenais jautājums ir par airBaltic attīstības sabalansētību, norādot, ka Baltijas valstīs kopā ir aptuveni 6,5 miljoni iedzīvotāju. Rīgas lidosta vien apkalpo piecus miljonus pasažieru gadā, airBaltic - 3,2 miljonus pasažieru gadā.

«Šī proporcija ir ļoti liela uz Latvijas un pat Baltijas iedzīvotāju skaita fona. Skaidrs, ka šeit nav tik daudz un tik bagāti cilvēki, lai viņi lidotu tik bieži un lai aviosabiedrības izaugsmi varētu balstīt tikai uz Baltijas valstu pasažieriem. Tāpēc tranzītpasažieru plūsmas apkalpošanas modelis, izmantojot izdevīgo Rīgas lidostas atrašanās vietu, ir loģisks. Jautājums par to, kādā proporcijā un uz kādiem noteikumiem. Šajā ziņā iepriekšējam airBaltic vadītājam un līdzīpašniekam Bertoltam Flikam bija nereālas ilūzijas un lielas kļūdas, kas radīja milzu zaudējumus,» skaidroja Krastiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

VK: VM bezdarbības rezultātā valsts nav atguvusi līdzekļus rezidentu apmācībai teju miljona eiro apmērā

Žanete Hāka, 31.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības ministrija (VM) nav ievērojusi normatīvo aktu prasības par rezidenta apmācībai izlietoto valsts budžeta līdzekļu atgūšanu un nav izveidojusi efektīvu rezidentūras valsts budžeta finansējuma izlietojuma uzraudzības mehānismu, kā rezultātā septiņu gadu laikā pieckāršojies rezidentūru nebeigušo personu skaits, – un valsts nav atguvusi izlietotos budžeta līdzekļus teju miljona eiro apmērā, revīzijā secinājusi Valsts kontrole.

VM budžeta apakšprogrammas Rezidentu apmācība finansējums 2015.gadā apstiprināts 9 738 547 eiro apmērā, kas ir par 22% vairāk, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Normatīvajos aktos ir noteikti vairāki rezidentu un VM pienākumi un atbildība, piemēram, rezidentiem, kuri studijas rezidentūrā uzsāka līdz 2011.gada augusta beigām, pēc rezidentūras beigšanas ir pienākums trīs gadus strādāt ārstniecības iestādē, bet rezidentiem, kuri studijas rezidentūrā sāka no 2011.gada septembra līdz šā gada marta beigām, pēc rezidentūras beigšanas ir pienākums vismaz 36 mēnešus piecu gadu laikā gūt ienākumus Latvijā un maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Trīs gadu laikā If no apdrošināšanas krāpniekiem atguvusi 2,55 miljonus

Lelde Petrāne, 11.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

If P&C Insurance AS, izmeklējot apdrošināšanas krāpšanas gadījumus, Latvijā, Igaunijā un Lietuvā laikā no 2010.gada līdz 2012.gadam, atguvusi līdzekļus divarpus miljonu latu apmērā. Visbiežāk apdrošināšanas atlīdzības mēģina izkrāpt OCTA un KASKO polišu īpašnieki, taču vislielākos zaudējumus nodara ļaunprātīgas dedzināšanas gadījumi.

Pēc krāpšanas mēģinājumu atklāšanas If vislielāko summu – 1,5 milj. latu – ir atguvusi Igaunijā, savukārt Latvijas un Lietuvas filiālēs katrā šo trīs gadu laikā ir atgūti 0,5 milj. latu.

«Diemžēl krāpšana ir izplatīta parādība apdrošināšanas nozarē, tāpēc mēs veicam pasākumus, lai novērstu nelikumīgus mēģinājumus iegūt apdrošināšanas atlīdzības un aizsargātu mūsu klientu intereses. Visbiežāk apdrošināšanas atlīdzības mēģina izkrāpt OCTA un KASKO polišu īpašnieki. Pirmkārt, tāpēc, ka transportlīdzekļu apdrošināšanas produkti ir populārākie. Otrkārt, tāpēc, ka par šiem krāpniecības gadījumiem notiesāšanas gadījumā netiek piemērots liels sods, kas savukārt «iedrošina» potenciālos krāpniekus mēģināt viegli tikt pie brīviem naudas līdzekļiem. Krāpšanas darbībās ir parādījusies jauna tendence – organizēt krāpšanu kravu transportēšanas laikā. Parasti šīs darbības pastrādā organizētie kriminālie grupējumi, kuru mērķis ir izkrāpt iespējami lielas summas,» skaidro If Apdrošināšana Atlīdzību daļas vadītāja Iluta Šķipsna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ES iedzīvotāji uzskata, ka cīņai pret terorismu ir jābūt prioritātei

Žanete Hāka, 01.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cīņai pret terorismu ir jābūt Eiropas Savienības prioritātei Nr.1, kam seko bezdarba risināšana, cīņa pret krāpšanos nodokļu jomā, migrācija, ārējo robežu un vides aizsardzība - tā saskaņā ar jaunāko Eiropas Parlamenta pasūtīto Eirobarometra aptauju vērtē lielākā daļa cilvēku.

Latvijas iedzīvotāju vērtējumā jomas, kam būtu jābūt ES galvenajām prioritātēm, ir - cīņa pret terorismu (ES par galveno prioritāti to atzīst 82%, Latvijā - 76%) un veselība un sociālā drošība (ES - 63%; Latvijā - 73%) Latvijā 3.prioritāti dala cīņa pret bezdarbu (ES - 77%; LV - 72%) un cīņa pret krāpšanos nodokļu jomā (ES - 75%; LV - 72%).

Aptaujātie respondenti uzskata, ka ES būtu vairāk jārīkojas lielākajā daļā politikas jomu, par kurām viņi tika iztaujāti. Cīņu pret terorismu (82%) un bezdarba risināšanu (77%) cilvēki atzina kā, viņuprāt, galvenās prioritātes. 40% respondentu uzskata, ka terorisma draudu risks ir augsts, un no Eiropas Parlamenta piedāvātajiem pasākumiem cīņai pret terorismu kā trīs svarīgākos vērtē: cīņu pret teroristu grupējumu finansēšanu (42%), cīņu pret terorisma un radikalizācijas cēloņiem (41%) un ES ārējās robežas kontroles stiprināšanu (39%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Prudentia: Latvija faktiski pilnībā atguvusi investoru uzticību

Dienas Bizness, 23.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz to, ka Eiropas finanšu tirgos joprojām valda nemiers, investoru interese par Latviju aug, jo valsts faktiski ir pilnībā atguvusi investoru uzticību, sakārtojusi valsts finanses un atguvusi investīciju līmeņa kredītreitingus, norāda investīciju kompānija IBS Prudentia.

Uzņēmums norāda, ka, kaut arī uzņēmumu apvienošanās un pārņemšanas tirgus Eiropā un Baltijā ir atguvies no krīzes, tas joprojām ir nestabils un atkarīgs no kopējā Eiropas tautsaimniecības stāvokļa.

2011. gadā AS IBS Prudentia un tās meitas uzņēmumu kopējais apgrozījums bija 1,075 miljoni latu, bet grupas uzņēmumu peļņa kopumā veidoja 232 tūkstošus latu.

«Savu darbību 2011. gadā vērtējam pozitīvi,» finanšu rezultātus komentē AS IBS Prudentia partneris un valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš, paužot īpašu gandarījumu par sadarbību ar Latvijas Republikas valdību un Satiksmes ministriju. tā K. Krastiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Reverta atmaksājusi Valsts kasei divreiz vairāk līdzekļu nekā pērn

Žanete Hāka, 30.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Reverta šā gada deviņos mēnešos no problemātisko aktīvu izstrādes un pārdošanas ir atguvusi 54,3 miljonus eiro, salīdzinot ar 34,6 miljoniem eiro analogā laika periodā pērn.

Valsts kasei Reverta ir atmaksājusi 42,7 miljonus eiro jeb divas reizes vairāk nekā 2015. gada attiecīgajā laika periodā.

Atgūto līdzekļu pieaugums ir izskaidrojams ar vairāku lielu un sarežģītu darījumu pabeigšanu Latvijā un ārpus tās robežām. Lai šos projektus īstenotu, esam cīnījušies jau kopš 2010. gada, satopoties gan ar klientu pretdarbību, gan Latvijas tiesu sistēmas gausumu un nepilnībām. Līdz ar to varu teikt, ka sasniegtais ir ilgstoša un neatlaidīga darba rezultāts, uzsver Reverta valdes priekšsēdētāja Solvita Deglava.

No 2010. gada 1. augusta līdz 2016. gada 30. septembrim Reverta problemātisko aktīvu restrukturizācijas, vērtspapīru realizācijas un nekustamo īpašumu pārdošanas rezultātā ir atguvusi 720,4 miljonus eiro. No tiem 409,3 miljoni eiro ir novirzīti tiešajiem maksājumiem Valsts kasei. Papildus ir veikta arī ierobežoto noguldījumu, procentu par subordinēto kapitālu un citu apjomīgu maksājumu izpilde. Kopumā Latvijas valsts no Reverta dažādu maksājumu veidā ir saņēmusi 653,3 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Reverta bijušajiem īpašniekiem procentos izmaksājusi 2,3 miljonus eiro

Žanete Hāka, 29.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī problemātisko kredītu atgūšanas process dažādu apstākļu ietekmē kļūst aizvien komplicētāks, pirmajā pusgadā AS Reverta kopumā ir atguvusi 35,8 miljonus eiro, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga. Tikmēr procentu maksājumos par subordinētajām saistībām Parex bankas bijušajiem īpašniekiem un viņu ģimenes locekļiem Reverta pusgadā izmaksājusi 2,3 miljonus eiro.

Tāpat kā iepriekš, pamatā valsts ieguldījuma atmaksai nepieciešamās naudas summas ir atgūtas kredītu restrukturizācijas rezultātā.

Līdz ar ekonomikas atveseļošanos aizvien lielāku īpatsvaru atgūto līdzekļu kopsummā veido ieņēmumi no nekustamo īpašumu portfeļa objektu realizācijas, kas pārskata periodā ir sasnieguši vēsturiski augstāko atzīmi – 14 miljonus eiro. Pērn tie bija trīs miljoni eiro.

Tajā pašā laikā pārskata periodā Reverta vēl joprojām ir spiesta cīnīties par īpaši sarežģītu parādu atgūšanu Krievijā, kā arī veikt procentu maksājumus par subordinētajām saistībām Parex bankas bijušajiem īpašniekiem un viņu ģimenes locekļiem - šie maksājumi pirmajā pusgadā bijuši 2,3 miljonu eiro apmērā, skaidro Revertas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likvidējamās "ABLV Bank" likvidatori šogad novembrī atguvuši aktīvus 23,259 miljonu eiro apmērā, kas ir par 33,2% vairāk nekā mēnesi iepriekš, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētais pārskats.

Tostarp no izsniegtajiem kredītiem atgūti 20,428 miljoni eiro, no atgūtajiem/pārdotajiem vērtspapīriem - 2,806 miljoni eiro, bet kustamās un citas mantas pārdošanas - 25 tūkstoši eiro. Tādējādi kopš 2018.gada 13.jūnija, kad sākās bankas pašlikvidācijas process, "ABLV Bank" likvidatori atguvuši kopumā 726,479 miljonus eiro, tostarp 2019.gada 11 mēnešos - 370,986 miljonus eiro.

Vienlaikus "ABLV Bank" likvidācijas izdevumi novembrī bija 3,594 miljonu eiro apmērā, tostarp darbiniekiem izmaksājamā darba samaksa un izmaksājamie atlaišanas pabalsti, iekļaujot nodokļus, bija 1,194 miljoni eiro, naudas un finanšu instrumentu glabāšanas izdevumi - 809 tūkstoši eiro, nepieciešamie izdevumi bankas mantas uzturēšanai un nepieciešamo darba telpu uzturēšanai likvidācijas laikā - 246 tūkstoši eiro, likvidatoru atlīdzība, iekļaujot nodokļus, - 126 tūkstoši eiro, bet citi likvidācijas izdevumi bija 1,219 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Parex banka valstij pirms termiņa atmaksā 6 miljonus latu

Ieva Mārtiņa, 15.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex banka Finanšu ministrijai pirms termiņa ir atmaksājusi sešus miljonus latu no valsts iepriekš veiktā ieguldījuma bankā.

Šobrīd valsts no Parex bankas ir atguvusi 70 miljonus latu un saņēmusi 98 miljonus latu procentu maksājumos par valsts atbalsta izmantošanu, Db.lv informēja Parex bankā. Tāpat papildus Parex banka ir veikusi valsts garantētā sindicētā kredīta atmaksu 164 miljonu latu apmērā, tādējādi atbrīvojot valsts budžetu un nodokļu maksātājus no būtiskām kredītsaistībām.

Parex bankas valdes priekšsēdētājs Kristofers Gviljams atgādina, ka Parex bankā ir atstāti tikai problemātiskie kredīti ar ieilgušām atmaksas problēmām, līdz ar to bankas ikdienas darbs ir saistīts ar klientiem, kuri vai nu nespēj pildīt savas saistības pret banku, vai arī nevēlas sadarboties un kārtot savus parādus. Neesot arī noslēpums, ka nereti banka saskaras ar nopietnu pretdarbību Latvijā un ārpus tās robežām, jo daļai klientu saistību apjoms ir mērāms miljonos latu. Tādēļ K.Gviljams apgalvo, ka katrs bankas komandas atgūtais lats ir smaga darba rezultāts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Reverta atguvusi 63% no problemātiskajiem aktīviem

Žanete Hāka, 30.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Reverta šā gada pirmajā pusgadā atguvusi 38,1 miljonu eiro, salīdzinot ar 20,6 miljoniem eiro pērn, liecina bankas paziņojums Nasdaq Riga.

Kopumā kopš 2010.gada 1.augusta Reverta no problemātisko aktīvu izstrādes un pārdošanas ir atguvusi 704,3 miljonus eiro jeb vairāk nekā 63% no visiem tās portfelī atstātajiem problemātiskajiem aktīviem.

«Vidēji tirgū nekustamo īpašumu vērtība, salīdzinot ar 2007./2008 gadu, ir samazinājusies par aptuveni 50%. Savukārt Revertas kredītu nodrošinājumu portfelī esošie nekustamie īpašumi nereti ir zaudējuši pat līdz 90% no to sākotnējās tirgus vērtības. Līdz ar to var droši apgalvot, ka jau šobrīd atgūtie 63 procenti ir vērtējami kā ļoti labs rezultāts,» norāda Reverta valdes priekšsēdētāja Solvita Deglava.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likvidējamās «ABLV Bank» likvidatori septembrī atguvuši aktīvus 23,802 miljonu eiro apmērā, kas ir par 49,5% mazāk nekā mēnesi iepriekš, liecina oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis» publicētais pārskats.

Tostarp no izsniegtajiem kredītiem atgūti 12,625 miljoni eiro, no atgūtajiem/pārdotajiem vērtspapīriem - 6,295 miljoni eiro, no aizdevumiem kredītiestādēm - 4,865 miljoni eiro, bet no kustamās un citas mantas pārdošanas - 17 tūkstoši eiro.

Tādējādi kopš 2018.gada 13.jūnija, kad sākās bankas pašlikvidācijas process, «ABLV Bank» likvidatori atguvuši kopumā 103,937 miljonus eiro.

Vienlaikus «ABLV Bank» likvidācijas izdevumi septembrī bija 2,665 miljonu eiro apmērā, tostarp darbiniekiem izmaksājamā darba samaksa un izmaksājamie atlaišanas pabalsti, iekļaujot nodokļus, bija 1,559 miljoni eiro, naudas un finanšu instrumentu glabāšanas izdevumi - 471 tūkstotis eiro, nepieciešamie izdevumi bankas mantas uzturēšanai un nepieciešamo darba telpu uzturēšanai likvidācijas laikā - 425 tūkstoši eiro, bet likvidatoru atlīdzība, iekļaujot nodokļus, - 113 tūkstoši eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Reverta atguvusi 666,2 miljonus eiro

Žanete Hāka, 20.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Reverta Valsts kasei kopumā ir samaksājusi 53 miljonus eiro, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

No tiem 22,5 miljoni eiro tika samaksāti pirmajos deviņos mēnešos, savukārt gada nogalē veiktie maksājumi veidoja 30,5 miljonus eiro.

Kopš 2010. gada 1. augusta dažādu maksājumu veidā valsts no Revertas kopumā ir saņēmusi 612,4 miljonus eiro, no kuriem 366,6 miljoni eiro ir samaksāti Valsts kasei. No 2010. gada 1. augusta līdz šim brīdim Reverta ir atguvusi 666,2 miljonus eiro.

AS Reverta valdes priekšsēdētāja Solvita Deglava norāda, ka 2015. gada nogalē AS Reverta realizēja vairākus augstas vērtības nekustamos īpašumus, tāpat mums izdevās veiksmīgi īstenot liela apjoma parādsaistību restrukturizāciju un piedziņu. Tā rezultātā Reverta atguva būtiskas naudas summas, no kurām vienu daļu saņēmām decembra pēdējās dienās, bet pārējo plāno saņemt 2016. gada pirmajā pusgadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Revertai krasi samazinājies no NVS portfeļa atgūto līdzekļu apjoms

Žanete Hāka, 08.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets (MK) otrdien iepazinās ar AS Reverta 2015. gada darbības rezultātiem un prognozēm par darbības plāna izpildi līdz 2017. gada beigām, informē MK.

Valdība pieņēma zināšanai prognozētos darbības rezultātus.

Ziņojumā valdībai uzsvērts, ka 2014. gadā Reverta pirmstermiņa veica lielākus pamatsummas maksājumus par emitētajiem parāda vērtspapīriem un ātrāk par plānoto tika dzēsti emitētie vērtspapīri 10,6 miljonu eiro apmērā. Līdz ar to faktiskais emitēto vērtspapīru pamatsummas atlikums 2014. gada beigās bija 455,4 miljoni eiro.

Attiecībā uz 2015. gada darbību ziņojumā uzsvērts, ka uz darbības rezultātu aizvien spēcīgāku ietekmi atstāj ģeopolitiskās situācijas ietekme, kā rezultātā ir krasi samazinājies no NVS valstu portfeļa atgūto līdzekļu apjoms. Kopš 2010. gada, kad Reverta uzsāka ieguldīto valsts līdzekļu atgūšanu, šis ir bijis smagākais un sarežģītākais periods gan kredītu izstrādes, gan atgūšanas jomā. Krievijas ekonomikas recesija un rubļa devalvācija apgrūtināja Krievijas un citu NVS valstu klientu kredītu atmaksas iespējas. Krievijas un Rietumu investoru intereses apsīkums par Latvijas nekustamo īpašumu tirgu ir negatīvi ietekmējis darījumus ar lielajiem investīciju objektiem. Neraugoties uz nelabvēlīgo situāciju Reverta no problemātiskajiem kredītiem 2015. gada deviņos mēnešos ir atguvusi 34,6 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Reverta no NVS atguvusi vairāk nekā 240 miljonus ASV dolāru

Žanete Hāka, 07.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Reverta kopš 2008. gada beigām no līzinga kompāniju pārdošanas Neatkarīgo valstu sadraudzības (NVS) valstīs atguvusi vairāk nekā 240 miljonus ASV dolāru (136 miljonus latu), informēja uzņēmuma pārstāvji.

Reverta noslēgusi līzinga kompānijas Ukrainā Parex Lizing pārdošanas darījumu, kura laikā saņemto maksājumu kopējā summa ir 2,8 miljoni ASV dolāru. Tādējādi Reverta ir izdevies realizēt tās pārvaldībā esošo līzinga kompāniju kredītportfeli būtiski ātrāk, nekā to paredz Ministru kabineta un Eiropas Komisijas apstiprinātais restrukturizācijas plāns.

MK un EK apstiprinātais Parex bankas restrukturizācijas plāns nosaka līzinga kompāniju NVS valstīs darbības izbeigšanu līdz 2013. gada 31. decembrim, tās pārdodot vai likvidējot. Papildus līdzekļu ieguldīšana līzinga kompāniju saimnieciskās darbības attīstīšanā un uzturēšanā nav atļauta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likvidējamās «ABLV Bank» likvidatori šogad oktobrī atguvuši aktīvus 17,458 miljonu eiro apmērā, kas ir par 3,4% mazāk nekā mēnesi iepriekš, liecina oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis» publicētais pārskats.

Tostarp no izsniegtajiem kredītiem atgūti 16,216 miljoni eiro, no atgūtajiem/pārdotajiem vērtspapīriem - 1,24 miljoni eiro, bet kustamās un citas mantas pārdošanas - divi tūkstoši eiro. Tādējādi kopš 2018.gada 13.jūnija, kad sākās bankas pašlikvidācijas process, «ABLV Bank» likvidatori atguvuši kopumā 703,22 miljonus eiro, tostarp 2019.gada desmit mēnešos - 347,727 miljonus eiro. Vienlaikus «ABLV Bank» likvidācijas izdevumi oktobrī bija 3,331 miljona eiro apmērā, tostarp darbiniekiem izmaksājamā darba samaksa un izmaksājamie atlaišanas pabalsti, iekļaujot nodokļus, bija 1,241 miljons eiro, naudas un finanšu instrumentu glabāšanas izdevumi - 678 tūkstoši eiro, nepieciešamie izdevumi bankas mantas uzturēšanai un nepieciešamo darba telpu uzturēšanai likvidācijas laikā - 419 tūkstoši eiro, likvidatoru atlīdzība, iekļaujot nodokļus, - 131 tūkstotis eiro, bet citi likvidācijas izdevumi bija 862 tūkstoši eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Revertas atgūto līdzekļu apjoms sasniedzis 754,5 miljonus eiro

Rūta Cinīte, 31.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju sabiedrības Reverta 2017. gada pirmo sešu mēnešu finanšu pārskats liecina, ka no problemātisko aktīvu izstrādes un pārdošanas Reverta ir atguvusi 14,2 miljonus eiro, veikusi 7,3 miljonu eiro lielu procentu maksājumu Valsts kasei un izveidojusi naudas līdzekļu uzkrājumu nākamajam maksājumam. Savukārt Kopš 2010. gada 1. augusta līdz šī gada 30. jūnijam Reverta atgūto līdzekļu apjoms ir sasniedzis 754,5 miljonus eiro. Valsts no Reverta dažādu maksājumu veidā ir saņēmusi 698 miljonus eiro, no tiem 434 miljoni eiro ir samaksāti Valsts kasei, liecina kompānijas paziņojums biržai Nasdaq Riga.

Tādējādi Reverta ir atguvusi vairāk nekā 67 procentus no uzņēmumā atstātajiem problemātiskajiem aktīviem, kas būtiski pārsniedz sākotnējās aplēses un nozares vidējos rādītājus.

Kompānijā norāda, ka 2017. gada pirmajos sešos mēnešos Reverta turpināja darbu pie problemātisko aktīvu izstrādes un naudas atgūšanas, vienlaicīgi uzsākot arī kredītu portfeļu pārdošanu un uzņēmuma sagatavošanu plānotajai likvidācijai.

Šī gada pirmajā pusgadā labi rezultāti gūti arī no nekustamo īpašumu realizācijas - kopējā pārdošanas summa veidoja 4,8 miljonus eiro. Portfeļa apjoms samazinājās līdz 37 objektiem, un to pārdošanu plānots veikt līdz uzņēmuma darbības beigšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Efektīvi izmantojot nepieciešamo jaudu, lietotāji var ietaupīt; 64% no pieprasītās jaudas tiek izmantota neefektīvi

A/s Sadales tīkls (ST) apkopotā statistika rāda, ka 75% (63 360 objektos) no juridisko klientu objektiem pieprasītā jauda tiek izmantota neefektīvi. Šajos objektos klienti neefektīvi izmanto 64% no pieprasītās jaudas. Tas nozīmē, ka lietotāji jaudu neizmanto, bet ST šī jauda ir jānodrošina jebkurā laikā, liedzot iespēju to izmantot citiem klientiem, kuri vēlas ierīkot jaunu pieslēgumu vai palielināt slodzi savā elektrotīklā. ST elektrotīkls ir jāuztur un jebkurā laikā jānodrošina lietotājam nepieciešamā slodze, tādēļ lietotājiem par šo elektrotīkla jaudu, kas faktiski netiek izmantota, ir jāmaksā atbilstoši sadales sistēmas pakalpojumu tarifiem.

Komentāri

Pievienot komentāru