Citas ziņas

Open paaudzes profesionālie plāni

, 17.06.2008

Jaunākais izdevums

Šogad skolēni vairāk izvēlējušies apgūt ekonomiku, finanses, būvniecību, kā arī komunikāciju un medijus. Kopumā mazinājusies skolēnu interese studēt tiesību zinātni un veselības aprūpi, bet augusi interese par inženierzinātni, transportu un pārvadājumiem, Db.lv informē Kristīne Jakubovska, AS Hansabanka preses sekretāre.

Šogad iezīmējas arī jauna tendence – ar katru gadu aizvien vairāk vidusskolas absolventi plāno ņemt studiju kredītu mācību maksas segšanai, secināts Nodarbinātības valsts aģentūras pētījumā 12. klašu skolēnu profesionālo plānu izpēte – OPEN paaudze, kas parāda, ka mainoties ekonomiskajai situācijai, mainās arī vidusskolas absolventu priekšstati par perspektīvākajām profesijām.

Šogad gandrīz 30% 12. klases skolēni plāno ņemt studiju kredītu, kas ir ievērojami vairāk nekā pirms gada (22%). Tai pašā laikā 50.6% respondentu plāno vienlaikus mācīties un strādāt. Pētījuma rezultāti rāda, ka tikai nepilna trešā daļa no aptaujātajiem jauniešiem ir izvēlējušies savu nākotnes profesiju (32.1%), gandrīz pusei ir padomā vairākas profesiju alternatīvas (48.6%), bet ceturtā daļa respondentu vēl nav izvēlējušies nākotnes profesiju.

Iepriekšējā mācību gadā skolēni pēc vidusskolas beigšanas izvēlējušies studēt uzņēmējdarbību un vadību (2007.g. 11%), bet šogad pirmo vietu ieņem ekonomika un finanses (12%). Šogad aptaujāto skolēnu profesiju jomas izvēles topa otrajā vietā ir būvniecība (8.7%), bet trešajā vietā – komunikācijas un mediji (8.6%). Jāatzīmē, ka pagājušajā gadā otrajā un trešajā vietā bija medicīna (9%) un būvniecība un arhitektūra (8%). Šogad jauniešu interese par veselības aprūpi ir kritusies un tā ierindojusies tikai 6. vietā (7.3%). Savukārt augusi interese par komunikācijām un medijiem. Iepriekšējā gadā šī profesiju joma nebija pat starp 10 biežāk izvēlētajām.

Pētījums rāda, ka Hansabanka ir visatpazīstamākā banka vidusskolēnu vidū, jo 85.2% respondentu atzīmējuši to kā banku, kur iespējams saņemt kredītu studijām. Tas parāda, ka Hansabanka ir jauniešiem tuvākā banka, kas piedāvā individuālus un izdevīgus finanšu risinājumus ikviena vajadzībām. Hansabankai seko SEB banka (57.8%) un Parex banka (40.4%).

Vēl viens faktors, kas apstiprina priekšstatu maiņu līdz ar izmaiņām ekonomikā, ir jauniešu domas par perspektīvākajām profesijām – 1.vietā ierindojas ekonomika un finanses (49%), 2. vietā – veselības aprūpe (48%), bet trešajā vietā – inženierzinātnes (42%). Salīdzinājumam – iepriekšējā gadā par perspektīvāko jomu 12. klases skolēni atzina celtniecību (54%), savukārt šogad vairs tikai 29% (2008.g. - 8.vieta). Starp perspektīvajām jomām ir minēts tūrisms, informācijas tehnoloģijas, zinātne, pakalpojumu sfēra, vadība un ražošana. Taču ne visas šīs perspektīvās jomas parādās starp jauniešu izvēlētajām profesijām. Piemēram, inženierzinātne ir atzīta par vienu no perspektīvākajām profesijām, tai pašā laikā šī joma neparādās starp desmit populārākajām izvēles profesijas jomām.

Salīdzinot zēnu un meiteņu izvēlētās profesijas, iezīmējas atšķirības. Meitenēm desmit biežāk izvēlētajās profesijās neparādās tehniskās jomas – būvniecība, informāciju tehnoloģijas, transports un loģistika. Savukārt zēni mazāk izvēlas humanitārās jomas, tādas kā komunikācijas un mediji, izglītība, tūrisms. Meitenes pēc vidusskolas visbiežāk vēlas apgūt ekonomiku un finanses (12.8%), komunikācijas un medijus (11.2%) un mākslu un kultūru (9.7%). Savukārt zēni - būvniecību (15,8%), ekonomiku un finanses (10.6%), kā arī vadību un administrēšanu (9.8%). Salīdzinot profesiju jomas, kuras pēc vidusskolas beigšanas vēlas apgūt latviešu un krievu skolu audzēkņi, var secināt, ka izvēles ir līdzīgas, bet atšķiras izvietojums top 10. Abās grupās pirmo vietu ieņem ekonomika un finanses. Savukārt krievu skolu audzēkņiem otrajā vietā ir humanitārās zinātnes (latviešiem – komunikācija un mediji), bet trešajā vietā - būvniecība (latviešiem – vadība un administrēšana).

Gandrīz puse respondentu (48.4%) norādījuši, ka vēlētos mācīties kādā citā valstī, tikai nezina, kā to sasniegt. Tikai 12.8% norādījuši, ka viņiem ir reāls plāns par iespējām studēt ārpus Latvijas. Līdzīgas atbildes ir arī uz jautājumu par darba iespējām ārpus Latvijas: 51.5% skolēnu norādījuši, ka vēlētos strādāt ārzemēs, taču viņiem nav reāla plāna, kā to īstenot. Taču 16.5% ir reāls plāns, kā īstenot savus nodomus par darbu ārzemēs.

Pētījums rāda, ka jauniešu profesiju jomu izvēli galvenokārt nosaka: augsts atalgojums (66.6%), darbs ar cilvēkiem (64.3%) un labi kolēģi (49.3%). Tiem seko iespēja strādāt ārvalstīs (49.2%), intelektuāls darbs (46.9%) un profesijas prestižs (46.8%). Savukārt, par visbūtiskāko informāciju izglītības un profesijas izvēlē jaunieši uzskata profesijas atalgojumu (70.4% aptaujātie to novērtējuši kā ļoti svarīgu faktoru), kam seko izglītības iegūšanas iespējas izvēlētajā profesijā (62%) un profesijas pieprasījums darba tirgū (55%).

Pētījumu veikusi Nodarbinātības valsts aģentūra pēc Hansabankas iniciatīvas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šosestdien, 15.augustā, Skonto futbola stadionā noslēgsies grupas Prāta Vētra organizētais atklātais amatieru čempionāts mini futbolā MĪTAVA OPEN 2009. Fināla posmā, kurā piedalīsies sešos reģionālajos atlases posmos uzvarējušās komandas, tiks noskaidroti balvu fonda - Ls 3000 - ieguvēji.

Komanda, kas čempionāta finālturnīrā 15. augustā iegūs pirmo vietu, saņems balvu- Ls 1500, otrās vietas ieguvēji - Ls 1000, savukārt trešā vieta - Ls 500.

Spēles sāksies plkst. 10:00., apbalvošanas ceremonija plānota plkst. 18:00. Ieeja pasākumā - bez maksas.

Fināla sacensībās piedalīsies sekojošas komandas: no MĪTAVA OPEN Kurzemes posma - komandas Zemnieki, Rainis, Kuldīgas sporta aģentūra un Turlava, No MĪTAVA OPEN Zemgales posma - komandas KV&LP, Lauki, Ozolnieki un Safeguard, no MĪTAVA OPEN Vidzemes posma - komandas Cold gel, B-peat, Eglītes mežs un Staiceles bebri, no MĪTAVA OPEN Latgales posma - komandas Vels, Barons, Daugava city united un Cerbers/Security, no MĪTAVA OPEN Ziemeļaustrumlatvijas posma - komandas Kvarcs, FK Smudzis, Zemgales būvmeistars un Parsportu.lv un no MĪTAVA OPEN Rīgas posma - komandas Korsāri, Laimes lācis, Daugmales dadzis un Alliance.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Piedāvā bezmaksas WiFi apmaiņā pret reklāmu skatīšanos

Lelde Petrāne, 09.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas telekomunikācijas uzņēmums MWTV sācis publiskās vietās Latvijā izvietot bezmaksas WiFi pieslēguma punktus.

Projekts M4 Open WiFi paredz, ka, lai 30 minūtes lietotu ātru un drošu interneta pieslēgumu, būs jānoskatās viena no 4 piedāvātajām reklāmām, kuras garums nepārsniedz 15 sekundes.

«Projekta M4 Open WiFi galvenais mērķis ir nodrošināt Latvijas iedzīvotajiem bezmaksas pieeju mūsdienīgam bezvadu internetam. Tik daudz tiek runāts par to, cik internetā brīvi pieejami mēs gribētu būt, taču realitāte ir tāda, ka nemaz tik brīvi internets Latvijas iedzīvotājiem nav pieejams,» stāsta SIA MWTV komercdirektors Normunds Tože.

«Bezmaksas internets ir pieejams dažās kafejnīcās, restorānos, tirdzniecības centros un viesnīcās, bet tas tomēr tikai daļēji ir bezmaksas, jo uzliek blakus pienākumus, piemēram, nopirkt kafejnīcā kafiju. Ir arī Lattelecom tīkls, taču tas ir par maksu. Vēl var izmantot arī mobilo internetu, taču tas nav tik ātrs kā dažkārt gribētos,» skaidro Tože.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas pieejama Swedbank Open Banking pilnā versija, piedāvājot kopīgu lietojumprogrammas saskarni (API) visos četros Swedbank mājas tirgos: Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Zviedrijā.

Jau 2017. gada rudenī tika atklāta Swedbank Open Banking jeb Atvērtās sadarbības platformas «smilšukastes» vide. Līdz šim jau vairāk nekā 2000 lietotņu izstrādātāju un sadarbības partneru ir pieteikušies un sākuši izmēģināt jaunās platformas iespējas.

Swedbank Open Banking platforma piedāvā licencētiem finanšu tirgus dalībniekiem – maksājumu ierosināšanas un konta informācijas pakalpojums sniedzējiem – iespējas piedāvāt dažādus maksājumu risinājumus visiem Swedbank klientiem. Starp pirmajiem, kas izmēģinājuši Swedbank API, ir arī divu Startup Wise Guys fintech akseleratoru dalībnieki, kuri kopīgās sadarbības ietvaros testēja to dažādiem saviem risinājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākie ātro kredītu izsniedzēji noliedz vēlmi monopolizēt tirgu

Nozare.lv, 22.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākie ātro kredītu izsniedzēji noliedz vēlmi monopolizēt tirgu, norādot, ka licences apmēru noteikšana ir Ekonomikas ministrijas (EM) ziņā.

Kā biznesa portālam skaidroja SIA SMScredit.lv izpilddirektors Toms Jurjevs, SMScredit ir atbalstījis vispārējo ideju par ātro kredītu nozares licencēšanas nepieciešamību, taču jautājumos par licences maksu un citiem finansiālajiem aspektiem, kas ir saistīti ar licencēšanu, uzņēmums vienmēr ir ieturējis neitrālu pozīciju. «Tas nozīmē, ka mēs neesam ne atbalstījuši, ne protestējuši plānotajai licences maksai un citiem finansiālajiem kritērijiem,» neoficiāli citu nozares pārstāvju izteiktos pārmetumus par vēlmi monopolizēt tirgu noraida Jurjevs.

Arī Open Credit valdes priekšsēdētājs Armands Broks uzsvēra, ka apgalvojumi par to, ka Open Credit grib monopolizēt ātro kredītu tirgu, ir aplami, jo ne jau uzņēmums nāca klajā ar šādām prasībām, bet gan EM.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Par labu ideju sola 10 tūkstošus latu

, 24.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Open Credit radīts investīciju projekts Open Chance paredz piešķirt kapitālu līdz 10 tūkstošiem latu inovatīvu ideju īstenošanai, informē Open Chance sabiedrisko attiecību speciāliste Aiga Volksone.

Viņa norāda, ka Open Chance ir iespēja tiem, kam ir ideja par kādu interneta vai elektroenerģijas projektu, bet nav kapitāla, par ko to realizēt. Vienīgais nosacījums naudas iegūšanai – idejai jābūt inovatīvai un to jāvar realizēt ne vien teorētiski, bet arī praktiski.

Saņemot investīcijas, projekta iesniedzējs kļūst par Open Chance biznesa partneri un izveido kopuzņēmumu, kurā projekta iesniedzēji iegulda savu ideju, laiku un zināšanas, bet Open Chance finansiālo nodrošinājumu un zinošu cilvēku pieredzi.

Open Chance sola, ka visi iesūtītie projekti būs pilnīgā drošībā. Tie netiks pārdoti, nodoti trešajām personām vai izmantoti savtīgos nolūkos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspilī norisināsies pirmā Baltijas mediju regate 2008

Vēsma Lēvalde, Db, 10.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien, 11.jūnijā, Ventspilī norisināsies pirmā Baltijas mediju regate 2008, kurā dalībniekiem būs iespēja sacensties ar dažādu mediju pārstāvjiem no visām trim Baltijas valstīm.

Baltijas mediju regate 2008 notiks pirmās Baltijas atklātās regates Sony Baltic Open Regatta 2008, kas norisināsies no 7.līdz 14.jūnijam ar startu Klaipēdā un finišu Romasārē, ietvaros. Regates mērķis ir attīstīt un popularizēt burāšanu visās trīs Baltijas valstīs, kā arī veicināt sadarbību starp Baltijas valstu ostām. Sony Baltic Open Regatta 2008 organizē biedrība Latvijas LASER klases asociācija sadarbībā ar Lietuvas un Igaunijas burātājiem, kā arī Baltijas atklātās regates ģenerālsponsoru Sony. Regates patrons Latvijā ir Latvijas Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Sony Baltic Open Regatta 2008 dalībnieki Ventspils ostā ieradīsies 10.jūnijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veiksmīgi noslēdzies pirmais burāšanas sacensību Baltic Open Regatta ‘09 Swedbank posms Pērnava - Roja un startējis otrais posms Roja - Romasāre.

No Pērnavas uz Roju 6. jūnijā startēja 34 jahtas 3 starta grupās – 1.grupā startēja lielās jahtas un katamarāni, 2.grupā – Krievijas burātāji ar Open 800 klases jahtām un 3.grupā – visas pārējās jahtas, kuras nav iekļautas 1.grupā. Baltic Open Regatta ‘09 dalībnieku pulkam Rojā pievienojas vēl citi burātāji, kuri prestižās sacensības sāks ar 2. regates posmu.

Distances laikā burātāji cīnījās ar bezvēju un lēnu vēju. Tikai rīta pusē vēja stiprums nedaudz pārsniedza 8 m/s.

8. jūnijā startēja nākamais regates posms Roja - Romasāre.

Pirmā Swedbank posma Pērnava-Roja rezultāti:

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Open Credit: visbiežāk cilvēki aizņemas 100 un 200 latus

Ieva Mārtiņa, 27.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada sešos mēnešos ātro kredītu kompānija Open Credit izsniegusi par 127,66% vairāk kredītu nekā pērn šajā laika periodā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaut gan mileniāļus un Z paaudzi Covid-19 pandēmija skārusi smagi, viņi šo laiku uzskata par iespēju atjaunot spēkus un rīkoties, atklāj "Deloitte" aptauja*.

Gandrīz 30% Z paaudzes pārstāvju un teju ceturtdaļa mileniāļu norādīja, ka pandēmijas ietekmē ir vai nu zaudējuši darbu, vai arī bijuši spiesti izmantot bezalgas atvaļinājumu. Vien trešdaļa mileniāļu un 38% Z paaudzes pārstāvju apgalvoja, ka viņu nodarbinātības statuss un ienākumu līmenis nav mainījies. Tomēr krīze uz jaunākās paaudzes pārstāvjiem atstājusi arī pozitīvu ietekmi.

Stresa līmenis samazinās

Pirms pandēmijas 52% Z paaudzes respondentu un 50% mileniāļu valstīs, kuras tika aptaujātas divreiz (pirms pandēmijas un tās laikā), apgalvoja, ka stresu ikdienā izjūt visu vai lielāko daļu laika. Kā galvenie stresa avoti minēti ģimenes labklājība, ilgtermiņa finansiālā situācija un darba iespējas. Interesanti, ka pandēmijas laikā veiktajā aptaujā atklājies, ka abu paaudžu stresa līmenis nokrities par astoņiem procentpunktiem, iespējams, tādējādi apstiprinot, ka ikdienas tempa palēnināšanās samazinājusi kopējo stresa līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Fin-tech

SEB Open Banking hakatonā prezentēti 15 jauno finanšu pakalpojumu prototipi

Zane Atlāce - Bistere, 12.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februārī SEB Inovāciju centrā Tallinā norisinājās pirmais Baltijā Open Banking hakatons jeb 48 stundu garš programmēšanas maratons, kura mērķis bija radīt nākamās paaudzes finanšu pakalpojumus. Ap 140 fintech uzņēmumu pārstāvju, individuālo izstrādātāju, banku pārstāvju un citu entuziastu no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Ukrainas un Zviedrijas visu nedēļas nogali strādāja pie tā, lai svētdienas vakarā prezentētu savu risinājumu prototipus.

«Esam pārliecināti, ka Open Banking pieeja mainīs finanšu pasauli, un SEB bankas mērķis ir būt starp pirmajiem šajā revolūcijā. Mūsu hakatons skaidri nodemonstrēja milzīgas sadarbības iespējas starp banku un dažādiem finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem, piedāvājot risinājumus gan uzņēmumiem, gan privātpersonām. Tagad turpinām strādāt pie tā, lai hakatona laikā izstrādātas idejas realizētu dzīvē, jo SEB mērķis ir tuvāko pāris gadu laikā piedāvāt klientiem vismaz piecus pakalpojumus, kas kļūs pieejami, pateicoties Open Banking iespējām,» pasākuma rezultātus komentē SEB bankas biznesa attīstības vadītāja Aija Miķelsone.

Pasākuma sākumā tika prezentētas 33 idejas un izvēlētas 15 labākās, pie kurām komandas strādāja nākamas 48 stundas, gan programmējot risinājumus, gan gatavojoties savas izstrādes noslēdzošai prezentācijai. «Pateicoties šāda veida pasākumiem kļūstam arvien atvērtāki – ne tikai Open Banking dāvāto iespēju izmantošanas kontekstā, bet arī dodot iespēju interesentiem (finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem, IT sistēmu izstrādātājiem, dizaineriem, mārketinga un komunikācijas speciālistiem, bankas darbiniekiem) sēsties pie viena galda un praktiski strādāt pie idejas attīstīšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ Rīgā notiekošais starptautiskais forums „5G Techritory” pulcē politikas, biznesa un zinātnes līderus, lai apspriestu Eiropas līderības iespējas 5G attīstībā

Foruma mērķis ir Baltijas jūras reģiona valstu savstarpējās sadarbības veicināšana. „Tas, ka forums, notiek Latvijā, ir būtiski,” uzsver Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro. VAS „Latvijas valsts radio un televīzijas centrs” valdes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis norāda, ka „5G Techritory” ir nozīmīgs ne vien Latvijai, bet visam Baltijas jūras reģionam. Šajā pasākumā ministri un telekomunikāciju kompāniju vadītāji augstākajā līmenī tiksies un diskutēs par to, kā būvēt nākotnes 5G ekosistēmu. „Runājot par infrastruktūru, Latvija jau ir iesēdusies 5G ātrvilcienā – ir palaistas pirmās 5G bāzes stacijas,» viņš atgādina.

„Forums būs laba platforma, lai mobilizētu reģiona procesu dalībniekus – gan politiskos, gan juridiskos, gan sabiedrību,” saka Juris Binde, SIA „Latvijas Mobilais telefons” prezidents. VAS „Elektroniskie sakari” eksperts un „5G Techritory” programmas vadītājs Neils Kalniņš apgalvo, ka šis ir lielākais 5G tehnoloģiju forums Baltijas jūras reģionā. „Sākot veidot forumu, gribējām parādīt, ka Latvija var būt paraugs ne tika Baltijā, bet arī Ziemeļvalstu starpā. Pierādām to soli pa solim,» viņš teic.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Baltic Open Regatta ‘09 Klaipēdas programmu pārņem Liepāja

Vēsma Lēvalde, Db, 04.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2. jūnijā Klaipēda lauzusi vienošanos ar Baltic Open Regatta ‘09 par regates pēdējā posma un jahtu izstādes Baltic Open Boat Show organizēšanu Klaipēdas ostā un tās funkcijas uzņēmusies Liepāja.

Klaipēdas ostas pārstāvis informēja regates organizatorus, ka ostā ir uzsākti padziļināšanas darbi, kā arī remonta dēļ nav iespējams piegādāt elektrību regates dalībnieku jahtām bez lielām papildus izmaksām.

Arī izstādes jahtas nav iespējams uzņemt ostā veicamo remontdarbu dēļ.

Ņemot vērā visus apstākļus, orgkomitēja nolēma, ka gan Baltic Open Boat Show, gan Baltic Open Regatta ‘09 pēdējais posms nenotiks Klaipēdā. Liepājas pilsēta atsaucās, un uzņems gan izstādi, gan regates noslēdzošo posmu.

Baltic Open Regatta ‘09, kā jau Db ziņoja, startēs jau 6.jūnijā Pērnavā un Liepājā dalībnieku jahtas ieradīsies no 10. jūnija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#«Man šķiet, ka daudzi uzņēmumi, un ne tikai finanšu tehnoloģiju jomas spēlētāji, joprojām līdz galam nav aptvēruši gaidāmo pārmaiņu lielumu.»

Jaunās direktīvas PSD2 prasības būtiski mainīs pašreizējo tirgu, maksājumu pakalpojumus internetā integrējot ievērojami vairāk

Mēs esam lielu pārmaiņu priekšā – maksājumu pakalpojumu direktīva PSD2, kas Eiropas Savienības teritorijā stājusies spēkā šogad, finanšu nozarē izraisīs īstu revolūciju, taču kādas tieši šīs pārmaiņas būs, vēl nav skaidrs, – tā intervijā DB atzīst Swedbank vadītājs Latvijā Reinis Rubenis.

Otrā Maksājumu pakalpojumu direktīva (PSD2) ES valstīs stājusies spēkā 2018. gada janvārī. Šis dokuments paredz, ka ar klienta piekrišanu bankas pienākums būs licencētiem pakalpojumu sniedzējiem ļaut izmantot finanšu informāciju par konkrētā klienta kontiem, kā arī izpildīt viņa maksājumu uzdevumus. Domājams, šīs prasības būtiski mainīs pašreizējo tirgu, maksājumu pakalpojumus internetā integrējot ievērojami vairāk. Saņemot piekļuvi bankas datiem, uzņēmumi var piedāvāt klientiem maksājumu pakalpojumus, integrējot tos savās lietotnēs/interfeisos. Daudzi eksperti uzskata, ka šie jaunievedumi būs izdevīgi gan finanšu tehnoloģiju jeb fintech uzņēmumiem, gan arī bankām. Bankām tas pavērs durvis uz inovatīviem pakalpojumiem un dos piekļuvi fintech uzņēmumu tehnoloģijām, savukārt fintech uzņēmumiem – pieeju banku datubāzei. Tāpat PSD2 uzlabos iespējas Eiropas banku klientiem saņemt pakalpojumus. Tajā pašā laikā, pēc konsultāciju uzņēmuma PwC aptaujas datiem, 68% baņķieru uzskata, ka direktīva vājinās Eiropas banku pozīcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB banka Baltijā sadarbojas ar vienu no Latvijas finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem Nordigen, lai pārbaudītu Nordigen darījumu kategorizēšanas un klientu uzvedības analīzes iespējas, veicot šī risinājuma testēšanu.

2018. gadā ieviešot savu API platformu (lietojumprogrammu saskarne jeb Application Programming Interface) un izstrādātāju portālu, SEB ir viena no vadošajām bankām Open Banking infrastruktūras nodrošināšanā. Lai arī jaunā Eiropas Savienības direktīva par maksājumu pakalpojumiem (PSD2), kas regulē Open Banking darbību Eiropā, vēl nav pilnvērtīgi stājusies spēkā, lielākā daļa uz inovāciju ieviešanu orientēto banku jau investē risinājumos un datu analītikā, kas radīs nākotnes vērtību saviem klientiem.

«Esam priecīgi par iespēju sadarboties ar SEB banku Baltijā un redzēt, kā mūsu risinājumu pārbauda nozares vadošie profesionāļi. SEB banka koncentrējas tikai uz produktiem, kas viņu klientiem sniedz vērtību. Varam droši teikt, ka visa Nordigen komanda atbalsta šos mērķus,» stāsta Rolands Mesters, Nordigen līdzdibinātājs un izpilddirektors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Virtuālā dzīve aizstāj attiecības

Laila Stabulniece, LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes lektore, 09.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Sociālie mediji ir radījuši jaunu tendenci, ietekmējot jaunākās paaudzes vēlamā patēriņa modeli.

Dažādu paaudžu atšķirīgās vērtības un uzvedība mārketingā tiek raksturota ar paaudžu dzīves stila koncepciju. Katrai paaudzei ir savi notikumi un jaunatklātas vai apgūtas tehnoloģijas, kas ietekmē un veido tās uzskatus un patēriņa ieradumus. Jāatzīmē, ka nav absolūti viennozīmīgas interpretācijas par paaudžu robežām, īpaši runājot par pēdējam paaudzēm – millennium jeb Y-paaudzi un Z-paaudzi (sauktas arī postmillennium, iBrain, iGeneration).

Y-paaudzi veido cilvēki, kuri dzimuši laika posmā no 1980. līdz 1995. gadam (kā norādīts atsevišķos pētījumos – līdz 2000. gadam). To raksturo lielāka pirktspēja un vēlme patērēt, kā arī optimisms un lielāka uzņēmība, atvērtība dinamiskām pārmaiņām, salīdzinot ar iepriekšējām paaudzēm. Šīs paaudzes pirkšanas ieradumi un patērētāju uzvedība ir jau ilgstoši analizēta mārketinga pētījumos, kā arī millennium paaudze ir bijusi izaicinājums personāla vadībai: meklētas jaunas pieejas gan motivējošas darba vides izveidē, gan personāla piesaistes un atlases procesos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vai jums kādreiz šķiet, ka nesaprotat savus bērnus, vai arī, ka jūsu vecāki ir no citas planētas? Varbūt nenākas viegli rast kopīgu valodu ar jaunākiem vai vecākiem kolēģiem? Šķiet tādā gadījumā jūs neesat vienīgais. Pētījums, ko šodien publicē Dienas Bizness, Latvijas paaudžu anatomija atklāj – atsevišķos jautājumos mūsu viedokļi un dzīves uzskati mēdz diametrāli atšķirties no to cilvēku domām, kas dzimuši vien desmit gadus pirms vai pēc mums.

Ja jūs izbrīna tas, kādēļ «vidējais latvietis» ir tik pretrunīgs un dažkārt pat mītisks tēls, reklāmas aģentūra DDB sadarbībā ar GfK veiktais pētījums izklīdina miglu ap šo mistēriju – kā arī atbild uz jautāju par to, kādēļ vecāki/bērni mūs nesaprot un kādēļ jūsu uzņēmumam ar rūpīgi izkopto, izskaitļoto un nopucēto komunikācijas stratēģiju tā īsti savu auditoriju neizdodas uzrunāt vai arī tā aiziet «neceļos».

Proti, ja Rietumu pasaulē šīs atšķirības pasaules uztverē un paradumos formulētas tādos jēdzienos kā X paaudze, Y paaudze u.c., tad Latvijai arī ir savas pavisam izteiktas un ļoti atšķirīgas paaudzes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Neste gatavojas Latvijā ievest otrās paaudzes biodīzeli

Līva Melbārzde, 30.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas pirmās paaudzes biodegvielas ražotājiem nāksies meklēt citus tirgus.

«Pirmās paaudzes biodegvielu jau zināmā mērā varētu saukt par vēsturi. Visā pasaulē tiek aktīvi runāts par degvielām, kas varētu nākt pēc pirmās biodegvielas paaudzes. Neste Oil Somijas rūpnīcās jau rūpnieciski ražo otrās paaudzes biodegvielu – hidrogenizēto augu eļļu NexBTL. Latvijas likumdošana pašlaik šo degvielu kā produktu neatļauj, taču Biodegvielas likums pašreiz ir atvērts un Ekonomikas ministrija (EM) veic izpēti, lai veiktu likuma uzlabojumus un otrās paaudzes biodegvielu varētu sākt tirgot Latvijā,» DB stāstīja Neste Oil Mazumtirdzniecības vadītājs Latvijā Andris Matisons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valsts fondēto pensiju shēma pērn uzrādījusi augstāko ienesīgumu kopš 2009.gada

LETA, 20.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc 2022.gada lielā aktīvu vērtības krituma par 13,8% pagājušogad valsts fondēto pensiju shēma (VFPS) uzrādīja augstāko ienesīgumu kopš 2009.gada, aktīvu vērtībai augot par 12,3%, vietnē "Makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas ekonomists Dans Štaermans.

Ekonomists norāda, ka finanšu tirgiem 2022.gads bija viens no sliktākajiem kopš gadsimta sākuma. Karš Ukrainā, straujš inflācijas kāpums un vadošo centrālo banku atbilde - augstākas procentu likmes - sekmēja zemākas obligāciju un uzņēmumu akciju cenas. Šīs norises tiešā veidā ietekmēja VFPS plānus - vidējā plāna daļas vērtība tajā gadā samazinājās par 13,8%.

Štaermans atgādina, ka vēsturiski pēc visiem tirgus kritumiem ir sekojuši kāpumi, kas spēja vairāk nekā kompensēt sākotnējos zaudējumus. Lai gan neviens nevar perfekti prognozēt finanšu tirgu attīstību, jau līdz 2023.gada beigām lielākā daļa vērtības krituma "vidējā" plāna dalībniekam nomināla izteiksmē ir tikusi kompensēta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pirmās Baltijas regates pasākumi Pāvilostā un Ventspilī

, 29.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūnijā Pāvilostas un Ventspils ostās piestās Baltijas atklātās regates Sony Baltic Open Regatta 08’ dalībnieku jahtas.

8. jūnijā Pāvilostas jahtu ostā Pāvilosta Marina savu maršrutu Klaipēda - Pāvilosta noslēgs Baltijas regates dalībnieki, un jau 9. jūnijā Pāvilostā notiks dažādi kultūras pasākumi – svinīga Klaipēda – Pāvilosta starpposma laureātu apbalvošanas ceremonija, muzikāli priekšnesumi, būs iespēja izmēģināt vienkāršākos deju soļus līnijdejās un vērot dejotāju sagatavotos priekšnesumus, kā arī baudīt Užavas alu un zivis, kuras piedāvās zvejnieku saimniecība Kaija, Db.lv informē Sony Baltic Open Regatta 08’ organizatore Laine Zemīte.

10. jūnijā Ventspilī ierodas Baltijas atklātās regates dalībnieki, kā arī pilsētā sāksies sportiskā Olimpiskā nedēļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aicina sabiedriskās organizācijas un uzņēmumus iesaistīties konkursā Open Mind

, 04.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada septembrī tiks izsludināts jau otrais 15 Latvijas augstskolu, Latvijas Universitātes fonda un Hansabankas stipendiju konkurss Open Mind, liecina sniegtā informācija medijiem.

Lai studentu veikums būtu ne tikai individuāls, bet arī sabiedrības ieguvums, Hansabanka aicina iesaistīties Latvijas sabiedriskās organizācijas un uzņēmumus, un piedāvāt pētniecisko darbu tēmas, kas sniegtu ieguldījumu organizācijas vai uzņēmuma darbā un /vai aktualizētu kādu nozīmīgu jautājumu.

Tēmu izvēlei izvirzīts kritērijs – izpētei jāsniedz ieguldījums sabiedriskās organizācijas vai uzņēmuma darbā, lai izstrādātajā pētnieciskajā darbā tiktu aplūkots risinājums kādam ar šo organizāciju vai uzņēmumu aktuālam jautājumam, vai arī sniegts zinātnisks pamats kāda jautājuma aktualizēšanā. Pētniecisko darbu tēmu iniciētājiem šī ir lieliska iespēja iegūt kvalitatīvu pētījumu par sev interesējošo tēmu, kā arī iespēja iepazīties ar savā darba sfērā ieinteresētiem studentiem, kuri vēlāk var tikt uzlūkoti kā potenciālie darbinieki, norāda konkursa organizatori.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Smagās mūzikas dziesmu svētki

, 13.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vasaras vidū, 11. un 12. jūlijā Vidzemes pusē, Valkas rajona Blomes pagasta Jeberleju estrādē jau ceturto gadu pēc kārtas notiks smagās mūzikas mīļotāju dziesmu svētki – festivāls Metalshow.lvOpen Air 2008, informē koncertaģentūras Gothic pārstāvis Valdis Bērzvads.

Laika gaitā Metlashow.lvOpen Air 2008 ir kļuvis par lielāko smagās mūzikas festivālu Latvijā, ik gadu pulcējot ap 2000 apmeklētāju, kuri izraujoties no ikdienas steigas izbauda pasākumu un savādākas dzīves garšu visā pilnībā. Festivāls atzīts kā viens no svarīgākajiem alternatīvas mūzikas notikumiem Latvijā (Latvijas neatkarīgās / alternatīvās mūzikas 2005, 2006. un 2007. gada aptaujas), izpelnījies arī mūzikas apskatnieku un apmeklētāju atzinību.

Ņemot vērā ar katru gadu pieaugošo apmeklētāju interesi un atbalstu, festivāls šogad būtiski paplašināsies kā teritoriāli, tā muzikāli. Šī gada galvenā inovācija būs divas skatuves, uz kurām uzstāsies ārvalstu un vietējās grupas, muzikāli aptverot vēl nepieredzētas stilistiskās amplitūdas. Otrs jauninājums būs atsevišķa, plašāka telšu pilsētiņa apmeklētāju ērtībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspilī spietos jahtas

Vēsma Lēvalde, 02.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

10. jūnijā Ventspilī piestās Baltijas atklātās regates Sony Baltic Open Regatta 08 dalībnieku jahtas. Šajā dienā noslēgsies regates starpposms Pāvilosta – Ventspils, informē Ventspils pašvaldība.

11. jūnijā pie Ventspils Livonijas ordeņa pils notiks Latvijas Jūras spēku kuģu un jahtu parāde, darbosies Kurzemes amatnieku tirdziņš, būs dažādas regates atbalstītāju aktivitātes.

Baltijas atklātās regates Sony Baltic Open Regatta 08 ietvaros Ventspils ostā norisināsies pirmā Baltijas mediju regate. Pēcpusdienā notiks svinīga regates starpposma Pāvilosta – Ventspils un mediju regates laureātu apbalvošanas ceremonija. Vakarā burātājus un viesus izklaidēs un par jautru noskaņojumu gādās populārā Latvijas mūzikas grupa Labvēlīgais Tips.

12. jūnijā burātāji uzsāks ceļu uz Roņu salu, bet Ventspils Zilā karoga pludmalē tiks iedegta Latvijas II olimpiādes Olimpiskā lāpa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pirmo reizi pasaulē lielākās nekustamā īpašuma konferences MIPIM 2016 konkursam Open Stage pieteikta ideja no Latvijas.

Ideju iesniegusi Rīgas spēkstacija (Riga Powerhouse), un atlikušas tikai 2 dienas, lai par to nobalsotu, spiežot pogu «VOTE» MIPIM Open Stage mājas lapā (Poga – augšā, kreisajā pusē). Konkursa uzvarētājam būs iespēja stundu ilgā sesijā prezentēt savu ideju konferences dalībniekiem.

Šobrīd Rīgas uzņēmēju pieteikums ir otrajā vietā, tam pietrūkst daži simti balsu.

No Latvijas konkursam pieteiktās tēmas autors ir Rīgas spēkstacija. Tās veidotājs Edgars Ivanovs atklāj, ka pieteiktās tēmas mērķis ir globālā līmenī veicināt diskusiju par ieguvumiem no radošu cilvēku līdzās strādāšanas. E. Ivanovs skaidro: «MIPIM pulcējas lielākā daļa lēmumu pieņēmēju nekustamā īpašumā nozarē no visas pasaules, tāpēc esam nolēmuši ne tikai pieteikt dalību Open Stage konkursā, bet arī foruma ietvaros notiekošajā Startup konkursā, kā arī – ja MIPIM rīkotāji būs atsaucīgi – ar netradicionālām metodēm pievērst dalībnieku uzmanību un iepazīstināt ar Rīgas spēkstaciju.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

PrivatBank Open Banking finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem piedāvās smilškasti produktu testēšanai

Žanete Hāka, 15.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

PrivatBank atvērusi jaunu platformu «PrivatBank Open Banking», piedāvājot uzņēmumiem, kuri darbojas finanšu tehnoloģiju jomā un rada efektīvus un inovatīvus risinājumus, pēc pieprasījuma apmainīties ar klienta datiem starp banku un dažādiem digitālajiem servisiem, informē bankas pārstāvji.

2016. gadā stājās spēkā otrā maksājumu pakalpojumu direktīva (PSD2), kuras mērķis ir regulēt vienoto Eiropas tiešsaistes maksājumu tirgu. Direktīva nosaka prasības maksājumiem Eiropas Savienībā, Eiropas Ekonomiskajā zonā un pārrobežu pārvedumiem, tādējādi nodrošinot godīgu konkurenci starp finanšu organizācijām un saprotamākus nosacījumus pakalpojumu lietotājiem. Atvērto bankas datu (open banking) koncepcija tika izstrādāta uz PSD2 pamata ar nolūku nodrošināt caurskatāmāku bankas apkalpošanas sistēmu.

PrivatBank valdes loceklis Roberts Šoefs uzskata, ka atvērtie banku dati ir laba iespēja uzlabot banku pakalpojumu kvalitāti un klientu apkalpošanas līmeni. «Šādā veidā esošo klientu vajadzības kļūst saprotamākas. Aicinām uzņēmumus, kuri darbojas finanšu tehnoloģiju jomā, un citus interesantus reģistrēties un saņemt piekļuves datus mūsu platformas «smilšukastes» (sandbox) jeb izmēģināšanas videi.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dienas Bizness posmā startējušas 35 jahtas

Vēsma Lēvalde, Db, 09.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltic Open Regatta ‘09 Dienas Biznesa jeb trešajā posmā startējušas 35 jahtas.

Ja burāšanai būs labvēlīgi laika apstākļi, jahtas Liepājas ostā varētu ierasties naktī uz 10. jūniju no plkst. 2.00 līdz pusdienlaikam.

Regate noslēgsies 13. jūnijā Liepājā. No 11. līdz 13. jūnijam Liepājas ostas apmeklētājus priecēs arī jahtu izstāde Baltic Open Boat Show.

Regates laikā Liepājas ostā būs iespēja aplūkot jahtas, apmeklēt jahtu izstādi, kā arī brīvā gaisotnē labi atpūsties.

11. jūnijā Liepājā startēs mediju regate. Mediju regates komandas var pieteikt savu dalību līdz 10. jūnija vakaram. Mediju regates laikā ikviens varēs vērot atraktīvās mediju komandas, savukārt mediju regates dalībnieki jautri pavadīs laiku burājot un ķerot izjūtas, kuras sniedz šis sporta veids.

Komentāri

Pievienot komentāru