Jaunākais izdevums

Studijā Rija radītās filmas paliks pasaules animācijas vēsturē, un tās vadītājs Vilnis Kalnaellis ne velti ir atzīts par vienu no labākajiem animācijas filmu producentiem Eiropā.

Kirikū un burve, kas ieguva Anesī Starptautiskā animācijas filmu festivāla Grand Prix, Randiņš Belevillā, kas tika nominēts diviem ASV Kinoakadēmijas Oskariem, — tās ir filmas, ar kuriem var lepoties arī Latvija, jo to veidošanā piedalījusies filmu studija Rija. «95 % animācijas Kirikū un burvē ir mūsu darbs,» saka studijas vadītājs Vilnis Kalnaellis, atzīstot, ka dalība tik veiksmīgos starptautiskos projektos ir atvērusi durvis turpmākai sadarbībai.

«Pat tagad, vairākus gadus pēc šo filmu pirmizrādes, starptautiskajos pasākumos izjūtam cieņas pilnu novērtējumu par mūsu darbu. Turklāt caur šīm filmām daudzi cilvēki ir uzzinājuši, kas ir Latvija.»

Šobrīd Rija ir piedalījusies jau vairāk nekā 30 starptautiskos projektos, un studijā tapušas arī deviņas pašu filmas. Rijas skaņu studijā latviski ir dublētas vairākas populāras animācijas filmas. Patlaban Rijā notiek darbs pie divām animācijas īsfilmām, un divām pilnmetrāžas filmām — Lote un Mēness akmens noslēpums un Zelta zirgs pēc Raiņa lugas motīviem. Zelta zirgs bija viens no pieciem Eiropas animācijas projektiem, kas pagājušajā gadā saņēma Eiropas Padomes fonda Eurimages finansējumu.

Bez paviršības

Ar Kirikū producentu Polu Tiltgesu (Paul Thiltges) Vilnis Kalnaellis savulaik iepazinies pavisam nejauši, uz trepēm Berlīnes kinofestivālā. Pēc mēneša uzsākta sadarbība, kas turpinās vēl šodien, projektā Zelta zirgs. Vilnis domā, ka visus šos gadus viņu pavadījusi veiksme, piebilstot, ka, iespējams, ir arī kāds cits spēks, kas palīdz. «Varbūt tas ir baznīcu tuvums mums apkārt, es nezinu. (Nepilnu simts metru attālumā no studijas atrodas divas pareizticīgo baznīcas. — J.G.) Dažkārt liekas, tūlīt būs krīze, bet tad uzrodas atkal kāds jauns piedāvājums, un viss notiek. Nevienu brīdi nav bijis tā, ka esam uz grunts un nezinām, ko tālāk darīt.»

Visticamāk tomēr, ka veiksmes pamatā ir konsekvents darbs, neatļaujoties nolaist sākotnēji augstu uzcelto kvalitātes latiņu. Šie principi ielikti pat studijas nosaukumā. Rija — tā ir čakla vide, kurā tiek radītas vērtības, skaidro studijas vadītājs. Ievērojamu starptautisku atzinību Rija guva 2007. gadā, kad bija starp četrām studijām, ko asociācija Cartoon nominēja gada labākajam Eiropas animācijas filmu producenta titulam.

Galvenais darba kritērijs ir kvalitāte, uzsver Vilnis Kalnaellis. Tiesa, bieži vien tas nozīmē arī lielus laika ieguldījumus. «Pie Zelta zirga strādājot, scenāriju uzlabojām deviņas reizes. Eurimages konkursā tas tika atzīts par izcilu un saņēma 33 valstu atbalstu. Ja būtu atdevuši paviršo pirmo versiju, tā droši vien nebūtu.»

Deficītā profesija

Ieguldot enerģiju, tā atnāk atpakaļ, uzskata Vilnis Kalnaellis. Protams, ne vienmēr viss gājis gludi. «Ir bijušas arī neveiksmes. Piemēram, strādājām ar kādu amerikāņu kompāniju, uztaisījām viņiem fonus seriālam, viņi par darbu atsūtīja čeku 125 tūkstošu dolāru vērtībā. Pagājuši jau septiņi gadi, un šis čeks joprojām nav apmaksāts. Mūsu studijai tā bija ļoti liela nauda, un tomēr mēs izdzīvojām.»

Uzņēmuma darbības pamatā vienmēr bijusi ideja, ka jādzīvo sava budžeta ietvaros. «Ir ņemti kredīti un investēts tehnoloģijās, bet tas vienmēr ir bijis sabalansēti. Neesam maksājuši lielas algas vai ņēmuši patēriņa kredītus, esam visu laiku balstījušies ar abām kājām uz zemes un domājuši ar galvu. Esam rīkojušies piesardzīgi, bet tajā pašā laikā pietiekami droši, lai realizētu savas idejas.»

Studija kopā ar ārštata darbiniekiem regulāri nodarbina aptuveni 30 cilvēkus. Diemžēl Latvijā, atšķirībā no Lietuvas un Igaunijas, nav izglītības iestādes, kur sagatavotu darbam animācijā. «Cenšamies paši organizēt kursus, ņemam cilvēkus praksē. Lai varētu strādāt par animatoru, ir jābūt pieredzei un iemaņām. Organizējot kursus, no 30 cilvēkiem var atlasīt vienu vai divus, kas šo darbu var darīt kvalitatīvi. Animatori Latvijā ir liels deficīts. Mēs varētu paveikt vairāk un piedalīties vēl plašākos projektos, taču mums vienkārši trūkst cilvēku resursu. Mēs nevis meklējam darbu, bet atsakāmies no tā.»

Ieguldījums mūžībā

Man patīk tas, ko mēs darām, saka producents. «Man nodarbošanās nav naudas pelnīšanas dēļ. Pašlaik Rija ir SIA, bet tikpat labi tā varētu būt noformēta kā bezpeļņas organizācija. Tie, kam dzinulis bija peļņa, savas kompānijas Latvijā jau ir pārdevuši. Kad studijas pirmsākumos iegādājos modernākos datorus grafiskajiem darbiem par 150 tūkstošiem dolāru, dzīvoklis Vīlandes ielā maksāja 30 tūkstošus. Tomēr nevienu brīdi nenožēloju, ka tolaik neieguldīju naudu nekustamo īpašumu pirkšanā. Daudzi nekustamā īpašuma miljonāri tagad ir bankrotējuši, bet mēs turpinām attīstīties. Strādājam ar modernāko tehnoloģiju, kas šobrīd ir pasaulē. Tikai mums ir mazāki mērogi kā Holivudā vai Parīzē.

Man šķiet, ka mūsu darbs ir ieguldījums mākslā un kultūrā — ieguldījums mūžībā. Tieši tā dēļ es strādāju. Nevaru iedot formulu, kas jādara, lai veiktos, bet zinu — ja tu mīli to, ko tu dari, tad no veiksmes nevar izvairīties.»

Ar savu misiju

Pirmā Rijas filma bija Velniņi, kas pie skatītājiem nonāca 1999. gadā un guva ļoti lielu atsaucību. Tika izveidots arī interaktīvais disks, kas bija viena no pirmajām Latvijā radītajām datorspēlēm. «Lai gan man nepatīk vārdi «pirmo reizi», daudzi mūsu uzsāktie projekti Latvijā bija pirmie. Varbūt tāpēc, ka nebija, no kā mācīties.»

Mācīšanās notika starptautiskajā arēnā. «Aizbraucot uz festivāliem, redzēju, ka pasaule ir citāda un ir spilgtas, izglītojošas un interesantas filmas, kas nenonāk līdz Latvijas skatītājiem un kas nav tikai pasaciņas. Mana misija bija piesaistīt talantīgākos cilvēkus, māksliniekus un režisorus, un radīt Latvijā animācijas filmu programmu pieaugušajiem.»

Tagad Rija nes Latvijas vārdu pasaulē. Intervija notiek pirms Anesī festivāla, kur arī šogad Rijai ir savs stends. «Skatoties citus stendus festivālā, pēc to noformējuma bieži nevar saprast, vai tā ir Itālija, Spānija, vai Amerika. Tāda sajūta, ka identitātes nav. Par mums, neskatoties uz to, ka mūsu autori ir dažādi un ar dažādiem rokrakstiem, tomēr var pateikt, ka nākam no Latvijas, jo filmās ir arī kaut kas kopīgs,» pauž Rijas vadītājs.

Lēnā kopdzīvē

Rijā top filmas «pieaugušajiem un gudriem bērniem», tā raksturo producents. «Gribam parādīt, ka animācija nav tikai pasaciņa pirms gulētiešanas. Tā ir kaut kas vairāk par vienkāršu izklaidi. Ar animācijas starpniecību var pateikt tādas domas, ko nekad nevarēs neviena spēlfilma vai dokumentālais kino.»

Vilnim Kalnaellim pašam pievēršanās animācijai bijusi kārtējā nejaušība. «Bērnībā ne par ko tādu nedomāju, tomēr kino mani vienmēr ir fascinējis. Iespējams, šie gēni nāk no vectēva, kuram piederēja viens no pirmajiem Rīgas kinoteātriem Avotu ielā. Man bija kādi 12 gadi, kad ciemos bija atbraukuši paziņas, kuriem līdzi bija projektors un 8 mm filma. Mani pilnīgi apbūra šī bilde un skaņa. Sakrāju naudu, nopirku kameru un sāku filmēt un montēt pats savas filmas.»

Vēlāk Vilnis iestājies kino institūtā Pēterburgā, kur filmas taisītas jau profesionālākā līmenī. Pēc tā beigšanas strādājis par kino inženieri Rīgas Kinostudijā. Nākamais solis bija 1990. gadā, kad studija Dauka izsludināja konkursu uz producenta un direktora vietu. «Pieteicos un kļuvu par animācijas filmu direktoru, bet laikam tikai pēc gadiem pieciem sapratu, ko šis darbs nozīmē. Mīlestība pret animāciju neradās vienā dienā, vienkārši liktenis iedeva šo iespēju. Var teikt, ka animāciju iemīlēju lēnā kopdzīvē.»

Vilnis Kalnaellis teic, ka šo darbu, kā jebkuru citu savā dzīvē, vai tā būtu grāvju rakšana vai betona bloku veidošana, ir darījis godīgi un ar mīlestību. «Katrā darbā es varu atrast kādu pozitīvu noti, lai man tas patiktu. Tas var būt ritms vai apjoms, vai kas cits, kas ļauj darīt darbu ar baudu. Ja tobrīd būtu izsludināts konkurss dokumentālo filmu direktoriem, tad varbūt šobrīd es būtu dokumentālā kino producents.»

Ja neskaita hroniku, animāciju Vilnis Kalnaellis uzskata par ilgdzīvojošāku, salīdzinot ar dokumentālo kino vai spēlfilmām. «Animācijas filmas tik ātri nenoveco. Dzimst jaunas paaudzes, kuras skatās tās pašas Disneja filmas, un tās skatīsies arī pēc 100 gadiem. Tiek ieviestas jaunas tehnoloģijas, bet saturs paliks ilgam laikam. Turklāt animācijai nav robežu. Daudzas filmas var veidot bez valodas, un tās sapratīs Japānā un Francijā, un Amerikā.»

Vizītkarte

Vilnis Kalnaellis

Filmu studijas Rija īpašnieks, direktors un producents

Dzimis 1961. gadā Rēzeknē

Izglītība Ļeņingradas Kinoinženieru institūts

Darba pieredze studijas Rija vadītājs kopš 1995. gada, līdz tam animācijas filmu studijas Dauka ģenerāldirektors, inženieris Rīgas Kinostudijā

Vaļasprieks darbs lauku mājās pie Rāznas ezera, vīni

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Konkurētspējas matrica – rīks stratēģisku lēmumu pieņemšanai

Andžela Veselova - LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes lektore, 02.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai novērtētu nozares vai uzņēmuma konkurētspēju, tiek izmantoti dažādi modeļi un metodes, piemēram, BCG jeb Bostonas Konsultāciju Grupas (Boston Consulting Group) produktu portfeļa matrica, kā arī GE (General Electric) daudzfaktoru analīze jeb izaugsmes un tirgus daļas matrica u.c.

Taču, raksturojot esošo konkurētspējas situāciju, bieži ar minētajiem rādītājiem ir par maz. Analīzē jāiekļauj plašāka dažādu iekšējo un ārējo faktoru analīze. Tāpēc mūsdienās katrs uzņēmums, kurš patiesi vēlas veikt noteiktus uzlabojumus uzņēmējdarbībā, pielieto Konkurētspējas profila matricu (The Competitive Profile Matrix jeb CPM).

Tas ir bezmaksas stratēģiskās plānošanas rīks, kas mūsdienās uzņēmumiem ļauj salīdzināt sevi ar konkurentiem, lai pēc iespējas precīzāk noteiktu gan savas, gan konkurentu stiprās un vājās puses. Matricas izveidošana nav pārāk sarežģīts, bet vairāk gan laikietilpīgs process. Uzņēmumam arī jārēķinās, ka matricas veidošanā iesaistītiem cilvēkiem ir jāpārzina situācija uzņēmumā un jāspēj novērtēt konkurenti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Vai paspēji izlasīt? Strīds ar nodokļu administrāciju paralizē biznesu

Māris Ķirsons, 01.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļu administrācija bloķējusi SIA Veiksmes studijas bankas kontu, tādējādi paralizējot uzņēmuma darbību, īpašnieks meklē taisnību pie tieslietu un finanšu ministriem, kā arī jaunās Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes

«Uzņēmums nespēj izpildīt saistības pret darījumu partneriem par preču piegādi, samaksāt par transporta un citiem pakalpojumiem, samaksāt citus maksājumus, jo pēc 30. janvārī notikušās nodokļu administrācijas darbinieku viesošanās uzņēmumā 5. februārī kredītiestādes uzlika liegumu veikt jebkādas darbības ar kompānijas norēķinu kontiem, to pamatojot ar VID rīkojumu,» stāsta SIA Veiksmes studijas īpašnieks Arturs Korsaks (Arturas Korsakas). Viņu visvairāk izbrīna ne tikai VID kontroli veicošo darbinieku zināšanas, bet jo īpaši attieksme. «Viss sākās 30. janvārī, kad uzņēmumā ieradās VID darbinieku grupa un bez jebkādiem lēmumiem vēlējās sākt datu kopēšanu no uzņēmuma datorsistēmas, kaut arī tika informēti par to, ka šāda darbība padara neiespējamu pasūtījumu apstrādi, tāpēc aicināju to darīt darba dienas nogalē, taču atbildes vietā bija – konfiscēsim datorus un izsauksim policiju,» stāsta A. Korsaks. Viņš atzīst, ka šos «ieteikumus» ņēmis vērā, bet, datu kopēšanu veicot vienlaicīgi, notika serveru avārija, ko kontrolētāji uztvēruši kā speciālas darbības, lai nepieļautu datu kopēšanu. «Pēc tam tika atvērts kases aparāts ar apgalvojumu, ka neesot plombas, bet tāds fakts konstatēts netika, ko apliecināja arī kases aparātu apkalpojošā kompānija,» norāda A. Korsaks. Viņu šokējis fakts, ka 7. februārī, ierodoties VID ar lūgumu izsniegt uzņēmumam lēmumu, uz kāda pamata veiktas attiecīgās darbības un bloķēts konts, atbildi šajā dienā nav izdevies saņemt, bet tāda radusies 8. februārī. «Ir dīvaina nianse. VID 22. janvārī EDS sistēmā bija paziņojums par to, ka esošo kases aparātu (bez uzlabojumiem) izmantošanas termiņš ir 11. februāris, bet pārkāpumu protokolu par tā neatbilstību sastādīja 30. janvārī,» uz jautājumu, vai ar kases aparātiem viss bija kārtībā (vai tie atbilda izvirzītajām prasībām), atbild A. Korsaks. Viņaprāt, šāda rīcība, maigi izsakoties, ir dīvaina, ja vien tā nav apzināta. «Uzņēmumam nebija nodokļu parādu (uz 26.02.2019. gan bija 351 eiro pēc SIA Lursoft datu bāzē esošās informācijas), nav neviena VID lēmuma par kaut kādu nodokļu parādu uzrēķinu un nav arī nekādu cita veida liegumu vai lēmumu par uzņēmuma saimnieciskās darbības apturēšanu, ir tikai kaut kādas aizdomas un nekas vairāk,» sašutis ir A. Korsaks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Krugmans par Latviju: kas ir šī ekonomika, kuras reālais IKP ir 15% zem pirmskrīzes līmeņa?

Gunta Kursiša, 22.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nobela prēmijas laureāts ekonomikā Pols Krugmans (Paul Krugman) nav laidis garām izdevību paust savu viedokli par Latvijas «veiksmes stāstu», šoreiz piesaucot citu ekonomistu pausto «nepareizo faktu interpretāciju» par ASV atveseļošanos no krīzes un salīdzinot viņu teikto ar Latvijas gadījumu.

Strauja ekonomikas izaugsme īsā laika posmā uzreiz pēc dziļa ekonomikas krituma nenozīmē veiksmes stāstu – tādā gadījumā ASV atradās savas izaugsmes augstumos Lielās depresijas laikā - šādu viedokli saistībā ar ASV ekonomiku pauduši ekonomisti Kenets Rogofs (Kenneth Rogoff) un Karmena Reinharta (Carmen Reinhart). Šādā gadījumā daudz labāk ir salīdzināt produkcijas apjomus un bezdarba līmeni ar pirmskrīzes līmeni, savā blogā The New York Times P. Krugmans citē ekonomistus K. Rogofu un K. Reinhartu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju fonds A3E Capital dibināts 2012. gadā Maltā, bet tā pamatlicēji ir latvieši, un fonds līdztekus investīcijām jaunattīstības valstīs investē arī Latvijā.

Kādēļ tieši obligācijas, kāds labums no fonda darbības ir investoriem un kāds ir tā ienesīgums, Dienas Bizness jautāja vienam no fonda dibinātājiem Aldim Reimam.

Kā nolēmāt izveidot savu ieguldījumu fondu? Iepriekš esat vadījis banku, tās arī ir investīcijas, ieguldījumi.

Es darbojos finanšu pasaulē jau vairāk nekā 30 gadus. Pirmos 20 gadus aizvadīju Latvijas banku sektorā. Pats savām rokām izveidoju pašreizējās BluOr Bank priekšteci Baltikums banku un vadīju to 10 gadus līdz 2011. gadam. Tad kopā ar bijušajiem bankas kolēģiem nolēmām izveidot savu investīciju fondu. Galvenā argumentācija bija tāda, ka pat bankas prezidents nav tās īpašnieks, bet ir tikai algots darbinieks, savukārt man bija vēlme izveidot savu biznesu jomā, kuru ļoti labi pārzinu. Banku bizness pēc 2008. gada krīzes kļuva aizvien garlaicīgāks, regulācijas un prasības pieauga. Esmu matemātiķis, beidzu LU Fizikas un matemātikas fakultāti, un tādēļ finanšu tirgi man vienmēr ir likusies ļoti interesanta sfēra. Salīdzinot ar galvenajām banku aktivitātēm, tādām kā, piemēram, klientu piesaiste un kreditēšanas bizness, kas ir zema riska, tomēr garlaicīgs process, investīcijas finanšu tirgos ir daudz aizraujošāka nodarbe. Ideja par fondu mums ar kolēģiem brieda jau ilgstoši, bet pie idejas realizācijas mēs ķērāmies 2011. gadā. Uzskatu, ka finansista karjerā kļūt par investīciju fonda, kaut neliela, īpašnieku noteikti ir solis augšup. Es pats šobrīd esmu profesionāli ļoti apmierināts, jo daru to, kas man patīk, kopā ar kolēģiem, kuri man patīk, un esmu vidē, kas man patīk. Būtiski, ka neesmu ne no viena atkarīgs, un savs fonds ir daudzu finansistu un baņķieru sapnis, ko nereti dzirdu no ārvalstu kolēģiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenais ekonomists Pols Krugmans (Paul Krugman) savā blogā The New York Times vēlreiz atgriezies pie Baltijas valstu tēmas, lai atkal uzsvērtu - Baltijas valstu veikums krīzes pārvarēšanā nav nekas tāds, ar ko būtu jālepojas.

«Neapšaubāmi, tas ir labi, ka ekonomikas [Latvijas un Igaunijas ekonomikas - red.] ir nedaudz atguvušās, bet vai tas ir labākais, ko cilvēki var panākt, demonstrējot taupības brīnumus,» savā blogā Latvijas un Igaunijas «veiksmes stāstu» taupības pasākumu ieviešanā turpina apstrīdēt Nobela prēmijas ekonomikā laureāts.

Šoreiz ekonomists pievērsies Latvijas iekšzemes kopproduktam (IKP) un bezdarba līmenim un to rādītāju 2012. gada prognozēm, jautājot, vai šie rezultāti ir labākais, ko var «demonstrēt taupības brīnumi».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Labākā darba vieta

Ilze Veģe, Db, 24.05.2009

«Igaunija ir maza valsts, tādēļ vietējo talantu «baseins» ir niecīgs. Mums jāmēģina makšķerēt kaut kur vēl,» smaida Skype Igaunijas biroja vadītājs Stens Tamkivi.

Laine Zunte

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skype ir kas nesalīdzināmi vairāk par miljons dolārus vērtu ideju. Tas ir 405 miljonus lietotāju vērts veiksmes stāsts.

Skype Tallinas ofiss mani pārsteidz ar... patiesībā ar visu. Ar dzīvespriecīgajām krāsām, grīdas spilveniem, rotaļlietām un puķu podiem. Par biljarda galdu nemaz nerunājot. Varētu šķist, ka šeit top augstā mode vai tiek atveseļoti depresijas nomākti slimnieki. Visādā ziņā šī atmosfēra nekādi «nelīmējas» kopā ar apzīmējumu «datoriķa darbavieta».

picturegallery.3fe36f9d-026f-4678-85f0-2b291aa2794a

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Būtu labi, ja Latvijas veiksmes stāstam mēs paši ticētu

Dienas Bizness, 21.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Teju vai par Latvijas vizītkarti ir kļuvusi fabula par mūsu valsts veiksmes stāstu, risinot problēmas saistībā ar ekonomikas krīzi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzsāk starpnozaru sadarbību «Latvijas inovāciju veiksmes stāsta radīšanai»

Dienas Bizness, 03.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā uzsākta Baltijas un Ziemeļvalstu uzņēmēju un augstskolu iniciatīva - sadarbības platforma veiksmes stāstu identificēšanai un inovatīvu projektu īstenošanai starptautiskajā tirgū.

Viena no daudzsološākajām nozarēm inovatīvo uzņēmumu izveidei šobrīd ir IT nozare un šajā jomā jau sevi veiksmīgi pieteikuši arī vairāki jaunie uzņēmumi no Latvijas, uzskata ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Viņš norādīja, ka Rīgai ir potenciāls kļūt par starptautisku start – up uzņēmumu bāzi, kā arī stabilu un sekmīgu uzņēmumu inkubācijas vietu.

Projektā Universitāšu – uzņēmējdarbības sadarbības attīstība, balstoties uz veiksmes stāstiem (UBC) (University and Bussines Co-operation through Success Stories) tiek meklēti reģiona veiksmes stāsti un radīti priekšnoteikumi zinātnes un uzņēmēju sadarbībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uz visa trača fona derētu mazināt emociju svaru finanšu lēmumos

Jānis Šķupelis, 10.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pandēmijas tracis atnesis lielu neskaidrību, uz kuras fona saprotams, ka grūtāki ir visi tie lēmumi, kas saistās ar naudas pārvaldīšanu.

Daudziem arī Latvijā pandēmijas tracis droši vien nozīmējis (un diemžēl vien vēl var nozīmēt) dažādus sāpīgus brīžus, piemēram, algu samazināšanu, iespējams, pat atlaišanu, augošu stresu un agrāk iecerēto mērķu atlikšanu.

Valdot šādam fonam, "The Wall Street Jorunal" (WSJ) raksta par to, ka pandēmijas neskaidrība, kas bieži sev līdzi nes dažas neierastas situācijas un tādējādi emociju uzplūdus, apgrūtinājusi jebkādu finanšu lēmumu pieņemšanu. Rezultātā šobrīd gluži kā par spīti palielinoties iespēja, ka tie galu galā ir pārlieku emocionāli, sasteigti un kļūdaini. Un, ja tā, tad tas uz personīgo vai pat, piemēram, visas ģimenes bagātību var atstāt graujošu ietekmi. Tāpat iespējams tas, ka šādos brīžos iestājas jebkādu – arī vajadzīgu - lēmumu paralīze, kas arī var izrādīties kļūda. Skaidrību šajā ziņā lielāku nepadara vēl arī tas, ka nav zināms, kā tieši un cik ilgi turpināsies šāda "Covidrealitāte".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Inovē vai gatavojies aiziet no biznesa

Anda Asere, 02.01.2019

Nikolauss Franke (Nikolaus Franke), Vīnes Ekonomikas un biznesa universitātes WU Vienna Uzņēmējdarbības un inovācijas institūta vadītājs.

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākoties uzņēmējus virza vajadzība pēc neatkarības, nevis vēlme nopelnīt vēl vienu miljonu, tā uzskata profesors Nikolauss Franke (Nikolaus Franke), Vīnes Ekonomikas un biznesa universitātes WU Vienna Uzņēmējdarbības un inovācijas institūta vadītājs.

Viņa skatījumā, visa sabiedrība iegūtu, ja jau bērniem un jauniešiem viņiem piemērotā veidā mācītu par uzņēmējdarbību un mudinātu aktivizēt uzņēmējspējas. Vairāk par mītiem saistībā ar biznesu un to, kā ieviest organizācijā inovāciju, viņš stāsta intervijā Dienas Biznesam.

Fragments no intervijas

Kas ir populārākie mīti par uzņēmējdarbību?

Viens no tiem ir par uzņēmēju kā supervaroni. Medijiem patīk šie stāsti, kur viens cilvēks pārvar visus šķēršļus un kļūt par varoni. Realitātē tā gluži nav. Tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, parasti ir komanda, vienam ir grūti. Ļoti reti visas vajadzīgās prasmes, spējas un zināšanas ir apvienotas vienā indivīdā. Visbiežāk cilvēki ar tehnoloģiju zināšanām ir relatīvi nabadzīgi, ja runājam par biznesa prasmēm, pārdošanu, finanšu plānošanu. Otrkārt, maldīgs ir priekšstats par tūlītējiem panākumiem. Tie prasa laiku, reti notiek vienas nakts laikā. Varbūt ir tādi priekpilni brīži, kad tiek piesaistīts pirmais klients vai investors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zīmīgi, ka atjaunotās Latvijas uzņēmējdarbības tiesiskais sākums meklējams trauksmainajās 1991. gada janvāra dienās: normatīvais akts, kas tolaik vēl neatkarību tikai deklarējušās Latvijas pilsoņiem deva iespēju sākt savu biznesu, lietu (angļu val. deal), tādējādi lielā mērā nostiprinot atmodas ideālus, — likums Par sabiedrībām ar ierobežotu atbildību — stājās spēkā 1991. gada 23. janvārī.

2006. gada 19. maijā pilnīgi stājās spēkā Komerclikums, izbeidzot likuma Par sabiedrībām ar ierobežotu atbildību darbību. Tajā pašā dienā spēku zaudēja arī hronoloģiski agrāk pieņemtais un kopš 1991. gada 1. janvāra spēkā bijušais likums Par akciju sabiedrībām. Taču tieši sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA) kā visdemokrātiskākā, finansiāli mazāk ietilpīgā uzņēmējdarbības forma ļāva sākt biznesu praktiski jebkuram, kas to vēlējās. Turklāt, lai radītu privātās komercijas bāzi, sākotnēji jaundibinātās SIA ieguva pamatīgas nodokļu atlaides.

Situācijai mainoties un privātajam biznesam nostabilizējoties, jaunie uzņēmumi pakāpeniski zaudēja lielu daļu nodokļu privilēģiju, tomēr arī pašlaik valsts ir izveidojusi mehānismu, kas stimulē pilsoņus iesaistīties uzņēmējdarbībā, izmēģināt savas spējas komercdarbībā un sava uzņēmuma vadīšanā. Jaunuzņēmums (start-up) arī šobrīd bauda virkni priekšrocību, kuras cilvēkam palīdz ienākt biznesā un pamazām uzkrāt līdzekļus uzņēmuma attīstībai. Lai iesācējs šīs priekšrocības spētu racionāli izmantot, ir vērts sameklēt kādu, kas to visu jau ir piedzīvojis un pārzina zemūdens akmeņu karti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Krugmans: situācija Latvijā vēl ir pārāk smaga, lai to sauktu par «brīnišķīgu veiksmes stāstu»

Jānis Rancāns, 03.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc laikraksta The New York Times atskata uz Latvijas izvēlēto ceļu ekonomikas krīzes pārvarēšanai un tā sekām, Latvijas veiksmes stāsta apskatīšanai kārtējo reizi pievērsies arī Nobela prēmijas laureāts ekonomikā Pols Krugmans.

P. Krugmans savā blogā ASV laikraksta New York Times interneta vietnē norāda, ka ir zināma taisnība apgalvojumam, ka situācija Latvijā uzlabojusies, tomēr tā esot vēl ļoti smaga, neskatoties uz daudzu kāri to saukt par «brīnišķīgu veiksmes stāstu».

Ekonomists atgādina, ka bezdarba līmenis Latvijā, lai arī samazinājies, joprojām ir ļoti augsts. Savukārt bezdarba līmeņa kritums ir saistīts ar emigrācijas apmēriem. «Tā nav lieta, kuru varētu saukt par triumfālu veiksmes stāstu. Vismaz ne vairāk, kā ASV ekonomikas daļējo atveseļošanos no 1933. līdz 1936. gadam, varētu saukt par uzvaru pār [Lielo] Depresiju,» raksta P. Krugmans.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļu administrācija bloķējusi SIA Veiksmes studijas bankas kontu, tādējādi paralizējot uzņēmuma darbību, īpašnieks meklē taisnību pie tieslietu un finanšu ministriem, kā arī jaunās Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes.

«Uzņēmums nespēj izpildīt saistības pret darījumu partneriem par preču piegādi, samaksāt par transporta un citiem pakalpojumiem, samaksāt citus maksājumus, jo pēc 30. janvārī notikušās nodokļu administrācijas darbinieku viesošanās uzņēmumā 5. februārī kredītiestādes uzlika liegumu veikt jebkādas darbības ar kompānijas norēķinu kontiem, to pamatojot ar VID rīkojumu,» stāsta SIA Veiksmes studijas īpašnieks Arturs Korsaks (Arturas Korsakas). Viņu visvairāk izbrīna ne tikai VID kontroli veicošo darbinieku zināšanas, bet jo īpaši attieksme.

«Viss sākās 30. janvārī, kad uzņēmumā ieradās VID darbinieku grupa un bez jebkādiem lēmumiem vēlējās sākt datu kopēšanu no uzņēmuma datorsistēmas, kaut arī tika informēti par to, ka šāda darbība padara neiespējamu pasūtījumu apstrādi, tāpēc aicināju to darīt darba dienas nogalē, taču atbildes vietā bija – konfiscēsim datorus un izsauksim policiju,» stāsta A. Korsaks. Viņš atzīst, ka šos «ieteikumus» ņēmis vērā, bet, datu kopēšanu veicot vienlaicīgi, notika serveru avārija, ko kontrolētāji uztvēruši kā speciālas darbības, lai nepieļautu datu kopēšanu. «Pēc tam tika atvērts kases aparāts ar apgalvojumu, ka neesot plombas, bet tāds fakts konstatēts netika, ko apliecināja arī kases aparātu apkalpojošā kompānija,» norāda A. Korsaks. Viņu šokējis fakts, ka 7. februārī, ierodoties VID ar lūgumu izsniegt uzņēmumam lēmumu, uz kāda pamata veiktas attiecīgās darbības un bloķēts konts, atbildi šajā dienā nav izdevies saņemt, bet tāda radusies 8. februārī. «Ir dīvaina nianse. VID 22. janvārī EDS sistēmā bija paziņojums par to, ka esošo kases aparātu (bez uzlabojumiem) izmantošanas termiņš ir 11. februāris, bet pārkāpumu protokolu par tā neatbilstību sastādīja 30. janvārī,» uz jautājumu, vai ar kases aparātiem viss bija kārtībā (vai tie atbilda izvirzītajām prasībām), atbild A. Korsaks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vertigo no veiksmes un tiesnešu neatkarība

Dmitrijs Skačkovs, zvērināts advokāts, 10.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada sākumā diskusijas par tiesnešu neatkarību pārņēma Latvijas publisko telpu, bet, diemžēl, koncentrējās ap personālijām un konfliktu starp varas atzariem. Tomēr, praksē gūtie novērojumi liecina, ka problēmas saknes ir dziļākas.

Tiesu varas neatkarību nevar garantēt nekāds, pat progresīvs, ideāls regulējums, ja pašiem tiesnešiem nebūs gribas un apņēmības pildīt savus amata pienākumus tā, kā melns uz balta rakstīts likumā: neatkarīgi, pakļaujoties tikai likumam, sargājot cilvēka pamattiesības. Un, protams, šāda tiesnešu nostāja bez ierunām būtu jārespektē visām ietekmīgām un mazāk ietekmīgām iestādēm.

Lai arī būtu netaisnīgi apgalvot, ka visi izmeklēšanai labvēlīgi tiesnešu lēmumi ir nepamatoti pēc būtības, vai nekad un neviens izmeklēšanas tiesnesis nav apmierinājis procesā iesaistītās personas tiesiski pamatotu sūdzību, tomēr līdz iepriekš aprakstītajai ideālajai situācijai Latvijas Republikas tiesām joprojām ir ļoti tālu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investoriem galvu vienmēr jauks emocijas. Viens ir apzināties, ka vari iekrist emocionālos savas domāšanas slazdos, bet pilnīgi kas cits – reāli no tiem arī izvairīties. Šajā ziņā var citēt slavenā boksera Maika Taisona teicienu: «Visiem ir plāns līdz brīdim, kad tie dabū pa seju.»

Mēdz teikt, ka tendences Volstrītā nosaka bailes un alkatība. Proti, tirdzniecība ir emocionāla, kas nozīmē, ka liela daļa investoru laikos, kad cenas kāpj, ir pārāk pašpārliecināti un uzņemas pārlieku lielus riskus. Savukārt, plaukstot pirmajām problēmām, daudzi kapitulē un aktīvi mēģina ierobežot zaudējumus. Tiek arī norādīts, ka esam bioloģiski programmēti tā, lai savstarpēji nesaistītā informācijā mēģinātu saskatīt kādas dziļākas sakritības.

Piemēram, finanšu ziņu portāls Barron’s raksta, ka vērtspapīru tirdzniecības uzņēmumiem ir augoša interese par tādiem speciālistiem, kas palīdz citiem saprast to, kā to emocijas ietekmē investīciju lēmumus, un palīdz mazināt krišanu dažādos ar emocijām saistītos domāšanas slazdos. Tiek norādīts - bieži tas ietver tehnoloģiju iesaistīšanu, kuras analizē vēsturiskos tirdzniecības datus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krugmans: Polijai jāizvairās no iekrišanas «eiro lamatās»

Jānis Rancāns, 28.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Polijai vajadzētu izvairīties no iekrišanas «eiro lamatās», uzskata Nobela prēmijas laureāts ekonomikā Pols Krugmans, kurš iepriekš kritizējis «Latvijas veiksmes stāstu».

Savā interneta blogā ASV laikraksta The New York Times vietnē, P. Krugmans norāda, ka Polija ir viens no Eiropas relatīviem «veiksmes stāstiem» - valstij izdevies izvairīties no tautsaimniecības krituma un tās rīcībā ir viena no kontinenta spēcīgākajām valūtām.

Ekonomists raksta, ka, lai gan Polijas ekonomikas izaugsmes temps pēdējā laikā sagrīļojies, tomēr, salīdzinot ar Eiropas standartiem, valstī ir atsvaidzinošs ekonomisko šausmu trūkums.

P. Krugmens pauž, ka Polijas ekonomikas relatīvajam veiksmīgumam palīdzējis fakts, ka valsts ne tikai saglabājusi savu valūtu, bet arī tas, ka zlotam ir «peldošs» kurss, tādējādi krīzes apstākļos tā varējusi izmantot savus monetāros instrumentus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Papildināts - Kalvītis: Lipmanam jāmaina sava attieksme

Andrejs Vaivars, Dienas Bizness, 31.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izskatās, ka Kirovs (Lipmans) kā Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents iedomājas, ka ir priekšnieks hokeja klubiem. Nevis mūsu iecelts cilvēks federācijā, bet gan priekšnieks visiem, tā intervijā žurnālam Lietišķā Diena nu jau ieilgušo konfliktu starp LHF un hokeja klubu Rīgas Dinamo komentē šā kluba valdes priekšsēdētājs, ekspremjers Aigars Kalvītis.

«Uzbrukt vadošajai hokeja saimniecībai Latvijā, kas uztur gan U-18, gan U-20, gan pieaugušo izlases, un tajā pašā laikā mēģināt jau uz priekšdienām novelt vainu par iespējami neveiksmīgu startu olimpiskajā kvalifikācijā – tas mums ir aizskaroši. Domāju, ka viņam viennozīmīgi ir jāmaina sava attieksme, jo tādā veidā vairs nevar strādāt. Viņš nav priekšnieks mums, viņš ir priekš tā, lai palīdzētu mums. Federācijai jākalpo saviem biedriem, klubiem, nevis jābūt tai par priekšnieku. Tas ir attieksmes jautājums,» tā ekspolitiķis.

Viņš arī nenoliedz, ka paša vadītā kluba sasniegumi šobrīd ir uzskatami par vājiem, un arī skatītāju atbalsts var beigties situācijā, ja zaudējumi spēlēs kļus par regulāru parādību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Mēs esam īslaicīga investīcija uzņēmumā: mēs atpelnām sevi, turklāt iemācām uzņēmumus vai privātpersonas, kā pārdot un nopelnīt vairāk arī turpmāk,” – Pārdošanas skolas ideju skaidro tās dibinātājs un vadītājs JĀNIS VIEGLIŅŠ.

Jānis Viegliņš divus gadus ir mācījies Mūzikas akadēmijā, taču brīdī, kad nācās lemt, vai turpināt ceļu uz sapni par skatuvi, vai ļaut izpausties citam viņa talantam, Jānis izšķīrās par labu otram. Zēns no lauku ciemata, audzis bez tēva un trūkumā, spēja īstenot patiesu veiksmes stāstu: pārdevējs, zāles pārzinis, veikala vadītājs, četru veikalu vadītājs, sešu veikalu vadītājs, tirdzniecības vadītājs uzņēmumā, uzņēmuma direktors, tirdzniecības vadītājs Baltijā. – Es palīdzēju īstenot svešus sapņus, taču vienlaikus mācījos, lai padarītu savu sapni pilnīgāku – tā par šo periodu smaidot teic Jānis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veiksmīga uzņēmējdarbība – tā ir ne tikai jaunu klientu meklēšana. Bez citiem svarīgiem faktoriem, kuri ietekmē veiksmi, sevišķi svarīgas ir pastāvīgas naudas plūsmas, kuras ģenerējat šodien.

Taču dažkārt notiek tā, ka, laicīgi nesaņemot ienākumus, var tikt izjaukta visa notikumu ķēde. Tas diemžēl ļoti daudziem izraisa nemieru un stresu, iedegas gluži spilgti vai sarkana lampiņa, ka kaut kas nav labi un ir apstājusies ienākumu plūsma. Ko darīt, ja pārskaitījumi nav saņemti laikā? Kā izvairīties no nemiera un stresa iestrēgušas ienākumu plūsmas dēļ?

Ādolfs Mārtiņš Krauklis, Atgustinaudu.lv projekta koordinators, dalās ar 5 padomiem, kā Jums izsargāties no kavētiem maksājumiem:

1. Jau iepriekš norādiet skaidrus apmaksas nosacījumus

Ļaujiet klientiem un partneriem visvienkāršākajā un tiem pieņemamākajā veidā norēķināties ar Jums. Līgumos un rēķinos obligāti norādiet apmaksas termiņus. Gan līgumā, gan katrā rēķinā skaidri un detalizēti norādiet, kur veikt maksājumu. Ja Jums ir iespēja, ļaujiet izvēlēties no vairākiem apmaksas variantiem. Sniedziet iespēju klientam norēķināties viņam visērtākajā veidā. Izmantojiet jaunākās tehnoloģijas, noslēdziet debeta līgumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Katra ieguldītā eiro atdeve – desmit eiro valsts maciņā

Anda Asere, 02.07.2012

Sture Eriksons, fonda Teknikdalen izpilddirektors un Baltijas jūras reģiona valstu inkubatoru sadarbības projekta IBI Net eksperts

Foto: Edmunds Brencis, Dienas mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jābūt pacietīgiem. Lielākā daļa kompāniju sāk pelnīt pēc 5-7 gadiem no biznesa sākšanas brīža. Taču llielākā problēma, gaidot veiksmes stāstus, ir finansējums. Lai gan tirgū ir pieejami dažādi finansējuma avoti, pametot inkubatoru, risks tik un tā ir pārāk liels un ir ļoti grūti piesaistīt līdzfinansējumu, intervijā Dienas Biznesam stāsta Sture Eriksons, fonda Teknikdalen izpilddirektors un Baltijas jūras reģiona valstu inkubatoru sadarbības projekta IBI Net eksperts

«Latvijā lielāks fokuss ir uz ēku, bet pie mums - uz procesu. Inkubators nav kopēšanas centrs - šādi pakalpojumi nav tik svarīgi. Uzņēmējiem nepieciešama pieredze un atbalsts. Ja esi jauns, tev nav ne jausmas, kā rīkoties, un ir ļoti svarīgs koučings,» saka S. Eriksons. Taču viņš arī izprot, kādas priekšrocības sniedz darbs vienā ēkā - pieredzes apmaiņa utt.

Visā Zviedrijā ir ap 80 inkubatoru. Teknikdalen fonda vadītais biznesa inkubators atrodas apdzīvotā vietā Borlengē, aptuveni 200 km no Stokholmas, tas darbojas kopš 2006. gada. «Mūsu reģionā inkubators ir tikai viens, jo kvalitatīva inkubatora uzturēšana maksā pārāk dārgi. Mēs nevaram atļauties inkubatoru katrā pilsētā, tāpēc arī nepiesaistām uzņēmumu pilsētai - palieciet, kur esat, mēs dosimies pie jums,» saka S. Eriksons. Viņš precīzi nezina, kurš bija pirmais biznesa inkubators Zviedrijā un pirms cik ilga laika tas dibināts, bet pieļauj, ka tas bija pirms desmit gadiem. Teknikdalen fonda inkubatoram nav konkrētas specializācijas. «Mēs neatrodamies galvaspilsētā, tāpēc mūsu inkubators nevar specializēties kādā konkrētā jomā. Mums ir ļoti dažādi uzņēmumi, turpretī Stokholmā ir speciāli inkubatori, piemēram, medicīnas tehnoloģijām, hi-tech u.c.,» viņš saka. Tomēr liela daļa uzņēmumu ir saistīti ar IT. «Būtu smieklīgi specializēties uz IT, jo visi tagad uz to specializējas,» viņš spriež. Šodien zviedru uzņēmēji bieži vien orientējas uz pakalpojumiem, nevis produktiem. Tie saistīti ar tūrismu, «zaļajām» tehnoloģijām, atkritumu apsaimniekošanu, pārstrādi u.c. «Jāņem vērā, ka Ķīnā vai Indijā var saražot lētāk, tāpēc jāskatās uz citām iespējām. Nākotnē ražošana nebūs mūsu stirprā puse,» teic S. Eriksons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu nastas nomāktā Itālija, visticamāk, bankrotēs, taču Spānija varētu izvairīties no maksātnespējas, secinājusi Lielbritānijas analītiķu grupa Ekonomisko un Biznesa pētījumu centrs (CEBR), vēsta BBC.

Analītiķu grupa ir izskatījusi iespējamos krīzes attīstības scenārijus un secinājusi, ka Itālijai neizdosies izvairīties no defolta, ja vien valsts nepiedzīvos strauju lēcienu ekonomiskajā attīstībā.

Lai arī Itālija ir ieviesusi stingrus taupības pasākumus un cer likvidēt budžeta deficītu jau līdz 2014. gadam, valsts ekonomikai nepieciešams pamatīgs izaugsmes «grūdiens». Tomēr Itālijas ekonomika šī gada pirmajā ceturksnī ir augusi tikai par 0,1% un tiek paredzēts, ka turpmākā izaugsme būs tik pat gausa.

Pretējās domās ir Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni, kurš trešdien, uzrunājot parlamentu, apgalvoja, ka valsts ekonomika ir «spēcīga» un tās bankas uzticamas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija ir unikāla kontrastu zeme, kura reizēm, izbrīna, turklāt bieži vien atgādina aizgājušo padomju laiku farsu

To intervijā Dienas Biznesam atzīst bijušais Mazo un vidējo uzņēmumu sadarbības padomes priekšsēdētājs un LTRK eksprezidents Andris Lasmanis. Viņaprāt, Latvijā notiekošajam nav ekonomiska un loģiska izskaidrojuma, tāpēc augot pārliecība par iracionāliem argumentiem, kurus zina saujiņa izredzēto, bet tos neatklāj vienkāršajiem Latvijas iedzīvotājiem.

Kāda ir pašreizējā situācija Latvijas tautsaimniecībā?

Vienkāršā atbilde būtu dīvaina, savdabīga, kura nepakļaujas loģikai. Kāpēc?! Gan amatpersonas, gan analītiķi un eksperti Latvijai prognozē IKP pieaugumu, pat tiek paredzēts kopējo darbavietu skaita palielinājums. Būtībā visai dzīvei jākļūst labākai. Esmu ar abām rokām, lai tas tā būtu. Latvija tiek dēvēta par veiksmes stāstu, bet kādēļ cilvēki šo valsti, kurā «viss iet uz augšu», turpina pamest? Krīzes laikā glābiņš tika meklēts vecajās ES dalībvalstīs, bet tagad šie laiki ir pagātnē. Oficiālie dati rāda, ka aptuveni 645 000 iedzīvotāju Latvijā dzīvo uz nabadzības sliekšņa. Tas nozīmē, ka apmēram 30% valsts reālo iedzīvotāju teju 11 gadus pēc Latvijas uzņemšanas ES dzīvo uz nabadzības robežas. Vai šie ļaudis tic, ka Latvija ir veiksmes stāsts, ko atzīmē arī citu Eiropas valstu amatpersonas, ciemojoties Latvijā? Stājoties ES, taču tika runāts par kardinālu dzīves apstākļu uzlabošanu, nevis dzīvošanu uz nabadzības sliekšņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Lauksaimniecība – sentēvu tradīciju glabātāja vai nākotne ar plašām iespējām?

Latvijas Bankas ekonomiste Daina Pelēce, 09.08.2018

1. attēls. Lauksaimniecības (augkopības, lopkopības, medniecības un zivsaimniecības) nozares īpatsvars kopējā pievienotajā vērtībā 2015. gadā, %

Avots: Eurostat

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauku tēma latviešiem visos laikos ir bijusi aktuāla. Mediju telpā Latvija sevi visvairāk pozicionē kā zaļu valsti un latviešus kā tautu ar iedzimtu mīlestību uz zemi un zemes darbiem. Lauku tēma ir iecienīta arī daudzos televīzijas šovos, piemēram, «Izdzīvošana laukos», «Lauku sēta», «Saimnieks meklē sievu», «Špilkas un galošas» u.c. Arī klimata pārmaiņu radītās problēmas aktualizē diskusijas par lauksaimniecības nozari un tās izaicinājumiem.

Brīžiem lauksaimnieku darbošanās, kā arī centieni saglabāt un palielināt savas produkcijas apjomus, saskaroties ar dažāda veida izaicinājumiem, visai tuvu līdzinās televīzijas realitātes šovam, kam varētu dot nosaukumu «izdzīvošanas skola». Bet šoreiz ne par kaislībām televīzijas šovos, bet par aktuālo Latvijas lauksaimniecībā, lauksaimniecības produktu eksportā un nozares iespējām nākotnē.

Kas raksturo Latvijas lauksaimniecības nozari

Pirmkārt, lauksaimniecības nozare ir tā, kas apgādā mūs ar pārtiku. Ēst cilvēki gribēs vienmēr un visos laikos. Turklāt savā zemē saražotā pārtika ir augstvērtīgāka un veselīgāka salīdzinājumā ar importēto. Lauksaimniecības nozare sniedz resursus arī citām nozarēm: primārajām, piemēram, enerģētikas nozarei; sekundārajām, piemēram, pārtikas nozarei, kā arī terciārajām nozarēm, piemēram, transporta nozarei. Lauksaimnieki sakopj un saglabā lauku vidi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par jaunā izdevuma Miljonārs tapšanu un informācijas atklātības nozīmīgumu Guntars Gūte sarunājas ar izdevuma līdzautoru, publicistu Lato Lapsu.

Jau pavisam drīz pie lasītājiem nonāks jaunais izdevums Miljonārs – žurnāls, kurā kopā ar līdzautori Kristīni Bormani esat apkopojuši informāciju par – kā paši sakāt – Latvijas bagātāko cilvēku, pelnītāju un zaudētāju, dividenžu saņēmēju un patieso labuma guvēju TOP 500. Kurš izdevums pēc kārtas tas jau ir?

Šis ir jau 26. gads, kad tiek publicēts šis saraksts.

Sanāk, ka visi šie izdevumi kopā ir sava veida atjaunotās Latvijas miljonāru vēstures apskats.

Es patiesībā bez liekas kautrības gribētu teikt, ka miljonāru saraksts komplektā ar pārējiem datu apkopojumiem – 100 lielākajiem pelnītājiem, 100 lielākajiem zaudētājiem, 100 lielākajiem dividenžu izņēmējiem un pēdējos gados arī patiesā labuma guvēju sarakstu ir ilgākais un nopietnākais Latvijas ekonomikas veiksmes barometrs, kāds vispār ir bijis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Pomers: Rīgas lidostai jāatīstās straujāk nekā kaimiņiem

Egons Mudulis, 10.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lidostai Rīga tās ģeogrāfiskā stāvokļa dēļ būtu jāattīstās straujāk nekā Kauņai vai Tallinai

To sarunā ar DB norāda A.C.B. uzņēmumu grupas tehniskais direktors Dzintars Pomers, kurš savulaik mūzikas vai sporta vietā izvēlējies inženierstudijas, bet vēlāk 15 gadus (1992–2007) vadīja lidostu Rīga, pēc viņa teiktā, noliekot to uz pareizajām sliedēm. DB jau rakstījis (15.01.2014.), ka nesen tika prezentēts 95,59 milj. eiro vērtais lidostas rekonstrukcijas projekts, kur piedalījās arī A.C.B. un Dz. Pomers – nu jau būvnieka statusā. Savukārt kaimiņvalstu lidostās vērojams straujāks pasažieru skaita kāpums nekā Rīgā.

Kā nonācāt celtniecībā, kāpēc savulaik izlēmāt mācīties Rīgas Politehniskajā institūtā (beidzis 1976. g.)?

Komentāri

Pievienot komentāru