Tehnoloģijas

Latvijas start-up pieredze: izveidot uzņēmumu ir viegli, grūti to attīstīt

Gunta Kursiša, 07.11.2013

Jaunākais izdevums

«Izveidot uzņēmumu ir viegli un ātri. Grūti ir to attīstīt, piesaistot finansējumu, meklējot partnerus, jaunus pielietojumus, jaunas tirgus nišas un klientus. Principā viss, kas sasniegts, tiek sasniegts tikai ar mērķtiecīgu darbu un pašu spēkiem,» tā stāsta pirms diviem gadiem dibinātā uzņēmuma Eventech rīkotājdirektors Ģirts Ozoliņš. Eventech tepat Latvijā ražo ārkārtīgi precīzas iekārtas, kas mēra satelītu atrašanās vietu vairāku desmitu kilometru attālumā no zemes.

Eventech ir tā dēvētais spin-off uzņēmumus, proti, tas attīstījies no Elektronikas un Datorzinātņu institūta (EDI), un start-up kompānijas darbība sākta ar trīs tūkstošu latu pamatkapitālu, kā arī aptuveni desmit tūkstošus latu aizņēmumu.

Kā stāsta Ģ. Ozoliņš, Eventech gadījumā produkts – ierīce, kas mēra satelītu atrašanās vietu – jau bija savā nozarē diezgan labi zināms. Tam jau pirms uzņēmuma dibināšanas bija savs tirgus, savukārt nākotnes plānos ir piedalīšanas Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) konkursos.

Tāpat arī uzņēmums cer piesaistīt riska kapitālu no investīciju fondiem, piemēram, Imprimatur Capital. Nepieciešamā investīciju apjoma amplitūda ir no 150 tūkst. eiro līdz 450 tūkst. eiro.

Vēl viens darbības virziens paredz nodrošināt satelītu lāzernavigāzijas industrijas pieprasījumu. «Šeit papildus investīcijas ir plānots piesaistīt kopā ar EDI, piedaloties ERAF projektos. Nepieciešamais investīciju apjoms - aptuveni 50 tūkstoši eiro,» stāstīja Ģ. Ozoliņš.

Savukārt, dibinot start-up, uzņēmuma pamata finansējums tā attīstībai tika piesaistīts no uzņēmuma līdzīpašniekiem un kredīta Baltic International Bank. Šis aizņēmums jau salīdzinoši sen ir sekmīgi atmaksāts, stāsta uzņēmuma pārstāvis.

Pašas iekārtas joprojām ražo EDI pēc Eventech pasūtījuma. Patlaban Latvijā ražotās satelītu atrašanās vietas mērierīces jeb «event timer» izmanto Ķīnas, Japānas, ASV, Krievijas un Eiropas valstu klienti, Db.lv stāstīja Ģ. Ozoliņš. «Šodien aptuveni puse staciju izmanto Eventech vai iepriekš EDI ražotās ierīces,» norāda Eventech rīkotājdirektors.

Uzņēmuma pārstāvis skaidroja, ka Eventech tika dibināts, lai esošajai EDI tehnoloģijai atrastu jaunu pielietojumu. «Esošais satelītu lāzernavigācijas tirgus ar 70 stacijām pasaulē ir ļoti mazs un ar šauru specializāciju,» Ģ. Ozoliņš skaidroja start-up dibināšanas iemeslus.

Rezultātā lemts no esošās lāzernavigācijas tehnoloģijas izveidot līdzīgu tehnoloģiju, kas būtu līdzīga esošai, bet attālumi līdz objektam būtu ievērojami mazāki. Tādēļ Eventech piesaistījusi Kanādas ekspertu Brentu Gelhāru (Brent Gelhar). Viņam interesanta šķitusi iespēja integrēt Eventech tehnoloģiju jauna tipa virszemes 3D skenerī, ko parasti izmanto būvniecībā, arhitektūrā un pilsētplānošanā. Tādēļ sadarbībā ar B. Gelhāru dibināts uzņēmums Spatial Initatives, kas nodarbojas ar jaunās tehnoloģijas attīstīšanu.

Patlaban Eventech un Spatial Initiatives kopumā darbojas aptuveni desmit cilvēki.

«Satelītu lāzernavigācija ir satelītu orbītu loku mērīšana ar mērķi noteikt precīzu satelīta atrašanās vietu attiecībā pret zemi. Tā kā ap zemi riņķo ļoti daudz satelītu un pēdējos gados to skaits aizvien aug, turklāt satelītu dzīves ilgums ir pat vairāki gadu desmiti, kļūst aizvien svarīgāk, lai šo satelītu atrašanās vieta un orbīta riņķojot ap zemi tiktu regulāri pārbaudīta un vajadzības gadījumā koriģēta,» skaidro Ģ. Ozoliņš.

Viņš stāsta, ka Eventech ražo ierīci «A033-ET», kuras latviskais nosaukums skan «pikosekunžu diapazona skaitītājs». Pasaulē, izmantojot anglisko nosaukuma versiju, to pazīst arī kā «event timer».

«Šī ierīce ir viens no satelītu lāzernavigācijas sistēmas elementiem, kas atrodas uz zemes lāzernavigācijas stacijā un kas mēra lāzera stara lidojuma ātrumu no lāzernavigācijas stacijas līdz satelītam un atpakaļ,» skaidro Eventech rīkotājdirektors.

Viņš norāda, ka ierīce var fiksēt laiku ar precizitāti no divām līdz trim pikosekundēm. Pikosekunde savukārt ir triljonā daļa no sekundes, jeb 0.000 000 000 001 sekunde. Tādējādi ierīce vai noteikt satelīta, kas atrodas vairākus desmitus kilometru attālumā no zemes, atrašanās vietu līdz dažu milimetru precizitātei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijas uzņēmums piedalās Eiropas Kosmosa aģentūras planētas aizsardzības misijā

Db.lv, 18.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) noslēgusi līgumu 129,4 miljonu eiro apmērā par pirmās EKA planētas aizsardzības misijas HĒRA īstenošanu. Projekta mērķis ir izpētīt trieciena ietekmes efektivitāti, lai novērstu potenciālos asteroīdu draudus cilvēcei nākotnē.

Latvijas uzņēmums SIA "Eventech" kopā ar starptautiskajiem sadarbības partneriem šim vērienīgajam projektam ir izstrādājis specializētu laika mērīšanas moduli, kas veic gaismas lidojuma laika mērīšanu kosmosā, informē Izglītības un zinātnes ministrija.

"Ir liels gandarījums, ka Latvijas iestāšanās Eiropas Kosmosa aģentūrā asociētās dalībvalsts statusā sāk nest augļus. "Eventech" panākumi apliecina, ka Latvijas uzņēmēji un zinātnieki spēj iekļauties zinātniski pētniecisko pakalpojumu sniegšanā un izstrādāt pasaules līmeņa augstās tehnoloģijas, kas palīdz risināt globāli nozīmīgas problēmas," komentē izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iesācējuzņēmumam Eventech uzticēts izstrādāt daļu no Luna-27 kosmosa kuģa nolaišanās sistēmas, pastāstīja investors un Komercializācijas reaktora vadītājs Nikolajs Adamovičs.

2012.gadā Komercializācijas reaktorā dzimušais un akcelerētais uzņēmums nule ir noslēdzis vienošanos ar Lielbritānijas kosmosa tehnoloģiju izstrādes kompāniju Neptec, kas sadarbojas ar NASA, Eiropas Kosmosa aģentūru (EKA), AirBus, Lielbritānijas Kosmosa aģentūru u.c.

Luna-27 misijas projektā Eventech nodrošinās daļu no nolaišanās sistēmas izstrādes, proti, lāzerskanēšas jeb LiDAR (light detection and ranging) sensorus. LiDAR sistēmai jānodrošina augstas izšķirtspējas 3D Mēness virsmas attēlus, lai palīdzētu atrast piemērotu un drošu vietu, kur varētu nolaisties kosmosa kuģis. Mērījumu precizitāte ir īpaši svarīga, lai lidaparāts varētu droši nolaisties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zinātnes komercializācijas platforma "Komercializācijas reaktors" un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) nule ir parakstījuši sadarbības memorandu par Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) Biznesa inkubācijas centra izveidi Rīgā, informēja "Komercializācijas reaktora" vadītājs Nikolajs Adamovičs.

N.Adamovičs pauda gandarījumu par izveidoto sinerģiju ar Baltijā vērienīgāko inženierzinātņu centru – RTU. "Šādi radīsim platformu, kurā apvienota "Komercializācijas reaktora" pieredze zinātnisko atklājumu komercializācijā un RTU zinātniskā un tehnoloģiskā bāze. Tā mēs veicināsim kosmosa tehnoloģiju nozares izaugsmi un uzņēmumu attīstību, lai no tā iespējami vairāk iegūtu Latvijas un starptautiskā sabiedrība," uzsvēra N.Adamovičs.

Pēc viņa teiktā, inkubators ir priekšnosacījums ātrākai zināšanu apmaiņai, jaunu inovāciju radīšanai un pārnesei, komercializācijai, kā arī papildu finansējuma piesaistei jaunuzņēmumu attīstībai, tai skaitā arī no EKA.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Elektronikas un datorzinātņu institūta t.s. spin-off uzņēmums SIA Eventech ražo specifiskus notikumu taimerus – elektronisku mērierīci, ar kuras palīdzību var precīzi noteikt attālumu līdz satelītam, tā lidošanas orbītu

«Šāds taimeris ir svarīgs, lai zinātu konkrētu satelīta atrašanās vietu un samazinātu kļūdas tās noteikšanā,» uzsver Katrina Krivenko, SIA Eventech izpilddirektore. Uzņēmuma ražotā elektroniskā mērierīce ļauj ļoti precīzi reģistrēt laiku, kas vajadzīgs gaismas impulsa ceļojumam līdz satelītam un atpakaļ. Zinot precīzi šo laiku un virzienu, kurā satelīts atrodas, var matemātiski izskaitļot satelīta orbītu. SIA Eventech notikumu taimeris ļauj novērtēt attālumu ar 0,5 mm precizitāti. Šādi mērījumi ir nepieciešami astronomijā, ģeodēzijā, fundamentālajā fizikā un citās dabas zinātnēs. «Atšķirībā no citām laika mērīšanas tehnoloģijām, mūsējā katram mērījumam ir ļoti augsta precizitāte. Tas ir īpaši svarīgi, jo satelīts visu laiku kustas un ir nepieciešams redzēt tā ceļu. Turpretī, ja ir nekustīgs objekts, tā atrašanās vietu var nomērīt tik daudzas reizes, cik vajag, lai iegūtu vidējo ar nepieciešamu precizitāti. Mūsu augstā vienreizējā mērījuma precizitāte ļauj aprēķināt attālumu līdz kustīgam objektam, reģistrēt vienreizējo notikuma laiku vai samazināt mērīšanas laiku līdz daudziem nekustīgiem objektiem. Šobrīd meklējam mūsu tehnoloģijas pielietojumu citās nozarēs, kur nepieciešama augsta precizitāte,» viņa saka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijas uzņēmums kopā ar ārvalstu partneriem izstrādājis kosmosa nozarei veltītu portālu

Žanete Hāka, 22.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Digitālās komunikācijas uzņēmums no Latvijas «WIT Berry» kopā ar partneruzņēmumiem no citām Eiropas Savienības (ES) valstīm pēc Eiropas Komisijas (EK) pasūtījuma ir izstrādājis kosmosa nozares jautājumiem veltītu tīmekļa portālu HATCH, kas ir domāts gan profesionāļiem, gan entuziastiem.

Portāla mērķis ir kļūt par galveno kosmosa izpētes un inovāciju informācijas avotu, ļaujot tā lietotājiem vienkārši un ātri iegūt nepieciešamo informāciju.

«Nebija viegli izveidot portālu, kurā apkopota gan ļoti specifiska informācija par kosmosa projektiem, kas ir noderīga kosmosa nozares ekspertiem inovāciju un izpētes darbu veikšanā, gan informācija, kas būtu interesanta un viegli saprotama arī nespeciālistiem, piemēram, studentiem, skolēniem, bērnu vecākiem vai žurnālistiem un citiem,» atzīst Linda Kimeiša, «WIT Berry» dibinātāja.

Kosmoss ir to nozaru vidū, kuras pēdējos gados strauji attīstās. Tieši šī nozare plāno sniegt daudz inovāciju, jaunas darbavietas un piedāvāt jaunu tirgus potenciālu. Lai Eiropa neatpaliktu no straujajiem sasniegumiem kosmosa nozarē pasaulē, tika pieņemts lēmums par vienota resursa kosmosa nozarei Eiropā izveidi. HATCH ir ‘’Horizon 2020’’ projekts, kura izstrādi finansē EK un kura turpmāka attīstība pavērs jaunas durvis ikvienam kosmosa nozares speciālistam un entuziastam ne tikai Eiropā, bet arī pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīna ceturtdien sekmīgi nosūtījusi kosmosā savu pirmo kravas kuģi Tianzhou-1.

Raķete Long March-7 Y2 ar kravas kuģi plkst.19.41 (plkst.2.41 pēc Latvijas laika) startēja no Hainaņas kosmosa centra Ķīnas dienvidos.

Raķetes palaišanu klātienē vēroja vairāki simti cilvēku.

Tianzhou-1 ir pirmais kravas kosmosa kuģis, ko uzbūvējusi Ķīna. Plānots, ka tas savienosies ar orbitālo kosmosa laboratoriju Tiangong-2, kas tika nogādāta kosmosā pagājušā gada septembrī.

Kravas kuģis ir būtisks solis ceļā uz Ķīnas mērķi līdz 2022.gadam tikt pie savas kosmosa stacijas, ziņo aģentūra Siņhua.

Kuģa garums ir 10,6 metri un tā nestspēja pārsniedz sešas tonnas. Pirms atgriešanās uz Zemes tas veiks arī eksperimentus kosmosā, vēsta Siņhua.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Latvijā radīta galda spēle par Marsa kolonizāciju piesaistījusi nozīmīgas investīcijas

Lelde Petrāne, 15.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvieša Dagņa Skurbes radītā galda spēle Mission to Mars 2049, mūsdienīga un zinātniski korekta izklaide par Marsa kolonizācijas laikmeta izaicinājumiem, kas saņēmusi starptautiskās kosmosa sabiedrības atzinību, piesaistījusi nozīmīgas vietējās investīcijas un nonākusi pārdošanā.

Šobrīd kopējās piesaistītās investīcijas ir aptuveni 39 000 eiro, tostarp 6 500 eiro, kas savākti Indiegogo kampaņas laikā, lai spēli izstrādātu, un Radošo industriju biznesa inkubatora Creative Andrejsala līdzfinansējums 9 500 eiro apmērā. Pārējos līdzekļus izstrādātājam izdevies piesaistīt no investoriem, kas esot Latvijā novērtēti uzņēmēji.

Sociālajos tīklos spēli atzinīgi novērtējuši Discovery News Kosmosa ziņu redaktors Īans O’Nīls (Ian O'Neill), Polijas Kosmosa aģentūra, Space.com, viena no pasaulē vadošajām Visuma un astronomijas ziņu vietnēm, EarthSky, kosmosa ziņu žurnāls, The Mars Society, pasaulē lielākā biedrība Marsa kolonizēšanas veicināšanai un popularizēšanai, Marks Tompsons (Mark Thompson), BBC šova Stargazing Live vadītājs, Andreass Mogensens (Andreas Mogensen), dāņu izcelsmes Eiropas Kosmosa Aģentūras astronauts, Viktorija Džegarda (Victoria Jaggard), populārā amerikāņu zinātnes žurnāla Smithsonian kosmosa ziņu redaktore un citi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunās paaudzes kompozītmateriāli trīs dimensiju nesējraķetēm un 3D sendviča paneļiem

Pie šādiem pētījumiem strādā RTU zinātnieki, sadarbojoties ar uzņēmējiem un starptautiskām kosmosa aģentūrām.

Pēdējā laikā daudz tiek runāts par Latvijas zinātnisko institūtu zemo novērtējumu, taču RTU Būvniecības fakultātes Materiālu un konstrukciju institūts, ko šobrīd varētu vērtēt kā rezultatīvāko Latvijas spēlētāju Eiropas līmeņa zinātnes konkurencē, šogad plāno pabeigt divus nozīmīgus 7. ietvara programmas projektus. Kopš 1999. gada šī institūta pētnieku grupa ir piedalījusies 20 ES finansētajos ietvara programmu projektos.

Uzlabo raķetes

ES finansējums inovācijām un pētniecībai ļauj RTU institūtam ņemt dalību ES 7. ietvara programmas projektā, kura mērķis ir izstrādāt efektīvu projektēšanas vadlīniju metodiku nesējraķešu kompozītām konstrukcijām, izvērtējot ģeometriskās nepilnības. «Tās ir inovācijas, tas ir solis uz priekšu, tas ir izrāviens!» DB projektu raksturo RTU docents un inženierzinātņu doktors, institūta vadošais pētnieks Kaspars Kalniņš. Viņš ir pirmais un viens no diviem Latvijas zinātniekiem, kurš ir stažējies Eiropas Kosmosa aģentūrā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Kā jūtas sieviete IKT nozarē

Anda Asere, 27.04.2017

«Situācija uzlabojas ar katru gadu. Ja paskatāmies uz situāciju pirms pieciem gadiem un šodien, tad tā ir kā diena pret nakti. Ne Latvijā, ne ārzemēs cilvēkiem vairs nav pārsteiguma, ja pasaki, ka esi labi pazīstama ar IT industriju – agrāk par to iepleta acis, bet tagad uzdod papildjautājumus par pieredzi,» saka Egija Gailuma, Poker Art līdzdibinātāja.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien visā pasaulē tiek atzīmēta starptautiskā Meitenes IKT nozarē diena (International Girls in ICT Day). Uzzini, kā jūtas sievietes šajā nozarē.

Teksts lasāms šeit vai raksta galerijā!

«Situācija uzlabojas ar katru gadu. Ja paskatāmies uz situāciju pirms pieciem gadiem un šodien, tad tā ir kā diena pret nakti. Ne Latvijā, ne ārzemēs cilvēkiem vairs nav pārsteiguma, ja pasaki, ka esi labi pazīstama ar IT industriju – agrāk par to iepleta acis, bet tagad uzdod papildjautājumus par pieredzi,» saka Egija Gailuma, Poker Art līdzdibinātāja.

Arī Learn IT līdzdibinātāja Elīna Ingelande uzskata, ka šobrīd Latvijā ir laba augsne tam, lai IT jomai pievienotos aizvien vairāk sieviešu. Pēdējos gados gan IT uzņēmumi, gan meiteņu komūnas aktīvi popularizē šo kā sievietēm interesantu un piemērotu jomu, kā arī cenšas lauzt sabiedrībā un pašās meitenēs esošos stereotipus un bailes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Divos gados 31 zinātņietilpīgs jaunuzņēmums

Anda Asere, 07.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zinātnes komercializācijas platformas "Commercialization Reactor" akselerācijas programmā kopš 2018. gada ir piedalījusies 31 komanda.

22 komandas ir pabeigušas programmu, bet deviņas vēl ir attīstības procesā. Kopumā piecās akselerācijas programmās saņemti 208 pieteikumi, informē Nikolajs Adamovičs, "Commercialization Reactor" dibinātājs.

Latvijā darbojas trīs akselerācijas fondi – "Buildit", "Commercialization Reactor" un "Overkill Ventures". Katrs no tiem vairāku desmitu uzņēmumu atbalstam no finanšu institūcijas "Altum" saņēmis piecus miljonus eiro Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma. Akselerācijas fondu pārvaldītāji veic ieguldījumus inovatīvos un agrīnas attīstības stadijas startup jeb jaunuzņēmumos ar lielu izaugsmes potenciālu. Finansējums tiek sniegts divos posmos – pirmssēklas un sēklas naudas ieguldījumu veidā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Ambiciozi plāni Latvijā izaudzināt “vienradžu” ganāmpulku

Db.lv, 15.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas zinātņietilpīgās jaunuzņēmējdarbības attīstības platformā “Commercialization Reactor” izauguši vairāki Eiropā un pasaulē atzīti jaunuzņēmumi, kuriem ir visas iespējas nākotnē kļūt par Latvijas “vienradzi”, pauž “Commercialization Reactor” dibinātājs Nikolajs Adamovičs.

Lai radītu “vienradžus” nepieciešama labvēlīga vide un atbalsts, tostarp arī no valsts puses. Ieguldījums “dziļās tehnoloģijas” neatmaksājas uzreiz, lai jaunuzņēmums uzplauktu nepieciešami vismaz pieci seši gadi, taču tas atmaksājas ilgtermiņā, jo tiek attīstītas jaunas jomas un tiek radītas jaunas darba vietas.

“Latvijai ir visas iespējas kļūt par Baltijas tehnoloģiju un inovāciju centru, jo mums ir daudz talantīgu zinātnieku un arī Eiropā labākā “deep tech” programma, kurā viņi satiekas gan ar sadarbības partneriem, gan ar mentoriem un potenciālajiem investoriem. Mums nav plāna izaudzināt Latvijas nākamo “vienradzi”, mēs redzam, ka ir iespējas izaudzināt veselo šādu “vienradžu” ganāmpulku,” prognozē Adamovičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

ABB sadarbosies ar Latvijas iesācējuzņēmumu Adaplab

Lelde Petrāne, 22.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules enerģētikas un automātikas tehnoloģiju uzņēmums ABB novērtējis Latvijas iesācējuzņēmuma Adaplab Oil&Gas piedāvāto risinājumu industriālajiem kontrolleriem; šobrīd tiek apspriestas tehniskas detaļas un strādāts pie kopēja projekta uzsākšanas, informē akcelerācijas platformas Komercializācijas reaktors vadītājs Nikolajs Adamovičs.

Pēc Adaplab patentētās tehnoloģijas radītais adaptīvais (pašregulējošais) programmrisinājums bija viena no desmit labākajām tehnoloģijām, kas iekļuva konkursa ABB Drives Innovation Challange finālā. Tā mērķis bija meklēt veidus, kas palīdzētu uzlabot ABB ražotos elektromotoru frekvenču pārveidotājus.

«Ja mēs palūkojamies apkārt, tad elektromotori ir visur: ledusskapjos, gaisa kondicionieros, ūdens sūkņos, u.c. Savukārt frekvenču pārveidotājus izmanto motoru apgriezienu un griezes momenta regulēšanai, tādējādi tie strādā daudz efektīvāk un ir iespējams būtiski samazināt elektrības patēriņu. Šie ieguvumi ir svarīgi gan ražošanas procesiem, gan birojiem, gan arī vienkāršā ikdienas dzīvē,» skaidro Adaplab vadītājs Raivis Ņikitins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Optiskā aprīkojuma ražotājs "Yukon Advanced Optics Worldwide" šogad Daugavpilī izveidojis uzņēmumu, kurā plāno saražot 40 tūkstošus optiskā aprīkojuma vienību gadā, nodarbinot 150 strādājošos, informē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA).

Tiek plānots, ka uzņēmuma apgrozījums dažos gados sasniegs 30 miljonus eiro.

"Yukon Advanced Optics Worldwide" ir viens no uzņēmumiem, kurus 2020.gada rudenī ar Ārlietu ministrijas starpniecību uzrunāja LIAA.

Uzņēmums, kura galvenā mītne atrodas Lietuvā, izstrādā termovizuālo, digitālo nakts un dienas redzamības optisko aprīkojumu civilajām vajadzībām. Paplašinot savu darbību, "Yukon Advanced Optics Worldwide" grupa Latvijā izveidojusi uzņēmumu "Pulsar Optics". Latvijā tiks ražotas pasaulē labi zināmā zīmola "Pulsar" termokameras.

"Optiskā aprīkojuma ražotāja "Pulsar Optics" ienākšana Latvijā ir apliecinājums tam, ka spējam piedāvāt konkurētspējīgu uzņēmējdarbības vidi. Kopumā lēmumu par savas darbības pārcelšanu vai paplašināšanos Latvijā pieņēmuši jau 17 uzņēmumi, kurus LIAA uzrunāja Baltkrievijas kampaņas laikā. Esam gandarīti, ka vairāki no šiem uzņēmumiem, tostarp "Pulsar Optics", par savu darbības vietu izvēlējušies Daugavpili. Tas norāda uz to, ka arī ārpus Rīgas ir augsts potenciāls inovatīvas uzņēmējdarbības attīstībai," komentē ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskā universitātes (RTU) rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis parakstīs sadarbības līgumu ar Eiropas Kosmosa aģentūru par ESA_lab@RTU izveidi, stiprinot universitātes kompetenci kosmosa tehnoloģiju jomā un veicinot kosmosa un ar to saistīto nozaru izaugsmi, informē RTU.

ESA_lab ir Eiropas Kosmosa aģentūras izveidota sadarbības platforma, lai veidotu ciešākas saites ar augstākās izglītības un pētniecības organizācijām. Tās mērķis ir stiprināt pētniecību, attīstību un informācijas apmaiņu, tā sekmējot inovācijas un uz nākotni orientētus kosmosa risinājumus.

RTU ir vienīgā Latvijas augstākās izglītības iestāde, kas paraksta līgumu par ESA_lab, piepulcējoties virknei Eiropas universitāšu un kosmosa aģentūru, piemēram, Oksfordas universitātei, Centrālās Lankašīras universitātei, Darmštates Tehniskajai universitātei, Norvēģijas kosmosa aģentūrai utt.

Pievienojoties sadarbības platformai, RTU plāno vēl intensīvāk pētīt un attīstīt materiālus, to īpašības un ražošanas tehnoloģijas kosmosa vajadzībām. Pieredze šajā jomā RTU zinātniekiem ir liela, piemēram, Būvniecības inženierzinātņu fakultātes vadošais pētnieks Kaspars Kalniņš ar kolēģiem pēc Eiropas Kosmosa aģentūras pasūtījuma ir izstrādājis kosmosa satelītu ražošanas tehnoloģijas, kas palielinās satelītu drošību un ļaus ievērojami samazināt izgatavošanas un ekspluatācijas izmaksas nākotnes misijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

«Amerikā ir Silīcija ieleja, pie mums varētu būt zinātņietilpīgu tehnoloģiju centrs»

Anda Asere, 07.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Te ir labi dzīvot, mēs varam būt Krievijas, Eiropas un Amerikas krustceles tehnoloģijām.

Latvijas biotehnoloģiju startup Conelum apvieno molekulāro bioķīmiju ar robotiku, fotoniku, mākslīgo intelektu

To visu uzņēmums apvieno sistēmā, kas pakāpeniski uzlabo mikroorganismu diagnostiku. Šis risinājums aizvieto cilvēka aci, palīdz ikdienas ražošanu padarīt ilgtspējīgāku, skaidro Conelum līdzdibinātājs Antons Adamovičs.

Fragments no intervijas, kas publicēta 7. februāra laikrakstā Dienas Bizness:

Ko vajadzētu darīt, lai zinātnes jaunuzņēmumu būtu vairāk?

Mums jāatvadās no domas, ka esam pasaules centrs un katrs var veidot kaut ko savu. Vajag atbrīvoties no tā, ka katrs velk segu uz savu pusi un cenšas visu izdarīt individuāli. Tā vietā vajag konsolidēt spēkus un strādāt kopā. Esam maza valsts, bet, apvienojot spēkus, varam darīt labas un pasaules līmenī svarīgas lietas. Vajag vienotu hub (centru), nevis mazas saliņas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Izveidota Latvijas Kosmosa Industrijas Asociācija

Monta Glumane, 12.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar kosmosa industriju saistīti uzņēmumi izveidojuši asociāciju, lai veicinātu kosmosa industrijas un eksporta attīstību Latvijā. Tuvākie darbības mērķi saistīti ar kosmosa jomas popularizēšanu un politiskā atbalsta stiprināšanu nozarei.

Pieci ar kosmosa industriju cieši saistīti Latvijas uzņēmumi nodibinājuši Latvijas Kosmosa Industrijas Asociāciju. Tās mērķi ir sekmēt Latvijas Kosmosa industrijas uzņēmumu attīstību, veicināt sadarbības saiknes Latvijas kosmosa industrijas uzņēmumu starpā un veicināt Latvijas sekmīgu iekļaušanu Eiropas Kosmosa Aģentūras (EKA) pilntiesīgo dalībvalstu sastāvā.

Asociācijas dibinātāji ir A/S «RD ALFA Mikroelektronikas Departaments», nodibinājums «VIDES RISINĀJUMU INSTITŪTS», SIA «BALTIC SCIENTIFIC INSTRUMENTS», SIA «EVENTECH», biedrība «LATVIJAS ZINĀTNES CENTRU APVIENĪBA» un SIA «HELIOCENTRIC TECHNOLOGIES LATVIA».

Par LAIK prezidentu ievēlēts Pauls Irbins, kosmosa entuziasts, zinātkāres centru «ZINOO» un misijas «Pirmie Latvijas 100km kosmosā» vadītājs. Savukārt, par valdes priekšsēdētāju apstiprināts A/S «RD ALFA mikroelektronikas departaments» attīstības nodaļas vadītājs Ļevs Lapkis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Gaismas ātruma pulkstenis

Mārtiņš Šmits, speciāli DB, 17.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules dārgākie pulksteņi tiek radīti Šveicē. Elektronikas un datorzinātņu institūtā ražo mazliet citādākus pulksteņus, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Tie varbūt nav tik dārgi kā Šveicē ražotie, toties ir miljoniem reižu precīzāki un paredzēti visai specifiskām, ar kosmosa tehnoloģijām saistītām vajadzībām.

«Tā primitīvi runājot, uz zemes mākslīgo pavadoni tiek izšauts lāzera stars, tas tiek atstarots atpakaļ un uztverts mērīšanas stacijā. Pēc laika sprīža, cik lāzera staram bijis nepieciešams, lai nonāktu līdz kosmosa aparātam un atpakaļ, ir iespējams noteikt pavadoņa attālumu līdz zemei. Lai šo laiku noteiktu, ir nepieciešams ļoti ātrs un precīzs hronometrs,» stāsta viens no iekārtas Event timer A033-ET radītājiem, Elektronikas un datorzinātņu institūta vadošais pētnieks Dr.sc.comp. Jevgenijs Buls. «Īsākais laika periods, ko šī iekārta spēj nomērīt, ir piecas pikosekundes, bet jaunā modeļa precizitāte ir pat trīs pikosekundes,» skaidro zinātnieks. Pikosekunde ir sekundes miljardā daļa. Šis mirklis ir tik īss, ka vienā pikosekundē gaismas stars pieveic tikai 0,3 milimetrus. «Mēs šīs iekārtas sākām izstrādāt pirms trīsdesmit gadiem, astoņdesmitajos,» skaidro J. Buls. Projektā piedalās arī Dr.sc.comp. Vladimirs Bespaļko un inženieris pētnieks Vadims Vedins. «Sākotnēji mēģinājām iekārtas tirgot paši. Taimerus pirka, tomēr, ņemot vērā, ka esam zinātnieki, nevis grāmatveži, ar visa procesa efektivitāti kā bija, tā bija. Pamatā iekārtas pirka zinātāji – citi zinātniskie institūti vai kāds, kas bija par šo iekārtu nejauši dzirdējis, un kam bija līdzīgas vajadzības, viņi atceras.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

3D printēšanai drīzumā sāksies «metāla ēra»

Gunta Kursiša, 15.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieguldot 20 miljonus eiro, Eiropas Kosmosa aģentūra (European Space Agency) plāno trīs dimensiju jeb 3D printēšanā pasludināt metāla ēru, uzsākot lidmašīnu un kosmosa kuģu daļu ražošanu, pavēstījusi aģentūra.

Kopumā šajā projektā, kam dots nosaukums Amaze, piedalīsies 28 uzņēmumi un akadēmiskās vides institūcijas, un tā mērķis ir jaunu, par vecajām vieglāku, izturīgāku, kā arī lētāku metāla komponenšu ražošana. Metāla objektu printēšana raķetēm un lidmašīnām varētu samazināt izmaksas un samazināt radīto atkritumu apjomu.

«Mēs vēlamies būvēt labākās kvalitātes metāla produktus, kādi jebkad ir radīti. Objektus, kurus jūs nevarat saražot citādāk,» norādīja Eiropas Kosmosa aģentūras jaunu materiālu un enerģijas pētījumu vadītājs Deivids Džāviss (David Jarvis).

Aģentūras sadarbības partneru vidū ir Airbus, Astrium Norsk Titanium, Krenfīldas Universitāte, EADS un citi. Savukārt rūpnīcas sākts uzstādīt Francijā, Vācijā, Itālijā, Norvēģijā un Lielbritānijā. Amaze pētnieki patlaban jau ir sākuši printēt lidaparāta dzinēju daļas, kā arī lidmašīnas spārnu daļas, kuru garums sasniedz divus metrus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Igauņi strādā pie saules paneļu ražošanas uz Mēness, izmantojot tur pieejamos materiālus

LETA--ERR, 07.10.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tallinas Tehnoloģiju universitātes zinātnieki izstrādā saules paneļus, kurus varētu ražot uz Mēness no tur pieejamajiem resursiem un turpat arī izmantot.

Viņu darbs ir daļa no Eiropas Kosmosa aģentūras ieceres izveidot pastāvīgu Mēness bāzi, vēstīja Igaunijas sabiedriskās televīzijas raidījums "Aktuaalne kaamera" ("Aktuālā kamera").

Eiropas Kosmosa aģentūra vēlas izveidot šādu bāzi, kas sākotnēji darbotos kā zinātniskā laboratorija, bet vēlāk tur varētu sākt arī raķešu degvielas ražošanu no ūdeņraža.

"Tādus paneļus, kādus mēs izmantojam uz Zemes, protams, varētu izmantot arī uz Mēness, taču mūsu uzdevums ir sākt ražot saules paneļus uz Mēness, izmantojot tur pieejamos materiālus un resursus. Nogādāt paneļus turp no Zemes būtu ļoti, ļoti dārgi, tādēļ arī nolemts, ka to ražošana būtu jānoorganizē uz Mēness," pastāstījusi Tallinas Tehnoloģiju universitātes doktorante Katrīna Kristmane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Atmodusies kosmosa laboratorija Philae

LETA--AP, 15.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc septiņu mēnešu ilgas klusēšanas sestdien beidzot pamodusies kosmosa laboratorija Philae, kas pērnā gada novembrī nolaidās uz komētas, svētdien paziņojusi Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA).

Eiropas zinātnieku konstruētā zonde Rosetta ar laboratoriju Philae tika palaista kosmosā 2004.gadā, un satikšanās ar 67P/Čurjumova-Gerasimenko komētu notika pagājušā gada 12.novembrī 510 miljonu kilometru attālumā no Zemes. Tas ir gandrīz trīs reizes vairāk nekā attālums no mūsu planētas līdz Saulei.

Tomēr nolaišanās uz komētas nenotika tik gludi, kā cerēts. Philae divas reizes atlēca no komētas virsmas, pirms piestiprinājās klints ēnā. Lai veiktu eksperimentu, zondes baterijās pietika enerģijas tikai 60 stundām.

Philae izdevās pārraidīt uz Zemi vērtīgus datus, pirms tā pārtrauca darboties.

Tomēr pastāvēja cerība, ka, komētai pievirzoties tuvāk Saulei, labāks apgaismojums uzlādēs laboratorijas saules baterijas un tā atsāks darboties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sākam biznesu: Ar domu spēku iekaro kosmosu

Kristīne Stepiņa, 04.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc divu gadu inkubācijas perioda Ventspils biznesa inkubatorā SIA Aspired sācis spert pirmos patstāvīgos soļus uzņēmējdarbībā, gūstot atsaucību gan Latvijā, gan ārpus tās robežām, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

SIA Aspired ir izstrādājis interaktīvas ekspozīcijas, kas izvietotas Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB), Talsu un Laimas šokolādes muzejos. Šobrīd uzņēmums izstrādā interaktīvu ceļojošo izstādi par kosmosu, kuru finansē Eiropas kosmosa aģentūra.

Audzē muskuļus

SIA Aspired veido interaktīvus multimediju un tā dēvētos hands-on, body-on stendus (kas darbināmi, apmeklētājiem mijiedarbojoties ar savām rokām vai ķermeni). Kurzemes Democentrā var apskatīt kompānijas radīto interaktīvo projekciju sienu, mobilo foto stendu un robotu iKnow u.c. Interaktīvā ekspozīcija Domu spēks kosmosā ar īpašiem sensoriem, mērot smadzeņu impulsus, ļauj palaist kosmosā raķeti. «Pieprasījums pēc interaktīviem risinājumiem ir un būs, vajag tikai audzēt muskuļus un gaidīt īsto brīdi, kad Latvijā attīstīsies lieli zinātnes centri. Lai arī mūsu mērķis ir savus risinājumus eksportēt, iesākumā sevi vajag pierādīt tepat Latvijā, jo ir grūti klauvēt pie lielu starptautisku zinātnes centru durvīm un saņemt pasūtījumus bez pozitīvām referencēm vietējā mērogā,» atzīst SIA Aspired valdes priekšsēdētājs Gvido Grīnbergs. Uzņēmums regulāri piedalās izstādēs gan Latvijā, gan ārvalstīs. «Ierasti piedalāmies lielākajā IKT nozares izstādē Baltijā Riga Comm, esam bijuši zinātnes centru un muzeju asociācijas konferencē un izstādē Ecsite, kā arī Vispasaules zinātnes centru sanāksmē Science Center World Summit. Nākošgad atkal plānojam dalību Ecsite konferencē, kas notiks Austrijā, bet 2017. gadā dosimies uz Vispasaules zinātnes centru samitu, kas notiks Tokijā,» stāsta G. Grīnbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Imprimatur Capital Seed Fund piešķīrusi 200 tūkstošus eiro ThermCERT LV

Žanete Hāka, 12.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Imprimatur sēklas fonds Imprimatur Capital Seed Fund piešķīris 200 tūkstošu eiro lielu investīciju jaunam uzņēmumam SIA ThermCERT LV, informē Latvijas Garantiju aģentūras pārstāvji.

Tā ir sēklas fonda 15. investīcija kopš fonda darbības uzsākšanas 2010.gadā vidū. ThermCERT izstrādā novatoriskus siltuma audita rīkus, balstoties uz satelītu datiem no kosmosa un pielieto attālinātas izpētes tehnoloģijas, lai identificētu un uzraudzītu siltuma zudumus no ēkām un pilsētu vidē.

Centieni samazināt oglekļa emisijas sniedz spēcīgu potenciālu energoefektivitātes nozarei, jo esošo nekustamo īpašumu un citu objektu energoefektivitātes uzlabošana izmaksu ziņā ir daudz efektīvāka, nekā tīras enerģijas ražošana, lai samazinātu oglekļa emisijas. Nākamo septiņu gadu laikā līdz 2020.gadam ES plāno tērēt 17 miljardus eiro līdzfinansējuma energoefektivitātes tehnoloģijām un saistītajām aktivitātēm. Tomēr pastāv bažas par dažu pašreizējo energoefektivitātes pasākumu lietderību, jo trūkst ticamas mērīšanas sistēmas, kas uzraudzītu un precīzi aprēķinātu šādu investīciju pamatotību. Investīcijas energoefektivitātē ir grūti novērtēt gan pirms, gan sekojošos gados pēc to izdarīšanas, norāda LGA.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Sankciju dēļ amerikāņu astronauti Starptautiskajā Kosmosa stacijā var palikt bez pārtikas

LETA--TV DOŽDJ, 15.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu astronauti Starptautiskajā Kosmosa stacijā (SKS) var palikt bez ēdiena Krievijas noteikto pārtikas sankciju dēļ, ceturtdien vēsta ziņu aģentūra Interfax.

«Pārtikas produktu krava, kuru 17.februārī bija paredzēts nosūtīt uz SKS ar kravas kuģi Progress M-26M, ir iestrēgusi kaut kur muitā,» sacīja informācijas avots Krievijas kosmosa nozarē.

Ierēdņi pagaidām nav reaģējuši uz lūgumu izdarīt izņēmumu attiecībā uz pārtikas kravu.

Trešdien SKS amerikāņu sektorā spiediena palielināšanās dēļ dzesēšanas sistēmā nostrādāja trauksme.

Maskava, sākot ar 7.augustu, uz gadu aizliegusi pārtikas importu no vairākām valstīm, kas bija noteikušas sankcijas Krievijai.

No ASV, Eiropas Savienības un vairākām citām valstīm aizliegts ievest liellopa gaļu, cūkgaļu, putna gaļu, sieru, piena produktus, riekstus un citus produktus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Piena Ceļā kartografēti 1,15 miljardi zvaigžņu

LETA, 14.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pateicoties kosmosa observatorijai Gaia, Piena Ceļā kartografēti 1,15 miljardi zvaigžņu, radot līdz šim lielāko un precīzāko debesu karti, trešdien paziņojusi Eiropas Kosmosa aģentūra (ESA).

Karti izveidot ļāvuši Gaia divi teleskopi un miljarda pikseļu liela izšķirtspējas kamera, ar ko iespējams nomērīt cilvēka mata diametru no tūkstoš kilometru attāluma, norādīja Gaia komandas datu apstrādes analīzes komandas vadītājs Entonijs Brauns.

Gaia izdevies ne tikai noteikt Piena Ceļa zvaigžņu atrašanās vietu, bet, noskenējot katru zvaigzni vairākas reizes, arī to kustību.

ESA trešdien publiskotie dati ietver abu veidu informāciju par aptuveni diviem miljoniem zvaigžņu, bet Gaia piecu gadu ilgās misijas laikā šis katalogs, domājams, palielināsies 500 reižu.

Gaia, kas riņķo ap sauli 1,5 miljonus kilometru aiz Zemes orbītas, sāka vākt datus 2014.gada jūlijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija pievienojusies Eiropas Molekulārās bioloģijas konferencei un Eiropas Molekulārās bioloģijas laboratorijai

Db.lv, 27.06.2023

Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks - Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktors Dmitrijs Stepanovs.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija 26.jūnijā pievienojās Eiropas Molekulārās bioloģijas konferencei (EMBC), savukārt šodien Eiropas Molekulārās bioloģijas laboratorijas (EMBL) padome lēmusi arī par Latvijas uzņemšanu EMBL.

Latvijas Republikas pievienošanos EMBC un EMBL dalībvalsts statusā valdība atbalstīja šā gada 25. aprīlī, tādējādi sniedzot virzību biomedicīnas, biotehnoloģijas, bioekonomikas un informāciju tehnoloģijas sektoru attīstībai Latvijā.

“Šis nozīmīgais solis apliecina mūsu valsts apņemšanos attīstīt molekulārās bioloģijas pētniecību un sadarbību ar citām Eiropas valstīm šajā nozarē, veicinot zinātniskās pētniecības attīstību un palīdzot Latvijas zinātniekiem iekļauties starptautiskajā zinātnes kopienā. Mūsu zinātniekiem tagad tiks nodrošināta piekļuve modernākajiem pētniecības instrumentiem, infrastruktūrai un zināšanām,” uzsver Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks - Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktors Dmitrijs Stepanovs.

Komentāri

Pievienot komentāru