Tehnoloģijas

Notverts vīrietis, kurš ar interneta palīdzību zadzis miljonus arī Latvijas bankās

Ainars Sedlenieks [email protected], 04.04.2005

Jaunākais izdevums

Datoru Drošības tehnoloģijas, kas pārstāv antivīrusu kompāniju Kaspersky Lab atsaucoties uz Associated Press ziņo, ka Igaunijas policija informējusi, ka aizturēts kāds 24 gadus vecs vīrietis, ko tur aizdomās par simtiem bankas rēķinu iztukšošanu vairākās Eiropas valstīs, izmantojot internetu. Policija atteikusies paziņot aizdomās turētās personas vārdu, taču ir zināms, ka viņš ir Tallinas iedzīvotājs. Igaunijas kriminālpolicijas galvenās pārvaldes pārstāvis Aivars Pau pastāstīja, ka aizdomās turamais pagājušajā nedēļā arestēts pēc gadu ilgas izmeklēšanas, kuras gaitā policija centās noskaidrot vainīgo vairāku miljonu eiro zādzībās no dažādām Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Vācijas, Lielbritānijas un Spānijas bankām. Kā paziņoja Pau, šis ir Igaunijas vēsturē lielākais interneta banku apzagšanas gadījums. Ja aizdomās turētā vainu pierādīs, tad viņam maksimāli draud piecu gadu cietumsods. Pau pastāstīja, ka aizdomās turamais veicis zādzības, inficējot tūkstošiem datoru ar veikli sagatavotu un „grūti atklājamu” vīrusu, kurš zaglim piegādājis upuru interneta banku rēķinu numurus un paroles, kā arī citu privātu informāciju. Vīrusa izplatīšanas nolūkos viņš izsūtījis tūkstošiem e-pasta vēstuļu – it kā no respektablām valdības iestādēm, bankām un investīciju firmām. Šajās vēstulēs bija darba piedāvājumi un atsauce uz interneta vietni, no kuras ielādēja vīrusu. Igaunijas policijai izmeklēšanas gaitā palīdzību sniedza Hansabankas IT speciālisti, Igaunijas prokuratūra, Latvijas un Lietuvas policija. Kā stāsta Hansabankas IT risku menedžeris Jāns Prīsalu, tik sarežģītu un veikli izstrādātu vīrusu viņš nekad agrāk neesot redzējis. Kaitīgo programmu ilgu laiku nespēja atklāt antivīrusu programmatūra, turklāt vīruss, beidzot savu darbību, likvidēja pats sevi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Divus mēnešus ieputinātā automašīnā izdzīvojušais: es nemaz negribēju, lai mani izglābj

Gunta Kursiša, 22.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrs, kurš pagājušajā ziemā divus mēnešus bez ūdens un ēdiena automašīnā izdzīvoja divus mēnešus, gadu pēc viņa «izglābšanas» pavēstījis, ka patiesībā tas bijis lieliski pavadīts laiks un ka viņš nemaz nav vēlējies, lai viņu kāds atrod un izglābj, vēsta thelocal.se.

Gadu pēc 45 gadus vecā vīrieša atrašanas ieputinātā automašīnā netālu no Ūmeo pilsētas Zviedrijas Ziemeļaustrumos viņš piekritis intervijai. Jau rakstīts, ka vīrietis ieputināts automašīnā atradies divus mēnešus – no decembra līdz februārim, un viņu automašīnā, kas apstājusies uz meža ceļa, atraduši sniega motociklu vadītāji.

«Es gribēju pārziemot kā lācis,» norādīja vīrietis. Viņa piedzīvojums esot sācies 2011. gada rudenī, kad, vēloties pārmaiņas dzīvē, viņš esot pārcēlies uz Zviedrijas ziemeļdaļas pilsētu Ūmeo. Tomēr vīrietim nav izdevies nedz atrast mājvietu, nedz darbu. Tuvojoties Ziemassvētkiem, viņš nolēma tos svinēt, pavadot laiku mežā. «Es gribēju rast mieru,» Zviedrijas laikrakstam stāstīja vīrietis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītu mājokļa iegādei ekonomiskā krīzē bankas neatsaka, bet noteikumi ir nepievilcīgi un bankas nesteidz piesaistīt jaunus klientus. Situācijai ekonomikā kļūstot smagākai, Db veica eksperimentu, lai pārliecinātos, vai un uz kādiem noteikumiem var tikt pie kredīta nekustamā īpašuma iegādei.

Db jau iepriekš (20.11.) ziņoja, ka arī uzņēmumiem ir sarežģīti saņemt kredītus. Problēmas tas rada tiem, kam banku dēļ var nākties atteikties no Eiropas projektu īstenošanas.

Strādā ar esošajiem

Banku kredītspeciālisti tika apmeklēti novembrī, pirmās tikšanās bija īsi pirms valdības 8. novembra lēmuma par Parex bankas pārņemšanu, par 2 Ls nopērkot 51 % bankas akciju. Pirms šī lēmuma bankas bija atsaucīgākas pret potenciālo kredītņēmēju, piemēram, uz izdevīgākiem nosacījumiem piedāvājot iegādāties īpašumus, kas pieder personām, kuras nepilda saistības ar kredītiestādi. Tuvojoties novembra beigām un situācijai ekonomikā kļūstot sarežģītākai, sarunas ar kredītspeciālistiem kļuva īsākas un formālākas, neiedziļinoties, cik lieli ir potenciālā kredītņēmēja ienākumi, kāda ir kredītvēsture, liecina Db novērojumi. Neoficiāli banku speciālisti atzīst, ka šobrīd viņus īpaši neinteresē jaunu klientu piesaiste un akcents tiek likts uz darbu ar esošajiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināts - Mārtiņa ielas 8 nama īrnieki vērsušies policijā

Gunta Kursiša, LETA, 04.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mārtiņa ielas 8 nama īrnieki apgalvo, ka nav saņēmuši paziņojumu par tiesu izpildītāja ierašanos, tomēr tiesu izpildītājs Juris Vildaus Db.lv norādīja - viss esot noticis likumīgi, bet par tiesu izpildītāja ierašanos iedzīvotāji bija jāinformē nama īpašniekam. «Ja īrnieki vēlas apstrīdēt tiesu izpildītāja darbu, tad viņi var vērsties tiesā,» Db.lv stāstīja J. Vildaus.

«Ja dzīvokļu īpašnieki vēlas apstrīdēt tiesas lēmumu, viņi var vērsties tiesā, bet tiesu izpildītājs darbojas saskaņā ar likumu,» Db.lv norādīja tiesu izpildītājs J. Vildaus.

Piektdien no Mārtiņa ielas 8 nama izliktie iemītnieki ar ieniegumiem jau vērsušies Rīgas pašvaldības policijā – iesniegumos norādīts, ka izlikšana no dzīvokļiem notikusi bez iepriekšēja brīdinājuma, vēstīja aģentūra Leta. J. Vildaus Db.lv norādīja – brīdinājums tika sūtīts mājas iepriekšējam īpašniekam, kuram bija jānodrošina nama iedzīvotāju informēšana.

Db.lv viņš norādīja, ka no visiem pārbaudītajiem dzīvokļiem noslēgtu aktuālu līgumu varēja parādīt tikai viena dzīvokļa īrnieks. Par izmestajām mantām J. Vildaus nav informēts, jo tas nav tiesu izpildītāja kompetencē. Tāpat viņš apliecināja, ka esot darbojies saskaņā ar likumu, savukārt par 16. dzīvokļa īrnieces Ļudmilas Ponomarjovas izteikto apgalvojumu, ka tiesu izpildītājs esot mēģinājis nozagt viņas dzīvokļa īres līgumu, J. Vildaus atbildēja, ka līgumu zadzis nav un tas ir viņas viedoklis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ķīnas zinātnieks atzinis, ka zadzis ASV noslēpumus

Lelde Petrāne, 19.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīniešu zinātnieks Keksue Huangs atzinis, ka zadzis tirdzniecības noslēpumus no diviem ASV uzņēmumiem un nosūtījis tos Ķīnai un Vācijai, ziņo BBC.

Huangs apsūdzēts ekonomiskajā spiegošanā - viņš zadzis slepenu informāciju par pesticīdu un jaunu pārtikas produktu, kas tiek attīstīti.

Šis gadījums ir jaunākais daudzu citu līdzīgu gadījumu sērijā, kad tirdzniecības noslēpumi, kā tiek apgalvots, nodoti Ķīnas uzņēmumiem.

Huangs dzimis Ķīnā, bet viņam ASV ir pastāvīgā iedzīvotāja statusss.

Viņš atzinis, ka zadzis noslēpumus no Dow AgroSciences, kas ir Dow Chemical Company «meita», kā arī no Cargill Inc. To viņš darījis, strādājot šajos uzņēmumos. Maksimālais cietumsods, kas viņam draud, ir 25 gadi.

«Huangs izmantoja savu insaidera statusu divās no Amerikas lielākajām laiksaimniecības kompānijām, lai nozagtu vērtīgus tirdzniecības noslēpumus un izmantotu tos savā dzimtajā Ķīnā,» teicis ASV Tieslietu departamenta pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbiniekiem sadarbībā ar Rīgas pilsētas Galvenās policijas pārvaldes (RPGPP) 3. policijas iecirkņa (PI) darbiniekiem izdevies pārtraukt kādas organizētas noziedzīgas grupas darbību. Grupa Rīgā nodarbojās ar bruņotām laupīšanām, tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu, kā arī ar krāpšanām un sutenerismu.

Šā gada janvāra beigās tika aizturēti organizētās noziedzīgās grupas līderi -1962.gadā dzimis vīrietis, kurš agrāk tiesāts par slepkavības izdarīšanu, zādzībām un piesavināšanos lielos apmēros, un 1974.gadā dzimis vīrietis.

Turpinot operatīvās un izmeklēšanas darbības, Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes (GKrPP) ONAP darbinieki noskaidroja un februārī aizturēja vēl astoņus organizētās noziedzīgās grupas dalībniekus, kas veica noziedzīgos nodarījumus, izpildot grupas līderu norādījumus.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā ONAP darbinieki noskaidrojuši, ka 2006.gada 3.decembrī grupas dalībnieki - 1962.gadā dzimis vīrietis, 1982.gadā dzimis vīrietis, trīs vīrieši, kuri dzimuši 1987.gadā un divi vīrieši, kuri dzimuši 1986.gadā, Rīgā, Ilūkstes ielā kādam vīrietim nodarīja tīšus smagus miesas bojājumus un nolaupīja viņam piederošo pistoli "PM". Savukārt šā gada 29.janvār Rīgā, A.Deglava ielā pie kāda nakts kluba personu grupā izdarīja laupīšanu un krāpšanu, izkrāpjot no cietušā naudu par apsolītiem, bet neizpildītiem darījumiem. Tika noskaidrots, ka vienam no grupas līderiem 1962.gadā dzimušajam vīrietim pieder apsardzes firma, kura veic apsardzi iepriekš pieminētajā nakts klubā, un, ka organizētās noziedzīgās grupas dalībnieki ir bijušie vai esošie nakts kluba apsargi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

BANKROTI draud arī e-veikaliem

Sanita Igaune, Oskars Prikulis, Db, 05.02.2009

Pirmie trīs gada mēneši būs ļoti smagi Latvijas ekonomikā un tai skaitā arī interneta veikaliem, interneta veikala 1A vadītājs Mareks Zuika.

Foto: Elīna Kursīte, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai izdzīvotu, liela daļa mazo interneta veikalu, visticamāk, uz laiku darbību pārtrauks, bet lielie nozares dalībnieki apvienosies.

Pirmie trīs gada mēneši būs ļoti smagi Latvijas ekonomikā un tai skaitā arī interneta veikaliem, interneta veikala 1A vadītājs Mareks Zuika.Tā Db pastāstīja Latvijas Interneta asociācijas (LIA) izpilddirektors Viesturs Plešs, vēršot uzmanību, ka pašreizējā ekonomiskā situācija «atsijās» daudzus interneta veikalus, kam nav pieredzes un resursu. Apvienošanās iespēju izskata viens no lielākajiem interneta veikaliem Latvijā Xnet. «Pašlaik izskatām iespēju piedāvāt tiem mūsu konkurentiem, kuri vēl nav uz bankrota sliekšņa, apvienoties ar Xnet, jo mēs šobrīd strādājam ar vienu no modernākajām sistēmām Latvijā un mums ir sakārtoti procesi, lai mēs spētu ar esošām izmaksām apkalpot vismaz trīs reizes vairāk pasūtījumu nekā šobrīd. Attiecīgi apvienojoties būtu iespēja šādiem veikaliem izdzīvot šajā grūtajā periodā,» tā e-veikala komercdirektors Mārtiņš Švāns. E-komercija nav izņēmums, un ekonomiskā situācija ietekmē arī interneta veikalu nozari Latvijā, Db norādīja aptaujātie nozares eksperti. Turklāt tāpat kā citās sfērās, arī šajā šogad ir pieļaujami interneta veikalu bankroti. «Arī līdz šim ik pa brīdim ir bankrotējis kāds interneta veikals. Šis gads, protams, nebūs izņēmums un bankrotu skaits varētu pat palielināties. Riska grupā jāuzsver tie, kas ņēmuši kredītus neapdomīgai attīstībai vai saistību nomaksai,» Db atzīmēja interneta veikala Neoshop vadītājs Ints Trifanovs. Kopumā interneta veikalu nozare Latvijā ir vērtējama vairāku desmitu miljonu latu apmērā, norāda LIA.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms tam dzinies pakaļ slepkavām un pedofiliem, Guntis Bojārs aiz muguras atstājis darbu avīzē Diena un atvēris savu interneta portālu. Portālu – sievietēm. Viņa grāmata Zīda čūska pagājušā gada nogalē bija desmit pirktāko vidū – blakus bestselleriem un klasiķiem.

picturegallery.fc9feedc-b2ec-408d-9dba-595d1c0b8990

"..zini, Žak, viņš atkal man zvanīja un taujāja, vai es neesot Žoržs ..un zini, man beidzot bija gana, es viņam pateicu to, ko viņš ik reizes tik ļoti no manis gaidīja ..jā, es esmu Žoržs, un es regulāri guļu ar jūsu sievu, un vismaz kādam taču ir ar viņu jāguļ.."

Grāmata ir ļoti personiska... Aizvēru to un domāju – kāpēc tu to darīji – vai tam vajadzīga drosme, izmisums, mazohisms?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nežēlīga slepkavība veikalā Āgenskalnā, policija aizturējusi 50 gadus vecu vīrieti

Lelde Petrāne, 10.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdienas naktī Āgenskalnā kādā veikalā iegājis vīrietis un ar pieciem šāvieniem nogalinājis apsargu un smagi ievainojis veikala pārdevēju, vēlāk vīrietis veicis apšaudi citā veikalā, kur ticis aizturēts, informē policija.

Sestdien, 8.martā pulksten 1.20 naktī policija saņēmusi izsaukumu uz kādu veikalu Āgenskalnā, kur noticis uzbrukums veikala apsargam un pārdevējai. Policisti mobilizēja policijas ekipāžas un devās uz notikuma vietu, kur atrada nogalinātu 50 gadus vecu veikala apsargu un smagi ievainotu pārdevēju – 49 gadus vecu sievieti.

Policisti uzsāka personas meklēšanu un pēc kāda laika saņēma informāciju par apšaudi citā veikalā – Dzirciema ielā. Ierodoties notikuma vietā, policisti aizturēja iespējamo uzbrucēju, kuru bija neitralizējis kāds drosmīgs veikala apmeklētājs. Aizturēšanas brīdī vīrietis bija aptuveni divu promiļu reibumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Policija izstrādājusi ieteikumus, kā justies droši internetā

, 26.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija izstrādājusi ieteikumus e-pasta korespondences un interneta vides drošībai.

"Interneta vide mūsdienās piedāvā dažādas iespējas saņemt pakalpojumus, kā arī brīvi sazināties ar citām personām. Ņemot vērā interneta pieslēgumu popularitāti, komersanti arvien paplašina savu internetā piedāvāto pakalpojumu klāstu.

Izmantojot interneta vidi dažādu darbību veikšanai, ir jāņem vērā šīs vides specifiskās īpatnības – parasti šajā vidē komersanti interneta resursu ietvaros savus klientus nodala pēc atsevišķu lietotāju principa. Parasti lietotājs iegūst tiesības piekļūt savam kontam (profilam) un pakalpojumiem ievadot kādu konkrētu tikai sev zināmu lietotājvārdu un paroli, tomēr, citreiz aizsardzība tiek papildināta izmantojot numurētu pieejas kodu kartes, kodu kalkulatorus, vienreiz izmantojamos kodus, kā tas ir internetbanku gadījumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spānijas policija aizturējusi kādu vīrieti, kurš medijos tiek dēvēts par mūsdienu Robinu Hudu. Viņš bija apmuļķojis vairākas bankas, tādējādi aizņemoties teju pusmiljonu eiro, lai izdotu bezmaksas pret-kapitālisma žurnālu, ziņo AFP.

Žurnālā bija publicēts viņa raksts par to, kādā veidā viņš ar viltu spēja saņemt 68 aizdevumus no 39 bankām kopumā par 492 tūkst. eiro.

"Es nozagu 492 tūkst. eiro no tiem, kas zog lielāko daļu mūsu naudas," teikts E. Durana rakstā, kurā viņš skaidro cilvēkiem, kā tikt galā ar problēmām ekonomiskās lejupslīdes laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aiztur Rīgas namu apķēpātāju

, 31.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vecrīgā aizturēts vīrietis, kurš apzīmējis pretī darbavietai esošos vārtus un žogu. Uz lūgumu paskaidrot savu rīcību, vīrietis skaidrojis, ka vēlējies vārtus un žogu padarīt pievilcīgākus.

2007.gada 27.jūlijā plkst.15.00 Rīgas Pašvaldības policijas Centra rajona pārvaldes darbinieki, patrulējot Vecrīgā, ievērojuši vīrieti, kurš Mucenieku ielā ar krāsas baloniņiem apzīmēja nama iebraucamos vārtus un žoga sienu. Ieraugot pašvaldības policijas darbiniekus, vīrietis metās bēgt, bet tika notverts, liecina Rīgas Pašvaldības policijas sniegtā informācija.

Noskaidrojot lietas apstākļus, konstatēts, ka vīrietis – 1986.gadā dzimušais Genādijs - apzīmējis vārtus un žogu apmēram trīs kvadrātmetru apjomā, bet vīrieša darba vieta atrodas pretī apzīmētajiem vārtiem un žogam. Uz lūgumu paskaidrot savu rīcību, vīrietis skaidroja, ka vēlējies vārtus un žogu padarīt pievilcīgākus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikdienā lietojam apzīmējumus: banku sektors, Lielais četrinieks, ārvalstu un vietējās bankas, banku filiāles. Piemēram, Rietumu Bankas vadība sociālajos tīklos min terminu Lielais piecinieks, bet Signet Bank un citas nereti retorikā izmanto apzīmējumu vietējās bankas.

Vai lietotie termini ir pašizdomāti, un kāds ir to pamats, uz šiem jautājumiem Dienas Bizness mēģināja rast atbildes, konsultējoties ar Latvijas Bankas speciālistiem.

Šādi jautājumi radās, lasot, piemēram, Rietumu Bankas ierakstus sociālajos tīklos Facebook un LinkedIn, kur bankas valdes priekšsēdētāja Jeļena Buraja lieto apzīmējumu Lielais piecinieks. “Esmu gandarīta, ka Rietumu Banka pārstāv Latvijas kapitālu banku lielajā pieciniekā, turklāt ar būtisku atrāvienu no citiem tirgus dalībniekiem,” tā Jeļena Buraja pauda pērn, 8. decembrī, soctīkla Facebook Rietumu Bankas vietnē. Signet Bank valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons, kā arī jau pieminētā Jeļena Buraja plaši lieto vārdu salikumu vietējās bankas arī intervijās, tostarp Dienas Biznesā publicētajās. Līdztekus seko, ka tā sauktais Lielais četrinieks ir ārzemju kapitāla bankas, tomēr vai izteikumi ir precīzi un pamatoti ilgtermiņā – tas ir jautājums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā Latvijas Banka (LB) izsniedza grūtībās nonākušajai «ABLV Bank» likviditātes palīdzības aizdevumus par kopējo summu 297.2 milj. eiro, un šis fakts ir izsaucis Latvijas sabiedrībā daudz lielāku rezonansi, nekā tas būtu pelnījis, norāda Latvijas Bankas ekonomists Mārtiņš Bitāns. No otras puses, pašreizējā lielā interese par šiem darījumiem ļauj vēlreiz atgādināt par to, ko centrālā banka īsti dara.

Kas vispār ir ārkārtas likviditātes palīdzība (angliski – emergency liquidity assistance jeb ELA)?

Tas ir centrālās bankas aizdevums pret ķīlu komercbankai gadījumos, kad šai bankai ir radušās īslaicīgas grūtības ar standarta instrumentiem no citiem tirgus dalībniekiem un Eirosistēmas centrālajām bankām iegūt nepieciešamos naudas līdzekļus. Un, lai gan detalizētus noteikumus katrā eiro zonas valstī izstrādā valsts centrālā banka, kopējos aizdevuma pamatprincipus nosaka visām Eirosistēmas centrālajām bankām vienotus, un tie ir publiski pieejami Eiropas Centrālās bankas (ECB) mājaslapā.

Kāpēc vispār šāda palīdzība centrālajām bankām ir jāsniedz?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta izpētes uzņēmuma Gemius Latvia vadītāja Linda Egle stāsta par Latvijas iedzīvotāju interneta lietošanas paradumiem, par to, ko visbiežāk meklē google meklētājā, kā arī skaidro, kāds ir vidējais interneta lietotājs Latvijā.

80% Latvijas iedzīvotāju ir sasniedzami internetā

Latvieši ir aktīvi interneta lietotāji. Pirms vairākiem gadiem valdīja uzskats, ka internets ir domāts jauniešiem, tāpēc arī reklāmdevēji bieži svārstījās, vai likt reklāmu internetā vai nelikt, jo tādējādi sasniegtu tikai jauniešus. Šobrīd varu teikt, ka tā noteikti nav - arī vecāka gada gājuma cilvēki apgūst un lieto internetu. Šobrīd 80% Latvijas iedzīvotāju ir sasniedzami internetā. Tendences liecina - jo mazāka valsts, jo lielāka sasniedzamība. Noteikti var teikt, ka esam aktīvi lietotāji, lai gan par mums aktīvāki ir igauņi. Runājot skaitļos, Latvijā mēneša griezumā ir 1 430 000 aktīvie interneta lietotāji, kuri izmanto datoru; 800 000, kuri lieto internetu telefonā un apmēram 400 000 - planšetē, protams, jāatceras, ka šie skaitļi nav saskaitāmi, jo viens un tas pats cilvēks var lietot internetu gan datorā, gan telefonā, gan planšetē - šie dati pārklājas. Mēs mērām ne vien to, kā internets tiek lietots, bet arī reklāmas kampaņu efektivitāti internetā, piemēram, kuras vecuma grupas vairāk klikšķina uz baneriem. Esam noskaidrojuši, ka vairāk uz baneriem klikšķina vecuma grupa 55+, jaunieši skrien visam pāri ar acīm, viņu uzmanību piesaista bildes un video - viņi nav pieraduši lasīt garus tekstus, taču, ja 40+ vecuma grupas cilvēku ieinteresēs informācija banerī, viņš uz tā uzklikšķinās un uzzinās par konkrēto piedāvājumu visu iespējamo informāciju. Vidējā un vecākā paaudze ir pieradusi pie avīžu laika, viņi ir gatavi lasīt un iedziļināties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Sievietes veido 52 procentus no interneta auditorijas

Lelde Petrāne, 10.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta izpētes un konsultāciju uzņēmums Gemius publicējis datus par Latvijas interneta auditoriju 2014. gadā. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī aizvadītajā gadā internetā dominēja sievietes. Decembrī katra sieviete pieslēdzās internetam vidēji 107 reizes un pavadīja tajā par stundu vairāk laika nekā vīrieši. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, ir pieaudzis interneta lietotāju vecums.

Ja iepriekšējos gados lielāko daļu interneta auditorijas veidoja gados jauni cilvēki (15 līdz 34 gadi), tad aizvadītā gada tendence rāda, ka interneta lietotāju vecums pieaug. Decembrī teju puse (46 procenti) no visiem interneta lietotājiem bija vecuma grupā no 25 līdz 44 gadiem. Atskatoties uz statistikas datiem vairāku gadu griezumā, skaidri redzams, ka ievērojami sarucis interneta lietotāju skaits vecuma grupā no 15 līdz 24 gadiem - salīdzinot jaunāko statistiku ar pirmajiem auditorijas datiem 2006.gadā, auditorijas daļa vecumā no 15 līdz 24 gadiem ir samazinājusies par 18 procentiem.

Saskaņā ar gemiusAudience pētījuma datiem, 2014.gada decembrī sievietes veidoja 52 procentus no visas interneta auditorijas, kamēr vīrieši nedaudz mazāk - 48 procentus. Sievietes bija arī tās, kas pavadīja internetā visvairāk laika (vidēji 23 stundas un 10 minūtes no datoriem), kamēr vīrieši sērfoja internetā par stundu mazāk, vidēji 21 stundu un 49 minūtes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nav gatavi tāpat atdot akcijas

Ieva Mārtiņa, Db, 19.12.2008

No kreisās: Danske Capital vecākais analītiķis Anti Partanens, Danske Capital direktors Kustā Aima un Firebird management LLC partneris Aians Hags

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Db

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas mazākuma akcionāri vēlas virzīt savu pārstāvi bankas padomē, jo nevēlas pārdot bankas akcijas un it īpaši par santīmiem. Pagājušā nedēļā valstij piederošā (ap 85 %) Parex banka uzrunājusi Parex bankas mazākuma akcionārus, vai tie nevēlas pārdot sev piederošās bankas akcijas.

Lai gan valsts pārstāvji nav oficiāli pateikuši, kāds ir iemesls šādam piedāvājumam, publiskā telpā ir izskanējis, ka 100 % Parex bankas valsts īpašumā ir nosacījums, lai Latvija varētu dabūt starptautiskos finansējumus, tostarp no Zviedrijas. Savus piedāvājumus par nosacījumiem pārdot Parex bankas akcijas svētdien gan bankai, gan Finanšu ministrijai nosūtījuši lielie mazākuma akcionāri - ārvalstu fondi: East Capital, Danske Capital Finland, Amber Trust un Firebird Management, kas ir vieni no lielākajiem investoriem Baltijas valstīs. Tomēr atbildi ārvalstu fondi nav saņēmuši ne no viena adresāta. Uzņēmējiem arī nav izdevies sazināties ar atbildīgajām amatpersonām. "Mūs biedē, ka tā vietā, lai valdība konstruktīvi un pa tiešo runātu par šīm akcijām, daži valdības pārstāvji komentē situāciju presē, ka ja ar akcionāriem nepanāks vienošanos, tad akcijas atņems, nacionalizēs. Protams, ir valdībā daudz diskusiju, bankā, ar kreditoriem, un mēs saprotam, ka laikam valdībai ir ar ko nodarboties, bet mēs sagaidām, lai nebūtu tādu paziņojumu presē [par to, ka var atņemt akcijas]," Db skaidroja Parex bankas 4.2 % akciju īpašnieces East Capital partneris Aivars Abramovičus (Aivaras Abromavicius).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neiedomājamu muļķību pagājušā nedēļā izdarīja kāds 46 gadus vecs vīrietis, kurš aizdedzināja sērkociņu, lai apskatītos, cik daudz benzīna ir automašīnas bākā, informēja Katastrofu medicīnas centrs.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Katastrofu medicīnas centrā (KMC) bija pieprasīti gandrīz visu specialitāšu mediķi, jo palīdzība lūgta ļoti dažādos traumu un saslimšanu gadījumos, diemžēl dažos no tiem vainojama pašu neapdomība un neuzmanība, norāda KMC direktors Mārtiņš Šics.

Neiedomājamu muļķību pagājušā nedēļā izdarīja kāds 46 gadus vecs vīrietis, kurš aizdedzināja sērkociņu, lai apskatītos, cik daudz benzīna ir automašīnas bākā. Neapdomība beidzās ar sejas un kakla termiskiem apdegumiem, turklāt negadījumā cieta arī vīrieša acis. Pacientam bija nepieciešama specializēta palīdzība, tādēļ uz Jēkabpils slimnīcu, kur bija ievietots cietušais vīrietis, devās KMC speciālisti. Mediķi slimnīcā pacientam veica primāri nepieciešamo ārstēšanu un pēc tam viņu nogādāja Valsts apdeguma centrā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aizdomās par degvielas zagšanu benzīntankos aiztur 53 kriminālprocesos figurējušu vīrieti

LETA, 27.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija aizdomās par degvielas zagšanu uzpildes stacijās aizturējusi 53 kriminālprocesos figurējušu vīrieti, informēja Valsts policijā.

Oktobrī Teikas iecirknī tika saņemta informācija par diviem gadījumiem, kad persona Rīgas degvielas uzpildes stacijās savā automašīnā uzpildījusi degvielu un aizbraukusi prom nesamaksājot. Policija noskaidroja, ka noziegumā izmantotajam transportlīdzeklim bijušas uzstādītas zagtas valsts numura zīmes.

Izmeklēšanas laikā iegūstot videonovērošanas kameru ierakstus, tika noskaidrota aizdomās turētā persona, līdz 26.novembrī likumsargi šo personu aizturēja.

Aizturētais dzimis 1986.gadā un iepriekš daudzas reizes sodīts. Policijas datubāzē atrodama informācija par 53 kriminālprocesiem, kas pret vīrieti tikuši sākti, un lielākā daļa ir par šādiem pašiem noziegumiem. Šogad septembrī vīrietis bija iznācis no ieslodzījuma vietas un ātri vien atgriezies uz noziedzīgā ceļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iekšējā balss liek lēkt no tilta

, 29.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kādam vīrietim Rīgā pagājušonedēļ iekšējā balss likusi lēkt no Salu tilta, informēja policija.

2007.gada 26.oktobrī plkst. 14.00 RPP Latgales priekšpilsētas pārvaldes dežūrdaļā tika saņemta informācija, ka kāds vīrietis uz Salu tilta grasās ielēkt Daugavā, informēja Rīgas Pašvaldības policija.

Ierodoties norādītajā vietā, uz Salu tilta tika pamanīts vīrietis, kurš sēdēja uz tilta gājēju celiņa margām. Pēc brīža vīrietis nokāpa no tilta margām un devās pa gājēju celiņu Zaķusalas virzienā.

Vīrietis tika panākts un aizturēts, kā arī izsaukti Ātrās medicīniskās palīdzības darbinieki. Vīrietis paskaidroja, ka ir jau ārstējies Psihiatrijas slimnīcā un, ka tā rīkoties likusi ''iekšējā balss''.

Vīrietis – 1951.gadā dzimušais Vjačeslavs nodots Ātrās medicīniskās palīdzības darbinieku rīcībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

SPRK: Latvijā mobilā interneta lietotājiem pieejamais interneta ātrums dažādās vietās ir izteikti atšķirīgs

Žanete Hāka, 31.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ir izvērtējusi mobilā interneta pakalpojuma kvalitāti Latvijā.

Izvērtējot veiktos interneta pakalpojuma kvalitātes mērījumus Bite Latvija, LMT, Tele2 un Telekom Baltija mobilajos elektronisko sakaru tīklos, SPRK secina, ka kopumā interneta kvalitāte Latvijā atbilst noteiktajām kvalitātes prasībām. Latvijā mobilā interneta ātruma ziņā vērojama nozīmīga izaugsme, tomēr lietotājiem pieejamais interneta ātrums dažādās vietās ir izteikti atšķirīgs.

Interneta pakalpojuma kvalitātes mērījumos SPRK nosaka tādus parametrus kā pieslēguma ātrums (lejupielādes un augšupielādes), latentums, trīce un pakešu zuduma koeficients.

Interneta pakalpojuma kvalitātes mērījumus SPRK veic, izmantojot interneta pakalpojuma kvalitātes kontroles sistēmu, kas nodrošina pakalpojuma kvalitātes novērtējumu posmā starp pieslēguma punktu un Latvijas interneta apmaiņas punktu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Bez responsīvā dizaina 2015. gadā – tas pats, kas 2000. gadā bez mājaslapas vispār

Ansis Līpenītis, Efumo, 21.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau tuvā nākotnē cilvēki lietos internetu vairāk no telefoniem un planšetēm nekā no datoriem. Tādēļ visiem uzņēmumiem būs jānodrošina adaptīvā vai responsīvā versija savai mājaslapai vai internetveikalam. Šajā rakstā apskatīsim, kas būtisks jāņem vērā, uzrunājot mobilā interneta auditoriju, ar ko atšķiras adaptīvā un responsīvā mājaslapas versija un kura piemērotāka katrā gadījumā. Raksts paredzēts biznesa, nevis IT auditorijai – uzņēmumu vadītājiem, mārketinga, pārdošanas un komunikācijas vadītājiem.

Lai arī lēnāk, prognozes ir piepildījušās

Pirms dažiem gadiem mēs bijām vieni no pirmajiem Latvijā, kas prognozēja adaptīvās vai responsīvās mājaslapas drīzu neizbēgamu nepieciešamību. Jāatzīst, ka mobilā interneta attīstība Latvijā notika lēnāk, nekā mēs prognozējām, tomēr šogad – 2014. gadā – sasniegts būtisks pagrieziena punkts.

Interneta lietotāji Latvijā 2014. gada vasarā

(Datu avots: Gemius; vizualizācija: Efumo)

2014. gadā mobilā interneta (viedtelefoni un planšetes) lietotāju skaits sasniedzis gandrīz pusi Latvijas interneta lietotāju auditorijas (1. grafiks), un var prognozēt, ka 2015.–2016. gadā mobilā interneta lietotāju īpatsvars pārsniegs datoru interneta lietotāju īpatsvaru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nedēļas nogalē neuzmanīgi rīkojušies ar benzīnu

, 24.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Katastrofu medicīnas centra (KMC) speciālisti nedēļas nogalē cīnījušies par vairāku cilvēku dzīvību, kuri kārtējo reizi bija neuzmanīgi rīkojušies ar benzīnu, liecina centra sniegtā informācija medijiem.

Plašus 36% ķermeņa apdegumus guvis kāds 39 gadus vecs vīrietis, pēc tam, kad neuzmanīgas rīcības rezultātā eksplodēja benzīna kanna un aizdegās viņa apģērbs. Vīrietis guva krūšu kurvja, vēdera, abu augšstilbu apdegumus un tika ievietots Liepājas Reģionālajā slimnīcā. Pēc KMC apdegumu speciālistu konsultācijas un neatliekami veiktas ķirurģiskas manipulācijas, vīrieti KMC speciālistu brigāde pārveda uz Valsts apdegumu centru (VAC), kur VAC mediķi turpina viņa ārstēšanu.

Kā norāda KMC mediķi, vēl traģiskākas sekas bijušas kāda 63 gadus veca vīrieša neapdomīgai rīcība Aizkraukles rajonā. Viņa dzīvība joprojām ir apdraudēta un veselības stāvoklis ir ļoti smags pēc tam, kad alkohola reibumā vīrietis smēķēja cigareti un vienlaikus mēģināja pārliet benzīna kannu. Neapdomīgais vīrietis guvis 45% plašus ķermeņa apdegumus. Turklāt KMC mediķu konsultācijas laikā konstatēts, ka vīrieša veselības stāvoklis ir tik kritisks, ka viņa pārvešana uz citu ārstniecības iestādi, kur varētu veikt specializētu ārstēšanu, nav iespējama, tādēļ mediķi turpina cīnīties par viņu dzīvību Aizkraukles slimnīcā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgusies ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) sadarbībā ar Satiksmes ministriju, Iekšlietu ministriju un Valsts policiju organizētā kampaņa Nāvīgs ieradums!, Db.lv informēja Ceļu satiksmes drošības direkcija.

Kampaņas laikā tika uzrunāti cilvēki, vaicātas viņu domas un pieredze brīžos, kad šoferis vienlaikus ar auto vadīšanu nodarbojas vēl ar ko citu:

1) Gandrīz visi autovadītāji sarunās atzina, ka viņi auto vadīšanu apvieno ar kādām citām darbībām. Visbiežāk (apmēram 90% autovadītāji) atzina, ka viņi braucot runā pa telefonu un raksta īsziņas. Tieši otro- īsziņu rakstīšanu - paši autovadītāji uzskata par visbīstamāko blakus darbību pie stūres.

2) Ēšana un dzeršana tiek atzīta par riskantu darbību pie auto stūres, jo izņemot ēdienu no iepakojuma, tas mēdz nokrist uz drēbēm, nākas meklēt salvetes, kas aizņem vēl papildus uzmanību utt. Tomēr cilvēki min, ka bieži vien tas ir vienīgais laiks, kad viņi dienā var paēst.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aiztur vīrieti, kas krāpies ar ugunsdzēsības aparātu tehnisko pārbaužu veikšanu

Jānis Rancāns, 15.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbinieki 2011. gada 10. jūnijā Rīgā, kādā Ķengaraga autoservisā aizturēja 1970. gadā dzimušu vīrieti, kurš veica krāpnieciskas darbības, piedāvājot veikt ugunsdzēsības aparātu ikgadējo tehnisko pārbaudi, kā apliecinājumu uzlīmējot attiecīgu uzlīmi.

Faktiski aizturētais vīrietis nekādu ugunsdzēsības aparātu tehniskā stāvokļa pārbaudi neveica, bet, iznesot ugunsdzēsības aparātus no servisa teritorijas, šiem aparātiem uzlīmēja viltotas uzlīmes par pārbaudes veikšanu.

Aizturētais vīrietis nekad nav strādājis uzņēmumā, kas Latvijā piedāvā ugunsdzēsības aparātu tehniskā stāvokļa pārbaužu pakalpojumus, bet attiecīgās uzlīmes ar logo viltojis.

Viltotās uzlīmes var vizuāli atšķirt pēc uzlīmes aizsardzībai paredzētās hologrammas, kuras aizturētais vīrietis pats pārlīmēja no vecajām tehnisko apkopju uzlīmēm, vai arī hologrammas vietā līmējis pavirši izgrieztas līdzīgas folija formas.

Komentāri

Pievienot komentāru