Tehnoloģijas

Mobilie ar kamerām veicinot cūcības

Juris Kaža [email protected], 10.07.2003

Jaunākais izdevums

Mobilie telefoni ar iebūvētām kamerām veicinot nepiedienīgu uzvedību, ziņo interneta ziņu aģentūra Wired News. Attīstītajās Āzijas valstīs, kur šie telefoni ar kamerām skaitāmi desmitos miljonu, ir pamanīti maniāki, kas tos slepus pabāžot zem sieviešu brunčiem vai paceļot virs sabiedrisko tualešu skapīšu durvīm. Samsung, kas ir viens no lielākajiem mobilo telefonu, tostarp ar kamerām aprīkotu modeļu, ražotājs, ir aizliedzis darbiniekiem šādus telefonus ienest savās rūpnīcās. Apmeklētājiem apsardze aizlīmē telefona kameras objektīvu. Samsung uzskata, ka augsta izšķīruma kameras telefonos var izmantot rūpnieciskai spiegošanai. Savukārt Āzijas avīžu kioskos un grāmatu veikalos atklāts jauns veids kā pārkāpt lūgumu «pērc, tad lasi.» Šādu tirdzniecības vietu apmeklētāji vienkārši nofotogrāfējot interesantus rakstus žurnālos un avīzēs, lai tos vēlāk pārkopētu uz saviem datoriem un izlasītu mājās. Japānā, kur cirkulē 25 miljoni ar kamērām aprīkoti mobilie, tirgo tikai tādus modeļus, kas skaļi iepīkstas brīdi, kad tiek fotogrāfēts, tādējādi apgrūtinot elektronisko lūriķu darbošanos. Taču, ka atzīst Wired News, telefoni-kameras ir arī palīdzējuši notvert noziedzniekus. Kāda 18 gadus veca japāniete šādi piefiksēju vīrieša darbību, kas pārpildītā piepilsētas vilcienā ap viņu «gramstījies». Viņa pa mobilo sazvanījusi policiju, kas meitenes daiļumu spaidītāju nākamajā pieturā apcietinājuši, balstoties uz fotogrāfiskiem pierādījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Nekas nav neredzams. Pat siltums. Siltuma izmantošana drošības vajadzībām

Citrus Solutions valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis, 12.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Domāju, ka lielākā daļa lasītāju atceras un ir redzējuši aizgājušā gadsimta par teju vai klasiku kļuvušās asa sižeta filmas Plēsoņa un Terminators. Fantastika? Nereāli? Pasaka pieaugušajiem? Iespējams. Bet dažas lietas šajās grāvējfilmās ir bijušas patiesas. Piemēram, iespēja saredzēt cilvēka acīm nesaredzamo siltuma jeb infrasarkano starojumu.

Pavisam nesen tepat pie mums – Latvijā, Rēzeknē – norisinājās gana spraigi notikumi. Policijai izdevās aizturēt bēguļojošo laupītāju Ralfu Tokaho, izmantojot uz robežsardzes helikoptera uzstādīto termālo kameru – iekārtu, kas uztver objektu izstaroto siltumu. Tika konstatēts siltuma izdales avots kādā Rēzeknes pilsētas nomales dārza mājiņā. Un voila – noziedznieks atrasts, kaut gulēja, domādams, ka ir labi noslēpies.

Tas, ka cilvēks kaut ko neredz, nenozīmē, ka nav iespējams redzēt neredzamo. Ir iespējams! Kā? Izmantojot tehniskus līdzekļus, kas cilvēka acij neredzamo pārvērš saprotamā attēlā. Izklausās gana mistiski. Taču pat dzīvnieku pasaulē ir būtnes, kuras redz ķermeņu siltuma starojumu. Piemēram, čūskas, kurām ir divi acu pāri. Parastās acis (šoreiz ne par tām) un acis (tās pat nav acis, bet bedrītes), ko var salīdzināt ar infrasarkano staru detektoru. Šāda brīnumaina spēja redzēt šķietami nesaredzamo piemīt arī vampīrsikspārņiem, kā arī dažiem kukaiņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) topošās valdības partneri šorīt parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu, valdības deklarāciju un fiskālās disciplīnas līgumu.

Dokumentus parakstīja partiju un frakciju vadītāji, klātesot arī topošās valdības ministriem, kuri parakstīja valdības deklarāciju.

Parakstīšana notika Saeimas nama Sarkanajā zālē. Saeima šodien plkst.12 lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru vadītu Kariņš.

Savukārt pusstundu pēc Saeimas ārkārtas sēdes beigām Viesu zālē plānota Kariņa preses konference. Pēc valdības apstiprināšanas tā plānojusi arī pulcēties uz pirmo svinīgo sēdi valdības mājā.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, iepriekš lēsa Kariņš.

Valdību veidos piecu politisko spēku pārstāvji - «Jaunā Vienotība» (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP), «KPV LV», «Attīstībai/Par» (AP) un «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Valdību vadīs politiķis no JV, lai arī šī partija vēlēšanās ieguva vismazāko mandātu skaitu Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ābrams Kleckins ir viens no retajiem cilvēkiem, kurš gadu desmitiem nebūdams nevienā partijā, nebūdams «sasmērējies» nevienā skandālā, spēja saglabāt to milzīgo privilēģiju, kas saucas neatkarīgs viedoklis. Kad pagājušā gada oktobrī viņš kļuva par Nacionālās radio un televīzijas padomes priekšsēdētāju, daudzu vienīgais jautājums bija – kāpēc Kleckinam tas bija vajadzīgs?

Pa Nacionālās radio un televīzijas padomes ofisa uzgaidāmās telpas logu paveras pasakains skats uz Doma laukumu, Vecrīgas namu jumtiem un baznīcu torņiem. Mums ar Agnesi ir gana laika pētīt šo ainavu – jau pagājusi pusstunda kopš norunātā laika. Sekretāre nervozi lūdz uzgaidīt vēl nedaudz, jo Kleckina kungam esot svarīga tikšanās. Nojaušu, ka tas ir Pēteris Šmidre, kuru, nākot šurp, redzēju pasteidzamies man garām. Kamēr mēs uz piekto stāvu ar kājām, viņš brauca ar liftu, un te nu ir rezultāts. Visticamāk, runā par digitalizāciju, prātoju. Ābramam Kleckinam tagad ir daudz šādu tikšanos ar ietekmīgiem cilvēkiem. Nez, vai viņi visi mēģina viņu «ietekmēt», pie sevis smejos. Kad beidzot sagaidām savu kārtu, Ābrams Kleckins izskatās tikpat mierīgs un līdzsvarots, kādu es viņu atceros kopš studiju gadiem. Inteliģents, taktisks, ļoti zinošs cilvēks. Pret saviem studentiem tāpat kā pret oponentiem viņš mācējis izturēties ar pietāti, cienot ikvienu viedokli. Šķiet, arī nesenie skandāli nav viņu padarījuši nervozu – vismaz ārēji to nevar manīt. Vienīgi pauzes viņš ietur garākas un daudznozīmīgākas, it kā klusējot teiktu – nu, jūs taču saprotat?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Netgear Arlo Pro dod iespēju ne vien redzēt, kas notiek mājās, bet arī apsaukt nerātnu kaķi un aprunāties ar bērniem

Neuzkrītoša, kompakta, bez vadiem un ar ļoti plašu funkciju klāstu – šo bagātīgo īpašību komplektu šodien jau var piedēvēt daudzām mājas novērošanas sistēmām. Lai izceltos uz šāda fona, ražotājiem nākas papildināt ierīces ar aizvien jaunām iespējām. Tādēļ Netgear «augšējā plaukta» kamerai Arlo Pro piedevām ir arī ūdensdrošs korpuss, iespēja vienkārši savienot tīklā līdz pat piecām kamerām un lietot tās bez papildu abonēšanas maksas, kā arī tik spēcīga un spalga signalizācija, ka nelūgtajam viesim aizrausies elpa.

Iztēlojoties ideālu novērošanas kameru, prātā nāk patiešām maza kastīte, ko nezinātājs nemaz nepamana. Šajā ziņā Netgear ir trāpījuši desmitniekā. Arlo Pro ir plaukstas lielumā, ar gludu, ūdensdrošu biezas plastmasas korpusu. Tajā nav nekā lieka, tādēļ nelielo kameru var viegli uzstādīt izraudzītajā vietā, lai tā nemanīta glūnētu uz apkārt notiekošo.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Modernie mobilie tālruņi izrādījušies pārāk sarežģīti 61 procentam britu un amerikāņu, kas piedalījušies kompānijas Mformation pētījumā.

Mformation pārstāvis Metjū Bankrofts BBC News norādījis, ka mobilo tālruņu lietotāji nevēlas vērsties pēc palīdzības pie operatoriem vai meklēt informāciju internetā. Tā vietā viņi mēģina pielietot jauno funkciju vienu vai divas reizes un neveiksmes gadījumā vairs nemēģina pie tās atgriezties. Tādējādi daudzi modernie mobilie tālruņi tiek izmantoti galvenokārt parastajiem zvaniem, kaut gan spēj strādāt ar e-pastu, pārsūtīt attēlus un nodrošināt piekļuvi internetam. Lietotāji uzstāda funkcijas telefoniem vairāk nekā stundu, kaut gan šim procesam nevajadzētu aizņemt vairāk par 15 minūtēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilais telefons jau sen ir zaudējis savu sākotnējo funkciju - saziņas līdzeklis. Attīstoties tehnoloģijām, tas ir kļuvis par nenovērtējamu ikdienas palīgu un tam ir plaša spektra noderīgas funkcijas un iespējas. Šeit dažas no tām!

Informācijas pieejamība 24/7

Lai arī nav veselīgi nepārtraukti būt uz informācijas aprites viļņa, mobilais telefons dod iespēju piekļūt plašam informācijas avotu klāstam. Tas nodrošina pieejamību intereneta ziņu portāliem, to var izmantot izziņas procesos, apmeklējot dažādas informācijas krātuves, var lasīt grāmatas u.c.

Līdzeklis jaunu prasmju un zināšanu apguvei

Ir daudzas popularitāti ieguvušas aplikācijas, kas piedāvā iespēju apgūt dažādas prasmes. Piemēram, valodu apguves aplikācija Duolingo. Dažāda klāsta kursi zinātnes, mākslas, tehnoloģiju u.c. jomās atrodamas tādās aplikācijās kā Coursera, Udemy. Savukārt Skillshare ir vairāk vērsts uz radošo prasmju attīstīšanu - dizainu, mākslu, rakstīšanu u.c. iPhone lietotāji var lejupielādēt dažādas lietojumprogrammas tikai no Apple App Store - no izglītības sfēras līdz radošuma attīstīšanai un izklaidei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Deloitte prognozē sociālo tīklu un telekomunikāciju sadarbību

, 21.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā audita un biznesa konsultāciju kompānija Deloitte publicējusi pētījuma telekomunikāciju prognozes 2008.gadam kopsavilkumu, Db.lv informēja Deloitte vecākais menedžeris Aleksandrs Parfinovičs. Galvenās prognozes ir šādas:

1. No kredītu krīzes līdz komunikāciju krīzei

Kādas ir izredzes telekomunikāciju sektoram 2008. gadā? Vai kredītu krīze izraisīs komunikāciju krīzi? Tās ietekme dažādās valstīs un dažādu veidu uzņēmumiem būs atšķirīga. Visiem telekomunikāciju uzņēmumiem rūpīgi jāpārskata sava izmaksu bāze – ekonomikas apsīkums varētu būt stimuls izmaksu pazemināšanai un darbinieku skaita samazināšanai. Apsīkums var arī pavērt iespējas konsolidācijai – daži jaunās pasaules telekomunikāciju titāni var pat nospriest, ka fiskālais diskomforts un svārstīgās vērtēšanas industrializētajā pasaulē ir stimuls sākt meklēt izdevīgus darījumus. Latvijā, papildus kredītu krīzei, augstajai inflācijai un ekonomikas atdzišanai, sagaidāms, ka cilvēki būs arvien taupīgāki savos ikmēneša izdevumos. Tas nozīmē, ka vidējais ieņēmums no viena patērētāja draud samazināties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Mobilais telefons meklē lētāko tīklu

Aivars Mackevics [email protected], 19.07.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilo telefonu sarunu izmaksas Latvijā vēl joprojām ir ļoti dārgas salīdzinājuma ar Vāciju vai Austriju. Latvijas tūrisma industrijai šīs papildus izmaksas rada nevienlīdzīgu konkurenci ar līdzīgiem uzņēmumiem ES valstīs. Taču telekomunikāciju izmaksas var samazināt uz interneta bāzes, proti, ar “Voice-over-IP” tehnoloģiju, kurs valoda tiek pārvērsta datu paketē un caur internetu nosūtīta. Izmaksas šādai tehnoloģijai ir gandrīz nulle. Sevišķi interesanti ir izmantot Wireless Local Area Network (WLAN). Nākošās paaudzes mobilie telefoni spēs nodibināt kontaktus arī internetā, ja tuvumā atradīsies lētāki jeb WLAN interneta sakari. Pirmie šādi mobilie telefoni ir jau pieejami ASV tirgū un rudens pusē tiks piedāvāti arī Eiropā. Piemēram, MPx (Motorola) ir pirmais šāda veida mobilais telefons, kas sarunas var raidīt ar WLAN sistēmas palīdzību. Arī Nokia gatavo šādu telefonu šī gada rudenī. Šīs komunikācijas panākumi ASV liecina, ka arī Eiropā šī sistēma varētu ātri vien iegūt augstu popularitāti. Ar šāda tipa telefoniem cilvēki var ļoti lēti komunicēties restorānos vai lidostās, kur ir brīvi pieejami WLAN sakari. Kombinācija – mobilie sakari un WLAN tuvākajos gados var strauji attīstīties. Pašlaik viena n lielākajām problēmām ir mobilā telefona pārslēgšanās (Roaming) no viena tīkla citā. Tas ir apmēram 2 sekunžu laiks. Tagad ASV speciālisti strādā pie tā, lai klients telefonējot nemanītu, kā viņa telefons no dārgā mobilo sakaru operatora pārslēdzas uz lēto interneta telefoniju. Nākošā problēma ir dārgie WLAN mobilie telefoni. Piemēram, Motorola par savu MPx vēlas saņemt 749 eiro, kur visdārgākā detaļa ir čips. Tas spēj strādāt ar dažādiem telefonu un interneta sakaru operatoriem. Trešā problēma ir finansēšanas un organizācijas jautājums šim biznesa modelim, jo mobilo telefonu operatori nevēlas nodarboties ar sava biznesa kanibālismu. Avots: Eiropa.lv

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sudraba spožajam pievienojas maģiski melnais un zelta elegantais - LG piedāvā jaunos LG Shine "Titanium Black" un "Gold" mobilos telefonus

, 20.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīga, 2007. gada 20. septembris - Pateicoties LG Black Label elegantās stila sērijas otrā modeļa LG Shine pārsteidzošajiem pārdošanas apjomu panākumiem, LG Electronics piedāvā jaunus LG Shine mobilos telefonus - "Titanium Black" un "Gold". Šie telefoni no sava priekšteča ir mantojuši visas tehniskās specifikācijas, savukārt "sudraboto mētelīti" nomainījušas titāna melna un luksus zelta "žaketes".

Jaunie LG Shine "Titanium Black " un "Gold " mobilie telefoni ir stilīgi un tiem ir augstākās klases tehniskās specifikācijas. Ietekmējoties no modernisma, LG Shine "Titanium Black" mobilais telefons ir rūpīgi pārdomāts un izsmalcināts. Ar jauno LG Shine "Titanium Black", kas ir vēl elegantāks nekā sudraba krāsas telefons, mirdzēt var gan vīrieši, gan sievietes. Savukārt "Gold" telefons savu krāsu un veidolu ieguvis ietekmējoties no dabas, tādējādi arī ziedu motīvs atklāj telefona jūtīgumu.

Tie cilvēki, kam iepatikās jau pirmais sudrabotais LG Shine, būs patīkami pārsteigti par jaunajiem telefoniem un vēlēsies tos iegūt, tādējādi tas vēlreiz apliecinās, ka LG ir viens no stilu līderiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Latvijā nav aizturēto Eiropas valstīs veiktajā starptautiskajā operācijā par hakeru uzbrukumiem

LETA, 22.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā nav aizturēto starptautiski veiktajā policijas operācijā, kas notika septiņās Eiropas valstīs, tādējādi aizturot 11 hakerus, kas izspiegojuši datorlietotājus caur datoru tīmekļa kamerām.

Kā aģentūrai LETA norādīja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis, lai arī tika norādīts, ka aizturēšana notikusi arī Latvijā, šeit neviens nav ticis aizturēts.

The Independent iepriekš ziņoja, ka starptautiskā policijas operācijā septiņās Eiropas valstīs, tostarp arī Latvijā, aizturēti 11 hakeri, kas izspiegojuši datorlietotājus caur datoru tīmekļa kamerām. Bija norādīts, ka aresti veikti Latvijā, Igaunijā, Lielbritānijā, Francijā, Rumānijā, Itālijā un Norvēģijā.

Aizturētie hakeri tiek turēti aizdomās par ļaunprātīgas programmas izmantošanu, lai pārņemtu savā kontrolē datoru tīmekļu kameras un izspiegotu datorlietotājus informācijas iegūšanai vai šantāžas nolūkos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no Latvijas vadošajiem IT uzņēmumiem “JARVA” ir radījis jaunu un inovatīvu tehnoloģisko produktu – pilnībā automatizētu sistēmu, kas var sniegt ievērojamu palīdzību Latvijas un arī citu valstu policijas dienestiem un uzlabot satiksmes drošību uz valsts ceļiem un ielām. Jaunā tehnoloģija, kas darbojas pilnībā automatizētā režīmā, ļaus policijas darbiniekiem ceļu satiksmē konstatēt gan Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumus, gan kontrolēt, vai automašīna, kas piedalās ceļu satiksmē, ir apdrošināta, tā nav zagta, vai, piemēram, tās īpašniekam nav liegtas vadītāja tiesības.

“Būtībā var teikt, ka esam radījuši “mobilo policijas iecirkni”,” uzsver SIA “JARVA” valdes loceklis un IT nodaļas vadītājs Jānis Bērziņš, komentējot uzņēmuma izstrādāto jauno produktu, kuram līdzīgu šobrīd nav ne tikai Latvijā, bet visā reģionā. “Pats svarīgākais, ka mūsu izstrādātās tehnoloģijas un inovatīvā pieeja policijas darba atvieglošanai varēs ievērojami uzlabot satiksmes drošību uz ceļiem, kā arī nodrošināt ātru un efektīvu kontroli, lai novērstu Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumus,” norāda uzņēmuma “JARVA” valdes loceklis. Jānis Bērziņš ir gandarīts, ka jau šobrīd par “EUNOMIA” tehnoloģiju un sistēmu ir ieinteresējušās vairākas vadošās ārvalstu kompānijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas IT uzņēmums "JARVA" radījis jaunu un inovatīvu tehnoloģisko produktu – pilnībā automatizētu sistēmu, kas var sniegt ievērojamu palīdzību Latvijas un arī citu valstu policijas dienestiem un uzlabot satiksmes drošību uz valsts ceļiem un ielām.

Jaunā tehnoloģija, kas darbojas pilnībā automatizētā režīmā, ļaus policijas darbiniekiem ceļu satiksmē konstatēt gan Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumus, gan kontrolēt, vai automašīna, kas piedalās ceļu satiksmē, ir apdrošināta, tā nav zagta, vai, piemēram, tās īpašniekam nav liegtas vadītāja tiesības.

"Būtībā var teikt, ka esam radījuši "mobilo policijas iecirkni"," uzsver SIA "JARVA" valdes loceklis un IT nodaļas vadītājs Jānis Bērziņš, komentējot uzņēmuma izstrādāto jauno produktu, kuram līdzīgu šobrīd nav ne tikai Latvijā, bet visā reģionā.

"Pats svarīgākais, ka mūsu izstrādātās tehnoloģijas un inovatīvā pieeja policijas darba atvieglošanai varēs ievērojami uzlabot satiksmes drošību uz ceļiem, kā arī nodrošināt ātru un efektīvu kontroli, lai novērstu Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumus," norāda uzņēmuma "JARVA" valdes loceklis. J.Bērziņš ir gandarīts, ka jau šobrīd par "EUNOMIA" tehnoloģiju un sistēmu ir ieinteresējušās vairākas vadošās ārvalstu kompānijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības uzņēmums AS “LNK Industries”, kas specializējas arī komplekso tehnoloģisko sistēmu izstrādē un ražošanā, ir radījis novatorisku pieeju beramkravu pārkraušanā - augstas mobilitātes hopper tipa tvertnes jeb bunkurus.

Viens no šāda tipa mobilajiem bunkuriem kuģu pārkraušanai jau tiek transportēts uz Kubu. To izmantos, lai palielinātu viena no lielākajiem operatoriem, uzņēmuma “Seablinc” sēra pārkraušanas efektivitāti Moa ostā, Kubā. Šie inovatīvie mobilie bunkuri ir radīti, lai nodrošinātu drošu un efektīvu beramkravu iekraušanu kravas automašīnās, dzelzceļa vagonos un citās tehnikas vienībās, kas nepieciešamas tālākai transportēšanai pa sauszemi.

Šāda hopper tipa mobilie bunkuri paver jaunas iespējas loģistikas sektorā, piedāvājot būtiskas priekšrocības salīdzinājumā ar fiksētām vai daļēji fiksētām pārkraušanas iekārtām. AS “LNK Industries” izstrādātie bunkuri vispirms tiek testēti, pēc tam piegādāti pasūtītājam darba gatavībā. Lai ierīkotu mobilās beramkravas pārkraušanas iekārtas nav nepieciešams veikt būvdarbus objektā uz vietas ─ nodošana ekspluatācijā ir ātrāka, un izmaksas ─ zemākas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedpulksteņu popularitāte pēdējo gadu laikā ir strauji augusi, piesaistot lielu patērētāju uzmanību visā pasaulē. Kādi tad ir galvenie iemesli, kāpēc viedpulksteņi ir kļuvuši tik populāri un kādas funkcijas tie piedāvā, kas šo popularitāti ceļ (populārākie apkopoti šeit).

Viedpulksteņi vairāk ir noderīgi rīki veselības uzraudzībai, saziņai un informācijas saņemšanai nekā vienkārši aksesuārs. Lietotnēm bagātie viedpulksteņi sniedz plašas iespējas uzlabot savas dzīves kvalitāti.

Viedpulksteņu pieprasījuma dinamika

Pēdējo gadu laikā viedpulksteņu pieprasījums ir strauji pieaudzis, un arvien vairāk cilvēku izvēlas šīs modernās ierīces kā savu ikdienas aksesuāru. Ja agrāk pulksteņi tika izmantoti galvenokārt laika uzzināšanai un kā stila aksesuārs, tad tagad viedpulksteņi spēj piedāvāt daudz plašākas funkcijas. Piemēram, tie var uzraudzīt nēsātāja pulsu un dažādus fizisko aktivitāšu datus, veikt un saņemt zvanus vai pat nosūtīt paziņojumus no sociālajiem tīkliem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Gada griezumā: Latvijā pret jauniem klientiem arvien izturas labāk nekā pret lojālajiem

Sanita Igaune, 19.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arvien vairāk ierīču var pieslēgt mobilajam tīklam; tas palīdzēs audzēt arī operatoru ieņēmumus.

Šogad nozīmīgs notikums Latvijā telekomunikāciju jomā bija 800 MHz frekvenču joslas jeb digitālās dividendes izsole, kas domāta ceturtās paaudzes jeb 4G sakariem, kas sniedz iespēju piedāvāt bezvadu datu pārraidi līdz 100 Mbit/s, DB norādīja Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs. Pēdējos gados tā ir nozīmīgākā frekvenču izsole, jo ļauj efektīvi attīstīt 4G tīklu ne tikai pilsētās, bet visā Latvijā, tostarp mazapdzīvotās lauku teritorijās, līdzīgu viedokli sniedza Latvijas Mobilā telefona (LMT) prezidents Juris Binde. DB jau rakstījis, ka oktobra beigās pēc divas dienas ilgušās izsoles 25 izsoles kārtās tika izsolītas radiofrekvenču spektra joslas 800 MHz lietošanas tiesības par 3,296 milj. Ls trim operatoriem – LMT, Tele2 un Bite Latvija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novecojoši mobilie telefoni sākt kļūt par problēmu, jo cilvēki cenšas iegādāties arvien jaunus mobilos telefonus nedomājot, kas notiek ar iepriekšējo telefonu, ziņo Techdigest.

Techdigest akcentē, ka šo problēmu ir grūti novērst, jo mobilo telefonu ražotāji aģitē to, ka mobilie telefoni ir jāmaina ik gadu.

Kompānijas Nokia veiktais pētījums 13 valstīs, kurā piedalījās 6 500 cilvēku, atklāja, ka puse aptaujāto cilvēku nemaz nezināja, ka ir iespējams pārstrādāt vecos mobilos telefonus. Pētījums arī atklāja, ka vidēji katram cilvēkam mājās ir 5 mobilie telefoni, un viens no divdesmit telefoniem tiek izmests miskastē, bet pārējie vienkārši mētājas mājās.

Nokia ir nolēmusi uzlabot cilvēku informētību saistībā ar telefonu pārstrādi. "Ja katrs no trīs miljardiem cilvēku, kuriem pieder mobilais telefons, atnestu kaut vai vienu telefonu atpakaļ, mēs spētu savākt 240 000 tonnas izejmateriālu un samazināt siltumnīcas efektu. Jāatzīmē, ka no vecajiem telefoniem ir iespējams pārstrādāt līdz pat 80%," uzsver Nokia pārstāvis Markus Terho.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilo sakaru operatora “Tele2” veiktā mazo un vidējo uzņēmēju (MVU) aptauja liecina, ka ir būtiski palielinājies to uzņēmumu skaits, kas visiem vai daļai darbinieku apmaksā mobilos sakarus.

Salīdzinot ar šī gada sākumu, šādu uzņēmumu skaits ir palielinājies par aptuveni 20% un šobrīd jau 71% MVU visiem vai daļai darbinieku apmaksā mobilos sakarus.

Pētījuma dati gan norāda arī uz to, ka vairāk nekā puse MVU darbinieku, kuriem tiek apmaksāti mobilie sakari, darba vajadzībām izmanto savu personīgo mobilo telefonu.

“Koronavīrusa izraisītās pandēmijas laikā, kad ir noteikti dažādi ierobežojumi un liela daļa iedzīvotāju strādā un mācās attālināti, mobilie sakari ir kļuvuši par vienu no pamatvajadzībām. Mūsu pētījums apliecina, ka arī mazie un vidējie uzņēmumi to lieliski apzinās, apmaksājot saviem darbiniekiem mobilos sakarus. Vienlaicīgi gan jāatzīmē, ka joprojām ir gana liels to uzņēmumu skaits, kas saviem darbiniekiem neapmaksā mobilo sakaru rēķinus, lai gan ir novērojama tendence, ka šādu uzņēmumu skaits samazinās,” saka “Tele2” komercdirektors Raivo Rosts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Brazovskis: starp Latviju un Lietuvu bija vērojams «sliktas sadarbības paraugs»

Dienas Bizness, 02.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starp Latviju un Lietuvu Latvijas Krājbankas lietā bija vairākas «cūcības» pazīmes, it sevišķi no Lietuvas puses, norāda Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājas vietnieks un Latvijas Krājbankas pilnvarnieku grupas vadītājs Jānis Brazovskis.

Viņaprāt, Lietuvai par problēmām saistībā ar Latvijas Krājbanku vajadzēja Latvijas atbildīgajiem dienestiem paziņot ātrāk, jo kaimiņi par situāciju uzzināja ātrāk un Latvijas puse varētu šīs lietas risināt laicīgāk, raksta Diena.lv.

«Ja Ģenerālprokuratūrā iesniegums bija iesniegts 14.novembrī, tad jau bija dienas, kad tas tika gatavots. No Lietuvas kolēģa sapratu, ka pirmā informācija bija 11. novembrī. Tad 11.novembrī būtu ātrāk, nekā 16. novembrī,» raidījiumā Dienas Rīts skaidroja J.Brazovskis.

Uz jautājumu, kādēļ Latvijas Krājbankas maksātnespējas pieteikums tika iesniegts tikai ceturtdien, FKTK pārstāvis atbildēja, ka bija jāveic nepieciešamie sagatavošanās darbi - jāsamaksā darbiniekiem algas, jātiek skaidrībā ar maksājumiem, jāizvēlas maksātnespējas administrators u.c. Viņš norādīja, ka maksātnespējas administrators tika izraudzīts, vadoties pēc kandidāta profesionālajām spējām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Juliannas pagalmā Liepājā oktobra vidū durvis vēris street food bārs Grēēks.

««Grēēks» saknes cēlušās no «Grīkstrītas», ar kuru startējam izbraukumos dažādos festivālos, street food pasākumos, svētkos jau no šā gada pavasara. Saprotot, ka cilvēkiem patīk mūsu piedāvājums, šķita tikai loģiski, ka, noslēdzot sezonu, jāver vaļā stacionāra vieta. «Grēēks» patiesībā ir divas nozīmes, jo, skatoties mūsu logo, to var lasīt gan kā grīks (jo grieķu ēdieni, dzērieni), gan grēēks (jo šeit var arī kārtīgi pagrēkot),» pastāstīja viena no bāra izveidotājām Sintija Lukša.

Kopējās investīcijas SIA «Greeks» ir aptuveni 30 000 eiro (tajā skaitā gan «Grīkstrītā», gan «Grēēkā»).

Sākotnējā doma uzņēmējiem bijusi par Rīgu, taču paralēli tika izskatītas iespējas atvērt pirmo pastāvīgo vietu kādā no Latvijas lielajām pilsētām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lembergs pareģo iespējamas provokācijas pret viņu

Aisma Orupe, 07.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils mērs Aivars Lembergs joprojām pauž savu pārliecību par iespējamo apcietināšanu, saistot to arī ar ģenerālprokurora Jāņa Maizīša «pēdējām dienām».

Viņaprāt, lielais viņa atbalsts sabiedrībā politiskajiem oponentiem liek meklēt visas iespējamās metodes, lai viņu nobīdītu pie malas – arī ievietošanu cietumā, tā A. Lembergs norādīja LNT raidījumā 900 sekundes. Viņš pieminēja «zīmes», kas liecina par šādu iespēju.

Piemēram, KNAB zvans uz brīvostas pārvaldi, lai noskaidrotu, kam pieder vēstule, kas adresēta brīvostas priekšsēdētājam. Acīmredzot KNAB gribējis izdzirdēt, ka tas ir Lembergs. Arī tas, ka ģenerālprokuroram J. Maizītim līdz amata atstāšanai palikušas dažas dienas, darot viņu piesardzīgu. Jo gan jau Maizītis centīšoties skaļi aizcirst durvis. Viņam gan neesot iebildumi, ja ģenerālprokurors paliek savā krēslā, jo prokuratūra viņa vadībā zaudējusi trīs tiesvedības. A. Lembergs arī netaupīja kritiskus izteicienus, pareģojot, ka J. Maizītis noteikti tā turoties pie sava amata, jo var atklāties milzu «cūcības», ko pastrādājis pats ģenerālprokurors vai viņa padotie. Ventspils mērs salīdzināja viņu ar priekšgājēju Jāni Skrastiņu, sakot, ka Skrastiņš atšķirībā no Maizīša bijis īsts godavīrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vasilijs Meļņiks ir viens no tiem cilvēkiem, kura vārds bieži tiek pieminēts, runājot gan par ekonomiku, biznesu, gan arī politiskajām intrigām. Turklāt vērtējumi par viņu allaž ir bijuši gana pretrunīgi. Viņš ir spējis gadiem ilgi vadīt ne vienu vien uzņēmumu ar daudziem tūkstošiem strādājošo, bet valdībā noturējies vien pāris nedēļas. Katrā ziņā viņu visai droši var saukt par vienu no vislabāk informētajiem cilvēkiem šajā valstī.

picturegallery.f76b6797-a025-46ff-bdd7-f860ad4f7395

Kāda jūsu skatījumā ir pašreizējā ekonomiskā situācija Latvijā?

Smaga. Man nepatīk vārds «krīze», ko šodien visi lieto, taču situācija nav vienkārša, un es varu paskaidrot, kāpēc tā ir. Ne jau tāpēc, ka mums būtu slikta politiskā situācija. Tieši otrādi – mums ekonomiskās grūtības ir izraisījušas problēmas politikā. Politiķi neuzticas viens otram, sabiedrība netic politiķiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl mēnesi pirms krīzes iestāšanās Parex bankā Valērijs Kargins vēl neesot nojautis, cik nopietna ir situācija bankā.

Par to paziņojis Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers, kurš norāda, ka mēnesi pirms Parex pārņemšanas bija ticies Satiksmes ministrijā ar toreizējo Parex bankas īpašnieku Karginu. Tikšanās laikā V. Kargins neesot izteicis ne mazākās aizdomas par to, ka banku varētu piemeklēt šāds liktenis. A. Šlesers to skaidro ar faktu, ka pirms tam Parex bankas vadītāji bija pārdzīvojuši gan smago Āzijas krīzi, gan Bankas Baltija krīzi.

Viņš arī noliedz, ka valdība centusies pasargāt Parex bankas akcionārus – mērķis Parex bankas pārņemšanai bijis vien stabilizēt banku un finanšu sistēmu Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Domburs: varēju Neo izdot jau nākamajā dienā

Elīna Pankovska, 28.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Dzīvoju tā, kā iekšēji jūtu. Ja kaut kam neredzu jēgu, tad to nedaru. Jau nākamajā dienā varēju aiziet un izdot policijai visu, ko zināju par Neo, bet uzskatīju, ka man tas nav jādara,» intervijā laikrakstam Diena norāda žurnālists Jānis Domburs.

Viņš arī norāda, ka sirdsapziņa viņam to arī teikusi – būtu ļoti nelietīgi iet un Neo izdot. Ja viņš būtu sācis taisīt cūcības, tad, protams, izdotu, bet viņš tās nedarījis.

Runājot par raidījumu Kas notiek Latvijā?, J.Domburs skaidro, ka tas esot absolūti personisks. Protams, esot jāievēro profesionālie kodeksi, bet tas nenozīmējot būt aukstai zivij.

«Ja es domāju, ka Jānis Urbanovičš studijā ir bezkaunīgs, tad es tā saku, nevis sēžu un izliekos, ka tā nedomāju. Ja ir reizes, kad man jāpaceļ balss, lai kādu apklusinātu, es to daru, piemēram, Ainārs Šlesers ir čalis, ar kuru savādāk nevar. Es viņu uztveru kā sportistu , kurš māk boksēties tā un ne savādāk. Austrijas žurnālisti Cilvētiesību tiesai Strasbūrā pierādīja, ka nosaukt Austrijas kancleru par idiotu bija pamatoti. Šis ir tas pats gadījums – es aizietu līdz jebkurai Strasbūras tiesai un pierādītu, ka man ir pamats tā rīkoties»

Komentāri

Pievienot komentāru