Jaunākais izdevums

Palaist Zemes orbītā pirmo Latvijā būvēto minisatelītu — tas ir tuvākais Ventspils Augsto tehnoloģiju parka valdes locekles Danas Reiznieces profesionālais mērķis.

Kosmosa tehnoloģiju attīstīšana ir viens no virzieniem, ar ko nodarbojas Ventspils Augsto tehnoloģiju parks (VATP), un Latvijas pirmā mazā satelīta Venta - 1 būve ir sākums. 36 kilometrus no Ventspils, Irbenē, bijušās padomju militārās bāzes teritorijā, šobrīd top moderns satelītu vadības centrs. Dana Reizniece vada šī projekta izstrādi.

«Vai nu pirmā sieviete uz Marsa, vai nākamā Valsts prezidente!» — tā par Danu izsakās Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra direktors Juris Žagars, slavējot viņas profesionālismu un enerģiju. Kur vēl tikai pirms gada stāvēja grausti, tagad tiek radītas ērtas darba un atpūtas telpas satelīttehnoloģiju speciālistiem un Ventspils Augstskolas (VA) studentiem.

Radioastronomijas centrā iekārtots arī Rīgā dzimušā raķešbūves pioniera Frīdriha Candera memoriālais kabinets. «Diemžēl šobrīd Latvija inovāciju ziņā atrodas vēl pirms Candera,» saka Dana. «Esam stipri atpalikuši gan no pasaules tendencēm, gan paši no sevis. Tikai pēdējos gados Latvijā parādījusies iniciatīva atkal atdzīvināt inženierzinātnes.»

Palielināt ieņēmumus

Eiropā kosmisko tehnoloģiju jomā gada apgrozījums ir 40 miljardi eiro. Arī Latvija varētu apgūt kādu daļu no šī apjoma, ir pārliecināta Tehnoloģiju parka vadītāja, norādot, ka finansiāli grūtos laikos ir divas stratēģijas — vai nu jāsamazina izdevumi, vai jāpalielina ieņēmumi. «Mēs strādājam, lai varētu palielināt ieņēmumus.»

Ventspils Augsto tehnoloģiju parks, kurā darbojas Siemens, Inspecta Latvia, Ventspils Elektronikas fabrika un citi uzņēmumi, kā arī VA Inženierpētniecības centrs, ekonomisko krīzi daudz neizjūtot — darbs turpinās. «Krīze vairāk skar uzņēmumus, kas balstās uz vietējo patēriņu, bet mēs strādājam eksportspējīgās nozarēs — elektronikā, informācijas tehnoloģija. Lai šīs nozares attīstītu, pirmais priekšnosacījums ir cilvēki. Tas vienmēr ir arī potenciālo investoru pirmais jautājums: vai būs cilvēki, kas strādā?»

Šobrīd VATP mēģina piesaistīt Francijas interneta risinājumu uzņēmumu Adipso, kurš būtu ar mieru nākt strādāt uz Ventspili, ja šeit būtu konkrētas specializācijas programmētāji. «Šādus speciālistus atrast ir grūti. Taču saprotam — kā attīstīsies augstskola, tā attīstīsies arī mūsu pilsēta. Informācijas tehnoloģiju fakultāte Ventspils Augstskolā jau ir izveidota, un šobrīd strādājam pie Inženierzinātņu fakultātes izveidošanas,» stāsta Dana Reizniece.

Ar tulka diplomu

Arī viņa pati ir Ventspils Augstskolas absolvente. Pirmā Danas darbavieta pēc tās beigšanas bija Ventspils domes Investīciju nodaļa. «Mans darbs bija saistīts ar ārējā finansējuma piesaistīšanas projektiem visdažādākajās jomās — no sociālās sfēras līdz infrastruktūrai. Viens no projektiem, kam pašvaldība piesaistīja finansējumu, bija Latvijas elektronikas un elektrotehnikas nozares attīstības projekts.»

Šajā projektā sadarbojas Ventspils, Ogres un Rīgas pašvaldība, Rīgas Tehniskā universitāte un Ventspils Augstskola. Projekta ietvaros Ventspilī tika izveidots Inženierpētniecības centrs, biznesa inkubators un uzbūvēta ražošanas ēka Tehnoloģiju parkā. Tehnoloģiju parka vadītājas darbs 2006. gadā tika piedāvāts Danai Reizniecei. «Tā es 25 gadu vecumā ar tulka, tulkotāja diplomu nokļuvu augsto tehnoloģiju nozarē.»

Pozitīvais neprāts

Visu apgūst mācoties, atbild Dana, jautāta, cik zinoša viņa toreiz jutusies šajā jomā. «Svarīgākais ir paša ieinteresētība. Neskatoties uz to, ka vairākus gadus augstskolā pavadīju, mācoties svešvalodas, tehniskās lietas man vienmēr bijušas sirdij tuvas, arī skolā mācījos eksaktā novirziena klasē.»

«Tagad esmu priecīga par iespēju strādāt tādu darbu, kur ikdienā jātiekas gan ar zinātniekiem, kuri rada kaut ko jaunu, gan ar uzņēmējiem, kuri šīs jaunās idejas mēģina ieviest dzīvē.» Savukārt Radioastronomijas centra direktors Juris Žagars bilst, ka Dana viņiem esot īsts atradums: «Viņa prot savest kopā zinātniekus, kuri brīžiem ir kā lieli bērni, un uzņēmējus, kuri ne vienmēr saprot zinātniekus. Kā jau četrkārtējai šaha čempionei, viņai piemīt arī tik nepieciešamā stratēģiskā domāšana.»

Tikpat noderīga ir Danas pāri kūsājošā enerģija. Novembrī viņa laidusi pasaulē savu otro meitiņu, un jau pēc dažām dienām atkal bijusi darbā — kopā ar visu zīdainīti, ko aprūpēt palīdz atsaucīgie kolēģi. «Mazs neprāts ir mana pozitīvākā un negatīvākā īpašība,» atzīst Dana, kura devītajā grūtniecības mēnesī lidojusi uz Pekinu, lai piedalītos Pasaules prāta spēlēs.

Atoms, gēns un bits

Galvenie nākotnes attīstības virzieni ir informācijas tehnoloģijas, nanotehnoloģijas un biotehnoloģijas, uzskata Dana Reizniece. «Atoms, gēns un bits ir trīs «ķieģelīši», no kuriem tiks veidota inovāciju ekonomika. Cik spējīga darboties šajos virzienos būs Latvija, ir atkarīgs no tā, cik mēs šodien ieguldīsim zinātnē un izglītībā. Šobrīd Latvijas inovāciju indekss ir zemākais Eiropas Savienībā. Manuprāt, finansējuma samazināšana šai sfērai ir lielākā kļūda, ko valdība pieļauj.»

Kā paraugu viņa min Somiju, kur 90. gadu sākumā arī bija dziļa ekonomiskā krīze, IKP kritās par 14 %, bezdarbs pieauga no 3 līdz 20 %. «Somijas valdība saprata, ka tieši izglītība un zinātne ir tās nozares, kurās jāiepludina maksimālais finansējums, un izvirzīja to kā prioritāti. Intensīvi strādājot tehnoloģiju virzienā, Somija panāca, ka šodien tā ir viena no attīstītākajām valstīm ne tikai Eiropā, bet visā pasaulē. Tas ir labs paraugs, pēc kā Latvijai vajadzētu tiekties.»

Tādai mazai valstij kā Latvija ir svarīgi atrast savu nišu, jo mēs nevaram aptvert plašu darbības lauku, uzsver Dana. «Tāpēc mēs Ventspilī esam izvēlējušies satelīttehnoloģiju, kas apvieno informācijas tehnoloģijas un elektroniku. Dažādu tehnoloģiju saskares punktā vienmēr rodas inovatīvas lietas. Specializējoties arī mēs varam būt stipri un konkurēt pasaules mērogā.»

Ko iemāca šahs

Latvijas izglītības sistēmā pēdējos gados ir pieļautas kļūdas, atstājot novārtā tehniskās nozares, spriež Dana. «Cilvēkiem nav pamatzināšanu, lai varētu radīt kaut ko jaunu. Otra lieta, ko vajadzētu veicināt izglītības sistēmai, ir domāšanas veidošana. Bērniem jāmāca nevis mehāniski apgūt zināšanas, bet prast arī tās izmantot problēmu un uzdevumu risināšanā. Tā šobrīd skolās pietrūkst.»

Dana ir no Kuldīgas, kas Latvijā pazīstama ar spēcīgām šaha spēles tradīcijām, un atzīst, ka pati skolas gados dzīvojusi it kā divās pasaulēs. «Viena bija obligātā skola, bet otra — šahs, kur valdīja pavisam cita pieeja. Šahu sāku spēlēt astoņu gadu vecumā, un tajā galvenais bija prast savas zināšanas izmantot praksē.»

Danas lielākie sasniegumi šahā ir divi Eiropas čempiones tituli un pasaules vicečempiones tituls jauniešiem. «Šahs man ir iemācījis principu, ka nekas dzīvē nenāk tāpat vien. Lai gūtu panākumus, ir jāizdara viss, kas tavos spēkos, un tad tu būsi pelnījis palīdzību no augšas. Šahā, tāpat kā dzīvē, ir jāredz viss spēles laukums kopumā, jāizstrādā plāns, un tas arī jārealizē. Pat slikts plāns ir labāks par nekādu. Un gandrīz vienmēr attaisnojas pie sava plāna pieturēties.»

Strādāt mērķtiecīgi

Stratēģisks un konkrēts rīcības plāns ir tas, kā Latvijai trūkst. «Nacionālajā attīstības plānā ir definēti ļoti skaisti mērķi. Centrālie vārdi valsts plānošanas dokumentos ir «attīstīt», «veicināt», «uzlabot», taču bieži vien nav minēts, kas tad īsti ir jādara, lai attīstītu, veicinātu un uzlabotu. Ventspilī mēs cenšamies domāt par konkrētiem pasākumiem, kas jāveic. Piemēram, kad runājām par informācijas tehnoloģiju un elektronikas nozares attīstīšanu, viena no konkrētajām aktivitātēm bija Informācijas tehnoloģiju fakultātes izveidošana.

Ja ir konkrēts plāns un stratēģiskais mērķis, tad krīzes var tikai novirzīt no kursa, nevis likt to pazaudēt pavisam. Sliktāk ir tad, ja nekādas vīzijas nemaz nav bijis, nav mērķtiecīgi strādāts vienā virzienā, bet bijusi tikai tāda apkārt taustīšanās.»

Dzīves plāna nākamajiem desmit gadiem Danai gan neesot. «Tas paredzētu konkrētu, nemainīgu rīcību, turpretī man vairāk patīk jauni izaicinājumi. Es priecātos, ja ik pēc kāda laika posma man atkal būtu iespēja darīt kaut ko citu. Domāju, ka man būtu vēlme arī pašai sākt uzņēmējdarbību kādā tehnoloģiju ietilpīgā nozarē. Veiksmīgai uzņēmējdarbībai ir nepieciešama biznesa ideja, bet galvenais — laba vadības komanda, kas var to ieviest dzīvē.»

Vizītkarte

Dana Reizniece

Ventspils Augsto tehnoloģiju parka valdes locekle, Tehnoloģiju parka vadītāja

Dzimusi 1981. gadā Kuldīgā

Izglītība Ventspils Augstskolas maģistra profesionālais grāds tulkošanā un terminoloģijā, tiesību zinības Juridiskajā koledžā

Darba pieredze Ventspils pilsētas domes Investīciju nodaļas vadītāja

Valodas angļu, krievu, franču, spāņu, vācu

Ģimene meitas Helēna (5 g.) un Aleksa (3 mēn.)

Aizraušanās šahs, peldēšana, teniss, ceļošana

Latvija var — televīzijā

Tikšanās ar Latvija var varoņiem — katru pirmdienu Latvijas televīzijas 1. programmā plkst. 22:15, ar atkārtojumu otrdienās plkst. 14:20.

2. martā — Dace Oliņa, pirmā profesionāle no Austrumeiropas, kam uzticēts vadīt farmācijas kompānijas Roche pārstāvniecību Somijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāds skolotājs no Indijas bijis patiesi šokēts, kad, tiešaistē pārbaudot savu bankas kontu, konstatējis, ka tajā ir 490 miljardi rūpiju (9,8 miljardi ASV dolāru), ziņo BBC.

Parijats Saha gaidījis, ka kontā būs vien 200 ASV dolāri un neesot spējis noticēt tam, ko rāda acis, tomēr bankomātā saņemtais čeks apstiprinājis viņa miljardiera statusu - vismaz uz papīra.

Godīgais Saha kungs zvanījis draugam, kurš strādā Indijas valsts bankā, lai norādītu uz kļūdu. «Es piezvanīju draugam bankā un pajokoju - varbūt nauda jūsu bankā plūst pāri malām, tāpēc jūsu sistēma uz manu bankas kontu nosūtījusi tik daudz naudas.»

Nosarkušie bankas darbinieki nav spējuši komentēt situāciju, taču neoficiāli informācijas avoti vēstījuši, ka skolotājs, ja arī būtu mēģinājis, nebūtu varējis naudu no konta izņemt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas 15. vidusskolā jau otro gadu tiek popularizēta šaha spēle, vēsta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

2. klases skolotāja Vaira Strelēviča vada šaha pulciņu pamatskolas bērniem. Skolēni, kuri to apmeklē, jau parādījuši labākas sekmes matemātikā, kā arī guvuši panākumus matemātikas olimpiādēs gan skolā, gan pilsētā.

«Skolēniem mācām pašus šaha spēles pamatus. Organizējam nelielus turnīrus savā starpā. Vēl jau dominē vēlme vispirms iet un pēc tam domāt, tomēr kļūdas vienmēr rosina domāšanu. Šahs veicina gan analītisko domāšanu, gan loģisko spriestspēju, gan dažādu scenāriju izskatīšanu. Tās visas ir lietas, kuras noder gan mācībās, gan vēlāk dzīvē,» stāsta skolotāja V. Strelēviča.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Siguldā atklāts pirmais pilna izmēra kroketa laukums Austrumeiropā

Monta Glumane, 04.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Kroketa klubs SIG-LIG» Ābeļdārza ielā, Siguldā atklājis pirmo pilna izmēra kroketa laukumu Austrumeiropā, kas ir atbilstošs Pasaules kroketa federācijas standartiem.

«Kroketa klubs SIG-LIG» dibināts 2010.gada 9. martā un nākamgad svinēs savu 10 gadu pastāvēšanas jubileju. Izmantojot Eiropas Savienības līdzekļus, pirmie kroketa laukumi iekārtoti Ratniekos (Līgatnes novads). Tāpat kroketa spēlei iekārtoti laukumi arī Rīgā, Ogrē un Milzkalnē.

«Lai arī kroketu var ērti spēlēt labi koptā, līdzenā dārza zālienā, apgūstot spēli arvien augstākā kvalitātē un pārstāvot Latviju pasaulē, ir augušas arī spēlētāju prasības pret laukumu kvalitāti. Līdz ar to 2017.gadā tika uzsākta laukuma labiekārtošana Siguldā,» pastāstīja kroketa kluba pārstāve Sarmīte Šteine.

Investīcijas, kas ieguldītas kroketa laukuma izveidē, netiek atklātas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Lai gan saka – trakiem pieder pasaule, tomēr neviens negrib būt traks, – vismaz es ne," apliecina Viesturs Rudzītis.

picturegallery.33e003a6-fe4b-49b8-bac2-651d588546eb

Pazīstamais psihoterapeits nule kā klajā laidis savu pēdējo gara darbu, fundamentālo pētījumu Pie tēva, kurā veicis veselu jūru zinātnisku secinājumu par cilvēka psihes darbību, tai skaidrojumu meklējot sengrieķu mitoloģijā. Kā domā Viesturs Rudzītis, tur atspoguļojas cilvēka dzīve un attiecību modeļi, kas darbojas joprojām, arī Latvijas sabiedrībā. Un mums, latviešiem, viss vēl tikai priekšā, uzskata Viesturs Rudzītis: Latvieši baidās nosaukt lietas īstajos vārdospsihoterapeits.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms tam dzinies pakaļ slepkavām un pedofiliem, Guntis Bojārs aiz muguras atstājis darbu avīzē Diena un atvēris savu interneta portālu. Portālu – sievietēm. Viņa grāmata Zīda čūska pagājušā gada nogalē bija desmit pirktāko vidū – blakus bestselleriem un klasiķiem.

picturegallery.fc9feedc-b2ec-408d-9dba-595d1c0b8990

"..zini, Žak, viņš atkal man zvanīja un taujāja, vai es neesot Žoržs ..un zini, man beidzot bija gana, es viņam pateicu to, ko viņš ik reizes tik ļoti no manis gaidīja ..jā, es esmu Žoržs, un es regulāri guļu ar jūsu sievu, un vismaz kādam taču ir ar viņu jāguļ.."

Grāmata ir ļoti personiska... Aizvēru to un domāju – kāpēc tu to darīji – vai tam vajadzīga drosme, izmisums, mazohisms?

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Lux Express valdes locekli Signiju Kalniņu

Lelde Petrāne, 16.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild pasažieru pārvadātāja Lux Express valdes locekle Signija Kalniņa. Lux Express nodrošina reisus starp Baltijas valstīm, uz Krieviju un vairākām Eiropas valstīm, tas pieteicis sevi arī divos iekšzemes tirgos – Igaunijā un Polijā.

Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Nav tā, ka tieši šo nozari esmu mērķtiecīgi izvēlējusies – drīzāk nonācu šeit nejauši, un tā ir sanācis, ka nepārtrauktu, jaunu izaicinājumu rezultātā vēl joprojām esmu šeit. Lux Express ir inovatīvs uzņēmums, kas nemitīgi attīstās un mainās, un rutīna šeit ir sveša – tas mani aizrauj un uzrunā visvairāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Biznesa aviācijas priekšrocības Latvijā - klienti, konkurence un perspektīvas

Olga Kņazeva, Egons Mudulis (tulkojusi Žanete Hāka), 09.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Capital Handling stratēģiskās plānošanas un attīstības direktors Romāns Krupjaņko intervijā stāsta par biznesa aviācijas iezīmēm, par to, kādus pakalpojumus tā patlaban piedāvā klientiem visā pasaulē un kādas ir Latvijas nozares spēlētāju priekšrocības Eiropas kontekstā.

Kā tika izveidota Jūsu kompānija, ar ko viss sākās?

Šā gada aprīlī mūsu kompānija svinēja 7 gadu jubileju. Capital Handling pārvaldītā bāze bija pirmā šāda veida bāze Rīgā un Baltijas valstīs. Tā tika atvērta vēl agrāk, jau 2010.gadā. Mēs sākām gandrīz no nulles un šajā laikā esam jau paspējuši daudz paveikt. Īsā laikā uzņēmums Latvijā ir spējis kļūt par vienu no šīs nozares līderiem.

Kompānijas pirmsākumi meklējami 2008.gadā, kad tika nopirkta ēka lidostas teritorijā, ko iepriekš izmantoja DHL. 2010.gadā tika atvērts pirmais termināls Baltijas valstīs un biznesa aviācijas angārs.

2012.gadā tika izveidota kompānija Capital Handling, kas nodarbojās ar biznesa aviācijas pakalpojumu sniegšanu. 2013.gadā tika uzbūvēts papildu apsildāms angārs biznesa lidmašīnu uzglabāšanai un apkalpošanai. 2016.gadā Capital Handling pievienojās Latvijas Aviācijas asociācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar SIA Karšu izdevniecība Jāņa sēta vadītāju Mārtiņu Vimbu

Lelde Petrāne, 09.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Mārtiņš Vimba, SIA Karšu izdevniecība Jāņa sēta vadītājs.

- Trīs svarīgākie fakti par Jūsu pārstāvēto uzņēmumu?

1. Esam spēcīga, erudīta ģeogrāfijas un ģeotelpisko tehnoloģiju fanu komanda.

2. Uzņēmums ir lielākais ģeotelpisko risinājumu, pakalpojumu, karšu un ģeogrāfijas mācību līdzekļu izstrādātājs un izdevējs Baltijā.

3. Esam izvirzījuši nopietnu ambīciju turpināt augt un attīstīties ārpus Baltijas reģiona.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Pamatskolas gados Smiltenes vidusskolā, kur mācījos, taisnā ceļā no Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas fakultātes par ģeogrāfijas skolotāju ieradās strādāt enerģijas pārpilnais un aizrautīgais Ilgvars Ābols, kurš šobrīd ir Vidzemes Augstskolas Tūrisma un atpūtas studiju virziena direktors un pasniedzējs. Viņa stāsti, organizētie pārgājieni, aktivitātes un savdabīgais ģeogrāfijas pasniegšanas stils un jauniešu virzīšana uz Jauno Ģeogrāfu skolu aizrāva dučiem pusaudžu, kas vēlāk kļuva par LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes studentiem. Ģeogrāfija kļuva par sirdslietu un tālākā nonākšana kārotākajā katra ģeostudenta sapņu uzņēmumā bija tikai laika jautājums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Elmārs Tannis: Mēs visi varam satikties ballītēs, bet gribot negribot visu līdzsvaro maciņa biezums

Romāns Koļeda, Db, 15.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viņu dzīvē virzījuši divi sapņi – kļūt par pasaules klases futbolistu un restorāna īpašnieku. Jaunībā atvadījies no lielā futbola, Elmārs pārcēlās uz tēva zemi. Kamēr daudzi joprojām skatās Īrijas virzienā, viņš pamatīgi, tā sakot, stingri uz abām kājām nostiprinājies Latvijā.

Ēst gatavošanu dažreiz salīdzina ar mūzikas radīšanu – vai tu arī tā domā? Vai tev patīk sarežģīti ēdieni?

Zini, kā tas ir? Kas vienam ir sarežģīti, otram būs vienkārši. Šodien saprast, kas ir sarežģīti, gandrīz nav iespējams. Tas atkarīgs no auditorijas. Bet man patīk gatavot kā mājās, lai cilvēks saprastu, ko viņš bāž mutē, un būtu garšīgi paēdis, nevis ieknābājis kaut ko ļoti smalku – nezinu, vai ikdienā pie galda ir vajadzīga dārga izsmalcinātība. Protams, ir forši dažreiz aiziet uz kādu šiku restorānu, bet es dodu priekšroku vienkāršākām lietām. Ja man, piemēram, būtu jāēd steiks par 90 latiem, man to būtu ļoti grūti sagremot, jo es meklētu, kur tā lielā vērtība. Tiklīdz tev pie galda kaut kas jāmeklē, tā zūd patiesā bauda. Cita lieta, ja cilvēks ir ļoti turīgs un viņam tie deviņdesmit lati ir kā deviņi. Bet man nekad nav paticis no ēdiena gaidīt dārgus brīnumus un, izgaršojot katru kumosiņu, meklēt augstās cenas iemeslus. Nesaskatu šādā procesā ne prieku, ne jēgu. Varbūt tāpēc esmu tāds demokrāts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar valūtas maiņas uzņēmuma un zelta tirgotāja TAVEX valdes locekli Andri Arhipenko

Lelde Petrāne, 24.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju, kurā kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild valūtas maiņas uzņēmuma un zelta tirgotāja TAVEX valdes loceklis Andris Arhipenko. «Esam uzņēmums ar lielu pieredzi un know-how jeb zinātību valūtu un dārgmetālu jomā, kas nav raksturīgi visām finanšu iestādēm Latvijā,» viņš uzsver.

- Kāpēc jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Darbs Tavex ir dzīves aicinājums.

- Kas jūs iepriecina un kas apbēdina, kad raugāties uz jūsu pārstāvēto nozari un Latvijas valsti kopumā?

Mani iepriecina tas, ka Latvijā pamazām pieaug finanšu pratības līmenis valūtas maiņas jomā un ieguldījumu tirgū. Mūsu filiālēs redzam, ka cilvēki arvien biežāk iegādājas vietējo naudu pirms ceļojuma, lai nebūtu rūpju par finanšu lietām atpūtas laikā. Kā arī cilvēki kļūst konservatīvi investīciju jautājumos un izvēlas zeltu kā labu alternatīvu pensiju fondiem vai uzkrājumam bērna nākotnei krājkontos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašreizējo situāciju, kad militārs uzbrukums Ukrainā no Krievijas un Baltkrievijas puses ir nobremzēts, taču Ukrainas aizstāvjiem atgūt zaudētās pozīcijas pagaidām neizdodas, analītiķi mēdz salīdzināt ar pata situāciju šahā – stāvokli, kad abām pusēm nav gājienu.

Atšķirība vien tā, ka galda spēlē iznākumu atzīst par neizšķirtu, taču reālajā dzīvē, kā šajā gadījumā, visi iesaistītie, bet jo īpaši Ukraina, ir vien zaudētāji. Nemitīga mobilizēšanās esošo pozīciju noturēšanai prasa milzu resursus.

Ukrainā – vispirms jau cilvēkresursus, proti, ja vīrieši devušies uz fronti, tas nozīmē, ka uzņēmumu, kas nav saistīti ar militāro apgādi, pilnvērtīga darbība nav iespējama arī no karadarbības attālākos reģionos. Tas attiecas arī uz lauksaimniecību, kas ir būtiska Ukrainas ekonomikai.

Protams, demokrātiskā pasaule šobrīd cenšas palīdzēt Ukrainai, cik vien iespējams, taču skaidrs, ka ilgstoši uzturēt valsti vien ar ziedojumu palīdzību nevar. Un tā lielā bīstamība ir – ja frontes līnija paliek ilgstoši nemainīga, pasaules uzmanība var noplakt. Labi, ne uzreiz, bet pakāpeniski. Liela daļa no tiem, kas tagad cenšas palīdzēt, var novērsties uz citām aktualitātēm, pieņemot jauno situāciju Ukrainā kā faktu, ko nevar ietekmēt, kā tas ir ar iekapsulēto nenoteiktību Luhanskā un Doneckā vai ar starptautiski neatzīto realitāti Krimā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvieši jaunajā gadā dzīvē vēlas izmaiņas

Raivis Spalvēns, Db, 06.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Puse Latvijas iedzīvotāju (51 %) vecumā no 15 līdz 49 gadiem ir apņēmušies jaunajā gadā kaut ko mainīt savā dzīvē, liecina mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūras TNS Latvia šā gada decembra sākumā veiktais Latvijas iedzīvotāju pētījums. Savukārt aptuveni trešdaļa no aptaujātajiem (34 %) vēl nebija izlēmuši, vai apņemsies kaut ko mainīt. Savukārt 15 % no iedzīvotājiem, sākot jauno gadu, savā dzīvē nedomā kaut ko izmainīt.

TNS Latvia iekšējo projektu vadītāja Dace Zolberga norāda, ka kaut ko mainīt savā dzīvē jaunajā gadā salīdzinoši biežāk ir apņēmušies gados jauni iedzīvotāji (15 līdz 30 gadi), kā arī iedzīvotāji ar pamata vai vidējo izglītību, pašnodarbinātie, studenti, skolnieki, bezdarbnieki, neprecētie iedzīvotāji un arī iedzīvotāji no ģimenēm, kurās ir 5 un vairāk ģimenes locekļi. Savukārt visu atstāt pa vecam un neko nemainīt, salīdzinoši biežāk plāno iedzīvotāji ar augstāko izglītību, vidzemnieki, precētie iedzīvotāji, iedzīvotāji ar augstiem ģimenes un personīgajiem ienākumiem, kā arī strādnieki un algotie darbinieki.

Visbiežāk iedzīvotāji 2009. gadā ir apņēmušies kaut ko mainīt savā darba dzīvē (20 %) – nodrošināt stabilu darba vietu, atsākt strādāt, saņemt paaugstinājumu u.tml. Tāpat 2009. gadā cilvēki ir apņēmušies mācīties (14 %) – sākt mācīties, cītīgāk mācīties, uzlabot zināšanas, paaugstināt kvalifikāciju, apgūt svešvalodas u.tml. Kamēr katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs vēlas manīt savu attieksmi pret dzīvi (11 %) vai centīsies ar pozitīvu skatu raudzīties nākotnē (11 %).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien Latvijas Koncertu rīkotajā latviešu simfoniskās mūzikas koncertā Lielajā ģildē savā ierastajā vietā bija pazīstamais advokāts un rakstnieks Andris Grūtups, kurš ir regulārs simfoniskās mūzikas klausītājs. Plašais interešu apvienojums un uzdrīkstēšanās publiski paust savus uzskatus viņu dara par īstu latviešu inteliģentu.

picturegallery.5bf6fe54-55fd-4354-aad4-57ba35e5ba2d

Kāda paziņa, uzzinājusi, ka dodos Andra Grūtupa, izsaucās – pie tā pīpmaņa no X failiem! Vizuālā līdzība ar populārā seriāla tēlu tik tiešām ir pārsteidzoša. Arī Grūtupa daiļrade apliecina, ka viņu saista slepenas lietas, vismaz tādas, kas ilgus gadus bijušas sabiedrības acīm apslēptas, piemēram, vācu ģenerāļu tiesāšana un pakāršana Rīgā 1946. gadā vai ebreju veiktās rituālslepkavības pagājušā gadsimta sākumā. Savukārt februārī izdevniecība Atēna izdos Grūtupa jaunāko grāmatu Observators, kuras centrā ir slavenās mākslinieku dzimtas pārstāvja Jurģa Skulmes tiesas process.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Psihoterapeite skaidro, kāpēc katram cilvēkam jāiemācās vadīt auto

Uldis Andersons, 13.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no labajiem psihoterapijas rezultātiem ir tas, ka cilvēks var teikt – es esmu sācis braukt! Metaforiski var teikt, ka šie cilvēki ir sākuši «braukt» arī savā dzīvē, teic psihoterapijas speciāliste Solvita Vektere.

Fragments no intervijas, kas publicēta Dienas Bizness izdotajā žurnālā Auto 2019:

Satiekot dažādus cilvēkus ikdienas situācijās, kas nav saistītas ar auto satiksmi, jūs kā psihoterapeite varat novērtēt un pateikt, kādi šie cilvēki varētu būt pie stūres?

Ziniet, cilvēki mani nekad nebeidz pārsteigt! Nevar, tikai paskatoties uz cilvēku, pateikt, kāds viņš būs braucējs. Piemēram, cilvēks ir miermīlīgs no skata, knapi kustas un liekas pilnīgs melanholiķis, bet, kā iekāpj mašīnā, tā – bāc! Un otrādi. Gan sievietes, gan, manuprāt, arī vīrieši dzīvē var būt aktīvi, skaļi, pārliecināti, bet, kā iekāpj mašīnā, kļūst bailīgi un nedroši – kas tagad, ko tagad, kas vispār notiek, kas man jādara?...

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēki, kuru ikdiena saistīta ar darbu birojā, laiku pa laikam vēlas «restartēties», nereti tam izvēloties ceļojumus bez komforta, izaicinot sevi piedzīvot kaut ko nebijušu un atmiņā paliekošu.

Adventure traveling šobrīd ir Nr 1 globālā tendence tūkstošgades paaudzes vidū, attiecīgi aizvien vairāk cilvēku vecumā no 20 līdz 40 izvēlas ceļot un iepazīt pasauli šādā veidā, liekot uzsvaru tieši uz pasaules iepazīšanu, jaunu kultūru atklāšanu un piedzīvojumu, kāds nav iespējams tad, kad ir iegādāts pilnībā noorganizēts ceļojums ar muzeju un baznīcu apmeklēšanu (kas, protams, arī nav slikti), komentē digitālā mārketinga speciālists Arturs Mednis. Arī viņš izmantojis šādu ceļojumu veidu un bijis, piemēram, Arktikā, bet rudenī dosies uz Peru. Viņš norāda, ka šādi ceļojumi devuši skaistas atmiņas, iespēju iepazīties ar interesantiem cilvēkiem, ar kuriem tagad kļuvis par draugiem, satiekas laiku pa laikam un dodas kopā nākamajos piedzīvojumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Dīzeļu vietu varētu ieņemt nevis elektroauto, bet ūdeņraža auto

Māris Ķirsons, 29.10.2019

Pagaidu risinājums nākamajiem 5-15 gadiem varētu būt hibrīdauto - uzskata a/s Wess Group padomes priekšsēdētājs Aleksandrs Oskins.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākas dīzeļdzinēju auto ēras noriets, jo Eiropā daudzās pilsētās tiek noteikti ne tikai ierobežojumi, bet pat liegumi tajās iebraukt auto ar dīzeļdzinējiem, to vietu varētu ieņemt nevis elektroauto, bet gan ūdeņraža auto.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta a/s Wess Group padomes priekšsēdētājs Aleksandrs Oskins. Viņš uzskata, ka auto industrija atrodas sava veida krustcelēs, savukārt auto, it īpaši dzīzeļauto īpašnieki Latvijā to varētu izjust augstāku nodokļu (akcīzes un arī transportlīdzekļu ekspluatācijas) un dažādu nodevu veidā.

Fragments no intervijas

Kāda ir pašreizējā situācija auto industrijā?

Vienā vārdā var sacīt, ka nozare atrodas sava veida krustcelēs. Pirms vairākiem gadiem bija tā dēvētā dīzeļgeita. Turklāt, lai mazinātu gaisa piesārņojumu - jo īpaši CO2 un, tā dēvēto, kvēpu (melno dūmu) – jau pirms kāda laikā vairākās Eiropas pilsētās vietējā vara ieviesa ļoti augstas prasības auto, kuri vēlas tajās iebraukt. Vēl vairāk - šo pilsētu izvirzītās prasības bija augstākas par Eiropas Komisijas noteiktajām, bet Eiropas tiesa nostājās municipalitāšu pusē. To plaši atspoguļoja Deutsche Welle, uzsverot, ka Eiropas Vispārējās jurisdikcijas tiesa Luksemburgā apstiprināja jaunākās paaudzes dīzeļdzinēju pārvietošanās aizlieguma likumību Eiropas pilsētās. Ekoloģiskās organizācijas Deutsche Umwelthilfe vadība šo ziņu komentēja, ka ne vēlāk kā 2020. gadā pilsētās, kurās ir īpaši augsts gāzes piesārņojuma līmenis, parādīsies aizliegumi kustībai arī ar jaunās paaudzes dīzeļdzinējiem. Deutsche Umwelthilfe ieteica patērētājiem iegādāties tikai automašīnas, kuru ražotāji garantē atbilstību vides standartiem reālos satiksmes apstākļos. Tagad jebkuru mašīnu, kas neatbilst jaunākajiem (Euro 6d-TEMP) noteikumiem, var aizliegt. Tas nozīmē, ka dīzeļdegvielas automašīnām gaisā ir jāizdala mazāk nekā 80 mg / km slāpekļa oksīdu, lai tās varētu brīvi braukt tādās pilsētās kā Štutgartē, Parīzē, Amsterdamā, Berlīnē, Madridē utt., bet pašlaik šādu robežu nespēj neviens dīzeļdzinējs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Riska projekts «nekurienē» gatavs konkurēt pat ar Michelin restorāniem

Monta Glumane, 31.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šefpavārs Maksims Cekots, atverot restorānu Max Cekot Kitchen Rīgā, Torņkalnā, kurā piedāvā tikai degustāciju ēdienkarti, vēlas mainīt pašmāju kulinārijas nozari.

Aizvadītajā gadā bijušās kokapstrādes rūpnīcas telpās tika atvērts restorāns, kas novērtēts gan kā labākais jaunais restorāns, gan kā dārgākais Rīgā. Tā īpašnieks, šefpavārs Maksims Cekots, ir ambiciozs – investori projektam nav noticējuši, taču viņš vēlas Latvijas vārdu pasniegt pasaulei un ir gatavs konkurēt pat ar Michelin restorāniem.

Vai jūs bērnībā sapņojāt kļūt par pavāru?

Noteikti pavāra profesija netika uzskatīta par kaut ko nopietnu manā ģimenē. Tēvs saredzēja, ka kļūšu par jūrnieku, jo pats darbojās tajā profesijā. Bērnībā man ļoti patika palīdzēt vectēvam dārzā, jo viņam viss kaut kas bija. Ziemā viņš audzēja zemenes, tomātus, un tas man šķita kaut kas nereāls. Ļoti garšoja, kā gatavoja mana vecmāmiņa, iespējams, no turienes arī ir tā mīlestība uz kulināriju. Bērnībā vairāk sapņoju par to, ka izdarīšu savā dzīvē kaut ko izcilu un pamanāmu. Līdz kulinārijai mani atveda pati dzīve, pats par to nesapņoju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Euroaptieka valdes priekšsēdētāju Ivaru Nelsonu

Lelde Petrāne, 13.01.2017

Biroja darbinieki strādā aptiekā, lai labāk izprastu pienākumus un darba dienas ritējumu

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Ivars Nelsons, SIA Euroaptieka valdes priekšsēdētājs.

Trīs svarīgākie fakti par Jūsu pārstāvēto uzņēmumu? Ar ko Jūsu uzņēmums ir unikāls?

Lepojos, ka mēs bijām pirmie, kas izveidoja pašapkalpošanās tipa aptiekas. Euroaptieka bija arī pirmā, kas ieviesa konsultācijas aptiekās – izglītotus darbiniekus, kuri strādā tieši pašapkalpošanās zālēs un konsultē klientus, palīdzot viņiem gan orientēties preču klāstā, gan izvēlēties sev piemērotākos produktus. Pašlaik mēs mērķtiecīgi vēlamies panākt, ka aptieka ir vieta, kuru cilvēki apmeklē, lai preventīvi rūpētos par savu veselību un labsajūtu, nevis ierastos tikai tad, kad jau ir skārušas veselības problēmas. Manuprāt, ir jālauž stereotips par aptieku kā tikai zāļu tirdzniecības vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā pirmo reizi izstrādāts datu algoritms, kas ļauj noteikt konkrēto TV skatītāju interesējošo saturu un precīzi "nomērķēt" reklāmu uz reklāmdevēju interesējošo mērķauditoriju

Kopā ar internetu izaugušās paaudzes jau pieradušas pie personalizētajām reklāmām globālajā tīmeklī. Atliek tikai pameklēt informāciju par vienu vai otru lietu, lai nākamajās nedēļās meklētie produkti un tiem līdzīgie viens pēc otra paši "uzmeklētu" potenciālo pircēju. Televīzija šajā ziņā ilgstoši bijis neapgūts lauciņš, kur visi skatītāji joprojām vēro vienādas reklāmas. Pieaugušajiem rāda bērnu rotaļlietas, pusaudžiem – autiņbiksītes un bērniem –

izdevīgākos piedāvājumus pārtikas veikalā. Taču tas drīzumā varētu mainīties. Tehnoloģiju un izklaides uzņēmums "Tet" sadarbībā ar Latvijas Universitātes pētniekiem izstrādājuši un nupat prezentējuši inovatīvu datu algoritmu, kas ļaus reklāmdevējiem ne vien piemeklēt konkrētas mērķauditorijas uzrunāšanai piemērotāko laiku, TV kanālu un raidījumu, bet arī rādīt to mājās, ko redzēs īstais skatītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Filmu studija Mistrus Media dod iespēju ikvienam interneta lietotājam kā Latvijā, tā ārzemēs bez maksas noskatīties trīs studijā veidotas filmas: dokumentālo filmu par Alvi Hermani «Vairāk nekā dzīve», dokumentālu stāstu «Pasaules skaņa» par mūzikas rašanās noslēpumu Māra Sirmā un kora «Kamēr..» izpildījumā, kā arī izklaidējošu spēles īsfilmu visai ģimenei «Gūtenmorgens un trešā acs», kurā lomas atveido Jaunā Rīgas teātra aktieri Kaspars Znotiņš, Ģirts Krūmiņš, Andris Keišs un Elita Kļaviņa. Filmas skatāmas studijas Vimeo kontā līdz 2018. gada 8. janvārim.

Režisoru Dāvja Sīmaņa un Ginta Grūbes dokumentālā filma «Pasaules skaņa» (2010) vēsta par mūzikas rašanās noslēpumu, ko iedvesmojis viens no pasaules labākajiem koriem «Kamēr..» un diriģents Māris Sirmais. Filmā poētiski dokumentēta unikālā sadarbības projekta «Pasaules Saules dziesmas» veidošana, Mārim Sirmajam uz kopīgu radošu darbu Latvijā aicinot 17 komponistus – Giju Kančeli no Gruzijas, Džonu Taveneru no Lielbritānijas, Džonu Luteru Adamsu no ASV, Ko Matsušitu no Japānas, Leonīdu Desjatņikovu no Krievijas, Dobrinku Tabakovu no Bulgārijas un citus.

Savukārt Ginta Grūbes filma «Vairāk nekā dzīve» (2014) ir dokumentāla liecība par teātra režisora Alvja Hermaņa darba metodi, izsekojot izrādes «Vectēvs» tapšanai Jaunajā Rīgas teātrī, «Senču asiņu balss» Minhenes Kamerteātrī un «Ķelnes afēra» Ķelnes teātrī. Filma ļauj ielūkoties Hermaņa darba stilā, kura pamatā ir režisora un viņa aktieru kolektīvais uzdevums meklēt atbildi uz jautājumu, vai īstā dzīve ir interesantāka par tās transformāciju teātrī, un uzzināt, kāpēc režisors nolemj atteikties no paša radītās teātra metodes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Puse ES iedzīvotāju negatīvi vērtē savas valsts ekonomiku

, 21.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikai 28% aptaujāto iedzīvotāju Eiropas Savienībā (ES) atzīst, ka lietas viņu valstī virzās pareizajā virzienā, pretējās domās ir gandrīz puse (49%) aptaujāto. Latvijā lielākā daļa iedzīvotāju uzskata, ka lietas virzās nepareizajā virzienā (61%), kamēr tikai 19% aptaujāto atzīst, ka lietas virzās pareizajā virzienā.

Eirobarometra jaunākais pētījums liecina, ka pusgada laikā to iedzīvotāju īpatsvars, kuri saka, ka lietas virzās nepareizajā virzienā, Latvijā palielinājies par 8 procenta punktiem (PP).

Pašreizējo ekonomisko situāciju valstī ES valstu iedzīvotāji kopumā vērtē vairāk kā sliktu: aptuveni divas trešdaļas (69%) situāciju vērtē kā diezgan sliktu vai ļoti sliktu, bet 29% – kā diezgan labu vai ļoti labu. Kopējā aina, salīdzinot ar laiku pirms gada, ir pasliktinājusies – ekonomisko situāciju kā sliktu vērtē par 20 PP vairāk iedzīvotāju. Baltijas valstu vidū Latvijā joprojām ir visskeptiskāk noskaņotie iedzīvotāji – ekonomisko situāciju valstī kā diezgan labu vai ļoti labu vērtē tikai 7% aptaujāto. Puse Latvijas iedzīvotāju (49%) paredz, ka ekonomiskā situācija valstī nākamo 12 mēnešu laikā kļūs sliktāka, desmitā daļa iedzīvotāju (12%) prognozē, ka ekonomiskā situācija valstī kļūs labāka, bet 35% pauž viedokli, ka valstī ekonomiskajā situācijā nekas nemainīsies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

FOTO: Garage48 Hardware & Arts hakatons Rīgā pulcē vairāk nekā 100 dalībnieku

Rūta Lapiņa, 03.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 100 dalībnieku, 14 strādājoši prototipi un kopumā 34 realizēšanai piedāvātas idejas - tāda ir statistika pēc pirmā Garage48 Harware & Arts hakatona Rīgā, informē Garage48 Hardware&Arts Riga Sabiedrisko attiecību vadītāja Latvijā Ieva Upeniece.

48 stundu laikā tika relalizētas tādas idejas kā interaktīva ierīce ogles zīmējumu radīšanai, ierīce negaisa izraisīšanai mājas apstākļos, autonoms tenisa bumbiņu savākšanas robots, šaha pulkstenis un mājas viedierīce.

I. Upeniece informē, ka Garage48 Hardware&Arts hakatona uzvarētāji ir komanda GAGA, kura radīja sfērisku mājas viedierīci, kura var pārvietoties un sekot saimniekam. Komanda ir apņēmusies turpināt darbu pie prototipa tālākas attīstīšanas. Pateicoties uzvarai hakatonā GAGA komandai būs iespēja savu prototipu izrādīt arī Riga Comm 2017 biznesa un inovāciju izstādē novembrī. Tāpat komanda izmantos iespēju piedalīties Igaunijas-Latvijas akselerācijas programmā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bezdarba kāpums pandēmijas pirmajā vilnī bija zemāks nekā visoptimistiskākajās sākotnējās prognozēs, bet darba tirgus atgūšanās sākās ļoti ātri.

Ar vīrusa ļaunajiem tīkojumiem pret Latvijas iedzīvotājiem tikām galā ļoti labi, savukārt valsts atbalsts palīdzēja uzņēmumiem saglabāt darbavietas. Jau pirms šodienas darbaspēka apsekojuma datu publicēšanas zinājām, ka 3. ceturkšņa ietvaros bezdarbs ir samazinājies pa mēnešiem – no 8,9% jūlijā līdz 8,1% septembrī. Šodien CSP apstiprināja, ka darba meklētāju īpatsvars samazinājās arī 3. ceturksnī kopumā, līdz 8,4%. 2. ceturksnī tas bija par 0,2 procentpunktiem augstāks. Vēl svarīga ziņa – ļoti strauji ir normalizējies nostrādātais darba laiks, viens cilvēks strādājis par 1,5 stundām jeb 4% ilgāk nekā 2. ceturksnī.

Bezdarba līmenis Latvijā samazinājies līdz 8,4% 

Latvijā šogad trešajā ceturksnī bezdarba līmenis bija 8,4% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem....

Taču ne visas darbaspēka apsekojuma ziņas ir iepriecinošas. 3. ceturksnī strādāja par 25 tūkstošiem cilvēku mazāk nekā pērn šajā laikā. Salīdzinājumā ar mīnus 14 tūkstošiem 2. ceturksnī šī rādītāja kritums gada griezumā ir paātrinājies.

Darbaspēka apsekojuma uzrādītais nodarbināto skaits iepriekš ir krasi un ne vienmēr saprotami svārstījies, dažkārt uzrādot kritumu straujas izaugsmes brīžos. Taču arī darbavietu skaita dati, kas parasti atbilst loģikai, rādīja diezgan krasu kritumu 2. ceturksnī, par trešo vēl nav ziņu. Šodienas dati it kā apstiprina, ka jūlijā, augustā un septembrī ekonomika strauji atguvās pēc krasā krituma pavasarī, taču sajūsmu tie nerada. Uzņēmumi darba tirgū 3. ceturksnī bija piesardzīgi, un tam bija pamats, kā apstiprina jaunākās ziņas no medicīnas frontes. Bezdarba līkne pēc pandēmijas beigām varētu izskatīties diezgan līdzīga divkupru kamieļa mugurai.

Otrā viļņa radītais IKP kritums būs mazāks. Taču atkārtota situācijas pasliktināšanās smagi skars uzņēmumus, kuru bilances jau ir novājinājis pirmais vilnis. To spēja noturēt darbiniekus būs mazāka, varbūt arī motivācija, ja zudīs cerības uz situācijas ātru atrisinājumu. Turklāt šoreiz negatīva ietekme būs sezonalitātei, kas pavasarī darbojās pretēji.

Šodien publicētajos datos ir nojaušama atblāzma no procesa, par ko vēstīja gan mediju ziņas, gan daudzās automašīnas ar britu numuriem Latvijas ielās – pandēmija drīzāk labvēlīgi ietekmēja Latvijas iedzīvotāju skaitu. Par spīti joprojām bēdīgai situācijai vairākās nozarēs, ekonomiski aktīvo cilvēku skaits gada laikā gandrīz nav mainījies – citiem vārdiem, ja cilvēki ir zaudējuši darbu, tad nav zaudējuši cerības to atkal atrast. Salīdzinājumā ar pērnā gada 3. ceturksni ekonomiski aktīvo kopskaits samazinājās par 2,5 tūkstošiem jeb 0,3%, kamēr kopš globālās finanšu krīzes tas vidēji gada laikā samazinājās par 1,2%.

Tāpat kā kaimiņvalstīs, ekonomikas attīstība agri vai vēlu mainīs iedzīvotāju skaita tendences, jautājums tikai, kad. Cilvēku skaits ekonomiski aktīvajā vecumā gada griezumā samazinājās par 0,65%, bet vidēji iepriekšējā desmitgadē tas saruka par 1,8%. Lai gan tie, kuri pandēmijas dēļ zaudējuši ienākumus, gan tie, kuri šajā laikā atgriezušies Latvijā, saglabātu ticību savai nākotnei mūsu zemē, valstij nevajadzētu skopoties ar darba tirgus atbalsta pasākumiem.

Cīnoties pret vīrusa izplatību, bet vienlaikus mīkstinot ietekmi uz ekonomiku, valstij ir jāizspēlē šaha kombinācija, kurā gudri jāupurē kāda figūra, lai uzvarētu spēlē kopumā. Saprātīgs upuris šobrīd ir īslaicīga darbības ierobežošana nozarēs, kas rada lielus infekcijas riskus, bet ne tik lielu daļu kopējās pievienotās vērtības. Taču šīm nozarēm var būt nozīmīga loma darba tirgū, piemēram, sabiedriskās ēdināšanas daļa nodarbinātībā 2018. gadā bija 2,2 reizes augstāka nekā kopējā pievienotajā vērtībā. Mūsu valsts zemais parāds ļauj kompensēt ienākumus krīzes skartajiem cilvēkiem, kas arī veicinātu noteikumu ievērošanu un lojalitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgusies tradicionālā žurnāla Sporta Avīze 50 ekspertu aptauja, kurā jau 26. reizi tika noskaidrots gada labākais Latvijas sportā.

2021. gadā pirmās trīs vietas aizņēma Tokijas olimpisko spēļu veiksminieki, pārliecinošu uzvaru gūstot mūsu 3x3 basketbola zelta puišiem.

Sporta Avīzes aptaujā vienoti tiek balsots par vīriem, dāmām, individuālajām komandām, sporta spēļu komandām un nacionālajām izlasēm, bet starp 50 ekspertiem atrodami sporta politikas veidotāji, valsts augstākās amatpersonas, federāciju vadītāji, bijušās sporta zvaigznes, treneri, žurnālisti, Sporta Avīzes lasītāji, un šogad pirmoreiz savu viedokli izteica arī atbalstītāja Optibet darbinieki.

Eksperti bija gandrīz vienbalsīgi, mūsu olimpiskajiem čempioniem pirmo vietu atvēlot 47 no 50 anketām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vidējā izglītība ir absolūtais minimums katram Latvijas iedzīvotājam

Ilze Kalniņa, Rīgas Tālmācības vidusskolas dibinātāja, 09.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienās mainās izpratne par to, ka ir arods. Es pati esmu bijusi gan dārznieks, gan uzņēmējs, gan psihologs, un priecājos, ka savos 48 gados esmu apguvusi tik daudz un dažādus arodus. Domāju, ka tā ir vērtība. Ja agrāk vienā arodā turpināja strādāt visu mūžu, šobrīd ar daudzveidību un vairākām prasmēm cilvēks kļūst bagātāks. Tajā pašā laikā arī vidējā izglītība ir absolūtais minimums katram Latvijas iedzīvotājam.

Ikviens īstens latvietis var sasniegt savu mērķi

Pirms 10 gadiem piepildīju savu sapni – izveidoju pirmo tālmācības izglītības iestādi Baltijā. Šobrīd, atskatoties uz paveikto, varu teikt, ka veicu garu un grūtu ceļu, līdz sasniedzu vēlamo rezultātu, bet vienlaikus esmu pārliecināta, ka ikviens īstens latvietis var sasniegt savu mērķi, ja nebaidās no dzīves izaicinājumiem! Visu dzīvi esmu domāju par jauniešu iespējām mācīties citādāk. Uzskatu, ka nav viegli apgūt visu uzreiz, to vajag pamazām un ar izpratni, vislabāk, ja ik mēnesi ir jāapgūst tikai trīs līdz četri priekšmeti. Ja pirmsākumos tālmācība bija kā risinājums tiem, kas aizbraukuši no Latvijas un mēģina iedzīvoties citā valstī, tad šobrīd lielākā mērķauditorija ir cilvēki, kuri zina, ko dzīvē vēlas sasniegt - mērķtiecīgi jaunieši, profesionāli sportisti, mūziķi u.c., kuri vēlas iekarot Latvijas un ārvalstu labākās augstskolas! Un ziniet, viņi to arī izdara!

Komentāri

Pievienot komentāru