Ražošana

Pārbaudīta samita laikā drošības dienestiem izsniegtā pārtika

, 06.12.2006

Jaunākais izdevums

Šī gada 27. novembrī no NBS Pārtikas dienesta Pārtikas un veterinārais dienests saņēma telefonisku sūdzību, ka drošības dienestiem un NBS vienībām piegādāti Kartupeļu – desas salāti ar produkta marķējumā svītrotu beigu realizācijas termiņu (zem svītrojuma saskatāms iedrukāts derīguma termiņš – 28.10.2006.). Produkcijas sagatavošanu un piegādi NBS vienībām veica SIA Fazer Amica.

PVD Rīgas pilsētas pārvaldes pārtikas inspektori, veicot kontroli SIA Fazer Amica struktūrvienībā, konstatēja, ka telefoniskā informācija ir apstiprinājusies, Db.lv informēja dienesta pārstāve Iresa Miksone. Pēc uzņēmuma vadības skaidrojuma, derīguma termiņa svītrošanu ir veikuši pašrocīgi, nenodrošinot jaunā jeb papildus marķējuma izgatavošanu katrai fasētajai produkcijas vienībai.

Salātu ražotājs a/s MELECO (Igaunija) ir nosūtījis savu atvainošanās vēstuli, kurā ir minēts fakts par kļūdaini iedrukātu derīguma termiņu Kartupeļu – desas salātiem, kas faktiski tika ražoti 23.11.2006. ar derīguma termiņu 28.11.2006. Tika paņemti kontrolparaugi kartupeļu-desas salātiem oriģināliepakojumā, kuri tika nosūtīti uz Nacionālo Diagnostiskas centra laboratoriju izmeklējumu veikšanai. 4.decembrī saņemtā galīgā atbilde apstiprina, ka salāti atbilst obligātajām nekaitīguma prasībām pēc mikrobioloģiskajiem rādītājiem (paraugs tika izmeklēts t.sk. uz stafilokokkiem, salmonellām, enterobaktērijām u.c. mikroorganismiem).

Šī gada 29. novembrī tika saņemta telefoniska informācija no NBS štāba bataljona arī par apšaubāmas kvalitātes ēdiena saņemšanu Zemessardzes bataljona dislokācijas vietā Skultes lidlaukā. PVD Rīgas pilsētas pārvaldes inspektori nekavējoties ierodoties Skultes lidlaukā kopā ar NBS pārstāvjiem, konstatēja sekojošo:

- No Zemessardzes ārsta saņemta informācija par to, ka bija saņemtas silto ēdienu porcijas termoboksos – vistas frikasē ar dārzeņiem un rīsiem; vistas frikasē ar zaļiem zirnīšiem mērcē bez piedevām - kopā: 718 porcijas (pēc ēdienkartes jābūt vistas frikasē ar rīsiem un dārzeņiem), no kurām aptuveni 20 porcijas bijušas bez rīsiem un atverot bija jūtama netipiska smarža. Šīs porcijas pēc ārsta ieteikuma nav tikušas lietotas uzturā.

- Porcijas saņemtas no SIA Fazer Amica plkst. 19.30 un nogādātas Skultes lidlaukā plkst. 20.30 ar Zemessardzes bataljona transportu.

- Minētās kontrolporcijas 30.decembrī nosūtītas testēšanai uz PVD Nacionālo diagnostikas centru (NDC).

Pēc NDC laboratorisko izmeklējumu rezultātiem vienā no trijiem paņemtajiem ēdienu paraugiem (vistas frikasē) atklātas neatbilstības pēc organoleptiskajiem rādītājiem - mērcei, kurai nebija raksturīga smarža un garša. Paņemto paraugu mikrobioloģisko izmeklējumu rezultāti atbilst pārtikas nekaitīguma rādītājiem.

Uzņēmuma SIA Fazer Amica amatpersonas uzaicinātas uz PVD Rīgas pilsētas pārvaldi, lai sniegtu paskaidrojumus un varētu pieņemt galīgo lēmumu par konstatētajām neatbilstībām.

"Svarīgi, ka paši patērētāji ir savlaicīgi pamanījuši iepriekšminētās problēmas un ir ziņojuši kontroles dienestam", atzīst PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova, informējot, ka "ar pārtiku saistīti saslimšanas gadījumi minētajās NBS, Zemessardzes un drošības dienestu vienībās NATO samita laikā netika reģistrēti".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Statistika par NATO samitu

, 06.12.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbilstoši NATO samita preses centra sniegtajai informācijai, NATO samita norises nodrošināšanā iesaistījušies apmēram 13 800 cilvēku

1. NATO valstu un valdību sanāksmes organizācijas birojs - 77 cilvēki

2. NATO samita norises vietas - Olimpiskā sporta centra - sagatavošana (projekta izstrāde, būvniecība, iekārtošana, dizaina noformējums, u.c.) - apmēram 1400 cilvēku

3. Drošības pasākumu koordinācija (policija, bruņotie spēji, ugunsdzēsības dienests, robežsardze, u.c. ) - apmēram 8000 cilvēku

4. Medicīniskais nodrošinājums Latvijā samita dienās - vairāk kā 400 cilvēku

5. Mediju akreditācijas centra un preses centra darbības nodrošināšana (akreditācijas centrs, preses centrs, TV un radio tehniskais nodrošinājums, tulkošana, mediju 'pūlu' eskortēšana, u.c. ) - apmēram 200 cilvēku

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sāksies NATO samita brīvprātīgo apmācība

, 02.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

NATO samita organizācijas birojs ir apzinājis lielāko daļu no 600 brīvprātīgajiem, kas palīdzēs NATO samita organizatoriem pēdējās nedēļās pirms samita un tā laikā, lai nodrošinātu veiksmīgu nozīmīgā pasākuma norisi.

NATO samita organizēšanas birojs izsaka lielu pateicību Latvijas iedzīvotājiem par lielo atsaucību un vēlmi palīdzēt NATO samita rīkošanā. Gandarījumu sniedza brīvprātīgo kandidātu labās angļu valodas zināšanas un komunikācijas prasmes, kā arī spēja ātri un reizēm pat oriģināli rast izeju no dažādām situācijām, kas varētu atgadīties NATO samita laikā. Kaut lielākā daļa pretendentu bija ļoti zinoši un darboties griboši, lielā interesentu skaita dēļ visiem šoreiz neizdosies darboties samita ietvaros. Tāpēc samita organizatori aicina visus arī turpmāk izrādīt iniciatīvu un izmantot līdzīgas iespējas.

Jau šonedēļ brīvprātīgajiem sāksies pirmās apmācības, lai viņi varētu iepazīties ar NATO samita norisi un saviem darba uzdevumiem, un būtu gatavi pilnvērtīgi pildīt savus darba pienākumus un pārstāvēt Latviju. Apmācības pārsvarā notiks atbilstoši katrai no piecām darba jomām: preses centrā, nevalstisko organizāciju pasākumu jomā, kultūras pasākumu jomā, transporta un loģistikas jomā, informācijas tehnoloģiju jomā, kā arī organizatoriski tehnisko jautājumu sfērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

NATO valstu un valdību vadītāju sanāksmes preses centrs izplatījis informāciju par drošības zonām NATO samita laikā.

Drošības zonas

Drošības zonas Rīgā būs laikā no 27. līdz 29. novembrim ap NATO samita norises vietām un delegāciju viesnīcām.

Šajās dienās drošības zonas plānotas:

Olimpiskā sporta centra rajonā

1. Grostonas, Tomsona, Zaubes, Nītaures, Mālpils , J. Daliņa ielās

2. Skanstes ielā no Mālpils līdz Zirņu ielai

3. Vesetas ielā no Sporta ielas

4. Ēveles ielā līdz Kr. Valdemāra ielai

Rīgas centrā

1. Arhitektu un Inženieru ielās

2. Elizabetes ielā no Tērbatas līdz Kr. Barona ielai

3. Alfrēda Kalniņa ielā no Kr. Barona ielas līdz Marijas ielai

4. Merķeļa ielā no Brīvības bulvāra līdz Marijas ielai

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Stingros epidemioloģiskās drošības apstākļos Kornvolā sākas G7 samits

LETA--AFP, 11.06.2021

ASV prezidents Džo Baidens (no kreisās) un Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons.

Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijā piektdien sākas G7 samits, kas būs industriāli attīstīto valstu septītnieka (G7) pirmā tikšanās klātienē divu gadu laikā un norisināsies, ievērojot stingrus epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Pagājušajā gadā ASV paredzētais G7 samits tika atcelts jaunā koronavīrusa pandēmijas dēļ, un līderu tikšanās notika attālināti.

Šogad Kanādas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Japānas, Lielbritānijas un ASV līderi tiksies Kornvolā no piektdienas līdz svētdienai, un galvenās sarunu tēmas būs ekonomiku atjaunošana pēc pandēmijas, Covid-19 vakcīnu taisnīga sadale un klimata pārmaiņas.

G7 līderiem samitā pievienosies kolēģi no Eiropas Savienības (ES) un ANO. Uz samitu uzaicināti arī Austrālijas, Dienvidāfrikas, Dienvidkorejas un Indijas līderi. Vairums no viņiem apmeklēs pasākumu klātienē, bet Indijas premjerministrs Narendra Modi piedalīsies attālināti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Valsts prezidents apšauba Kariņa lidojumu ar privātajām lidmašīnām samērīgumu

LETA, 27.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča ieskatā bijušā premjera, pašreizējā ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) lidojumi ar privātajām lidmašīnām varētu nebūt samērīgi un ekonomiski izdevīgi.

Rinkēvičs intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" piekrita, ka Covid-19 laikā un dažādu neplānotu vizīšu dēļ politiķiem būtu jābūt iespējai izmantot speciālos reisus. Taču viņš ir bažīgs par to, vai tas nav kļuvis par tādu praksi, kur vairs netiek vērtēts samērīgums un lētākās iespējas.

"Šeit jāsaka, ka informācija, ar ko iepazīstamies, rāda, ka, visticamāk, tā nav bijis un varēja lidot arī ar komercreisiem," sacīja Valsts prezidents.

Viņš arī uzskata, ka Kariņa komunikācija par šo situāciju nav bijusi ļoti veiksmīga, uzsverot, ka sabiedrībai minētais ir jāskaidro. Arī Valsts kancelejas skaidrojumi neesot pietiekami. Rinkēviča ieskatā Valsts kontroles iesaiste procesa izvērtēšanā varētu būt veiksmīga, saprotot, vai procesā ievērots samērīgums.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

G7 samits ASV ekonomiskā nacionālisma ēnā

Rūta Kesnere, DB komentāru nodaļas redaktore, 28.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušās nedēļas svētdienā noslēdzās viens no nozīmīgākajiem starptautiskajiem notikumiem – G7 samits, kurā piedalās ASV, Vācija, Francija, Itālija, Lielbritānija, Kanāda, Japāna.

Šoreiz samits noslēdzās bez tradicionālā komunikē, lai izvairītos no pērnā gada situācijas, kad ASV prezidents Donalds Tramps atteicās to parakstīt. Līdz ar to, kā norāda starptautiskie politiskie komentētāji, katra valsts pēc samita brīvi runā to, kas atbilst tās interesēm, un šoreiz runāt par kādām kopējām panāktām vienošanām nav iespējams. Samita sausais atlikums ir secinājums, ka starp ES līderiem un ASV pastāv nepārvaramas domstarpības.

Ārzemju prese un portāli, rakstot par samitu, ir pilni ar tādiem virsrakstiem kā, piemēram, «Trampa negaiss iesper Makrona samitam». Ja samita namatēvs, Francijas prezidents Emanuels Makrons, masu medijos tiek dēvēts par multilaterālisma čempionu, tad Tramps – par ekonomisko nacionālistu. Portāls politico.com raksta, ka G7 lielvalstis izteikti pārstāvēja katra savas intereses, nevis kādas kolektīvas. Samita dienaskārtībā bija jautājumi par tirdzniecības kariem, Irānas kodolprogrammu, Krieviju, Sīriju, klimata pārmaiņām un Amazones mežu ugunsgrēkiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Rīgā liks pamatus Eiropas līderībai mākslīgā intelekta jomā

Zane Atlāce - Bistere, 21.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas valodu tehnoloģiju uzņēmums Tilde 26. - 28. jūnijā Rīgā uzņems vērienīgāko Eiropas pasākumu lielo datu un mākslīgā intelekta (AI) jomā – Lielo datu privātās un publiskās partnerības samitu BDV PPP Summit.

Tajā piedalīsies ap 200 lielo datu un mākslīgā intelekta ekspertu un Eiropas Savienības (ES) politikas veidotāju. Samita mērķis ir apzināt AI jomas, kurās Eiropa var kļūt par globālu līderi, un veidot publisko un privāto partnerību šīs līderības nodrošināšanai.

«Kā samita līdzorganizētāji esam pagodināti pirmo reizi Rīgā uzņemt Eiropas izcilākos prātus lielo datu un mākslīgā intelekta jomā. Tā ir vienreizēja iespēja mums kopā ar pārējiem samita dalībniekiem apzināt, kā izmantot lielos datus kopā ar mākslīgo intelektu, lai risinātu Eiropas ekonomiskās un sociālās problēmas. Mums īpaši rūp, lai mākslīgais intelekts respektētu Eiropas pamatvērtības un lai tas vienlīdz labi saprastu gan lielās, gan mazās valodas. Latvijas inovācijas publiskajā un privātajā sektorā var kalpot par piemēru citām Eiropas valstīm, kā attīstīt daudzvalodīgu mākslīgo intelektu,» norāda Tilde valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Jaunākā informācija par satiksmi NATO samita dienās

, 10.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar NATO samita preses centra sniegto informāciju:

Piekļūšana Vecrīgai NATO samita dienās

Vecrīga iedzīvotājiem netiks slēgta, bet ir gaidāmi īslaicīgi ierobežojumi ap atsevišķiem objektiem. Gājējiem būs pieejama lielākā daļa Vecrīgas. Strādās arī Līvu laukuma suvenīru tirdzniecības vietas.

Gājēji Vecrīgā netraucēti varēs piekļūt no 13.janvāra ielas, 11.novembra krastmalas un Valdemāra ielas.

Iedzīvotājiem, kas šajās dienās izsauks taksometru Vecrīgas teritorijā, jāņem vērā, ka tie savus pasažierus varēs uzņemt 13.janvāra ielā vai 11.novembra krastmalas un Mārstaļu ielas krustojumā.

Papildus informācija par nokļūšanu līdz lidostai 28. novembrī

Pasažieriem, kuriem izlidošana plānota ar agrajiem rīta reisiem 28.novembrī būs iespēja ar privāto transportu un taksometru piebraukt pie starptautiskās lidostas Rīga terminālam. Šo iespēju varēs izmantot līdz pl.7:30. Pēc 7:30 visiem transporta līdzekļiem būs jāpamet lidostas teritorija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Drošības zonās iekļauto ielu papildinājums NATO samita laikā

, 25.10.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot informēt sabiedrību par paredzētajiem ierobežojumiem NATO samita laikā no 27. līdz 29. novembrim, Saeimas un Valsts prezidentes drošības dienests ir papildinājis ielu sarakstu plānotajās drošības zonās Rīgas centrā.

Drošības zonā būs iekļautas:

1. Kaļķu iela no 11.novembra krastmalas līdz M.Monētu ielai;

2. Latviešu strēlnieku laukums;

3. Rātslaukums;

4. Kungu iela no Kaļķu ielas līdz Grēcinieku ielai;

5. Skārņu iela no Pēterbaznīcas ielas līdz Kaļķu ielai;

6. M. Jauniela no Rātslaukuma līdz Jaunielai;

7. Grēcinieku iela no 11. novembra krastmalas līdz Kungu ielai.

Atgādinām, ka privātpersonas, kas dzīvo drošības zonu teritorijā, tiks pārbaudītas īpašos drošības kontrolpunktos, uzrādot pasi vai citu Latvijā derīgu personu apliecinošu dokumentu, kurā ir iekļauti personas foto un personas kods.

Privātpersonu autotransportam tiks liegta iespēja iebraukt un pārvietoties drošības zonās. Automašīnas varēs novietot tikai dzīvojamo māju pagalmos un garāžās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konditorejas un uzkodu ražotājs Orkla Confectionery & Snacks Latvija 2017. gada maijā Ādažu Čipsi ražotnē saražojis par 19% vairāk produkcijas nekā 2016. gada maijā, sasniedzot 598 tonnas. Tas ir lielākais čipsu un sāļo uzkodu ražošanas apjoms mēnesī kopš ražotnes dibināšanas 1979.gadā.

Šāds ražošanas apjoma pieaugums galvenokārt ir saistīts ar sāļo uzkodu un kartupeļu čipsu pieprasījuma pieaugumu Latvijā un eksporta tirgos, kā arī veiktajām investīcijām tehnoloģiskajos uzlabojumos.

Orkla Confectionery & Snacks Latvija ir lielākais kartupeļu čipsu un sāļo uzkodu ražotājs Latvijā. Uzņēmuma produkcija ar zīmolu Taffel tiek eksportēta uz Baltijas valstīm, Skandināviju, ASV, Krieviju, Lielbritāniju, Gruziju, Kazahstānu un Azerbaidžānu.

2016. gadā Orkla Confectionery & Snacks Latvija ieguldīja Ādažu Čipsi ražošanas procesos, investējot 320 000 eiro kartupeļu pirmapstrādes līnijā un 60 000 eiro čipsu ražošanā, lai uzsāktu jauna veida vafeļčipsu izgatavošanu un virzīšanu tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (ESFA) laidusi klajā pētījumu par pesticīdu atliekvielām Eiropā nopērkamajos pārtikas produktos. Pētījums parāda, ka pesticīdu atliekvielas konstatējamas gandrīz pusē – 45% no produktiem, kuri tika pārbaudīti.

Latvijā pētījuma ietvaros analizēti 249 nopērkamās pārtikas paraugi, 53% no tiem – vietējā pārtika, 41.8% ES ražotā pārtika, un 5,2% no trešajām valstīm importētā. Latvijā pesticīdu atliekvielas ESFA noteiktās pieļaujamās normas robežās atklātas ābolu paraugos, galviņkāpostos, puravos, zemenēs, auzās, rudzos. Pārsniegta pieļaujamā pesticīdu norma atklāta atsevišķos pārbaudītajo ābolu paraugos. Pesticīdu atliekvielas neuzrādījās Latvijā pārbaudītājos salātos, govs pienā un cūkgaļā.

Lai arī ESFA uzskata, ka šie atliekvielu apjomi ir droši, Eiropas Vides birojs paziņojis, ka tomēr šie rezultāti ir satraucoši, jo netika pārbaudīta ietekme, kuru rada vairāk kā viena pesticīda atliekvielas. Šādas vairāku pesticīdu atliekvielas tika atrastas 27.3% pārbaudītās pārtikas. ESFA uzskata, ka vienas pesticīdu atliekvielas klātbūtne pārtikas produktā visdrīzāk neradīs nopietnu kaitējumu patērētāju veselībai, tomēr vairāku atliekvielu “kokteiļefekta” ietekme nav pārbaudīta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kalvītis pateicas NATO samita atbalstītājiem

Voldemārs Oliņš [email protected], 03.10.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidents Aigars Kalvītis šodien ticies ar lielākajiem NATO Rīgas samita atbalstītājiem un ziedotājiem un tikšanās laikā pateicies privāto uzņēmumu pārstāvjiem par ziedotajiem līdzekļiem un atbalstu NATO galotņu sanāksmes organizēšanai Rīgā, Db.lv informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta konsultante Jana Vektere. Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Rīgas NATO samita atbalstītājiem: Aivi Roni, Rīgas galotņu sanāksmes fonda (Fonds) valdes priekšsēdētāju, Valēriju Karginu, Parex bankas prezidentu, Guntaru Grīnbergu, Parex bankas padomes priekšsēdētāju, Baibu Rubesu, „Latvija Statoil” izpilddirektori, Daci Lodziņu, „Latvija Statoil” mārketinga departamenta vadītāju, Valēriju Terentjevu, „Liepājas metalurga” valdes priekšsēdētāju un Ilju Segalu, „Liepājas metalurga” valdes locekli. Ministru prezidents pauda prieku un uzsvēra, ka Rīgas NATO samitam atvēlētie līdzekļi ir lielākais privātā sektora ziedojums Latvijas vēsturē. Aivis Ronis pateicās par atzinību un efektīvo sadarbību ar valdības izveidoto NATO samita organizācijas darba grupu. Fonda valdes priekšsēdētājs uzņēmēju vārdā pauda atbalstu NATO samitam kā drošības, miera un stabilitātes veicināšanas pasākumam Latvijā un pasaulē. Ronis atzīmēja, ka sabiedrības interese par NATO un NATO samitu ir liela. Par to liecina apmeklētāju atsaucība fonda atbalstītajos sabiedrību informējošos un izglītojošos pasākumos. „Parex bankas” padomes priekšsēdētājs Guntars Grīnbergs atzīmēja: „Šis bija viens no lēmumiem, kuru pieņemt bija viegli, jo NATO samits ir Latvijai un Eiropai ļoti nozīmīgs notikums. Sekojot līdzi samita sagatavošanas procesam, mums nav ne mazāko šaubu, ka samita sagatavošanas process noris gludi. Esam lepni par iespēju piedalīties tajā ar savu atbalstu.” Sarunas gaitā Latvija Statoil izpilddirektore Baiba Rubesa uzsvēra, ka, ja pasaulē būs miers, tad būs stabilas naftas cenas. Savukārt, Liepājas metalurga valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs atzīmēja, ka NATO samits veicina sakārtotu uzņēmējdarbības vidi un ekonomisko stabilitāti. Ar privāto ziedojumu atbalstu paredzēts rīkot konferenci par drošības jautājumiem, tai skaitā par enerģijas jautājumiem, „Atvērto māju”, kur Latvijas iedzīvotāji varēs uzzināt par NATO politiku un NATO Rīgas samita norisi, kā arī dažādus izglītojošus pasākumus studentiem un skolēniem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divu gadu pārskata periodā no valsts budžeta 2005. un 2006. gadā NATO Rīgas samita norisē, ar samitu saistītajiem pasākumiem un pilsētas infrastruktūrā kopā ieguldīti divdesmit miljoni seši simti četrdesmit pieci tūkstoši latu, kas piešķirti balstoties uz Ministru Kabineta rīkojumiem. Papildus tam četrpadsmit ar pusi miljonus ir ieguldījusi Aizsardzības ministrija no tās rīcībā esošajiem līdzekļiem, Db.lv informēja NATO samita preses centrs.

No ieguldītā finansējuma tieši NATO samita sagatavošanai tika iztērēti apmēram divdesmit divi miljoni latu, bet ar oficiālo samita programmu nesaistītie izdevumi sastāda apmēram trīspadsmit miljonus latu (piemēram, Dailes teātra rekonstrukcija, Kalnciema ielas sakārtošana, Mārupes pagasta ceļu remonts, u.c.).

Gandrīz trešā daļa no visiem līdzekļiem tika ieguldīta infrastruktūras projektos un Latvijas tiesībsargājošo iestāžu ikdienas darba materiāli tehniskajā nodrošinājumā. No infrastruktūras investīcijām nozīmīgākās ir: Dailes teātra rekonstrukcija, Kalnciema ielas sakārtošana, kā arī investīcijas Latvijas Nacionālās operas materiāli tehniskajā bāzē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts iestādēm, tai skaitā arī drošības iestādēm, nevar būt savu personīgo interešu, tām ir jādarbojas vienotas konstitucionālas sistēmas ietvaros. Bet ir tā sagadījies, ka «iestādes» atrodas Vienotības ietekmē, intervijā uzsver pie frakcijām nepiederošais 12. Saeimas deputāts, Latvijas Universitātes profesors Ringolds Balodis, kurš šopavasar kļuvis par Nacionālās apvienības biedru

Medijos ir nonākušas ziņas par to, ka ekspremjers Indulis Emsis it kā ir brīdinājis deputātu Askoldu Kļaviņu, izsakot versiju, ka pie notikušā vainīgi ir arī ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, premjers Māris Kučinskis un KNAB vadītājs Jēkabs Straume. Kas notiek?

Notiek sabiedriskā viedokļa ietekmēšana ar apzināti veidotiem skandāliem. Cilvēkiem liek novērsties no būtiskā un pievērsties lietām, kuras beigsies ar čiku. Es esmu tiešām ārkārtīgi izbrīnīts, ka šādu jezgu var sacelt par, manuprāt, ārkārtīgi maznozīmīgām lietām, ja paskatāmies pēc būtības. Ja runājam par informācijas nopludināšanu, virknē gadījumu informācija no drošības iestādēm ir gājusi ārā kā pa «laidara vārtiem». Konkrētajā gadījumā par tiem diviem deputātiem, kas tika aizturēti, – Kaimiņu un Kļaviņu – abos gadījumos es nesaskatu pamatu tik lielai jezgai un rezonansei. Ja deputāts Askods Kļaviņš «muhļījās» ar benzīna atskaites papīriem, vai bija pamats prasīt kratīšanas? Ko tad tajās kratīšanās var atrast – degvielas mucas, vai? Trilleris riktīgais, Kučinskis neko nevienam nav teicis, bet Emsis nodarbojas ar analītiku. Kļaviņš kā Žanna d’Arka uz ešafotu dodas, nenododams analītiķi Emsi. Un kas?

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Noslēgusies NATO samita norises vietas būvniecība

, 15.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

15. novembrī Valsts pieņemšanas komisija pieņēma tālākā ekspluatācijā Olimpisko sporta centru, kas astoņu mēnešu laikā ir pielāgots 26 NATO valstu un valdību vadītāju sanāksmes veiksmīgai norisei, Db.lv informēja NATO samita preses centra vadītāja Elīna Lazdāne.

Pēc Valsts pieņemšanas komisijas sēdes tās priekšsēdētājs, Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs atzīmēja, ka „būvniecības darbi ir pabeigti īsajā NATO samita telpu sagatavošanai paredzētajā laika posmā, ievērojot īpašās drošības prasības un pasākumus. Pašlaik atliek iekārtot Olimpisko sporta centru. Pateicamies arhitektiem un būvniekiem par viņu ieguldīto darbu.”

Rekonstrukcijas laikā Olimpiskajam sporta centram ir izbūvētas divas piebūves, kopā apmēram 6000 kvadrātmetri. NATO samita laikā vienā no piebūvēm tiks izvietotas sanāksmju telpas un otrā preses centrs. Pēc NATO samita viena piebūve tiks izmantota kā biroju telpas, bet otrā, lai uzlabotu sportošanas iespējas valstī, tiks izbūvēts peldbaseins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kalvītis ticies ar senatoru Lugaru un NATO pārstāvi

, 27.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

27.novembrī Ministru prezidents Aigars Kalvītis ticies ar ASV senatoru Ričardu Lugaru (Richard Lugar), Db.lv informēja Valsts kanceleja.

R. Lugars paudis prieku par iespēju apmeklēt Latviju un tikties ar valdības vadītāju. Senators augstu novērtējis Latvijas sasniegumus pēdējo 15 gadu laikā demokrātijas izveidē, ekonomikas izaugsmē, bezdarba samazināšanā, Eiropas Savienības valstu un ASV investīciju piesaistē un stabilas daudzu partiju valdības izveidē pēc nesenajām vēlēšanām Latvijā.

R. Lugars apliecinājis ciešo Latvijas un ASV draudzību un izteicis vēlmi to tālāk attīstīt un stiprināt.

A. Kalvītis informējis senatoru par Latvijas ekonomikas veiksmīgo attīstību, kas ir straujāk augošā ekonomika ES un šogad plāno sasniegt 11% IKP pieaugumu. Valdības vadītājs pateicies par ASV atbalstu Latvijai. Līdzās sasniegtajiem stratēģiskajiem mērķiem - dalībai ES un NATO - Ministru prezidents atzīmējis daudzos darbus, kas ir jāveic valdībai, lai celtu iedzīvotāju dzīves līmeni, uzlabotu transporta infrastruktūru, stiprinātu drošību un veidotu jaunus energoapgādes tīklus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauni partneri, līgumi un sadarbības iespējas Vācijā, ar šādiem rezultātiem šonedēļ noslēdzies pirmais Vācijas-Baltijas Digitālais samits Dīseldorfā, informē tā rīkotāja Vācijas-Baltijas Tirdzniecības kamera (AHK).

Pasākums, kurā galvenie akcenti tika likti uz aktualitātēm e-pārvaldes, kiberdrošības un tā dēvēto Viedo Pilsētu jomā, pulcēja vairāk nekā 250 dalībniekus, no kuriem ievērojams vairākums bija Vācijas uzņēmumu, iestāžu un institūciju pārstāvji.

Baltijas valstu panākumus digitālajā jomā atzina arī Ziemeļreinas-Vestfālenes ekonomikas ministrs Andreass Pinkvarts, kurš kopā ar AHK prezidentu Tomasu Šēlkopfu atklāja samitu.

«Baltijas valstis uzņēmējdarbībā un pārvaldē veiksmīgi soļo uz digitālo nākotni. Par to es pārliecinājos pagājušajā gadā vizītes laikā Igaunijā, kur ieguvu daudz noderīga mūsu projektiem Ziemeļreinā-Vestfālenē. Esmu gandarīts, ka Ziemeļreinā-Vestfālenē uzņēmumiem un iestādēm tagad ir arī iespēja Vācijas-Baltijas Digitālajā samitā tieši iepazīties ar šo progresīvo paraugreģionu pārstāvjiem un gūt impulsus digitālajam attīstībai,» atzina Ziemeļreinas-Vestfālenes ekonomikas ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

E. Rinkēvičs iepazīstina NATO vēstniekus ar samita organizēšanas gaitu

, 08.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 8.novembrī Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs NATO galvenajā mītnē Briselē piedalījās Ziemeļatlantijas padomes sēdē, kuras laikā informēja NATO dalībvalstu vēstniekus par NATO Rīgas samita sagatavošanas gaitu.

Vēstniekiem tika sniegta informācija par to, ka samita sanāksmes vietā notiek iekārtošanas darbi, ir veikti visi nepieciešamie organizatoriskie un drošības pasākumi. Tāpat ir atrisināti nepieciešamie transporta un loģistikas jautājumi, lai visu dalībvalstu delegāciju ierašanās Rīgā notiktu veiksmīgi.

E. Rinkēvičs pastāstīja arī par galvenajiem publiskās diplomātijas pasākumiem - Starptautisko akadēmisko konferenci, Jauno līderu forumu un NATO transformācijas izstādi, kas tiek gatavoti ciešā sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām un NATO.

NATO ģenerālsekretārs Jāps de Hops Shēfers uzslavēja NATO samita organizācijas biroja entuziasmu un paveikto, kā arī novēlēja izturību atlikušajās darba nedēļās līdz samitam un veiksmīgu pasākuma norisi. Īpašu interesi NATO dalībvalstu vēstnieki izrādīja par samita publiskās diplomātijas jautājumiem un neformālajiem samita pasākumiem Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eksperti: Samitā pieņemti svarīgi lēmumi

Jānis Šķupelis, 29.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pretēji gaidītajam, eirozonas līderu samitā 28.-29. jūnijā tomēr izdevās pieņemt dažus svarīgus lēmumus. Viens no šiem lēmumiem attiecas uz banku sektoru - tagad eirozonas perifērijas valstu bankas varēs saņemt atbalstu no Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM) tiešā veidā, uzskata Hipo Fondi valdes loceklis Aleksejs Marčenko.

«Tas atvieglos ekonomisko situāciju valstī, kuras bankas pieteiksies pēc palīdzības. Tagad līdzekļi, kas tiks ieguldīti banku rekapitalizācijā, nepalielinās attiecīgas valsts budžeta deficītu. Līdz ar to perifērijas valstīm būs vieglāk plānot budžeta deficīta samazināšanu, jo teorētiski nebūs iespējama situācija, ka banku sektora glābšanas izdevumu dēļ pēkšņi pieaugošie valsts izdevumu pārsvītros visus centienus samazināt budžeta deficītu. Tas arī ļaus perifērijas valstīm (pirmkārt, Spānijai un Itālijai) nodrošināt savu valsts obligāciju zemākus ienesīgumus, jo situācijā, kad budžeta tēriņu līmenis būs stabils, investoriem būs vairāk uzticības attiecīgās valsts kredītspējai. Agrāk bija iespējama situācija, ka, sniedzot valstij finanšu palīdzību ar nosacījumu, ka oficiāliem kreditoriem valsts parāda restrukturizācijas gadījumā būtu priekšrocība salīdzinājumā ar privātiem kreditoriem, glābjamā valsts uzreiz zaudēja pieeju parāda tirgiem. Jo restrukturizācijas gadījumā privāto kreditoru zaudējumi būtu jo lielāki, jo vairāk attiecīgā valsts pirms tam saņēma palīdzības no oficiāliem kreditoriem. Jaunā shēma ļaus izvairīties no tādas situācijas,» uzskata A. Marčenko.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Komunikē projekts: G20 sevi uzskata par sagatavotu Lielbritānijas aiziešanas no ES sekām

LETA, 05.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules 20 attīstīto un attīstības ekonomiku grupa G20 sevi uzskata par labi sagatavotu iespējamai negatīvai ietekmei no Lielbritānijas lēmuma atstāt Eiropas Savienību (ES) un no citām neskaidrībām pasaulē, liecina Vācijas ziņu aģentūras DPA pirmdien rīcībā nonākušais G20 samita komunikē projekts.

«G20 dalībvalstis ir labās pozīcijās, lai preventīvi risinātu potenciālās ekonomikas un finanšu sekas, ko radītu referendums [Lielbritānijā par izstāšanos no ES]. Mēs ceram, ka nākotnē Lielbritānija būs tuva ES partnere,» lasāms dokumenta projekta tekstā.

Pasaules līderi pirmdien pulcējas vēsturiskajā Handžou pilsētā Ķīnas austrumos uz G20 samita otro un pēdējo dienu.

Pēdējās samita dienas atklātajā sesijā tā dalībnieki centīsies vienoties par tālāku sadarbību un attīstību jautājumos, kas saistīti par pasaules un finanšu pārvaldību, starptautisko tirdzniecību un investīcijām, iekļaujošo attīstību. Tāpat gaidāms, ka viņi runās par veidiem, kā cīnīties pret terorismu un bēgļu krīzi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot informēt sabiedrību par paredzētajiem ierobežojumiem NATO samita laikā no 27. līdz 29. novembrim, Saeimas un Valsts prezidentes drošības dienests ir papildinājis ielu sarakstu plānotajās drošības zonās Rīgas centrā.

Drošības zonā būs iekļautas:

1. Kaļķu iela no 11.novembra krastmalas līdz M.Monētu ielai;

Reklāma:

2. Latviešu strēlnieku laukums;

3. Rātslaukums;

4. Kungu iela no Kaļķu ielas līdz Grēcinieku ielai;

5. Skārņu iela no Pēterbaznīcas ielas līdz Kaļķu ielai;

6. M. Jauniela no Rātslaukuma līdz Jaunielai;

7. Grēcinieku iela no 11. novembra krastmalas līdz Kungu ielai.

Atgādinām, ka privātpersonas, kas dzīvo drošības zonu teritorijā, tiks pārbaudītas īpašos drošības kontrolpunktos, uzrādot pasi vai citu Latvijā derīgu personu apliecinošu dokumentu, kurā ir iekļauti personas foto un personas kods.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grozījumi Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā

, 24.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izdarīt Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā (Latvijas Vēstnesis, 2004, nr.65.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā tekstā vārdu "inspekcija" (attiecīgā locījumā) ar vārdu "aģentūra" (attiecīgā locījumā).

2. Aizstāt visā tekstā vārdus "ceļu satiksmes negadījumu izraisīt (izraisītājs, izraisījušais)" (attiecīgajā locījumā) ar vārdiem "ceļu satiksmes negadījumā zaudējumu nodarīt (nodarījušais)" (attiecīgā locījumā).

3. 1.pantā:

izslēgt 3. punktā vārdu "rakstveida";

izteikt 8. punktu šādā redakcijā:

"8) cietusī persona -- fiziskā persona, kurai ceļu satiksmes negadījumā nodarīts veselības kaitējums, izņemot ceļu satiksmes negadījumā zaudējumu nodarījušā transportlīdzekļa vadītāju;"

izslēgt 9. punktu;

izteikt 11. punkta a) apakšpunktu šādā redakcijā:

"a) tās valsts teritorija, kur transportlīdzeklim piešķirts valsts reģistrācijas numurs un izsniegta atbilstoša valsts reģistrācijas numura zīme (turpmāk - numura zīme), neatkarīgi no tā, vai šī numura zīme ir pastāvīga vai pagaidu,";

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Globālā transformācija enerģētikā prasa lielas investīcijas

Natālija Poriete, 18.04.2019

Tehnoloģija Allama cikls (Allam Cycle) varētu veidot nākotni elektrostacijām, stāsta britu zinātnieks Rodnejs Džons Allams.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā VII samitā Globālā enerģija, kas 10.aprīlī notika Karlsrue Tehnoloģijas institūtā (KIT) Vācijā, secināja pasaules enerģētikas jomas eksperti.

Galvenā samita tēma bija «Enerģētika jaunā ciklā», un tā laikā eksperti prognozēja nākotnes enerģētikas tendences, skaidroja sabiedrības gatavību industriālajai revolūcijai un definēja problēmas, kas jārisina, lai sagatavotu enerģētikas jomu nozīmīgām pārmaiņām. Liela uzmanība tika veltīta drošu, nedārgu un mūsdienīgu enerģijas avotu pieejamības problēmai, kā arī starptautiskajai sadarbībai šajā sakarā. «Mūsu paaudze ir globālo tehnoloģiju pārmaiņu lieciniece, un tās skars visas sabiedrības dzīves sfēras. To izmērs ir salīdzināms ar tādiem izgudrojumiem kā tvaika mašīna, pirmā skaitļošanas tehnika un internets,» atzīmē asociācijas «Globāla enerģija» prezidenta pienākumu izpildītājs Aleksandrs Ignatovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Pastiprināti sargās tirdzniecības centrus

, 23.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

NATO samita laikā Rīgā tiks pastiprināta apsardze tirdzniecības centros (t/c) ALFA, DOLE, MOLS, ORIGO, kā arī GALERIJA AZUR, Db.lv informēja Grifs AG komercdirektors Raivis Terinks.

Visos tirdzniecības centros jau veiktas evakuācijas mācības un drošības sistēmu pārbaudes. Savukārt Grifs AG apsardzes darbinieki papildus īpaši instruēti par dažādu draudu novēršanu, kārtības uzturēšanu, rīcību ārkārtas situācijās un sadarbību ar drošības iestādēm. NATO samita laikā tirdzniecības centros paredzēta arī virkne papildus drošības pasākumu, par kuriem sīkāka informācijas izpaušana nav iespējama.

Lielākā uzmanība tiks pievērsta t/c ORIGO un Centrālajai Dzelzceļa stacijai. Ņemot vērā, ka šis ir svarīgs transporta mezgls, un vilcieni NATO samita laikā kursēs gandrīz bez izmaiņām, paredzams liels cilvēku pieplūdums. Tādēļ tirdzniecības centrā ORIGO būs visievērojamākie drošības pasākumi, kuros paredzēts piesaistīt vairākus papildus apsardzes posteņus. Tāpat tiks pastiprināta sadarbība ar Dzelzceļa Policiju.

Komentāri

Pievienot komentāru