Finanses

Latvijai gaidāms kredītreitinga paaugstinājums

Juris Kaža [email protected], 23.05.2006

Jaunākais izdevums

Latvijai un Igaunijai nākamo 12 mēnešu laikā ir gaidāms kredītreitinga paaugstinājums no jau pienācīgi augsta (t.s. investment grade) līmeņa, ASV investoru konferencē Rīgā teica starptautiskās kredītreitingu aģentūras Moody's pārstāvis Jarons Ernsts (Yaron Ernst). Uzņēmuma vecākais viceprezidents J. Ernsts, kas gan pārstāv Moody's t.s. strukturētās finansēšanas grupu (Structured Finance Group), sacīja, ka Moody's makroekonomiskie analītiķi brīdinājuši par pozitīvām izmaiņām valstu reitingos. Lietuvai šīs pārmaiņas varētu nākt vēl ātrāk, J. Ernsts sacīja. Tomēr Moody's speciālista prezentācijas galvenā tēma bija kredītu kapitalizācija (securitization) kā līdzeklis mazu un vidēju uzņēmumu finansēšanai. Kā galveno iemeslu gaidāmām izmaiņām visu trīs valstu reitingiem J. Ernsts minēja zemos valsts parādus, ekonomisko stabilitāti un izaugsmi, ekonomikas ciešo saaugšanu ar Skandināviju un ES. Kā riskus J. Ernsts minēja lielus tekošā konta deficītus, lielus ārējos parādus (taču īstermiņa) tautsaimniecībām kopumā un ļoti zemos nodokļus, kas ierobežo rīcībspēju ar valsts budžeta līdzekļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch Ratings" ("Fitch") apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu esošajā "A-" līmenī, saglabājot pozitīvu kredītreitinga nākotnes novērtējumu, liecina Valsts kases informācija.

Kā būtiskākos faktorus, kas uztur Latvijas kredītreitingu pašreizējā līmenī, aģentūra min zemu valsts parāda un parāda apkalpošanas izmaksu līmeni salīdzinājumā ar līdzīga kredītreitinga valstu rādītājiem, uzticamu politikas veidošanu, ko atbalsta dalība Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā, un mērenu privātā sektora parāda līmeni.

Tomēr Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) uz vienu iedzīvotāju, kas ir zemāks nekā līdzīga kredītreitinga valstīm, tekošā konta deficīta un neto ārējā parāda rādītāji, kas ir augstāki nekā līdzīga kredītreitinga valstīm, kā arī nelabvēlīga demogrāfiskās situācijas attīstība joprojām ierobežo kredītreitinga turpmāko izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch Ratings" ("Fitch") apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu "A-" līmenī, saglabājot stabilu kredītreitinga nākotnes novērtējumu, ziņo Valsts kase.

Latvijas kredītreitinga saglabāšanu "A-" līmenī aģentūra pamato ar valdības īstenotās politikas ietvaru, Latvijas dalības Eiropas Savienībā un eirozonā, kā arī salīdzinājumā ar citām līdzīga kredītreitinga līmeņa valstīm zemo valsts parāda līmeni.

Valsts kase arī norāda, ka kredītreitinga stabilais nākotnes novērtējums liecina par aģentūras pārliecību, ka Latvijas ekonomika turpinās uzrādīt noturību pret Covid-19 pandēmijas radītajiem izaicinājumiem un valdība izvēlēsies tādu politikas virzienu, kas nodrošinās valsts finanšu ilgtspēju.

Vienlaikus kā kredītreitinga palielinājuma ierobežojošos faktorus aģentūra minējusi zemo ienākumu līmeni, iekšzemes kopprodukta (IKP) rādītāja svārstīgumu un relatīvi lielu ārējā parāda īpatsvaru kopējā parāda apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

S&P Global paaugstina Latvijas kredītreitinga nākotnes novērtējumu

Žanete Hāka, 25.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra S&P Global paaugstinājusi Latvijas kredītreitinga nākotnes novērtējumu, informē Valsts kase.

S&P Global norāda, ka galvenais faktors nākotnes novērtējuma paaugstināšanai ir Latvijas ekonomikas straujā izaugsme.

Kredītreitinga attīstību veicina pieaugošais iekšzemes kopprodukta (IKP) rādītājs uz vienu iedzīvotāju, lai gan tas vēl atrodas zem vidējā līmeņa līdzvērtīgo eirozonas valstu grupā, un sagaidāms, ka IKP izaugsme varētu nodrošināt uzlabojumus arī darba tirgus sektorā. Eiropas Savienības fondu finansējums sekmējis mērenu tekošā konta deficītu.

Latvijas kredītreitingu esošajā līmenī uztur veiksmīga politikas veidošana un piesardzīga fiskālās politikas ievērošana. Ja Latvijas ārējais un neto valsts parāds turpinās samazināties un Latvijas tautsaimniecības izaugsme notiks ātrāk nekā prognozēts, neradot bažas par ekonomikas pārkaršanu, S&P Global varētu paaugstināt arī kredītreitinga līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

FM: eiro ieviešana nozīmīga kopējam Latvijas ekonomikas atveseļošanās procesam

Lelde Petrāne, 30.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiro ieviešana ir nozīmīga kopējam Latvijas ekonomikas atveseļošanās procesam, jo tā ieviešana pamudinātu vadošās pasaules reitingu aģentūras paaugstināt valsts kredītreitingu, kas savukārt nozīmētu to, ka tiktu veicināta labvēlīgāka investīciju vide un labākas aizņemšanās iespējas gan valstij, gan privātajiem aizņēmējiem, norāda Finanšu ministrija.

«Labvēlīgas, valsts kredītreitingam atbilstošas aizņēmumu likmes ierobežos valdības parāda apkalpošanas izmaksu pieaugumu nākamajos gados, atvieglojot budžeta līdzekļu pieejamību citām jomām, kurām nepieciešams valsts finansējums – izglītībai, zinātnei, veselības aprūpei, infrastruktūrai un citām iedzīvotāju labklājībai svarīgām jomām,» skaidro finanšu ministrs Andris Vilks.

Ministrija atgādina, ka valsts aizņemas iekšējā un starptautiskajos finanšu tirgos galvenokārt tāpēc, lai nodrošinātu resursus kopējās finansēšanas nepieciešamības segšanai – valsts budžeta deficīta finansēšanai, valsts parāda atmaksai un valsts aizdevumu izsniegšanai. Valsts parāda pieaugumu ilgtermiņā galvenokārt nosaka nepieciešamība finansēt valsts budžeta deficītu. Procentu maksājumi par aizņēmumiem tiek veikti no valsts pamatbudžeta un procentu izdevumu apjoms ir tieši atkarīgs no veikto aizņēmumu apjoma un procentu likmēm, par kurām finanšu tirgus dalībnieki (investori) ir aizdevuši resursus valstij.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Moody’s paaugstina Latvijas kredītreitinga nākotnes novērtējumu

Velta Dzene [email protected], 10.03.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2006.gada 9.martā starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service (Moody’s) Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējumu (outlook) paaugstinājusi no stabila uz pozitīvu. Latvijai piešķirtais kredītreitings saglabāts iepriekšējā līmenī: A2. Ņemot vērā dalības Eiropas Savienības valūtas maiņas mehānismā (ERM2) pozitīvo ietekmi uz valsts kredītspēju, reitingu aģentūra Moody’s pārskatījusi kredītreitingu septiņām jaunajām dalībvalstīm, kas plāno pievienoties Eiropas Monetārajai savienībai (EMU). Moody’s savu lēmumu pamato ar labvēlīgu vidi starptautiskajos finanšu tirgos un septiņu ERM2 dalībvalstu valdību pārdomātu politiku, pateicoties ERM2, kas nodrošina piesaistīto valūtu stabilitāti. Pēc valstu pievienošanās EMU tiks ierobežots valūtu risks, tādejādi valstīm noteiktie kredītreitinga griesti (country ceiling) varētu tikt paaugstināti līdz Aaa līmenim, kas tiek piemērots visām EMU valstīm. Reitingu aģentūra uzskata, ka pašreizējās aktivitātes nodrošinās pakāpenisku pāreju uz šādu iespējamu paaugstinājumu. Moody’s sniedz savu prognozi par ERM2 dalībvalstu pievienošanos EMU, kas balstīta uz dalībvalstu sākotnējo apņemšanos. Reitingu aģentūra atzīst, ka sākotnēji noteiktais pievienošanās datums varētu tikt mainīts, kā arī pastāvošā makroekonomiskā nesabalansētība varētu radīt tirgū spriedzi un nestabilitāti. Moody’s uzskata, ka nodoms pievienoties EMU tirgus spriedzi mazinās un tā pilnībā izzudīs pirmajos mēnešos pēc valstu pievienošanās EMU. ERM2 Latvija pievienojās 2005.gada 2.maijā, piesaistot savu nacionālo valūtu Eiropas Savienības vienotajai naudas vienībai – eiro. Paziņojumā reitingu aģentūra norādīja, ka kredītreitinga paaugstinājums visticamāk tiks pārskatīts Slovākijai un Lietuvai, savukārt Kiprai, Maltai un Slovākijai, kā arī Latvijai kredītreitinga nākotnes vērtējums tika palielināts no stabila uz pozitīvu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kredītreitinga iekļaušana spekulatīvajā kredītreitinga līmenī varētu mazināt jaunu ārvalstu tiešo investīciju ieplūšanu Latvijā, kā arī ārvalstu aizdevumus Latvijā, t.sk bankām un uzņēmumiem.

Tā uzskata Finanšu ministrija, reaģējot uz ziņām par Latvijas kredītreitinga samazināšanu Standard&Poor’s. Finanšu ministrija gan sola, ka sliktais Standard&Poor’s kredītreitinga novērtējums neietekmēšot ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmas realizāciju.

«Jau šobrīd situācija starptautiskajos finanšu tirgos ir radījusi apstākļus, kuros zema reitinga valstīm ir sarežģīti un dārgi veikt sekmīgu resursu piesaisti, līdz ar to reitinga samazinājums vēl vairāk ietekmē valsts spēju veikt aizņēmumus starptautiskajā finanšu tirgū. Tāpēc Latvija ir izvēlējusies jau laikus vērsties pie tādiem aizdevējiem kā Starptautiskais Valūtas fonds, Eiropas Komisija, kuriem valsts kredītreitings nav noteicošais faktors aizdevuma nosacījumiem, kā tas ir kapitāla tirgus investoriem,» norāda Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis. Finanšu ministrija uzsver, ka kredītreitinga samazinājums neietekmēs ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmas realizāciju un starptautiskā atbalsta saņemšanu no starptautiskajiem finanšu sniedzējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Manam draugam eiroskeptiķim – 4 gadi ar eiro

Egils Kaužēns un Ginters Bušs, Latvijas Bankas ekonomisti, 11.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājuši nu jau 4 gadi, kopš Latvija ir eirozonā un mūsu nauda ir eiro. Iespējams, daudziem jau būs aizmirsies, cik «karstas» diskusijas sabiedrībā bija pirms eiro ieviešanas.

Tajā laikā Latvijas Bankas pārstāvji plašākai sabiedrībai skaidroja eiro ieviešanas ietekmi uz tautsaimniecību, iespējamos riskus un gaidāmos ieguvumus, kuri tika izteikti precīzi izmērāmos skaitļos. Diskusija notika arī par emocionālām lietām, tostarp kolēģis Gundars Dāvidsons uzrakstīja vēstuli eiroskeptiķim, kurā skaidroja savu atbalstošo pozīciju.

Tagad ir pienācis laiks atskatīties uz to, kā tad Latvija ir izmantojusi eiro radītās priekšrocības, kā arī – vai ir piepildījies kas no tā, par ko pirms Eiropas vienotās valūtas ieviešanas brīdināja eiroskeptiķi.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka cilvēki ir novērtējuši ieguvumus no eiro ieviešanas. Vienlaikus joprojām šad un tad izskan eiroskeptiķu kritika. Tāpēc šajā rakstā:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komentāru sniedz SEB galvenais ekonomists Roberts Bergkvists (Robert Bergqvist).

Fakts, ka ASV ir pazaudējusi augstāko kredītreitingu no vienas no trim galvenajām kredītreitinga aģentūrām, un arī turpmākā prognoze negatīva, ir kārtējais apstiprinājums nestabilajam globālajam līdzsvaram un Rietumu lielajam parāda līmenim, kas prasa daudz laika, lai to atrisinātu un ietekmē ekonomisko izaugsmi unpolitiku.

Lēmums ir acīmredzami negatīvs no šī brīža globālā ekonomiskā, finanšu un politiskā skatu punkta. Amerikāņiem tas nozīmē pieaugošu plaisu ASV tēlam kā dominējošajai ekonomiskajai lielvalstij, kā arī samazinājumu viņu ģeopolitiskajā ietekmē.

Tomēr kredītreitinga samazinājumu nevajag pārspīlēt. ASV valdības vērtspapīru un ASV dolāra globālās pozīcijas nav apdraudētas. Vairāk uztraukuma rada fakts, ka ASV ekonomikā sāk parādīties izaugsmes samazinājuma pazīmes, bet Obamas administrācijas un Federālo rezervju sistēmas rīcībā gandrīz nav ekonomiskās politikas sviru, lai cīnītos ar jaunu recesiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

“Lendiscore” intelektuālā kredītreitinga izvērtēšana

Sadarbības materiāls, 29.11.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vietējiem uzņēmumiem un starptautiskām kompānijām, kuru pamatdarbība ir saistīta ar finanšu pakalpojumiem, nozīmīgs stūrakmens ir klientu kredītreitinga izvērtēšana. Lai veiktu visaptverošu un daudzpusīgu datu analīzi atbilstoši mūsdienu tendencēm, SIA “Lendiscore” apvieno nozares ekspertus un piedāvā skrupulozus kredītreitinga izvērtēšanas pakalpojumus.

Pārdomātā un mērķtiecīgā uzņēmējdarbībā gan stratēģiski, gan operatīvi lēmumi jāpieņem, balstoties uz sistemātisku datu analīzi. Tā dēvētie “big data” biznesa vidē šodien pielīdzināmi tādiem jēdzieniem kā “jaunais zelts” vai “jaunā nafta”, taču datu kopu sistematizācija veido vien nelielu īpatsvaru no komplicētāka procesa. Svarīgākais solis ir precīza un korekta datu interpretācija, nepieļaujot izplatītas kļūdas, piemēram, “ogošanu” datos. Tāpēc “Lendiscore” inovatīvā pieeja palīdz izvairīties no selektīvi atlasītas informācijas, kas apstiprina konkrētu sakarību vai pierāda iepriekš izvirzītu hipotēzi, bet nav reprezentatīva. Gadījumos, kad klients iepriekš saņemtos aizdevumus ir laikus atmaksājis, rodas priekšstats, ka arī perspektīvā plānotās saistības persona vai uzņēmums izpildīs laikā. Taču šis priekšstats var būt maldīgs, ņemot vērā pasaulē neparedzamas izmaiņas, kas ievieš korekcijas arī maksātspējā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Fitch: Latvijas IKP rādītājs uz vienu iedzīvotāju kavē kredītreitinga palielināšanu

Žanete Hāka, 16.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 12. aprīlī, starptautiskā kredītreitingu aģentūra Fitch paziņoja par Latvijas kredītreitinga apstiprināšanu esošajā A- līmenī, nosakot stabilu nākotnes novērtējumu (outlook).

Fitch informē, ka Latvijas kredītreitingu A- līmenī uztur sekmīgi īstenotā valsts finanšu un institucionālā pārvaldība, kā arī stabilais politikas kurss, ko nodrošina Latvijas dalība Eiropas Savienībā un eirozonā.

Aģentūra pozitīvi novērtē zemo vispārējās valdības parāda līmeni, kas ir viens no zemākajiem līdzīga kredītreitinga valstu vidū, kā arī nelielo budžeta deficītu. Ekonomikas izaugsme 2018. gadā bijusi 4,8 %, un sagaidāms, ka tuvākajos gados tā saglabāsies vidēji 3,1 % apmērā. Fitch prognozē, ka mērenāka ekonomikas izaugsme un algu pieaugums tuvāko divu gadu laikā atvieglos ietekmi uz darba tirgu, samazinot ekonomikas pārkaršanas risku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītreitingu aģentūra "S&P Global" ("S&P") apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu "A+" līmenī, saglabājot negatīvu kredītreitinga nākotnes novērtējumu, informē Valsts kasē.

Aģentūra Latvijas kredītreitinga saglabāšanu "A+" līmenī pamato ar Latvijas valdības rīcībspēju, dalību eirozonā un mērenu valsts parāda līmeni.

"S&P" prognozē, ka šogad Latvijas ekonomikā gaidāms kritums par 0,3%, kuru noteiks iekšējā patēriņa un investīciju samazinājums, kā arī ārējā pieprasījuma samazināšanās Latvijas galvenajās tirdzniecības partnervalstīs eirozonā.

Savukārt nākamajā gadā, pēc aģentūrā prognozētā, iekšējā pieprasījuma pieaugums veicinās Latvijas ekonomikas atkopšanos, ekonomikas izaugsmei sasniedzot 2%, kā arī samazināsies inflācijas spiediens. Aģentūra sagaida, ka valsts politiskais kurss turpināsies, valsts drošībai saglabājoties kā galvenajai prioritātei politiskajā dienaskārtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Fitch Ratings vērtējumam Latvijā jāveicina stingras fiskālās politikas realizēšana

, 17.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Fitch Ratings piektdien, 17.augustā ir publiskojusi paziņojumu par Latvijas kredītreitinga samazināšanu ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā no "A-" uz "BBB+", saglabājot Latvijas kā investīcijām labvēlīgas valsts statusu. Kredītreitinga nākotnes vērtējums turpmāk noteikts stabils.

Kredītreitings īstermiņa saistībām ārvalstu valūtā saglabāts F2 līmenī, ilgtermiņa saistībām vietējā valūtā samazināts no "A" uz "A-".

Finanšu ministrs Oskars Spurdziņš norāda:

"Šāds kredītreitingu aģentūras Fitch Ratings paziņojums nav pārsteigums, jo tas ir sekojis jau iepriekšējam kredītreitinga samazinājumam. Tas ir skaidrs un nepārprotams signāls Latvijai par nepieciešamību vēl noteiktāk īstenot stingru fiskālo politiku, kā arī visām iesaistītajām pusēm aktīvāk īstenot citus inflācijas novēršanas pasākumu plānā minētos pasākumus, kā konkurētspējas un eksporta palielināšana, darbaspēka tirgus attīstība un citus."

Fitch Ratings kā pamatojumu Latvijas reitinga samazināšanai min jau zināmās potenciāli vājās mūsu valsts ekonomikas vietas - lielais tekošā konta deficīts, augstā inflācija, ekonomikas pārkaršanas draudi. Kā kredītreitinga stiprā puse tiek minēts zemais valsts parāda un budžeta deficīta līmenis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielākais kadastrālo vērtību pieaugums gaidāms jaunajiem dzīvokļiem un lauksaimniecības zemei

LETA, 15.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais kadastrālo vērtību pieaugums no 2022.gada 1.janvāra gaidāms jaunajiem dzīvokļiem un lauksaimniecības zemei, liecina Valsts zemes dienesta (VZD) aprēķini par īpašumu kadastrālo vērtību izmaiņām pēc jauno kadastrālo vērtību stāšanās spēkā.

Kopumā jauno kadastrālo vērtību pieaugumu veidos vairāki faktori, trešdien mediju seminārā stāstīja VZD Nekustamā īpašuma vērtēšanas departamenta vecākā metodikas eksperte Elza Muraševa. Aptuveni 20% apmērā pieaugumu veido Saeimā 2017.gada 18.maijā pieņemtais likums "Grozījumi Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā", kas iepriekš noteica kadastrālās vērtības aprēķinā piemērot koeficientu 0,85 (85% atbilstība nekustamā īpašuma tirgus līmenim uz noteikto atskaites punktu laikā), bet tagad kadastrālajai vērtībai jāatbilst tirgus vērtībai par 100%.

Tāpat kadastrālo vērtību pieaugumu veido nekustamo īpašumu tirgus cenu kāpums kopš 2013.gada, kas novērots lauksaimniecības zemei visā Latvijā, dzīvokļiem un savrupmājām lielajās pilsētās un Pierīgā, komercēkām un ražošanas objektiem Rīgā un Pierīgā). Vērtību pieaugumu rada arī iepriekš pietiekamā līmenī nenovērtētie objekti - jaunās ēkas, kas būvētas pēc 2000.gada un īpaši vērtīga novietojuma apbūves zemes pie ūdeņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Db viedoklis: Bezdeficīta budžets Igauniju nav pasargājis no kredītreitinga samazinājuma

Dienas bizness, 10.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ apstiprinātais 2009. gada valsts budžeta projekts ar plānoto deficītu 1,85 % apmērā no IKP jau iesniegts Saeimā, uz kuru tagad pārcelsies visas diskusijas par nepieciešamību tomēr atrast līdzekļus kaut nelielam algu palielinājumam sabiedriskajā sektorā strādājošajiem, samazināt budžeta deficītu un tamlīdzīgi.

Nenoliedzami, valsts aparāta tēriņu samazināšana ir apsveicama lieta, taču pašreiz sabiedriskā sektora iepirkumi ir būtisks iekšzemes patēriņu veicinošs faktors. Laikā, kad privātais patēriņš samērā strauji krītas, Latvijas uzņēmējiem ir svarīgi, lai sabiedriskā sektora iepirkumi nekristos pārlieku ātri. Uzņēmējiem samaksātā nauda taču ļauj nodrošināt darba vietas un liela daļa no tās atgriežas valsts un pašvaldību budžetos dažādu nodokļu veidā. Pašlaik arī nebūtu vēlams, lai tiktu samazināta nākamā gada budžetā ES projektu līdzfinansēšanai atvēlētā summa, kas ir 926.9 milj. Ls. Protams, samazinot šo summu par aptuveni trešdaļu, 2009. gada valsts budžets būtu sabalansēts. Iespējams, ka Saeimas deputāti jutīs vilinājumu daļu no šiem līdzekļiem novirzīt algu palielināšanai. Taču tajā brīdī būtu jāatceras, ka, piemēram, Igaunijā būs bezdeficīta budžets, taču tas nav atturējis starptautiskās kredītreitingu aģentūras no Igaunijas kredītreitinga samazināšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Fitch Ratings samazina Latvijas kredītreitingu

, 17.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Fitch Ratings šodien, 17.augustā ir publiskojusi paziņojumu par Latvijas kredītreitinga samazināšanu ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā no A- uz BBB+, saglabājot Latvijas kā investīcijām labvēlīgas valsts statusu. Finanšu ministrs Oskars Spurdziņš izteicies, ka reitinga samazināšana viņam nav pārsteigums.

Kredītreitinga nākotnes vērtējums turpmāk noteikts stabils, liecina Finanšu ministrijas sniegtā informācija.

Kredītreitings īstermiņa saistībām ārvalstu valūtā saglabāts F2 līmenī, ilgtermiņa saistībām vietējā valūtā samazināts no A uz A-.

Finanšu ministrs Oskars Spurdziņš norāda:

"Šāds kredītreitingu aģentūras Fitch Ratings paziņojums nav pārsteigums, jo tas ir sekojis jau iepriekšējam kredītreitinga samazinājumam. Tas ir skaidrs un nepārprotams signāls Latvijai par nepieciešamību vēl noteiktāk īstenot stingru fiskālo politiku, kā arī visām iesaistītajām pusēm aktīvāk īstenot citus inflācijas novēršanas pasākumu plānā minētos pasākumus, kā konkurētspējas un eksporta palielināšana, darbaspēka tirgus attīstība un citus."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Fitch Ratings samazinājusi Latvijas nākotnes novērtējumu no pozitīva uz stabilu.

Aģentūra apstiprinājusi arī kredītreitingu ilgtermiņa ārvalstu un vietējās valūtas ieguldījumiem attiecīgi BBB- un BBB, savukārt īstermiņa ārvalstu valūtas ieguldījumiem - F3. Valsts kopējais kredītreitings ir noteikts BBB+, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā.

Fitch pārstāvis Mikele Napolitano norādījis, ka Latvijas kredītreitinga nākotnes novērtējuma samazinājums līdz stabilam atspoguļo ārējās izaugsmes un finanšu vides straujo pasliktināšanos - ekonomiskās situācijas pasliktināšanās eirozonas dalībvalstīs negatīvi ietekmēs eksportu.

«Diemžēl negatīvie notikumi eiro zonā ir ietekmējuši arī Latvijas izredzes paaugstināt kredītreitingu tuvākajā laikā. Taču ļoti būtiski, ka Latvijas kredītreitings tiek saglabāts investīciju kategorijas līmenī, ņemot vērā Latvijas paveikto, lai līdzsvarotu valsts ekonomiku,» komentē finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvenergo cieš valdības ekonomikas programmas dēļ

Līva Melbārzde, Db, 08.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody's Investors Service samazinājusi Latvijas valsts reitingu saistībām ārvalstu un vietējā valūtā no A3 uz Baa1, par iemeslu šādam lēmumam minot strauju pasliktinājumu Latvijas ekonomikā, cietis arī Latvenergo koncerna kredītreitinga vērtējums.

"Jau iepriekš Moody’s bija norādījuši, ka samazinājums valstij noteiktajā kredītreitingā izsauks samazinājumu arī energouzņēmumam noteiktajā kredītreitingā. Negatīvu nākotnes vērtējumu Latvijas valsts reitingam Moody's pamato ar risku, kas saistīts ar valdības ekonomikas programmu," Db norādīja a/s Latvenergo Ārējo komunikāciju nodaļas vadītājs Andris Siksnis.

Latvenergo ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kuram ārpus banku sektora piešķirts respektablā Moody's Investors Service investīciju pakāpes reitings.

Latvenergo pēdējos gados ir ieguldījis ievērojamas summas energosistēmas modernizācijā. Lielu daļu no šī apjoma veido piesaistītie finanšu resursi, veidojot aizņēmumu portfeļa pakāpenisku pieaugumu līdz 486 miljoniem latu 2008.gada beigās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Fitch atkārtoti apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu «A-» līmenī

Db.lv, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Fitch šogad atkārtoti apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu «A-» līmenī, nosakot stabilu nākotnes novērtējumu (outlook).

Fitch norāda, ka kredītreitingu «A-» līmenī uztur veiksmīgā valsts finanšu vadība, spēcīgā institucionālā pārvaldība un uzticams politikas kurss, ko nodrošina Latvijas dalība Eiropas Savienībā un eirozonā.

Aģentūra pozitīvi novērtē valsts parāda līmeni, kas ir zemāks kā līdzīgvērtīga kredītreitinga līmeņa valstu parāds. Fitch prognozē, ka vispārējās valdības parāda līmenis 2019. gadā samazināsies līdz 37,2 % no IKP, kas ir zem «A» grupā esošo valstu vidējā parāda līmeņa – 47,3 % no IKP. Parāda līmeņa izmaiņas saistītas ar Valsts kases sekmīgi realizēto priekšfinansēšanās politiku.

Fitch atzinīgi novērtē veiktos pasākumus ārvalstu sektora apkalpojošo banku darbības regulēšanai. Aģentūra uzmanību pievērš arī valdības veidošanas procesam pēc š. g. 6. oktobrī notikušajām Saeimas vēlēšanām un prognozē, ka būtiskas izmaiņas ekonomikas politikā nav sagaidāmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ABLV Bank pagaidām neplāno iegūt kredītreitingu

Ieva Mārtiņa, 06.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ABLV Bank, kas pēdējo pāris gadu laikā kļuvusi par lielāko pēc apjoma obligāciju emitentu Nasdaq OMX Riga biržā, neplāno iegūt kredītreitingu, Db.lv pavēstīja bankas finanšu direktors Māris Kannenieks.

Pēc viņa skaidrotā, kredītreitinga iegūšana saistās ar papildu izmaksām vairāku gadu garumā, jo, vienu reizi saņemot kredītreitingu, pēc tam to vajadzētu turpināt pasūtīt regulāri.

«Pašlaik mūsu bankai nav lielas nepieciešamības pēc kredītreitinga, jo pēc mūsu obligācijām ir liels pieprasījums no klientu puses, kā arī banka nepiesaista resursus globālajos finanšu tirgos, tādēļ neuzskatām kredītreitinga saņemšanu par prioritāru,» tā M. Kannenieks.

Kredītreitinga aģentūru galvenais uzdevums ir sniegt viedokli par novērtētā vērtspapīra vai tā emitenta maksātnespējas risku. Kredītreitingu uzskatāmība atvieglo investoru lēmumu pieņemšanu. Turklāt nereti kādu finanšu institūciju ieguldījumu politika paredz ierobežotas iespējas investēt vērtspapīros, kuriem nav piešķirti reitingi. Pasaules nozīmīgākās kredītreitingu aģentūras, kas katra pēc savas metodoloģijas nosaka un sniedz viedokli par kredītreitingiem, ir Moody's, Standard&Poor's un Fitch. Pēdējos gados kredītreitingu aģentūru sniegums tiek arī kritizēts un padziļināti analizēts – tās tiek uzskatītas par līdzvainīgām pasaules finanšu krīzes izraisīšanā. Novērotās kļūmes kredītreitingu darbībā ir mudinājušas meklēt dažādas risinājumu iespējas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Sola nepieļaut Standard & Poor’s prognozes īstenošanos

, 20.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas valdība makroekonomiskās situācijas stabilizēšanu un inflācijas mazināšanu ir izvirzījusi par šā brīža prioritāru uzdevumu un tuvākajā laikā pēc detalizētas analīzes veikšanas plāno spert stingrus soļus sabalansētas valsts ekonomiskās attīstības veicināšanai, Db.lv informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktora pienākumu izpildītāja Daiga Reihmane.

Starptautiskās kredītreitingu aģentūras Standard & Poor’s pirmdien publiskotais paziņojums, kurā aģentūra, nemainot iepriekš noteikto Latvijas kredītreitingu, nākotnes vērtējumu tomēr noteikusi kā negatīvu, vēlreiz apliecina to, ka nepieciešams īstenot stingrus fiskālos pasākumus situācijas risināšanai.

Aģentūra apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā „A-„ līmenī (īstermiņa saistībām - „A-2” līmenī), tomēr kredītreitinga nākotnes vērtējumu nosakot negatīvu. Valsts kredītreitings gan ilgtermiņa, gan īstermiņa saistībām vietējā valūtā saglabāts iepriekšējā līmenī - respektīvi „A-„ un „A-2”.

Paziņojumā aģentūra norāda, ka Latvijas kredītreitinga saglabāšana iepriekšējā līmenī pamatota ar labvēlīgajiem fiskālajiem radītājiem, kā arī ar straujiem ekonomikas izaugsmes tempiem ilgtermiņā. Tomēr nosakot negatīvu Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējumu, aģentūra pauž bažas par ekonomikas pārkaršanas iespējamību, kas steidzami prasa stingrus valdības soļus inflācijas un iekšzemes pieprasījuma mazināšanai. Lai arī aģentūras izteiktās bažas ir palielinājušās, tās analītiķi norāda, ka tiklīdz Finanšu ministrijas plānotie pasākumi inflācijas mazināšanai tiks realizēti un sniegs rezultātus, kas mazina valsts ekonomikas pārkaršanas draudus, tā valsts kredītreitinga nākotnes vērtējumu aģentūra novērtētu kā stabilu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra Standard & Poor’s Ratings Services (S&P) uzlabojusi Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējumu, nosakot to pozitīvu - kredītreitings ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā noteikts BB+ līmenī, bet īstermiņa saistībām ārvalstu valūtā B līmenī, informē Finanšu ministrija.

Kredītreitinga novērtējums uzlabots, novērtējot ekonomiskās atkarības mazināšanos no ārējā finansējuma un valdības pausto stingro īstenot fiskālo konsolidāciju.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars jau paudis gandarījumu par reitingu aģentūras Standard & Poor’s paziņojumu, ka ir uzlabots Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējums.

«Jau piecus ceturkšņus pēc kārtas iekšzemes kopprodukta (IKP) apjomi Latvijā pakāpeniski palielinās, palielinās arī eksports, ražošanas apjomi, iekšējais patēriņš, investīcijas un nodarbinātība. Tas liecina, ka grūtais valsts stabilizēšanas etaps ir beidzies un šobrīd ir laiks pāriet uz nākamo posmu - attīstību» tā A. Kampars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Reitingu aģentūra Moody’s uzlabo Latvijai kredītreitinga nākotnes vērtējumu

Dienas Bizness, 06.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra Moody's Investors Service (Moody’s) uzlabojusi Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējumu no stabila uz pozitīvu, saglabājot stabilu kredītreitingu iepriekšējā līmenī (Baa3).

«Tas, ka valsts kredītreitinga nākotnes novērtējums ir uzlabots no stabila uz pozitīvu ir ļoti nozīmīgs un gaidīts signāls gan valsts vērtspapīru investoriem, gan privātā sektora investoriem, un sniegs atbalstu investīciju piesaistes veicināšanā Latvijas ekonomikā. Šis novērtējums ir nozīmīgs Latvijas ekonomiskās attīstības potenciālam, jo norāda, ka aģentūra atzinīgi novērtē valdības līdz šim paveikto. Taču, lai jau tuvākajā nākotnē mēs varētu sagaidīt arī kredītreitinga uzlabojumus, valdībai ir jāvienojas par konkrētiem un kvalitatīviem budžeta konsolidācijas pasākumiem», uzsver finanšu ministrs Andris Vilks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākajai daļai iedzīvotāju jeb 58 % ir labs kredītreitings, un arī pandēmija nav būtiski ietekmējusi to spēju savlaicīgi veikt maksājumus, savukārt 34 % aizdevums bankā šobrīd nebūtu pieejams, jo viņu kredītreitings ir zems, liecina Kredītinformācijas Biroja (KIB) statistika par iedzīvotāju kredītreitingu šī gada decembrī.

Pandēmijas laikā nepieaug kavēto maksājumu īpatsvars – gluži pretēji – visās kredītreitinga grupās kavēto maksājumu šogad ir mazāk nekā pērn, liecina KIB statistika, vērtējot privātpersonu vairāk nekā 60 dienas kavēto maksājumu tendences kopš pagājušā gada jūlija.

Piemēram, šī gada augustā maksājumus kavēja 13 % iedzīvotāju ar zemāko kredītreitingu un nepilns procents ar augstāko kredītreitingu, savukārt pērnā gada augustā apmēram divreiz vairāk - attiecīgi 29 % un ap 2 %.

Skalā no A līdz E, kur A ir augstākais un E zemākais kredītreitings, A kredītreitinga vērtējums šobrīd ir 31 % iedzīvotāju, B – 27 %, C - 9 %, D - 10 % un E – 24 % iedzīvotāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvenergo zaļās obligācijas saņem Moody’s kredītreitingu

Žanete Hāka, 03.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody's Investors Service novērtējusi AS Latvenergo emitētās zaļās obligācijas ar kredītreitingu Baa2, stabils, liecina AS Latvenergo paziņojums Nasdaq Riga.

Vienlaicīgi aģentūra ir arī apstiprinājusi AS Latvenergo kredītreitingu šī gada februārī piešķirtajā kredītreitinga līmenī Baa2 ar stabilu nākotnes vērtējumu. Tādējādi AS Latvenergo emitētās zaļās obligācijas ir arī pirmās zaļās obligācijas Centrālajā un Austrumeiropā, kam piešķirts starptautiskas kredītreitinga aģentūras kredītreitings.

Obligācijas ir emitētas 2015.gada 10.jūnijā AS Latvenergo otrās obligāciju piedāvājuma programmas 100 miljonu eiro apmērā ietvaros, to fiksētā kupona likme ir 1,9% un dzēšanas termiņš ir 2022.gada 10.jūnijs.

Āris Žīgurs, AS Latvenergo valdes priekšsēdētājs uzsver, ka zaļo obligāciju emitēšana bija ambiciozs, taču racionāli pamatots solis. Mūsu vadošās atjaunīgo resursu izmantojošās ražotnes - hidroelektrostacijas - Moody’s ir izcēlis arī koncerna kredītreitinga pamatojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru