Jaunākais izdevums

Skandalozo Kempmayer Media Limited esot dibinājis Latvijas neatkarīgās televīzijas (LNT) vadītājs Andrejs Ēķis, vēlāk caur ofšoriem piesaistot politiķi Andri Šķēli. Viņi to noliedz.

Tā Db apgalvoja sevi par šo darījumu līdzdalībnieku dēvējošais, PR speciālists un tālaika A. Šķēles uzticības persona Jurģis Liepnieks. Viņš klāstīja, ka skandalozo britu uzņēmumu Kempmayer Media Limited (KML) esot dibinājis A. Ēķis, vēlāk caur ofšora kompānijām piesaistot politiķi un uzņēmēju Andri Šķēli, kas arī savas saites ar KML nevēlējās afišēt.

A. Ēķis Db kategoriski noliedza, ka būtu dibinājis KML: "Zinu, kas ir Kempmayer, jo esmu konsultējis tā direktoru (Toniju) Flanaganu (Tony Flanagan). Protams, pazīstu arī cilvēkus, kas saistīti ar digitālās televīzijas projekta ieviešanu Latvijā, jo pats televīzijas biznesā strādāju visu mūžu, jo vairums šo cilvēku ir televīzijas profesionāļi. Bet tikpat skaidri es zinu un varu pateikt, ka Kempmayer es neesmu dibinājis." Db neizdevās iegūt vēl vienas sarunā minētās personas - advokāta Jāņa Lozes komentāru.Kā iemeslu, kādēļ vēršas pie Db, J. Liepnieks min, viņaprāt, politizēto t.s. digitālās televīzijas afēras izmeklēšanu, kurā noplūdusi informācija. "Nekad neesmu slēpis, ka esmu bijis iesaistīts šajā lietā, un nebaidos atbildēt ne par vienu savu vārdu vai darbību," viņš norāda.

Db J. Liepnieks atzina, ka cenšoties īstenot digitālās televīzijas ieviešanu, izmantojot savstarpēju pazīšanos un kompāniju, kurai aizkulisēs darbojas Latvijas uzņēmēji, ir bijusi liela kļūda, kas tagad šiem uzņēmējiem nesusi skandālus un miljonu zaudējumus, nevis iecerēto peļņu. Tomēr viņš uzstāj, ka viņš un citi digitālās televīzijas projekta līdzdalībnieki ir rīkojušies, iedomādamies, ka atklāta un caurspīdīga rīcība Latvijā tobrīd (ap 2001. - 2002. gadu) tiktu pārprasta un nomākta, bet nekādā gadījumā nav izdarījuši neko krimināli sodāmu.

Piedāvājam lasīt visu sarunu ar J. Liepnieku.

Kādēļ, jūsuprāt, Andrejs Ēķis Anglijā nodibināja Kempmayer Media Limited, kompāniju, kas vēlāk parakstīja apstrīdētu un arbitrāžas tiesā anulēto digitālās televīzijas līgumu, bet nevēlējās, lai uzzinātu, kam tā pieder?

Jurģis Liepnieks (J.L.) Pirmkārt jau A. Ēķis ir vienas konkrētas televīzijas vadītājs un, es domāju, tolaik arī īpašnieks. Ir leģitīms arguments, ka, teiksim, citi konkurenti un citu televīziju pārstāvji un kabeļtelevīzijas operatori varētu uz visu to raudzīties ar zināmām aizdomām vai greizsirdību. Viņi redzētu, ja A. Ēķis ir tas, kurš virza šo digitālās televīzijas projektu, kas protams, radikāli izmaina televīzijas tirgu.

Bet īstenībā pirmā informācija par to projektu nāca it kā no valsts puses, kad tā dibināja Digitālo Latvijas radio un televīzijas centru ...

J.L.: Es domāju tas viss notika apmēram vienlaicīgi. Protams, tur kaut kādas koncepcijas taisīja, bet es pieņemu, ka tie televīzijas cilvēki par šīm te lietām runāja un domāja vēl, pirms tās lietas plašāka sabiedrība pamanīja vai zināja.

Vai bija kaut kāda saite starp A. Ēķa darbbu un valdības inciatīvu?. Vai viņš kaut kādā veidā ietekmēja vai pārliecināja?

J.L.: Uz tādiem jautājumiem es atbildēt nevaru. Es pieņemu, ka Andrejs bija ļoti entuziastisks un aizrauts šo ideju un droši vien to neslēpa un ar visiem par to runāja.

Mana iesaistīšanās faktiski radās, jo Andrejs bija izdomājis, ka šis ir ļoti liels projekts un sarežģīts. Tadēļ vinš būtu priecīgs, ja viņam kā partneri būtu vēl kādi cilvēki ar lielu finansiālo ietekmi un menedžmenta pieredzi. Es tolaik biju Andra Šķēles uzticības persona un tiku uzrunāts - vai nebūtu labi, ja mēs piedāvātu A. Šķēlem iesaistīties šajā projektā. Tas dotu it kā tādas papildu garantijas tam, ka šis projekts varētu būt veiksmīgs. Un es ar prieku uzņēmos misiju runāt ar A. Šķēli.

Kāpēc vienkārši nedibinājāt, piemēram, SIA Andrejs un Andris?

J.L.:. Jāsaprot Latvijas specifika. Jūs nodibināsiet, teiksim, SIA Andrejs un Andris un tas jau pats par sevi ir skandāls uz līdzenas vietas. Tas piesaista nenormāli daudz uzmanības. Tad vispār nav iespējams izbēgt no visādām spekulācijām un nevar cerēt, ka šādi akcionāri varētu daudz sasniegt.

A. Šķēle bija no politiskās skatuves pa daļai nogājis, viņš nebija valdībā, viņam kaut kādu interešu konfliktu nevarēja pārmest, vai ne?

J.L.: Protams, viņš varētu būt akcionārs, bet saprotat, it īpaši jau 2000. gadu sākumā, Šķēlem jau faktiski pārmeta jebko, ko viņš darīja. Tas publiskais fons bija tāds diezgan pasmags.

Par A. Ēķi to nevarētu teikt, izņemot, ka viņš ir tāds kā televīzijas magnāts.

J.L.: Arī tas televīzijas bizness, ja jūs paskataties, tradicionāli ir bijis tāds, ka nez vai katrs tik viegli varētu pateikt, kurš ir mūsu privāto televīziju īpašnieks, to noskaidrot līdz fiziskām personām. No vienas puses varētu teikt, ka tā ir tāda tradīcija, vai laba vai slikta, cits jautājums. Bet tāda ir bijusi tā biznesa prakse. Šodien, protams, es arī domāju, ka tie bija nepareizi lēmumi, bet nu tādi viņi bija.

Jūsu uzdevums bija pierunāt Šķēli atklātā vai arī neatklātā veidā piedalīties priekšdarbos brīdim, kad varēs iziet ar uzņēmumu, kas varētu uzņemties šos digitālās televīzijas darbus?

J.L.: Jā. Ar A. Šķēli sākotnēji tik viegli negāja. Pirmkārt, viņš tolaik nebija personīgi pazīstams ar Andreju. Otrkārt, Andreja biznesa darbība tika kaut kādi saistīta ar (Vili) Krištopānu, ar kuru A. Šķēlem tolaik attiecības bija diezgan naidīgas.

Škēlem tas nekādu lielu interesi neizraisīja, īpaši, jo tika piedāvāts ieņemt mazākuma akcionāra pozīciju.

Tas nebija viņa stils?

J.L.: Jā, tas nav viņa biznesa stils. Viņa atbilde, stingri ņemot, bija, šāds piedāvājums mani īpaši neinteresē. Varbūt vēlāk, varbūt pie citiem nosacījumiem mēs varētu iesaistīties.

Divtūktošo gadu sākumā, tātad bija tikai tās sarunas un darbība, lai dibinātu KML vēl nebija notikusi?

J.L.: Bija tā, ka Andrejs jau bija Londonā aizrunājis to kompāniju.

Nopirka tādu "no plaukta" kompāniju?

J.L.: Nu, principā, jā. Tālāk tie notikumi attīstījās tā, ka, Andrejs kaut kā īsti ar Šķēles atbildi nebija mierā, nolēma neatkāpties. Ideja bija tāda, ka, labi, mēs esam gatavi, teiksim, atdot Škēlem 50 % un visos veidos, kādus viņš vēlas, ietekmi menedžmentā. Kā nodomu apstiprinājums parādījās tā ideja, ka es varētu iesaistīties Kempmayer dibināšanas procesā un pēc tam Šķēle, ja viņam nepatiktu runāt ar citiem akcionāriem, un tad viņš varētu uz šiem 50 % teiksim, kaut kādā brīdī pretendēt. Tā es iepazinos pirmo reizi ar Toniju Flanaganu (Tony Flanagan, vēlk KML amatpersonu), jo visa tā A. Ēķa biznesa vide un partneri zināja A. Flanaganu, vii bija strādājuši kopā iepriekš.

Kas T. Flanagans bija bija pirms tam?

J.L.: Viņš ir ļoti augstas klases administrators. Viņš vada gan finanses un visu to juridisko pusi, vispār vada kompānijas.

Bet viņš televīzijas cilvēks nebija?

J.L.: Nē.

Un kad KML dzima vai tas viss piederēja Ēķim no sākuma, vai 50 procenti un 50 procenti, kas bija tā kā iecerēts, atvēlēts Šķēlem? Kā tas viss bija?

J.L.: Tur tā situācija ir ilgstoši bijusi tādā plūstošu izmaiņu procesā. Beidzās tas viss ar to, ka es turpināju ik pa laikam mēģināt pārliecināt A. Šķēli, ka tas tomēr var būt labs projekts, ka tas visādā ziņā varētu būt mums interesanti iesaistīties kopīgā biznesā ar šo televīzijas procesu. Beidzās ar to, ka Škēle teica - nu, labi, lai es aizejot pie (advokāta Jāņa) Lozes. Loze man iedošot kontaktus ar kompāniju, kura tad varētu iesaistīties projektā. ..

Caur ofšoru?

J.L.: Nu tas bija kaut kādās Kānalu salās (domāts kādā no Lamanšas salām, Channel Islands -red.) reģistrēts uzņēmums.

Tobrīd A. Ēķis jau bija nopircis "plaukta kompāniju 007" un to nosauca par Kempmayer?

J.L.: Jā. Iedevis man 50 procentus.

50 procentus iedevis, lai varētu vēlāk tos atdot A.Šķēlem?

J.L.: Jā.

Tādā veidā, kas netiktu afišēts Latvijā, bez skandāliem..?

J.L.: Jā, un faktiski es paziņoju T. Flanaganam, mēs jau toreiz kontaktējāmies, kas ir kompānija, kura tad būs finansu investors..

Kāds bija nosaukums šai Kānalu salu jeb Lamanšas salu kompānijai?

J.L.: Es, goda vārds, to vairs neatceros, bet to noteikti kaut kur var atrast. Tad es viņus savedu ar T. Flanaganu un faktiski nu no tā brīža vairs sīki nevaru komentēt, kā veidojās akcionāru struktūra, jo runāja tur visi juristi un akcionāru pārstāvji savā starpā.

Tad bija pienācis brīdis, kad paņēma to piedāvāto daļu..?

J.L.: Jā. Beigās sanāca tā, ka uz darbības uzsākšanas brīdi, šai Lamanšas salu kompānijai palika 25 procenti un man palika 12.5 % no ...

.. No tiem 25 %, jo 50 % jau bija A. Ēķim?

J.L.: Bija sākumā, it kā 50 : 50. Man palika 12.5 % , 25 % šai te firmai un pārējie tātad palika citiem akcionāriem, pašam Ēķim un tiem, ko Ēķis bija piesaistījis no saviem veciem biznesa partneriem un tā...

Tātad kopumā kādi 62 % piederēja Ēķa sfērai un atlikušais piederēja tā kā Šķēles sfērai?

J.L.: Jā, tieši tā.

Un kad tas viss bija sadalīts, kas bija nākamie notikumi?

J.L.: Tanī brīdī akcionāru līmeni visi jutās komfortabli, jo Ēķis atbildēja par visu to televīzijas pusi. A. Ēķis arī pats nav nu nekāds nabags. Tur vēl bija, teiksim, A. Škēle, vēl kaut kāds papildu akcionārs , ko Škēle ir ieteicis un un nu līdz ar to it kā visi jutās ērti.

Nākamais solis tad pēc tam bija padarīt to kompāniju operacionālu.

Pieņemt tai darbiniekus, valdi?

J.L.: Tā kā darbība būs Latvijā, tad nu es, tā kā es sākotnēji biju prezentēts T. Flanaganam kā konsultants un vietējo apstākļu zinātājs, tad es attiecīgi ieteicu visus , kuri būtu to galveno visādu funkciju veicēji. Es biju tas, kurš ieteica viņam J. Lozi kā galveno juridisko konsultantu KML, kuru viņš jau pazina kā cilvēku, kas saistīts ar vienu akcionāru. Ieteicu Hariju Krongornu kā finansu padomnieku: cilvēku, ko es ilgi pazīstu un droši varēju rekomendēt kā ekspertu.

H. Krongorns bija Šķēles sfēras cilvēks?

J.L.: Jā.

Tātad komandu sāka komplektēt. Tas bija ap kuru laiku?

J.L.: Šis notika pirms līguma (par digitālās televīzijas ieviešanu) sarunām. Uzņēmums arī diezgan veiksmīgi funkcionēja, proti, to, kas attiecas uz tehniskās puses izstrādi un televīzijas pusi, par to visu rūpējās A. Ēķis un izmantoja tur ļoti plaši visus LNT resursus.

Lā tika sameklēts KLM Latvia vadītājs Juris Ulmanis?

J.L.: Es neatceros, kur radās tā ideja, bet atceros, kad tā ideja bija radusies un tad mēs ar Andreju bijām tie, kas sarunāja tikšanos. Es atceros sēdējām Čarlstonā un stāstījām J. Ulmanim, ka ir tāda ideja, ka ir tāda kompānija, vai viņš nebūtu ar mieru, vai viņu tas neinteresētu? Viņš bija vadījis Motorola pārstāvniecību. Mēs domājam - te ir cilvēks, kas šādā tehniskā biznesā varētu strādāt un to vadīt.

Vai J. Ulmanis saprata, kas KML ir? Vai KML vienkārši bija anonīma juridiska persona caur kuru, kā starpnieki Ēķis un jūs piedāvājat viņam darbu?

J.L.: Nevaru pilnīgi droši zem zvēresta apliecināt, ka viņam tā tika teikts, bet skaidrs, ka nu visi, arī J. Ulmanis saprata, ka tā ir ar A. Ēķi saistīta kompānija, gan pilnīgi nešaubīgi to saprata arī visi no DLRTC, ar kuriem vēlāk notika sarunas, (tālaika Latvijas Valsts radio un televīzijas centra/LVRTC direktors Māris) Pauders, vai (DLRTC tālaika direktors Guntars) Spunde, kas visi ir faktiski bijušie A. Ēķa darbinieki.

Pretējā puse: visi saprata, M. Pauders, G. Spunde visi saprata?

J.L.: M. Pauders un G. Spunde simtprocentīgi to zināja. Es domāju, ka arī daudzi LVRTC padomes locekļi to zināja. Nu, piemēram, (Ojārs) Rubenis to noteikti zināja. Visi vecie draugi to noteikti taču zināja. Par to nav, es domāju, nekādu šaubu. Nebija tā, par ko viņi šobrīd tiek apvainoti, ka viņi ir it kā noslēguši līgumu ar kādiem pilnīgi anonīmiem, nesaprotamiem cilvēkiem. Tik traks jau neviens nav.

Ir jau divi pārmetumi. Viens, ka ir neprāts noslēgt līgumus ar anonīmiem un nezināmiem cilvēkiem. Otrs ir, ka viņi ir to darījuši tāpēc, ka viņi pārāk labi pazina šos cilvēkus un tas turklāt apstiprina to "bāleliņu" teoriju, ka digitālās TV ieviesēji faktiski meklējami Latvijā.

J.L.: Protams, ka Einārs Repše tad, kad ar šo slaveno izteikumu nāca klajā, arī zināja. Cita lieta, ka īpaši tajā Repšes valdības atmosfērā, nevienam vairs nebija ne mazākās vēlēšanās nākt un publiski to aizstāvēt. (Latvijas televīzijas žurnāliste Ilze) Jaunalksne katru nedēļu rādīja jaunākos izmeklēšanas materiālus. Visas valsts augstākās valsts amatpersonas runāja par blēdību, par afēru un tādā garā, skaidrs, ka tur neviens, tajā brīdī nevēlējās tikt sists krustā.

Un par šo personu ciešām saistībām. Es nedomāju, ka nedz M. Pauderam, nedz G. Spundem par kādu no lēmumiem būtu doti kukuļi nu vai, ka viņi būtu materiāli vai kaut kā citādi ieinteresēti. Vismaz sākumā visi bija kaut kādā idejas varā. Digitālā televīzija tiešām likās brīnišķīga ideja, kas paver nebeidzamas visādas izaugsmes iespējas.

Vai nevienam kaut kur agrāk vai vēlāk neienāca prātā, ka tas viss varētu beigties, citējot Blaumaniskos ebrejus, kā "viene liele šmuce"?

J.L.: Nu neienāca! Tas prātā neienāca. Protams, bažas varēja radīt tie skaitļi, tie skaitļi ir milzīgi (53 milj. USD - red.), bet tur neviens nav vainīgs. Tie skaitļi nekad arī mazāki nebūs. Kur ir milzīgi skaitļi, tur par visādiem publiskiem riskiem ir jādomā. Un es domāju, visi rēķinājās, ka tas komunikāciju darbs būs milzīgs. Bet nu katrā ziņā neviens mūžā nedomāja, ka tas varētu šādi izvērsties, it īpaši tāpēc, ka pēc tā grafika faktiski to televīziju bija paredzēts uzbūvēt zibens tempā.

Līgums jau tika pildīts līdz tam brīdim, kad viss apstājās.

J.L.: Protams. Tas temps kādā tas bija paredzēts bija tik milzīgs , ka visi arī paļāvās uz to, ka pat ja arī sākumā būs kaut kādas komunikāciju problēmas, tad tur jau tūlīt būs gatavs produkts, kurš visiem ir labs.

Kur tā kļūda bija? Kāpēc nevarēja to klaji darīt, tā kā Amerikā, ja Bils Geitss (Microsoft dibinātājs Bill Gates) ko dara, visi skrien skatīties un aplaudēt, kādēļ tad Latvijā, ja A. Ēķis vai A. Šķēle ko darītu, tad it kā nāktu pūlis ar mēslu dakšām un lāpām un viņus abus sistu krustā?

Tadēļ iznāca tā, ka aizgāja pa kaktiem un pažobelēm un nodibināja kautko tālajās zilajās, līguma pretējā pusē sēdēja viņu draugi, paziņas, čomi un bijušie darba kolēģi. Tiem, visiem, pamirkšķinot acis un saprotot, piedāvājās angļu KML un viņi parakstīja to līgumu. Tomēr tai darījumā varētu redzēt tādu kā draugu, paziņu, čomu korupciju...

J.L.: Bet jūs saprotat, Latvijas valstī cilvēki, kas kaut ko prot no televīzijas tehniskā nozīmē, viņu ir, nu, cik, 15 ? Kur viņi strādā, šie cilvēki, kas kaut ko saprot? Nu viņi strādā vai nu televīzijās vai DLRTC. Tad nu mums ir ar likumu jānosaka, ka šauri profesionālās jomās mums ir jāsauc palīgā igauņi, es nezinu....

Starptautiskais tenderis nebija.

J.L.: Starptautiskais tenderis nebija, bet DLRTC bija uzsācijs kādu darbību pirms tam, projektu izstrādē ar BBC. Tās cenas, tie pakalpojumi, ko jums varētu sniegt kaut kādi tādi, tās būtu trīs reizes un četras reizes dārgākas. DLRTC bija pilnīgi pārliecināts, ka zināja, ko dara.

Un tobrīd likums konkursu neprasīja?

J.L.: Tobrīd likums to neprasīja šādam uzņēmumam. Tad jūs pieņemat tos lēmumus tā, kā tas iet ātrāk un par kuriem jūs esat pārliecināts. Var ķīveties, vai tas bija labākais vai pareizākais veids, bet tas, ka tur tā juridiskā puse bija absolūti nevainojama, to tomēr nevajadzētu aizmirst, jo visi tie lēmumi taču izgāja visas iespējamās institūcijas līdz pat ministram. Un nav jau arī tā, ka tur visi čomi kādam. Ir taču padomes un ministrijas un departaments Un iedomāties to ko prokuratura mēģina teikt - ka visi tie cilvēki ir kaut kāda mafija. Tas kļūst tomēr absurdi, jo tad tā mafija sastāv no gandrīz simts cilvēkiem.

Es neesmu redzējis nevienu no tām apsūdzībām: par ko tad t.s. digitālā afērā viņi īsti ir apsūdzēti?

J.L.: Krāpšanā. Man neviens nav varējis izskaidrot, kā tas ir domāts, jo juristi stāsta, ka krāpšana paredz iepriekšēju nodomu nedarīt to, kas tiek solīts.

Pamatā krāpšanas teorija ir tāda, ka it kā tika solīts ieviest digitālo televīziju, bet īstenībā būtu bijis tā - paķeram naudu un bēgam: "take the money and run.." , bet nekas tamlīdzīgs nav noticis.

J.L.: Jā un vēl es avīzēs esmu lasījis versiju par to, ka mērķis bijis nozagt LMT (Latvijas mobilā telefona) daļas, kas ir arī pilnīgs absurds, jo tas tīri teorētiski nav iespējams. Kā tu viņas nozagsi? Nu, respektīvi, pat ja DLRTC viņas ieķīlātu bankā..

Ja nemaksās, daļas nonāks bankai ...

J.L.: Protams. Pēdējais pārmetums, kas ir izskanējis ir - par dārgu, par dārgu tas kastītes, vispār, par dārgu! Cik es zinu un saprotu, tur kaut kādas ekspertīzes un pētījumi ir veikti un ir fiksēts, ka KML ir vēlējies tur nopelnīt 6 procentus vai ko tamlīdzīgu. Nu protams, KML vēlējās ko nopelnīt, bet jebkurš, ar kuru slēgtu līgumu, vēlētos kaut ko nopelnīt, vai ne? Šīs (krimināl)lietas mīnus ir tas, ka viņā 90 procenti ir tāds PR. Bija politiski motīvi, vajadzēja noķert lielos blēžus un vajadzēja noķert korumpantus un vajadzēja noķert valsts izzadzējus. Un te, pēkšņi, kā Dieva dāvana, mums ir līgums, līgums par milzīgām summām ar kompāniju, par kuru, faktiski, kuluāros ir zināms, ka viņa ir saistīta ar vietējiem cilvēkiem un tas ir tas, kas ir vajadzīgs.

Bet šie fakti, kad nu tas viss ir izstāstīts, pārceļ to būtību no tās krāpšanas sfēras (kas visticamāk nebija) uz tās čomu, paziņu neformālas korupcijas līmeni. Tā šmuce jau nepazūd...

J.L.: Bet tad kādas ir konsekvences? Es jau desmit gadus strādāju Latvijā sabiedrisko attiecību sfērā, valdībā un tā tālāk. Es visus principā tā vai citādi pazīstu, kas valstī kaut ko dara. Man ir bijušas tādos vai citādos laikos attiecības, kontakti par darbu, klienti ... Man ir tāpēc jāemigrē? Nu, tā ir! Īpaši vēl nu šādā šauri profesionālā jomā. Jūs ņemat cilvēkus, kas kaut ko saprot no televīzijas tehniskās puses. Tur neko nevar darīt. Viņi ir daži. Kur viņi radīsies vairāk, kā viņi radīsies vairāk? Nu viņi ir čomi..?

Bet tomēr apstiprinās tas sliktākā gadījuma scenārijs (worst case scenario), ka viss ir bijis viena bāleliņu shēma, ja to tā grib prezentēt...

J.L.: Jā, ir tā bijis ...

Vai varētu kas trakāks būtu noticis nekā tagad - H. Krongorns notupēja cietumā, visus pārējos ņems pie dziesmas, digitālā televīzija sajaukta un izputināta uz ilgu laiku- ja būtu dibināts SIA Andrejs un Andris Digital, un tie atklāti izgājuši un pateikuši - no vienas puses, no Šķēles puses nāk stiprs finansējums un nauda un juristi, menedžeri? No A. Ēķa puses nāk televīzijas kompetence, mēs esam lētāki nekā jebkura ārzemju kompānija, to var uzrādīt, parādīt dokumentos, vēstulēs un piedāvājumos no BBC. Šmuce nebūtu.

J.L.: Bija jau mēģinājums, novēlots mēģinājums, kad gan (Baltkom koncerna direktors Pēteris) Šmidre, gan A. Šķēle piedāvāja nopirkt DLRTC un digitālo projektu un viņus aizsūtīja tālāk, vispār pat neapspriežot to...

P. Šmidri pasūtīja, bet tad jau A. Šķēle uzradās pats sevi pirkt, patiesībā...

J.L.: Nē, nē, runa bija par DLRTC. Bet teica, ka mums tas viss nav vajadzīgs, mēs te visu nepareizi, kļūdaini, un tā tālāk.

No P. Šmidres puses, viņš būtu piedāvājis savu naudu, bet no A. Šķēles puses, viņam jau viena līgumpuse it kā piederēja, pa daļai, caur visiem ofšoriem un pārējo...

J.L.: Un vienalga, produkts būtu ieviests. Protams, ka visu šo lietu varētu atdot privātās rokās tagad. Arī tagad privātie atrastu risinājumu. Bet mūsu valstī mēs nevaram nevienu publiskās privātās partnerības projektu īstenot. Tas tāpēc, ka viss jau uzreiz tiek saistīts ar korumpēšanos, ar valsts nozagšanu. Moderni valsts pārvaldes instrumenti, kas paredz privātā kapitāla iesaisti, šajā atmosfērā, kas Latvijā valda, nav iespējami, vienkārši nav iespējami.

Tagad trakākie murgi piepildās, un pretējā gadījumā, ja tas būtu darīts atklātāk, tad teiktu, OK, vismaz varam lētāk izdarīt..

J.L.: Tāpat nekas nebūtu iznācis. Nav neviena gadījuma valstī, kas pierādītu, ka kaut kas tāds varētu sanākt. Protams, mēs varam runāt par to, kā mēs valstī veidojam kaut kādus biznesa standartus un ētiku...

Tur ir tā problēma..

J.L.: Pieņemsim ka, jā, šis bija slikti un nepareizi, es esmu gatavs to atzīt. Bet vai šeit bija kaut kādi noziegumi, kriminālpārkāpumi, vai kāds gribēja kādu apmānīt, izkrāpt kaut ko? Es tiešām nekā tāda neredzu. Tik stulbs un traks jau arī neviens nav, ka iedomājās, ka varēs no valsts nezin kādus tur miljonus paņemt un kaut kur, nu nezin, aizbēgt.

Piedevām, ts digitālās iekārtas jau tika nopirktas un atgādātas, neskatoties uz to, ka tā nauda bija iesaldēta. KML jau beigās maksāja ar savu naudu un būs iztērējis kādus desmit miljonus USD, kas būs tīrākie zaudējumi..

Un tas viss būs palaists vējā....

J.L.: Nu, protams.

Tā īstenībā tad ir abu akcionāru nauda, kas tur ir plaista vējā...

J.L.: tā ir akcionāru nauda.

Un iznāk, ka A. Ēķim un A. Šķēlem un viņa līdzfinansētāju plejādei, visa tā lielā sarežģītā spēle beidzās ar 10 miljonu zaudējumiem...

J.L.: Tieši tā. Parēķiniet, ko nozīmē tiesāties tai Stokholmā? Ko nozīmē visu laiku visu šito uzturēt. KML ir gatavi tagad samaksāt naudu. Prokuratūra, es nesaprotu ko viņi dara, goda vārds, nesaprotu, kādēļ rada šķēršļus naudas atmaksai tagad, kad KML sāk vest sarunas par to, kā atdot naudu. Tagad Jānis Svārpstons vairs nevar būt valdes priekšsēdētājs. Visu laiku varēja, netraucēja ne izmeklēšanai nedz kam. Līdz ko aizgāja uz ministriju pārrunāt, kā mēs to darīsim, tā viņam ... Nu, acīmredzot, tāpēc, ka lieta izjūk. KML samaksās, acīmredzot, nevarēs pierādīt kaut kādus zaudējumus. Bet tā taču nedrīkst, tās taču nav valsts intereses, tas nav ne ar ko attaisnojams.

Ja mēs tagad skatamies, varbūt no PR, no biznesa konsultācijas, no biznesa vadības viedokļa kāda ir mācība?

J.L.: Mācību te ir daudz. Latvija ir valsts, kas ļoti strauji attīstās un visa cita starpā, ļoti strauji arī attīstās izpratne par to, kas ir labi, kāda ir biznesa ētika, kādi ir tie standarti un tās normas, kuras ir pieņemamas, kuras "iet cauri", kuras neiet cauri. Protams, ka 1992. gadā šāda shēma nekādus jautājumus neradītu. 2002. gadā tas vairs nebija iespējams.

Ko? Šie cilvēki neko nebija mācījušies šai desmit gadu laikā, ka varēja atkal raut vaļā kā 1990. gadu sākumā, kā 1992.?

J.L.: Nu, acmredzot, tā bija tā kļūda, kas bija pieļauta. Tagad jau ir ļoti viegli: jūs ziniet kā dzīvē ir, nu jūs pēc kāda laika saprotat kaut ko, kādas savas kļūdas, tajā brīdī, kad jūs to darāt, jūs to nesaprotat. Nu, ko, tā dzīvē gadās. Kaut kāda mežonīgā kapitālisma laiki ir beigušies un skaidrs, ka īpaši visā, kas attiecas uz publisko naudu, tie standarti, kas Latvijā ieviešas, ir ārkārtīgi augsti.

Atkārtoties kaut kas tāds vairs nevarēs? Vai ir pienākuši laiki, kad varētu darboties tāds SIA Andrejs un Andris un varētu iziet un netikt nomētāts ar kaut kādiem pārmetumiem, konkurēt blakus citiem un teikt, mums ir labākais un lētākais piedāvājums? Vai tā vide ir mainījusies?

J.L.: Es domāju, ka tā vide lēnām mainās, bet, vienalga, ir kaut kādi sliekšņi. Sabiedriskā doma pieļauj, ka jūs varētu nopelnīt mazliet vai vadīt kādu nelielu projektu. Nu, jums vajag uzcelt māju vai valstij vajag uzcelt skolu. Bet ja vajadzētu uzcelt debesskrāpi, tad noteikti tiks pieņemts, ka latviešu celtnieki diez vai ar to spēs tikt galā, viņi taču nav cēluši nevienu debessskrāpi, un tur milzīga nauda. Tur noteiki pusi nozags. Labāk to dosim kādam citam. Tāda domāšana, es domāju, vēl aizvien pastāv.

Es gribu teikt to, ka esam darījuši to, ko esam darījuši. Pats, ja esmu kaut kur kļūdījies, nejūtos pie tā vainīgs tapēc, ka tu katrreiz dari, cik labi vari. Nesanāk, vai arī kļūdies, tapēc tas vēl vienmēr nenozīmē, ka tas ir noziegums.

Viedoklis

Savdabīgas fantāzijas

Andris Šķēle, Uzņēmumu vadība un konsultācijas vadītājs, bijušais politiķis un premjers

Liepnieka kunga intervija ir interesanta un visnotaļ savdabīgā žanrā. Faktoloģija mijas ar fantāzijām, kurās vēlamais uzdots par esošo. Daudzi minētie, it kā "notikušā apstiprinoši" fakti man ir jaunums. Neesmu slēpis, ka esmu vēlējies iegūt šo projektu savā kontrolē un pat īpašumā. Bija cerības iegādāties 90% kontrolpaketi no KML vai 100% DLRTC. Žēl, nesanāca. Un šis augsti tehnoloģiskais nākotnes projekts šobrīd Latvijā ir apturēts. Pat šobrīd esmu gatavs piedalīties privāti digitālās TV ieviešanā Latvijā, ja tas būtu iespējams. Man piederošais īpašums, kā arī saistības ir atspoguļotas manās attiecīgā perioda amatpersonas deklarācijās. Tās ir aizpildītas precīzi, kā arī vairākkārt pārbaudītas gan KNAB, VID, gan Ģenerālprokuratūrā. Neatbilstības nav konstatētas. Liepnieka kungs nekad nav saņēmis manu pilnvarojumu pārstāvēt manas intereses jebkādā biznesā (un droši vien arī nesaņems...). Es un manas kompānijas Uzņēmumu vadība un konsultācijas darbinieks H.Krongorns, kā zināms, esam snieguši J.Lozes advokātu birojam uz līguma pamata nepieciešamo atbalstu, šajā projektā mums prasītās kompetences ietvaros. Esmu pārliecināts, ka šai "bēdu stāstā" ir vairāk politikas un negodīgas žurnālistikas, un nekā nav no krāpšanas, naudas atmazgāšanas vai akciju zagšanas, ko arī nekonstatē Stokholmas Starptautiskā arbitrāžas tiesa.

Daudzas šīs Liepnieka kunga atklāsmes būtu lieti "noderējušas" pirms nevainīgu cilvēku apcietināšanas, apsūdzētā darba kabinetu un privāto telpu kratīšanas.

Digitālās ētera televīzijas attīstība Latvijā pilnībā apstājusies

Satiksmes ministrijas (SM) sakaru departaments izstrādājis koncepciju, kas paredz digitālās apraides izbūvi, izmantojot Latvijas valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) resursus un, iespējams, privātu investoru līdzdalību. Konkrēti pasākumi digitālās TV izbūvei vēl nav atsākti kopš Kempmayer Media Limited (KML) praktiski pārtrauca darbus 2003. gada nogalē, vēl 2004.g. janvārī pagūstot ievest pirmos digitālos raidītājus, kas tā arī palika muitas noliktavās.KML līgumu ar LVRTC meitas uzņēmumu Digitālo Latvijas radio un televīzijas centru (DLRTC) Stokholmas arbitrāžas tiesa pasludināja par spēkā neesošu, tādēļ iestrādes KML projektam, visticamāk, jālikvidē un jāatmaksā DLRTC veiktās apmaksas un priekšapmaksas. Atmaksai sarežģījumus rada Ģenerālprokuratūras lēmums aizliegt vienam no t.s. digitālā afērā apsūdzētajiem, KML Latvijas meitas uzņēmuma valdes priekšsēdētājam Jānim Svārpstonam ieņemt šo amatu. Prokuratūra uzskata, ka J. Svārpstons esot rīkojies KML vārdā bez pilnvarojuma, sniedzis nepatiesas ziņas par kādu bankas kontu Maltā un it kā izteicis draudus novilcināt atmaksu sakarā ar DLRTC izteikto viedokli par arbitrāžas spriedumu. Kopš Eināra Repšes valdība 2003. gada vasarā apturēja digitālas TV ieviešanu, valsts iestāžu galvenā darbība šajā jomā ir bijusi visa darījuma izmeklēšana uz aizdomu pamata par liela apjoma krāpšanu un citām negodīgām rīcībām. Izmeklēšanu rezultātā apsūdzības celtas pret 11 personām.

Bez J. Svārpstona apsūdzēti arī juristi Jānis Loze un Mārtiņš Kvēps, KML (Latvia) bijušais izpilddirektors Juris Ulmanis, bijušais valdes loceklis Andrejs Zabeckis un bijušais tehniskais direktors Jānis Zips, kā arī LVRTC bijušais direktors Māris Pauders un DLRTC bijušais direktors Guntars Spunde, SIA VP Partneri direktors Valdis Purvinskis, uzņēmējs Uldis Kokins un A. Šķēles uzņēmuma Uzņēmumu vadība un konsultācijas finanšu speciālists Harijs Krongorns.Digitālās TV ieviešanas līgums paredzēja tērēt 53 milj. USD jaunās tehnoloģijas ieviešanas pirmajam posmam, to lielā mērā finansējot no tobrīd DLRTC piederošajām 23 % Latvijas mobilā telefona (LMT) daļām, kā arī, iespējams, šīs daļas ieķīlājot. Visas valsts digitalizācijas izmaksas lēsa ap 150 milj.USD.Starplaik tehnoloģiju attīstība ir apsteigusi sākotnējos digitālās televīzijas plānus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kriminālprocesā par iespējamām nelikumībām digitālās televīzijas ieviešanā prokuratūra uzrādījusi apsūdzību uzņēmējiem un bijušajiem politiķiem Andrim Šķēlem un Aināram Šleseram.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka apliecināja, ka vienai personai apsūdzība uzrādīta pēc diviem Krimināllikuma pantiem - krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā, un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka pēc šiem pantiem apsūdzības uzrādītas Šķēlem.

Savukārt bijušajam satiksmes ministram Šleseram apsūdzība uzrādīta par krāpšanu lielā apmērā.

Abām personām nav piemēroti drošības līdzekļi.

Par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā, var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Savukārt par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā, var piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepnieks: Nesen ievēlēto deputātu atlaišana ir politiskās sistēmas problēma vai cilvēki ir «pilnīgi debili»

LETA, 24.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tas, ka pirms deviņiem mēnešiem ievēlētos politiķus tauta vakar tik vienprātīgi atlaidusi, liecina, ka tā ir politiskās sistēmas problēma vai arī cilvēki ir «pilnīgi debili», diskusijā radio sacīja polittehnologs Jurģis Liepnieks.

Liepnieks diskusijā Radio SWH norādīja, ka spriest par pilnīgu vēlētāju izvēli varēs tikai pēc ārkārtas vēlēšanām rudenī, kad būs ievēlēta jaunā Saeima. Taču viņš norāda, ka tik liela sabiedrības vienprātība, kad par Saeimas atlaišanu nobalsojuši 94,3% vēlētāju, rada bažas.

«Tik lielas sabiedrības daļas vēršanās pret savu pirms deviņiem mēnešiem izdarīto izvēli ar tādu entuziasmu varētu liecināt par problēmām politiskajā sistēmā, vai arī par to, ka tā [sabiedrība] ir pilnīgi debila, nespējīga domāt un izdarīt saprātīgas izvēles. Tas nozīmē, ka vēlētājs pavisam nesen ir izdarījis nepareizu izvēli. Tātad esošā Saeima ir izdarījusi kaut ko tik šausmīgu, ka tā uzreiz jāatlaiž,» diskusijā stāstīja Liepnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Es neticu, ka Šķēles kungs atgriezīsies. Ja viņš tomēr to dara, tad ir risks, ka konfrontācijas līmenis Latvijas politikā pieaugs,» tā runas par iespējamo Tautas partijas dibinātāja Andra Šķēles atgriešanos aktīvajā politikā komentē sabiedrisko attiecību speciālists un polittehnologs Jurģis Liepnieks, raksta Apollo.

Andris Šķēle. (Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB)«Nedomāju, ka Šķēles atgriešanās izrādītos garantija, ka Tautas partija iekļūst 10. Saeimā. Jā, balsu būtu vairāk. Jā, citu variantu neredz. Bet nav arī teikts, ka viņi pelnījuši, lai viņus glābtu. Nu, labi — atnāks Šķēle. Bet nekas cits jau no tā nemainīsies. Šķēle zina to partiju un tos cilvēkus. Viņš labāk par mums saprot, cik tas potenciāls ir vājš, cik smaga vai slikta ir Tautas partijas situācija,» spriež Liepnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta (12.35) - Liepnieku un Ēķi atzīst par vainīgiem digitālās televīzijas lietā

LETA, 15.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa piektdien nolēma atzīt par vainīgiem 12 digitālās televīzijas krimināllietā apsūdzētos, septiņiem no viņiem piespriežot reālu cietumsodu, bet sešiem nosakot naudas sodus. Tikmēr piecas personas attaisnotas un viena atbrīvota no kriminālatbildības.

Tiesas sastāvs ar tiesnesi Juri Stukānu priekšgalā digitālās televīzijas krimināllietu sāka skatīt 2008.gada 28.augustā. Kriminālprocesā uz apsūdzēto sola sēdās 19 personas - Jānis Loze, Harijs Krongorns, Andrejs Ēķis, Andrejs Zabeckis, Gints Bandēns, Jurģis Liepnieks, Guntars Spunde, Māris Pauders, Mārtiņš Kvēps, Jānis Svārpstons, Valdis Purvinskis, Jānis Zips, Juris Ulmanis, Ojārs Rubenis, Didzis Jonovs, Andrians Ļublins, Alfrēds Janevics, Jānis Plūme un Uldis Kokins, kā arī Ināra Rudaka, kas lietas iztiesāšanas laikā nomira.

Piektdien tiesa atzina par vainīgu bijušo Latvijas Neatkarīgās televīzijas dibinātāju valdes priekšsēdētāju Andreju Ēķi, sodot ar naudas sodu 120 minimālo mēnešalgu jeb 43 200 eiro apmērā. Tāpat no Ēķa valsts labā piedzīti vairāk nekā 184 000 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Palešu blokus papildinās ar jauniem produktiem

Māris Ķirsons, 22.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koka palešu bloku ražotājs SIA Baltic Block iecerējis izveidot savu kokzāģētavu, tādējādi ārvalstu pircējiem piedāvājot pilnu palešu ražošanai nepieciešamo materiālu klāstu, kā arī būvēs saules paneļu parku ar jaudu 2,4 MW.

„Investīcijas uzņēmuma attīstībā tiek veiktas nepārtraukti, tās paaugstina kompānijas efektivitāti un līdz ar to veicina konkurētspēju,” situāciju skaidro vienīgā Latvijā un viena no lielākajiem koka palešu bloku ražotājiem Ziemeļeiropā SIA Baltic Block valdes priekšsēdētājs Andis Šķēle. Viņš norāda, ka iepriekšējos divos gados kopumā uzņēmumā investēti aptuveni 7 milj. eiro. „Pēdējo triju gadu laikā ir notikušas nemitīgas pārmaiņas, kuras 2020. gada pavasarī aizsāka Covid-19 pandēmija, kas izjauca līdz tam sekmīgi strādājošās loģistikas piegāžu ķēdes, tam sekoja karš Ukrainā ar sekām – milzīgu inflāciju, jo īpaši enerģētikas segmentā, un pašlaik notiek cīņa ar inflācijas slāpēšanu, centrālajām valstu bankām paaugstinot refinansēšanās procentu likmes, kas izraisa patēriņa kritumu, ko izjūt arī uzņēmums, kurš ražo presētos koka blokus paletēm,” stāsta A. Šķēle. Viņš uzsver, ka uz paletēm balstās visu produktu transportēšanas un loģistikas sistēmas. „Koka palešu ražošanu un līdz ar to arī tām nepieciešamo presēto koka bloku pieprasījumu ietekmē globālā pieprasījuma – patēriņa – izmaiņas,” uz jautājumu par būtiskāko ietekmes faktoru atbild A. Šķēle.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Apgabaltiesai trešo reizi būs jāvērtē digitālās televīzijas krimināllieta

LETA, 06.12.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākā tiesa (AT) šodien atcēlusi 2021.gada Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru visi tā dēvētajā digitālās televīzijas krimināllietā apsūdzētie tika attaisnoti, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

AT atzina par pamatotiem vairākus prokurora iesniegtajā kasācijas protestā norādītos argumentus, tajā skaitā to, ka apelācijas instances tiesa nav ņēmusi vērā, ka mantkārīgs nolūks var izpausties arī citu personu materiālā stāvokļa uzlabošanā.

AT konstatēja, ka apelācijas instances tiesas apgalvojums par pirmās instances tiesas veiktu no apsūdzības atšķirīgu noziedzīgā nodarījuma faktisko apstākļu pierādīšanu nav pamatots un neatbilst Kriminālprocesa likuma 455. panta trešās daļas jēgai, kā arī nav pamatots atzinums, ka nozieguma aprakstā jābūt norādītam, ka izdarītāji krāpšanā iesaistījuši atbalstītājus.

Apelācijas instances tiesa nav pamatojusi atzinumu par Krimināllikuma 195.panta otrajā daļā paredzētā nozieguma sastāva objektīvās puses neesību sakarā ar to, ka legalizēšanas darbības izdarītas pirms turpinātā predikatīvā noziedzīgā nodarījuma pabeigšanas, un paudusi pretrunīgus atzinumus par finanšu līdzekļu izcelsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Šķēle digitālās televīzijas projektā vēlējies vadību

Elīna Pankovska, 02.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmā saruna politiķim un ekspremjeram Andrim Šķēlem (TP) ar Jurģi Liepnieku par digitālās televīzijas ieviešanas projektu bijusi 2001.gadā, kad J.Liepnieks vispārīgi pastāstījis, ka viņam ir zināms šāds projekts.

J.Liepniekam bijuši zināmi kontakti un klients, kurš bijis ieinteresēts digitālās televīzijas ieviešanā Latvijā, bet kas bijis šis klients J.Liepnieks neesot norādījis. Tomēr A.Šķēle pieņem, ka tas bijis Kempmayer Media Limited. A.Šķēle tiesā norādīja, ka sākumā neesot bijis ieinteresēts, jo neesot īsti sapratis par ko ir runa un cik liels šis projekts ir. Tomēr projekts paturēts prātā.

A.Šķēle savās liecībās skaidroja, ka viņam bija interese par Kempmyer iegādi un ņemt dalību šajā projektā, taču tikai tādā gadījumā, ja kontrole būtu viņa ziņā. Prokurors politiķim uzdeva arī jautājumus par viņa attiecībām ar advokātu Jāni Lozi, Hariju Krongornu un Andreju Ēķi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 5.oktobrī ekspremjers un politiķis Andris Šķēle (PLL) turpinās sniegt liecības tā saucamajā digitālās televīzijas krimināllietā.

Jāatgādina, ka iepriekš A.Šķēle liecināja, ka pirmā saruna ar Jurģi Liepnieku par digitālās televīzijas ieviešanas projektu bijusi 2001.gadā, kad J.Liepnieks vispārīgi pastāstījis, ka viņam ir zināms šāds projekts.

J.Liepniekam bijuši zināmi kontakti un klients, kurš bijis ieinteresēts digitālās televīzijas ieviešanā Latvijā, bet kas bijis šis klients J.Liepnieks neesot norādījis. Tomēr A.Šķēle pieņem, ka tas bijis Kempmayer Media Limited. A.Šķēle tiesā norādīja, ka sākumā neesot bijis ieinteresēts, jo neesot īsti sapratis par ko ir runa un cik liels šis projekts ir. Tomēr projekts paturēts prātā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Andra Šķēles PR speciālists Jurģis Liepnieks, kas pagājušā gada nogalē laikrakstam Dienas bizness paziņoja, ka aiz Kempmayer stāvējis Ēķis un Šķēle, tagad ir pazudis, ziņo laikraksts Telegraf.

Laikraksts Telegraf raksta, ka pēc šī skandāla, iespējams, J. Liepniekam ir piemērota liecinieku aizsardzības programma un viņš varētu tagad atrasties ārpus Latvijas robežām. J. Liepnieka bijušais biznesa partneris Roberts Ķīlis laikrakstam paziņoja, ka J. Liepnieku pēdējo reizi esot redzējis pirms trim mēnešiem, un viņš nezin, kur ir palicis J. Liepnieks.

Db.lv jau informēja, ka J. Liepnieks intervijā paziņoja, ka skandalozo britu uzņēmumu Kempmayer Media Limited esot dibinājis A. Ēķis, vēlāk caur ofšora kompānijām piesaistot politiķi un uzņēmēju Andri Šķēli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa šodien, apelācijas kārtībā no jauna pabeidzot skatīt tā dēvēto digitālās televīzijas krimināllietu, lēma visas apsūdzētās personas attaisnot.

Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija - tiesas sēdes priekšsēdētāja tiesnese Aina Nicmane, tiesneses Iveta Brimerberga un Daiga Kalniņa norādīja, ka attaisnojoša sprieduma taisīšanas pamats ir Kriminālprocesa likuma 519.panta 1.punkts, proti, tiesa nekonstatēja apsūdzēto izdarītajos nodarījumos noziedzīga nodarījuma sastāvu.

Tiesa plašākus komentārus sniegs pēc pilna sprieduma sagatavošanas, kas sākotnēji paredzēta 26.jūlijā, bet lietas apjoma un juridiskās sarežģītības dēļ šis datums var mainīties. Šodienas spriedumu vēl varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

Ar šodien pasludināto spriedumu par nevainīgiem atzīti Andrejs Ēķis, Jurģis Liepnieks, Guntars Spunde, Jānis Loze, Harijs Krongorns, Jānis Svārpstons, Jānis Zips, Uldis Kokins, bet kriminālprocesu daļā pret Māri Pauderu nolemts izbeigt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likumsargi otrdien veikuši kratīšanu pie polittehnologa Jurģa Liepnieka un publicista Lato Lapsas, liecina abu personu publiskie paziņojumi.

Liepnieks sociālajā tīklā "Twitter" raksta, ka otrdien likumsargi veikuši kratīšanu viņa mājās un darbavietā. Viņam izņemts dators un telefons.

"Kad jūsu mājās un darba vietā pēdējo reizi bija kratīšana ar suņiem, seši cilvēki visu dienu, datoru, telefonu izņemšanas, tāpēc, ka, iespējams, jūsu vadītā SIA nav samaksājusi pareizi dažus tūkstošus nodokļos," raksta Liepnieks.

Liepnieks apgalvo, ka likumsargi formāli it kā meklē līgumus, kas sen jau esot iesniegti Valsts ieņēmumu dienestā (VID). Kratīšanu rezultātā viss privātais foto un video arhīvs tagad atrodas "kaut kādā VID", norāda Liepnieks.

Liepnieks arī norāda, ka pirms dažiem mēnešiem viņu jau centās vainot sakarā ar krimināllietu, kurā publicists Lapsa apsūdzēts par neslavas celšanu advokātam Romualdam Vonsovičam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautas partijas priekšsēdētāja Andra Šķēles rīcībā varētu būt jauna, kompromitējoša informācija digitālās TV krimināllietā, tostarp par personām, kas nav 20 apsūdzēto vidū.

«Droši vien, ka man kāds komentārs, zinot to informācijas apjomu, kas šo septiņu gadu laikā pienācis klāt, varētu būt. Un tas varētu būt diezgan nepatīkams daudz kam, un te nav runa tikai par apsūdzētajiem,» tā raidījumā Kas notiek Latvijā? teica Tautas partijas priekšsēdētājs Andris Šķēle, diskutējot par to, vai aiz Kempmayer bijuši latviešu bāleliņi.

Kā jau vēstīts, lielākā daļa no tā dēvētajā digitālās TV krimināllietā apsūdzētajiem ir sabiedrībā zināmas personas, vairākas saistītas ar A. Šķēli. Apsūdzēto vidū ir A. Šķēles SIA Uzņēmumu vadība un konsultācijas finanšu konsultants Harijs Krongorns, bijusī A. Šķēles uzticības persona Jurģis Liepnieks un A. Šķēles bijušais runasvīrs, zvērināts advokāts Jānis Loze. Viņi pārstāvēja A. Šķēli 2003. gadā sarunās par iespējamo SIA Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs (DLRTC) pirkšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzliek arestu Andreja Ēķa īpašumtiesībām LNT un TV5

Atis Rozentāls, 15.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa pēc prokurora lūguma uzlikusi arestu Andreja Ēķa īpašumtiesībām telekompānijās LNT un TV5. Arests uzlikts tā dēvētās digitālās televīzijas krimināllietas ietvaros.

Tiesneša palīdze Aleksandra Kudrjašova apliecināja, ka tiesa uzlikusi arestu A.Ēķim piederošajām AS Neatkarīgie nacionālie mediji (NNM) daļām. Tas darīts ar mērķi notiesājoša sprieduma gadījumā īstenot lēmumu par mantas konfiskāciju vai kompensāciju. A.Kudrjašova norādīja, ka lietas iztiesāšana turpinās un tiek pratināti liecinieki. Kad varētu tikt nolasīts spriedums, tiesneša palīdze atturējās prognozēt, norādot, ka tiesas sēdes saplānotas līdz šā gada 1. decembrim. Viņa arī nekomentēja, kādas sekas varētu būt šim tiesas lēmumam.

Jau ziņotas, ka pagājušajā nedēļā kompānija News Corporation pārdeva LNT un TV5 kapitāldaļas kompānijai NNM, kuras padomes priekšsēdētājs ir Andrejs Ēķis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Revertas un Liepnieka strīdā tiesa lemj par labu bankai, piedzenot 321 tūkstoti Ls

LETA, 04.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa šodien daļēji apmierināja a/s Reverta prasību pret polittehnologu, žurnāla Playboy galveno redaktoru Jurģi Liepnieku, no viņa piedzenot 321,5 tūkst. latu.

Kā informēja apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš, prasība tika noraidīta daļā par nokavējuma procentu piedziņu, tas ir, 222 540 latiem.

Pilns apgabaltiesas spriedums tiks sastādīts 18. martā, un to 20 dienu laikā var pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Revertas Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja Marita Ozoliņa norādīja, ka pēc pilna tiesas sprieduma pieejamības Reverta spriedīs par pārsūdzības iespēju.

Iepriekš tiesas sēdē Revertas pārstāvis Raimonds Ozols norādīja, ka aizdevuma līgums ar J. Liepnieku tika noslēgts 2010. gadā, tātad kredīts tika piešķirts bankas restrukturizācijas laikā. Aizdevuma apmērs sākotnēji bija aptuveni 400 tūkst. eiro (apmēram 280 tūkst. latu).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ierobežoto finanšu līdzekļu dēļ priekšvēlēšanu kampaņas vairs nebūšot tik spilgtas un garas, uzskata Sabiedrisko attiecību speciālists un bijušais Tautas partijas tēla veidotājs Jurģis Liepnieks.

Tomēr galvenais produkts, ko arvien partijas mēģinās «pārdot» cilvēkiem būs cerības, J. Liepnieks norādījis Apollo. «Uzvar tas politiķis, kuram cilvēki notic, ka viņš būs spējīgs, un notic viņam kā personībai, kura nes kaut kādas cerības,» sacīja Liepnieks. Viņš arī uzskata, ka Latvijā cilvēki izdara izvēli vadoties pēc «mazākā ļaunuma principa». Nākamajās vēlēšanās partijas komunikācijas ziņā varētu koncentrēties uz tām lietām, kas saistītas ar interneta vidi, sociālajiem portāliem, blogosfēru, tviterošanu, mobilo komunikāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepnieku sauc pie atbildības par necieņu pret tiesu digitālās televīzijas lietā

LETA, 03.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Polittehnologs Jurģis Liepnieks ticis saukts pie administratīvās atbildības par izrādīto necieņu pret tiesu digitālās televīzijās krimināllietā, informē Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa.

Liepnieks saukts pie atbildības pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.39 panta. Tajā noteikts, ka par necieņu pret tiesu uzliek naudas sodu līdz 350 eiro vai piemēro administratīvo arestu uz laiku līdz 15 diennaktīm.

Administratīvā pārkāpuma protokols Liepniekam noformēts 20.novembrī. Tiesā gan norādīja, ka tiesas sēde administratīvā pārkāpuma lietā paredzēta 9.janvārī.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa iepriekš nepieņēma Liepnieka pieteikto noraidījumu prokuroram Edvīnam Pilikseram tā dēvētajā digitālās televīzijas krimināllietā. Pieteiktais noraidījums saistīts ar minēto administratīvā pārkāpuma lietu, kurā Piliksers iepriekš lūdza par necieņas izrādīšanu pret tiesu Liepnieku saukt pie administratīvās atbildības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ēķis: Lembergs, Šķēle un Šlesers nav savtīgi

Agnese Margēviča, 11.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja cilvēks ir ar galvu, viņš pelna pats un ļauj to darīt citiem,» uz jautājumu, vai Aivars Lembergs, Andris Šķēle un Ainārs Šlesers ir nesavtīgi, intervijā laikrakstam Neatkarīgā atbild kustības Par labu Latviju vadītājs Andrejs Ēķis.

A. Ēķim daļēji piederošā Latvijas Neatkarīgā televīzija (LNT) pēdējās nedēļās veidojusi politiskas diskusijas, kas publiskajā telpā uztvertas arī kā Tautas partijas un LPP/LC topošo apvienības slēpta politiskā aģitācija. A. Ēķis arī vada kustību Par labu Latviju (PLL), kura sestdien kopā ar TP un LPP/LC paziņos par kopīgas vēlēšanu apvienības veidošanu. Intervijā Neatkarīgajai A. Ēķis apgalvo, ka LNT žurnālistu redakcionālo darbu neietekmējot, turklāt vēlēšanās viņš nekandidēšot un sestdien dibināmajā apvienībā neiesaistīšoties, paliekot tikai kustībā PLL.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais premjera Aigara Kalvīša biroja vadītājs Jurģis Liepnieks uzskata, ka Tautas partija ir izsmēlusi savu potenciālu. Tās personu soliņš šobrīd esot tukšs, intervijā žurnālam Privātā Dzīve norādījis Liepnieks.

Liepnieks intervijā noliedz, ka kopā ar Štokenbergu veidojot partiju, tomēr atzīst, ka, iespējams, nākot vēlēšanām, iesaistīsies kampaņu veidošanā.

Viņš arī norādījis, ka minējumi par to, ka Štokenbergs klusībā vienojies ar Šķēli par jaunas partijas veidošanu, ir mazticami.

Savukārt Liepnieka prognozes par Tautas partijas spēju izkļūt no krīzes ir ļoti kritiskas: „Paredzu, ka Tautas partija vairs neatdzīvosies. Tai trūkst gan jaunu ideju, gan spilgtu personu. Ideju groziņš ir tukšs. Es pat teiktu – bezcerīgi tukšs. Arī personu soliņš ir tukšs.” Liepnieks norāda, ka Tautas partijai neesot neviena piemērota kandidāta premjera amatam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Liepnieks: vecā politiskā elite ir iznīcināta, bet aizvietotāji nav cīnītāji

Jānis Rancāns, 11.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas politikā viens posms ir beidzies, bet jauns vēl nav sācies. Vecā politiskā elite ir iznīcināta, savukārt aizvietotāji ilgtermiņā nav karotāji un cīnītāji. Jaunā paaudze, kas varētu vadīt valsti – nav vēl redzama, uzskata polittehnologs Jurģis Liepnieks.

Raidījumā Dienas Rīts J. Liepnieks, runājot par sabiedrisko attiecību speciālistu lomu līderu veidošanā, atzina, ka tas ir līdzīgi kā sportā – nevarot uztaisīt čempionu, ja viņš neskrien. «Cilvēkam jābūt talantīgam. Tad, ja blakus ir īstie speciālisti, kas spēj talantus attīstīt – viņš šos rezultātus var sasniegt. Tas nav tā, ka jūs paņemat viņu un uztaisat par čempionu,» klāstīja J. Liepnieks.

J. Liepnieks arī akcentēja, ka Latvijas iedzīvotāji bijuši kritiski pret daudziem politiķiem un ir tos aizbaidījuši. «Droši vien tas saistīts ar attiecībām starp cilvēkiem sabiedrībā vispār,» sacīja polittehnologs. «Mēs nepalīdzam saviem politiķiem un viņi nepalīdz mums. Ir kaut kādas naidīgas attiecības – gan starp politiķiem un medijiem, gan politiķiem un sociālajiem partneriem. Mēs neesam noskaņoti uz sadarbošanos,» sacīja J. Liepnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Šķēle: " Man ir padomā daži komplicēti projekti, kurus pašlaik pētu."

Aigars Kauliņš 67084416 [email protected], 31.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Andris Šķēle intervijā laikrakstam Dienas bizness sniedz atbildes ne tikai par vekseli, meitu un dzīvesbiedres iesaistīšanos biznesā, bet arī par valsts ekonomiskās attīstības tendencēm un valdības centieniem ierobežot inflāciju.

Db uz sarunu uzņēmēju, Tautas partijas ierindas biedru, ekspremjeru Andri Šķēli aicināja, pēc medijos atrodamās informācijas, par viņa meitu Anetes Šķēles - Pētersones un Madaras Šķēles, kā arī dzīvesbiedres Kristianas Lībanes - Šķēles iesaistīšanos uzņēmējdarbībā. Db jau rakstījis, ka A. Šķēles meitas un sieva iegādājās viņa ilggadējam biznesa partnerim Edgaram Šķenderim piederošo SIA Privāto aktīvu pārvalde (PAP). Kā toreiz norādīja PAP preses pārstāvis Juris Pētersons, tad PAP ir investīciju uzņēmums un tā investīciju projektiem tiek dibināti atsevišķi uzņēmumi. Db rīcībā esošā informācija liecina, ka PAP pieder 11 SIA ar nosaukumu INPO. Pēc Db rīcībā esošās informācijas daži no PAP dibinātajiem INPO jau aktīvi darbojas investīciju biznesā, tā piemēram lielākais darījums, ko veica INPO7 bija AS Valmieras Piens iegāde, kur par padomes priekšsēdētāju tika iecelts Andris Šķēle. Drīz pēc šī informācijas "politiskajā virtuvē" uzliesmoja kaislības, ka ekspremjers, TP ierindas biedrs A. Šķēle šādā veidā it kā "legalizē" 1999. gadā saņemto vekseli 29 milj. USD apmērā no kompānijas Bolster Management Limited, lai gan jau vairākas valsts iestādes veikušas par to pārbaudes un nav atklātas pretlikumīgas darbības. "Izskatās, ka ar šo darījumu Šķēle gatavojas nulles deklarācijai un, iespējams, ka šis ir viens no veidiem, kā viņš var legalizēt skaidrās naudas uzkrājumus," iepriekš aģentūrai LETA sacīja Jaunā laika deputāte Linda Mūrniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzekļus, lai samaksātu Stokholmas šķīrējtiesas piespriesto sodu Andrejam Ēķim iedeva bijušais premjerministrs Andris Šķēle, tā laikrakstam Diena atzinis Ēķis.

Shēma, kas Kempmayer Media Latvija (KML) ļāvusi iegūt naudu, bijusi šāda: Ēķis pagājušajā nedēļā noslēdzis kredītlīgumu ar KML par firmas savulaik iepirkto digitālās TV apraides iekārtu iegādi. Kreditēšanai nepieciešamo naudu 5,5 miljonu Ls apmērā viņam aizdevis kāds investors. Uz Dienas jautājumu vai investors ir Andris Šķēle, Ēķis atklāja, ka tā tas tiešām ir.

"Pēc būtības tur jau arī nav nekā slēpjama, jo tagad no jauna iecerētais digitālās TV apraides ieviešanas projekts pilnībā tiks realizēts par privātu uzņēmēju naudu," uzsvēra A.Ēķis. Iekārtas no KML viņš pircis, lai startētu jaunajā digitālās TV ieviešanas projektā, par kuru vienojušās virkne privāto raidsabiedrību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

"...ar viltību un gudrību mēs to dabūjam cauri"

Irēna Zandere kopā ar Ati Rozentālu un Sandru Dieziņu, 05.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db rīcībā ir 1999. gadā notikušas sarunas atšifrējumi. Tie kaut daļēji norauj plīvuru no baumām par Andra Šķēles ietekmi.

Uzņēmējs, Tautas partijas dibinātājs Andris Šķēle šaurā personu lokā, iespējams, lēma par vajadzīgo personu iecelšanu attiecīgajos amatos.

Viena no šādām sanāk­smēm notika pirmdienā pirms gandrīz desmit gadiem un... tika slepus ierakstīta diktofonā. Tajā pašā dienā - 1999. gada 17. maijā - A. Šķēle aģentūrai LETA pauda, ka iepriekšējās piektdienas vakarā, dodoties ciemos pie advokāta Andra Grūtupa uz viņa 50 gadu dzimšanas dienas svinībām, ticis izsekots. LETA sestdien, 1999. gada 15. maijā ziņoja: pie A. Grūtupa ciemojies arī toreizējais Valsts prezidents Guntis Ulmanis un toreizējais Satversmes aizsardzības biroja direktors Lainis Kamaldiņš. Tomēr pēc paziņojuma par izsekošanu A. Šķēle, rādās, runājis vēl interesantākas lietas. "Pārlieku liela demok­rātija arī ved pie sabrukuma," tādus vārdus īsi pēc grupas sanāksmes sākuma saka, iespējams, A. Šķēle. Šie uzmundrinošie vārdi izskan pēc kāda Pētera izteiktā lūguma uzlabot noskaņojumu tikšanās laikā, "iedot kādu dzīvību, lai nav tā kā uz bērēm". A. Šķēlē uzmanīgi klausās, cik var spriest pēc sarunu atšifrējuma, tagadējais Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Edmunds Krastiņš, bijušais veselības ministrs Gundars Bērziņš, A. Grūtups, viens no Tautas partijas dibinātājiem Oļegs Batarevskis un citas vairāk vai mazāk ietekmīgas personas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Turpinās TV digitalizācijas skandāla šķetināšana

Jānis Lasmanis, Db, 20.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Rīgas apgabaltiesa turpinās skatīt krimināllietu par digitālās TV ieviešanas afēru. Lielākā daļa no šajā lietā apsūdzētajiem ir sabiedrībā zināmas personas, vairākas saistītas ar Tautas partijas dibinātāju uzņēmēju Andri Šķēli.

Apsūdzēto vidū ir A. Šķēlem piederošās SIA Uzņēmumu vadība un konsultācijas finanšu konsultants Harijs Krongorns, bijusī A. Šķēles uzticības persona Jurģis Liepnieks un A. Šķēles bijušais runasvīrs, zvērināts advokāts Jānis Loze. Viņi pārstāvēja A. Šķēli 2003. gadā sarunās par iespējamo SIA Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs (DLRTC) pirkšanu. Toreiz DLRTC īpašumā bija 1/4 Latvijas mobilā telefona (LMT) akciju. A. Šķēle plānoto pirkumu tomēr neveica.

Vēl apsūdzēti Latvijas Neatkarīgās televīzijas valdes priekšsēdētājs Andrejs Ēķis, Kempmayer Media Limited (KML) meitasuzņēmuma SIA Kempmayer Media Latvia (KMLat) valdes loceklis Jānis Svārpstons, VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs bijušais valdes priekšsēdētājs Māris Pauders, likvidētā DLRTC bijušais ģenerāldirektors Guntars Spunde un Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis, a/s Latvijas Naftas tranzīts padomes priekšsēdētājs Mārtiņš Kvēps un citi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ilga Kreituse par Leiputriju un izglītotiem gultu klājējiem

Romāns Koļeda, 09.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atzīmēta Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas diena - piemērots brīdis, lai domātu par valsti, kurā dzīvojam, un sevi tajā. Numurs uz sarunu aicināja vēsturnieci, profesori Ilgu Kreitusi.

Kādas ir lielākās kļūdas, kas gadījušās otrās Latvijas brīvvalsts laikā? Kuras no tām var uzskatīt par liktenīgām un – kuras bijušas atkarīgas no vienas vai otras politiskās personas?

Lielākā kļūda Latvijā ir veids, kādā tika veikts privatizācijas process. Sertifikātus gan ieviesa vairākas sociālisma valstis, bet to izmantošanas prakse Latvijā tika pakļauta atsevišķu privātpersonu, nevis valsts interesēm. Sertifikātu ielaišana tirgū un valsts īpašumu privatizācija par tiem, nevis par naudu, ir tā nelaime, par ko mēs visi šodien maksājam. Tas ļāva sabiedrībai pamazām slāņoties, veidojot ļoti plānu, bet pēc būtības – biezo slāni, arvien lielāku sabiedrības daļu nodzenot apakšā, dramatiski samazinot vidusslāni, kas veido valsts nodrošinājumu. Latvijas ekonomikai tas bija nepareizs solis. Nākamā lielākā kļūda ir tā, ka neievērojam likumdošanu attiecībā pret sociālo budžetu. Šodien reti kurš vairs atceras, ka bija pieņemts lēmums piecus procentus no visiem privatizācijā iegūtajiem līdzekļiem novirzīt sociālajā budžetā – pensiju fondam. Cik esmu dzirdējusi no Labklājības ministrijas puses, no visas privatizācijas šajā fondā ieskaitīti tikai četri miljoni. Tas ir maziņš pilieniņš salīdzinājumā ar to, kam tur vajadzēja nonākt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prokuratūras saņemtā atbilde no ārvalstīm visdrīzāk satur ziņas par ārzonas firmu patieso īpašnieku, šodien raksta laikraksts Diena.

Gana tiešs izmeklētāju trāpījums, visticamāk, ir arī tā sauktajā digitālās televīzijas afēras lietā. Ģenerālprokuratūras sķetinātā darījumā, kurā galvenā loma bija Kempmayer Media Ltd. - britu pastkastītes firmai, kuras aiz virknes citām ārzonu firmām paslēptie patiesie īpašnieki, iespējams, ir Andris Šķēle (25%), viņa bijušais runasvīrs Jurģis Liepnieks (12,5%) un Latvijas Neatkarīgās televīzijas (LNT) šefs Andrejs Ēķis (62,5%), tā raksta Diena. Tāpēc, lai arī ārēji nosvērts, visticamāk, saērcināts un neapmierināts ar prokuratūras darbu pēdējā laikā varētu būt par oligarhu dēvētais A. Šķēle.

Komentāri

Pievienot komentāru