Tehnoloģijas

Mobilie pasaulē pārdoti par 19,3 % vairāk

Jānis Linde, 07.08.2003

Jaunākais izdevums

Mobilo tālruņu pārdošanas apjomi turpina augt - par 19,3 % tie pieauguši salīdzinot ar pagājušo gadu un par 6,2 % šī gada pēdējā ceturksnī, liecina IDC statistikas dati. Savu vietu mobilo tārluņu ražotāju top pieciniekā ir atguvis SonyEricsson, izspiežot LG. Kompānijas veiksmes pamatā ir pieaugošie pārdošanas apjomi Eiropā un Japānā. Motorola turpina lejupslīdi ar 13,4 % tirgus daļas šogad, pretstatā 17,4 % pērn. Tas varētu būt skaidrojams ar jaunu modeļu lēnu iztrādi, turklāt liela daļa no tiem bijuši tirgū neveiksmīgi. Siemens ierindojas ceturtajā vietā mobilo tālruņu ražotāju vidū ar 6,8 % lielu tirgus daļu. Trešajā vietā ierindojas Samsung. Pārdošanas apjomu pieagums lielā mērā skaidrojams ar tālurņu krāsaino displeju un iebūvēto kameru parādīšanos. Arī tālruņa-plaukstdatora hibrīdi (smartphones) strauji gūst popularitāti, tos tirgojot par 330% vairāk nekā pagājušajā gadā. Kaut arī šiem aparātiem joprojām pieder salīdzinoši maza tirgus daļa (1,7%), tuvākajos gados tiek paredzēts būtisks tās pieaugums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Modernie mobilie tālruņi izrādījušies pārāk sarežģīti 61 procentam britu un amerikāņu, kas piedalījušies kompānijas Mformation pētījumā.

Mformation pārstāvis Metjū Bankrofts BBC News norādījis, ka mobilo tālruņu lietotāji nevēlas vērsties pēc palīdzības pie operatoriem vai meklēt informāciju internetā. Tā vietā viņi mēģina pielietot jauno funkciju vienu vai divas reizes un neveiksmes gadījumā vairs nemēģina pie tās atgriezties. Tādējādi daudzi modernie mobilie tālruņi tiek izmantoti galvenokārt parastajiem zvaniem, kaut gan spēj strādāt ar e-pastu, pārsūtīt attēlus un nodrošināt piekļuvi internetam. Lietotāji uzstāda funkcijas telefoniem vairāk nekā stundu, kaut gan šim procesam nevajadzētu aizņemt vairāk par 15 minūtēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sudraba spožajam pievienojas maģiski melnais un zelta elegantais - LG piedāvā jaunos LG Shine "Titanium Black" un "Gold" mobilos telefonus

, 20.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīga, 2007. gada 20. septembris - Pateicoties LG Black Label elegantās stila sērijas otrā modeļa LG Shine pārsteidzošajiem pārdošanas apjomu panākumiem, LG Electronics piedāvā jaunus LG Shine mobilos telefonus - "Titanium Black" un "Gold". Šie telefoni no sava priekšteča ir mantojuši visas tehniskās specifikācijas, savukārt "sudraboto mētelīti" nomainījušas titāna melna un luksus zelta "žaketes".

Jaunie LG Shine "Titanium Black " un "Gold " mobilie telefoni ir stilīgi un tiem ir augstākās klases tehniskās specifikācijas. Ietekmējoties no modernisma, LG Shine "Titanium Black" mobilais telefons ir rūpīgi pārdomāts un izsmalcināts. Ar jauno LG Shine "Titanium Black", kas ir vēl elegantāks nekā sudraba krāsas telefons, mirdzēt var gan vīrieši, gan sievietes. Savukārt "Gold" telefons savu krāsu un veidolu ieguvis ietekmējoties no dabas, tādējādi arī ziedu motīvs atklāj telefona jūtīgumu.

Tie cilvēki, kam iepatikās jau pirmais sudrabotais LG Shine, būs patīkami pārsteigti par jaunajiem telefoniem un vēlēsies tos iegūt, tādējādi tas vēlreiz apliecinās, ka LG ir viens no stilu līderiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Deloitte prognozē sociālo tīklu un telekomunikāciju sadarbību

, 21.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā audita un biznesa konsultāciju kompānija Deloitte publicējusi pētījuma telekomunikāciju prognozes 2008.gadam kopsavilkumu, Db.lv informēja Deloitte vecākais menedžeris Aleksandrs Parfinovičs. Galvenās prognozes ir šādas:

1. No kredītu krīzes līdz komunikāciju krīzei

Kādas ir izredzes telekomunikāciju sektoram 2008. gadā? Vai kredītu krīze izraisīs komunikāciju krīzi? Tās ietekme dažādās valstīs un dažādu veidu uzņēmumiem būs atšķirīga. Visiem telekomunikāciju uzņēmumiem rūpīgi jāpārskata sava izmaksu bāze – ekonomikas apsīkums varētu būt stimuls izmaksu pazemināšanai un darbinieku skaita samazināšanai. Apsīkums var arī pavērt iespējas konsolidācijai – daži jaunās pasaules telekomunikāciju titāni var pat nospriest, ka fiskālais diskomforts un svārstīgās vērtēšanas industrializētajā pasaulē ir stimuls sākt meklēt izdevīgus darījumus. Latvijā, papildus kredītu krīzei, augstajai inflācijai un ekonomikas atdzišanai, sagaidāms, ka cilvēki būs arvien taupīgāki savos ikmēneša izdevumos. Tas nozīmē, ka vidējais ieņēmums no viena patērētāja draud samazināties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Mobilais telefons meklē lētāko tīklu

Aivars Mackevics [email protected], 19.07.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilo telefonu sarunu izmaksas Latvijā vēl joprojām ir ļoti dārgas salīdzinājuma ar Vāciju vai Austriju. Latvijas tūrisma industrijai šīs papildus izmaksas rada nevienlīdzīgu konkurenci ar līdzīgiem uzņēmumiem ES valstīs. Taču telekomunikāciju izmaksas var samazināt uz interneta bāzes, proti, ar “Voice-over-IP” tehnoloģiju, kurs valoda tiek pārvērsta datu paketē un caur internetu nosūtīta. Izmaksas šādai tehnoloģijai ir gandrīz nulle. Sevišķi interesanti ir izmantot Wireless Local Area Network (WLAN). Nākošās paaudzes mobilie telefoni spēs nodibināt kontaktus arī internetā, ja tuvumā atradīsies lētāki jeb WLAN interneta sakari. Pirmie šādi mobilie telefoni ir jau pieejami ASV tirgū un rudens pusē tiks piedāvāti arī Eiropā. Piemēram, MPx (Motorola) ir pirmais šāda veida mobilais telefons, kas sarunas var raidīt ar WLAN sistēmas palīdzību. Arī Nokia gatavo šādu telefonu šī gada rudenī. Šīs komunikācijas panākumi ASV liecina, ka arī Eiropā šī sistēma varētu ātri vien iegūt augstu popularitāti. Ar šāda tipa telefoniem cilvēki var ļoti lēti komunicēties restorānos vai lidostās, kur ir brīvi pieejami WLAN sakari. Kombinācija – mobilie sakari un WLAN tuvākajos gados var strauji attīstīties. Pašlaik viena n lielākajām problēmām ir mobilā telefona pārslēgšanās (Roaming) no viena tīkla citā. Tas ir apmēram 2 sekunžu laiks. Tagad ASV speciālisti strādā pie tā, lai klients telefonējot nemanītu, kā viņa telefons no dārgā mobilo sakaru operatora pārslēdzas uz lēto interneta telefoniju. Nākošā problēma ir dārgie WLAN mobilie telefoni. Piemēram, Motorola par savu MPx vēlas saņemt 749 eiro, kur visdārgākā detaļa ir čips. Tas spēj strādāt ar dažādiem telefonu un interneta sakaru operatoriem. Trešā problēma ir finansēšanas un organizācijas jautājums šim biznesa modelim, jo mobilo telefonu operatori nevēlas nodarboties ar sava biznesa kanibālismu. Avots: Eiropa.lv

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Gada griezumā: Latvijā pret jauniem klientiem arvien izturas labāk nekā pret lojālajiem

Sanita Igaune, 19.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arvien vairāk ierīču var pieslēgt mobilajam tīklam; tas palīdzēs audzēt arī operatoru ieņēmumus.

Šogad nozīmīgs notikums Latvijā telekomunikāciju jomā bija 800 MHz frekvenču joslas jeb digitālās dividendes izsole, kas domāta ceturtās paaudzes jeb 4G sakariem, kas sniedz iespēju piedāvāt bezvadu datu pārraidi līdz 100 Mbit/s, DB norādīja Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs. Pēdējos gados tā ir nozīmīgākā frekvenču izsole, jo ļauj efektīvi attīstīt 4G tīklu ne tikai pilsētās, bet visā Latvijā, tostarp mazapdzīvotās lauku teritorijās, līdzīgu viedokli sniedza Latvijas Mobilā telefona (LMT) prezidents Juris Binde. DB jau rakstījis, ka oktobra beigās pēc divas dienas ilgušās izsoles 25 izsoles kārtās tika izsolītas radiofrekvenču spektra joslas 800 MHz lietošanas tiesības par 3,296 milj. Ls trim operatoriem – LMT, Tele2 un Bite Latvija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Jaunu ciematu daudz, nopirkto gruntsgabalu — maz

Ingrīda Drazdovska [email protected], 26.05.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikai nedaudz vairāk par trešdaļu no pašlaik Rīgas apkaimē realizējamajiem t.s. ciemu projektiem var tikt uzskatīti par veiksmīgiem. Šādu vērtējumu izteica īpašuma vērtēšanas SIA Eiroeksperts īpašnieks un vadītājs Vilis Žuromskis. Eiroeksperts ieguvis ziņas par 82 dažādiem ciemu projektiem Rīgas tuvumā. Tie varētu būt kādi 60 % no tamlīdzīgu projektu kopēja skaita, — teica V. Žuromskis. Katram projektam tika dota «atzīme» piecu baļļu sistēmā un tika izvērtēti vairāki kritēriji: 1) cik ilgi jau tiek realizēts projekts; 2) cik no piedāvātajiem zemes gabaliem jau ir pārdoti; 3) kādas ir to cenas; 4) cik lieli gruntsgabali tiek piedāvāti pircējiem. Šajos 82 ciemos dažādā kvalitātē tiek piedāvāti 3500 zemes gabali. Tikai 34 no 82 projektiem, pēc SIA Eiroeksperts domām, varētu tikt uzskatīti par labiem, ko pierāda arī veiksmīgā īpašumu pārdošana šajos ciemos (tajos pārdoti 50 – 80 % gruntsgabalu, bet 12 projektos ir pārdoti 99 % īpašumu). Tajos piedāvāti 1132 zemes gabali, kopumā pārdoti 895. Pārējos ciemos kopā tiek piedāvāti 2318 īpašumi, no kuriem nav pārdoti 1740. 9 ciemos ir pārdoti 25 – 35 % īpašumu, vēl 8 ciemos no 542 zemes gabaliem realizēti tikai 87 īpašumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Krīze pērn ietekmējusi mobilo tālruņu pārdošanas apjomus

Gunta Kursiša, 13.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopumā pasaulē 2012. gadā, salīdzinot ar 2011. gadu, mobilo telefonu pārdošanas apjomi ir sarukuši par 1,7%, citējot pētījumu kompānijas Gartner apkopotos datus, vēsta BBC.

Kopumā pasaulē pērn pārdoti 1,75 miljardi telefonu.

Analītiķi norāda, ka daļēji mobilo tālruņu pārdošanas apjomu samazinājumā vainojami «smagie ekonomiskie apstākļi». Tā, piemēram, Spānijā mobilo telefonu pakalpojumu abonementu apjomi gada laikā ir sarukuši par 5%. Savukārt, saskaņā ar Spānijas centrālās bankas pausto, valsts iekšzemes kopprodukts (IKP) tajā pašā laika posmā sarucis par 1,3%.

Mobilo tālruņu pārdošanas apjomu kritumā vainojams arī mazākais pieprasījums pēc zemākas cenas un ierobežotas funkcionalitātes telefoniem jeb «vienkāršajiem» mobilajiem tālruņiem, norādīja Gartner. 2012. gada pēdējos trīs mēnešos pasaulē tikuši pārdoti 264,4 miljoni šādu ierīču, kas ir par 19,3% mazāk nekā attiecīgajā laika posmā 2011. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedpulksteņu popularitāte pēdējo gadu laikā ir strauji augusi, piesaistot lielu patērētāju uzmanību visā pasaulē. Kādi tad ir galvenie iemesli, kāpēc viedpulksteņi ir kļuvuši tik populāri un kādas funkcijas tie piedāvā, kas šo popularitāti ceļ (populārākie apkopoti šeit).

Viedpulksteņi vairāk ir noderīgi rīki veselības uzraudzībai, saziņai un informācijas saņemšanai nekā vienkārši aksesuārs. Lietotnēm bagātie viedpulksteņi sniedz plašas iespējas uzlabot savas dzīves kvalitāti.

Viedpulksteņu pieprasījuma dinamika

Pēdējo gadu laikā viedpulksteņu pieprasījums ir strauji pieaudzis, un arvien vairāk cilvēku izvēlas šīs modernās ierīces kā savu ikdienas aksesuāru. Ja agrāk pulksteņi tika izmantoti galvenokārt laika uzzināšanai un kā stila aksesuārs, tad tagad viedpulksteņi spēj piedāvāt daudz plašākas funkcijas. Piemēram, tie var uzraudzīt nēsātāja pulsu un dažādus fizisko aktivitāšu datus, veikt un saņemt zvanus vai pat nosūtīt paziņojumus no sociālajiem tīkliem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilo sakaru operatora “Tele2” veiktā mazo un vidējo uzņēmēju (MVU) aptauja liecina, ka ir būtiski palielinājies to uzņēmumu skaits, kas visiem vai daļai darbinieku apmaksā mobilos sakarus.

Salīdzinot ar šī gada sākumu, šādu uzņēmumu skaits ir palielinājies par aptuveni 20% un šobrīd jau 71% MVU visiem vai daļai darbinieku apmaksā mobilos sakarus.

Pētījuma dati gan norāda arī uz to, ka vairāk nekā puse MVU darbinieku, kuriem tiek apmaksāti mobilie sakari, darba vajadzībām izmanto savu personīgo mobilo telefonu.

“Koronavīrusa izraisītās pandēmijas laikā, kad ir noteikti dažādi ierobežojumi un liela daļa iedzīvotāju strādā un mācās attālināti, mobilie sakari ir kļuvuši par vienu no pamatvajadzībām. Mūsu pētījums apliecina, ka arī mazie un vidējie uzņēmumi to lieliski apzinās, apmaksājot saviem darbiniekiem mobilos sakarus. Vienlaicīgi gan jāatzīmē, ka joprojām ir gana liels to uzņēmumu skaits, kas saviem darbiniekiem neapmaksā mobilo sakaru rēķinus, lai gan ir novērojama tendence, ka šādu uzņēmumu skaits samazinās,” saka “Tele2” komercdirektors Raivo Rosts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilais telefons jau sen ir zaudējis savu sākotnējo funkciju - saziņas līdzeklis. Attīstoties tehnoloģijām, tas ir kļuvis par nenovērtējamu ikdienas palīgu un tam ir plaša spektra noderīgas funkcijas un iespējas. Šeit dažas no tām!

Informācijas pieejamība 24/7

Lai arī nav veselīgi nepārtraukti būt uz informācijas aprites viļņa, mobilais telefons dod iespēju piekļūt plašam informācijas avotu klāstam. Tas nodrošina pieejamību intereneta ziņu portāliem, to var izmantot izziņas procesos, apmeklējot dažādas informācijas krātuves, var lasīt grāmatas u.c.

Līdzeklis jaunu prasmju un zināšanu apguvei

Ir daudzas popularitāti ieguvušas aplikācijas, kas piedāvā iespēju apgūt dažādas prasmes. Piemēram, valodu apguves aplikācija Duolingo. Dažāda klāsta kursi zinātnes, mākslas, tehnoloģiju u.c. jomās atrodamas tādās aplikācijās kā Coursera, Udemy. Savukārt Skillshare ir vairāk vērsts uz radošo prasmju attīstīšanu - dizainu, mākslu, rakstīšanu u.c. iPhone lietotāji var lejupielādēt dažādas lietojumprogrammas tikai no Apple App Store - no izglītības sfēras līdz radošuma attīstīšanai un izklaidei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības uzņēmums AS “LNK Industries”, kas specializējas arī komplekso tehnoloģisko sistēmu izstrādē un ražošanā, ir radījis novatorisku pieeju beramkravu pārkraušanā - augstas mobilitātes hopper tipa tvertnes jeb bunkurus.

Viens no šāda tipa mobilajiem bunkuriem kuģu pārkraušanai jau tiek transportēts uz Kubu. To izmantos, lai palielinātu viena no lielākajiem operatoriem, uzņēmuma “Seablinc” sēra pārkraušanas efektivitāti Moa ostā, Kubā. Šie inovatīvie mobilie bunkuri ir radīti, lai nodrošinātu drošu un efektīvu beramkravu iekraušanu kravas automašīnās, dzelzceļa vagonos un citās tehnikas vienībās, kas nepieciešamas tālākai transportēšanai pa sauszemi.

Šāda hopper tipa mobilie bunkuri paver jaunas iespējas loģistikas sektorā, piedāvājot būtiskas priekšrocības salīdzinājumā ar fiksētām vai daļēji fiksētām pārkraušanas iekārtām. AS “LNK Industries” izstrādātie bunkuri vispirms tiek testēti, pēc tam piegādāti pasūtītājam darba gatavībā. Lai ierīkotu mobilās beramkravas pārkraušanas iekārtas nav nepieciešams veikt būvdarbus objektā uz vietas ─ nodošana ekspluatācijā ir ātrāka, un izmaksas ─ zemākas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novecojoši mobilie telefoni sākt kļūt par problēmu, jo cilvēki cenšas iegādāties arvien jaunus mobilos telefonus nedomājot, kas notiek ar iepriekšējo telefonu, ziņo Techdigest.

Techdigest akcentē, ka šo problēmu ir grūti novērst, jo mobilo telefonu ražotāji aģitē to, ka mobilie telefoni ir jāmaina ik gadu.

Kompānijas Nokia veiktais pētījums 13 valstīs, kurā piedalījās 6 500 cilvēku, atklāja, ka puse aptaujāto cilvēku nemaz nezināja, ka ir iespējams pārstrādāt vecos mobilos telefonus. Pētījums arī atklāja, ka vidēji katram cilvēkam mājās ir 5 mobilie telefoni, un viens no divdesmit telefoniem tiek izmests miskastē, bet pārējie vienkārši mētājas mājās.

Nokia ir nolēmusi uzlabot cilvēku informētību saistībā ar telefonu pārstrādi. "Ja katrs no trīs miljardiem cilvēku, kuriem pieder mobilais telefons, atnestu kaut vai vienu telefonu atpakaļ, mēs spētu savākt 240 000 tonnas izejmateriālu un samazināt siltumnīcas efektu. Jāatzīmē, ka no vecajiem telefoniem ir iespējams pārstrādāt līdz pat 80%," uzsver Nokia pārstāvis Markus Terho.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā pandēmijas un citu apstākļu ietekmē kritušies jauno automašīnu pārdošanas apjomi gan Baltijā, gan citviet Eiropā. Izņēmums bija elektriskie transportlīdzekļi, kuru pārdošanas rādītāji 2020.gadā, salīdzinot ar 2019.gadu, Eiropā pieauga vidēji par 137%.

Latvija, Lietuva un Igaunija jaunu elektroauto pārdošanas rādītāju tabulās starp Eiropas valstīm ieņem pirmās vietas. Vislielākais elektroauto pārdošanas pieaugums pērn, salīdzinot ar situāciju 2019.gadā, starp Baltijas valstīm konstatēts Igaunijā – 419%, kam seko Latvija ar 358% un Lietuva – 279%, liecina Igaunijas uzņēmuma "RIA.com Marketplaces" apkopotā informācija.

2020.gadā vieglo automašīnu tirgus Eiropas Savienības (ES) valstīs samazinājās vidēji par 23,7%, rāda Eiropas Automobiļu ražotāju asociācijas (ACEA) publiskotie dati. Kopumā ES tirgū pērn pārdoti 9,9 miljoni jaunu automašīnu, kamēr 2019. gadā pārdoto auto skaits bija vairāk nekā 13 miljoni. Tai pašā laikā Eiropā pērn pārdoto elektrisko transportlīdzekļu un plug-in hibrīdu skaits ir pieaudzis par 1,4 miljoniem, kas ir par 137% vairāk nekā 2019. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Marts sakustinājis ledu ne tikai Latvijas ūdenstilpēs, bet arī nekustamo īpašumu tirgū – rosība notiek, taču saukt to par atkusni būtu pāragri.

Mājokļu segmentā, īpaši Rīgā un Pierīgā, parādījusies aktivitāte. Potenciālie pircēji kļuvuši elastīgāki savos nosacījumos, apsverot arī otrreizējā tirgus piedāvājumu, turpretī pārdevēji cenas šūpot negrib, tādējādi paildzinot objekta pārdošanai nepieciešamo dienu skaitu. Salīdzinot ar 2022. gada nogali, sērijveida dzīvokļu piedāvājums Rīgā palielinājies par 15%, bet īrei pieejamo dzīvokļu skaits sarucis par 6%. Vairumā gadījumu pircēji lūkojas pēc kvalitatīva, dzīvošanai gatava mājokļa – par šādiem īpašumiem pircēji gatavi pacīnīties, turklāt 31% darījumu notiek bez kredīta piesaistes, secināts nekustamo īpašumu aģentūras "Latio" jaunākajā "Mājokļu pircēju pārliecības indeksā".

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pieaug pieprasījums pēc dzīvokļiem modernajā Rīgas centrā

Armanda Vilciņa, 04.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos gados palielinājusies cilvēku interese par iespējām iegādāties īpašumus tuvāk pilsētas centram, šo tendenci, lemjot par jauniem projektiem galvaspilsētā, ņem vērā arī būvnieki un attīstītāji, stāsta Aleksandra Strode, SIA LNK Properties valdes locekle.

Prestižākais un pieprasītākais Rīgas rajons pašlaik ir Klusais centrs, kas kā pilsētas centra vēsturiskā daļa iekļauts arī UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, atzīmē A. Strode. Tāpat lielu interesi novērojam par iespējām iegādāties īpašumus arī Skanstes rajonā, kur līdzās augstākās klases dzīvojamajiem kompleksiem iedzīvotājiem pieejami gan dažādi biznesa centri, gan sporta arēna, skolas, bērnudārzi un zaļie parki, gan ērta infrastruktūra, kas tiek aktīvi attīstīta, skaidro LNK Properties valdes locekle.

Taupa laiku

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc cilvēki vēlas dzīvot tuvāk pilsētas centram, ir laika ekonomija, secina A. Strode. “Pēdējos gados Rīgas centrā un tā tuvumā attīstītas vairākas augstas klases biroju ēkas, kas nozīmē, ka liela daļa cilvēku ikdienā strādā tieši galvaspilsētas centrā. Izvērtējot ceļā pavadīto laiku uz un no darba, cilvēki bieži izdara izvēli iegādāties mājokli tuvāk savai darbavietai. Bez tam centrs sniedz arī citas priekšrocības – te pieejams gan plašs restorānu un kafejnīcu klāsts, gan dažādas izklaides un sporta iespējas. Mūsdienu straujajā ritmā ir svarīgi, ka viss, kas mums vajadzīgs, atrodas tepat netālu, tāpēc novērojam, ka pieprasījums pēc šāda tipa mājokļiem ik gadu aug,” skaidro LNK Properties valdes locekle.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā nedēļā Latvijas Banka atkal veikusi intervenci, no bankām uzpērkot latus un tām pārdodot 72.4 miljonus eiro. Tādējādi pēdējās divās nedēļās kopumā pārdoti 112.4 miljoni eiro, liecina Latvijas Bankas informācija

Db jau pirms nedēļas secināja, ka Latvijas bankās vēl nav atjaunojies pieprasījums pēc latiem, tādējādi tās nav no Centrālās bankas sākušas uzpirkt latus, ko pērn lielā apjomā pārdeva, uzpērkot eiro. Laikā no 23.līdz 27. februārim Latvijas Banka veica nelielu intervenci, bankām pārdodot 40 miljonus eiro un uzpērkot latu.

Jau vēstīts, ka Centrālā banka 12 nedēļas pēc kārtas kopš pagājušā gada septembra beigām bankām kopumā bija pārdevusi 1.159 miljardus eiro, uzpērkot latus. Pagājušā gada nogalē un šogad līdz 23. februārim faktiski latu uzpirkšana bija mitējusies, jo Latvijas Banka nebija veikusi nekāda intervences. Latvijas Bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs jau janvāra vidū pauda pārliecību, ka uzticība Latvijas finanšu sistēmai sāk atjaunoties. Iepriekš no latiem bankas «atbrīvojās», iepērkot eiro gan globālās nervozitātes dēļ finanšu tirgos, gan valdošo neuzticēšanās dēļ. Tādējādi teorētiski šobrīd varēja gaidīt, ka sāksies pretējs process, jo zināms latu daudzums tautsaimniecībā būs vajadzīgs vienmēr, piemēram, algu izmaksām, nodokļu maksājumiem. Pēc Latvijas Bankas iepriekš paustā, kādā brīdī pēc ažiotāžas vajadzētu sākties pretējam procesam, kad uzņēmumi un privātpersonas sāk mainīt ārvalstu valūtu pret latiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācu autoražotāja BMW Group tirdzniecības apjomi novembrī ir auguši par 11.5 %. Iepriekšējā mēnesī pasaulē tika pārdoti 107 686 auto.

Kopumā šī gada vienpadsmit mēnešos ir pārdoti 1.16 miljoni BMW, Mini un Rolls- Royce automobiļu. BMW markas automobiļu tirdzniecības apjoms sasniedza 90 383 vienības jeb par 11.1 % vairāk nekā attiecīgajā periodā pirms gada. Toties 2009. gada vienpadsmit mēnešu bilance pret 2008. gada attiecīgo periodu ir – 12.8 %. Turpretim Mini tirdzniecības apjoms novembrī ir audzis par 13.8 %. Kopš gada sākuma pasaulē ir pārdoti 198 163 Mini, kas ir par 8.9 % mazāk nekā attiecīgajā laika periodā pērn. Visbeidzot, 2009. gada novembrī pasaulē tika pārdoti 104 Rolls- Royce limuzīnu, kas ir par 5.5 % mazāk nekā pērn. Kopumā šogad pasaulē notirgoti 635 Rolls – Royce.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieaugošā inteliģento telefonu - BlackBerry un iPhone - popularitāte padarīs tos par mērķi vīrusiem un spamam, norāda nozares eksperti, ziņo Times Online.

Šā gada pirmajos trīs mēnešos pārdoti 32.2 miljoni inteliģento telefonu, kas ir par 29% vairāk nekā pārdots pērn šajā pašā laikā. Eksperti prognozē, ka jaunais 3G iPhone vēl vairāk palielinās inteliģento telefonu pārdošanas apjomus. Credit Suisse analītiķi prognozē, ka jau nākamajā gadā kopumā varētu tikt pārdoti 275 miljoni inteliģento telefonu, kas padarītu mobilo sakaru pasauli vēl pievilcīgāku noziedziniekiem.

Savukārt citi nozares speciālisti norāda, ka inteliģento telefonu lietošanas apjomiem jāsasniedz 20 līdz 30% lietotāju, lai hakeriem kļūtu izdevīgi tajos izplatīt vīrusus. Taču pētījumi liecina, ka jau 2010.gadā pasaulē būs 4 miljardi mobilo telefonu, kas būs gandrīz 3 reizes vairāk nekā datoru skaits pasaulē, un tas varētu būt nopietns rādītājs, lai interneta noziedzinieki pievērstos šim tirgum.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rekordliels elektroatkritumu un elektronikas atkritumu (e-atkritumu) daudzums pagājušajā gadā papildinājis izgāztuves pasaulē. Uztraucošākais ir tas, ka lielākā daļa izlietoto elektroierīču netiek atbilstoši pārstrādāta, attīstītās valstis no e-atkritumiem bieži atbrīvojas, nosūtot tos uz izgāztuvēm Āfrikā un Indijā. Savukārt e-atkritumu lielākās radītājvalstis, ja rēķina atkritumu daudzumu uz vienu cilvēku, ir tieši tās, kuras lepojas ar īpaši augstiem vides aizsardzības standartiem, pirmdien raksta laikraksts Diena.

Apvienoto Nāciju Organizācijas Universitātes (ANO izglītības un pētniecības iestāde) pētījums liecina, ka 2014. gadā izgāztuvēs tika nogādāti 41,8 miljoni tonnu tā dēvēto e-atkritumu - galvenokārt ledusskapji, veļasmašīnas, matu fēni, mobilie telefoni un citas elektroierīces (faktiski pie tām jāpieskaita jebkura ierīce, kurai pievienots elektrības vads vai baterijas), kuru bijušie īpašnieki vēlējušies atbrīvoties no tām, lai salūzušo vietā iegādātos jaunas vai vienkārši nomainītu pret jaunāku modeli.

Pētnieki aprēķinājuši, ka šāds daudzums ir ekvivalents 1,15 miljoniem lielo kravas automašīnu, kas cita aiz citas izveidotu 23 tūkstošus kilometru garu rindu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Baltijā katru dienu tiek pārdoti aptuveni 65 Apple planšetdatori

Sanita Igaune, 20.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada vienpadsmit mēnešos Baltijā kopumā ir pārdoti 21,5 tūkst. iPad un iPad 2 planšedatoru, kas liecina, ka katru dienu tiek pārdoti aptuveni 65 planšetdatoru. Šajā laikā pārdoti 15,5 tūkst. Apple datoru, liecina oficiālā Apple izplatītāja Baltijā AVAD Baltic dati.

Salīdzinot ar 2010. gadu, Apple datoru pārdošanas apjomi Baltijā ir kāpuši par aptuveni 40%. Pavisam Baltijā 2010. gadā tika pārdoti 11 tūkstoši Mac datoru.

Kopumā AVAD Baltic pirmajos 11 mēnešos strādāja ar 28,4 milj. eiro apgrozījumu, kas ir gandrīz divas reizes lielāks nekā pērn. Uzņēmums pērn guva 15,3 milj. eiro apgrozījumu.

Līdzko tirgū parādījās planšetdatori iPad un iPad 2, skaidro AVAD Baltic direktors Toms Palšis, strauji pieauga to pārdošanas apjoms. Gada pirmajā ceturksnī bija nedaudz samazinājies Mac datoru pārdošanas pieauguma temps, tomēr divos pārējos ceturkšņos datoru pārdošanas apjomu līkne atgriezās iepriekšējā līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Lielbritānijā strauji sarūk jaunu auto pārdošanas apjomi

Ritvars Bīders, 06.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijā jau otro mēnesi pēc kārtas strauji samazinājušies jaunu automašīnu pārdošanas apjomi, proti, šogad augustā valstī pārdoti 55,3 tūkstoši jaunu automašīnu, kas ir par 17,5% mazāk nekā pērn attiecīgajā mēnesī, ziņo BBC.

Lielbritānijas autoražotāju un tirgotāju asociācija norāda, ka tirgus apstākļi saglabāsies izaicinoši visu atlikušo gadu, taču tajā pat laikā tiek prognozēts, ka šogad kopumā tiks pārdoti vairāk nekā 2 miljoni automašīnu, kas būtu par 1,2% vairāk nekā 2009. gadā.

Šā gada pirmo septiņu mēnešu laikā Lielbritānijā pārdoti vairāk nekā 1,3 miljoni automašīnu, kas ir par 13,2% vairāk nekā pērn attiecīgajā laika periodā.

Šogad jūlijā Lielbritānijā tika pārdoti 98 tūkstoši jaunu automašīnu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No jauna izdotie leģendārās grupas The Beatles albumi pirmajās tirdzniecības dienās Ziemeļamerikā, Lielbritānijā un Japānā pārdoti vairāk nekā 2.25 miljonos eksemplāru, ziņo Guardian.

The Beatles no jauna māsterētās dziesmas, tādējādi piešķirot tām savādāku skanējumu, kopš 9. septembra iegādājamas atsevišķos albumos, kā arī kā albumu komplektos.

Ierakstu kompānijas EMI dati liecina, ka Lielbritānijā The Beatles no jauna izdotie albumi pirmajās 11 tirdzniecības dienās iegādāti vairāk nekā 354 tūkst. eksemplāru. Pēdējās desmitgades laikā Lielbritānijā kopā pārdoti 6.755 miljoni The Beatles albumu.

ASV pirmo piecu tirdzniecības dienu laikā The Beatles atkārtoti izdotie albumi pārdoti vairāk nekā miljons eksemplāros. Japānā pārdoti vairāk nekā 840 tūkst. no grupas 14 jaunizdotajiem albumiem un albumu komplektiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Triatel: CDMA mobilo sakaru pakalpojumi kļūst aizvien pieprasītāki

Sanita Igaune, Db, 03.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Telekomunikāciju operators Telekom Baltija, kas strādā ar preču zīmi Triatel, norāda, ka uzņēmuma pielietotās tehnoloģijas CDMA mobilo sakaru pakalpojumi kļūst aizvien pieprasītāki ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā.

Telekom Baltija valdes priekšsēdētājs Raimonds Peļņa vērš uzmanību, ka pēc CDMA attīstības grupas novembra beigās publicētajiem aprēķiniem, ir redzams, ka šī standarta pakalpojumu lietotāju loks strauji pieaug un šobrīd pasaulē CDMA mobilo sakaru pakalpojumus izmanto jau 475 miljoni cilvēku.

No 2007. gada septembra līdz 2008. gada septembrim CDMA lietotāju skaits audzis par 15.7 procentpunktiem. Turklāt Eiropa, Tuvie Austrumi un Āfrika ir visstraujāk augošie reģioni, kur CDMA lietotāju skaits pagājušajā gadā vien audzis par 14 miljoniem jeb 125%.

«Šobrīd GSM mobilie sakaru pakalpojumi vēl ir populārāki – īpaši Eiropā, jo šis standarts ir vecāks par CDMA, tāpēc tā ieviešana daudzās valstīs norisinājās ātrāk, kas arī izskaidro tā lielo tirgus daļu. Tomēr pēdējos gados, īpaši pasaules ekonomiskās krīzes apstākļos, vērojama CDMA mobilo sakaru strauja izaugsme un lietotāju pieaugums. Turklāt CDMA potenciālu pierāda fakts, ka tas kā galvenais mobilo sakaru standarts ir tādās ekonomiski attīstītās valstīs kā Japāna un ASV,» skaidro R.Peļņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Mobilais telefons –labs ierocis pret nabadzību

Juris Kaža [email protected], 15.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lēti mobilie telefoni un vairāku operatoru konkurence esot efektīvs ierocis pret nabadzību trešajā pasaulē, raksta starptautiskais žurnāls The Economist. Ievadkomentārā par t.s. digitālo plaisu starp attīstītajām un mazattīstītajām valstīm, The Economist apšauba, vai datoru un interneta izplatīšana nabadzīgajās valstīs stimulēs attīstību iecerētos apjomos. Norādīts, ka ar datoru un internetu nevar darboties lasīt nepratēji un cilvēki, kuriem nav elektrības. Savukārt mobilo telefonu izplatība redzāmi stimulējusi mazo uzņēmējdarbību un labklājību vairākās t.s. attīstības valstīs. Āfrikā vesela biznesa nozare attīstījusies ap t.s. «telefona dāmām» ciematos, kuras pārdod sarunas no viena vai vairākiem mobiliem telefoniem. Zemnieki un zvejniekl (arī analfabēti) var apzvanīt vairākus uzpircējus, tāpat mazie uzņēmēji var veikt iepirkumu cenu aptaujas, raksta The Economist. Svarīgs faktors mobilo telefonu izplatībā ir konkurence. Demokrātiskajā Kongo Republikā ir 2 mobilie telefoni uz 100 iedzīvotājiem un tur darbojas seši operatori. Savukārt Etiopijā, kur ir tikai viens operators, sastopams 0.13 telefons uz 100 iedzīvotājiem. Abas valstis ir starp nabadzīgākajām pasaulē ar ienākumiem 100 $ gada (52 Ls) uz vienu iedzīvotāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Cik maksā dzīvokļi Rīgas domes mājā Dreiliņos

Ingrīda Drazdovska [email protected], 17.05.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA „Eiroeksperts Rīga”, kas pēc Rīgas domes kapitālsabiedrības SIA „Rīgas pilsētbūvnieks” pasūtījuma nodrošināja 34 dzīvokļu mikrorajonā „Dreiliņi – 2” pārdošanu izsolē, ir veiksmīgi pabeigusi dzīvokļu izsoles 2. kārtu. Kopumā izsoles 1. kārtā tika pārdoti 26 dzīvokļi, no tiem puse tika pārdoti par sākumcenu, pieskaitot tai vienu izsoles soli. Visvairāk pretendentu pieteicās uz vienistabas un četristabu dzīvokļiem – par šādiem dzīvokļiem arī notika aktīvākā vairāksolīšana. Izsoles 1. kārtā maksimālās nosolītās cenas bija sekojošas: 1-istabas dzīvoklim Ls 17’100, jeb ~Ls 535/kv.m. (nosolītā cena par Ls 2500 pārsniedza sākumcenu); 2-istabu dzīvoklim Ls 26’000, jeb ~Ls 520/kv.m. (nosolītā cena par Ls 2200 pārsniedza sākumcenu); 3-istabu dzīvoklim Ls 27’600, jeb ~Ls 445/kv.m. (nosolītā cena par Ls 1000 pārsniedza sākumcenu); 4-istabu dzīvoklim Ls 33’200, jeb ~Ls 425/kv.m. (nosolītā cena par Ls 4200 pārsniedza sākumcenu). Tā kā izsoles 1. kārtā netika pārdoti 8 dzīvokļi, SIA „Eiroeksperts Rīga” organizēja dzīvokļu izsoles 2. kārtu, kurā, saskaņā ar izsoles noteikumiem, dzīvokļu sākumcena tika noteikta no 1. kārtas sākumcenas atņemot 10%. Pēc uzņēmuma valdes priekšsēdētāja A. Žuromska domām, gan izsoles 1. kārtas veiksmīgie rezultāti, gan nemitīgi pieaugošās ažiotāžas cenas tipveida dzīvokļiem, piesaistīja izsoles 2. kārtai lielu skaitu interesentu. Kopumā uz 2. kārtā izsolāmiem 8 dzīvokļiem pieteicās 64 pretendenti. Vidējās dzīvokļu sākumcenas izsoles 2. kārtā, kas notika 2005. gada 16. maijā, bija sekojošas: 1-istabas dzīvoklim Ls 13’230, jeb ap Ls 413/kv.m. 2-istabu dzīvoklim Ls 21’200, jeb ap Ls 425/kv.m. 3-istabu dzīvoklim Ls 23’600, jeb ap Ls 380/kv.m. 4-istabu dzīvoklim Ls 25’800, jeb ap Ls 330/kv.m. Izsoles 2. kārtā tika pārdoti visi 8 piedāvātie dzīvokļi, nosolītai cenai pārsniedzot sākumcenu pat par Ls 15’000! Vissīvākā cīņa starp pretendentiem notika par 3-istabu dzīvokļiem, kur dalībnieki divās izsolēs bija gatavi maksāt gandrīz Ls 40’000 par dzīvokli. Izsoles 2. kārtā maksimālās nosolītās cenas bija sekojošas: 1-istabas dzīvoklim ~Ls 23’000, jeb ~Ls 720/kv.m. (nosolītā cena par Ls 9’900 pārsniedza sākumcenu); 2-istabu dzīvoklim ~Ls 28’200, jeb ~Ls 565/kv.m. (nosolītā cena par Ls 7’300 pārsniedza sākumcenu); 3-istabu dzīvoklim ~Ls 39’400, jeb ~Ls 635/kv.m. (nosolītā cena par Ls 15’500 pārsniedza sākumcenu); 4-istabu dzīvoklim ~Ls 36’200, jeb ~Ls 465/kv.m. (nosolītā cena par Ls 10’400 pārsniedza sākumcenu).

Komentāri

Pievienot komentāru