Citas ziņas

Latvijas ugunsdzēsībai šogad aprit 143. pastāvēšanas gads

, 15.05.2008

Jaunākais izdevums

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) 17.maijā atzīmē profesionālos svētkus – Ugunsdzēsēju dienu, Db.lv informē VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Inga Vetere.

Svētku priekšvakarā 16. maijā plkst. 10.00 Latvijas ugunsdzēsības muzejā notiks svinīgs pasākums, kurā piedalīsies iekšlietu ministrs Mareks Segliņš, Iekšlietu ministrijas, valsts sekretārs Aivars Straume, VUGD priekšnieks Ainars Pencis un labākie VUGD darbinieki.

Par dienesta pienākumu priekšzīmīgu pildīšanu un sakarā ar Ugunsdzēsēju dienu apbalvos labākos darbiniekus. Viņi saņems Iekšlietu ministrijas Goda rakstus un Pateicības, kā arī VUGD Goda rakstus un Pateicības. Par ieguldījumu civilās aizsardzības sistēmas pilnveidošanā, ugunsdrošības, ugunsdzēsības un glābšanas dienesta attīstībā ar VUGD Zelta zīmi Par nopelniem apbalvos: Ļudas Jonkus, bijušo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Liepājas brigādes komandieri; Nikolaju Bočkovu, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Dobeles brigādes komandieri; Raimondu Rožkalnu, Valsts prezidenta padomnieku nacionālās drošības jautājumos; Daili Lūku, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieku.

Svinīgi pasākumi notiks arī VUGD rajonu brigādēs. Latvijas ugunsdzēsībai šogad aprit 143. pastāvēšanas gads. Pati pirmā brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība (BUB) Rātslaukuma BUB tika izveidota 1865.gadā. Komanda 17. maijā pirmo reizi organizēti izbrauca uz ugunsgrēku tagadējā Brīvības ielā un sekmīgi to nodzēsa. Šis datums kopš 1995.gada tiek uzskatīts par Latvijas vienotā ugunsdzēsības dienesta sākumu un 17. maiju atzīmē kā Ugunsdzēsēju dienu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās vēlēšanu komisijas statistika liecina, ka starp Rīgas domes deputātu kandidātiem atrodams arī liels skaits dažādu uzņēmumu pārstāvju.

Tā vēlēšanās startē gan valdes priekšsēdētāji, gan valdes locekļi, gan direktori, gan citi augstākā līmeņa uzņēmumu darbinieki.

Lūdzām daļai no viņiem sniegt atbildes uz diviem jautājumiem:

1. Vai šis ir Jūsu pirmais starts politikā?

2. Kādēļ izlēmāt iet politikā? Kāda ir Jūsu motivācija un kādi ir plāni?

(Partijas sakārtotas secībā, kādā tās atrodamas cvk.lv)

Atbildes:

- Politisko partiju apvienība Saskaņas Centrs, Partija Gods kalpot Rīgai

Deņiss Jeļizarovs, dzimšanas gads: 1981, dzīves vieta: Rīga, tautība: nav norādīta

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Domājot par nākamo gadu, iedzīvotāji vairs nav tik optimistiski kā iepriekš

Žanete Hāka, 30.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

43% iedzīvotāju paredz, ka viņiem personīgi, bet 26% - ka Latvijai nākamais gads būs labāks par šo gadu, liecina 2016.gada decembrī pētījumu centra SKDS veiktās aptaujas dati.

Gada nogalē 17% iedzīvotāju šo gadu Latvijai novērtē kā labāku, 24% uzskata, ka tas ir bijis sliktāks, bet 55% domā, ka tas ir bijis tāds pats kā iepriekšējais.

Šie vērtējumi kopumā ir sliktāki nekā pagājušā gada nogalē iegūtie. Pirms gada pozitīvas atbildes sniedza par 5 procentu punktiem vairāk iedzīvotāju - t.i. 22% iedzīvotāju 2015.gadu Latvijai vērtēja kā labāku par iepriekšējo, bet 15% to vērtēja kā sliktāku, kas ir krietni retāk nekā šī gada nogalē iegūtie 24%.

Vēsturiski vissliktākos aizvadītā gada novērtējumus Latvijas iedzīvotāji pauda 2009.gada nogalē, kad kopumā tikai 4% iedzīvotāju 2009.gadu Latvijai vērtēja kā labāku nekā iepriekšējo, bet 79% - kā sliktāku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pasaules lielākais dzērienu ražotājs The Coca-Cola Company atzīmē tā ikoniskās stikla pudeles dizaina simtgadi, informē Coca-Cola HBC Latvia pārstāve Dace Dricka.

Tālajā 1915.gadā Coca-Cola regulāri cīnījās ar konkurentiem, kas par katru cenu mēģinājuši to atdarināt. Šī iemesla dēļ kompānija izvirzīja radošu izaicinājumu ASV stikla ražotājiem – radīt tādu pudeli, kas tik ļoti atšķirtos no pārējām, ka to varētu atpazīt tumsā pēc taustes vai pat saplīsušu lauskās. Šajā izaicinošajā konkursā uzvarēja Root Glass Company, radot pudeles dizainu, kas ar tās iegareno formu un retajām iedobēm atgādināja kafijas pupiņu. Pudele tika patentēta 1915.gada 16.novembrī, un kopš tā laika veselu gadsimtu ir iezīmējusi ikoniskus un neaizmirstamus brīžus filmās, sociālajā vēsturē, dizainā un tēlotājmākslā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2008. gads notikumiem bagāts bijis arī Latvijas reģionos. Db piedāvā atskatīties uz notikumiem Kurzemē, kas saviļņojuši ne tikai reģionu, bet arī visas Latvijas biznesa vidi.

Janvāris

Liepājas mērs Uldis Sesks sarunās ar ministru prezidentu Ivaru Godmani un ekonomikas ministru Kasparu Gerhardu vienojušies par tālāku izpēti un plānošanu elektroenerģijas ražotnes būvniecībai Liepājā, akcentējot cietā kurināmā izmantošanu kā alternatīvu Krievijas gāzei.

Februāris

Pēc SIA Zaksi pasūtījuma Užavas pagastā pabeidz jaunas alus ražotnes būvniecību un sāk tehnoloģisko iekārtu montāžu. Ēkas projekts paredz tūristiem apskatāmu alus darīšanas procesu.

Par atkritumu apsaimniekošanas firmas SIA Eko Kurzeme īpašniekiem kļuvušas ar Īslandes kapitālu saistītas firmas, kas neslēpj savu vēlmi izveidot lielāko atkritumu apsaimniekotāju valstī, pārņemot vairāku lielo pilsētu atkritumu saimniecības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ugunsdzēsībai Latvijā šogad aprit 150 gadi. Aģentūra LETA fotogrāfijās fiksējusi Latvijas Ugunsdzēsības muzejā apskatāmās šī aroda vēstures liecības.

Latvijā pirmā pilsētas ugunsdzēsēju komanda radās 1845.gadā Dinaburgā (tagad Daugavpils). Rīgā brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība sāka veidoties 1864.gadā, un 1865.gada 17.maijā tās komanda pirmo reizi organizēti izbrauca uz ugunsgrēku Aleksandra ielā (tagad Brīvības iela) Rīgā.

Arī citur Latvijā arvien jaunas komandas ķērās pie "sarkanā gaiļa" apkarošanas, un pirms 2.pasaules kara te rosījās jau vairāk nekā 200 ugunsdzēsēju komandu. Nozīmīga bijusi Latvijas ugunsdzēsības transporta un ekipējuma attīstība no rokas un tvaika sūkņiem, zirgu ekipāžām līdz lieljaudas automobiļiem. Tagad Latvijā izveidots starptautiskiem standartiem atbilstošs ugunsdzēsības un glābšanas dienests, tradicionālo darbību paplašinot ar civilās aizsardzības un glābšanas funkcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ko saka paši megapelnītāji

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 10.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Andrejs Livanovičs (Energy Consulting):

„Tas ir tāds pīķis kā Everests Himalajos. Tas bija ļoti trekns gads, ar kura augļiem man jāapietas daudz prātīgāk nekā Aigaram Kalvītim ar saviem treknajiem gadiem. Manā konsultāciju biznesā viens cikls ir 5-6 gadi. Tas nozīmē, ka es uz šīs peļņas rēķina dzīvoju iepriekšējos divus gadus un vēl dzīvošu 3-4 gadus. Jāturpina strādāt, un ar peļņu jāapietas ļoti prātīgi. Es to uztveru kā lielu debesu dāvanu, par kuru jābūt pateicīgam un ar kuru jāapietas ļoti prātīgi. 2008. gadā peļņa būs, taču daudzas reizes mazāka, bet 2009.gadā – vēl mazāka.”

Guntis Rāvis (Skonto būve):

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrijas valdība atteikusies pārdot sev piederošos 25% Aer Lingus akcijas aviokompānijai Ryanair, ziņo Business World.

Īrijas valdības atteikumā minēts, ka Ryanair esot krietni par zemu novērtējusi Aer Lingus vērtību, lai gan kā minēts AFP, Ryanair esot bijis gatavs par akcijām maksāt gandrīz 1 miljardu ASV dolāru. «Konkurenta uzpirkšana varētu negatīvi ietekmēt tirgu, kā arī reģionālo lidostu attīstību,» norādījis Īrijas transporta ministrs Noels Dempsijs.

Gan Ryanair, gan Aer Lingus ir Īrijas aviosabiedrības. Ryanair jau tagad pieder ap 30% Īrijas nacionālās aviokompānijas akciju un to apvienošanās mēģinājumu 2007. gadu bloķēja arī Eiropas Komisija, norādot, ka iegūstot tiesības uz 35 gaisa maršrutiem veidotos monopols, kas nav patērētāju interesēs. Savukārt Ryanair valde ir pārliecināta, ka apvienošanās bremzēta, jo tik spēcīga Īrijas aviosabiedrība varētu izkonkurēt Air France, British Airways vai Lufthansa. Ryanair ir arī pārvadāto pasažieru skaita ziņā otra lielākā aviosabiedrība Rīgas lidostā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Nokia pārspēj peļņas prognozi; tirgus daļa turpina sarukt

Ritvars Bīders, 21.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas mobilo telefonu ražotājs Nokia šā gada pirmajā ceturksnī strādājis ar 344 miljonu eiro lielu peļņu, tādējādi pārspējot prognozes. Salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pirms gada, kompānijas peļņa sarukusi par 1%, vēsta BBC.

Nokia tirgus daļa pirmajā ceturksnī sarukusi par 4%, līdz ar ko Somijas kompānijas tirgus kumoss patlaban ir vien 29%. Nokia tirgus daļu «izķer» konkurenti, kas apsteiguši Somijas milzi viedtālruņu segmenta apgūšanā.

Neskatoties uz tirgus daļas kritumu, investori ir pozitīvi noskaņoti attiecībā uz Nokia finanšu rādītājiem, un kompānijas akcijas cena biržā palielinājusies par teju 3%.

Dati: Nokia pret Apple (šā gada pirmais ceturksnis)

Nokia

Apple

Mobilo telefonu pārdošanas apjomi

108,5 milj.

18,6 milj.

Telefonu videjā vairumtirdzniecības cena

87 USD

638 USD

Apgrozījums mobilo telefonu segmentā

9,4 miljardi USD

11,9 miljardi USD

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) paaugstinājis Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pieauguma prognozes šim un nākamajam gadam.

SVF jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām («World Economic Outlook»), kas publiskots otrdien, prognozē, ka Latvijas ekonomika šogad pieaugs par 3,8% un 3,9% nākamgad.

Aprīlī publiskotajās pavasara prognozēs SVF Latvijas IKP pieaugumu šogad prognozēja 3% apmērā, bet nākamgad ekonomikas izaugsmi lēsa 3,3% apmērā.

Inflācija Latvijā gan šogad, gan nākamgad prognozēta 3% apmērā. Pēc SVF aprēķiniem, bezdarbs saruks līdz 9% šogad un 8,7% nākamgad, salīdzinot ar 9,6% pērn, bet kārtējo maksājumu kontā šogad tiks reģistrēts deficīts 0,3% no IKP apmērā, kas nākamgad pieaugs līdz 1,5%.

No Baltijas valstīm lielāku IKP pieaugumu nekā Latvijā šogad SVF sagaida Igaunijā, kur tas tiek prognozēts 4% apmērā. Nākamgad Igaunijā SVF sagaida 3,7% ekonomikas izaugsmi. Aprīlī SVF lēsa, ka Igaunijā šogad un nākamgad IKP palielināsies attiecīgi par 2,5% un 2,8%. Inflācija Igaunijā šogad un nākamgad tiek gaidīta attiecīgi 3,8% un 3,4% apmērā, savukārt kārtējo maksājumu kontā šogad tiek prognozēts pārpalikums 1,8% no IKP, kas nākamgad saruks līdz 1,4%. SVF Igaunijā sagaida bezdarba līmeņa pieaugumu līdz 8,4% šogad un 9% nākamgad, salīdzinot ar 6,8% pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) samazinājis Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozes šim un nākamajam gadam.

SVF jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām (World Economic Outlook), kas publiskots otrdien, prognozē, ka Latvijas ekonomika šogad pieaugs par 3,7% un 3,3% nākamgad.

Aprīlī publiskotajās pavasara prognozēs SVF Latvijas IKP pieaugumu šogad prognozēja 4% apmērā, bet nākamgad ekonomikas izaugsmi lēsa 3,5% apmērā.

Inflācija Latvijā šogad un nākamgad prognozēta attiecīgi 2,7% un 2,4% apmērā. Pēc SVF aprēķiniem, bezdarbs saruks līdz 7,9% šogad un 7,8% nākamgad, salīdzinot ar 8,7% pērn, bet kārtējo maksājumu kontā šogad tiks reģistrēts deficīts 2% no IKP apmērā, kas nākamgad pieaugs līdz 2,6%.

No Baltijas valstīm identisku IKP pieaugumu kā Latvijā šogad SVF sagaida Igaunijā, kur tas arī tiek prognozēts 3,7% apmērā. Nākamgad Igaunijā SVF sagaida 3,3% ekonomikas izaugsmi. Aprīlī SVF lēsa, ka Igaunijā šogad un nākamgad IKP palielināsies attiecīgi par 3,9% un 3,2%. Inflācija Igaunijā šogad un nākamgad tiek gaidīta attiecīgi 3% un 2,5% apmērā, savukārt kārtējo maksājumu kontā šogad tiek prognozēts pārpalikums 2,2% no IKP, kas nākamgad saruks līdz 1,1%. SVF Igaunijā sagaida bezdarba līmeņa pieaugumu līdz 6,7% šogad un 6,9% nākamgad, salīdzinot ar 5,8% pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Dārgākie luksusa auto, ko pērn atļāvušies Latvijas uzņēmēji

Lato Lapsa, Kristīne Bormane, pietiek.com, speciāli DB, 25.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 230 tūkstoši eiro – šāda ir rekordsumma, ko kāds Latvijas uzņēmums pērn iztērējis par luksusa klases automašīnu.

DB jau tradicionāli ir apkopojis Ceļu satiksmes drošības direkcijas datus par 25 dārgākajiem luksusa klases automobiļiem, ko pērn savām vai savu saimnieku vajadzībām iegādājušies Latvijas uzņēmumi. Savukārt kopējie dati par pagājušā gada reālo luksusa auto tirgu vēl tiks publicēti.

Portālā publicējam TOP3 dārgākos auto.

Viss saraksts 25 dārgākie luksusa auto, ko pērn atļāvušies Latvijas uzņēmēji lasāms 25. februāra laikrakstā Dienas Bizness.

##TOP3:

##1. FERRARI GTC4 LUSSO

Mēdz jokot, ka šis auto atgādina maizes klaipu. Taču tam ir ievērojama jauda, pateicoties četru riteņu piedziņai un četru riteņu stūrēšanas iekārtai, kas ļauj palielināt gan ātrumu, gan stabilitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta ar FOTO: VUGD specializēto transportlīdzekļu klāsts papildināts ar 12 jauniem automobiļiem

Db.lv, 21.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo mēnešu laikā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 12 jaunasspecializētās autocisternas MAN 6x6 ar ūdenstilpni 7 tonnām ūdens, informē VUGD.

Ar jaunajām automašīnā, drīzumā izsaukumā dosies ugunsdzēsēji glābēji no Smiltenes, Liepājas, Pļaviņām, Madonas, Skrundas, Višķiem, Piltenes, Talsiem un Gulbenes.

Vairāku gadu garumā VUGD tiek uzlabots tehniskais nodrošinājums ugunsdzēsības transportlīdzekļa jomā – pēdējos gados iegādātas 90 ugunsdzēsības automašīnas, no kurām 25 saņemtas šogad.

Jaunās automašīnas ir pilnībā aprīkotas ar modernākajām glābšanas un dzēšanas ierīcēm, kā arī pielāgotas VUGD vajadzībām.

Tomēr darbs pie VUGD autotransporta atjaunošanas ir jāturpina arī turpmāk, paredzot tam finansējumu, jo joprojām vairāk nekā 45% no ugunsdzēsībai un glābšanas darbiem paredzētajiem transportlīdzekļiem ir ekspluatācijā vairāk nekā 20 gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Tirdzniecībā nonākot Rainim un Aspazijai veltītai kolekcijas monētai, Latvijas Bankas kasēs veidojas neliela rinda

LETA, 08.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien tirdzniecībā nonākot Rainim un Aspazijai veltītai sudraba kolekcijas monētai, Latvijas Bankas kasēs vērojama lielāka rosība nekā ikdienā.

No rīta, verot vaļā Latvijas Bankas kases, bija neliela rinda - vairāki desmiti cilvēki, informēja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns. Viņš prognozēja, ka dienas gaitā Rainim un Aspazijai veltīto monētu varēs iegādāties gandrīz bez gaidīšanas.

Monētas tirdzniecībā iegādes limiti šoreiz nav noteikti.

Latvijas Bankai nav mērķa, ka monētas būtu izpārdotas vienā vai dažās dienās, kaut arī atsevišķām monētām tā mēdz būt, bet dot sabiedrībai iespēju iegādāt šos mākslas darbus naudas formā par nozīmīgām nacionālām un vispārcilvēciskām tēmām.

Sudraba kolekcijas monētas Rainis un Aspazija cena Latvijas Bankas kasēs ir 59 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Laidīs klajā eiro sudraba kolekcijas monētu Ugunsdzēsībai Latvijā 150

Žanete Hāka, 05.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 8. maijā, Latvijas Banka sāks tirgot eiro sudraba kolekcijas monētu Ugunsdzēsībai Latvijā 150, informē centrālās bankas pārstāvis Jānis Silkalns.

Latvijā pirmā pilsētas ugunsdzēsēju komanda radās 1845. gadā Dinaburgā (tagad Daugavpils). Rīgā brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība sāka veidoties 1864. gadā, un 1865. gada 17. maijā tās komanda pirmo reizi organizēti izbrauca uz ugunsgrēku Aleksandra ielā (tagad Brīvības iela) Rīgā.

Arī citur Latvijā arvien jaunas komandas ķērās pie sarkanā gaiļa apkarošanas, un pirms 2. pasaules kara te rosījās jau vairāk nekā 200 ugunsdzēsēju komandu. Nozīmīga bijusi Latvijas ugunsdzēsības transporta un ekipējuma attīstība no rokas un tvaika sūkņiem, zirgu ekipāžām līdz lieljaudas automobiļiem. Tagad Latvijā izveidots starptautiskiem standartiem atbilstošs ugunsdzēsības un glābšanas dienests, tradicionālo darbību paplašinot ar civilās aizsardzības un glābšanas funkcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Banka kals monētu Ugunsdzēsībai Latvijā 150

Žanete Hāka, 19.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka izsludinājusi konkursu par sudraba kolekcijas monētas Ugunsdzēsībai Latvijā 150 izgatavošanu un piegādi, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Monētas tirāža ir 10 tūkstoši eksemplāru. Tirāžas pirmā daļa ir 5000 eksemplāru, katra nākamā tirāžas daļa – ne mazāka kā 500 eksemplāru.

Paredzamā līgumcena ir 140 tūkstoši eiro.

Piedāvājumus iepirkumā var iesniegt līdz 30. septembrim un par uzvarētāju tiks izvēlēts piedāvājums ar viszemāko cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

ZS Dridrankas par 1,4 miljonu eiro vēlas būvēt tītaru audzētavas kompleksu

Žanete Hāka, 16.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ZS Dridrankas izsludinājusi iepirkumu par tītaru audzētavas komplekss 1.kārtas būvniecību, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Iepirkuma paredzamā līgumcena ir 1,4 miljoni eiro, un būvdarbi jāpabeidz līdz 2016.gada 30.jūnijam.

Iepirkumā paredzēta graudu pārstrādes kompleksa (lauksaimniecības produkcijas noliktavas ēka) būvniecība, kūts ēkas izbūve, mēslu krātuves un vircas tvertnes izbūve, ūdenskrātuves ugunsdzēsībai izbūve, ceļu un laukumu izveide, barības tvertņu izbūve pie kūts ēkas, ūdensvada un sadzīves kanalizācijas izbūve.

Pretendenti pieteikumus var iesniegt līdz šā gada 3.novembrim.

Iepirkums tiek īstenosts ar Lauku atbalsta dienesta finansējuma palīdzību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 8. februārī, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma četras jaunasspecializētās autocisternas IVECO MAGIRUS TLF 3000, ar kurām jau tuvākajā laikā uz izsaukumiem dosies Alūksnes, Preiļu, Dobeles un Ventspils ugunsdzēsēji glābēji, informē VUGD.

Turpinot papildināt specializēto transportlīdzekļu klāstu ar jaunām automašīnām, VUGD šogad saņems kopumā 38 jaunas un modernas ugunsdzēsības automašīnas. Jaunie specializētie transportlīdzekļi ir pilnībā aprīkoti ar modernākajām glābšanas un dzēšanas ierīcēm, kā arī pielāgoti VUGD vajadzībām.

Šobrīd VUGD rīcībā esošais tehniskais nodrošinājums joprojām ir nepietiekams, jo no 338 ugunsdzēsībai un glābšanas darbiem paredzētajiem transportlīdzekļiem lielākā daļa ir vecāki par 20 gadiem un 46% no tiem ir uz ZIL, GAZ un KAMAZ bāzes. Lai uzlabotu šo situāciju, Ministru kabinets piešķīra vairāk kā 36 milj.eiro VUGD autotehnikas iegādei, kur šo līdzekļu ietvaros plānots iegādāties vairāk kā 80 jaunos specializēts transportlīdzekļus, kā arī papildus plānots transportlīdzekļus iegādāties Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansēto projektu ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Katrs piektais Latvijas iedzīvotājs nākotnē skatās ar optimismu

S. Dieziņa, 05.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz pēdējā laikā gan varas gaiteņos, gan masu medijos dominējošo pesimismu, 18% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka nākošais – 2009.gads viņiem personīgi būs labāks nekā aizejošais 2008.gads, ziņo SKDS. To, ka nākamais gads viņiem personīgi būs sliktāks nekā 2008.gads, sagaida 36% iedzīvotāju, bet 23% prognozē, ka izmaiņu nebūs – viņuprāt, 2009.gads viņiem būs tāds pats kā 2008.

Kopumā 2008.gada nogalē iedzīvotāji ir pauduši vispesimistiskākās nākotnes prognozes

pēdējo 10 gadu laikā. Līdz šim visretāk optimisms attiecībā uz nākamo gadu tika pausts

2000.gada nogalē, kad tikai 35% iedzīvotāju domāja, ka nākamais gads viņiem būs labāks.

Savukārt visoptimiskākais skats uz nākotni tika pausts 2004.gada nogalē, kad kopumā 56%

aptaujāto domāja, ka nākamais gads viņiem personīgi būs labāks par iepriekšējo.

Pirms gada – 2007.gada nogalē, ar optimismu nākotnē raudzījās 39% aptaujāto, bet

pesimismu pauda tikai 16% iedzīvotāju.

Saskaņā ar 2008.gada decembrī veiktās aptaujas datiem viedokli, ka nākamais – 2009.gads –

viņiem personiski būs labāks nekā aizejošais gads, biežāk nekā caurmērā pauduši gados

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vai nākamais gads būs labs līgumu slēgšanai? Vai uz biznesa partneriem var paļauties? Vai nauda viegli birs makā un bankas kontā? Vai veselības problēmas un privātās dzīves peripetijas neizjauks biznesa plānus? Dienas bizness piedāvā horoskopus nākamajam, 2011. gadam.

Aunam 2011. gads būs piesātināts dažādiem notikumiem – gaidāmi gan jauni notikumi, jauns darbs, pārvākšanās, nav izslēgta arī jauna mīlestība. Negaidīti darba priekšlikumi varētu tikt izteikti februāra beigās, marta sākumā, bet pret tiem jāizturas maksimāli piesardzīgi, īpaši, ja tie izskatās neticami pievilcīgi. Martā, aprīlī var saasināties attiecības ar partneriem. Šajā periodā nepieciešama liela savaldība un takta sajūta, lai gan Aunam tā nav pati izteiktākā rakstura īpašība, bet ko darīsi – būs jāiemācās. Vasarā īpaši noderēs senākas iemaņas un zināšanas, lai gan nav izslēgta pārkvalifikācija un jaunas specializācijas apgūšana. Gada otrajā pusē atkal parādīsies jaunas perspektīvas un jauni biznesa partneri. Finanšu ziņā gads būs pietiekami pozitīvs, gada otrajā pusē beidzot gaidāma stabilizācija materiālā sfērā. No jūnija līdz augustam iespējamas nelielas problēmas ar veselību – dzīvi var traucēt sāpes galvā un sirds apvidū. Gada laikā nepieciešams pievērst uzmanību arī vēderam, mazāk lietot pārtikā asus un sāļus ēdienus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Papildināta - Hyundai Rotem pauž bažas, ka vilcienu iepirkumā Latvijā tiek lobēts Stadler

Gunta Kursiša, 22.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji pirms dažām dienām devās uz Ukrainu, lai vētītu šajā valstī piegādātos viena no Latvijas vilcienu konkursa dalībnieku Hyundai Rotem vilcienus. Hyundai pauda bažas, ka PV meklē ieganstus uzņēmuma diskvalifikācijai un Stadler lobēšanai.

PV pārstāvji 19. maijā viesojās Ukrainā, lai klātienē aplūkotu Hyundai Rotem ražotos vilcienus. Db.lv jau informēja, ka šogad pavasarī saistībā ar Dienvidkorejas ražotāja defektīvajiem vilcieniem Ukrainā uzsākts kriminālprocess. Hyundai Rotem vilcienu tehniskās nepilnības radījušas draudus pasažieru drošībai. Vilcienu ekspluatēšanas laikā tos regulāri piemeklējušas tehniskas ķibeles, un situācija pasliktinājās ziemā, laikapstākļiem kļūstot bargākiem. Daži no pasažieriem, kas nebija apmierināti ar pasažieru pārvadātāja nodrošinātajiem pakalpojumiem, vērsās tiesā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2009. gadā jauno auto tirgus Eiropas Savienībā pret 2008. gadu ir sarucis tikai par 1.3 %, turpretim Baltijas valstīs jauno auto pārdošana ir piedzīvojusi katastrofālu kritumu. Latvija ar 80.5 % autotirgus samazinājumu ir neveiksminieku saraksta pirmajā ailē.

Mazliet labāk ir veicies mūsu kaimiņiem, Igaunijā tirgus 2009. gadā ir sarucis par 66.2 %, bet Lietuvā par 67.4 %. Turpretim Vācijā jauno automašīnu pārdošana pērn ir palielinājusies par 23.2 %, Čehijā par 12.5 %, Francijā par 10.7 %, Austrijā par 8.8 %, Slovākijā par 6.7 %, bet Polijā par 0.1 %.

Bez tam, papildus tam Vācijas autotirgotāji neskopojās ar vērienīgām atlaidēm. Jāatzīmē, ka līdzīgas atbalsta programmas veiksmīgi darbojās arī citās ES valstīs. Kā pirmā atbalsta programmu jaunu auto tirdzniecības veicināšanai ieviesa Francija, proti jau 2009. gada 1. janvārī. Pēcāk veiksmīgajam piemēram sekoja Lielbritānija, Nīderlande, Portugāle, Spānija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Psihiatrijas centra nemierīgo vīriešu nodaļas rekonstrukcijā ieguldīti 2,5 miljoni eiro

Dienas Bizness, 18.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā (RPNC) Tvaika ielā piektdien atklāta jauna psihiatriskās palīdzības nodaļa, informē RNPC.

Jaunā psihiatriskās ārstniecības nodaļa atrodas ēkā, kurai šogad aprit 110 gadi. Savulaik tā tika būvēta kā «nemierīgo vīriešu» nodaļa. Ēkas rekonstrukciju pabeidz gada laikā. Pēc pārbūves ēkas pirmajā stāvā atradīsies sieviešu palātas, otrajā - vīriešu.

«Jaunās nodaļas atklāšana ir nozīmīgs notikums Baltijā senākās un Latvijā lielākās psihiatriskās dziednīcas vēsturē - šī ir pirmā no iestādes vēsturiskajām ēkām, kura ir pilnībā rekonstruēta un modernizēta atbilstoši šodienas prasībām. Rekonstruētā ēka paredzēta 50 akūtu pacientu vietām, galvenokārt pacientiem ar pirmreizējām psihozēm, bet pirmais iespaids, nonākot ārstniecības iestādē, ir svarīgs, lai atveseļošanās process noritētu sekmīgi», uzsver RPNC valdes priekšsēdētājs Jānis Buģins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Arī Senāts atzīst, ka Lattelecom ļaunprātīgi izmantojis dominējošo stāvokli

, 09.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesas Senāts atbalstījis Konkurences padomes (KP) 2002.gadā pieņemto lēmumu, kurā konstatēts, ka Lattelecom ļaunprātīgi izmantojis dominējošo stāvokli, tādējādi Lattelecom samaksājis toreiz piemēroto 143.9 tūkstošu latu naudas sodu.

KP pārstāve Inita Kabanova Db paskaidroja, ka Senāts atteicās ierosināt kasācijas tiesvedību saistībā ar Lattelecom kasācijas sūdzību, jo Senātam neradās šaubas par Administratīvās apgabaltiesas sprieduma un attiecīgi KP lēmuma tiesiskumu.

Tā kā Senāta lēmums nav pārsūdzams un KP lēmums ir kļuvis neapstrīdams, Lattelecom izpildīja KP lēmumu un samaksāja uzlikto naudas sodu 143.9 tūkstošu latu apjomā.

Lēmumā KP konstatēja, ka 1999.gada 30.decembrī Lattelecom, Datatel un Telia AB noslēdza jaudu savienošanas līgumu, ar kuru Lattelecom pēc būtības uzņēmās telekomunikāciju līniju savienošanu. Saistībā ar līguma noteikumiem Lattelecom nodrošina iekšzemes nomātās jaudas, kuru nomāja Datatel, un starptautiskās nomātās jaudas, kuru nomāja Telia AB, savienošanu, lai Datatel būtu iespēja veikt komercdarbību interneta pieslēguma pakalpojumu tirgū, izmantojot starptautisko sakaru līniju starp Rīgu un Stokholmu. Atbilstoši līgumam Datatel par pakalpojumu bija pienākums Lattelecom maksāt ierīkošanas maksu 8 tūkstošu latu apmērā un ikmēneša abonēšanas maksu 14 tūkstošu latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Latvijas ekonomikai šis gads būs skarbas pārbaudes laiks

Pēteris Strautiņš, Luminor ekonomists, 20.04.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sarežģītā ģeopolitiskā situācija šogad radīs milzīgu globālu ietekmi uz pasaules ekonomiku – mainīsies tirdzniecības plūsmas, par prioritāti izvirzot drošības apsvērumus un cīņu par globālo ietekmi, nevis komerciālu loģiku.

Arī Latvijas ekonomikai šis būs grūts gads, ko ietekmēs karadarbība tuvajos kaimiņos, augstā inflācija un piegādes ķēžu traucējumi, liecina jaunākais Luminor Baltijas un Latvijas ekonomikas apskats.

Šis gads iesākās ar lielām cerībām par ekonomiskās aktivitātes stabilizēšanos Baltijā pēc pandēmijas ierobežojumu samazināšanās un investīciju apjoma pieauguma prognozēm, ko nedaudz aizēnoja augstā inflācija. Taču straujās izmaiņas ģeopolitiskajā situācijā, sankciju piemērošana un tirdzniecības saišu pārraušana ar Krieviju un Baltkrieviju, prognozes sagrieza kājām gaisā. Lielā mērā ekonomiskās izaugsmes temps būs atkarīgs no karadarbības ilguma un attīstības. Gads būs skarbas pārbaudes laiks, jo atkal izaicinās uzņēmēju spēju pielāgoties mainīgajiem apstākļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas 200 vērtīgākie uzņēmumi

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db Sadarbībā ar korporatīvo finanšu kompāniju Laika Stars Finanšu dati – LR Uzņēmumu reģistrs, Lursoft, 30.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gads Latvijas vēsturē iegājis ar inflācijas ierobežošanas plānu, radikāli ierobežojot iedzīvotāju un uzņēmumu kredītspēju, taču Latvijas vērtīgāko uzņēmumu sarakstā, kurā šogad jau iekļauti 200 uzņēmumi pagājušā gada simtnieka vietā, tas radikālas izmaiņas nav viesis, jo daudzi uzņēmumi realizēja vēl 2006. gadā slēgtos līgumus un pasūtījumus.

Saraksta līderi

Līdzīgi kā pērn joprojām saraksta galvgalī dižojas universālās bankas un dabiskie monopoli. Pārliecinošs jaunpienācējs vadošo piecniekā ir VAS Latvijas Valsts meži (četrkāršs vērtības pieaugums – no 140 līdz 575 miljoniem latu).

Savukārt piecu vareno kopējā vērtība – 3.3 miljardi latu jeb gandrīz par vienu miljardu vairāk nekā iepriekšējā gada pieciniekam – runā pati par sevi: ja uzņēmumam dod attiecīgus apstākļus un ietekmes sfēras, tad tā vērtība augs griezdamās, - šādi ir galvenie secinājumi, ko pēc jaunā Latvijas vērtīgāko uzņēmumu saraksta izveides pauž korporatīvo finanšu kompānijas Laika Stars vērtēšanas eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru