Citas ziņas

Latvijā uzsāk kopienu centru attīstību

, 17.08.2007

Jaunākais izdevums

Latvijas Kopienu iniciatīvu fonds (KIF) ar "Microsoft Latvia" un "Unilever Baltic" atbalstu uzsāk darbu pie pilnīgi jaunas nevalstisko organizāciju (NVO) attīstības veicināšanas programmas "Atbalsts kopienu centru darbībai Latvijas reģionos". Iesaistīto uzņēmumu vadītāji un pārstāvji šodien organizēja preses konferenci, kurā informēja par programmas nozīmību Latvijas reģionu attīstībai, kā arī iezīmēja sagaidāmos rezultātus programmas īstenošanas gaitā.

Latvijas Kopienu iniciatīvu fonds, "Microsoft Latvia" un "Unilever Baltic" ir parakstījuši līgumu par sadarbību Latvijas kopienu centru attīstībai Latvijā. Sadarbības būtība ir atbalstīt ar padomu un arī finansiāli tās nevalstiskās organizācijas, kuras darbojas kā kopienu centri.

Kopienu centru ideja Latvijā ir vēl pavisam jauna, tomēr tās galvenais uzdevums ir pavisam vienkāršs un labi saprotams katram - uzlabot to cilvēku, kas dzīvo vienā kopienā (piemēram, pagastā, pilsētā vai ciemā), dzīves kvalitāti. Labs un mērķiem atbilstošs kopienas centrs var, piemēram, organizēt nodarbības jauniešiem, jaunu prasmju apgūšanu vecākā gada gājuma cilvēkiem vai ierosināt gājēju pārejas izveidi pie vietējās skolas un to arī realizēt. Tā ir ļoti nopietna sociālās integrācijas vide visiem kopienā dzīvojošajiem.

"Līdz ar noteiktu prasmju apgūšanu un iespēju risināt problēmu, kopienas centrs dažkārt ir vieta, kur var aiznest izmazgāt veļu automātiskā veļas mašīnā, un, kamēr veļa mazgājas, ar kaimiņiem kopīgi izcept ābolmaizi vai iemācīties internetā samaksāt telefona rēķinu. Kopienas centrs kā sociāla institūcija, jo īpaši lauku rajonos, ir pašapziņas atgūšanas vieta. Ja apzināmies savu vērtību, tad spējam arī realizēt savas idejas un ieguvēji gala rezultātā ir visi - ir jaunas darba vietas, ir jaunas biznesa iespējas, tas veicina iedzīvotāju iesaistīšanos darba tirgū", saka Inta Paeglīte.

Nevalstiskās organizācijas programmā "Atbalsts kopienu centru darbībai Latvijas reģionos" iesniedzamajos projektos var paredzēt pasākumus, kas vērsti uz ģimeņu un jauniešu motivāciju darboties un izglītošanās iespēju palielināšanu - var tikt finansēta centra telpu labiekārtošana, mācību rīkošana, datortehnikas iegāde. Šīs programmas ietvaros NVO papildus finanšu ziedojumam varēs pieteikties arī "Microsoft" programmatūras ziedojumiem, kas nepieciešama organizācijas darbam un mācību organizēšanai.

"Microsoft" Unlimited Potential Sabiedrības tehnoloģiju prasmju attīstības programmas ietvaros kopienu centru atbalsta programmai piešķīrusi 10 000 latu dāvinājumu.

"KIF ideja - rosināt cilvēkus aktīvāk darboties, papildināt zināšanas un apgūt darba tirgū nepieciešamas prasmes, līdz ar to radot sev jaunas iespējas, - sasaucas ar "Microsoft Latvia" mērķi - ar tehnoloģiju starpniecību dot cilvēkiem plašāku pieeju izaugsmes resursiem. Šīs iniciatīvas ietvaros no katra Latvijas reģiona naudas dāvinājumus savu projektu īstenošanai varēs iegūt trīs organizācijas. Tomēr ar programmas starpniecību es vēlos iedrošināt kopienu centrus, kam ir radusies nepieciešamība pēc programmatūras, izmantot "Microsoft" sniegto iespēju un pieteikties papildus arī programmatūras ziedojumam. Ceru, ka reģioni aktīvi izmantos šo iespēju", aicina "Microsoft Latvia" vadītājs Sandis Kolomenskis.

"Ar piedalīšanos šajā programmā "Unilever Baltic" turpina atbalstīt sociālās atbildības projektus Latvijā. Mūs ieinteresēja KIF piedāvātā iespēja atbalstīt nevalstiskās organizācijas sniegt savu ieguldījumu Latvijas reģionu iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanā," informēja Wlodzimierz Karandyszowski "Unilever Baltic" izpiddirektors. "Šogad šajā projektā "Unilver Baltic" iegulda 5000LVL, lai saskaņā ar mūsu korporatīvas atbildības programmas mērķiem, veidotu sakoptu un patīkamu vidi, kur dzīvot, strādāt un atpūsties."

Latvijas Pašvaldības savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis: "Šodien uzsāktā programma "Atbalsts kopienu centru darbībai Latvijas reģionos" ir paredzēta Latgales reģiona kopienu centriem, un es ļoti ceru, ka tā paplašināsies un atbalstu kopienu centru attīstībai varēs saņemt arī citu Latvijas reģionu nevalstiskās organizācijas. Pašvaldības visā Latvijā jau tagad aktīvi atbalsta nevalstiskās organizācijas un ir ļoti atsaucīgas kopienu centru izveidē, taču pašvaldībām bieži vien pietrūkst finansējuma, lai labās idejas īstenotu. Šī atbalsta programma pašvaldību un NVO sadarbībai paver jaunas finansiālās iespējas un noteikti palīdzēs risināt gan iedzīvotāju datorprasmju apguves, gan sadzīves, gan daudzus citus jautājumus."

NVO, kas darbojas kā kopienu centri, finansējuma saņemšanai var pieteikties no š.g. 16.augusta līdz 1.oktobrim KIF birojā (Elizabetes ielā 45/47, 506.kab., Rīgā, LV-1010). Maksimālais finansējums vienam projektam ir 3000 LVL, kas veido ne vairāk kā 80% no kopējā projekta izmaksām. Projekta īstenošanā un/vai līdzfinansēšanā jāpiedalās pašvaldībai. Šogad atbalsta programmai ir piešķirti kopumā 20 000 LVL. Detalizētu informāciju un noteikumus finansējuma saņemšanai var iegūt KIF mājas lapā www.iniciativa.lv, kurā arī tiks publicēts KIF padomes lēmums par finansējuma piešķiršanu NVO projektiem š.g. 8.novembrī.

Uzziņai:

Latvijas Kopienu iniciatīvu fonds

Latvijas Kopienu Iniciatīvu fonds (KIF) ir nodibinājums, kas piesaista līdzekļus no plaša ziedotāju loka, lai atbalstītu nevalstiskās organizācijas, kas darbojas sociālajā, veselības aprūpes un izglītības jomā, un veicinātu kopienu iniciatīvu veidošanos. Kopienas iniciatīva ir aktivitāte vietējās sabiedrības - ciema, pagasta, mazpilsētas - dzīves kvalitātes uzlabošanai, kas top sadarbībā starp sabiedrisku organizāciju, pašvaldību un uzņēmējiem. Šī kopīgā darbošanās padara kopienas dzīvi labāku un veicina iedzīvotāju aktīvu iesaistīšanos savu problēmu risināšanā un paātrina vietējās attīstības tempus.

"Unilever"

"Unilever" ir globāls, sociāli atbildīgs uzņēmums, kas pateicoties savam plašajam labi pazīstamo produktu klāstam, palīdz cilvēkiem justies labi, izskatīties labi un pilnvērtīgāk izbaudīt dzīvi. "Unilever Baltic" Latvijā darbojas kopš 1996. gada un ir pazīstams ar tādām plaši pazīstamām preču zīmēm, kā Dove, Sunsilk, OMO, Cif, Knorr, Lipton, Hellman, u.c.

"Microsoft"

Dibināta 1975. gadā, "Microsoft" (Nasdaq "MSFT") ir programmu, pakalpojumu un interneta tehnoloģiju pasaules līdere personālajai un biznesa skaitļošanai. Kompānija piedāvā plašu produktu un pakalpojumu klāstu, kas radīti, lai lietotāji varētu izmantot programmas jebkurā laikā, vietā un iekārtā. "Microsoft Latvia" ir izveidota 1999. gadā un šobrīd tajā strādā vairāk nekā 50 cilvēki, nodrošinot partneru un mārketinga atbalstu, servisu un risinājumu izstrādi.

Papildu informācija:

Inta Paeglīte

KIF direktore

Tālr.: 67316963

Mob.t.: 26820775

e-mail: [email protected]

Elīna Zēne

Sabiedrisko attiecību aģentūras "PR-Stils"

Projektu vadītāja

Tālr.: 7282472

Mob.t.: 28680275

e-mail: [email protected]

Mārīte Jirgensone

"Unilever Baltic"

Direktora personālā asistente

Tālr.: 7813441

e-mail: [email protected]

Ivita Pauliņa

"Microsoft Latvia"

Sabiedrisko attiecību vadītāja

Tālr.: 7046557

Mob.t. 29299228

e-mail: [email protected]

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Unilever palīdz Latgales reģionā veidot modernu un patīkamu vidi.

, 17.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piedaloties Latvijas Kopienu iniciatīvu fonda (KIF) programmā Unilever turpina atbalstīt sociālās atbildības projektus Latvijā.

Ar informatīvu pasākumu Preiļos, KIF atklāja programmas "Atbalsts kopienu centru darbībai Latvijas reģionos" pirmo posmu, kas paredzēts Latgales kopienu centru stiprināšanai. Tikšanās laikā programmas atbalstītāji un pasākuma organizētāji aicināja visus aktīvos Latgales reģiona kopienu centrus pieteikties uz KIF izsludināto programmu un saņemt finansējumu sava centra labiekārtošanai un darbības pilnveidošanai.

Šogad Latgales reģiona kopienu centru atbalstam Unilever KIF programmā iegulda 5000 LVL. Programmas ietvaros Unilever atbalstīs kopienu centrus arī ar savu produkciju. Ar savu dalību programmā, Unilever vēlas palīdzēt reģionālajiem kopienu centriem izveidot viegli kopjamas, ērtas un vizuāli patīkamas sanitārās telpas, jo tās ir būtiska sakoptas vides sastāvdaļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Neprecīza interpretācija dod cerības MVU

Jānis Lasmanis kopā ar Madaru Laicāni, 06.12.2007

ES Iekšējā tirgus un pakalpojumu lietu komisāra Č. Makrīvija dienesta Latvijai nosūtītajā vēstulē neprecīzi interpretētais Eiropas Kopienu tiesas lēmums dod Latvijai ieroci cīņā par mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) interešu aizstāvību likumdošanā — topošajā Konkurences likumā.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ES komisāra Č. Makrīvija dienesta vēstulē Latvijai neprecīzi interpretētais EK lēmums dod ieroci cīņā par MVU interešu aizstāvību topošajā Konkurences likumā.

Tā Db norādīja starptautiski atzīts Eiropas tiesību eksperts, kurš vēlējās palikt anonīms. Pēc EK iesaistīšanas likumu labojumos veiktas dažādas izmaiņas, tuvinot iecerēto likumu ģenerāldirektorāta izpratnei par Latvijas parakstītajā Kopienu Līgumā garantētajām brīvībām. Tomēr, kā Db uzsvēra eksperts, kurš ir iepazinies ar EK iekšējā tirgus un pakalpojumu ģenerāldirektorāta (DG MARKT) piesauktajā lietā pieņemto lēmumu, Latvijas valdībai nosūtītā interpretācija neatbilstot Eiropas Kopienu tiesas paustajam viedoklim. Interpretējot 1997. gada 5. jūnijā nolasīto Eiropas Kopienu tiesas (EKT) spriedumu izskatītajās lietās, DG MARKT pauda viedokli, ka saskaņā ar nodibināto tiesu praksi mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) aizsardzība pret lielākiem uzņēmumiem nav uzskatāma par mērķi, kas attaisnotu Kopienu Līgumā iekļauto pamatbrīvību ierobežošanu. DG MARKT arī neidentificēja derīgus pamatojumus, kādēļ Latvijas likumdevēji uzskata, ka ir nepieciešams konkurences aizsardzības nolūkā ierobežot dibinājumbrīvību, jo konkurences noteikumi jau pastāvot, tie ir ar mazākiem sliekšņiem nekā citās Eiropas valstīs un to mērķis ir novērst dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Google atzīts par nevainīgu atslēgvārdu strīdā

Lelde Petrāne, 23.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Kopienu Tiesa strīdā ar luksusa preču ražotāju LVMH lēmusi par labu Google, ziņo BBC.LVMH pieder tādi zīmoli kā Louis Vuitton, Moet & Chandon un Dior. Tā iebilda pret Google praksi atslēgvārdu pārdošanā.Savukārt tiesas spriedumā rakstīts, ka «Google nav pārkāpis preču zīmju likumu, ļaujot reklāmdevējiem iegādāties atslēgvārdus, kas atbilst konkurentu preču zīmēm.»Savukārt Bloomberg raksta, ka Google spēja izmantot aizsargātus vārdus kā atslēgvārdus, kas saista interneta meklētājus ar reklāmām līdz ar Eiropas Kopienu tiesas spriedumu varētu tikt ierobežota. Tiesa lēmusi, ka meklētājprogrammas nedrīkst izmantot vārdus, ja tās ir brīdinātas par iespējamiem preču zīmju pārkāpumiem.Eiropas Kopienu Tiesa strīdā ar luksusa preču ražotāju LVMH lēmusi par labu Google, ziņo BBC.LVMH pieder tādi zīmoli kā Louis Vuitton, Moet & Chandon un Dior. Tā iebilda pret Google praksi atslēgvārdu pārdošanā.Savukārt tiesas spriedumā rakstīts, ka «Google nav pārkāpis preču zīmju likumu, ļaujot reklāmdevējiem iegādāties atslēgvārdus, kas atbilst konkurentu preču zīmēm.»Savukārt Bloomberg raksta, ka Google spēja izmantot aizsargātus vārdus kā atslēgvārdus, kas saista interneta meklētājus ar reklāmām līdz ar Eiropas Kopienu tiesas spriedumu varētu tikt ierobežota. Tiesa lēmusi, ka meklētājprogrammas nedrīkst izmantot vārdus, ja tās ir brīdinātas par iespējamiem preču zīmju pārkāpumiem.Eiropas Kopienu Tiesa Google strīdā ar luksusa preču ražotāju LVMH lēmusi par labu Google, ziņo BBC.

LVMH pieder tādi zīmoli kā Louis Vuitton, Moet & Chandon un Dior. Tā iebilda pret Google praksi atslēgvārdu pārdošanā.

Tiesas spriedumā rakstīts, ka «Google nav pārkāpis preču zīmju likumu, ļaujot reklāmdevējiem iegādāties atslēgvārdus, kas atbilst konkurentu preču zīmēm.»

Savukārt, Bloomberg raksta, ka Google spēja izmantot aizsargātus vārdus kā atslēgvārdus, kas saista interneta meklētājus ar reklāmām līdz ar Eiropas Kopienu tiesas spriedumu varētu tikt ierobežota. Tiesa lēmusi, ka meklētājprogrammas nedrīkst izmantot vārdus, ja tās ir brīdinātas par iespējamiem preču zīmju pārkāpumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir daudz nelielu datu centru, kas liecina par uzņēmumu un iestāžu «viensētas» principu, un pāris lielu spēlētāju, kuri aktīvi kāpina eksportu; klupšanas akmeņi – energoefektivitāte un valsts likumdošana, raksta Dienas bizness.

Lai arī datu centru būvniecība Latvijā ir sākusies pirms pāris gadu desmitiem un šī sfēra attīstās arvien straujāk, pieaugot datu centru skaitam, tomēr joprojām nav izstrādātas valsts vadlīnijas datu centru infrastruktūras attīstībai Latvijā. To apliecina FIMA un Rīgas Tehniskās universitātes veiktais datu centru pētījums, kurā informācija apkopota no 63 datu centriem. Piemēram, nav izstrādātas speciālas prasības vai noteikumi par datu centru infrastruktūras veidošanu valsts un pašvaldības iestādēs, izņemot dažus normatīvos regulējumus, kurus netieši var piemērot datu centriem. Nav arī nacionāla līmeņa politikas datu centru infrastruktūras veidošanā vai attiecīgo pakalpojumu nodrošināšanā. Latvijā nav arī datu par to, cik liels kopumā ir datu centru bizness, lai gan nozares uzņēmēji norāda uz ieņēmumu pieaugumu. DB jau vairākkārt ir rakstījis, ka tieši datu centri ir joma, kurā kāpināt Latvijas IT pakalpojumu eksportu. Latvijas datu centru priekšrocības eksporta tirgos ir spēja runāt klientiem saprotamā valodā, sniegtais serviss, kā arī Eiropas Savienības valsts statuss, pakalpojuma cena un spēja risināt problēmjautājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai atlīdzinātu Latvijas ebreju kopienai par holokausta un komunistiskā totalitārā režīma laikā nelikumīgi atsavināto nekustamo īpašumu, partija «Attīstībai/Par!» rosina izmaksāt kompensāciju 40 miljonu eiro apmērā.

Politiskā spēka piedāvājums paredz šo summu izmaksāt pa daļām desmit gadu laikā, sākot no 2021.gada un pabeidzot 2030.gadā, liecina ierosinājums, kas iesniegts apspriešanai koalīcijas partneriem.

Atlīdzinājums tiktu izmaksāts Latvijas ebreju kopienas restitūcijas fondam. Piešķirtos līdzekļus fonds drīkstētu izmantot tikai tādu pasākumu un projektu finansēšanai, kuri saistīti ar reliģiju, kultūru, izglītību, zinātni, veselības aprūpi, vēsturi, sportu, labdarību, Latvijas ebreju kultūrvēsturiskā mantojuma atjaunošanu un saglabāšanu, Latvijas sabiedrības integrācijas, vienotības un pilsoniskās sabiedrības attīstības veicināšanu, ebreju kopienas un fonda īpašuma apsaimniekošanu, kā arī sociālās un materiālās palīdzības sniegšanai tiem Latvijas teritorijā holokaustā cietušajiem, kuri dzīvo ārpus Latvijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dalībvalstīm jāmaksā par pilsoņu ārstēšanos citas valsts ārstniecības iestādē

, 25.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Kopienu Tiesa (turpmāk - EKT) aprīlī pieņēma jaunu nolēmumu (lieta C-444/05 Stamatelaki) veselības aprūpes jomā, nosakot, ka dalībvalsts sociālās apdrošināšanas iestādei jāatmaksā izdevumi, kas radušies apdrošinātajai personai ārstējoties ne tikai valsts, bet arī privātā slimnīcā citā dalībvalstī. Šis nolēmums turpina jau aizsākto tiesas praksi jautājumos par medicīnas izdevumu atmaksu, ja tie radušies sakarā ar ārstēšanos ārzemju ārstniecības iestādēs, Db.lv informēja Tieslietu ministrija.

Kā informē Tieslietu ministrijas Eiropas Kopienu Tiesas departaments, iepriekšējos EKT spriedumos tika uzsvērts, ka pakalpojumu sniegšanas brīvība ietver pakalpojumu saņēmēju, it īpaši personu, kurām ir jāsaņem medicīniska aprūpe, brīvību doties uz citu dalībvalsti, lai tur saņemtu šos pakalpojumus (lieta C 372/04 Watts).

Lai arī Eiropas Kopienu tiesības neietekmē dalībvalstu kompetenci organizēt sociālā nodrošinājuma sistēmu, šīs kompetences īstenošanā dalībvalstīm ir jāievēro Kopienu tiesības, it īpaši noteikumi par pakalpojumu sniegšanas brīvību, kas aizliedz dalībvalstīm ieviest vai saglabāt nepamatotus ierobežojumus šīs brīvības izmantošanai veselības aprūpes jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) topošās valdības partneri šorīt parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu, valdības deklarāciju un fiskālās disciplīnas līgumu.

Dokumentus parakstīja partiju un frakciju vadītāji, klātesot arī topošās valdības ministriem, kuri parakstīja valdības deklarāciju.

Parakstīšana notika Saeimas nama Sarkanajā zālē. Saeima šodien plkst.12 lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru vadītu Kariņš.

Savukārt pusstundu pēc Saeimas ārkārtas sēdes beigām Viesu zālē plānota Kariņa preses konference. Pēc valdības apstiprināšanas tā plānojusi arī pulcēties uz pirmo svinīgo sēdi valdības mājā.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, iepriekš lēsa Kariņš.

Valdību veidos piecu politisko spēku pārstāvji - «Jaunā Vienotība» (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP), «KPV LV», «Attīstībai/Par» (AP) un «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Valdību vadīs politiķis no JV, lai arī šī partija vēlēšanās ieguva vismazāko mandātu skaitu Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Darba devēji: Laval uzvara veicinās konkurenci

, 18.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Darba devēju konfederācija uzskata, ka Eiropas Kopienu Tiesas pieņemtais nolēmums, kurā tā Zviedrijas arodbiedrību veikto rīcību, bloķējot būvobjektu, atzīst par pakalpojumu sniegšanas brīvības ierobežojumu, veicinās konkurenci iekšējā ES tirgū.

EKT lēmums par "Laval un partneri" apliecina, ka vienots brīva un godīga konkurence Eiropas iekšējā tirgū ļauj izmantot Eiropas potenciālu globālajā tirgū, Db.lv inorādīja Latvijas Darba devēju konfederācijas korporatīvās pārvaldes eksperte Agnese Alksne.

Nolēmums balstīts uz samērīguma un lietderības principiem, izvērtējot, ka dalībvalstīm kompetence sociālajā jomā jāsaskaņo ar brīvas pakalpojumu kustības noteikumiem un ka koplīgumā iekļauto noteikumu uzspriešana ārvalstu pakalpojumu sniedzējiem nav pieļaujama, it īpaši gadījumos, kad šis pakalpojumu sniedzējs jau ir noslēdzis koplīgumu citā ES dalībvalstī, kā tas ir Laval un Partneri Ltd gadījumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Wall Street Memes iepriekšpārdošanas pēdējās dienas - 2023. gada visvairāk gaidtīto memu monētu izlaišanu. Žetons $WSM jau ir savācis vairāk nekā 25 miljonus ASV dolāru, tā ir viena miljona cilvēku kopiena, ar kuru mijiedarbojas Īlons Masks un kura cenšas gūt peļņu no GameStop, kas veicina akciju demokratizācijas kustību un piesaista kriptovalūtu.

Saskaņā ar Wall Street Memes tīmekļa vietni, drīz tā tiks ieviesta pirmā līmeņa decentralizētās biržas (CEX) sarakstā, kuras saskaņā ar neapstiprinātiem ziņojumiem būs vismaz divas top 10 biržas.

Izplatās spekluācijas par to, kuras biržas ir iekļautas rāmī, un vismaz viens YouTube lietotājs Binance uzskata par vienu no tirdzniecības vietām.

Bet pat tad, ja tas vēl nav Binance, daudzu populārāko biržu slazds šajā projekta izstrādes agrīnajā posmā nodrošinās to par labu Binance sarakstam nākotnē un sprādzienbīstamu cenu pieaugumu, kad tas tiks izlaists drīz.

Wall Street Memes iepriekšpārdošana joprojām ir atvērta, tāpēc nav ko zaudēt laiku un iegādājies žetonus pirms tā slēgšanas. Žetona, $WSM, cena ir 0,0337 ASV dolāri, un drīzumā tā varētu tikkt tirogta par 10 reizes lielāku vērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izveidots biznesa eņģeļu investīciju klubs ChangerBAN, informē kluba pārstāvji.

Nupat vairāk nekā 80 veiksmīgu biznesmeņu no Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pulcējušies Rīgā, lai atzīmētu pirmā reģionālā privāto investoru kluba atklāšanu. Kluba mērķis – izveidot biznesa līderu kopienu, kuri dalīsies ar jaunuzņēmumiem savās zināšanās un naudā, lai palīdzētu tiem strauji augt.

«Biznesa eņģeļu investīciju klubs Changer ir risinājums, kas sameklēs visspožākos startup talantus visās Baltijas valstīs un Baltkrievijā un vienlaikus izveidos agrāk nebijušu gudru uzņēmēju kopienu, kuri grib sev izvirzīt jaunus mērķus, darbojoties kopā ar domubiedriem no visa reģiona,» uzsvēra viens noChangerBAN līdzdibinātājiem Vjačeslavs Nebogatihs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DNB bankā sācis darboties Būvniecības finansēšanas centrs, informē bankas pārstāvji.

Tas radīts kā atbalsts potenciālo privātmāju īpašniekiem, kuri nereti būvniecības uzsākšanas sākumposmā saskaras ar dažādām neparedzētām un nezināmām situācijām. DNB Būvniecības finansēšanas centra konsultanti palīdzēs orientēties būvniecības procesā - aptvert gaidāmos finansiālos izaicinājumus un iespējami labāk sagatavoties mājokļa celtniecībai.

DNB Būvniecības finansēšanas centrs piedāvā kopā ar klientu iziet cauri visiem ar mājas būvniecības finansēšanu saistītajiem procesiem – no klienta kredītspējas noteikšanas līdz konsultācijām par mājas uzturēšanas izdevumiem. Centru vada Gatis Macāns, kurš DNB bankā jau astoņus gadus veic privātpersonu apkalpošanu un kreditēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālā digitalizācija, kā arī pandēmijas ietekme veicinājusi datu centru pakalpojumu izaugsmi. Datu centrs ir viens no tiem IT risinājumiem, kas ļauj paaugstināt biznesa procesu efektivitāti un drošību, kā arī būtiski samazināt tehniskās infrastruktūras uzturēšanas izmaksas. Šīs tendences ietekmē gan Latvijā gan pasaulē pieaugošā datu centru slodze, kas saistītas ar datu centru darbību un patērētās elektroenerģijas apjoma pieaugumu. Kas sagaida šo nozari turpmāk, stāsta “Tet” Datu centra biznesa attīstības vadītājs Māris Sperga.

Sistēmas noturības attīstīšana

Prasības nodrošināt nepārtrauktu infrastruktūras darbību katru gadu pieaug. Sistēmu lēndarbība un dīkstāve var būtiski ietekmēt uzņēmuma veiktspēju un pakalpojumu līmeni, tādējādi samazinot ieņēmumus. Jaunu standartu piemērošana, lai panāktu pilnīgu noturību un darbības nepārtrauktību, agri vai vēlu kļūs par nozares normu.

Perifērijas risinājumu izstrāde

Datu apjoma pieaugumu veicina arī ar tīklu savienoto ierīču pieaugums. Sagaidāms, ka to apstrāde notiks nevis centrālajos datu centros, bet gan perifērijā, tas ir, vietējos datu centros. Tas novedīs pie dažāda veida datu centru izvietošanas un jaunu datu centru veidu rašanās tīkla savienojamības nodrošināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Tirdzniecības centriem būs jāsāk cīņa par pircējiem

Rudīte Spakovska, [email protected] 67084420, 20.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvāko gadu laikā sasniegsim tādu tirdzniecības platību piesātinājumu uz vienu iedzīvotāju, ka tirdzniecības centru segments sasniegs vēl nebijušu spraigas konkurences stadiju.

Tā intervijā Db atzīst Linstow center management tirdzniecības centru komercdirektore Evija Majevska. Šādos apstākļos apgrozījuma pieaugums grupas tirdzniecības centros par 14 % - no 92 milj. Ls 2006. gada pirmajā pusgadā līdz 105 milj. Ls šā gada pirmajā pusgadā - esot vērtējams pat kā ļoti labs.

Kā vērtējat šā gada pirmā pusgada rezultātus?

14 % apgrozījuma pieaugums ir pietiekami augsts, jo šobrīd tirdzniecības centru piedāvājums ir sasniedzis patērētāja pieprasījumu. Ja skatāmies uz mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugumu Latvijā (+ 26 %) un salīdzinām ar Linstow center management apgrozījuma pieaugumu, esam ļoti apmierināti ar rādītājiem. Statistikā lielākais mazumtirdzniecības pieaugums bijis būvmateriālu tirdzniecībā. Mēs visi redzam - ikviens ceļ, katrs Latvijas iedzīvotājs uzskata par nepieciešamu būt par celtnieku un vēl izremontēt savu dzīvokli. Tad seko elektropreces un mēbeles. Šīs trīs kategorijas veido mazumtirdzniecības pieaugumu Latvijā. Un ne visas šīs kategorijas ir mūsu veikalos - mums nav celtniecības materiālu, elektroprecēm mums vērojams neliels kritums, jo centros uz rekonstrukciju bija aizvērušies vairāki veikali. Tas arī iespaidoja apgrozījuma pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Aptauja: Lielākā daļa jauno uzņēmēju biznesu sāk par savu naudu

Žanete Hāka, 20.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākums jauno uzņēmēju Latvijā, Lietuvā un Igaunijā sava biznesa uzsākšanai izmantojušu pašu uzkrāto kapitālu – bez banku un valsts palīdzības un nepiesaistot ES fondus, secināts SEB bankas veiktajā aptaujā visās trīs Baltijas valstīs.

Aptaujas dati liecina, ka 70% jauno uzņēmēju Latvijā sava biznesa uzsākšanai izmantojuši pašu uzkrāto kapitālu. Ja ar pašu līdzekļiem nepietiek, jaunie uzņēmēji, aicina palīgā ģimeni vai draugus. Tikai daži, uzsākot jaunu biznesu, mēģina iegūt banku vai valsts finansējumu, vai arī piesaistīt ES fondu līdzekļus. Līdzīga situācija ir arī citās Baltijas valstīs – 76% Lietuvas un 75% Igaunijas jauno uzņēmēju atzīmējuši, ka uzsākuši savu biznesu, izmantojot savus uzkrājumus.

SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars: «Starta kapitāls, kas ir nepieciešams biznesa uzsākšanai, parasti ir neliels, tāpēc uzņēmējdarbības uzsākšana lielākoties tiek finansēta no paša uzņēmēja līdzekļiem vai piesaistot radinieku un draugu palīdzību. Apzinoties risku, jaunie uzņēmēji dažreiz nav gatavi uzņemties saistības. Tieši tāpēc sākumposmā tik svarīgs ir valsts vai pašvaldību atbalsts. Pēc tam, kad bizness ir ieguvis stabilu pamatu un vēlas paplašināties un nonākt nākamajā līmenī, bankas jau var piedāvāt ilgtermiņa finansējumu ar izdevīgiem nosacījumiem. Jo pārdomātāks ir biznesa plāns un skaidrāks ir uzņēmēja redzējums sava biznesa attīstībai, jo labāki būs kreditēšanas nosacījumi.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Iedzīvotāji uzskata, ka lielākā daļa šķēršļu biznesa uzsākšanai ir mazinājušies

Žanete Hāka, 02.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad salīdzinājumā ar 2012.gadu uzlabojies iedzīvotāju vērtējums par dažādu faktoru ietekmi, kas kavē uzsākt savu biznesu, liecina Swedbank Business Network veiktā aptauja.

Visbūtiskāk samazinājies iedzīvotāju skaits, pēc kuru domām ekonomiskā situācija nav piemērota uzņēmējdarbības uzsākšanai – šogad tā uzskata 27% respondentu, kamēr 2012.gadā tā domāja 43%.

Tāpat pēdējo divu gadu laikā par 10 procentpunktiem samazinājies to iedzīvotāju skaits, kas norāda uz zināšanu trūkumu kā kavēkli sava biznesa uzsākšanai.

Lai arī kopumā iedzīvotāju vērtējums par šķēršļiem biznesa uzsākšanai ir uzlabojies, tomēr šogad ir kļuvis kritiskāks viedoklis par savām spējām vadīt uzņēmumu. 25% aptaujāto domā, ka neatbilst uzņēmēja tipam, un tas kavē uzsākt savu biznesu. Salīdzinot ar 2012.gadu, šādi domājošo īpatsvars pieaudzis par 11 procentpunktiem. Taču pasaules ekspertu atziņas liecina, ka uzņēmēja tipi ir dažādi – daļa ir veiksmīgi uzņēmēji, daļa - vadītāji, citi var būt veiksmīgu ideju autori, kuriem biznesa vadība jāuztic partneriem, paturot savā pārziņā inovāciju izstrādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Piektdaļa Latvijas iedzīvotāju sapņo par savu biznesu

Gunta Kursiša, 21.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn Latvijā tika reģistrēti vairāk nekā 18 tūkstoši jaunu uzņēmumu, savukārt šā gada laikā savu biznesu apņēmušies uzsākt 6% iedzīvotāju, bet piektā daļa jeb 20% iedzīvotāju apsver iespēju par uzņēmējdarbības uzsākšanu tuvākajā nākotnē, liecina Swedbank veiktais pētījums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Pirmajā dienā Apple varētu izdoties pārdot miljonu jauno iPad

Jānis Rancāns, 13.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan jaunais Apple planšetdators vēl nav nonācis tirdzniecībā, analītiķi cenšas paredzēt, cik veiksmīgs tas būs. Atsevišķi nozares eksperti norāda, ka tirdzniecības uzsākšanas dienā, Apple varētu izdoties pārdot pat miljonu jauno iPad. Par to liecina arī milzīgā interese par ierīces iepriekšpasūtīšanu.

Piektdien paredzētajā tirdzniecības uzsākšanas dienā Apple izdosies pārdot vismaz vienu miljonu iPad planšetdatoru, uzskata ASV investīciju bankas Piper Jaffray analītiķis Džīns Munsters. Kad Apple debitēja planšetdatoru jomā – tās ierīci tirdzniecības pirmajā dienā tika iegādāti 300 tūkstošus šo ierīču, savukārt pirmajā dienā pārdoto iPad 2 skaitu kompānija nekad nav nodevusi atklātībai, vēsta Mashable.

Kopš pirmā iPad tirdzniecības uzsākšanas Apple izdevies pārdot kopumā 55 miljonus šo ierīču. Dž. Munsters salīdzināja jaunā iPad tirdzniecības uzsākšanu ar iPhone 4 nonākšanu pārdošanā pērn. Saskaņā ar Apple datiem – minēto viedtālruni pirmajās trīs dienās iegādājās 1,7 miljonus reižu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Kādām īpašībām jāpiemīt cilvēkam, lai uzsāktu savu biznesu?

Lelde Petrāne, 26.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbildot uz jautājumu – kādām īpašībām jāpiemīt cilvēkam, lai uzsāktu savu biznesu*, teju puse jeb 48% aptaujāto norādījuši labas komunikācijas prasmes, informē Swedbank.

Savukārt otrā biežāk minētā atbilde (kā būtisku norādījuši 45% aptaujāto) ir drosme riskēt. 43% aptaujāto svarīga īpašība sava biznesa uzsākšanai šķiet pārliecība par sevi, lai ar savu ideju vai produktu spētu aizraut citus. Turpretī katram trešajam (33%) aptaujātajam nozīmīgākā īpašība, lai sāktu savu uzņēmējdarbību, šķiet stratēģiskā domāšana. Interesanti, ka, salīdzinot ar līdzīgas aptaujas datiem 2012.gadā, labas komunikācijas prasmes šogad norādītas kā svarīgākā personības iezīme, taču pirms trīs gadiem tā ierindojās vien ceturtajā vietā, kā nozīmīgākas īpašības norādot intuīciju, pārliecību par sevi un drosmi riskēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Iesaistīties uzņēmējdarbībā motivē ar papildu naudas grantiem

Dienas Bizness, 24.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veicot grozījumus ES fondu programmā «Pasākumi motivācijas celšanai inovācijām un uzņēmējdarbības uzsākšanai», paplašinātas programmas ietvaros atbalstāmās darbības un attiecināmās izmaksas, atļaujot tās ietvaros rīkoto biznesa plānu un ideju konkursu uzvarētājiem piešķirt grantus un ekspertu konsultācijas uzņēmējdarbības uzsākšanai un uzņēmējdarbības tālākai attīstībai.

Ministru kabineta sēdē otrdien, 24.maijā, tika atbalstīta Ekonomikas ministrijas iniciatīva ieviest vēl vienu jaunu papildus atbalsta formu jaunajiem komersantiem – granta (naudas balvas) un eksperta konsultāciju piešķiršanu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizēto konkursu laureātiem uzņēmējdarbības uzsākšanai un uzņēmējdarbības tālākai attīstībai.

ES fondu programmas «Pasākumi motivācijas celšanai inovācijām un uzņēmējdarbības uzsākšanai» ietvaros LIAA rīko dažādus konkursus un pasākumus, piemēram, «Ideju kauss», «Inovatīvas uzņēmējdarbības uzsākšana», «Kļūsti par uzņēmēju 5 dienās», kuri ir plaši atzīti un kuros piedalās ievērojams dalībnieku skaits. Diemžēl tikai neliels skaits programmas ietvaros rīkoto konkursu un pasākumu uzvarētāju izveido jaunu un inovatīvu uzņēmumu, un attīsta jaunus inovatīvus produktus, kas ir izpelnījušies atzinību konkursu un pasākumu ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzsākot būvdarbus, topošo privātmāju īpašniekiem jāsaskaras ar virkni izaicinājumu.

Kā liecina pēc DNB bankas pasūtījuma veiktās aptaujas rezultāti, lielākie izaicinājumi savas privātmājas kārotājiem pirms reālās būvniecības uzsākšanas ir starta kapitāls, būvniecības saskaņošana un būvdarbu izpildītāju atrašana. Savukārt pēc būvniecības uzsākšanas – iekļaušanās izmaksu tāmē un būvdarbu veicēju darba uzraudzīšana.

Aptaujājot tos Latvijas iedzīvotājus, kuri nesen noslēguši privātmājas būvniecību vai patlaban vēl to veic, noskaidrojās, ka katram trešajam respondentam lielākais izaicinājums pirms reālo darbu uzsākšanas privātmājas būvniecībā bijis starta kapitāla uzkrāšana. Savukārt būvniecības saskaņošana un visu nepieciešamo atļauju saņemšana vislielākās raizes sagādājušas gandrīz katram ceturtajam (24%) respondentam. Bet gandrīz katram piektajam (18,8%) vislielākās grūtības bijušas atrast piemērotu būvdarbu izpildītāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Latvija Doing Business reitingā ierindota 24. vietā; EM atzīst nepilnības uzņēmējdarbībā

Žanete Hāka, 29.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules Bankas veiktajā pētījumā Doing Business 2014 Latvija pakāpusies par vienu vietu līdz 24.vietai, liecina bankas paziņojums. Lai pārliecinošāk uzlabotu pozīcijas nākamajos pētījumos, nepieciešamas reformas jomās, kur Latvija būtiski atpaliek no citām valstīm, piemēram, uzņēmējdarbības uzsākšanā, nodokļu nomaksā, investoru tiesību aizsardzībā, līgumsaistību izpildē un citās, norāda Ekonomikas ministrija (EM).

Pārējās Baltijas valstis atrodas augstāk nekā Latvija – Igaunija ierindojusies 22. vietā, bet Lietuva – 17. vietā. Lietuva augsto pozīciju ir ieguvusi, pateicoties reformām uzņēmējdarbības uzsākšanā, atceļot minimālā pamatkapitāla prasību, un kredītu pieejamības indeksā, pateicoties ārpus tiesas izpildes institūta ieviešanai un kustamā īpašuma tvērumu paplašināšanai kā nodrošinājumam galvojuma līgumos.

Savukārt Igaunija ir veikusi reformas līgumsaistību izpildē, samazinot tiesu nodevas un tādējādi samazinot kopējo izmaksu rādītāju pozīciju par 0,4% no prasības apjoma salīdzinot ar gadu iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Deklarācija par Godmaņa vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību

, 20.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv publicē deklarāciju par Ivara Godmaņa vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību.

"Latvijā – valstī ar straujāk augošo ekonomiku Eiropas Savienībā – ir radīti apstākļi un vide, kurā paplašinās sabiedrības vidusslānis, strauji pieaug cilvēku ienākumi, mājokļu iegāde un būvniecība, turpina pieaugt ārvalstu investīciju un ES fondu ieplūšana Latvijā, panākts būtisks progress Latvijas starptautiskās lomas un vietas pieaugumā ES, kļūstot par pilntiesīgu Šengenas zonas valsti, ar noslēgto Latvijas – Krievijas robežlīgumu radīti nosacījumi būtiskai ekonomisko attiecību attīstībai.

Straujā ekonomiskā attīstība un iedzīvotāju ienākumu palielināšanās, mājokļu tirgus attīstības izraisītais hipotekārās kreditēšanas bums radījis strauju inflācijas lēcienu, finanšu resursu ieplūdi spekulatīvajā, neražojošā sfērā, izraisot disproporcionālu ražojošo un pakalpojumu nozaru attīstību. Demogrāfisko procesu un Latvijas darbaspēka emigrācijas uz attīstītākām ES valstīm ietekmē daudzās tautsaimniecības nozarēs sāk pietrūkt darba roku, sadrumstalotā administratīvi teritoriālā struktūra veicinājusi nevienmērīgu Latvijas reģionu attīstību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vēja parku attīstībai Latvijā nepieciešama sabiedrības līdzdalība

Kristaps Stepanovs, vēja parku attīstītājs, 04.12.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai īstenotu jebkādu vērienīgu ekonomisku transformāciju, tai nepieciešams gan pieprasījums sabiedrībā kopumā, gan politiskā griba, gan pamatojums makroekonomiksā mērogā un atbalsts to vietējo kopienu līmenī, kuras ir tieši iesaistītas šīs transformācijas īstenošanā.

Klimata neitrāla politika ar tās pārejas mērķiem uz arvien zaļāku enerģijas izmantošanu ir šādas transformācijas piemērs.

Eiropas Savienības līmenī jau ir formulēts mērķis kļūt par pirmo klimata neitrālo kontinentu, 2050. gadā sasniedzot klimata neitrālas ekonomikas izveidi. Šo ambīciju ievieš tagad jau liels daudzums ar dažādiem likumdošanas aktiem un iniciatīvām. ES rīcība sakņojas pilsoņu pieprasījumā pēc klimata ilgtspējīgas politikas – saskaņā ar ES pētījumiem, deviņi no desmit eiropiešiem uzskata klimata pārmaiņas par nopietnu problēmu. Arī enerģētikas nozaru speciālistu konferencēs vairs neviens nešaubās, ka pāreja uz ilgtspējīgu klimata ekonomiku patiesi notiks.

Komentāri

Pievienot komentāru