Citas ziņas

Palīdzēs pilnveidot prezentēšanas iemaņas

Andris Zeļenkovs [email protected], 31.05.2005

Jaunākais izdevums

Spring Valley Organizācijas Attīstības Centrs 6. un 7.jūnijā organizē divu dienu apmācības kursu "Prezentēšanas iemaņu pilnveidošana". Apmeklējot kursu, interesentiem būšot iespēja vingrināties iemaņu apgūšanā un attīstīt prasmi, kā drošāk un pārliecinošāk ieinteresēt klientus par saviem produktiem un pakalpojumiem, pierādīt priekšniekiem savu ideju svarīgumu un labāk motivēt savus padotos. Kursa apmeklētāji mācīsies, kā pareizi veidot uzstāšanās runu vai prezentāciju, praktiski izmēģinās, kā prot kontrolēt savas emocijas, žestus un stāju, cik raiti un saprotami jūs runā, kā uzdod jautājumus un kā spēj atbildēt uz citu āķīgiem vai provocējošiem jautājumiem. Kurss balstīts uz praktiskiem vingrinājumiem un video treniņiem, kas dod iespēju paskatīties uz sevi no malas, rosina skaidrāk apzināties savas stiprās puses un ierobežojumus komunikācijā. Analizējot vingrinājumus kopā ar pasniedzēju un pārējiem dalībniekiem kā arī vingrinoties atkārtoti, jau kursa laikā var efektīvi uzlabot savas prezentēšanas un pārliecinošas uzvedības iemaņas. Kursu vadīs Ilze Čiščakova - LU Ekonomikas un vadības fakultātē ieguvusi sociālo zinātņu maģistra grādu, beigusi Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolu. Papildinājusi zināšanas dažādos biznesa un pieaugušo izglītības metodikas mācību kursos. Strādājusi LR Kultūras ministrijas Tautas mākslas centrā, A/s Latvijas Dzelzceļš Mācību centrā. No 2000.gada vadīja SIA Lattelekom Mācību centrā vadības apmācības un attīstības programmas un praktisko iemaņu treniņus. Kopš 2003.gada turpina darbu kā vadības attīstības pasniedzēja Organizācijas attīstības centrā SIA Spring Valley.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pilnveidos prezentēšanas iemaņas

Andris Zeļenkovs [email protected], 18.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Spring Valley" Organizācijas Attistības Centrs 18. un 19.aprīlī rīko divu dienu kursus "Prezentēšanas iemaņu pilnveidošana". Kursu organizatori uzskata, ka apmeklējot kursu, interesentiem būs iespēja vingrināties iemaņu apgūšanā un attīstīt prasmi, kā drošāk un pārliecinošāk ieinteresēt klientus par saviem produktiem un pakalpojumiem, pierādīt priekšniekiem savu ideju svarīgumu un labāk motivēt savus padotos. Kursa apmeklētāji mācīsies, kā pareizi veidot uzstāšanās runu vai prezentāciju, praktiski izmēģinās, kā prot kontrolēt savas emocijas, žestus un stāju, cik raiti un saprotami runā, kā uzdod jautājumus un kā spēj atbildēt uz citu āķīgiem vai provocējošiem jautājumiem. Šīs iemaņas ir svarīgas gan sarunās divatā, gan uzrunājot lielāku auditoriju, lai kādu darbu jūs arī nestrādātu. Kurss balstās uz praktiskiem vingrinājumiem un video treniņiem, kas dod iespēju paskatīties uz sevi no malas, rosina skaidrāk apzināties savas stiprās puses un ierobežojumus komunikācijā. Analizējot vingrinājumus kopā ar pasniedzēju un pārējiem dalībniekiem kā arī vingrinoties atkārtoti, jau kursa laikā var efektīvi uzlabot savas prezentēšanas un pārliecinošas uzvedības iemaņas. Kursu vadīs Ilze Čiščakova - LU Ekonomikas un vadības fakultātē ieguvusi sociālo zinātņu maģistra grādu, beigusi Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolu. Viņa papildinājusi zināšanas dažādos biznesa un pieaugušo izglītības metodikas mācību kursos. I.Čiščakova strādājusi LR Kultūras ministrijas Tautas mākslas centrā, A/s "Latvijas Dzelzceļš" Mācību centrā. No 2000.gada vadīja SIA "Lattelekom" Mācību centrā vadības apmācības un attīstības programmas un praktisko iemaņu treniņus. Kopš 2003.gada turpina darbu kā vadības attīstības pasniedzēja Organizācijas attīstības centrā SIA "Spring Valley".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

"Prezentēšanas iemaņu pilnveidošana" notiks 25.-26.aprīlī

Andris Zeļenkovs [email protected], 11.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Spring Valley" Organizācijas Attistības Centrs divu dienu kursus "Prezentēšanas iemaņu pilnveidošana" rīkos 25. un 26.aprīlī, nevis 18. un 19.aprīlī, kā bija paredzēts un kā "db.lv" informēja iepriekš. Kursu organizatori uzskata, ka, apmeklējot kursu, interesentiem būs iespēja vingrināties iemaņu apgūšanā un attīstīt prasmi, kā drošāk un pārliecinošāk ieinteresēt klientus par saviem produktiem un pakalpojumiem, pierādīt priekšniekiem savu ideju svarīgumu un labāk motivēt savus padotos. Kursa apmeklētāji mācīsies, kā pareizi veidot uzstāšanās runu vai prezentāciju, praktiski izmēģinās, kā prot kontrolēt savas emocijas, žestus un stāju, cik raiti un saprotami runā, kā uzdod jautājumus un kā spēj atbildēt uz citu āķīgiem vai provocējošiem jautājumiem. Šīs iemaņas ir svarīgas gan sarunās divatā, gan uzrunājot lielāku auditoriju, lai kādu darbu jūs arī nestrādātu. Kurss balstās uz praktiskiem vingrinājumiem un video treniņiem, kas dod iespēju paskatīties uz sevi no malas, rosina skaidrāk apzināties savas stiprās puses un ierobežojumus komunikācijā. Analizējot vingrinājumus kopā ar pasniedzēju un pārējiem dalībniekiem kā arī vingrinoties atkārtoti, jau kursa laikā var efektīvi uzlabot savas prezentēšanas un pārliecinošas uzvedības iemaņas. Kursu vadīs Ilze Čiščakova - LU Ekonomikas un vadības fakultātē ieguvusi sociālo zinātņu maģistra grādu, beigusi Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolu. Viņa papildinājusi zināšanas dažādos biznesa un pieaugušo izglītības metodikas mācību kursos. I.Čiščakova strādājusi LR Kultūras ministrijas Tautas mākslas centrā, A/s "Latvijas Dzelzceļš" Mācību centrā. No 2000.gada vadīja SIA "Lattelekom" Mācību centrā vadības apmācības un attīstības programmas un praktisko iemaņu treniņus. Kopš 2003.gada turpina darbu kā vadības attīstības pasniedzēja Organizācijas attīstības centrā SIA "Spring Valley".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Subsidētās nodarbinātības pasākumus vērtē atzinīgi

, 22.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

92% no bijušajiem bezdarbnieki, kuri iesaistījušies subsidētās nodarbinātības pasākumos, ir apmierināti ar savu pašreizējo darbu, liecina Tirgus, mediju un sociālo pētījumu aģentūras TNS Latvia 2006.gada jūlijā – augustā veiktais pētījums.

Kopumā gan darba devēji, gan bezdarbnieki Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) organizētos subsidētās nodarbinātības pasākumus novērtējuši atzinīgi.

Subsidētās nodarbinātības pasākumi ir: jauniešu – bezdarbnieku darba prakse pie darba devēja, invalīdu subsidētās nodarbinātības pasākumi, subsidētās nodarbinātības pasākumi dažādām bezdarbnieku grupām (piem., pirmspensijas vecuma bezdarbniekiem, personām pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, pēc soda izciešanas, ilgstošajiem bezdarbniekiem u.c.). Pētījums liecina, ka bezdarbnieki subsidētās nodarbinātības pasākumos galvenokārt iesaistās materiālu un sociālpsiholoģisku iemeslu dēļ. Biežāk minētie iemesli ir: vēlme atrast darbu (72 %) un saņemt algu, nopelnīt (38 %), kā arī vēlme „nokļūt cilvēkos” (11 %). Gandrīz 10 % aptaujāto kā svarīgus iemeslus ir minējuši arī vēlēšanos celt savu kvalifikāciju, pilnveidot esošās darba iemaņas, kā arī vēlēšanos apgūt jaunas prasmes un iemaņas.Kā pozitīvos faktorus par iesaistīšanos subsidētās nodarbinātības pasākumos bezdarbnieki min to, ka pasākumā ir iegūti jauni draugi un paziņas (70 %), pasākumā ir iegūta lielāka darba pieredze (58 %), kā arī tas, ka apgūtas jaunas profesionālās zināšanas, darba prasmes un iemaņas (56 %).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Solnams no septembra piedāvās bezmaksas kursus, kuros būs iespēja apgūt atbalsta speciālista profesijas teorētiskās un praktiskās iemaņas.

«Mēs esam IT konsultāciju un atlases uzņēmums un plānojam sākt specifiskas apmācības, kādas Rīgā līdz šim netiek piedāvātas, proti, tirgū patlaban pieejamas dažādas privātas programmēšanas un testēšanas skolas, kurās kaldina jaunos nozares darbiniekus, bet iztrūkstošais posms ir mācības atbalsta speciālistiem, kas ir svarīgs amats IT uzņēmumu komandā. Mēs cilvēkiem pastāstīsim, ko nozīmē strādāt par atbalsta speciālistu, kādas iemaņas no viņiem sagaida darba devējs, kā arī kursantiem dosim veikt virkni praktisku uzdevumu ar reālām biznesa sistēmām, līdz ar to viņi pēc mūsu vadīto kursu beigšanas būs gatavi darba tirgum un uzreiz varēs sākt strādāt. Tā kā ar darbinieku atlasi nodarbojamies jau vairākus gadus, mēs zinām, kādas mūsu klientiem ir prasības un vajadzības, līdz ar to uzreiz varēsim piedāvāt reālas darba vietas. Turklāt kursu absolventus nepametīsim vienus jaunajā jomā, bet arī turpmāk sniegsim atbalstu un, ja nepieciešams, nodrošināsim arī papildu mācību nodarbības,» stāsta SIA Solnams vadošais partneris Aleksejs Beloglazovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noskaidroti uzņēmumi cīņai par Latvijas pārstāvēšanu konkursā "Creative Business Cup 2020" Kopenhāgenā.

Cīņu par uzvaru startup uzņēmumu konkurencē turpina astoņi jaunie un radošie uzņēmumi. Nacionālais fināls norisināsies 2.martā. Šogad starptautiskā konkursa "Creative Business Cup 2020" (CBC) nacionālajai atlasei pieteiktās idejas ir dažādas – no tehniskiem risinājumiem līdz dizaina produktiem.

Finālsacensībām izvirzītie pretendenti: "Zeltini" (amfībija, kas aprīkota ar elektromotoriem), "Flockmen" (attīstošas koka rotaļlietas), "Diegu meistars" ("dari pats" komplekts mākslas darbu radīšanai no diega), "Ko tu elpo" (gaisa attīrīšanas un klimata uzlabošanas sistēma), "Pupuchi" (kraukšķīga un veselīga uzkoda no cūku pupām), "Uppo" (dizaina roku aproces darbam ar datoru), "Barboleta" (līdzsvara platformas bērnu mācību procesa uzlabošanai), "WinGo Deposit" (atkritumu šķirošanas automāts).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar iPhone X Apple pierāda, ka nav aizmirsis, kā izstrādāt inovatīvus risinājumus

Viedtelefonu tirgus izveidošanā nenovērtējamu pienesumu devušā iPhone desmit gadu jubilejā Apple savus cienītājus aplaimojis ne vien ar ikgadējo «āboltelefona» uzlabojumu iPhone 8 veidolā, bet arī krietni pārveidotu jubilejas versiju iPhone X. Un, ja «astotnieka» pirmajā tirdzniecības dienā pircēju attieksme bija neierasti vēsa, tad X jeb «desmitnieks» parādīja, ka fanātisko Apple lietotāju entuziasms joprojām nav pagaisis. Kilometriem garas rindas metropolēs, un arī Rīgā prezentācijas pasākumā Euronics veikalā visi pieejamie eksemplāri tika izķerti dažās minūtēs.

Vai tiešām tādai ažiotāžai ir pamatots iemesls? Jāsāk ar to, ka iPhone X iestrādātas vairākas tehnoloģijas, kas vismaz Apple ir jaunums. Ārpus kaliforniešu apjūsmotāju pulka gan lielākā daļa no tām jau labu laiku ir redzētas un aptaustītas. Tomēr pieminēšanas vērtas tās ir.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Rīkojot vērienīgu vides festivālu visai ģimenei, pateiksies par iedzīvotāju nopelniem atkritumu šķirošanā

Zaļā josta, 24.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paralēli valstī ieviestajai šķiroto atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūrai Zaļā josta rod veidus, kā vēl plašāku sabiedrības daļu iesaistīt atkritumu šķirošanā un atkritumu pārstrādes veicināšanā. Par vienu no efektīvākajiem veidiem atzīts darbs ar izglītības iestādēm, ar dažādām izglītojošām aktivitātēm un izklaides pasākumiem sekmējot jauniešu interesi par videi draudzīgu dzīvesveidu.

Paralēli iepakojuma un videi kaitīgu preču apsaimniekošanai, neatņemama Zaļā josta ikdienas sastāvdaļa ir sabiedrības vides izglītība. Un nozīmīga mērķgrupa ir bērni un jaunieši, kas ir atvērti jaunām zināšanām, labprāt apgūst jaunas iemaņas un visu skolā apgūto steidz pavēstīt mājiniekiem. Tāpēc uzņēmuma rīkotie otrreizējo izejvielu vākšanas konkursi mācību iestādēm ir viens no veidiem, kā ne tikai runāt un mācīt par pareizu rīcību ar atkritumiem, bet arī ir praktisks instruments, kā atkritumu šķirošanā atraktīvā veidā iesaistīt visu ģimeni.

“Šķiroto atkritumu savākšanas infrastruktūra ir pieejama visā Latvijā, tāpēc mūsdienās vairs nav objektīvu argumentu atkritumus nešķirot,” norāda Zaļā josta valdes priekšsēdētājs Jānis Lapsa. “Taču mūsu rīkotie konkursi skolēniem sniedz papildu iespēju savākt vēl vairāk vērtīgu otrreizējo izejvielu un šķūnīšos vai bēniņos gadiem krātos atkritumus pārvērst jaunos, otrreiz pārstrādātos izstrādājumos. Lai arī sabiedrības izpratne par atkritumu šķirošanas nepieciešamību ik gadu strauji aug, tomēr vēl joprojām iedzīvotājiem ir nepieciešams papildus stimuls izdarīt vides labā vēl vairāk,” atzīst J. Lapsa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) paziņojusi par 121 miljona eiro investīcijām vides un klimata pasākumu programmas "Life" integrētajos projektos, kuriem būtu jāveicina "zaļo atveseļošanos".

EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā informē, ka finansējums, kas salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir pieaudzis par 20%, palīdzēs Beļģijai, Vācijai, Īrijai, Francijai, Ungārijai, Itālijai, Latvijai, Nīderlandei, Polijai, Portugālei un Slovākijai sasniegt savus zaļos mērķrādītājus.

EK paredz, ka šie integrētie projekti piesaistīs papildu līdzekļus, dalībvalstīm palīdzot izmantot citus Eiropas Savienas (ES) finansējuma avotus, to vidū lauksaimniecības fondus, struktūrfondus, reģionālos un pētniecības fondus, kā arī valsts līdzekļus un privātā sektora investīcijas.

EK atzīmēja, ka integrētie projekti uzlabo iedzīvotāju dzīves kvalitāti, dalībvalstīm palīdzot panākt atbilstību ES tiesību aktiem sešās jomās: daba, ūdens, gaiss, atkritumi, klimata pārmaiņu mazināšana un pielāgošanās klimata pārmaiņām. Tie atbalsta plānus, kas vajadzīgi, lai vides un klimata tiesību aktus īstenotu koordinēti un plašā teritoriālā mērogā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar jūras flotes tehnoloģiju attīstību Latvijas Jūras akadēmijā pieaug studiju procesā izmantoto tehnoloģiju parks, kurā esošās iekārtas kā simulatori aizvien vairāk tiek izmantotas inženierzinātņu un kuģu vadības jūras virsnieku apmācībā, informē akadēmijas pārstāvji.

Jaunākais apmācību procesā iekļautais simulators ir Augstsprieguma simulators, kas studentiem ļaus apgūt iemaņas kuģa augstsprieguma iekārtu apkalpošanā. Simulators iegādāts par aptuveni 9000 eiro.

«Pēdējos gados uz kuģiem – gan pasažieru, gan kravas kuģiem strauji aug dažādu moderno tehnoloģiju izmantošana. Tāpēc zināšanas darbā ar jaunajām tehnoloģijām tiek prasītas arī no jaunajiem jūrniecības speciālistiem. Šobrīd pasaulē trūkst ap 30 000 kuģu virsnieku, tas ir, stūrmaņu, mehāniķu un elektromehāniķu. Taču darba tirgū jauno speciālistu konkurētspēja ir cieši saistīta ar praksi, savukārt kvalitatīva prakse – ar jau krastā iegūtām reālām zināšanām par kuģu darbību un vadību,» stāsta Latvijas Jūras akadēmijas (LJA) rektors Jānis Bērziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sodu piemērošana ir nekonsekventa, tiek kavēti procesuālie termiņi, nereti nav iespējams izsekot, kā noteikts soda mērs, turklāt faktiski izdevies piedzīt vien 53% no uzliktajiem naudas sodiem, secināts Valsts kontroles (VK) veiktajā revīzijā, kuas ietveros vērtēta naudas sodu piemērošanas prakse VID.

VK Sabiedrisko attiecību un iekšējās komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciālists Reinis Grāvītis informē, ka no 2014. līdz 2016. gadam VID ir piemērojis ap 52 000 naudas sodu kopsummā teju 12 milj. euro apmērā. VID un FM būtu jāvērtē pārkāpumu iemesli un tas, vai ar sodu piemērošanu vispār izdodas samazināt pārkāpumu skaitu, norāda VK.

«Administratīvo sodu, tai skaitā naudas sodu, mērķis ir motivēt sabiedrību ievērot likumus un novērst pārkāpumus. VID var piemērot 105 dažādus naudas sodus. Tomēr praksē 80% naudas sodu tiek piemēroti par nesadarbošanos ar nodokļu administrāciju, par grāmatvedības un pārskatu iesniegšanas pārkāpumiem vai par nodokļu un informatīvo deklarāciju savlaicīgu neiesniegšanu,» secinājus VK.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mācīs "ābeci" uzņēmumu vadošajiem darbiniekiem

Andris Zeļenkovs [email protected], 10.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Organizāciju attīstības centrs SIA "Spring Valley" 16. - 18.martā organizē mācību kursu "Vadītāja ABC". Kursa dalībnieki iegūšot dziļāku ieskatu par vadītāja lomu organizācijas attīstības vēstures kontekstā, kā arī padziļinās izpratni par svarīgiem jēdzieniem vadītāja darbā – loma, robežas, pilnvaras, attīstība. Būs iespēja praktiski pilnveidot un attīstīt vadīšanas iemaņas darbā ar indivīdu, komandu un uzdevumu, pilnveidot efektīvas komunikācijas iemaņas, kā arī apzināt sava vadīšanas un līderības stila stiprās puses un ierobežojumus. Bez tam kursa dalībnieki attīstīs spēju reflektēt un mācīties no savas ikdienas pieredzes, lai mācīšanās un attīstība turpinātos arī pēc kursa beigām. Kursu vadīs Ilze Čiščakova, kas LU Ekonomikas un vadības fakultātē ieguvusi sociālo zinātņu maģistra grādu, beigusi Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolu. L.Čiščakova strādājusi LR Kultūras ministrijas Tautas mākslas centrā, A/s Latvijas Dzelzceļš Mācību centrā. No 2000.gada vadījusi SIA Lattelekom Mācību centrā vadības apmācības un attīstības programmas un praktisko iemaņu treniņus. Kopš 2003.gada turpina darbu kā vadības attīstības pasniedzēja Organizācijas attīstības centrā SIA Spring Valley.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Organizē apmācību kursu vadītājiem

Andris Zeļenkovs [email protected], 07.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Spring Valley" Organizācijas Attīstības Centrs no 10. līdz 12.maijam rīko trīs dienu apmācību kursu "Vadītāja ABC". Piedaloties kursā būs iespēja: - gūt dziļāku ieskatu par vadītāja lomu organizācijas attīstības vēstures kontekstā; - padziļināt izpratni par svarīgiem jēdzieniem vadītāja darbā – loma, robežas, pilnvaras, attīstība; - praktiski pilnveidot un attīstīt vadīšanas iemaņas darbā ar indivīdu, komandu un uzdevumu; - pilnveidot efektīvas komunikācijas iemaņas; - apzināt sava vadīšanas un līderības stila stiprās puses un ierobežojumus; - attīstīt spēju reflektēt un mācīties no savas ikdienas pieredzes, lai mācīšanās un attīstība turpinātos arī pēc kursa beigām. Kursa vadītāja Ilze Čiščakova LU Ekonomikas un vadības fakultātē ieguvusi sociālo zinātņu maģistra grādu, beigusi Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolu. Papildinājusi zināšanas dažādos biznesa un pieaugušo izglītības metodikas mācību kursos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

NVA: Robotizācija un mākslīgais intelekts sāk kļūt par realitāti Latvijā

Zane Atlāce - Bistere, 29.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gads nodarbinātības jomā ir bijis sekmīgs gan Latvijai, gan Eiropas Savienībai (ES) kopumā - vairāk nekā 2 miljonu bezdarbnieku ES integrējās darba tirgū, ekonomikas izaugsme notiek visās dalībvalstīs, un situācija darba tirgū uzlabojas, secina Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA).

Šī gada decembra vidū bezdarba līmenis Latvijā bija 6.8% un, saskaņā ar Labklājības ministrijas prognozēm, reģistrētā bezdarba līmenis 2018.gadā vidēji būs 6.7%.

Jau gadu NVA vada Evita Simsone un stājoties amatā viņas primārais uzdevums bija rast jaunas iespējas, kā pilnveidot sniegto atbalstu darba devējiem, lai sekmētu nodarbinātības līmeņa pieaugumu.«Dinamiska darba tirgus attīstība rada dažādus izaicinājumus gan darba ņēmējiem, gan darba devējiem. NVA aizvien biežāk kļūst par vidutāju starp nākotnes redzējumu, izaicinājumiem darba tirgū un ikdienas realitāti, kad indivīdi saskaras ar grūtībām atrast darbu. Straujas izmaiņas, jaunas nodarbinātības formas, robotizācija un mākslīgais intelekts sāk kļūt par ikdienas realitāti Latvijā, kas maina ne tikai formātu, kā konkrēts darbs līdz šim bijis īstenots, bet pieprasa ikvienam no mums pilnveidot savas iemaņas un apgūt aizvien jaunas prasmes,» teic E.Simsone.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Mācīšanās un darīšana kļuvusi par skatīšanos un spēlēšanos

Dienas Bizness, 04.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Alvins Toflers - «21. gadsimta analfabēti nebūs tie, kas neprot lasīt un rakstīt, bet gan tie, kuri nespēj mācīties, atmest iemācīto un sākt mācīties no jauna"

Izaugsmei veltītajā portālā expertenough.com autors Korbets Barrs (Corbett Barr) iesāk rakstu ar brīdinājumu - kļūšana par ekspertu nav domāta visiem. Mūsdienu problēma slēpjas tajā, ka cilvēki vēlas kļūt par ekspertiem dažādās jomās, taču patiesībā viņiem nepietiek gribas nopūlēties, lai patiesi par tādiem kļūtu. Vai modernajā pasaulē, kas tiecas pēc izpriecām un atzinības, māksla kļūt par īstu savas lietas pārzinātāju ir zudusi?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājā 27 NVO projekti sadala līdzfinansējumu 28 000 eiro apmērā

Dienas Bizness, 07.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Liepājas domes izsludinātajā nevalstisko organizāciju (NVO) projektu līdzfinansēšanas konkursā tika iesniegti 34 projektu pieteikumi, no kuriem finansiālu atbalstu guvuši 27 projekti. Kopumā piešķirts līdzfinansējums 28 000 eiro apmērā.

Liepājas pilsētas domes Nevalstisko organizāciju projektu konkursa izvērtēšanas komisija 14 projektiem (no 27) piešķīra visu lūgto līdzfinansējuma summu, pārējie tika atbalstīti daļēji.

Pirmo reizi šogad projektu konkursā startēja tādas NVO kā biedrība Gaismiņa, Sociālo vajadzību centrs KLINTS, Liepājas baltkrievu kopiena Mara un biedrība ETNO Liepāja.

Biedrības Gaismiņa projekts «Gaismiņām būt» paredz pilnveidot biedrības dalībnieku prasmes un veicināt emocionālo, sociālo, vokālo izaugsmi, popularizēt biedrības darbību un sasniegumus, kā arī motivēt un novērtēt jauniešu sasniegumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izmaiņas sociālajā jomā no 2008.gada 1.janvāra

, 19.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot pilnveidot Labklājības ministrijas (LM) īstenoto valsts sociālo politiku nodarbinātības, sociālās apdrošināšanas, sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības jomās, no nākamā gada 1.janvāra stājas spēkā vairākas iedzīvotājiem būtiskas izmaiņas, informē LM.

No 2008.gada 1.janvāra:

- minimālā darba alga paaugstināsies no 120 līdz 160 latiem, tādējādi uzlabojot dzīves līmeni cilvēkiem ar zemiem ienākumiem,

- tiks ieviests vecāku pabalsts – jaundzimušā māte vai tēvs varēs saņemt vecāku pabalstu 70% apmērā no savas sociālās iemaksu algas. Jaunajam pabalstam atcelti „griesti” (nav noteikta maksimālā robeža), un tas līdzināsies algai, ko cilvēks saņem „uz rokas” pēc nodokļu nomaksas. Tas aizstās līdzšinējo bērna kopšanas pabalstu, ko izmaksāja no valsts pamatbudžeta. Pabalstu nākamgad vidēji mēnesī saņems gandrīz 12,9 tūkstoši cilvēku;

- no 50 līdz 150 latiem mēnesī trīskāršosies pabalsts par bērna invalīda ar smagiem funkciju traucējumiem kopšanu. Saskaņā ar LM aprēķiniem, bērna invalīda kopšanas pabalstu 2008.gadā varētu saņemt 750 cilvēki;

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Invalīdus apmāca sevi prezentēt darba tirgū

, 20.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

20. novembrī Invalīdu informācijas un vides pieejamības centrā VAR! sākušās apmācības pirmajiem desmit projekta Atrodi darbinieku! dalībniekiem no Rīgas, Db.lv informēja Invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons pārstāvis Ivars Balodis.

„Ar šīm apmācībām aizsākas piecu mēnešu apmācību cikls, kura ietvaros tiks apmācīti 50 cilvēki ar invaliditāti darba meklēšanas un sevis prezentēšanas iemaņās ne tikai Rīgā, bet arī citos Latvijas reģionos. Pirmais posms notiek Rīgā un mums ir liels prieks, ka visi projektā iesaistītie cilvēki ir apņēmības pilni sasniegt savus mērķus un nopietni gatavojas trīs dienu garajām apmācībām. Laikā, kad masu medijos nemitīgi parādās informācija par darbaspēka trūkumu, pēc šī apmācību posma darba tirgū ieies 10 pašpārliecināti un strādāt griboši potenciālie darba ņēmēji," stāstīja I. Balodis.

Iepriekšējā projektā izstrādātā audio-vizuālā darba meklētāju datu bāze, kuras galvenais uzdevums ir palīdzēt darba meklētājiem ar invaliditāti un darba devējiem atrast vienam otru, ir pieejama internetā www.varcentrs.lv. Lapas statistika liecina, ka darba meklētāju cilvēku ar invaliditāti interese ir liela – reģistrēti 402 darba meklētāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Biznesa skicēs uzvar sēņu micēlija paneļi, augstskolas izvēles un fizioterapijas aplikācijas

Db.lv, 04.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skaņu slāpējoši sēņu micēlija paneļi, augstskolas izvēles un fizioterapijas aplikācijas – jauniešu biznesa idejas piesaista vairāk nekā 10 tūkstošus balsu.

Cīņā ar teju tūkstoš jauniešu idejām augstāko novērtējumu Swedbank ideju konkursā “Biznesa skices” saņem skaņu slāpējoši paneļi “Hushroom”, kas ražoti no sēņu micēlija, un divas aplikācijas – “Studefy”, kas palīdzēs izvēlēties piemērotāko augstskolu, un “Re:Shape” – precīzai fizioterapijas vingrinājumu veikšanai mājas apstākļos. Lai iegūtu kāroto uzvaru, konkursa finālā jaunieši piesaistījuši vairāk nekā 10 tūkstošus potenciālo klientu balsu.

“Pagājušajā gadā mana biznesa ideja iekļuva tikai pusfinālā. Tādēļ šogad laicīgi domājām citu biznesa ideju un jau novembrī sākām darboties ar sēņu micēlija akustiskajiem paneļiem. Kaut gan pirmajā mēģinājumā izgatavotie paneļi sapelēja, nenobijāmies un mērķtiecīgi centāmies vēlreiz. Šobrīd strādājam pie ceturtā prototipa veidošanas. Man vislabāk patika video veidošana, taču noteikti nākotnē noderēs arī biznesa plāna rakstīšana, kas palīdzēja ieceri salikt pa plauktiņiem. Arī balsu vākšana bija ļoti vērtīga, un mēs esam atraduši atbalstītājus visā Latvijā, aktīvi iesaistījās visa skola, skolotāji, vecāki, draugi un paziņas, kuri palīdzēja vākt balsis. Mūsu mērķis bija parādīt, ka Jelgavas 4. vidusskolā var tapt vērtīgas biznesa idejas. Aicinām jauniešus domāt par uzņēmējdarbību jau skolas laikā un priecājamies, ka Swedbank konkursā iegūtā nauda palīdzēs mums attīstīt savu biznesu,” akcentē Estere Jungfermane, viena no “Hushroom” idejas autorēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Akcelerators 500 Startups aicina uz atlasi sēklas stadijas startup uzņēmumus

Lelde Petrāne, 27.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Startup jeb jaunuzņēmumu akcelerators 500 Startups (ASV) trešo gadu atgriežas Rīgā un aicina sēklas (seed) stadijas startup uzņēmumus pieteikties konkursam (startup pitch), kas notiks Investoru dienā 29. novembrī. Lielais fināls norisināsies 30. novembrī uz Digital Freedom Festival lielās skatuves.

Uzvarētājs saņems iespēju kvalificēties 4 mēnešu intensīvam sēklas stadijas uzņēmumu apmācību kursam un iegūs 150 000 ASV dolāru investīciju. Pieteikšanās termiņš - 19. oktobris.

Labākie 3-5 uzņēmumi, kuri izturēs pirmo atlases kārtu Investoru dienā 29. novembrī, iegūs iespēju prezentēt savu ideju 30. novembrī uz Digital Freedom Festival lielās skatuves vietējiem un starptautiskiem investoriem, medijiem un citiem festivāla apmeklētājiem. Dalībnieki iegūs atpazīstamību un jaunus kontaktus, bet uzvarētājs - ceļazīmi uz fināla atlases kārtu Silīcija ielejā iekļūšanai nākamajā akceleratora «iesaukumā».

Dalība konkursā dos iespēju pilnveidot savu ideju un prezentēšanas spējas, iegūt produkta novērtējumu no industrijas pārstāvjiem un ekspertiem, piekļūt pasaules mēroga kontaktiem un investoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Meklēs reģiona labākos startup uzņēmējus

Lelde Petrāne, 09.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Digital Freedom Festival, turpinot sadarbību ar akceleratoru 500 Startups (ASV) un starptautisko uzņēmēju, investoru un mentoru apvienību Rockstart (Nīderlande), aicina sēklas (seed) stadijas startup uzņēmumus pieteikties konkursam (startup pitch).

Pieteikšanās sacensībām - līdz š.g. 18. oktobrim, finālā iekļuvušie uzņēmumi tiks izziņoti š.g. 1. novembrī. Lielais fināls - Digital Freedom Festival Investoru dienas ietvaros š.g. 15. novembrī.

Digital Freedom Festival līdzdibinātāja un Latvijas Start-up uzņēmumu asociācijas Startin.lv valdes locekle Dagnija Lejiņa norāda: «Nokļūt pie 500 Startups ir kā nokļūt garas rindas priekšā. Tas vairo uzticību arī investoru acīs un dod nenovērtējamu personisko pieredzi un izaugsmi. Iesaku nešaubīties un piedalīties konkursā, jo 80% no uzvaras arī ir cīņa par uzvaru!»

500 Startups konkursam var pieteikties sēklas stadijas uzņēmumi ar izstrādātu produkta prototipu, kam veikti testi. Labākie 3-5 uzņēmumi, kuri izturēs pirmo atlases kārtu, iegūs iespēju prezentēt savu ideju vietējiem un starptautiskiem investoriem, medijiem un citiem festivāla apmeklētājiem. Uzvarētājs iegūs ceļazīmi uz fināla atlases kārtas interviju Silīcija ielejā iekļūšanai nākamajā akceleratora «iesaukumā», lai cīnītos par iespēju iegūt pasaules klases mentoringu, 150 000 ASV dolāru finansējumu un dalību 4 mēnešu akcelerācijas programmā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

500 Startups aicina uz atlasi pirmssēklas stadijas startup uzņēmumus

Rūta Lapiņa, 03.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paplašinot «Digital Freedom Festival» mērogu, arī šogad pasaules vadošais akcelerators «500 Startups» no ASV aicina pirmssēklas (pre-seed) stadijas startup uzņēmumuspieteikties konkursam (startup pitch), informē «Digital Freedom Festival» preses sekretāre Inga Tauriņa.

Uzvarētājs saņems iespēju iegūt zināšanas, netiešo finansējumu un atbalsta rīkus vairāk nekā 100 000 ASV dolāru vērtībā. Pieteikšanās termiņš - 10. novembris.

«Rīga ir vienīgā vieta Eiropā, kur pasaulē vadošais akcelerators 500 Startups no ASV organizē startup pitch konkursu jeb atlasi jaunuzņēmumiem. Tā ir «zelta biļete» mūsu reģiona uzņēmumiem un iespēja iegūt ne tikai finansējumu vairāk nekā 100 000 dolāru apjomā, bet arī zināšanas un pieredzi San Francisko,» saka «Digital Freedom Festival» līdzdibinātāja Dagnija Lejiņa.

«Jums nebūs jāmēro garais ceļš uz Silīcija ieleju, lai prezentētu savu ideju, Silīcija ieleja nāk pie jums uz Rīgu, lai varat pieteikt sevi plašākai pasaulei,» viņa piebilst.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

FOTO: Pasaules zaļo biznesa ideju konkursā ClimateLaunchpad 2018 Latviju pārstāvēs trīs komandas

Db.lv, 19.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1. un 2. novembrī Skotijā par uzvaru pasaulē vadošajā videi draudzīgo biznesa ideju konkursā «ClimateLaunchpad 2018» cīnīsies trīs Latvijas komandas; starptautisko konkursu Latvijā pirmo reizi īstenoja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dizaina fabrika.

Konkurss «ClimateLaunchpad» ir viena no Eiropas Inovāciju un tehnoloģijas institūta (EIT) klimata zināšanu un inovāciju kopienas «Climate-KIC» iniciatīvām, kas vērsta uz klimata pārmaiņu mazināšanu, vienlaikus veicinot zaļo uzņēmumu izaugsmi pasaules mērogā. Šogad «ClimateLaunchpad» piedalās 35 valstis, bet to atbalsta vairāk nekā 100 partneru, to skaitā labi zināmi uzņēmumi un organizācijas, piemēram, «Accenture», «Deloitte», «Microsoft», «Volvo», Pasaules Dabas fonds utt.

«ClimateLaunchpad» Latvijas finālā triumfēja biznesa ideja «TreeHouse Place». «TreeHouse place» entuziasti RTU Arhitektūras fakultātes maģistrantūras studenta Matija Babra vadībā veido multifunkcionālas, dabai draudzīgas, no koku baļķiem un virvēm veidotas platformu izbūves koku galotnēs un popularizē videi draudzīgu būvniecību un dzīvesveidu. Otro vietu ieguva ideja «E-scooter rent at hotels» par elektrisko skrejriteņu nomu Dienvidspānijā, bet trešo - «SpirulinaNord» — inovatīva tehnoloģija spirulīna audzēšanai Latvijas klimatiskajos apstākļos, piedāvājot izejvielu veselīgām maltītēm. Spirulīna ir augu valsts izcelsmes omega-3, olbaltumvielu un antioksidantu avots.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noteiktas prasības pusceļa mājām

, 20.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 20.martā valdība apstiprināja Labklājības ministrijas izstrādātās prasības pusceļa mājas pakalpojuma sniedzējiem.

Tās paredz grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos Prasības sociālo pakalpojumu sniedzējiem.

Izstrādātās prasības norāda kārtību, kādā tiek realizēta sociālā rehabilitācija pusceļa mājās. Noteikts, ka tajās strādā sociālie darbinieki, sociālie rehabilitētāji vai sociālie aprūpētāji. Tāpat norādīts, kādam jābūt pusceļa māju iedzīves nodrošinājumam, kā arī kādas ir tās sadzīves un pašaprūpes iemaņas un to apjoms, kas cilvēkiem jāapgūst.

Prasības nosaka arī nepieciešamību izstrādāt katra cilvēka sociālās rehabilitācijas plānu, kā arī, izbeidzot sociālās rehabilitācijas kursu, sagatavot kopsavilkumu par šī plāna izpildes gaitu un atzinumu par cilvēka piemērotību patstāvīgai dzīvei vai dzīvei grupu mājā (dzīvoklī). Tāpat noteikta arī nepieciešamā dokumentācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Statoil degvielas uzpildes stacijā Ādažos rīt, 8.jūnijā, notiks kopīgas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un Statoil Fuel & Retail Latvia praktiskās apmācības, kurās pilnveidos iemaņas rīcībai gadījumā, kad degvielas uzpildes stacijas telpās tiek atrasts sprādzienbīstams priekšmets.

Apmācībās piedalīsies Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas (NMN) skolas kursanti, kā arī degvielas uzpildes stacijas darbinieki. Sprādzienbīstamo priekšmetu neitralizēs NMN skolas kursanti, izmantojot ūdens lielgabalu.

«Kursantu apmācībai reālām situācijām pietuvinātos apstākļos ir ļoti būtiska nozīme, tāpēc esmu pateicīgs Statoil Fuel & Retail Latvia par šo sadarbības iespēju,» norāda NMN skolas Improvizēto spridzināšanas ierīču neitralizēšanas nodaļas priekšnieks kapteinis Raimons Mārtiņš.

«Ar NBS šādā veidā sadarbojamies pirmo reizi un kopīgās apmācības būs jauna un noderīga pieredze, lai pilnveidotu Statoil risku vadības procedūras un darbinieku iemaņas. NBS iniciatīva rīkot mācības tieši mūsu degvielas uzpildes stacijā papildina Statoil drošības politiku – preventīvu negadījumu risku identificēšanu un novēršanu, kā arī darbinieku kompetences celšanu ar dažādu negadījumu simulācijām, kas palīdz reālā situācijā rīkoties ātrāk, precīzāk un jau sagatavoti,» stāsta Statoil Fuel & Retail Latvia Vides.Veselības.Drošības. departamenta vadītājs Viesturs Astičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Jauna ceļa atklāšana Latvijas tehnoloģiju izglītībā

Anna Andersone, “StartSchool” līdzdibinātāja, “Riga TechGirls” vadītāja, 07.05.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju zināšanas kļūst par kritiski svarīgu kompetenci, kas nepieciešamas, lai nodrošinātu uzņēmumu konkurētspēju. Organizācijas aizvien biežāk cenšas piesaistīt cilvēkus, kuriem ir gan nepieciešamās zināšanas, gan praktiskās iemaņas. Tieši prasmju pilnveide ir lielākais izaicinājums, jo tam nepieciešama līdzdarbošanās tehnoloģiju biznesa kopienā, sadarbība ar jau esošiem uzņēmumiem un nozares ekspertiem.

Pēdējos gados esam spēruši nozīmīgu soli tehnoloģiju izglītības attīstībā, viens no piemēriem ir “Riga Techgirls”. Tomēr, neskatoties uz sasniegumiem, saskaramies ar būtisku izaicinājumu – trūkst cilvēku, kuriem ir gan tehnoloģiju, gan biznesa zināšanas, kā arī praktiskās iemaņas. Pirms vairākiem gadiem, viesojoties Francijā, uzzināju par starptautisko programmu “School42”, kas bija guvusi plašu atzinību un popularitāti.

Šī programma sagatavo cilvēkus darbam, sniedzot praktiskās iemaņas, un vairāk nekā 90% absolventu veido karjeru tehnoloģiju jomā. Tas mani iedvesmoja un lika aizdomāties, kādēļ Latvijā nav līdzīgas iniciatīvas? Mums nav milzīgu dabas resursu, ko eksportēt, kādreizējais plāns, būt par tranzīta valsti starp Rietumiem un Austrumiem, vairs nav aktuāls. Tāpēc svarīgs ir tikai tas, ko paši spēsim radīt, un tas, vai varēsim radīt produktus un pakalpojumus ar pievienoto vērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru