Tehnoloģijas

Nākotnē sola vēl lētākus .lv domēnus

, 07.01.2008

Jaunākais izdevums

Jau ziņojām, ka šogad domēna reģistrācija Latvijā maksās gandrīz uz pusi lētāk - 8,5 LVL. NIC sniegtā informācija medijiem liecina, ka domēnu vārdu reģistrēšanas un uzturēšanas maksa saruks arī turpmāk.

Šogad ar jauno tarifu stāšanos spēkā līdzšinējo 16,00 LVL vietā domēna vārda reģistrēšanas un apkalpošanas maksa būs tikai 8,50 LVL gadā (ieskaitot PVN).

Neraugoties uz cenu samazinājumu, arī turpmāk NIC ieguldīs darbu klientu apkalpošanas standarta paaugstināšanā un tehnisko risinājumu attīstīšanā. Pagājušajā gadā vairāk nekā 100 000 LVL ieguldīti aparatūras atjaunošanā. Tikpat daudz šī gada pirmajā pusē NIC plāno ieguldīt infrastruktūras attīstībā. Taču NIC rūpējas ne tikai par tehnoloģiju modernizāciju - jau tuvākajā laikā darbu uzsāks arī sen iecerētā klientu tiešsaistes sistēma. Ar tās palīdzību tiks vienkāršota virkne procesu, kā arī ietaupīts laiks, kas jāvelta domēnu vārdu reģistrēšanai un pārvaldīšanai.

Visi šie uzlabojumi ir iespējami, galvenokārt pateicoties pastāvīgi augošajam domēnu vārdu lietotāju skaitam un NIC iekšējo procesu optimizācijai. Maksa par domēna vārdiem tiek rēķināta saskaņā ar publisko pakalpojumu izcenojumu noteikšanas metodiku, kuras pamatā izmantoti MK 2002.gada 5.marta noteikumi (Nr. 93). NIC prognozē, ka arī 2008. gadā turpinās pieaugt jauno domēnu vārdu lietotāju skaits, un plāno savu attīstību tā, lai samazinātu pakalpojuma sniegšanas izmaksas.

NIC vadītāja vietniece Katrīna Sataki paskaidroja, ka pirmā cenu pazemināšanas kārta 2007. gada sākumā sekmējusi domēna vārdu lietotāju skaita pieaugumu. Tas, savukārt, ļāvis domāt par cenu samazināšanu 2008. gadā. „Šogad, paralēli tarifu samazināšanai, strādājam arī pie jaunās klientu tiešsaistes sistēmas, kurai vajadzētu ievērojami atvieglot ne tikai mūsu darbu, bet arī padarīt klientiem ērtāku domēna vārdu pārraudzību un pārvaldību. Klienti par tiem pašiem pakalpojumiem un lielākām ērtībām maksās mazāk. Ceram, ka tas palīdzēs palielināt domēnu vārdu lietotāju skaitu un sekmēs vēl plašāku un ērtāku interneta lietošanu Latvijā,” saka Katrīna Sataki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta meklētājs Yahoo ieviesīs divus jaunus e-pasta domēnus - ymail.com un rocketmail.com, vēsta ziņu aģentūra Reuters.

Yahoo nolēmis ieviest jaunus e-pasta domēnus, lai ļautu saviem lietotājiem izvēlēties jaunas un vienkāršākas e-pasta adreses, jo līdzšinējo domēnu yahoo.com jau lieto 260 miljoni lietotāju, kas aizņēmuši visas vienkāršās e-pasta adreses.

"Cilvēki grib e-pasta adreses, kas atspoguļo to, kas viņi ir," paziņojumā sacīja Yahoo vice prezidents Džons Kremers.

Jaunajiem domēniem būs pieejami tie paši pakalpojumi, kas yahoo.com

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Aptur deviņas tiešsaistes filmu skatīšanās vietnes internetā

Ritvars Bīders, 01.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinoties cīņai ar intelektuālo pirātismu, ASV varasiestādes slēgušas deviņus interneta domēnus, kas ļāva interneta lietotājiem tiešsaistē skatīties jaunākās filmas, ziņo Wall Street Journal.

Nosaucot šīs deviņas mājas lapas par vienām no populārākajām savā jomā, ASV valdība izcēlusi jaunās filmas Toy Story 3 (Rotaļlietu stāsts 3) un The A-Team (A-komanda), kā tās, kuras joprojām tiek rādītas kinoteātros un paralēli arī pieejamas šo mājas lapu piedāvāto filmu klāstā.

Visas deviņas mājas lapas savus domēnus reģistrējušas ASV, kas ļāva varasiestādēm tās nekavējoties pārņemt. Dažas no šīm interneta vietnēm tika uzturētas dažādos štatos ASV, savukārt citas tika vadītas no Eiropas, piemēram, Vācijas, Čehijas Republikas, Lielbritānijas un Nīderlandes.

Slēgtās mājas lapas ir TVShack.net, Movie-Links.tv, Filespump.com, ZML.com, Now-Movies.com, TePirateCity.org, PlanetMoviez.com, NinjaVideo.net un NinjaThis.net.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta lietotājus, kuri vēlas apmeklēt mājaslapu zrp.lv, kas ir Zatlera reformu partijas (ZRP) nosaukuma saīsinājums, sagaida visai pikanti skati.

Ievadot šīs mājaslapas adresi, notiek pāradresācija uz interneta vietni "sextrem.lv", kur attēloti dažādi pornogrāfiska rakstura materiāli. Mājaslapas titullapā norādīts, ka tas ir «sociālais tīkls seksuālām būtnēm ar tieksmi pēc laba seksa, stingrāka seksa, savādāka seksa».

ZRP īstā interneta mājaslapa ir reformupartija.lv.

Šovasar veiklas privātpersonas piereģistrēja vairākus domēnus ar ZRP vārdu, kurus piedāvāja partijai atpirkt.

Darījumam tika piedāvāti četri neizmantoti, brīvi domēni bez piesaistīta satura - zatlera-reformu-partija.lv, zatlerareformupartija.lv, reformu-partija.lv un zrp.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

eBay notikusī izsole, kurā bija iespējams iegādāties domēnu zatlers.com, beigusies bez rezultātiem, ziņo portāls Apollo.lv.

RIKRA valdes priekšsēdētājs Valentīns Mucenieks pastāstījis, ka īsti nezin ko darīs tālāk ar domēnu, vien norādījis, ka ir arī citas vietas, kur pārdot domēnus.

Mucenieks eBay pārdodot arī citus ar Latviju saistītus domēnus - latvijasvaldiba.com, latvijasvalsts.com, latvijasprezidenti.com, u.c. Dārgākais esot aivarslembergs.com, kura sākumcena ir 5000 USD.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Internetā drīzumā varētu parādīties tādas web adreses kā .perfume, .sports vai .paris. Par izmaiņām interneta domēnu noteikumos vienojušies interneta regulatori, vēsta The New York Times.

Interneta regulatora jeb Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) vienošanās paredz, ka jebkurš uzņēmums, organizācija vai valsts varēs pieteikties interneta adreses pagarinājumam - jeb augstākā līmeņa domēnam. Plānots, ka šāda norma veicinās pilsētu, zīmolu un īpašvārdu domēnu ieviešanu. Arī lietotājiem tas varētu radīt jaunas iespējas sērfošanai internetā. Taču prognozēts, ka šāda norma varētu arī sākt konfliktus par konkrētiem domēniem, piemēram .coke.

Icann atbalstīja arī ierosinājumu atļaut reģistrēt domēnus rakstītus ar citiem, ne tikai romiešu burtiem, piemēram, ķīniešu, arābu vai kirilicā. Konkrētas valstis varēs arī saņemt divu burtu domēnus savā dzimtajā valodā, kas būs ekvivalenti jau internacionālajiem divu burtu domēniem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija NeuStar, kas uztur .BIZ grupas domēnus, domēnam .BIZ ir pievienojusi sešas jaunas valodas, to skaitā arī latviešu. Tas nozīmē, ka turpmāk interesenti varēs reģistrēt, piemēram, mājaslapu www.sarežģītāk.biz, liecina NeuStar paziņojums.

Pārējās pievienotās valodas ir somu, ungāru, lietuviešu, poļu un portugāļu.

Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta divīzijas NIC administrators Kristians Meliņš Db.lv pastāstīja, ka visā visumā mājaslapas, kuru adresēs izmantoti latviešu vārdi ar mīkstinājumu zīmēm, nav populāras, jo mājaslapu veidotāji parasti ir ieinteresēti, lai mājaslapu apmeklē pēc iespējas vairāk lietotāju, un, lai atvērtu mājaslapu, kuras nosaukumā ir latviešu valodas vārds, piemēram, Tūdaliņ.biz, ir nepieciešams uzinstalēt speciālu programmu, kas interneta pārlūku standarta instalācijās parasti nav iekļauta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dārgākos pārtikas produktus pircēji mēģina aizstāt ar lētākiem, kā rezultātā ir mainījies pieprasījums pēc atsevišķām precēm.

Viens no iemesliem šim procesam varētu būt tas, ka, augot inflācijai, vairāk patērētāju revidē savu maku saturu un izvēlas lētākus produktus. Tādējādi, iespējams, piepildās arī tirgus speciālistes, Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) direktores Ingūnas Gulbes iepriekš paustais, ka pārtika varētu būt tas, uz ko vairums kredītņēmēju mēģinās taupīt, izvēloties lētākus produktus (Db,12.12.2007.). Tāpat paredzams, ka ražotāji mēģinās saražot lētāku produkciju un tas nozīmē, ka varētu augt lētā segmenta preču ražošana. Arī Elvi Grupas ģenerāldirektors Ģirts Kurmis iepriekš atzīmēja, ka patērētāji daudz racionālāk izsver, ko un kā pirkt un cik viņi par to ir gatavi maksāt (Db, 09.01.2008.).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LSDSP priekšvēlēšanu programmā sola no bagātajiem nodokļos iekasēt vairāk

LETA, 16.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP) šodien Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegtajā 4000 zīmju priekšvēlēšanu programmā sola ieviest progresīvu un taisnīgu sistēmu iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) aprēķināšanā, pēc kuras bagātie maksās vairāk.

LSDSP sola panākt Latvijas pāreju uz valsts regulētu, sociāli atbildīgu tirgus ekonomiku, netērējot vairāk, nekā nopelnīts, kā arī neļaut valsts budžeta konsolidācijai un taupībai atstāt graujošu ietekmi uz ekonomiku, iedzīvotājiem, sociālo jomu, vēlēšanos dzīvot, strādāt un investēt šajā valstī.

Tāpat partija savā programmā sola nepieļaut valsts uzņēmumu privatizēšanu, un, tieši otrādi, veidot uzņēmumus ar valsts atbalstu, tā radot darba vietas.

LSDSP iecerējusi sakārtot valsts pārvaldi, lai trūkstošā nauda valsts budžetā nebūtu jāmeklē pie starptautiskajiem aizdevējiem vai mehāniskā nodokļu palielināšanā, kā arī veicināt videi draudzīgu atjaunojamo vietējo energoresursu attīstīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kad ECB sāks samazināt procentu likmes?

Anete Kravinska, Latvijas Bankas ekonomiste, 19.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau kādu laiku dzīvojam laikmetā, kad naudas tirgus likmes ir atgriezušās pozitīvā teritorijā un pakāpušās līdz līmeņiem, kas kredītņēmēju maciņus padarījuši krietni vien plānākus. Daudzi kredītņēmēji nepacietīgi gaida, kad Eiropas Centrālā banka (ECB) sāks mazināt likmes.

Pēc ECB Padomes 11. aprīļa sanāksmes paziņojumā presei pieļauts iespējams procentu likmju samazinājums. Runājot par likmju samazināšanu, ECB prezidente Kristīne Lagarda uzsver, ka ECB Padomes lēmums atkarīgs no ienākošajiem datiem, tostarp par novērtējumu, kad inflācija atgriezīsies ECB noteiktā mērķa – 2 % vidējā termiņā – līmenī. Daudziem no mums šāda komunikācija varētu šķist pārāk abstrakta un gribētos konkrētākas atbildes par procentu likmju attīstību nākotnē.

Šajā rakstā iepazīstināšu ar vairākiem avotiem, kam ne vien seko līdzi politikas veidotāji, bet kas ikvienam ekonomikas dalībniekam var sniegt informāciju par procentu likmju virzību nākotnē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eksperte: Partiju solījumi nodokļu jomā izsauc šermuļus

Anna Medne - Biznesa augstskolas Turība docētāja,nodokļu eksperte, 02.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no jomām, par kuru sabiedrībā bieži izskan neapmierinātība, ir nodokļu sistēma. Tuvojoties vēlēšanām, arī partiju pārstāvji nodokļu jomā sola daudz un dažādus uzlabojumus. Šogad lielākā partiju uzmanība pievērsta nekustamā īpašuma nodoklim (NĪN), taču jāsaka, ka daļa priekšvēlēšanu solījumu attiecībā uz nodokļiem izsauc šermuļus.

Izpētot to, ko savās 4000 zīmju programmas partijas sola uzlabot nodokļu jomā, var secināt, ka solījumi ir ļoti atšķirīgi. Liela daļa solījumu skar NĪN – vieni sola lielu atlaidi, citi – atcelt NĪN vienīgajam īpašumam. Varētu teikt, ka attiecībā uz NĪN partijas sacenšas vairāksolīšanā, saprotot, ka tā gandrīz ikvienam vēlētājam ir jūtīga tēma. Īpašums ir ļoti būtiska lieta mūsu dzīvēs, un partiju programmu veidotāji to apzinās. Tas, ko viņi neapzinās vai izliekas nesaprotam, ir fakts, ka tieši NĪN lielā daļā pašvaldību veido budžeta pamatu. Partijas sola atcelt NĪN vienīgajam īpašumam, bet nepiedāvā nevienu alternatīvu, ka tiks aizlāpīts budžeta robs, ko šāds lēmums radītu. Šis solījums uzskatāms par reālu tikai tad, ja politiķi nāks klajā ar konkrētiem risinājumiem pašvaldību budžeta sabalansēšanai. Vēl partijas aizmirst piebilst, ka pašvaldības jau šobrīd var lemt par atlaižu piešķiršanu NĪN.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

TheMonetizr palīdz mobilo spēļu izstrādātājiem pelnīt naudu ar produktiem, kas apdrukāti ar spēles tematiku, tostarp telefona vāciņiem, krekliem, cepurītēm

Fotogrāfijas - raksta galerijā!

«Mums ir programmatūra, kas ļauj spēļu izstrādātājiem ielikt savās spēlēs mūsu kodu, kas spēlētājiem dod iespēju iegādāties kādu no produktiem brīdī, kad lietotājs ir sasniedzis kādu konkrētu spēles līmeni. Tā ir iespēja iegādāties produktu lētāk nekā citiem vai iegūt iespēju nopirkt kaut ko, kas nav pieejams citiem,» stāsta Mārtiņš Bratuškins, TheMonetizr (Monetization Solutions Inc.) līdzīpašnieks. Tie ir īpaši produkti cilvēkiem, kas ir pietiekami lojāli spēlei. TheMonerizr saviem klientiem iesaka sākt piedāvāt īpašos produktus tiem, kuri spēlē pavadījuši vismaz stundu. Tad var sākt piedāvāt uzlīmītes, piespraudītes un citus lētākus produktus, bet, jo lojālāki ir lietotāji, jo vērtīgāki produkti tiek piedāvāti. «Nākotnē gribam būt starpnieks starp lielajiem zīmoliem – ne tikai spēļu – un mobilajās ierīcēs aktīvo auditoriju. Mēs varam līdzdarboties jebkurā mobilajā pieredzē, kur sasniedz kādu rezultātu,» saka Mārtiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) nosūtītajā pieprasījumā par sludinājumu portāla "ss.lv" bloķēšanu minēta vēl virkne ar SIA Internet saistītu domēna vārdu, sacīja Augstākā līmeņa domēna «.lv» turētāja, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļas jeb NIC sabiedrisko attiecību pārstāvis Jānis Riņķis.

Bez ss.lv iesniegumā minēti arī 2000.lv, auto.lv, dch.lv, dorfman.lv, doska.lv, firenet.lv, ftp.lv, inet.lv, internet.lv, kasko.lv, madam.lv, moneta.lv, multisistema.lv, myphoto.lv, netmail.lv, noma.lv, octa.lv, pulse.lv, showbar.lv, sludinajumi.lv, sound.lv, sys.lv un titans.lv.

Riņķis norādīja, ka visus šos domēnus VID saista ar Internet saimniecisko darbību, un tie visi, visticamāk, tiks slēgti pirmdien.

Kā novēroja aģentūra LETA, liela daļa no šīm vietnēm pāradresē lietotājus uz ss.com, vēl dažas - uz fotki.lv. Visu domēnu lietotājs ir ar ss.lv īpašniekiem saistītais SIA Internet.

Kā ziņots, VID nolēmis apturēt Latvijas lielākā sludinājumu portāla ss.lv darbību saistībā ar tā atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem. VID apturējis arī ar ss.lv īpašniekiem saistītā uzņēmuma SIA Internet saimniecisko darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LATNET izveidojis jaunu mājas lapu

, 09.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no pirmajiem interneta pakalpojumu sniedzējiem Latvijā LATNET meitas uzņēmums SIA LATNET datu centrs izveidojis jaunu sava uzņēmuma mājas lapu www.latnet-dc.lv.

Mājas lapā var apskatīt informāciju par uzņēmumu un to pakalpojumiem. Jaunajā mājas lapā izveidota sadaļu, kurā ikviens tās apmeklētājs var pārbaudīt visu populārāko zonu (.lv. .eu. com, .net, .org, .ru) domēnus. Kā vēl viens jauninājums jāmin iespēja tiešsaistē pietiekties LATNET pakalpojumiem un reģistrēt domēnu, Db.lv informē LATNET Datu centra vadītājs Mārtiņš Freivalds.

Turpmāk potenciālie klienti varēs veikt pakalpojuma pieteikumus mājas lapā, kā arī slēgt līgumu nebraucot uz LATNET centrālo biroju.

Informāciju jaunajā mājas lapā iespējams lasīt gan latviešu, gan krievu un angļu valodās, līdz ar to paplašinot interesentu loku un sniedzot aktualitātes plašam mājas lapu apmeklētāju un klientu lokam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Spēkā stājas ES regula: tagad personīgie dati – tas ir jūsu īpašums

Sergejs Kravčenko, Bilderlings informācijas drošības daļas vadītājs, 21.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Pasaules zirnekļtīklu» gaida lielas pārmaiņas. 25. maijā stājas spēkā Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (ES) 2016/679 (General Data Protection Regulation (GDPR); Vispārīgā datu aizsardzības regula).

Tā nosaka jaunus personīgās informācijas saņemšanas, uzglabāšanas, apstrādes un izmantošanas noteikumus. Neapšaubāmi tas skars kā on-line tirgotājus, tā arī meklēšanas sistēmas, sociālos tīklus un, protams, arī datu apstrādes uzņēmumus.

Ja runā ļoti īsi: ES rezidenti iegūs plašu savu personīgo datu pilnas kontroles iespēju loku. Vienkāršāk sakot, šiem datiem faktiski tiek piemērotas subjekta īpašuma tiesības.

Iepriekš līdzīga veida funkcijas Eiropas Savienībā nodrošināja 1995. gada ES direktīva. Pirmkārt, direktīvas atšķirības no reglamenta (regulas) ir tajā, ka regula – tas ir tiešās darbības dokuments. Tas ir, ja direktīva paredz nepieciešamību ieviest izmaiņas ES dalībvalstu nacionālajā likumdošanā, kā rezultātā katra valsts risina šo jautājumu savā veidā, tad regula ir attiecināma un darbojas visās 28 Eiropas Savienības valstīs. Un ne tikai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta vietnes ar pornogrāfisku saturu jau drīzumā varētu iegūt iespēju nomainīt līdzšinējos domēnus, piemēram, .com, uz .xxx, vēsta CNNMoney.com.

Piektdien Interneta vārdu un numuru piešķires korporācijas (ICANN) valde apstiprinājusi jauno augstākā līmeņa domēnu un nosūtījusi to tālākai apspriešanai.

«Tas ir nācis ilgi, bet es esmu sajūsmināts par faktu, ka .xxx drīz kļūs par realitāti. Tās ir labas ziņas,» sacījis Stuarts Levlijs (Stuart Lawley), ICM Reģistra, kas ir virzījis ideju par šo domēnu, priekšsēdētājs.

Taču galīgais apstiprinājums vēl jāgaida vairākus mēnešus. «Valde apstiprināja .xxx virzīšanu uz priekšu, bet .xxx kā tāds nav apstiprināts,» stāstījis ICANN pārstāvis Breds Vaits (Brad White).

Tagad šo jautājumu pārņems ICANN Valdības Padomdevēju Komiteja (GAC). Tās rekomendācijas līdz ar ICANN valdes lēmumu būs daļa no apstiprināšanas procesa, sacījis ICANN priekšsēdētājs Peters Dengeits Trušs (Peter Dengate Thrush). Viņš prognozē, ka .xxx par realitāti varētu kļūt 2011.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāds Vācijas iedzīvotājs trīs gadus pēc Eiropas Savienības interneta domēna .eu ieviešanas 11. janvārī ir reģistrējis trīsmiljono domēna .eu nosaukumu.

«Trīs miljoni domēnu .eu liecina, ka Eiropas interneta lietotāji uzticas tam,» sacīja ES informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu komisāre Viviāna Redinga. «Šis sasniegums dažus mēnešus pirms domēna izveides trešās gadskārtas norāda, cik nepārprotami tas iemantojis sabiedrības labvēlību: aizvien vairāk interneta lietotāju izmanto iespēju tiešsaistē apliecināt savu eiropeisko piederību. Īpaši priecājos, ka palielinās to mazo un vidējo uzņēmumu skaits, kuri pieņēmuši .eu kā neatņemamu daļu no sava uzņēmuma identitātes, un ar nepacietību gaidu, kad vēl vairāk uzņēmumu sāks izmantot šī domēna nodrošinātās priekšrocības».

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Preventīvos nolūkos uz laiku varēs atslēgt ļaunprātīgas mājaslapas

Žanete Hāka, 22.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai pilnveidotu mājaslapu atslēgšanas kārtības regulējumu, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 22.martā, konceptuāli atbalstīja grozījumu Elektronisko sakaru likumā, informē Saeimas Preses dienests.

Izmaiņas paredz noteikt, ka Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijai (CERT.LV) vai Militārās izlūkošanas un drošības dienestam (MIDD) varēs pieprasīt atslēgt konkrētas mājaslapas uz laiku. Tas attieksies uz gadījumiem, ja mājaslapa ar domēna vārdu .lv apdraudēs informācijas un komunikāciju tehnoloģiju sistēmu vai interneta lietotāju drošību. Piemēram, ļaundabīgas programmatūras izvietošanas vai pikšķerēšanas lapas gadījumos, kad mājaslapas uzturētājs būs ļaunprātīgo aktivitāšu organizētājs un labuma guvējs. Šādas mājaslapas būs jāatslēdz 24 stundu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot no šā gada domēna vārdu «.lv» reģistrēt var ne tikai LU aģentūras Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta tīkla risinājumu daļā NIC, bet arī Latnet datu centrā.

Tas ir iespējams, jo NIC tiesības Latvijā reģistrēt «.lv» domēnus ir deleģējis arī citiem pakalpojumu sniedzējiem, izveidojot «reģistrs – reģistratūras» sadarbības modeli.

Latnet ir gandarīts par NIC lēmumu ieviest šādu sadarbības modeli, jo pēc šāda principa domēnu pārvaldīšanu nodrošina lielākā daļa valstu domēnu reģistru, piemēram, Lielbritānijas, Lietuvas, kā arī globālie reģistri «.com», «.org», «.net» un Eiropas domēnu reģistrs «.eu».

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Pret Rietumāzijas valstīm vērstās kiberspiegošanas serveris kādu laiku darbojies Latvijā

Gunta Kursiša, 05.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesen atklātās pret Rietumāzijas valstīm vērstās kiberspiegošanas programmas Flame vadības serveri pārmaiņus bijuši izvietoti vairākās valstīs, tostarp Honkongā, Turcijā, Vācijā, Polijā, Malaizijā, Apvienotajā Karalistē, Šveicē un Latvijā.

Jau rakstīts, ka pētnieki maija beigās atklājuši sarežģītu kiberspiegošanas programmatūru, kas vāca privātus datus no Rietumāzijas valstīm - Izraēlas, Irānas, Sudānas, Sīrijas, Lībijas, Saūda Arābijas un Ēģiptes. Noziedzīgā programmatūra ļauj zagt svarīgus datus, tostarp datora ekrānā redzamo informāciju un informāciju par sistēmām, pret kurām vērsti uzbrukumi, datorā saglabātās datnes, lietotāju kontaktinformāciju un pat sarunu audioierakstus. Tas padara šo programmatūru par vienu no sarežģītākajiem un daudzfunkcionālākajiem līdz šim atklātajiem kiberuzbrukumu veikšanas līdzekļiem. Nozagtie dati tiek nosūtīti vadības serveru tīklam, kas ir izvērsts dažādās pasaules daļās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā un Lietuvā uzņēmumi saskārušies ar jauna veida krāpniecības mēģinājumiem, izmantojot rēķinu finansēšanas pakalpojumu (faktoringu), brīdina faktoringa kompānijas “Factris Latvia” izpilddirektors Kaspars Barons.

Krāpniecības shēma visos pieredzētajos gadījumos pamatā ir viena un tā pati, vienīgi mazliet atšķiras nianses, kādā veidā mēģināts iemidzināt uzņēmēju modrību. Lai nekļūtu par krāpnieku upuriem, K. Barons iesaka dažus vienkāršus, konkrētus ieteikumus potenciālo sadarbības partneru piedāvājumu patiesuma pārbaudei.

Jaunā krāpniecības shēma zīmīga ar to, ka no uzņēmumiem tiek mēģināts izkrāpt nevis naudu, bet preces. Proti, preču viltus pircējs, uzdodoties par kādu citu, tirgū zināmu un uzticamu kompāniju, pats sazinās ar pārdevēju un izsaka interesi par ievērojama apjoma preču pasūtījumu, stāsta K. Barons. Vienlaikus tiek norādīts, ka pircējs strādā tikai ar pēcapmaksu. Ja pārdevējs tomēr uzstāj uz vismaz daļējas priekšapmaksas saņemšanu, pircējs piedāvā pārdevējam vērsties pie faktoringa kompānijas, lai saņemtu rēķina apmaksu (līdz 90% apmērā) no tās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

PTAC redzeslokā nelegālais kreditētājs nonācis jau pirms kāda laika

Žanete Hāka, 06.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centra redzeslokā interneta vietne www.creditor.lv ir nonākusi jau kādu laiku atpakaļ, un tiek veiktas centra pilnvarās esošās darbības, informē PTAC pārstāve Sanita Gertmane.

Cīņu ar kreditoru apgrūtina tas, ka šis uzņēmums nav reģistrēts Latvijā, bet gan Čehijas Republikā, savukārt mājas lapa atrodas uz Lietuvā esoša servera. PTAC vēršas attiecīgajās šo valstu institūcijās, lai ierobežotu šī uzņēmuma darbību.

PTAC jau vairākos gadījumos ir slēdzis Latvijā bāzētos nelegālo kredītdevēju domēnus. Arī konkrētais gadījums acīmredzami liecina par to, ka efektīvu uzraudzības darbību veikšanai PTAC ir ļoti nepieciešamas tieši funkcijas, kas saistītas ar domēnu bloķēšanu, taču pret šādām pilnvarām PTAC rīcībā LNKA likuma izstrādes procesā iebilda.

PTAC aicina patērētājus, pirms aizņemties, rūpīgi izvērtēt patēriņa kredīta nepieciešamību, tomēr, ja tāds nepieciešams, aizņemties tikai no PTAC licencētiem uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

VID apņēmības pilns cīnīties ar domēnu ss.com

Dienas Bizness, 04.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) iesniegs priekšlikumus normatīvo aktu grozījumiem, kā rezultātā varētu apturēt arī domēna ss.com darbību, biznesa portālam db.lv pastāstīja VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine.

Tā kā pašlaik sludinājumu portāls ss.lv, kura domēna lietotāja - SIA Internet - saimniecisko darbību VID ir apturējis, ir nomainījis domēna vārdu uz ss.com, dienests tā darbību apturēt nevar, jo tam nav tiesību slēgt paplašinājuma domēnus «.com». Līdz ar to ir nepieciešamas izmaiņas normatīvajos aktos.

Priekšlikumi jau būtībā ir sagatavoti, jo VID jau iepriekš norādījis uz šādiem riskiem, bet nozares spiediena rezultātā tas netika sadzirdēts un VID priekšlikumi, kas paredz, ka dienests var prasīt apturēt jebkuru domēnu darbību, netika apstiprināti.

Jaunizveidotajā interneta vietnē ss.com nav norādīta informācija par pakalpojumu sniedzēju, tāpat nav pieejama kontaktinformācija, kas esot patērētāju tiesību aizsardzības pārkāpums. Vienlaikus viņa norādīja, ka dienests pētīs iespējamās turpmākās darbības metodes, tās sabiedrībai gan neatklājot. «Mēs no savas puses izmantosim likumā noteiktās iespējas,» viņa teica.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Berlīnei pirmajai būs pašai savs domēns

Lelde Petrāne, 14.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Berlīne būs pirmā pilsēta pasaulē, kas iegūs pati savu domēnu - .berlin, vēsta thelocal.de. Citas lielpilsētas gatavojoties sekot šim piemēram.

Interneta vietnes, kas atbildīs tematikai par Berlīni, domēna .berlin izmantošanai varēs reģistrēties, sākot no 18. marta. Savus domēnus jau drīzumā iegūšot arī tādas lielpilsētas kā Parīze, Londona un Ņujorka, kopumā 50 pilsētas.

Centieni ieviest .berlin domēnu notiek jau kopš 2005. gada, jo aktīvisti uzskata, ka domēnam jābūt aprakstošam, nevis mistiskam saīsinājumam, kā, piemēram, .org vai .com.

Par 30 līdz 60 eiro gadā pilsētu domēni ļaušot starptautiskajiem uzņēmumiem nodalīt filiāles dažādās vietās un atvieglos interneta lietošanu tūristiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Pareizrakstības kļūdas ļauj hakeriem iegūt informāciju

Gunta Kursiša, 12.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iztrūkstošs punkts e-pasta vēstules adresātā var nozīmēt to, ka vēstule nonāk kiberzagļu rokās, atsaucoties uz pētījumu, vēsta BBC.

Izveidojot interneta domēnus, kuru nosaukumos bija populārākās pareizrakstības kļūdas, pētnieki saņēma e-pastus, kas citādāk netiktu piegādāti. Vairāk nekā sešus mēnešus ilgušā pētījuma laikā, viņi saņēma aptuveni 20 GB datu no 120 tūkstošiem kļūdaini nosūtītām elektroniskām vēstulēm. Dažos no «pārtvertajiem» e-pastiem bija norādīta arī privāta informācija – lietotājvārdi, paroles un informācija par korporatīvajiem tīkliem.

Aptuveni 30% no 500 vadošajām kompāijām ASV nebija pasargāti no šādas drošības nepilnības, pavēstījuši pētnieki Pīters Kims (Peter Kim) un Džerets Džī (Garret Gee) no Godai Group.«Tas ir iespaiīgi, cik daudz informācijas pētnieki ieguva, izmantojot tikai vienu vienīgu kļūdu,» savā blogā norādīja Marks Stoklejs no drošības firmas Sophos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Londonā, atklās Latvijas paviljonu nozīmīgākajā aizsardzības un drošības industriju izstādē "Starptautiskais aizsardzības un drošības ekipējums" jeb DSEI, informē Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāja Elīna Egle.

Latviju starptautiskajā izstādē pārstāvēs duālā pielietojuma produktu ražotāji no radiosakaru, optikas, munīcijas pārtikas un inženieru pakalpojumu sektoriem.

No 12. līdz 15.septembrim, Londonā, izstāžu zālē "Excel" tiks atvērts Latvijas paviljons H4-130 izstādes "Starptautiskais aizsardzības un drošības ekipējums" (Defence and Security Equipment International) ietvaros.

Latvijas paviljonā produktus un pakalpojumus demonstrēs SIA "Baltic Bullets", SIA "BELSS", VAS "Elektroniskie sakari", SIA "Lightspace Technologies" un AS "Roga Agro". Ar individuālām ekspozīcijām DSEI būs redzami EDGE Autonomy un Interspiro, demonstrējot optikas, bezpilotu sistēmas, elpošanas ekipējuma produktus. Izstādi apmeklēs ievērojams skaits DAIF Latvija biedru uzņēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru