Finanses

Moody\'s apstiprina Latvijas reitingu

Inguna Šķepaste [email protected], 11.08.2003

Jaunākais izdevums

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody's ir apstiprinājusi Latvijas reitingu pašreizējā līmenī. Moody's pērnā gada novembrī ievērojami palielināja Latvijas reitingu, pielīdzinot reitingu ārvalstu valūtā vienā līmenī ar aizņēmumiem vietējā, t.i. — A2. Moody's norāda, ka Latvijas stabilo reitingu nodrošina mūsu valsts integrācija Eiropas Savienībā, nostiprinātā finanšu sistēma un zems un labi vadāms valsts parāds, informē Finanšu ministrijas preses sekretāre Baiba Melnace. Kredītreitingu aģentūru Fitch Ratings un Standard & Poor's Latvijai piešķirtais reitings ilgtermiņa aizdevumiem ārvalstu valūtā ir BBB+, atgādina B. Melnace.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

"Scandinavian Tobacco" jauns valdes priekšsēdētājs

Andris Zeļenkovs [email protected], 27.07.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par “Scandinavian Tobacco“ valdes priekšsēdētāju un uzņēmuma ģenerāldirektoru iecelts 'Lars Kruse Thomsen'. Līdzšinējais uzņēmuma ģenerāldirektors 'Alexander Telje' turpmāk vadīs Norvēģijas uzņēmumu "JLTiedemans", kas ir viena no "ST Grupas" tabakas ražotnēm un atrodas Norvēģijā. Izmaiņas saistītas ar vispārējām izmaiņām "ST Grupas" vadībā. 'Lars Kruse Thomsen' strādā "ST Grupā" kopš 1995.gada. Sākotnēji kā "House of Prince Denmark" mārketinga menedžeris, tad tirdzniecības un mārketinga direktors un valdes loceklis uzņēmumā "Scandinavian Tobacco" Polijā. Būdams "House of Prince Denmark" vecākais viceprezidents, 'Lars Kruse Thomsen' bija atbildīgs par "House of Prince" starptautiskiem zīmoliem, kā arī par jaunu zīmolu izstrādi un attīstīšanu. Pirms pievienošanās "ST Grupai", 'Lars Kruse Thomsen' strādāja "Carlsberg Breweries" un dāņu mediju grupā "The Berlingske Dailies". 'Lars Kruse Thomsen' ir beidzis Kopenhāgenas biznesa skolu, iegūstot zinātņu maģistra grādu mārketingā, un studējis uzņēmējdarbības vadību IMD (International Institute for Management Development) biznesa skolā Šveicē. 'Lars Kruse Thomsen' ir Dānijas pilsonis, viņam ir 39 gadi. Precējies, divu bērnu tēvs. “Scandinavian Tobacco” SIA izveidots 1992.gadā (sākotnējais nosaukums "House of Prince Riga") kā Latvijas – Dānijas kopuzņēmums. 2001.gadā tas tika privatizēts un kļuva par 100% dāņu uzņēmumu. 2003.gadā uzņēmums mainīja nosaukumu no “House of Prince Riga” uz “Scandinavian Tobacco”. Uzņēmums ietilpst "Scandinavian Tobacco grupas" ("ST Grupas") sastāvā, kas ir vadošā tabakas kompānija Ziemeļeiropā. "ST Grupai" ir ražotnes vairākās valstīs, un tā eksportē savu produkciju un dažādiem pasaules tirgiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūru bezspēcība, sākoties pasaules finanšu krīzei un «neskaidra» rīcība parādu krīzes laikā Grieķijā, visai asi nostādīja jautājumu par reitingu piešķiršanas sistēmas drošību.

Atgādināsim, ka 2007. g.–2009. g. pasaules finanšu krīze, kas gandrīz sagrāva visu pasaules finanšu sistēmu, sākās ar zemas kvalitātes hipotēkas krīzi Amerikā. Turklāt, attiecīgie hipotekārie parādi iepriekš bija nokonvertēti hipotekārajās obligācijās, kam vadošās reitingu aģentūras Standard & Poor’s, Moody's un Fitch piešķīra augstus reitingus. Pateicoties labiem reitingiem, šie vērtspapīri tika veiksmīgi pārdoti un lielos daudzumos (saskaņā ar reitingiem!) nonāca vadošo banku aktīvos. Pēc Amerikas nekustamā īpašuma cenu burbuļa pārsprāgšanas, šo vērtspapīru cenu kritums radīja būtiskus zaudējumus bankām. Tas izraisīja vērienīgu likviditātes krīzi pasaules banku sistēmā. Daudzas bankas, tai skaitā tik spēcīgas kā Lehman Brothers, nespēja tikt galā ar šīm problēmām. Rezultātā pasaules finanšu sistēma nonāca neapskaužamā stāvoklī, izraisot vispasaules cenu kritumu finanšu tirgos un desmitiem triljonu dolāru lielus zaudējumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Konkursam "Sabiedrisko attiecību Gada Balva 2005" pieteikts vairāk darbu nekā pērn

Andris Zeļenkovs [email protected], 05.05.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Sabiedrisko attiecību kompāniju asociācijas (LSAKA) un Latvijas asociācijas sabiedrisko attiecību profesionāļiem (LASAP) organizētajam konkursam 'Sabiedrisko attiecību Gada Balva 2005' šogad kopā iesniegti 25 darbi 5 nominācijās. Visvairāk darbu iesniegti nominācijās 'Marketinga komunikācijas' un 'Korporatīvās komunikācijas'. Uzvarētāju paziņošana un apbalvošanas ceremonija notiks 10.maijā plkst. 17.00, starptautiskās sabiedrisko attiecību konferences "PR Challenge 2005" noslēgumā. Visus konkursam iesniegtos darbus to autori prezentēs konferences pirmajā dienā – 9.maijā. “Pirms žūrijas vērtējumi ir apkopoti, var izteikt gandarījumu par diviem pozitīviem aspektiem. Pirmkārt, konkursam iesniegto darbu ir vairāk nekā pērn, otrkārt, kvalitātes ziņā kopīgais īstenoto kampaņu līmenis ir audzis. Tas liecina par profesionalitātes pieaugumu sabiedrisko attiecību nozarē”, komentē LSAKA prezidente un kompĆnijas "Komunikāciju aģentūra/Edelman Affiliate" valdes priekšsēdētāja Signe Reinholde. Balvas tiks pasniegtas par labākajiem sabiedrisko attiecību projektiem 5 nominācijās: - Marketinga komunikācijas; - Sociālā kampaņa; - Korporatīvās komunikācijas; - Valsts un pašvaldību sektora kampaņa; - Reģionālā - starptautiskā kampaņa. Darbi netika vērtēti nominācijās 'Krīzes komunikācijas', 'Sabiedriskā politika' un 'Iekšējās komunikācijas'. „Tas, ka liela konkurence izveidojusies noteiktās nominācijās, savukārt dažās darbi netika iesniegti vispār, savā ziņā liecina par tendencēm sabiedrisko attiecību pakalpojumu tirgū un norāda, kuri ir pieprasītākie un visvairāk realizētie sabiedrisko attiecību instrumenti un virzieni”, atzīst Signe Reinholde. Krīzes situāciju risinājumiem un lobisma kampaņām vēl nav iestājies noilgums, lai klienti un aģentūras būtu gatavi tās publiski prezentēt un nodot vērtēšanai. Šogad konkursam iesniegtos darbus vērtēja vairāk nekā 30 ekspertu žūrija, kuras sastāvā ir sabiedrisko attiecību un saistīto nozaru eksperti - sociologi, reklāmas un marketinga speciālisti, mediju pārstāvji un akadēmiskie mācībspēki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāds no bijušajiem reitingu aģentūru Moody’s analītiķiem apsūdz kompāniju par nepatiesiem reitingu vērtējumiem, un savas aizdomas nodevis tālākai izmeklēšanai ASV Kongresam, ziņo Wall Street Journal.

Wall Street Journal rīcībā nonākušā vēstulē, kas datēta ar šī gada jūliju, Ēriks Kolčinskis vaino Moody’s Investor Service augsta reitinga piešķiršanā sarežģītiem parāda vērtspapīriem šī gada janvārī, par spīti tam, ka zināja, ka samazinās reitingus aktīviem, uz kuriem attiecas šie vērtspapīri.

Wall Street Journal norāda, a Moody’s pārstāvis atteicies komentēt šo apsūdzību, taču norādīja, ka Ē. Kolčinskis atteicies sadarboties šīs viņa uzsāktās lietas izmeklēšanā.

Patlaban Ē. Kolčinskis gatavojas tiesai, kurā liecinās pret Moody’s, norāda Wall Strett Journal.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Viekta pirmā ASV parauga hipotekāro vērtspapīru emisija Centrālajā un Austrumeiropā

Inguna Šķepaste [email protected], 15.12.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas — Amerikas Uzņēmējdarbības fonds (BalAEF) paziņo par Baltic—American Mortgage Trust 2004-1 sērijas hipotekāro vērtspapīru emisiju par USD 63626000. Tie ir ASV parauga hipotekārie vērtspapīri (Residential Mortgage Backed Securities - RMBS), kas nodrošināti ar BalAEF hipotekārās kreditēšanas programmas ietvaros Latvijā izsniegtajiem hipotekārajiem kredītiem USD 64925255 apmērā. RMBS hipotekāro vērtspapīru emisijas struktūru izstrādājis Wachovia Securities, un to reitingu noteicis Moody's Investor Services (Moody's). Sākotnējā piedāvājuma apmērs ir USD 63626000, un tajā ietilpst divas vērtspapīru kategorijas: augstākās klases vērtspapīri, A kategorijas vērtspapīri par USD 60056000, kam Moody's piešķīris reitingu Aa2, un zemākās kategorijas vērtspapīri, B kategorijas vērtspapīri par USD 3570000, kam Moody's piešķīris reitingu Baa1. Šis darījums ir pirmā ASV parauga hipotekāro vērtspapīru (RMBS) emisija Centrāleiropā. «Tas ir pirmais no plānotajiem programmas veida emisijas sērijas piedāvājumiem, kas atver starptautiskos kapitāla tirgus hipotekārajai kreditēšanai Baltijā,» stāsta Baltijas-Amerikas Uzņēmējdarbības fonda hipotekārās kreditēšanas programmas rīkotājdirektors Viljams Šaubs (William C. Schaub). «Papildus noguldījumiem vai vietējo ķīlu zīmju emisijai šis paraugs pavērs iespēju vietējiem aizdevējiem meklēt arī citus finansējuma avotus.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eirozonas glābējfondi Francijas dēļ zaudē reitingus

Jānis Rancāns, 03.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s samazinājusi eirozonas glābšanas fondu kredītreitingus. Aģentūra līdz Aa1 samazinājusi gan Eiropas stabilitātes mehānismam (ESM), gan Eiropas finanšu stabilitātes mehānismam (EFSF), kurš savu darbu pārtrauks nākamgad, piešķirtos reitingus.

Moody’s arī pieļāvusi, ka abiem fondiem piešķirtie kredītreitingi varētu tikt samazināti vēl vairāk, vēsta Euobserver. Abos fondos Francija, kuras reitingu Moody’s nesen samazināja, ir otrs lielākais maksātājs.

«ESM un EFSF kredītriski ir cieši saistīti ar to tuvākajiem atbalstītājiem,» skaidrojot saistību starp Francijas un eirozonas glābšanas fondu kredītreitingu samazināšanu, norādīja Moody’s.

Tikmēr fondu vadītājs Klauss Rēglings norādījis, ka viņam ir grūti saprast Moody’s lēmumu. «Mēs nepiekrītam reitingu aģentūras pieejai, kas nav ņēmusi vērā ESM spēcīgo institucionālo tīklu, politisko apņēmību un kapitāla struktūru,» sacīja K. Rēglings. Moody’s rīcība arī nekādā veidā neietekmēs eirozonas fondu spējas izsniegt parādzīmes un aizņemties naudu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Aģentūra Moody\'s paaugstina Parekss bankas reitingu

Inguna Šķepaste [email protected], 29.12.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody's Investors Service pieņēmusi lēmumu paaugstināt Parekss bankas finanšu drošības reitingu no līmeņa «D» līdz «D+». Aģentūra vienlaikus apstiprinājusi arī bankai iepriekš piešķirtos reitingus: ilgtermiņa depozīta reitingu «Ba1» līmenī un īstermiņa depozīta reitingu «NP» līmenī. Moody's Investors Service arī paziņojusi par Parekss bankas stabilu ilgtermiņa reitinga prognozi. Faktori, kas ietekmē bankas finanšu drošības reitingu, ietver sevī specifiskus elementus, kā, piemēram, finanšu pamatrādītājus, tirdzniecības markas vērtību un biznesa un aktīvu diversifikāciju. Moody's atzīmē, ka «reitinga paaugstināšana apstiprina pastāvīgo peļņu, kuru Latvijas lielākā banka demonstrējusi pēdējo gadu laikā, un tās kopējos apmierinošos finanšu rādītājus. Tas vienlaikus atspoguļo spēcīgu vietējo tirdzniecības marku, kuru izveidojusi Parekss banka, jo īpaši korporatīvo klientu vidū un fondu tirgu jomā». Parekss banka ir lielākā Latvijas komercbanka pēc aktīvu un noguldījumu apjoma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Neitrāli vērtē Latvijas dalību ES

Dace Preisa, 15.03.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2006.gada februārī veiktajā sabiedriskās domas aptaujā noskaidrota Latvijas iedzīvotāju attieksme pret Latvijas dalību Eiropas Savienībā (ES). Saskaņā ar pētījuma rezultātiem pozitīvi Latvijas dalību ES vērtēja 27,1% iedzīvotāju (2006.gada janvārī – 29,6%). Sniedzot atbildi ‘slikta lieta’, negatīvu attieksmi pauda 22,4% (janvārī – 22,2%). Biežāk pausta neitrāla attieksme – atbildi 'ne laba, ne slikta lieta' izvēlējās 45,5% aptaujas dalībnieku (decembrī – 43,5%). Latvijas dalību ES par 'labu lietu' biežāk nekā caurmērā atzinuši iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 24 gadiem, respondenti ar augstāko izglītību, latvieši un Zemgalē dzīvojošie. Neitrālu attieksmi – atbildi 'ne laba, ne slikta lieta' – biežāk izvēlējušās iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 39 gadiem, valsts sektorā strādājošie, iedzīvotāji ar vidēji zemiem vai augstiem ienākumiem, kā arī Vidzemē dzīvojošie. Latvijas dalību ES kā 'sliktu lietu' biežāk vērtējuši respondenti, kuri vecāki par 55 gadiem, iedzīvotāji ar pamatizglītību, cittautieši, aptaujātie ar zemiem vai vidējiem ienākumiem, nestrādājošie, kā arī Rīgā un Kurzemē dzīvojošie. Aptauju veica Sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS ar Eiropas Savienības informācijas aģentūras (ESIA) atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Attieksme pret ES būtiski nemainās

Marta Rībele [email protected], 11.01.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Decembrī pozitīvi Latvijas dalību ES vērtēja 30.2% iedzīvotāju (novembrī – 31.4%), bet negatīvu attieksmi pauda 25.6% (novembrī – 28.6%,). Par to liecina jaunākā sabiedriskās domas aptauja par iedzīvotāju attieksmi pret Latvijas dalību ES. Savukārt atbildi 'ne laba, ne slikta lieta' izvēlējās 37.3% aptaujas dalībnieku (novembrī – 36.3%). Latvijas dalību ES par 'labu lietu' biežāk nekā caurmērā atzinuši vīrieši, iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 39 gadiem, respondenti ar augstāko izglītību, latvieši, kā arī aptaujātie, kuru vidējie ienākumi uz vienu ģimenes locekli mēnesī pārsniedz Ls 121. Atbildi 'ne laba, ne slikta lieta' biežāk izvēlējušās sievietes, valsts sektorā nodarbinātie, Vidzemē, Kurzemē un Latgalē dzīvojošie, respondenti vecumā no 40 līdz 54 gadiem, kā arī aptaujātie, kuru vidējie ienākumi mēnesī uz vienu ģimenes locekli ir robežās no Ls 86 līdz Ls 120. Latvijas dalību ES kā 'sliktu lietu' biežāk vērtējuši respondenti ar pamatizglītību, Rīgā un Zemgalē dzīvojošie, aptaujas dalībnieki, kas vecāki par 55 gadiem, nestrādājošie, kā arī aptaujātie, kuru vidējie ienākumi mēnesī uz vienu ģimenes locekli ir robežās no Ls 46 līdz Ls 85. Aptauju veica Sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Notiks Māksliniecisko direktoru kluba radošā video darbnīca

Andris Zeļenkovs [email protected], 19.08.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamnedēļ Rīgā ierodas video mākslinieks 'Ries Stravers', lai Latvijas video māksliniekiem un reklāmas aģentūru radošajiem prātiem vadītu video darbnīcu „Short course in how to be crazy”. Latvijas Māksliniecisko direktoru kluba (LADC) rīkotā radošā video darbnīca notiek starptautiskā videofestivāla "Ūdensgabali’ 05" ietvaros, un, iespējams, ir līdz šim tuvākais punkts reklāmas un mākslas attiecībās. “Pēc izcelsmes holandietis, Venēcijā dzīvojošais 'Ries' rada reklāmas, piedalās izstādēs (t.sk. – Venēcijas Biennālēs), lasa lekcijas, braukā apkārt pa pasauli un vispār – nodarbojas ar to, kas pašam patīk. Viņš ir viens no mežonīgākajiem video «frīkiem», kāds jebkad absolvējis Benetton Fabrica skolu,” 'Ries Straver'u raksturo LADC valdes priekšsēdētājs Ēriks Stendzenieks. 'Ries Straver'a radošā video darbnīca, notiks 24. un 25.augustā, reklāmas aģentūras ZOOM! telpās. LADC ir sabiedriska organizācija, kuras mērķis ir attīstīt Latvijas grafiskā un rūpnieciskā dizaina, lietišķās fotogrāfijas un reklāmas nozares Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas teātrim mainīts statuss un apstiprināta vadība

Vēsma Lēvalde [email protected], 21.01.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

20. janvāra Liepājas domes sēdē pieņemts lēmums pārveidot pašvaldības uzņēmumu bezpeļņas organizāciju "Liepājas teātris" par pašvaldības sabiedrību ar ierobežotu atbildību "Liepājas teātris". Līdz ar to apstiprināts jauns uzņēmuma vadības modelis – iecelta Liepājas teātra padome un valde, liecina domes lēmums. Līdz ar šo domes lēmumu apstiprināti pašvaldības SIA ''Liepājas teātris'' statūti. Apstiprinātie statūti nosaka uzņēmuma pārvaldē padomes un valdes funkcijas. Padomei saskaņā ar apstiprinātajiem statūtiem jāveic valdes darbības uzraudzība, jākontrolē uzņēmuma peļņas izlietojumu, kā arī jālemj par uzņēmuma attīstības un stratēģiskajiem jautājumiem. Savukārt valdes kompetencē ir uzņēmuma saimnieciskā un mākslinieciskā darbība, kā arī personāla jautājumi. Domes lēmums paredz, ka SIA „Liepājas teātris” ir kapitālsabiedrība, kurā visas pamatkapitāla daļas pieder Liepājas pilsētas pašvaldībai. Deputāti apstiprināja pašvaldības SIA ''Liepājas teātris'' padomi trīs padomes locekļu sastāvā. Par padomes priekšsēdētāju iecelts Herberts Laukšteins. Līdz ar šo lēmumu apstiprināta arī uzņēmuma valde trīs locekļu sastāvā. Par valdes priekšsēdētāju iecelts Guntis Dambergs, savukārt par valdes locekļiem – Rolands Atkočūns, kurš valdē pildīs mākslinieciskā vadītāja funkcijas un Nellija Kleinberga, kuras pārziņā būs administratīvie un personāla jautājumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service ir paaugstinājusi bankas Citadele ilgtermiņa reitingu no B2 uz B1, turklāt paaugstinājusi arī bankas nākotnes prognozi no stabilas uz pozitīvu, informē bankas pārstāvji.

Tādējādi bankas Citadele reitings šobrīd ir B1/Not Prime/E+ Positive.

Bankas Citadele reitinga pārskatīšanu Moody’s skaidro ar bankas finanšu rezultātu un pelnītspējas paaugstināšanos, kā arī kredītportfeļa kvalitātes uzlabošanos un privāto investoru ienākšanu bankas akcionāru sastāvā, kā rezultātā banka var veidot spēcīgāku kapitāla bāzi. Līdztekus Moody’s ir noteicis Citadelei kontraģenta reitingu Ba3(cr)/NP(cr).

«Fakts, ka viena no vadošajām reitingu aģentūrām pasaulē ir paaugstinājusi Citadeles reitingu, ir apliecinājums tam, ka Citadele attīstās pareizajā virzienā un akcionāru maiņa ir nākusi par labu bankas attīstības iespējām,» saka bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Moody’s samazina Latvijas kredītreitingu

, 23.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody's Investors Service (Moody’s) samazinājusi Latvijas kredītreitingu, liecina aģentūras paziņojums.

Ārvalstu un vietējās valūtas reitings samazināts no Baa1 līdz Baa3. Reitingu nākotnes prognoze saglabājusies negatīva.

«Ekonomikas korekcijas dziļums un temps ir daudz smagāks nekā iepriekš paredzēts,» norādījis Moody’s apvienotās riska grupas viceprezidents Kenets Orhards. «Tas ir negatīvi atbalsojies uz valdības ieņēmumiem un budžeta deficītu.

Moody’s arī samazinājusi Latvijas ārvalstu valūtas vērtspapīru griestus no Aa2 līdz Aa3 un mainījusi prognozi no stabilas uz negatīvu.

Tāpat Moody’s samazinājis arī Lietuvas ārvalstu un vietējās valūtas reitingu no A2 uz A3. Tāpat Moody’s samazinājis valdības īstermiņa reitingu no P-1 līdz P-2.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s samazinājusi 15 pasaules lielāko banku reitingus, tādējādi atspoguļojot kapitāla trūkuma riskus, ar kuriem tās saskaras, vēsta Reuters.

Aģentūra par vienu pakāpi samazinājusi reitingus vienai no Eiropas lielākajām bankām HSBC, kā arī bankām Bank of America, Royal Bank of Scotland un Societe Generale.

Savukārt par divām pakāpēm reitingi «griezti» tādiem finanšu gigantiem kā – Barclays, BNP Paribas, Royal Bank of Canada, Citigroup, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase, Credit Agricole, Morgan Stanley, UBS un Deutsche Bank.

Par trijām pakāpēm Moody’s samazinājusi Credit Suisse reitingu (no Aa1 līdz A1), tādējādi pārsteidzot analītiķus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investor Service samazinājusi kredītreitingus Itālijai, Portugālei un Spānijai, bet Francijas, Lielbritānijas un Austrijas reitingiem mainījusi nākotnes perspektīvu no stabilas uz negatīvu.

Reitingu aģentūra samazināja arī piešķirtos reitingus mazākām eirozonas valstīm – Slovēnijai, Slovākijai un Maltai. Savu lēmumu Moody’s skaidro ar parādu krīzes izraisītiem izaicinājumiem un reģiona vājo ekonomikas attīstības perspektīvu, kas izraisa spiedienu uz finanšu tirgiem, vēsta Bloomberg.

Itālijas reitings tika samazināts no A2 uz A3, Spānijas – no A1 uz A3, Portugāles – no Ba2 uz Ba3, Slovākijas un Slovēnijas – no A1 uz A2, bet Maltas – no A2 uz A3.

«Visiem šiem reitingiem ir piešķirta arī negatīva nākotnes perspektīva,» norādīja Moody’s. Negatīva nākotnes perspektīva nozīmē, ka Moody’s saskata vismaz 40% iespējamību, ka valsts reitings tuvāko 18 mēnešu laikā varētu tikt samazināts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītreitingu aģentūra Standard and Poor's piektdien pirmoreiz vēsturē pazemināja ASV kredītreitingu no AAA līmeņa līdz AA+ ar negatīvu prognozi, un izskaidroja savu lēmumu ar ASV valsts parāda un budžeta deficīta problēmām un ASV politiķu nespēju risināt šīs problēmas.

Aģentūra arī paziņoja, ka nākamajos divos gados ASV kredītreitings var tikt pazemināts vēlreiz, ja netiks panākts progress milzīgā ASV budžeta deficīta samazināšanā.

Standard and Poor's paziņoja, ka "politiskā balansēšana" pēdējos mēnešos parādījusi to, ka ASV vadība kļūst "mazāk stabila, mazāk efektīva un mazāk prognozējama" un palielinās risks, kā tā kādreiz varētu nepildīt parādsaistības.

ASV kredītreitings AAA tika pazemināts pirmoreiz, kopš 1917.gadā šo reitingu ASV piešķīra aģentūra Moody's. "Standard and Poor's" to piešķīra ASV 1941.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

«Rietumu bankas» Krievijas akciju tirgus apskats 31.01.-04.02.

Valters Paiders [email protected], 07.02.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Leonīds Aļšanskis

Rietumu Bankas investīciju pārvaldes departamenta analītiskās nodaļas vadītājs

Pagājusī nedēļa kļuva par otro pēc kārtas, kad ievērojami pieauga Krievijas akciju cenas. Šoreiz par optimisma pieauguma iemeslu kļuva starptautiskās aģentūras Standard & Poor's Krievijai piešķirtais starptautiskais investīciju reitings. Nedēļas tirdzniecības rezultātā Krievijas tirgus vadošais RTS indekss palielinājās vēl par 5% pēc gandrīz 5.5% pieauguma, kas tika fiksēts pagājušajā nedēļā.

Tāpat kā pirms nedēļas četras no piecām tirdzniecības sesijām tirgus slēdza ar pieaugumu, un tikai vienu – piektdien – ar nelielu pazeminājumu. Vislielāko pieaugumu cenas nodemonstrēja jau pirmdien uz optimisma viļņa, kas bija saistīts ar to, ka starptautiskā aģentūra Standard & Poor's Krievijai piešķīra starptautisko investīciju reitingu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s samazinājusi 13 Itālijas bankām, kā arī vairākām kompānijām un pašvaldībām piešķirtos reitingus.

Moody’s reitingu samazinājums tostarp skāris divas Itālijas lielākās bankas – Intesa SanPaolo un Unicredit, kurām piešķirtie reitingi samazināti no A3 līdz Baa2, turklāt tiem noteikta negatīva nākotnes perspektīva.

Reitingu aģentūra samazinājusi Itālijas elektroenerģijas operatoru un gāzes kompānijas, kā arī 23 pašvaldību, tostarp Milānas un Neapoles reitingus.

Db.lv jau vēstīja, ka aizvadītajā nedēļā Moody’s par divām atzīmēm samazinājusi Itālijai piešķirto kredītreitingu, uzsverot Grieķijas iespējamo aiziešanas no eirozonas un Spānijas banku problēmu ietekmi uz Romu.

Itālijas reitingu Moody’s samazinājusi no A3 līdz Baa2, kā arī brīdinājusi par iespējamu reitingu tālāku «apcirpšanu», norādot, ka valsts, iespējams, piedzīvos straujāku aizņemšanās izmaksu kāpumu un zaudēs piekļuvi starptautiskajiem tirgiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvenergo cieš valdības ekonomikas programmas dēļ

Līva Melbārzde, Db, 08.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody's Investors Service samazinājusi Latvijas valsts reitingu saistībām ārvalstu un vietējā valūtā no A3 uz Baa1, par iemeslu šādam lēmumam minot strauju pasliktinājumu Latvijas ekonomikā, cietis arī Latvenergo koncerna kredītreitinga vērtējums.

"Jau iepriekš Moody’s bija norādījuši, ka samazinājums valstij noteiktajā kredītreitingā izsauks samazinājumu arī energouzņēmumam noteiktajā kredītreitingā. Negatīvu nākotnes vērtējumu Latvijas valsts reitingam Moody's pamato ar risku, kas saistīts ar valdības ekonomikas programmu," Db norādīja a/s Latvenergo Ārējo komunikāciju nodaļas vadītājs Andris Siksnis.

Latvenergo ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kuram ārpus banku sektora piešķirts respektablā Moody's Investors Service investīciju pakāpes reitings.

Latvenergo pēdējos gados ir ieguldījis ievērojamas summas energosistēmas modernizācijā. Lielu daļu no šī apjoma veido piesaistītie finanšu resursi, veidojot aizņēmumu portfeļa pakāpenisku pieaugumu līdz 486 miljoniem latu 2008.gada beigās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijai gaidāms kredītreitinga paaugstinājums

Juris Kaža [email protected], 23.05.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai un Igaunijai nākamo 12 mēnešu laikā ir gaidāms kredītreitinga paaugstinājums no jau pienācīgi augsta (t.s. investment grade) līmeņa, ASV investoru konferencē Rīgā teica starptautiskās kredītreitingu aģentūras Moody's pārstāvis Jarons Ernsts (Yaron Ernst). Uzņēmuma vecākais viceprezidents J. Ernsts, kas gan pārstāv Moody's t.s. strukturētās finansēšanas grupu (Structured Finance Group), sacīja, ka Moody's makroekonomiskie analītiķi brīdinājuši par pozitīvām izmaiņām valstu reitingos. Lietuvai šīs pārmaiņas varētu nākt vēl ātrāk, J. Ernsts sacīja. Tomēr Moody's speciālista prezentācijas galvenā tēma bija kredītu kapitalizācija (securitization) kā līdzeklis mazu un vidēju uzņēmumu finansēšanai. Kā galveno iemeslu gaidāmām izmaiņām visu trīs valstu reitingiem J. Ernsts minēja zemos valsts parādus, ekonomisko stabilitāti un izaugsmi, ekonomikas ciešo saaugšanu ar Skandināviju un ES. Kā riskus J. Ernsts minēja lielus tekošā konta deficītus, lielus ārējos parādus (taču īstermiņa) tautsaimniecībām kopumā un ļoti zemos nodokļus, kas ierobežo rīcībspēju ar valsts budžeta līdzekļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Moody’s paaugstina Latvijas kredītreitinga nākotnes novērtējumu

Velta Dzene [email protected], 10.03.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2006.gada 9.martā starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service (Moody’s) Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējumu (outlook) paaugstinājusi no stabila uz pozitīvu. Latvijai piešķirtais kredītreitings saglabāts iepriekšējā līmenī: A2. Ņemot vērā dalības Eiropas Savienības valūtas maiņas mehānismā (ERM2) pozitīvo ietekmi uz valsts kredītspēju, reitingu aģentūra Moody’s pārskatījusi kredītreitingu septiņām jaunajām dalībvalstīm, kas plāno pievienoties Eiropas Monetārajai savienībai (EMU). Moody’s savu lēmumu pamato ar labvēlīgu vidi starptautiskajos finanšu tirgos un septiņu ERM2 dalībvalstu valdību pārdomātu politiku, pateicoties ERM2, kas nodrošina piesaistīto valūtu stabilitāti. Pēc valstu pievienošanās EMU tiks ierobežots valūtu risks, tādejādi valstīm noteiktie kredītreitinga griesti (country ceiling) varētu tikt paaugstināti līdz Aaa līmenim, kas tiek piemērots visām EMU valstīm. Reitingu aģentūra uzskata, ka pašreizējās aktivitātes nodrošinās pakāpenisku pāreju uz šādu iespējamu paaugstinājumu. Moody’s sniedz savu prognozi par ERM2 dalībvalstu pievienošanos EMU, kas balstīta uz dalībvalstu sākotnējo apņemšanos. Reitingu aģentūra atzīst, ka sākotnēji noteiktais pievienošanās datums varētu tikt mainīts, kā arī pastāvošā makroekonomiskā nesabalansētība varētu radīt tirgū spriedzi un nestabilitāti. Moody’s uzskata, ka nodoms pievienoties EMU tirgus spriedzi mazinās un tā pilnībā izzudīs pirmajos mēnešos pēc valstu pievienošanās EMU. ERM2 Latvija pievienojās 2005.gada 2.maijā, piesaistot savu nacionālo valūtu Eiropas Savienības vienotajai naudas vienībai – eiro. Paziņojumā reitingu aģentūra norādīja, ka kredītreitinga paaugstinājums visticamāk tiks pārskatīts Slovākijai un Lietuvai, savukārt Kiprai, Maltai un Slovākijai, kā arī Latvijai kredītreitinga nākotnes vērtējums tika palielināts no stabila uz pozitīvu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Moody's: Latvijas spēcīgā reformu īstenošana un fiskālā konsolidācija atbalsta tās kredītreitingu

LETA, 21.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas valdības spēcīgā rīcība reformu īstenošanā, lai mazinātu makroekonomikas nelīdzsvarotību un konsolidētu publiskās finanses, atbalsta tai noteikto kredītreitingu A3 līmenī, starptautiskā reitingu aģentūra Moody's paziņoja savā ikgadējā pārskatā.

Latvijas straujā ekonomikas atkopšanās un valdības veiktie fiskālās konsolidācijas centieni ir palīdzējuši valstij pārsniegt savus fiskālos mērķus, pārskatā citēts Moody's viceprezidenta asistenta, analītiķa un ziņojuma autora Evana Volmana teiktais.

Latvija ir noteikti parādījusi, ka spēj konsolidēt savas publiskās finanses, un tiek prognozēts, ka 2016./2017.gadā tās fiskālais deficīts saglabāsies ap 1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), sacījis Volmans.

Tomēr Moody's secināja, ka deficīta rādītāja tālāks uzlabojums ir ierobežots, jo uz Latvijas budžetu pieaug spiediens, ko rada sociālo un aizsardzības izdevumu palielinājums. Neskatoties uz to, aģentūra sagaida, ka Latvijas fiskālā politika arī turpmāk būs saprātīga un parādu slogs atbildīs citu valstu ar A reitingu vidējam sniegumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Moody`s atzinīgi novērtē Latvijas izaugsmi

Ilze Veģe, 26.08.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar starptautiskās kredītreitingu aģentūras Moody's ceturtdien, 26.augustā publicēto informāciju, Latvijas kredītreitings ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā un vietējā valūtā paliek pašreizējā līmenī A2 ar stabilu nākotnes vērtējumu (a stable outlook). Moody's ziņojumā par Latviju norāda, ka Latvijas augsto un stabilo reitingu nodrošina veiksmīgā attīstība pēdējos trijos gados, zemais un labi vadāmais valsts parāds un nostiprinātā finanšu sistēma. Tāpat aģentūra atzinīgi novērtē valstī veiktās strukturālās reformas un konsekvento integrāciju Eiropas Savienībā. Turklāt šī noteiktā virzība saglabājusies, neraugoties uz salīdzinoši biežajām valdības maiņām, norāda Moody's. Taču, pēc aģentūras viedokļa, valsts joprojām paliek jūtīga pret ārējiem šokiem, neskatoties uz visiem līdzšinējiem Latvijas sasniegumiem. Šādu viedokli aģentūra pamato ar lieliem nerezidentu depozītu apjomiem, ievērojamo importa pārsvaru pār eksportu un maksājumu bilances tekošā konta negatīvo saldo. Kā zināms, kredītreitingu aģentūru Fitch Ratings un Standard & Poor's Latvijai piešķirtais kredītreitings ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā ir A-.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Kamēr citur eirozonā reitingus sola mazināt, Moody's augsti vērtē Igauniju

Gunta Kursiša, 20.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr reitingu aģentūras samazinājušas Itālijas, Spānijas, Īrijas, Grieķijas, Portugāles un Kipras kredītreitingus, un aģentūra Standard&Poor’s brīdinājusi par iespējamu eirozonas valstu reitingu samazināšanu, Moody’s 2011. gada analīzē pavēstījusi, ka Igaunijai piešķirtais kredītreitings A1 atspoguļo valsts ekonomisko stiprumu kā «vidēju», bet valsts institucionalais stiprums ir «augstā līmenī», vēsta BBN.

Igaunijas institūcijas pēdējo divu gadu laikā ir parādījušas elastību un noteiktību, pavēstījusi Moody’s. Kā piemēru valsts institucionālajam stiprumam Moody’s minēja eiro ieviešanu, kas prakstiski nozīmējusi – Igaunija spējusi sasniegt svarīgus mērķus, ņemot vērā sarežģītos apstākļus. Igaunijas finansiālais stiprums ir novērtēts kā «augsts».

Reitingu aģentūra novērtējusi Igaunijas jūtību pret riskiem kā zemu, tomēr Moody’s norādījusi arī, ka Igaunijai gaidāmas grūtības un izaicinājumi notiekošās eirozonas parādu krīzes kontekstā.

Moody’s Igaunijai noteiktais reitings A1 ir stabils kopš 2002. gada beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītreitingu aģentūra Moody’s trešdien samazinājusi piecu Portugāles banku kredītreitingus, prognozējot, ka banku aktīvu kvalitāte un rentablitāte pasliktināsies, samazinot valsts ekonomiskās perspektīvas, raksta Financial Times.

Moody's samazināja Caixa Geral de Depositos, Banco Comercial Portugues, Banco Espirito Santo, Banco BPI, un Banco Santander Totta reitingus.

Četru banku reitings samazināts līdz tam pašam līmenim, kāds piešķirts Portugāles suverēnajam parādam – Ba3. Šis novērtējums atrodas ir tikai vienu iedaļu virs «ļoti spekulatīva» līmeņa.

Portugāle prognozē, ka pieņemto taupības pasākumu ietekmē tās ekonomika šogad piedzīvos lejupslīdi 3,3% apmērā. «Jostas savilkšana» seko 78 miljardu eiro glābšanas pasākumiem, par kuriem valsts vienojās ar Eiropas Savienību un Starptautisko Valūtas fondu.

Komentāri

Pievienot komentāru