Jaunākais izdevums

Apvienotās Karalistes ārsti tiks mudināti pacientiem izrakstīt viedtālruņu lietojumprogrammas, kas palīdzēs pacientiem ārstēt dažādas kaites – sākot no diabēta, beidzot ar depresiju, pavēstījusi Lielbritānijas valdība.

Lielbritānijas Veselības departaments jau izveidojis sarakstu ar 500 lietojumprogrammām, kuras ārsti varēs ietekt saviem pacientiem, vēsta The Telegraph.

Pacientiem tiks ietektas bezmaksas vai lētas lietojumprogrammas, kas atvieglos to ikdienas dzīvi un samazinās vizīšu skaitu pie ārstiem. Tā, piemēram, cilvēks, kuram ir alerģija pret noteiktiem pārtikas produktiem, varēs izmantot lietojumprogrammu, kura noskenēs produktu svītrkodus un informēs par to sastāvu.

Cilvēkiem, kas slimo ar diabētu, tiks izrakstīta viedtālruņu aplikācija, kas atgādinās par nepieciešamību pārbaudīt cukura līmeni asinīs un zāļu lietošanu. Slimniekiem tiks piedāvātas arī lietojumprogrammas, kuras mēra asinspiedienu, palīdz tikt galā ar posttraumatisko stresu u. c.

«Katru dienu daudz cilvēku izmanto lietojumprogrammas, lai uzturētu kontaktu ar saviem draugiem, lasītu ziņas un uzzinātu, kad paredzēts nākamais autobuss,» norādīja Lielbritānijas Veselības valsts sekretārs Endrjū Lenslejs (Andrew Lansley).

«Es vēlos, lai cilvēki arī izmantotu lietojumprogrammas, kas palīdz sekot asinsspiedienam, atrast tuvāko palīdzības sniegšanas vietu un saglabāt veselību,» uzsvēra E. Lenslejs.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas valdība izstrādā iPad lietojumprogrammu, ar kuras palīdzību valsts premjers Deivids Kamerons varēs pildīt savus amata pienākumus.

Lietojumprogramma sniegs informāciju par bezdarbu un noziedzības līmeni valstī, kā arī citus valdības statistikas datus. Tāpat lietojumprogramma, izmantojot Twitter un Google, apkopos aktuālākās ziņas. Paredzēts, ka iPad lietojumprogramma būs gatava nākamā gada martā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Telekomunikāciju uzņēmuma Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs intervijā laikrakstam Diena.

Kad parādās populārāko viedtālruņu jaunākie modeļi, tā bieži ir ažiotāža pasaules mērogā. Droši vien arī to esat piedzīvojuši savos veikalos?

Jā, mums ir veikali visā Latvijā, un mēs uzmanīgi sekojam telekomunikāciju jaunumiem. Pirms dažiem gadiem paredzējām, ka 2015. gadā viedtālruņu pārdošana varētu sasniegt 75% no visu pārdoto tālruņu kopējā apjoma. Tas vēl nav sasniegts, bet izskatās visai reāli, jo viedtālruņu popularitātes kāpuma tempi nedaudz palielinās, no katriem desmit tālruņiem, ko pārdodam, 6-7 ir tieši viedtālruņi. Viedtālruņu izplatību labi raksturo pēdēji pieci gadi - šā gada sākumā Tele2 tīklā viedtālruņu lietotāju skaits pārsniedza 300 000 jeb bija aptuveni 30% no klientu skaita. 2009. gadā viedtālruņu lietotāju bija tikai 10 000 jeb 1% no visa klientu skaita. Latvija viedtālruņu jomā labā līmenī ir arī pasaulē, mēs varētu būt Top 15 sarakstā attiecībā uz viedtālruņu izplatību, bet, protams, absolūtos skaitļos, runājot par viedtālruņu lietotāju daudzumu, Latvijai ir grūti sacensties, teiksim, ar Ķīnu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Interneta iespējas telefonā izmanto jau vairāk nekā puse lietotāju

Lelde Petrāne, 20.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedtālruņu popularitāte virza arvien jaunu interneta pakalpojumu lietošanu telefonā, tomēr sabiedrībā veidojas izteikta šķirtne - aptuveni trešdaļa cilvēku atturas no mobilā interneta pakalpojumu izmantošanas telefonā. Galvenais šķērslis interneta pakalpojumu lietošanai telefonā ir neskaidrība par datu tarifiem un bailes iztērēt vairāk par savām iespējām, atklāj Ernst & Young pētījums.

Jaunākais Ernst & Young pētījums The Mobile Maze, kas veikts 12 valstīs dažādos reģionos, aptaujājot aptuveni 6000 mobilo tālruņu lietotāju, atklāj, ka mobilo komunikāciju jomā interneta pakalpojumu lietošana telefonā jau sasniegusi būtisku popularitāti, taču veidojas šķirtne starp tiem cilvēkiem, kuri tālruņus arvien vairāk lieto internetam un dažādiem ar to saistītiem pakalpojumiem, un tiem, kuri pieturas pie telefonu tradicionālas izmantošanas. Lai arī 59% tālruņu lietotāju pasaulē jau izmanto telefonus interneta pārlūkošanai, aptuveni trešdaļa cilvēku saka, ka negrasās izmantot mobilā interneta pakalpojumus. Šādas atšķirības rezultāts var būt arvien citādāki dzīves paradumi noteiktās iedzīvotāju grupās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Viedtālruņu viltojumi radījuši 45,3 miljardus eiro zaudējumus

Zane Atlāce - Bistere, 01.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visā pasaulē viltotu viedtālruņu pārdošanas apjoms ir 184 miljoni vienību, kuru vērtība ir 45,3 miljardi eiro jeb 12,9 % no kopējā pārdošanas apjoma, liecina Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) un Starptautiskās Telekomunikāciju savienības (ITU) pētījums par viltojumiem viedtālruņu tirgū un to ietekmi uz pasaules valstu ekonomiku.

Latvija viltojumu dēļ ir zaudējusi ap 10,6 % no pārdošanas apjoma viedtālruņu industrijā. Ziņojumā tiek plaši analizēts pārdoto viedtālruņu klāsts katrā no 90 valstīm, balstoties uz pārdošanas punktu sniegtajiem datiem. Apkopojot iegūtos datus, tika secināts, ka 2015. gadā pasaulē bija pārdots ap 1,3 miljardiem viedtālruņu, kuru vidējā cena sastāda 275 eiro.

2015. gadā viedtālruni ir iegādājies katrs trešais Eiropas Savienības (ES) iedzīvotājs. Tikai ES teritorijā ir pārdoti vairāk nekā 150 miljoni ierīču. Ir vērojams izteikts pirātisma efekts 28 ES dalībvalstīs. ES tirgū viltotu viedtālruņu dēļ ir zaudēti aptuveni 4,2 miljardi euro, kas atbilst 8,3 % no nozares pārdošanas apjoma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Analītiķis: Izstrādātājiem finansiāli izdevīgāk ir radīt programmas iOS videi

Jānis Rancāns, 23.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz to, ka Android operētājsistēmas tirgus daļa pārsniedz 50%, programmatūras izstrādātājiem ir finansiāli izdevīgāk veidot lietojumprogrammas, kas darbojas Apple iOS vidē.

Analītiķu grupas Piper Jaffray's pētnieka Džīna Munstera (Gene Munster) aprēķini liecina, ka lietojumprogrammas, kas izveidotas iPhone, iPod un iPad ierīcēm un ir pieejamas Apple App Store, saviem autoriem ļāvušas nopelnīt kopumā 3,46 miljardus ASV dolāru, savukārt Android Market programmu autori nopelnījuši tikai 240 miljonus dolāru – 14 reizes mazāk, vēsta CNN.

Aprēķini arī liecina, ka Apple iekasē 85-90% no visas naudas, kas tiek tērēta lietojumorogrammu iegādei. Jāatzīst arī, ka Apple App Store ir lielāks maksas programmu īpatsvars (13,5%) nekā Android Market (1,3%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas tehnoloģiju kompānija Nokia «izkritusi» no pasaules piecu lielāko viedtālruņu ražotāju saraksta, liecina tirgus analītiķu kompānijas International Data Corporation (IDC) apkopotie aizvadītā ceturkšņa tirgus dati.

Somijas kompāniju apsteiguši tirgus līderi Apple un Samsung, Ķīnas kompānijas ZTE un HTC, kā arī Kanādas Research in Motion (RIM). Kopumā viedtālruņu ražotāji šā gada aizvadītajā ceturksnī piegādājuši 179,7 miljonus ierīču, kas, salīdzinot ar 2011. gadu, ir pieaugums 45,3% apmērā.

Dienvidkorejas kompānijai Samsung gada trešajā ceturksnī izdevies piegādāt 56,3 miljonus viedtālruņu, tādējādi nodrošinot tirgus daļu 31,3% apmērā. Apple piegādājis 26,9 miljonus viedtālruņu, kas ļāvis nodrošināt tirgus daļu 15% apmērā. Savukārt RIM piegādājis 7,7 miljonus viedtālruņu, kas ļāvis iegūt tirgus daļu 4,3% apmērā. Ķīnas kompānijas ZTE un HTC piegādājušas attiecīgi 7,5 un 7,3 miljonus viedtālruņu (iegūstot attiecīgi 4,2% un 4% no tirgus).

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Papildināta - Iepazīstina ar jaunāko BlackBerry; Latvijā gaidāms aprīļa sākumā

Jānis Rancāns, 31.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Research In Motion (RIM) laidusi klajā ilgi gaidīto papildinājumu BlackBerry viedtālruņu sērijā, jaunu operētājsistēmu, kā arī mainījusi savu zīmolu. Tiesa gan kļuvis zināms, ka jaunie viedtālruņi tirdzniecībā ASV parādīsies tikai martā, kas sarūgtinājis investorus un izraisījis kompānijas akciju kritumu par 12 procentiem.

[Papildināta ar 2. rindkopu]

Latvijā BlackBerry 10 viedtālruņi gaidāmi šā gada aprīļa sākumā, bet to cena paredzēta 400 latu apmērā, Db.lv informēja mobilo sakaru operators Bite Latvija, kas ir BlackBerry viedtālruņu izplatītājs.

Kompānija cer, ka BlackBerry 10 iezīmēs pagrieziena punktu un ļaus atgūt zaudētās pozīcijas viedtālruņu tirgū. Jaunos viedtālruņus bija paredzēts prezentēt jau pirms gada, tomēr termiņš, saistībā ar operētājsistēmas uzlabošanu, tika divas reizes pagarināts. Tirdzniecībā parādīsies divi BlackBerry 10 modeļi – viens ar fizisku tastatūru (BlackBerry Q10) un otrs ar pilnībā skārienjūtīgu ekrānu (BlackBerry Z10).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LG Electronics (LG) paziņojis, ka sasniedzis jaunu atskaites punktu – visā pasaulē pārdoti pieci miljoni mobilo sakaru standarta LTE (Long Term Evolution) viedtālruņu. Jūnijā tika sasniegts četru miljonu pārdoto LTE viedtālruņu slieksnis, bet jūlijā tika pārdots vēl viens miljons viedtālruņu, kas ir aptuveni viens LTE viedtālrunis katrās divarpus sekundēs.

Pagājušā gada maijā ar lielākā mobilā tīkla operatora Verizon Wireless starpniecību LG laida klajā pirmo LTE viedtālruni Amerikas Savienotajās Valstīs RevolutionTM by LG un pēc tam paplašināja savu LTE viedtālruņu mērķa tirgu, piedāvājot tos globāli.

Pašlaik valstīs, kur pieejams LTE standarts, tai skaitā Korejā, ASV, Japānā un atsevišķos tirgos Eiropā un Āzijā, tiek piedāvāti vairāk nekā desmit LG LTE viedtālruņu modeļu.

Lai gan pats populārākais LG piedāvātais LTE viedtālruņa modelis ir LG Optimus LTE, un tā pārdošanas apjomi ir sasnieguši divus miljonus, kopš marta ir pārdoti arī vairāk nekā 500 000 LG Optimus Vu viedtālruņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Bijušie Nokia darbinieki pirmajiem pircējiem sāks piegādāt savu jauno viedtālruni

Gunta Kursiša, 28.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušo Nokia darbinieku komanda trešdienas vakarā laida apritē savu pirmo viedtālruni Jolla, kas izmanto pašu radīto jauno operētājsistēmu Sailfish, vēsta BBC.

Platforma Sailfish ir savietojama ar lielāko daļu Google Android platformai paredzēto lietojumprogrammu.

Trešdienas vakarā kļuva pieejami vien 450 jaunie Jolla viedtālruņi, un lielākā daļa no tiem nonāca to cilvēku rokās, kas to pasūtījuši jau iepriekš. Uzņēmuma vadība norāda, ka pašlaik strādā pie tā, lai palielinātu ražošanas jaudas.

Patlaban Jolla sadarbojas ar Somijas lielāko mobilo sakaru tīkla operatoru un cer veidot līdzīgu sadarbību arī Lielbritānijā, vēsta BBC.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Android kontrolē divas trešdaļas tirgus Eiropas Savienībā

Jānis Rancāns, 04.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Google izstrādāto operētājsistēmu Android aprīkotajiem viedtālruņiem augustā piederēja 67% no Eiropas Savienības (ES) viedtālruņu tirgus.

Kopš aizvadītā gada augusta Android viedtālruņu īpatsvars ES tirgū audzis par 20,2%. Lielāko kāpumu Android operētājsistēma baudījusi Lielbritānijā, Vācijā, Francijā, Itālijā un Spānijā, liecina analītiķu kompānijas Kantar Worldpanel Comtech apkopotie dati.

Tuvākais Android sekotājs – Apple iOS šā gada augustā kontrolēja 14,6% ES viedtālruņu tirgus, kas, salīdzinot ar gadu iepriekš, ir samazinājums piecu procentpunktu apmērā.

Samazinājies gandrīz visu populārāko viedtālruņu operētājsistēmu īpatsvars. Gada griezumā kāpumu izdevies noturēt tikai Android un Windwos Phone. Microsoft izveidotās operētājsistēmas īpatsvars gada laikā palielinājies par 1,5 procentpunktiem un augustā sasniedzis 5,2% no viedtālruņu tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Pievilcīgākās Android lietojumprogrammas

Dienas Bizness, 21.08.2013

Laikapstākļu lietojumprogramma Hue citu alternatīvu vidū izceļas ar savu minimālistisko dizainu, krāsām un animācijām.

Avots: Google Play

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Google Android operētājsistēmai nereti tiek pārmests, ka tai ir pieejamas sliktākas lietojumprogrammas nekā Apple. Tomēr Android lietojumprogrammu izstrādātāji paveikuši ievērojamu darbu, lai šo uzskatu mainītu.

Interneta giganta Google Android operētājsistēmas dizaineris Abhilašs Kuduvali (Abhilash Kuduvalli) izveidojis Tumblr vietni, kurā apkopo skaistākās un vizuāli pievilcīgākās lietojumprogrammas, kuras pieejamas šai operētājsistēmai.

Vietnē apkopotas dažādas lietojumprogrammas – sākot no tādām, kas seko līdzi sirdsdarbībai, beidzot ar palīgu apavu iegādes jautājumos – kuru dizaineri pielikuši ievērojamas pūles, lai tās būtu ne tikai funkcionālas, bet arī labi izskatītos. A. Kuduvali cer, ka viņa izveidotais ieskats vizuāli patīkamās Android lietojumprogrammās, iedvesmos arī citus izstrādātājus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mana pieredze: Pasaules mobilo tehnoloģiju tirgū ienāk, reģistrējot kompāniju ASV

Anda Asere, 11.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai piekļūtu maksas mobilo lietojumprogrammu tirgum, uzņēmumu Tiny Solutions reģistrē ASV.

«Es izstrādāju videonovērošanas programmatūru, ko var lietot mobilajā telefonā. To var izmantot bērnu, dzīvnieku, vecu cilvēku novērošanai,» stāsta Aleksejs Vasiļjevs, Tiny Solutions, LLC līdzīpašnieks. Agrāk viņš strādāja uzņēmumos, kur izstrādāja videonovērošanas sistēmas korporatīvajiem klientiem, bet pirms dažiem gadiem nolēma pievērsties savam biznesam.

Alekseja uzņēmums izstrādājis divas lietojumprogrammas – Baby Monitor for IP Camera, kas paredzēta iPhone telefoniem, un tinyCam Monitor, kas piemērota mobilajiem tālruņiem ar Android operētājsistēmu. Lietojumprogramma Android mobilajiem telefoniem esot populārāka, jo tā izstrādāta agrāk nekā programma iPhone tālruņiem. Tā kā iPhone aplikācija tika izstrādatā vēlāk, tirgus bija vairāk piesātināts, bija grūtāk tajā iespiesties. Taču, neskatoties uz to, ka Android tirgus ir lielāks, cilvēki vairāk pērkot aplikācijas iPhone viedtālruņiem, jo šo telefonu īpašnieki ir maksātspējīgāki. «Vēl labāka maksātspēja ir Blackberry lietotājiem – tie ir cilvēki, kuri īpaši neuztraucas par aplikācijas nopirkšanu par dažiem dolāriem,» viņš saka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latviešu ātrlasīšanas rīka Fastr radītājiem izdodas piesaistīt ASV investoru

Gunta Kursiša, 30.01.2013

Fastr līdzdibinātāji - Aleksejs Sinicins, Eldars Loginovs un Aleksandrs Bičkovs

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Mediju arhīvs

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā radītās ātrlasīšanas lietojumprogrammas Fastr, kuras lietotāju skaits šonedēļ sasniedz desmit tūkstošus, tālāko izstrādi un virzīšanu pasaules tirgos palīdzēs nodrošināt privātais amerikāņu investors Andrē Demarests (André V. Demarest), kurš investējis uzņēmumā 50 tūkstošus eiro.

Planšetdatora iPad lietotne Fastr izstrādāta 2012. gadā un paredzēta ātrlasīšanas prasmju uzlabošanai un ātrākai tekstu uztveršanai, palielinot izlasīto vārdu skaitu līdz trīs reizēm – no vidējā rādītāja 240 līdz 600.

Lai arī radīta tikai pērn, Fastr gana ātri izpelnījusies lietotāju un ārvalstu mediju interesi. Lietotnes lejupielāžu skaits sasniedzis desmit tūkstošus, savukārt App Store Francijā, Beļģijā, Nīderlandē un Latvijā sadaļā «Izglītība» (Education) tā ierindojas pirmajā vietā pēc lejupielāžu skaita, bet ASV, Ķīnā un vēl 25 valstīs Fastr ir starp desmit visvairāk lejuplādētajām lietotnēm, Db.lv informēja Fastr vadītājs Eldars Loginovs. Db.lv jau vēstīja, ka neilgi pēc Fastr «laišanas gaisā» ātrlasīšanas lietotne gozējās labāko jauno lietojumprogrammu topā AppFresh Daily, tāpat Fastr ievērojis medijs The Wall Street Journal.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas iesācējuzņēmums Jolla, kurā apvienojušies bijušie Nokia darbinieki, nācis klajā ar savu pirmo viedtālruni, kas aprīkots ar Sailfish operētājsistēmu un 4,5 collu skārienjūtīgu displeju.

Viedtālrunis, kurš pagaidām nodēvēts par Jolla, izmanto divkodolu procesoru, tam ir astoņu megapikseļu kamera un 16GB integrētā atmiņa, kuru var papildināt ar SD karti.

Iesācējuzņēmumā Jolla apvienojušies bijušie Nokia darbinieki, kas vēlējās turpināt attīstīt Somijas tālruņu ražotāja uzsākto darbu pie MeeGo operētājsistēmas. Lai sekmīgāk varētu pārvilināt citu viedtālruņu lietotājus, operētājsistēma Sailfish, ar kuru aprīkots Jolla ražotā ierīce, atbalstīs arī Android lietojumprogrammas.

Paredzēts, ka Nokia bijušo darbinieku uzņēmuma izgatavotais viedtālrunis tirdzniecībā Eiropā varētu parādīties šā gada ceturtajā ceturksnī. Tā sākotnējā cena paredzēta 399 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas tehnoloģiju kompānija Samsung Electronics gada otro ceturksni noslēgusi ar rekordaugstu peļņu, kuras kāpumu veicinājusi sekmīga viedtālruņu tirdzniecība.

Laika posmā no šā gada aprīļa līdz jūnijam kompānija Samsung strādājusi ar 7,8 triljonu vonu (septiņu miljardu ASV dolāru) lielu tīro peļņu, kas salīdzinājumā ar attiecīgu periodu pirms gada bijis pieaugums 50% apmērā. Tomēr rekordaugstā Samsung peļņa sarūgtinājusi analītiķus, kas Samsung peļņu bija prognozējuši astoņu triljonu vonu apmērā, tādējādi nedaudz samazinājusies kompānijas akciju vērtība.

Peļņas kāpumu Samsung skaidro ar veiksmīgu viedtālruņu tirdzniecību, vienlaikus brīdinot, ka izaugsmes tempi šajā sektorā varētu kļūt lēnāki, vēsta BBC. «Sākoties IT jomas tradicionāli spēcīgai sezonai, mēs paredzam, ka ienākumi turpinās palielināties. Tomēr mēs nevaram nepievērst uzmanību ekonomiskās atveseļošanās lēnajiem tempiem Eiropā un pieaugošiem konkurences izaicinājumiem viedtālruņu un citu produktu jomās,» atzinis Samsung investoru attiecību vadītājs Robers Ji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrajā ceturksnī par lielāko viedtālruņu kompāniju pasaulē kļuvusi Ķīnas kompānija "Huawei", liecina jaunākie pētījumu kompānijas "Canalys" dati.

Otrajā ceturksnī uzņēmums pārdevis 55,8 miljonus viedtālruņu, kas gan ir par 5% mazāk nekā pirms gada, taču pārspēj gan "Samsung", gan "Apple" pārdoto viedtālruņu skaitu, tādējādi ieņemot pirmo vietu. Tajā pašā laikā eksperti pauž bažas, vai šis pārdošanas temps ir ilgtermiņā uzturams, ņemot vērā, ka lauvas tiesa jeb 70% no kopējiem pārdošanas apjomiem bijuši Ķīnā, savukārt importa apjomi gada laikā sarukuši par 27%.

Eiropā "Huawei" tirgus daļa sarukusi no 22% pirms gada līdz 16% otrajā ceturksnī, liecina "Counterpoint Research" dati.

"Samsung" palicis otrajā vietā, pārdodot 53,7 miljonus viedtālruņu, kas ir par 30% mazāk nekā pērnā gada attiecīgajā periodā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Salīdzinot ar pērno gadu, šogad pirms svētkiem lielāka interese par sīkrīkiem

Gunta Kursiša, Sanita Igaune, 22.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinot ar pērno gadu, šogad pirms Ziemassvētkiem pieaugusi patērētāju interese par sīkrīkiem jeb tā sauktajiem «gadžetiem» - planšetdatoriem un viedtālruņiem, Db.lv noskaidroja, aptaujājot Elkor, Capital, LMT un oficiālā Apple izplatītāja Baltijā AVAD Baltic pārstāvjus.

Salīdzinot iPhone tirdzniecību šā gada decembrī ar pērnā gada decembri, šogad pārdoto viedtālruņu skaits ir dubultojies, Db.lv stāstīja LMT Biznesa vadības dienesta vadītājs Vigants Radziņš.

Salīdzinot Apple datoru pārdošanas apjomu, Latvijā pēdējā ceturksnī līdz 16. decembrim tika pārdoti 1323, bet 2010. gadā šajā laikā – 681 datori, kas liecina, ka Latvija ir piedzīvojusi visstraujāko tirdzniecības apjomu kāpumu 94% apmērā – salīdzinot ar kāpumu citās Baltijas valstīs. Salīdzinājumā ar abām pārējām valstīm Latvijā ir vismazākais Apple pārdoto datoru un iPad skaits, Db.lv atklāja Apple oficiāla izplatītāja Baltijā AVAD Baltic direktors Toms Palšis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

BlackBerry: Apple ir atpalikusi par pieciem gadiem

Jānis Rancāns, 19.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple nav spējusi veiksmīgi tikt līdzi jaunākajām inovācijām viedtālruņu nozarē, pavēstījis BlackBerry izpilddirektors Torstens Heins (Thorsten Heins).

Runājot jauno BlackBerry viedtālruņu prezentācijas pasākumā Austrālijā, T. Heins atzina, ka Apple ar iPhone tālruņiem veikusi revolūciju nozarē, tomēr patlaban kompānija nespēj piemēroties jaunām idejā, raksta laikraksts The Telegraph.

«Apple paveica fantastisku darbu ar to, ka tirgū ieviesa skārienjūtīgas ierīces. Viņi paveica fantastisku darbu, izveidojot lietotāja interfeisu, un ir kļuvuši par dizaina ikonu. Mums tas ir jāatzīst un jārespektē,» klāstīja BlackBerry izpilddirektors. Tomēr viņš arī norādīja, ka vēsture sevi atkārto un inovāciju temps viedtālruņu nozarē ir tik liels, ka kompānija, kura tam nepievērš uzmanību, ātri vien tiek aizstāta. «iPhone lietotāja interfeiss patlaban ir vismaz piecus gadus vecs,» sacīja T. Heins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Samsung pārdevis 100 miljonus Galaxy S viedtālruņu

Jānis Rancāns, 14.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas tehnoloģiju milzim Samsung izdevies pārdot vairāk nekā 100 miljonus Galaxy S sērijas viedtālruņu kopš šīs ierīces parādījās tirdzniecībā.

Kopš pirmā viedtālruņa – Galaxy S – nonākšanas dienas gaismā 2010. gada jūnijā, Samsung pārdevis 24 miljonus šīs ierīces. Savukārt nākamo sērijas viedtālruni – Galaxy S II Samsung izdevies pārdot 40 miljonos eksemplāru, bet jaunāko ierīci – Galaxy S III – Dienvidkorejas kompāniju izdevies pārdot 20 miljonos eksemplāru, vēsta AP.

Aizvadītā gada pēdējā ceturksnī Samsung nopelnījusi 8,3 miljardus ASV dolāru, liecina kompānijas prognozes. Ievērojamo peļņu dienvidkorejiešiem izdevies sasniegt pateicoties augstajiem viedtālruņu pārdošanas apjomiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Ķīna apsteidz ASV un kļūst par lielāko viedtālruņu tirgu

Gunta Kursiša, 23.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc šā gada trešā ceturkšņa datiem Ķīna ir kļuvusi par pasaules lielāko viedtālruņu tirgu, apsteidzot līdzšinējo līderi ASV, vēsta BBC.

Tā ir pirmā reize, kad Ķīnas viedierīču tirgus apsteidzis ASV tirgu. Viedtālruņu piegādes Ķīnai minētajā laika posmā pieauga līdz 24 miljoniem, uzstādot rekordu. Turpretī ASV tirgum trešajā ceturksnī piegādāti 23 miljoni viedtālruņu, liecina pētījumu firmas Strategy Analytics apkopotie dati. Strategy Analytics norāda, ka viedtālruņu piegādes Ķīnai balstīja galvenokārt «zemo cenu Android modeļi, ko ražojušas vietējās Ķīnas kompānijas». «Ķīnas tirgus izaugsmi veicinājusi galvenokārt pieaugošā viedtālruņu pieejamība mazumtirdzniecībā,» norādīja Toms Kangs (Tom Kang) no Strategy Analytics.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Samsung" Baltijas valstīs 2019. gadā kopumā pārdevis vairāk nekā 800 tūkstošus mobilo ierīču, tostarp viedtālruņus, planšetdatorus, viedpulksteņus un citas.

""Samsung Electronics Baltics" mobilo ierīču segmentam 2019. gads bijis veiksmīgs – tas zīmīgs ar ieņēmumu pieaugumu jau trešo gadu pēc kārtas," teic Jurijs Bušmaks, "Samsung" IT un mobilo tehnoloģiju nodaļas vadītājs Baltijā.

"Samsung" galvenajām viedtālruņu jeb flagmaņu sērijām, kurās ietilpst jaunākie "Galaxy S" un "Note" viedtālruņi, pārdošanas apjoms Baltijas valstīs 2019. gadā pieaudzis par 20%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Tas esot līdz šim augstākais rezultāts gan "Galaxy S", gan "Note" sērijā.

Vērtējot Baltijas valstu mērogā, Latvijā pārdota aptuveni trešdaļa visu "Galaxy S10" sērijas viedtālruņu (31%), savukārt vispopulārākie tie bijuši Lietuvā (47%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompāniju Microsft un Google starpā radušās jaunas nesaskaņas pēc tam, kad interneta gigants bloķējis Windows Phone YouTube lietojumprogrammu.

Google uzskata, ka Windows Phone YouTube lietojumprogramma pārkāpj pakalpojuma lietošanas noteikumus, vēsta BBC. Interneta gigants lūdzis, lai Microsoft programmu izstrādā, izmantojot HTML5 programmēšanas valodu. Savukārt kompānija Microsoft norāda, ka tas nav iespējams un Google apzināti traucē Windows Phone platformas attīstībai un izvirza tādus noteikumus, kuriem nav pakļauta, piemēram, Apple.

Strīds starp Google un Microsoft saistībā ar pieeju YouTube no Windows Phone ierīcēm ilgst jau kādu laiku. Šā gada maijā Google bloķēja Microsoft izveidoto YouTube lietojumprogrammu, kā iemeslu minot, ka tā pareizi neattēlojot reklāmas materiālus. Kompānijas vienojās, ka kopīgi strādās, lai izveidotu lietojumprogrammas jaunu versiju. Interneta milzis uzstājis, lai jaunākā versija tiktu izstrādāta, izmantojot, HTML5 valodu nevis Windows Phone esošos standartus. Microsoft to uzskata par «dīvainu un negodīgu» prasību, jo gan Android, gan Apple alternatīvas neesot izstrādātās šādā veidā, bet Google prasības izpildīšana ir sarežģīta un laikietilpīga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Meja: Lielbritānijā dzīvojošajiem ES pilsoņiem nav pamata bažām par savu nākotni

LETA, 14.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trim miljoniem Eiropas Savienības (ES) pilsoņu, kas dzīvo Lielbritānijā, nav pamata bažām par nākotni, atklātā vēstulē ES pilsoņiem atkārtoti apliecinājusi Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja.

Kā aģentūru LETA informēja Lielbritānijas vēstniecībā Latvijā, Meja vēstulē pauž lepnumu par to, ka vairāk nekā trīs miljoni ES pilsoņu ir izvēlējušies apmesties uz dzīvi un pelnīt savu iztiku Lielbritānijā, piebilstot, ka augstu vērtē šo cilvēku lielo ieguldījumu gan valsts ekonomiskajā izaugsmē, gan sabiedriskajā dzīvē, gan kultūrā un valsts dzīvē kopumā. «Es apzinos, ka mūsu valsts daudz zaudētu, ja jūs to pamestu, un es vēlos, lai jūs paliekat,» norādījusi Meja.

«Tāpēc jau kopš paša sarunu sākuma par Lielbritānijas izstāšanos no ES esmu paudusi konsekventu nostāju attiecībā uz jūsu tiesībām – jūsu tiesību aizsardzība līdztekus ES dalībvalstīs dzīvojošo Lielbritānijas pilsoņu tiesībām vienmēr ir bijusi mana galvenā prioritāte,» teica premjere.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sīrijas programmētājs izstrādājis viedtālruņu lietojumprogrammu, kas brīdina iedzīvotājus, ja viņu dzīvesvietu apdraud izšauta SCUD tipa raķete. Pilsoņu kara plosītajā valstī aplikācija kļuvusi ļoti populāra, un to lejupielādējuši vairāki tūkstoši viedtālruņu īpašnieku.

Lietojumprogrammu izstrādājis programmētājs Dlšads Otmans (Dlshad Othman), kurš Sīriju pametis 2011. gadā un patlaban dzīvo Vašingtonā ASV. Savu radīto lietojumprogrammu viņš demonstrējis Ņujorkā notikušās Google konferences ietvaros.

Programmas darbu nodrošina septiņi brīvprātīgie, kas izvietoti Damaskas apkārtnē esošajos kalnos. Ja raķete tiek pamanīta, brīvprātīgie nosūta brīdinājumu uz interneta vietni aymta.com (arābu valodā vārds aymta nozīmē kad).

Vietnē tiek analizēta raķetes trajektorija un tiek aprēķināts, kurā vietā tā piezemēsies. Šī informācija nonāk lietojumprogrammas lietotāju rīcībā, kuriem tādējādi tiek dots vidēji astoņu līdz 13 minūšu ilgs laiks, lai paspētu pārvietoties uz drošākām vietām. Nav gan zināma šādas lietojumprogrammas datu precizitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Lietojummprogrammu idejas konkursam Garage48 var iesniegt līdz šodienas vakaram

Gunta Kursiša, 19.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēji aicināti pieteikt savas idejas pasākumā Garage48, kas no 26. līdz 28. oktobrim norisināsies Rīgā, Stokholmas Ekonomikas augstskolā. Lietojumprogrammu idejas iespējams pieteikt šodienas laikā – līdz 19. oktobra vakaram.

«Garage48 pasākumi ir unikāli ar to, ka savu ideju pieteikt un īstenot var ikviens – arī ar tehnoloģiju nozari absolūti nesaistīti cilvēki,» norāda kompānijas Samsung, Garage48 atbalstītāja, pārstāvji.

Pasākuma tematika šoreiz veltīta viedtālruņu aplikācijām, kā arī business to consumer risinājumiem, kas padara ērtāku cilvēku ikdienu.

Garage48 pasākums Latvijā norisināsies jau ceturto reizi, un pasākumu ietvaros ir dzimušas vairākas idejas, ko pašlaik var saukt par iesācējuzņēmumu veiksmes stāstiem. Piemēram, šopavasar Valmieras pasākumā tapusī Fastr aplikācija, kas nodrošina lietotāja apmācību ātrlasīšanā un tostarp var palīdzēt cilvēkiem ar disleksiju, guvusi plašu publicitāti visā pasaulē un saņēmusi vērā ņemamu finansējumu turpmākai attīstībai, atgādina Garage48 atbalstītāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedtālruņa izskats ir būtisks izvēles kritērijs, taču ne mazāk svarīgi ir izvērtēt arī ierīces veiktspēju un citus tehnoloģiskos faktorus jeb kas “lācītim vēderā”. Mūsdienās tālruņu lietotāji arvien vairāk uzmanību pievērš tieši materiālu kvalitātei un tālruņa funkciju atbilstībai ikdienas vajadzībām, tāpēc tehnoloģiju uzņēmuma Huawei eksperts dalās ar jaunāko viedtālruņu tehnoloģiskajām iespējām, kas noderēs katram lietotājam.

Pirmais iespaids – vizuālās sajūtas

Izvēloties jaunu ierīci vai jebkuru citu priekšmetu, pirmais izšķirošais kritērijs ir tieši vizuālais izskats un viss pārējais, ko varam novērtēt ar redzi un tausti. Ja pēc šī pirmā soļa sajūtas ir vairāk negatīvas, visticamāk dažādi iekšējie faktori nespēs pārliecināt potenciālo pircēju par pretējo. Tāpēc, meklējot jaunu viedtālruni, ir jāsāk ar pilnvērtīgu izskata analīzi – krāsas, materiāli, ergonomika, svars un arī dizains.

“Pirmais, kas parasti iekrīt acīs jebkuram no mums, ir atšķirīgs dizains. Piemēram, jaunais Huawei Mate 50 Pro ir pieejams īpašā oranžās vegānās ādas versijā, kas, pateicoties vieglajam stikla šķiedras materiālam, nodrošina mīkstu un ērtu satvērienu, vienlaikus saglabājot izcilu triecienizturību un elastību. Tādā veidā lietotājs var neuztraukties par ierīces korpusa nolietošanos pēc salīdzinoši neilga lietošanas laika,” stāsta Mikus Tillers, Huawei produktu apmācību vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru