Jaunākais izdevums

Itālijas ziemeļu daļu otrdien satricināja 5,8 balles spēcīga zemestrīce, kas ir jau otrā zemestrīce reģionā vienas nedēļas laikā. Zemestrīce sagrāvusi vairākas ēkas un nogalinājusi vismaz desmit cilvēkus, vēsta Reuters.

Tūkstošiem cilvēku zemestrīces laikā vēl dzīvojuši teltīs, jo vēl pirms nedēļas viņu mājokļus iznīcināja cita spēcīga zemestrīce. Itālijas Sarkanā krusta amatpersonas norādīja, ka Emīlijas Romanjas reģionā vairāki cilvēki ieslodzīti zem ēku gruvešiem. Saskaņā ar policijas sniegto informāciju miruši ir desmit cilvēki, tomēr paredzams, ka šis skaitlis turpinās pieaugt.

Pagājušajā nedēļā, 20. maijā, tajā pašā reģionā notikusī sešas balle stiprā zemestrīce iznīcināja simtiem ēku, ieskaitot vēsturiskas baznīcas un pilis. Pēc zemestrīces aptuveni 7000 cilvēki bija spiesti mitināties teltīs.

Zemestrīce nodarījusi kaitējumu arī ražošanas nozarei. Lauksaimnieki aprēķinājuši, ka tai radīti zaudējumi vairāk nekā 200 milj. eiro apmērā.

Tāpat Boloņas apkaimē apstājusies arī vilcienu satiksme, savukārt skolas un citas sabiedriskās ēkas pārceltas vairāk uz Itālijas dienvidiem.

Meteorologi informē, ka 3,8 balles spēcīga zemestrīce bija arī Bulgārijas rietumos, tomēr tur nopietni bojājumi nav radušies. Pagājušajā nedēļā Bulgāriju, aptuveni 25 kilometrus no galvaspilsēta Sofijas, satricināja 5,6 balles spēcīga zemestrīce.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināta ar foto: Otra zemestrīce Nepālā prasījusi vismaz 58 cilvēku dzīvības

LETA, 12.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepālu otrdien satricinājusi 7,4 magnitūdu zemestrīce, kas laupījusi vismaz 58 cilvēku dzīvības.

Zemestrīces epicentrs atradās 68 kilometrus uz rietumiem no Nāmče Bāzāras, netālu no Everesta, paziņoja ASV Ģeoloģijas dienests (USGS). Taču tā bija jūtama arī Indijas ziemeļos un pat Deli.

Nepālā zemestrīcē, kurai sekoja vairāki pēcgrūdieni, bojā gājuši vismaz 40 cilvēki, bet ievainoti 1129, liecina Nepālas amatpersonu sniegtā informācija.

Zemestrīce skārusi 32 no Nepālas 75 rajoniem, tostarp apgabalus, kas smagi cieta 25.aprīlī notikušajā zemestrīcē.

Sešos rajonos zemestrīce izraisījusi zemes nogruvums.

Tikmēr Indijā dzīvību zaudējuši 17 cilvēki un 39 ievainoti, paziņojusi Indijas Iekšlietu ministrija. Visvairāk upuru - 16 cilvēki - ir Bihāras štatā. Vēl viens cilvēks gājis bojā Utarpradēšas štatā. Reģionā sagruvušas un bojātas daudzas ēkas. Deli apturēta metro satiksme un evakuētas skolas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tūkstošiem cilvēku, kurus spēcīgā zemestrīce Itālijas ziemeļdaļā atstājusi bez pajumtes, nakti pavadījuši patversmēs. Reģionā turpinās pēcgrūdieni, ziņo BBC.

Zemestrīces dēļ dzīvību zaudējuši vismaz septiņi cilvēki un vairāk nekā 50 ievainoti.

Sešas balles spēcīgā zemestrīce iznīcinājusi vai būtiski bojājusi daudzas vēsturiskas ēkas. Tā, piemēram, tiek vēstīts, ka sabrucis nesen renovētas sešpadsmitā gadsimta kapellas jumts. Renovācija notikusi astoņus gadus.

Saskaņā ar Itālijas amatpersonu teikto šobrīd prioritāte ir atrast drošas mājvietas aptuveni trim tūkstošiem cilvēku. Daudzu mājvietas ir iznīcinātas, bet citi baidās atgriezties mājās, kamēr reģionā iestājas miers.

Zemestrīce sagrāvusi arī noliktavas ar vairāk nekā 300 tūkstošiem Parmesan un Grana Padano siera rituļiem. Siera vērtība bijusi vairāk nekā 250 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Itālija turpina balansēt uz naža asmens

Latvijas Bankas ekonomiste Krista Kalnbērziņa, 19.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropā šobrīd ir parādījusies mode uzreiz pēc vēlēšanām palikt bez valdības. Pēdējā, kas šo tendenci ir turpinājusi, ir Itālija. Vēlēšanas notika jau šī gada 4. martā, tomēr šobrīd joprojām nav miņas par koalīciju, kam tad varētu uzticēt valdības veidošanu.

Kaut arī globālā un pēc tam Eiropas parādu krīze būtiski ietekmējušas iedzīvotāju noskaņojumu un radījusi populistu partiju popularitātes vilni daudzviet Eiropā, Itālijas iedzīvotāju protesta balsojumam 4. marta vēlēšanās nebija jābūt īpašam pārsteigumam.

Itālija ir trešā lielākā eiro zonas valsts, un straujas izaugsmes periodu tā nav pieredzējusi jau aptuveni divdesmit gadu. Iekšzemes kopprodukts (IKP) uz vienu iedzīvotāju 2017. gadā bija zem 2000. gada līmeņa un tā pieaugums ir būtiski lēnāk nekā citās eiro zonas valstīs.

Šī vājā izaugsme, protams, atspoguļojas arī iedzīvotāju maciņos. Iedzīvotāju reālais ienākumu līmenis (rīcībā esošie ienākumi) kopš 2000. gada ir sarukuši par aptuveni 10%. Bezdarba līmenis – kaut arī samazinājies no 13% krīzes augstākajā punktā – turpina būt augsts jeb 11%. Bezdarbs jauniešu vidū ir viens no augstākajiem eiro zonā (34% 2017. gadā). Pieaudzis arī to cilvēku skaits, kas dzīvo uz nabadzības robežas. Vienlaikus palielinājies arī valsts parāda līmenis, valdības parāds pieaudzis līdz 132%, kas ir otrs augstākais eiro zonā aiz Grieķijas

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Irānu turpina tricināt zemestrīces pēcgrūdieni; atomelektrostacija - neskarta

Lelde Petrāne, 10.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 80 pēcgrūdieni skāruši Irānas dienvidrietumdaļu. Tie seko otrdien notikušajai 6,1 balli spēcīgajai zemestrīcei, kas nogalinājusi vismaz 37 cilvēkus un ievainojusi 850, ziņo BBC.

Divpadsmit ciemi tika pilnībā iznīcināti, un pārbiedētie iedzīvotāji pavadījuši nakti ārpus telpām.

Glābšanas operācija pašlaik esot noslēgusies un tiek sniegta palīdzība nelaimē cietušajiem cilvēkiem.

Irānas vienīgā atomelektrostacija, kas atrodas Būšehrā, 90 kilometrus no zemestrīces epicentra, nav bojāta, liecina amatpersonu sniegtā informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien Filipīnu ziemeļu salu Lusonu satricinājusi 6,3 magnitūdu zemestrīce, kurā gājuši bojā vismaz pieci cilvēki un desmitiem ievainoti, vēsta vietējie mediji.

Zemestrīce notikusi plkst.17.11 pēc vietējā laika 40 kilometru dziļumā.

Zemestrīcē cietusi Pampangas province, kurā pārrauta elektrības padeve un, sabrūkot ēkām, gājuši bojā pieci cilvēki un vairāki desmiti ievainoti.

Galvaspilsētā Manilā evakuēti biroji un šūpojušās ēkas, liekot tūkstošiem cilvēku panikā bēgt ielās.

Salu valsts Filipīnas atrodas tā sauktajā Klusā okeāna «ugunslokā», kam ir raksturīgas biežas zemestrīces un vulkāniskā aktivitāte.

1990.gadā 7,7 magnitūdu zemestrīce Lusonā prasīja apmēram 2000 cilvēku dzīvības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas rietumu provinci Gaņsu piemeklējusi spēcīga zemestrīce. Pazemes grūdienu dēļ bojā gājuši vairāk nekā 73, bet ievainojumus guvuši vairāk nekā 300 cilvēku.

Zemestrīces, kuras epicentrs atradies netālu no Dinsji pilsētas, spēks sasniedzis sešas balles, pavēstījis ASV Ģeoloģiskais dienests. Lielākā daļa bojā gājušo un ievainoto cilvēku bijuši no Dinsji apkaimes. Dinsji amatpersonas aplēsušas, ka zemestrīce izraisījusi postījumus 32 miljonu ASV dolāru apmērā. Reģionā kopumā sagrauti vai nopietni bojāti desmitiem tūkstošu mājokļu, kā arī piedzīvoti elektroenerģijas piegādes traucējumi.

Pazemes grūdienu seku likvidēšanai varasiestādes mobilizējušas vairāk nekā divus tūkstošus karavīru un desmitiem glābēju, vēsta Ķīnas ziņu aģentūra Xinhua. Zemestrīce izraisījusi arī zemes nogruvumus kalnos, kas apgrūtina glābēju piekļūšanu katastrofas skartajam reģionam. Zemestrīces skartajā apkārtnē gaidāmas arī spēcīgas lietusgāzes, kas, kā tiek prognozēts, vēl vairāk varētu apgrūtināt glābēju darbu. Tāpat reģions piedzīvojis jau vairāk nekā 370 pēgrūdienus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas galvaspilsētu Atēnas piektdien satricinājusi spēcīga zemestrīce, un tās rezultātā pazuduši telefona sakari, tiesa gan, nav ziņu par postījumiem vai ievainotajiem.

5,1 magnitūdu stiprās zemestrīces epicentrs atradies 23 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Atēnām, un tai sekojuši vairāki pēcgrūdieni. Ugunsdzēsības dienests līdz šim izglābis vairākus desmitus cilvēku, kas galvaspilsētā bija iestrēguši liftos, vēsta raidsabiedrība ERT. Zemestrīce notikusi ap plkst.14. Satraukti par pazemes grūdieniem, iedzīvotāji pametuši dzīvojamās un biroju ēkas. Kā vēsta vietējie mediji, pazudusi elektrība, tomēr interneta sakari joprojām darbojas.

Grieķija atrodas seismiski aktīvā reģionā, un zemestrīces tur notiek regulāri, tomēr tajās reti kad ir cilvēku upuri. 2017.gda jūlijā 6,7 magnitūdu stiprā zemestrīcē Egejas jūras Kosas salā dzīvību zaudēja divi cilvēki un tika nodarīti būtiski postījumi. 1999.gadā Atēnās un galvaspilsētas reģionā 5,9 magnitūdu stiprā zemestrīcē dzīvību zaudēja 143 cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turcijas dienvidrietumu piekrasti un tuvumā esošās Grieķijas salas naktī uz piektdienu satricināja 6,7 magnitūdas stipra zemestrīce, un tajā gājuši bojā divi, bet ievainoti apmēram 480 cilvēki.

Abi upuri bija tūristi, kas gāja bojā Grieķijas Kosas salā, sabrūkot griestiem bāra ēkā. Viens no bojāgājušajiem bija no Turcijas, bet otrs - no Zviedrijas.

Turcijas veselības ministrs Ahmets Demirdžans paziņojis, ka Turcijas kūrortpilsētā Bodrumā ievainoti 358 cilvēki, bet 272 no tiem hospitalizēti. Ministrs piebilda, ka 25 cietušie joprojām atrodas slimnīcā, daži ar lauztiem kauliem, tomēr smagu traumu neesot.

Daudzi guvuši traumas, jo panikā lēkuši ārā pa māju logiem.

Grieķijas Kosas salā tikmēr ievainoti apmēram 120 cilvēki.

Kosas mērs Georgs Kiricis pastāstīja, ka salas galvenajā pilsētā ir postījumi, bet pārējā salas daļā nav problēmu. «Skartās ēkas lielākoties bija vecas un uzceltas pirms zemestrīču drošības noteikumu ieviešanas būvniecībā,» sacīja mērs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas ziemeļaustrumu piekrasti satricinājusi 7,3 balles spēcīga zemestrīce, izraisot nelielu cunami, kas sasniedzis piekrasti. Informācijas par postījumiem un cietušajiem pagaidām nav.

Zemestrīces epicentrs atradies jūrā aptuveni 245 kilometru attālumā no krasta un aptuveni 36 kilometru dziļumā. Īsi pēc pazemes grūdieniem Japānas piekrastē tika izsludināta cunami trauksme.

Tika prognozēts, ka sauszemi sasniegs 50 centimetru līdz divus metrus augsts ūdens vilnis,un iedzīvotāji tika aicināti doties iekšzemē. Cunami skāra Išinomaki pilsētu, tomēr par lieliem postījumiem un cietušajiem informācijas nav. Aculiecinieki norāda, ka pilsētu sasniedzis vienu metru augsts ūdens vilnis.

Pazemes grūdieni, kuru epicentrs bija tajā pašā vietā, kur notika postošā aizvadītā gada zemestrīce, bija jūtama pat valsts galvaspilsētā Tokijā. Aizvadītā gada spēcīgajā zemestrīcē smagi skartās Mijagi prefektūras varasiestādes norādījušas, ka vietām apturēta dzelzceļa satiksme, tomēr drīz vien tā tikusi atjaunota. Tāpat veiktas autoceļu pārbaudes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rafaēla Terlici (Raffaele Terlizzi) ģimene jau piecus gadus par savām mājām sauc Latviju, kur izveidojusi itāļu restorānu "Sale & Pepe" un piedāvā tradicionālos ēdienus.

Pirmo reizi Terlici ģimene Latvijā ieradās 2013. gadā ceļojumā un viņiem šī valsts radīja interesi. "Pirmajā reizē tas bija tūrisma brauciens. Mūsu bērniem tolaik bija 9 un 11 gadi un mums šķita, ka ir labi parādīt, ka ārpus Itālijas ir cita realitāte. Latvija kā Ziemeļvalsts ir atšķirīga no tām, ko zināju, piemēram, Vācijas. Kad atgriezāmies Itālijā, aizdomājāmies, ka varētu mēģināt veidot biznesu Latvijā. Pirms tam mums nebija mērķa pārcelties," stāsta R. Terlici. Viņa un sievas aizraušanās ir ēdiens, tāpēc radās doma atvērt restorānu.

Biznesa uzsākšanas izmaksas Itālijā esot augstākas un tur ģimene to nevarētu atļauties. "Mēs daudz domājām un nolēmām mainīt savu dzīvi un pieņemt izaicinājumu. Pārdevām māju Itālijā un šo naudu ieguldījām restorāna atvēršanā," teic R. Terlici.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Etnas vulkāna apkaimi Sicīlijā satricinājusi 4,8 magnitūdas stipra zemestrīce

LETA, 26.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Etnas vulkāna apkaimi Sicīlijā trešdien satricinājusi 4,8 magnitūdas stipra zemestrīce, ievainojot desmit cilvēkus, ziņo Itālijas mediji.

Zemestrīce satricināja Sicīliju plkst.3.19 (plkst.4.19 pēc Latvijas laika). Tās epicentrs atradās netālu no Viagrandes, uz ziemeļiem no Katānijas.

Kopš Etnas vulkāna izvirduma pirmdien Sicīliju satricinājuši simtiem pēcgrūdienu, bet šis bijis visspēcīgākais.

Zemestrīce nodarījusi postījumus vecākām ēkām un tās dēļ nācies daļēji slēgt šoseju gar piekrasti, jo uz ceļa izveidojušās plaisas.

Cietušie cilvēki guvuši vieglas traumas un viņu dzīvībai briesmas nedraud, liecina amatpersonu sniegtā informācija.

Ziņu aģentūra ANSA vēstīja, ka no savas mājas drupām izglābts kāds 80 gadus vecs vīrietis.

Cilvēkiem, kuru mājas ir bojātas, un tiem, kuriem bail atgriezties savās mājās, iekārtotas pagaidu patversmes, informēja Civilās aizsardzības aģentūra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Upuru skaits pēc pagājušās nedēļas zemestrīces Turcijā un Sīrijā pirmdien pārsniedzis 37 500, kamēr glābšanas darbi sākuši tuvoties noslēgumam.

Amatpersonas un mediķi ziņo, ka Turcijā bojāgājušo skaits sasniedzis 31 643, kamēr kaimiņos esošajā Sīrijā gājis bojā vismaz 5900 cilvēku.

Tādējādi kopējais upuru skaits abās valstīs sasniedzis 37 543 cilvēkus.

Tikmēr ANO ģenerālsekretāra vietnieks humanitāros jautājumos Mārtins Grifitss atzinis, ka upuru skaits varētu pārsniegt 50 000.

Zemestrīce, kuras stiprums bija 7,8 magnitūdas pēc Rihtera skalas, notika 6.februārī plkst.4.17 pēc vietējā laika (3.17 pēc Latvijas laika), tās hipocentrs atradies 17,9 kilometru dziļumā, bet epicentrs bijis 33 kilometrus uz ziemeļiem no Turcijas pilsētas Gaziantepas. 15 minūtes vēlāk sekojis 6,7 magnitūdas stiprs pēcgrūdiens, bet pēc tam bijuši vairāk nekā 200 pēcgrūdieni. Pēc Turcijas seismologu datiem, pirmā grūdiena stiprums bijis 7,4 magnitūdas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules augstākā virsotne pēc postošās zemestrīces Nepālā par trīs centimetriem pavirzījusies uz dienvidrietumiem, otrdien vēstīja Ķīnas mediji.

Zemestrīce kalnam, kurš līdz šim par četriem centimetriem gadā virzījās uz ziemeļaustrumiem, likusi kustēties pretējā virzienā. Pēdējos desmit gados Everests bija pavirzījies uz ziemeļaustrumiem par 40 centimetriem un kļuvis arī par trīs centimetriem augstāks, rakstīja China Daily.

Zemestrīce, kuras stiprums sasniedza 7,8 magnitūdas, Everestā izraisīja lavīnu, kurā gāja bojā18 cilvēki un tika izpostīta alpīnistu bāzes nometne. Tas Ķīnas un Nepālas valdībām lika šajā sezonā atcelt kāpšanu pasaules augstākajā virsotnē.

Divās zemestrīcēs, kas skāra Nepālu 25.aprīlī un 12.maijā, gāja bojā vairāk nekā 8700 cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Kalifornijas štatā, Ridžkestrā ceturtdien notikusi 6,4 magnitūdu stipra zemestrīce, ievainojot vairākus cilvēkus, vēsta ārvalstu mediji.

Zemestrīce sabojājusi vairākas ēkas, daudzviet mājās izcēlušies ugunsgrēki, pārrauti vairāki gāzesvadi, vietām pārtraukta elektroapgāde, radušās plaisas autoceļos.

Zemestrīces epicentrs atradās aptuveni 8,7 kilometru dziļumā, liecina ASV Ģeoloģijas dienesta (USGS) dati. Zemestrīce justa arī Losandželosā un kaimiņštatā Nevadā, taču no turienes nav saņemtas ziņas par postījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Čīles ziemeļos, Klusā okeāna piekrastē, nograndusi 8,2 ballu stipra zemestrīce, pēc kuras izsludināta cunami trauksme Čīlē, Peru, Ekvadorā, KOlumbijā un Panamā. Zemestrīcē bojā gājuši vismaz pieci cilvēki, kā arī vairāki ievainoti, vēsta BBC.

Jau šobrīd tiek ziņots, ka pret Čīles piekrasti triecas aptuveni divus metrus augsti viļņi.

Zemestrīces rezultātā izcēlušies vairāki ugunsgrēki, notikuši zemes nogruvumi, kā arī traucēta elektrības padeve. Vairāki desmiti tūkstošu cilvēku evakuēti no zemestrīces skartajām vietām, kurās izsludināta trauksme.

Kā vēsta BBC, atsaucoties uz Čīles vietējiem medijiem, uz vairākiem ceļiem valstī izveidojušies pamatīgi sastrēgumi, cilvēkiem mēģinot pamest zemestrīces skartās teritorijas.

Zemestrīce Čīlē notika otrdien pulksten 20:46 pēc vietējā laika (trešdien 01:46 pēc Latvijas laika). BBC ziņo, ka cunami trauksme būs spēkā vismaz līdz 10:00 pēc Latvijas laika.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vismaz 48 cilvēki gājuši bojā un 20 pazuduši bez vēsts, kad 7,4 balles stipra zemestrīce satricināja Gvatemalas Klusā okeāna piekrasti. Gvatemalas varasiestādes norāda, ka zemes nogruvumi kalnos traucē piekļuvi dabas katastrofas skartajiem reģioniem.

Zemestrīces piemeklētajā reģionā bez elektrības palikuši 73 tūkstoši cilvēku. Gvatemalas Seismoloģiskā institūta direktors Edijs Sančezs (Eddy Sanchez) izteicies, ka pazemes grūdieni bijuši stiprākie kopš 1976. gadā 7,5 baļļu zemestrīcē gāja bojā 25 tūkstoši cilvēku, vēsta BBC.

Pēc zemestrīces reģionu satricinājuši vairāki spēcīgi pēcgrūdieni. Zemestrīcē visspēcīgāk cietusi Sanmarkosas pilsēta, kur bojātas ēkas un vairāki desmiti no tām sabrukušas. Zemestrīces grūdieni bijuši sajūtami arī Meksikas galvaspilsētā Mehiko.

Palīdzību Gvatemalai zemestrīces seku novēršanā piedāvājušas tās kaimiņvalstis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bojāgājušo skaits svētdien Indonēzijā tūristu iecienītajā Lombokas salānotikušajā zemestrīcē pieaudzis līdz 98, otrdien pavēstīja varasiestādes.

Turpinoties glābšanas un meklēšanas darbiem, sagrauto dzīvojamo ēku, mošeju un skolu drupās atrastas vēl citu bojāgājušo mirstīgās atliekas.

Lombokā vairāk nekā 20 000 cilvēku palikuši bez pajumtes, bet 236 guvuši smagus savainojumus. Varasiestādeslūgušas nodrošināt lielāku mediķu skaitu, kā arī palielināt pirmās nepieciešamības preču piegādes. No trim nelielajām Gili salu grupas salām, kas atrodas Lombokas ziemeļrietumu piekrastē un ir ļoti populāras tūristuvidū, evakuēti 4600 tūristi. Lielākajā no trim salām Gili Travanganā dzīvību zaudējuši deviņi indonēziešu atpūtnieki.

Svētdienas zemestrīce sasniedza septiņu magnitūdu stiprumu, un tās epicentrs atradās 10,5 kilometru dziļumā. Zemestrīcei sekoja 21 pēcgrūdiens, no kuriem spēcīgākais bija 5,6 magnitūdas stiprs. Vairums upuru ir kalnainajā Lombokas ziemeļu daļā, kas atrodas atstatu no galvenajiem tūrisma apvidiem dienvidos un rietumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Zemestrīce netālu no Irānas Būšehras atomelektrostacijas

Lelde Petrāne, 09.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Irānas dienvidrietumus satricinājusi 6,3 balles spēcīga zemestrīce. Tas ir netālu no valsts vienīgās atomelektrostacijas, ziņo BBC.

Zemestrīces epicentrs bijis 89km no Būšehras.

Cilvēki sociālajos medijos ziņojuši, ka zemestrīce bijusi jūtama arī Dubaijā un Abu Dabī. Pagaidām nav informācijas par to, cik lielus postījumus zemestrīce radījusi.

Irānas kodolprogramma ir izrausījusi starptautiskas bažas par to, ka tā mēģina radīt kodolieročus. Savukārt Teherāna vienmēr ir uzstājusi, ka tās darbs Būšehrā un citviet ir vien civiliem mērķiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Spēcīga zemestrīca izraisa paniku Indonēzijā

Jānis Rancāns, 11.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spēcīga zemestrīce izsaukusi paniku Indonēzijai piederošajā Sumatras salā, kur cilvēkiem joprojām spilgtā atmiņā ir 2004. gada traģiskā dabas katastrofa, ziņo ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Zemestrīces epicentrs atradās okeānā, 434 kilometrus uz dienvidrietumiem no Indonēzijas Ačehas provinces galvaspilsētas Banda Ačehas. Pēc zemestrīces Indijas okeānā izludināta cunami trauksme, vēsta CNN.

Saskaņā ar ASV Ģeoloģijas dienesta datiem, zemestrīces stiprums sasniedzis 8,6 balles, bet tās hipocentrs atradies 23 kilometru dziļumā. Zemestrīcei sekojis 8,2 balles stiprs pēcgrūdiens. Pašlaik netiek ziņots par zemestrīcē bojā gājušajiem, vai nodarītiem postījumiem.

Pēc pirmajiem pazemes grūdieniem Banda Ačehas iedzīvotāji panikā metušies bēgt ārā no ēkām, meklējuši savus tuviniekus un saukuši «Dievs ir liels» (Allahu Akbar). Pilsētā bijušas dzirdamas trauksmes sirēnas un izveidojušies milzīgi sastrēgumi, kad iedzīvotāji centušies to pamest, lai dotos uz kalniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ceļojuma pieredzes stāsts: Itālija ir kontrastu zeme

Armanda Vilcāne, 30.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālija savā ziņā vienmēr ir bijis mans sapņu galamērķis, kas pārsteidz ne tikai ar fantastiskām dabas ainavām un kulināriju, bet arī ar dažādību. Mērojot vien dažus desmitus kilometru, iespējams baudīt gan modes un stila metropoles krāšņumu, gan klusas kalnu pilsētiņas burvību.

Uz Itāliju četru cilvēku sastāvā devāmies decembra sākumā. Aviobiļetes, kas tika iegādātas jau septembrī, vienam cilvēkam abos virzienos izmaksāja aptuveni 60 eiro - kādam biļeti paveicās nopirkt nedaudz lētāk, kādam - dārgāk, taču kopumā lidojuma izmaksas bija ļoti zemas. Izmantojot Ryanair piedāvāto iespēju, izvēlējāmies lidot uz Bergamo lidostu, kas atrodas aptuveni 50km attālumā no Milānas.

Jau sākotnēji sapratām, ka vēlamies Itāliju apceļot ar auto, tāpēc apmēram divas nedēļas pirms ceļojuma Rentalcars.com rezervējām automašīnu, kuru uzņēmums piedāvāja saņemt turpat Bergamo lidostā. Izvēloties pilno apdrošināšanu, auto noma sešām dienām izmaksāja 176 eiro. Tāpat tikām brīdināti, ka uz vietas būs nepieciešams iemaksāt 90 eiro lielu drošības naudu. Jāpiebilst, ka auto vadītājam, kurš vēl nav sasniedzis 26 gadu vecumu, šīs izmaksas, ņemot vērā auto nomu mājaslapās pieejamo informāciju, būs krietni dārgākas. Lai gan tieši pateicoties automašīnai, īsā laikā izdevās iepazīt Itāliju no tādām šķautnēm, kas, ceļojot citādi, iespējams, paliktu nepamanītas, nevar noliegt, ka auto esamība brīžiem sagādāja arī liekas galvassāpes. Pirmās raizes sākās jau tajā brīdī, kad Latvijā apjautām, ka Rentalcars.com šajā gadījumā darbojas tikai kā starpnieks un patiesais nomas pakalpojuma sniedzējs ir uzņēmums Budget, kura reitings atsevišķās interneta vietnēs bija noslīdējis pat zem vienas zvaigznes. Saprotot, ka rezervāciju atcelt nav iespējams un nauda jau ir samaksāta, atlika vien cerēt, ka viss būs labi. Nedaudz paskrienot uz priekšu, jāatzīst, ka tik gludi gan viss negāja - jau otrajā dienā mūsu mašīna stāvvietā tika apskādēta un daļa iemaksātās drošības naudas beigās netika atgriezta. Interesanti, ka pāris desmiti eiro tika ieturēti nevis par nelielo skādi, bet gan tāpēc, ka auto it kā atgriezts ar nepilnu bāku, kas gan gluži neatbilda taisnībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

FOTO: Etnas vulkāna apkaimē notikusī zemestrīce atstājusi bez pajumtes 370 cilvēkus

LETA, 27.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

4,8 magnitūdas stiprā zemestrīce, kas trešdien satricināja Sicīliju Etnas vulkāna apkaimē, atstājusi bez pajumtes 370 cilvēkus, un 28 cilvēki guvuši traumas, ceturtdien paziņojis Itālijas Civilās aizsardzības aģentūras vadītājs Andželo Borelli.

Viņš sacīja, ka cietušie cilvēki pārsvarā guvuši vieglus ievainojumus. Vissmagāk cietusi kāda 80 gadus veca sieviete, kuras ķermenis tika saspiests, bet viņas dzīvībai briesmas nedraudot.

Borelli atklāja, ka desmit cilvēki hospitalizēti, bet 18 cietušie, kuru ievainojumi bijuši vieglāki, pašu spēkiem nokļuvuši traumpunktos, lai saņemtu medicīnisko palīdzību.

Civilās aizsardzības aģentūra saņēmusi 1600 izsaukumus pārbaudīt zemestrīces nodarītos postījumus.

Zemestrīce satricināja Sicīliju agri trešdienas rītā netālu no Viagrandes, Etnas austrumu nogāzē.

Kopš Etnas vulkāna izvirduma pirmdien Sicīliju satricinājuši simtiem pēcgrūdienu, bet šis bija visspēcīgākais.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

FOTO: Itālijā darbu atsāk vairums veikalu, kafejnīcu, restorānu un muzeju

LETA--DPA, 18.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sperot līdz šim lielāko soli pandēmijas dēļ noteikto ierobežojumu atvieglošanā, Itālijā no pirmdienas darbu ļauts atsākt vairumam veikalu, durvis vērušas arī kafejnīcas, restorāni un muzeji.

No šodienas atļauti arī dievkalpojumi baznīcās.

"Atgriešanās pie normālā nedaudz atgādina mācīšanos staigāt," vēstulē, kas publicēta laikrakstā "Leggo", norādījis Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte.

"Pa vienam solim vien, ar piesardzību un uzmanību, lai izvairītos no krišanas un atgriešanās atpakaļ," raksta Konte, paužot pārliecību, ka Itālijai izdosies atkal nostāties stabili uz kājām.

Itālijā darbu atsākuši veikali, kafejnīcas, restorāni un muzeji, bet visām iestādēm jānodrošina sociālā distancēšanās. Starp cilvēkiem jābūt vismaz metru lielam atstatumam.

No šodienas cilvēkiem atļauts apmeklēt arī pludmales, bet joprojām jāuzturas savā reģionā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Zemestrīce Filipīnu «tūristu salās» nogalinājusi vismaz 20 cilvēkus

Gunta Kursiša, 15.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Filipīnu centrālo daļu, ko sevišķi ir iecienījuši tūristi, satricinājusi 7,2 balles stipra zemestrīce, nogalinot vismaz 20 cilvēkus, vēsta pasaules mediji.

Brīdinājumi par cunami draudiem nav izplatīti, vēsta Business Insider.

Zemestrīce nopostījusi vairākas ēkas, ieskaitot baznīcu un bijušo pilsētas rātsnamu.

Zemestrīces Filipīnās nav neparasta parādība. Šogad augustā tūkstošiem cilvēku tika evakuēti pēc 7,9 balles stipras zemestrīces Samaras salā un tai sekojošiem un cunami draudiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālija trešdien atvērusi savas robežas viesiem no pārējās Eiropas Savienības (ES) un atcēlusi aizliegumu ceļot pa reģioniem.

Ierobežojumi, kas tika noteikti cīņā ar jauno koronavīrusu, tiek atviegloti, pakāpeniski samazinoties jauno inficēšanās gadījumu skaitam.

Itālijas ārlietu ministrs Luidži Di Maio norādīja, ka šī ir nozīmīga diena, uzsverot, ka valsts "atpūšas un gatavojas atgriezties pie normalitātes".

Ministrs atklāja, ka viņam plānotas vairākas tikšanās ar Eiropas kolēģiem, lai "visiem parādītu, ka Itālija ir gatava uzņemt ārvalstu tūristus".

Di Maio šodien Romā paredzēta tikšanās ar Francijas ārlietu ministru Žanu Īvu Ledriānu, bet piektdien Di Maio dosies uz Vāciju, sestdien apmeklēs Slovēniju, bet nākamo otrdien Grieķiju.

Itālijā stigri ierobežojumi cīņā ar jauno koronavīrusu tika noteikti 10.martā. Kopš maija sākuma ierobežojumi pakāpeniski atviegloti, bet drošības pasākumi, tostarp sociālās distancēšanās noteikumi joprojām ir spēkā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Irānas glābšanas un palīdzības dienestu darbinieki ir gatavi doties uz Ņujorku, lai palīdzētu ar viesuļvētras Sendija seku likvidēšanu, pavēstījis Irānas Sarkanais Pusmēness.

«Mēs esam gatavi palīdzēt cietušajiem ASV iedzīvotājiem,» sacīja Irānas Sarkanā Pusmēness vadītājs Mahmuds Mozafars (Mahmud Mazaffar), uzsverot, ka organizācijas darbinieki ir gatavi doties uz ASV jebkurā brīdī, gadījumā ja šāda palīdzība būs vajadzīga.

ASV varasiestādes Irānas piedāvājumu pagaidām nav komentējušas.

ASV laikraksts The New York Times vēsta, ka Irānas Sarkanais Pusmēness ir ļoti pieredzējis palīdzības sniegšanā, jo Irānu bieži vien piemeklē plūdi un zemestrīces. Tomēr organizācija ir arī cieši saistīta ar Irānas valdību. ASV varasiestādes uzskata, ka atsevišķi Sarkanā Pusmēness darbinieki, palīdzot ar dabas katastrofu seku likvidāciju ārvalstīs, nereti nodarbojas ar spiegošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru