Citas ziņas

Narkotikas Eiropā lētākas nekā jebkad

, 24.11.2006

Jaunākais izdevums

Nelegālo narkotiku ielas cenas Eiropā pēdējos piecos gados ir kritušās, un pašlaik narkotikas Eiropā visdrīzāk ir tik lētas kā nekad - tā ceturtdien Briselē klajā nākušajā 2006. gada ziņojumā par situāciju narkotiku problēmu jomā Eiropā vēsta ES narkotiku aģentūra (EMCDDA).

Pie šāda secinājuma aģentūra ir nonākusi pēc narkotiku ielu cenu attīstības tendenču analīzes Eiropā piecu gadu (1999.-2004. g.) laikposmā, kuras rezultātā ir noskaidrojies, ka vairumā Eiropas valstu vidējās cenas lielākajai daļai narkotisko vielu ir samazinājušās, dažkārt pat gandrīz uz pusi. Šis ir pirmais šāda veida Eiropas līmeņa pētījums.

Eiropā kopumā šajā laikposmā ir kritušās kaņepju sveķu (19 %), kaņepju augu (12 %), kokaīna (22 %) un brūnā heroīna (45 %), kā arī amfetamīna (20 %) un ekstazī (47 %) cenas. Lai gūtu precīzāku priekšstatu par ,,īstajām'' cenām, visas cenas ir koriģētas, ievērojot inflāciju. Lai gan joprojām trūkst pietiekami plašu datu par narkotiku cenu attīstību ilgtermiņā, pieejamā informācija liek domāt, ka pēdējos desmit gados cenas kopumā varētu būt samazinājušās. Piemēram, fakti liecina, ka dažās valstīs ekstazī un kokaīns pašlaik maksā mazāk nekā 80. gadu beigās un 90. gadu sākumā.

EMCDDA informē, ka pašlaik pieejamā informācija neliecina par tiešu saistību starp narkotiku cenu samazināšanos un tajā pašā piecu gadu laikposmā novēroto svārstīgo vai pieaugošo narkotiku atsavināšanas tendenci. Pieejamā informācija neliecina arī par nepārprotamu saistību starp narkotiku cenām un narkotiku lietošanas kopējo izplatību. Tomēr publiskoto pārskatu var uzskatīt par drošu pamatu svarīgam turpmākajam aģentūras un ES dalībvalstu darbam ar mērķi labāk izprast Eiropas nelegālo narkotiku tirgus dinamiku un novērtēt piedāvājuma un pieprasījuma samazināšanas pasākumu ietekmi.

Neraugoties uz Eiropā kopumā vērojamo narkotiku cenu samazināšanās tendenci, ziņojumā atklājas ievērojamas valstu atšķirības. Ja lielākajā daļā valstu kaņepju sveķu parastā cena ir svārstījusies no 5 līdz 10 eiro par gramu, tad Portugālē tā ir bijusi tikai 2,3 eiro par gramu, savukārt Norvēģijā pārsniegusi 12 eiro par gramu.

Ievērojami atšķiras arī kokaīna cenas, svārstoties no 41 eiro par gramu Beļģijā līdz vairāk nekā 100 eiro par gramu Kiprā, Rumānijā un Norvēģijā. Tāpat ziņojumā ir minēts, ka vienas ekstazī tabletes cena Lietuvā un Polijā ir bijusi tikai 3 eiro, savukārt Grieķijā un Itālijā tā ir bijusi robežās no 15 līdz 25 eiro. Visizplatītākā heroīna veida, proti, brūnā Dienvidrietumāzijas heroīna cena arī ir bijusi diezgan dažāda - no 12 eiro par gramu Turcijā līdz 141 eiro par gramu Zviedrijā.

Komentējot šo situāciju, EMCDDA valdes priekšsēdētājs Marsels Reimens [Marcel Reimen] saka: ,,Cena ir tikai viens no daudziem faktoriem, kas iespaido cilvēku izvēli par labu narkotikām, un pašlaik nevar runāt par nepārprotamu saistību starp kopējo lietošanas līmeni un narkotiku ielas cenām. Tomēr narkotiku faktisko cenu samazināšanās Eiropā nenoliedzami ir satraucoša parādība. Ja tā nozīmē, ka tie, kam ir nosliece uz narkotikām, pievērsīsies tām pastiprināti, mums nāksies rēķināties ar ievērojamām veselības aprūpes un sabiedrībai nodarītā kaitējuma mazināšanas papildus izmaksām''.

Pēdējos divos EMCDDA gada ziņojumos ir teikts, ka pēkšņu narkotiku izraisītu nāves gadījumu skaits no 2000. līdz 2001. gadam (6 %), no 2001. līdz 2002. gadam (13 %) un no 2002. līdz 2001. gadam (7 %) ir pastāvīgi samazinājies, un kā iespējamie šādas tendences iemesli ir minēta labāka ārstniecības un kaitējuma mazināšanas pasākumu pieejamība, kā arī problemātiskās narkotiku lietošanas izplatības samazināšanās. Šī nāves gadījumu skaita samazināšanās bija sākusies pēc 14 % pieauguma laikposmā no 1995. līdz 2000. gadam.

Taču šodien publiskotajā ziņojumā aģentūra brīdina par ,,satraucošiem faktiem'', kas liek domāt, ka kopš 2000. gada vērojamā ar narkotiku lietošanu saistīto nāves gadījumu skaita samazināšanās tendence draud apstāties (4). Par 2003. un 2004. gadu pieejamie dati liecina, ka paziņoto nāves gadījumu skaits ir pieaudzis par 3 %.

,,Būtu pāragri secināt, ka šis nelielais pieaugums vēsta par ilgtermiņa pārmaiņām'', uzskata aģentūra, vienlaikus paužot satraukumu par lielāku vai mazāku reģistrēto nāves gadījumu skaita pieaugumu 13 valstīs no 19 ziņojumā aplūkotajām valstīm.

Eiropā katru gadu vidēji tiek konstatēti 7000 līdz 8000 ar narkotiku lietošanu saistīti nāves gadījumi. Jaunākie dati liecina, ka no visiem nāves gadījumiem par 40 gadiem jaunāku pieaugušo vidū šādu nāves gadījumu skaits ir bijis 3 %, lai gan Dānijā, Grieķijā, Luksemburgā, Maltā, Austrijā, Apvienotajā Karalistē un Norvēģijā šis rādītājs pārsniedz 7 %. Šie (vismazākie) aplēstie skaitļi atspoguļo ar narkotiku, lielākoties opioīdu lietošanu, tieši saistītos nāves gadījumus, bet neaptver nāves gadījumus, kuru cēlonis ir negadījumi, vardarbība vai hroniskas slimības.

Lai gan sabiedrība pauž satraukumu par gados pavisam jaunu narkotiku lietotāju mirstību, patiesībā tipiskākie pārdozēšanas upuri Eiropā pašlaik ir aptuveni 35 gadus veci vīrieši. Turklāt par 45 gadiem jaunāku vīriešu, jo īpaši pilsētnieku vidū nāve narkotiku lietošanas rezultātā ir viens no galvenajiem mirstības cēloņiem. Ja Eiropā kopumā pārdozēšanas upuru vecums pieaug, tad dažās jaunajās ES dalībvalstīs un topošajās dalībvalstīs - Kiprā, Igaunijā, Latvijā, Slovākijā, Bulgārijā un Rumānijā - liels skaits pārdozēšanas upuru ir bijuši jaunāki par 25 gadiem, kas, domājams, liecina par gados jaunāku heroīna lietotāju kontingentu šajās valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Narkotisko un psihotropo vielu lietošanas līmenis jauniešu auditorijā izklaides vietās ir ievērojami augstāks nekā katras valsts iedzīvotāju vidū kopumā, secināts Sabiedrības veselības aģentūras 2008. gada pētījumā Narkotiku lietošana izklaides vietās.

Kā minēts pētījumā, 2007. gadā uzsākti 54 kriminālprocesi par narkotisko vielu glabāšanu reiva pasākumos (10 pasākumi), trīs personas aizturētas par narkotisko vielu iegādāšanos un glabāšanu nakts klubos; izņemts 0.38g kokaīna, 0.25g kokaīna un 5 MDMA tabletes; par narkotisko vielu glabāšanu realizācijas nolūkā pie nakts kluba aizturēta persona, pie kuras atradās 92 MDMA tabletes.

Pērn nelegālajā atkarību izraisošo vielu apritē visvairāk izplatīti ir amfetamīna tipa stimulanti un kanabis grupas narkotiskās vielas. Šo vielu lietošanā un izplatīšanā tiek iesaistīti arvien jaunāki cilvēki, kuri lieto sintētiskās narkotiskās vielas, it īpaši amfetamīna grupas, kuras tiek lietotas un izplatītas jauniešu izklaides vietās. Palielinājies izņemto MDMA tablešu daudzums, tāpat pieaug arī heroīna un kokaīna daudzums narkotisko vielu nelegālajā apritē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā pret «legālajām narkotikām» cīnīsies iedzīvotāju patruļas

LETA, 08.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā nākamnedēļ sāksies iedzīvotāju patruļas pie «legālo narkotiku» bodītēm, savukārt no 18.novembra pilsētā sāksies plaša informatīvā kampaņa par šo vielu kaitīgumu.

Iedzīvotāju patruļās varēs iesaistīties ikviens, kurš vēlas piedalīties «legālo narkotiku» rūpala apkarošanā. Iecerēts, ka brīvprātīgo grupas koši zaļās vestēs ar uzrakstu «Stop Drugs» patrulēs pie tirdzniecības vietām un informēs jauniešus un citus potenciālos klientus par šo narkotiku bīstamību, kā arī veiks pārrunas ar tirgotājiem un tirdzniecības vietu iznomātājiem.

Patruļu darbu koordinēs Latvijas Džudo federācijas valdes priekšsēdētājs, Rīgas Stradiņa Universitātes pasniedzējs un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rezerves pulkvedis Raimonds Rubļevskis, kā arī atvaļinātais NBS kapteinis Sandris Bergmanis. Abu koordinatoru kontakti būs publiski pieejami, lai ikviens interesents varētu piedalīties šajās aktivitātēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Spānijā zem ziediem atklāj kokaīna kravu

, 29.12.2009

Spānijas iekšlietu ministrijas izplatītie fotoattēli, kuros redzams, kā narkotikas bija iepakotas (Avots: www.mir.es)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spānijas policija pārtvērusi divas tonnas smagu kokaīna sūtījumu, kas valstī slepus ievests no Kolumbijas, ziņo BBC.

Narkotikas, kas, kā vēsta spāņu plašsaziņas līdzekļi, bijušas 70 miljonus eiro vērtas, bija paslēptas zem tūkstošiem grieztu ziedu.

Policija narkotikas atklājusi operācijas ar nosaukumu Ziedu Spēks ietvaros.

Tā atradusi vairāk nekā 2000kg, kā pati policija norādījusi, «ļoti tīra» kokaīna.

Saistībā ar šo lietu jau arestēti 13 cilvēki, ieskaitot lidostas muitniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Policija aiztur taksistu narkodīleri un atklāj fasēšanas fabriku Pierīgā

Vēsma Lēvalde, Db, 16.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā aizturēts taksometra vadītājs - kokaīna tirgonis, kā arī atklāta narkotiku fasēšanas fabrika Pierīgā.

Naktī no šā gada devītā uz desmito septembri Valsts policijas darbinieki aizturēja trīs personas - divas par kokaīna iegādāšanos un glabāšanu, bet vienu par kokaīna realizāciju, Db informēja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību sektora vecākais speciālists Edgars Dudko.

Par kokaīna realizāciju aizturētais taksists policijas darbinieku redzeslokā nonāca aptuveni 2009.g. februārī. Piesardzības nolūkos, lai nepiesaistītu policijas darbinieku uzmanību, kokaīnu viņš realizēja, izmantojot savu darba automašīnu ar taksometra firmas simboliku. Policijas darbinieku darbu apgrūtināja gan šis apstāklis, gan tas, ka viņš, galvenokārt, ar narkotiku realizāciju nodarbojās diennakts tumšajā laikā - vakaros un naktīs. Narkotikas realizēja dažādās vietās Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Policija uzgājusi līdz šim lielāko kokaīna kravu Latvijā

LETA, 14.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija (VP) starptautiskās sadarbības rezultātā izņēmusi divas tonnas kokaīna, kas ir līdz šim lielākā kokaīna krava Latvijā, informēja VP.

Veiksmīgas starptautiskās sadarbības rezultātā īstenota operācija kokaīna tranzīta apturēšanā, izņemot līdz šim lielāko kokaīna kravu Latvijā - vairāk nekā divas tonnas.

Ekvadoras laikraksts «El Comercio», atsaucoties uz šīs valsts policiju, ziņo, ka divās operācijas Latvijā un Klusajā okeānā izturētas apmēram trīs tonnas kokaīna hidrohlorīda un aizturētas sešas personas, kas tiek turētas aizdomās par narkotiku kontrabandu.

Latvijas operācijā 8.janvārī kādā lauku saimniecībā veikta operācija «TNT». Tajā aizturēti pieci Latvijas pilsoņi, pie kuriem atrasti 2199 «ķieģeļa» tipa iepakojumi, kuros esošā viela bijusi ekvivalenta vairāk nekā divām tonnām kokaīna hidrohlorīda. Narkotikas bijušas noslēptas no Ekvadoras eksportēto banānu kastēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija (VP) Ropažu pagastā atklājusi rūpniecisku kompleksu, kurā ražotas sintētiskās narkotikas nelegālajiem Austrumu tirgiem. Ražotne darbojusies oficiāli reģistrētas alkohola ražošanas firmas aizsegā un ir bijusi lielākā atklātā pēdējos piecos gados.

Telpas, kurās notikusi narkotiku ražošana, bijušas ļoti meistarīgi nomaskētas, un Ekonomikas policijas darbinieki tās atklājuši, veicot ierastās pārbaudes, kādu šogad kopā bijis vairāk nekā 3900, raksta diena.lv Likumsargi gan tieši neatbildēja, vai ražotne uzieta nejauši, vien norādot, ka «policija darbojās saskaņā ar tās rīcībā esošo informāciju».

Pagaidām saistībā ar ražotni aizturēti trīs cilvēki, no kuriem viens bijis agrāk tiesāts. Izmeklētāji nevēlējās atklāt aizturēto vārdus, norādot, ka ražotne bijusi vērienīga un ļoti iespējams, ka tikai trīs cilvēki nebūtu spējuši nodrošināt tās darbību, turklāt vēl jāatrod galvenais noziedzīgās darbības organizētājs, tādēļ lietā varētu parādīties vēl kādi aizturētie. No šobrīd aizturētajiem viens bijis vienkāršs ražotnes strādnieks, otrs - tās īpašnieks, bet trešais slēdzis līgumus par iekārtu piegādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Gēteborgā saldumu veikals sācis tirgot marihuānas aizstājēju

Lelde Petrāne, 13.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saldumu veikals Zviedrijas pilsētas Gēteborgas centrā sācis pārdot sintētiskās narkotikas, kuras vēl nav klasificētas kā narkotikas, bet kuru iedarbība ir tāda pati kā marihuānai, vēsta thelocal.se.

Veikalā tiekot pārdots augu, kas apsmidzināti ar sintētisko kanabinoīdu, sajaukums. Iesmēķēti tie izraisot līdzīgu reakciju organismā kā marihuāna.

Veikals par trīs gramiem prasot 379 kronas (aptuveni 27 lati).

«Kā privārpersona es varu teikt, ka es nevelētos, lai mans bērns uz turieni dotos iepirkties,» sacījis kāds eksperts narkotiku jomā.

Kā norāda thelocal.se, policija nevar iejaukties un konfiscēt šos produktus, jo tie nav oficiāli klasificēti kā narkotikas. Kad produkts galu galā tiek klasificēts kā narkotika, ražotāji vienkārši pārveidojot ķīmisko sastāvu un bizness turpinoties.

Narkotiku eksperti brīdinājuši, ka sintētiskie kanabinoīdivar būt bīstamāki veselībai nekā dabīgā marihuāna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Suņiem narkotikas par brīvu; cigaretes jāpērk

Irēna Zandere, Db, 02.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienesta suņu apmācībai narkotikas dod par brīvu, bet par cigaretēm jāmaksā.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darba suņu apmācībai narkotikas tiek piešķirtas par brīvu Valsts policijas Ekspertīžu centrā, savukārt cigarešu iegādei jārīko valsts iepirkums.

Šāda paradoksāla situācija izveidojusies likuma nepilnību dēļ: muitā konfiscētās cigaretes suņu apmācībai nav izmantojamas, jo Ministru kabineta noteikumi, kas reglamentē kārtību, kādā institūcija pieņem lēmumu par mantu nodošanu glabāšanā, realizācijai vai iznīcināšanai un kādā veicama šo mantu glabāšana, realizācija vai iznīcināšana, neparedz iespēju nodot tās izmantošanai valsts institūcijām. VID gan esot lūdzis Finanšu ministrijai virzīt grozījumus normatīvajos aktos, lai nodrošinātu iespēju VID darba suņu apmācībai izmantot konfiscētos tabakas izstrādājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atrod daudzmiljonu eiro vērtā hašiša kontrabandas lietā meklēto, taču tiesa viņu atbrīvo

LETA, 22.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa šodien atcēla pirmās instances piemēroto drošības līdzekli - apcietinājumu - Jurijam Sačivko, kurš ir viens no aizdomās turētajiem daudzmiljonu eiro vērtā hašiša kontrabandas lietā.

29.aprīlī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Muitas policijas pārvaldes vadība paziņoja, ka vienā no Latvijas vēsturē lielākajiem narkotiku kontrabandas aizturēšanas gadījumiem izņemti 1115 kilogrami hašiša aptuveni 8-12 miljonu eiro vērtībā. Aizdomās par šo noziegumu aizturētas sešas personas, bet meklēšanā tobrīd atradās vēl divi kontrabandas dalībnieki - Ainārs Vaivads un Sačivko, tāpēc muitnieki lūdza sabiedrības palīdzību viņu atrašanā.

VID Sabiedrisko attiecību daļā aģentūra LETA noskaidroja, ka iedzīvotāji sniedza informāciju un viena persona tika atrasta, taču viņa vārdu VID neatklāja. Kā liecina LETA rīcībā esošā informācija, pateicoties iedzīvotāju atbalstam, aizturēt izdevās Sačivko, kuram Latgales priekšpilsētas tiesa piemēroja apcietinājumu, savukārt šodien Rīgas apgabaltiesa to atcēla.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Eiropas mēroga operācijas laikā Latvijā atrod 13 zagtas luksus klases automašīnas

LETA, 30.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropola organizētās operācijas Arhimēds (Archimedes) laikā Latvijas likumsargi atraduši 13 zagtas luksus klases automašīnas, otrdien žurnālistus informēja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

11 no zagtajām automašīnām atrastas Daugavpilī dzelzceļa vagonos. Policija uzskata, ka šos spēkratus bija plānots vest uz Tadžikistānu.

Lielākā daļa spēkratu bija nozagti Eiropā - Polijā, Vācijā, Zviedrijā. Starp nozagtajām automašīnām bija Land Rover, BMW X6, Lexus, Audi A7 un Mercedes Benz marku spēkrati. Tikai pāris no 13 konstatētajiem spēkratiem garnadži bija nozaguši Latvijā.

Saistībā ar Daugavpilī atrastajām zagtajām automašīnām ir aizturēta viena persona. Grišins piekrita, ka cilvēki, kuri tiešā veidā nozaga automašīnas, no transportēšanas shēmas ir diezgan patālu, līdz ar to šos noziedzniekus būs grūti konstatēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

KPMG: Ģimenes uzņēmumi Eiropā un Baltijas valstīs uzņem apgriezienus

Dienas Bizness, 09.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ģimenes uzņēmumi visā Eiropā un tostarp arī Baltijas valstīs kopumā ļoti optimistiski raugās nākotnē. Pozitīvu pārliecību savās nākotnes prognozēs Eiropā vidēji pauž 75% ģimenes uzņēmumu, savukārt Baltijas valstīs tikai nedaudz mazāk – 74% ģimenes biznesu pārstāvju, liecina jaunākais starptautiskās biznesa konsultāciju kompānijas KPMG Eiropas ģimenes uzņēmumu pētījums European Family Business Barometer 2015.

Pētījums parāda, ka iepriekšējā gada laikā 68% Baltijas valstu ģimenes uzņēmumu ir izdevies palielināt apgrozījumu (Eiropā vidēji – 58%), 53% ir palielinājuši darbinieku skaitu (Eiropā – 46%), bet 56% ir izdevies palielināt savu darbību ārvalstīs (Eiropā – 58%). Barometrs uzrāda vispārēju pārliecinātību dažāda lieluma uzņēmumos, tomēr nedaudz mazāks optimisms ir novērojams mazākos ģimenes uzņēmumos (kuru apgrozījums nepārsniedz 10 miljonus eiro): kamēr mazo uzņēmumu vidū pozitīvs skats nākotnē ir 66%, lielo uzņēmumu vidū nākotnē pozitīvi raugās pat 81%.

Lai arī kopumā ģimenes uzņēmumu darbības rādītāji un to skats nākotnē ir pozitīvs, tomēr vairākas tendences var sagādāt tiem grūtības un jaunus izaicinājumus. Attiecībā uz lielākajiem nākotnes izaicinājumiem nedaudz atšķiras Baltijas un Eiropas respondentu atbildes. Baltijas valstīs kā lielākais izaicinājums tiek minētas pieaugošās darba spēka izmaksas (Baltijā – 44%, Eiropā vidēji – 26%), kas tuvākajā nākotnē var kļūt par lielāko apgrūtinājumu vietējiem ģimenes uzņēmumiem. Savukārt Eiropā kopumā kā lielākais izaicinājums dominē konkurences pieaugums (Eiropā – 37%, Baltijā – 26%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rakstu sērijas noslēgumā laikraksts Diena pēta, kuri ir ieguvēji un kuri – zaudētāji, Baltkrievijai organizējot nelegālās imigrācijas plūsmu uz kaimiņvalstīm.

Vismaz 5000 nelegālajiem migrantiem 2021. gadā saskaņā ar oficiālajiem datiem tranzītā caur Baltkrieviju izdevies nokļūt Vācijā. Tomēr reālie skaitļi, visticamāk, ir ievērojami lielāki nekā oficiālie un plašsaziņas līdzekļos minētie.

"Turcijas teritorijā ir ļoti daudz sīriešu, kuri uzskata – viņi varētu dzīvot arī labāk, taču nevis Turcijā, bet gan Eiropā," laikrakstam Novaja Gazeta pauž tūrisma firmas darbiniece. "Zinu, ka kopš maija Baltkrievijas konsulāts Ankarā pieņēma no viņiem pa 800 iesniegumiem dienā vīzu saņemšanai. Atteikumu vispār nebija. Un kad saka, ka bēgļu nometnē pie robežas ir divi tūkstoši cilvēku, man smieklīgi to klausīties. Kādi divi tūkstoši?! Ļoti daudz cilvēku līdz šim brīdim dzīvo hoteļos un nogaida. Milzīgs daudzums jau pārgājis robežu bez jebkādiem pavadoņiem, caur purviem. Un cik daudzi palikuši šajos purvos – baidos, ka nekad nesaskaitīsim. Tikai vienam manam partnerim, ar kuru strādāja firma, nomira septiņi cilvēki pēdējos divos mēnešos, neņemot vērā tos, kuri vienkārši vairs neizgāja uz sakariem – vai nu nomira, vai arī tomēr pārgāja robežu. Un kad piezvanīju šim cilvēkam, kurš pie mums sūtīja klientus, un teicu: "Klausieties, varbūt tomēr viņus sūtīt legāli, bet nevis caur purviem – droši vien varianti pastāv?" viņš atbildēja: "Man nospļauties, vai viņi nomirst vai ne, naudu viņi jau samaksājuši."

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Facebook algoritma maiņa – vai citu sociālo tīklu lielā iespēja?

Arnis Ozols, HTTPOOL Baltics CEO, 12.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Uzņēmumu pārstāvjiem, kas grib virzīt savu zīmolu Facebook, jāiegaumē, ka kopienas jeb grupas būs svarīgākas nekā jebkad.

Ziņu par to, ka Facebook mainīs ziņu lentas (timeline – angļu val.) algoritmu, dažādi pasaules interneta resursi aprakstīja ar skaļiem virsrakstiem. Daži to nosauca par giljotīnu medijiem, kam Facebook ir viens no galvenajiem lietotāju «piegādātājiem». Daži savukārt metās apgalvot, ka sociālo mediju vide neatgriezeniski mainīsies un nekas neliecina, ka šīs pārmaiņas būs pozitīvas. LinkedIn un Twitter klusē un turpina ierasto praksi – pagaidām pieturēsies pie jau pārbaudītajiem algoritmiem. Vai tā būs viņu lielā iespēja?

Facebook prioritāri ziņu lentā turpmāk rādīs paziņojumus no draugiem, ģimenes locekļiem un grupām, kam pievienojies konkrētais lietotājs, pieņemot, ka šīs ziņas viņu interesē visvairāk. Sociālā tīkla vadītājs Marks Zakerbergs (Mark Zuckerberg) uzsver, ka tā ir atgriešanās pie «saknēm», tajā pat laikā neapšaubot, ka zīmoliem savu auditoriju sasniegt būs grūtāk nekā jebkad agrāk. Eksperti norāda, ka tuvāko mēnešu laikā zīmoli pieredzēs būtisku kritumu dabīgajā sasniedzamībā jeb «organic reach» un arī kopējais sociālajā tīklā pavadītais laiks samazinās. M. Zakerbergs gan uzskata, ka šis laiks, kas tiks veltīts Facebook, būs pavadīts kvalitatīvi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Londonā prezentētais modernā luksusa flagmanis – jaunais Range Rover ir piemērots pat visprasīgākajiem

Sadarbības materiāls, 20.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepazīstinot ar jauno Land Rover flagmaņa Range Rover paaudzi, britu ražotājs pamatoti varēja lepoties, akcentējot, kādai jābūt piecu gadu desmitu ražošanas pieredzes un moderno tehnoloģiju sinerģijai. Jaunais auto pilnībā atspoguļo moderno luksusu, sniedzot autovadītājam un pasažieriem vairāk izsmalcinātības un individualizēšanas nekā jebkad agrāk.

“Jaunais Range Rover ir ideāls piemērs mūsu redzējumam par to, kā radīt pasaulē visiekārojamākos luksusa automobiļus pat visprasīgākajiem klientiem. Tas ir atvēris jaunu nodaļu inovatīvo risinājumu unikālajā vēsturē, kas jau vairāk nekā 50 gadus ir Range Rover īpašā iezīme,” komentē Juste Jaruše, Jaguar Land Rover zīmola vadītāja Baltijas valstīs.

Baltijas tirgū šis modelis būs pieejams no janvāra, un pirmie pasūtītie automobiļi klientiem tiks piegādāti pavasarī. Uzlādējamais hibrīds (PHEV) un SV versijas pasūtījumiem būs pieejamas jau no janvāra.

Jaunās paaudzes sniegtās iespējas

Range Rover izmantotā jaunās paaudzes virsbūves konstrukcija ir kļuvusi par modeļa uzlabojumu pamatu. Modulārās arhitektūras (MLA-Flex) virsbūve izceļas ar savu īpašo stingrību un jauna līmeņa trokšņu izolāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Transvestīts mēģina lidmašīnā ienest mākslīgajā dibenā paslēptu kokaīnu

Žanete Hāka, 22.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brazīliešu transvestīts arestēts Brazīlijas Virakopos Starptautiskajā lidostā par mēģinājumu pārvest narkotikas, kuras viņš bija paslēpis mākslīgajā dibenā, raksta worldcrunch.com.

Kā liecina policijas informācija, aizdomās turamais tika pieķerts, kad tas gatavojās iekāpt Portugāles lidkompānijas TAP lidmašīnā ar 1,7 kilogramiem kokaīna, kas paslēpti viņa milzīgajā dibenā.

Vīrietis tika arestēts, kad gaidīja rindā, lai iekāptu lidmašīnā, kas dodas uz Eiropu. Brazīlijas mediji raksta, ka anonīms avots policiju ir informējis par neparasto kontrabandistu.

Policija atradusi divas narkotiku paciņas transvestīta mākslīgajā dibenā, turklāt turpat bija paslēpts arī telefons ar to personu kontaktiem, kuri narkotikas gaidīja galamērķī – Briselē.

Aizturētais sacījis, ka viņš saņemtu 10 tūkstošus Brazīlijas reālu (aptuveni 5000 dolāru) par narkotiku ievešanu Eiropā. Kā stāsta policija, viņš Brazīlijā strādājis par frizieri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas (VP) darbinieki aprīlī aizturējuši septiņu cilvēku organizētu narkotisko vielu izplatīšanas grupu, no kuras izņemti vairāk nekā desmit kilogrami ar īpaši bīstamo narkotisko vielu karfentanilu, infomēja VP.

Policijā skaidroja, ka atsavināti arī desmit kilogramu zeltlietu, ievērojams daudzums naudas, luksusa klases automašīna un motocikls. Visas šīs lietas, visticamāk, iegūtas, tirgojot narkotikas.

VP norādīja, ka šī gada 4.aprīlī tika īstenota vērienīga aizturēšanas operācija. Tās laikā tika piesaistīta arī VP pretterorisma vienība «Omega», citi Rīgas reģiona pārvaldes biroji, Speciālo uzdevumu bataljona, Kurzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja un ceļu policijas amatpersonas, kā arī Valsts robežsardzes specvienības «Sigma» darbinieki, Valsts ieņēmuma dienesta kinologi un Rīgas pašvaldības policija. Īsā laika posmā tika aizturētas visas septiņas aizdomās turētās personas - 1965., 1956., 1993., 1987. un 1993 gadā dzimuši vīrieši un 1971. un 2000.gadā dzimušas sievietes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Pieprasa noteikumus straujākai legālo narkotiku izņemšanai no tirgus

Žanete Hāka, 17.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Eiropas Parlaments (EP) atbalstīja noteikumus, kas ļaus operatīvāk no tirgus izņemt bīstamās psihoaktīvās vielas, kas pazīstamas kā legālās narkotikas, informē EP pārstāvji.

Deputāti vēlas aizsargāt jauniešu veselību un drošību, vienlaikus neierobežojot zemāka riska vielu izmantošanu rūpniecības un komerciāliem mērķiem. Par bīstamāko vielu izplatīšanu varētu draudēt līdz 10 gadiem cietumsoda.

Ierosināto noteikumu mērķis ir risināt problēmas, ko rada jaunu vielu, kas izraisa līdzīgu efektu kā, piemēram, ecstasy vai kokaīns, parādīšanās un straujā izplatīšanās. Saskaņā ar Eirobarometra 2011. gada pētījumu, 5% ES jauniešu vismaz reizi dzīvē ir lietojuši šādas vielas. Vislielākais lietotāju īpatsvars ir Īrijā — 16%, tai seko Polija un Latvija ar 10% jauniešu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināts ar foto - Aiztur narkokurjeru ar vēderā paslēptu kilogramu kokaīna

LETA, Db.lv, 07.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svētdien lidostā Rīga, ieceļojot no Argentīnas, aizturēts narkokurjers, kurš vēderā dobumā mēģināja ievest aptuveni vienu kilogramu kokaīna.

Narkotikas bijušas iepakotas vairākos plastikāta maisiņos. Tiesībsargājošās institūcijas pagaidām informāciju par šo gadījumu nesniedz. Viena kilograma mazumtirdzniecības kokaīna cena ir vairāk nekā 50 tūkstoši latu.

Policija šā gada sākumā atklāja, ka tieši pēdējo gadu laikā pieaugusi tendence Latvijas valstspiederīgajiem iesaistīties narkotiku pārvadāšanas biznesā. Tas esot saistīts ar ieilgušo ekonomisko krīzi, kad daudzi zaudējuši darbu un līdz ar to arī ienākumus.

Tā, piemēram, janvāra beigās Valsts policija informēja, ka vairākās Eiropas un Dienvidamerikas valstīs tiesas procesus gaida līdz 20 narkokurjeriem no Latvijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas iedzīvotāju vadītam grupējumam atsavina narkotikas 680 milj. Ls vērtībā

Dienas Bizness, 17.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotāju pārvaldītam starptautiskam noziedzīgam grupējumam kopumā dažādās valstīs atsavinātas narkotikas vairāk nekā 680 miljonu latu vērtībā.

Par to ziņo Diena, atsaucoties uz LETA.

Latvijā atsavināto narkotisko vielu vērtība sasniegusi 1.4 miljonus latu.

Divi Latvijas iedzīvotāji, kas tiek uzskatīti par šīs grupas organizētājiem, tiks tiesāti Ekvadorā, kas bija galvenā valsts, no kuras narkotikas tika vestas uz Latviju, bet tālāk izplatītas pa visu Eiropu.

Vēl citi šīs bandas organizētāji uz tiesas sola sēdīsies citās valstīs.

Kopumā Latvijā saistībā ar šo narkotiku kontrabandas lietu ir uzsākti 20 kriminālprocesi, atsavināti gandrīz 11 kg kokaīna, 1.5 kg heroīna un ap 100 tūkst. ekstazī tablešu un citu narkotisko vielu, Db.lv stāstīja Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieks Kārlis Dombrovskis, piebilstot, ka šī ir apjomīgākā narkotiku kontrabandas lieta Latvijas vēsturē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Klaipēdas ostā muitnieki kravā no Ekvadoras atraduši 600 kilogramus kokaīna, ko bijis paredzēts nogādāt Krievijā, trešdien paziņojusi Klaipēdas teritoriālā muitas pārvalde.

Tā norādījusi, ka šī ir viena no lielākajām narkotiku kravām Lietuvas vēsturē, ko izdevies atklāt.

Narkotikas atrastas iekārtās, kas ar kuģi atvestas no Ekvadoras.

Atrasto narkotiku vērtība ir apmēram 49 miljoni eiro.

Kontrabandas kravu atklāja Lietuvas Muitas krimināldienests un Klaipēdas teritoriālā muitas pārvalde. Iekārtu atvēršanai tika nolīgts atsevišķs uzņēmums.

Pēc muitnieku sniegtajām ziņām, narkotikas bija paredzēts nogādāt saņēmējam Krievijā.

Narkotiku krava tika atklāta pēc tam, kad muitas speciālisti veica riska analīzi par detalizētāku kravas pārbaudi.

Lietuvas muitniekiem pirmās šaubas radās par kravas raksturu un maršrutu - kravas pavaddokumenti liecināja, ka it kā veidnes plastmasas vāku izgatavošanai tiek vestas uz Lietuvu no Ekvadoras, kuģim piestājot Kolumbijā un Hamburgā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deivids Nats (David Nutt), brits, kurš pievērsies narkotiku ietekmes pētījumiem un bijis arī Lielbritānijas valdības konsultants, paziņojis, ka banku krīzi izraisījis tas, ka pārāk daudz kredītiestāžu darbinieku lietojuši kokaīnu, vēsta telegraph.co.uk.

Nats apgalvo, ka pārāk daudz baņķieru, kuri lietoja narkotikas, bijuši «pārmērīgi pašpaļāvīgi» un līdz ar to «uzņēmās lielāku risku». Tas esot novedis ne vien pie pašreizējās krīzes valstī, bet arī izraisījis Barings Bankas sabrukumu 1995. gadā.

«Baņķieri lietoja kokaīnu un iegrūda mūs šajā briesmīgajā putrā,» sacījis D. Nats.

Šī gan nav pirmā reize, kad viņš nācis klajā ar pretrunīgiem apgalvojumiem. 2009. gadā Nats tika atlaists kā valdības vecākais padomnieks narkotiku jautājumos, jo publikācijā norādīja, ka nav liela atšķirība starp ļaunumu, kuru nodara izjādes un ekstazī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par spīti policijas regulārajām aktivitātēm, «izkratot» kārtējo Rīgas sīkbodīti, kurā līdz ar ūdenspīpēm un šķiltavām tiek tirgotas tā dēvētās legālās narkotikas, iznīdēt šo rūpalu līdz šim nav izdevies. Jaunu kaitīgo vielu aizliegšana Latvijā prasa stipri ilgāku laiku nekā tepat kaimiņos esošajā Lietuvā vai Igaunijā, un tirgoņi to izmanto, lai bez bailēm atklāti izplatītu apreibinošas vielas. Tomēr pēc gadiem ilgām diskusijām, ko tad īsti darīt lietas labā, ierēdņi ir sapurināti un Veselības ministrijā (VM) paklusām notiek darbs pie likumu grozījumiem, kas «legālo narkobiznesu» varētu iedragāt pašos pamatos.

Par to šodien vēsta laikraksts Diena.

Veikaliņu Shamanas.lv Rīgas centrā, Ernesta Birznieka-Upīša ielā, pagājušajā nedēļas nogalē kārtējo reizi apciemojusi policija. Shamanas.lv ir labi pazīstama vieta, kur var nopirkt tā dēvētās legālās narkotikas jeb dažādus augu maisījumus, kuru izpīpēšanas radītais efekts līdzinās marihuānai, raksta Diena.

Likumsargi Shamanas.lv neviesojās pirmo reizi, bet nekad iepriekš pārbaudes un preces izņemšana veikaliņam nebija patraucējušas jau ļoti drīz atjaunot darbību. Arī pēc jaunākā reida veikala durvis drīz vien atkal bija vaļā, norāda laikraksts. Tas ir iespējams, jo Latvijā jaunas aizdomīgas vielas aizliegšana mēdz aizņemt no sešiem mēnešiem līdz pat gadam, kamēr iestādes pārliecinās par tās kaitīgumu un izstrādā attiecīgos priekšlikumus, kurus pēc tam izskata un apstiprina gan Saeima, gan Ministru kabinets (MK). Šajā laikā vielu var droši tirgot, nebaidoties no atbildības likuma priekšā, turklāt, kad tā beidzot tiek aizliegta, atliek vien nedaudz pamainīt vielas ķīmisko formulu, lai tā atkal likuma priekšā kļūtu legāla.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meksikas jūras spēki konfiscējuši vairāk nekā tonnu kokaīna, kas bija paslēpts saldētās haizivīs, vēsta BBC.

Kokaīns bijis paslēpts aptuveni 20 haizivīs, kas atradās kravas kuģī. Kokaīns atklāts ar speciālu iekārtu un suņu palīdzību.

Jūras spēki norādījuši, ka narkotiku tirgotāji izdomā arvien kreatīvākus veidus, lai ievestu narkotikas ASV. Piedzīvoti gadījumi, kad narkotikas paslēptas alus bundžās, reliģiska rakstura statujās un mēbelēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija (VP) Rīgā atklājusi narkotiku bezkontakta tirgošanas shēmu, kurā narkotikas pircējam nodotas caur slēpņiem, informēja VP.

Policisti izmeklēšanas laikā noskaidroja, ka narkotisko vielu tirgonis bija izveidojis bezkontakta tirdzniecības shēmu, proti, tirgotājs un pircēji ar kādas mobilās aplikācijas starpniecību vienojušies par slēpņiem dažādos Rīgas mikrorajonos, kuros pārdevējs atstājis narkotikas, bet pircēji - naudu par preci.

12.aprīlī policisti Rīgā aizturēja trīs vīriešus - divus pircējus, kuri dzimuši 1979. un 1977.gadā, un tobrīd no slēpņiem izņēma narkotiskās vielas, kā arī pārdevēju, kurš dzimis 1974.gadā.

Veicot vairākas sankcionētas kratīšanas aizturēto personu dzīvesvietās, garāžās un transportlīdzekļos, kopumā pie aizturētajiem atrasti 4,85 grami vielas, kas satur karfentanilu un metadonu, 29 gramus metamfetamīna, 55 gramus kokaīna un 22 opioīdu saturošas tabletes.

Komentāri

Pievienot komentāru